Uuninpankkopoika Saku Timonen
Uuninpankkopoika Saku Timonen

Vastikkeellisen sosiaaliturvan paluu

Työministeri Jari Lindström torjuu työelämäkokeilua vastaan suunnatun kritiikin. Hänen mukaansa kokeilulla on tarkoitus korvata epäonnistuneeksi todettu kuntouttava työtoiminta.

-Tätä tarjottaisiin sellaisille työttömille, joiden toimintakyky ei mahdollista suoraa työllistymistä tai osallistumista muihin julkisiin työvoimapalveluihin, Lindström sanoo Uuden Suomen haastattelussa. Lindströmin mukaan kokeilulla ei missään tapauksessa ole tarkoitus korvata palkkatyötä, vaan se on työelämässä tapahtuvaa sosiaalista kuntoutusta.

Kyse on siis määräaikaisesta työelämäkokeilusta, jossa pitkäaikaistyöttömät työskentelisivät työttömyystuen turvin kunnissa tai yrityksissä 4–8 tuntia päivässä korkeintaan viitenä päivänä viikossa 0,5–1 vuoden ajan. Työtön saisi työmarkkinatuen päälle yhdeksän euron päivittäisen kulukorvauksen.

Lähdetäänpä taas perkaamaan asiaa. Lindströmin mukaan kokeilulla ei korvata palkkatyötä, vaan se olisi tarkoitettu sellaisille työttömille, joiden toimintakyky ei mahdollista suoraa työllistymistä tai osallistumista muihin julkisiin työvoimapalveluihin. Tämä vastaa täsmälleen sitä, mitä on säädetty kuntouttavasta työtoiminnasta, jonka ministeri itsekin toteaa toimimattomaksi. Ihan yleisesti on tiedossa, että kunnat käyttävät kuntouttavaa työtoimintaa johdonmukaisesti väärin. Siihen ei ohjata pelkästään varsinaista kohderyhmää eli sosiaalista kuntoutusta tarvitsevia, vaan sillä siivotaan työttömyystilastoja ja säästetään kunnan osuutta työmarkkinatuesta eli ns. sakkomaksua. Lisäksi kunta saa 10,09 euroa päivässä jokaisesta toimenpiteeseeen ohjatusta.

Lindström uskoo, että työelämäkokeilu jotenkin toisi tähän muutoksen ja kokeiluun ohjattaisiin vain sosiaalista kuntoutusta tarvitsevia. Minä en usko. Eivät kunnat rupea noudattamaan tätä uutta lakia, kun ne eivät ole noudattaneet entistäkään. Ihan sama siivoaminen ja säästäminen tulevat jatkumaan. Uuden kokeilun ansiosta se on vielä helpompaa kuin ennen, sillä Te-toimistot eivät enää osallistu aktivointisuunniteman laadintaan, vaan sen laativat kunta ja työtön yhdessä. Myös työelämäkokeilua koskevan sopimuksen laativat kunta ja työtön kahdestaan.

Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että työtön kutsutaan kunnan työllistämisasioista vastaavan henkilön puheille allekirjoittamaan aktivointisuunnitelma ja kokeilusopimus. Sen jälkeen tie vie kunnan omaa risusavottaan, sillä yritykset eivät halua ongelmatapauksiksi virallisesti luokiteltuja ihmisiä. Ja niiitä ongelmatapauksiksi luokiteltuja ovat sitten ihan kaikki työttömät.

Miten niin kaikki? Siten niin, että työelämäkokeilussa on ihan sama valuvika kuin kuntouttavassa työtoiminnassakin. Laki on ristiriidassa itsensä kanssa. Lakiin on kirjoitettu, että se ei koske terveitä ja työkykyisiä. Samaan lakiin on kirjoitettu myös, että se nimenomaan koskee kaikkia työttömiä pelkän työttömyysajan perusteella. Näin leimataan kaikki pitäaikaistyöttömät alkoholi- ja elämänhallintaongelmaisiksi.

Tästä päästäänkin perimmäiseen syyhyn eli Lindströmin mainitsemaan Heikki Hiilamon työryhmän raporttiin, johon uusi kokeilu perustuu. Kyse on sosiaalipoliitikan paradigman muutoksesta eli osallistumistulosta. Se tarkoittaa lyhykäisyydessän sitä, että sosiaalietuuksien saamiseksi on tehtävä työtä. Tämä osallistumistulo puolestaan on viime hallituskaudella sosiaali- ja terveysministerinä toimineen Paula Riskon lempilapsi vastikkeellinen sosiaaliturva, jota häveliäisyyssyistä ruvettiin kutsumaan osallistumistuloksi.

Näin päästiin uuden työelämäkokeilun juurille. Kyseessä on sosiaaliturvan vastikkeellisuus, jota taas kerran ollaan ujuttamassa sisään järjestelmään kauniiden puheiden säestyksellä. Toivottavasti myös ministeri Lindström on huomannut tämän.

Ainakin sen hän on huomannut, että kuntouttavasta työtoiminnasta ei nousta koskaan työelämään. Ei tulla nousemaan myöskään työelämäkokeilusta, joka on täsmälleen sama paska eri paketissa.

14355132_1119351354777109_8831352906236327386_n

Kuva: Facebook/Teppo Palmroos

Kommentit (24)

 1. Yrjö Puurunen

  Nyt kyllä repesin. Tuo kuvajuttu Yrjöstä 😀😁😂
  Muutoin täyttä asiaa.

 2. Reilu Meininki

  Keisarin uudet vaatteet. Tätä työttömyyttä työttömänä olen pohtinut ja tullut siihen tulokseen että koko Suomen surkeus on ilmeisesti työttömän syytä. Kun ei se mene töihin.
  Veroja maksaa tällä hetkellä työttömät, sen vähän päälle 20% työttömyyskorvauksistaan ja työssäkäyvät. Isoja osinkoja ja osakevoittoja saavat eivät taida maksaa veroja? Lienekö oikeassa? Ulkomaille vyöryy myös suuriosa rahoista ja niistäkään ei taideta maksaa Suomeen veroja? Koska veroja maksavien selkäranka napsahtaa? Työttömiä tulee joka vuosi lisää ja lisää, eikä siinä auta työttömien kurittaminen, vaan osakeenomistajatkin pitäisi panna kantamaan vastuu voitontavoittelusta vaikkapa verojen muodossa? Liekkö mahdollista? ei taida, kun ne osakkeenomistajat määräävät miten maa makaa. Työttömyysturvan leikkaaminen ei taida vaikuttaa juutaeikäjaata, kun toimeentulomenot kasvavat, vaikka Kela onkin onnistuneesti kurittanut köyhää eikä maksa tt-tukea kuten laki vaatii. Kun taas järkevästi korotettaisiin työttömyystukea, myös köyhällä olisi varaa tukea Suomenpienyrittäjiä, käydä vaikkapa kampaamossa, ostaa lapsilleen uusia vaatteita, juoda ehkäpä kahvia kahvilassa. Ja jos tämä orjatyö saa nostetta, niin tokihan firmojen kannattaa irtisanoa suurinosa palkkatyöväestä ja ottaa tilalle vaikkapa 4:n kertainen määrä työttömiä ilmaiseksi! Ai kuinka osakkeenomistajat rikastuvatkaan ja Suomi köyhtyy kun ei tt-tuki kulut mihinkään tipu eikä muutkaan sosiaaliturvamaksut. Ajatusharhailua 🙂

 3. työtöntyötön

  Sääli niitä nuoria jotka tulevat ensimmäistä kertaa työmarkkinoille ja suoraan työmarkkinatuelle eivätkä onnistu pian työllistymään palkkatöihin. 300 päivää työmarkkinatukea eli vähän yli vuosi työttömyyttä ja he ovatkin työelämäkokeilun tarpeessa. Nämä saattavat kelvatakkin yrityksille. Saadaan ammattitaitoista ja halpaa työvoimaa ja heillä on todellakin vain hieman yli vuosi työttömyyttä takana. Saattaa jopa olla että heitä ”aktivoidaan” jo ennen vuoden rajan täyttymistä, kelahan alkoi lähettämään ”varoituskirjeitä” kunnille niistä työttömistä joilla on 200 päivää työmarkkinatukea täynnä.

  • Sampo Makkonen

   Siis mikäs sääli siinä on, jos nuori oppii elämään omillaan. Tää sossu-possu-yhteiskunta on tehnyt kansalaisistaan laiskoja valittajia, luullaan olevansa oikeutettuja elämään muiden piikkiin. Ens vuosikymmenellä Suomen huoltosuhde tulee romahtamaan ja kaikki sosiaaliset tulonsiirrot lopetetaan. Työttömien eritoten tulisi olla kiitollisia hallituksen toimille, joilla näitä toimettomia on alettu pikkuhiljaa aktivoidaan.

   • Saku Timonen

    Palkattomaan työhön pysyvästi pakotetut nuoret eivät maksa ollenkaan eläkevakuutusmaksuja eivätkä riittävästi veroja kustantaakseen meidän eläkkeemme. Mietipä sitä.

    • Sampo Makkonen

     No heti kun alkoi asiaa miettimään, niin heräsi kysymys; paljonkos näiden nuorten olisi saatava palkkaa, jotta ne kykenisivät kustantamaan luvatut eläkkeet -> impossible mission.

     • työtöntyötön

      Eli eläkeläiset töihin? Eläkkeitä pienemmiksi? Vai mikä olisi ratkaisu, ei ainakaan lisää yritystukia työttömyysturvalla työskentelyn muodossa.

   • työtöntyötön

    Millä ihmeen omillaan? Valtiohan tuossa kustantaa senkin nuoren minimitoimeentulon. Vierestä voi sitten seurata kun toiset nuoret pääsevät palkkatöihin esim. suhteiden avulla ja voivat kartuttaa omaisuuttaan, matkustella ja muuten suunnitella tulevaisuuttaan. Tai vaihtoehtoisesti firman johtajien palkankorotuksia ja optioita kun firmalla vaan menee niin hyvin. Katkeruutta tuollainen vain aiheuttaa ja ennen pitkään yhä useammalta vain napsahtaa päässä.

    • Sampo Makkonen

     Kelasta kun loppu rahat, niin jokainen sitten kustantaa elämisensä ihan itse. Tätä en nyt tässä avaa enempää.

     Kyselin tässä opiskelijoilta eräässä Helsinkiläisessä baarissa, että miten tukien leikkaukset ovat vaikuttaneet? Kuten olettaa saattoi, ketään se ei koskettanut, jäin käsitykseen ”pappa betalar”. Sitten on tämä ei-akateeminen nuoriso, johon lukeutuu kaverini ja omani sukulaispoikia, heitä tämän yhteiskunnana asiat eivät pätkääkään kiinnosta. He eivät ole katkeria, jos joku menstyy. Heitä vaan ei kiinnosta.

     • työtöntyötön

      Eli koskeeko myös esim. eläkeläisiä ja sairaita? Pitääkö heidänkin tehdä töitä tukiensa eteen. Kerjäämään kadulle kaikki jalkapuolet ja mielisairaat niinkuin ennen vanhaan. Entäpä lapsilisät? Eläkkeethän maksetaan tällä hetkellä töissä olevien pussista ja jos töissä olevia/veronmaksajia on yhä vähemmän niin lakkautetaanko eläkkeet? Työttömyyskorvaukset ovat budjetissa aika pieni osa joten vaikka ne lakkautettaisiin kokonaan niin kovin suurta vaikutusta sillä ei olisi kenenkään tilipussissa. Pääosin hyödyttömien yritystukienkin lakkauttaminen vaikuttaisi yli puolet enemmän.

      Tuo ”pappa betalar”-porukka taas kertoo enemmän sinun elinpiiristäsi kuin Suomen työttömistä yleensä.

     • Jarkko

      Pienimpiin Kelan etuuksiin menee vain muutama prosentti kaikesta suomeen tulevasta rahasta. Joten nämä Kelasta loppuu rahat on ihan puhdasta fantasiaa. Sama kun väittäisi, että täynnä oleva vesikannu tyhjenee, koska sieltä joku otti ruokalusikallisen vettä.

      Jos Suomesta alkaa loppua rahat niin ne loppuvat myös vähän isommista paikoista kuin Kelasta kuten poliisilta, puolustusvoimilta, eläkkeistä ja monesta muusta paikasta eikä vain kelasta. Pelkästään leikkaamalla virkamiesten palkkoja muutamalla prosentilla tai nostamalla ansiotuloveroa samalla määrällä saadaan Kelalle rahaa huolehtia vaikka 2-3 kertaa suuremmasta määrästä köyhiä kuin mitä kelan etuuksillä tällä hetkellä elää.

      Perusturva ruuan, lääkkeiden ja asunnon saamiseen kuuluu ihmisoikeuksiin Suomessa, joten kelasta ne rahat loppuvat viimeisenä. Ainakin niin kauan kun Suomi haluaa pysyä länsimaisena valtiona. Palkat tai yritysten voitot eivät ole ihmisoikeus sieltä voi verottaa aina muutaman prosentin lisää jos kela tarvitsee lisää ihmisoikeuksien toteuttamiseen.

 4. elm

  Olen aiempia blogeja kompatessani joskus lainannut perustuslain 18 pykälän alkusanoja ihan vaan muistuttaakseni meitä kaikkia siitä, mihin meillä on perustuslaillinen oikeus:

  ”Jokaisella on oikeus lain mukaan hankkia toimeentulonsa valitsemallaan työllä, ammatilla tai elinkeinolla.”

  Mutta nyt ei enää riitä edes tuo 18 pykälä, vaan pitää jo ottaa ote myös ensimmäisestä perustuslain pykälästä, joka kuuluu näin:

  ”Valtiosääntö turvaa ihmisarvon loukkaamattomuuden ja yksilön vapauden ja oikeudet sekä edistää oikeudenmukaisuutta yhteiskunnassa.”

  Koko perustuslaki luettavissa osoitteessa: http://www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/1999/19990731

 5. elm

  Lainaus blogista: ”Ainakin sen hän on huomannut, että kuntouttavasta työtoiminnasta ei nousta koskaan työelämään. Ei tulla nousemaan myöskään työelämäkokeilusta, joka on täsmälleen sama paska eri paketissa.”

  Eikä nousta osallistumistulostakaan. Lainaus Helsingin Sanomien hienosta pääkirjoituksesta 11.3.2017: ”Osallistumistulo ei takaa pääsyä työmarkkinoille, ja sen lupaaminen olisi luottamuksellisessa asiakassuhteessa epäeettistä.”

  (koko pääkirjoitus luettavissa http://www.hs.fi/paakirjoitukset/art-2000005122721.html)

  Toivotaan, että:
  – seuraavissa vaaleissa valta vaihtuu
  – perustulokokeilusta on siihen mennessä saatu hyviä, lupaavia uusia tuloksia (ja ehkäpä kokoilua vielä laajennetaan toimivan mallin löytymiseksi)
  – perustulomalli otetaan käyttöön ja työvoimapalveluita tarjotaan sen jälkeen yksilöidysti ja asiakaslähtöisesti niille, jotka apua työnhakuunsa tarvitsevat. Resurssit riittävät ja ovat optimoituja asiakaslähtöisyyteen (ei bulkkiin, jossa kaikki ihmiset tilanteesta riippumatta ohjataan saman palvelun pariin, tarvitsi sitä tai ei).

  Järki voittakoon. Jo seuraavissa vaaleissa.

  • kansalaisvelvollisuus

   Niin tätä varmaan yhä kasvava joukko todella jo toivoo, mutta pelkäänpä pahoin, että tulevissakin vaaleissa ovat edelleen suurimpia ne puolueet, jotka eivät pienituloisista pätkääkään välitä. Tuskinpa tarvitsee luetella, mitä nämä kyseiset puoleet ovat. Yksi em hallituspuolueiden yhden puoleen puheenjohtajakandidaatti ilmoitti puolueen olevan työläisten asialla ajankohtaisohjelmassa muutama päivä sitten. Samassa ohjelmassa toinen kilpakandidaatti kertoi olevansa oikeistokonservatiivi. Toimittaja ei saanut kummastakaan irti oikeastaan mitään puolueen varsinaisesta yhteiskunnallisesta ohjelmasta. Ehdokkaat jaksoivat kyllä pontevasti argumentoida yhdestä ainoasta yhteiskunnallisesta teemasta. 10 pistettä ja papukaijamerkki sille, joka ko teeman arvaa.

   Ennen seuraavia vaaleja kansalaisille olisi varmasti hyväksi syvemmin pohtia yhteiskuntaamme ja sen nykyisen kehityksen suuntaa. Puolueista riippumattoman, tutkitun yhteiskunnallisen tiedon hankkiminen sekä omien aivojen käyttökkään tuskin lienee vahingoksi. Tieto tosin saattaa lisätä pettymystä ja tuskaa, mutta se voi ehkäistä kansalaista äänestämästä omia etujaan vastaan.

 6. elm

  Koska blogissa mainitaan tuo taas esille noussut osallistumistulo, kannattaa lukea tämä Hesarin pääkirjoitus ihan kokonaan: http://www.hs.fi/paakirjoitukset/art-2000005122721.html

  Kirjoittajat nimittäin kuvaavat osallistumistuloon sekä työllisyydenhoitoon liittyviä tilanteita mielestäni tarkemmin kuin yksikään toinen maassamme tähän asti työvoimapolitiikkaa kommentoinut. He nojaavat myös tutkimustuloksiin omassa analyysissaan:

  ”On kyseenalaista motivoida pitkäaikaistyöttömiä osallistumispakon ja yksityisyydestä tinkimisen avulla.” juttu alkaa ja jatkuu: ”Osallistumisen edut tiedetään, mutta osallistumispakko voi loukata perusoikeuksia tai olla kansalaisten tasavertaisen kohtelun vastaista. Jos ­oikeus perustoimeentuloon on ansaittava luopumalla itsemääräämis­oikeudesta, osallistumistulosta tulee köyhien alistamisen ja kontrollin väline.”

  Niinpä.

  Kirjoittajat jatkavat: ”Kansainvälisten tutkimusten mukaan syrjäytymistä on onnistuttu lieventämään parhaiten panostamalla työttömien hyvinvointiin ja mahdollisuuksiin kehittää itseään sekä sosiaalisten oikeuksien toteutumiseen.”

  jolloin oma kysymykseni kuuluukin: perustaako nykyinen hallitus suunnitellut työllisyystoimenpiteensä tutkimuksiin? Jos ei, miksi ei? Miksi asianosaisilta (eli työnhakijoilta) ei edelleenkään kysytä siitä, mikä heitä auttaisi eniten?

  Kirjoituksen loppupuolella on kaksi olennaista asiaa:
  ”Osallisuutta ja osallistumista pitäisi rakentaa kunnioittavalla asenteella.” ja ”Rangaistuksilla uhkaamisen ­sijaan olisi ratkaistava, miten osallistumisen esteitä poistetaan.”

  Luuletteko, että edes osa hallituksen ministereistä vielä jonakin päivänä ymmärtäisi tämän?

  Ja lopuksi: ”Osallistumistulon yhteiskunnallista arvopohjaa mitataan kysymällä, voisiko osallistumisvelvoitteen kohdistaa samoilla ehdoilla muillekin kuin pitkäaikaistyöttömille.”

  Tämän täsmällisemminhän sitä on enää vaikea sanoa.

 7. kuntouttava työtoiminta ihminen

  Mulle alkaa kyllä riittämään pikkuhiljaa tää homma. Mä asun avo-vaimon kanssa joka käy osa-aikatöissä, näin ollen mä elän mun kuukauden 660 eurolla, josta 140 tulee kun käyn kuntouttavassa työtoiminnassa 4 kertaa viikossa, kävin alunperin 5, mutta sitten se kiellettiin. Tästä summasta maksan myös vuokran puolikkaani ja ruoka-rahat puoliksi, puhelinlaskun, nettilaskun, vesilaskun ja sähkölaskun. Noin 2,5 vuotta oon siellä kuntouttavassa käynyt, tosiaan vain siksi että pitkäaikaistyötön on sairaus nykyään ilmeisesti. Ongelmahan on että sosiaalitoimista en saa mitään, oon tuosta 660 eurosta maksanut mun viisaudenhampaiden poiston, koska sosiaalitoimistohan ei mulle korvaa mitään koska avo-vaimo on osa-aika töissä, sitten on näitä jotka vaan ihan oikeasti makaa kotona ja nostaa rahaa ja niille maksetaan kaikki. Mua vaan kannustetaan muuttamaan erilleen avo-vaimosta, että saisi jotenkin inhimillästä elämää eli jotain tukea johonkin, nyt jos tulis karenssi joutuisin varmaankin kadulle kun en saisi mistään mitään. Ja sitten kuuntelet kun porukka on mulle ”on sulla helppoa kun rahaa tulee ja mitään ei tarvii tehdä”, ja taas on mut sekoitettu siihen oikeasti sohvalla makaavaan porukkaan. Vitsihän on että jotkut hakee jonkun ”sairauden”, yleensä mielenterveyteen liittyvän, diagnoosin, kuten masennus, ja elelee siinä sitten kotona kun siihen voi aina vedota ja kieltäytyä. Tää on ihan oikeasti juttu. V****ttaa oikeasti ihan hitosti.

 8. Mikko Mäkinen

  Tuntuu kyllä uskomattomalta tämä palloilu. miksi tosiaan tämänkaltainen ratkaisu pitkäaikaistyöttömyyteen on hallituksesta toiseen se ainoa mahdollisuus, varsinkin kun se on likipitäen kallein ratkaisu valtiolle. On jo nyt korkea aika hyväksyä se, ettei nämä vanhat konstit enää pure, eikä tule puremaan, vaan tilanne on se mikä on ja se pitää alkaa purkamaan keinolla millä tahansa.

  Itse nostaisin pitkäaikaistyöttömien ja kuntoutettavien kohdalla palkan suojaosan nykyisestä 300 €/kk 900 €/kk (ennakonpidätys verokortin, ei sivutyö-verokortin mukaisesti). Tähän kun lisää mikroyrityksille ja kolmannen sektorin toimijoille mahdollisuuden keventää palkan sivukulut minimiin (eläke- ja tapaturmamaksut), se alkaa jo ihan kunnolla houkuttamaan niin näitä mahdollisia tahoja palkkauksen suhteen kuin työttömien osalta. Tällöin pääsee jo asumistuella, yli jäävällä työmarkkinatuella ja ko. palkalla OECD:n Suomelle määrittämälle köyhyysrajalle.

  Ratkaisu on helppo toteuttaa ja esteenä on ainoastaan poliittisen tahdon puute, vaikka tällä järjestelyllä valtio sääsräisi noin 2 miljardia vuosittain lisääntyneinä verotuloina ja vähentyneinä menoina.

 9. Jyrki

  Itse ihmettelen tässä hommassa sitä, että hallitusta ei näytä vaivaavan yhtään se tosi asia. Että työttömät ei ole ainoa taho, jonka mielestä tämäkin uusi orjatyön muoto on täysi susi syntyessään. Niin kuin kaikki ajatukset työttömyyden hoidosta, mitkä pohjautuu orjatyöhön.

  Mutta vielä enemmän ihmettelen, että hallitus näyttää ohittavan myös työnantajien kielteisen näkemyksen asiasta. Ainakin vakavasti otettavien työnantajien kohdalla. Joiden näkemykset saman suuntaisia kuin työttömillä. Sen lisäksi työnantajat pelkäävät työnantaja maineensa puolesta. Firman työmoraalin tuhoutumisesta. Peloista, joita väkisin firmoihin tuleva palkattomaan orjatyöhön käsketyt aiheuttaa palkkaa saaville. Kuten vaikka se pelko, onko hänkin korvattavissa orjatyöläisellä. Tai jo pelkästään se, että joidenkin firmojen henkinen moraali sanelee, että työstä kuuluu maksaa PALKKAA.

  Toki hallitus varmaan työministerin suulla voi nämäkin työnantajien huolet kuitata, että no alkakaa maksaa palkkaa, niin orjatyöläisistä ei tule ongelmaa. Ja tilanne saa aina vaan oudompia käänteitä. Ja nyt tähän päälle vielä työttömistä karenssin uhalla rakennettu työhakemus spämmiarmeija. Joka sekään tuskin tuo niitä työpaikkoja lisää päin vastoin nekin vähät painuu maan alle piiloon ainakin niiltä, joilla ei ole sopivia suhteita.

  Ei uskoisi että nykyinen hallitus ja eduskunta kykenee aiheuttamaan lyhyessä ajassa uuden palkattoman orjatyömuodon, jolla työttömyys saadaan näyttämään olemattomalta. Mutta samalla myös horjuttaa tulevaisuuden yhteiskuntarauhaa, ihmisten oikeudenmukaisuuden tajua, tuottamaan katkeruutta, pahoinvointia jne. Ja kaiken tämän seuraamuksia tulee maksamaan nykyiset ja tulevat sukupolvet kipeästi.

  Ja lopulta he vielä uskottelevat ainakin toisilleen julkisuudessa, että he toimivat täysin oikein ylevämpien aatteidensa ohjauksessa. Eikä mitään muita ehdotuksia ja varoitteluja kansan eikä muidenkaan suunnalta kannata kuunnella. Vaan ajetaan jääräpäisesti asioita eteen päin, vaikka osa on jo tippunut jyrkänteeltä alas ja moni tulee vielä tippumaan pysyvästi orjatyöluokan syntymisen takia.

  Ja tästä jyrkänteeltä tippumisesta vielä, niin luin vähän aikaa sitten miten ongelmaksi on noussut esimerkiksi elinsiirtopotilaiden tai muuten vakavasti sairaiden mahdollisuus hoitaa itseään, koska lääkekorvauksia on laskettu. Sairaanhoidon hintoja nostettu ja vaikka sairauseläkettä pienennetty. Tällöin jätetään kuulemma lääkkeitä ostamatta poliklinikkakäyntejä tekemättä jne. Otetaan pikavippejä näihin jne. Tästä kuulemma maksaa kovaa hintaa lopulta niin potilas kuin lähiomaiset kuten arvata saattaa. Ja niistä lähiomaisistakin moni voi käydä tulevaisuudessa orjatöissä voidakseen edes vähän auttaa rahallisesti vielä pahemmassa tilanteessa olevaa. Mutta mitäpä nämä ongelmat hallitukselle ja eduskunnalle kuuluu. Kyseessä aivan täysin erillisiä asioita ja yksittäistapauksia luonnollisesti ja niin pois päin…

  • Servitus

   Hallitus kärsii ryhmäajattelusta.

   Lainaan ihan suoraan, mitään lisäämättä tai poistamatta, Johdatus sosiaalipsykologiaan -kirjan (Helkama, K., Myllyniemi, R. & Liebkind, K. 2001) 3.-4. painosta, sivulla 286 olevaa tekstiä:

   ”Ryhmäajattelu syntyy todennäköisemmin tilanteissa, joissa on ulkoinen tai koettu paine päästä nopeasti päätökseen. Ryhmäajattelulle altis ryhmä on tyypillisesti kiinteä, samoin ajattelevien pieni joukko, joka eristäytyy ulkopuolisilta tiedonlähteiltä ja jossa johtaja on vahvasti tietyn vaihtoehdon kannalla.”

   Tekstin alla oleva taulukko kertoo ryhmäajattelun seuraukset:
   ”Vaihtoehtoja ei tarkastella riittävästi, tavoitteita ei tarkastella riittävästi, valitun vaihtoehdon riskejä ei tutkita, heikko tiedonkulku, informaation harhainen valikointi, vaihtoehtoja ei arvioida uudelleen, varasuunnitelmat jätetään tekemättä.”

   Kuulostaako tutulta?

 10. Jarkko

  Kuinkahan moni työtön joutuu ilman palkkaa jakamaan esim. lehtiä öisin? Nyt ei tarvitse edes maksaa sitä 2€-3€ tuntipalkkaa, joka provisiopalkkaus systeemmin takia jäi noin alhaiseksi joka sittemmin todettiin hovioikeudessa laittomaksi. Työehdot ainakin tulevat romahtamaan kun kuntoutuksen nimissä voi aina ottaa uusia kuntoutettavia.

  Sikäli ironista, että kuntoutettava pistetään tekemään työtä joka on yksi kaikkein raskaimmista töistä mitä täällä on kuten kulkemaan öisin tuhansia rappusia pitkin raskaiden lehtikassien kanssa, josta suoriutuminen edellyttää aktiivisen maratoonarin kuntotasoa. Varsinkin jos jakelee joka yö raskaimpia piirejä. Siis ironista on se, että tuollaisen kuntotason omaavan katsotaan edes olevan kuntoutuksen tarpeessa.

 11. elm

  Voisivatko työllisyydestä vastaavat ministerit ja virkamiehet jossain vaiheessa kuunnella myös tämäntapaisia mielipiteitä: Perustulo ja osallisuustulo kannattaisi yhdistää.

  (lähde: http://www.hs.fi/paakirjoitukset/art-2000005005551.html)

  Alkaa pikkuhiljakseen raivostuttaa se, että kaikki uudet ajatukset tuntuu kaikuvan kuin täysin umpikuuroille korville, kun työllisyydestä on kyse. Vanhoilla tavoilla hakataan päätä samaan kovaan seinään eikä tajuta, että nykyisenlaiset toimintatavat (saati toimenpiteet) eivät ole vaikuttaneet myönteiseen suuntaan enää pariinkymmeneen vuoteen.

  Rakas työvoimaministeriö: voisitteko kuvitella voivanne ajatella työllisyyttä jossain vaiheessa ihan uudella tavalla? Esimerkiksi perustulon ja osallistumistulon yhdistäseksi.

  Ajatuksena siis se, että:
  – perustuloa maksetaan ilman ehtoja kaikille
  – osallisuustuloa myönnetään harkinnanvaraisesti niille, jotka voivat osoittaa osallistuvansa johonkin yhteiskunnallisesti hyödylliseen toimintaan.
  – Sekä perus- että osallisuustulon taustalla vaikuttaa ajatus, ettei täystyöllisyyden tavoittelu ole ainakaan perinteisessä muodossaan enää mahdollista.

  Tämä siis nykyisten vallitsevien työpaikkojen ja yritysten rinnalle, uudenlaiseksi tavaksi tehdä työtä toimeentulonsa eteen.

 12. Servitus

  Josko AY-liike alkaisi nyt viimein heräämään ja osoittamaan, että mitä varten sitä yhä edelleen tarvitaan? https://www.uusisuomi.fi/kotimaa/221292-koko-ay-liike-kutsutaan-nyt-vastarintaan-hallitus-haluaa-noyryyttaa-tyottomia-ja#.WSLiRmTxeyo.facebook

 13. Juhani

  Kuntouttavasta työtoiminnasta on paljonkin subjektiivista hyötyä ja iloa aika monille. Vaihtoehto kotiin jäämiselle tilanteessa jossa oma työkunto on liian huono esim työkokeiluun. Nämä tilanteet eivät ole poikkeuksia vaan aika iso osa toimintaan osallisista. Blogisti ei työskentele sillä tasolla missä hän näkisi asiaa konkreettisesti. Olisiko ratkaisu vapaaehtoisuus, sittenhän palvelun tarvitisijat saisivat ja ketään ei pakoteta? Mutta on toki hyvä että näitä kapean ajattelun Sakuja on äänessä ja saa äänensä kuuluviin. Toivottavasti Saku itse tietää ettei Suomi ole ihan noin mustavalkoinen 🙂

  • Saku Timonen

   Olen aina sanonut, että kuntouttava työtoiminta on paikallaan silloin, kun lakia oikeasti noudatetaan ja siihen ohjataan vain ne, jotka eivät kykene palkkatyöhön tai mihinkään muuhun työvoimapoliittiseen palveluun. Nykyisin lakia rikotaan avoimesti kaikkialla ja kuntouttavaan ohjataan terveitä ja työkykyisiä. En tiedä missä sinä työskentelet, mutta selvästikään et ole paljon blogiani lukenut. Tai sitten olet yksi niitä lain rikkojia.

Kommentoi »

Comments are closed