Uuninpankkopoika Saku Timonen
Uuninpankkopoika Saku Timonen

Suomi takaisin

Otsikko on Laura Huhtasaaren presidentinvaalikampanjan iskulause, mutta en varsinaisesti aio puhua Huhtasaaresta. Sen verran mainitsen, että tällä hänen listauksellaan  Suomi totisesti saataisiin palautettua henkisesti takaisin kauas menneisyyteen, suunilleen siihen aikaan, jolloin joessa uiva lastu sai tarttumaan kirveeseen ja häätämään ulkomaailman pois.

Ei siihen kuitenkaan Huhtasaarta tarvita, vaan nykyinen hallituksemme tekee kaikkensa palauttaakseen maan yhteiskunnallisesti menneisyyteen. Siinä menneisyydessä maa oli rikkaiden hallussa ja köyhien köyhyys oli heidän oma vikansa.

-Tämä hallitus on leikannut kolme ja puoli miljardia hyvinvointipalveluista ja heikoimmilta ihmisiltä. Tavoite oli neljä miljardia, mutta ovat joutuneet peruuttamaan pikkuisen. Samaan aikaa he ovat antaneet kaksi miljardia euroja veronkevennnyksiä rikkaille.

Nämä Antti Rinteen sanat kuvaavat hyvin hallituksen työtä ajan rattaan kääntämiseksi. Yksi tärkeimpiä työkaluja on sote-uudistus, jota yhä useammat asiantuntijat  pitävät tuhoon tuomittuna. Uudistus tuhoaa toimivan ja kustannustehokkaan julkisen terveydenhoidon ja rakentaa liukuhihnan, jolla verovarat valuvat terveysalan suuryrityksille.

Samaan aikaan maan kilpailukykyä nostetaan alentamalla palkkakustannuksia. Vauhtia annetaan nostattamalla jatkuvasti ay-liikkeen vastaista mielialaa, sillä juuri ay-liike taisteli sata vuotta sitten kahdeksan tunnin työpäivän ja sen jälkeen muut nykyiset edut. Yhtään etua ei ole annettu ilmaiseksi ja hyvää hyvyyttään, kuten nykyisin valitettavan monet tuntuvat kuvittelevan.

Työttömät ovat hyväosaisten hallitsemalle yhteiskunnalle melkoinen rasite, mutta heistä ei kohta ole harmia. Kelan pääjohtaja Elli Aaltonen sanoi ensimmäisessä haastattelussaan, että ei ymmärrä ilmaisen rahan jakamista. Jo vuosia on puhuttu vastikkeellisesta ja osallistavasta sosiaaliturvasta, ja nyt suunnitellaan ihan tosissaan toimeliaisuuteen perustuvaa sosiaaliturvaa. Kaiken tämän tarkoituksena on saada työttömät tekemään palkatonta työtä ja pitää vielä toistaiseksi palkkaa saavat varpaillaan. Tarkoituksena on palata aikaan, jolloin työnantaja saneli palkat ja työehdot.

Kaikki tämä eriarvoistaminen ja tietoinen syrjäyttäminen aiheuttaa monin tavoin purkautuvaa vihaa, turhautuneisuutta ja näköalattomuutta. Se on otollinen maaperä ääriliikkeiden kasvulle. Niinpä nyt on nähty sellainenkin ihme, että Ruotsista johdetut suomalaiset natsit kutsuvat mielenosoitukseensa venäläisiä natseja juhlimaan Suomen itsenäisyyttä. Tämän jo luulisi olevan kaiken huippu, mutta ei se ole.  Kaiken huippu on lehti, joka taas kerran nimeää natsien vastamielenosoittajat toiseksi äärilaidaksi.

Yhteiskunta on muutamassa vuodessa muuttunut käsittämättömän nopeasti, mutta sitä ei jokapäiväisessä elämässä tule huomanneeksi. Kun meneillään olevia muutoksia pysähtyy yhdistelemään, niin kuva näyttää lohduttomalta. Olemme ihan tietoisten päätösten seurauksena luisumassa viime vuosisadan alun yhteiskuntaan, jossa ihmisarvo ja vaikutusvalta mitattiin suoraan rahalla. Mahdollisia levottomuuksia varten vahvistetaan jo etukäteen poliisia ja armeijaa.

Nyt voidaan palata otsikkoon. Antakaa meille oikeasti takaisin hyvinvointiyhteiskunta Suomi. Sitä varten ei tarvitse palata sataa vuotta taaksepäin, vaan se löytyy ihan 1980-luvulta ja vielä jonkin aikaa sen jälkeenkin. Ajalta ennen kuin päättäjämme hurahtivat uskomaan markkinavoimien kaikkivoipaisuuteen.

Kommentit (40)

 1. stunned

  Hyvä kirjoitus.

  Oikea havainto Sakulta, että köyhien liikehdintään on alettu varautua. Kohta vankiloistakin tehdään liiketoimintaa ja vangeista jonkun yksityisen firman omaisuutta. Työleirin ja vankilan ero voi olla yllättävän pieni.

  • Harri Tuominen

   USA:ssahan tämä vankilaskenaario on jo nykypäivää. Monessa osavaltiossa vankeinhoito on ulkoistettu yksityiselle toimijalle, joka saa tietyn korvauksen per vanki. Siitä on seurannut se, että terveydenhuolto ja opiskelumahdollisuudet on karsittu minimiin voittojen maksimoimiseksi. Kannattaa lukea Tapani Koivusen Amerikkalainen painajainen.

 2. Hilkka Kotkamaa

  Budjetissa myönnettiin lisärahaa kansalaisten turvallisuuden lisäämiseen. Niillä rahoilla ostettiin järeämpiä aseita poliiseille.Tuliko teidän olonne siitä turvallisemmaksi?

  • Jyrki

   Ilman muuta, onhan sitä heti ”turvallisempi” olo. Kun tulevaisuudessa joka poliisipartio tavan taskuun piiloon menevän aseistuksen lisäksi kuljettaa mukanaan järeähköä sarjatuliasetta ja tarvittaessa esillä. Toki se luo yhteiskuntarauhaa ennalta ehkäisevästi. Ilmeisesti jossain asioissa hallitus onkin osannut ajatella asioita pidemmälle tehdessään päätöksiään eri asioissa…

   • Arto Heinonen

    Vaikka olen asiasta Sakun kanssa samaa mieltä, ei pitäisi levittää muunneltua totuutta. Poliisipartioiden konepistoolit eivät ammu sarjatulta, poikkeuksena Karhukopla. Edut pistooliin nähden ovat tarkkuus ja vakaus.

    • Yrjö perkko

     En tiedä mistä on kyse poliisien aseissa, mutta sana konepistooli tarkoittaa sarjatuliasetta. Joko poliisilla siis on sarjatuliasetta tai poliisilla ei ole konepistoolia

     • Jyrki

      Niin itsekin olen käsittänyt. Toki on mahdollista, että ase eli konepistooli on muunnettu ampumaan vain kertatulta. Mutta miksi nähdä moinen vaiva?

      Onko kaikille poliisipartioille siis tulossa konepistooli sarjatuli ominaisuudella? Vai kertatulta ampuva pistoolia tarkempi kivääri?

      Tämä hiukan hämärää ja oiva huuhaajuttujen synnylle. Enpä sitten sotke itsekään asiaa enempää kun en tiedä totuutta lopulta.

 3. töytön

  Valitettavasti asiat ovat juuri noin, kuin Saku kirjoittaa.

  Pelimerkkejä siirretty tosiaan armeijan ja poliisin tehostamiseksi, samoin isot herrat ja rouvat hamunneet lisää turvamiehiä ym ympärilleen.

 4. Jussi Parviainen

  Se saa köyhät joka halvimmalla ottaa! Kuulostaa jo ennenkin kuullulta ja koetulta huutolaismeiningiltä! ja tulos piiskataan kasan alimmaisen selkänahasta ja liikesalaisuuksien verhon suojissa tietenkin!

 5. Matti Pääkkönen

  Täytän mielelläni lasini täyteläisellä punaviinillä kuten Juhana Vartiainenkin mutta en sattumalta. Juoma paranee ajan saatossa samoin kuin ihmisten ikiaikaiset aatteet tasa-arvosta, vapaudesta ja oikeudenmukaisuudesta. Niitä on koeteltu paljon ja niihin pyrkimyksissä toimien korjauksen tarvetta on ollut melkoisesti.

  Vihervasemmisto ei ole lannistunut maailmalla yhtiöiden hyökkäyksen edessä vaan suunnan etsimistä tehdään ajatuspajoissa kaikkialla. Tämä työ vaikuttaa näköjään jo Suomessakin ja uusi polvi on löytämässä sen polun, minkä päässä nuo arvot taas kajastaa.

  Ihmiskunta elää innostavia aikoja kaikkien vaarallisten valintojensa keskelläkin. Yhtiöt pyrkivät ottamaan kansalaisilta sananvallan elämäänsä ja kohtaloonsa hankkimalla monolopien haltuun niitä asioita, joiden katsottiin ennen olevan moraalisesti keskeisiä ja liian haavoittuvia alistettaviksi yhtiöiden valtaan.

  Viime vuosisadalla ajateltiin, että hallitusten on suojeltava kansalaisten yhteiskunnallisia oikeuksia ja tyydytettävä heidän perustarpeet. Näitä yleisen edun mukaisia asioita pidettiin tarpeellisena suojata lailla ja julkisella politiikalla. Ihmisiä ei voinut omistaa eikä lapsia ja terveyttä sekä muita ihmisten perustarpeita asetettu yhtiöiden hyväksikäytön ulottuville. Nykyisin oikeisto on nämä periaatteet hylännyt. Suomessa se näkyy selvimmin hallituksen sote-linjassa, minkä tarkoituksena on ulkoistaa nämä sote-palvelut yhtiöiden voitontavoittelulle.

  Puheenjohtaja Li Andersson piti Vasemmistoliiton puoluevaltuustossa linjapuheen. http://www.vasemmisto.fi/ajankohtaista/li-andersson-puhe-puoluevaltuustossa/ Se ei ollut pikkusievää sanailua vaan linjanveto rahaliiton eurokuria vastaan. ”Vaatimus, että kansalaiset saisivat ilmaista mielipiteensä rahaliiton tulevaisuudesta kansanäänestyksessä on täysin perusteltu. Lisäksi on edistettävä kaikkia sellaisia rahaliiton uudistuksia, jotka helpottavat työllisyyttä ja tasa-arvoa sekä lisäävät jäsenmaiden talouspoliittista liikkumavaraa. […] Rahaliitosta eroamiselle on luotava mekanismi ja pelisäännöt”.

  Vasemmiston piirissä keskustellaan nykyisin paljon ja ehkäpä sen innoittamana itsellenikin tarttui viime viikolla kirjakaupassa mukaani lähti Mark Blythin Talouskuri – vaarallisen opin historia.

  Kirjassa Mark Blyth kuulema osoittaa seikkaperäisesti, että talouskuripolitiikka on virhe. Se ei lisää talouskasvua vaan pikemminkin rikastuttaa superrikkaita ja kärjistää entisestään eriarvoisuutta.

  Yhdysvalloissa pankit olivat vuonna 2007 finanssikriisissä liian suuria päästettäväksi kaatumaan mutta Euroopassa – eurossa – liian suuria pelastettaviksi. Ratkaisuksi tarjottiin talouskuripolitiikka, joka on jo osoittautunut virheeksi.

  Mark Blyth on Brownin yliopiston poliittisen taloustieteen professori. Kirja on käännetty jo 17 kielelle eli näillä ajatuksilla on maailmalla kysyntää.

  Pistän päälle vapauden moodin ja viiniä nauttien aloitin kirjan esipuheen lukemisen. Suosittelen tätä myös Juhanalle!

 6. Pekka Potka

  Ehkä ajatus 1980-luvulle palaamisesta ei ollut loppuun asti harkittu? Olen yli kuusikymppinen, joten muistan hyvin kyseisen vuosikymmenen velkaisena yrittäjän alkuna ja nuoren perheen isänä. Sosiaaliturva on kuitenkin edelleen paljon parempi nyt kuin silloin. Riittää, kun katsoo faktoja, valtion budjettia. En kannata suinkaan ideologisesti köyhää nykymenoa. Meidän olisi löydettävä se malli, jolla voimme rakentaa sosiaalisesti oikeudenmukaista Suomea olosuhteissa, jotka eivät suinkaan ole samat kuin neljä vuosikymmentä sitten. Se koskee myös AY-liikettä, jonka senkin olisi oltava proaktiivinen vanhojen rakenteiden korvaamisessa uusilla, paremmin koko maailman nykyiseen ja tulevaan todellisuuteen sopivilla. Työn käsite on muuttumassa, rutiinit katoavat niin rasvakourien kuin valkokaulusten ulottumattomiin. Koko maailma on ison muutoksen edessä. Mistä astuvat esiin ne viisaat, jotka ymmärtävät sen vaatimukset Suomen kannalta toisin kuin nykyiset sokeat leikkaajat?

  • Joni Pelkonen

   Ei ole parempi. Sosiaaliturvaan ei ole tehty indeksitarkistuksia pariin vuosikymmeneen, ja niinpä alimman työttömyysturvan ostovoima on heikentynyt samaa tahtia kuin inflaatio on jyllännyt. Pari vuotta sitten tehty viidenkympin kertakorotus tuhoutuun jo viimeistään ensi vuonna tulevien uusien leikkausten myötä.

   Kaikkein köyhimpien ostovoima on heikentynyt 1990-luvulta lähtien jopa kolmanneksella.

 7. Tuula Härmä

  Kyllähän me jotka Sakua luemme ja kommentoimme, tiedämme, ketä äänestää että eriarvoistuminen saataisiin kuriin. Mutta kuten taas tämän päivän HS kirjoittaa, että yhteiskunta toimii hyväosaisten ehdoilla, koska he äänestävät. Monet huono-osaisista eivät äänestä, varsinkaan vasemmistoa. Pitäisikö palata agitaattoreihin a la Punainen Viiva?

  • Joni Pelkonen

   Hesarin toimittaja kertoili taas omaa totuuttaan. Päätösvalta keskittyy varakkaille, koska heillä on rahaa. Vaaleissa kansalaiset pääsevät kyllä sanomaan sanansa, mutta valitut päättäjät tottelevat useinkin eturyhmiään ja vaalilupauksetkin tuppaavat unohtumaan.

   Päätöstyössä vaikuttaa paljon suhdetoiminta ja suhteet. Ja kenenpä niitä päätöksentekoketjun ohittavia valtasuhteita onkaan helpoin hankkia, no varakkaan tietenkin.

   Otetaan esimerkkinä vaikka ns. ”Tanssin talo”, jota hankkeiltiin Töölönlahden rantaan viime vuosikymmenellä suurinpiirtein väkisin. Ihan hyvä idea, mutta turhan arvokas paikka tanssilavalle. Projekti lopahti vasta, kun sitä ajanut *yksi ainoa henkilö*, suuren rakennusfirman omistaja, sairastui. Se olisi toteutunut ellei hän olisi sairastunut.

   Eli tällä yhdellä grynderillä oli enemmän valtaa helsinkiläisiin päättäjiin kuin koko Helsingin äänestäjillä yhteensä…

 8. Sauli

  Kyllä vain, meneillään on jonkinlainen hidastettu oikeiston vallankaappaus. Se ei tapahdu suurella rytinällä kuten normaalisti, vaan vaivihkaisella asennemuokkauksella. Surkuhupaisaa on että tällä kertaa köyhästä on tehty riistäjä, joka imee keskiluokan kukkarosta ostovoiman. Propaganda uppoaa otolliseen maaperään. Keskiluokan ei tarvitse kuin katsoa omaan kukkaroon ja huomata ettei käteen jäävä raha riitä puoleenkaan ostos tv:n tuotteista. Syyllinen on löydettävä ja löytyyhän se iltalehdykän sivuilta, työtön ja köyhä.

  Samalla hyvinvointiyhteiskunnan raadolla päivystävät Persut/ Siniset. Kahtia jakautunutta populistipuoluetta yhdistää halveksunta omia äänestäjiään kohtaan joskin persut ovat Halla- ahon johdolla jatkaneet johdonmukaisesti sillä linjalla mistä Soini ei halua keskustella. Yhteistä molemmille, ettei niillä ole mitään annettavaa pienituloisille tai työttömille.

  Suurin syyllinen taitaa kuitenkin löytyä peiliin katsomalla. Kun sohva kiinnostaa enemmän kuin äänestyskoppi, oikeistohallituksen voittokulkua on rahvaan hiukan vaikea pysäyttää ja tässä on tulos. Ajatellaan virheellisesti, että oikeistoa äänestämällä köyhästä tulee jonain päivänä rikas. Ei tule, rikkaasta tulee jonain päivänä rikkaampi, sen on Sipilän hallitus todistanut, mitä muuta todisteita vielä haluatte.

 9. Aarne Kolehmainen

  Hyvinvointiyhteiskunnan purku alkoi rahamarkkinoitten vapauttamisella joka johti nopeasti omaisuuksien uusjakoon ja myös jopa hyvin toimivien yritysten konkursseihin. Tämä pilasi lukemattomien ihmisten elämän lopullisesti ja vaikutti perusteellisesti yhteiskunnan sisäiseen yhtenäisyyteen.
  Tästä ei kuitenkaan ole opittu yhtään mitään, vaan ” harjoita ja hallitse” politiikka jatkuu samalla kun strategisia toimialoja yksityistetään ja verorahoja luovutetaan ylikansallisille korporaatioille.
  Tätä menoa kun on kymmeniä vuosia seurannut, niin tulee mieleen että olisi tämän voinut taitavamminkin hoitaa.
  Sen kummemmin menneisyyteen haikailematta voi sanoa että ikävä on sitä aikaa kun Isänmaata rakennettiin yksissä tuumin.

 10. Kirsti Era

  Erittäin hyvä kirjoitus, kiitos!
  Yrittäjillä on varmaan 1980-lukuun oma näkökulmansa, muistuttaisin v. 1987 (?) toteutetusta valuutan tuonnin ja viennin kontrollin lopettamisesta, joka poiki valuuttaluottojen aggressiivisen markkinoinnin mm. yrittäjille. Joka osulankiertäjällä oli 20 000 mk velkaa. Ja kun laskut lankesivat, siinä meni verovarat pankeille kuin yritykset, kodit ja takaajienkin omaisuus uusjakoon. (ja Nalle W kiittää!)

  Kaikkiaan hyvinvointivaltion alasajossa v. 1987 lähtien on ollut kaksi ilmeistä piirrettä: kokoomus hallituksessa tai takapiruna, ja vaihtoehdoton politiikka. On muka ”pakko leikata / alentaa pääomaveroja / avata viimeisetkin sulut, muuten markkinavoimat=pääomien omistajat suuttuu”. Jälki on sen mukaista, ja nyt käytetään sodan uhkaa kansan pitämiseksi hiljaisena.
  Kokoomuspolitiikka on tuhoisaa, harjoittipa sitä kuka tahansa.

 11. on thin ice

  Alemman keskiluokan ja myös varsinaisen keskiluokan kansalaisen, jonka ansiot ovat suurimmaksi osaksi palkkatuloja, kannattaisi nyt seuraavissa vaaleissa todella harkita ketä ja mitä puoluetta äänestää.
  Palkansaajien tulevaisuudessa häilyy joukko toimeentuloa varjostavia epävarmuustekijöitä mm euroalueen talous ja globaalit näkymät ja sitä kautta työllisyys,
  keinoälyn kehittymisnopeus ja sen käyttöönottotahti eri tuotannonaloilla sekä vapautuvan ihmistyön kohtalo, julkisten palvelujen markkinoistamisesta seuraava kansalaisten rahallisten omavastuiden kohoaminen, universaalien kaikille kuuluvien etuuksien leikkaaminen, työttömäksi jääneiden palkansaajien toimeentulon leikkaaminen ja hankaloittaminen. Tässä muutama ja lisää lie luvassa.
  Osana palkansaajauhkien taustalla on nykyhallituksenkin harjoittama neoliberaaliin talousteoriaan pohjautuva politiikka, jonka myötäjuoksijoita esim valtamedioissa riittää ja kriittistä arviota saa hakemalla hakea. Onneksi ulkomailta kansalaistodellisuuteen pohjaavaa arviointia alkaa löytyä – enenevässä määrin.
  https://www.theguardian.com/politics/2017/aug/21/how-neoliberalism-left-a-toxic-legacy
  https://www.theguardian.com/politics/2017/aug/06/goodbye-neoliberalism-hello-common-good
  Myös kuuluisan yhdysvaltalaisen teknologiayliopiston MIT:n kuuluisa professori Noam Chomsky on arvioinut neoliberalismia usein varsin kriittiseen sävyyn

 12. HTK

  Sakun kirjoitus on erinomainen.

  Tämä Juha Sipilän oikeistohallitus ehtii vielä tehdä lisää rakenteellisia uudistuksia ennen eduskuntavaaleja. Se tulee poistamaan kokonaan perintöverotuksen ”tasa-arvoisuuden vastaisena” ja sen vähäisen tuoton (0,5 miljardia/euroa) vuoksi. Perintöverolle tulee käymään samoin kuin omaisuus- eli varallisuusverolle kävi vuonna 2006 ja koiraverolle on nyt käynyt. Ne tulevat jäämään historiaan. Hallituksessa ja eduskunnassa on niin paljon hyvävaraisia perillisiä ja perintöjä jättäviä ja sen vuoksi perintöveron poistaminen menee helposti läpi. Sen jälkeen on nykyistä vaikeampaa saada selville yhteiskunnassa vallitsevat varallisuuserot. Niitä ei sen jälkeen tulla tilastoimaankaan.

  Työnantajat joutuivat antamaan ay-liikkeelle neuvotteluoikeuden vasta talvisodan pommitusten alla, koska muussa tapauksessa Neuvostoliitto olisi viemässä työnantajien koko omaisuuden. Nyt ei ole enää sosialismin vaaraa eikä Neuvostoliiton uhkaa. Sen vuoksi ay-liike. Sen vuoksi ay-liikkeen kanssa ei tarvitse entisessä määrin neuvotella.

 13. Suomi 100

  Hyvä kirjoitus Sakulta. Nykymenolla olemme palaamassa kohti torppariaikaa, ja ilmaisia taksvärkkipäiviä. Termit ovat ainoastaan muuttuneet. Pakkotyötä kutsutaan ”toimeliaisuutteen perustavaksi sosiaaliturvaksi”, jota kutsuttiin torppariaikaan vastaavasti taksvärkkipäiväksi.Tee ilmaisia töitä tai sait häädön. Nykysin tee ilmaisia töitä tai työttömyysturvasi laskee. Lopputulema on siis aikakaudesta riippumatta ihan sama

  Toistaiseksi töissä olevat pidetään hiljaisina, etteivät pidä kiinni oikeuksistaan ja kysele asiallisten palkkojensa perään. Rangaistuksena kyselijöille on tiedossa uhka työpaikkansa menetyksestä, joka on jatkuvasti päällä, huolimatta yritysten jättiosingoista.

  Seuraavaksi huutokaupataan vanhukset, yhteiskunnan heikompiosaiset yksityisille yrityksille, jotka halvemmalla suorittavat ns. ”palvelut”. Huutolaisaika tekee torppariajan kanssa vahvaa paluutaan. Suomi satavuotta taaksepäin tuntuu olevan uskomaton tosiasia. Tätä voi juhlia itsekukin ken tahtoo…

 14. Petri Pirskanen

  Ja Ay-liitot ovat nykyaikana myös omaan pussiin pelailevia yhtiöitä.. On vuokra asunotihin liittymistä ja juuri yksi johtaja nosti omaa palkkaa 5000€kk (50%) … Olen samaa mieltä kanssasi tästä hallituksesta, mutta pahoin pelkään ettei SDP,vasemmisto,vihreät tai kukaan mukaan saa meitä pelastettua.. Ei heillä ole edes kunnon suunnitelmaa..

  • on thin ice

   Niin, erityisesti nuorten näkökulmasta ajan haasteet ovat valtavia, eikä mikään yksittäinen puolue pelastajaksi riitä.
   Tosiasioihin ja laajempiin kokonaisuuksiin perehtyminen saattaa auttaa löytämään niitä poliittisia voimia, jotka haluavat ratkaista edessä olevia ongelmia progressiivisesti mahdollisimman monen etua silmälläpitäen. Ja toisaalta niitäkin tahoja riittää, jotka naamioivat kaikkien yhteiseksi hyväksi toiminnan, joka palkitsee vain pientä porukkaa enemmistön tapellessa murusista. Maailmantalouden sekä -politiikan pelisäännöistä sekä rakentavista tavoista ratkaista tulevaisuuden avainkysymyksiä kertoo professori Stephen Gill . Haastattelu on tehty v 2009 suuren finanssikriisin jälkitunnelmissa, ennen Trumpin valintaa, mutta asiat ovat tänäänkin ajankohtaisia, ja Gillin silloiset ”ennusteet” voi nyt todeta suurelta osin toteutuneiksi.
   http://www.labour.fi/ty/tylehti/ty/ty32009/pdf/ty32009Gill.pdf

 15. Salsgren

  80-luku oli kyllä kaikin puolin parempaa aikaa jos verrataan nykyiseen. Poislukien tietysti tekniikan kehitys yms. Silloin ei ahneus ollut vielä valloillaan ja ihmiset olivat paljon sosiaalisempia. Ihmisistä on tullut itsekeskeisiä materialisteja ja kaikki entisaikainen on mukamas impivaaraista ja pahasta. Painotan, että tämä on vain minun mielipiteeni ja kokemukseni asioista.

 16. Anna-liisa kalmu

  Todella kympin kirjoitus,on puolueet jotka tuilla pystyvät äänestäjät ostamaan ,vähäosaisten aktivoiminen äänestämään on kynnys kysymys millä heidät saadaan vakuuttuneeksi että äänestäminen heitä auttaisi ennen kuolemaa👏

 17. matti luomansuu

  ???
  Sitä tässä kummeksun, että mitä pahaa olisi valtiossa / valtiossa, jossa/joissa olisi itsenäinen päätäntävalta rahapolitiikasta (oma kansallinen raha). Raha jonka arvo olisi sidottu kulta tai hopeakantaan. Oma päätäntävalta lain ja asetuksien säätämisestä, oma itsenäinen kansallinen pankkilaitos jne jne. Suomella oli oma lyhyt etsikkoaikansa 1990 luvun alussa, jolloin olisi voitu lähteä täysin omalle tielle ja rakentamaan vahvaksi ja voimakkaaksi tätä valtiota. Kun tulikin -90 alun lama, tahallaan organisoitu ja EY jäsenyyteen liittyminen. Sittemmin rahaliittoon sun muuta. Mihin arvoon nojaa poliittinen rahayksikkö EURO? Se rahamäärä mikä on uponnut EU:n pohjattomaan säkkiin näinä 20 vuoden aikana erinäisine maksuineen… olisiko lähemmäs, yli, 100 miljardia? Esim tullin keräämä verokertymä miljardiluokkaa, sekin joka tuloutetaa EU:hun ja se määrä mikä palautetaan lienee 25% prosentin luokkaa. Nyt on EU ensin sekä arvoyhteisön esilletuonti. Kysyn, että mitkä ovat ne yhteiset arvot? Meillähän on jo omasta takaa Arkadianmäen arvo/arvontyhjiömäki. Eikös Suomi ollut 1980 melkeinpä velaton valtio. Politiikassa oikeisto, vasemmiston siivet liittyvät sihen samaan rumaan lintuun joka on protektionismi. Näin alemman tason työläispakertajan vähäisellä järjellä ajateltuna. Raju on ajan riento.

  • Rintsu

   Ensinnäkin, yhteisvaluutta on eri asia kuin toisen valtion valuutta. Markan, devalvaation, inflaation ja Kekkosen kaivaminen haudasta ei oikein toimi. Kun puu on kaadettu niin ei pidä miettiä miten se saataisiin liimattua takaisin pystyyn vaan sitä, mitä sillä puulla tehdään.

   Toisekseen ”tulli”- niminen vero on EU:n, eli tulliliiton ns. omia varoja jonka keräämisestä suomi saa kymmenyksen kantopalkkiona. Mutta se on vain hyvin pieni murto-osa Tullin keräämistä veroista, joista merkittävimmät ovat valmisteverot ja maahantuonnin arvonlisävero. Tulli- nimisen veron fiskaalinen merkitys on koko tämän vuosituhannen ollut jokseenkin mitätön.

   EU:ssa suomi oli vuosikaudet ns. nettosaaja. Jäsenmaksuihin ei ole uponnut satoja miljardeja, eikä se olisi mahdollistakaan koska valtion vuosibudjetti ei ole kuin 50 miljardia ja rahaa pitää riittää talvivaaraankin.

 18. Terhi

  Onko kenelläkään selkeää käsitystä siitä, missä kohti alkoi mennä ’pieleen’? Kekkosen kuollessa? Kolmikannan romutuksessa? Konsensuksessa? Eu:hun liityttäessä? Euroon liityttäessä? Jossain muussa, missä? Jos löytyy selkeä syy-yhteys, miten voidaan korjata?

 19. Rosa Warski

  Palkkatyöt ovat tosiaan kiven alla nykysuomessa, vaan ei kaikille.

  ”6800 euron kuukausipalkalla varustettu virka luotiin Liikenneviraston pääjohtajalle Antti Vehviläiselle tyhjästä, ilman julkista hakumenettelyä.”

  https://yle.fi/uutiset/3-9940307

  Näyttää olevan niin, että ”heikompi aines” pakotetaan tekemään raskasta tarvetyötä palkatta. ”Parempi aines” taas tekee kovalla palkalla työtä, jota ei ole edes olemassa.

 20. Ville Korhonen

  Antakaa meille 80-luku takaisin!
  – aika ennen markan sitomista ecuun
  – aika ennen euroa
  – aika ennen EU:ta
  – aika jolloin Suomeen ei hyväksytty turvallisten maiden läpi tulleita pakolaisia

  Miten tämä kuullostas täsmälleen samalta mitä Huhtasaari haluaa?

 21. Toni Neffling

  Menneen romantisointia. Ilman parempaa tutkimustulosta on kohtuu vaikea sanoa, milloin todella oli paremmin – ihmiskunta ainakin tuntuu toistavan samoja kuvioita uudestaan ja uudestaan. Jos on liian mukavaa niin aina voi ryhtyä sotaan. Näin yksilön kannalta asiaan vaikuttaa melko vahvasti se kuinka itsellä sattuu kyseisellä hetkellä menemään. Jos vuonna 1997 palkka oli hyvä, auto kiilsi ja vaimokin jäkätti vähempi niin äkkiä juuri kyseinen vuosi tuntuu parhaalta – varsinkin, kun ihmismuisti on tunnetusti aika kehno. Pätee toki myös käsitykseemme poliitikoista tai firman johtajista – jos ajat sattuvat olemaan hyvät niin vallitseva puolue saa kiitosta ja vastaavasti pieleen mennessä tulee satikutia – riippumatta siitä mikä poiitikkojen osuus asiaan on. Tosin firman johto harvemmin saa negatiivista palkkaa, kun sukelletaan, mutta noususta palkitaan varsin auliisti.

  ”Netillä” (ja medialla) on lisäksi oma taipumuksensa paisutella kaikkea – nyt natseja on joka kulman takana ja terroristit valtaavat kadut niin ettei sekaan mahdu. Mutta onko fakta koskaan ollutkaan faktaa muualla kuin jossakin yliopiston käytävillä – julkisuus tuntuu aina olevan jatkuvaa propagandasotaa jossa ensimmäinen ja useammin toistettu valhe voittaa – on sen valheen nimi sitten Jeesus, markkinatalous, isä aurinkoinen tai et rystylyönti paranee jos ajaa partansa Gilletellä. Silloin Nallen propagandaopuskaan ei tunnu TIETO-finlandiaehdokkaana ollenkaan väärältä vaihtoehdolta ja historian voi aina kirjoittaa uusiksi, jotta se sopii paremmin sen hetkiseen mielentilaan.

 22. Heka

  Poliisien aseista joutuu sen verran kumminkin kommentoimaan, että ääri-(täytä tähän mieleisesi alku)istisen terrorin mahdollisuus on todellinen. Helsinkiläiseltä rikollisjengiltä takavarikoitiin juuri sarjatuliaseita. Pampulla ei ikävä kyllä pärjää oikeiden uhkien kanssa. Hyvä tietenkin on olla varuillaan sen suhteen, että aseistautuminen ei mene liioitteluksi.

  Asiat voivat muuttua eri aikoina je eri paikoissa eri suuntiin. Kun kävin Perussa 1980-luvulla, niin liikennepoliiseillakin oli konepistoolit yllään. Toissa kesänä ei poliiseja juuri huomannut, ja poliisiaseman edessä oli leikkipuisto.

 23. Heka

  Tätäkin joutuu kommentoimaan:
  ”Antakaa meille … takaisin … aika jolloin Suomeen ei hyväksytty turvallisten maiden läpi tulleita pakolaisia.”

  Ajattelepa asiaa siltä kantilta, että reitit saattavat muuttua sillä tavalla, että Venäjältä alkaa vyöryä pakolaisina kolmannen maan kansalaisia. Onko sama periaate silloin voimassa, eli ongelma on Suomen, eikä siihen kuulu muiden tarjota apuaan?

 24. Marko Huttunen

  Oisko se mittään jos mänisittä töihin? Työstä saapi rahaa, ei tarvii toisten elättinä olla, sitten ku on rahaa ni eipä se enää nii mieli jaksa pohtia vallankumouksia ja muita pyssypelirylläköitä, sitä vaan elelee ja vähänkerrassaan kohentellee kotioloja että ois lapsilla hyvä. Suomessa ei kenenkään tarvia olla työttömänä jos vaikka raivaussaha pysyy auttavasti kädessä. Se on sitte toinen homma jos työnteko ei oikein natsaa. Sillon pittää suunnitella vaikka vallankumousta että sais jonkun elättämmään ihtesä. Onko blogisti Saku ikinä ollu oikeissa töissä?
  Terv. Omalla nimellä Marko Huttunen Pieksämäki. Puhelin 044 238 2869. Kommunistin soittoon vastataan aina!

  • Saku Timonen

   Minä teen jatkuvasti kolmea työtä eli toimin bloggaamisen lisäksi lakimiehenä ja kunnallisena luottamushenkilönä. Kaikista niistä maksetaan rahaa. Minä en siis kaipaa lisää töitä, mutta kun olet noin viisas, niin hommaapa töitä Suomen puolelle miljoonalle työttömälle. En myöskään ole kommunisti, vaan demari.

   • Ilmari Pajulammi

    Totta on kuten blogisti kirjoittaa, että hyvinvoiniyhteiskuntaa ollaan toimittamassa. Hänen laillaan kavahdan myös venäläisten tai minkään muunkaan maalaisten uusnatsien tänne tuloa.

    Ennen uutta perustuslakia eli myös 80-luvulla monet oikeudet kuuluivat vain Suomen kansalaisille ennen kuin ne laajennettiin koskemaan kaikkia. Oikeus osoittaa mieltä oli vain kansalaisilla. Silloin tällainen natsien tuonti olisi voitu estää. Silloin ei olisi myöskään ollut mahdollista, että irakilaiset leireilevät monta kuukautta Rautatientorilla tai käyvät Migrin virkamiehiä häiriköimässä.

  • Rintsu

   Raivaussahatyö TESsin mukaisella palkalla löytyy… siis mistä?

  • Joni Pelkonen

   Pieksämäeltä löytyy Tmi Metsäkoneurakointi Marko Huttunen. Metsäalallakin on työttömyyttä varsin paljon, mutta toki jos ryhtyy yksityisyrittäjäksi omilla koneilla, omalla riskillä eikä laske työtunteja eikä tuntipalkkaa, niin voihan siinä päästä kehumaan kuinka on suuri työn sankari. Paljonkos se metsäkone maksoikaan? Miten Huttuselle riittäisi töitä jos jokainen työtön ryhtyisi metsäkoneyrittäjäksi?

   • Jyrki


    Miten Huttuselle riittäisi töitä jos jokainen työtön ryhtyisi metsäkoneyrittäjäksi?

    Itse kysyisin myös, että miten Huttusella riittäisi töitä jos kilpailijat käyttäisi 9e/pvä orjatyövoimaa karensseilla uhkaamalla hyväkseen jne. Ajamaan metsätyökoneita tai sitä raivaussahaa käyttämässä palkatta?

    Tämähän on varmasti täysin mahdollista tulevaisuudessa, kun Sipilä ja kumppanit saa tahtonsa läpi 9e/pvä orjien tuomisessa myös firmojen ulottuville. Kieltäytyykö Huttunen ja muut Suomen Huttuset moisesta 9e/pvä orjien hyväksikäytöstä vaikka se tarkoittaisi oman firman nurin menoa?

    Kun moraali ei taivu siihen, että jätettäisi kunnon palkka maksamatta tehdystä työstä? Ja sen moraalin myötä sitten kalliiden metsäkoneiden ja laitteiden päätymistä mahdolliseen pakkohuutokauppaan? Missä 9e/pvä tulevaisuudessa 0e/pvä orjien moraalittomat hyväksikäyttäjä metsäkoneurakoijat ostelee ne koneet ja laitteet pilkkahintaan pois? Jotta voisivat tulevaisuudessa hyödyntää uusia orjia mitä saa työkkäristä karenssien uhalla, jotka ajaa sen jälkeen metsissä niitä koneita palkatta? Eikä enää kukaan näe asiassa mitään outoa tai väärää.

    Tämä ei ole edes mahdoton ajatus minusta vaan täysin mahdollinen tulevaisuus. Vaikka voi se toki monia huvittaa ja naurattaa sekä pitävät ajatusta aivan kommunistisena utopiana. Itseä ei vielä huvita tai naurata moinen ajatus…

    • Jyrki

     Niin ja kun Huttunen pohtii:


     Työstä saapi rahaa, ei tarvii toisten elättinä olla, sitten ku on rahaa ni eipä se enää nii mieli jaksa pohtia vallankumouksia ja muita pyssypelirylläköitä, sitä vaan elelee ja vähänkerrassaan kohentellee kotioloja että ois lapsilla hyvä.

     Niin itsehän olen tehnyt 9e/pvä orjatöitä alkaen raskaista rakennus purkutöistä kuten lattioiden auki piikkaus siivous jne. Toki myös niihin kevyisiin raivaussaha töihinkin useita vuosia. Mutta ilman palkkaa 9e/pvä kuntoutettavana orjana. Ja toki olin kysynyt useaan otteeseen niiden vuosien aikana, että miten olisi PALKANmaksu samoista töistä? Siihen ei suostuttu, koska uuden 9e/pvä orjan saa minun tilalle työkkäristä ongelmitta karenssilla uhkailemalla jos ei muuten. Joten miksi maksaa PALKKAA?

     Joten itse päätin lopettaa ne orjatyöt ja nykyään teenkin vain kevyitä 9e/pvä kuntouttavia orjatöitä, kun sellainen paikka sattui löytymään. Toki ei silläkään kuten ei sillä raskaammallakaan orjatyöllä elämää paremmaksi ole saanut järkkäiltyä. Varmaan siksi, kun sitä PALKKAA ei makseta kun ei tarvitse.

     Ja mitä tulee pyssypelirylläköiden pohtimiseen mitä erehdyin tekemään sori siitä Huttuselle. Niin armeijan 330 päivää kun olen kumminkin käynyt. Niin uskon tietäväni eron erilaisten aseiden välillä mitä ”pyssypelirylläköihin” tulee. Onhan sellaisilla aikoinaan päässyt ampumaankin armeijassa. Joten miksenpä itsekin voisi pohtia poliisien ”pyssypelirylläköitä”. Varsinkin kun armeijassa näki niiden aseiden voiman ja nyt ihmettelen, mitä tavan poliisipartio moisella voimalla tekee? Niin että joka partiolle moista pitää saada käyttöön? Karhukoplat on sitten toki erikseen.

     Ja mitä tulee vallankumouksiin niin ihan itse lähtisin rauhallisista sellaisista. Kuten vaikka asioiden kritisointi netissä. Mutta Huttusia tuntuu sellaisetkin häiritsevän. Tai ehkä se onkin vain hyvä merkki. Eli jos Huttusia ahistaa moinen kritisointi, niin saattaa ahistaa itse vallankabineteissakin ehkä…

 25. Ilmari Pajulammi

  Piti olla romuttamassa, ei toimittamassa.

Kommentoi »

Comments are closed