Uuninpankkopoika Saku Timonen
Uuninpankkopoika Saku Timonen

Hallitus ja variksenpoika Sote

Eilinen päivä paljasti lopullisesti hallitusyhteistyön huteran pohjan. Sipilän hallituksesta on hyvää vauhtia tulossa samalainen säheltäjä kuin edeltäjänsä, jonka esityksiä lopulta hallituspuolueiden omat kansanedustajat äänestivät nurin. Eilen perussuomalaiset kaatoivat keskustan iltalypsyämpärin pysäyttämällä alkoholilainsäädännön uudistamisen. Keskustahan yritti muuttaa vuosi sitten  sovittua kompromissia tekemällä asiasta omantunnonkysymyksen, mutta Timo Soini tunnustaa vain oman omatuntonsa. Muut käyttävät hänen mielestään omaansa vain keppihevosena.

Tämä on pikkujuttu sen rinnalla, että uusi kulttuuri-, urheilu- ja eurooppaministeri Sampo Terho ilmoitti ministeriaitiosta halunsa järjestää tulevaisuudessa kansanäänestys Suomen EU-jäsenyydestä. Ei tapahdu kovin usein, että ministeri paukuttelee eduskunnassa suoraan vastaan hallitusohjelmaa, vaikka onkin puhuvinaan tulevista hallituksista. Puheet voivat olla tässä vaiheessa vain osa puolueen puheenjohtajakamppailua, mutta joka tapauksessa Terho päässee käymään kehityskeskustelua pääministerin kanssa.

Nämä ovat vain oireita syvemmällä olevasta taudista. Sen taudin nimi on pullaan tukehtuminen. Hallitus on haukannut liian suuren palan yrittämällä runnoa pikavauhtia läpi sote- ja maakuntauudistuksen, jotka tulevat mullistamaan koko hallinnon. Siinä sivussa julkinen sektori yksityistetään käytännössä kokonaan. Tarkoitus oli, että keskusta saa maakuntahallinnon ja kokoomus sosiaali- ja terveydenhuollon yksityistämisen. Perussuomalaiset saavat olla hallituksessa, kunhan kiltisti kannattavat näitä molempia.

Tässä on kuitenkin ongelma, joka on selvästi kerrottu, mutta huonosti uutisoitu. Viikko sitten perustuslakivaliokunta käytännössä pysäytti maakunta- ja soteuudistuksen vaatimalla hallitukselta lakiesitysten kokonaisarviota. Valiokunta on ihan oikeutetusti sitä mieltä, että tipoittain tuoduista lakiesityksistä ei kukaan pysy hahmottamaan kokonaisuutta. Tämä huomattiin kunnissa, kun valinnanvapauslainsäädännöstä sorvattiin lausuntoja. Kukaan ei pysty lausumaan mitään järkevää esityksestä, joka on kuin raamit ilman taulua. Niistä raameistkin sanottiin suoraan, että eivät ne ole sellaiset kuin tässä pohjapaperissa, josta teidän pitää lausunto antaa, mutta emme vielä itsekään tiedä millaiset ne tulevat olemaan.

Hallitus on siis tuonut jättiuudistuksen päätettäväksi pala kerrallaan. On lakiesitys maakuntahallinnosta, sosiaali- ja terveyspalvelujen järjestämisestä ja valinnanvapaudesta. Kaikista näistä on tehty jonkinlainen vaikutusarvio, mutta ei minkäänlaista kokonaisarviota. Mitä ilmeisimmin hallitus ei itsekään tiedä millaisia vaikutuksia uudistuksilla on. Tätä kuvastaa hyvin päämisteri Sipilän taannoinen tokaisu asiasta:

-Tehdään nyt tämmöinen laki ja katsotaan mitä tapahtuu.

Mitä tosiaan tapahtuu? En tiedä, mutta hallituksella on hirmuinen kiire laatia perustuslakivaliokunnan edellyttämä kokonaisarvio. Jos se ei synny pikavauhtia, niin aikataulut pettävät eivätkä uudistukset etene. Asiaa ei helpota yhtään se, että hallitus ei ole suostunut kuuntelemaan asiantuntijoiden varoituksia, vaan on vetänyt jääräpäisesti omaa linjaansa. Ministerit hokevat mantrana, että tämä asia on nyt kerta kaikkiaan vietävä päätökseen, mutta kukaan heistä ei kerro mitä siitä seuraa. He eivät tiedä sitä itsekään. Joskus tuntuu siltä, että vastuuministerit tietävät asiasta kaikkein vähiten.

Alkoholilain uudistuksessa hallitus kuunteli asiantuntijoita, mutta sote- ja maakuntauudistuksessa ei. Kannattaisi kuunnella, sillä molemmat vaikuttavat kansanterveyteen. Toinen tuo haittoja, toinen hoitaa niitä.

Nyt päästään otsikkoon. Olen viikon verran seurannut päivittäin lenkkipolun varrella avoimella paikalla kyyhöttävän variksenpojan elämää. Emot sitä maahan näkyvät ruokkivan, mutta koskaan ei tiedä kauanko se on hengissä. Monet vaarat vaanivat lentokyvyöntä.

Jostain syystä Facebookissa poikaselle annettiin nopeasti nimeksi Sote.

sote

Kommentit (16)

 1. Kaapo

  Jos keskustalle alkoholilaki on omantunnonkysymys ja siitä oikeudesta taistellaan verisesti, niin erikoistahan tässä on se että se ei ollut kepulle mitenkään omantunnon asia kun vaikka köyhien ja työttömien kyykytyslakeja ja leikkauksia on tehty.Tai tämä hallintarekisterikin meni läpi ilman omantunnon kyselyjä. Eli kyykytetään ja leikataan köyhiltä mielihyvin, mutta a-olutta ette missään nimessä saa kauppareissuillanne.

 2. ”Aina Marina”

  Pidän totisesti peukkuja, että tämä hallituksen puuhapaja (sote) ei pääse maliin asti, vaan vaatimuksesta kokonaisarvioon pidetään kiinni loppuun asti. Vaikka ovatkin isolla palkalla käyttäneet aikansa tähän sotesoppaan, niin se on kuitenkin todella paljon pienempi vahinko, kuin sen sotesotkun toteutus.

 3. Pohjola

  Kyllä tämä on jo aikalailla lopun alkua hallitukselle, kausi puolessa välissä ja ei mitää toiveita enää yhteistyöstä. En pistä pahaksi hallituksen kaatumista, mutta hieman arveluttaa silti tuleva, koska tämä hallitus on laittanut liian monia asioita aluille, käyttänyt rahaa ja ovat siinä tilanteessa että jos nyt homma laitetaan kesken, niin kaikki sijoitukset nollaantuu ja rahat häviää. Mutta onneksi Sipilä teki varjobudjettinsa ja antoi avaimet varmalle kaverille. Kummeli lainate, ”kyllä tästä jokaiselle hyvä siivu irtoaa”.
  Niin ja tottakai meidän sirkuksemme piristää arkea mm ahdistelemalla koulua helsingissä.

 4. Markku Kemppainen

  Sote on taatusti koko Suomen julkisen hallinnon tuho. Siellä konsulttiarmeijat ja yksityiset sotefirmat kuola valuen odottavat, että pääsevät rahastamaan meitä reilua viittä miljoonaa heidän asiakastaan. Ja mikä on koko järjestelmän tietotekninen taso? Olen sitä mieltä, että siinä palaa miljardeja eikä valmista tule vaan sutta ja sekundaa.

 5. j louhelainen

  Sampo Terho kalastelee vaan vuoden 2019 vaalien ääniä ja aikoo samalla pitää suomea löysässä hirressä ties kuinka monta vuotta. Kertoisi mokoma pölhöpopulisti ja todellinen valtionhoitajapuolueen edustaja että mitä mieltä persut on asiasta. Pitääkö suomen erota vai ei EU:sta.

 6. Niilo

  Erään sanonnan mukaan mikään ei ole niin vaarallinen yhdistelmä kuin tyhmyys ja ahkeruus. Ahkera tyhmä tuottaa hartiavoimin vahinkoa ympärilleen. No, Sipilän hallituksessa yhdistyvät nämä molemmat ominaisuudet ja päälle tulee vielä kuorrutuksena aimo annos ilkeyttä ja ahneutta.

 7. R.A.

  Jos se sote kaatuu, niin sehän on loistava uutinen! On paljon parempi jatkaa nykyisellä toimivalla mutta epätäydellisellä systeemillä kuin ottaa käyttöön uusi ja katastrofaalisen huono systeemi. Soten kaatumisen haitta on mikroskooppisen pieni verrattuna siihen haittaan, joka soten läpimenosta koituisi.

  Ei mitään noin isoa uudistusta pidä ajaa läpi niin, että jo hyväksymishetkellä tiedetään, että ”tämä on karmean huono sekasotku, mutta hyväksytään se kuitenkin.” Toimivaa järjestelmää ei koskaan kannata vaihtaa toimimattomaan sotkuun.

  • Leena

   En usko, että soten sallitaan enää millään kaatua. Yksityiset sote-firmat ovat käyttäneet valtavat summat uusien hoitokotien rakentamiseen ja kiinteistäjen ostamiseen.
   Hoitokoteja pulpahtelee kuntiin, joissa on tarpeeksi palveluasuntoja. Samaan aikaan käydään julkista keskustelua hoitajien pätevyysvaatimusten alentamisesta.
   Yksityisten rivit ovat valmiit, vuonna -19 alkaa pudotuspeli jonka lopputuloksena hoitajia ajautuu työttömyyskortistoon tai nollatuntisoppareille.

 8. Jorma Hevonkoski

  Melkein tuntus paremmalta, että koko paska tukehtus pullaansa kuin variksen poika. Hallitus on kuin harakka tervakatolla. Milloin tarttuu nokka milloin pyrstö

 9. Rintsu

  Sananlasku sanoo, että kiviin kompastellaan mutta kukaan ei kompastu vuoreen.
  Viinalait ja sampoterhot on pikkukiviä hallituksen kengässä.
  Sote- niminen vuori taas on hallituksen silmissä koko ajan eikä nykyhallitus koskaan tule muuta näkemäänkään.

 10. Tarja Elonen

  Joillain alueilla hallitus tai sen jäsen tuntuvat onnistuvan, vai mitä seuraavista julkaisuista voisi ajatella:
  https://www.rakennuslehti.fi/2017/05/bernerin-perheyhtion-kiistelty-rakennushanke-espoon-laurinlahdessa-sai-vihreaa-valoa-naapurit-aikovat-valittaa/
  Liikenne ja viestintäministeriö valmistelee… ≈ Berner

  http://www.hameensanomat.fi/uutiset/uutiset/329678-kaupallisen-tvn-uutisille-esitetaan-miljoonan-euron-tukea
  https://seura.fi/…/kaupallisen-tvn-uutisille-herui-hallitukselta-miljoona-euroa-paaminis…

  • AMK

   Hmmm.. Ei taida sipillä olla sukulaisia jotka ovat työttömiä tai sairaita,pienituloisia eläkeläisiä???!!!

  • ”Aina Marina”

   Just!

   ”Liikenne- ja viestintäministeriö valmistelee asetuksen, jossa määritellään kaupalliselle tv:lle tarkoitetun tuen tarkemmat kriteerit, ehdot ja myöntämisedellytykset.” Ja näin alkavat myös kaupalliset kanavat toitottaa sipilää.

 11. Mikael Holm

  Eipä siinä. Uudeksi sote-lain vastuuministeriksi vaihtuu politiikan untuvikko, Annika Saarikko, jo viikon kuluttua. Sama nainen oli kapellimestarina mönkään menneessä alkoholilain uudistuksessa.

  Piruja en tietenkään haluaisi seinille maalata…

  • Rintsu

   Tuohon täytyy sanoa semmoinen asia, että minä en Saarikosta tiedä mitään.
   Mut sen minä tiedän, että niin kauan kun homma on yhtä sotkuista sotea niin ainakaan minä en uhraisi nimeäni enkä naamaani ottaakseni vastuulleni jotain josta kukaan ei tiedä mitään.

   Jos katto vuotaa niin se näkyy ongelmina kaikkialla. Ei siinä kaivata väsyneen tilalle uutta ämpärinsiirtäjää. Siin kaivataan semmoinen joka osaa sanoa missä se vuotopaikka oikeasti on. Ja sen jälkeen semmoinen joka osaa paikata sen vuodon.

   Noin niinku vertauskuvana; koko sote on sitä, että tapetoidaan seiniä (ulkopuolisilla urakoitsijoilla) ja siirrellään ämpäreitä vuotokohtiin ilman että kukaan on koskaan käynyt katolla.

   Takapuoli edellä puuhun on hankala kiivetä
   Pää edellä pääsee puusta alas turhankin helposti

 12. Suomi on valheiden valtakunta ja Kärnä sen pahainen paroni – Kommunistinen nuorisoliitto

  […] Saku Timonen: Hallitus ja variksenpoika Sote: “Nämä ovat vain oireita syvemmällä olevasta taudista. Sen taudin nimi on pullaan tukehtuminen. Hallitus on haukannut liian suuren palan yrittämällä runnoa pikavauhtia läpi sote- ja maakuntauudistuksen, jotka tulevat mullistamaan koko hallinnon. Siinä sivussa julkinen sektori yksityistetään käytännössä kokonaan.“ […]

Kommentoi »

Comments are closed