Uuninpankkopoika Saku Timonen
Uuninpankkopoika Saku Timonen

Pyytämättä ja yllättäen?

Meri-Lapin kuntien päätös ulkoistaa kokonainen sairaala Mehiläiselle tuli hallitukselle yllätyksenä. Eihän tässä näin pitänyt käydä, parahti pääministeri Sipilä.  Koko sote-uudistuksen tarkoitushan on turvata julkiset palvelut ja vahvistaa julkista toimijaa.

– Jos emme vie tällä kertaa tätä asiaa maaliin saakka, niin tämä on se kuva, mikä tulee olemaan koko Suomessa: yksityiset monopolit ottavat asian haltuunsa, Sipilä totesi.

Niinpä niin. Nyt pääministeri on huolissaan siitä, että yksityiset monopolit ottavat haltuunsa koko Suomen. Jos Sipilä on tosissaan, niin hän lienee ainoa sote-uudistusta edes jollain tavalla seuranneista, jolle tämä on yllätys. Asiantuntijoiden varoituksia kuunnelleille tämä ei ole mikään yllätys, vaan ihan odotettu seuraus. Koko soten lainvalmistelu on tähdännyt juuri tähän.

-Kaiken kaikkiaan lainvalmistelun sekavuus on luonut markkinan, jota yksityiset yritykset hyödyntävät tehokkaasti. Sote-palvelujen yksityistäminen etenee käytännön tasolla nopeasti, vaikka sote- ja maakuntauudistus ei toteutuisikaan. Markkinoiden yksi perussääntö, ”nopeat syövät hitaat”, on jälleen toteutumassa.

Näin sanoi kaksi kuukautta sitten Kuntaliiton yhteysjohtaja Lauri Lamminmäki kuntien saamista sote-kiinteistöjen ostotarjouksista blogissaan. Hän sanoi myös, että kiinteistökauppojen myötä suuret valtakunnalliset terveyspalveluyritykset tai niiden taustalla toimivat pääomasijoittajat varmistavat oman markkina-asemansa ja puhevaltansa tulevien maakuntien kanssa jossakin vaiheessa käynnistyvissä neuvotteluissa.

Ihan samaa sanoi hallitus itse oman lakiesityksensä perusteluissa viime keväänä. Laitetaan siitä vielä kuva, joka löytyy myös tästä jutusta.

3-kermankuorinta1

Hallitus tiesi mitä tulee tapahtumaan. Hallitus tiesi, että terveysjätit tulevat valtaamaan alueellisia monopoleja. Ne ovat jakaneet reviirejä kaikessa hiljaisuudessa, mutta hallituksen on ollut pakko olla tietoinen siitäkin.

Kun Meri-Lapin kuntapäättäjät sitten näyttivät ihan konkreettisesti mitä koko maassa tulee tapahtumaan, niin hätä on suuri. Nyt ollaan romuttamassa julkinen terveydenhuolto ihan suunnitellun mukaisesti. Raha on paras konsultti.

Vanha kansa tiesi sanoa, että turha on pyllyä rypistää, kun kakka on jo housussa. Nyt se on.

sote

Kommentit (38)

 1. Rauno Makkonen

  Sipilätä puuttuu vaan pellen punainen tai Pinoccion pitkä nenä.

 2. Pekka Potka

  Sipilä on soten suurin ihmetyksen aihe. Petteri Orpo saattaa paheksua Meri-Lapin käänteitä, mutta niinhän hänen pitääkin tehdä, viran puolesta. Sipilä sen sijaan tuntuu olevan täysin kuutamolla siitä, miten liike-elämä toimii. Toisaalta, kun tarkastelee Sipilän taustaa, voi nähdä miten isot pojat ovat nostaneet hänet firmoissaan rahan ääreen ja loput on tehty valtion tukiaisilla. Sipilällä ei oikeasti ole omakohtaista kokemusta vapaasta kilpailusta. Hän on hyväveliverkoston kasvatti. Voisiko siis tosiaankin olla niin, että Sipilä on täysin naiivi ja hyväuskoinen idiootti? Ehkä hän tosiaankin kuvitteli, että jokaiselle vähänkin suuremalle kirkolle tulee useita toimijoita, jotka siellä sulassa sovussa tarjoavat ihmisille valinnanvapautta. Saarikon ulostulo ja aiemmin Rehulan höpinät tukevat tätä. Keskustassa on ilmeisesti langettu Sipilän johdolla johonkin ihmeellisen hybrikseen ja onnelan odotukseen. Vain Berner on hihitellyt salaa taustalla…

  • HTK

   Pääministeri ei voi olla tietämätön päätöstensä seurauksista, koska pääministeri on Suomen parhaiten informoitu poliitikko. Hänen tietojen saantimahdollisuudet ovat kaikkein parhaat. Eriasia on se, että hän ei kuuntele ketään jolla on erilainen näkemys kuin hänellä itsellään. Hän on kuin se entinen valtiomies, jolle sanottiin että ”hänen näkemyksensä eivät vastaa tosiasioita”. Siihen tämä valtiomies oli vastannut: ”Sitä pahempi tosiasioille”. Pääministerille näyttää olevan jesuiittamoraalin mukaisesti se, että ”tarkoitus pyhittää keinot.”

   Teknologialiikemiehenä ei voinut olla välittämättä luonnontieteellisistä tosiasioista. Muussa tapauksessa hänen yrityksensä olisi mennyt nopeasti konkurssiin. Mutta poliittisena päättäjänä hänen ei tarvitse välittää lainkaan yhteiskunta- ja terveystieteellisestä asiantuntemuksesta. Hänelle riittää se, että hänen hallituksellaan on eduskunnan enemmistön ja tietämättömien, hyväuskoisten kannattajien kritiikitön tuki.

   Niin kauan kuin kansan enemmistö on tietämätöntä ja välinpitämätöntä, niin hallitus voi jatkaa millaista politiikkaa tahansa. Juha Sipilän liikemiesoikeistohallitus kykenee lyhyessä ajassa tuhoamaan koko sen hyvinvointivaltion tai hyvinvointiyhteiskunnan joka rakennettiin vuodesta 1960 vuoteen 1990 mennessä. Sen jälkeen alkoi hyvinvointirakenteiden purkaminen.

 3. Jussi Parviainen

  Suurin ihmetyksen aihe on suomalaiset äänestäjät ja heidän arvomaailmansa! Milloin joku poliitikko uskaltaa sanoa ääneen, että tämän te kansalaiset olette itse valinneet! pitäkää hyvänänne! Niin makaa kuin petaa!

 4. Virva Itäranta

  Joko Sipilä on naivi idiootti tai terävä peluri, joka pelaa omaan pussiinsa SOTE:n miljardisijoituksia tai molempia. Kansan kannalta se on aivan sama. Se vain maksaa.

 5. Pertti Huoponen

  Sotessa käy juuri niin kuin ķokomuksen srateekit olivat sen suunnitelleet. Onhan heidä käytössään maan paras polittinen ohjaus. Kaikki mitä hallituksessa on tapahtunt. Ministeien siirtyminen terveys talojen johtoon oli tarkoin suuniteltu. Kaikki tapahtuu Sveisiläisen kellon tarkuudella. Myös hidastelut, ja asioiden kampittelut. Kahdella polittisella kärjellä ajaminen Orpo/pormestari sopii kuvion sotkemiseen maniosti. Sipllä sotkeuti ohjaksiin, kun oma sos ministeri vaihtui. Selvästi näkyi että uudelta ministeriltä oli pallo hukassa jonkin aikaa.

 6. Pekka Mad-Scientist Issakainen

  Itsehän kyynisesti olen vahvasti sitä mieltä, että Sipilän vakuuskuori on täynnä jonkun muun kun Mehiläisen osakkeita. Ja nyt meri-lapissa Mehiläinen kerkesi nappaamaan alueellista monopolia, Sipilää kismittää hommassa ainostaan se, ettei hänen omistamansa osakkeet päässeetkään tähän monopoliin mukaan. Ja sekös hidas mielistä, keskinkertaista ja mielikuvituksetonta kultisti diplomi-insinööriä ottaa pannuun, kun joku osaakin toimia tässä hommassa paremmin, tehokkaammin ja nopeammin kuin hän.

  • Arto Alila

   Mutta toisaalta Pekka, vielä on 17,5 maakuntaa ilman ”supertoimijaa” (ainakin virallisesti). Pahoin pelkään, että Sipilän vakuuskuori paksuuntuu mukavasti ennen hallituskauden päättymistä. Siellä on Terveystaloa, Pihlajalinnaa ja läjäpäin isompia ja pienempiä lääkäriasema-korporaatioita.

 7. Markku Kemppainen

  Selvittäkääs fiksummat ja paremmat ihmiset se, millaisia palkkioita ja palkkiovirkoja hallituksen jäsenet ja tätä sotekammotusta ajavat ihmiset saavat. Tämä kun on niin järjenvastainen projekti, että hirvittää, jos tämä tulee ”maaliin”. Ajetaan kahtasataa kiviseinään. Sitten keput ja kokkarit nauravat koko matkan mennessään pankkiin.

  Ja Sipilä on kepuille sellainen Jeesus, ettei ole tosikaan. Hän kun sai maakuntamallin aikaan, joka käytännössä tarkoittaa sitä, että kaikkein lahjattomimmatkin kepulaiset pääsevät päättämään isoista rahoista maakunnissa. Tätä maata ei kohta pelasta mikään, jos kepu ja kokoomus tämän jakavat.

  • Markku Kemppainen

   Paitsi, että pelastaa, jos Putin hyökkää Suomeen ja pelastaa meidät sotelta, natolta ja kaikelta pahalta. Tule apuun, Vova!

   • Raija

    Ei kannata suteen turvautua kun kettua juoksee pakoon. Putiniin joka turvaa huomaa pian täysin hukassa olevansa. Joten Ei Putinia eikä ketään muutakaan sieltä rajan takaa. Jos niin pidät siitä Putinin johtamisesta ole hyvä ja mene sinne mahdollisimman pian tätä maata hyväksikäyttämästä.

 8. timo harju

  Ei tälle löydä sanoja. Tämä sinisillä juoksupojilla tuettu vallankaappaushallitus on röyhkein ja törkein tämän maan historiassa. Yksikään aiemmista, huonoinkaan, ei ole tällä tavalla vaarantanut maan terveyshuoltoa.

  Suunnittelun tasoa kuvaa peruspalveluministeri Saarikon päivittely, että mitenkäs ne yritykset tällä tavoin kotiin päin vetävät Länsi-Pohjassa. Oliko todella yllätys, että voittoja hamuavat pörssiyhtiöt tekevät juuri näin. Siitä on jo vuosia kun silloinen arkkiatri Risto Pelkonen varoitti, että kansanterveyden tasoa ei pörssissä nosteta. Kannattaa muuten lukea viisaan ihmisen varoituksen sanat:
  http://www.potilaanlaakarilehti.fi/laakarin-aani/arkkiatri-risto-pelkonen-moraali-on-kaiken-mitta/

  (Sinänsä Länsi-Pohjan kuntapäättäjien ratkaisu oli ymmärrettävä: suuri ja perusteltu pelko, että isoja teollisuuslaitoksia (Outokumpu, Kemin tehtaat ym.) sisältävä alue jää ilman kunnon sairaalaa. Hätätilanteessa 120 kilometriä Rovaniemelle on aivan eri asia kuin 26 kilometriä Torniosta Kemiin. Se, että ns. päättäjät hyvine turvattuine sairaanhoitoineen ovat turvassa tällaisilta ongelmilta ei ainakaan laajenna näkökulmaa. Oikea asiantuntija on vasta se, joka tuntee päätöksensä omassa selkänahassaan)

  Martti Hetemäki lupaili jo eläke- ym. leikkauksia jollei ”sote tuo säästöjä”. VM:ssä on tasan tarkkaan tiedossa, ettei se niitä tuo vaan lisää kuluja. Säästöistä ei ole kukaan puhunut yhtään mitään kuukausiin. Mistään piittaamaton valehtelu on ylittänyt jo sen asteen, että siitä on tullut Sipilän hallinnon kivijalkaa.

 9. Matti Pääkkönen

  Petteri Orpon (kok.) ykkösavustaja, kokoomuksen ministeriryhmän erityisavustaja Joonas Turunen siirtyi reilu vuosi sitten terveysyritys Mehiläisen kehityspäälliköksi. Kokoomuksen kansanedustaja ja helsinkiläinen kaupunginvaltuutettu Lasse Männistö siirtyi jo vuotta aiemmin Mehiläisen terveysasemista, ulkoistuksista sekä yhteiskuntasuhteista vastaavaksi johtajaksi.

  Miehet ansaitsivat varmasti palkkansa kun Meri-Lapissa kunnat ulkoistivat kokonaisen keskuskussairaalan Mehiläiselle. Yhtiö sai näin alueen terveysmarkkinoilla ehdottoman monopolin. Turusen ja Männistön apuna olivat tietenkin paikalliset puoluetoverit kokoomuksesta sekä keskustalaiset mutta myös muutama onneton demari.

  Pääministeri Juha Sipilän oli eilen seliteltävä tilannetta eduskunnalle. Hänen mielestä: ”Jos emme tällä kertaa vie tätä asiaa maaliin saakka, niin tämä on se kuva, mikä tulee olemaan koko Suomessa: yksityiset monopolit ottavat asian haltuunsa.”. Kuulijoille saattoi jäädä epäselväksi, mikä tuo pääministerin mainitsema ”maali” mahtaa olla? Onko se juuri sitä, että ”monopolit ottavat asian haltuunsa”? Sote-uudistusta on valmisteltu jo pitkään, mutta markkinaohjauksen valmistelu käynnistyi Sipilän hallituksen päätöksellä vasta marraskuussa 2015.

  Sosiaali- ja terveyspolitiikan professori Juhani Lehto kirjoittaa Yhteiskuntapolitiikka-lehdessä, että Juha Sipilän hallituksen sote-linjausten ”kuva sosiaali- ja terveydenhuollon järjestelmästä markkinoiden, julkisten hierarkioiden ja perustason yhteistyöverkostojen kokonaisuutena on monimutkainen tai muoti terminologian mukaisesti `kompleksinen`.” Arkkiatri Risto Pelkonen totesi saman: ”Miksi pitää ottaa näin iso riski ja myllätä koko maisema?”.

  Lehto ruotii hallituksen viimeisintä sote-lakipakettia, missä mm. asiakassetelin käyttö on aikaisempaa laajemmin esillä. Hänen mukaan lakien valmistelussa on keskitytty pääasiassa markkinoiden avaamiseen ja markkinoiden sääntely on lähes kokonaan laiminlyöty. Nyt tarvittaisiin hoputtamisen sijasta harkintaa.

  Sipilän hallituksen esittämä lisäaskel markkinaehtoiseen sosiaali- ja terveydenhuoltoon on Lehdon mukaan valmisteltu kiireessä. Merkittäviä lakiesityksiä ei ole silti vieläkään edes luonnoksina julkaistu. Tällaisia ovat esimerkiksi sairausvakuutuskorvattuja palveluita ja asiakasmaksuja
  koskevat lakiesitykset. Molemmat ovat kuitenkin aivan olennaisia palvelujärjestelmän oikeudenmukaisuuden, palveluintegraation ja menokehityksen kannalta. Myös uusien markkinoiden sääntelyn edellyttämät hallinto-, tieto- ja tuottajakorvausjärjestelmät ovat alkutekijöissään.

  Lehto toteaakin, että ”artikkelini keskeinen johtopäätös pätee siis edelleen: lakiesitys keskittyy markkinoiden avaamiseen ja laiminlyö uudistuksen tavoitteita (oikeudenmukainen palvelujen saatavuus ja saavutettavuus, asiakastason palvelujen ja kokonaisjärjestelmän integraatio sekä kustannusten kasvun hillintä) edistävien markkinoiden sääntelymahdollisuuksien synnyttämisen.”

  Kannattaa nähdä vaiva ja lukea tämä artikkeli!

  https://www.julkari.fi/bitstream/handle/10024/132032/YP1704_Lehto.pdf?sequence=3

  • timo harju

   Perusteellinen artikkeli josta paljastuu myös koko soten kammottava sekavuus käyttäjän eli sairaan kannalta.

   Huvittava tuo Sipilän kauhistelu että ”yksityiset monopolit ottavat asian haltuunsa” . Hän on itse ollut kaikin voimin ajamassa järjestelmää, jonka jokainen yksittäinen lakiesityskin tähtää siihen, että sairauksilla päästään tekemään rahaa. Tämä tavoite käy selvästi ilmi professori Juhani Lehdon artikkelistakin: sairausmarkkinoiden avaus on ollut soten keskiössä.

   Samansisältöistä kritiikkiä ovat laajalti esittäneet mm. arkkiatri Risto Pelkonen, HUS:n hallintoylilääkäri Lasse Lehtonen ja suuri joukko muita vastuunsa tuntevia lääkäreitä:http://www.laakarilehti.fi/ajassa/nakokulmat/sote-uudistus-ei-toteuta-saastoja-eika-parempaa-hoitoa/

   Vastakkaisia kirjoituksia ei tältä tasolta ole julkisuudessa näkynyt. Mutta mitäpä näistä. Kaiken maailman dosenttien horinaa. Tase töihin! Kansanterveys on samalla tavalla myytävissä kuin muukin valtion omaisuus.

 10. Rintsu

  Spilällä on runsaasti meriittiä siitä, että hänellä ei ole aavistustakaan tulevista tapahtumista tai päätöstensä seurauksista.
  Ihan vaan hyvällä tuurilla ne ovat lihottaneet hänen lompakkoaan.
  Tai sitten hengenmiehenä hän vaan on todella hyvissä väleissä yläkerran kanssa. Ja kuinkas se sanonta kuuluikaan, että yläkerran Herra auttaa niitä jotka auttavat itse itseään.
  http://masik.puheenvuoro.uusisuomi.fi/184448-kuka-olet-juha-sipila

  • Yrjö perkko

   On joskus käynyt mielessä, ettei Sipilä ole rikastunut firmansa tekosilla vaan on tullut ostetuksi ulos niistä ettei aiheuttaisi lisää tuhoja niissä. Mielikuva on tämä vain, en syytä enkä osoita, mutta Googlea selasin eikä mikään Sipilän firmoista kai hänen aikanaan voittoa tuottanut. Voin olla väärässäkin.

 11. Eino

  Kokoomuksen ja puolueen lähipiirien näkökulmasta tämä hallitus on kuin satujen haltija, joka täyttää ko tahojen yhteiskuntaunelmat, joista vanhus-ja terveydenhuollon kaupallistaminen on varmasti ollut yksi huikeimmista.
  Miksiköhän epäilyttää, että Sipilän ja Orpon kauhistelu Meri-Lapin ratkaisun äärellä on hämmentyneille sote-alamaisille suunnattua pelkkää puhujanpönttöretoriikkaa.
  Upp:aa kompaten ja englantilaista idiomia mukaillen: maito on jo kaatunut, turha enää itkeä – krokotiilinkään kyyneleitä.

 12. töytön

  Kesäteatteri eikun vaan jatkuu jouluun asti. Vuoden alusta harjoitellaan jo seuraavaa, vieläkin suurempaa näytelmää.

 13. Kapitalisti

  Näin käy kun ei haluta ymmärtää ja hyväksyä sitä miten vapaa maailma ja markkinatalous toimii.

  Mikäli kilpailutuksessa ei huomioida kilpailuttajan (sairaanhoitopiirin, maakunnan, läänin, jne.) alueelle palautuvia verotuloja, niin kilpailun voittaa aina yhtiö, joka maksaa veronsa ihan mihin tahansa muualle kuin Suomeen.

  Suomalainen yritys, varsinkaan pienempi sellainen ei voi tilanteessa voittaa koskaan. Siksi monet pienyrittäjät möivät yrityksensä ja ajat sitten näille suurille pelureille.

  Mehiläinen (lue Triton) käyttää toki mahdollisuutensa verosuunnitteluun Jerseyn ja Luxemburgin konttoreitaan laillisesti hyväksikäyttäen.

  Miksi näin yksinkertainen asia ei ole edes ministereille vielä auennut?

  Markkinatalous nyt vaan sattuuu olemaan luonnonlaki, puoluekannasta ja yhteiskuntajärjestelmästä riippumatta.

  • Esa J.

   Olenkin aina ihmetellyt että taloselämän laitko muka rinnastettavissa luonnonlakeihin?

   Hui hai, ellei talouselämää olisi, niin ei varmasti olisi myöskään taloselämän ”lakeja”…

   • Rintsu

    Ne ovat ihmisluonnon lakeja.
    Taloutta oli jo Neanderitalilaisilla ja kyllä nuo talouden lait olivat olemassa jo silloin. Valuutta tai omaisuus vaan näytti vähän erilaiselta, mutta veronvälttelyä oli jo silloin, eikä kaadettua mammuttia jaettu ihan tasan.

  • Toni Neffling

   Voi olla, että talousteoreetikot haluavat markkinatalouden olevan luonnonlaki enempi kuin mitä se on. Johtunee osittain historiallisesta katu-uskottavuusongelmasta (siis lähinnä alan tutkijoiden päänsisäisestä – ehkä jopa erityisesti tietyn koulukunnan), jossa talousteoriat piti nostaa luonnonlakien veroisiksi (erotuksena esim. sosiologian kaltainen ”hömppä”tiede – tai hyihuihai psykologia). Itsekäs rationaalinen päättäjä on lähtöoletuksena kumottu niin moneen kertaan, että on hämmästyttävää jos vielä siihen kukaan uskoo. Kysynnän ja tarjonnan laki pätee hyvin tiukasti rajatussa ympäristössä, mutta todellisuudessa sekin kusee aika pahasti. Tämä koskee oikeastaan koko talousteoriaa laaja-alaisemmin – jos todellisuus ja teoria eivät kohtaa niin fyysikko heittää teorian roskiin, mutta talousteoreetikko syyttää vääränlaista maailmaa. Uskoa saa mihin vaan, mut uskontunnustuksen kanssa pitää olla rehellinen eikä kutsua sitä esim. luonnonlaiksi.

   Talous on siis joukko teoreemoja – jopa keskenään ristiriitaisia, joista mikään ei ole ihan oikeassa, mutta eivät välttämättä täysin väärässäkään. Useimmiten ne pettävät juuri siinä vaiheessa, kun niitä eniten kaivataan (esim. romahdukset). Tasaisen vaiheen ennustaa, vaikka naapurin kissa kohtuu hyvällä tarkkuudella. Eli lakeja voi todella olla – kukaan ei vaan oikein tunnu tietevän mitä ne ovat ja mihin tilanteeseen mitäkin tulisi soveltaa.

   • Kapitalisti

    Markkinatalous (kysynnän ja tarjonnan laki) toimi myös monen niin suuresti ihailemassa Neuvostoliitossa. Kyllä sielläkin muovipussit ja sukkahousut (harvinaiset, mutta tarpeelliset hyödykkeet) vaihtuivat tavaraan ja palveluihin.

    Kyse ei ole mistään teorioista, vaan kylmästä käytännöstä.

    Toki sinullakin kuluttajana on oikeus tukea kannattamatonta tuotantoa ja palveluita valitsemalla aina se hinta/laatu-suhteeltaan huonoin mahdollinen tuote. Suurin osa ei kuitenkaan näin tee, mikäli vaihtoehtoihin on mahdollisuus.

    Mikäli kilpailutuksen ainoaksi kriteeriksi (kuten Sotessa näykyy olevan) muita seikkoja painottamatta asetetaan hinta, niin halvin voittaa.

    Ja halvimman tarjouksen pystyy tekemään tarjoaja, joka maksaa veronsa sinne, missä verot ovat keveimmät. Se paikka ei ole koskaan Suomi.

    Siksi isot pelurit, joilla tämä edelleenkin laillinen verosuunnittelumahdollisuus on, voittavat aina paikallisen toimijan, jonka on pakko maksaa veronsa Suomeen.

    Siksi hankintaehtojen määrittelyyn tarvitaan päättäjiä, jotka ymmärtävät markkinatalouden lait. Muutoin Sotesta syntyy valtava rahapumppu Jerseyn saarelle.

    Simpele as that.

    • Toni Neffling

     Viittaan tässä enemmän esim. Vebleniin, Amartya Seniin ja miksei myös Dan Arieliin, jotka jokainen ovat esittäneet kritiikkiä kysynnän ja tarjonnan laista. Myös sen matemaattinen malli sisältää oikaisuja (liittyen esim. äärettömyyden ongelmaan), jotka eivät välttämättä ole aivan oikeaoppisia.

     Nähtävästi luonnonlakia oli yllä käytetty yhtä leväperäisesti kuin usein esiintyvä maalaisjärjen sekoittaminen ajatteluun tai tutkimukseen.

 14. Merja helle

  Eikös kunnilla ole perutuslaissa määritelty itsemääräämisoikeus. Voiko hallitus kumota sen häthätää korjatulla rajoittamislailla

  • Saku Timonen

   Rajoittamislaki tuli voimaan kesällä 2016, mutta sen kiristäminen vaatii taas perustuslakivaliokunnan lausunnon juuri kuntien itsehallinnon kaventamisen takia. Siksi lain muuttaminen ei käy niin nopeasti kuin hallitus luulee.

 15. sirkkuli

  Sote-soppaa ja maakuntahimmeleitä, kustannukset nousevat ja byrokratia lisääntyy.
  Valtion velka sen kun kasvaa.
  Pelko palvelujen karkaamisesta ajaa ehkä muitakin kuntia tekemään samoin kuin Meri-Lappi.

  https://www.is.fi/taloussanomat/art-2000005342380.html
  https://www.hs.fi/talous/art-2000005209224.html

 16. Matti luomansuu

  Poliitikot ovat puhaltaneet miljarditolkulla rahaa Suomalaisesta terveyden huolto systeemistä. Nyt sitten ihmetellään Arkadianmäen arvontyhjiömäellä, että kuinka siinä nyt näin kävi? Kansaa, tyhmää sellaista, viedään kuin laskiämpäriä. No, ilmaisiä ämpäreitähän tämä kansa on tottunutkin jonottamaa. Täältä lähtevät miljardit menevät suurille kansainvälisille sijoittajille, pääosiltaan Amerikkalaisile. Mitä on jäljellä 2019 kun tämä kansa jälleen kerran äänestää lisää arvotyhjiötä Arkadianmäelle? Itse asiassa tämä maa joutaakin mennä viemäristä alas, kansa saakoon sitä mitä on tilannutkin.

  • töytön

   Monelle toki siivet kasvaa ja lentävät sopiviin paikkoihin. Berner nyt ainaki Sveitsiin. Lindsrtöm saanu ihmeparannuksen työttömiä höykyttäessään. Lohjaan pukannee seuraava pesti palkkatuella, kun ei äänet riitä jatkoon eduskuntaan sinertyvissä uuvateissa?

   Uuvateilla muutenki vaikeeta. Kusipäiset Elo ja Terho? Persut säälistä takas nämä?

 17. AMK

  Sote näin työttömän näkökulmasta,palkkaasaavillahan on työterveyshuolto lakisääteinen jos on työsopimus ilmainen lääkäri,palkkaa saamattomalla ei ole tätä mahdollisuutta (esim.eläkeläinen,työtön työllistetty ilman palkkaa.. onko muita)onko kaikilla sama oikeus ns.palveluseteleihin..mitä lie maksavatko kaikki saman summan.Monesti kun kuuluu että työttömillä on ilmainen terveydenhuolto.Ei muuten ole ,ihka oikeaa palkkaa saavilla on,tässäkin asiassa työtön on ulkona kuin lumiukko,jos työllistetään ei saa matkakuluja verotuksessa,kuinka monen kulukorvaukset katetaan 9 eurolla päivässä?Miksi eivät ministerit/kansanedustajat tule toimeen 9 euron kulukorvauksilla,heillä sentis tulee liksaa enempi kuin 516 ekee/4vko,ja heille maksetaan jopa kilometrikorvauksia oman auton käytöstä 0.41 e /km,työttömät hyvällä säkällä saavat 0,15 e/km,kun menevät palkattomaan työhön tai eivät saa vaan pitää hakea lainaa pankista mitä ei myönnetä…jne
  silti kansanedustajilla ministereillä on vapaa käyttöilmaisiin matkoihin ,mutta jos työtön ei pääsee orjatöihin kulkemaan karenssia pukkaa ja näinollen herrat voivat vaikka lentsikalla käydä katsomassa miltä kultaranta näyttää ylhäältäpäin katsottuna.Oli varmaan hieno näkymä??Koskahan työtön sen näkee kun pitää suomea nostaa orja työllä???Sipilälätsi tuletko lennettelemään minua…näin suomi nousee ja kaikki ovat mukana talkoissa?

  • YMK

   Ei muuten pidä paikkaansa. Kaikilla palkansaajilla, esimerkiksi minun työpaikallani, ei työterveyshuoltoon kuulu ilmaiset lääkäripalvelut. Lakisääteinen kolmen vuoden välein saatava terveystarkastus ainoastaan (hoitajien tekemä). En tiedä miten yleinen käytäntö on, mutta väite kaikkien palkansaajien saamasta työterveyslääkäripalvelusta on yleisyydestään huolimatta valetta. Kun muutaman vuoden päästä pääsen eläkkeelle, palvelut eivät ainakaan heikkene – ellei sitten tuo Soten-prkle sotke siltäkin osin kaikkea, mitä kyllä vahvasti pelkään.

   • AMK

    Kirjoitat palturia”Työterveyshuolto kuuluu kaikille työssä käyville työntekijöille työsuhteen laadusta ja kestosta riippumatta. Työterveyshuolto on toimintaa, jonka järjestää ja kustantaa työnantaja ja joka tukee työntekijöiden työkykyä. Työterveyshuolto edistää terveellistä työympäristöä ja turvallisia työoloja.”
    Palkkaa saamotttomilla ei ole tätämahdollisuutta …kaikki mukaan slookanilla niinhän sipilätsikin tekee hallituksineen.Köyhien taskuilla kun käy

    • AMK

     Meinasin vielä kommentoida sotea,köyhiltä viedään rikkaille rekkalasteittain annetaan nyky hallituksen kärkihanke.Koska he puhuvat totuuksia?käärmeet kiemurtelevat mutta aina he löytävät lämpöisen pesän???Ovathan he pesän itselleen rakentaneet..

 18. timo harju

  Tämän aamun Hesarissa kirjoittaa 40 vuotta lääkärinä ja 30 vuotta terveydenhuollon johtotehtävissä toiminut HUS:n toimitusjohtaja Aki Lindén, ettei hän ole koskaan nähnyt Suomen terveyspolitiikkaa niin sekaisin kuin nyt.

  https://www.hs.fi/mielipide/art-2000005453757.html

  Meneekö tämä todella niin, että kyltymättömän vallanhimonm ja ahneuden kitaan työnnetään kokonaisen maan terveydenhuolto? Se on taatusti historiaan jäävä saavutus henkilöauton peräkontista valtaan pungertaneelta hallitukselta.

  • Rosa Warski

   Jos jotain positiivista voi sanoa:

   Muutos on niin suuri ja kestämätön, että oikeistolainen Suomi voi vähitellen alkaa heräämään kuplastaan.

 19. AMK

  No vedän asian mikä ei kuulu Sakun tähän blokiin.Sorry.Työtön kun on rikollinen sekä päättäjien mielestä että suuren osan palkkaasaavien mielestä,kuis kävis jos hakis töihin vaikkapa rikospoliisille töihin siivoojaksi,rikostaustahan monissa paikoissa tutkitaan???Onko pitkäaikaistyöttömyys tosiaan rikos vai onko mahdollisuus työllistyä.Ainakin mitä mediaa lukee työtön on rikollisista pahin,eivät murhaajat hehän saavat jopa lievennyksiä kun ovat pååståån sekaisin,raiskaajat saavat ”mitä himolle voi” alennuksia rikoksesta mitä oikeuden mukaan ei ole edes ollut?Mutta työtön hänet kivitetään joka asiassa?Kumpa joku herra vastaisi kysymykseen miksi työttömät ovat rikollisia numero 1 suomessa 100 vuotta.Oliskohan syy hallitus ei ole niitä luvattuja työpaikkoja saanut aikaan (palkottamia kylläkin)politiikka joka ei ole totuuden mukainen,työtä tekevät työttömät ilman palkkaa työllistetyt,naurettavaa ???No ainakin minun pihassa aidan seipäät ja nauriit nauravat hallituksen työvoimapolitiikalle.Mutta työtön ei, hän kokee asian ahdistavaksi vainoksi vaikka on syytön työttömyyteensä.

 20. Rintsu

  Sitä kummastelen, että nimenomaan yksityistämistähän tämä hallitus on ajanut kuin käärmettä piippuun.
  Nyt kun se jossain sitten tapahtuu niin se onkin ihan yllätys?
  ”Väärin yksityistetty”!

Kommentoi »

Comments are closed