Vastuunkantajat

–Voi hyvänen aika sentään, eivät ole.

Näin taivasteli pääministeri Juha Sipilä, kun häneltä kysyttiin ovatko Migrin tekemät arvioit turvallisista maista poliittisesti ohjattuja.

Sipilä ei tunnista oman hallituksensa harjoittamaa poliittista ohjausta, mutta tunnistaa hyvin kaksi ääripäätä ja niiden välissä olevat tolkun ihmiset. Suomen Keskusta tiivistää pääministerin ajatukset näin:

kepu

Samaan aikaan johtava virkamies eli sisäministeriön kansaliapäällikkö Päivi Nerg sanoo, että viranomaisilla ei ole osaa eikä arpaa lainsäädäntöön, vaan he noudattavat vain säädettyjä lakeja.

nerg

Selväksi tuli. Sipilän mukaan poliitikoilla ei siis ole mitään osuutta Suomen koventuneeseen turvapaikkapolitiikkaan, vaan siitä päättävät virkamiehet. Poliitikot vain säätävät lakeja, mutta eivät päätä mistään. Nergin mukaan virkamiehet tekevät päätöksiä noudattaen niitä lakeja, joita poliitikot ovat säätäneet.

Tämä vastuun pallottelu konkretisoituu siten, että lailla säädetty ja siksi virkamiehiä velvoittava turvapaikanhakijoiden pakkopalautusautomaatti toimii koko ajan, mutta kukaan ei ole siitä vastuussa.

Sipilän logiikan mukaan vaikkapa lakimuutos, jolla turvapaikanhakijoiden valitusaikaa kielteisistä päätöksistä lyhennettiin, ei vaikuta mitään viranomaisten toimintaan. Siihen ei vaikuta mitään myöskään neljän ministerin muodostaman maahanmuuttopoliitisen työryhmän linjaus, joilla käynnistettiin valvonta- ja ilmiantokoneisto.  Viranomaiset vain saivat jostain päähänsä ruveta toimimaan täsmälleen kuten laki sanoo ja ministerit ohjeistavat.

Tämähän on kuin vanha vitsi kieltolakiajoilta. Poliisi löysi tieltä yksinäisen hevosen, jonka reessä oli pirtulasti. Kun hevosen omistajalta tiedusteltiin hänen osuuttaan asiaan, niin hän sanoi, että ei tiedä hevosen tekemisistä mitään. Omin päin se on ollut liikkeellä.

Jotta tekopyhyys ja hurskaus olivat täydellisiä, niin sekä pääministeri Sipilä että sisäministeri Risikko ovat kertoneet olevansa valmiita pakolaiskiintiöiden nostoon. Tämän tyrmäsi heti perussuomalaisten puheenjohtajuutta tavoitteleva Sampo Terho, joten sitä ei koskaan tule tapahtumaan. Jos perussuomalaisten tahtoa maahanmuuttoasioissa ei noudateta, niin he voivat aina uhata lähteä hallituksesta. Se tarkoittaisi keskustalle tärkeiden sote- ja maakuntauudistuksen sekä kokoomuksen ajaman sote-valinnanvapauden kaatumista. Se puolestaan tarkoittaisi koko hallituksen kaatumista. Keskusta ja kokoomus ovat panttivankeja.

Voi hyvänen aika.

sipilä

***

Kommentointi vain omalla etu- ja sukunimellä, jos kanssani ei ole muuta sovittu. Moderoinnista ei ole valitusoikeutta.

Kommentit (32)
 1. Rosa Warski
  23.4.2017, 10:36

  Nyt joku voisi kysyä, että jos kerta virkamiehet pyörittävät Suomea ja hallitus ei itseasiassa tee mitään, tarvitaanko hallitusta lainkaan ?

  1. Tanja Takalo
   23.4.2017, 10:45

   Hyvin kysytty 😀

  2. Sama kävi mielessä kun tuon uutisen luin.
   Kyllä maa tarttis ihan oikean hallituksen.
   Tämän työkokeilussa olevan hallituksemme työnäytteet alkaa olla katsottu.

  3. Virva Heinonen
   23.4.2017, 14:49

   Juuri tätä hallitusta ei tarvita. Oli helppo kysymys.

 2. Päivä päivältä enemmän alkaa sipilän touhu näyttää ja kuulostaa kummelin parodialta, tämä parodia vaan on totta ja meidän pääministeri on aito idiootti, eikä näyttelijä.
  Vaikkakin , voiko idootti pitää tämmöistä pakettia käsissään, ilman että homma leviää käsille? Noh, sitä seuraavaa selitystä odottaessa.
  Nyt on ainakin selvää että meidän hallitus on todellakin päätön ja kädetön, kun mistään ei olla selvillä ja koskaan ei tiedetä kuka on vastuussa.
  Aikansa tuota hevosenleikkiä voi leikkiä, jossain vaiheessa karu arki ja vastuu vielä tulee eteen ja voi sitä päivää 😀

  1. Hannele Hietanen
   23.4.2017, 11:54

   …päätön ja kädetön, ja lisäksi munaton.

Kommentointi suljettu.