Simsalabim

Pääministeri Juha Sipilä tekee hypnoottisen eleen ja lausuu taikasanat simpspimpala salami-salsa-lambada. Yleisö on hämmästynyt ja media kertoo ihmeestä: työttömyys laskee ja hallitus on saavuttamassa tavoitteensa. Ei tätä nykymenoa enää muuten voi kuvata kuin ihmeenä tai taikatemppuna.

Vanhan kansan tiedon mukaan silmänkääntötempun voi paljastaa, jos katsoo sitä oksanreiän läpi. Niin minä olen tehnyt monta kertaa, kuten vaikkapa täällä ja täällä. Toimittaja Teemu Muhonen selvitti eilen erinomaisella tavalla työttömien katoamista kortistosta. Myös pilapiirtäjä Jari on huomannut taikatempun.

 

IMG_20170927_0001

Yleisö jo buuaa, mutta hallitus jatkaa taikatemppua joko itse uskoen siihen tai sitten kuvitellen, että suurin osa yleisöstä ei ole tajunnut vilppiä.

Kun työttömien työnhakijoiden määrä väheni 54 000:lla ja työllisten määrä lisääntyi 7 000:lla, niin pakkohan tässä on olla jotain hämärää. Etsitäänpä näitä kadonneita.

7 000 työtöntä on siis saanut työtä, se myönnetään. Viime talvena alkaneet työttömien haastattelut ovat poistaneet tilastoista sellaisia, jotka ovat jo työllistyneet, mutta eivät ole ilmoittaneet siitä. Tähän päättyivät positiiviset uutiset.

Kukaan ei tiedä kuinka moni on jättänyt työnhaun uusimatta ihan vain kyllästymisen takía. Kun keppiä tulee joka käänteessä, niin jossain vaiheessa on helpompi jättäytyä pelkälle toimentulotuelle. Kortistoja on myös aktiivisesti siivottu ansoittamalla netissä tapahtuva työnhaku niin, että se katkeaa automaattisesti vain muutamassa päivässä. Tällä ansalla saatiin kadotettua 14 000 työtöntä. Hallituksen tilastoista unohtuu kausivaihtelu kokonaan. Eläkkeelle siirtyy koko ajan väkeä, osa kuolee.

Palkattomat työt lisääntyvät koko ajan. Avoinna olevista paikoista yhä useampi on palkatonta harjoittelua tai työkokeilua. Kunnat sysäävät kiihtyvällä tahdilla terveitä työttömiä kuntouttavaan työtoimintaan vastoin lakia. Samaan aikaan työministeriöllä on käyttämättä työllistämiseen tarkoitettua rahaa 150 miljoonaa euroa. Tämä raha varattiin alkujaan yksityisesti toteutettavaa työttömien määräaikaishaastettelua varten, mutta hanke törmäsi perustuslakiin. Toistaiseksi ei ole keksitty kenelle sen voisi antaa, mutta selvästi on päätetty, että ei sitä ainakaan palkkatukeen käytetä.

Ja luultavasti tänäänkin joku ministeri rehvastelee työllisyystavoitteen toteutumisella. Amatööritaikurit eivät usko, että temppu on paljastettu.

 

 

Kommentit (26)
 1. Reijo Manner
  27.9.2017, 09:43

  Tukieläke. Muutama tuhannen.

  1. Tukieläke on myönnetty 3400 pitkään työttömänä olleelle vanhammalle työttömälle se ei selitä kuin hyvin pienen osan työttömien vähentymisestä. Työkyvyttömyyseläke päätöksetkään eivät selitä kuin joitain satoja korkeintaan tuhat työttömien vähentymisestä.

   Kyllä suurin osa työttömyyden vähentymisestä 54 000 selittyy tempputyöllistymisellä, harjoittelulla, palkattomalla työllä, sekä kortistoista pois tippumisella. Siten valtio voi säästää lyhytaikaisesti sillä, että työttömät tippuvat toimeentulotuelle, että jos työttömällä sattuu olemaan mitään omaisuutta se on syötävä pois ennenkuin toimeentulotukea tippuu. Tosin pitemmän päälle tämä kostautuu entistä syvempänä köyhyytenä ja ongelmina kun entistä useammilla ihmisillä ei enää ole pieniäkään säästöjä hätä tilanteita varten.

   1. Hannu Alastalo
    27.9.2017, 11:11

    Alunperin eläketukeen oikeutettuja laskettiin olevan 5000, kaikki eivät ole hakeneet sitä joko tarkoituksella tai eivät ole ymmärtäneet sitä.

    1. Olisiko joukossa ihan ihmisiä, jotka kaikkia todennäköisyyksiä uhmaten jaksavat edelleen hakea töitä ja ajattelevat, ettei ennen virallista eläkeikää kuulu jättäytyä yhteiskunnan eläteiksi…?

  2. Joni Pelkonen
   27.9.2017, 10:57

   ” Viime talvena alkaneet työttömien haastattelut ovat poistaneet tilastoista sellaisia, jotka ovat jo työllistyneet, mutta eivät ole ilmoittaneet siitä. ”

   Näistä suurin osa lienee sellaisia, jotka ovat työssä, mutta halusivat silti olla työvoimatoimiston listoilla siltä varalta, että kohdalle osuisi parempi työpaikka. Työvoimatoimistohan on nimensä mukaisesti ainakin alunperin tarkoitettu *kaikille työnhakijoille*, ei pelkästään työttömille työnhakijoille.

   Nyt sitten hallitus näppärästi siivosi työkkärin listoilta pois viimeisetkin sellaiset ihmiset joille työkkäristä olisi oikeasti hyötyä. Ihmisten etua vahingoitetaan vain siksi että Sipilä saisi tilastot näyttämään paremmilta, jotta hänen poliittinen uransa hyötyisi. Hyvin menee, kiitoksia vain jälleen kerran Sipilä!


 2. Vanhan kansan tiedon mukaan silmänkääntötempun voi paljastaa, jos katsoo sitä oksanreiän läpi.

  Vanha kansa tietää mikä taikatempuissa on oleellista. Se ei ole suinkaan itse se mitä siinä näet. Vaan se mitä et näe.

  Sen verran itsekin olen joskus oikeisiin taikatemppuihin tutustunut. Että 3 tärkeintä asiaa niissä kaikissa on harhautus harhautus ja harhautus. Harhautuksien on tarkoitus saada yksinkertaisesti katse pois siitä, vaikka milloin esimerkiksi kolikko meneekin kädestä taskuun.

  Sen voi tehdä vaikka kääntämällä toisen kylkensä yleisölle samalla kun suu lausuu loitsuja ja käsi missä kolikko on käy pikaisesti pois yleisön näkökentästä olevan kyljen taskulla sujauttamassa kolikon taskuun. Samalla se toinen kolikoton käsi myös tekee mielellään pyöreitä tasaisia liikkeitä ilmassa. Suorat liikkeet ei ole tutkitusti kovin mielenkiintoisia kuulemma. Jolloin yleisön katse on tässä heiluvassa kädessä. Ja kas kolikko on kadonnut, kuten ne 150 miljoona, joilla olisi voinut maksaa PALKKAA työttömille.

  Jos ette usko, että tuo toimii niin kokeilkaa. Harjoitelkaa toki hommaa peilin edessä, kunnes saatte homman toimii sulavasti. Kuten nyt hallitus on saanut työttömyyden ”vähenemään”. Ja kohta sen 150 miljoonaakin katoamaan yhtä sulavasti jonnekin. Sitten vain etsitte sopivan yleisön. Ei mielellään sellaista yleisöä, jotka katsoo temppua sen oksanreiän läpi.

  Se oksanreikä rajoittamalla näkökenttää, kun suodattaa tempusta turhat manööverit pois ja totuus voi paljastua. Ja kun et näe tyhjänä heiluvaa kättä. Saattaa kiinnittää huomionsa kyljen kääntämiseen ja toisen käden vierailuun piilossa olevan kyljen takana. Silleen kaikki suuretkin ja ihmeelliset ihmeet ja taikatemput voidaan tehdä. Täytyy vain ymmärtää missä siinä on se piilotettu kylki ja käsi joka käy piilottaa kolikon sen kyljen takintaskuun. Helppo resepti toimii aina. Tai siis aina kun kukaan ei kysele ja tutki mitään…

Kommentointi suljettu.