Elävänä tai kuolleena

Kuten tiedetään, niin hallitus pohtii laittoman maassa oleskelun rangaistavuuden muuttamista siten, että siitä voi seurata jopa kuusi kuukautta vankeutta. Tällä hetkellä rangaistus on sakkoa. Kuten aiemmin olen kertonut, niin lakimuutoksen kohteena eivät varsinaisesti ole ne luvatta maassa oleskelevat, vaan heidän auttajansa. Heidät voitaisiin tällä muutoksella tuomita jopa vuodeksi vankeuteen rikoksentekijän suojelemisesta.

Lakimuutos toisi luvatta maassa olevat ja heidän auttajansa myös yleisen kiinnitto-oikeuden piiriin, kertoo Ilta-Sanomat. Pakkokeinolain 2 luvun 2 §:n mukaan jokainen saa ottaa kiinni verekseltä tai pakenemasta tavatun rikoksesta epäillyn, jos rikoksesta saattaa seurata vankeutta tai rikos on lievä pahoinpitely, näpistys, lievä kavallus, lievä luvaton käyttö, lievä moottorikulkuneuvon käyttövarkaus, lievä vahingonteko tai lievä petos.

Tämä oikeus on ollut laissa ties kuinka kauan, mutta harva tätä kiinniotto-oikeuttaan käyttää. Lain mukaan pakkokeinon käytöllä ei kenenkään oikeuksiin saa puuttua enempää kuin on välttämätöntä käytön tarkoituksen saavuttamiseksi. Pakkokeinon käytöllä ei myöskään saa aiheuttaa kenellekään tarpeettomasti vahinkoa tai haittaa, ja kiinni otettu on välittömästi luovutettava poliisille. Jos keinot ovat ylimitoitettuja, niin kiinniottaja joutuu itse rikosoikeudelliseen vastuuseen. Myös terve itsesuojeluvaisto estää sotkeentumasta tilanteeseen, josta voi aiheutua itselle vaaraa.

Näin sanoo laki, mutta yleisen kiinniotto-oikeuden laajentaminen laittomasti maassa oleviin saisi liikkeelle kaikki ne, jotka eivät laista muutenkaan paljon piittaa. Rasistisin motiivein liikkuvat katupartiot saisivat uutta puhtia ja uusia jäseniä. Jo nyt lain rajamailla tasapainoilevat hupparijengit Odinin sotilaista lähtien kokisivat olevansa lain oikealla puolella, jopa suorastaan lainvalvojia.

Voin valitettavan hyvin kuvitella, miten öykkärit alkaisivat kysellä papereita jokaiselta vähänkin ulkomaalaiselta näyttävältä ja hänen seurassaan olevilta. Kun kenelläkään ei ole mitään velvollisuutta näyttää papereitaan jokaiselle niitä kysyvälle idiootille, niin seuraisi verilöyly.

Mitäpä minä enempää visioimaan, kun Pink Floyd -elokuvassa The Wall tulevaisuus on jo näytetty. Tätäkö hallitus haluaa?

EDIT 6.9.2017 klo 15.45

Oikeusministeri Antti Häkkänen on ilmoittanut, että kiinniotto-oikeus ei tule ulottumaan laittomasti maassa oleskeleviin.

On mielenkiintoista nähdä miten tämä rajaus lakiteknisesti toteutetaan. Nykyisellään pakkokeinolaki puhuu yksiselitteisesti rikoksesta, josta saattaa seurata vankeutta. Lisäksi oikeus ulottuu joihinkin lievempiin rikoksiin, joista ei seuraa vankeutta. Laissa ei ole yhtään rajausta toiseen suuntaan eli kiinnittotto-oikeutta ei ole kielletty yhdessäkään yksittäisessä rikoksessa.

EDIT 6.9.2017 klo 20.55

Somessa käydystä keskustelusta päätellen tämä asia on monelle epäselvä. Yritän selittää mahdollisiiman lyhyesti ja selkeästi:

Oikeusministeri Antti Häkkänen sanoi, että kiinniotto-oikeutta ei laajenneta koskemaan sakolla rangaistavaa ulkomaalaisrikkomusta. Totta, sillä näin ei voi tehdä. Sen sijaan hallitus on ilmoittanut suunnittelevansa laittoman maassaolon muuttamista vankeudella rangaistavaksi rikokseksi. Jos näin tehdään, niin pakkokeinolain mukainen kiinniotto-oikeus seuraa automaattisesti. Paitsi siinä tapauksessa, että myös pakkokeinolakia muutetaan ja laiton maassaolo jätetään erikseen mainiten kiinniotto-oikeuden ulkopuolelle.

Kommentit (17)
  1. Tanja Takalo
    6.9.2017, 12:05

    Juuri tuollaists tulevaisuutta hallitus haluaa, ja SOO-idiootit näkevät itsensä mustissa paidoissa.

  2. Turun puukotus taisi sittenkin olla se kauan kaivattu tekosyy — Suomen Reichstag.

Kommentointi suljettu.