Uuninpankkopoika Saku Timonen
Uuninpankkopoika Saku Timonen

Elätit

Kansalla ja sen edustajilla on työttömyyden yllättäessä eri säännöt. Kun kansalainen jää työttömäksi, niin hän muuttuu välittömästi laiskaksi elätiksi, jota jokaisella on oikeus solvata ja vaatia menemään risusavottaan palkatta. Kun kansanedustaja jää työttömäksi, niin hänelle annetaan rahaa ilman mitään velvoitteita. Kun kerran on päässyt istumaan veronmaksajien vetämään rekeen, niin siinä saa istua loppuelämänsä.

Ennen vuotta 2011 eduskuntaan valittu saa sopeutumiseläkettä. Seitsemän vuotta eli vajaat kaksi kautta kansanedustajana oikeuttaa sopeutumiseläkkeeseen, jota maksetaan koko loppuikä. Kaksi kautta eduskunnassa istunut ja nelikymppisenä työttömäksi jäänyt saa semmoiset pari tuhatta euroa joka kuukausi. Kukaan ei koskaan vaadi tekemään mitään rahan vastineeksi.

Vuonna 2011  ensimmäisen kerran eduskuntaan valittu saa sopeutumisrahaa sen perusteella, kuinka kauan edustajantoimi on kestänyt. Kolme vuotta eduskunnassa istunut voi saada sopeutumisrahaa korkeintaan vuoden. Kaksi kautta eduskunnassa ollut saa tukea kaksi vuotta ja vähintään 15 vuotta eduskunnassa ollut voi saada tukea kolmen vuoden ajan. Yhden kauden edustajalle maksetaan tätä ”ansiosidonnaista” noin 1 700 euroa kuukaudessa vuoden ajan.

Sopeutumiseläkettä saavista paljastuu jatkuvasti täyttä työpäivää tekeviä. Tänään Iltalehti paljasti, että jo vuonna 2011 eduskunnasta pudonnut Tuija Nurmi nostaa eläkettä ja toimii lääkärinä. Tuloja hänellä ei juurikaan ole, sillä hän laskuttaa työstään huipputulosta tekevän yrityksensä kautta.

Vastaavia tapauksia on muitakin, kuten vaikkapa Päivi Lipponen ja Suvi Lindén. He tekevät töitä ja nostavat eläkettä. Vielä useammat eivät tee mitään, vaikka ovat terveitä ja työkykyisiä. Nykykielellä he lojuvat kotisohvalla syrjätymässä, mutta heihin ei kohdisteta mitään aktivointitoimia.

Asiaan ei kuulemma voida puuttua taannehtivan lainsäädännön kiellon takia. Se ei pidä paikkaansa.  Jos pitäisi, niin yhtään lakia ei voitaisi milloinkaan muuttaa tai kumota.  Kaikki aiemmin säädetty pysyisi sellaisenaan voimassa maailman tappiin. Mitään kerran myönnettyä etuutta ei voitaisi poistaa tai edes alentaa. Kaikki hallituksen työttömiin kohdistamat uudet leikkaukset ja velvoitteet olisivat vastoin taannehtivan lainsäädännön kieltoa, samoin koulutusleikkaukset. Kun on kerran päätetty maksaa jotain, niin se on kiveen hakattu. Yhtään kriminalisointia ei voitaisi poistaa laista eikä uusia lisätä. Ei se näin mene.

Taannehtivan lainsäädännön kielto liittyy rikosoikeuteen. Lyhyesti sanottuna se tarkoittaa sitä, että tehdystä teosta ei voida tuomita, jos se ei ollut rikos tekoaikana. Tämä periaate on johdettu legaliteettiperiaattesta, josta on säädetty perustuslain 8 §:ssä näin:

Ketään ei saa pitää syyllisenä rikokseen eikä tuomita rangaistukseen sellaisen teon perusteella, jota ei tekohetkellä ole laissa säädetty rangaistavaksi. Rikoksesta ei saa tuomita ankarampaa rangaistusta kuin tekohetkellä on laissa säädetty. 

Kyllä tätä voidaan laajentaa koskemaan muutakin lainsäädäntöä. Jos nyt säädettäisiin laki, jolla kaikkien sopeutumiseläkettä saaneiden olisi maksettava takaisin jo saamansa eläkkeet, niin se olisi vastoin taannehtivan lainsäädännön kieltoa. Tällaista ei kuitenkaan ole kukaan ehdottanut. On vain ehdotettu epäoikeudenmukaiseksi huomatun eläkkeen lakkauttamista. Nyt sopeutumiseläkettä saaville kansanedustajille voitaisiin ruveta maksamaan sopeutumisrahaa samoilla perusteilla kuin vuonna 2011 ensimmäisen kertaan eduskuntaan valituille. Se ei olisi vastoin taannehtivan lainsäädännön kieltoa, vaan asettaisi kaikki yhdenvertaiseen asemaan. Tai sitten kaikki entiset kansanedustajat voitaisiin siirtää yleisen työttömyysturvan piiriin.

Silloin toteutuisi yhdenvertaisuus, ja jokainen työtön olisi työtön ja jokainen työssä käyvä ansaitsisi elantonsa työllään.

Kommentit (37)

 1. Sauli Meriläinen

  Jos moraali antaa myöten varastaa yhteisestä kassasta, se takuulla sallii paljon muutakin. Kuten vaikka sorvata sellainen sote, joka mahdollistaa varainsiirron yhteisestä kassasta veroparatiisin kautta omaan lompakkoon. Sanotaan että tilaisuus tekee varkaan, ja olen ollut huomaavinani että politiikassa on huolestuttavan paljon mukana nykyisiä ja entisiä varkaita. Kun entiset varkaat, nykyiset poliitikot vielä itse omilla kätösillään tekevät niitä lakeja, ollaan aika huolestuttavassa tilanteessa. Kun pukki on kaalimaan vartijana, mitä siitä seuraa…

  No ainakin se, että kansalaisten käsitykset politiikasta yhteisen edun ajajana kokee inflaation. Sen että joku saattaa alkaa ajatella, että oikeus ja kohtuus ovat riippuvaisia lompakon paksuudesta ja siitä missä kohtaa yhteiskunnan nokkimisjärjestystä syytetty sattuu olemaan. Näillä eväillä sitä ennenkin on vallankumouksia ruokittu.

  • Oikeutta odotellessa

   Ja samat pukit tarkastavat itse itse keksimiensä lakien ja asetusten persutuslainmukaisuuden.

  • Jussi Parviainen

   Eikö se Sauli Niinisto aikanaan sanonut että ”vastakkain asettelun aika on ohi”. Se tarkoittanee suomeksi, että ”meille” te ette mahda enää mitään! Ja millä eväillä köyhät vallankumouksia ruokkii? Aseetkin on jo kaukaa viisaasti kerätty pois!

 2. Väinö Lahtinen

  Työeläkeindeksiä muutettiin edunsaajien vahingoksi, eikä yksikään kansanedustaja tietääkseni asettanut päätöstä kyseenalaiseksi taannehtivuuden tal annetun eläkelupauksen näkökulmasta.

 3. Jarkko

  Tähän sote uudistukseen sisältyy ihan yhtä paljon valehtelua kuin sisältyy automaation ja robotiikan käyttöönottoon taloudessa tai globalisaation myötä miljoonien työpaikkojen siirtoon halpamaihin. Vähän väliä talouslehtiin ilmestyy joku elinkeinoelämän edustaja kertomaan miten työpaikkojen siirrosta on vain etua miten suomen on oltava siinä mukana tai miten automaatio vain kasvattaa työpaikkoja, työtyytyväisyyttä ja tehostaa yritystä.

  No otetaampa esimerkiksi automatisoinnista vaikkapa Suomen satamat. 1970-luvulla pelkästään laivojen lastauksen ja purun parissa työskenteli 20 000 Suomalaista. Nykyään kun konttinosturin ja muut koneet ovat käytössä joka satamassa työntekijöiden määrä on tippunut 2000 eli 10% lähtötasosta. Tuskinpa niitä konttinostureita olisi otettu käyttöön jos ne vain olisivat lisänneet työntekijämääriä siitä 20 000 ylöspäin kuten elinkeinoelämän edustajat käyvät kaikissa lehdissä väittämässä vähän väliä. Toistamassa valhettaan monta kertaa kuten Adolf Hitlerin propaganda ministeri käski, että kun valhetta toistaa tarpeeksi monta kertaa se muuttuu totuudeksi tai ainakin ihmiset alkavat luulla niin.

  Oikeasti juuri kukaan ei välitä työttömistä katinkontinkaan vertaan, koska valehtelussa on saatu ”totuudeksi” se, että kaikki syy on vain työttömissä ja heidän laiskuudessaan. Syy ei koskaan ole rakenteissa, omistusoikeuksissa, globalisaatiossa, pankintakahuoneissa salaa sovituissa sopimuksissa ja muissa hyvävelirakenteissa. Työtön yksinään ohjailee koko globaalia taloutta tässä valheessa vaikka hänellä ei edes ole rahaa jolla sitä ohjailla ja päättää kenellä työtä on. Oikeastaan tämä valehtelu on niin hemmetin röyhkeää, että sillä ei ole mitään rajaa. Ongelma on myös se, että ryöhkeyttä vastaan ei voi taistella kuin olemalla vielä röyhkeämpi, koska ei yksikään kiusaaja tai valehtelija lopeta kiusaamista tai valahtelua kääntämällä toista poskea ja vain ottamalla kaikki keksityt tylytykset vastaan vuosikymmenestä toiseen.

  • Rosa Warski

   Preach it, brother !

   Järki ja oikeudenmukaisuus on tästä systeemistä kadonnut jo hyvän aikaa sitten.

  • Rintsu

   Muuten erinomainen kommentti mutta sanotaanko näin, että 70- luvun tavaramäärät verrattuna tämän päivän tavaramääriin ovat jokseenkin eri planeetalta. Tämän päivän tavaravirrat 70- luvun menetelmin ei yksinkertaisesti ole mahdollisia. Satamaan ei mahdu niin montaa säkinkantajaa.

  • Raimo Korhonen

   No, Uudenkaupungin autotehtaalla on enemmän robotteja kuin koskaan, mutta myös enemmän työntekijöitä kuin koskaan. Asia ei ole ihan niin yksinkertainen kuin väität!

   • Jarkko

    Uudenkaupungin muutamat tuhannet työpaikat on pisara meressä. Pelkästään elektroniikkateollisuusdesta on kadonnut Suomesta 300 000 työpaikkaa.

    Nykymenolla on ihan realistinen uhkakuva että koko Suomea ei enää ole 20 vuoden päästä koska hyvin iso osa nuorisosta on niin syrjäytynyt kaikesta että eivät ikinä pysty ostamaan asuntoa tai perustamaan perhettä. Monelle vaan on pestattu elinikäiset edut niin on varaa ummistaa silmät kokonaisuudella. Ainkin toistaiseksi. Uudenkaupungin muutaman tuhannet epävarmat pätkätyöpaikat eivät muuta juuri mitään.

   • Jyrki

    Tätä työllisyys asiaa pitää katsoa globaalisti. Se että Uuteenkaupunkiin on palkattu lisää duunareita ei tarkoita että työllisyys olisi parantunut. Se on parantunut suomessa mutta ei välttämättä kokonaiskuvassa ja se tässä hämärtyy. Jossakin muualla on jätetty palkkaamatta tai purettu työsuhteita koska Uudenkaupungin huippu automatisoitu tuotanto on niin tehokas. Tällä kertaa voittoarpa osui Suomeen mutta kokonaiskuvassa tuotetaan enemmän vähemmällä ihmis määrällä ja sen vaikutus tulee osumaan koko ihmiskuntaan, myös Suomeen.

 4. Ana

  Käykää allekirjoittamassa:

  https://www.kansalaisaloite.fi/fi/aloite/2588

 5. Make

  Miksi ”sopeutuminen”?
  Mikä yleensä oli sopeutumiseläkkeen peruste?m

  • J-P

   Tämä on vain mutua / arvailua (ottamatta kantaa siihen, miten toimii käytännössä)

   Ehkä tarkoituksena oli, että jos toimeentulo on jatkossa taattu, uskaltaa kansanedustaja ajaa kansan etua sellaisissakin tilanteissa, joissa toiminta saattaisi mahdollisesti vaikeuttaa työn saantia itselle jatkossa?

 6. Esa J.

  Mistä lyödään vetoa?

  Että tämä tyly, kyyninen ja piittaamaton porvarisrouva kuullessaan sanat ”työtön” ja ”köyhä” sanoo: ”Työtön? Köyhä? Voi, miksi he eivät syö leivoksia?”

 7. Timo Harju

  Oikein tai väärin, törkeää tai ei, minähän otan sen kun se on laissa minulle annettu.

  Sopeutumiseläke on selkeä taivaisiin asti nouseva vääryys varsinkin tänä aikana, jolloin köyhiltä ja työttömiltä niistetään jokainen mahdollinen ropo. Sen saajat vetävät siitä kuuluisasta ”yhteisestä kassasta” kaiken eikä käsi vapise vaikka se kyynärpäätä myöten yhteiskunnan taskussa. Osa saajista on lisäksi ilmiselvästi laiskoja vetelehtijöitä, joiden urasuunnitteluun tämä toisten elätiksi heittäytyminen on selvästi ja harkitusti kuulunut. Tyyppiesimerkki on joku Tanja Karpela, eikä hän totisesti ole yksin.

  Mikään ei kuitenkaan tule muuttumaan. Nykyisistä ministereistä elinikäinen herkkupöytä on katettu ainakin Orpolle, Vehviläiselle, Risikolle, Soinille, Lintilälle, Tiilikaiselle ja Lepälle. Pisin pöytä on Orpolla, jonka ”oikeus” elättinä olemiseen ilman karensseja ulottuu vuoteen 2034.

  En ihmettele, että Orpo ei suostu kommentoimaan asiaa, vaikka se valtiovarainministerinä kuuluisi juuri hänen tontilleen. Sen sijaan häneltä kyllä riitti ääntä ja ajatusta puhua kokoomuksen ministeriryhmälle ”reilusta yhteiskunnasta” jossa pitää ” purkaa kannustusloukkuja” ja että ” vain se, että suomalaiset saadaan töihin antaa edellytykset ”reilulle yhteiskunnalle”. ”

  Reilua on jäädä nelikymmpisenä viettämään iloista elämän iltaa toisten elätettävänä. Ja reilua on valtiovarainministerin tavoin kieltäytyä kommentoimasta tätä syöpää. Vaikka ymmärränhän minä, että kun sitä ei puolustaa voi eikä vastustaa halua, on viisasta olla hiljaa.

 8. Ilmari Pajulammi

  Tavallisten eläkkeiden kohdalla on todettu, ettei niitä voida alentaa. mutta Indeksejä voidaan muuttaa. Työiässä olevien kohdalla voidaan kyllä huonontaa niiden kertymää.

  Jos näihin kansanedustajien maksussa oleviin eläkkeisiin voidaan koskea, muodostuu hyvin vaarallinen ennakkotapaus. Seuraavaksi aletaan puhua (niin kuin on jo puhuttukin), että suurimpia eläkkeitä pitäisi leikata. Mitään loppua tälle tielle ei ole. Suuren eläkkeen raja voi olla mikä tahansa.

 9. stunned

  Roomalaisilla on osuva sanonta, joka kuvaa asiaintilaa vielä kaksi vuosituhatta myöhemmin.

  ”Quod licet Iovi, non licet bovi.”

  https://fi.wikipedia.org/wiki/Quod_licet_Iovi,_non_licet_bovi

  Quod licet Iovi, non licet bovi on latinankielinen fraasi, joka kirjaimellisesti käännettynä tarkoittaa ”Mikä sopii Juppiterille, ei sovi härälle.” Fraasin loi roomalainen näytelmäkirjailija Terentius, ja sillä viitataan kaksinaismoralismiin, joka sallii teon sopivan sosiaalisen aseman omaavalle ja siten etuoikeutetulle henkilölle samalla kieltäen sen muilta.

 10. Kari Vartiainen

  Aina kun raha ja moraali on vastakkain, niin raha voittaa aina.

 11. Heikki Savolainen

  Olen lukenut mielenkiinnolla tekstejäsi työttömyydestä ja sen käsittelystä nykyisin. Olen samaa mieltä, ettei työttömien ”käsittelyssä” ole mieltä. Nyt olen kuitenkin tullut siihen pisteeseen, että haluaisin tietää menettelytavat mitkä olisivat sinun ja edustamiesi mielipiteiden kannalta järkeviä esimerkiksi pitkäaikaistyöttömyyden hoitamiseen. Ettei asia menisi pelkästään ”huutelemiseksi vieraisiin pöytiin”.

 12. Rintsu

  Älkää ystävät hyvät sortuko kateus- tai populismikorttiin.

  Minä jotenkin ymmärrän sopeutumis”eläkkeen” koska on teoriassa mahdollista, että on olemassa rehellinen poliitikko. Semmoisia varten tuo lienee keksitty?
  Sen vaan kuuluisi olla sopeutettu siten, että jos edustajauran jälkeen on virka, toimi, työ tai elinkeino johon voi palata kuten palaisi intistä niin mitään sopeutumisrahoja ei tarvita vaan vanhat hommat jatkuu kuten ennenkin.
  Vaan jos ei ole?

  Kyllä mä näen kansanedustajan homman siinä määrin arvokkaana että kansan valitsemalla edustajalla on jokin turva seuraaviin vaaleihin asti. Jos ei sitten niissäkään enää pääse läpi niin sitten on vaan tavallinen työtön.

  Sitä en tahdo, että joku fiksu ja kelpoinen ei lähde ehdokkaaksi pelätessään, että edustajauran jälkeen tippuu täysin tyhjän päälle. Ei kait semmoista kukaan tahdo?
  Pelisäännöt vaan pitäis rukata hieman oikeudenmukaisemmiksi, tai siis sen kansan oikeustajun mukaisiksi. Siinä menee pieleen jos rahaa maksetaan automaatista kaikkien muiden tulojen päälle.

  • Timo Harju

   Ymmärrän näkemyksesi ja juuri riippumattomuuden turvaamiseksi etuus lienee aikanaan suunniteltu. Nimi ”sopeutumiseläke” viittaa juuri tähän.

   Annettujen esimerkkien valossa siitä on kuitenkin muovautunut erioikeus, rälssi, jonka edustajilla on merkittävä oikeus jota muilla ei ole: parhaimmillaan heidät elätetään nelikymppisestä vanhuuseläkeikään. Ei ole sattumaa, että moni on jäänyt kolmen kauden jälkeen maksimietuisuudelle, kuka hoitamaan lapsia, kuka koiria ja muutamat liikeyritystä, jonka pääomatuotot eivät ”eläkkeen” määrää laske.

   Tässä ajassa, kun hallitus on tietoisesti tehnyt työnsä menettäneistä ihmisistä vapaata riistaa, suuttumus on ymmärrettävää. Ei sen heräämiseen mitään kateutta tai populismia tarvita.

   • Rintsu

    Harvassa ovat ne joiden tilille työnnetään rahaa jota eivät tahdo.
    Vielä harvemmassa ovat ne jotka siitä kieltäytyvät. Moraali ja etiikka ovat nykyään liian vaikeita sivistyssanoja maassa jonka sivistystä ollaan vetämässä viemäristä alas.

    Puolueestaan huolimatta arvostan tasavallan presidenttiä siinä, että tyytyy presidentin palkkioon vaikka olisi oikeutettu melko muhkeaan eläkkeeseen. Tietääkseni. Jos pitää paikkansa niin muiden sopisi ottaa esimerkkiä.

 13. Ari Raivio

  http://www.iltalehti.fi/politiikka/201711272200563360_pi.shtml

  Onhan tämä ihan absurdia, kun köyhiltä ja sairailta kiristetään viimeiseen asti kaikki tuet ja avut. Esimerkkinä keliaakikot ja vammaistuen piiriissä olevat.

 14. Siru Pola

  Lääkäreillähän on yleensä, ainakin omien väittämiensä mukaan, varsin korkea moraali ja etiikka.

  Taitaa olla lääkäreidn onni, ettei Hippokrates tainnut mainita perusteettomista eduista mitään..

  • Rintsu

   Kun olet nähnyt lääkärin/hoitajan/poliisin/palomiehen jne… joka tekee hommaa henkensä uhalla niin palataan moraaliin ja etiikkaan sitten.
   Mä tunnen monta. Oikeesti.

   • Raija

    Lääkäreitä, hoitajia, poliiseja ja palomiehiäkin on moneksi, sinne sekaan mahtuu monenlaisia ja niillä siellä parhaassa päässä on se korkea moraali ja etiikka, se sisältyy aina siihen henkensä uhalla työskentelyyn.

 15. Hannu Akkanen

  Täysin laillista rahaa.Tämän runsaskätisen lain ovat säätäneet vuonna 1967 vallassa olleet SDP, SKDL ja Maalaisliitto.

  • Arto Alila

   Niin, itse asiassa SDP ja silloinen SKDL olivat ajamassa myös nykyistä työeläkelakijärjestelmää voimaan. Maalaisliittokin, mutta he keksivät maksattaa eläkkeensä pääosin veronmaksajilla.

   – – –

   Itsensä Kansakunnan Unilukkariksi nimittäneen presidentti Sauli Niinistön lausunto kansanedustajien eläkemulkkauksesta Iltalehdessä: ”Ei varmasti kovin miellyttävää luettavaa kenellekään”.

   Amen.

   • Esa J.

    Muistakaa, että Sale äänestettiin presidentiksi vain ja ainoastaan siksi, että häntä luultiin vähemmän homoksi kuin Pekka Haavisto.

 16. Yrjö perkko

  En pidä tätä eläkettä ongelmana. Sen tarkoitus oli alunperin turvata toimeentulo sellaisellekin kansanedustajalle, jolle poliittinen mielipide aiheuttaa ongelmia työnsaannissa edustaja uran jälkeen. Mutta ongelma syntyy, kun tuon eläkkeen turvin voidaan tehdä työtä nostamatta palkkaa ja näin siirtää työn tuotto pääomaksi joka sijoitetaan hallintsrekistereihin ja näin pääomatuloksi joka piilotetaan verottajalta.

  • Saku Timonen

   Ei eläke olekaan ongelma. Mielestäni se on, että töissä oleminen ei vaikuta siihen mitenkään.

   • Yrjö perkko

    Jos lisätulojen hankkiminen vaikuttaisi eläkkeisiin, pitäisi myös marjanpomimisella lisätuloja hankkivan minimieläkkeellä elävän eläkettä leikata, eikä se mielestäni olisi oikein. Mutta jos eläkkeellä oleva tekee palkkatyötä, jompikumpi luokitellaan sivutuloksi ja verotus on sen mukainen. Siksi pidän ongelmana sitä, että eläkkeen turvin voidaan kiertää palkkatyöstä maksettavat verot.

    • Rintsu

     Palkka ja eläketuloista verotus on aina vuositulojen mukainen..
     Sivutuloprosentti on vaan korkeampi ennakonpidätys, että lopullisessa verotuksessa ei tulis mätkyjä. Eli mitä palkkatyönä verotetaan niin ennakonpidätys ei ole sama kuin lopullinen verotus.

     Sen sijaan mitä pääomatuloiksi onnistuu veivaamaan niin prosentti on summasta riippumatta vakio.

     Minä en ole koskaan ymmärtänyt semmoisia pääomatuloja joiden saaminen vaatii kymmentuntisia työpäiviä?
     Mun mielestä pääomatulo on semmoista, että mä ostan vaikkapa lääkärifirman osakkeita ja kyseinen firma tuottaa, niin mä saan sijoitukselleni tuottoa räkimällä kattoon, raapimalla takapuolta ja juomalla galjaa. Ei mun tartte leikkiä lääkäriä sataa tuntia viikossa saadakseni sijoitukselleni tuottoa. Niistä tunneista pitäis saada palkkaa. Jos pääomatulojen saaminen vaatii työtä niin mitä hemmetin pääomatuloja semmoiset on?

 17. Timo Harju

  Yhdentekevää kuka sen on säätänyt. Oleellista on, miltä se näyttää tänä päivänä tässä yhteiskunnassa.

 18. Siru Pola

  Kyllähän ex-kansanedustajille pitäisi laittaa tuon etuuden saamiseksi samanlaiset työn vastaanottamisen ehdot kuin muillekin työttömille.

  Oli sitten lääkäri tai jääkäri.

  Eipä sitä sopeutumiseläkkeen vastaanottaamista voi näemmä jättää henkilön oman moraalin ja harkinnan varaan.

  • Jyrki

   Moraali ja harkinta varmaan toisensa pois sulkevia tässä pienen eliitti elättien asiassa. Tai näin itse näen asian. Ja kun moraalia ei ole muutenkaan eduskunnasta pois pudonneilla tai sieltä pois vapaaehtoisesti jääneillä. Kuin ehkä muutamalla joista en ole kyllä kuullut mitään. Kuten varmaan moni muukin onkin jo havainnut. Niin mennään harkinnan mukaan. Eli suomeksi mennään lakipykälien mukaan. Ja jos niitä ei rikota kaikki kunnossa ja moraalista viis.

   Nyt vain ainoa ongelma on, että miten saada kaikki samojen lakien ja asetusten alaisiksi tasavertaisesti? Niin että moraalista viis. Että ei vain eduskunnasta pudonneiden parempien elättien joukko ei yksistään kärvistele huomion keskipisteenä, kun he vain pääsevät nauttimaan lakien ja asetusten suomista eduista. Joita tietysti hyödyntävät täysin siemauksin närkästyen jos asiasta nousee meteli moraalisista syistä lähinnä.

   Ja kun koko kansa saadaan samojen lakien ja asetusten piiriin missä eduskunnassa pudonneetkin. Niin itse näen sen jo pelkästään omatoimisuutta ja mahdollisuuksia lisäävänä asiana kaikkien työttömien keskuudessa. Ei pelkästään eduskunnasta pois pudonneiden pienissä paremmissa piireissä. Koska tällöin opiskelu, työn vastaanotto jne. Helpottuu merkittävästi ja muuttuu järjelliseksi. Ja moraalikin viimein varmasti astuu lopulta kuvioihin. Eli juuri se asia mitä nyt kaivataan yli kaiken kansan keskuudessa.

   Ja näen ongelman ratkenneen koko kansaa tyydyttävällä tavalla. Tai kyllä varmaan jää joukko, jonka mielestä väärin sammutettu…

 19. AikaMies

  Olisipa tapana saatella viimeiselle matkalle seteleitä kaivantoon tai grilliin heitellen… Mielelläni isommankin rahan sekillä vaihtaisin tai vaikka vaihtokauppana rahakortin arkulle asettelisin.

  Meinaan jotta oli valuuttaa eli sekkejä tai muovirahaa eivät nuo mitenkään ole viimeisen matkan valuuttaa. [Ihan vakavalla mielin noita köyhien kansanedustajaparkojen eläkkeitä en kadehdi – pitäköt. Mukaansa eivät saa…]
  Niin ja liikkumattomalla rahalla ei juuri arvoa ole.

Kommentoi »

Comments are closed