Pyytämättä ja yllättäen?

Meri-Lapin kuntien päätös ulkoistaa kokonainen sairaala Mehiläiselle tuli hallitukselle yllätyksenä. Eihän tässä näin pitänyt käydä, parahti pääministeri Sipilä.  Koko sote-uudistuksen tarkoitushan on turvata julkiset palvelut ja vahvistaa julkista toimijaa.

– Jos emme vie tällä kertaa tätä asiaa maaliin saakka, niin tämä on se kuva, mikä tulee olemaan koko Suomessa: yksityiset monopolit ottavat asian haltuunsa, Sipilä totesi.

Niinpä niin. Nyt pääministeri on huolissaan siitä, että yksityiset monopolit ottavat haltuunsa koko Suomen. Jos Sipilä on tosissaan, niin hän lienee ainoa sote-uudistusta edes jollain tavalla seuranneista, jolle tämä on yllätys. Asiantuntijoiden varoituksia kuunnelleille tämä ei ole mikään yllätys, vaan ihan odotettu seuraus. Koko soten lainvalmistelu on tähdännyt juuri tähän.

-Kaiken kaikkiaan lainvalmistelun sekavuus on luonut markkinan, jota yksityiset yritykset hyödyntävät tehokkaasti. Sote-palvelujen yksityistäminen etenee käytännön tasolla nopeasti, vaikka sote- ja maakuntauudistus ei toteutuisikaan. Markkinoiden yksi perussääntö, ”nopeat syövät hitaat”, on jälleen toteutumassa.

Näin sanoi kaksi kuukautta sitten Kuntaliiton yhteysjohtaja Lauri Lamminmäki kuntien saamista sote-kiinteistöjen ostotarjouksista blogissaan. Hän sanoi myös, että kiinteistökauppojen myötä suuret valtakunnalliset terveyspalveluyritykset tai niiden taustalla toimivat pääomasijoittajat varmistavat oman markkina-asemansa ja puhevaltansa tulevien maakuntien kanssa jossakin vaiheessa käynnistyvissä neuvotteluissa.

Ihan samaa sanoi hallitus itse oman lakiesityksensä perusteluissa viime keväänä. Laitetaan siitä vielä kuva, joka löytyy myös tästä jutusta.

3-kermankuorinta1

Hallitus tiesi mitä tulee tapahtumaan. Hallitus tiesi, että terveysjätit tulevat valtaamaan alueellisia monopoleja. Ne ovat jakaneet reviirejä kaikessa hiljaisuudessa, mutta hallituksen on ollut pakko olla tietoinen siitäkin.

Kun Meri-Lapin kuntapäättäjät sitten näyttivät ihan konkreettisesti mitä koko maassa tulee tapahtumaan, niin hätä on suuri. Nyt ollaan romuttamassa julkinen terveydenhuolto ihan suunnitellun mukaisesti. Raha on paras konsultti.

Vanha kansa tiesi sanoa, että turha on pyllyä rypistää, kun kakka on jo housussa. Nyt se on.

sote

 

Kommentit (38)
 1. Rauno Makkonen
  17.11.2017, 10:35

  Sipilätä puuttuu vaan pellen punainen tai Pinoccion pitkä nenä.

 2. Sipilä on soten suurin ihmetyksen aihe. Petteri Orpo saattaa paheksua Meri-Lapin käänteitä, mutta niinhän hänen pitääkin tehdä, viran puolesta. Sipilä sen sijaan tuntuu olevan täysin kuutamolla siitä, miten liike-elämä toimii. Toisaalta, kun tarkastelee Sipilän taustaa, voi nähdä miten isot pojat ovat nostaneet hänet firmoissaan rahan ääreen ja loput on tehty valtion tukiaisilla. Sipilällä ei oikeasti ole omakohtaista kokemusta vapaasta kilpailusta. Hän on hyväveliverkoston kasvatti. Voisiko siis tosiaankin olla niin, että Sipilä on täysin naiivi ja hyväuskoinen idiootti? Ehkä hän tosiaankin kuvitteli, että jokaiselle vähänkin suuremalle kirkolle tulee useita toimijoita, jotka siellä sulassa sovussa tarjoavat ihmisille valinnanvapautta. Saarikon ulostulo ja aiemmin Rehulan höpinät tukevat tätä. Keskustassa on ilmeisesti langettu Sipilän johdolla johonkin ihmeellisen hybrikseen ja onnelan odotukseen. Vain Berner on hihitellyt salaa taustalla…

  1. Pääministeri ei voi olla tietämätön päätöstensä seurauksista, koska pääministeri on Suomen parhaiten informoitu poliitikko. Hänen tietojen saantimahdollisuudet ovat kaikkein parhaat. Eriasia on se, että hän ei kuuntele ketään jolla on erilainen näkemys kuin hänellä itsellään. Hän on kuin se entinen valtiomies, jolle sanottiin että “hänen näkemyksensä eivät vastaa tosiasioita”. Siihen tämä valtiomies oli vastannut: “Sitä pahempi tosiasioille”. Pääministerille näyttää olevan jesuiittamoraalin mukaisesti se, että “tarkoitus pyhittää keinot.”

   Teknologialiikemiehenä ei voinut olla välittämättä luonnontieteellisistä tosiasioista. Muussa tapauksessa hänen yrityksensä olisi mennyt nopeasti konkurssiin. Mutta poliittisena päättäjänä hänen ei tarvitse välittää lainkaan yhteiskunta- ja terveystieteellisestä asiantuntemuksesta. Hänelle riittää se, että hänen hallituksellaan on eduskunnan enemmistön ja tietämättömien, hyväuskoisten kannattajien kritiikitön tuki.

   Niin kauan kuin kansan enemmistö on tietämätöntä ja välinpitämätöntä, niin hallitus voi jatkaa millaista politiikkaa tahansa. Juha Sipilän liikemiesoikeistohallitus kykenee lyhyessä ajassa tuhoamaan koko sen hyvinvointivaltion tai hyvinvointiyhteiskunnan joka rakennettiin vuodesta 1960 vuoteen 1990 mennessä. Sen jälkeen alkoi hyvinvointirakenteiden purkaminen.

Kommentointi suljettu.