Moraalikato

-Ja tuokin tuossa…Katsokaa nyt. Keskellä päivää, kun muut ihmiset ovat ahkerassa työssä.

Näin paheksui Pohjantähden ruustinna Salpakari juovuksissa toikkaroivaa Kankaanpään Eliasta. Ruustinnaa ei ollenkaan häirinnyt se tosiasia, että hän itse perheineen istui puutarhassa tekemättä mitään muuta kuin juoksuttaen piikoja tuomaan mehua.

Vallanpitäjät ovat aina halunneet määritellä rahvaan moraalin, mikä on sopivaa ja mikä ei. Kansaa on kautta aikojen paheksuttu laiskuudesta, juoppoudesta ja yleisestä moraalittomuudesta. Kansan kelvottomuuden syytä ovat olleet taudit, nälänhädät ja köyhyys, mutta omassa moraalissa ei ole nähty mitään vikaa. Vallanpitäjät eivät ole tajunneet, että rappio ei ala kansasta, vaan heistä itsestään. Kun isot tekevät mitä haluavat, niin pienet seuraavat perässä.

Elämme moraalikadon aikaa. Poliitikot jakavat toisilleen korkeita virkoja palkkioksi lojaalisuudesta näkemättä asiassa mitään kummallista. Hallituksessa istuu viisi ministeriä, joilla ei ole takanaan edes puoluetta ja puolueohjelmaa. Kansanedustajia on tuomittu kiihottamisesta kansanryhmää vastaan, ja yksi on tällä hetkellä tutkittavana. Yksi tästä rikoksesta tuomittu edustaja on kaahannut ajokorttinsa hyllylle.

Kaikkinaista kähmintää ja rötöstelyä on jatkunut niin kauan, että ylin virkamieskunta näyttää saaneen tartunnan. Korkeita poliisipomoja epäillään virkarikoksista, ja valtakunnansyyttäjä on hyllytetty virkarikosepäilyn takia. Vankilassa istuva huumepoliisin entinen päällikkö heiluttelee virkajakkaroita paljastuksillaan. Maassa ei ole oikeuskansleria, ja kun virkaan valittu ottaa tehtävän vastaan, niin hän on asian päävalmistelijana esteellinen tutkimaan sote-lainsäädännön valmistelun mahdollisia lainvastaisuuksia.

Mitäpä tekee hallitus? Kiinnittääkö se huomiota omaan toimintaansa, tarttuuko se ankaralla kädellä virkamiesten toimintaan? No ei. Se istuu budjettiriihessä, ja henki on kuulemma hyvä. Yhdessä päätetään, että talouskasvun hedelmiä ei missään tapauksessa ainakaan kansalle jaeta, vaan niillä lyhennetään velkaa. Palkankorotuksiin ei ole varaa, pienituloisille ei anneta veronkevennyksiä eikä sosiaalietuuksia nosteta, vaan niitä leikataan.

Sisäiseen turvallisuuteen satsataan yksimielisesti Turun puukotuksen säikäyttämänä. Tiedustelulainsäädäntö tullaan ruhjomaan läpi ennätysvauhtia, ja viranomaisille tullaan antamaan lisää resursseja ja valtuuksia. Terroriuhkan torjumisen lisäksi niitä valtuuksia ja resursseja tullaan käyttämään myös kansan valvontaan. Kun herrat rötöstelevät, niin kansa pannaan kuriin. Kun tulo- ja varallisuuserot kasvavat, niin yhteiskunnallinen kontrolli kovenee, kuten professori Heikki Ylikangas sanoi jo 1980-luvulla.

Jatkossakin yläluokka jatkaa kansan paheksumista näkemättä itsessään mitään vikaa.

 

 

Kommentit (27)
 1. Fasismin esiasteita tässä todistelemme jopa soumem maassa…
  Poliisivaltiota odotellessa

 2. Markku Isometsä
  31.8.2017, 11:20

  En kauheasti jaksa tätä Tepan hairahdusta moittia sillä tekevälle satuu ja varsinkin noinkin isolla pyörällä ajavalle mutta muuten kaikessa muussa sanomassasi on vinha perä varsinkin tuon tiedustelulainsäädännön osalta.

  1. Olavi Lehtonen
   31.8.2017, 12:39

   Tälle Tepalle näitä hairahduksia tuntuu sattuvan aivan yhtenään. Iso pyörä ylinopeuden puolustuksena toimii yhtä hyvin kuin jos rattijuopon rikos lievenisi koska kuski oli oluen sijasta juonut pirtua.

Kommentointi suljettu.