Verot kansan verta juo

Koska tähän aikaan vuodesta kaikkien pitää puhua verotuksesta, niin puhutaan sitten. Verkkouutiset kertoo, että liki puolet 3 000 euroa kuukaudessa ansaitsevan vuosittaisesta verokertymästä menee sosiaaliturvaan. Tarkemmin eriteltynä suurimmat sosiaaliturvamenot ovat työeläkkeet (4 859 euroa), sairaus ja toimintarajoitteisuus (1 546 euroa), perhe ja lapset (1 425 euroa) ja työttömyysturva kuten peruspäiväraha ja työmarkkinatuki (1 246 euroa).

Haa, sieltä se tuli! Sosiaaliturva! Työttömät lojuvat kotisohvilla keskituloisen rahoilla! Sivuutetaan kaikki muut ja keskitytään työttömiin. Ei puhuta mitään siitä, että työmarkkinatuesta maksetaan 20 prosenttia ennakonpidätystä. Tämä on hyväksi havaittu keino muokata mieliä. Sen huomasitte itsekin, sillä todennäköisesti sivuutitte lukiessanne kaikki muut, mutta huomasitte työttömyysturvan luvut.

Samaan aikaan hallituksen uusi lakiesitys ehdottaa, että verottajalta aiemmin pimitettyjä varoja voisi ilmoittaa verotettavaksi 0,5 prosentin korotuksella. Rikas veronkiertäjä välttyisi rikosoikeudelliselta rangaistukselta ja selviäisi 0,5 prosentin veronkorotuksella, jos hän ilmoittaisi vapaaehtoisesti aiemmin salaamansa varat. Hallituksen mukaan tämä ei ole ehdotus tehokkaan katumisen rangaistusta alentavasta vaikutuksesta.

Mitä muuta se sitten muka on? Jo aiemmin hallitus esitti samaa lievennystä puhuen tehokkaasta katumisesta, mutta esitys tyrmättiin. Nyt sama asia yritetään ujuttaa lainsäädäntöön vaivihkaa. Laki antaa nykyisin mahdollisuuden jopa 30 prosentin veronkorotukseen, joten nyt on tarjolla todella reilu kädenojennus veronkiertäjille.

Miten tämä mahtaa suhtautua perustuslakiin? Osa rikollisista päästetään ensin ilman rikosoikeudellista seuraamusta kaksoisrangaistuksen kiellon takia, ja sen lisäksi hallinnollinen seuraamus määrätään lähelle nollaa. Jos tavallinen kanslainen syyllistyy veronkiertoon, niin hän saa joko roiman veronkorotuksen tai todennäköisemmin joutuu oikeuteen. Hänet tuomitaan maksamaan pimitetty vero, ja sen päälle häntä rangaistaan joko vankeudella tai sakolla. Lisäksi hän joutuu maksamaan valtionkin oikeudenkäyntikulut.

Oikein, eihän se istu perustuslakiin mitenkään. Perustuslain mukaan ihmiset ovat yhdenvertaisia lain edessä, mutta jos tällainen esitys menee läpi, niin sitten perustuslakia pitää lukea kuin Orwellin Eläinten vallankumousta. Kaikki ihmiset ovat yhdenvertaisia lain edessä, mutta jotkut ihmiset ovat yhdenvertaisempia kuin toiset.

No niin, nyt olen osallistunut verokeskusteluun. Muistakaa aina mainita, että rikkaat maksavat valtaosan veroista, mutta unohtakaa sanoa, että he maksavat valtaosan vain tuloverosta, jonka osuus kaikista veroista on vain 20 prosentin luokkaa. Ja valittavat siitäkin koko ajan.

a

Kuva: Pysäytyskuva A-studio 1.11.2017

Kommentit (64)
  1. Jätin tuon A-studion katsomatta ihan vain sen takia, että sinne oli jostain syystä raahattu Wahlroos vaihteeksi julistamaan samaa vanhaa liturgiaansa. Hiukan toivoisi Yleltä mielikuvitusta vieraiden valintaan. Todennäköisesti toki Nalle oli valinnut itse itsensä tuohon ohjelmaan ja Yle oli vain nöyränä ottanut tarjouksen vastaan.

  2. Pertti Sihvola
    2.11.2017, 09:33

    Hieman karrikoiden.Kun yksityisen terveydenhuollon voitoista vähennetään niiden maksamat verot saadaan summa jonka yksityiset kansalaiset lahjoittavat bisnesmailmalle

Kommentointi suljettu.