Pettymystä pukkaa

-Puolueen kanta on selvä: tällaista orjatyötä vastustetaan kaikissa olosuhteissa. Sen takia tätä vastustettiin mm. valiokunnassa tiukasti. Puolueen pitkä linja on kuitenkin ollut se, että työllisyysasioita pitäisi hoitaa kunnissa, ja se kuului nyt pakettiin. Tätä haluttiin tukea ja siksi päivän äänestyskäyttäytyminen on ollut se mitä on ollut.

Näin kommentoi Facebookin ryhmässä Sosialidemokratia Suomessa SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne tämän päivän äänestystä eduskunnassa ja siitä julkaistua uutista. Eduskunta hyväksyi lakikokonaisuuden, jossa oli mukana työelämäkokeilun hyväksyminen. SDP:n edustajista Jukka Gustafsson, Tuula Haatainen, Eero Heinäluoma ja Harry Wallin äänestivät vastaan. Kuusi oli poissa. Muut äänestivät tyhjää tai kannattivat lakiesitystä. Tästä lakiesityksestä kirjoitin viime perjantaina.

Kunnat ohjaavat kokeilujakson aikana työelämäkokeiluun kaikki sellaiset työttömät, jotka kuuluisivat normaalisti kuntouttavan työtoiminnan piiriin. Työelämäkokeilu tarkoittaa sitä, että työttömät tekevät työtä myös yrityksissä pelkällä työmarkkinatuella ja yhdeksän euron päivittäisellä kulukorvauksella. Säännöt ovat samat kuin kuntouttavassa työtoiminnassa sillä erolla, että kuntouttavaa työtoimintaa ei saa järjestää yrityksissä. Työelämäkokeilu järjestetään nimenomaan yrityksissä. Työttömällä on velvollisuus osallistua kokeiluun karenssin eli työttömyysetuuden menettämisen uhalla.

Rinne täsmensi sanomaansa Demokraatin jutussa painottaen SDP:n vastustavan työelämäkokeilua. Samaa sanoi Tarja Filatov Facebookissa.

19437330_1836030056725310_755404643855277097_n

Anteeksi nyt vaan, hyvät puoluetoverit, mutta tämä logiikka ei aukene tavallisen kiireiselle lukijalle. Jos orjatyötä vastustetaan kaikissa olosuhteissa, mutta kuitenkin hyväksytään se osana pakettia, niin eikö tässä ajattelussa ole nyt jotain pahasti vinossa?

Kyllä minä uskon, että työelämäkokeilun vastustaminen löytyy valiokunnan vastalauseesta, mutta se menetti merkityksensä sillä sekunnilla, kun kansanedustajat äänestivät lakiesityksen puolesta. Uskon myös sen, että laki muilta osin toteuttaa SDP:n näkemystä ja pitkäaikaista linjausta työttömyyden hoidon siirrosta kunnille. Ongelma vain on siinä, että samalla kun hyväksyttiin pitkäaikaisia tavoitteita edistävä lakikokonaisuus, hyväksyttiin myös orjatyö. Siis se, jota vastustetaan joka käänteessä.

Tavallinen kansalainen ei lue valiokuntamietintöjä, vaan katsoo kuka äänesti lain puolesta ja kuka vastaan. Sen näkee täältä. Minun ensimmäinen reaktioni oli syvä pettymys. Vuosikausia olen saarnannut palkatonta työtä vastaan, ja nyt tuntui siltä, että oma puolueeni veti seitsemän vuoden työn vessanpöntöstä alas. Vaikka ymmärrän selityksen, niin en sitä osaa hyväksyä. Jos jotain asiaa vastustetaan, niin sitä vastustetaan loppuun asti. Siitä huolimatta, että äänestys olisi joka tapauksessa hävitty ja laki hyväksytty. Niitä pitkäaikaisia tavoitteita olisi ihan hyvin voinut ajaa muissa yhteyksissä, mutta ei tässä.

Ennustan, että SDP tulee löytämään tämän äänestyksen edestään vielä monta kertaa. Jo tänään sitä on hierottu minun naamaani ilkkuen, että mitäs se demari nyt sanoo. Tämä demari sanoo, että minä pysyn linjassani ja vastustan orjatyötä aina ja kaikkialla. Kansanedustajat vastatkoot itse omasta puolestaan.

***

Pyydän kommentoijilta asiallisuutta, vaikka aihe korpeaisi teitä yhtä paljon kuin minuakin. En nyt jaksa moderoida.

Kommentit (68)
 1. Lauri Miikkulainen
  28.6.2017, 22:03

  Asian sisältöä tämä ei sinänsä muuta, mutta tarkennuksena: tuo työelämäkokeiluhan koski vain muutamaa kuntaa.
  Samassa paketissa oleva laajempi alueellinen työvoimakokeilu taas vain siirsi asiakkuuksia työkkäreistä kunnille. Toki näissäkin voidaan kuntouttavaa työtoimintaa järjestää, mutta entiseen malliin.

  1. Anita Viherpuro
   28.6.2017, 22:46

   Niin, ensimmäisen vuoden se koskee vain muutamaa kuntaa. Seuraavana vuonna se ulotetaan koskemaan kaikkia kuntia.

   Tuttuni on palkkaamassa ulkomailla heidän perheessä ollutta kotiapulaista. Hänen kohdallaan (aasialainen) palkan tulee olla 1300 euroa (ei edes asumiskuluja, koska asuu perheessä) jotta saa työluvan. Suomipoika velvoitetaan töihin työmarkkinatuella + 9 euroa per päivä.

   1. Lauri Miikkulainen
    28.6.2017, 23:54

    Toki tuo voi levitä enkä sinänsä halua lakia puolustella, mutta mietin vain kun jutusta sai sen kuvan, kuin kokeilut olisivat yhtä laajat.
    Ja kuten yritin jo tuossa ekassa kommentissa todeta: demarien toiminnan suhteen kokeilun laajuus ei nyt ole se pointti, mistä tässä on kyse.

  2. Venla Bevan
   29.6.2017, 14:27

   Ota myös huomioon että työtön on nykyisin velvoitettu hakemaan töitä kahden tunnin ajomatkan päästä. Pelkän pahoim, että työelämäkokeilu rinnastetaan työpaikan hakemiseen, sillä sen periaatteellinen tavoite on nimenomaan työllistyminen yritykseen. Kuinka moni paikkakunta jää kahden tunnin ajomatkan ulkopuolelle noista nimeomaisista kunnista?

 2. Ismo Uusitalo
  28.6.2017, 22:34

  Valitettavasti sähläys johtuu osittain siitä, ettei SDP:llä todellisuudessa ole puheenjohtajaa.
  Puolueella on vain yksi Rinne ylitettävän toimivaan puoluedemokratiaan ja -politiikkaan.
  Jos puolueen johto puheenjohtajansa suulla ottaisi asioihin selkeän jämäkän kannan – olisi SDP ihan toisissa asemissa menossa seuraaviin vaaleihin. Ja kun mainitsen puheenjohtajan, niin tarkoitan henkilöä, jolla on kompetenssia johtaa puoluetta.
  Niin kauan kun se esiintymiskyvytön pahvikuva on puolueen johdossa, voimme odottaa totaalista epäjohdonmukasiuutta.

  Työelämän kokeilu olisi pitänyt ampua jo alkumetreillä “typeryyden huippu”- ilmentymänä. Olisi kiva päästä sen henkilön pään sisään päiväksi, joka tuon ehkä suurimman viisauden maassamme koskaan laski ilmoille.
  Ilmeisesti se puistosta löytyneestä pierusta koottu ministeri ei ollutkaan vitsi 😀

  Vai haluaako Rinnekin ministeriksi nyt hinnalla millä hyvänsä 😀

  1. Tomi Peltonen
   29.6.2017, 01:36

   En nyt noin rumasti kuvailisi Rinnettä, mutta kyllä hän tuntuu olevan yksi suurimmista syistä miksi esimerkiksi nuorempi (ja käytän tätä tässä todella joustavasti, eli alle 50v) polvi ei juurikaan lämpene demarien äänestämiselle.

   Rinteen johtamana SDP näyttäytyy vanhojen jäärien vastustuspuolueelta, puolueelta joka on täysin menettänyt kosketuksensa nuoriin, opiskelijoihin ja heikommassa asemassa oleviin. Tähän ei tietenkään auta se, että SDPn kannat näyttävät olevan pahempia heilureita kuin tämän yhden toisen puolueen, jonka toiminnasta Arhinmäki esitti komean tulkinnan. Tiukkaa kantaa tai näkemystä ei ole mihinkään ja jos onkin, niin se syödään heti kun “oli pöydällä jotain kivaakin niin jäätiin sitten”

   1. ‘Vanhojen jäärien vastustuspuolueelta’ – joka ei todellisuudessa tunnu vastustavan mitään muuta kuin toisia oppositiopuolueita. Muodon vuoksi esitetään vastalauseita, mutta äänestetään kuitenkin hallituspuolueiden taskuun ja sitten äristään mediassa että ‘vassarit sitä kommarit tätä ja kentällä eivät tiedä mitään, olkaa jo hiljaa’.

    SDP on kriisissä: kannatus nousee mutta linjaa ei ole, eikä johtajuutta joka näkyisi (Rinne lienee kova jyrä toimistossaan ja omalla alallaan, mutta eipä tuo juuri puoluetoimiston ulkopuolelle kuulu…), ja surullinen putoama lienee (taas) ennustettavissa seuraavissa vaaleissa jos mitään ei tapahdu.

Kommentointi suljettu.