Kerjäämiskielto ja palveluspakko

Laki on aina väline halutunlaisen yhteiskunnan rakentamiseksi. Yhteiskunnasta tulee juuri sellainen, millaiseksi vallanpitäjät sen luovat, sekä hyvässä että pahassa. Meillä luokkayhteiskunta on kehittynyt jo niin pitkälle, että varakkaampi väestönosa ei enää siedä silmissään kaikkein köyhimpiä.

Taas kerran halutaan kieltää kerjääminen. Kerjäämiskieltoa on vaadittu vuosikausia ja se on hylätty eduskunnassa vuosina 2010 ja 2013. Aiemmin sitä ovat vaatineet lähinnä kokoomuksen kansanedustajat, mutta nyt kerjäläisiä eivät siedä silmissään köyhien puolustajaksi julistautuneen puolueen edustajat. Häiritsevä kerjääminen on ollut jo kauan kiellettyä järjestyslaissa, mutta nyt aloitteen tekijät sanovat halauavansa kieltää kaiken kerjäämisen.

Kuitenkin he tunnustavat haluavansa antaa Bulgariaan ja Romaniaan sellaista viestiä, että tänne ei kannata tulla. Jo tästä nähdään, että aloite on suunniteltu kohdistuvaksi vain ulkomaalaisiin kerjäläisiin. Perustuslain mukaan kaikki ihmiset ovat kuitenkin lain edessä yhdenvertaisia ja jos kerjääminen kielletään, niin kielto koskee ihan kaikkia kotimaisesta euronpummaajasta romanialaiseen kadulla istujaan. Tiukasti tulkiten jopa leipäjonot voitaisiin tulkita kerjäämiseksi.

Mutta ei se mitään, teeskennellään uskovamme aloitteentekijöitä ja poistetaan tämäkin ongelma kieltämällä se lailla. Niinhän meillä aina lakaistaan ongelmat näkymättömiin. Koska asioiden korjaaminen on näin helppoa, voidaan seuraavaksi kieltää vaikkapa työttömyys ja köyhyys.

Näille kriminalisoinneille meillä onkin jo historiallista pohjaa, joten vanhojen lakien päivittäminen voidaan aloittaa vaikka heti. Aikana 1664-1883 maassamme oli kiellettyä niin köyhyys, kerjääminen kuin työttömyyskin. Järjestelmän nimi oli palveluspakko.

Sen sisältö oli lyhyesti sanoen sellainen, että jokaisen vähänkin työkykyisen oli pestauduttava jonkun toisen palvelukseen. Mikäli jossain tavattiin vailla palveluspaikkaa oleva työkykyinen irtolainen, köyhä tai kerjäläinen, hänelle seurasi ankara rangaistus. Miehet passitettiin alkuaikoina sotaväkeen ja myöhemmin pakkotyölaitoksiin, naiset kehruuhuoneisiin. Palveluspakon luonnollisia seurauksia olivat myös palkkasääntely kustannusten hillitsemiseksi ja rajoitettu työpaikan vaihto-oikeus työvoiman pysyvyyden varmistamiseksi. Viimeisenä varmistuksena oli isännänvalta, joka piti sisällään myös oikeuden ruumiilliseen kuritukseen.

Vanhan lainsäädännön palauttaminen on jo hyvässä vauhdissa. Meillä on 350 000 työtöntä, mutta heitä patistetaan taloudellisilla sanktioilla uhaten olemattomiin palkkatyöpaikkoihin ja erityisesti palkattomiin töihin. Kuntouttavaan työtoimintaan ohjataan työttömiä jatkuvalla syötöllä ja palkaton työkokeilu on otettava vastaan karenssin uhalla. Työpaikkailmoituksissa haetaan jakuvasti palkattomia harjoittelijoita vakavaraisiin yrityksiin niin paljon, että palkkatyötä tarjoavan työpaikkailmoituksen voi harvinaisuutensa takia kohta laittaa raameihin ja ripustaa seinälle. Hallitus aikoo velvoittaa työttömän vastaanottamaan mitä tahansa työtä työttömyysturvaa pienemmällä palkalla ja työehtosopimusten yleissitovuutta vastaan lyödään rumpua jatkuvasti.

Näin muokataan mieliä tuleville päätöksille, joilla kuka tahansa työtön voidaan velvoittaa mihin tahansa työhön millä tahansa palkalla. Isännänvaltaa vastaan ei kannata edes nyt pullikoida, sillä työstä eroaminen tai kieltäytyminen aiheuttavat työttömyysturvan menetyksen määräajaksi.

Ajattelu alkaa olla jo kuin ennen vanhaan, jolloin lähtökohtaisesti kelvoton ja laiska palvelusväki ei ilman jatkuvaa käskytystä, valvontaa ja kuritusta tehnyt mitään.

 

Kommentit (40)
 1. Pentti Untinen
  25.8.2016, 10:12

  Kerjääminen on ihmiselle viimeinen keino hankkia elantoa, jos sekin kielletään, ei jäljelle jää mitään.

  1. Jyri Jokinen
   25.8.2016, 10:26

   Ainahan voi alkaa varastella!

   1. Kimmo Klemola
    25.8.2016, 23:16

    Entä kun varastaminenkin kriminalisoidaan?

    1. Kennett Ylitalo
     25.8.2016, 23:51

     Se se vasta olis karmeeta, mitä valinnanvapautta se semmonen olis. Rajat kiinni vaan niin kaikilla on heti töitä seuraavana päivänä.

  2. Kyllä jää. Se on rikollisuus eri muotoina. Tilanteeseen valittava rikoksen muoto luonnollisesti löytyy pienimmän kiinnijäämis riskin kautta. Joten rikos nimeltä kerjääminen ei ole tulevaisuudessa rikosmuotolistalla korkeimmalla, kun valitaan hengissä sinnittelystrategian mukaisia toimintakeinoja tulevaisuudessa rahan saamiseksi ja jokapäiväiseen elämästä selviytymiseen.

   Myöskään työstä saatava asianmukainen palkka, jolla elää on jo silloin tai jo nyt mahdollisuus jota ei enää ole heikompiosaisten ulottuvilla. Joten ei tilanne hyvältä näytä.

   Mutta toisaalta tätähän haetaan me saamme vastakkainasettelua, mellakoita, eriarvoisuutta, rikollisuutta jne. Vain fantsua fantsua ukot ja akat näkee tässä mahdollisuuden. Ja toki tämä on merkittävä mahdollisuus rikastua myös monille se vaatii vain alhaista moraalia, jota kyllä löytyy olen tästä varma…

 2. Viime päivinä olen aiemmasta poiketen useasti tullut ajatelleeksi, että OK, tässä vaiheessa voi siis sitten yhtä hyvin ryhtyä kunnon rikolliseksi eikä se edes tuntuisi moraalittomalta, kun toisaalla tehdään ja päätetään näin. Tässä on taas yksi sellainen kuitenkin selkärangassa ikävästi vihlova hetki. Mistähän tällainen toistuvan ajatuksen ilmiö kertoo, ehkä muustakin kuin lurjusmaisuudestani.

  1. Veli-Pekka Saarinen
   25.8.2016, 11:06

   Et ole ainoa. Kumma juttu että päättäjien moraalittomuus heijastuu myös kansan moraaliin. Jossain vaiheessa, kun itseä kohdellaan vain resurssina, jolla ei ole elämää tai perhettä, alkaa itsekin ajatella, että mitäs minä sitten tästä yhteiskunnasta ja sen tulevaisuudesta huolta kannan, kun se ei selkeästikään piittaa minusta (puhun korkeakpoulutettuna asiantuntijana, joka joutui juuri työttömäksi yrityksestä jonka 1. kvartaalin voitto oli laskenut 1,5% (voittoa ensimmäisinä 4 kuukautena oli kuitenkin tullut useita miljoonia ja töitä oli niin paljon kuin ehti tekemään), joten sen varjolla potkittiin 9 henkilöä ulos tulosta rasittamasta.

   Mutta hallituksen mielestä tärkeäähän on vain kasvattaa tuloeroja, sillä sillähän työttömyys lähtee laskuun ja talous lentoon. Toisaalla kaikenmaailman dosentit horisevat omiaan: http://www.taloussanomat.fi/porssi/2016/08/24/tuloerojen-kasvu-on-ongelma-eika-ratkaisu/20168776/170

   Onneksi Juha ja Hetemäki ja Vartiainen ja kumppanit kaverit tietävät paremmin. Hyvä tästä tulee.

   1. Veli-Pekka Saarinen
    25.8.2016, 11:32

    Heitänpä tähän vielä villin veikkauksen, että jos taloustilanteen edelleen heikentyessä esim. kaupoista varastelu tai yrityksiin kohdistuvat petokset lisääntyisivät siihen tartuttaisiin kovalla kädellä, mutta vihanlietsontaa maahanmuuttajia kohtaan ja heihin kohdistuvaa väkivaltaa katsottaisiin edelleen läpi sormien, koska se oudolla tavalla hyödyttää hallitustamme.

    Yhdyn Angien kommenttiin: Mitä v…ua täällä oikein tapahtuu?

  2. Sama juttu. Olen peruskunnollinen ihminen, kirjastotäti ja kaikkea, eikä minulla ole edes parkkisakkoja syntilistallani. En toimi kunnollisesti sen takia, että pelkään lain antamia rangaistuksia, vaan koska tiedän yhteiskunnan toimivan paremmin ja ihmisten välisiä kahnauksia tulevan vähemmän, jos toimitaan yhteisillä säännöillä. Näen lait ja uskontojen moraalikoodit juuri pyrkimyksenä siihen, että tyhmemmät tai välinpitämättömät tai itsekkäämmät tajuavat edes pakotteiden pohjalta käyttäytyä niin, etteivät tuhoa itseään tai muita.

   Viime aikoina kuitenkin minullekin on tullut aika katkeria ajatuksia. Asun erittäin rikkaiden ihmisten keskellä, Suomen varakkaimpien sukujen kesäparatiisissa, joten kesäisin näen, miten paljon tässä maassa on rahaa. Sitä vaan ei riitä julkisten palveluiden kunnolliseen ylläpitoon – koulutukseen, vanhusten ja sairaiden huoltoon jne. – eikä ihmisten palkkaamiseen tekemään tarpeellisia töitä. Purjeveneiden kansilta samppanjalasit käsissä ruikutetaan, miten mikään ei kannata ja valtio rankaisee veroilla ja julkisen sektorin työntekijät ja työttömät ja muut laiskurit ovat taskulla – ja samalla valitetaan, että miksi tämä kesäkaupunki (johon en maksa veroja) ei järjestä meille parempia palveluja ja enemmän tekemistä mutta häiritsee meitä sataman tai rekkojen tai tuon kapakan melulla, vaikka me tulemme tänne viettämään kesää muutamaksi viikoksi.

   Kun Stadigh taannoin muiden mukana vaati palkkojen leikkaamista ja hyvin tiedän, millaisia asuntoja hänellä täällä on, niin teki mieli kirjoittaa seinään ”aloita itsestäsi!” En kumminkaan tehnyt niin. Odottelen vallankumousta. Nämä herrat eivät ole näköjään historiasta oppineet, että jos tuloerot ovat liian suuria ja liian suurella osalla kansaa ei ole varaa välttämättömiin, mutta pienellä osalla on varaa ylettömyyksiin, ongelma pyritään ennen pitkää ratkaisemaan vallankumouksella.

   1. Suomalaiset yritykset ovat tehneet 2000-luvulla keskimäärin 20% liikevaihdostaan voittoa eli noin 30 miljardia euroa vuodessa. 80-luvulla keskimääräinen voittoprosentti yrityksillä oli 10%. Eli pääoma on tuottanut suhteellisesti tuplasti enemmän 2000-luvulla kuin sitä aikaisemmin. Pääoman tuotot ovat vain paisuneet.

    Jos yritykset tiputtaisivat keskimääräisen voittonsa 80-luvun tasolle ja rahat kulutettaisiin työttömien palkkaamiseen niin kaikki Suomalaiset työttömät voitaisiin palkata töihin 3000€ kuukausipalkalla. Silti yritykset tekisivät 15 miljardia euroa edelleen voittoa.

    Tämä laskelma esitettiin rikkaalle kokoomuksen kannattajalle jossain YLEN ohjelmassa ja hän ei edes kiistänyt laskelman oikeellisuutta hänen ainoa kommenttinsa asiaan oli ”mutta kun ne ovat jonkun toisen rahoja”. Eiköhän se kerro kaiken.

    Se onkin ironista, että se kaikki raha millä kaikki työttömät voitaisiin palkata töihin on olemassa, mutta heitä ei vain haluta palkata, koska se edellyttäisi voittojen laskemista.

    1. Tää on niin jäätävä totuus Jarkko. Oksettaa…

     1. Nykyään kun tuotanto automatisoituu ja muutamat henkilöt omistavat koneet ja logistiikan heidän on paljon helpompaa vain väittää, että minun työni arvo on miljoona kuussa ja läheisimpien alaisten työnarvo viisitonnia kuussa ja muiden työn arvo on nolla.

      Aikaisemmin valtava työvoimantarve, että työt tulivat tehtyä tasasivat tulonjakoa tehokkaammin. Nykyään tätä tarvetta ei enää ole ja missään ei ole löytynyt mitään järkevää ratkaisua sille miten nykymuotoinen kapitalismi voi edes selvitä tälläisestä muutoksesta. Pelkkä palkkojen mekaaninen alentaminen ei poista järjestelmän rakenteista johtuvia ongelmia se pikemminkin pitemmän päällä vain pahentaa ongelmia.

      Ironista on se, että jos ihmiset osaisivat toimia järkevästi ja arvottaa oikein muidenkin ihmisten arvon ei mitään sosiaaliturvaa tarvittaisi ollenkaan. Maailmassa ei olisi rikollisjärjestöjä eikä montaa muutakaan asiaa. Mutta kun ihminen ei lajina sellaiseen kykene.

      Oma lukunsa on se, että vain osa väestöstä kärsii tästä rakenteiden muuttumisesta täysin kohtuuttomasti ja osa ei kärsi siitä ollenkaan ja jopa hyötyy siitä kun ostovoima katoaa kun jatkuva näivettyminen alentaa hintoja, mutta omat edut pysyvät ennallaan tai paranevat.

Kommentointi suljettu.