Uuninpankkopoika Saku Timonen
Uuninpankkopoika Saku Timonen

Konkurssi-Patu ja pakkoyrittäjyys

”Meidän on katsottava totuutta silmiin ja ymmärrettävä, että emme me terveitä ihmisiä paapomalla saa Suomen taloutta ­tasapainoon emmekä voi kasvattaa sosiaaliturvajärjestelmää, joka perustuu vastikkeettomille tuille.”

Ihmisillä on sisäinen tarve tuntea itsensä paremmaksi kuin muut samassa jamassa olevat. Näin voisi päätellä asian olevan vaikkapa tämän konkurssin tehneen ja työttömäksi joutuneen yrittäjän kohdalla. Hän sanoo olevansa tyytyväinen työtön, joka täyttelee mielellään Kelan ja työttömyyskassan lappuja saadakseen hänelle kuuluvat tuet. Hän ei voi ymmärtää niitä, jotka vastustavat hallituksen kaavailemaa kahdentoista työpaikan hakuvelvollisuutta raportointeineen. Hän itse laskee saavansa hakemusten täyttämisestä ja selvitysten lähettämisestä hyvän tuntipalkan.

Onhan tuo positiivista ajattelua, mutta hän sekoittaa keskenään kaksi asiaa. Hän ei kerro hakevansa aktiivisesti töitä, vaan puhuu ainoastaa etuuksien hakemisesta.

Ihan samaa joutuvat tekemään kaikki muutkin työttömät. Se kuuluu työttömän arkeen. Hallituksen kaavailema työnhakuvelvollisuus eli kaksitoista hakemusta kolmen kuukauden sisällä ja viikottainen raportointi tulisivat tämän hakemusrumban päälle tuottamatta välttämättä senttiäkään. Pienikin laiminlyönti veisi työttömyysetuuden ja pudottaisi pelkälle toimeentulotuelle.

Nyt meillä on Sossu-Tatun ja Skeitti-Juuson lisäksi Konkurssi-Patu; työtön entinen yrittäjä, joka ei edes usko saavansa töitä ikänsä takia ja joka siksi ei ilmeisesti ole edes aktiivinen työnhakija. Hän täyttelee tyytyväisenä vaadittavia lappuja ja nauttii mielestään hyvää palkkaa.

Yrittäessään ylentää itsensä vähän paremmaksi työttömäksi hän tulee sijoittaneeksi itsensä näiden kahden julkisesti ruoskittavaksi nostetun nuoren seuraan. Samalla hän vahvistaa kuvaa laiskoista työttömistä, jotka nauttivat pienellä vaivalla hankittua valtavaa tuntipalkkaa. Hän kaivaa maata kaikkien työttömien jalkojen alta vain näyttääkseen olevansa vähän parempaa kastia.

Samaan aikaan työvoimaviranomaiset ja Kela tekvät kaikkensa siivotakseen työttömyystilastoja. Työtön muusikko katsottiin yrittäjäksi hänen julkaistuaan Spotifyssa musiikkia, joka ei tuottanut hänelle mitään. Nyt tämänkin Konkurssi-Patun kannattaa varoa tekemisiään, että häntä ei katsota yrittäjäksi. Noin innokas lappujen täyttelijä saattaa ruveta täyttämään niitä toistenkin puolesta eli päätyä yrittäjäksi. Talous tasapainottuu vaikkapa täyttämällä lomakkeita ja laatimalla selvityksiä.

kk8.5.17-web

Kuva: Ville Ranta/Kirkko ja kaupunki

Kommentit (40)

 1. B2B myyntimies rannikolta

  ”Hallituksen kaavailema työnhakuvelvollisuus eli kaksitoista hakemusta kolmen kuukauden sisällä”
  Sama CV joka kerta + pikkuisen haettavan tehtävän mukaan modattu hakemus. Keskimäärin 1 tunti viikossa tai jos tekee kerran kvartterissa, niin liukuhihnatyönä tekee kaikki hakemukset yhden päivän aikana. Aika kovaa ”kyykytystä” oman työpanoksen myymiseksi…???

  • Saku Timonen

   Ongelma lieneekin enmmän massahakemuksia saavien työnantajien puolella.

   • B2B Myyntimies rannikolta

    Minusta työnantajat eivät ole tästä ongelmasta erityisesti reklamoineet. Toki aiheellista pohdintaa siitä, tuleeko turhia hakemuksia vai tosissaan tehtyjä, ja kuinka paljon.

    • Jyrki

     Miksi työnantajat edes reklamoisivat. He voivat heittää hakemusniput suoraan roskiinkin ainakin vielä luojan kiitos. Siitä ei ole heille sanktiota vielä keksitty antaa. Mutta odotellaan ehkä sellainenkin neronleimaus vielä syntyy. Muutenhan järjestelmä ei ole täydellinen, koska työttömien toimia ei voida vahtia loppuun asti.

     Joten eiköhän tulevaisuudessa jokainen työnantaja, joka erehtyy työntekijää julkisesti hakemaan. Joudu myös raportoimaan jokaisen pakkohakijan kuin myös tosissaan työpaikkaa haluavan hakemuksen saapumisen ja varmasti vielä mielipiteenkin siitä, oliko hakemus asiallinen vai ei? Oli niitä hakemuksia 10 tai 1000. Jotta STASI-koneisto voi sitten mätkäistä asianmukaiset rangaistukset mielensä mukaan.

     Joita siis tulee sitten niin työttömille, kuin myös raportointivelvollisuutensa tulleista pakkotyöhakemuksista laiminlyöneille firmoillekin tulevaisuudessa.

     Ja sanktiot tulee kovenemaan tulevaisuudessa, koska muuten järjestelmä ei toimi. Koska on sekin tutkittu, että kovemmat rangaistukset mistä tahansa rikoksesta ei ole auttanut rikosten vähenemiseen, kuin ehkä hetkellisesti. Sama asia tässä työttömien ja myös työnantajien tulevassa kyykytysrumbassa loppujen lopulta.

  • Matti Meikäläinen

   Ei se hakemusten lähettäminen, vaan siihen liitetty valvonta ja valvonnan ”toteutus”. Millä edes todistat hakeneesi paikkaa, jos vaste työantajaehdokkaalta on sama kuin lähettäisi sähköpostin /dev/nulliin. Työtön kun on aina oletusarvoisesti väärässä ja ”Työllistymisen Esto” -toimisto oikeassa.

   • Maarit L.

    Niinpä. Olen itse vasta jäämässä työttömäksi, mutta olen jo lähettänyt muutaman hakemuksen. Ainoastaan yhteen tuli vastaus ”kiitos hakemuksesta, mutta valintamme ei nyt kohdistunut sinuun”, muista ei ole kuulunut mitään. Paitsi yhdestä sitä kautta, että niillä on nyt TE-toimiston sivuilla uusi ilmoitus eli ilmeisesti ekassa haussa ei ollut ”kelvollisia”. Mutta mielestäni olisi kohteliasta laittaa jo hakeneille ”kiitos, mutta ei” -viesti _ennen_ kuin laittaa uuden ilmoituksen samaan paikkaan… Etenkin kun työhön ei vaadittu tiettyä koulutusta tai kokemusta ko. tehtävästä, joten ilmeisesti olen liian vanha (43) tai muuten vaan epäilyttävä. (Työkokemusta sinänsä on parikymmentä vuotta.)

 2. työtöntyötön

  Toivottavasti Konkurssi-Patu suostuu myös hyppäämään ja kyykkäämään kun käsky käy. Hyppy-kyykystä hän saa myös saman ruhtinaallisen tuntipalkan ja siitä on yhtä paljon hyötyä hänen työllistymiseensä kuin tietyn määrän hakemusten laittelusta. Entäpä jos laittaa 100 hakemusta 3 kuukaudessa, saanko lisää ”tuntipalkkaa” tai ylityökorvauksia? Miksi joku edes laskee tuntipalkkoja eduista? Onko palkan ja etuuden käsitteet nykyisin näin vaikeita ymmärtää?

  Tuohon muusikko-juttuun taasen. Itse pidin aktivointisuunnitelma-keskustelussa tiukasti kielen keskellä suuta etten vain mene möläyttämään tekeväni yhtään mitään mikä tulkittaisiin minkäänlaiseksi ”työntapaiseksi”. En menisi ikinä sanomaan esim. että ajan naapurin yli 80-v sukulaisen nurmikkoa (palkatta) koska ikinä ei voi tietää miksi tuo te-toimistossa tulkittaisiin. Siinä sitten olikin hyvä kertoa mitä tekee vapaa-aikanaan kun ei oikeastaan voi kertoa tekemisistään mitään, ei sillä että ne työkkärille kuuluisikaan.

  Odotan ”innolla” milloin tämä raportointi-velvollisuus alkaa koskea työllisiä. Kuukauden välein voisi vaikka esimies kuulustella työntekijöitään että mitäpä tuli työpäivän jälkeen tehdyksi? Entäpä viikonloppuna? Nukutko vapaapäivänä miten pitkään? Jne.

  • Samuli Melart

   Tuohon työttömään musiikin harrastajaan ilmeisesti liittyy paljon muutakin kuin tuo jutussa mainittu erittäin kyseenalainen Spotify-perustelu. Muusikoiden.net-verkkosivulla keskustelijat onnistuivat kaivamaan Google-hakukoneen sivustovälimuistista tietoja, joiden pohjalta on syytä epäillä, että kyseisellä kaverilla ei ollut ihan puhtaat jauhot pussissa tuon bänditoimintansa osalta:

   https://muusikoiden.net/keskustelu/posts.php?c=15&t=235090

   Eli on mahdollista, että kaveri nosteli pimeitä keikkapalkkioita ja TE-toimisto osasi suorittaa vastaavan verkkohaun. Tämä voisi olla se taustalla vaikuttava todellinen syy miksi kaverille lätkäistiin yrittäjästatus.

   • työtöntyötön

    Luin tuon keskustelun ja sen sisältämät linkit. Miksei toimittajat enää tee taustatyötä? Muusikon nimellä tekemäni google-haun perusteella heti ensimmäinen hakutulos vie sivuille jossa mies kertoo olevansa ”päätoiminen muusikko”. Olisi voinut Yle vaan sanoa että jotain hämärää tässä nyt on, jätetään koko juttu julkaisematta.

    Monessakin työttömyyteen liittyvässä lehti- tai tv-esiintymisessä ei esiinny mitään kritiikkiä eikä osata kysyä oikeita kysymyksiä. Haastatellaan esim. yrittäjää jonka mielestä tukien eteen on tehtävä töitä ja samaan aikaan taustalla häärää useita harjoittelija-liivit päällä olevia ”työntekijöitä”. Onko työttömyys muka niin tuntematonta aluetta toimittajille ettei osata kyseenalaistaa mitään? Vai onko juttujen teossa niin kiire ettei ehditä ajatella yhtään syvemmälle? Missä vika?

    • Anni P.

     Ja bändin nimen kun googlaa, niin ensimmäisten hakutulosten joukossa on erään lehden artikkeli viime vuoden helmikuulta, missä kyseinen herra itse kertoo, että ”jättäydyin nelisen vuotta sitten mainosalalta täysipäiväiseksi muusikoksi” ja että keikkoja on noin 40-50 vuodessa. ”Meidän ei ole oikeastaan ikinä tarvinnut markkinoida itseämme. On paljon sukuja, jonka kaikilla mahdollisilla kekkereillä olemme esiintyneet.”
     Eräästä hääblogista löytyy tieto, että vuonna 2011 bändin keikkaliksa oli 1600 euroa.

     Nyt on sitten äkkiä siivottu bändin nettisivuilta keikkakalenteri pois ja herran nimi poistettu kokoonpanosta, mutta tosiaan googlen välimuistista vielä löytyy.

    • Timo Järvinen

     YLEn jutussa puhutaan harrastajamuusikosta, joka on jäänyt työttömäksi media-assistentin töistä, eikä ole saanut rahaa mistään. Me Naiset -lehdessä 20.2.2016 samainen Ignatius kertoo jättäytyneensä ”nelisen vuotta sitten mainosalalta täysipäiväiseksi muusikoksi”. Jutusta ilmenee, että tämä wannabe ”musiikin duunari” tekee Never Heard -bändissä 40 -50 keikkaa vuodessa. Nelihenkinen bändi on netissä olevan tiedon mukaan tarjonnut normikeikkaa hintaan 1600€, mistä voi laskea liikevaihdon olevan luokkaa 64 – 80 k€/vuosi. Luulisi tuosta kitaristi-solistillekin jokunen ropo jäävän, vaikka YouTube ja Spotify -julkaisut eivät vielä tuottaisikaan.
     Hesarissa kirjoittanut konkurssin tehnyt yrittäjä tuskin pystyy kustantamaan itselleen terapiasnorklausreissuja ulkomaille, joten minusta on erinomaisen hyvä, että hän on tyytyväinen elämäntilanteeseensa. Samalla tavoin olen itsekin yrittänyt ajatella. Ymmärrän kyllä, että työnhaku ei välttämättä tuota senttiäkään, mutta en sitä, miksi rehellisyys ja realistinen asenne on blogistin mielestä tuomittavaa ja jopa vahingollista.

    • T

     ehkä vaan ajatellaan että juttu myy paremmin tai saa enemmän klikkauksia

   • Nina

    Pimeiden keikkapalkkioiden takia ei päädy yrittäjäksi. Silloin syyllistyy rikokseen. Sekä verottajaa että työttömyysturvaa maksavaa tahoa kohtaan. Eli silloin oikea toimenpide on tutkintapyyntö, ei päätoimisen yrittäjän status.

    Eri asia on, jos katsotaan, että musiikin hommat onkin vieneet niin paljon aikaa, että kokopäivätyön hakeminen estyy. Tässä ristiriitaisena asiana on se, että esim. vuokrafirmojen tuntitöiden osalta tätä käytettyä aikaa ei syynätä, koska silloin teet työtä palkansaajana.

    Ja toinen ristiriitaisuus on tulkinnanvaraisuus. Ei ole tarkkoja sääntöjä, miten paljon aikaa saa mennä jne. Eli päätökset lienevät aika laillakin virkailjakohtaisia ja toimistokohtaisia.

   • Servitus

    Muusikon jauhojen puhtauteen kantaa ottamatta ihmettelen, että miten tieto epäilyttävästä toiminnasta on tullut TE-toimiston ja Kelan tietoon. Onko joku kannellut vai onko työkkärissä tai kelassa virkailijoita, jotka googlaamalla sekä fb:n avulla valvovat työttömiä?

  • Rosa Warski

   ”Odotan ”innolla” milloin tämä raportointi-velvollisuus alkaa koskea työllisiä. Kuukauden välein voisi vaikka esimies kuulustella työntekijöitään että mitäpä tuli työpäivän jälkeen tehdyksi? Entäpä viikonloppuna? Nukutko vapaapäivänä miten pitkään? Jne.”

   Tätä olen itsekin odottanut.

   Koska kyse ei ole varsinaisesti rahasta, vaan pikemminkin kansan paheksuttavuudesta, laiskuudesta, ahneudesta ja moraalin puutteesta, tulee jokaisen työntekijän raportoida työvoimatoimiston virkailijoille tekeekö jotain hyödyllistä. Mikäli ei, seuraa sanktioita.

   Aluksi 100% verotus ja tipautus toimeentulotuelle, josta ulosmitataan 20%. Mikäli moraalinen transgressio jatkuu, leikkaus on 40%. Viikottaisissa raporteissa tarkistetaan, onko työntekijä oppinut pois tuomittavilta tavoiltaan.

   Tärkeintä on, että jokainen on syyllinen, ennenkuin toisin todistetaan.

  • ”Aina Marina”

   Kyllä työssäkäyvät joutuvat monin paikoin kiireen lomassa tekemään yksityiskohtaista raporttia tekemisistään jo nyt – mutta se on sentään perusteltavissa laskutuksella.

   • työtöntyötön

    Kyllä nytkin työllisiinkin mahtuu kaikenlaisia: juoppoja, mielenterveysongelmaisia, muuten vaan terveysongelmaisia ja ihan vaan laiskojakin. Ongelmaksi nämä kaikki muuttuvat vasta sitten kun joudut työttömäksi. Työttömän pitää olla priimakuntoinen. Miksei siis joku päivä ilmoitusvelvollisuus voisi olla myös työllisillä?

    Itse vähän aavistelen että ehkäpä tulevaisuudessa kaikilla on ”panta nilkassa” jottet vaan tee mitään mikä ei kelpaa maailman johdolle. Osa kansalaisista on kapoja ja osa leiriläisiä, leirinä onkin sitten koko maapallo. Aloitetaan vaikka työttömistä, sitten osa-työllisistä, koti-äideistä, perinnöillään elävistä, muuten vaan johdolle epämieluisista henkilöistä jne. Voi itse keksiä seuraavan ihmisryhmän kunhan pää on saatu auki. ”Laiskuus” on se suurin maailman synti, jos et kanna korteasi kekoon voi jäädä osakkeenomistajilta voitot saamatta.

    • Rosa Warski

     Mjoo, eikä unohdeta nilkkapannatettuja, jotka tulevat julkisuuteen julistaen:

     1) nilkkapannassa ei ole mitään vikaa
     2) nilkkapannan pitämisestä saa valtavan korvauksen
     3) nilkkapannan pitäminen on velvollisuus
     4) nilkkapantakriitikoita ei voi ymmärtää
     5) nilkkapantakriitikot ovat ahneita ja laiskoja
     6) maan talous ei kestä, jos nilkkapannat otetaan pois
     7) nilkkapantojen käyttöä on vahdittava

   • Jyrki

    No on se noinkin, itse myös moista joutunut aikanaan oikeaa PALKKAA saadessa tehnyt. Mutta sen verran täytyy paljastaa, että melkosta liirum laarumia yksi jos toinenkin niihin selityksiin laitteli toisinaan ja vähän useamminkin.

    Tunteja laitettiin töille joihin ei ollut oikeastaan käytetty työaikaa yhtään tai sitten vain laitettiin tunteja niin sanottuun yleishyödylliseen tekemisen numerolle. Ihan vain siksi, että ei oikeasti ollut mitään töitä tehty. Syitä oli monia. Joista pari yleistä oli se, että laiskotti tai sitten sekin, että töitä ei voinut tehdä, koska ei ollut materiaaleja. Jolloin piti vaan puuhastella ja yrittää näyttää siltä, että tässä sitä jotain tehdään…

    Oikeastaan eihän tuo toiminta eroa tästä työttömien pakkohausta. Siinä ylläpidetään teatteria, josta ei mitään hyötyä. Näyttäähän se sitten niillä papereillakin hyvältä…

  • B2B myyjä

   Jos laittaa 100 hakemusta kolmessa kuukaudessa kahdentoista hakemuksen sijasta, niin teoriassa yli kahdeksankertaistaa mahdollisuudet työn saantiin…
   Palkan ja etuuden yksi ero ainakin on se, että palkan saa tehdystä työstä, etuuden voi saada vastikkeetta.

   • Saku Timonen

    Kun kaikki 350 000 työtöntä hakevat avoinna olevia noin 20 000 työpaikkaa, niin moniko saa työpaikan?

 3. liisa hirvonen

  Työttömyysturva ei ole vastikkeeton etuus. Mikäli vastikkeettomuudella tarkoitetaan verojen maksua (veronmaksajuutta) valtiolle ja kunnille. Mikäli ei tarkoiteta, niin sitten kaikkia sosiaaliturvaan liittyviä etuuksia tulisi pitää vastikkeettomina.

  Työnantajat ja palkansaajat maksavat työttömyysvakuutusmaksua, jolla rahoitetaan ansiosidonnaista työttömyysturvaa. Valtio osallistuu työttömyysturvan rahoittamiseen kuten muunkin sosiaaliturvan kustannuksiin. Ne kustannetaan verovaroista. Veroja ovat maksaneet ja maksavat myös työttömät. Vain veronmaksua välttelevät tulojen saajat eivät mielellään maksa veroja.

  Miksei puhuta enemmän veronmaksuhaluttomuudesta tai verojen välttelystä l. veronkierrosta kuin tästä kuvitteellisesta työhaluttomuudesta?

 4. Hupu

  Sujuvasti ohitetaan se tärkein pointti eli 60 päivän karenssi tai työttömyyskorvauksen alentaminen. Toistuva karenssi puolestaan johtaa aiemman ikikarenssin kaltaiseen työssäoloehtoon.

  Ei niitä työpaikkoja tällä tavalla synny, joten muutoksen päätarkoitukseksi muodostuu jälleen vain karenssien järjestäminen työttömille. Työttömän ei tarvitse ansaita omalla toiminnallaan karensseja, vaan riittävät perusteet sanktion määräämiselle saadaan pelkästään kirjaamalla järjestelmään sanktion määräämistä edellyttävä tieto ja sanktio kumoutuu, jos työtön pystyy todistamaan järjestelmään kirjatun väitteen asiapapereilla vääräksi.

  Saahan ihmiset tuosta myös sairasta tyydytystä, kun työttömän elämään saadaan taas yksi epävarmuustekijä lisää, joka voi aiheuttaa työttömälle yllättävän selvityspyyntötilanteen ja rahattomuuden työttömyyskorvausten katkeamisen vuoksi. Eihän kyse ole yhden työpaikan hakemisesta viikossa vaan työttömän on täytettävä TE-toimiston kriteerit työpaikkojen hakemisesta, jolloin kaikkia työhakemuksia ei välttämättä hyväksytä…

  …mielivaltaisia karensseja…

  …. jolloin joutuu varmistelemaan ylimääräisillä työpaikkahakemuksilla ettei työttömyyskorvauksien maksatusta katkaista, joka lisää työnantajille lähetettävien hakemusten määrää ja johtaa väistämättä kaikkien kunnon työpaikkojen muuttumisen piilotyöpaikoiksi (…jälkimmäisellä saavutetaan myös toinenkin hyöty kun sisäpiiriläisten työnhakukilpailijat eivät tiedä hakea työtä).

 5. Tommi Karin

  Tilaan vain blogin uudestaan sähköpostiin…

 6. Jarkko

  Tämä tulee kyllä niin menemään niin kuten jo aikaisemmin epäilin mikä tuossa työnhaun pakko raportoinnissa viranomaisten järjestelmään on takana. Että ensin kerätään tietoa työttömien työn hakemisesta, jotta voidaan saadusta tiedosta etsiä joku virhe ja väittää, että työttömällä on puutetta työnhakutaidoissa ja ainoa ratkaisu on osallistua pakolliseen koulutukseen jossa on koulutusta hyvin vähän ja pääasiassa työskentelyä ilman palkkaa jossain firmassa. Sillä toivolla että 1 / 20 sinne osallistuvasta sattuisi saamaan oikeita palkallisiakin töitä. Tätä kaikkea sitten perustellaan, että se on työttömän oma etu. Samalla saadaan satojatuhansia ihmisiä, joilla voidaan teettää 2-3 kuukautta töitä ilman palkkaa, joka vuosi.

  ”Meneekö viranomaisten kaikki aika työnhakijoiden raportteja lukiessa? Ei mene, sillä tarkoitus ei ole kaikkia lukea. Työnhakua koskevia tietoja käydään kootusti läpi yhdessä työnhakijan kanssa kolmen kuukauden välein tehtävien haastattelujen yhteydessä. ”

  http://www.mtv.fi/uutiset/kotimaa/artikkeli/tyoministeri-lindstrom-kolumnissaan-hallitus-kyykyttaa-tyotonta-en-odota-etta-tyottomat-taputtavat-selkaan-ainakaan-leppoisasti/6421624

  Ei yllättänyt sekään, että persujen ministeri Lindström uhriutuu jutussa ihan kympillä.

  Sellaiset ihmiset joilla on paha lukihöiriö tai hahmotushöiriö tulevat tässä järjestelmässä tipahtamaan kokonaan työttömyysturvan ulkopuolelle. Vaikka olisivat kuinka hyviä, jossain käden taitoa vaativassa ammatissa.

  • Rosa Warski

   Lindström möys esittää asian, niinkuin seurattaisiin yleistä pohjoismaista, etenkin Tanskan mallia. Kummasti unohtuu sanoa, miten muissa pohjoismaissa on parempi sosiaaliturva, ja miten Tanskasta on kopioitu lähinnä keppi – ei porkkana.

   Tämän jälkeen sitten kiukuttelua, miten kaikki muut ovat ymmärtäneet asian väärin, ja miten työttömiä puolustavat kirjoitukset ovat itseasiassa tuomittavaa työttömien pelottelua. Kyykytyksestä sekä Lindströmin ihmiskäsityksestä puhuminen käy yli ymmärryksen. Löytyyhän häneltä työttömyydestä omakohtaista kokemusta:

   ”ansiosidonnaiseni oli korkeampi kuin mitä joistakin töistä maksetaan palkkaa, mutta väitän kuitenkin omakohtaisesti tietäväni jotain myös työttömänä olosta”

   Tähän ei ole lisättävää.

 7. Anneli Kanto

  Nyt kyllä (itsekin yrittäjä) hämmästelen kovasti, miten ”yrittäjäksi” itsensä ilmoittava Konkurssi-Patu voi saada ”työttömyyskassasta” päivärahoja. Yrittäjät eivät voi kuulua työttömyyskassaan, koska ovat yrittäjiä. Yrittäjillä on tosin ”Loimaan kassa”, mutta sieltä en ole kuullut kenenkään päivärahoja saaneen, niin tiukat ovat ehdot ja niin kallis on kassan jäsenyys. Ehkä Patu on se poikkeus, joka vahvistaa säännön.

 8. sama

  Anteeksi, sekoilin. Yrittäjien työttömyyskassa on SYT eli tämä
  https://syt.fi/yrittajan-tyottomyysturva/

 9. Mika Peltola

  Sossu-Tatu, Skeitti-Juuso ja Konkurssi-Patu ja kumppanit ovat kapitalistisia versioita työläinen Stahanovista. Porvari-Tiltun propagandakoneisto luukuttaa täyttä häkää.

  • töytön

   Aina näitä hahmoja on bongahtanut erikoisen ”sopiviin” aikoihin esille 🙂

   • Jyrki

    Näistä ”oikeista” hahmoista saisi loistavia sketsihahmoja johonkin uuteen ohjelmaformaattiin. Ainakin noin 500 000 fania ja katsojaa löytyisi varmaan helposti 🙂

    Vielä odotellaan, niin uusia hahmoja keksitään lisää, sitten onkin jo hyvä alkaa pohtii uutta sketsisarjaa televisioon tai vaikka Youtubeen. Ties vaikka tulisi menestys ja tekijät tekisi hyvät rahat ja samalla työllistyisivät 🙂

 10. töytön
  • Jarkko

   ”Tämä on varmaanki hallituksen seuraavia kärkihankkeita korjata, joopajoo”

   Viimeksi kun asiasta tuli huomautus hallitus vyörytti koko virkakuntansa todistelemaan miten tuki on riittävä, koska Suomessa saa lääkekorvauksia ja asumistukea.

   Palkansaajien käytettävissä olevat rahatulot vuodessa nettona ja niiden mediaani on 27 295€ / vuodessa (uusimpien vuoden 2015 tilastojen mukaan). 27 295 / 12 = 2274,6€ kuukaudessa. Tuon verran rahaa nettona kuukaudessa yli 60% suomalaisista palkansaajista on.

   Tästä mediaanista puolet on 1137,3€ eli tuon verran Suomessa minimisosiaaliturvan pitäisi olla jotta se olisi samalla tasolla Ruotsin ja Tanskan kanssa verrattuna palkansaajien mediaanituloon. 1/3 taso on 758,3€ asumistuen kanssa pienintä sosiaaliturvaa saavat saattavat juuri ja juuri päästä 1/3 jonka alle sosiaaliturvan ei pitäisi mennä missään tapauksessa. Jos ei saa asumistukea jää reilusti tuon 1/3 tason alapuolelle.

   • Jarkko

    Lisätään vielä, että laskelmani ovat nettoja eli tuon verran pitäisi kilahtaa tilille verojen jälkeen.

    • työtötyötön

     Tätä mieltä itsekkin olen. Suomen työmarkkinatuki ja kelan peruspäiväraha ovat aivan liian pieniä, siis verrattuna esim. muihin pohjoismaihin. Nyt jäämme odottamaan milloin tämä asia saadaan korjattua. Ja odotamme. Ja odotamme.

     Ei ole rahaa, sanoo hallitus. No hankkikaa sitä jostain, tähän mennessä ei ole ollut mitään ongelmaa vaan leikata ja leikata etuuksista ja samalla tehdä huonosti kohdennettuja verohuojennuksia. On hallituksen asia miten tämä epäkohta saadaan korjattua.

     Tuo on täyttä puppua että siihen lasketaan asumistuki ja kaikenmaailman lääkekorvaukset. Ihan kuin jokaisella olisi lääkityksiä ja kaikki eivät edes saa asumistukea. Itse saan tasan työmarkkinatuen verran, (tällähetkellä) en yhtään asumistukea enkä toimeentulotukea.

     Lisäksi ensisijaisen etuuden pitäisi olla aina vähintään kohtalaisen verran suurempi kuin viimesijaisten.

 11. ani

  Töissä vielä ollessani arki oli niin kiireistä että ei olisi kyllä tullut mieleenikään mennä palstoille haukkumaan tai neuvomaan ilman työpaikkaa olevia. Siksi en ymmärrä sitä nyt, kuinka paljon näillä foorumeilla liikkuu omien sanojensa mukaan tiiviisti työelämässä olevia jankkaamassa meille pudokkaille, miten, kuinka usein, paljonko määrällisesti pitää hakemuksia tehtailla. Kukaan ei ole korvaamaton, kenenkään työsopimusta ei ole hakattu graniittiin, jokainen voi saada lopputilin, jonka jälkeen saa alkaa nöyränä pyydellä kuukausittain eri nimisiä korvauksia, tehdä selkoa omasta elämisestään, sorvata ansioluetteloa jokaiseen työhakuun sopivaksi, etsiä omaa osaamistaan vastaavaa ansiotyötä, pidätellä hengitystään aina kun vapisevin käsin avaa te-toimiston postia, yrittää esiintyä vakuuttavasti, jos joskus harvoin pääsee haastatteluun, keksiä sujuvasti selityksiä kyselyihin nykyisestä työpaikasta, joutua alentuvasti jopa pankissa myöntämään olevansa työtön. Ymmärrättekö te yleensäkään, miten nöyryyttävää on elää ilman työpaikkaa maailmassa joka perustuu rahalle? Käsitättekö te lainkaan, miten aliarvioivasti te kohtelette kanssaihmisiänne neuvoillanne ja ohjeillanne? Tänään olet arvostettu työntekijä, huomenna olet halveksittu työtön. Ihmettelen suuresti kuinka kauan tässä maassa riittää yhteiskuntarauhaa. Eräskin herra ihmetteli, kun tarjoilija ei nähnyt, että lasissa on reunat.

 12. Rintsu

  Tuo muusikko on ihan oma tapauksensa ja on syyllistynyt lähinnä siihen, että on kertonut olevansa ”päätoiminen muusikko”. Neljälläkymmenellä keikalla vuodessa. Just. On muuten hemmetin harva duuni millä elää yhdellä työpäivällä viikossa ja on varaa pitää pari kuukautta lomaakin.

  CMX on suomen suosituimpia bändejä. Joka jätkällä on päivätyö muualla. Yrjänä on monta kertaa avautunut siitä, että näennäisen suuri keikkapalkkio sulaa kuluihin. Ja että itse asiassa soittamiseen käytetty aika kannattais taloudellisesti käyttää mielummin pullojen keräilyyn. Siis ei hän tietääkseni ihan noin ole sanonut mutta kuinkas muuten vaikkapa ton ymmärtää?
  http://www.rytmi.com/kolumnit/kolumni-a-w-yrjana-suosikkiartistin-huippuliksat/

  Joten jos nobody satunnaisten keikkojensa vuoksi tulkitaan ammattilaiseksi koska hän mainoksessaan sanoo olevansa semmoinen niin siinä ollaan kovasti väärillä jäljillä.

  Se on sit eri asia jos on jättänyt tulojaan ilmoittamatta verottajalle.
  Mutta että keikka kuussa kaks parhaassa viikonloppuisin olisi joku este työnhaulle?

  • Jarkko

   ”Tuo muusikko on ihan oma tapauksensa ja on syyllistynyt lähinnä siihen, että on kertonut olevansa ”päätoiminen muusikko”. Neljälläkymmenellä keikalla vuodessa. Just. On muuten hemmetin harva duuni millä elää yhdellä työpäivällä viikossa ja on varaa pitää pari kuukautta lomaakin.”

   Muusikoilla menee paljon aikaa harjoitteluun, biisien tekoon, sekä itsensä promotoimiseen kaikissa medioissa siltä ajalta ei maksa kukaan mitään. Vähän sama kun kauhistelisi sitä miten on mahdollista, että urheilijat tienaavat koko vuosi palkkansa yhdestä ainoasta urheilukisasta yhdessä tunnissa. Sitten kauhistelisi sitä, että harvoissa ammateissa tienaa tunnissa enemmän kuin muissa vuodessa.

   Nykypäivänä on vielä se puoli, että kilpailu ihmisten ajasta on kovaa, koska kukaan ei maksa paskasta musiikista mitään. Uskaltaisin jopa väittää, että moni vanha legendaariseksi Suomi bandiksi noussut ei saisi nykypäivänä biiseillään ja niiden laadulla edes siivoojan linksoille jos ne julkaistainiin 90-luvun alun tai 80-luvun sijaan nykypäivänä. Kilpailu ulkomailla ja suomessa on nykypäivän ympäristössä sen verran kovempaa nykypäivänä.

Kommentoi »

Comments are closed