Yllätyksellistä uutta vuotta

Tämä vuosi tulee pitämään sisällään yllätyksiä, jotka ovat yllätyksiä vain hallitukselle. Muut ovat nähneet ne jo etukäteen. Hallituskin on ne nähnyt, mutta ei ole näkevinään. Osa mediastakin on nähnyt kiitettävän hyvin, mutta osalla on liian kiire kopioda hallituksen tiedotteita uutisiksi. Osa puolestaan on ottanut hallituksen puolustajan roolin.

Ensimmäiset yllätykset tulevat työttömyysturvan aktiivimallista jo huhtikuussa. Aktiivimallihan tarkoittaa sitä, että täyden työttömyysetuuden saaminen edellyttää työskentelyä palkkatyössä, yritystoimintaa tai osallistumista työllistymistä edistävään toimenpiteeseen.

Kevättalvella tullaan yllättymään siitä, että niitä työpaikkoja ei edelleenkään ole. Yllätytään siitä, että myös tilapäisesti lomautettujen pitää mennä niihin olemattomiin työpaikkoihin osoittamaan aktiivisuuttaan, tai heidän tukeaan leikataan. Yllätytään siitä, että yrittäjiksi ruvenneet työttömät katsotaan neljän kuukauden jälkeen päätoimisiksi yrittäjiksi, ja he menettävät tukensa kokonaan. Yllätytään vielä siitäkin, että muun aktiivisuuden osoittamisesta tulee tulkintaongelmia, joiden selvittämisen ajan tukien maksatus on keskeytetty.

Kevättalvella tultaneen esittelemään myös aktiivisen työnhaun malli. Siinä työttömän on osoitettava aktiivisuutta hakemalla todistettavasti määrätty määrä työpaikkoja ja raportoitava tekemisistään viikoittain. Raportoinnin laiminlyönnistä seuraa kahden kuukauden karenssi. Tässä mallissa ei ole mitään merkitystä sillä saako töitä vai ei, tärkeintä on työn hakeminen todistettavasti.

Hallitus suunnittelee myös koko sosiaaliturvan uudistamista toimeliaisuuteen perustuvaksi, eli kaikkien sosiaalietuuksia saavien on oltava touhuavinaan jotain leipäpalansa eteen, ihan sama mitä. Tästä Toimi-hankkeesta voitte lukea lisää täältä.

Kun näitä asioita kritisoidaan, niin hallitus ja sen tukijoukot puolustautuvat raivokkaasti. Perusteluna on, että ei työttömiä oikeasti rangaista, ja jos rangaistaankin, niin ei niin kovaa kuin väitetään, ja sitä paitsi rankaiseminen on niille ihan oikein.

Myös soten valinnanvapaus tuo näitä niin sanottuja yllätyksiä sitä mukaa kuin suunnitelmat tarkentuvat. Hallitukselle ihan uutena tulee tieto, että valinnavapaus tuo mukanaan kustannuksia kasvattavia monopoleja. Isot terveysjätit ostelevat parasta aikaa kunnilta terveyskeskuskiinteistöjä, ja kun ne on myyty, ei niihin tule kukaan muu kuin ostaja. Ihan yllättäen hinnat nousevat, kun terveysjätti sanoo, että maksakaa, tai ovet pysyvät lukossa.

Yllätyksenä tulee tietenkin myös se, että nämä isot yhtiöt voivat vapaasti jatkaa verokikkailua eli viedä verovaroista saamansa voitot ulkomaille. Näin ei pitänyt voida käydä, mutta lakiluonnoksessa ei muistettu antaa maakunnille keinoja estää kansainvälisten pörssiyhtiöiden toteuttama markkinoiden kaappaaminen ja voittojen vieminen veroparatiiseihin. Siitä huolehtiminen jätettiin pää kainalossa hoitoon hakeutuvan potilaan vastuulle.

Muistetaan sitten teeskennellä yllättyttä, kun nämä ja monet muut asiat putkahtavat eteemme. Voi hyvänen aika, eipä tuotakaan osannut kukaan arvata!

Hyvää uutta vuotta kaikille tasapuolisesti ja yhdenvertaisesti.

Kommentit (103)
 1. Hannu Kosonen
  1.1.2018, 09:49

  Yllätyksellistä uutta vuotta Saku

 2. Sairaan pitää kantaa vastuu ja varmistaa, että valitsee palvelunsa sieltä, missä eettisesti maksetaan verot Suomeen. Just.

  Google ja Apple pimittävät verot tai tekevät tuplairlantilaisia kenenkään estämättä. Ainahan voi käyttää GNU/Linuxia ja DuckDuckGota. Mutta missä on sairaanhoidon avoimen ja vapaan lähdekoodin toimipiste?

  – Mehän tiedämme tälläkin hetkellä ison joukon kansainvälisiä konserneja, joissa lakimieskaarti huolehtii siitä, että verosuunnittelu tehdään laillisesti. Esimerkiksi Google välttää verosuunnittelulla kymmenien miljardien verot. Mutta kyllä me silti käytämme Googlen palveluja, minäkin käytän, Rimpelä huokaa.

  Sipilää ei siinä vaiheessa enää näy vastuunkantajana, kun kauhuskenaario realisoituu. Hurskaat puheet on jo unohdettu.

  http://www.kaleva.fi/uutiset/kotimaa/sipila-suuryritysten-sote-ylivalta-estetaan-lailla-pelot-eivat-toteudu/711898/

  – Ääripään kauhuskenaario on, että syntyisi yksityinen monopoli tai duopoli, joka käytännössä jakaisi markkinat ja vielä niin, että veroja ei makseta Suomeen. Viimeiset kahdeksan tuntia keskustelimme sote-neuvotteluissa siitä, että näin ei saa järjestelmässä käydä, Sipilä kertoo.

  Suunnitelma etenee askelmerkkien mukaisesti.

  1. Seppo Juhani
   1.1.2018, 12:52

   Sipilä tiesi ja hyväksyi suuryritysten monopolien synnyn. Pääministeri on tästä vastuussa. Miksi hän ei tehnyt mitään, kun jopa ymmärsi, että näin käy?

   1. liisa hirvonen
    1.1.2018, 13:39

    Hän ja hänen lähipiirinsä hyötyy siitä.

  2. Mika Luostarinen
   1.1.2018, 16:31

   Näin ei saisi käydä, mutta ei nyt kuitenkaan estetä sitä millään tehokkaalla lainsäädännöllä, vaikka voisimme.

  3. Rosa Warski
   2.1.2018, 06:56

   ”– Ääripään kauhuskenaario on, että syntyisi yksityinen monopoli tai duopoli, joka käytännössä jakaisi markkinat ja vielä niin, että veroja ei makseta Suomeen. Viimeiset kahdeksan tuntia keskustelimme sote-neuvotteluissa siitä, että näin ei saa järjestelmässä käydä, Sipilä kertoo.”

   Sipilä on kova poika valehtelemaan. Attendo on jo nyt monopoliasemassa joillain paikkakunnilla. Asiasta on puhuttu täälläkin:

   ”Pohjoiskarjalainen Rääkkylän kunta yksityisti koko sosiaalitoimensa tuottavaksi liiketoiminnaksi Attendo MedOnelle. Sosiaalitoimi on siirtynyt yksityisen yrityksen monopoliksi jopa niin tiukasti, että ainoa virkavastuulla toimivakin on tilipussistaan sidoksissa yksityisen välikäden kautta (Attendo) MedOneen. Lastensuojelun asioista päättää epäpätevä henkilö, mutta kunnan mielestä Valviralla ei ole oikeutta edes huomatutella näistä asioista.”

   http://blogit.apu.fi/uuninpankkopoikasakutimonen/2011/12/22/sidonnaisuudet-puntarissa/

   Tuo kirjoitus on 6 vuoden takaa. Sen jälkeen on paljon ehtinyt tapahtua. Veikkaan, että vain huonompaan suuntaan.

Kommentointi suljettu.