Uuninpankkopoika Saku Timonen
Uuninpankkopoika Saku Timonen

Tuliko turvallinen olo?

-Ei se minunkaan oikeustajuuni sopisi, jos siellä olisi raskaana olevia naisia tai lapsia. 

Nämä pääministeri Juha Sipilän viime keväänä lausumat sanat muistuivat taas eilen mieleeni, kun uutisoitiin Jyväskylän pakkopalautuksesta. Siitä ajatus kulki kuin itsestään Sipilän viime sunnuntain sanoihin:

– Jos turvapaikanhakija on saanut lainvoimaisen kielteisen päätöksen, on poliisin tehtävänä ilmoittaa kielteinen päätös kyseiselle henkilölle ja tätä ei saa estää.

Näinhän se menee, ja käsien pesemistä riittää. Ihan sama ongelma on minullakin. Kuusikymppinen juristi minussa sanoo kovalla äänellä, että oikeuden lainvoimaiset päätökset pannaan täytäntöön, eikä kenelläkään ole oikeutta sitä estää. Kyynikko minussa sanoo, että vain diktatuurissa luotetaan sokeasti poliitikkojen ja virkamiesten vankkumattomaan oikeudenmukaisuuteen ja täydelliseen erehtymättömyyteen, kun ei muuta uskalleta.

Kyynikko esittää myös ikäviä kysymyksiä. Tulikos minulle nyt turvallinen olo, kun kahdeksankuinen vauva vanhempineen on saatu säilöön ja kohta maasta pois? Mitenkäs on sen virkamiesten erehtymättömyyden laita, kun valtakunnansyyttäjäkin saa syytteen virkavelvollisuuden rikkomisesta?

Minä en tiedä käyttikö poliisi liikaa voimaa, mutta sen tiedän, että Rajat kiinni-liikkeen mukaan sitä käytettiin liian vähän. Liikkeen Facebook-sivulla kiltit täti-ihmiset ja reippaat nuoret miehet sanovat, että olisi pitänyt käyttää niitä konepistooleita ja tehdä selvää jälkeä. Maassa istuvat mielenosoittajat olivat sopivassa asennossa niskalaukausta varten. Kaikki pitäisi panna lentokoneeseen yhdessä suvakkien kanssa ja lähettää ohjus perään. Täsmälleen samat ihmiset ovat monta päivää kauhistelleet poliittisen poliisin brutaalia väkivaltaa, kun liikkeen aktiivi otettiin kiinni mielenosoituksessa hänen kieltäydyttyään tottelemasta poliisin määräyksiä.

Kuten huomaatte, niin olen tässä tolkun ihmisenä ääripäiden välissä, tai oikeastaan ihan ulkona koko touhusta. Niin ulkona, että en viitsi edes miettiä mitkä tässä ovat ne ääripäät.

Somen uutisvirrassa pää kuitenkin toimii omia aikojaan ja tekee uusia kytkentöjä, sille ei mahda mitään. Tulipa sellainenkin kerettiläinen ajatus, että entäpä jos turvapaikanhakijoilla kokeillaan mitä kaikkea tämä kansa sietää?

Jo kauan on kansan päähän iskostetu ajatusta, jonka mukaan laiskat työttömät makaavat mieluummin kotona kuin menevät töihin. Oikein malliesimerkki tästä oli eilinen Talouselämän juttu ”tutun kahvilanomistajan” vaikeuksista löytää työntekijää.  Ei löytynyt, vaikka paikkakunnalla on 15 000 työtöntä työnhakijaa. Kaukana ei ole johtopäätös, että työ ei vain kiinnosta, julistaa toimittaja. Tällä kertaa muuten kannattaa lukea myös lukijoiden kommentit.

Ja tästäpä muistan oman juttuni niinkin kaukaa kuin joulukuulta 2012. Siinä tutkin TEM-analyysia 31/2011, joka rinnasti työttömät rikollisiin ja vertaili työttömyydestä annettavia rangaistuksia muihin rikoksiin. Tässä vielä tämä taulukko.

tem-2

Ajatelkaapa tekin, miten helppoa nykyisessä ilmapiirissä olisi säätää laki työttömyyden kriminalisoinnista. Ja miten helppoa se olisi panna täytäntöön voimakeinoin.

Tuliko turvallinen olo?

Kommentit (27)

 1. Aikamies

  Vai konepistoolein… Aamun uutisissa kansanedustaja Simon Elo lupasi jo ihan tykkejä suunnata. Tosin ei taida tietotaito riittää tykinsuuntaukseen 🙂 Auttaisiko joku sinisessä unelmassa?
  Ainakin pitää saada mies seurantaan, kun ihan tykillä uhkaa.
  https://areena.yle.fi/1-4192835?autoplay=true

  • J Louhelainen

   Näinhän sitä satavuotiasta Suomea rakennetaan demareita ja vihreitä tykillä ampumalla. Taaskaan ei toimittaja tajunnut kysyä sinisten kantoja esim miljardin maksavasta maakuntamallin pystyttämisestä tai sotesta tai CETA vapaakauppasopimuksesta joka antaisi Kanadalaisille kaivosjäteille vapaat kädet mellastaa suomalaisilla valtauksillaan. Vaan eipä näillä idiooteilla mahda mitään mielipidettä niistä ollakaan vaan peesataan kokoomusta ja keskustaa täysillä. Yksi marokkolainen kaltoin kohdeltu mielisairas poika vaatii perustuslain muutoksen näiden mielestä. Poika ei luultavasti ollut koskaan nähnytkään eikä kuullutkaan isiksestä muuta kuin jostain netistä? Jos hän joku oikea terroristi olisi , niin kai hänellä olisi ollut pommivyö tai kunnolla aseita mukanaan.

 2. Päivi Tyni

  Tuli itsellekin mieleen, että milloinkahan niitä työleirejä aletaan rakentaa. Ja eikös kuntouttavaa työtoimintaa voi ihan hyvin verrata rikoksesta tuomittavaan yhdyskuntapalveluun?

 3. Matti Meikäläinen

  Sinällään tuo taulukko ei ota huomioon sitä että päiväsakko ei ole suuruudeltaan koko päivän tulo, vaan se lasketaan nettotulosta:

  ”Päiväsakon rahamäärä määräytyy vähentämällä nettokuukausituloista peruskulutusvähennys 255 euroa ja jakamalla saatu erotus luvulla 60. Päiväsakon alin euromäärä on vähintään 6 euroa.”

  Kun taas karanteenissa menetät koko päivän tulot. Työttömyys on siis varsin paha rikos, ainakin ansiosidonnaista saaville.

  • ”Aina Marina”

   Hyvä huomio, kuten myös tuo ilmaistyön teettäminen vs. rikoksesta tuomitun yhdyskuntapalvelu.

   Ja sitten tosi huono ”kevennys” – jos siellä olisi raskaana olevia lapsia… Näinkin tuon lauseen voi lukea (”Ei se minunkaan oikeustajuuni sopisi, jos siellä olisi raskaana olevia naisia tai lapsia”).

  • Matti Meikäläinen

   Itse itseäni kommentoiden (ajatus meni vähän vinoon):

   Peruspäivärahalla päiväsakko on siis käytännössä tuon 6 €, ”ansionmenetys” yhdestä karanteenipäivästä on taas se 32,40 €. Eli 1 päivän karanteeni vastaa näin ollen noin viittä ja puolta päiväsakkoa. Eli 15 päivän karanteeni on oikeastaan 81 päiväsakkoa l. päästään heti tuonne ryöstö-paritus tasolle.

   Työttömän ”niskoittelu” on siis aika karmea rikos hallinnon mielestä.

 4. Pohjola

  Konnakoalition päätösten alla ei todellakaan ole turvallinen olo.

 5. AMK

  Olihan siellä aikoinaan myös ”ikuinen karenssi” joka joillekin työttömille (minulle ainakin) vastasi elinkautista(12 vuotta) ajan perusteella,mikähän olisi sakkorangaistus???

  • ”Aina Marina”

   Eiköhän sellainenkin pian saada takaisin, ellei vielä ole.

 6. Kyösti Hyttinen

  ”Kuten huomaatte, niin olen tässä tolkun ihmisenä ääripäiden välissä, tai oikeastaan ihan ulkona koko touhusta. Niin ulkona, että en viitsi edes miettiä mitkä tässä ovat ne ääripäät.”

  Kun verottaja vie tuloistamme osuuden yhteiskunnan kuluihin, niin sanotaan, että verottaja kansan verta juo. Kun yksityinen pankki luo tyhjästä, vakuuksia vastaan, tätä kansa verta (raha), niin rahan korko onkin yrityksen luonnollista ylijäämää, voittoa. Eikä siinä kaikki, jos pankkien bisnekset kusee pahasti, niin apuun tulee itsenäinen keskuspankki ja ostaa pahat kastuneet paperit omaan taseeseen kuivumaan ja tietysti veromaksajan mandaatilla (markkinatalouden yritysriski?)

  Kun yhtiö tekee voittoa omistajilleen, ovat yrityksen johtajat sankareita, ilman heitä ei olisi työpaikkoja, talouskasvua. Heidät on palkittava runsailla bonuksilla. Jos yhtiön työntekijä pyytää palkankorotusta ja näin osallistuisi lisääntyneellä ostovoimallaan kasvavaan talouteen niin hän onkin ahne, maan lamaan ja tuhoon ajava paskiainen.

  Jos ihminen, joka tahtomattaan tai järjestelmän tahdosta (NAIRU teoria) on joutunut työttömäksi uskaltaa ajatella omaa etuaan ja ilmaista, että tarjotun työn palkalla hän ei pärjää taloudellisesti edes samalla tavalla, kuin työmarkkinatuella, niin hän on laiska työnvieroksuja, meidän rahoilla mälläävä rikollinen, jota on rangaistava.

  Niinpä.

 7. Tuomas Ramo

  Vai työttömyyden kriminalisointi. Nyt lähti mielikuvitus hieman laukkaamaan :).

  Sipilä on puhunut niin usein itsensä pussiin, että moni kutsuu jo Pöpiläksi. Valtaapitäviä saa ja pitääkin arvostella. Myös viranomaisten päätöksiä ja toimintaa voi kyseenalaistaa ja kritisoida, mutta niitä ei saa haitata eikä estää.

  Ääripäitä voi olla yhtä monta kuin ideologiaakin. Sinne todennäköisesti kuuluu, jos ideologiansa vuoksi:
  Löytää itsensä poliisin kiinniottamana mielenosoituksesta;
  Uhkailee jonkun henkeä tai terveyttä;
  Toistuvasti loukkaa (etenkin yksityishenkilöiden) kunniaa;
  Häiritsee vainon kohteensa työtä, työnantajaa tai harjoittaa muuta vainoa;
  Tuhoaa toisen omaisuutta;
  Pahoinpitelee muita…

  • Pepe Q

   ”Valtaapitäviä saa ja pitääkin arvostella. Myös viranomaisten päätöksiä ja toimintaa voi kyseenalaistaa ja kritisoida, mutta niitä ei saa haitata eikä estää.”

   Näin ajattelivat kunnon saksalaisetkin 30-40-luvuilla. Ja kuusi miljoonaa ihmistä kuoli.

 8. Kallion Pekka

  Pystyykö Sipri ym. karkoittaja todella seuraamaan, mitä näille palautetuille myöhemmin tapahtuu, senjälkeen kun heidät on pudotettu Kabulin lentokentälle, vai desinfioidaan kädet ja pistetään seuraava perhe putkeen.

 9. Anna-Katriina Lius

  Järkyttyneenä ja pöyristyneenä olen käynyt vilkaisemassa aiheesta käytyjä keskusteluita. Ne tihkuvat väkivaltaa eri muodoissaan. En käsitä tuota vihan määrää! Yllättää myös, miten vähän isotkaan lehdet moderoivat näitä tappofantasioita. Enää ei tarvitse kenenkään valittaa sananvapauden puutteesta.

  Nykyinen asenneilmapiiri on järjettömän kova. En tunnista omia maanmiehiäni ja -naisiani enää. Ja todella, asenneilmapiiri myös kotimaisia työttömiä ja vähävaraisia kohtaan on koventunut ainakin nettikommentoinnista päätellen. Nythän oli myös julkaistu kyselytutkimus, jonka vastaajista enemmistö halusi jatkaa säästöpolitiikkaa. Kyselyssä ei kysytty mistä säästettäisiin, mutta en yllättyisi jos iso osa vastaisi, että säästetään niistä kohteista kuin aiemminkin.

  • heikki savola

   Minä voisin kertoa miksi asenteet ovat koventuneet. Selitys on hyvin yksinkertainen. Olen yrittänyt sitä tässäkin blogissa kertoa mutta Timosen agenda ei yksinkertaisesti kestä kuulla totuutta ja siksi viestini on moderoitu pois.

   • Saku Timonen

    Avaa oma blogi ja kerro siellä.

 10. Mauri Pulkkinen

  Mikä ei ole oikeus ja kohtuus, se ei saata olla lakikaan; kuuluu ote vanhoista Olaus Petrin tuomarinohjeista. Olemme tainneet taantua noista satojen vuosien takaisista ajoista.

  Suun tunnustuksella voi esittäytyä hurskaana, kun vielä unohtaa vanhan sanonnan: tie helvettiin on päällystetty hyvillä aikomuksilla. Sipilä ei ole ainoa, joka retoriikassaan lausuu muuta kuin mitä käytännössä toteutetaan.

  En itsekään ole aina toiminut omantunnon myöhemmin soimaamatta. Anteeksi olen saanut pyytää monta kertaa ja varmaan löytyy anteeksipyydettävää, mitä ei ole vielä hoksannut.

  Politiikka tuntuu lajilta, missä sääntö numero yksi on: älä tunnusta virheitäsi, äläkä pyydä anteeksi. Aika päiviä sitten olen todennut, ettei politiikka ole lajini, vaikka mukana olen ollut jäsenkirjalla ja nykyisin vapaajäsenenä.

 11. Sauli

  Ymmärtääkseni rikoksen rangaistavuus on suhteessa teon vakavuuteen, aineelliseen tai fyysiseen haittaan rikoksen kohteelle.
  Työttömään kohdistetut sanktiot ovat linjassa hallituksen ideologian kanssa. Työtön nähdään syyllisenä omaan työttömyyteensä ja siitä annettavat sanktiot suhteessa yhteiskunnalle (lue: hallituksen kannattajille) aiheuttavaan haittaan. Kun hallitus on tätä mieltä, ei ihme että kansan syvät rivit näkevät työttömät samoin.

  Vaikka vanki lähtee vankilasta, vankila ei lähde miehestä. Venkula saa kantaa häpeää läpi elämän ja hänet muistetaan aina ex- vankina. Hän saa tehdä aika paljon karistaakseen vankilan hajun vaatteistaan. Sama näyttää koskevan työttömiä joissain piireissä. Jos ”rikosrekisteristä” löytyy vuoden parin työttömyysjakso, voi käytännössä heittää hyvästit työelämälle. Työttömyys ei lähde miehestä.

  Toki esimerkki saattaa olla hiukan kärjistetty, mutta tällaista ajattelua on liikkeellä. Työttömyyttä ei edelleenkään nähdä tietyissä piireissä yhteiskunnallisena ongelmana, vaan yksilön valintana. Siksi kiitos jälleen Sakulle, että jaksaa kirjoittaa aiheesta ja pitää heikompiensa puolta. Toivottavasti kirjoitukset saavat laajempaakin huomiota.

 12. stunned

  Boxbergin juttu on suoraan Der Stürmerista. Täyttä rienausta. Kommenttiosiossa yllättävän jär(k)e(v)ää kamaa.

 13. Kaisa-akka

  Työttömyyyden ja asunnottomuuden kriminalisoiva laki meillä on ollutkin. Sitä sanottiin irtolaislaki. Se katsottiin aiheelliseksi kumota1986. Tämän lain nojalla muiden muassa maanviljelijä Herman Päätalo pantiin Pelsolle suota kuokkimaan.

 14. Rintsu

  Säännöllisin väliajoin Etelärannan propagandatoimisto kirjoituttaa ja julkaisuttaa artikkelin jonka mukaan hyväpalkkaista työtä on tarjolla joka oksalla mutta työttömät nyt vaan ovat niin laiskoja, että työ ei kelpaa.

  Kumma kyllä, minä en tiedä ainuttakaan sellaista työpaikkaa jossa on palkka ja työehdot oikealla hehtaarilla ja joka olisi hakijoiden puutteessa jäänyt täyttämättä. Semmoisiin kun hakijoita yleensä on enemmän kuin isonkaan firman henkilöstöosasto pystyy käsittelemään.

  Ymmärrän kyllä hyvin, että nämä työnhakijapulasta ruikuttavat ”yrittäjät” ovat yleensä nimettömiä serkun kumminkaimoja. Kukapa sitä omalla nimellään ja naamallaan tahtoisi kuuluttaa olevansa nollatuntisopimuksia nälkäpalkalla tarjoava.
  Tai vielä kauheampaa olisi kuuluttaa kaikille olevansa niin kädetön ja kyvytön yrittäjä, että taidot eivät riitä edes asiallisen työpaikkailmoituksen laatimiseen

  • Jyrki


   Tai vielä kauheampaa olisi kuuluttaa kaikille olevansa niin kädetön ja kyvytön yrittäjä, että taidot eivät riitä edes asiallisen työpaikkailmoituksen laatimiseen

   Niin voisiko tässä olla TE-toimistoille uusi kurssi pelkästään työnantajille. Jollei kurssia ole käynyt firman rekrytoinnista vastaava henkilö/henkilöt firman työnhakuilmoituksia ei saa julki TE-toimiston sivuille.

   Tällä kurssilla tuleville työnantajille kerrotaan ainakin nämä jutut. Tarjotusta työstä pitää maksaa PALKKAA se on ihan perusasioita mikä tehdään selväksi. PALKKA pitää olla työtehtävää/tehtäviä vastaava ei siis mitään pilkka palkkaa.

   TE-toimistojen sivut ei myöskään ole firman mainostamista varten, jossa ilmoitellaan työpaikkoja, jotta näyttäisi menevän lujaa vaikka ei ole aikomustakaan palkata ketään.

   TE-toimiston avoimet työpaikat ei ole myöskään palkkatyöksi naamioituja, mutta kumminkin lopulta orjatyöpaikkoja, kun mahdollinen hakija työpaikasta tarkemmin alkaa kyselemään. Jolloin selviääkin, että firma voisi ottaa sinut töihin jollain työvoimapoliittisella nimikkeellä niin sanotuksi 9e/pvä orjaksi.

   Siinä oli muutama asia mitkä ainakin pitää tehdä selviksi TE-toimiston sivuilta PALKKA työpaikkojaan ilmoitteleville firmoille. Varmasti on vielä paljon muitakin asioita mitä hyvä selventää ja teroittaa työnantajille. Mutta ainakin noista mainitsemistani asioista itsellä on omakohtaisi kokemuksia.

 15. Hops

  Vaikka usein kirjoitat hyvin ja asiaa, niin nyt ammut ohi ja pahasti. Ei Suomen turvallisuus ole missään nimessä ainut kriteeri, kun päätetään kellä on oikeus turvapaikkaan Suomessa, eikä sen pidäkään olla.
  Ei ihmisillä ole oikeutta valikoida tuosta vaan haluamaansa maata ja muuttaa sinne, oli kyse sitten tavallisesta muutosta, turvapaikanhausta tai jostain muusta. Jokaisella maalla on omanlaisensa prosessi, jossa päätetään eri perustein ketkä maahan saavat muuttaa tai ketkä sieltä saavat turvapaikan. Jos turvapaikalle tai muutolle ei nähdä perusteita, se kielletään, kuten tässä tapauksessa.

 16. Pirkko Ryyppö

  Paluu menneisyyteen?

  Irtolainen oli Suomessa vuoden 1883 irtolaisasetuksen mukaan ”se, joka ilman elatusta omista varoistaan tahi toisen huolenpidon kautta työttömänä kuljeksii harjoittaen siveetöntä ja säädytöntä elämää” ( yleensä riitti asunnottomuus ja/tai työttömyys: silloinkinhan sellaiset ihmiset olivat erittäin epäilyttäviä!) Irtolaisuuden vältti, kun meni syksyisin pestuumarkkinoille ja pestautui maataloon töihin vuodeksi. Pestaaja sitoutui tarjoamaan ruuan ja asunnon.

  Irtolainen voitiin tuomita myös irtolaislainsäädännön mukaisesti pakkotyöhön tai armeijaan. Irtolaissäädöksiä lievennettiin vähitellen. Irtolaislainsäädäntö kumottiin vuonna 1987.

  Hienoa ja onnellista 100-vuotis juhlaa Suomi!

 17. Janne J. M. Muhonen

  Kielteisen päätöksen turvapaikkahakemukselleen saaneiden henkilöiden palautuksilla ei ole yksiselitteisesti tekemistä kansalaisten turvallisuudentunteen kanssa. Salmirannan tapauksessa kyseessä oli lainvoimaisen viranomaispäätöksen toimeenpano ja viranomaisten toimintarauhassa lepää merkittävä osa oikeusjärjestelmämme uskottavuuden ja luotettavuuden kivijalkaa. Toimeenpanevana elimenä siinä on poliisi, jolle on annettu virkatehtävä asian hoitamiseksi ja tätä estettiin.

  Jostain kumman syystä ja huolimatta siitä, että tämä tapahtui kotikaupungissani, luotan yhä mieluummin viranomaisiin kuin heidän toimintaansa estäneen vastaanottokeskuksen asujaimiston ns. passiivisen vastarinnan edustajien tilanteenhahmottamiskykyyn.

  Eikö sitä paitsi ole hyvä, että valtakunnansyyttäjän toiminta päätyi tutkintaan sen sijaan, että se ei olisi? Minulle se osoittaa viranomaistoiminnan kokonaisvaltaisen valvonnan toimivuutta siinä missä sinulle yksinomaan viranomaisten ”erehtyväisyyttä”.

 18. Tytär

  Äitini sanottiin irti vain pari vuotta ennen eläkeikää yhdessä muun suunnilleen samanikäisen joukon kanssa. Hän on ollut 40 vuotta töissä, maksanut ison summan veroja, eikä koskaan ole ollut sosiaalituen varassa. Nyt kun hän niitä maksamiaan verorahoja tarvitsisi häntä kohdellaan kuin hän ei olisi ikinä missään töissä ollutkaan. TE-toimistossa ehdotetaan pokkana, että kuusikymppinen, jolla ei ole asiasta koulutusta tai kokemusta, ryhtyisi yksityisyrittäjäksi. Kun hän sanoo, ettei ole realistista, niin väläytetään ansiosidonnaisen viemisellä. Äitini oli hyvin masentunut työpaikan menettämisestä ja haluaisi vielä olla töissä. Hän on hakenut alansa töitä ja jatkokoulutusta, mutta hän on sen ikäinen, ettei häntä koskaan valita. Työkkärissä leikkivät tyhmää ja sanovat, ettei hän vain yritä tarpeeksi. Tuntuu, että he sen sijaan yrittävät kaikkensa, että äidiltä vietäisiin jopa se pieni ansiosidonnainen. Aivan kammottavaa touhua ja vielä sen ikäistä ihmistä kohtaan. Kyllä itkettää tämä pahoinvointivaltio nykyään.

  • stunned

   Nybergin vieraana 3. syyskuuta 2017 oli Arto Bryggare. Bryggare (syntynyt 1958) on kahden kauden ex-kansanedustajana sopeuttamiseläkkeellä.

   Nyberg: Oot kaksi kautta ollut kansanedustajana. Nyt olet ns. sopeuttamiseläkkeellä. Mitä sä siitä tuumaat? Oot saanu kuulla siitä asiasta.

   Bryggare: Oon saanu siitä paljon kiitoksia. Syntiset ihmiset tulee aina välillä iltapäivälehtien kansiin. Mun mielestä se oli hyvä järjestelmä. Se on nyt muutettu. Uskomatonta, mutta ihmiset ei aina ymmärrä järjestelmämme kuluja. Muualla Euroopassa ehdokkaat ei osallistu itse vaalikampanjointiin. Suomessa edustajat tekee isoja lainoja vaalikampanjansa takia. Minäkin maksan vielä mittavia vaalilainoja takaisin.

Kommentoi »

Comments are closed