Uuninpankkopoika Saku Timonen
Uuninpankkopoika Saku Timonen

Sujuu kuin suunniteltu

Eilen Meri-Lapin kunnat päättivät ulkoistaa kokonaisen sairaalan Mehiläiselle ja Keminmaa myi sote-kiinteistöjä kuudella miljoonalla eurolla kahdelle eri terveyspalveluyhtiölle.  Hallituksen keskustaministerit vääntelevät käsiään epätoivoisena: eihän tässä näin pitänyt käydä.

Minusta taas tuntuu, että juuri näin tässä pitikin käydä. Juuri tätähän varsinkin kokoomus terveysjättien lobbaamana on ajanut koko ajan, mutta keskusta ei ole sitä ymmärtänyt. Ei ole ymmärretty, että kunnilla on itsehallinto ja kuntapäättäjien ensisijainen tehtävä on turvata palvelut kuntalaisille. Kunnat eivät luota hallituksen soteen, vaan tekevät itse omat ratkaisunsa nyt, kun siihen on vielä mahdollisuus. Meri-Lapin nyt syntyneen sopimuksen mahdollinen purkaminen tulisi maksamaan kunnille 70 miljoonaa euroa. Eivät kunnat sitä pura, mutta jos maakunta eli käytännössä valtio haluaa sen osana sote-ratkaisua purkaa, niin se on sitten heidän murheensa.

Meri-Lapin kunnat siis valitsivat kahdesta pahasta mielestään pienemmän, enkä pysty niitä siitä moittimaan. Syy kuntien tekemään ratkaisuun selviää tästä jutusta. Valtion sote-suunnitelmien mukaan Länsi-Pohjan sairaala olisi käytännössä muuttunut terveyskeskukseksi.

Pohjois-Karjalassa on Siun Sotella omat ongelmansa. Siun Sotehan toimii jo samalla tavalla maakunnallisesti kuin koko maan on tarkoitus toimia tulevaisuudessa. Potilaille ja hoitajille tämä tietää melkoista jumppaa. Tänään kuulin tutusta ikämiehestä, joka jalkansa loukattuaan joutui tähän pyöritykseen. Häntä on kuljetettu ympäri maakuntaa kulloinkin vapaana olevaan terveyskeskuksen vuodepaikkaan, ja siinä hötäkässä astmalääkityskin unohtui. Paljon mainostettu digitalisaatio ei ole tietoinen sellaisen olemassaolosta, koska eri terveyskeskusten tietojärjestelmät eivät keskustele keskenään. Kukaan ei ole päävastuussa hoidosta, sillä vastuu on Siun Sotella.

Tällaiset tositapaukset pistävät entistä enemmän harkitsemaan terveyskeskuksen myyntiä terveysjätille, joka lupaa taata kaiken palvelun säilymisen paikkakunnalla. Se tietäisi julkisen palvelun romuttamista, mutta kysymys on muustakin kuin periaatteesta. Kysymys on potilaasta. Kun jopa Raimo Sailaksen mielestä sote on karannut käsistä ja potilas unohtunut, niin yksittäisten kuntien päätöksiä on vaikea mennä arvostelemaan.

Kun viime keväänä kerroin  terveysyritysten reviirijaosta, niin siitä pillastuttiin hämmästytävällä tavalla. Minun väitettiin  olevan valehtelija, ja jopa Attendo itse kiisti oman mainosvideonsa. Nykyisin kukaan ei enää epäile etteikö reviirejä olisi kaikessa hiljaisuudessa jaettu. Vain keskustan vastuuministerit eivät tätä ole ymmärtäneet. Kokoomuksessa se taidettiin ymmärtää, sillä puolueesta terveysjättien palvelukseen siirtyneet poliitikot ovat hoitaneet lobbauksen hyvin.

Keskusta on luullut suunnittelevansa sote-ratkaisua, mutta tosiasiassa ne ratkaisut on jo tehty muualla. Yksityistäminen etenee kuin suunniteltuna ja keskustaa on viety kuin pässiä narussa.

Kommentit (34)

 1. Jari Hannuniemi

  No siinäpä se, Länsi-Pohjan hankalassa tilanteessa kallistuttiin luottamaan enemmän yritykseen kuin maakuntahallintoon jota ei edes vielä ole. En osaa sanoa, kumpi olisi ollut vähemmän huono.

 2. taina huttunen

  Tarkennan: ”eri terveyskeskusten tietojärjestelmät eivät keskustele keskenään”.
  – kyllä ne keskustelevat . Sama tietojärjestelmä käytössä, mutta mikäli hoitajat/lääkärit eivät osaa tietoa etsiä, niin ei ne sieltä löydy. Tästä johtuu ongelmat ettei tieto siirry. Tietojärjestelmä kyllä mahdollistaa asian.

  • Veijo Virtanen

   Tieto ei siirry jos sitä jutuu etsimään! Potilaan KAIKKI tiedot pitää tulla sotu-numeron perusteella ruutuun. Ei pidä olla järjestelmää jossa yhden potilaan tietoja joutuu etsimään useasta järjestelmästä tai usealla hakusanalla.

  • Aina Marina

   Ihan jo HUS:n piirissä olen saanut täyttää useita lupapapereita samaan hoitoon liittyen, että tiedot saataisiin kaikille hoitaville tahoille. Ei ole ihan simppeliksi tehty tätä ja jos kyseessä on kymmenvuotias lapsi tai sitä vanhempi, voi olla vaikeaa saada mitään tietoja tai hoitaa asioita itse, saati huoltajana.

  • Rintsu

   Ihan omaa kokemusta on viime viikolta, että tiedot eivät tosiaankaan ole käytettävissä edes saman kaupungin sisällä.
   Minusta on tietoja ainakin Helsingissä, Vihdissä, Lohjalla, pohjanmaalla ja ainakin kahdella eri työterveysasemalla.
   Ihan joka kerta olen ilmoittanut, että hoitohenkilökunta saa mitä tahansa tietoa käyttää missä tahansa.

   Mutta tieto siirtyy vain sen verran mitä itse muistan juuri tänään.
   Sama juttu joka kerta kun paikka vaihtuu.

   • Taina huttunen

    Siun soten alueella on yksi sama tietojärjestelmä. Valitettavasti näitä järjestelmiä ei ole tehty käyttäjä ystävällisyys mielessä. Mikäli asiakas(=potilas) antaa luvan, kaikki käyntitiedot on nähtävillä. Mutta niitä sivua on kuulkaas monia…ja jos kiireessä työntekijä ei perehdy todella hyvin, voi tieto ns.hukkua. tietoviivettä on luonnollisesti, lääkärien sanelut tulevat viiveellä, mutta sitä varten on plemassa hoitajien lähetteet. Ja uskallan väittää ettei kaikille työntekijöillekään ole selvä, mistä mitäkin voi katsoa.

    • Aina Marina

     Saati että nuo luvat pitäisi jonkun kirjata tietoihin ennen kuin niitä voidaan toisaalla lukea..? Jos blogissa olleen esimerkin tapaan potilasta siirrellään vuodeosastolta toiseen, pitäisi kaikkien tietojen kulkea potilaan mukana. Se olisi vähintä. Ei tuossa vuodepaikkojen perässä siirtelyssä kyllä potilas ole hyvissä käsissä, eikä vastuunkantajaa löydy.

     Päätöksissä mennään muutenkin pääsääntöisesti äärimmäisyydestä toiseen. Ensin on kiireellisessäkin tilanteessa mahdotonta mennä muualle kuin oman ta:n hammashuoltoon ja muutoksen jälkeen kiireettömätkin ajat pitäisi ottaa milloin mistäkin kaukaa koko kaupungin alueelta o.O

 3. HTK

  Liikemiessijoittaja Juha Sipilä naruttaa härskisti kepulaisia kannattajiaan. Hän käyttää kannattajiensa hyväuskoisutta ja tietämättömyyttä häikäilemattä hyväkseen. Ei edes tiedetä, onko hänen salaisissa vakuutuskourissaan sijoituksia sosiaali- ja terveysalan yrityksiin. Jos on, niin pääministeri tulee taloudellisesti hyötymään ajamastaan sote-poiltiikastaan.

  On mahdotonta tietää, liittyykö sote-valmisteluun rakenteellista tai salaista korruptiota. Se jäänee lobbaustoiminnan ja liikesalaisuuksien piiloon. Vasta tulevaisuudessa historiantutkimus voinee paljastaa sitä.

  Maakuntahallinnon suunniteltu toimeenpano ”valinnanvapauden” varjossa luo edellytyksiä erittäin laajamittaiseen ulkoistamiseen ja yksityistämiseen, jonka kansalaiset mukisematta kustantavat lisäveroina, sosiaali- ja terveysturvan leikkauksina ja palvelujen hinnankorotuksina.

  • Putte

   Niin, kukapa voi toiminnan perusteella uskoa, että Sipilä ja Berner olisivat pesunkestäviä kepulaisia. Kokoomuksen ja ET:n myyriä ovat molemmat.

   • ANJA

    Tulipa minun ajatuksen nyt jonkun kirjoituksena.

  • Aina Marina

   Näin juuri 🙁

  • liisa hirvonen

   Ja viimeisessä puolueiden kannatusgallupissa (yle) kokoomuksen kannatus oli jo yli 21%. Sellaiset poliittiset päättäjät ja poliittinen valta kuin on kannattajakunta. Hölmöjä viedään kuin pässiä narussa.

 4. timo harju

  No niin. Koko soten suunnittelun karmea avuttomuus ja osaamattomuus rupeaa konkretisoitumaan. Kun sitä vielä ruoski eteen päin tolkuttoman ahneuden siivittämä kiire riittää lopputuloksessa pureskelemista tulevina vuosina. Se on selvä, ettei Länsi-Pohjassa mikään veli ole odottamassa vaan pörssipohjainen liikeyritys.

  Tässä olivat kuntapäättäjät puun ja kuoren välissä. Aivan yksittäisenä esimerkkinä erikoissairaanhoidon puolelta vaikka maan- ja itse asiassa koko Euroopan kuulu Tornion Keropudas ja siellä kehitetyt psykiatrisen hoidon mallit. Nyt ne ilmeisesti tulevat säilymään Torniossa.

  Tästä se lähtee. Malja kansanterveydelle.

 5. Raimo Korhonen

  Yhtenä tekijänä on myös THL:n ja ministeriön lääkärivirkamiesten keskittämisinto (päivystysasetus!), joka ajaa alas lähipalveluita – ja tottakai sairaanhoitopiirit ja niiden keskuskaupungit ovat innolla mukana keskittämässä. Jos sitten yksityinen toimija lupaa turvata lähipalvelut, ei ole ihme, että kunnat siihen tarttuvat. Lasku tulee myöhemmin.

 6. Siru Pola

  Ikävä kyllä olet oikeassa.

  Mitä tulee niihin Sipilän sijoituksiin, niin tottakai niissä pitää olla terveysfirmat yhtenä kohteena. Muutenhan salkkujen hoitajat olisivat sössineet hommansa täysin.

  • timo harju

   Ei sitä hallintarekisteriä turhaan ajettu kuin käärmettä pyssyyn. Meillä ei ole käytännössä mahdollista tietää, kuka terveydellämme rahastaa. Ei mitään mahdollisuuksia kontrolloida, millainen oman edun ajaminen ja oman varallisuuden kartuttaminen kulloistakin yhteiskunnallista päätöstä siivittää. Mikään häpeän käsite tai kontrollin pelko ei tällaista hallintoa tienkään sido, vai mitä Orpo ja Sipilä?

   • Aina Marina

    Näinpä 🙁

    Sipilä ei todellakaan lisää luottamusta ”uskovaisiin” ja hallaa ”uskovaisten” maineelle tekee omalla sarallaan eräs Päivi. Mahtaako kummallakaan olla oikeasti kristillistä vakaumusta, vai lieneekö vain keppiheppa erilaisiin luottamustoimiin…

 7. Tuula Härmä

  Joo ja nyt jo uhataan mm. eläkkeiden leikkausta, jos luvattuja Sote-säästöja 3 mrd ei synny. Aivan varmasti ei. Varmaan kaikki olemme samaa mieltä, että uudistusta tarvitaan, mutta ei tällä tavoin.

 8. Jyrki


  Kun jopa Raimo Sailaksen mielestä sote on karannut käsistä ja potilas unohtunut, niin yksittäisten kuntien päätöksiä on vaikea mennä arvostelemaan.

  Ei potilas ole mihinkään ole unohtunut. Kuten ei työtönkään työttömyyden hoidossa.
  Kummastakin niin potilaasta kuin työttömästä on vain tehty pelinappuloita, joilla bisneksiä nimeltä terveydenhuolto ja työttömyyden hoito pyöritetään. Eli heidän rooli asiakkaasta on muuttunut bisneksen osaksi kummassakin tapauksessa.

  Ainoa ero tässä on vain tällä hetkellä se. Että terveydenhuolto bisneksen syntyä jokainen meistä on nyt todistamassa miten se syntyy hyvin likaisella pelillä jos niin voi sanoa. Mutta tulevaisuudessa kaikki bisnes potilailla on vain oikein. Mitä meni sairastumaan oma vika jne. Jos asiaa kärjistetään.

  Sama meno on jo työttömyyden hoidossa. Paitsi, että siinä on jo ohitettu melkein tuo likainen peli sen syntyvaiheessa. Sitä ei ehkä ole huomanneet kuin työttömät vuosien saatossa. Ja nyt voidaan jo vapautuneesti median välityksellä syyllistää työttömiä eli noin 300 000- 500 000 siitä, että mikseivät mene töihin kuulemma tilastojen mukaan ainakin 100 000 työpaikkaa auki, koska mediassa näin sanotaan!

  Tulevaisuudessa voi olla myös mielenkiintoista olla yhtä aikaa työtön ja kipeä. Eli olla kahden eri bisneksen pelinappula, joita pyöritetään verovaroilla. Ehkä näiden bisneksien tekijät näkee yhteisiä synergiaetuja. Ja loppu on vain historiaa…

 9. HTK

  Suunnitellun sosiaali- ja terveyspalvelujen uudistuksen karkeaksi tai jopa tahalliseksi puutteeksi jäi se, että alan lähipalvelut aiotaan jättää laissa tyystin turvaamatta. Se on yhtenä syynä, miksi syrjäseutujen kunnat kaupallisten yritysten houkutuksiin kuin hukkuva oljenkorteen.

  Kun lähipalveluista päättäminen jätetään maakunnan päätettäviksi, niin syrjäalueilla ei ole poliittista voimaa eikä niiden pieni väestöpohja ja heikko ostovoima estä niiden hävittämistä kotikunnan alueelta. Sen vuoksi lääkäripalvelut saattavat hävitä niin Juuasta kuin Ilomantsista. Lainsuojattomina sote-alan lähipalveluille käy samoin kuin syrjäseutujen postipalveluille on käynyt. Jäävätkö sairaanhoitajien mahdollisesti ylläpitämät terveyskioskit ja kaupungeista tulevat ambulanssikyydit ainoiksi maaseudun julkisiksi lähipalveluiksi. Lähipalvelujen ainoiksi tehtäviksi jätettäneen tarttuvien kulkutautien torjunta jotta ne eivät leviäisi sieltä keskuskaupunkeihin.

  Muinaisessa Neuvostoliitossa aluepolitiikka oli ainakin avomielisempää: siellä lukuisat maaseutupaikkakunnat julistettiin perspektiivittömiksi. Hallituksen kaavailemat sote- ja maakuntauudistukset saattavat johtaa samaan kun julkiset palvelut hävitetään maaseudulta: ainoastaan ulosottomiehet matkustavat maaseudulle perintätoimissaan. Ehdotetussa muodossaan Sipilän hallituksen esittämät muutokset johtavat taantumukselliseen suuntaan.

 10. HTK

  Uuninpankkopoika Saku selostaa hyvin sosiaali- ja terveysalan suuryritysten reviirien jakoa. Välillisen demokratian keinoin valvottu julkiset sosiaali- ja terveyspalvelujen monopoli tullaan korvaamaan yksityisillä monopoleilla. Ne voivat keskenään muodostaa samantapaisia salaisia kartelleja kuin asfaltointiyhtiöt olivat tehnee keskenään t: sopivat yhteisesti palvelujen hinnat ja reviirien jaon. Mikään demokraattinen kontrolli ei niihin ulotu, ainoa kontrolli on niiden omavalvonta ja yhtiön tilintarkastajien kontrolli osakkeiden omistajien etujen valvojana. Hallintarekistereiden suojaan piiloutuneita omistajat ja saalistajat eivät paljasteta julkisesti.

  Sosiaali- ja terveyskapitalistit vievät veri- ja verorahamme veroparatiiseihin. Suomesta tulee sosiaali- ja terveysalan yksityistämisen ja kaupallistamisen eurooppalainen koelaboratorio, jotta malli voidaan levittää koko Euroopan laajuiseksi.

 11. Rosa Warski

  En pysty edes kuvittelemaan, miten kalliiksi tämä vielä tulee.
  Mutta yritetään.

  Jenkkilässä, jossa yksityinen terveydenhuolto on tosiasia, kansalainen käyttää terveydenhuoltoon yli kaksi kertaa sen, mitä muissa kehittyneissä maissa. THL:n tuoreimman raportin mukaan Suomi maksoi terveydenhuollosta vuonna 2015 yhteensä 19,8 miljardia euroa.

  https://www.cnbc.com/2017/06/23/heres-how-much-the-average-american-spends-on-health-care.html
  https://www.thl.fi/fi/tilastot/tilastot-aiheittain/sosiaali-ja-terveydenhuollon-talous/terveydenhuollon-menot-ja-rahoitus

  SOTE:n odotettavissa oleva lasku on siis yli 40 miljardia euroa.

  • Rintsu

   No tuo on ihan yhtä hyvä tapa arvioida kustannusnousua kuin moni muukin.
   Ainakin parempi kuin hallituksen esittämät säästöt jotka ovat olemassa vain hallituksen mielikuvituksessa.
   Johtopäätöksessäsi on sitten hieman korjattavaa. Soten hinta ei ole noin arvioituna 40 miljardia vaan sotesta koituva lisälasku olisi 20 miljardia.
   Joka vuosi.

 12. Sairas Vance

  Seuraavaksi aletaan myymään pakolliseksi muodostuvaa terveysvakuutusta ja sitten onkin vakuutusyhtiöiden aika taputtaa käsiään vähän laihempien aikojen jälkeen. Sitten kysellään taas kenen salkuissa on vakuutusyhtiöden papereita.

 13. Kati Peltola

  Kemin valtuuston sosialidemokraatit ratkaisivat tämän kaupan. Yrittävät paeta sutta, mutta karhu tulee vastaan. Keskusta saa syyttää omaa puoluejohtoaan, joka vaalien jälkeen uhrasi sosiaali- ja terveyspalvelujen uudistuksen kokoomuskarhulle. Perheyritysten liiton aktivistit Juha Sipilä, Matti Vanhanen ja Anne Berner pitävät huolta siitä, että kasvottomat ylikansalliset pörssiyritykset saavat ahmia sosiaali- ja terveyspalvelujen tuottavimmat palat. Maakunnille jää huolehtiminen kalleimmista tapauksista.

  • Rintsu

   Päätöshän on vaihtoehto, että myydäänkö nyt ja otetaan rahat vai annetaanko myöhemmin ilmaiseksi?
   En ihmettele kuntien päätöstä yhtään koska muita vaihtoehtoja ei oikein ollut.

  • Arto Alila

   ”Kemin valtuuston sosialidemokraatit ratkaisivat tämän kaupan”.

   Kappas, en tiennytkään, että demareilla on nykyään tällainen ylivalta Lapissa, pyörittävät kokonaista maakuntaa miten tahtovat. Maalaisliitto/kepu ja kommunistit (eri väreissään) ovat Lappia maailman sivu hallinneet.

   Tuttua tässä on se, että kommunistit – ikiaikaisesti – ovat löytäneet kaikkeen syyllisen aina demareista. Ensimmäinen kokemukseni tästä on vuodelta 1965. Peli näyttää jatkuvan.

 14. Jaakko Lehojärvi

  Vaikeahan se oli Meri- Lapin valtuutettujen valinta. Melkein kaikki keskustapuolueen jäsenetkin äänestivät yhteisyrityksen puolesta vaikka heidän oma ministerinsäkin yritti vaikuttaa päätöksentekoon.
  Janne Olsen, Tornion kaupunginvaltuutettu (SDP), kertoi FB – sivullaan osuvasti omasta kannastaan yhteisyrityksen perustamisen puolesta: valinta oli tehtävä ruton ja koleran välillä.

 15. Rintsu

  Sinänsä täytyy täysin yhtyä Raimo Sailaksen kommentteihin, että eihän tässä tällä hallituskaudella ole edes mietitty mitään sotea vaan maakuntahallintoa ja yksityistämistä.
  Mopo on karannut lapasesta jo aikoja sitten jos se on koskaan hallinnassa ollutkaan.

  • timo harju

   Täsmälleen. Voi aivan levollisesti todeta, että meillä ei ole koskaan maata johtanut yhtä vallan- ja rahanhimon sokaisema porukka ”rehellisiksi ja taitaviksi tunnettuja Suomen kansalaisia”.

   Kun sellaiset perusasiat kuin koulutus ja terveydenhuolto saavat väistyä poliittisten ja valtavien taloudellisten etujen kahminnan takia, niin on suorastaan armeliasta puhua osaamattomuudesta. Väinö Kirstinä antoi tälle sotelle nimen jo paljon ennen kuin koko asiaa oli keksittykään: Pitkän tähtäyksen LSD-suunnitelma.

 16. Hannu Vilponen

  Tätähän minä olen yrittänyt kertoa kun OYS:n hallinto ei tullutkaan takaisin heti remontoituun alakertaan vaan siirtyivät arkistoineen ja julkaisuineen Arkistokatu 4:een Oulussa sotasuunnitelmia tekemään. Kesällä nyt häipyivät kukin omille tahoilleen kuka Mehiläiseen kuka Pihlajalinnaan kuka sinne päätöksiä tekemään? Silloin jo tiesin että SOTE-sopasta oli jo päätetty. Lausuntokierrokset olivat lumelääkettä kunnille. Keskusta tiesi kaiken! Nyt taloa ollaan purkamassa ja arkistoja hävittämässä. Kaikki on jo suunniteltu vaan ei tehty.

  Säilyykö Länsi-Pohjan sairaalan edustus?

 17. timo harju

  Tämä sisältää sellaista konkretiaa että kerrotko lähemmin?

 18. Hannu Vilponen

  Olin etsimässä kollageenitutkimuksen määrättyä julkaisua työpaikkani yhteydessä olevista pikku-kirjastoista. Kaikkien laitoksien julkaisut aina arkistoitiin pikkukirjastoihin. Kirjastot ovat julkisia ja julkaisut myös. Pikkukirjastoissa sijaitsee kaikki eksakti tieto väitöksineen. Vaan kävipä minulle niin, että kliinisen kemian kirjasto oli tyhjennetty tärkeimmiltä osiltaan ja väittivät, että nämä julkaisut oli siirretty lääketieteellisen tiedekunnan kirjastoon ns pääkirjastoon. Vaan tyhjän vedin pääkirjastossakin. Minua siis vedätettiin tunnetun esimiehen toimesta. Tämä kaikki tapahtui ennen kuin Arkistokatu 4:n tapahtumat minulle valkenivat. Mielestäni lääkärit eivät ole syyllisiä kyseiseen tapahtumiin vaan heidän esimiehensä. Tarkkoja päivämääriä en heti muista. Itselläni on kuitenkin tarkat päivämäärät tallessa. Jos olet kiinnostunut tarkemmista asiakirjoista tutkimukseni ja kyseisen esimiehen osalta laita yv ja yhteystiedot fb-messengerillä allekirjoittaneelle.

  Vaan tiedäpä tuota jos kaikki on jo siirretty

 19. Hannu Vilponen

  Viereiseen maakunta-arkistoon. Tutkikaa ensin sieltä!

Kommentoi »

Comments are closed