Uuninpankkopoika Saku Timonen
Uuninpankkopoika Saku Timonen

Moraalikato

-Ja tuokin tuossa…Katsokaa nyt. Keskellä päivää, kun muut ihmiset ovat ahkerassa työssä.

Näin paheksui Pohjantähden ruustinna Salpakari juovuksissa toikkaroivaa Kankaanpään Eliasta. Ruustinnaa ei ollenkaan häirinnyt se tosiasia, että hän itse perheineen istui puutarhassa tekemättä mitään muuta kuin juoksuttaen piikoja tuomaan mehua.

Vallanpitäjät ovat aina halunneet määritellä rahvaan moraalin, mikä on sopivaa ja mikä ei. Kansaa on kautta aikojen paheksuttu laiskuudesta, juoppoudesta ja yleisestä moraalittomuudesta. Kansan kelvottomuuden syytä ovat olleet taudit, nälänhädät ja köyhyys, mutta omassa moraalissa ei ole nähty mitään vikaa. Vallanpitäjät eivät ole tajunneet, että rappio ei ala kansasta, vaan heistä itsestään. Kun isot tekevät mitä haluavat, niin pienet seuraavat perässä.

Elämme moraalikadon aikaa. Poliitikot jakavat toisilleen korkeita virkoja palkkioksi lojaalisuudesta näkemättä asiassa mitään kummallista. Hallituksessa istuu viisi ministeriä, joilla ei ole takanaan edes puoluetta ja puolueohjelmaa. Kansanedustajia on tuomittu kiihottamisesta kansanryhmää vastaan, ja yksi on tällä hetkellä tutkittavana. Yksi tästä rikoksesta tuomittu edustaja on kaahannut ajokorttinsa hyllylle.

Kaikkinaista kähmintää ja rötöstelyä on jatkunut niin kauan, että ylin virkamieskunta näyttää saaneen tartunnan. Korkeita poliisipomoja epäillään virkarikoksista, ja valtakunnansyyttäjä on hyllytetty virkarikosepäilyn takia. Vankilassa istuva huumepoliisin entinen päällikkö heiluttelee virkajakkaroita paljastuksillaan. Maassa ei ole oikeuskansleria, ja kun virkaan valittu ottaa tehtävän vastaan, niin hän on asian päävalmistelijana esteellinen tutkimaan sote-lainsäädännön valmistelun mahdollisia lainvastaisuuksia.

Mitäpä tekee hallitus? Kiinnittääkö se huomiota omaan toimintaansa, tarttuuko se ankaralla kädellä virkamiesten toimintaan? No ei. Se istuu budjettiriihessä, ja henki on kuulemma hyvä. Yhdessä päätetään, että talouskasvun hedelmiä ei missään tapauksessa ainakaan kansalle jaeta, vaan niillä lyhennetään velkaa. Palkankorotuksiin ei ole varaa, pienituloisille ei anneta veronkevennyksiä eikä sosiaalietuuksia nosteta, vaan niitä leikataan.

Sisäiseen turvallisuuteen satsataan yksimielisesti Turun puukotuksen säikäyttämänä. Tiedustelulainsäädäntö tullaan ruhjomaan läpi ennätysvauhtia, ja viranomaisille tullaan antamaan lisää resursseja ja valtuuksia. Terroriuhkan torjumisen lisäksi niitä valtuuksia ja resursseja tullaan käyttämään myös kansan valvontaan. Kun herrat rötöstelevät, niin kansa pannaan kuriin. Kun tulo- ja varallisuuserot kasvavat, niin yhteiskunnallinen kontrolli kovenee, kuten professori Heikki Ylikangas sanoi jo 1980-luvulla.

Jatkossakin yläluokka jatkaa kansan paheksumista näkemättä itsessään mitään vikaa.

Kommentit (27)

 1. Sukka Mehu

  Fasismin esiasteita tässä todistelemme jopa soumem maassa…
  Poliisivaltiota odotellessa

 2. Markku Isometsä

  En kauheasti jaksa tätä Tepan hairahdusta moittia sillä tekevälle satuu ja varsinkin noinkin isolla pyörällä ajavalle mutta muuten kaikessa muussa sanomassasi on vinha perä varsinkin tuon tiedustelulainsäädännön osalta.

  • Olavi Lehtonen

   Tälle Tepalle näitä hairahduksia tuntuu sattuvan aivan yhtenään. Iso pyörä ylinopeuden puolustuksena toimii yhtä hyvin kuin jos rattijuopon rikos lievenisi koska kuski oli oluen sijasta juonut pirtua.

 3. Vesa Linja-aho

  Huomasithan tämän hirvistyksen kauhistuksen — kyllä nyt on harmaa talous villinä!

  Toiminko laittomasti, kun suostuin maksamaan tuolin korjauksen ilman kuittia?
  http://www.hs.fi/paivanlehti/31082017/art-2000005346413.html?share=909aff4b9ae0193f4a6a877e0b9a367a

 4. Timo Virtanen

  Tällä hetkellä Suomi velkaantuu vain itselleen. Kaikki Suomen valtion ottama velka tulee Suomen Pankista, jonka ainoa omistaja on Suomen valtio. Korot, jos sattuvat olemaan positiivisiä, annetaan osinkoina takaisin valtiolle. Negatiiviset korot syövät suoraan pääomaa.

  Suomen pankki taas tekee valtiolle lainaamansa eurot enter nappulaa painamalla eli vaikka valtio ei kykenisi maksamaan velkojaan Pankille ei pankkille tule kassavajetta.

  Miksei valtio voisi velkaantua lisää? Ainahan Suomen Pankin ainoa omistaja voi määrätä Pankin mitätöimään antamansa velat….

  • Samuel Kuusela

   Ironia on aina yhtä vaikea laji. Hetken jo luulin, että joku mistään tietämätön kirjoittaa. Sitten totesin, että hölynpölyn määrä on niin mahdoton, että kyseessä on yritys hauskuuttaa. Onnittelut yrityksestä, näinä aikoina huumori on ainoa, mikä pitää mielenterveyden jotenkin raiteillaan. Valitettavasti ei uponnut, aihe liian raaka ja vakava. Pisteet kuitenkin yrittämisestä. Yrittäjyys ja kova työ pitää vielä jotenkin tätä valtiolaivaa pinnalla, mutta kuinka kauan…

   • Timo Virtanen

    Kirjoitin toki kärjistetysti mutta totuus on tarua ihmeellisempää:

    ”SP osti valtion velkakirjoja hieman yli seitsemän miljardin euron arvosta.

    Toki SP osti velkakirjansa kansainvälisiltä velkakirjamarkkinoilta eikä suoraan valtiolta, mutta ostojen vaikutus valtion ulkoiseen rahoitusasemaan oli sama kuin valtio olisi ottanut uutta velkaa vaikkapa Kelalta tai Valtion eläkerahastolta.

    SP on valtion kokonaan omistama ja takaama keskuspankki. SP ei ole vain osa euroalueen keskuspankkien eurojärjestelmää, vaan se on myös osa Suomen julkista taloutta. Se on osa sitä samaa julkista taloutta kuin valtionhallinto.

    Siksi SP:n omistamat valtion velkakirjat ovat kuin valtion velkaa itselleen.”

    Lähde:
    http://www.is.fi/taloussanomat/porssiuutiset/art-2000001900917.html

    • Heta-Riikka

     Koska olemme EU:ssa ja erityisesti eurossa, on Suomen talous lastunen globaalin talouden laineilla. Viimeisimmän talouskriisin 2008-2010 keskuspankit (Usan FED ja EU:n EKP) saivat hallintaan lainaamalla muutamassa kuukaudessa yksityispankeille lähes kahden biljoonan euron arvosta uutta likviditeettiä nolla korolla ja pidennetyillä laina-ajoilla. Konkurssiaallot saatiin estettyä, luottomarkkinat eivät pysähtyneet ja hinnat ja taloudellinen toiminta eivät romahtaneet. 1929 vuoden kaltainen katastrofi (tuolloin Yhdysvalloissa pankkien annettiin kaatua) ei toistunut. Lähde:
     mm Piketty, Thomas
     Suomen elpyminen johtunee pitkälti siitä, että euroalue on elpymässä. Euroalueen ja Usan talouden kriisin jälkeinen elpyminen ovat taas keskuspankkien elvyttävän toiminnan tulosta jne. Mutta kun on katsonut budjettiriihen uutiskuvia, niin kummasti vaan niissä nämä kolme kundia itsetyytyväinen virne naamalla paistattelee. Heidän historiankirjoituksessaanhan talouden elpyminen on tietenkin heidän tiukan kuripolitiikkansa tulosta. Elvyttäkööt muut, meillä kuri pitää.

     • Timo Virtanen

      Jenkeissä elvytettiin euroopassa kuritettiin. USA toipui huomattavasti nopeammin. USAn kaikki velka on dollareissa, joten FED voi aina halutessaan luoda USAn velan verran taaloja.

      Asia ei kuitenkaan ole aivan kuten Heta-Riikka sanoi. Islanti laittoi pankit nurin, rajoitti pääomaliikkeitä aikansa ja maksoi mm. IMF:n hätälainan etuajassa pois. Islanti ei romahtanut millään tavalla eikä se joutunut holhoukseen.

  • Markku Valavaara

   Velka nykyään on n 80% ulkomaista, ei siis Suomen Pankista.

   • Timo Virtanen

    En puhunutkaan vanhasta velasta vaan kaikesta uudesta velasta siis siitä, jota Suomi ottaa 5 miljardia vuodessa tällä hetkellä.
    SP osti viimekin vuonna kuitenkin valtion velkoja oli 7 miljardilla eli hiljalleen myös tuo vanha velka siirtyy Suomen Pankille.

  • Marko

   Jakovaraa todellisuudessa olisi peräti 26 miljardin euron verran. Sen verran EKP on luonut rahaa auttamaan Euromaita pois taantumasta ja se oli tarkoitus käyttää elvytykseen. EKP:n valtion obligaatioiden osto-ohjelma jatkuu edelleen ja rahaa virtaa, mutta se on päätetty laittaa visusti piiloon, koska muuten emme voisi tehdä riittävästi kipeitä leikkauksia, sopeutuksia ja rakenteellisia uudistuksia työmarkkinoille.
   http://www.is.fi/taloussanomat/porssiuutiset/art-2000005331711.html

   • Heta-Riikka

    Reilun 300 000 asukkaan Islanti on kansantaloutena talouskriisimaiden pirtsakka poikkeus: se asetti syylliset aidosti vastuuseen kansallistamalla holtittomasti toimineet pankit, kun muualla, mm EU:ssa, veronmaksajat tukimiljardien vastineeksi ovat saaneet – yllätys yllätys – lähinnä lupauksia jatkon paremmasta pankkietiikasta. ( Ei oikein edes nappaa kuvitella, mihin kaikkeen muuhun noilla euroilla olisi ollut käyttöä.)
    Jaan Markon mielipiteen, että hallitus on käyttänyt budjettivajetta myös ideologisesti varakkaita suosivan politiikan toteuttamiseen. Talouskuri on kuria vain pienituloiselle. Muut pääsevät helpommalla, ja varakkaat jopa hyötyvät kun aina valitaan leikkaukset veroprogression sijasta. Vähävaraisen taloudessa tulojen pienentyminen vaikka 50 eurolla kuukaudessa voi merkitä kaoottista ahdinkoa, mutta hyvätuloisella verotuksen kiristyminen esim satasella kuukaudessa tuskin suistaa täydelliseen epätoivoon. Ei ennusta miellyttävää tulevaisuutta yhteiskunnallemme tämä kansalaisten todellisuuden toisistaan liian kauas erkaannuttava politiikka.

 5. Maarit

  Kyä näin on!

 6. Tarja Arpalahti

  Aivan kuten minäkin olen asian ajatellut. Eikö noille herrojen rötöstelyille saada loppua? Nämä ministerit ja korkeat virkamiehet ovat niin hävytöntä porukkaa, etteivät ruustinnan lailla edes ymmärrä hävetä. Valitettavasti eduskunnan enemmistö näyttää olevan samaa maata. Jos ei hallitusta saada kaadettua eduskunnan avulla, miten saa…kas siinä pulma. Koko Suomi lakkoon? Se on tosin kallista, mutta kalliiksi tulee kansalle tämäkin meno.

 7. Sauli

  Eikö Sipilän lempikirjassa kerrota jotain sellaista kuin ” Kuinka näet rikan, joka on veljesi silmässä, mutta et huomaa malkaa omassa silmässäsi”?

  Sipilän ja hallituksen tapauksessa malka alkaa olla jo sitä kokoluokkaa, että se alkaa haitata liikkumista yleisillä paikoilla. En varmaan koskaan lakkaa ihmettelemästä ns. uskovaisten tapaa selittää omat ja kaverin synnit putipuhtaaksi. Jopa pahamaineisissa, rikollisissa moottoripyöräkerhoissa miehen mitta on se miten sana ja annettu lupaus pitää, mutta politiikassa kaikki on toisin.

  Eliitin moraalikato on ennenkin ollut vallankumousten liikkeellepaneva voima. Pian tulee kuluneeksi myös sata vuotta sisällissodasta, eikä meno ole liiemmin muuttunut. Eliitti tekee edelleen mitä tahtoo ja ainoa mikä pitää kansan pois kaduilta on pieni lupaus paremmasta, jolla tosin ei ole mitään tekemistä hallituksen kanssa, mutta joka ottaa siitä kunnian. Uskovaiset herrat Sipilä ja Soini ovat osoittaneet että yhdistelmä uskoa ja politiikkaa ovat lähes pahinta mitä köyhän eteen voi tulla.

 8. Antero Pönni

  Tämä taitaa mennä vanhan toistamiseksi, mutta eikö sanota että toistaminen on oppimisen äiti. Paitsi päättäjien keskuudessa.
  Ei ole kauaakaan aikaa kun mielenterveydestä kärsivä ampui kolme henkeä Imatralla. Samoin Helsingissä juuri sairaalasta päässyt ajoi viiden henkilön päälle, niin että yksi kuoli.
  Hallitus sen paremmin kun eduskuntakaan ei lotkauttanut korviaan sisäiseen turvallisuuteen, tai mielenterveyspotilaiden asianmukaiseen hoitoon.Kun sattumoisin kyseessä oli vaan tekijöinä kantasuomalaiset. Eikä myöskään kiinnitetä huomiota yhä synkkeneviin mielenterveyspotilaiden itsemurha lukuihin.
  Mutta nyt kun mielenterveydestä myös kärsinyt seonnut ulkomaan ihminen puukottaa 10 henkilöä joista kaksi kuolee, niin huudetaan suureen ääneen sisäisen turvallisuuden nimiin.
  Siihen kyllä löytyy rahaa mutta ei kotimaisten mielenterveyspotilaiden hoitoon.
  Tulee myös mieleen vuosi 1999 kun Turussa nuorisojoukko puukotti 13 ihmistä, joista yksi kuoli. Eipä silloinkaan kiinitetty huomiota huumeiden käyttöön ja nuorison syrjäytymiseen.
  Pitäisikö jonkun mielensä järkkyneen ensin listiä muutama ministeri ja kansanedustaja ensi alkuun jotta alettaisiin vakavasti suhtautua liian pienillä resurseilla toimivaan mielenterveyshoitoon?
  Hoitopaikkoja lisää. Henkilökuntaa lisää ja tietysti rahaa lisää näiden saamiseksi. Se on erittäin yksinkertaista, mutta toivonta hallitukselle ja eduskunnalle toteuttaa.

  • ”Aina Marina”

   Asiaa. Eikä asian kertaus ole ollenkaan haitaksi, vaan tarpeen.

   Kun herrat rötöstelevät, niin kansa pannaan kuriin. ”Omaa päätä kutisee ja toisen päätä raavitaan” sopinee tähän (aikaan) myös.

 9. Päivi Tyni

  Mitenkäs se meni 90-luvun alussa, kun oma lapseni oli pieni ja kaikki leikkaukset saivat minut yksinhuoltajana kauhun valtaan?
  Semmoinen on jäänyt mieleen, että verotuksesta poistettiin lapsivähennys ja yksnhuoltajavähennys. Ne piti korvata kolminkertaistamalla lapsilisät. Tämä loppuosa sitten unohtui ja lapsilisiin tuli vain pieni korotus.
  Myöskään elatustukea ei korotettu ainakaan kuuteen vuoteen. Sitten taisi tulla peräti kuuden markan korotus.

 10. Viima

  Onneksi meillä Suomessa ei ole rakenteellista korruptiota vaan olemme kovia juomaan maitoa, rehellisiä ja pidämme hevimusiikista ja presidenttimmekin on niin kiva ja hauska.

 11. Kyösti Hyttinen

  Juu, eräskin avarakatseinen monimutkaiset syy-seuraus-suhteet ymmärtävä älykköherra kertoi, että enemmistö on hitaalla käyviä, kapeakatseisia tonttuilijoita.

 12. Eine Paananen

  Istuttiin iltaa Posiolla jhl,n kodalla.Siellä rouva kertoi miten maahantunkeilijat ovat vieneet palkan korotukset.Pelkäsi miehensä kanssa suurta ryntäystä suomeen.Koiratkin kuului siihen samaan kategoriaan.Mitä näitä nästä isoista herrojen palkankorotuksista ja hyväveli jutuista.

 13. stunned

  Päästä se kalakin alkaa mädätä.

 14. Rosa Warski

  Timonen, teistä tulee päivä päivältä marxilaisempi 😀

  Mitä poliisin korruptioon tulee, sitä on tullut mietittyä Sanden blogikirjoitusten pohjalta. Pääpointtina on ollut, että KRP ja Helsingin huumepoliisi ovat tukkanuottasilla, ja KRP ensisijaisesti poliittinen toimija.

  http://rayhablogi.blogspot.fi/2013/11/tapaus-aarnio.html
  http://rayhablogi.blogspot.fi/2013/11/tapaus-aarnio-osa-2.html

  Nyt huumepoliisia syytetään vasikoiden poistamisesta rekisteristä, mikä minusta tuntuu puhtaasti reilulta ja järkeenkäyvältä, vaikkei olisikaan ”lain mukaista”. Kuka ihme vasikoisi ketään, jos nimi jäisi pysyvästi sähköiseen rekisteriin? Sehän voitaisiin vuotaa edelleen eteenpäin, ja vastaavasti tulevat poliisit voisivat olla vähemmän luottamuksen arvoisia ja kiristää tiedoilla suuntaan tai toiseen.

 15. Jyrki

  Moraali nyt se vaan on heikko-osaisten velvollisuus. Vahvoilla moraali on ollut aina este tehdä asioita, joten se ei kuulu vahvojen velvollisuuksiin. Heillä on muut velvollisuudet, kuten vaikka etujen järjestely kavereille ja siinä hommassa moraali on vain tiellä kuten näemme jokainen. Sitä paitsi moraali näyttää tekevän heikoksi.

 16. Jari Kähkönen

  Moraalikato on huvittava randilaisen sankarin suuhun sopiva sana. Sankarin, joka katsoo ettei tahdo olla hyväuskoinen hölmö kenen housuilla istutaan tulee muiden puolesta, mutta kyllä muiden vaan tulisi olla valmiit toimimaan näin hänen puolestaan. Sen estämättä että olisiko varojen puutteen tähden ollut housuja jalassa lainkaan, tai samasta syystä pukineet ole laadultaan sellaiset ettei ole mitään asiaa edes savurajalle, saati tuleen. Moraalikato ei siksi ole mikään muu kuin poliittisesti tarkoituksenmukainen kehystys, johon viittaamalla on ala-asteikäisen lapsen sanoin tarkoitus kauttarantain edeltäpäin mustamaalata toista niin, että riittää kun toinen sanoo nimensä niin kuulija saa jo raivarin.

  • Marjo Hannele Kaasinen

   Niinpä. Tämä on jotenkin samanlainen asia kuin , jos firmalla menee huonosti on turha syytellä työntekijöitä, koska todellinen syy löytyy johdosta.

Kommentoi »

Comments are closed