Uuninpankkopoika Saku Timonen
Uuninpankkopoika Saku Timonen

Yhdenvertaiset lain edessä

Hallitus aikoo velvoittaa oleskeluluvan saaneet työttömät työnhakijat asumaan eristetyillä asuntoalueilla, käyttämään selvästi erottuvaa merkkiä vaatteissaan ja käyttämään julkisessa liikenteessä vain heille erikseen osoitettuja kulkuneuvoja. Hallituksen mukaan lakiesityksellä pyritään vähentämään Suomen vetovoimaa turvapaikanhakijoiden maahanmuuton kohteena. Oikeusministeriö ei pidä lakiehdotusta perustuslain vastaisena, koska kaikkia oleskeluluvan saaneita kohdellaan samalla tavalla.

Ei, tällaista uutista ette vielä ole nähneet, mutta halusin herättää teidät, koska tämä uutinen ei teitä herätä. Lukekaapa se ensin, niin jatketaan sitten.

Kotoutumistuki on monelle kansalaiselle terminä epäselvä ja niin se näkyy olevan hallituksellekin.

Laki kotoutumisen edistämisestä koskee ihan kaikkia maahanmuuttajia, ei pelkästään oleskeluluvan saaneita turvapaikanhakijoita.

Lain 2 § 1 momentti sanoo näin:

Tätä lakia sovelletaan henkilöön, jolla on ulkomaalaislaissa tarkoitettu voimassa oleva oleskelulupa Suomessa. Lakia sovelletaan myös henkilöön, jonka oleskeluoikeus on rekisteröity tai jolle on myönnetty oleskelukortti ulkomaalaislain mukaisesti.

Lain 19 § kertoo, että kotoutumistuki määräytyy joko toimeentulotukilain tai työttömyysturvalain mukaisesti riippuen siitä, kumman lain piiriin työtön ja kotoutumisuunnitelmaa noudattava maahanmuuttaja kuuluu.

Maahanmuuttajalle maksetaan kotoutumissuunnitelman ajalta työttömyysetuutta tai toimeentulotukea. Oikeus työttömyysetuuteen määräytyy työttömyysturvalain mukaisesti ja oikeus toimeentulotukeen toimeentulotuesta annetun lain mukaisesti.

Työttömyysetuus tarkoittaa Kelan maksamaa peruspäivärahaa tai työmarkkinatukea ja toimeentulotuen maksaa kunta. Kyseessä on siis täsmälleen sama summa kuin minkä suomalainen saa. Sitä vain sanotaan vanhasta muistista kotoutumistueksi, koska alkujaan siitä oli ihan omat säädöksensä. Nyt hallitus on palaamassa vanhaan sillä erolla, että maahanmuuttajille kotutumistukena maksettava työttömyysetuus tulee olemaan 10 prosenttia pienempi kuin syntyperäisille maksettava etuus.

Etuudet ovat olleet samansuuruisia ja samalla tavalla sanktioituja kaikille niihin oikeutetuille perustuslain nojalla. Sen 6 §:n 1 momentti sanoo näin:

Ihmiset ovat yhdenvertaisia lain edessä.

Nyt hallitus asettaa osan työttömistä eriarvoiseen asemaan sillä perusteella, että he ovat oleskeluluvan saaneita maahanmuuttajia. Hallitus kuitenkin kehtaa väittää, että koska tuen alennus koskee kaikkia oleskeluluvan saaneita, niin esitys ei ole vastoin perustuslain takaamaa yhdenvertaisuutta. Hallitusta ei häiritse yhtään se tosiasia, että alennus koskee tietenkin vain työttömiä oleskeluluvan saaneita, ei muita.

Lisäksi hallitus mitä ilmeisimmin haluaa käyttää perustuslain 6 §:n 2 momenttia oikeuttaaksen eriarvoisen kohtelun. Lainkohta kuulu näin:

Ketään ei saa ilman hyväksyttävää perustetta asettaa eri asemaan sukupuolen, iän, alkuperän, kielen, uskonnon, vakaumuksen, mielipiteen, terveydentilan, vammaisuuden tai muun henkilöön liittyvän syyn perusteella.

Hallitus perustelee eriarvoisuutta säästöillä ja Suomen vetovoiman vähentämisellä. Hallitus näköjään ihan oikeasti tulkitsee perustuslakia niin, että säästäminen ja Suomen houkuttelevuuden vähentäminen ovat hyväksyttäviä syitä alentaa täysin heterogeenisen ihmisjoukon perusturvaa peräti 10 % ihan vain sillä perusteella, että he eivät ole syntyneet Suomessa ja että he ovat työttömiä.

Kun tälle tielle lähdetään, niin on vain ajan kysymys, kun tuo aluksi keksimäni uutinen on täyttä totta. Sitten voidaankin siirtyä kohtelemaan syntyperäisiä Suomen kansalaisia samalla tavalla, ihan vain työttömyyden takia ja säästösyistä. Sitten uutinen kuulukin näin:

Hallitus aikoo velvoittaa kaikki työttömät työnhakijat asumaan eristetyillä asuntoalueilla, käyttämään selvästi erottuvaa merkkiä vaatteissaan ja käyttämään julkisessa liikenteessä vain heille erikseen osoitettuja kulkuneuvoja. Hallituksen mukaan lakiesityksellä pyritään vähentämään työttömyyden houkuttelevuutta. Oikeusministeriö ei pidä lakiehdotusta perustuslain vastaisena, koska kaikkia työttömiä kohdellaan samalla tavalla.

Eihän tällainenkaan kohtelu voi olla vastoin perustuslakia, kun kaikkia työttömiä kohdellaan samalla tavalla.

Kaikki ihmiset eivät tämän hallituksen mielestä ole yhdenvertaisia. Muistakaa kuulua siihen joukkoon, joka on. Nyt te vielä kuulutte siihen, mutta kuulutteko huomenna?

***

Kommentointi vain omalla etu- ja sukuniellä, jos kanssani ei ole muuta sovittu.

Kommentit (17)

 1. Hannu Ala-Olla

  Orwell tulee kyllä mieleen tästä. Kaikki ovat yhdenvertaisia, mutta toiset vaan ovat yhdenvertaisempia kuin muut.

 2. Paula Mitchell

  Tyhmä kysymys: tarkoittaisiko tämä siis myös sitä, että jos nyt työssäkäyvä maahanmuuttaja jäisi työttömäksi, hänenkin etuuksiaan leikattaisiin?

  T: Projektiduuneja tekevän maahanmuuttajan vaimo

  • Mika Vähäkainu

   Asiasta kirjoitettujen uutisten mukaan, kyllä tarkoittaisi. Maassa vietetty aika voisi ehkä vaikuttaa tuen tasoon, tai sitten ei. Lakia lukemalla ehkä selviäisi, mutta kysyn silti Sakun näkemystä, keitä kaikkia tämä koskisi. EU-kansalaisia, venäläisiä, pohjoismaalaisia? IL:n jutun perusteella asiaa on ajateltu lähinnä turvapaikanhakijoita ajatellen, mutta onhan tässä kysymys monista muistakin.

   Tuntuu kyllä jotenkin irvokkaalta, että tämä lakiesitys lätkäistään pöytään juuri nyt. Ensin on oltu mukana osoittamassa mieltä rasismia vastaan ja puuhastellaan täydellä höyryllä joidenkin symbolien kieltämistä. Ja samaan aikaan annetaan tällainen puhtaan rasistinen lakiesitys. Toivoa vain sopii, että tämä jää yhdeksi niistä palloista, joiden hölmöyden hallitus huomaa ajoissa ja jotka se ymmärtää vetää takaisin.

  • Johannes Keränen

   Koskee kaikkia maahanmuuttajia joilla ei ole Suomen kansalaisuutta, eli jos miehelläsi ei kansalaisuutta ole, se tulee koskemaan myös häntä.

 3. seppo mahkonen

  Pitkässä juoksussa näyttää siltä että ihmisiltä viedään mahdollisuudet, ihan yhteiskunnan toimesta. Mitä siitä seuraa, sitä mitä on pelättykin. Kahdenkymmenen vuoden päästä puolet suomalaisista on eläkkeellä, ja loput homeallergioitten takia työkyvyttömiä. Houkutteleeko suomen työmarkkinat? Ei taida? Aikoinaan työnantajat yritti saada suomeen pakistanilaista työvöimaa, nyt samat voimat yrittää ihan jotain muuta.

 4. Merja Leskinen

  Joissakin kunnissa tasa-arvo toteutuu, kun vammaisia verrataan vammaisiin. Vammaisten tasa-arvo ei ole tasa-arvoa muihin kuntalaisiin verrattuna. Eli alku on kunnissa jo otettu.

 5. Marko

  Eikös tämä hallitus ehdottanut sitäkin, että maahanmuuttajia voitaisiin palkata töihin pienemmällä palkalla? ”edistää kotoutumista” taisi olla virallinen selitys. Eli halutaan luoda halpatyömarkkinnat ihan lainsäädännöllä?

  Miten tämä edistäisi suomalaisten työllisyyttä onkin toinen kysymys.

 6. Kimmo Klemola

  Kaikille kansanedustajille pakolliseksi ja heti suoritettavaksi: perustuslain peruskurssi.

 7. Pentti Toivanen

  En todellakaan itse tunne noita lakitekstejä kuten Saku tuntee….
  Itselleni on joskus tullut mieleen nuo lakien ja säännösten ristiriitaisuudet: Mielestäni Suomessa pitäisi perustuslaki olla lähtökohtana? Käsittääkseni siihen kuuluu myös sukupuoltenvälinen tasa-arvoisuus? Uskonnonvapauskin lienee siellä mainittu?
  Kuten mainitsin niin en tunne lakipykäliä, mutta jos olen oikein ymmärtänyt niin Suomessa nainenkin on ihminen ja hänellä on ihmisoikeudet. Hyväksymme islamilaisen uskonnon, mutta samalla on hyväksyttävä se, että tuossa uskonnossa naisella ei ole pienintäkään ihmisarvoa…

  • Pekka Rantamäki

   Kas kun uskonto ei Suomessa kävele lain yli. Ei edes kristinusko. Mietipä mitä tapahtuisi, jos Mooseksen lakeja alettaisiin noudattaa Suomen lakina? Avionrikkojat tapettaisiin suoralta kädeltä, valehtelijoilta puhkottaisiin silmät ja kiroilijoilta leikattaisiin kieli poikki! Turha siis korostaa islamia epäinhimillisten lakien laatijana muihin uskontoihin nähden.

   • Pentti Toivanen

    Olen samaa mieltä kanssasi Pekka. Suomessa pitäisi noudattaa maamme lakeja. Siinähän se ristiriita onkin kun samalla sallitaan erilaisten ryhmitttymien toiminta vaikka ne selkeästi ovat lakiemme vastaisia.
    En tarkoita uskonnollisista ryhmistä pelkästään islamilaisia vaikka heidän toiminta on usein näkyvästi esillä kun heitä on paljon. On olemassa poliittisia ja vaikka mihin arvoihin perustuvia ryhmittymiä joiden toiminnan salliminen sotii laillista yhteiskuntajärjestelmää vastaan, mutta niiden toimintaa ei näköjään haluta lopettaa.

 8. Esa Kauppila

  Kuvottaa. Kuvottaa ja inhottaa tuollainen lauma valehtelevia, tekopyhiä, julmia ja kaikelle inhimilliselle ja hyvälle immuuneja paskiaisia kuin tämä Suomen nykyinen hallitus. Pahoitteluni rumasta sanasta mutta se oli lievin jonka mielestäni löysin. Ja vielä kerta kiellon päälle, paskiaisia!

 9. Rintsu

  Tasa- arvo on joillekin vaikea käsite. Näyttää olevan liian vaikea nykyhallitukselle.

  On toki niitäkin jotka kuvittelevat sen tarkoittavan sitä, että maratonilla jokainen voittaa ja saa kultamitalin.

  Sitä se ei tarkoita, vaan pikemminkin sitä, että jokaiselle on matkan varrella mehua tarjolla.

  Tämän tyyppiset esitykset ovat sitä, että hitaimpien mehutarjoilua leikataan ja kuvitellaan, että se on hyväkin kannustin saada heidät juoksemaan kovempaa.

 10. V. Laulajainen

  Olen tässä miettinyt muutaman päivän. Mikäli maahantulleiden työttömyysturva muunnetaan kotiutumistueksi ja on 10 % peruspäivärahaa pienempi.
  Kysymys kuuluu seuraavasti: Onko tuo kotiutumistuki verollista vai verotonta?

  • Saku Timonen

   Jos kotoutumistuki maksetaan edelleen työmarkkinatukena kuten tähänkin asti, niin se on verollista. Toimeentulotuki on aina verotonta.

 11. Jarkko

  Afrikassa on paljon väkivaltaisia heimoja kuten vaikkapa Suri heimo Etiopiassa, jossa laki tekniset ja henkilökohtaiset riidat ratkaistaan taistelemalla paksuilla kepeillä, jopa kuolemaan asti.

  Se on äärimmäisen ankara tapa ratkaista riidat, mutta samalla myös äärimmäisen reilu ja oikeudenmukainen, koska jokaisella joka osaa heiluttaa paksua keppia on mahdollisuus vaikuttaa yhtäläisesti muihin nähden ja nousta suosioon. Surien riidan ratkaisujärjestelmällä kenelläkään ei ole mahdollisuutta olla mulkku toisille pelkästään yhteiskunnan keinoteikoisesti luomien rakenteiden tai varallisuuserojen suojista vaan kaikki ovat samalla viivalla.

  Toisin kuin länsimaissa joku psykomulkku jolla on miljoonia pankkitilillä voi ihan vapaasti mulkkuilla kaikille muille miten haluaa ja sitten vielä säätää laitkin omaksi edukseen siihen päälle.

 12. Olavi Kuikka

  Jaoin bogin FB:ssa ja kommentoin sitä näin:

  Kyllähän taas tulee uuninpankolta asiaa. Kysynpä vaan, missä ovat kypäräpuolueeen oikeusoppineet nyt?

  Ilmeisesti hallitus halutaan pitää kasassa, vaikka lakia rikkomalla. Ja ratkaisuna rikkomukseen, laaditaan uusi suorastaan rasistinen laki, jonka perustuslainvastaisuudesta juristit voi sitten tapella vaikka seuraavat 20 vuotta. Samaan aikaan sovelletaan tietysti tätä uutta lakipykälää. Niin, ja ainahan voi valittaa korkeimpaan asteeseen, jolloin yksilön oikeusturva on taattu. Ja hovi- ja korkein oikeus kiittää, epäilen. Eikö tämä juriidinen pelleily maksa mitään?

  Mutta niin kuin aina, kun omasta edusta (omista eduista) on kyse, niin mitäpä sitä yhdestä perustuslaista.

Kommentoi »

Comments are closed