Kovien arvojen maa

Autolla liikkuneet aikuiset ovat Jämsässä näyttäneet rohkeuttaan osoittelemalla kouluikäisiä lapsia sormella ampumisliikkeitä tehden. Järvenpääläinen kaupunginvaltuutettu yllyttää vetäisemään mamua käkättimeen. Kansanedustaja lupaa, että jos hänet tuomitaan rikoksesta, niin hän aikoo siitä huolimatta jatkaa rikollista menettelyään.

Nämä alkavat olla jo niin jokapäiväisiä uutisia, että niihin turtuu. Olisi helppo sanoa, että näin käyttäytyvät vain moukat. Lasten uhkailijat ovat surkimuksia ja järvenpääläisen valtuutetun ajatukset tiedettiin jo etukäteen, kuten vuonna 2012 pidetystä Kunnollisvaalit -blogista näkyy. Sitä saa mitä tilaa ja ihan sama pätee Hakkaraiseen. Näitähän joku on tilannut.

Vailla käytöstapoja olevat käyttäytyvät huonosti, mutta ihan samat asenteet näkyvät myös sivistyneissä piireissä. Hämmentävä esimerkki tästä nähtiin eilen, kun pitkäaikainen kansanedustaja ja nykyinen perustuslakivaliokunnan puheenjohtaja Ben Zyskowicz linjasi näkemyksiään paperittomien ulkomaalaisten toimeentulotuesta. Hänen mukaansa paperittomille kuuluu vain ruoka ja suoja, mutta ei mitään muuta.

Zyskowicz tulkitsee perustuslakia niin, että kaikki ihmiset ovat yhdenvertaisia lain edessä, mutta toiset ovat yhdenvertaisempia kuin toiset. Perustuslakiin on selvästi kirjoitettu, että jokaisella, joka ei kykene hankkimaan ihmisarvoisen elämän edellyttämää turvaa, on oikeus välttämättömään toimeentuloon ja huolenpitoon. Sinne on myös kirjattu, että ihmiset ovat lain edessä yhdenvertaisia.

Zyskowicz näyttäisi olevan sitä mieltä, että paperittomat ulkomaalaiset joko eivät ole yhdenvertaisia lain edessä tai sitten he eivät ole ihmisiä. En kuitenkaan usko hänen tarkoittavan tätä. Luulen, että kyse on tietämättömyydestä. Tv:n uutislähetyksessä Zyskowicz puhui toimeentulotuen käyttämisestä harrastuksiin ja lehtien tilaamiseen. Hän ei taida tietää, että toimeentulotuen perusosa on tarkoitettu kattamaan välttämättömien elinkustannusten lisäksi myös lehtien tilaaminen ja oikeastaan kaikki normaalin elämän tarpeet.

Jos paperittomien toimeentulotukea aiottaisiin rajoittaa kattamaan vain välttämätön suoja ja ruoka, niin siihen ei riitä toimeentulotukilain muutos eikä edes perustuslain uusi tulkinta. Itse perustuslakia pitäisi muuttaa siten, että kaikki ihmiset eivät ole yhdenvertaisia lain edessä.

Suomalaisten arvot ja asenteet ovat koventuneet vailla käytöstapoja olevasta moukasta sivistysporvariin. Samaa kertoo myös emeritaprofessori Helena Helven pitkäaikainen tutkimus. Hän on tutkinut nuorten arvoja ja asenteita jo 1980-luvulta lähtien ja ne ensimmäiset tutkitut ovat jo keski-ikäisiä. Vähäosaisia ei olla valmiita auttamaan ja yhteiskunnalliset erot hyväksytään ajatellen, että jokainen on vastuussa vain omasta hyvinvoinnistaan.

Kun omillaan toimeentulevat ajattelevat näin, niin sama ajattelu valtaa myös yhteiskunnan apua tarvitsevat.

– Silloin kun perusasioista on pulaa, niin silloin ollaan materialistisempia. Taantuman aikaan arvot kovenevat esimerkiksi maahanmuuttajia kohtaan.

Tästä näkee esimerkkejä jatkuvasti vaikkapa vain katsomalla Facebookin Rajat kiinni -ryhmää. Siellä on jatkuvasti päivityksiä, joissa itse toimeentulotuella elämään joutuvat valittavat omien tukiensa riittämättömyyttä ja olettavat, että ei-suomalaisten tuet poistamalla he itse saisivat enemmän. Vallalla on merkillinen käsitys, jonka mukaan toimeentulotuki olisi muuttumaton könttäsumma, joka jaetaan tasan tuen tarvitsijoiden kesken. Kun tarvisijoita on enemmän, niin jokaisen henkilökohtaisen osuuden kuvitellaan pienenevän.

Ei se näin ole, vaan oikeus tukeen määräytyy lain ja laskemien mukaan. Kunnilla on ja on oltava rahaa kaikille tarvitsijoille. Vaikka tarvitsijat jostain syystä vähenisivät, niin kenenkään saama rahamäärä ei lisääntyisi.

Tätä ei ymmärretä eikä sitä halutakaan ymmärrettävän. On hyvätuloisten veronmaksuhaluttomien etu, että köyhät tappelevat keskenään. On populistipoliitikkojen etu, että heidän kannattajansa ovat tietämättömiä ja suuntaavat kaiken kaunansa vertaisiinsa saamattomien, kyvyttömien ja suurisuisten poliitikkoijen sijaan.

Seuraamuksista sitten kärsivät kaikki köyhät. Hyväosaiset katsovat päältä köyhien tappelua ja jos näkyy laantumisen merkkejä, niin silloin yllyteään pikkuisen lisää. Rikasta ei hirvitä mikään muu niin paljon kuin köyhien yhtenäisyys ja keskinäinen solidaarisuus. Jos köyhien keskinäinen tappelu pääsisi loppumaan, niin sitten välinpitämättömät hyväosaiset saisivat vastaansa piittaamattomien köyhien massat. Silloin olisi piru merrassa.

***

Kommentointi vain omalla etu- ja sukunimellä, jos kanssani ei ole muuta sovittu.

 

 

Kommentit (70)
 1. T.K. Lehtinen
  1.9.2016, 09:37

  Politiikka muuttuu ikävään suuntaan. Ongelmaa ei ratkaista, vaan nimetään syylliset ja se ei koskaan ole minä-itse. Kun ei osata, kovennetaan ääntä ja lisätään saman asian toistoja, ja kas, fakta on valmis. Pienet ihmiset, jotka eivät jaksa, osaa tai halua ajatella itse tai ottaa laajemmin asioista selvää, lähtevät johtajan mukaan. Niin syntyy tunne, että on oikeasti isojen poikien kaveri siellä hiekkalaatikolla, eikä ymmärretä, että kun ne hiekkalaatikon ulkopuoliset kiusattavat loppuu, lentää hiekka pienemmän ja heikomman silmille.

 2. seppo mahkonen
  1.9.2016, 10:07

  Olenko ymmärtänyt väärin, mutta Moskovits olisi jonkun sortin juristi?

  1. Mikis käytät pilkkanimeä. Sanoi hän mitä tahansa — henkilöiden pilkkaaminen ei edistä mitään asiaa.

Kommentointi suljettu.