Ideologiaa, politiikkaa ja totuutta

-Kiitos linkistä  ja vinkistä. Pitänee antaa asiantuntijoille palautetta, että teidän asiantuntemuksenne on ammuttu alas. Ja että ainoa totuus asiasta löytyy Uuninpankkopojalta, ja vieläpä ihan puolueeton sellainen. Ilman mitään ideologiaa…

jl

Näin vastasi työministeri Jari Lindström, kun hänen blogikirjotustaan kommentoitiin kertomalla mitä minä olen sanonut työvoimapolitiikasta. Olenhan minä sanonut siitä paljonkin, ja sanon vielä lisää. Ideologiaan palaan sitten lopuksi.

Kirjoituksessaan Lindström selventää ensin eduskunnan kyselytunnilla sanomaansa, ja siitä kiitos. Hän tuli sanoneeksi, että pitkäaikaistyötön ei ole vain työtön, vaan hänellä on paljon psykososiaalisia ongelmia. Ilman tätä täsmennystä minullekin olisi jäänyt sellainen käsitys, että ministerin mielestä kaikki pitkaikaistyöttömät ovat psykososiaalisia ongelmatapauksia.

Sen jälkeen Lindström kertoo, että Tilastokeskuksen ja ministeriön työttömyystilastot ovat erilaisia. Tämä ei liene enää kenellekään uutinen; ainakin minä kerroin asiasta jo tammikuussa 2013.

Sitten ministeri sanoo näin:

-Työnvälitystilastoissa (TEM) työttömyyden lasku oli jälleen erittäin voimakasta (laskua lähes 54 000 henkeä verrattuna viime vuoden elokuuhun). Näin suuri lasku selittyy sekä parantuneella työmarkkinatilanteella että edelleen myös määräaikaishaastattelujen vaikutuksella.

Tämä on aivan liian helppo selitys. Perustulokokeilussa on 2 000 työtöntä ja Lex Lindström on siirtänyt eläkkeelle 3 200 henkilöä.  Työttömyydestä yrittäjiksi siirrettyjä omaishoitajia on noin 2 000. Sivutoimiset kevytyrittäjät eivät enää voi olla työttömiä. Työmarkkinatuen saajista aktivointitoimenpiteissä eli työvoimakoulutuksessa tai palkattomassa työssä on 8 000 enemmän kuin vuosi sitten. Työllistyineistä työttömistä yhä suurempi osa on siirtynyt sovitellulle päivärahalle, koska tarjolla on lähinnä vain osa-aikatyötä, josta saadulla palkalla ei elä. Kokoaikaista palkkayötä on saanut hyvin harva, mutta toki heitäkin on. Tänä vuonna siirtyy ikänsä vuoksi työvoiman ulkopuolelle eli eläkkeelle noin 50 000 henkilöä enemmän kuin tulee työikään. Jos tätä ei ole huomioitu, niin työttömyys pahenee koko ajan.

Karenssiin on määrätty moninkertainen määrä viime vuoteen verrattuna. Heinä-elokuussa noin 14 000 työttömän työnhaku katkesi alkuuunsa, kun Te-hallinto muutti vähin äänin sähköisen asiointipalvelun työnhaun keskeyttäväksi ansaksi. Viime talvena alkaneet työttömien määräaikaishaastettelut, sähköinen työnhaku ja suoran yhteyden Te-toimistoon vaikeutuminen ovat saaneeet monet luopumaan työnhausta ja siirtymään toimeentulotuen asiakkaiksi.

Jos tämä oli taas sitä sosialidemokraattista ideologiaa, niin oikein hyvä niin. Minulle sosialidemokratia on aina tarkoittanut heikomman puolella olemista ja asioista puhumista niiden oikeilla nimillä. Varsinkin viime vaalikaudella arvostelin SDP:tä asiaperustein enemmän kuin moni eri puoluetta edustava. Olenpa tehnyt sitä tälläkin kaudella, viimeksi kesäkuussa, jolloin enemmistö SDP:n kansanedustajista äänesti työelämäkokeilun puolesta. Nykyisen hallituksen työvoimapolitiikka näyttäytyy minulle vain epätoivoisena tilastojen siivoamisena.

Jos minä puhun ideologiaa sanomalla asiat niin kuin ne ovat, niin mitä puhuu Lindström sanomalla vain hallitukselle myönteisiä asioita? Hän puhuu tietenkin politiikkaa.

(Kiitos Ulla Räsäselle tuota lyhyestä tilastosiivouksen yhteenvedosta.)

 

 

 

Kommentit (51)
 1. Antero Pönni
  30.9.2017, 10:01

  Nämä lukemat on myös esitettävä ministeri Lindströmille. Vaikka tuskinpa arvon ministeri niitä edes julkaisee, eli oikoisi omia puheitaan.
  Muistaakohan Lindström että itse putoaa samaan työttömien kuoppaan puolentoista vuoden päästä, mitä nyt on rakentanut työttömille.
  Eli tulee saamaan samaa ruoskaa kun muutkin työttömät, kun sopeutusrahan maksaminen loppuu. Oilko se vuoden yhden kauden kansanedustajille?

  1. Kimmo Paaso
   30.9.2017, 10:28

   Tuskin tippuu samaan kuoppaan kuin tavalliset työttömät. Kyllä nämä ovat jo solmineet sellaisia yhteyksiä, ja tehneet sellaisia palveluksia, ettei tarvitse kantaa huolta huomisesta. Sen takiahan 99,99 % ihmisistä alkaa pliitikoksi: turvatakseen OMAN elämän ja elintason. Ei muuttaakseen yhteiskuntaa/maailmaa paremmaksi paikaksi kaikille . . .

  2. Se on muuten hauska, että kaikki pitkäaikaistyöttömät leimataan sairaiksi ja hulluiksi, mutta työkyvyttömyyseläkettä tai vapautusta puolustusvoimien reservistä ei kuitenkaan kirjoiteta kirveelläkään vaikka olet ihan ministereiden puheissa sairas ja hullu päästäsi. Sairas ja hullu kun ei kuulu TE-toimiston asiakkaaksi tai reserviin. Paitsi tietenkin Suomessa.

   1. Reservistä voi erota ihan ilmoitusluontoisella lomakkeella, löytyy netistä. Tosin ”rangaistuksena” on käytävä 5 vuorokauden täydennyspalvelus siviilipalveluskeskuksessa.

   2. Mutta tosiaan erikoinen epäkohta.

 2. Hannele Vestola
  30.9.2017, 10:16

  Eikös perussuomalaiseen/siniseen ideologiaan pitäisi myös kuulua heikomman puolella oleminen? Se on tainnut unohtua jonnekin matkan varrelle.

  1. Saku Timonen
   30.9.2017, 10:24

   Ei sitä ole koskaan ollutkaan muualla kuin vaalipuheissa.

   1. Kennett Ylitalo
    30.9.2017, 15:15

    Ehkä ekaa kerta oon eri mieltä; jos sitä ei koskaa ole ollut, miten meillä on Suomalainen hyvinvointivaltio ylipäätään ollut olemassa? Jonkun on ollut pakko ajatella heikompia, muuten olis Sipilän poppoolla vähemmän mitä romuttaa.

    1. Karrimanderas
     30.9.2017, 18:32

     Kyllä, joku on joskus ajatellut heikompia ja ratkaisuksi on ajan myötä muovautunut hyvinvointivaltio. Perussuomalaiset eivät kuitenkaan ole sitä aikaansaaneet, eivätkä heikompien puolella ole muulloin kuin vaalien lähestyessä. Myöskään maamme itsenäisyys ei heille merkitse yhtään mitään, muulloin kuin vaalipuheita pidettäessä.

Kommentointi suljettu.