Uuninpankkopoika Saku Timonen
Uuninpankkopoika Saku Timonen

Vastuunkantajat

–Voi hyvänen aika sentään, eivät ole.

Näin taivasteli pääministeri Juha Sipilä, kun häneltä kysyttiin ovatko Migrin tekemät arvioit turvallisista maista poliittisesti ohjattuja.

Sipilä ei tunnista oman hallituksensa harjoittamaa poliittista ohjausta, mutta tunnistaa hyvin kaksi ääripäätä ja niiden välissä olevat tolkun ihmiset. Suomen Keskusta tiivistää pääministerin ajatukset näin:

kepu

Samaan aikaan johtava virkamies eli sisäministeriön kansaliapäällikkö Päivi Nerg sanoo, että viranomaisilla ei ole osaa eikä arpaa lainsäädäntöön, vaan he noudattavat vain säädettyjä lakeja.

nerg

Selväksi tuli. Sipilän mukaan poliitikoilla ei siis ole mitään osuutta Suomen koventuneeseen turvapaikkapolitiikkaan, vaan siitä päättävät virkamiehet. Poliitikot vain säätävät lakeja, mutta eivät päätä mistään. Nergin mukaan virkamiehet tekevät päätöksiä noudattaen niitä lakeja, joita poliitikot ovat säätäneet.

Tämä vastuun pallottelu konkretisoituu siten, että lailla säädetty ja siksi virkamiehiä velvoittava turvapaikanhakijoiden pakkopalautusautomaatti toimii koko ajan, mutta kukaan ei ole siitä vastuussa.

Sipilän logiikan mukaan vaikkapa lakimuutos, jolla turvapaikanhakijoiden valitusaikaa kielteisistä päätöksistä lyhennettiin, ei vaikuta mitään viranomaisten toimintaan. Siihen ei vaikuta mitään myöskään neljän ministerin muodostaman maahanmuuttopoliitisen työryhmän linjaus, joilla käynnistettiin valvonta- ja ilmiantokoneisto.  Viranomaiset vain saivat jostain päähänsä ruveta toimimaan täsmälleen kuten laki sanoo ja ministerit ohjeistavat.

Tämähän on kuin vanha vitsi kieltolakiajoilta. Poliisi löysi tieltä yksinäisen hevosen, jonka reessä oli pirtulasti. Kun hevosen omistajalta tiedusteltiin hänen osuuttaan asiaan, niin hän sanoi, että ei tiedä hevosen tekemisistä mitään. Omin päin se on ollut liikkeellä.

Jotta tekopyhyys ja hurskaus olivat täydellisiä, niin sekä pääministeri Sipilä että sisäministeri Risikko ovat kertoneet olevansa valmiita pakolaiskiintiöiden nostoon. Tämän tyrmäsi heti perussuomalaisten puheenjohtajuutta tavoitteleva Sampo Terho, joten sitä ei koskaan tule tapahtumaan. Jos perussuomalaisten tahtoa maahanmuuttoasioissa ei noudateta, niin he voivat aina uhata lähteä hallituksesta. Se tarkoittaisi keskustalle tärkeiden sote- ja maakuntauudistuksen sekä kokoomuksen ajaman sote-valinnanvapauden kaatumista. Se puolestaan tarkoittaisi koko hallituksen kaatumista. Keskusta ja kokoomus ovat panttivankeja.

Voi hyvänen aika.

sipilä

***

Kommentointi vain omalla etu- ja sukunimellä, jos kanssani ei ole muuta sovittu. Moderoinnista ei ole valitusoikeutta.

Kommentit (32)

 1. Rosa Warski

  Nyt joku voisi kysyä, että jos kerta virkamiehet pyörittävät Suomea ja hallitus ei itseasiassa tee mitään, tarvitaanko hallitusta lainkaan ?

  • Tanja Takalo

   Hyvin kysytty 😀

  • Rintsu

   Sama kävi mielessä kun tuon uutisen luin.
   Kyllä maa tarttis ihan oikean hallituksen.
   Tämän työkokeilussa olevan hallituksemme työnäytteet alkaa olla katsottu.

  • Virva Heinonen

   Juuri tätä hallitusta ei tarvita. Oli helppo kysymys.

 2. Pohjola

  Päivä päivältä enemmän alkaa sipilän touhu näyttää ja kuulostaa kummelin parodialta, tämä parodia vaan on totta ja meidän pääministeri on aito idiootti, eikä näyttelijä.
  Vaikkakin , voiko idootti pitää tämmöistä pakettia käsissään, ilman että homma leviää käsille? Noh, sitä seuraavaa selitystä odottaessa.
  Nyt on ainakin selvää että meidän hallitus on todellakin päätön ja kädetön, kun mistään ei olla selvillä ja koskaan ei tiedetä kuka on vastuussa.
  Aikansa tuota hevosenleikkiä voi leikkiä, jossain vaiheessa karu arki ja vastuu vielä tulee eteen ja voi sitä päivää 😀

  • Hannele Hietanen

   …päätön ja kädetön, ja lisäksi munaton.

 3. Raimo Korhonen

  Voiko olla niin, että Sipilä tosiaan ei ymmärrä yhtään mitään siitä, miten yhteiskunta ja hallinto toimii. Tuntuu kummalliselta, mutta koko hänen toimintansa pääministerinä viittaa siihen. Insinöörinä (diplomi!) hän tuntuu uskovan, että yhteiskunta toimii Newtonin mekaniikan lakien mukaisesti.

  • Joonas Mustonen

   Eduskunta säätää lakeja ja viranomaiset noudattavat niitä. Saku ei kirjoituksessaan asiaa maininnut, mutta eikö Migri noudata päätöksissään ulkomaalaislakia, joka on säädetty 2004 Keskusta-SDP hallituksessa?

   Näissä muutoksissa, joita nykyinen hallitus on tehnyt, ei tiukenneta turvapaikan myöntämisen ehtoja http://www.finlex.fi/fi/laki/alkup/2016/20160332
   vai olenko nyt missannut jotain?

   • Saku Timonen

    Lakia on muutettu. Sieltä poistttiin kokonaan turvapaikan myöntäminen humanitaarisen suojelun perusteella, valistusaikaa kielteisestä päätöksestä lyhennettiin ja sinne lisättiin asumisvelvollisuutta koskeva 120a §.

    • Joonas Mustonen

     Kiitos Saku! Jos on hallitus kerta poistanut Humanitaarisen suojelun perusteella – lain niin turha on pääministerin väittää ettei hallitus ole syyllinen ainakin osaan palautuksista.

     Sitä toivoisi, että oppositiopolitiikot mainitsisivat tällaiset asiat kritiikissään – nyt minulle oli ihan jäänyt mielikuva että laki ei ollut muuttunut ja oppositio nyt vain valittaa koska se nyt on opposition tehtävä.

 4. Veli Hytönen

  Saku on ihan oikeassa, poliitikoilta täyttä hurskastelua. Olin SM:ssä hommissa ”turvapaikkashoppailu”-Rajamäen aikaan. Kyllä poliittinen ohjaus toimi Ulkomaalaisvirastoon ja varmaan toimii nykyiseen Maahanmuuttovirastoon. Persut pystyy nyt kiristämään, kun ovat jääneet yhden asian liikkeeksi. Vain islamiennakkoluulojen lietsonta ja muukalaisviha jääneet SMPn perillisille, köyhän asia on kokonaan unohtunut. Risikko on pitkän linjan köyhän kyykyttäjä, pääministeri lestadiolainen valehtelija. Missä on kepun alkiolaiset ?

 5. AMK

  Muistihäiriöisiä ja he päättävät IHMISTEN asioista…hmmmm.panee miettimään onko tämä oikein.toki monissa asioissa se on jo tullut selväksi esim.työttömien jne. mutta jos päättäjillä on alzheimer tauti ovatko he ”laillisesti” oikeuttejuja tekemään minkäänlaisia päätöksiä,asetuksia,lakeja,kun eivät ymmärrä mistään mitään..yleensä heidät laitetaan ”alzheimerin tautia sairastavat” kategeoriaan eivät ymmärrä eivät ole siten verrattavissa rikollisiin.Joten suomea ajavat alaspäin sairaat ihmiset,jotka haluavat vain ja ainoastaan omaa hyvinvointiaan paremmalle tasolle ja tietenkin myös hyville kavereille kans,muut saavat jäädä jalkoihin.Psykologiset testit myös kansanedustajille…mieluummin jo ennen eduskuntavaaleja,niinkuin jo lähihoitajille opiskelijoiksi halutaan.Lähihoitaja=kansanedustaja,kummalla on enempi valtaa ihmiseen?No työtönhän ei ole ihminen joten se siitäTyötön on sipilätsin koris nimeltä saasta

 6. Antti P.

  Ei Juhis idiootti ole. Yrittää pitää vallankahvasta kiinni, selittää mustan valkoiseksi asiasta kuin asiasta ja painostaa enemmän tai vähemmän läpinäkyvästi mediaa. Tarkoitusperiä ja tavoitteita ei tarvitse arvailla, koska miehen taustat ovat selvillä.

 7. Riikka Pouta

  Tämä asia on nyt laajasti esillä. Entiset ja nykyiset päättäjät ottavat kantaa, mielipidekirjoituksia kirjoitetaan, mielenosoituksia järjestetään, asiantuntijat ja tp-hakijoiden kanssa työskentelevät ovat yksimielisiä siitä, että nykypolitiikka aiheuttaa inhimillistä kärsimystä, Irakin ja Afganistanin suurlähettiläät vastustavat pakkopalautuksia, EU:n jäsenmaista moni on lopettanut pakkopalautukset… Mutta mikään ei muutu. Miksi?

  Mitä meidän pitäisi tehdä, jotta tämä hullutus loppuu ja ihmisellä on taas arvo. Suomi on kuin itsekseen pyörivä kafkalainen byrokratiakoneisto, joka pyörii omalla voimallaan omaan suuntaansa vaikka ihmiset tekisivät mitä. Koneisto toimii itseään eikä ihmisiä varten.

  En uskonut tätä minun maastani. Ennen olin maastani ylpeä. Nyt olen lähinnä vihainen ja alistunut. Onko todella niin, että me emme voi saada muutosta aikaan?!

 8. Pirjo Vellonen

  Haluaisin kysyä, ketkä neljä ministeriä ovat tehneet linjayksen, jolla käynnistettiin valvonta- ja ilmiantokoneisto.

  • Saku Timonen

   Juha Rehula, Paula Risikko, Jari Lindström ja Pirkko Mattila. Avaa jutussa olevat linkit, joihin pääsee alleviivattuja sanoja klikkaamalla.

   • Maarit L.

    Noita nimiä kun nyt katson, niin tuli yhtäkkiä mieleen, että näkyykö tässä persuille annettu myönnytys maahanmuuttopolitiikkaa koskevissa asioissa, kun neljästä kaksi on persuja. Tasapuolisuuden vuoksi olisi hyvä, että kustakin hallituspuolueesta olisi yhtä monta edustajaa. Vai onko kysymys vaan sattumasta?

 9. Raimo Turunen

  Hallitus ja pääministeri ovat persujen vankeja. Sipilä pesun kestävänä porvarina ei siedä mitään keskustasta vasemmalle eli tässä on tämän hallituskauden ainoa vaihtoehto. Loppukausi nähdään uskomatonta showta ja vedätystä. Anna tämän loppua pian.

 10. Erkki S

  Tietämättä varmasti, oletan että Juha Sipilällä on jo verta käsissään, kun palautetut kuolevat ja kärsivät lähtömaissaan. Pilatuksen käsien pesu ei auta. Suomi on menettänyt asemansa inhimillisenä ja humaanina pohjoismaana. Samalla se on menettänyt mahdollisuutensa tulevaisuudessa kehittyvänä taloustekijänä käpertymällä itseensä.

 11. AMK

  Kaikki työttömät huomioikaa:Valtiolla on monta työpaikkaa haussa.Valtiolle.fi. siellä monta piilotyöpaikkaa,jotka pitää avoimeksi julistaa vaikka työntekijä on jo valittu etukäteen=näin niitä työpaikkoja onkin jo 100 tuhatta,kun väliaikaisen työntekijän paikka julistetaan auki väliaikaisen työntekijän paikka vain vakineistatetaan,eli työttömällä ei mitään mahiksia työntekijähän on jo.Tässäkö syy montatuhatta työpaikkaa,taas kerran :tilastokikkailuja=työttömät eivät halua työllityä,joten ….ens viikolla viisaanpia ollaan puoliväliriihi jossa muistihäiriöiset muistavat työttömiä … vai muistetaanko joitain muita.Työttömät ovat rikollisia,minullakin oli karenssia 11 vuotta,olen siis pahempi kuin murhaaja,oikeus ei sitä todennut lääkärintodistukset eivät todistaneet.Onko työttömillä oikeusturvaa kun jopa arkadianmäeltä asti työttömiä pitää kyykyttää ja heille kyllä löydetään töitä mutta työstä ei haluta maksaa palkkaa.Tekis mieli kysyä Sipilältä tunteeko hän työttömien asiaa,halut ovat kuitenkin kovat orjaksi työttömät laittaa.

  • Jarkko

   ”Työttömät ovat rikollisia,minullakin oli karenssia 11 vuotta,olen siis pahempi kuin murhaaja,oikeus ei sitä todennut lääkärintodistukset eivät todistaneet.Onko työttömillä oikeusturvaa kun jopa arkadianmäeltä asti työttömiä pitää kyykyttää ja heille kyllä löydetään töitä mutta työstä ei haluta maksaa palkkaa.Tekis mieli kysyä Sipilältä tunteeko hän työttömien asiaa,halut ovat kuitenkin kovat orjaksi työttömät laittaa.”

   Itsekin olin karenssilla aikoinaan monta vuotta ja TE-toimistossa, koska omalääkärini kieltäytyi kirjoittamasta lääkärintodistusta sairaudestani, koska olin työtön. Lopulta kun sain lääkärintodistuksen sairaudestani kelan virkailijat nöyryyttivät minua vain toteamalla, että todistukseni ei käy, koska siinä ei ole päivämääriä merkittynä minä aika välillä olen sairas. Olin siinä vaiheessa ollut jo useamman vuoden kodittomana kadulla ”leikkimässä” sairasta ihan vain huvikseen. Pankkini kuoletti kaikki pankkikorttini vaikka en ikinä ollut jättänyt yhtäkään laskua maksamatta, koska en kodittomana pystynyt perumaan väärin perustein asetettua veroa, joka laitettiin ulosottoon. Asioiden hoitaminen kodittomana ilman puhelinta, tietokonetta, henkilöpapereita, rahaa niiden hankkimiseen tai asuntoa mihin vastaanottaa postia jotta saat asian edes tietoosi oli yksinkertaisesti mahdotonta.

   Sellainen maa tämä on. Missä kodittoman pitää ajatuksen voimalla tietää olevansa ulosotossa vaikka hänellä ei ole mahdollisuutta saada edes postia, puhelinsoittoja, viestejä tai mitään muutakaan yhteydenottoja. Sitten kun pankkikorttisi kuoletetaan et edes pysty hoitamaan asioitasi senkään vertaa kun et voi nostaa rahaa, etkä maksaa laskuja. Et voi edes hakea uusia kortteja, koska siihen tarvitsee passin tai henkilökortin ja niiden hankkiminen maksaa. Etkä voi maksaa mitään tai nostaa rahaa ilman pankkikortteja.

   Oma lukunsa ovat sitten ihmiset joille iskä tai äippä maksaa vaikka 100 000€ tilille tai palkkaavat huippulakimiehet avuksi jos lääkäri ei kirjoita todistusta sairaudesta tulevat haukkana kertomaan miten sinulla ei voi olla mitään ongelmia kun hänellä itselläänkään ei ole. Vaikka todellisuudessa heidän kanssaan ei voi edes keskustella köyhyydestä, koska todellisuuspinta on niin erillinen, että ne eivät enää kohtaa missään kohtaa.

 12. Tero Sivula

  Yhdysvaltain presidenttivaalien ajan olen nauranut amerikalaisten sinisisilmäisyydelle ja suunnattomalle typeryydelle (Toki asialla on vähän monimutkaisemmat syy-yhteydet, miksi kansa toimi niin). Vaalien jälkeen jaksanut hämmästellä typerän, sivistymättömän ja suorastaan mielenvikaisen ihmisen toimintaa (Trumppipumppi). Jos ottaa suomen hallituksen toiminnan ja minäkyllätiedän kaiken Sipilän toiminnan, aika samoja piirteitä on hänen kannattajissaan ja itse minäkyllätiedän valtakunnan&))%(=%/ssa.

 13. Michael Perukangas

  Juuri näin. Kokenut vihreä tuttavani Hannu Tuominen on ensimmäinen tuntemani henkilö, jonka tiedän lanseerannut tämän panttivankiajatuksen. Bloggasin melkein 2 vuotta sitten:

  Tuntemani pitkän linjan vihreän vaikuttajan Hannu Tuomisen innoittamana, tulevaa hallitusta voitaneen kutsua panttivankihallitukseksi (c/o Hannu Tuominen). Tai oikeastaan kaksoispanttivankihallitukseksi.

  Logiikka tämän lempinimen takana meni jokseenkin näin: Sipilä tarvitsee hallitukseen perussuomalaiset, jotka lienee suurista puolueista helpoin kiristää äänettömiksi yhtiökumppaneiksi. Toinen syy, miksi Sipilä heidät katsoo tarvitsevansa, on tussahdusjytky: kansa on puhunut, ja Sipilä haluaa alkumetreiltä leimautua kansanmieheksi, johtajaksi, joka kuuntelee kansaa(nsa). Ja siinä mielessä Keskusta itse on PS:n vanki, että PS:n kannattaa vaatia hallitusvastuuseen myös demarit, etteivät nämä pääse kasvattamaan kannatustaan oppositioon (ja syömään Perussuomalaisten kannatusta).

  Toisaalta Demarit kannattaa ottaa hallitukseen, jotta muuten porvarillinen koalitio saisi ostettua Sipilän yhteiskuntasopimukselle ammattiyhdistysliikkeen hyväksynnän. Näin ollen demareiden kohtalona lienee jatkaa alamäkiluisuaan ja Kokoomuksen vaihtaa pikaisesti puheenjohtajaansa, jonka johdolla tavoitella uutta nousua.

  Pieniä puolueita kaksoispanttivankihallitukseen ei tarvita asettelemaan omia (jalkaväki)miinojaan.

  Tuominen vielä lisäsi, että Kokoomuksen, Vasemmiston ja Vihreiden (ja mahdollisesti RKP:n) muodostama oppositio on hajanainen, eikä siitä saa epäpyhää allianssia oikein millään. Niin saa hallitus aika hyvän työrauhan.

 14. Mauri Pulkkinen

  Vanhasta politiikkaan liittyneestä vitsistä (osattiin sitä ennenkin) Sipilä ja Nerg ovat viisastuneet ja myöskin siinä määrin valistuneita tietääkseen, että Suomessa lepraa (spitaali) ei oikeastaan enää ole.

  Senpä vuoksi he rohkenevat yhdessä ja erikseen vetää suomalaisia nenästä jopa useampaan kertaan, vaikka kummankin väitteiden logiikka ontuu pahasti eikä niihin lankea kuin kiihkeimmät kannattajat.

 15. Matti Luomansuu

  Katselin tässä taanoin youtubesta vanhoja kummelit jaksoja. Meidän luikuri pääministerimme toilailut yx yhteen sarjan pääministeri parodia osion kanssa. Todennut aikaisemminkin, että 1900 luvun alussa nykyisen eduskuntatalon paikalla oli sirkus. Sirkus lähti, mutta pellet jäivät. No joo, e jaksa kommentoida enempiä kuin, että hullummaksi vain menee. Röh röh.

 16. Seppo Paakkinen

  Maan hallituspuolueet haluavat luistaa tekemiensä polittisten päätösten vastuusta siirtämällä vastuun virkamiehille, joita ovat poliittisilla päätöksillä
  pakottaneet tekemään hylkääviä turvapaikkapäätöksiä!
  Näin helppoa on vastuun siirtäminen omista mokista virkamiesten vastulle 😀
  Hallitus on ”pelle” ja virkamiehet pellen kumileimasimia.

 17. Ilkka Jäntti

  Kirjoituksesi ovat masentavaa luettavaa.
  Mutta eihän se sinun vikasi ole.
  Hyvä, että kirjoitat.

 18. Virva Itäranta

  Juuri tämä päättäjän kadottaminen savuna ilmaan mahdollistaa epäinhimilliset päätökset. Kukaan ei ole vastuussa, ketään ei voi syyttää, kellekään ei voi valittaa. Tai voi, mutta vaikka syytetyn lausunto katsottaisiin oikeutetuksi, päätös ei silti muutu vapauttavaksi.

  Kafkan sanotaan ennustaneen natsien nousun kirjoissaan pelottavan tarkasti. ”Oikeusjuttu” kertoo miehestä, joka tekemättä mitään rikosta, saa syytteen. Hän yrittää epätoivoisesti selvittää, kuka syyttää ja mistä häntä syytetään. Se ei koskaan selviä, mutta tuomio pannaan silti täytäntöön. Hahmoton koneisto nielaisee avuttoman uhrin, jolla ei ole mitään keinoa valittaa tai puolustautua.

  Suomi alkaa olla samanlainen Kafkalandia.

 19. Pohjola

  http://www.mtv.fi/uutiset/ulkomaat/artikkeli/afganistanin-puolustusministerille-ja-armeijan-komentajalle-lahtopassit-verisen-iskun-vuoksi/6402020
  Jos meno on tämmöistä Afganistanissa, niin en usko että kenenkään on turvallista mennä sinne.

 20. Jouni Suonsivu

  Teksti ilmentää varsin hyvin Pontius Pilatus -mentaliteettia. Pontiukset löytyvät yhtälailla voimassa olevat lait ministeriöissä työstäneistä kuin eduskunnassa säätäneistä poliitikoista kuin myös (Migrin ja miksei myös poliisin) virkamiehistä koko hierarkiakentässä.

  Toukokuussa 2016 astui voimaan lakimuutos, jonka mukaan Afganistan, Irak ja Somalia ovat turvallisia maita, mutta ulkoministeriön ohjeistuksen mukaan ei kuitenkaan suomalaisille. Tuota edeltävä malli humanitäärisen suojelun mahdollisuuksineen oli kohdallaan ja muistutettakoon, että myös tuolloin (ainakin nykyistä perustellummista syistä) osa turvapaikanhakijoista palautettiin.

  Kysymykseni, Saku, sinulle ja jokaiselle lukijalle on: miten voimme kansalaisina ja tarvittaessa kansalaistottelemattomina toimia niin, että ihmisiä ei aiheetta palauteta tuvattomiin lähtömaihinsa? Itse ymmärrän, että ainakin verkostoitumalla ja tarpeen mukaan majoittamalla ihmisiä suojaan viranomaisilta, jotka tulevat hakemaan heitä (pakko)palautukseen.

 21. Virva Itäranta

  Kun turvapaikanhakijoiden ilmiantaminen ja ilmoittautumisvelvollisuus astuu voimaan, piileskelevien majoittajan luo marssitetaan poliisivoimat tarkastukseen. Ja muidenkin sellaisten luo, joiden epäillään piilottelevan pakkopalaitettavia kun tiedustelulaki runnotaan läpi perustuslaki kolisten ja yksityisyydensuoja kapenee.

  En uskonut koskaan kirjoittavani tällaisia sanoja Suomen valtiossa. Mutta nytpä jouduin kirjoittamaan. Kuulostaa aika painajaismaiselta.

 22. KalleMP

  Näin tämmöisen ja se tuntui niin kohdalaan että piti yrittää jakaa kuva tässä.

  https://www.facebook.com/photo.php?fbid=10152770320183639&set=a.10150468434728639.358537.676533638&type=3&theater

Kommentoi »

Comments are closed