Uuninpankkopoika Saku Timonen
Uuninpankkopoika Saku Timonen

Elävänä tai kuolleena

Kuten tiedetään, niin hallitus pohtii laittoman maassa oleskelun rangaistavuuden muuttamista siten, että siitä voi seurata jopa kuusi kuukautta vankeutta. Tällä hetkellä rangaistus on sakkoa. Kuten aiemmin olen kertonut, niin lakimuutoksen kohteena eivät varsinaisesti ole ne luvatta maassa oleskelevat, vaan heidän auttajansa. Heidät voitaisiin tällä muutoksella tuomita jopa vuodeksi vankeuteen rikoksentekijän suojelemisesta.

Lakimuutos toisi luvatta maassa olevat ja heidän auttajansa myös yleisen kiinnitto-oikeuden piiriin, kertoo Ilta-Sanomat. Pakkokeinolain 2 luvun 2 §:n mukaan jokainen saa ottaa kiinni verekseltä tai pakenemasta tavatun rikoksesta epäillyn, jos rikoksesta saattaa seurata vankeutta tai rikos on lievä pahoinpitely, näpistys, lievä kavallus, lievä luvaton käyttö, lievä moottorikulkuneuvon käyttövarkaus, lievä vahingonteko tai lievä petos.

Tämä oikeus on ollut laissa ties kuinka kauan, mutta harva tätä kiinniotto-oikeuttaan käyttää. Lain mukaan pakkokeinon käytöllä ei kenenkään oikeuksiin saa puuttua enempää kuin on välttämätöntä käytön tarkoituksen saavuttamiseksi. Pakkokeinon käytöllä ei myöskään saa aiheuttaa kenellekään tarpeettomasti vahinkoa tai haittaa, ja kiinni otettu on välittömästi luovutettava poliisille. Jos keinot ovat ylimitoitettuja, niin kiinniottaja joutuu itse rikosoikeudelliseen vastuuseen. Myös terve itsesuojeluvaisto estää sotkeentumasta tilanteeseen, josta voi aiheutua itselle vaaraa.

Näin sanoo laki, mutta yleisen kiinniotto-oikeuden laajentaminen laittomasti maassa oleviin saisi liikkeelle kaikki ne, jotka eivät laista muutenkaan paljon piittaa. Rasistisin motiivein liikkuvat katupartiot saisivat uutta puhtia ja uusia jäseniä. Jo nyt lain rajamailla tasapainoilevat hupparijengit Odinin sotilaista lähtien kokisivat olevansa lain oikealla puolella, jopa suorastaan lainvalvojia.

Voin valitettavan hyvin kuvitella, miten öykkärit alkaisivat kysellä papereita jokaiselta vähänkin ulkomaalaiselta näyttävältä ja hänen seurassaan olevilta. Kun kenelläkään ei ole mitään velvollisuutta näyttää papereitaan jokaiselle niitä kysyvälle idiootille, niin seuraisi verilöyly.

Mitäpä minä enempää visioimaan, kun Pink Floyd -elokuvassa The Wall tulevaisuus on jo näytetty. Tätäkö hallitus haluaa?

EDIT 6.9.2017 klo 15.45

Oikeusministeri Antti Häkkänen on ilmoittanut, että kiinniotto-oikeus ei tule ulottumaan laittomasti maassa oleskeleviin.

On mielenkiintoista nähdä miten tämä rajaus lakiteknisesti toteutetaan. Nykyisellään pakkokeinolaki puhuu yksiselitteisesti rikoksesta, josta saattaa seurata vankeutta. Lisäksi oikeus ulottuu joihinkin lievempiin rikoksiin, joista ei seuraa vankeutta. Laissa ei ole yhtään rajausta toiseen suuntaan eli kiinnittotto-oikeutta ei ole kielletty yhdessäkään yksittäisessä rikoksessa.

EDIT 6.9.2017 klo 20.55

Somessa käydystä keskustelusta päätellen tämä asia on monelle epäselvä. Yritän selittää mahdollisiiman lyhyesti ja selkeästi:

Oikeusministeri Antti Häkkänen sanoi, että kiinniotto-oikeutta ei laajenneta koskemaan sakolla rangaistavaa ulkomaalaisrikkomusta. Totta, sillä näin ei voi tehdä. Sen sijaan hallitus on ilmoittanut suunnittelevansa laittoman maassaolon muuttamista vankeudella rangaistavaksi rikokseksi. Jos näin tehdään, niin pakkokeinolain mukainen kiinniotto-oikeus seuraa automaattisesti. Paitsi siinä tapauksessa, että myös pakkokeinolakia muutetaan ja laiton maassaolo jätetään erikseen mainiten kiinniotto-oikeuden ulkopuolelle.

Kommentit (17)

 1. Tanja Takalo

  Juuri tuollaists tulevaisuutta hallitus haluaa, ja SOO-idiootit näkevät itsensä mustissa paidoissa.

 2. stunned

  Turun puukotus taisi sittenkin olla se kauan kaivattu tekosyy — Suomen Reichstag.

 3. kk

  ”Tuleivaisuus” on jo täällä nääs Burundissa, Syyriassa, Iranissa tai Saudi Arabiassa, jne.. Netti on turvoksissa video clippejä paikallisesta menosta paikallisella taustamusiikilla tai ilman sitä.
  Eipä toi tilanne häävi ole Israelissakaan. En kaipaa vastaavaa menoa Suomeen, mutta ”tulevaisuus” on jo täällä…ei niin kaukana meistä.

 4. Siru Pola

  Totta.

  Ikävä kyllä.

  Luulen, että ministeriöstä on jo kyselty, että milloin päästään jahtiin.

 5. Petteri Bollmann

  Kiitos loistavista kirjoituksista. Voimakkaasti samaa mieltä kanssasi, vaikka formuloitkin ajatukset paljon paremmin. Käsittämätöntä on se, että blogisi on Apu-lehdessä. En ole tottunut ajattelemaan ttätä julkaisua itsenäisen ajattelun ja sanvapauden airueena. Kiitos.

 6. Virva Itäranta

  Peto on päästetty irti. Nyt sille heitellään uhreja.

 7. Jaakko Lautaoja

  Tämähän lisää runsaasti työllisyyttä. On selvää, että on rakennettava valtavasti lisää tilaa tuleville vankeusrangaistuksen suorittajille. Lisäksi pitää kouluttaa kaarti uusia vartijoita heitä vahtimaan. Varmaan tarvitaan lisää kenttähenkilökuntaa etsimään ihmisiä, jotka ovat antaneet almunsa osattomalle. Kalliiksihan tämä lopulta valtiolle tulee, mutta milloin meillä kustannuksista on piitattu, jos kansaa tarvitsee kurittaa, tai ostaa lisää tuliaseita.
  Vielä jos määrittelevät työttömyydenkin vankeuden alaiseksi rikokseksi, päästään samalla siitäkin ongelmasta, kun kerran lisää vankiloita joudutaan rakentamaan muutenkin. Toinen puoli työttömistä pestataan vartijoiksi. Näinhän nämä ongelmat ratkeavat.

  • Heidi Tsokkinen

   Juuri näin, prioriteetit ennen kaikkea…

 8. Tuomas Ramo

  Tuskin tulee verilöylyä. Heikkotasoisen uutisoinnin takia voi kyllä tulla yksittäisiä tilanteita, joissa oikeudet on ymmärretty väärin. Olisi tärkeää, että näistä informoidaan huolella eikä siten, että saadaan kohuotsikoita. Vastuu on myös poliitikoilla, etteivät ala julkisuudessa tahallaan ymmärtämään väärin politikoinnin vuoksi.

  Kuten muissakin tapauksissa, joissa on vahva epäilys, mutta ei varmuutta: soita poliisi paikalle ja seuraa kohdetta, jos se on turvallista. Toivoa myös sopii, ettei poliisia kuormiteta turhien epäilysten vuoksi vaan ilmoitettaessa on vahva peruste.

 9. Aikamies

  Ministeriö tiedottaa iltalehtien kautta? Joko uuinen on ns ankka tai ainakin osa mielipiteenmuodostusta. Mistähän tätäkin kampanjaa johdetaan?
  Itse juttu kuitenkin näyttää [IS] myynninedistämiseltä, koskapa joku hörhö varmasti ymmärtää asian jo päätetyksi ja ryhtyy toimenpiteisiin. Seuraava lööppi kertookin sitten ”ottelutuloksista”. Ja irtonumeromyynti kasvaa…
  Juuri nyt ruudulleni aukeni Iltalehden kanta asiaan.
  eli: Virheellinen uutinen laittomasti maassa olevien kiinniotosta levisi – ministeri ärähti
  Seuraakohan tästä keltaisen lehdistön keskinäiskisa.
  Myynninedistämistä sekin.

 10. Kaalimies

  ” mutta yleisen kiinniotto-oikeuden laajentaminen laittomasti maassa oleviin saisi liikkeelle kaikki ne, jotka eivät laista muutenkaan paljon piittaa.”

  Tai sitten ei, koska ne jotka ei piittaa laista lainkaan jo leikkivät polttopulloilla jne.
  Ja rohkenen eipäillä, että kirjoittajan rohkeata tapa käyttää konditionaalia ei perustu näytettäviin lukuihin tai aineistoon, jota voisi jakaa.
  Luonnollisesti jos kirjoittaja lähteet kaivaa niin olen silloin rehellisesti väärässä.

  Ja kappas toinen roskalehti jo torpannut tämän uutisen http://www.iltalehti.fi/kotimaa/201709062200375557_u0.shtml

  • stunned

   Tuohon riittää jo pelkkä huhu. Saku teki oikein riippumatta siitä, onko iltiksen juttu ankka eli ei. Vaihtoehtoinen totuus on kova leviämään. Ei pidä antaa katutappelijoiden luulla, että piilottelevat ulkomaalaiset tai sen näköiset ovat vapaata riistaa.

  • Rintsu

   Ei tuossa ole mitään torpattu.
   Lakipykälä on ihan selkeä.
   …”jos rikoksesta saattaa seurata vankeutta.”

   Jos pakkokeinolakia ei muuteta niin seuraus on tuo vaikka ittensä jollain keinolla juristiksi lukenut ministeri kuinka sanoisi, että ”ei ollu tarkoitus”.

 11. Rintsu

  Mietitääs…

  Turvapaikkaa saa hakea. Se ei ole rikollista eikä hakija ole maassa laittomasti.
  Hakemukseen aikanaan tulee myönteinen tai kielteinen päätös. Hakija ei edelleenkään ole maassa laittomasti, koska päätöksestä saa valittaa.
  Jos valitus ei tuota tulosta, niin sitten voitaneen sanoa, että henkilö on maassa laittomasti.
  Mutta jos se on rikos, niin onneksi olkoon hallitus; olette säätäneet suomeen lain jonka mukaan kielteisen turvapaikkapäätöksen saaminen on rikoslaissa kielletty.

  Sen lisäksi ihmisen auttaminen, ruokkiminen, majoittaminen ja hengissä pitäminen on rikollista. Milloin suunnitelmissanne olikaan poistaa rikoslaista turhina heitteillepano ja pelastustoimen laiminlyönti? Avun tarpeessa olevan jättäminen oman onnensa nojaan on nimittäin rikos sekin. Vai pitääkö autettavalta ensin kysyä papereita, ettei auttamisellaan vahingossa syyllistyisi toiseen rikokseen?

  Hallitus tietysti olisi voinut keskittyä neuvottelemaan asianmukaisia palautussopimuksia saadaksen palautuksasiat kuntoon, mutta se vissiin vaatii osaamista? On paljon helpompaa säätää lakeja ja rangaistuksia ja kattoa mitä niistä tulee. Ainahan niitä voi säätää uudestaan jos menee vähän pieleen.

 12. Jari Kähkönen

  Niinpäniin taas. Oikeusministeriö leiponee samaan lakimuutoshankkeeseen myös pakkokeinolain muutosesityksen, jolla rajaa laittomasti maassa oleskelemisen yleisen kiinniotto-oikeuden ulkopuolelle? Tai tarkkaanottaen, ei koko hankkeesta tule koskaan yhtään mitään? En tiedä, mutta arvailla sopii.

  Samanlaista pelleilyä kuin pyrkimys korvata vastaanottokeskusten vartijat poliisin tai rajavartiolaitoksen avuksi asetetuilla järjestyksenvalvojilla (ent. JLJV jos olet konossööri). Ei oo haettu asettamista ja mitä sitten jos olisikin (ei kiinnostanut niin paljon, että olisin voimassaolevasta LYTP:stä tarkistanut saako), kun kuitenkaan niillä kahdella ei ole mitään relevanttia eroa. Mikähän siinäkin oli edes olennaista, pyrkimys tehdä vok:ten turvahenkilöstöstä poliisin vasikoita vai muun henkilöstön väitetty päätöksentekokyvyttömyys ja -haluttomuus?

  Olkoon kuinka oli, yleisen kiinniotto-oikeuden käyttäminen sellaisen rikostilanteen ratkaisuun, jonka olemassaolokaan ei ole helposti riidattomasti selvitettävissä olisi ollut tuhoisin mahdollinen vaihtoehto. Ihan ihquaito suomalainen Jim Crow -laki se olisi ollut, ja sen häväistyksen edessä kenenkään on turha näytellä yhtään nyrpeää naamaa. Jos edes käsittää käyttämäni kielikuvani luonteen, alleviivaus sanalle jos. Sanoisinko sittenkin Apartheidn passilaki, selvyyden vuoksi? Eivätköhän enimmät kantasuomalaiset katso olevansa omistamassaan maassa, jossa ruokkivat, vaatettavat, asuttavat, huolehtivat ja vielä rahaakin antavat joillekuille sen varjolla vajaavaltaisiksi selittämilleen, joilta siksi katsovat oikeudekseen vaatia nöyryyttä sekä alistumista. Näkemättä itsessään, ajattelussaan tai toiminnassaan mitään väärää.

  Pitäisi kyllä. Maailmankuvansa ja ihmiskäsityksensä ovat nimittäin yksinkertaisesti vääristyneitä, sekä tulevat väistämättä johtamaan konfliktitilanteeseen. Olen pokerini pysymisen rajoilla, mutta kysyn silti naama vakavana ”Pyrkiikö Sipilän hallitus tarkoituksellisesti konfliktiin?”. Sakari bloggaa usein muistuttaen, että katsokaapa kuinka vaivattomasti se tai tämä oikeudenloukkaus ja epäyhdenvertaistus tapahtui, kehottaen pohtimaan kuka olisi seuraava onneton sorrettava ellei se olisi oma väestöryhmänsä. Mutta voisihan se olla niinkin, että äärimmäisen perusoikeuskielteinen ja huonosti toteutettavissa oleva politiikka olisi tarkoitus itsessään: kukaan ei pääse haastamaan eikä puhumaan mitään asiaa, kun ”sammutetaan tulipaloja koko ajan” ja jos sattua losahtaakin niin ei se kuitenkaan kehenkään ”kunnon ihmiseen” osu? Jumalauta, sehän on perkele niinkuin keskustelu, että onko niin sanotusti esteetöntä ampumalinjaa olemassakaan, jos toskataan ysimillikolla tykillä rakennetussa ympäristössä! Pyssy pois ja ukko rautoihin. Joko heti tai nyt. Piste.

  K-sana on banaliteetti, tiedän, mutta nostetaan se silti tässäkin esiin. Kiusaaminen on ikiaikainen inhimillisen vuorovaikutuksen ilmiö, jota luultavasti on aina ollut ja tulee olemaankin, kun ihmiset ovat keskenään tekemisissä ryhmätilanteissa. Mutta, ja alleviivaus sanalle mutta, kiusaamaan alkaminen on silti jokaisen oma valinta. Aina. Ihan aina. Hyvinvoivaa eliittiä olevat kantasuomalaiset poliitikot voivat tehdä tyhmyyksissään tai ihan tahallaan raa’an sorron mahdollistavia lakeja, koska heissä on ihan samat elleivät pahemmat maailmankuvan ja ihmiskäsityksen vääristymät kuin karvaat teot tekevissä tyhmissä raakalaisissa. Näissä elämänkoulun käyneissä puoliksi tai täysin syrjäytyneissä reppanoissa, sekä muka heidän yläpuolellaan olevissa keskiluokkaisissa tyypeissä. Kuinka eteviä he ovatkaan syyttämään uhrejaan tai herrojaan, kun joutuvatkaan tekosistaan vastuuseen.

  Jos tämä kaikki tapahtuisi Venäjällä ja me tarkastelisimme sitä ulkoa päin, kutsuisimme yhteiskuntaansa silovikkien hallitsemaksi sekurokratiaksi ja näkemäämme ilmiötä hallitun kaaoksen opiksi. Luonnollisesti, sillä eihän nyt meidän Suomemme voi olla puolibysanttinen ylhäältä käskytetty lumedemokratia, joka täältä tyvestä päin katsottuna arvioituna perustuu vääristyneeseen minäkuvaan. Siihen, että emme edes ymmärrä mikä se sellainen kaikkien yhtäläinen ihmiarvo oikein onkaan, ja olemme halukkaita uskomaan oikeusministerin virkaa toimittavaan politrukki-Häkkäsen ärähdykseksi kutsuttuun esiintymiseen. Että vika oli taas kerran muka meissä itsessämme, koska ymmärsimme väärin, vaikkei tässä sellaiselle ollut kummoistakaan tilaa. Yleisen kiinniotto-oikeuden seurauksista piittamaton tuhoisa soveltuminen olisi toteutunut, jos otamme tosissaan hallituksen politiikan laittoman maassaolon kriminalisoinnin tehostamisesta.

  Eivät ne tälläistä tekisi, jos toimintansa ei samalla kertoisi ruman totuuden siitä kuinka maatamme hallitaan ja millaisia sen lottovoittajakansalaiset ovat. Totuuden, joka torjutaan, koska se kävisi aivan liian rankasti heidän ydinminänsä päälle. Ymmärrän nyt, että miksi libertaariraamatuksikin mainitun romaanin randilaismaksiimi ihmisten johdettavuuden kahdesta pääperiaatteesta syntyi. Todeksi en tahdo sitä allekirjoittaa, koska olenhan pohjimmiltani humanisti ja sellaisen pitää uskoa ihmiseen vaikkei aina tietäisikään, että miksi hitossa oikein vaivautuu. Kirosanavuolauteni minulle suotakoon, koska siinämäärin hidas ja heikko näyttää suomalaisten oppiminen olevan, kun asialistan kohta on tällä erää Sakarin bloggaama maahanmuuttopolitiikan äärivääristymä.

  Kiinniottoja, sano! No, mitäs jos ei varmaksi tiedä tuleeko pitää vai päästää tai se panee hanttiin? Niinpä. Kiinniotetaan vaan toisiamme niin penteleesti, sillähän ne tämän maailman kaikki ongelmat taas hoituvatkin! Kesärannasta siis kajahtakoon, kun on patriarkka Sipilä konklaavin kokoon kuuluttanut. Ihan on keskusteluilmapiiri kärjistynyt! Elä uso!

 13. Rintsu

  Suomen oikeusjärjestelmässä pakko ja hätä ovat kaksi asiaa jotka ihan oikeasti kävelevät kaiken muun lainsäädännön yli.
  Pakkokeinolaki on enempi säädetty viranomaisten toimivallan selkeyttämiseksi mutta ”hätä” on säädetty ihan jokaista kansalaista varten.

  Sekin on tarkkaan kirjattu, että ”hädässä” et tee veropetosta, mutta jos on hätä tai pakko niin mökkiin murtautumisesta selviat rangaistuksetta.

  Ei kannata tuijottaa liikaa yhdysvaltalaisia poliisi- tai oikeussarjoja. Yhdysvaltain oikeusjärjestelmä perustuu ennakkotapauksiin.
  Suomessa on kirjoitettu laki. Korkeinkaan oikeus ei pysty sitä muuttamaan. Olkoonkin, että ratkaisuilla saattaa olla ennakkopäätöksen kaltaisia vaikutuksia, mutta ne eivät koskaan muuta itse lain kirjainta. Mihin me tarvittais eduskuntaa? Valittais vaan tuomarit.

 14. Korkki

  Aikamoista arpomista tää nyt on taas.

  Mutta kyllä mä näkisin että kiinniotto-oikeus voisi olla hyväkin asia. KUITENKIN laki kieltää liiallisen voimankäytön, joten jos joku laiton maassaolija saadaan varmuudella tunnistettua ja kädestä kiinni pitämällä otettua kiinni siihen asti kun poliisi tulee se on vain kaikkien etu.

  MUTTA kuinka moni oikeasti ajattelee että tuo skenaario olisi edes mahdollinen. Joko käytettäisiin liikaa väkivaltaa tai sitten toinen rimpuilisi itsensä irti. Näyttäähän nää jutut paperilla hienoilta mutta tuskin tuo on minkäänlaista todellisuutta vaikka laki sen mahdollistaisikin.

Kommentoi »

Comments are closed