Maa ilman perustuslakia

Elokuussa Suomesta tuli maa, jossa perustuslaki on voimassa vain silloin ja siltä osin, kuin hallitusta ja eduskuntaa sattuu kulloinkin huvittamaan. 12.8.2016 presidentti vahvisti eduskunnan yksinkertaisella enemmistöllä kesäkuussa hyväksymät lakimuutokset, joilla turvapaikanhakijoiden valitusaikoja Maahanmuuttoviraston päätöksistä lyhennettiin ja oikeusapua turvapaikkahaastatteluun annetaan vain poikkeustapauksissa. Muutokset tulivat voimaan 1.9.2016.  Tästä kerroin heti tuoreeltaan elokuuussa.

Tuona päivänä yhdenvertaisuus lain edessä lakkautettiin ja mille tahansa ihmisryhmälle voidaan tehdä mitä tahansa perustuslain estämättä. Kun jotain on tehty kerran, niin se voidaan tehdä helposti uudelleen kenenkään korottamatta ääntään.

Nyt se tehdään uudelleen ja kohteena ovat tällä kertaa ihan kaikki oleskeluluvan saaneet ja kotoutumistukeen oikeutetut maahanmuuttajat. Tähän asti he ovat saaneet peruspäivärahaa, työmarkkinatukea tai toimeentulotukea saman verran kuin syntyperäisetkin, mutta nyt heidän tukeaan aikotaan leikata säästösyistä. Lisäksi Suomesta aiotaan tehdä vähemmän houkutteleva maa turvapaikanhakijoille. Asiasta kertoi Yle verkkosivullaan. Myös viittomakielisissä uutisissa asiasta oli minimaalisen lyhyt maininta, mutta siinä kaikki. Näin helposti ja huomaamatta se voidaan tehdä.

Kotoutumistuki on monelle terminä epäselvä ja usein sen luullaan tarkoittavan jotain maahanmuuttajille annettavaa ylimääräistä rahaa. Ei se ole mitään muiden tukien päälle tulevaa discorahaa, vaan sen tarkoitus on kattaa työttömän maahanmuuttajan perusturva.

Laki kotoutumisen edistämisestä koskee ihan kaikkia maahanmuuttajia, ei pelkästään oleskeluluvan saavia turvapaikanhakijoita.

Lain 2 § 1 momentti sanoo näin:

Tätä lakia sovelletaan henkilöön, jolla on ulkomaalaislaissa tarkoitettu voimassa oleva oleskelulupa Suomessa. Lakia sovelletaan myös henkilöön, jonka oleskeluoikeus on rekisteröity tai jolle on myönnetty oleskelukortti ulkomaalaislain mukaisesti.

Lain 19 § kertoo, että kotoutumistuki määräytyy joko toimeentulotukilain tai työttömyysturvalain mukaisesti riippuen siitä, kumman lain piiriin työtön ja kotoutumisuunnitelmaa noudattava maahanmuuttaja kuuluu.

Maahanmuuttajalle maksetaan kotoutumissuunnitelman ajalta työttömyysetuutta tai toimeentulotukea. Oikeus työttömyysetuuteen määräytyy työttömyysturvalain mukaisesti ja oikeus toimeentulotukeen toimeentulotuesta annetun lain mukaisesti.

Työttömyysetuus tarkoittaa Kelan maksamaa peruspäivärahaa tai työmarkkinatukea ja toimeentulotuen maksaa kunta. Kyseessä on siis täsmälleen sama summa kuin minkä suomalainen saa. Sitä vain sanotaan vanhasta muistista kotoutumistueksi, koska alkujaan siitä oli ihan omat säädöksensä.

Ne ovat myös sanktioituja ihan samalla tavalla kuin syntyperäisten saamat vastaavat etuudet. Kotoutumisen edistämisestä annetun lain 17 §:n 4 momentti sanoo asiasta näin:

Jos maahanmuuttaja kieltäytyy ilman pätevää syytä kotoutumissuunnitelman laatimisesta, sen tarkistamisesta tai osallistumasta kotoutumissuunnitelmassa yksilöidysti sovittuun toimenpiteeseen, hänen oikeuttaan työttömyysetuuteen voidaan rajoittaa siten kuin työttömyysturvalaissa säädetään tai toimeentulotukea alentaa siten kuin toimeentulotuesta annetussa laissa säädetään.

Työttömyysturvalaissa sanotaan, että kieltäytymisestä seuraa etuuden menettäminen määräajaksi ja toimeentulotukilain mukaan kieltäytyvän tukea voidaan alentaa 20 % ja toistuvasta kieltäytymisestä 40 %.

Etuudet ovat olleet samansuuruisia ja samalla tavalla sanktioituja kaikille niihin oikeutetuille perustuslain nojalla. Sen 6 §:n 1 momentti sanoo näin:

Ihmiset ovat yhdenvertaisia lain edessä.

Nyt sosiaali- ja terveysministeriö on valmistellut lakimuutoksen, jolla oleskeluluvan saaneet turvapaikanhakijat ja muut ulkomaalaiset eivät ole enää yhdenvertaisia lain edessä. Heidän saamastaan peruspäivärahasta tai työmarkkinatuesta nipsaistaan pois kymmenen prosenttia. Ministeriö vielä kehtaa väittää, että leikkaus ei ole vastoin perustuslakia, koska kaikkia oleskeluluvan saaneita kohdellaan samalla tavalla. Oleskeluluvan saaneet ulkomaalaiset eivät ilmeisesti ole ministeriön mielestä lain edessä suomalaisten kanssa yhdenvertaisesti kohdeltavia ihmisiä ja arvaanpa, että perustuslakivaliokunta on samaa mieltä.

Oleskeluluvan saaneet ulkomaalaiset eivät ole mikään yhtenäinen joukko, vaan jokainen mistä syystä tahansa maahan tullut ja oleskeluluvan saanut ulkomaalainen kuuluu joukkoon. Hän voi olla turvapaikanhakija, mutta ihan yhtä hyvin hän voi olla olematta. Yhteistä heille sosiaali- ja terveysministeriön mielestä on vain se, että he eivät ole eikä heidän tarvitsekaan olla lain edessä yhdenvertaisia suomalaisten kanssa.

Miettikääpä tätä. Jos näin voidaan tehdä heterogeeniselle joukolle ulkomailta Suomeen tulleita, niin ihan sama voidaan tehdä millä tahansa perusteilla valitulle joukolle suomalaisia. Alennetaanko seuraavaksi vaikkapa vasenkätisten ortodoksien peruspäivärahaa ja työmarkkinatukea? Sehän ei ministeriön logiikan mukaan ole vastoin perustuslakia, koska alennus koskee kaikkia vasenkätisiä ortodokseja. Tai otetaanko kohteeksi vaikkapa oppositiopuolueiden kannattajat? Vaiko romanit, juutalaiset ja homoseksuaalit työttömät? Ei ole vastoin perustuslakia, koska alennus koskee kaikkia nähin ryhmiin kuuluvia.

Ei näin tehdä. Tehdään niin, että kun oleskeluluvan saaneiden tukia on alennettu, niin hallitus muistaa perustuslaissa taatun yhdenvertaisuuden ja alentaa tasapuolisesti kaikkien peruspäivärahaa ja työmarkkinatukea samalle tasolle.

Siinä vaihessa minä sanon, että mitäs minä sanoin. Ette uskoneet ajoissa, vaan iso osa teistä luuli, että sehän koskee vain niitä mamuja.

***

Kommentointi vain etu- ja sukunimellä, jos kanssani ei ole muuta sovittu. Jos aiotte ruveta väittelemään kanssani perustuslaista, niin lukekaa ensin se laki ja pari selitysteosta päälle. Olen kyllästynyt selittämään perustuslain alkeita aloittelijoille.

 

 

Kommentit (40)
 1. Arja Paakkanen
  6.9.2016, 09:59

  Kiitokset hyvästä kirjoituksesta. Meillä tehdään rajuja isoja muutoksia tosiaan hivuttamalla niin, etteivät luultavasti päättäjätkään ymmärrä mitä ovat tekemässä puhumattakan mediasta.

  1. Hannu Hietala
   6.9.2016, 18:02

   Kyllä päättäjät ymmärtää, suunnitelman mukaan edetään. Ja kuka niitä ”median nappuloita” vääntelee. Juuri näiden päättäjien taustapirut.

   1. Tiedä ovatko taustapiruja, kun tunnistamisen vaikeuttamiseksi ei ole sorkkia ja sarvia. Tautatoimijoita kumminkin. Minun on annettu ymmärtää, että ministerit vaihtuvat, virkamiehet säilyvät. Ihan nimiäkin olen kuullut.
    Virkamiehet esittelevät ymmärtämättömille ”kukkulan kuninkaille” mieleisiään aatoksia. Tavoite on tietysti oman vallan säilyttäminen ja ehkä muukin hyötyminen.
    Kukapa sen pilkunpaikan huomaa… Kuulemma (tsaarin avustajan lähettämässä) sähkeessä luki: ”Armoa ei, Siperiaan”. Nokkimisjärjestyksen säilyttämiseksi pilkunpaikka siirtyi: ”Armoa, ei Siperiaan”.

 2. seppo mahkonen
  6.9.2016, 10:20

  Ei hätää. Kun pakolaiset on vainottu maasta, reservissä odottaa romanit, homot ja suomenruotsalaiset, näin alkajaisiksi. Sitten nujerretaan työntelijöiden ammattiliitot jne. Sarkaa riittää, nyt kun isopyörä on saatu liikkeelle.

  1. Veli-Pekka Saarinen
   6.9.2016, 10:31

   Veikkaan, että ammattiliitot ovat jo liipasimella. Sen takia en ymmärräkään niiden asennetta hallituksen toimiin, kun ne uskovat kaikki lupaukset ja valheet hallitukselta, joka ei ole pitänyt ensimmäistäkään lupausta ja jolle päin naamaa valehtelu on täysin hyväksyttävä toimintatapa. Ammattiliitot menevät köysi kaulassa iloisesti teuraalle.

  2. Ammattiliittojen nujertaminen on jo käynnissä. Ne pakotettiin pakkolakien uhan alla tekemään kiky-sopimuksen, joka heikentää merkittävästi työehtoja. Nyt hallitus kertoo noudattavansa työmarkkinajärjestöjen tekemää sopimusta. Kun kikyn karu todellisuus iskee vasten kasvoja, niin hallitus kertoo ay-liikkeen tehneen kiky-sopimukset, joita hallitus kunnioittaa. Laskiämpäri kaadetaan ay-liikkeen niskaan.

   Nyt ollaan ”neuvottelemassa” työttömyysturvan heikennyksistä. Ay-liike on mukana neuvottelemassa sen toteuttamisesta. Seuraavaksi ay-liike otetaan ”neuvottelemaan” työvoimahallinnon yksityistämisen teknisistä yksityiskohdista. Sitten kaadetaan parikin laskiämpärillistä ay-liikkeen päälle: hallitus ei tehnyt päätöksiä, vaan noudattaa ay-liikkeen tekemiä sopimuksia.

   Kaiken jälkeen melko moni saattaa kysyä, mistä hyvästä maksaa jäsenmaksunsa.

Kommentointi suljettu.