Elätit

Kansalla ja sen edustajilla on työttömyyden yllättäessä eri säännöt. Kun kansalainen jää työttömäksi, niin hän muuttuu välittömästi laiskaksi elätiksi, jota jokaisella on oikeus solvata ja vaatia menemään risusavottaan palkatta. Kun kansanedustaja jää työttömäksi, niin hänelle annetaan rahaa ilman mitään velvoitteita. Kun kerran on päässyt istumaan veronmaksajien vetämään rekeen, niin siinä saa istua loppuelämänsä.

Ennen vuotta 2011 eduskuntaan valittu saa sopeutumiseläkettä. Seitsemän vuotta eli vajaat kaksi kautta kansanedustajana oikeuttaa sopeutumiseläkkeeseen, jota maksetaan koko loppuikä. Kaksi kautta eduskunnassa istunut ja nelikymppisenä työttömäksi jäänyt saa semmoiset pari tuhatta euroa joka kuukausi. Kukaan ei koskaan vaadi tekemään mitään rahan vastineeksi.

Vuonna 2011  ensimmäisen kerran eduskuntaan valittu saa sopeutumisrahaa sen perusteella, kuinka kauan edustajantoimi on kestänyt. Kolme vuotta eduskunnassa istunut voi saada sopeutumisrahaa korkeintaan vuoden. Kaksi kautta eduskunnassa ollut saa tukea kaksi vuotta ja vähintään 15 vuotta eduskunnassa ollut voi saada tukea kolmen vuoden ajan. Yhden kauden edustajalle maksetaan tätä ”ansiosidonnaista” noin 1 700 euroa kuukaudessa vuoden ajan.

Sopeutumiseläkettä saavista paljastuu jatkuvasti täyttä työpäivää tekeviä. Tänään Iltalehti paljasti, että jo vuonna 2011 eduskunnasta pudonnut Tuija Nurmi nostaa eläkettä ja toimii lääkärinä. Tuloja hänellä ei juurikaan ole, sillä hän laskuttaa työstään huipputulosta tekevän yrityksensä kautta.

Vastaavia tapauksia on muitakin, kuten vaikkapa Päivi Lipponen ja Suvi Lindén. He tekevät töitä ja nostavat eläkettä. Vielä useammat eivät tee mitään, vaikka ovat terveitä ja työkykyisiä. Nykykielellä he lojuvat kotisohvalla syrjätymässä, mutta heihin ei kohdisteta mitään aktivointitoimia.

Asiaan ei kuulemma voida puuttua taannehtivan lainsäädännön kiellon takia. Se ei pidä paikkaansa.  Jos pitäisi, niin yhtään lakia ei voitaisi milloinkaan muuttaa tai kumota.  Kaikki aiemmin säädetty pysyisi sellaisenaan voimassa maailman tappiin. Mitään kerran myönnettyä etuutta ei voitaisi poistaa tai edes alentaa. Kaikki hallituksen työttömiin kohdistamat uudet leikkaukset ja velvoitteet olisivat vastoin taannehtivan lainsäädännön kieltoa, samoin koulutusleikkaukset. Kun on kerran päätetty maksaa jotain, niin se on kiveen hakattu. Yhtään kriminalisointia ei voitaisi poistaa laista eikä uusia lisätä. Ei se näin mene.

Taannehtivan lainsäädännön kielto liittyy rikosoikeuteen. Lyhyesti sanottuna se tarkoittaa sitä, että tehdystä teosta ei voida tuomita, jos se ei ollut rikos tekoaikana. Tämä periaate on johdettu legaliteettiperiaattesta, josta on säädetty perustuslain 8 §:ssä näin:

Ketään ei saa pitää syyllisenä rikokseen eikä tuomita rangaistukseen sellaisen teon perusteella, jota ei tekohetkellä ole laissa säädetty rangaistavaksi. Rikoksesta ei saa tuomita ankarampaa rangaistusta kuin tekohetkellä on laissa säädetty. 

Kyllä tätä voidaan laajentaa koskemaan muutakin lainsäädäntöä. Jos nyt säädettäisiin laki, jolla kaikkien sopeutumiseläkettä saaneiden olisi maksettava takaisin jo saamansa eläkkeet, niin se olisi vastoin taannehtivan lainsäädännön kieltoa. Tällaista ei kuitenkaan ole kukaan ehdottanut. On vain ehdotettu epäoikeudenmukaiseksi huomatun eläkkeen lakkauttamista. Nyt sopeutumiseläkettä saaville kansanedustajille voitaisiin ruveta maksamaan sopeutumisrahaa samoilla perusteilla kuin vuonna 2011 ensimmäisen kertaan eduskuntaan valituille. Se ei olisi vastoin taannehtivan lainsäädännön kieltoa, vaan asettaisi kaikki yhdenvertaiseen asemaan. Tai sitten kaikki entiset kansanedustajat voitaisiin siirtää yleisen työttömyysturvan piiriin.

Silloin toteutuisi yhdenvertaisuus, ja jokainen työtön olisi työtön ja jokainen työssä käyvä ansaitsisi elantonsa työllään.

Kommentit (37)
 1. Sauli Meriläinen
  27.11.2017, 10:49

  Jos moraali antaa myöten varastaa yhteisestä kassasta, se takuulla sallii paljon muutakin. Kuten vaikka sorvata sellainen sote, joka mahdollistaa varainsiirron yhteisestä kassasta veroparatiisin kautta omaan lompakkoon. Sanotaan että tilaisuus tekee varkaan, ja olen ollut huomaavinani että politiikassa on huolestuttavan paljon mukana nykyisiä ja entisiä varkaita. Kun entiset varkaat, nykyiset poliitikot vielä itse omilla kätösillään tekevät niitä lakeja, ollaan aika huolestuttavassa tilanteessa. Kun pukki on kaalimaan vartijana, mitä siitä seuraa…

  No ainakin se, että kansalaisten käsitykset politiikasta yhteisen edun ajajana kokee inflaation. Sen että joku saattaa alkaa ajatella, että oikeus ja kohtuus ovat riippuvaisia lompakon paksuudesta ja siitä missä kohtaa yhteiskunnan nokkimisjärjestystä syytetty sattuu olemaan. Näillä eväillä sitä ennenkin on vallankumouksia ruokittu.

  1. Oikeutta odotellessa
   27.11.2017, 14:39

   Ja samat pukit tarkastavat itse itse keksimiensä lakien ja asetusten persutuslainmukaisuuden.

  2. Jussi Parviainen
   27.11.2017, 19:55

   Eikö se Sauli Niinisto aikanaan sanonut että “vastakkain asettelun aika on ohi”. Se tarkoittanee suomeksi, että “meille” te ette mahda enää mitään! Ja millä eväillä köyhät vallankumouksia ruokkii? Aseetkin on jo kaukaa viisaasti kerätty pois!

 2. Väinö Lahtinen
  27.11.2017, 11:08

  Työeläkeindeksiä muutettiin edunsaajien vahingoksi, eikä yksikään kansanedustaja tietääkseni asettanut päätöstä kyseenalaiseksi taannehtivuuden tal annetun eläkelupauksen näkökulmasta.

Kommentointi suljettu.