Suomi takaisin

Otsikko on Laura Huhtasaaren presidentinvaalikampanjan iskulause, mutta en varsinaisesti aio puhua Huhtasaaresta. Sen verran mainitsen, että tällä hänen listauksellaan  Suomi totisesti saataisiin palautettua henkisesti takaisin kauas menneisyyteen, suunilleen siihen aikaan, jolloin joessa uiva lastu sai tarttumaan kirveeseen ja häätämään ulkomaailman pois.

Ei siihen kuitenkaan Huhtasaarta tarvita, vaan nykyinen hallituksemme tekee kaikkensa palauttaakseen maan yhteiskunnallisesti menneisyyteen. Siinä menneisyydessä maa oli rikkaiden hallussa ja köyhien köyhyys oli heidän oma vikansa.

-Tämä hallitus on leikannut kolme ja puoli miljardia hyvinvointipalveluista ja heikoimmilta ihmisiltä. Tavoite oli neljä miljardia, mutta ovat joutuneet peruuttamaan pikkuisen. Samaan aikaa he ovat antaneet kaksi miljardia euroja veronkevennnyksiä rikkaille.

Nämä Antti Rinteen sanat kuvaavat hyvin hallituksen työtä ajan rattaan kääntämiseksi. Yksi tärkeimpiä työkaluja on sote-uudistus, jota yhä useammat asiantuntijat  pitävät tuhoon tuomittuna. Uudistus tuhoaa toimivan ja kustannustehokkaan julkisen terveydenhoidon ja rakentaa liukuhihnan, jolla verovarat valuvat terveysalan suuryrityksille.

Samaan aikaan maan kilpailukykyä nostetaan alentamalla palkkakustannuksia. Vauhtia annetaan nostattamalla jatkuvasti ay-liikkeen vastaista mielialaa, sillä juuri ay-liike taisteli sata vuotta sitten kahdeksan tunnin työpäivän ja sen jälkeen muut nykyiset edut. Yhtään etua ei ole annettu ilmaiseksi ja hyvää hyvyyttään, kuten nykyisin valitettavan monet tuntuvat kuvittelevan.

Työttömät ovat hyväosaisten hallitsemalle yhteiskunnalle melkoinen rasite, mutta heistä ei kohta ole harmia. Kelan pääjohtaja Elli Aaltonen sanoi ensimmäisessä haastattelussaan, että ei ymmärrä ilmaisen rahan jakamista. Jo vuosia on puhuttu vastikkeellisesta ja osallistavasta sosiaaliturvasta, ja nyt suunnitellaan ihan tosissaan toimeliaisuuteen perustuvaa sosiaaliturvaa. Kaiken tämän tarkoituksena on saada työttömät tekemään palkatonta työtä ja pitää vielä toistaiseksi palkkaa saavat varpaillaan. Tarkoituksena on palata aikaan, jolloin työnantaja saneli palkat ja työehdot.

Kaikki tämä eriarvoistaminen ja tietoinen syrjäyttäminen aiheuttaa monin tavoin purkautuvaa vihaa, turhautuneisuutta ja näköalattomuutta. Se on otollinen maaperä ääriliikkeiden kasvulle. Niinpä nyt on nähty sellainenkin ihme, että Ruotsista johdetut suomalaiset natsit kutsuvat mielenosoitukseensa venäläisiä natseja juhlimaan Suomen itsenäisyyttä. Tämän jo luulisi olevan kaiken huippu, mutta ei se ole.  Kaiken huippu on lehti, joka taas kerran nimeää natsien vastamielenosoittajat toiseksi äärilaidaksi.

Yhteiskunta on muutamassa vuodessa muuttunut käsittämättömän nopeasti, mutta sitä ei jokapäiväisessä elämässä tule huomanneeksi. Kun meneillään olevia muutoksia pysähtyy yhdistelemään, niin kuva näyttää lohduttomalta. Olemme ihan tietoisten päätösten seurauksena luisumassa viime vuosisadan alun yhteiskuntaan, jossa ihmisarvo ja vaikutusvalta mitattiin suoraan rahalla. Mahdollisia levottomuuksia varten vahvistetaan jo etukäteen poliisia ja armeijaa.

Nyt voidaan palata otsikkoon. Antakaa meille oikeasti takaisin hyvinvointiyhteiskunta Suomi. Sitä varten ei tarvitse palata sataa vuotta taaksepäin, vaan se löytyy ihan 1980-luvulta ja vielä jonkin aikaa sen jälkeenkin. Ajalta ennen kuin päättäjämme hurahtivat uskomaan markkinavoimien kaikkivoipaisuuteen.

 

 

 

 

 

Kommentit (40)
 1. Hyvä kirjoitus.

  Oikea havainto Sakulta, että köyhien liikehdintään on alettu varautua. Kohta vankiloistakin tehdään liiketoimintaa ja vangeista jonkun yksityisen firman omaisuutta. Työleirin ja vankilan ero voi olla yllättävän pieni.

  1. Harri Tuominen
   20.11.2017, 12:05

   USA:ssahan tämä vankilaskenaario on jo nykypäivää. Monessa osavaltiossa vankeinhoito on ulkoistettu yksityiselle toimijalle, joka saa tietyn korvauksen per vanki. Siitä on seurannut se, että terveydenhuolto ja opiskelumahdollisuudet on karsittu minimiin voittojen maksimoimiseksi. Kannattaa lukea Tapani Koivusen Amerikkalainen painajainen.

 2. Hilkka Kotkamaa
  20.11.2017, 10:43

  Budjetissa myönnettiin lisärahaa kansalaisten turvallisuuden lisäämiseen. Niillä rahoilla ostettiin järeämpiä aseita poliiseille.Tuliko teidän olonne siitä turvallisemmaksi?

  1. Ilman muuta, onhan sitä heti ”turvallisempi” olo. Kun tulevaisuudessa joka poliisipartio tavan taskuun piiloon menevän aseistuksen lisäksi kuljettaa mukanaan järeähköä sarjatuliasetta ja tarvittaessa esillä. Toki se luo yhteiskuntarauhaa ennalta ehkäisevästi. Ilmeisesti jossain asioissa hallitus onkin osannut ajatella asioita pidemmälle tehdessään päätöksiään eri asioissa…

   1. Arto Heinonen
    20.11.2017, 14:50

    Vaikka olen asiasta Sakun kanssa samaa mieltä, ei pitäisi levittää muunneltua totuutta. Poliisipartioiden konepistoolit eivät ammu sarjatulta, poikkeuksena Karhukopla. Edut pistooliin nähden ovat tarkkuus ja vakaus.

    1. Yrjö perkko
     20.11.2017, 20:57

     En tiedä mistä on kyse poliisien aseissa, mutta sana konepistooli tarkoittaa sarjatuliasetta. Joko poliisilla siis on sarjatuliasetta tai poliisilla ei ole konepistoolia

     1. Niin itsekin olen käsittänyt. Toki on mahdollista, että ase eli konepistooli on muunnettu ampumaan vain kertatulta. Mutta miksi nähdä moinen vaiva?

      Onko kaikille poliisipartioille siis tulossa konepistooli sarjatuli ominaisuudella? Vai kertatulta ampuva pistoolia tarkempi kivääri?

      Tämä hiukan hämärää ja oiva huuhaajuttujen synnylle. Enpä sitten sotke itsekään asiaa enempää kun en tiedä totuutta lopulta.

Kommentointi suljettu.