Uuninpankkopoika Saku Timonen
Uuninpankkopoika Saku Timonen

Kovien arvojen maa

Autolla liikkuneet aikuiset ovat Jämsässä näyttäneet rohkeuttaan osoittelemalla kouluikäisiä lapsia sormella ampumisliikkeitä tehden. Järvenpääläinen kaupunginvaltuutettu yllyttää vetäisemään mamua käkättimeen. Kansanedustaja lupaa, että jos hänet tuomitaan rikoksesta, niin hän aikoo siitä huolimatta jatkaa rikollista menettelyään.

Nämä alkavat olla jo niin jokapäiväisiä uutisia, että niihin turtuu. Olisi helppo sanoa, että näin käyttäytyvät vain moukat. Lasten uhkailijat ovat surkimuksia ja järvenpääläisen valtuutetun ajatukset tiedettiin jo etukäteen, kuten vuonna 2012 pidetystä Kunnollisvaalit -blogista näkyy. Sitä saa mitä tilaa ja ihan sama pätee Hakkaraiseen. Näitähän joku on tilannut.

Vailla käytöstapoja olevat käyttäytyvät huonosti, mutta ihan samat asenteet näkyvät myös sivistyneissä piireissä. Hämmentävä esimerkki tästä nähtiin eilen, kun pitkäaikainen kansanedustaja ja nykyinen perustuslakivaliokunnan puheenjohtaja Ben Zyskowicz linjasi näkemyksiään paperittomien ulkomaalaisten toimeentulotuesta. Hänen mukaansa paperittomille kuuluu vain ruoka ja suoja, mutta ei mitään muuta.

Zyskowicz tulkitsee perustuslakia niin, että kaikki ihmiset ovat yhdenvertaisia lain edessä, mutta toiset ovat yhdenvertaisempia kuin toiset. Perustuslakiin on selvästi kirjoitettu, että jokaisella, joka ei kykene hankkimaan ihmisarvoisen elämän edellyttämää turvaa, on oikeus välttämättömään toimeentuloon ja huolenpitoon. Sinne on myös kirjattu, että ihmiset ovat lain edessä yhdenvertaisia.

Zyskowicz näyttäisi olevan sitä mieltä, että paperittomat ulkomaalaiset joko eivät ole yhdenvertaisia lain edessä tai sitten he eivät ole ihmisiä. En kuitenkaan usko hänen tarkoittavan tätä. Luulen, että kyse on tietämättömyydestä. Tv:n uutislähetyksessä Zyskowicz puhui toimeentulotuen käyttämisestä harrastuksiin ja lehtien tilaamiseen. Hän ei taida tietää, että toimeentulotuen perusosa on tarkoitettu kattamaan välttämättömien elinkustannusten lisäksi myös lehtien tilaaminen ja oikeastaan kaikki normaalin elämän tarpeet.

Jos paperittomien toimeentulotukea aiottaisiin rajoittaa kattamaan vain välttämätön suoja ja ruoka, niin siihen ei riitä toimeentulotukilain muutos eikä edes perustuslain uusi tulkinta. Itse perustuslakia pitäisi muuttaa siten, että kaikki ihmiset eivät ole yhdenvertaisia lain edessä.

Suomalaisten arvot ja asenteet ovat koventuneet vailla käytöstapoja olevasta moukasta sivistysporvariin. Samaa kertoo myös emeritaprofessori Helena Helven pitkäaikainen tutkimus. Hän on tutkinut nuorten arvoja ja asenteita jo 1980-luvulta lähtien ja ne ensimmäiset tutkitut ovat jo keski-ikäisiä. Vähäosaisia ei olla valmiita auttamaan ja yhteiskunnalliset erot hyväksytään ajatellen, että jokainen on vastuussa vain omasta hyvinvoinnistaan.

Kun omillaan toimeentulevat ajattelevat näin, niin sama ajattelu valtaa myös yhteiskunnan apua tarvitsevat.

– Silloin kun perusasioista on pulaa, niin silloin ollaan materialistisempia. Taantuman aikaan arvot kovenevat esimerkiksi maahanmuuttajia kohtaan.

Tästä näkee esimerkkejä jatkuvasti vaikkapa vain katsomalla Facebookin Rajat kiinni -ryhmää. Siellä on jatkuvasti päivityksiä, joissa itse toimeentulotuella elämään joutuvat valittavat omien tukiensa riittämättömyyttä ja olettavat, että ei-suomalaisten tuet poistamalla he itse saisivat enemmän. Vallalla on merkillinen käsitys, jonka mukaan toimeentulotuki olisi muuttumaton könttäsumma, joka jaetaan tasan tuen tarvitsijoiden kesken. Kun tarvisijoita on enemmän, niin jokaisen henkilökohtaisen osuuden kuvitellaan pienenevän.

Ei se näin ole, vaan oikeus tukeen määräytyy lain ja laskemien mukaan. Kunnilla on ja on oltava rahaa kaikille tarvitsijoille. Vaikka tarvitsijat jostain syystä vähenisivät, niin kenenkään saama rahamäärä ei lisääntyisi.

Tätä ei ymmärretä eikä sitä halutakaan ymmärrettävän. On hyvätuloisten veronmaksuhaluttomien etu, että köyhät tappelevat keskenään. On populistipoliitikkojen etu, että heidän kannattajansa ovat tietämättömiä ja suuntaavat kaiken kaunansa vertaisiinsa saamattomien, kyvyttömien ja suurisuisten poliitikkoijen sijaan.

Seuraamuksista sitten kärsivät kaikki köyhät. Hyväosaiset katsovat päältä köyhien tappelua ja jos näkyy laantumisen merkkejä, niin silloin yllyteään pikkuisen lisää. Rikasta ei hirvitä mikään muu niin paljon kuin köyhien yhtenäisyys ja keskinäinen solidaarisuus. Jos köyhien keskinäinen tappelu pääsisi loppumaan, niin sitten välinpitämättömät hyväosaiset saisivat vastaansa piittaamattomien köyhien massat. Silloin olisi piru merrassa.

***

Kommentointi vain omalla etu- ja sukunimellä, jos kanssani ei ole muuta sovittu.

Kommentit (70)

 1. T.K. Lehtinen

  Politiikka muuttuu ikävään suuntaan. Ongelmaa ei ratkaista, vaan nimetään syylliset ja se ei koskaan ole minä-itse. Kun ei osata, kovennetaan ääntä ja lisätään saman asian toistoja, ja kas, fakta on valmis. Pienet ihmiset, jotka eivät jaksa, osaa tai halua ajatella itse tai ottaa laajemmin asioista selvää, lähtevät johtajan mukaan. Niin syntyy tunne, että on oikeasti isojen poikien kaveri siellä hiekkalaatikolla, eikä ymmärretä, että kun ne hiekkalaatikon ulkopuoliset kiusattavat loppuu, lentää hiekka pienemmän ja heikomman silmille.

 2. seppo mahkonen

  Olenko ymmärtänyt väärin, mutta Moskovits olisi jonkun sortin juristi?

  • jore puusa

   Mikis käytät pilkkanimeä. Sanoi hän mitä tahansa — henkilöiden pilkkaaminen ei edistä mitään asiaa.

 3. N. Tuovinen

  Minä kanssa ihmettelin tuota toveri Zyskowizin kommenttia toimeentulotuen käyttämisestä harrastuksiiin ja lehtien tilaamiseen. Omalla kohdalla toimeentulotuki+peruspäivaraha+asumistuki) riittää vain vuokran ja muiden pakollisten maksujen maksamiseen. Ruokaan jää ehkä 100 euroa kuussa ja siinä kaikki. Toimeentulotuessa ei saa esim. asumismenoja täysimääräisenä vaan yksin asuvan maksimi asumiskulut on 538 euroa kuussa, riippumatta siitä mikä on todellinen vuokra.

 4. Antero Pönni

  Hakkaraisesta tuli mieleen, kun Viitasaarelaisia haastateltiin, että mistä hänen suosionsa johtuu?
  Joissakin vastauksissa oli, että saa äänensä niiltä, jotka eivät tunne häntä. Jotkut taas sanoivat, ettei Viitasaarelaiset äänestä Hakkaraista.
  Kaikkein paras juttu oli hesarissa, kun toimittaja teki juttua Hakkaraisen sahayrityksestä. Äitihän siellä on vielä tiukasti puikoissa, vaikka kansanedustaja Hakkaraisen veli onkin sahan toimitusjohtajana.
  Tästä kansanedustajasta äiti antoi sellaisen lausunnon, että sitä on vahdittava ja hoivattava kaiken aikaa, kun se on sellainen reppana ettei muuten tule toimeen.
  Sanamuotoa en muista tarkkaan, mutta tätä äiti tarkoitti haastattelussa.
  Se kertoo jo kaiken, kun perheyrityksen poika ei kelpaa muuta kun hanttihommiin perheensä yrityksessä.
  Ovatko nämä hänen äänestäjänsä samanlaisia reppanoita, vai täysin tietämättömiä tästä mammanpojan roolista?

  • Joni Pelkonen

   Hakkarainen ei ole erityisen suosittu kotipaikkakunnallaan sillä maine oli mennyt jo aikoja sitten, aivan omista syistä. Perheyrityksen rahoilla elätetty juoppo aikamiespoika ei ole kovin uskottava kansanedustajaehdokas. Suurimman osan äänistään hän sai jostain Jyväskylän lähiöistä.

   • Erkki Posti

    Europarlamentti kutsuu. Kyllä tästä maasta löytyy aina sen verran rasistisia isänmaanvihollisia, että Teuvo menee läpi heittämällä. Allah-Ahon kaveriksi Belgiaan matuksi.

   • Vesa Silander

    Niin siis Jyväskyläläiset äänesti ”protestina” Hakkaraisen eduskuntaan vain koska sattui olemaan persulistan eka nimi aakkosjärjestyksen mukaan. Että kiitokset vain Jyväskylään, hyvin veditte.

   • Timo Sipilä

    No jaa. Voihan asiaa katsoa myös vaalitilastoista, niin ei tarvitse olla mielikuvien varassa. Hakkarainen sai kotikuntansa Viitasaaren äänistä 14,9 %, koko vaalipiirin äänistä 3,7 %, mutta Jyväskylän äänistä vain 2,5 %. Jyväskylää heikomman kannatuksen Hakkarainen mittautti vain Muuramessa (2,1 %). Jyväskylän sisälläkin kannatus oli korkeinta entisen Korpilahden kunnan alueella, jonka asutusta luonnehtisin paremminkin maaseutukyliksi kuin lähiöiksi.

    Kannatuksen syitä en lähde arvailemaan mutta ei se mikään lähiöilmiö ollut.

    • Jarkko

     ”Kannatuksen syitä en lähde arvailemaan mutta ei se mikään lähiöilmiö ollut.”

     Jos olisit asunut noilla Hakkaraisen kannatuseuduilla kuten minä joskus et kyllä yhtään ihmettelisi äänestyskäyttäytymistä katsellesi kun työttömät isännät aamutakkipäällä kello 14:00 kävelevät lähiö pubiin kaljalle, koska ovat heränneet puolituntia aikaisemmin yöunilta. Samalla kun kiroilevat krapulassa ja puivat nyrkkiä ulkomaalaiselta näyttävälle pizzakuski yrittäjälle joka on painanut hommia kahden euron tuntipalkalla kuudesta saakka aamulla. En ole missään muualla törmännyt Suomessa samanlaiseen ilmiöön missä kömmitään aamutakki päällä pubiin keskellä päivää. Peruskouluakaan loppuun saakka käymättömän Hakkaraisen äänestäminen eduskuntaan, sitten kuuluu omaan osaansa taantuvan maalaispitäjän maalaisromantiikkaan.

     Kai tuo ilmiö kuitenkin juontaa juurensa pohjimmiltaan siitä, että on luovuttu kaikesta toivostakin, että enää ikinä saataisiin töitä Suomesta eikä enää edes jakseta esittää mukana ns. ”kunnon Suomalaista” kun siitä ei maksetakaan mitään.

     Suomi on PK-seudulla tai suurissa kasvukeskuksissa erilainen paikka kuin Suomi on taantuvilla paikkakunnilla, koska kasvukeskuksissa ihmiset ovat luonnostaan Tsaarin ajoilta perityviä auktoriteetti uskovaisempia pönöttöjiä. Kuin mitä Suomalaiset ovat perinteisten hallintokeskuksien ulkopuolella. Siinä on se tietty kulttuuri ero.

     Näillä mennään…

     • Kati Härkönen

      Sori asiaton of topic mutta tuosta Viitasaaressa mennään aamutakki päällä kaljalle jutusta tuli mieleen miten ortodoksiopettajani mukaan kreikkalaiset tulivat kirkkoon aamuhartaudelle pyjamassa. Aamutakki on vielä niin petollinen tuulisella säällä miehellekin… suosittelen Hakkaraisen muistavan kannattajiaan pyjamilla.

 5. Angie

  Töttörööööööööööööööööööö. Fanfaarit Uuninpankkopojalle. Todella hyvä blogi tänään! Uuninpankkopoika presidentiksi!!

  Tämä yhteiskunta ei muutu pienituloisille, työttömille ja köyhille paremmaksi turvapaikanhakijoita vihaamalla tai rasismilla. Se muuttuu paremmaksi VAIN kun me työssäkäyvät, hyvätuloset haluamme maksaa veromme. Se muuttuu paremmaksi vain kun yrittäjät ja suurituloiset lopettavat verokikkailun ja kantavat vastuunsa myös. Suomi tarvitsee tämän nykyisen kokoomuslaisen ja kepulaisen itsekkyyden ja ahneuden loppua, se tarvitsee persujen rasismin loppua. Hyvätuloiset ja rikkaat ovat itse saaneet kaiken tältä yhteiskunnalta. Nyt pitää alkaa välittää niistä ihmisistä, joilla asiat eivät ole ihan yhtä hyvin kuin itsellä. Ihan kaikkien. Se on ennen kaikkea hyvätuloisten ja rikkaiden oman edun mukaista!

 6. Sauli

  Rasistille on turha puhua ihmisarvosta tai sen takaavasta perustuslaista. Kun meille muille perustuslaki on tinkimätön, rasisti haluaa neuvotella siitä. Rasisti ei ymmärrä, että perustuslain vapaa tulkinta johtaa tilanteeseen, jossa Suomi muuttuu joksikin muuksi kuin mihin olemme tottuneet. Ja hulluinta on tietysti se, että se muuttuu lopulta myös rasistin kannalta huonoksi, sellaiseksi jota pakoon heidän halveksimansa ihmiset ovat aina lähteneet.

  Suomi on valitettavasti muuttumassa huonoon suuntaan. Tuntuu siltä, että imemme kaikki huonot vaikutteet maailmalta. Suvaitsemattomuuden ja talouden joka perustuu ahneudelle ja heikon alistamiselle. Liian moni menee sieltä missä aita on matalin tai rasistin kyseessä ollessa, aitaa ei ole ollenkaan. Vihapuhe on sokeria johon liian moni jää välittömästi koukkuun.

  Hallituksen, oli se minkä värinen tahansa, tärkein tehtävä on järjestää kansalaisille työtä ja toimeentuloa. Työttömyys ja eriarvoistuminen ovat rasisimin kasvualusta ja on uskomatonta, ettei hallitus tätä ymmärrä. Kukaan ei väitä että talouden ongelmat olisivat helposti ratkaistavissa, mutta yrittäkää nyt edes jotain, ennen kuin kadotamme sen mitä ennen Suomeksi kutsuttiin.

  • Jarkko

   ”Vihapuhe on sokeria johon liian moni jää välittömästi koukkuun.”

   Miksi ei jäisi, koska rasismilla saa itselleen sosiaalisia suhteita muista rasistisesti ajattelevista? Jos toinen vaihtoehto on, että taloudellisten asioiden menettämisen lisäksi ei jää edes sosiaalisia suhteitakaan, koska yhteiskunta ei yksinkertaisesti välitä työttömistä miehistä. Yhteiskunta on yksinkertaisesti tyly työttömiä miehiä kohtaan. Eikä tähän ilmiöön auta feministinen versio tasa-arvosta, koska sekin on yhtälailla tyly ja välinpitämätön työttömiä miehiä kohtaan. Tämä on oman näkemykseni mukaan se mikä ruokkii äärioikeisto ja rasismia.

   Saman tyyliset jutut ruokkivat toki myös jengiytymistä ja erilaisia rikollisryhmittymiä. Esim. Helvetin Enkelit moottoripyöräkerhon perustivat entiset Korean sodan sotaveteraanit, jotka huomasivat miten tyly paikka maailma on entisille sotaveteraaneille. Useinkin tuttu tarina oli, että töitä on turha etsiä sotatraumoista kärsivien veteraanien, mutta rupeamalla Helvetin Enkeliksi sait edes sosiaalisia suhteita itsellesi kaikesta huolimatta.

   Miesten syrjäytymisen syyt on niin tabu aihe ja siihen liittyy niin paljon valtapeliä ja paljon ihmisiä, jotka myös hyötyvät ilmiöstä että siitä ei tulla ikinä edes keskustelemaan ja kun ei keskustella mitään ei sille tulla ikinä edes tekemään, mutta rasistit ja rikollisjärjestöt sitten tekevät senkin edestä. Tyhjiöt kun täyttyvät aina jolloin ilmiöllä. Nyt ne täyttyvät rasismillä ja äärioikeistolla.

 7. liisa hirvonen

  BZ:n puheista tulee mieleen nämä Jaakko Heinimäen sanat (Seisemän syntiä, 2002):
  ”Aristoteleen mukaan kateus vaivaa erityisesti niitä, joilta puuttuu vain vähän siitä, että omistaisivat kaiken” .
  ”Vain ihminen voi olla julma. Pelottavinkaan petoeläin ei ole milloinkaan julma, sillä julmuus on moraalinen käsite, eivätkä eläimet oke moraalisia toimijoita. Ne toimivat vain vaistojensa ja viettiensä ohjaamina. Eläimet eivät sodi eivätkä tapa tai kiduta toisiaan huvikseen tai turhan takia, ne eivät nauti tuskan ja kärsimyksen aiheuttamisesta toisille eläimille.”

 8. Kyösti Grefve

  Loistava kirjoitus. Tässä päivänä muutamana mietittiin tätä omanapaisuutta. Ja mihin on hävinnyt yhteisöllisyys ? Kyllä katto uuteen taloon rakennettiin kyläläisten voimin omassa lapsuudessa. Nyt jokainen ”talkoilija” kysyy paljonko maksat mulle ? Toisaalta onhan päättäjätkin kantaneett kortensa kekoon panneet talkootyöt verolle.

 9. Johannes Keränen

  Kyllä Zyskowicz tietää, hän vain sanoo aina sen mikä on sillä hetkellä hänen ajamilleen asioille parasta.

  Esimerkkinä viime vudoen kesäinen tapaus kun kansanedustaja Immonen oli esiintynyt uusnatsien kanssa. Zyskowicz oli vieraana A-studiossa missä hän kehui perussuomalaisia ja totesi vihreiden ja Ville Niinistön olleen yksi pahimmista vihanlietsojista ja siunasi myös työmies Putkosen ”mustan listan” missä uhkailtiin toimittajia oikeuteen viemisellä.

  Tuomitsi myös parin demarivaikuttajan huonon SSS-hallitus -vitsin mutta ei pitänyt Immosen touhuja oikeiden uusnatsien kanssa millään tavalla mainittavan arvoisena asiana.

  • liisa hirvonen

   BZ vaikuttaisi näiden ulostulojen perusteella kuuluvan ihmisiin, jotka toimittivat kuuliaisesti mm nimilistoja natsiajan Saksassa myös läheisistään ja olivat siten osa natsien tuhoamisleirikoneistoa. Hannah Arendt osoitti kirjoituksissaan juutalaisväestön jakautuneisuuden natsiajan Saksassa nk. juutalaiskysymyksessä, ja hän suututti aikoinaan kirjoituksillaan useat eurooppalaiset juutalaisjohtajat, tuomalla esille sen että osa juutalaisista osallistui ja oli mukana tässä joukkotuhonnassa.

   • Frans Aro

    Hyvä Liisa, BZ ei vuonna 1954 syntyneenä sen enempää auttanut kuin vastustanutkaan natseja. Sen sijaan hänen isänsä osa oli joutua keskitysleirille, josta hän kuitenkin pelastui. Argumentointisi on paitsi virheellinen, niin myös loukkaava.

   • liisa hirvonen

    Ymmärrätkö mitä Hannah Arendtin kirjoitti? Onko sinulle tuttu filosofi? Ellei, niin tutustu. Suosittelen lämpimästi.

    Olen seurannut mitä BZ puhuu työttömistä eduskunnan suuressa salissa. Painokelvotonta puhetta. Kansanedustaja BZ näköjään yhä loukkaa puheillaan satojatuhansia tämän maan kansalaisia. Ymmärtääkö hän?

 10. mika satta

  Ei hallitus mitaan tyota tai toimeentuloa pysty jarjestamaan, ainoastaan puitteet niiden syntymiseksi, naiivia vaatia hallitusta tekemaan jotain, mihin silla ei ole lihaksia.
  Hyvinvointivaltio on siirtanyt kaikki puolueet vasemmalle ja aito yhteiskunnan kehittaminen on muuttunut yha monimutkaisemman tukiviidakon ja hallinnon muodostumiseen.
  Jostain pitaisi loytaa rohkeutta ja nakemysta laittaa koko jarjestelma uusiksi ja tavoitteeksi siirtya jossain maarin ja edellytyksin kohti suoraa kansanvaltaa.

  • keke

   ”Ei hallitus mitaan tyota tai toimeentuloa pysty jarjestamaan”
   Kyllä voi. Valtio voi ihan hyvin luoda tuotantoa Suomeen. Ei se mihinkään kirkonkirjoihin ole kirjoitettu että tehtaat pitää olla yksityisissä käsissä kyllä valtio voi ihan hyvin pyörittää mitä tahansa tuotannonalaa sekä työllistämään tehtaisiinsa ihmisiä

   • mika satta

    En kylla keksi yhtaan mitaan tuotantoa, jossa ei jo ole yksityista toimijaa.

    • keke

     Ei sun tartte keksiäkkään. Kunhan vain totesin että valtio voi vaikka alkaa tekemään suksibokseja valtion tehtaissa ja myydä ne markkinoilla jolloin siis valtio luo työpaikkoja toisin kuin aijemmin väitit.

     • Maana Backman

      Hmmm… Tai televisioita, siitähän on jo kokemustakin 😉

      • Angie

       Tai vaikka matkapuhelimia. Eikös se Nokiakin imuroinut valtiolta yritystukia aikanaan enemmän kuin maksoi veroja?

 11. Heikki

  Sosiaali-, työttömyys- ja eläketurvan leikkaajien kannattaisi miettiä, mitä niiden vaihtoehto tulee maksamaan.
  Kun työtä ei ole saatavilla ja turvaverkot on purettu, niin silloin vankilat alkavat täyttyä. Yhden vankilapäivän hinta on päälle 200 euroa.

  Irlantilaiset muistavat vieläkin historiastaan ajan, jolloin ihmiset tekivät rikoksia päästäkseen vankilaan, jossa sentään sai edes jonkinlaista ruokaa ja katon päänsä päälle. Siihenkö tässä nyt ollaan nyky-Suomessa pyrkimässä?

  Edessä on aika, jolloin automaatio, robotiikka ja keinoälyllä varustetut koneet korvaavat kiihtyvällä vauhdilla ihmistyötä. Asenteiden olisi hyvä muuttua, koska yllättävän nopeasti ollaan tilanteessa, jossa työtä ei enää ole siinä muodossa ja määrässä, kuin jälkiteollisessa yhteiskunnassa oli.

  Pelkästään 3D-tulostus tulee poistamaan valtavan määrän työpaikkoja. Kun tuotteet voi tulostaa kotona, ei tarvita tehtaita, joissa ne tehdään, ei kauppoja, joissa niitä myydään, ei logistiikkaa, joka kuljettaa tuotteet kuluttajien ostettavaksi. Se päivä ei ole kaukana, kun tuo on arkea.

  Siinä saa pikkunilkeistä koottu hallitus kannustaa työtä vailla olevia kiinni olemattoman työn syrjään ja kriittiset ulista maahanmuuttajien vievän meiltä työt, joita ei enää edes ole.

  • Elli Metsälä

   Olen miettinyt ihan samaa kuin Heikki. Toimeentulon antaminen kaikille takaa yhteiskuntarauhan. Sitten kun kerjääminen kielletään ja toimeentulotuella ei tule toimeen tai sitä ei saa, on ainoa mahdollisuus ryhtyä rikolliseksi. Vankilassa saa asumisen ja ruuan ihan ilmaiseksi… Rasistit ja tukien leikkaajat eivät tätä tietenkään käsitä. Tai ehkä Suomeen halutaankin sellainen yhteiskunta, jossa rikkaat elävät erillistä elämää korkeiden muurien takana henkivartijoiden ympäröiminä, samaan aikaan kun muurin toisella puolella köyhät kuolevat nälkään.

  • JoriN63

   Ihan vaan kommnettina tuosta Irlannin vankilajutusta. Suomessa ovat jotkut asunnottomat jo kauan tehneet samaa. Tehdään joku pikkurikos talven kynnyksellä., jotta päästään lusimaan kylmän kauden yli. Keväällä vapaaksi, kun on lämpimät kelit.

   • Anssi Keskiväli

    Se oli se sakkorangaistusten kerääminen kun maksamattomia sakkoja vielä muunnettiin istuttaviksi jos ei ollut rahaa maksaa.

 12. Kyösti Hyttinen

  Menimme henkselit paukkuen EU:n ytimeen viemään pohjoismaista hyvinvointivaltio mallia, mutta kas kummaa saimmekin tänne Suomeenkin globaalin pahoinvointi maailman.

  • Joni Pelkonen

   Tosin ilman EU:ta asiat olisivat vieläkin huonommin. EU-jäsenyys on tuonut jäsenmaille keskimäärin 12 prosenttia lisää talouskasvua. Suomessa ei niin paljon mutta plussan puolella ollaan. Esimerkiksi ruoan hinta olisi vieläkin korkeampi ilman EU-jäsenyyttä.

   • Kyösti Hyttinen

    ”Tosin ilman EU:ta asiat olisivat vieläkin huonommin.”
    Kova väite, mistäs tiedät? Kävitkö rinnakkaistodellisuudessa katsomassa?

 13. Markku Kuortti

  Itse asiassa perustuslaki ei koske yhtälailla jokaista. On totta, että perustuslain mukaan jokaisella, joka ei kykene hankkimaan elantoaan, on oikeus huolenpitoon ja turvaan. Ylen uutisessa eilen professori näytti käsittävän tekstin niin, että jokaisella, ihan kaikilla, on oikeus täysimääräiseen toimeentulotukeen ja kaikki muu olisi syrjintää ja vaatisi perustuslain muuttamista.

  Ensinnäkin vaikka perustuslaissa puhutaan ”jokaisesta”, sitä tulkitaan jo nyt rajoittavasti niin, että se koskee vain Suomen rajojen sisäpuolella olevia ihmisiä. Toiseksi, Suomessa maksetaan jo tällä hetkellä alennettua sosiaaliturvaa turvapaikanhakijoille, ja perustuslakivaliokunta on siunannut menettelyn. Kolmanneksi, jos täysimääräinen toimeentulotuki kuuluisi oikeasti ihan kaikille, sitä pitäisi maksaa niin Suomeen tuleville turisteille, romanialaisille kerjäläisille kuin täällä laittomasti olevillekin. No jos asia oikeasti olisi niin, saisi kiinalainen turisti varmasti kivan lisän lomabudjettiinsa.

  Perustuslain ”jokainen” on siis loppujen lopuksi tulkintakysymys – missä määrin se koskee kaikkia Suomessa kullakin hetkellä oleskelevia, ja onko laiton oleskelu samanlaistaa ”oleskelua” kuin laillinen? No, he kaikki ovat Suomen rajojen sisäpuolella joten joidenkin tulkinnan mukaan heille kaikille kuuluu samat sosiaali- ja terveyspalvelut kuin Suomen kansalaisille.

  • Joni Pelkonen

   Turisti saapuu Suomeen turistiviisumilla joten hän ei oleskele täällä pysyvästi. Mikäli hän jää maahan turistiviisumin loppumisen jälkeen, alkavat tulkinnat siitä onko hän täällä pysyvästi, saako hän jäädä maahan jne.

   Suomessa ei makseta sosiaalitukea edes vieraspaikkakuntalaiselle, vaan sitä on haettava siltä paikkakunnalta jossa vakituisesti oleskelee. Näin ulkomaisella turistilla eikä edes EU-kansalaisella joka oleskelee väliaikaisesti maassa ei ole mahdollisuutta hakea sosiaalitukea.

  • Saku Timonen

   1. Suomen lait koskevat vain Suomen alueella olevia.

   2. Turvapaikanhakijoiden alempi tuki: Tätä alempaa tukea on perustuslakivaliokunta perustellut vuonna 2010 sillä, että vaikka toimeentulotuki on ihmisarvoisen elämän minimi, niin tukea pienemmän vastaanottorahan määrä vastaa kuitenkin toimeentulotuen perusosaa, koska siitä on vähennetty vastaanottokeskuksen hyödykkeinä järjestämä osuus. Valiokunnan lausunnon mukaan vastaanottorahaa voitiin alentaa nykyiseen juuri hyödykkeiden tarjoamisen takia, mutta alemmaksi ei enää voida mennä vaarantamatta yhdenvertaisuutta ja toimeentulon minimiä.

   3. Turisteille ja muille käypäläisille ei makseta eikä tarvitse maksaa toimeentulotukea,. koska sitä myöntää vakinainen asuinkunta.

   Perustuslain ”jokainen” on kyllä tulkintakysymys, mutta tulkinta ei ole mielivaltainen. Siitä on olemassa ihan selkeät säännöt, jotka johdetaan muualta lainsäädännöstä.

  • Angie

   Menihän siinä jopa parisen tuntia, että joku ”perustuslakiasiantuntija” tuli tänne Sakulle urputtamaan perustuslaista. Näin tapahtuu joka jumalan kerta kun Saku kirjoittaa jotain tämän tapaista: Perustuslakiin on selvästi kirjoitettu, että jokaisella, joka ei kykene hankkimaan ihmisarvoisen elämän edellyttämää turvaa, on oikeus välttämättömään toimeentuloon ja huolenpitoon. Sinne on myös kirjattu, että ihmiset ovat lain edessä yhdenvertaisia.

   Mikä siinä yhdenvertaisuuden ja ihmisarvon kieltämisessä kiehtoo?

   By the way, jos perustuslakiasiat oikeasti kiinnostaa, niin kannattaa ihmiset lukea Suomen valtiosääntöoikeudellisen seuran ajankohtaispalstaa; perustuslakiblogia https://perustuslakiblogi.wordpress.com/ tai vaikka sitä perustuslakia.

 14. Erkki Posti

  Onhan se kumma, ettei noita kusipäätollojen rikoksia edes tutkita. Jos ei kerran tutkijoita riitä, säädetään lievä vihapuhe rikesakolla rangaistavaksi. Sitten kun rikesakkoja on vaikkapa 3 kpl, ryhdytään ankarampiin toimenpiteisiin. Saataisiin tilastoihinkin jotain eloa, kun siitähän nämä todellisuuskriittiset tykkäävät.

 15. Markku Härkönen

  Elekää työ Hakkaraista sololvatko! Äet se on Hakkaraesellaakkii! Kansa ja äänestäjät ne pitäisi vaehtaa, eekä hakkaraesii, tai sitten kunnioittaa vaalitulosta, tyyliin ”saimme sen, minkä ansaitsimmekin”, vaikka LUULIMME saavamme jotain muuta, mutta ”Teuvon mekin ansaitsimme, Suomen maa-assa suuressa”. Olipas pitkä ja kehno lause. Mutta ajatus oli ihan bueno.

 16. R. Andersson

  Ei tuo perustuslain kohta ole koskaan koskenut kaikkia Suomen kansalaisiakaan. Opiskelijoilla ei ole koskaan ollut oikeutta perustuslainmukaiseen minimitoimeentuloon. Opiskelija ei saa kesällä opintotukea, koska on kesälomalla, eikä myöskään työttömyyskorvausta, vaikka on työtön, koska on koulun kirjoilla. Toimeentulotukea hän ei saa koskaan, vaikka tulot ovat reilusti alle minimirajan. Lama-aikaan, kuten nyt, tulot ovat siis kesäkuukausina tasan nolla euroa, jolla on maksettava vuokra ja muu eläminen, ja säästöönkin siitä on jäätävä, koska pelkällä opintotuella ei elä talvellakaan. Olisi kiva tietää, että menettääkö ihminen Suomen kansalaisuuden, kun alkaa opiskella. Tai no, sehän ei vielä riitäkään, jos jopa ulkomaalaiset laittomasti maassa olevat ovat oikeutettuja toimeentulotukeen, mutta opiskelijat eivät ole. Eli ilmeisesti henkilö lakkaa olemasta ihminen, kun hän alkaa opiskella?

  • Saku Timonen

   On totta, että opiskelijat ovat ainoita,joiden edellytetään elättävän itsensä lainanotolla opiskelukuukasian aikana. Kesäaikana heillä on kuitekin oikeus toimeentulotukeen, mikäli kesätöitä ei ole ja laskelmat muuten osoittavat tuen tarpeen.

  • keke

   Opiskelija voi saada toimeentulotukea aivan samoin ehdoin kuin kuka muu tahansa. Tällainen yleinen tapaus jolloin sitä saadaan on esimerkiksi tilanne jossa opintolainaa syystä tai toisesta ei myönnetä.

   Siellä toimeentulotuessa ei missään lue että mikä se sosiaalinen status saajalle on vaan se myönnetään aivan samoin ehdoin kaikille. Tämä tietenkin yllättää aika monet entiset keskiluokkaiset ihmiset että millä ehdoin sitä saadaan ja siitäkös se valitus vasta alkaakin kun joillakin on ollut kuva että toimeentulotuki on jokin kulta-automaatti josta nostellaan mersuun bensarahaa.

   • R. Andersson

    Keke: no ei tietenkään opiskelijat saa toimeentulotukea ”aivan samoin ehdoin” kuin muut ihmiset. Ei miltään muulta ihmisryhmältä edellytetä, että he maksavat välttämättömät elinkustannuksensa lainarahalla. Ja jos laissa ei lue, että ”minimitoimeentulo ei koske opiskelijoita”, niin kuitenkin se niin luetaan sosiaalitoimistoissa.

    Itse elin vuosia kirjaimellisesti nälkiintyneenä, kun opiskelin 90-luvun laman aikana. Silloin ei ollut edes leipäjonoja, joista olisi saanut edes jotakin syötävää. Eipä unohdu ikinä se 90-luvun lama…

    • keke

     Olen saanut toimeentulotukea opiskellessani, koska minulle ei irronnut opintolainaa.

     Enkä lähde mukaan näihin köyhyysolympialaisiin että kellä sitä nyt kaikkein tiukinta on. Kunhan totean että toimeentulotukikaan ei tee kenenkään elämää aivoiseksi ei edes laittoman maahanmuuttajan

     • Jarkko

      Kukaan ei kuole opintolainaan itsellänikin oli sitä aikoinaan ja maksoin sen pois viimeistä senttiä myöten. Vaikka en koskaan edes saanut siltä alalta kunnollisia töitä mille opiskelin kun työtä on niin paljon kun ehtii tehdä kehumisesta huolimatta sen alan työpaikat katosivat lähes kaikki Kiinaan ja muihin halpamaihin parissa vuodessa valmistumiseni jälkeen.

      Olen elävä esimerkki siitä, että ihminen voi selvitä opintolainan maksusta pätkätyönkin avulla. Eniten harmittaa se, että sitä ei silloin nuorempana osannut kyseenalaistaa sitä työtä on niin paljon kuin vain haluaa puhetta eikä tajunnut, että kaikki alat eivät ole yhtä hyviä sijoituksia.

   • Anssi Keskiväli

    Suurin valitus kuuluu niiltä, jotka ovat ensin olettaneet toimeentulotuen saamisen olevan helppoa ja summien ruhtinaallisia kun ovat itse joutuneet sellaiseen tilanteeseen, että ovat joutuneet työttömiksi eikä töitä enää omalle osaamis- ja elintasoa vastaavalle tasolle löydy edes toiselta paikkakunnalta.
    Sitten alkaa marmatus siitä, kuinka rehellisille ihmisille kaikki tehdään vaikeaksi mutta kaikenmaailman juopoille, narkkareille, laiskureille ja maahantunkeutujille kyllä syydetään rahaa ja jäkäjäkäjäkä ja uliuliuli.

    Tosin olen minäkin valittanut – ja valitan edelleen – siitä että parhaiten toimeentulotuen nykysysyteemi toimii täysin syrjäytyneiden eduksi kuin niiden, jotka haluavat päästä siitä tukihelvetin ja nöyryyttävien käytäntöjen ja kyykyttävän byrokratian suosta pois. Kannustinloukku ei ole liian suuret tuet, vaan se että pätkätöistä ja pienestäkin tekemisestä käytännössä rangaistaan pitkään sen tekemisen jälkeenkin.

    • Kati Härkönen

     Opiskelija on toki hankalassa asemassa ja tilaa kurjistetaan vaan. Itsekin pääsin toimeentulotuella ns. leveämmälle leivälle kuin opiskelijana MUTTA samalla tekemäni keikkaluonteinen työ henkilökohtaisena avustajana muuttui taloudellisesti kannattamattomaksi (opiskelijana pienikin tienesti on lisäö kassaan mutta toimentuloilla ne on kokonaissummaa ajatelken tuesta pois. En silti kenenkään osaa kadehtisi, lainaa olen ottanut ja joka kk ainakin pankki niistää omiaan pois. Töitä teen edelleen vaikka sama raha tulisi toimettomanakin se fiilis työstä on kuitenkin tärkeä tässä hommassa vaikka taloudellisesti se on kokonaistulon summaa ajatellen kuin maton pidentämistä etupäästä takapäähän leikatulla tilkulla 🙂 palkkapäivän takia tuloja kuitenkin on myös loppukuussa, kun alkukuusta tulee asumistuki sitten keskellä kuuta tai vasta seuraavana kuuna toimeentulotuki (riippuu haku ja käsittelyajoista, usein olen saanut mm. toukokuun tuen vasta kesäkuun puolessa) ja loppukuusta vajaan satkun palkka niin siinähän sitä tasaista voita on leivälle koko kuun. Ja kaikki menee laskuihin, velkoihin ja vuokraan ja ruuan arvolisäveroihin että itselle ei tule oikeastaan kuin polttoaineet taas ensikuuta varten ja voitelua ratasta pyörittämään. Silti vaan loiseksi sanotaan ja laiskaksi haukutaan parempien puolelta netissä vaikka olen ollut töissä ja opiskelijana about koko aikuisikäni, yrittäjyyttäkin koklannut.

     • Kati Härkönen

      Pitää muuttaa sen verran että pääsin leveämmälle leivälle toimeentulotuella kuin opintotuella. En sano että olen tyytyväinen systeemiin koska tuntuu ettei tästä tilanteesta ole pääsyä poiskaan paitsi ehkä vaihdos työkkäreille mutta se tarkoittaisi työttömäksi rupeamista ja henk. koht. avustushommia kuitenkin on toistaiseksi ja kavereiden työkkärirumba on jotain sellasta että just joo. Toistaiseksi näillä mennään kuin hamsteri pyörässä ja jatkuva kiilto silmissä paremmasta ja siihen pyrkimys toki.

 17. Jarkko

  Saku Timonen ”Vallalla on merkillinen käsitys, jonka mukaan toimeentulotuki olisi muuttumaton könttäsumma, joka jaetaan tasan tuen tarvitsijoiden kesken. Kun tarvisijoita on enemmän, niin jokaisen henkilökohtaisen osuuden kuvitellaan pienenevän.”

  Talous ei toimi niin, että kokoajan on joku sama könttäsumma joka jaetaan tietylle porukalle tasan. Ihminen joka luulee, että talous toimii näin ei ymmärrä talouden toimintaa. Talous on aina dynaaminen ympäristö jossa kaikki vaikuttaa kaikkeen ja summat mitä mihinkin laitetaan vaihtelevat kokoajan. Vähän samaan tapaan kun jos lääkäri estää verenkierron yhdessä valtimossa, niin se tukos vaikuttaa verenkiertoon myös muualla eikä vain siinä tukos kohdassa ja kun tukos poistetaan verenkierto muuttuu muuallakin kehossa.

  Näissä, mutta kun köyhätkin saavat jotain keskusteluissa tuntuu aina unohtuvan se. Jos talouden rakenteet pystyisivät itsestään poistamaan köyhyyden ja nälänhädän, niin mitään tulonsiirtoja ei tarvittaisi alunperinkään. Otan mielellän maailman vastaan jossa köyhyys poistuu kokonaan ilman tulonsiirtojakin, mutta se edellyttää aika radikaaleja muutoksia nykyisiin talouden rakenteisiin. Jos taas se ei käy niin sitten pitää laittaa rahaa tukiin.

  • Anssi Keskiväli

   Työllistämismäärärahoissa se on könttäsumma. Siksi ne määrärahat loppuvatkin ennen toisen kvartaalin puoliväliä suurimmassa osassa maata.

   Ja kun ajatellaan päättäjien intoa joidenkin työttömien ajamisesta yrittäjiksi, niin mainittakoon että ne starttirahat otetaan nimenomaan niistä työllistämismäärärahoista, samoin kuin palkkatuet ja työvoimakoulutukset.

   • Jarkko

    ”Työllistämismäärärahoissa se on könttäsumma.”

    Budjetointi johtuu hallinnon tarpeista, koska eri hallinnonaloilla on tiedettävä paljonko rahaa he saavat kuluttaa mihinkin asiaan ja noita summia muutellaan jälkikäteenkin lisäbudjeteilla tarpeen mukaan. Valtio ei myöskään voi ikinä mennä konkurssiin muuta kuin poliittisella päätöksellä, koska valtio voi loputtomasti painaa lisää rahaa halutessaan.

    Talous ei kuitenkaan toimi niin, että kun johonkin asiaan laitetaan joku summa rahaa se raha katoaa hupsista vain vaan rahan kulutus on verrannollinen enemmänkin vesipatoon josta lasketaan vettä joko enemmän tai vähemmän. Se vesi sitten kiertää eri paikkoihin ja lopulta palaa sinne padon vesialtaaseen. Se veden kierrättäminen sitten synnyttää sähköä josta on hyötyä.

    Jostain syystä osa ihmisistä on fakkiintunut ajatukseen, että vesipatoa ei vain missään nimessä saa avata, jotta köyhän pieni pato ei saisi yhtään vettä jolla pyörittää generaattoria ja tuottaa sähköä vaan, että on parempi, että laitetaan iso valtion pato kiinni ja naureskellaan sitä kun alajuoksulla ei ole virtausta yhtään. Eikä sähkön tuotantokaan pyöri. Sadismista nautintoa saavien ihmisten mielestä tämä voi olla kivakin tilanne, mutta kansantaloutta ei voi pyörittää näin.

    Jos se vesi ei kierrä siellä taloudessa siten, että se hyödyttää kaikkia edes vähän ei se vika ole siinä köyhän pienessa padossa vaan uimissa eli rakenteissa ja niitä voi aina muuttaa. Pitemmän päälle uimien muuttaminen on parempi kuin veden virtaamisen lopettaminen ratkaisuna.

     • Jarkko

      Se on Anssi sitä politiikkaa joka perustuu sille, että ei ymmärretä miten rahatalous toimii kokonaisuutena. Eli verrannollinen siihen padot kiinni vain nyt vesi ei saa virrata politiikkaan.

      Jos kaikki maat pistävät samalla tapaa padot kiinni ja tekevät kaikkensa häiritäkseen rahat eli siis veden virtausta pian suurin osa meistä on ruti köyhiä eikä mitään kannata tuottaa kun ei ole mitään millä sitä voisi ostaa. Sitten voimme ihmetellä sitä miksi kaikki tehtaat ovat pystyssä, mutta kenenkään ei kannata tehdä mitään.

      Suurin osa yritysjohtajistakaan ei näytä ymmärtävän miten rahatalous toimii vaan he luulevat, että kun viilataan vähän sieltä sun täältä kuluja pois (eli hidastetaan veden virtaamista) asiat parenevat, koska ynnä lasku näyttää, että silloin oma firma tekee enemmän voittoa. Vaikka samalla häiritään veden virtaa jota ilman talous ei enää voi toimia ollenkaan pitemmän päälle.

      • Anssi Keskiväli

       Miksi sä Jarkko selität mulle asiasta niinkuin tietämättömälle?

       Toi systeemin toimimattomaksi suunnittelu ja asiasta päättävien tietämättömyys siitä, miten sen pitäisi toimia, on ainakin mulle ollut suht selkeää aika pitkään, joten kiitos vain, mutta ei tarvitse minulle siitä selittää. Laita kirjelmä sun kansanedustajalle tai noista asioista päättäville ja huolehdi lauserakenteesta välimerkkejä myöten paremmin kuin tänne kirjoittaessasi 🙂

      • Jarkko

       ”Laita kirjelmä sun kansanedustajalle tai noista asioista päättäville ja huolehdi lauserakenteesta välimerkkejä myöten paremmin kuin tänne kirjoittaessasi ”

       Jos ihan rehellisiä ollaan. Ei minua oikeastaan kiinnosta Suomen politiikka ja siihen vaikuttaminen, koska tarkoitus on lähteä vähän muita maita kokeilemaan välillä.

 18. Anssi Keskiväli

  Taidan kuulua niihin harvoihin paskasakin (toimeentulotuella elävät) edustajiin, jotka ajattelevat omilla aivoillaan sekä perustavat mielipiteensä sekä järkevästi että lainmukaisesti. Toimeentulotukiasiakkaita kyykytettiin ja riiputettiin löysässä hirressä liian vähäisillä tuilla ja nöyryyttävillä käytännöillä jo kauan ennen maahanmuuttajavyöryä. Työttömiä kyykytettiin ja heidän etuuksiaan leikattiin ja asetettiin vastuullisimmiksi jo ennen maahanmuuttajavyöryä. Vaikka kaikki maahanmuuttajat potkittaisiin tästä maasta pois, ei käytännöt ja etuuksien määrät muuttuisi parempaan suuntaan. Päinvastoin meininki kovenisi työttömiä ja toimeentulotukiasiakkaita vastaan, sillä jotenkin tuntuu siltä että tässä yhteiskuntamallissa pitää olla vähintään yksi paheksuttava kansanosa, jota käyttää sylkykuppina ja jota nöyryyttää ja jonka kontolle olisi saatava sysätä syyt kaikesta siitä, mikä yhteiskunnassa on vialla. Työttömät, köyhät ja toimeentulotukiasiakkaat ovat jo tähtäimessä, mutta nyt on sopivasti maahanmuuttajat ja turvapaikanhakijat siinä lisänä sekoittamassa pakkaa ja viemässä jo kyykytetyn kansanosan huomion pois oikeista vihollisista ajamalla heidät ”niitä huonompia” vastaan.

  Oikeat viholliset löytyvät päättäjistöstä puolueita erikseen mainitsematta, sekä ainoa maahanmuuttajiin ja turvapaikanhakijoihin liittyvä paha on siinä bisneksessä ja politiikassa, jolla heitä luodaan. Solidaarisuuden hengessä valtiot toteuttavat kehitysapua ja kansainvälisten sopimusten määräämien kiintiöiden toteutusta turvapaikanhakijoiden ottamisessa, kun samalla yksityiset liiketoiminnan harjoittajat keräävät rahat joko laittomilla ihmiskuljetuksilla ja henkilpaperikaupoilla tai sijoituspaikoiksi tarkoitettujen kiinteistöjen vuokrilla, cateringilla, huolto-, kaluste- ja henkilöstökustannuksilla. Ihmiset ovat maailmanlaajuisen ihmiskauppaverkoston välttämätön paha, raha on se tärkein.

  Vedän vielä natsikortin ja mainitsen toisen maailmansodan aikaan miehitetystä Puolasta sen, että kun Puolaa miehitettiin niin konsensus oli se, että se on kaikki kansan joukossa piileskelevien juutalaisten vika eikä suinkaan miehittäjien, joten samaan aikaan kun Puolaa miehitettiin olivat puolalaiset juutalaisten kurkuissa. Naapureita ilmiannettiin, kokonaisia yhteisöjä häädettiin kodeistaan ja kärrättiin tuhoamisleireille. Samaan aikaan miehittäjät valloittivat maan ja entiset naapurinsa ja ystävänsä vasikoineet saivat syödä miehittäjien paskaa tyytyväisinä siitä, että ei ainakaan ollut juutalaisia lähistöllä.

  • Angie

   Nostan hattua Anssi Keskivälille tästä kommentista!

  • Veli-Pekka Saarinen

   Juuri näin! Kiitos, Anssi.

 19. Juha-Matti Kinnunen

  Köyhät tarvitsisivat johtajan. Sen lisäksi, että johtaja olisi perillä köyhien asemasta pitäisi johtajan myös pystyä ottamaan siipiensä alle ne jotka ymmärtävät tämän pakolaistilanteen olevan erittäin ongelmallinen. Hänen pitäisi myös pystyä myöntämään, että mitään taikatemppua turvaikkahakijoiden työllistämiseen ei ole, kuten ei ole kantasuomalaistenkaan. Hänen olisi pystyttävä katsomaan totuutta silmiin ja puhumaan siitä. Hänen pitäisi olla kykenevä puhumaan totuutta, luottotiedottomuudesta, kannabiksesta, työttömyydestä, asunnottomuudesta ja turvapaikka bisneskestä.

  • Angie

   Sekä siitä, että Suomi kantaa oman vastuunsa, rikkaana länsimaana, maailman hädänalaisimmista kuten esim. Syyrian pakolaisista.

   • Anssi Keskiväli

    Suomi kuuluu kyllä pohjoismaihin eikä länsimaihin, mutta se nyt on ihan sivuseikka 😉

    Kyseessä kuitenkin sivistys- ja hyvinvointivaltio, josta on hyvää vauhtia tulossa vakiintunut pahoinvointivaltio.

 20. Rita Green

  ”Seuraamuksista sitten kärsivät kaikki köyhät. Hyväosaiset katsovat päältä köyhien tappelua ja jos näkyy laantumisen merkkejä, niin silloin yllyteään pikkuisen lisää. Rikasta ei hirvitä mikään muu niin paljon kuin köyhien yhtenäisyys ja keskinäinen solidaarisuus. Jos köyhien keskinäinen tappelu pääsisi loppumaan, niin sitten välinpitämättömät hyväosaiset saisivat vastaansa piittaamattomien köyhien massat. Silloin olisi piru merrassa.”
  Tätähän voi soveltaa myös esim USAn tilanteeseen (myös toki ihan maailmanlaajuisesti),vaihda vaan köyhä-sanan tilalle tummaihoinen ja hyväosaisen tilalle valkoihoinen….

 21. töytön

  Sykovitsin meuhkaamista ollut huvittavaa seurata joskus eduskunnan kyselytunneilla. Kaikki työttömät hän haluaisi laittaa kuntouttavaan työtoimintaan ym. viisauksia. Uhriutui kovasti myös porvarina kun Stubbi jäi kiinni valehtelusta.

 22. turo mustakallio

  Jostain tulin lukeneeksi ja tallentaneeksi:
  – Hyksos-kuninkaat olivat tunnettuja siitä, että heidän hallintotapansa perustui despoottiselle tyrannialle ja totalitarismille. Heidän aikakaudellaan ei nähty kukoistavaa korkeakulttuuria, vaan kansan julmaa ryöstämistä ja orjuuttamista. He nousivat valtaan asein ja pitivät valtaansa yllä asein. He palvoivat kaaoksen ja väkivallan jumalaa Sethiä, mikä kertoo heidän ajatusmaailmastaan kaiken oleellisen

  tämä siis muinaisessa Egyptissä.


  toinen juttu on, jos koko homma eskaloituu, niin ensin listitään maahanmuuttajat sitten mustalaiset ja lopuksi juutalaiset. Venäläisiin ei valtiovalta anna koskea.

 23. Juha Sinkko

  Tuosta heikompiosaisten/työttömien rintaman yhtenäistymiseestä muistuu mieleen 90-luvun laman aikana järjestetty työttömien mielenosoitus eduskunnan edessä. Vihaista porukkaa oli niin paljon, että kyseisen putiikin vahtimestarit olivat jo löysät housuissa ja totesivat, että ”jos tuo porukka lähtee rynnimään tänne, niin niitä ei pidättele mikään…”. Eipä taida enää olla tuommoista. Kansa on onnistuttu lyömään kahtia.

 24. Harri Heinonen

  On totta, että köyhiä kyykytetään ja jossakin vaiheessa se tulee vaikuttamaan yhteiskuntarauhaan. Valitettavasti monetkaan päättäjät eivät sitä ymmärrä. Mutta hyvin harva oikeasti ymmärtää, mikä on viallakaan. Useimmat kuvittelevat tulonsiirtojen (työmarkkinatuki, toimeentulotuki, asumistuki jne..) olevan tulon siirtoja rikkailta köyhille. Asia on valitettavasti päinvastoin. Yksinkertaistan asian asumistuen avulla. On totta, että rahat mitkä annetaan ”köyhälle” asumistukeen kerätään, keskiluokalta, köyhiltä itseltään ja niiltä muutamilta rikkailta. Mutta ei se raha oikeasti ehdi kuin vilahtaa köyhän kukkarossa, kun hän jo maksaa sillä sen vuokran – eli raha oikeasti meni rikkaalle ja hän vaurastui lisää. Toimeentulotukea saa vasta kun kela ja sosiaalitoimisto on syynännyt tilisi huolella läpi, näin pidetään huoli, että köyhä pysyy köyhänä. Tämä politiikka on hyvin tuhoisaa. Meidän pitäisi nimenomaan pyrkiä siihen, että köyhät rikastuvat => elämänlaatu paranee, syrjäytyminen ja katkeroituminen ja siitä johtuvat lieveilmiöt (väkivalta, rasismi, henkiset ja fyysiset sairaudet, jne) vähenevät. Miten tämä tehdään? No käytän taas esimerkkinä vaikka tuota asumistukea. Sillä sitä ei myönnetä sille osalle joka asumismenoista on lainaa (eli omaa asuntoa hankkivalle), miksi ei, näin saataisiin nopeammin se köyhä sieltä kuopasta ylöspäin kun tuettaisiin hänelle se ensimmäinen oma asunto, jonka jälkeen hänellä olisi jo jotain varallisuutta. Sitten toimeentulotukea myönnettäisiin vaikka hänellä olisikin oma asunto, hänet pidettäisiin pinnalla ja viimeisenä, kun hän vihdoin saisi töitä osa-aikaisena, hänen tukiaan ei heti leikattaisi samassa suhteessa kun hän saa palkkaa vain vasta vaikka yli 1000 euron kk (tuki ja tulot yhteensä) alkaisivat vaikuttaa. Tämä olisi helpoin tehdä niin, että jokainen saisi tienata 1000 kuukaudessa, mitä tahansa tuloja verovapaasti ja sen jälkeen maksaisi kaikesta ylimenevästä noin 35% (huomatkaa tasaveromalli on parempi köyhällekin).
  Tuossa muutama ehdotus, miten asian saisi paremmaksi. Se, että valittaa, eikä ehdota miten asioita voisi tai pitäisi parantaa on täysin turhaa ja hyödytöntä ja vain lisää negatiivisuutta ja vihaa lähimmäisiä kohtaan.

  • Anssi Keskiväli

   Korjaisin tuosta sen, että se asumistuki ei edes kerkeä vilahtamaankaan köyhän tilillä koska yleensä se asumistuki maksetaan suoraan vuokranantajalle. Pelkkiä ykkösiä ja nollia bittiavaruudessa se raha oikeasti on, eikä köyhä näe niistä jeniäkään.

   • Jarkko

    ”Korjaisin tuosta sen, että se asumistuki ei edes kerkeä vilahtamaankaan köyhän tilillä koska yleensä se asumistuki maksetaan suoraan vuokranantajalle. Pelkkiä ykkösiä ja nollia bittiavaruudessa se raha oikeasti on, eikä köyhä näe niistä jeniäkään.”

    Ei faktat kuitenkaan estä valittamasta siitä miten ruhtinaallisia tukia köyhät saavat. Ikävä puoli toki on se, että jatkuva jonkun asian toisto voi saada ihmiset luulemaan, että se asia on totta kun sitä jatkuvasti toistetaan. Kyllä se totuus ennen pitkää kuitenkin paljastuu viimeistään sitten kun toistaja itsekin tippuu niiden tukien varaan pysyvästi elämään ruhtinaallisen leveästi.

    Tosin aina on ihmisiä, jotka ihan silkkaa kiusaamisen halua kiusaavat köyhiä, koska se on niin helppoa. Varsinkin netissä. Sille ei oikein voi mitään sellaisia ihmisiä aina on ollut ja aina tulee olemaan. Helppous tekee tietystä ihmistyypista kiusaajan ja sadistin. Huutelevat netissä kun eivät muuhun pysty periaatteella.

 25. TIMO HEIKKILÄ

  ” Perustuslakiin on selvästi kirjoitettu, että jokaisella, joka ei kykene hankkimaan ihmisarvoisen elämän edellyttämää turvaa, on oikeus välttämättömään toimeentuloon ja huolenpitoon. Sinne on myös kirjattu, että ihmiset ovat lain edessä yhdenvertaisia.” Siis kaiken maailman ihmiset? Paino sanoilla ”maailman kaikki ihmiset”?

  • Saku Timonen

   Suomen lait koskevat kulloinkin Suomen alueella olevia. Kaikki maailman ihmiset eivät ole Suomessa eivätkä tänne mahtuisikaan. Ja ennen kuin kysyt miksi olen sanonut Suomen rikoslain koskevan MV:tä, niin kerron, että rikosen tekopaikka on se, missä rikollinen teko suoritettiin, sekä lisäksi se paikka, missä rikoksen seuraus ilmeni.

Kommentoi »

Comments are closed