Uuninpankkopoika Saku Timonen
Uuninpankkopoika Saku Timonen

Ideologiaa, politiikkaa ja totuutta

-Kiitos linkistä  ja vinkistä. Pitänee antaa asiantuntijoille palautetta, että teidän asiantuntemuksenne on ammuttu alas. Ja että ainoa totuus asiasta löytyy Uuninpankkopojalta, ja vieläpä ihan puolueeton sellainen. Ilman mitään ideologiaa…

jl

Näin vastasi työministeri Jari Lindström, kun hänen blogikirjotustaan kommentoitiin kertomalla mitä minä olen sanonut työvoimapolitiikasta. Olenhan minä sanonut siitä paljonkin, ja sanon vielä lisää. Ideologiaan palaan sitten lopuksi.

Kirjoituksessaan Lindström selventää ensin eduskunnan kyselytunnilla sanomaansa, ja siitä kiitos. Hän tuli sanoneeksi, että pitkäaikaistyötön ei ole vain työtön, vaan hänellä on paljon psykososiaalisia ongelmia. Ilman tätä täsmennystä minullekin olisi jäänyt sellainen käsitys, että ministerin mielestä kaikki pitkaikaistyöttömät ovat psykososiaalisia ongelmatapauksia.

Sen jälkeen Lindström kertoo, että Tilastokeskuksen ja ministeriön työttömyystilastot ovat erilaisia. Tämä ei liene enää kenellekään uutinen; ainakin minä kerroin asiasta jo tammikuussa 2013.

Sitten ministeri sanoo näin:

-Työnvälitystilastoissa (TEM) työttömyyden lasku oli jälleen erittäin voimakasta (laskua lähes 54 000 henkeä verrattuna viime vuoden elokuuhun). Näin suuri lasku selittyy sekä parantuneella työmarkkinatilanteella että edelleen myös määräaikaishaastattelujen vaikutuksella.

Tämä on aivan liian helppo selitys. Perustulokokeilussa on 2 000 työtöntä ja Lex Lindström on siirtänyt eläkkeelle 3 200 henkilöä.  Työttömyydestä yrittäjiksi siirrettyjä omaishoitajia on noin 2 000. Sivutoimiset kevytyrittäjät eivät enää voi olla työttömiä. Työmarkkinatuen saajista aktivointitoimenpiteissä eli työvoimakoulutuksessa tai palkattomassa työssä on 8 000 enemmän kuin vuosi sitten. Työllistyineistä työttömistä yhä suurempi osa on siirtynyt sovitellulle päivärahalle, koska tarjolla on lähinnä vain osa-aikatyötä, josta saadulla palkalla ei elä. Kokoaikaista palkkayötä on saanut hyvin harva, mutta toki heitäkin on. Tänä vuonna siirtyy ikänsä vuoksi työvoiman ulkopuolelle eli eläkkeelle noin 50 000 henkilöä enemmän kuin tulee työikään. Jos tätä ei ole huomioitu, niin työttömyys pahenee koko ajan.

Karenssiin on määrätty moninkertainen määrä viime vuoteen verrattuna. Heinä-elokuussa noin 14 000 työttömän työnhaku katkesi alkuuunsa, kun Te-hallinto muutti vähin äänin sähköisen asiointipalvelun työnhaun keskeyttäväksi ansaksi. Viime talvena alkaneet työttömien määräaikaishaastettelut, sähköinen työnhaku ja suoran yhteyden Te-toimistoon vaikeutuminen ovat saaneeet monet luopumaan työnhausta ja siirtymään toimeentulotuen asiakkaiksi.

Jos tämä oli taas sitä sosialidemokraattista ideologiaa, niin oikein hyvä niin. Minulle sosialidemokratia on aina tarkoittanut heikomman puolella olemista ja asioista puhumista niiden oikeilla nimillä. Varsinkin viime vaalikaudella arvostelin SDP:tä asiaperustein enemmän kuin moni eri puoluetta edustava. Olenpa tehnyt sitä tälläkin kaudella, viimeksi kesäkuussa, jolloin enemmistö SDP:n kansanedustajista äänesti työelämäkokeilun puolesta. Nykyisen hallituksen työvoimapolitiikka näyttäytyy minulle vain epätoivoisena tilastojen siivoamisena.

Jos minä puhun ideologiaa sanomalla asiat niin kuin ne ovat, niin mitä puhuu Lindström sanomalla vain hallitukselle myönteisiä asioita? Hän puhuu tietenkin politiikkaa.

(Kiitos Ulla Räsäselle tuota lyhyestä tilastosiivouksen yhteenvedosta.)

Kommentit (51)

 1. Antero Pönni

  Nämä lukemat on myös esitettävä ministeri Lindströmille. Vaikka tuskinpa arvon ministeri niitä edes julkaisee, eli oikoisi omia puheitaan.
  Muistaakohan Lindström että itse putoaa samaan työttömien kuoppaan puolentoista vuoden päästä, mitä nyt on rakentanut työttömille.
  Eli tulee saamaan samaa ruoskaa kun muutkin työttömät, kun sopeutusrahan maksaminen loppuu. Oilko se vuoden yhden kauden kansanedustajille?

  • Kimmo Paaso

   Tuskin tippuu samaan kuoppaan kuin tavalliset työttömät. Kyllä nämä ovat jo solmineet sellaisia yhteyksiä, ja tehneet sellaisia palveluksia, ettei tarvitse kantaa huolta huomisesta. Sen takiahan 99,99 % ihmisistä alkaa pliitikoksi: turvatakseen OMAN elämän ja elintason. Ei muuttaakseen yhteiskuntaa/maailmaa paremmaksi paikaksi kaikille . . .

  • Jarkko

   Se on muuten hauska, että kaikki pitkäaikaistyöttömät leimataan sairaiksi ja hulluiksi, mutta työkyvyttömyyseläkettä tai vapautusta puolustusvoimien reservistä ei kuitenkaan kirjoiteta kirveelläkään vaikka olet ihan ministereiden puheissa sairas ja hullu päästäsi. Sairas ja hullu kun ei kuulu TE-toimiston asiakkaaksi tai reserviin. Paitsi tietenkin Suomessa.

   • töytön

    Reservistä voi erota ihan ilmoitusluontoisella lomakkeella, löytyy netistä. Tosin ”rangaistuksena” on käytävä 5 vuorokauden täydennyspalvelus siviilipalveluskeskuksessa.

   • töytön

    Mutta tosiaan erikoinen epäkohta.

 2. Hannele Vestola

  Eikös perussuomalaiseen/siniseen ideologiaan pitäisi myös kuulua heikomman puolella oleminen? Se on tainnut unohtua jonnekin matkan varrelle.

  • Saku Timonen

   Ei sitä ole koskaan ollutkaan muualla kuin vaalipuheissa.

   • Kennett Ylitalo

    Ehkä ekaa kerta oon eri mieltä; jos sitä ei koskaa ole ollut, miten meillä on Suomalainen hyvinvointivaltio ylipäätään ollut olemassa? Jonkun on ollut pakko ajatella heikompia, muuten olis Sipilän poppoolla vähemmän mitä romuttaa.

    • Karrimanderas

     Kyllä, joku on joskus ajatellut heikompia ja ratkaisuksi on ajan myötä muovautunut hyvinvointivaltio. Perussuomalaiset eivät kuitenkaan ole sitä aikaansaaneet, eivätkä heikompien puolella ole muulloin kuin vaalien lähestyessä. Myöskään maamme itsenäisyys ei heille merkitse yhtään mitään, muulloin kuin vaalipuheita pidettäessä.

 3. liisa hirvonen

  Keskustelu työttömyydestä ja työttömistä sekä työvoimapolitiikasta tuo nopeasti pintaan itsekunkin ihmiskuvan, maailmankuvan, kokemukset, tiedontason ja myös ideologisen näkökulman. Hallituksen politiikka on aina ideologista.

  Wikipediassa on aika kelpo määritelmä ideologiasta:” Ideologia eli aatejärjestelmä tai aaterakennelma on ohjeelliseksi muuttunut aatteiden kokoelma, poliittinen näkökulma todellisuuteen tai kaavoittuneeksi muuttunut poliittinen käytäntö, joka heijastaa tietyn yksilön, ryhmän, yhteiskuntaluokan tai kulttuurin tarpeita ja pyrkimyksiä”.

  Työttömiin suhtaudutaan hyvin kaavamaisesti, koska kulttuurissamme on syvään juurtuneita käsityksiä työttömästä laiskuuteen taipuvaisena sohvan pohjalle mielellään vajoavasta heikosta (ja jopa vähä-älyisestä) yksilöstä, jota muiden ihmisten sekä yhteiskunnan on kasvatettava pois pahoista ja ei-hyväksyttävistä ominaisuuksistaan. Juopottelusta ja holtittomasta elämästä sekä ongelmista joihin työttömyys hänet väistämättä ajaa.

  Tämä käsitys turmioon ja velttouteen vajoavasta ihmisestä on osittain projektio. Sillä tarkoitetaan niitä ei-hyväksyttäviä ominaisuuksia joita meillä on taipumus projisoida, siirtää tai sijoittaa toisiin ihmisiin. Kontrolloimalla ja valvomalla heikkouksia muissa ihmisissä, vapaudumme näennäisesti kohtaamasta ja käsittelemästä niitä itsessämme.

  Eikä kuutenkaan yhdessäkään länsimaisessa yhteiskunnassa työttömyys ole kadonnut, hävinnyt olemattomiin kurittamalla työttömiä. Osa talousviisaistakin on jo myöntänyt, että tämänkaltaisen talousideolologian toteuttaminen tarvitsee työttömyyttä. Se on välttämätöntä ja väistämätöntä, hyväksi kansantaloudelle.

  • Kyösti Hyttinen

   ”Osa talousviisaistakin on jo myöntänyt, että tämänkaltaisen talousideolologian toteuttaminen tarvitsee työttömyyttä. Se on välttämätöntä ja väistämätöntä, hyväksi kansantaloudelle.”

   ”NAIRU on taloustieteessä englanninkielinen lyhenne (engl. non-accelerating inflation rate of unemployment), jolla tarkoitetaan makrotalouden teoriaa alhaisimmasta työttömyysasteesta, joka voidaan saavuttaa inflaatiota kiihdyttämättä.

   Se sai alkunsa työttömyyden ja inflaatiota kuvaavan Phillips-käyrän tultua suosituksi. NAIRUn mukaan pitkällä aikavälillä työttömyys ei riipu inflaatiosta, joten Phillips-käyrä on pystysuora. NAIRU liittyy läheisesti Milton Friedmanin käsitteeseen luonnollinen työttömyysaste.

   NAIRU konsepti määritteli uudelleen käsitteen ”täystyöllisyys” tarkoittamaan NAIRU tasoista työttömyyttä, aikaisemmin käsitteellä oli tarkoitettu että avoimia työpaikkoja olisi vähintään yhtä paljon kuin työttömiä työnhakijoita. Tämä on yksi selitys sille miksi NAIRU konseptin tultua muotiin ei ole enää saavutettu niin alhaisia työttömyysasteita kuin toisen maailmansodan jälkeisen talousbuumin aikana; Nykyään viranomaiset laskevat erilaisia arvioita NAIRU konseptille ja työttömyyden uhatessa laskea liian alhaiseksi he rupeavat hillitsemään talouskasvua työttömyyden kasvattamiseksi. Tällaisella talouspolitiikalla ei enää saavuteta niin alhaisia työttömyysasteita kuin oli mahdollista vielä saavuttaa ennen NAIRU konseptin tuloa suosioon.[1]

   NAIRU teorian mukaan ”täystyöllisyyteen” viittaavaa työttömyysastetta voidaan alentaa vain tekemällä rakenteellisia uudistuksia: näillä tarkoitetaan esimerkiksi työttömyysturvan heikentämistä jotta ihmisillä olisi enemmän kannustimia hakea työpaikkoja ja ammattiliittojen vallan rajoittamista jotta niiden toiminta ei häiritsisi työmarkkinoiden luonnollista toimintaa.[1]” wikipedia

   Suomea kehutaankin länsimaissa mallioppilaaksi, ettei suorastaan primusoppilaaksi. 😉

   • Jarkko

    Tuossa NAIRU teoriassa on vain sellainen ongelma, että työttömyys ei jakaudu tasaisesti eri väestöryhmiin vaan sen toteuttaminen kasauttaa työttyyden ja köyhyyden vain tietyille ikäryhmille tai väestöryhmille ihan sen mukaan sattuivatko he tulemaan työmarkkinoille siirtymisikään laskusuhdanteen vai noususuhdanteen aikana.

    Sen jälkeen huono-osaisuus alkaa kasautua, joka pitemmän päälle laskee työvoiman tarjontaa, koska jatkuva samoihin ikäryhmiin keskittynyt eriarvoisuudesta johtuva stressi lisää sairauksia ja kuolleisuutta. Esim. Suomessa jostain 70-luvulla syntyneistä ikäryhmistä on pysyvästi syrjäytynyt jopa 30%, koska he hakivat ensimmäistätyöpaikkaansa 90-luvun lamavuosina. 80-luvalla syntyneistä ikäryhmistä on syrjäytynyt keskimäärin vain 10%, koska he hakiavat ensimmäistä työpaikkaansa 2000-luvun alkupuolen nousukaudella.

    Jokainen voi miettiä asiaa vaikkapa näin on identtiset veljekset Matti ja Mikko. Matti pääsi heti 20 vuotiaana satamaan ahtaajaksi 4000€ palkoille ja on ollut siellä töissä 20 vuotta hankkien kaikki länsimaisen elämän mukavuudet. Hänen veljensä Mikko on ollut saman ajan työttömänä. Miten se jo kasautunut eriarvoisuus Matin ja Mikon välillä vähenee jos Mikko kuritetaan entisestään palkattomalla työllä ja karensseilla? Eikö tuossa pikemminkin ole suurempana riskinä se, että Mikko menee jo kasautuneessa syrjäytymisessään siihen jamaan, että ei enää edes työelämään pyri eikä kelpaa? Kukaan tuskin kun palkkaa ketään kenellä ei ole varaa ostaa edes puhtaita vaatteita tai asua muulla kun kadulla.

    • Kyosti Hyttinen

     ”Kukaan tuskin kun palkkaa ketään kenellä ei ole varaa ostaa edes puhtaita vaatteita tai asua muulla kun kadulla.”
     Juu, itse asiassa ei tarvitse olla edes ”kadulla asuneen” näköinen, riittää että reklytoinnin ammattilaisen mielestä et ole ”hyvän tyypin” oloinen, etkä näin ole paras henkilö kyseiseen tehtävään.

     NAIRU on ideologiaa, vallitsevan taloususkonnon harhaa.

     ” NAIRU on suoraa seurausta uusklassisen taloustieteen perusolettamuksista: kokonaistuotanto ja työllisyysaste määrittyvät pelkästään ”reaalisten tekijöiden” (työvoiman määrä, työn tuottavuus, työvoiman neuvotteluasema) perusteella eikä nimellisillä tekijöillä kuten kokonaiskysynnällä ole mitään merkitystä.

     Tosiasiassa rahatalousjärjestelmässä kuitenkin juuri nimelliset tekijät määrittävät lopulta taloudellisen aktiviteetin tason. Kuten olemme toistuvasti todenneet, rahataloudessa on kyse velkajärjestelmästä. Koska tuotanto lähtee liikkeelle velkasuhteiden luomisesta, edellyttää investointien tekeminen aina luottamusta kokonaiskysynnän riittävyyteen. Tämän vuoksi todellisen täystyöllisyyden saavuttamisessa kysynnänsäätely on välttämätöntä.

     On myös tärkeää ymmärtää, että NAIRU-ajattelulla on ollut suoria vaikutuksia työmarkkinarakenteisiin ja työelämän laatuun. Työelämän huonontuminen ei ole ollut – ainakaan yksinomaan – seurausta kapitalismin endogeenisesta muutoksesta, vaan se on ollut suurelta osin talouspoliittisessa paradigmassa tapahtuneen muutoksen sivutuote. Täystyöllisyyden saavuttaminen sekä työelämän laadun parantaminen edellyttävätkin NAIRU-ajattelun hylkäämistä ja julkisiin investointeihin perustuvaa työllisyyspolitiikkaa.” https://rahajatalous.wordpress.com/2012/03/30/taystyollisyys-ja-nairu/

   • liisa hirvonen

    Tuo on hyvin ajateltu, Jarkko. Ikäluokat ja sukupolvet poikkeavat juuri näistä syistä toisistaan. Talouslamat sekä nousukaudet vaikuttavat eri tavoin. Suurista ikäluokista, 1940-luvulla syntyneistä, satojatuhansia muutti maasta 1960-70 luvuilla, mutta 1990-luvun lamavuosina massamaastamuuttoliikettä ei syntynyt. Työttömät jäivät Suomeen (työuriensa alussa olivat 1950-1960 luvuilla syntyneet, 1970-luvulla synt. olivat opintojensa alussa). Nyt reilu kolmannes työttömistä on yli 50-vuotiaita (1950-60 synt.) ja heidän lisäksi myös 1970-luvulla syntyneistä moni on työtön. Työurat/työsuhteet ovat muuttuneet hyvin katkonaisiksi ja epävarmoiksi. Useimmilla.

    • liisa hirvonen

     Jatkoksi vielä. 1980-luvulla syntynyt sukupolvi on kaikkein jyrkimmin jakautunut hyvinvoinnin osalta, siitä on tehty paljon tutkimuksia. Se on hyvin montahoinen kysymys, ja hyvin huolestuttava. Tästä ikäluokasta on iso joukko työkyvyttömyyseläkkeellä, suurimpana syynä mielenterveysongelmat.

     • Jarkko

      Globalisaation myötä syntynyt työttömyys ja eriarvoisuus länsimaiden sisällä säteilee moneen muunhunkin asiaan pikku hiljaa. Kuten Brexit, Donald Trumpin vaalivoitto tai Katalonian itsenäisyyshanke. Kun isot ihmisjoukot ja lunastamaan omaa paikkaansa se synnyttää se tarpeen näyttää jollain muulla tavalla. Esim. Espanjassa on ollut jättityöttömyys pitkään ja samaa tahtia esim. Katalonian itsenäisyyden kannatus on kasvanut ja mikäpä onkaan parempi keino näpäyttää globalisaation avulla satumaisesti rikastunutta eliittiä kuin hajottaa heidän valtionsa kahteen osaan.

      Tämä tämmöinen sitten synnyttää näitä itsenäisyyshankkeita ja väärin äänestämistä kun syntyy isolle ihmisryhmälle tarve näyttää, että me olemme olemassa ja pystymme sittenkin vaikuttamaan. Lopulta käykin niin, että miljoonia ihmisiä ei voinutkaan ikuisesti vain jättää sivuun unohtaa tai vähätellä heitä.

      Globalisaatiolla kaikesta vastuusta vapautuneiden rikkaiden ja siitä hyötyneiden onkin vähän vaikeampi esitellä rakentamaansa politiikka hyödylliseksi jos heidän valtionsa alkavat yksi kerrallaan hajota sen politiikan alle ihan demokraattisin menetelmin.

     • liisa hirvonen

      Niin. Ja mitkä maailman mahtivoimat sitten lopulta hyötyvät siitä, että Eurooppa pirstoutuu pienin mikrovaltoihin? Suomi on rikkahippunen, pieni valtio Euroopan laidalla. Ei meitä kannata eristää Venäjän ja Ruotsin välissä olevaksi pohjoiseksi peräkyläksi.

 4. työtöntyötön

  Mielestäni karenssissa olevat ovat kyllä työttömiä työnhakijoita. Työnhaku ja te-toimiston asiakkuus itsessään eivät katkea, vain työttömyyskorvausta ei makseta. Ellei sitten itse katkaise hakua. Toimeentulotuessa yleensä jopa vaaditaan että virallinen työnhaku on voimassa. Sitä en tiedä minkä kategorian alla he ovat te-toimistossa, ovatko esim. työvoiman ulkopuolella sarakkeessa.

  • Hannu Alastalo

   Työnhaku katkeaa aina kun jää joku asia hoitamatta työkkärissä. Työnhaku pitää itse vireyttää uudelleen.

   • työtöntyötön

    Kyllä. Mutta jos jätät esim. hakematta työtarjoukseen tai typokoulutukseen niin sieltä tulee selvityspyyntö. Ainakaan tähän ei itse työhaku katkea jos työhaku on voimassa pitempään kuin vaikka koulutuksen hakuaika. Karenssin napsahtaessa menee lausunto Kelaan tai työttömyyskassaan ja ilmoitus miltä ajalta et ole oikeutettu päivärahoihin. Työnhakijana oloa karenssin ei kyllä pitäisi automaattisesti katkaista.

    Eri asia jos et vaikka saavu tapaamiseen niin siinä saattaa työnhakukin katketa heti.

  • Jarkko

   Heti kun työnhaku katkeaa siirtyy työtön tilastoissa työvoiman ulkopuolella olevien sarakkeeseen ja vasta uusimalla työnhaku siirtyy tilastoissa takaisin työttömäksi.

 5. Paula

  Surullista tuo työministerin asenne, hyökkäys on paras puolustus. Itse olen puolueeton ihminen, vain asiat ratkaisevat, jokaisessa puolueessa on jotain pientä hyvää, jossain vähän enemmän. Äänestyskäyttäytyminen siis vaihtelee.

  Surullista myös työttömien leimaaminen, myös vahingossa, mutta sitähän yleistä negatiivista mielikuvaa julkisuudessa halutaan vahvistaa monelta taholta. Luuseriporukalta on yleisesti hyväksytympää ottaa pois, rangaista ym.

  Mutta Saku, eikö karenssissa oleva tosiaankaan ole tilastollisesti työtön?

  Paras mittari kaikkeen olisi ilmoittaa selvästi missä ihmiset oikeasti ovat eli kokoaikatyössä, osa-aikatyössä, palkkatuetussa työssä, eläkkeellä, sairaana, työttömänä, karenssissa, kuntouttavassa työtoiminnassa, työharjoittelussa jne. Näin poistettaisiin tilastokikkailu.

  • Jarkko

   ”Mutta Saku, eikö karenssissa oleva tosiaankaan ole tilastollisesti työtön”

   Ei ole eikä ole moni muukaan työtä vailla oleva ryhmä, jotka kilpailevat samoista työpaikoista työttömien kanssa. Suuria tälläisiä ryhmiä ovat esimerkiksi erilaisilla vanhempain etuuksilla olevat, jotka todellisuudessa etsivät töitä. Sekä erilaisissa palveluissa ja palkattomissa töissä olevat, jotka haluaisivat palkka töitä. Pakollisessa asepalveluksessa olevat eivät myöskään ole työttömiä. Eivätkä muilla etuuksilla olevat kuin työttömyys vaikka todellisuudessa etsisivät työpaikkaa.

   Laskeskelin joskus tilastoista, että Suomessa voi olla jopa miljoona työikäistä väestöä joka etsii töitä ja kokoaikaisia työpaikkoja on TE toimistossa koko Suomessa auki 10 000 – 15 000 kappaletta. Työttämät ovat vain yksi suuri ryhmä joka etsii töitä.

  • Jyrki

   Tuo hyökkäys on paras puolustus politiikassa. Ja aina toimiva puolustus kun olet väärässä. Varsinkin jos vielä tiedät, että sinulle hurraa vielä enemmistö kaikessa mitä teet. Vaikka enemmistö ei edes ymmärrä enää mille hurraa. Silloin hyökkäys vaijentaa yleensä arimmat/heikoimmat ja kaikkein eniten oikeassa olevat lähes saman tien. Jonka jälkeen voittaja voidaan julistaa. Ja se on aina se röyhkein ja äänekkäin.

   Oikeassa ollessa voi olla vain hiljaa. Tai toisaalta myös väärässä ollessa silloin taas kätevästi annetaan asian vaijeta kuoliaaksi. Ja mitä olen itse havainnut, niin omasta mielestä näitä hyökkäyksiä suoraan kansan silmille mediassa ministeritasolta tuntuu tapahtuvan tasaisesti. Samoin kuin vaikenemisia, jolloin asiaa kantaa haluavat ikään kuin saatetaan naurunalaisiksi jollain tapaa. Ehkä myös korostetaan heidän heikkoa asemaa samalla, kuten nyt vaikka työttömien kohdalla. Jollei tajua pitää niin sanotusti turpaansa kiinni. Ministerit ja hallitukset vaan vaihtuu tasaiseen tahtiin tässä hommassa.

   Toisaalta tämä hyökkää/vaijenna toimii kyllä myös normaalissa työelämässäkin ei siinä sen kummempaa.

 6. Paula

  TE-palvelujen tilastointi:

  ”Rekisteröidyt työnhakijat

  Työnhakijana pidetään Työnvälitystilastossa henkilöä, joka ilmoittautuu työnhakijaksi työ- ja elinkeinotoimistoon (TE-toimisto). Työnhakijat jaetaan työllisyystilanteensa mukaan seuraaviin ryhmiin:

  00 = työssä oleva, työllistetty
  Työllistettynä työssä olevaksi merkitään työnhakija, jonka työnantajalle maksetaan palkkatukea tai jonka palkkaamisesta aiheutuviin palkkauskustannuksiin valtion virastolle tai laitokselle on osoitettu määrärahoja (valtiolle työllistetyt).
  Lisäksi työllistettynä työssä olevaksi merkitään yrittäjäksi ryhtynyt työnhakija, jolle on myönnetty starttirahaa.

  01 = työssä oleva, yleisillä työmarkkinoilla
  Työssä yleisillä työmarkkinoilla olevaksi luetaan työnhakija, jonka säännöllinen viikoittainen työskentelyaika on vähintään 4 tuntia. Työssä yleisillä työmarkkinoilla olevaksi merkitään myös työnhakija, joka työllistyy työttömyysturvalain 2 luvussa tarkoitetulla tavalla päätoimisesti yritystoiminnassa tai omassa työssään.
  Työssä yleisillä työmarkkinoilla olevaksi luetaan myös työnhakija, joka on tilapäisesti poissa työpaikastaan sairauden, loman, työriidan, sääesteen, koneiden rikkoutumisen tai muun tällaisen syyn vuoksi.
  Myös vuorotteluvapaasijaiset kuuluvat tähän ryhmään, jos heidän työnhakunsa on voimassa.

  02 = työtön
  Työttömänä pidetään työnhakijaa, joka ei ole työsuhteessa eikä työttömyysturvalain 2 luvussa tarkoitetulla tavalla työllisty päätoimisesti yritystoiminnassa tai omassa työssään ja joka ei ole työttömyysturvalain 2 luvussa tarkoitettu päätoiminen opiskelija.
  Työttömänä pidetään myös työsuhteessa olevaa, joka on kokonaan lomautettu (03) tai jonka säännöllinen viikoittainen työskentelyaika on alle 4 tuntia.
  Päätoimisia koululaisia ja opiskelijoita ei lueta työttömiksi myöskään lomien aikana.

  03 = lomautettu
  Lomautetuksi luetaan työnhakija, jonka työnantaja on lomauttanut kokoaikaisesti ilman palkkaa määräajaksi tai toistaiseksi.
  Kokoaikaisesti lomautetut (03) kuuluvat työmarkkina-asemansa mukaan työttömiin.

  04 = lyhennetyllä työviikolla
  Henkilö on lyhennetyllä työviikolla, jos työnantaja on supistanut hänen viikkotyöaikaansa eikä hän saa tältä supistetulta ajalta palkkaa. Myös henkilöt, jotka on lomautettu lyhentämällä viikoittaista tai päivittäistä työaikaa kuuluvat tähän ryhmään.
  Jos sen sijaan työnhakijana oleva on alun perin työnantajan kanssa sopinut, että hänen työnsä on osa-aikatyötä (esim. puoliaikatyötä) ei häntä merkitä lyhennetyllä työviikolla olevaksi vaan työssä olevaksi (01).

  05 = työvoiman ulkopuolella oleva
  Työnhakijan katsotaan olevan työvoiman ulkopuolella, jos hän täyttää työttömän määritelmän, mutta työllisyyskoodi 02 ei ole henkilön tilanteen perusteella arvioituna tarkoituksenmukainen. Tällaisia voivat olla esim. vankeusrangaistusta suorittavat, pitkään laitoshoidossa olevat ja asevelvollisuuttaan suorittavat, jotka ilmoittautuvat työnhakijoiksi, mutta voivat ottaa työtä vastaan tai osallistua palveluihin vasta määräajan kuluttua.
  Työvoiman ulkopuolella oleviksi merkitään myös henkilöt, jotka ovat pitkään pois työpaikastaan esim. vanhempainvapaalla tai hoitovapaalla olevat.

  06 = työttömyyseläkkeellä oleva
  Työnhakija merkitään työttömyyseläkkeellä olevaksi silloin kun työttömyyseläkkeen myöntämisestä on päätös olemassa. Työnhakua ei päätetä, ainoastaan aikaisempi koodi (02) muutetaan.

  07 = työllistymistä edistävässä palvelussa
  Koodille merkitään työnhakuvalmennuksessa, uravalmennuksessa, työ- tai koulutuskokeilussa sekä kuntouttavassa työtoiminnassa olevat.

  08 = koulutuksessa
  Koulutuksessa olevaksi merkitään työnhakijat, jotka ovat päätoimisia koululaisia tai opiskelijoita. Työvoimakoulutuksessa olevat, omaehtoisesti työttömyysetuudella tuettuna opiskelevat sekä kotoutumisen edistämisestä annetun lain mukaisesti omaehtoisesti kotoutumistuella opiskelevat merkitään myös koulutuksessa oleviksi.

  Työllistymistä edistävässä palvelussa (07) ja koulutuksessa (08) olevat kuuluvat työmarkkina-asemansa mukaan työvoiman ulkopuolella oleviin työnhakijoihin, samoin työttömyyseläkkeellä (06) olevat.

  Työmarkkina-aseman perusteella työssä oleviksi lasketaan työllistetyt (00), yleisillä työmarkkinoilla olevat (01) sekä lyhennetyllä työviikolla (04) olevat.”

 7. matti luomansuu

  Toive
  Toivon ja samalla uneksin, että tämä yhteiskunta hajoaa, pirstaloituu järjestelmien sortuessa. Tämä maa on jo niin syvällä kansalaistensa henkisen kyykyttämisen, kiusaamisen sekä kyykyttämisen pimeässä kuilussa ettei pahemmasta enään väliä, vaikka tossin, pahemmaksi kuitenkin muuttuu. Suomi ei ole ollut enään moniin vuosiin tai vuosikymmeniin mikään oikeusvaltio, eikä niinosin ihmisoikeusvaltiokaan. Syvenevä kiekke alkoi vuonna 1995. On hybridikeskusta, vihapuhe nettiviranomaista jne. Voi tätä maailman menoa.

  • Jarkko

   Matti itseäni muuten huvitti hybridikeskuksessa se, että koko keskus omaa täyden immuniteetin lain edessä. Vaikka keskus jättäisi laskunsa maksamatta niitä ei voida periä tai syytäisi ihan mitä tahansa kunnianloukkauksia tai leimaavaa puhetta vaikkapa työttömistä ei heitä voida saattaa rikosoikeudelliseen vastuuseen.

   ”Suomeen perustettu osaamiskeskus torjuu hybridiuhkia – mutta miksi ihmeessä se on suojassa lain kouralta?”
   https://yle.fi/uutiset/3-9853804

   Jo se, että Suomeen tarvitaan keskuksia jotka toimivat kokonaan lain yläpuolella kertoo mitä varten se on perustettu. Saapi nähdä millaisen diagnoosin antavat pitkäaikaistyöttömille jatkossa kun ei enää tarvitse diagnoosin noudattaa Suomen lakia vaan siihen voi laittaa mukaan mitä vain kuulopuhetta tai kunnianloukkauksia tms…

 8. Mauri Pulkkinen

  Jari Lindströmille ei ole tainnut valjeta, että käsitteellisiä eroja on arvopohjassa, ideologiassa ja politiikassa.

  Suomalainen arvopohja nojaa pitkälti kristilliseen, luterilaiseen ihmiskäsitykseen ja hyveisiin: lähimmäisenrakkaus, anteeksianto, armo, heikomman auttaminen etc.

  Ideologioita on rakennettu yhdistäen arvoja, filosofisia linjoja, talousoppeja, demokratiakäsityksiä ym. painottaen niitä eri tavoin. Sokeaa, yhtä ”oikeaa” ideologiaa painottavaa käsitystä asioiden hoidossa esiintyy ja vaaditaan yleensä vain diktatuuria muistuttavissa oloissa.

  Politiikka on ideologian soveltamista käytäntöön tai vaalikoneistorakennelmana vain väline vallan saavuttamiseen. Populistit, joihin Lindström kuuluu, edustavat joustavalla tavalla valtapyrkimyksiä keinoja kaihtamatta ja kuvitellen, että toiset ovat samanlaisia.

  Jaan pitkälti Sakun näkemyksiä, mutta yksittäisissä asioissa saatan olla eri mieltä, mutta kokonaiskuvassa isona linjana kävisimme hyvistä ystävistä, jotka osaavat käydä kummankin ajattelua edistävää dialogia.

  Täysin hölmöä on väittää, että Saku olisi politrukki, joka vaalisi puolueen, tässä tapauksessa SDP:n. puolueohjelman säntillistä noudattamista. En itsekään ole mikään puolueortodoksi, vaikka demari olenkin. Eri näkökulmia painottava keskustelu ja rakentava ”toisinajattelu” ovat tae ajattelun säilymisestä dynaamisena ja tulevaisuuteen suuntautuvana.

 9. Paula

  Ja niistä psykososiaalisista ongelmista. Eiköhän niitä ole joka ryhmässä eli lapsissa, nuorissa, työssä olevissa, työttömissä, eläkeläisissä, köyhissä, keskituloisissa ja rikkaissa. Itse, kun katson ympärilleni, niin voin sanoa, että vähiten työttömissä.

  • teemu heinola

   Jaan näkemyksesi. Aikanaan oli semmoinen lausahdus että on tervettä olla syrjässä pohjimmiltaan mielisairaassa yhteiskunnassa.

   Itse olen huomannut että tämän maan ainoa toivo lepää niissä yksilöissä jotka ovat erkaantuneet lauma-ajattelusta itsenäisiksi ajattelijoiksi. Ja niitä yksilöitä tapaa juuri työttömissä, mutta harvemmin työssäkäyvissä.

   Näitä yksilöitä on ollut aina ja tulee aina olemaan, ja aina lauma jahtaa näitä yksilöitä johtajiensa säestyksellä.

 10. Sauli

  Juu, se on kauhea aate tuo sosiaalidemokratia. Kommunismi on tappanut kymmeniä miljoonia, kansallissosialismi samoin. Sosiaalidemokratian suurin synti lienee se, että siinä kaikilla on keskimääräisen tylsää. Työministerin asenne on sekä typerä että ideologinen. Kun talous kuitenkin on enemmän uskon kuin tieteen asia, on selvää että talous toimii siitäkin huolimatta kenen ideologia sattuu kulloinkin muodissa olemaan. Suhdanteet vaihtelevat ja seitsemää hyvää vuotta seuraa vääjäämättä seitsemän huonoa.

  Ne jotka ovat kiinnostuneet rahasta pärjäävät yleensä suhdanteista ja ideologioista riippumatta. Ongelmia tulee, kun rahasta kiinnostuneet alkavat hamuta valtaa ja saavat sitä. Herra työministerin ongelma on siinä, että hän on ideologisesti asettunut rahan puolelle, sen juoksupojaksi edistämään ideologiaa joka, no, palvelee ja valmiiksi rikkaita. Demokratia toimii parhaiten silloin kun rahan vallalle on olemassa edes jossain määrin uskottava poliittinen oppositio. Tätä uskottavuutta on edustanut näihin päiviin vasemmisto, mutta eipä edusta enää, ei ainakaan äänestäjämäärillä mitattuna.

  Ja tässä ollaan. Meillä on työministerinä laborantti jonka ymmärrys taloudesta perustuu omakohtaisiin kokemuksiin ja havaintoihin. Tässä maailmassa työtön on syy työttömyyteen, ei työttömyyden seuraus. Tässä ideologiassa työtön on laiska ja saamaton vätys, joka tarvitsee keppiä jotta pääsee edes sängystä ylös. Tästä asenneilmastosta käsin on helppo tehdä päätöksiä jotka ovat kaukana työttömien arjesta. On käsittämätöntä äänestäjien ja varsinkin työttömien halveksuntaa, jos ministeri ei tunnusta tilastokikkailua. Jos hän taas ei tunnista, niin sopii kysyä mitä helvetin virkaa on, anteeksi vain, noin kädettömällä ministerillä…

 11. Samppa Haapavaara

  Lika barn leka bäst, taisi olla yksi sanonta, ja toinen on, että kyllä koira koiran tuntee.

  Tämä vaan tähän Ministerin freudilaiseen, kyllähän nyt pitkäaikaistyötön tietää työttömyyden ongelmat, omalta kohdaltaan.

  Itse saatan olla asiasta erimieltä, mutta olenkin vain pätkätyöläinen. En pitkäaikaistyötön. Enkä ministeri.

 12. Rosa Warski

  ”Ja Taru, usein syytetään siitä kun joku omii itselleen ja asialleen kansan. Uskon, että MONI on vihainen, mutta KANSA?”

  No nyt tuli sitten Lindströmin omasta suusta, ettei hän ole kansan asialla. Ja jos onkin, niin työttömät eivät ole kansaa.

  • Teppo Palmroos

   Nyt on vain päätetty, että työttömyys laskee. Kohta pian sekin päätös perutaan.

   • AMK

    Ei,vaan päätetään ministeritasolla työttömät tekevät työtä saadakseen työttömyyskorvauksen,mikä ihmetyttää pientä jalankuljijaa miksi työttömän…sehän ei koskaan mene joillekaan tajuntaan omaa oksaansa sahaavat pudotus voi olla karua hällä väliä nyt ja tässä menee hyvin mutta entäs huomenna? Teppo kiitos,lisää iltiksen etusivuja.

 13. Eino

  Great UPP! Argumenteillasi upotit kyllä Lindstömin limboselittelyt totuuden/kansalaistodellisuuden suohon. Nyt on sinisillä (eli uuvateilla) kova työ koettaa pelastaa se vähäinenkin ”tavallisten ihmisten puolue” -imago mitä niillä on jäljellä tässä varakkaimman kansanosan hard-core neoliberal- hallituksessa, varsinkin kun luultavasti hyvin monet uuvattisinisiä (tuolloin tietenkin vielä persuja) edellisissä vaaleissa äänestäneistä saattoivat olla juuri työttömiä. Joten Lindstömin & kumppaneiden suu varmasti käy ahkerasti ja selitystä valuu solkenaan myös jatkossa ja opportunistisen politiikanteon tuuliviirissä roikutaan kynsin sekä hampain, kun vaalien lähestyessä puolueen kohtalon epävarmuus pakostakin lisääntyy. Puolueen imagokuvaa ei taida auttaa nyt ollenkaan, että Soini on julkisesti tunnustanut ihailevansa poliittisista johtajista juuri Margaret ”let the rich get richer” -Thatcheriä. Eipä sen puoleen, että tavallisen kansan näkökulmasta vaikuttaisi yhtään valoisammalta nykypersujenkaan suunnalla, onhan Huhtasaari Donald Trumpin julkihurmioitunut fani. Idonlinsa on juuri esittänyt massiivisia veronalennuksia jenkkilän rikkaimmalle desiilille.
  (laitoin linkin lähinnä tuon Thatcherin herkullisen kuvan takia mut artikkeli myös jees)
  https://rwer.wordpress.com/?s=beyond+market+vs+state

  • Turo Mustakallio

   Eduskunnassa vaikuttaa ryhmä sin?
   Eikö se ole englantia ja tarkoittaa syntiä?
   Voi se olla ruotsiakin?

   Eiköhän tähän sopisi laulu musikaalista Viulunsoittaja katolla.
   – Rikas mies, jos oisin…..

 14. Jyrki

  Työministerin kommentti:

  Kiitos linkistä- ja vinkistä. Pitänee antaa asiantuntijoille palautetta, että teidän asiantuntemuksenne on ammuttu alas. Ja että ainoa totuus asiasta löytyy Uuninpankkopojalta, ja vieläpä ihan puolueeton sellainen. Ilman mitään ideologiaa…

  joka lainattu täältä kommenttiosuudesta http://jarilindstrom.puheenvuoro.uusisuomi.fi/243659-tyottomyys-ja-tilastot

  Eli Uuninpankkopojan tekemät tekstit on siis vain se niin sanottu juttu,koska taustat tiedetään jne. Joten ilmeisesti kommenteilla Uuninpankkopojan blogeihin täällä ei ole mitään merkitystä ministerille/ministereille ja kaikkein vähiten näiden itse työministerin suuresti arvostamien ”asiantuntija” lausuntoihin työttömyydestä mitä lie ovatkaan. Ovathan asiantuntijat todennäköisellä 2000-10000e/kk palkkioillaan tietysti oikeassa, vaikka koskaan eivät ole työttömänä olleetkaan. Joka tapauksessa he saavat rahaa työstään palkkana tai palkkiona.

  Itsehän taas pelkkänä kommentoijana ja työttömänä ja käytännön orjatyöstä, humpuuki koulutuksista, kyykytyksestä ja nöyryyttämisestä laajan kokemuksen omaavana en ole äänestänyt SDP enää pitkään aikaan. En myöskään tule äänestämään varmasti pitkään aikaan tuskin koskaan enää. Sen verran pahasti olen pettynyt heidän toimintaan. Sen sijaan olen mennyt äänestämään ideologisia Persuja ikävä kyllä kuvitellen tästä olevan jotain hyötyä. Ja joutunut toteamaan, että virhe oli sekin, joka ei myöskään enää toistu varmasti koskaan. Eli tulen äänestämään seuraavissa vaaleissa taas jotain muuta.

  Eli lopulta ilmeisesti ainoaksi perusteeksi ohittaa kaikkien komentoijien mielipiteet tähän blogiin voidaan kuitata työministerin ”lipsautuksella” ainakin pitkäaikaistyöttömien olevan: ”psykososiaalisia ongelmia” .

  Ja näin syykin siihen miksi ministeriaitiota ei kiinnosta peen vertaa työttömien mielipiteet nykyisistä nöyryytys kyykytys ja päähän potkinta toimenpiteistä. Tulipa ne tänne blogiin tai vaikka suoraan päin naamaa sanottuna kansalaistapaamisissa turuilla ja toreilla niin sanotusti. Tai vain sähköpostina/kirjepostina heille. Jotka varmaan kaikkein helpoin juttu viskata psykososiaalisten ongelmien lähettämä palaute mappi ööhön eli roskiin.

  En myöskään usko alkuunkaan, että työministeri ajattelee yksinään ainakin pitkäaikaistyöttömien olevan psykososiaalisia ongelmia. Kyllä minä uskon, että sama ajattelutapa on iskostunut kaikkiin tai ainakin hyvin moniin ministereihin ja rivikansanedustajiinkin. Nyt tämä vain lipsahti kerrankin julki. Vaikka on tämä lipsautus myös iso hatun noston arvoinen juttu toisaalta myös työministerille, kun kertoi totuuden valtaapitävien mielenliikkeistä.

  Positiivista varmaan on myös nyt se, että monet ei kaikki pitkäaikaistyöttömät on saaneet viimein diagnoosin suoraan työministeriltä. Mikä on heidän ongelmansa. Vikahan on selkeästi työttömien päässä. Varsinkin pitkäaikaistyöttömien.

  Toki ei kaikkien, koska työministeri ehtinytkin jo vähän korjailee diagnoosin laajuutta työttömistä. Joten nyt ne ketkä kokee jääneensä ilman diagnoosia joutuu sitä varmasti tulevaisuudessa odottelemaan kaikenlaisissa tulevaisuuden kyykytys/nöyryytys toimenpiteissä ilman palkkaa työstä. Kunnes heidän diagnoosinsa syy selviää, että miksei he saa PALKKAA orjatöistä tai muutenkaan.

 15. AMK

  onko herra myös lukenut oman wikipediasta esimerkiksi tämän:Lindström uhkasi työnantajia KELA-maksun palautukselta jos ne eivät lähde mukaan Juha Sipilän yhteiskuntasopimukseen. Hallitusta oli kritisoitu siitä, että kaikki painostustoimet yhteiskuntasopimusta koskien kohdistuivat työntekijäpuoleen, minkä johdosta Lindström kirjoitti lausunnossaan: ”On synnytetty kuva siitä, että työnantajien ei tarvitse muuta kuin odotella, että Sipilän hallitus hoitaisi heidän puolestaan kilpailukyvyn palauttamisen.”[4] EK:n toimitusjohtaja syytti nopeasti lausunnon jälkeen työministeriä sooloilusta[5], minkä jälkeen pääministeri otti Lindströmin puhutteluun. Keskustelun jälkeen Lindström myönsi ettei asia kuulunut hallitusohjelmaan, vaan se oli hänen oma ”ulostulonsa”.[4]

  Lindström on kertonut voivansa harkita kuolemanrangaistusta joissain tapauksissa.[6]

  • AMK

   Kuolemanrangaistus työttömille….no sitähän hän ajaa,ymmärtäen miltä työttämästä tuntuu onhan ihan omakohtaisestikokenut työttömyyden vaikka saikin korvauksia enemmän kuin työssäkäyvä sarisairaanhoitaja.Niinhän pää menee sekaisin kun tuottamattomasta ”työstä ”maksetaan palkiota veronmaksajien lompakosta.

 16. AMK

  Entäs kone irtisanoo työntekijöitä jotka ovat olleet palkkaa saavia,nykyhallituksen mukaan työtekijöillenhän ei tarvitse maksaa palkkaa,eli kone odottaa kieli pitkällä ilmaisia(kenelle ilmaisia veronmaksajille) työntekijöitä,ilmaista ja ilmaista kuis ja kenenkä selkälihasteksesta se otetaan miettikää miksi tulee veronkorotuksia,koska vielä palkkaa saavat maksavat veroja enemmän -herroille lisää liksaa.????

  • Karrimanderas

   Ei menny nekä viime vuoden 400 miljoonaa yritystukina hukkaan…

 17. Rintsu

  Kyllä monilla pitkäaikaistyöttömillä on psykososiaalisia ongelmia ennemmin tai myöhemmin.
  Kas kun pitkäaikaustyöttömyys aiheuttaa niitä siinä missä sairaalassa olemisesta voi saada makuuhaavoja tai sairaalabakteerin.
  Hallituksen kyykytystoimet eivät niitä ongelmia totisesti paranna.

 18. Sami hosiokoski

  Olen 40-vuotias mies. Työurani oli 4-vuotta osa-aikaisena pakkaajana. Olisi sekin jäänyt tekemättä. Jos olisin ollut virallisesti työtön. Siihen aikaan työtön ei saanut ottaa osa-aika työtä vastaan. Elikkä pointti on se, että Suomessa on kymmeniä tuhansia ihmisiä, jotka ovat lähes koko elämänsä työttömyys korvauksilla, se vaan nyt on niin, jotkut kituuttavat vuosia alennetulla toimeentulotuen osalla. Sairaat eläkeläiset ja työttömät ja opiskelijat ovat olleet nykyhallitituksen ampumaradalla, ei hyvä.

 19. Paula

  Työministeri mainitsi työttömien psykososiaaliset ongelmat. Mutta pitäisihän hänen ymmärtää, että niitä on varmasti yhtä paljon myös työssä käyvillä, joten turha tuolla on korvamerkitä työttömiä. Hänellä itselläänhän oli psykososiaalisia ongelmia, kun jäi työn psykososiaalisen kuormittavuuden vuoksi sairaslomalle.

 20. Marko

  Itse kantelin eduskunnan oikeusasiamiehelle viime keväisestä ministeri Kai Mykkäsen twiitistä, jossa hän kehui työllisyyden parantuneen työttömien uusien määräaikaishaastatteluiden seurauksena. Tästä asiasta oli lehdessä uutinen. Oikeusasiamies vastasi yliolkaisesti ja tiivistetysti näin: koska Kai Mykkänen on poliitikko, niin hän saa siitä syystä valehdella.

  • töytön

   Äsken Lindström kehui lisää haastatteluista saaduista tuloksista. Kuulemma monta tuhatta saatiin putsattua tilastoja rumentamasta hus pois 🙂

  • liisa hirvonen

   Työttömiä haastateltiin 3-4 kuukauden välein ainakin vuoteen 2014 asti. Sitten leikattiin Te-palveluista, irtisanottiin väkeä ja organisaatiota ”uudistettiin”. Nyt sama typistetty väki joutuu tekemään liukuhihnatyönä näitä haastatteluja. Sähköiset palvelut eivät toimi kuten pitäisi ja työttömät on ripoteltu jo kolmeen eri kokeiluun. Työvoimapalvelujen ammattilaiset on sijoitettuna kuka mihinkin kokeiluun, ja tulevaisuus on epävarmaa kun Sotemyllerrys muuttaa nämäkin palvelut/työsuhteet. Tämä hallitus on kyllä saanut koko yhteiskunnan niin sekaisin, että pahaa tekee ja seuraukset tulevat olemaan kamalat.

  • AMK

   Yleensä tavallinen ihminen joutuu vastamaan valehtelusta esim.veronkierrosta jne. mutta kun veronkierron ammattilaiset pääsevät säätämään itselleen sopivia lakeja kaikki on ihan okey heidän mielestään mutta pienituloisilta pitää ottaa kaikki pois heillähäm ei ole asiaa hallintarekisteriin.Poliitikothan eivät tee muutakuin valehtelevat sehän on heidän työtänsä ja siitähän ei makseta palkkaa vaan veronmaksajat auliisti antavat??? palkkiota.Ja he keksivät idiksen palkkoja pitää alentaa tai että työstä ei tarvi enää maksaa palkkaa vaan siitä maksetaan vain etuutta mutta heidän saamiin palkkioihin ei satuta,kuka on niin tyhmä että omaa oksaansa sahaisi…immeinen joka ei omaa nenäänsä pitenmäelle näe..moni kompuroi omassa ansassaan tarpeen tullessa hyvävelikerho auttaa.Tämän he vannovat sormet raamatulla …niin minkä??Valheella kun vain on lyhyet jäljet poliitikoille pitkät ja jotkut sen epäoikeuden toivottavasti korjaa kunhan nyt vain katsotaan kuinka tämä toimii,sipilän koekeittiö jos ei toimi itse en seokssa kärsi kaniinit ovat sitä varten valittu.

 21. AMK

  Valhe:”Valheilla on pitkät jäljet
  3.9.2014 04:52 Ilkka Hyttinen Emävalheet Valheet Valkoiset valheet 9 kommenttia ilmoita asiaton viesti
  Valhe. Emävalhe. ”Valkea valhe”. No, ainakin ”harmaa valhe”, ”sinivalkoinen valhe”. – Älä nyt ole noin pikkumainen…

  Vai pikkumainen. ”Valheella on lyhyet jäljet”, sanotaan. – Eikun valheella on pitkät jäljet, sen seurauksilla, ainakin Jumalan Sanan, Raamatun mukaan.

  Valhe on asia, jolla voit ehkä yrittää pelastaa itsesi. Toisaalta valheilla voi yrittää myös kaivaa kuoppia joita ei itsekään näe. Siksi näihin kuoppiin useimmiten joutuu itse – Valheella on lyhyet jäljet – siitä jää äkkiä kiinni, kuten on viimeaikoinakin havaittu. Valheiden käyttö on monimutkainen prosessi. Vaikka valheet ovat olleet keskeinen osa ihmiskieltä jo historian alkuhämäristä asti, niin silti harvoin pysähdytään kysymään, mitä valhe oikeastaan on. Perinteisen näkemyksen mukaan valhe on ”jotakin, joka ei ole totta”. Ikävä kyllä tämä ei ole mikään tyhjentävä vastaus, vaan se johtaa vain suurempaan filosofeja ( filosofeja) kiusaavaan kysymykseen: mitä on totuus (’ totuus’ , Totuus = Raamattu)? Valheen määrittelyn vaikeus tekee valheen määritelmästä valehtelun hyvin yksinkertaiseksi. Sama yksinkertaistettuna: koska valheen varsinainen määritelmä on melko huvittava, siitä on kätevämpi yrittää valehdella lapsenmielisille (lapsille). – Ei aikuisille, ei asian tiedostaville, saati sitten alan ammattilaisille.

  valhe =

  – vilpillisesti esitettävä totuudenvastainen, perätön väittämä tai tieto. esim. Levittää valheita työtovereistaan. Syöttää jklle valheita. Se on valhe! Saada jku kiinni valheesta. Kuvaannollinen esim. Valkoinen [= viaton, hyvässä tarkoituksessa esitetty] valhe. ”Valheella on lyhyet jäljet.”

  – jostakin joka ei ole aitoa, todellista tai todellisuudessa olemassa olevaa. esim. Perustaa elämänsä valheelle. Hänen rakkautensa oli pelkkää valhetta. [ks. jälki]

  ”David Wilkerson

  • Lauri Tudeer

   Väitit, että eläkkeelle siirtyy tänä vuonna noin 50000 ihmistä enemmän kuin työvoimaan tulee lisää ja että se pahentaisi työttömyyttä. Luku tuntuu suorastaan mahdottomalta. Ei kai suurinpiirtein 1952 vuosiluokan elossaolevia ole sentään noin paljoa enempää kuin 90-luvun lopun vuosiluokassa. Etenkin kuin työvoiman lisäykseen pitäisi ottaa maahanmuuttaneet mukaan sitä mukaa kun saavat työluvan.

   Muutenkin väite, että tuo pahentaisi työttömyyttä on kyseenalainen, ei kai työeläkkeelle pääsy ole mitään tilastotemppuilua.

Kommentoi »

Comments are closed