Itse aiheutettu ongelma

Korkein hallinto-oikeus on ruuhkautunut turvapaikanhakijoiden tekemistä valituksista. Tämä ei voinut tulla kenellekään yllätyksenä, sillä jo tammikuussa 2016 KHO itse ennakoi näin käyvän. KHO:n arvio perustui hakijamäärien lisäksi myös muuttuneisiin maalinjauksiin. Maahanmuuttovirasto linjasi ennen turvattomat maat ja niiden alueet turvallisiksi.

Tämä ei kuitenkaan riittänyt maan hallitukselle, vaan lakeja muutettiin tiukemmiksi. Turvapaikanhakijan oikeusapu puhutteluvaiheessa poistettiin poikkeustapauksia lukuunottamatta, ja apua rupesi saamaan vasta valitusvaiheessa. Hallintolain mukaan jokaisella on oikeus käyttää avustajaa asioidessaan viranomaisissa, ja niin on myös turvapaikanhakijoilla. Heille ei kuitenkaan anneta juridista apua, vaikka juuri sitä he tarvitsisivat.

Valitusaikaa lyhennettiin yleisestä 30 päivästä 21 päivään. Tämän muutoksen piti nopeuttaa ja tehostaa käsittelyä, mutta tosiasiassa molemmat muutokset yhdessä aiheuttivat nykyiset ongelmat. Kun turvapaikanhakija saa oikeusapua vasta valitusvaiheessa, niin vasta silloin hän saa tietoa niistä asioista, jotka hänen olisi pitänyt osata kertoa jo puhuttelussa. Valitusajan lyhentäminen on johtanut valitusten myöhästymiseen, kuten oli arvattavissa.

Mutta ei se mitään, syylliset on jo löydetty. Syy on tietenkin turvapaikanhakijoiden, koska he kehtaavat valittaa viranomaisten tekemistä päätöksistä. Sillä ei ole merkitystä, että valitusoikeus on ehdoton. Syyllisiä ovat myös lakimiehet, jotka laiskuuttaan eivät viitsi pitää huolta määräajoista ja tekevät lisäksi työnsä hutiloiden. Tämä laiskuus johtuu siitä, että tuntiveloitus muutettiin urakkapalkaksi. Syyllisyyden varmistamiseksi oikeusministeriö on ryhtynyt selvittämään oikeusavun laatua.

Näin varmistetaan, että syyllinen ei missään tapauksessa ole Migri, joka rupesi suoltamaan kielteisiä päätöksiä liukuhihnalta. Julkisuuteen päässeiden tietojen mukaan päätöksiä tehdään kielteiseen lopputulokseen johtavien malliasiakirjojen mukaan.

Näin varmistetaan myös maan hallituksen viattomuus. Hallitus hyväksytti eduskunnalla perustuslain kannalta erittäin kyseenalaiset lakimuutokset, joilla käsittelyä haluttiin nopeuttaa ja kielteiset päätökset varmistaa. Kaikki ihmiset eivät enää ole yhdenvertaisia lain edessä, kuten perustuslaki edellyttää. Kaikilla ihmisillä ei ole oikeutta käyttää avustajaa viranomaisissa eikä yleistä 30 päivän valitusaikaa. Suomi lakkasi olemasta oikeusvaltio.

Juuri tämän ikävän asian häivyttämiseksi syyllisiä etsitään nyt lakimiesten joukosta. Epäilemättä joukossa on muutama työnsä laiskuuttaan tai kokemattomuuttaan laiminlyöviä, mutta yhdeksän puolentoista vuoden aikana tehtyä kantelua eivät oikeuta vierittämään syytä lakimiehille.

Yhteenvetona voi todeta, että hallitus muni ohjeistamalla Migriä kielteisiin päätöksiin ja muuttamalla lakeja arveluttavalla tavalla. Migri muni noudattamalla hallituksen määräyksiä. KHO varoitti tulevasta valitusruuhkasta, mutta varoituksista ei piitattu. Johtopäätös tästä on, että hallituksen aiheuttamaan ongelmaan ovat syyllisiä turvapaikanhakijat ja heidän avustajansa.

Kommentit (19)
 1. Otto Korhonen
  16.8.2017, 09:12

  Siinä mielessä Saku on oikeassa, että syy valituksiin on kielteisten päätösten suuri määrä. Kuka nyt myönteisestä päätöksestä valittaa? Kielteisestä taas valitetaan lähes 100% varmuudella!
  Se, että onko hakijalla taustana henkilökohtainen vaino on tietysti täysin epäoleellinen asia. Se, että sodassa voi kuolla kun ei ole turvapaikan peruste!

  Kunhan valitukset on käsitelty niin nähdään moniko oikeasti tarvi turvapaikkaa…

  1. Saku Timonen
   16.8.2017, 10:13

   Huomattava määrä päätöksistä on palautettu Migriin uudelleen käsiteltäväksi puutteelisen päätöksenteon tai uusien perusteiden takia. Tämä olisi voitu vältää paremmalla valmistelulla ja oikeusavulla.

 2. Kimmo Paaso
  16.8.2017, 09:22

  Yhteevetona voi myös todeta, että suomen epätavallisen tyhmä kansa aiheuttaa ruuhkia joka puolella, myös junaliikenteessä, Kelassa ja sosiaalitoimistoissa. Sillä epätavallisen tyhmä suomen kansa on valinnut nuo epätavallisen röyhkeät rikolliset hallitsemaan maata. Sitä saa mitä tilaa, mutta väliäkö hällä: seuraavissa eduskuntavaaleissa voittavat samat tutut puolueet ja vallan kahvaa kääntelee samat rosvot. Vielä muutama vuosi, kunnes prinsessani on kasvanut isommaksi eikä tarvitse isäänsä. Sitten tämän maan pölyt ja pölhöt jäävät loppuelämäkseni taakse . . .

  1. Mikko Kesonen
   16.8.2017, 10:15

   Viimeiset virkkeet on kuin minun.. 🙂

  2. Eeva Koiranen
   16.8.2017, 10:43

   ”Rotat jättävät uppoavan laivan” sanotaan, vaan jospa ne rotat jäävätkin tuonne laivaan. Juu, uimaan on jo opeteltu, kohde pitäisi löytää. Päätös muuttoon vahvistuu päivä päivältä.

Kommentointi suljettu.