Uuninpankkopoika Saku Timonen
Uuninpankkopoika Saku Timonen

Pettymystä pukkaa

-Puolueen kanta on selvä: tällaista orjatyötä vastustetaan kaikissa olosuhteissa. Sen takia tätä vastustettiin mm. valiokunnassa tiukasti. Puolueen pitkä linja on kuitenkin ollut se, että työllisyysasioita pitäisi hoitaa kunnissa, ja se kuului nyt pakettiin. Tätä haluttiin tukea ja siksi päivän äänestyskäyttäytyminen on ollut se mitä on ollut.

Näin kommentoi Facebookin ryhmässä Sosialidemokratia Suomessa SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne tämän päivän äänestystä eduskunnassa ja siitä julkaistua uutista. Eduskunta hyväksyi lakikokonaisuuden, jossa oli mukana työelämäkokeilun hyväksyminen. SDP:n edustajista Jukka Gustafsson, Tuula Haatainen, Eero Heinäluoma ja Harry Wallin äänestivät vastaan. Kuusi oli poissa. Muut äänestivät tyhjää tai kannattivat lakiesitystä. Tästä lakiesityksestä kirjoitin viime perjantaina.

Kunnat ohjaavat kokeilujakson aikana työelämäkokeiluun kaikki sellaiset työttömät, jotka kuuluisivat normaalisti kuntouttavan työtoiminnan piiriin. Työelämäkokeilu tarkoittaa sitä, että työttömät tekevät työtä myös yrityksissä pelkällä työmarkkinatuella ja yhdeksän euron päivittäisellä kulukorvauksella. Säännöt ovat samat kuin kuntouttavassa työtoiminnassa sillä erolla, että kuntouttavaa työtoimintaa ei saa järjestää yrityksissä. Työelämäkokeilu järjestetään nimenomaan yrityksissä. Työttömällä on velvollisuus osallistua kokeiluun karenssin eli työttömyysetuuden menettämisen uhalla.

Rinne täsmensi sanomaansa Demokraatin jutussa painottaen SDP:n vastustavan työelämäkokeilua. Samaa sanoi Tarja Filatov Facebookissa.

19437330_1836030056725310_755404643855277097_n

Anteeksi nyt vaan, hyvät puoluetoverit, mutta tämä logiikka ei aukene tavallisen kiireiselle lukijalle. Jos orjatyötä vastustetaan kaikissa olosuhteissa, mutta kuitenkin hyväksytään se osana pakettia, niin eikö tässä ajattelussa ole nyt jotain pahasti vinossa?

Kyllä minä uskon, että työelämäkokeilun vastustaminen löytyy valiokunnan vastalauseesta, mutta se menetti merkityksensä sillä sekunnilla, kun kansanedustajat äänestivät lakiesityksen puolesta. Uskon myös sen, että laki muilta osin toteuttaa SDP:n näkemystä ja pitkäaikaista linjausta työttömyyden hoidon siirrosta kunnille. Ongelma vain on siinä, että samalla kun hyväksyttiin pitkäaikaisia tavoitteita edistävä lakikokonaisuus, hyväksyttiin myös orjatyö. Siis se, jota vastustetaan joka käänteessä.

Tavallinen kansalainen ei lue valiokuntamietintöjä, vaan katsoo kuka äänesti lain puolesta ja kuka vastaan. Sen näkee täältä. Minun ensimmäinen reaktioni oli syvä pettymys. Vuosikausia olen saarnannut palkatonta työtä vastaan, ja nyt tuntui siltä, että oma puolueeni veti seitsemän vuoden työn vessanpöntöstä alas. Vaikka ymmärrän selityksen, niin en sitä osaa hyväksyä. Jos jotain asiaa vastustetaan, niin sitä vastustetaan loppuun asti. Siitä huolimatta, että äänestys olisi joka tapauksessa hävitty ja laki hyväksytty. Niitä pitkäaikaisia tavoitteita olisi ihan hyvin voinut ajaa muissa yhteyksissä, mutta ei tässä.

Ennustan, että SDP tulee löytämään tämän äänestyksen edestään vielä monta kertaa. Jo tänään sitä on hierottu minun naamaani ilkkuen, että mitäs se demari nyt sanoo. Tämä demari sanoo, että minä pysyn linjassani ja vastustan orjatyötä aina ja kaikkialla. Kansanedustajat vastatkoot itse omasta puolestaan.

***

Pyydän kommentoijilta asiallisuutta, vaikka aihe korpeaisi teitä yhtä paljon kuin minuakin. En nyt jaksa moderoida.

Kommentit (68)

 1. Lauri Miikkulainen

  Asian sisältöä tämä ei sinänsä muuta, mutta tarkennuksena: tuo työelämäkokeiluhan koski vain muutamaa kuntaa.
  Samassa paketissa oleva laajempi alueellinen työvoimakokeilu taas vain siirsi asiakkuuksia työkkäreistä kunnille. Toki näissäkin voidaan kuntouttavaa työtoimintaa järjestää, mutta entiseen malliin.

  • Anita Viherpuro

   Niin, ensimmäisen vuoden se koskee vain muutamaa kuntaa. Seuraavana vuonna se ulotetaan koskemaan kaikkia kuntia.

   Tuttuni on palkkaamassa ulkomailla heidän perheessä ollutta kotiapulaista. Hänen kohdallaan (aasialainen) palkan tulee olla 1300 euroa (ei edes asumiskuluja, koska asuu perheessä) jotta saa työluvan. Suomipoika velvoitetaan töihin työmarkkinatuella + 9 euroa per päivä.

   • Lauri Miikkulainen

    Toki tuo voi levitä enkä sinänsä halua lakia puolustella, mutta mietin vain kun jutusta sai sen kuvan, kuin kokeilut olisivat yhtä laajat.
    Ja kuten yritin jo tuossa ekassa kommentissa todeta: demarien toiminnan suhteen kokeilun laajuus ei nyt ole se pointti, mistä tässä on kyse.

  • Venla Bevan

   Ota myös huomioon että työtön on nykyisin velvoitettu hakemaan töitä kahden tunnin ajomatkan päästä. Pelkän pahoim, että työelämäkokeilu rinnastetaan työpaikan hakemiseen, sillä sen periaatteellinen tavoite on nimenomaan työllistyminen yritykseen. Kuinka moni paikkakunta jää kahden tunnin ajomatkan ulkopuolelle noista nimeomaisista kunnista?

 2. Ismo Uusitalo

  Valitettavasti sähläys johtuu osittain siitä, ettei SDP:llä todellisuudessa ole puheenjohtajaa.
  Puolueella on vain yksi Rinne ylitettävän toimivaan puoluedemokratiaan ja -politiikkaan.
  Jos puolueen johto puheenjohtajansa suulla ottaisi asioihin selkeän jämäkän kannan – olisi SDP ihan toisissa asemissa menossa seuraaviin vaaleihin. Ja kun mainitsen puheenjohtajan, niin tarkoitan henkilöä, jolla on kompetenssia johtaa puoluetta.
  Niin kauan kun se esiintymiskyvytön pahvikuva on puolueen johdossa, voimme odottaa totaalista epäjohdonmukasiuutta.

  Työelämän kokeilu olisi pitänyt ampua jo alkumetreillä ”typeryyden huippu”- ilmentymänä. Olisi kiva päästä sen henkilön pään sisään päiväksi, joka tuon ehkä suurimman viisauden maassamme koskaan laski ilmoille.
  Ilmeisesti se puistosta löytyneestä pierusta koottu ministeri ei ollutkaan vitsi 😀

  Vai haluaako Rinnekin ministeriksi nyt hinnalla millä hyvänsä 😀

  • Tomi Peltonen

   En nyt noin rumasti kuvailisi Rinnettä, mutta kyllä hän tuntuu olevan yksi suurimmista syistä miksi esimerkiksi nuorempi (ja käytän tätä tässä todella joustavasti, eli alle 50v) polvi ei juurikaan lämpene demarien äänestämiselle.

   Rinteen johtamana SDP näyttäytyy vanhojen jäärien vastustuspuolueelta, puolueelta joka on täysin menettänyt kosketuksensa nuoriin, opiskelijoihin ja heikommassa asemassa oleviin. Tähän ei tietenkään auta se, että SDPn kannat näyttävät olevan pahempia heilureita kuin tämän yhden toisen puolueen, jonka toiminnasta Arhinmäki esitti komean tulkinnan. Tiukkaa kantaa tai näkemystä ei ole mihinkään ja jos onkin, niin se syödään heti kun ”oli pöydällä jotain kivaakin niin jäätiin sitten”

   • Mikko Kari

    ’Vanhojen jäärien vastustuspuolueelta’ – joka ei todellisuudessa tunnu vastustavan mitään muuta kuin toisia oppositiopuolueita. Muodon vuoksi esitetään vastalauseita, mutta äänestetään kuitenkin hallituspuolueiden taskuun ja sitten äristään mediassa että ’vassarit sitä kommarit tätä ja kentällä eivät tiedä mitään, olkaa jo hiljaa’.

    SDP on kriisissä: kannatus nousee mutta linjaa ei ole, eikä johtajuutta joka näkyisi (Rinne lienee kova jyrä toimistossaan ja omalla alallaan, mutta eipä tuo juuri puoluetoimiston ulkopuolelle kuulu…), ja surullinen putoama lienee (taas) ennustettavissa seuraavissa vaaleissa jos mitään ei tapahdu.

 3. Raimo Korhonen

  Työttömien aktivointi on periaatteessa OK kunhan se on järkevää. Yleensä ei ole.

  Omituista on se, että SDP taas hirttää itsensä kuntiin (kuten sotessa) – ja mehän tiedämme (ainakin minä 40 vuoden kokemuksella) että kunnilla ylimääräisiä resursseja ei ole.

 4. Markku T Koivisto

  Nyt jos koskaan todellisen vasemmiston pitää yhdistyä. Demareiden vasemmisto ja Vasemmiston vasemmisto. Nyt olisi tilausta. Näille änkyräoikeistolaisille pitää saada vastavoimaa. Muuten köyhät kuolee nälkään.

  • Juha Kajander

   Juuri tämä tilanne osoittaa, miten tärkeää on, että demareilla on omatunto, jota voi äänestää vaaleissa ja kannattaa gallupeissa. Oman puolueen toisinajattelijat eivät välttämättä riitä.

 5. Virva Itäranta

  Olen pahoillani Sakun puolesta. Olen pahoillani munattomasta puolueesta ja sen johdosta. Olen pahoillani koko eduskunnasta, joka voi hyväksyä orjatyön 2017 Suomessa. Lukemattomia ihmisiä on kuollut, että se saataisiin poistettua maailmasta. Olen pahoillani, että ihmiskunta ei tunnu viisastuvan, vaan toimii omaksi vahingokseen, vaikka tietoa on saatavilla maailman joka kolkkaan.

  Onneksi on olemassa ihmisiä, jotka pyrkivät oikeaan ja hyvään. Heistä olen hyvilläni. Vielä asiat muuttuvat kun he jaksavat yhdessä ponnistaa.

  • Jorma Ikävähkö

   Asiat muuttuvat, joo, äänestämällä seuraavissa vaaleissa demareita, vai!

 6. Tomi Paananen

  Tämä päätös oli minulle demarina kuin märkä rätti kasvoille. Luulin, että SDP:n arvoihin kuuluu orjatyönvastutaminen ja työttömien tukeminen. Nyt tämä äänestys jättää kuvan SDP:stä orjatyönkannattajina ja työttömien kyykyttäjinä, Mitään järkeä demariedustajien äänestyskäyttäytymisessä en näe. Laki olisi mennyt lävitse, vaikka demarit olisivat äänestäneet ei. Nyt puolueelle tuli vain massiivinen imagotappio, mitään SDP ei voittanut äänestämällä kyllä.

 7. Esa Mäkinen

  Olen Saku yrittäjä ja kanssasi täysin samaa mieltä, että orjatyötä ei pidä hyväksyä missään olosuhteissa. Vastustan tällaista ”orjatyötä” siksi, että se vääristää kilpailua. En myöskään kiellä etteikö kuntouttava työ voisi olla jopa pelastus jollekin sellaista tarvitsevalle. Jokuhan voi tulla työllistetyksi tällä menetelmällä, jos muutoin kukaan ei suostuisi ottamaan töihin. Pelkään kuitenkin, että tähän muodostuu hyvin äkkiä epäterve teollisuuden haara, jossa haetaan muiden yritysten kustannuksella epäreilua kilpailuetua käyttämällä tuotantopanoksena orjatyötä!

 8. Mika Luostarinen

  SDP:llä ei ole poliittista linjaa. Ainakaan minä en huomaa sellaista, kannatuslukujen perusteella eivät useat muutkaan. En osaa sanoa mitä asioita puolue ajaa.

  Saksan demarit saivat maassaan aikaan 400€:n velvoitetyöt. Näistäkään töistä ei siirrytä normaaleihin työsuhteisiin. Miksipä kukaan palkkaisi saman henkilön aikaisempaa kalliimmalla, jos saa halvalla.

 9. Kirsti Era

  Vanha kyynikko mietti valitettavasti heti, joko seuraavien vaalien jälkeinen hallitustyö koksujen kanssa kangastelee demarien mielessä.
  Tässä lienee myös vastausta niille, jotka päivittelee SDP:n heikkoja kannatuslukuja moisen hallituksen oppositiossa.
  Surullista.

 10. Hupu

  Eikö palkattoman työn teettäminen aloitettu aikoinaan alle 25 vuotiaista nuorista ja siitä palkattoman työn tekemistä on hivutettu kerta kerralta laajemmaksi?

  Muistako väärin, mutta mielestäni Tarja Filatov oli silloin työministeri ja ansainnee täyden kunnia aloituksesta laillistaa pakkotyön teettäminen verhoamalla se ihmisoikeudettomien palveluksi?

 11. Näkijä

  Demarit siellä eduskunnassa valmistautuvat jo siihen tilanteeseen, mikä tulee parin kuukauden tai parin vuoden päästä, eivätkä uskalla tehdä kunnollista oppositiopolitiikkaa. Eli Kokoomuksen ja vihreiden kanssa hallitukseen.
  Sääli sinänsä, perinteinen punamulta on ollut Suomen kannalta aina parempi.

 12. Mikko Nieminen

  Vaihda Vasemmistoon. Sosiaalidemokraatit ei ole enää uskottava vaihtoehto.

 13. AMK

  Hups, suututti meni vähä filatoffille postia, vastustaa muka ilmaisen työn teettämistä….paskat ,saas nähdä vastaako?? työelämä- ja tasa-arvovaliokunnan puheenjohtaja!!!hävetä sais.hel…ti soikoon.

  • Jyrki

   En usko, että yhtäkään SDP itsensäedustajaa tai kumppaneita kiinnosta p***** vertaa palautteet heidän toimistaan. Ei ne kiinnosta aidosti yhtään muutakaan puoluetta ja heidän itsensäedustajia loppujen lopulta kuin muodon vuoksi kunnes vaalit on käyty, koska semmoisiakin nyt pidetään taas?

   Tähän lopputulokseen olen itse päässyt mitä itse palautetta lähetellyt. Ei näitä itsensäedustajia ja orjatyön kannattajia kiinnosta miltä orjista tuntuu syödä heidän valmistamaa sontaa. Heidän mielestään se on orjien oma vika, että ovat orjia. Ja orjien kanssa ei neuvotella tai kuunnella heitä muutenkaan se on selvä.

 14. Nimimerkki

  Veikkaan että demareille käy seuraavissa eduskuntavaaleissa Suomessa niin kuin vastaavalle PvdAlle Hollannissa: https://yle.fi/uutiset/3-9512907

 15. Tomi Peltonen

  Pikku hiljaa alkaa näyttää siltä, että Vasemmistoliitosta tulee Suomen johtava vasemmistopuolue. Ehkä ihan hyvä niin.

 16. AMK

  Työelämä- ja tasa-arvovaliokunnan puheenjohtajan (Filatov) pitäisi erota luottamustehtävästään,äänestyksellään sen niittasi…jos korissa on yksi mätä omena se pitäisi ottaa pois eikä heittää sitä syyttömille työttömille syötäväksi.
  Itse hänen ei varmaankaan koskaan tarvi tehdä orjatyötä työmarkkinatuella ja 9 euron kulukorvauksella,rinne vois kans tehdä samoin ”emme hyväksy palkatonta työntekoa” kommentillaan.Tais saada kovan kolauksen sdp:n porukka vai oliko heillä joku porkkana näkyvillä.Oliko EU antanut määräyksen???

 17. Matti Lönnqvist

  Hienoa, että Sakari kritisoi joskus omaa puoluettaan.

 18. Hannu Hietala

  SDP pienen ihmisen asialla, pah. Kaikki on ”myytävänä”.

 19. töytön

  Näyttivät todellisen karvansa 🙂 Eipä ole montaa ei-ääntä. Hieno hommeli Suomi 100v.

 20. Tuukka

  Olen itse nyt 6kk rekrytointikoulutuksessa, eli teen palkatta töitä yritykselle 8h päivässä. Työpaikka sijaitsee 50km kodistani ja päivän pituus matkoineen on noin 11h. Koulutuspäivät, joita ohjelmaan kuuluu järjestetään 100km päässä kodistani. Kuljen omakustanteisesti, eikä työttömyyskorvauksen päälle maksettu korotusosa kata edes puolta matkakuluista.

  Pahin pelkoni työn osalta kävi toteen. Se on täysin liukuhihnahommaa ja meitä on siinä nyt kaksi korkeasti koulutettua henkilöä, liiketalouden ammattilaista, syöttämässä valmiiksi annettua tekstiä järjestelmään. Pahinta on se, että kanssamme samaan aikaan yritykseen palkattiin kolmas henkilö tekemään täysin samaa työtä. Meitä on nyt siis kolme tekijää, joista yksi saa palkkaa ja kaksi korkeasti koulutettua raataa palkatta ja omakustanteisesti työtä.

  Välttäkää tälläinen koulutus ja kaukaa, jos kohdalle sattuu. Kyllä tässä on alkanut itsekkin miettiä, että mitä puoluetta enää voi äänestää, kun tälläiselle toiminnalle on annettu siunaus. Keppiä työttömälle viimeiseen saakka, kunnes selkä on verillä.

  • Jyrki

   Kyllä tuollaiset koulutukset kannattaa jättää väliin. Varsinkin jos se on TE-toimistojen suunnalta ehdotettua tai no käytännössä pakotettua minun mielestä väitti ne mitä tahansa muuta. Toki tässä tapauksessa yleensä karenssiviikate saattaa heilahtaa ja heilahtaakin jollain tavalla tai toisella jossain vaiheessa. Jos toteaa, että ei moiseen kusetuskoulutukseen lähde, jossa ideana välittää orjatyövoimaa firmoille.

   Voisin ymmärtää tämän orjatyön jos henkilö itse löytänyt koulutuksen ja koulutus ei ole työvoimapoliittinen. Sekä henkilö halunnut siihen ja tiennyt tarkalleen, että siinä on myös orjatyötä ja vastaavaa kusetusta tiedossa. Eli joku voidaan samaan aikaan kun itse teet orjatyötä palkata tekemään samaa työtä oikealla palkalla viereesi.

   Mutta toki tässä kohtaa TE-viranomaiset laki jne. Haluaa ”suojella” työtöntä parkaa ja kieltää ja estää omatoimisen opiskelun. Ja sitä suuremmalla varmuudella jos se koulutus johtaisi suuremmalla todennäköisyydellä palkkatöihin tai työharjoittelukin olisi ehkä jopa palkallista. Kuin selkeä lue epäselkeä orjatyötä välittävä työvoimapoliittinen koulutus orjatyöharjoitteluineen. Mitä ne taitaa jo kaikki olla ja laajenemassa ihan ammattikoulutukseenkin nuorisopuolesta lähtien.

  • Mikko Kari

   Tuommoisessa pakkotyössähän käy hyvin semmoinen, että kun ovat kerran vain maksavinaan palkkaa, niin no, mikäs siinä, ollaan sitten tekevinään sitä työtä.

   Minkäs siinä tekevät, väittävät ettet tee tarpeeksi töitä? No mutta, minähän olen täällä vain kuntoutumassa, ei tässä nyt pysty enempää hötkyilemään, varsinkin kun nälkä on ja väsyttää nämä pitkät päivät…

 21. Seppo Laitinen

  Kyllä ed.ryhmän käyttäytyminen ihmetyttää. Toi Tarja F selitys on selitystä. Rupee tuntumaan, että demarit ovat samassa veneessä pahimpien porvarien kanssa, hävettää olla demari tämän asian kohdalla.
  Minusta tuntuu, että osa demariedustajista alkaa olla vieraantunut aatteesta ja ajatuksesta, että kaveria ei jätetä
  Ikävä kirjoittaa tällaista näin yli 45v demarina olleena.
  Sakulle terveisiä, kirjoituksesi on miellyttävää lukea, päivittäin odotan niitä. Tapasi kirjoittaa on ymmärrettävä ja siitä huokuu eräänlainen sivistynyt ote.

 22. Toni Etelä

  Tervetuloa Vihreisiin. Meillä ollaan inhimillisten ratkaisujen linjalla tässäkin asiassa.

  Vaikea tosiaan muuta syytä tuolle keksiä kuin tulevat hallitusneuvottelut, mutta ilman kannatusta puolue on siellä aika heikoissa asemissa. Vihreät uskalsi vastustaa rohkeasti orjatyötä ja aikoo kuitenkin vahvasti olla seuraavassa hallituksessa mukana, muutenkin kuin marionettina.

  • Tomi Paananen

   Kokoomuksen puisto-osatoon, joka hyökkää ay-liikettä vastaan aina kuin mahdollista, ei ole kenenkään vasemmistolaisen syytä liittyä.

   • Jyrki

    Tähän taas voisi sanoa, että miten AY-liikettä kiinnostanut torjua orjatyötä? Niin ei minunkaan mielestä mitenkään. Korkeintaan jotain mölinää puheiden tasolla ja siihen jää.

    Mutta jos jo vaikka pitäisivät kirjaa työpaikoilla olevien orjien määristä edes puhtaina lukuina. Niin se olisi jo jotain, mutta ei ne tee sitäkään. Päin vastoin löytyy pääluottamusmiehiä, jotka vannoo orjatyön nimen. Se kun on kuulemma hyvä juttu tähän olen itse törmännyt.

    Minun mielestä nykyinen AY-liike ei ole enää sitä, mitä varten ne aikanaan syntyi. Päin vastoin ja meno vaan pahenee, joten kun sanoit, että Vihreät hyökkää AY-liikettä vastaan. Niin täytyy alkaa pohtimaan tarkemmin tuota vihreätä vaihtoehtoa, vaikka en sitäkään juuri minään pidä.

    • työtöntyötön

     Voisi vaikka liitot määrätä luottamusmiehet tms. pitämään kirjaa kuinka monta orjaa ja miten pitkillä sopimuksilla ovat olleet töissä. Ja kuinka moni on työllistynyt. Siis jos asia liittoja yhtään kiinnostaisi. Jään odottelemaan konkreettisia toimia. En aio kuitenkaan pidätellä hengitystäni siihen asti.

   • Pekka Sallinen

    Vihreät sentään osaavat kirjoittaa. ”Puisto-osasto”, ”aina kun”. Mutta tottahan se on, jos haluaa vain ja ainoastaan olla vasemmalla ja ammattiliitot ovat itselle elämääkin tärkeämpi asia, silloin kannattaa varmaankin valita Vasemmistoliitto. Vihreät on sitten paljon muutakin.

  • liisa hirvonen

   Hyvä, että Vihreät olivat tässä kysymyksessä hallituksen esitystä vastaan. Se ei tietenkään poista sitä, että myös Vihreät ovat olleet hyväksymässä hallituksen esityksiä jotka eivät ole ”inhimillisiä” kaikilta osin. Asumistukilakimuutos oli sellainen. Samassa yhteydessä nimittäin leikattiin asumistukea pääkaupunkiseudun ulkopuolella asuvilta tuen saajilta.

   • Janne lehtinen

    Pääkaupunkiseudun ulkopuolella on halvempaa asua. Eikös. Ehkä olisi pitänyt lisätä pk-seudun tukia, mutta joka tapauksessa on ihan kohtuullista suhteuttaa tukien määriä todellisiin kuluihin. Eikös.

  • jaana virtanen

   Helsingin kaupunginvaltuustossa Vihreät äänesti Palmian yhtiöittämisen puolesta.
   Jo ennestään elinkelvottomia palkkoja pudotettiin sadoilla euroilla sopimushhoppailulla.
   Se,hyvät Vihreät,ei ollut inhimillistä politiikkaa.
   Raskasta työtä riistopalkalla tekevien selkien päältä ponnisti apulaiskaupunginohtaja Sinnemäki virkaansa. Onnittelut.

  • Tomi Paananen

   Vihreät ovat olleet täysin surkeita myös pääasiassaan luonnonsujelussa. Siinä he eivät ole saaneet mitään aikaiseksi.

 23. Arto Alila

  ”SDP:n edustajista Jukka Gustafsson, Tuula Haatainen, Eero Heinäluoma ja Harry Wallin äänestivät vastaan. Kuusi oli poissa. Muut äänestivät tyhjää tai kannattivat lakiesitystä”.

  Että voi ihmisen lasta … no, vituttaa. SDP:n eduskuntaryhmä käyttäytyi äänestyksessä, kuten varpusparvi käyttäytyy. Ei hajuakaan äänestettävän asian ymmärtämisestä – porukka hajoaa kolmeen mielipiteeseen. Kolmeen!

  Ei kai vain työttömien kusetus orjatyöhön ole SDP:ssä ”omantunnon” kysymys?

  • liisa hirvonen

   Demareissa eivät siis kaikki ole ”mätiä omenia”. Samaan koriin mahtuu monenlaista.

 24. Tomppa

  Itselle on todella vaikeaa samaistua enää minkään puolueen kanssa. Kepulaiset on hukanneet alkiolaisuutensa, vasemmistoliitto tuntuu keskittyvän liikaa haalimaan uutta erilaista kaupunkilaista kannattajaa vanhan siiven kustannuksella. Demarit kusivat omiin muroihinsa. Kokoomusta ei voi edes kuvitella äänestävänsä, sen arvo- ja aatemaailma on liian kaukana omasta. Kristilliset eivät ”pakanaa” kiinnosta ja Persujen vöyhkääminen maahanmuutosta ja takinkääntely on sitä mallia, että jos se olisi Kummelin-tyylinen komedia, niin naurattaisi. Nyt ei, koska se on totta. Vihreät rupeavat kohta olemaan se ainut edes suunnilleen järkevä vaihtoehto. Tosin sielläkin on se oma siipensä, joka saa kavahtamaan tuota porukkaa.

  Työläinen, oli sitten haalarimies tai yliopistotutkija on unohdettu totaalisesti. Olisi todellinen tilaus puolueelle, joka toimisi vastavoimana riistokapitalisimille. Olisi niiden puolella, jotka ovat tätä maata rakentaneet tai tulevat tulevaisuudessa rakentamaan. Suhtautuisi luontoon kunnioittavasti, mutta realiteetit huomioon ottaen. Suhtautuisi kunnioittavasti erilaiset taustat omaaviin ihmisiin, olivat he sitten syntyperäisiä tai maahan tulleita.

  Valitettavasti nykyisen vasemmiston sanoma on niin epäselvä, etteivät taida itsekään ymmärtää, mitä haluavat.

  • Esko Honkala

   Hyvin samantapaisia ajatuksia minullakin nykyisestä poliittisesta menosta. Ikävä kyllä sanoa, että vaikeaa on mennä seuraavalla kerralla äänestämään…

  • töytön

   Jees, ”nämä on niin nähty”. Ohi on äänestämiset omalla kohdalla, moni muukin asia.

  • töytön

   Äänestys ohi, niin kaikki hymyssä suin kaffelle ja kohti hyvin ansaittua kesälomaa.

 25. Heidi

  Jos korissa on yksi mätä omena eikä sitä oteta pois,se mädättää nopeasti muutkin omenat. Perusbiologiaa Tarja Filatov! Aivan käsittämätön päätös…eipä tällä hetkellä oo kun vihreät ja vasemmisto pienen ihmisen asialla. Sitä vaan ihmettelen miksei tätä tajuta vaan tosi moni puhuu ”vihervassareista” ym halveksivaan sävyyn ja äänestää itelleen lisää keppiä selkään :/

 26. Jussi Parviainen

  Se on tää nykyinen ”maantapa”, että toista puhutaan ja toista tehdään.

 27. stunned

  Kuka enää vihollisia kaipaa, kun ”omatkin” ovat tällaisia. Voi perkele Rinne minkä teit. Filatov on ihan kirjaimellisestikin ”kädetön” Bobrikoff.

  Kiitos SDP lahjasta satavuotiaalle Suomelle. 1918 toistuu.

 28. Sauli

  Oikeastaan tuo päätös kertoo siitä miten päättäjät puolueesta riippumatta ovat erkaantuneet rahvaan, työttömien arjesta. Paperilla työttömien aktivointi yrityksiin saattaa tuntua aivan järkevältä. Työttömyys passivoi ja tämä kierre on hyvä saada loppumaan.

  Se että tämä aktivointi tehdään nyt kaavailulla tavalla, on ennen kaikkea ideologinen. Työtön on oman elämänsä suhteen kädetön, jota täytyy ja pitää ohjata yrittäjähenkisten ihmisten taholta oikeaan suuntaan. Olkoonkin, että työtöntä ohjataan kovalla kädellä, tarkoitus pyhittää keinot, kuten Sipiläläiseen oppiin kuuluu.

  Aika on yhteiskuntamme arvokkainta omaisuutta jota työttömällä on liiaksi asti. Siksi on täysin kohtuullista, että tuota aikaa lahjoitetaan pientä työpanosta vastaan yrittäjille jotka kärsivät kroonisesta aika ja rahapulasta. Siksi kyseessä ei ole Sipiläläisen opin mukaan orjatyö, vaan vähintäänkin kohtuullinen vaihtokauppa. Sääli ettei tällä ole mitään tekoa todellisuuden kanssa, sillä työttömän ajalla ei ole ruokakaupassa enää mitään arvoa, koska sitä saa vaihdettua käypään kurssiin euroiksi.

  • Jyrki

   Juu on totta, että ajatuksena aivan loistava saada työttömiä jotenkin firmoihin sisään. Jos se vielä tehtäisi niin, että työtön pääsisi myös kokeilemaan ihka aidon palkan saamista samalla kun kerran työkokeileekin. Niin hommahan toimisi varmasti hyvin. Nyt tämä pieni palkkan saanti kokeilu muotoseikka on vain haluttu jättää pois tästä kokeilusta. Mitäpä sitä nyt palkan saamista kokeilemaan tätä mieltä orjatyönkannattajat SDP:ssäkin. No sitä ne on olleet minusta iät ja ajat vaikka lätisivät mitä tahansa muuta.

 29. Olavi Lehtonen

  Kyllä hävettää että jokusen kerran on tullut äänestettyä demareita – tai no, enemmänkin henkilöä kuin puoluetta, mutta kuitenkin. Olisikohan Rinteen pikaisesti syytä palkata joku konsultti selvittämään ja neuvomaan ihan kädestä pitäen miten ei ainakaan pitäisi käyttäytyä varsinkaan silloin kun suosio on jo valmiiksi laskusuunnassa. Kyllä tämä aika pahalta nyt näyttää.

 30. Unohdettuväki

  Takinkääntäjiä lisää, nyt vain unohtui että työttömät on kasvava ja nyt jo suuri joukko ihmisiä. Siis ketä/mitä työtön äänestää seuraavissa vaaleissa? Sdp unohti meidät ”yhteisenedun-nimissä” Persut ja Halla-aho haluaa leikata koko sosiaaliturvan, sininen tulevaisuus on kokoomuksen seuraajia, Keskusta kusettaa aina, niinku keskikaljakin, kokoomus nyt vain on herrainpuolue, viherpipertäjät seuraa kokoomusta. Onko siis työttömille joita taitaa olla jo yli 500000 edustajaa? Eipä taida olla. Kuka alkaisi siihen vaativaan hommaan.

  • janne

   Vasemmistoliitto?

 31. Mari

  Vaikka olen vasemmalle kallellani, ei SDP ole ollut vuosiin vaihtoehto (äänestäjänä 23v). Nyt viimeksi kunnallisvaaleissa oli muutama kaveri SDP:n listoilla ja yritin löytää yhteisen sävelen mutta: puolueen tärkeimpiä tavoitteita tuntui silloin olevan, että mahdollisen soten kynnyskysymys on se, että kaikki työpaikat säilyvät ennallaan. Tuo oli mielestäni niin järjetön tavoite (populismia?), että oli pakko äänestää toista puoluetta. (mikään iso organisatorinen uudistus ei voi tarkoittaa sitä, että täsmälleen samat ihmiset samoilla tehtävillä jatkavat. Itsestään selvä tavoite tietenkin, ettei uudistus lisäisi työttömyyttä kunnissa jne.). Mutta asiaan, olisin kuvitellut, että edes siitä orjatyövoimasta tulisi oikeasti kynnyskysymys SDP:lle, mutta ei taida olla enää mitään periaatteita 🙁 Olipa hyvä katsoa tuolta äänestystuloksesta varmistus siihen, mitä puoluetta jatkossa äänestää. Ja tämä ”orjatyö” ei varsinaisesti koske itseäni, mutta näen sen todella vahvasti epäoikeudenmukaisena, kilpailua vääristävänä ja täysin epäjohdonmukaisena sekä todella vaarallisena pikkurillinä paholaiselle.

 32. keke

  Mitä ihmeen oppositiopolitiikkaa tämä on? Onko tosiaan unohtunut se politiikan realiteetti että siellä oppositiossa voi ihan luvallisesti harrastaa populismia sekä sitä jopa odotetaan? Tässä olisi nyt ollut demarien paikka kääriä taskuun työttömien ääniä siis potentiaalia siihen puoleen miljoonaan punaviivaan ensi vaaleissa. Mutta mitä tekee demari?

  Ja kyllä Timonen sinun ei tartte häpeillä yhtään puoluetovereitesi puolesta sinun tekemiset tiedetään ja tämä ei kyllä latista sanomaasi pätkääkään

 33. Tuomas

  Kuten aiemminkin on tullut todettua, niin SDP ihan itse aloitti Lipposen pääministerikaudella vuonna 2001 nämä 9€/päivä orjatyöt. Joten tämä äänestystulos on vain jatkumoa SDP:n linjalle…. Yleensähän sanotaan että kepu pettää aina mutta kyllähän se nyt oli SDP joka petti sen osan kansasta jonka etuja se julkisuudessa väittää ajavansa. Vähiin käy todelliset poliittiset vaihtoehdot jota ns. normiduunari voisi äänestää.

 34. Viimeinen niitti

  On täysin käsittämätöntä, että työväenpuolueeksi itsensä tituleeraava ryhmä äänestää palkattoman työn teettämisen puolesta! Näinkö hyvin hallituksen tarkoitushakuinen ”kotisohvanarratiivi” todellakin on uponnut myös demarikenttään? Paljon ainakin on ollut ilmassa mustamaalaavaa, vihaistakin puhetta siitä, kuinka ”ne laiskat työttömät” kollektiivisena kansanryhmänä joutavatkin saada ansionsa mukaan, ja kuinka työttömyyskorvaus riittää varsin hyvin ”työttömien työntekijöiden” palkaksi.

  Tässä on alku isolle muutokselle. Palkattoman työn teettäminen tulee todennäköisesti laajenemaan kokeilun jälkeen valtakunnalliseksi. Jokainen voi miettiä mitä tämä jatkossa tarkoittaa yksittäisen ihmisen työllistymismahdollisuuksien ja tulevaisuudensuunnitelmien kannalta. Palkatta, lomatta ja ilman eläkekertymää ei kovin kummoista elämää rakenneta.

  Jos ”niiden työttömien” olot eivät kiinnosta, kannattaa miettiä edes sitä, millaisia asetelmia ja jännitteitä tämä käytäntö tuo työpaikkkojen työilmapiiriin. Tai vaikka verotukseen, kun yhä suurempi osa työstä tehdään yhteiskunnan rahoittamalla korvauksella. Jos sekään ei vielä herätä, voi myös kuvitella mielessään seuraavat neuvottelut palkankorotuksista tai ”yhteistoiminnasta”. Siis ne voivat kuvitella, joille palkkaa vielä työstä maksetaan.

  Nyt siis SDP:kin puolueena ummistaa silmänsä tältä kehitykseltä, kun hallituspaikka häämöttää horisontissa. Ei voi mitään, mutta tämä vahvistaa käsitystä SDP:stä menneessä elävänä hyvin toimeentulevien ja eläkeläisten puolueena, joita pienituloisten ahdinko tai rajusti muuttuvan työelämän ongelmat eivät enää kiinnosta piirun vertaa.

 35. työtöntyötön

  Taitaa käydä niin että tuo yksi mätä omena tartuttaa kaikki korin omenat koska sitä ei poistettu vaan se jatkaa matkaansa muiden (enemmän tai vähemmän) terveiden omenoiden kanssa.

  Eipä tarvitse enää edes harkita äänestävänsä demareita. Tietäisi nyt sitten vaan mitä puoluetta kannattaisi.

 36. Pertt Ikonen

  Alla SDP:n lista työkokeilun äänestystuloksesta
  (Jaa = kannattaa työkokeilua)

  Eloranta Eeva-Johanna—Jaa
  Feldt-Ranta Maarit——— Tyhjää
  Filatov Tarja—————— Jaa
  Gustafsson Jukka——— Ei
  Guzenina Maria————–Poissa
  Haatainen Tuula————-Ei
  Harakka Timo—————-Jaa
  Heinäluoma Eero————Ei
  Huovinen Susanna———-Poissa
  Ihalainen Lauri—————-Jaa
  Kantola Ilkka——————-Jaa
  Kari Mika————————Poissa
  Kiljunen Anneli————— Poissa
  Kiuru Krista——————–Jaa
  Kymäläinen Suna————Jaa
  Lindtman Antti—————–Jaa
  Marin Sanna——————-Jaa
  Myller Riitta———————Jaa
  Mäkisalo-Ropponen Merja-Jaa
  Nurminen Ilmari—————Jaa
  Ojala-Niemelä Johanna—-Jaa
  Paatero Sirpa——————Jaa
  Rinne Antti———————-Jaa
  Räsänen Joona—————Jaa
  Salonen Kristiina————-Poissa
  Skinnari Ville——————-Jaa
  Taavitsainen Satu————Jaa
  Taimela Katja——————Jaa
  Tolppanen Maria————-Jaa
  Torsti Pilvi———————-Jaa
  Tuomioja Erkki—————Poissa
  Tuppurainen Tytti———— Jaa
  Urpilainen Jutta————–Jaa
  Wallin Harry——————-Ei
  Viitanen Pia——————-Jaa

  • Make

   Tästä listasta sitten vaan valkkaamaan, ketä ei äänestä. Turhaa sakkia.

 37. työtöntyötön

  Ja tässä vielä yksi näkökulma. Jos itse olisin yrittäjä ja tietäisin tienaavani työttömän työpanoksella vaikkapa sen kuusi kuukautta. Uskaltaisinko tämän jälkeen palkata hänet? Entäpä jos hän esim. saikuttamalla ottaisi ”ilmaistyönsä takaisin”. Eli riskittömämpää on ottaa uusia kokeilijoita.

  Itse en nimittäin haluaisi töihin firmaan jossa olisin joutunut olemaan eri ehdoilla kuin muut työntekijät. Jos en muuta vaihtoehtoa näkisi niin jos vakituiseksi pääsisin taatusti hakisin sairaslomaa joka pikkujutusta ja ilman syytäkin niin kauan kunnes ilmaistyöaikani olisi korvattu päivälleen. Ja vielä lomapäivineen ja korvauksineenkin.

  Eli suo siellä, vetelä täällä. Ei tule työllistämään kuin vähäisissä määrissä. Kaiken kukkuraksi tälläiset järjestelyt tulee vielä luomaan eripuraa ja motivaation puutetta yleisestikin työntekijöissä ja työpaikoissa.

 38. työtöntyötön

  Näiltä orjatyön kannattajilta voisi myös kysyä kuinka paljon he ovat itse henkilökohtaisesti valmiita maksamaan veroja lisää jotta kaikki kulut saadaan varmasti korvattua.

  Jos pitkäaikaistyötön on nyt ilman aktivointia ja saa sen n.700 ennen veroja tukea neljässä viikossa. Sitten hänet aktivoidaan työelämäkokeiluun vaikkapa varastolle. Hän saa sen 700 plus kulukorvaukset 180 euroa per 4 viikkoa. Oletetaan vielä optimistisesti että neljä työelämäkokeilijaa korvaa yhden työntekijän joka putoaa peruspäivärahalla eli kuluja tulee taas lisää per aktivoitu työtön 700/4=175euroa. Lisäksi tarvitaan kaikenmaailman sosiaaliohjaajia ja muita paperinpyörittäjiä joista tulee kuluja niistäkin.

  Näin työtön ei-aktivoitu maksaa yhteiskunnalla 700 euroa kuussa ja aktivoitu taas vähintään 1055 euroa. Jätin tarkoituksella asumistuen ja toimeentulotuen pois. Mitään säästöjä tästä ei tule kuin korkeintaan yrityksille.

  Ja vaikka nyt jotenkin onnistuttaisiin siinä että kenenkään työpanosta ei korvattaisi niin 180 euroa kuussa lisää per työtön tämä tulee kuitenkin maksamaan. 180e kerrotaan vaikkapa 100 000 työttömällä on 18 milj. Tämä pikkusumma voidaan toki ottaa pois vaikkapa omaishoidontuesta tai kansaneläkkeistä. Voisi myös kysyä keksitkö näillekin rahoille jotain parempaa käyttöä?

 39. Eino

  Jos ay-liike tai itseään palkansaajien edunvalvojaksi kutsuva puolue ei vastusta tämänkaltaisia lakeja, niin se on pidemmän päälle sama kuin ottaisivat itseltään vapaaehtoisesti nirrin pois.
  Vaikka masentaa ja turhalta tuntuukin, ei kuitenkaan kannata jättää äänestämättä, sillä omia sijoitusyhtiöitä, vakuutuskuoria ja osakkeita omistavat takuulla jaksavat äänestää aina.

 40. reilusuomi

  Ehkä orjatyökokeiluun suostuneiden kuntien työttömät muuttavat pois, jolloin kokeilun tulokseksi näyttäisi tulevan, että se tehokkaasti vähensi työttömyyttä. Sitä sitten käytetään tekosyynä laajentaa orjuus koko maan yrityksiin. Palkanmaksusta tulee historiaa tässä kikyhuumassa.

 41. Petri Solja

  Jos siis oikein lukasin niin kyseessä olisi HE 51/2017. Tuosta esityksestä erityisesti kohta ”Työelämäkokeiluun sovellettaisiin myös, mitä julkisesta työvoima- ja yrityspalvelusta annetun lain 4 luvun 7 §:ssä säädetään työkokeilua koskevista rajoituksista”. ”Henkilöasiaskasta ei ohjata työkokeiluun, jos 3) työkokeilusta aiheutuisi sen järjestäjälle sellaista etua, joka vääristäisi yritysten tai yksityisten elinkeinonharjoittajien välistä kilpailua”.

  Miten tätä kohtaa tulisi tulkita ? Vai voiko sanoa, että vääristymää ei aiheudu kun kaikilla työnantajilla on pääsy työttömien hyväksikäytölle.

  • Saku Timonen

   Hyvä tulkinta.

Kommentoi »

Comments are closed