Uuninpankkopoika Saku Timonen
Uuninpankkopoika Saku Timonen

Yhdenvertaista joulua

Pari päivää ennen viime joulua kerroin, että vain neljän ministerin muodostama työryhmä päätti muuttaa Suomen kieltä ja aloittaa järjestelmällisen propagandan yhtä ihmisryhmää vastaan.  Se kävi todella helposti, ja seuraukset ovat näkyneet koko vuoden ajan uutisissa. Sen sijaan uutisissa ei tätä päätöstä ihmetelty yhtään, vaan se raportoitiin lyhyesti, ikään kuin ylhäältä annettuna faktana.

Ihan samalla tavalla media on vähin äänin hyväksynyt työttömyysturvan aktiivimallin. Sen käsittelystä eduskunnassa uutisoitiin minimaalisen vähän, ja jopa maan suurimman päivälehden pääkirjoitustoimittaja luulee vieläkin aktiivimallin tarkoittavan pelkkää aktiivista työnhakuvelvoitetta. Ei se tarkoita, vaan se tarkoittaa aktiivista työntekovelvoitetta. Kun vallan vahtikoiran taso on tätä luokkaa, niin hallitushan saa huseerata ihan mitä haluaa.

Ja kyllä hallitus on huseerannutkin. Kun ikään kuin koepallona toiminut turvapaikanhakijoiden aseman heikennys meni sukkana läpi, niin sama linja on jatkunut muuallakin. Hallitus on ottanut toimenpiteidensä kohteiksi johdonmukaisesti kaikkein heikoimmassa asemassa olevat. Työttömyysturvaa on heikennetty, ja siihen tehdään jatkuvasti lisää heikennyksiä. Lääkekorvauksia on leikattu, koulutuksesta on leikattu, kaikken vähäväkisimmiltä on koko ajan leikattu.

Hallituksella ei ole mitään muita työkaluja kuin leikkaaminen. En jaksa oikein uskoa hallituksen tekevän tätä tahallaan, vaan kyse lienee enemmän osaamattomuudesta ja tyhmyydestä. Kun ainoa työkalu on vasara, niin kaikki esineet alkavat näyttää nauloilta. Kun käytössä on vain sakset, niin sitten vain leikataan.

Näin jouluna pitäisi kai tehdä tiliä omista tekemisistään menneen vuoden aikana, mutta en jaksa tutkia mitä kaikkea olen vuoden aikana kirjoittanut. Sen tiedän varmasti, että olen monta kertaa varoittanut sulkemasta silmiä yhteiskunnassa tapahtuvilta muutoksilta. Hallitus laatii koko ajan uusia lakiesityksiä perustuslaista piittaamatta ikään kuin kokeillakseen menevätkö ne läpi. Joskus menevät, kuten nähtiin työttömyysturvan aktiivimallin kohdalla. Perustuslakivaliokunnan mielestä esitys oli perustuslain kannalta arveluttava, koska se asettaa eri alueilla asuvat eri asemaan. Halllitus viittasi valiokunnan lausumalle kintaalla, ja niin on tehnyt suurin osa mediastakin.

Varoitan samasta asiasta vielä kerran, niin ainakin pääsen joskus sanomaan, että mitäs minä sanoin. Muistakaa, että mikä voidaan tehdä yhdelle ihmiselle, niin sama voidaan tehdä ihan kenelle tahansa toisellekin. Mikä voidaan tehdä yhdelle ihmisryhmälle, niin sama voidaan tehdä ihan mille tahansa ihmisryhmälle. Yrittäkää pysyä siinä ihmisryhmässä, joka on yhdenvertainen lain edessä. Tosin ette voi koskaan tietää mikä ryhmä on hallituksen seuraavien toimenpiteiden kohde, joten viisainta olisi vaatia yhdenvertaisuutta aina ihan kaikille.

Hyvää ja yhdenvertaista joulua kaikille tasapuolisesti.

joulukortti 10 001

Kommentit (33)

 1. Kyösti Nuttukontio

  Kiitos.Hyvää ja menestyksekästä joulua.

 2. olavi moilanen

  Kiitos menneestä vuodesta ja voimia Saku.
  Lahjarikasta Joulua!

 3. Sauli

  Hyvää joulua Sakulle ja kiitokset jokapäiväisestä lahjasta blogin muodossa.

  Hyvää joulua hallitukselle, vaikkei sillä lahjoja mihinkään ole.

  Hyvää joulua kaikille työttömille ja vielä toistaiseksi työn syrjässä kiinni oleville.

  Best wishes for a happy holiday season!

 4. Työkokeiluissa ollut työtön

  ”Mikä voidaan tehdä yhdelle ihmisryhmälle, niin sama voidaan tehdä ihan mille tahansa ihmisryhmälle.”

  Niinpä…natsi-Saksan keskitysleireillekin vangittiin aluksi poliittisia toisinajattelijoita, Jehovan todistajia, pappeja, homoseksuaaleja, romaneita ja mielisairaita. Loppu onkin ihmiskunnan ei-niin-kunniakasta historiaa.

  Näin se homma etenee…

  Hyvää Joulua kaikesta huolimatta!

 5. Vesa Nikula

  Kiitos ajatusten herättelystä ja jaksamista tulevaisuudessa. Yritetään kestää!

  Hyvää joulua teille!

  • Antero Niskanen

   Kiitos työttömien ja koko kansankin puolustamisesta Sakulle. Olen myös oppinut arvostamaan laillisuuden merkitystä hänen tekstiensä kautta. Ikävää on ollut tulla tietoiseksi siitä, miten yleisesti lakeja, oikeutta, ihmisoikeuksia ja ihmisarvoa väheksytään hallinnon piirissä. Toivon että Saku jaksaa jatkaa ja saa lisää seuraajia, joiden kautta oikeus- ja hyvinvointivaltion olemassaolo ja kehitys jatkuu.

 6. Tuula

  Hyvää Joulua kaikesta huolimatta

 7. Tarja

  Kiitos Saku kirjoituksistasi, niiden avulla on ollut helponpi olla, kun tietää, että en ole ainoa, joka näin ajattelee.Suomi täytti 100v ja ollaan kohta samassa pisteessä, kuin silloin. Köyhä kansa alkaa kohta vaatia osaansa yhteisestä hyvästä.Miten tähän on tultu, oman, ja kaverin edun tavoittelijat ovat vallassa, eikä heille voi muka mitään?Jotain olisi tehtävä, ennenkuin kaikki hyvä mikä sadassa vuodessa on saavutettu, on menetetty.

 8. Pekka

  Hyvää joulua ja parempaa vuotta 2018!

  Valitettavasti vuosi 2018 luo edelleen paljon kirjoitettavaa sinulle, tai eihän se vuosi vaan hallitus. Vanhoja merkkejä seuraillen hallituspuolueet aloittavat vaalikampanjan kohden vuoden 2019 eduskuntavaaleja pienentäen leikkauksia ensi vuodelle ja tekevät taas petetyiksi tulevat lupaukset.

 9. Anssi Keskiväli

  Hyvää joulua sullekin, Sakari 🙂

 10. Esa J.

  Hyvää joulua ja onnellista uutta vuotta 2018 sinulle, Saku.

  Onneksi on edes yksi bloginpitäjä, jolla on tietämystä ja sydäntä…

 11. Mirja Pekkonen

  Hyvää joulunaikaa ja toivottavasti parempaa tulevaa vuotta blogistille ja myöskin blogin lukijoille.

 12. Tomi Virtanen

  Kyllä hallitus täysin tahallaan tekee heikennyksiä työttömille ja vähävaraisiile ei siitä pääse yli eikä ympäri.

 13. Jari Lehtinen

  Kiitos Saku hyvistä kolumneista. Hyvää Joulua sinulle ja kaikille lukijoille, yhdenvertaisesti.

 14. Paula

  Kiitos hyvistä ja valaisevista kirjoituksistasi, kerrot asiat niin, että jokainen ymmärtää.
  Hyvää Joulua Sinulle!

 15. R.A.

  Hallituksen työttömiin kohdistama jatkuva mustamaalaaminen ja järjestelmällinen vaino muistuttaa pelottavan paljon sitä miten natsi-Saksa valmistautui juutalaisten joukkotuhoamiseen. Ei se vaikuta vahingolta tai osaamattomuudelta, vaan täysin harkitulta ja tarkoin suunnitellulta pahuudelta.

 16. Pitkäaikaistyötön

  Kiitos sydämeni pohjasta, että jaksat puolustaa ja valistaa meitä. Toivon sinulle joululahjaksi jaksamista. Uskon vakaasti, että kirjoituksillasi on merkitystä. Blogiasi luetaan ihan varmasti laajemmaltikin kuin vain pelkästään samoin ajattelevien piirissä. Kirjoituksistasi jää jälki. Niistä jää siemen itämään.

 17. Aki

  Homma menee vähän kuin tupakoitsijoiden kohtelu. Vastaansanomattomasti hinta on noussut ja nousee rajusti muutamassa vuodessa. Mitäs poltat, sanotaan. Valtaosa tupakoitsijoista haluasi lopettaa, mutta se on todella vaikeata. Kuin sattumalta tupakoitsijat ovat isolta osin kouluttamattomia ja ”alaluokkaa”. Lisäksi tupakoinnin lopettamiseen on olemassa tehokkaita lääkkeitä, mutta niihin ei saa Kela-korvausta. Kuuri maksaa reilusti yli 100 €. Odotan mielenkiinnolla, milloin Finnairin aloittama ”kokeilu” matkustajien punnitsemista hoksataan hallituksessa, ja lihavia aletaan virallisesti sortaa. Joka tapauksessa kiitos näistä kirjoituksista. Paljon asiaa!

  • RV

   Ei Finnair lihavia ala rokottamaan. Ennen kuin Soini on poistunut hillotolpastaan.

 18. Eino

  Hallitus luultavasti ajattelee toimivansa koko valtakunnan parhaaksi neoliberaalin talouden keinoin. Niin ainakain haluan uskoa. Kuitenkin ministerit ovat varsin sokeita niille seurauksille, joita tämän ideologian politiikka aiheuttaa suurelle väestönosalle. Päättäjät kuuluvat itse niinsanottuihin hyväosaisiin, joiden todellisuus on aivan eri sfääreissä kuin esim pelkällä peruspäivärahalla tai perus- tai sairauseläkkeellä sinnittelevän kansalaisen.
  Antti Kaikkonen oli tutustunut leipäjonoon, ja käsittääkseni järkyttynyt, hieman ainakin. Ministerit voisivat matkia Kaikkosta ja ehkäpä myös kuunnella välillä jonottajien tuntemuksia yhteiskuntamme voimakkaimpia edustavien lobbaajien sijasta.
  Sakulle kiitokset jaksamisesta. Rauhaisaa joulua & valoisampaa tulevaa vuotta kaikille.

 19. Jussi Parviainen

  Mie kyllä en jaksa olla uskomatta, että hallitus on tehnyt tekosensa tahallaan, ja tosiaankin kannattaa varoa sulkemasta silmiä yhteiskunnassa tapahtuvilta muutoksilta. Vanha totuus meistä ihmisistä lienee, että ihminen on peto toiselle ihmiselle. Sitä sulatellessa.
  Hyvät joulut miunki puolesta!

 20. työtöntyötön

  Hyvää joulua Sakulle ja kaikille blogin lukijoille!

 21. Londoner43

  Kiitos Saku. Seuraan blogiasi Lontoossa, jossa olen asunut 51 vuotta.

 22. Samppa Haapavaara

  Nyt kun on maha täynnä, ja päivän yksinäisyysporno mediasta on luettu, on aika uusien seikkailuiden muiden orpojen kera.

  En toivota vielä parempaa vuotta, kun tämäkin on kärsimättä. Mutta hyvää joulua. Niin lukijoille, kuin alustuksen kirjoittajalle.

  Alan enemmän ja enemmän uskomaan hegel.marxilaiseen yhteiskuntaan,että voimalla on vastavoima, ja kehitys kehittyy, teesin ja antiteesin kautta, vaikka sitä on vanhentuneeksi käsitykseksi väitetty. Mutta vanhentunutta on vääntää kelloja sata vuotta taaksepäinkin, kuten tämä hallitus tekee. Odotamme, milloin Sauli I kruunataan kuninkaaksi.

  Miten sitä nauroikaan näille tietyille tulevaisuuskirjailijoille, jotka tulevaisuuden dystopiaa kirjoitti, mutta näyttää, että olivatkin oppikirjoja eikä varoitushuutoja.

  Sitten, kuten aina, hyvä ajatukset, tai huonot, riippuu näkökulmasta on mukava päättää sävelin: Kate Tempest, Europe is Lost,

  https://youtu.be/ffxrCDvJ8LI
  Kaikesta huolimatta, hade bra ja muuta kivaa.

 23. Papi

  Hyvää joulua ja parempaa uutta vuotta 2018.

 24. Rintsu

  Hyvää joulua sinne uuninpankolle ja kaikille bloginsa lukijoille.

  Se on ikävää, että joulupukki ei tuonut maahan parempaa hallitusta vaikka sitä olisin toivonut.
  Sain kuitenkin villasukat, suklaatirasian, dödöpakkauksen ja Paul McCartneyn elämäkerran joten ei tässä ihan vielä täysin osattomia olla hallituksen hyvistä yrityksistä huolimatta.

 25. Virva Itäranta

  Rauhasaa joulua ja toivorikkaampaa uutta vuotta ny sitte vaa blogistille ja lukijoillensa 🎄🌠⭐ Eipä tätä historiallisen synkkää aikaa olis ilman teitä kestänykkään.

  Saku, nääs pitää eres jonkinlaista rotia yllä laintietämyksineen, jokka jakelee meillen kansankielisinä. Ja me ylläpiretään kannatusta. Säilyy eres jonniinmoinen tasapaino täsä hullummyllysä. T. Tampereen likka

 26. mikko

  Presidentti Niinistö vieraili Hurstin joulujuhlassa: ”Taitaa olla hyvyys suvussa”
  https://m.iltalehti.fi/kotimaa/201712242200627528_u0.shtml
  Aloittikko Niinistö puheensa
  *On mukavaa nähdä että teitä on täällä ennemän kuin toissa vuonna*
  Juhla yleisö rapii hetken päätään
  ja antaa raikuvat abloodit Presidentti Niinistölle

  • Työkokeiluissa ollut työtön

   ”Hurstin joulujuhlassa oli muutama kansanedustaja. Kokoomuksen Ben Zyskowiczin kanssa Niinistö ehti vaihtaa jokusen sanan ennen puhettaan.”

   Kelpaa se näköjään kokoomuksen kansanedustajallekin ilmainen joulusafka. Onko röyhkeydellä enää mitään rajaa?

   • töytön

    Taitaa zykovitsi tuossa kuvassa tiedustella tolkun mieheltä, että onko varmasti poliisit ja turvamiehet paikalla, niikuin aikonaa Joensuussa limusiinin takapenkillä oven raosta 🙂

 27. mikko

  HS: Sipilän hallituksen suosio korkeimmillaan sitten kesän 2015
  Hallituksen suosio on laskenut alkuajoista.
  https://yle.fi/uutiset/3-9993872
  Tälläisenko Diilin Hs Erkko Teki Sauli Niinistö Kanssa
  Puhelun Yhteydessä
  Eli
  Erkko nuolee hallituksen persettä vale gallubin muodossa
  Hs tietovuoto jupakan takia
  suomen valtamedian toimittajat
  ovat kieroja kuin korkki ruuvit
  Aktiivimalli työttömille ja leipäjono leikkauksen jälkeen
  hallituksen suosioon on pohja mudissa
  se on totuus
  Eikä HS lahjonta galubbi Sipilän Hallitukselle

 28. AMK

  https://www.mtv.fi/uutiset/kotimaa/artikkeli/hs-gallup-sipilan-hallituksen-suosio-korkeimmillaan-sitten-kesan-2015/6708182#gs.zR4q2Dg
  Miksi en ymmärrä:nyt 29% vuonna 2015 37%.Ja muka hallituksen suosio on noussut ja korkeimmillaan,onko päässäni vikaa vai onko toimittaja juonut liikaa terästettyä glögiä.Galluppia saa myös vessanpöntöstä ja sitähän valtamedia syöttää kansalaisille ”totuutena” kun tilaajana on yksi ”rehellisimmistä” köyhien kyykyttäjä hallituksesta.
  Hyvää Joulupäivää Sakulle ja kaikille muillekin.
  Tiedä mitä huominen tuo tullessaan.

 29. Sugar Beth

  Hyviä välipäiviä.

  Toivon hartaasti, että ns aktiivimalli saataisiin peruttua – kun jo tiedetään ja todetaan, ettei kaikkialla Suomessa ole mahdollisuutta toimia.

  Kun pelkkä työnhaku ei riitä, eikä koulutuspaikkoja ole.

  Suhtaudun kansalaisadressiin epäillen, vaikka sen allekirjoitankin – kun haluttiin oikeistolais-porvallinen eduskunta ja hallitus, tätä saatiin.

  Itse valitsin eri tavalla.

  Kannattaisiko seuraavaksi äänestää järjellä, ei kapinamielellä?

  Itse äänestän jotain toista, vaikka Sauli on kiva, ja toivon kaikkea hyvää hänen perheelleen. 🙂

Kommentoi »

Comments are closed