Uuninpankkopoika Saku Timonen
Uuninpankkopoika Saku Timonen

Mikä ikuinen leikkuri?

Toissapäivänä kerroin työttömyysturvan aktiivimalliin sisältyvästä ikuisesta leikkurista. Minulle on kerrottu, että olen erehtynyt. Taas kerran tulee elävästi mieleen, miten vuosikausia kerroin vuosien 2005-16 ikuisesta karenssista. Silloinkin väitettiin, ettei sellaista ole olemassakaan, vaan siitä voi vapautua tekemällä työtä. Ihan samalla tavalla on nyt sanottu, että aktiivimallin leikkurista voi vapautua tekemällä työtä. Tätä itsestäänselvyyttä jaksetaan jankuttaa, mutta unohdetaan se nyt. Laitan sen jutun loppuun videona.

Mennäänpä nyt siihen ikuiseen leikkuriin, joka ei tietenkään ole virallinen termi. Siitä ei laissa edes selvästi kerrrota, mutta se käy ilmi lain perusteluista ja Kelan Tutkimusblogista.

Lain perusteluissa se sanotaan näin:

Momentissa säädettäisiin myös siitä, missä tilanteissa tarkastelujakso, jolta työttömyyspäiväraha maksetaan täytenä, alkaa alusta. Tarkastelujakso alkaisi alusta ja työttömyyspäiväraha maksettaisiin täytenä silloin, kun henkilö palaisi työttömyyspäivärahan saajaksi yli kaksi viikkoa kestäneen kokoaikatyön tai yli kaksi viikkoa kestäneen päätoimisen yritystoiminnassa työllistymisen jälkeen. Tarkastelujakso alkaisi alusta myös silloin, jos henkilö alkaa saada työttömyyspäivärahaa sen jälkeen kun hänen soviteltu työttömyyspäivärahansa on hylätty sovitellun päivärahan maksamista koskevien työaika- ja tulorajoitusten vuoksi. Käytännössä tällainen hylkäävä päätöstilanne syntyy joko siksi, että työaika on ylittänyt 80 prosenttia alalla sovellettavasta kokoaikaisen työntekijän enimmäistyöajasta tai siksi, että soviteltua päivärahaa ei ole jäänyt maksettavaksi työttömyysturvalain 4 luvun 5 §:ssä tarkoitetun rajoituksen vuoksi. Lisäksi tarkastelujakso alkaisi alusta ja työttömyyspäiväraha maksettaisiin täytenä silloin, jos työttömyyspäivärahan maksaminen on estynyt työttömyysturvalain 2 a luvussa säädetyn korvauksettoman määräajan tai työssäolovelvoitteen vuoksi. 

Tutkimusblogissa se sanotaan selkokielellä näin:

Jos uusi 65 päivän jakso on alkanut siten, että päivärahaan on tehty 4,65 prosentin alennus, alennuksen saa keskeytettyä vain kahden viikon kokoaikaisella työllä. Tämä aktiivisuusehto on ankarampi kuin alkuperäinen ehto. Jos sitä ei täytä, alennus jatkuu seuraavan 65 päivän jakson alkuun asti, jolloin tilannetta tarkastellaan uudelleen.

Laitetaan sama vielä kuvina, jotka löytyvät sosiaali- ja terveysministeriön tiedotteesta.

1

Se ikuinen leikkuri löytyy alimmasta lokerosta eli passiivisen polun kohdalta. Laitetaan vielä toinen kuva:

2

Jos tarkastelujakson aikana ei ole tehty työtä 18 tuntia, niin seuraava jakso alkaa alennetulla tuella. Alennuksen voi katkaista kesken jakson tekemällä työtä kokoaikaisesti kaksi viikkoa, jolloin jakso keskeytyy ja uusi jakso alkaa.

Jos alennetulla jaksolla tekee työtä 18 tuntia, niin seuraava jakso alkaa täydellä tuella. Mutta jos ei saa katkaistua alennettua jaksoa kahden viikon työllä tai ei saa alennetulla jaksolla työtä 18 tunnin ajaksi, niin seuraava jakso alkaa taas alennetulla tuella. Ja seuraava, sitä seuraava ja niin edelleen, loputtomiin. Tätä tarkoitan ikuisella leikkurilla. Jos työtä ei saa, niin alennus on käytännössä pysyvä.

Toivottavasti tämä nyt tuli selväksi. Jos ei, niin joudun varmaan kirjoittamaan seuraavan jutun pölkkykirjaimin ja tavuviivoilla.

Minulle on myös huomautettu, että yhtä hyvin olisin voinut sanoa tuen palaavan normaaliksi hankkiutumalla karenssiin. Sanotaan se sitten nyt. Lakiesityksen perusteluissa sanotaan näin:

Lisäksi tarkastelujakso alkaisi alusta ja työttömyyspäiväraha maksettaisiin täytenä silloin, jos työttömyyspäivärahan maksaminen on estynyt työttömyysturvalain 2 a luvussa säädetyn korvauksettoman määräajan tai työssäolovelvoitteen vuoksi. 

Karenssin jälkeen tuki palaa täysimääräiseksi ainakin yhden jakson ajaksi. En tiedä onko erityisen houkuttelevaa olla kokonaan ilman rahaa pari kuukautta vain sen takia, että sen jälkeen saa kolme kuukautta täyttä tukea, mutta kaipa viisaat lainsäätäjämme ovat asian näin ajatelleet. Ehkä he varautuvat seuraavaan vaiheeseen eli aktiivisen työnhaun malliin, joka tulee rankaisemaan kahden kuukauden karenssilla niitä, jotka eivät todistettavasti ole hakeneet tiettyä määrää itselleen sopivia töitä.

Nyt sitten se lupaamani video. Tämän Lapinlahden Lintujen vanhan sketsin nykyiset päättäjämme ovat ottaneet totena.

Kommentit (97)

 1. Tanja Takalo

  Toivottavasti kansa kapinoi ilman aseita, mutta jos tämä massiivinen työttömien parjauskamppanja vielä jatkuu, alkavat jossain vaiheessa puhua nyrkit, ja sitten aseet. Suomessa on useita historian kohtia jossa näin on käynyt.

  • Equalizer

   Kaikkien näiden viimeaikaisten, 1930-luvun Saksan juutalaisvainoja erehdyttävästi muistuttavien tapahtumien jälkeen, olen viimein alkanut ymmärtää, miksi jopa korkeasti koulutetut ihmiset radikalisoituvat.

  • Jyrki

   Ehkä homma menee näin?

   Vaihe 1. Ensin kaikki pahoinvointia mittaavien tilastojen käyrät nousee rajuun nousuun. Kuten karenssi, rikos, itsemurha, väkivalta, alkoholin kulutus tilastot jne. Hallitusta tuleviakaan tämä ei kiinnosta, koska työttömyystilastot näyttää loistavilta sitähän tavoiteltiin muusta viis. Hoetaan medioissa vain, että jos täyttää velvollisuudet ei joudu karensiin jne. Aivan sama mitä perusteluja ja toimenpiteitä kansa vaatii tai tehtailee aloitteita. Niistä ei hallitukset välitä. Ei tarvitse koska voi olla ylimielinen.

   Vaihe 2. Sen jälkeen edetäänkin pykälittäin radikaalimpaan yhteiskuntarauhan laajamittaiseen murentumiseen. Entistä tiuhemmin polkupyörätelineet lentää näyteikkunoista sinään. Autotkin ehkä palaa siellä ja täällä. Kaikenlainen rikollisuus alkaa kasvaa rajusti.

   Vaihe 3. Tästä päästäänkin jo puhtaaseen sodankäyntiin. Sotaa ei ehkä käy enää kansan eri kastiluokat keskenään kuten viimeksi punaiset ja valkoiset. Sota käydään rikollisjengien ja liigojen kesken. Ne ketkä ei niihin vielä kuulu saa myös osansa varmasti.
   Tässä vaiheessa vain parempiosaisille verovaroin on taattu jonkinlaiset paremmat olosuhteet muurien suojissa. Kuten poliisi ja sairaanhoito. Ja työpaikat on vahvasti vartioituja, joilla vielä sellaiset on. Muut jää ilman.

   Vaihe 4. Parempi osaisten muurit murretaan ja kukaan ei kukaan ole enää erityisasemassa sen liiemmin kuin turvassakaan. Työpaikkojen toimitilat tuhoutuu jne. Toki parempiosaiset jos ei köyhemmätkin ole jo ehkä hakeutuneet muihin maihin jos ovat pystyneet.

   Vaihe 5. Meillä ei ole enää mitään. Ehkä rikollisliigatkin etsiytyneet muihin maihin. Koska tässä maassa ei ole enää mitään mitä varastaa, tuhota jne. Jäljellä on enää ne ketkä tänne on jääneet. Ja jotka katkerasti syyttelee toisiansa kaikesta samoin kuin lyövät armotta jos lyöntietäisyydelle pääsevät sanoin ja nyrkein.

   Mutta ennen kuin nuo kuvitteelliset vaiheet käydään läpi. Niin vaihe yksi voi kestää hyvinkin pitkään. Hallitukset jeesustelee asioista toinen toisensa perään ja sättii kansan heikompi osaisia kaikesta. Samalla kun vaativat rajoitettua sananvapautta kansalle. Samoin kuin vaiheessa kaksi. Kaikkeen vain totutaan. Sen jälkeen onkin varmasti singulariteetti vaihe ylitetty ja paluuta ei ole.

   Saa nähdä ennustanko oikein? Joka tapauksessa ei tässä hyvin tule käymään. Ja lopulta on vain häviäjiä kävi miten kävi. Vaikka tänä päivänä olo voi tuntua voittajalta jos on palkkatyö ja usko omaan paremmuuteen ja tulevaisuuteen. Todelliset voittajat voi olla ehkä ne ketkä poistuvat maasta jo nyt.

   Muutto maalta kaupunkiin tai toista päin ei tule riittämään se vain pahentaa tilannetta. Vähän sama kuin siirtyisit palavassa rakennuksessa kerroksesta tai huoneesta toiseen. Mutta et ulos palavasta rakennuksesta.

   • JoRiittää

    Näkyyhän se esim. Etelä-Amerikassa miten uusliberalismi toimii…ei siihen mene välttämättä edes kauaa. Siksi tilanne on oikeasti vakava. Sodassa joukot siirtyy nykyään erittäin nopeasti. Mieti kuinka helppoa on valloittaa maa jossa jengi on jakautunut kahtia eikä halua puolustaa korruptiota. Käy kuin brasilialle 2014 jalkapallon MM-kisoissa Saksaa vastaan.

    Pienille maille Amerikan malli on erityisen vaarallinen. Kekkonen piti hätätilana 50 000 työtöntä. Nyt heitä on 1.1 miljoonaa ja valtiovallan kompetenssi työllistää heitä on ollut nolla jo 30 vuotta. Ei edes puhetta tai yritystä investoida kotimaisiin luonnonvaroihin ja niihin liittyvään osaamiseen. Päinvastoin ne myydään pilkkahintaan ulkomaisille. Tässäpä sitä Suomi100-juhlaa.

   • Anita

    Hei Jyrki! Ajattelen samoin kuin sinä kirjoitat. Tämä ei pääty hyvin…periaatteessa maamme kivijalkaa on murennettu jo -90 luvun laman myötä. Kukaan ei välitä enään heikoimmassa asemassa olevista. Kuinka kauan kansa kestää?

 2. liisa hirvonen

  Liikkuu sellainenkin tieto, että aktivointimalli 2:een liittyvä 60 pvän karenssia ei voisi antaa työttömälle jonka etuutta on jo leikattu, ja hän on änäs passiivituella. Näin on siksi ettei työtöntä voi rangaista kahdesti samasta asiasta. Siis siitä ettei ole saanut työpaikkaa itselleen.

  Jos noin on, niin kannattaa heti alusta lähtien ottaa vastaan se 4.65% leikkaus, niin ei joudu 60pvän karenssille. Tämä vahvistaa sitä näkemystä, joka on esitetty moneen kertaan: kyse on vain ja ainoastaan työttömyysturvan leikkauksesta, mitä ei pitänyt tulla kiky-sopimuksen ja muiden hallituksen lupausten mukaan.

  • Pitkäaikaistyötön

   ”Tämä vahvistaa sitä näkemystä, joka on esitetty moneen kertaan: kyse on vain ja ainoastaan työttömyysturvan leikkauksesta, mitä ei pitänyt tulla kiky-sopimuksen ja muiden hallituksen lupausten mukaan.”

   Juuri näin!

  • liisa hirvonen

   Valtiovarainminsteti Petteri Orpo tuli ulos kaapista ja kertoi, että eihän tuo noin 4,5% leikkaus ole oikeastaan yhtään mitään. Halusi viestittää, että tässä ollaan oltu ihan helliä ja ihania vaan. Kokoomus on hellä ja ihana kaikessa mitä se tekee, on jopa joskus esiintynyt työväen asialla. Sehän on ihan höpöhöpö puhetta, ja kyllä me tiedämme että se on täyttä valetta. Enemmistö kansalaisista tietää sen.

 3. Luukas Pyykorpi

  Aktiivimallisaarnaaja kansanedustaja Torkku Vartiaisesta muljahti mieleen eräs kortti.
  Siis jos Kansanedustuslaitos olisi peli nimeltä ”Hullunkuriset Perheet” niin mikä kortti edustaja Vartiainen olisi ?

  • Jorma V

   Juhana Leikkuri, räätälin poika!

 4. Pirjo M.

  Taas kerran täyttä asiaa!
  Pohdinkin tuossa, että kannattanee tällaisen ”vanhan kehäraakin” joka ei työtä saa, mutta ei ole tarpeeksi vanha ja sairas päästäkseen eläkkeelle, jäädä suoraan tuohon ikuiseen leikkuriin ja nostaa toimeentulotukena se, minkä toinen tuki leikkaa.

  Käytännössähän Kela sitten lähettää minulle leikkauksesta valitiskelpoisen päätöksen, jonka voin sitten (tyrhaan) lähettää käsiteltäväksi. Mutta mihin ja koska voin lähettää valituksen minun perustuslain vastaisesta kohtelustani sen jälkeen? Onko edes olemassa instanssia, joka käsittelisi asioita sen sijaan, että se toimii pelkkänä kumileimasimena alempien tahojen päätöksiin?

  • Buddy

   On. Se on perustuslakituomioistuin mutta hallitus ei anna sellaista perustaa koska arvot.

 5. JoRiittää

  Sosiaalitoimen juristit voisivat tehdä tekoälyn tai appin eli sovelluksen jolla voisi välttää karenssin tai leikkurin tai sitten saada täyden asumistuen ja toimeentilotuen ilman leikkauksia. Muutoin työttömät hiljalleen menettävät laillisen perustuslain takaaman toimeentulonsa.

  Sinänsä erikoista valtion toimesta lisätä työttömien ahdinkoa kun tiedetään että vanki maksaa paljon enemmän kuin työtön.
  Hallitus murentaa maanpuolustustahdon ja lisää rikollisten rekryä tällaisilla perustuslain vastaisilla toimilla.
  Miksi presidentti ei sano aktiivimallista mitään?

  Suomi elää nyt vaarallisimpia vuosia ikinä. Kun 1.1 työelämän ulkopuolella olevaa lisätään rikollisten rekryyn 50 000 turvapaikanhakijan lisäksi niin ei hyvää huokaa.
  Samalla kryptovaluutoilla pestään rahaa ostamalla laillisia yrityksiä. Uusliberalismi on tie helvettiin. Nyt on viimeinen hetki ymmärtää ja tehdä asioille jotain.

  • elm

   Itseäni melkoisesti hätkähdytti uusliberalistisen liikkeen analyysi:

   ”Mutta erityisesti 1980-luvulta lähtien taloustieteen vaikuttavin sanoma on ollut: poliitikkoja ei pidä päästää ”vastuuttomasti” tavoittelemaan täystyöllisyyden ja sosiaalisen oikeudenmukaisuuden kaltaisia päämääriä.”

   Kuulostaako tutulta?

   ”Koko uusliberalistinen järjestelmä perustuu ajatukseen, jonka mukaan kilpailu, epävarmuus ja turvattomuus toimivat tehokkaimpina kannustimina. Tämä on täysin vastoin sitä, mitä me tiedämme luovuudesta ja tuottavuudesta. Ihminen on sosiaalinen olento, joka toimii parhaiten yhdessä toisten kanssa.”

   ”Me puhumme ristiriitaisesti eri tilanteissa, koska pidän tärkeänä välttämättömyytenä pitää selkeästi erillään pitkän tähtäimen tavoitteemme ja ne taktiset askeleet, jotka saattavat olla sopivia liikuttaessa sitä kohti.” Tämä ristiriitaisuus luonnehtii erittäin hyvin myös tämän päivän politiikkaa.”

   ”Löppösen mukaan nyt on nostettava solidaarisuutta esille kaikkialla yhteiskunnassa. Vapaus, tasa-arvo ja yhteisvastuullisuus toteutuvat vain yhdessä tai eivät ollenkaan. Uusliberalismin kritiikin lisäksi on siirryttävä positiiviseen ohjelmaan yhteiskunnan demokraattisen käänteen vahvistamiseksi.”

   Otteet kirja-arviosta http://voima.fi/blog/kulttuuriartikkeli/vapauden-markkinat/

   Taidanpa lukea koko kirjan.

  • Equalizer

   ”Miksi presidentti ei sano aktiivimallista mitään?”

   Koska presidentti(kin) hyväksyi aktiivimallin.

   • JoRiittää

    Tästä media vaikenee täysin. Presidentinvaalien teema tulisi olla aktiivimalli. Se on nimittäin Suomen kohtalonkysymys.
    Äänestäisin sellaista ehdokasta, joka tuomitsee aktiivimallin täysin. Vasemmistoliitto on Sundin takia epäluotettava samoin kuin monet kerrat äänestäjänsä pettänyt SDP. Tuntuu siltä, että tämä sosiaaliturvan alasajo on kaikkien puolueiden agendalla. Se ei hyödytä ketään, ja on lose-lose nimittäin rikkaatkin hyötyisivät ostovoimaisista asiakkaista ja turvallisesta yhteiskunnasta. Siksi Suomen tilanne on niin käsittämätön ja traaginen.

    Jos mennään oligarkiaan, missä köyhät asuvat faveloissa ja ryöstelevät jengisodissa rikkaiden asuessa aidatuilla alueilla niin silloin romahtaa koko yhteiskunta. Tämä on odotettavissa 5 vuoden sisällä jos tällainen ”aktiivinen” sosiaaliturva pyörii. Uskomatonta järjen köyhyyttä.

    Nyt jokainen somessa pitämään ääntä aktiivimallista ja tehkää siitä vaalien pääaihe.
    Tässä on kansakunnan kohtalo ja perustuslaki kyseessä. 120 000 allekirjoittajaa on omituisen vähän kun tiedetään että työvoiman ulkopuolella on 1.1 miljoonaa kansalaista.

    • Equalizer

     Myös ns. ”sähköisten palvelujen” ulkopuolella, ainakin osittain, on noin miljoona suomalaista. Näin ainakin kertoi joku asiantuntija tv:ssä joitakin päiviä sitten.

     Tuo 120000 allekirjoittajaa ei siis ole vielä koko totuus kannatusilmoituksista. Itsekin printtasin ko. kansalaisaloitteen sivulta paperiversion ja lähetin sen postitse siinä kuvakkeen vieressä olevaan osoitteeseen. En nimittäin omista pankkitunnuksia tms. kuten ei moni muukaan.

     Käsittääkseni tuossa luvussa näkyvät, siis vielä toistaiseksi, vain ne sähköisesti annetut kannatusilmoitukset.

    • Hilma

     Ketä tässä nyt voi enää äänestää? Eilen aamu-tv:ssä Liisa Jaakonsaari, jota olen pitänyt tolkun ihmisenä, sanoi ihmettelevänsä kovasti miten tästä nyt näin kovasti tohistaan, jos ihmisiä hiukan aktivoidaan. Onko se siis koko sosdem puolueen mielipide? 🤔

     • Saku Timonen

      Ei ole, vaan hänen omansa. Rinteen mielipide poikkeaa tästä täysin.

     • Buddy

      Jospa Liisakaan ei tiedä mitä on tullut äänestäneeksi kas kun kaikki ministeritkään eivät tiedä?

     • Antti Linnanvirta

      Liisa taisi olla silloin ihmemaassa!

    • Markku T Koivisto

     Totta hemmetissä pitää äänestää vasemmistoa, huonommaksi tilanne ei voi mennä. Ja muuten, persut ja siniset eivät sitten ole vasemmistoa.

     Äänestämättä jättäminen on ääni hallitukselle. Ei meikäläisellä pieneläkeläisellä paljon valtaa ole, mutta on sentään se yksi ääni kuten muillakin.

     • ei eriarvoisuudelle

      Seuraavissa eduskuntavaaleissa täytyy kansalaisten äänestää nyt ankeleisimmin kuin monissa vaaleissa tätä ennen. Asiat pitää saada käännettyä sosiaalisempaan suuntaa. Meidän tulee huolehtia toisistamme. Kylmä raha puhuu mentaliteetti vie tuhoon. Oikeistolaisuus ja rahan mahti on leikattava. Pyydän, älkää jättäkö äänestämättä ja äänenne on nyt kullan arvoinen.

 6. Rintsu

  Ikuisesta leikkuristahan tässä nimenomaan on kyse
  Ihan Sipilän sanoin, ääritapauksissa tämä malli toimii joka tapauksessa.
  Eli jos tämä malli mystisesti luo työpaikkoja tai niitä tästä huolimatta syntyy niin se todistaa, että tämä malli toimii. Ja jos näin ei käy niin työttömyysturvaan tulee säästöjä! Eli malli toimii.

  Leikkuriahan tässä koko ajan on rakennettukin. Se vaan pitää tehdä näin hankalalla tavalla kun Kikyssä tuli sovittua, että työttömyysturvaa ei leikata.

 7. Jyrki Martikainen

  Pitää muistaa aloittaa 18h tunnin duunit myös hyvissä ajoin. Veikkaan että kela tulkitsee niin että koko 18h täytyy olla suoritettu tarkastelujakson aikana, vaikka työ jatkuisi yhtenäisenä jakson rajan yli. Tietenkin myös niin, että jos satut saamaan työn joka on 18h ja siitä 9h on eri jaksolla niin eihän se käy.
  Mie tulkitsen tuota Sakun jakamaa tekstiä, niin että mikäli 18h velvoitteen hoitaa alennetun jakson aikana vasta seuraava jakso on täysimääräisellä tuella ja mikäli mielii täysimääräiselle tuelle takaisin kesken jakson on täytettävä 2 viikon työssäoloehto. Se on kyllä erittäin eriarvoistavaa.
  Jotenkin kummallista myös, että tuolla puhutaan arkipäivistä… eikö viikonloppuna tehty työ kelpaa?

  • Raili

   ”Mie tulkitsen tuota Sakun jakamaa tekstiä, niin että mikäli 18h velvoitteen hoitaa alennetun jakson aikana vasta seuraava jakso on täysimääräisellä tuella ja mikäli mielii täysimääräiselle tuelle takaisin kesken jakson on täytettävä 2 viikon työssäoloehto.”

   Näin minäkin sen ymmärrän, vaikka en ymmärrä sen pointtia. Jos olet kaksi viikkoa töissä, niin tienaat liikaa saadaksesi siltä kuulta täysimääräistä korvausta. Eli yhtä tyhjän kanssa tuo sääntö.

   Olen ymmärtänyt tästä kaikesta informaatiosta, että jos et saavuta ehtoa, niin seuraava kuukausi alennettu. Jos silloin saavutat ehdon, niin taas seuraava on täysimääräinen. Jos et toisella jaksollakaan saavuta ehtoa, niin alennettu tuki jatkuu.

 8. stunned

  Vänkäys, jankkaaminen, tyhmäksi heittäytyminen ja ilmiön olemassaolon kieltäminen muistuttaa teatteria, joka käytiin vanhan ikuisen karenssin aikaan.

  Aktiivimallia pyörittelemällä paljastuu yksityiskohtia, joista voi päätellä lainlaatijan valmistautuneen aktiivimalli kakkoseen. ”Karenssi nollaa laskurin” viittaa selvästi tulevaan 60 päivän karenssiin, joka iskee, jos ei onnistu löytämään tarpeellista määrää sopivia_uusia_työpaikkahakuja, joihin spammata hakemuksiaan. Teknikon hakemusta insinöörin paikkaan ei lasketa kurantiksi aktiiviseksi hakemukseksi.

  Tällöinhän ei tule kahta päällekkäistä rangaistusta rikoksesta, jonka nimikkeenä on työttömyys, mikä tietysti olisi absurdia muutenkin — poisotettua tukea ei voi enää alentaa. Pirullista: tuki on palannut teoreettisesti entiselle tasolle, mutta tukea ei saa karenssissa lainkaan, koska on lähettänyt vääriä hakemuksia, hakenut väärää työtä tai ei ole löytänyt mitään haettavaa.

  Jos haluaa nollata kauden ja aloittaa uuden, pitää tehdä työtä kaksi viikkoa. Heti perään on löydettävä lisää työtä 18 tuntia — muutoin alkanut uusi kausi alentaa seuraavaa 65 päivän jakson tukea 4,65%.

  Vain käymällä töissä voi saada työttömyysturvaa. Samaan aikaan työttömällä ei ole ”subjektiivista oikeutta” niin työpaikkaan kuin koulutukseenkaan tai työllisyyspalveluihin.

  Puhe aktiivimallista ”ikuisena leikkurina” on tässä valossa täysin perusteltua. Termi havainnollistaa parhaiten sen, miksi laki on laadittu — leikkaamaan työttömyysturvaa. Hallitus on ollut tietoinen siitä, että valtaosa sadoista tuhansista työttömistä ei pysty ehtoja täyttämään. Leikkuri, joka toisille on ikuinen. Kuinka ihanan aktivoivaa.

  • Rintsu

   Vielä hankalammaksi tilanne menee jos työttömällä on lapsia.
   Kun kuvitteellisille työpäiville pitäisi vielä löytää kuvitteellinen päivähoitopaikkakin.

 9. Koppimies Jari

  Työministeriön kehittämispäällikkö vieraili muutama vuosi takaperin Sveitsissä. Sieltä haettiin uusia ideoita työllisyyden hoitoon. Muuten hyvä, mutta sveitsiläisten elintaso, ostovoima, vientituotteet ja palvelut ovat huomattavasti korkeammalla tasolla kuin meillä mikään edellä mainituista. Tämän jopa nimeltä mainitsematon kehittämispäällikkö tajusi. Kuinka ollakaan hän päätti ottaa esimerkiksi Tanskan mallin valmistellessaan uuttaa EK:n ja Kokoomuksen lempilasta. On hyvä muistaa, jotta lakialoite saa kunnolla painoarvoa alussa, on sen takana yleensä jonkin etujärjestö.

  Hallituksen yleisnerot parhaillaan kehittelevät innolla sitä miten työttömien pitää todistaa syyttömyytensä. Kummalliseksi on mennyt yhteiskunta, kun työttömät rinnastetaan rikollisiksi. Asenne työttömiä kohtaan on sama kuin Lapinlahden Lintujen sketsissä.

  Ironista kyllä, kansanedustajilla ei ole läsnäolovelvoitetta edes täysistuinnoissa eikä heidän tarvitse pitää yhtään puheenvuoroa eduskunnassa koko nelivuotiskautena ansaitakseen vastikkeellista suurta etuutta, sopeutumiseläkkeestä puhumattakaan.

  Työttömien on helpointa luoda profiili valtiolle.fi työhakupalveluun ja käyttää(kopioida) sama pohjaa mahdollisimman moneen paikkaan, vaikka se ei vastaa osaamista tai koulutusta. Sitä saa, mitä tilaa. Aimo Sonnin surullinen mietelause. Viesti menee parhaiten perille eri ministeriöihin, miksei itselleen Siniselle koppimies TEM:n Jarille, jonka koppilyönti meni laittomaksi. Siltikään ei ole mitään takeita, etteikö työvoimaviranomaiset voi tulkita tätäkin asiaa väärin ja karenssi kolahtaa. AktiiviSipilän hallituksen leikkuupuimuri ei voi estää mitenkään, jos ei ole töitä tai työllisyyspalveluja tarjolla. On kai tulkittavat kun, alkoholiprosentti nousi 5,5 %:n pitää työttömien 4,65 % maksaa erotus, koska porvareiden mielestä laiskat työttömät kotona kaljaa kittaa sohvalla löhöten.

 10. Mauri Pulkkinen

  Martti Hetemäki on nyt astunut myös julkisuuteen puolustamalla aktiivimallia. Hänen vahvuusalueitaan on talouteen liittyvät asia.

  Perusteena hänellä on, että esillä olleista vaihtoehdoista valittiin työttömän kannalta lempein.

  Työttömyysturvan heikennykset ovat vasta puolitiessään aktiivimalli 2:a odotellessa.

  USA:ssa taitaa rangaistusasteikko rikosuutisten perusteella pahimmoillaan olla elinkautinen + yli 200 vuotta, jos kuolemanrangaistusta ei huomioida. Paljonko lohduttaa, jos tuomio on vain elinkautinen + 100 vuotta? Karrikointi saattaa olla kohtuuton, mutta pointti kirkastunee riittävästi.

  Itse asiassa työttömyysturvan leikkaukset heijastuvat myös lapsiin ja mieli tekee verrata seuraamuksia raamatullisesti kolmanteen polveen asti ulottuviksi.

  Jos aktiivimalli olisi nimensä mukainen, se koostuisi kannusteista. Nyt sanktioiden perusteella kyse on aivan muusta. Terminä voi käyttää leikkuria tai jotain muuta paremmin työttömyysturvan muutoksia kuvaavaa ilmaisua.

  • Esa J.

   Työttömän kannalta lempein?

   Entä tämän ”vastakohta” eli ankarin?

   – Oja ja konekivääri!?

 11. Rea Peltola

  On melkoinen ongelma, että viranomaiset eivät itsekään tiedä, miten uusi systeemi sitten menisi. Tässä pari vuotta sittenhän tuli uudenlainen sääntö, joka käytännössä vaikeutti keikkahommien tekemistä suuresti. Kaikki muut keikat paitsi työsuhteessa tai virkasuhteessa tehdyt luokiteltiin tai ainakin voitiin luokitella yrittäjyydeksi, ja silloin oli iso riski jäädä kokonaan työttömyysturvan ulkopuolelle.
  Kun asiasta kysyi TE-toimistosta, he ohjasivat kysymään omasta työttömyyskassasta, joka ohjasi takaisin TE-toimistoon. Kun asiaa kysyi ministeriöstä, siellä ei osattu sanoa, mikä tulkinta tulee olemaan, ja kerrottiin, että jokainen tapaus tulkitaan erikseen. Vasta noin puolentoista vuoden kuluttua löytyi neuvontanumero, jossa osattiin sanoa edes jotakin tulkinnasta.
  Ja nyt kun säädöksiä muutetaan, taaskaan eivät ministeriö, Kela, TE-toimistot tai työttömyyskassat ollenkaan tiedä, miten asioita tullaan tulkitsemaan. Ohjeena on suunnilleen se, että kokeilepa, ja kärsi sitten seuraukset.

 12. Marjaana

  Ovelasti tekivät, kun laittoivat ensin kehiin ’etuus’-leikkurin, ja vasta sen jälkeen karenssileikkurin. Siitä se vasta tehokas työttömyystilaston kaunistaja tulee, kun ihmiset pudotetaan karenssille riippuen siitä, millaisten tehtävien hakeminen katsotaan soveltuviksi kullekin työttömälle. Eikös ne karenssista olevat ole sitten pois työttömistä työnhakijoista…. ja eiku vaan työttömyysprosentit saadaan näyttämään hyviltä!

  – Kuka ne ’sopivat’ työpaikat sitten määrittelee!!??
  – Hyväksytäänkö vain oman koulutuksen ja työkokemuksen mukaisten työpaikkojen hakemiset?
  – Hyväksytäänkö piilotyöpaikkojen hakemiset? Niihinhän ei oleensä saa mitään vastausta työnantajilta, korkeintaan laittavat muka hakemuksen ja cv:n talteen esim. vuodeksi.
  – Miten työpaikkojen hakemiset voi todistaa+
  – Hyväksytäänkö aktiivisuudeksi hakemiset myös sellaisiin tehtäviin, joihin itse haluaisi ja oma osaaminen riittäisi, mutta koulutus on liian korkea tai työkokemus eri alalta tai eri tehtävistä?

  • Emma L

   En usko että työttömän omaan ilmoitukseen luotetaan, mutta miten työnantaja velvoitetaan kuittaamaan hakeminen? Todennäköisesti halutaan luoda joku kolmas taho, jonne hakemukset ilmoitetaan ja joka niiden pätevyyden tarkastaa. Mitä taas nostaa esiin keskustelun siitä, mitä päätösvaltaa voi antaa konsulttifirmoille.

   Jos sitä, mikä riittäväksi työnhauksi lasketaan, ei todella väännetä rautalangasta ja etukäteen, on kansa lirissä. Ihan tavallisilla perheillä, jotka eivät ole koskaan sosiaalitoimiston luukulla käyneet, on asuntolainoineen, kesämökkeineen ja autoineen taloudessa kiikkerä vene, jonka jo yksi yllärikarenssi voi kaataa. Yhtäkkiä meillä on kymmeniä tuhansia epätoivoisia ihmisiä joilla on hirvikivääri kaapissa.

  • Ani

   Työpaikan hakemisohjeet ovat veikeän moninaiset. Ensin virkamies ohjeistaa hakemaan reippaasti yli rajojen, sillä tavalla kuulemma työllistyy helpommin kun ei rajaudu pelkästään omalle mukavuusalueelle. Nyt sitten pitääkin pitäytyä oman alan työpaikkoihin.
   Silmäänpistävä on myös tuleva hakemispakko per viikko. Onko siis haettava joka viikko siihen samaan avoimeen hakuun, koska paikat eivät vaihdu viikoittain, vaan hakuaika on useita viikkoja, jopa parikin kuukautta.
   Välillä pitää muuttaa toiselle puolelle maata, välillä mennä metsään, välillä muuttaa maaseudulle, välillä kaupunkiin. Mikä muuten on maaseudun ja kaupungin määritelmä tässä yhteydessä? Luetaanko pääkaupunkiseudun kehyskunnat tällöin maaseuduksi?
   Kyllä voikin itsenäisen ihmisen otsaluuta kaivaa tämmöinen holhoaminen.

 13. Jussi

  Keskustelu kannustavasta työvoimapolitiikasta on harmilllista luettavaa, hallituksen linjaus keskittyy työttömien paimentamiseen pystymättä luomaan työpaikkoja. Hyvä uutinen on, että yksityinen sektori on toimeliaampi kuinh hallituksemme. Duunitorilla on haettavana parikymmentä uutta työpaikkaa, ennustajia ja meedioita, toimipaikkana ilmeisesti Lahti.

  Saan käsityksen, että valtiovalta on jotenkin osallisena Duunitorissa. Olenko täysin väärässä ajatellessani, että meillä on huono herraonni?

  • Rintsu

   Tossa on tietysti se, että jos mä haluan ryhtyä ennustajaksi ja meedioksi niin mihin siinä tarvitsen lahtelaista firmaa? Tarvitsen vain puhelimen ja satukirjan.

   Mutta ennustan, että olet herraonniasiassa ollut taannoin aivan oikeassa.
   Enkö olekin hyvä selvänäkijä?

 14. Pitkäaikaistyötön

  Koin juuri oivalluksen!

  Kaikki, myös päättäjät, tietävät tasan tarkkaan, että yli 50-vuotiaat työllistyvät heikosti, vaikka tutkintoja ja työvuosia löytyisi plakkarista niin että se roikkuu jo polvitaipeessa asti.

  Hallitus (+ Hetemäki jne.) ovat tuumanneet, että näiden yli viisikymppisten vanhemmat – mikäli he ylipäätään vielä elävät – alkavat olla tai jo ovat laitosasukki-iässä, sellaisia 75-100-vuotiaita.

  Aktiivileikkuriin on siten sisäänrakennettu kannustin tälle vaikeasti työllistyvälle yli 50-vuotiaiden ryhmälle: he voivat mennä omien vanhempiensa omaishoitajiksi! Omaishoitajuus kun säästää tältä leikkaukselta.

  Kun yli 50-vuotiaat hoitavat omia vanhempiaan, valtio säästää samalla ihan hurjasti!

  Simsalabim! Sekin ongelma ratkesi tässä samalla kertaa!

  Omaishoitajakuvion onnistuminen saattaa tosin vaatia melkoista maansisäistä muuttorallia, mutta kaikki muutkinhan tässä nyt muuttavat.

  • Toni Ranta

   Mun ymmärrykseni on se, että ollakseen tässä tarkoituksessa hyväksytty omaishoitaja, pitää siitä olla kirjalliset paperit kunnan kanssa. Jokainen joka sellaista on joskus hakenut (kuten itse, äiti käytännössä ei pysty mihinkään ruumiilliseen kotityöhön mukaan lukien ruoanlaitto jne.) tietää kuinka sattumanvaraisesti omaishoitajasopimuksia saa. Joskus niitä jopa vältellään kunnan huonon rahatilanteen vuoksi kyseenalaisilla keinoilla. Itselläni omaishoidon tarvekartoituksessa jätettiin läjä säädettyjä seikkoja kokonaan selvittämättä hiljaa vaieten ja hylkyhän sillä tuli. Harmillisesti opin vasta myöhään mitä kaikkea kunnan pitäisi lakisääteisesti selvittää omaishoitajan tittelin tiimoilta ja jätin sitten valituksen tekemättä.

   Tarina lyhyesti: on puhtaasti onnenkauppaa hyväksytäänkö sinut virallisesti omaishoitajaksi, jolloin voit välttää leikkurin.

   • Pitkäaikaistyötön

    ”Tarina lyhyesti: on puhtaasti onnenkauppaa hyväksytäänkö sinut virallisesti omaishoitajaksi, jolloin voit välttää leikkurin.”

    Olen kuullut muistakin vastaavista tapauksista ja myös toisinpäin (eli on jo omaishoitaja ja sitten ei voi olla enää työtön). Kysyin mm. asiasta Kelasta (Kysy Kelasta -palvelu) ja joku ehti ennen Kelaa kirjoittaa: ”Työkkäri arvioi sen työllistytkö omaishoitajana vai et. Ystäväni ei saanut työmarkkinatukea kun oli omaishoitaja. Tulkittiin, ettei voi ottaa vastaan kokopäivätyötä ja näin ollen ei ole työmarkkinoiden käytettävissä.” – Kela kommentoi: ”Kuten edellä mainittiinkin, sinun kannattaa olla yhteydessä TE-palveluun ja varmistaa onko työttömyysetuuden maksamiselle estettä jos saat omaishoidon tukea.”

    Tämä on kyllä tosi ristiriitaista, sillä kyllä valtiolle olisi kaikista edullisin ratkaisu se, että se viisikymppinen työtä saamaton työtön hoitaa huomattavan pienellä omaishoitajalisällä omat vanhempansa niiden kotona sen sijaan, että ne vanhemmat kansoittavat laitokset tai jäävät kotihoidon kontolle. Päättäjät kyllä tietävät tämän, mutta ilmeisesti memo ei ole saavuttanut kaikkia toimeenpanevalla portaalla.

  • fiftysixty

   Itse samassa tilanteessa kysyjän kanssa ja pähkäilen asiaa. Itse asiassa jo hoidankin jo omatoimisella ”aktiivimallilla”, mutta nyt kun hankaloitetaan niin pitää miettiä.

   Ehkä varmuuden vuoksi tätäkin jos ei ”pääse hoitajaksi”.
   https://suomimedia.wordpress.com/2017/12/19/miten-valttaa-tyottomyysturvan-aktivointimallin-rangaistukset/

   55-vuotta täyttäneillä muuten nyörit vähän aukeavat, kelaa alas ja katso mitä sanotaan 55-vuotiaista.
   http://www.kela.fi/tyomarkkinatuessa-on-tarveharkinta?inheritRedirect=true

 15. Teppo

  Minä kirjoitin: ”Eilisestä kirjoituksestasi sai sellaisen kuvan, että työttömyyskorvaus pysyy ikuisesti 4,65 % alennettuna, jos ei onnistu työllistymään kahdeksi viikoksi kokoaikatyöhön.”

  Sinä vastasit: ”Niinhän siinä käykin. Jos ei saa katkaistua alennusta kahden viikon työllä, seuraavakin jakso alkaa alennettuna.”

  Syytät muita lukutaidottomuudesta vaikka itse kirjoitat ristiriitaisesti ja harhaanjohtavasti. Tässä kirjoituksessa asia on kerrottu käsittääkseni oikein.

  • stunned

   Laki itse on ristiriitainen ja sen nimi harhaanjohtava. Lopullisen tulkinnan tekee TE-toimisto tai KELA, kunhan ensin päätetään, kumpi noista seuraa ehdon täyttymistä vai seuraako kumpikaan.

   En yllättyisi, vaikka karensseja paukkuisi eri alueilla eri tavalla riippuen siitä, mikä sattuu olemaan paikallisen toimiston tai virkamiehen kanta epäselvään laintulkintaan tai millainen työttömän tilanne on eri näkökulmasta katsottuna.

  • Saku Timonen

   Minä vastasin: ”Jos leikkausjaksoa ei saa keskeytettyä kahden viikon työllä (jolloin jakso loppuu siihen ja uusi alkaa), niin normaalisti alkava uusi jakso alkaa leikattuna, jos työtä ei edellisellä jaksolla ole ollut 18 tuntia.”

   Se lukutaito.

 16. Kyösti Hyttinen

  Kasvun tavoittelu on muodostunut niin olennaiseksi osaksi talouttamme, että ilman sitä koko taloutta on vaikea ajatella. Valtiovarainministeriön mukaan pelkkä työllisyystason ylläpitäminen edellyttää vähintään kolmen prosentin vuosikasvua. Nykyinen talouskasvu ( 3,1 %) ei kuitenkaan korjaa julkisen talouden rahoitusepätasapainoa. Vaikka suhdanne on huipussaan, tulot eivät riitä kattamaan menoja. Etenkin valtiontalous on edelleen huomattavasti alijäämäinen. Ensi vuodeksi valtiovarainministeriö ennustaa talouden kasvavan 2,4 prosenttia.
  Selvitäksemme on otettava lisää velkaa tai leikattava menoja. Hallitukset eivät varmalla vähällä leikkaa omilta kannattajiltaan sehän merkitsisi ministerien oman uran tuhoa. On siis leikattava niiltä, joilta se on tälle hallitukselle helpointa eli työttömiltä ja muilta vähäosaisilta. Ehkä jopa työttömiä tarpeeksi kurittamalla saamme maahamme luotua globaalin mallin mukaista hikipaja teollisuutta kasvattamaan maamme talouskasvua.
  Lainakin on joskus maksettava takaisin (ainakin korot) varsinkin kun velka on vierasta valuuttaa tai ainakin eurooppalaista yhteisvaluuttaa. Velan hoitamatta jättäminen aiheuttaisi Troikan maihin nousu ja siinä vaiheessa raha ottaa haltuunsa kaiken, minkä järkeväksi katsoo.

  Onko siis vaihtoehtoja?
  Voisiko esim. rahaa luoda ilman velkaa. Johtuuko ikuisen talouskasvun vaade nykyisen rahajärjestelmän koronkiskontakäytännön ja rahan velkaluonteen takia? http://talousdemokratia.fi/?q=raha_ja_ymparisto

 17. Teemu Heino

  Mutta eikö tämä sama sisälly jo siihen että sanotaan niinkuin alunperin sanottiin, että jos et täytä ehtoja niin tukesi leikkautuu seuraavan kolmen kuukauden ajaksi? vai onko tämä joku uusi juttu lisää?

  • stunned

   Minulle oli uutta, että kaksi viikkoa työtä nollaa leikkurin/laskurin ja aloittaa uuden kauden, jonka aikana on taas löydettävä joko kaksi viikkoa työtä tai oltava töissä 18 tuntia seurantajakson aikana.

   Miksi kaksi viikkoa nollaa laskurin, jos henkilö ei löydä 18 tuntiakaan työtä? Mitä lainsäätäjä on tarkoittanut laatiessaan pykälän?

   • Epäilevä

    Lainsäätäjä on tarkoittanut, että työttömyystruva alenee pysyvästi. Se on totuus.

  • Saku Timonen

   Alunperin jäi sanomatta, että tuki leikkatuu jatkuvasti seuraavillakin jaksoilla, jos ei välillä täytä ehtoja.

 18. Teemu Heino

  .. ja tarkasteluaika on aina uusi 3kk

 19. Equalizer

  Tuosta alimmaisesta kuvasta löytyy muuten hauska sana: ”Epäaktiivisuus”. Onko se lievempi ilmaus passiivisuudelle? Ehkä tämä on se ”lempeä versio”?

  Kokeillaanpa: ”Näin epätyössäkäyvänä epäaktiivisena, epänuorena epämiljonäärinä sekä myös epäeläköityneenä, olen epäiloinen meidän epäviisaasta ja epäosaavasta hallituksestamme…”

  Joo-o…kyllähän se kieltämättä pehmentää viestiä…

  • Timo Harju

   Mites Zyskowiczin ”millimetrioikeudenmukaisuus”? Tämä uuskieli on tarkoitettu venyttämään sietämisen rajoja siinä missä ”aktiivimallikin”.

   • Equalizer

    Zyskowicz itse harjoitti ”kilometrioikeudenmukaisuutta” käymällä vetämässä ilmaiset joulusapuskat Heikki Hurstin järjestämässä varattomien joulujuhlassa…presidentti Niinistön peesissä. Se sama Zyskowicz kun oli juuri muutamaa päivää aikaisemmin ollut eduskunnassa ajamassa työttömiä ja vähävaraisia yhä syvempään kyykkyyn…

    Se ilmeisesti on juutalainen käsitys oikeudenmukaisuudesta.

    • HTK

     Eipäs yhden juutalaisen vuoksi leimata kaikkia muita juutalaisia. Kyllä näiden köyhien ja työttömien kurjistamisen ovat aikaansaaneet hallituksen julkihurskaat kristityt, jotka ovat sitä mieltä, että köyhät ovat aina keskuudessamme. Köyhille he antaisivat ainoastaan rikkaiden pöydältä tippuvia muruja eli sosiaalipolitiikkaa harjoitettaisiin vain armovaraisesti, mutta ilman oikeudenmukaisuutta.

     • Equalizer

      Muutaman ”elämäntapatyöttömän” takia voi kuitenkin huoletta leimata kaikki työttömät passiivisiksi yhteiskunnan loiseläjiksi.

      Ben aloitti…!

     • Hupu

      Kuinka todennäköistä on, että juutalaiset äänestävät juutalaista kansanedustajaa?

      Luultavasti kyse ei ehkä ole yhdestä juutalaisesta…

 20. turboruuvi

  Mitä tuumaa Saku? Voisiko olla kysymys siitä(kin), että putsataan työttömät ajamalla ne toimeentulotuelle? Eikös toimeentulotukea saadakseen pidä ensin myydä suunnilleen kaikki myytävissä oleva omaisuus? Ei omaa asuntoa, eikä autoa, mutta ainakin mahdolliset arvopaperit ja kesämökit?

  Vähän samaan tapaan, kuin pankit hankkivat halvalla ylivelkaantuneiden kiinteistöt 90-luvun lamassa… Kiinteistöt menivät, mutta velka jäi.

  • Saku Timonen

   Ei välttämättä ihan väärä tulkinta, aika näyttää.

 21. Marko

  Ja jos teet työtä väärin, eli liikaa tai väärää työtä tai työpäivät eivät ole peräkkäisiä yms ihmeellisiä ehtoja et täytä, niin joudut vain paperisotaan ja odotteleman etuuksia pitkään. Hyvässä lykyssä voi tulla myös selvityspyyntöjä ja takaisinperintöjä. Työmarkkinatuella elävälle, joka saa myös toimeentulotukea työ ei myöskään liiemmin kannata taloudellisesti. Ei kannata siis edes yritttää, koska toimeentulotuki korvaa leikatun vajeen. Suo siellä vetelä täällä.

 22. Mikke

  Presidentti Niinistö aktiivimallista: ”Onko tämä työttömän edun kannalta heikentävä? ”
  Jos tuota joutuu kysymään niin ihmettelen ymmärrystä kansalaisten tilanteesta.

  Lähde: http://www.iltalehti.fi/politiikka/201801102200658128_pi.shtml

  • Jyrki

   Uskoisin Niinistön laskeneen, että noin toteamalla kuten nyt totesi tästä aktiivilaki mallista. Niin aika moni tekee lopullisen päätöksen äänestää häntä juuri sen takia.

   Mutta jos olisi ollut sitä mieltä, että tämä aktiivilaki ei nyt noudata aivan kaikkia hyvän lain perusteita. Kuten varmasti Niinistö lakimieskoulutuksensa takia pitäisi ymmärtää tämä asia?
   Niin ei sellainen toteamus olisi ainakaan lisännyt mahdollisten äänestäjien määrää.

   Joten oikeastaan ihan hyvin vastattu Niinistöltä jatkokauttahan hän hakee itselleen. Ja taitaa olla muutkin ehdokkaat aika pitkälti samaa mieltä Niinistön kanssa. Joitakin harvoja olisko peräti yhtä lukuunottamatta. Mutta hänestä ei presidenttiä tulisi muutenkaan uskon näin. Tai jos tulisi niin olisikin jo aika mielenkiintoinen tilanne.

  • Kari Heinilä

   Nyt lähti niinistöltä x määrä ääniä

 23. Luukas Pyykorpi

  Maaliskuun lopussa täytetään varmaan seuraavaa työkyvyttömyyseläkehakemuspaperia ahkerasti:
  http://www.kela.fi/documents/10192/3861304/EtkKela7002.pdf
  ja syksyä varten harjoitellaan täyttämään kerran viikossa työhakemuksia vaikka
  https://www.valtiolle.fi/
  tai
  https://www.kuntarekry.fi/fi
  Kaikista tulee lain mukaan vastaus, jonka taas voi lähettää TE-keskusten kirjaamoon joko sähköisesti tai mieluusti kirjattuna kirjeenä.

 24. iniM

  Itse aion tehdä niin, että jättäydyn alennetulle suoraan, sillä en koskaan tule tanssimaan kenenkään pillin ja pelleilyjen mukaan, etenkään vallassaolevien rikollisten laittomien touhujen. Sitten varastan ja myyn julkista valtion omaisuutta sen verran, että saan varastetun rahan takaisin kuluineen ja korkoineen. Joten jokatapauksessa saan sen mikä minulle kuuluu. Aion myös tilaisuuden tullen tästä lähin huijata joka käänteessä niin paljon kuin vain voin saadakseni tukia ja pimittääkseni tuloja ja veroja. Valehtelen, pimitän, salaan ja väärennän aina kuin suinkin mahdollista. Voitte kiittää rikollista hallitusta ja kansanedustajia.

 25. Leo Lastulevy

  Koko kansan presidentti ja pienen ihmisen asialla, joo — teoriassa ja kahvikeskusteluissa.
  Nyt äänestämään!

  Onkohan koko hallitus toimintakykyinen? Siniset menneet puhelakkoon, kepustakaan ei kuulu juuri mitään, opro urpoilee ties missä? Nerg ei kunnioita KHO:ta. Pari ikävää aloitetta odottamassa lomilta palatessa. Tästä tulee mielenkiintoista. Popcornit esiin ja seuraamaan näytelmää. Hallituksen ero olisi kai paras ratkaisu. Siniset voisi ehkä pelastaa jotenkin itsensä olemalla aloitteellinen eroasiassa, ellei seteliselkäranka ole jo katkennut.

  • Equalizer

   Media on jo pitkään rummuttanut Niinistölle ylivoimaista vaalivoittoa presidentinvaalissa. Kiistaa on ollut ainoastaan siitä, voittaako Niinistö ensimmäisellä…vai vasta toisella kierroksella. Tästä johtuen hän on jo itsekin alkanut uskoa olevansa varma voittaja, ”koko kansan presidentti”.

   Niinistöllä kuitenkin petti tilannetaju nyt pahemman kerran, hän nimittäin erehtyi näyttämään oikean karvansa juuri ennen presidentinvaaleja…

  • Timo Harju

   Suomen virkahistorian komeimman uranousun tehnyt Nerg ei KOH:ta hätkähdä. Ensin Päivi Räsäsen vetämänä suoraan tuntemattomuudesta sisäministeriön kansliapäälliköksi ja viidessä vuodessa sote-uudistuksen projektijohtajaksi. Onko tämä jatkumoa, sillä pisimmän virkauransa agronomi Nerg on tehnyt teurastamoalalla.

   • timo harju

    Lipsahti: tietysti KHO. Anteeksti:)

   • Raili Pajula

    Päivi Nerg on piin kova ihminen. Olisi Juhana Vartiaisen kanssa oiva pariskunta. Usein mietin, että miten nämä henkilöt saavat yönsä nukuttua vai onko heillä kivi sydämen paikalla. Miten ihminen kasvaa noin kylmäksi. Mistä se kumpuaa.

    • Leo Lastulevy

     Voisikohan syynä olla raha eli saa mukavaa korvausta ajamastaan linjasta? Raha rauhoittaa ja omatuntoa voi ainakin vähän aikaa huijata. Aika paljastavia on Juhanan ajatukset tässä jo v. 2013 haastattelussa (loppupuolella). Ikään kuin ennakoivaa, mitä tuleman pitää. Tosin omaan jalkaan ampumisen vaara on suuri.

     http://www.image.fi/image-lehti/paasta-meidat-pahasta-juhana-vartiainen

     Ennen Suomessa satsattiin koulutukseen ja osaamiseen, mutta Juhana puhuu siivoojista ja taksikuskeista. On hänellä (ja työnantajallansa) unelma. Ilmankos kohta meillä maisterit siivoavat hotelleja ja ajavat taksia kuten Kuubassa, tosin ihan eri syistä.

  • töytön

   Onhan se nyt koko kansan.. ”Voi ihme mikä epeli sieltä nyt syntyykään” rupattelee eläkeläismummot Helsingin hienostoalueilla kaffekupposella.

   Liekkö tosiaan Orposta katoamisilmoituksia, ku hävinny koko ukko? Turgun yöelämän kulkijat voinee vastailla? Siniset saunoo ja peukuttaa toisiaan, niin hienosti vedetty omat pelikortit jatkoa varten!

   • töytön

    Sipilä kuusikon alla myhäilee sijoitukset kainalossaan, valmiina loikkaa palmun alle.

 26. Isoäiti

  ”Mikä ei ole oikeus ja kohtuus, se ei saata olla lakikaan”, sanottiin tuomariohjeissa 450 vuotta sitten. Jos oikein muistan, niin eikös nämä sanat lue lakikirjan johdannossa? Saku varmaan tietää paremmin.

  Vaan nyt näköjään eletään modernia aikaa, jolloin kanssaihmisten rankaiseminen tekemättömästä ”rikoksesta” on oikeus ja kohtuus.

  Oi aikoja, oi tapoja.

  • Epäilevä

   Aivan. Mielestäni tästä voisi haastaa hallituksen oikeuteen.

 27. Proman

  Eipä tuo leikkuri pääse pahemmin puremaan. Kalenteri täyttyy, kun tutut ja kylänmiehet ottavat yhteyttä ja kysyvät, että voisitko tehdä tämän ja tämän homman ? Maksu tietysti pimeänä ja käteisellä…

 28. Torsten Korsteen

  Tapasin tossa just kaverin, joka oli Kelan mukaan ollut 4950 päivää työttömänä. Voipihan se olla, että tämä nyt vihdoin aktivoituu taas hakemaan sitä työkyvyttömyyseläkettä… Ei kyllä muistanut, monennenko kerran tälläkertaa terveiset Kelan ihmeparantaja tiimille menisivät….

 29. Aktiivinen vm.-56

  Ministerin virkavala:

  ”Minä N.N. lupaan ja vannon kaikkivaltiaan ja kaikkitietävän Jumalan edessä (vakuutan kunniani ja omantuntoni kautta), että minä virassani noudatan perustuslakeja ja muita lakeja sekä toimin oikeudenmukaisesti ja puolueettomasti kansalaisten ja yhteiskunnan parhaaksi.”

  Liekö ollut ministereillä sormet ristissä valaa vannoessaan.

 30. elm

  Tässä Vihreiden varsin asiallinen vasta-ehdotus aktiivimallille. Kannatan kyllä tällaista lähestymistapaa jo huomattavasti enemmän:

  1. Lisätään resursseja palkkatukeen ja aktivointitoimien järjestämiseen ympäri maan
  2. Palautetaan kaikkien lasten oikeus kokopäiväiseen päivähoitoon
  3. Lisätään työttömyysturvan ennakoitavuutta keikkatyön tekijöille
  4. Luodaan tulorekisteriin pohjautuva tukijärjestelmä, joka edistää työllistämistä
  5. Poistetaan loputkin esteet sivutoimiselle yrittäjyydelle
  6. Poistetaan työn perässä muuttamisen esteitä
  7. Otetaan askeleita kohti perustuloa
  8. Huolehditaan työttömien koulutuksesta

  https://www.vihreat.fi/blogit/touko-aalto/2018/01/aktiivimalli-lannistaa-tassa-8-parempaa-keinoa-kohentaa-tyollisyytta

  • Hupu

   Huono vasta-ehdotus.

   Kohta 1. Tarkoittaa edelleen sitä palkattoman työn tekemistä tai yhteiskunnan maksamaa palkaa, joka on suurin este työttömän työllistymiselle.

   Kohta 2. on ainoa järkevä, koska lasten päivähoidolla on merkittävä vaikutus lapsien sosiaaliseen kehitykseen.

   Kohta 3. Tiedetäänhän nykyäänkin lyhyen keikkatyön seuraukset – virkakoneiston rattaat ovat hitaat. Tämä ”parannus” voi vain johtaa tilanteeseen, että kalikka kolahtaa hieman myöhemmin ja se vain lisää ongelmia, koska perusteetta maksetut tuet peritään kuitenkin takaisin ja toimeentulotukea myönnetään erittäin harvoin takautuvasti.

   Kohta 4. ? Mitä tämä tarkoittaa?

   Kohta 5. Poistetaan loputkin esteet sivutoimiselle yrittäjyydelle. Mitään esteitä sivutoimiselle yrittäjyydelle ei ole olemassa. Henkilökohtaisia esteitä sivutoimisen yrittäjyyden aloittamiseen aiheuttaa tukien myöntämisperusteet, joka on ihan eri asia este ryhtyä sivutoimiseksi yrittäjäksi. Tukien myöntämisperusteita pitäisi muuttaa.

   Kohta 6. Mitään esteitä työn perässä muuttamiselle ei ole olemassa. Työn perässä muuttaminen voi olla taloudellisesti mahdotonta tai elämäntilanteen kannalta kohtuutonta, jolloin ainoa järjellinen vasta-ehdotus olisi tukien korottaminen ja mahdollisten tukien myöntämisen harkinnanvaraisuuden poistaminen. Yksi merkittävä este työn perässä muuttamiselle on työn jatkumisen epävarmuus, jota voisi parantaa lisäämällä työnantajan sitoutumista – velvoittamalla työnantajaa maksamaan muutosta aiheutuneet kustannukset tai poistamalla koeaika.

   Kohta 7. Joko se perustulo ”on” tai sitten ”ei ole”. Työttömyyskorvausten aktiivisuus- ja pasiivisuusvelvoitteet pitäisi poistaa, että työttömälle jää mahdollisuus edistää omaa työllistymistä. Aktiivisuus tarkoittaa kyykkyhyppelyä ja pasiivisuus tarkoittaa, että kaikki pyrimykset edistää oma elannon hankkimista omalla työllä johtaa kohtuuttomaan taloudelliseen tilanteeseen.

   Kohta 8. Kun huolehditaan TYÖTTÖMIEN koulutuksesta, niin se tarkoittaa parin viikon ”paskan ilmenemisen eri muotojen -opiskelua”, jota seuraa useiden kuukausien palkaton työharjoittelu. Pitäisi todeta, että yhteiskunnan antama koulutus pitäisi riittää pohjakoulutukseksi ja täsmäkoulutus pitäisi tapahtua yrittäjän toimesta. Yrittäjälle tietenkin voidaan myöntää yhteiskunnan tukea tai lainaa.

   Mikäli muutoksia aiotaan tehdä, niin tuollainen epämääräinen ja erittäin tulkinnanvarainen ehdotus johtaa vain pahempaa tilanteeseen.

   • Lento Pro

    1. Miten palkkatuettu työ tarkoittaa palkatonta työtä? Palkkatuetulla työllä on mahdollista edistää pk-yritysten tuottavuutta(eli luoda lisää työpaikkoja) ja antaa oikeasti yleishyödyllisille toimijoille lisäkäsiä. Kuntouttava työtoiminta ja työkokeilu eivät siihen sovi. On täysin ilmapäistä, että yhdistyksille tarkoitettu palkkatuki on käytetty loppuun jo maalis-huhtikuussa.

    3. En ymmärrä tätä kritiikkiä. Miten ennakoitavuuden lisääminen vähentää ennakointia – varsinkaan kun työkaluksi ehdotetaan perustuloa?

    3. Tässäkin lienee pitkälti kyse perustulosta – ja tulorekisteristä.

    4. Tulorekisterin ideana on automatisoida soviteltava työttömyystuki, niin että hylkäämisriski häviää. Tietenkin tämä vaatisi muutoksia myös siihen, kuinka ”työmarkkinoiden käytettävissä” määritellään.

    5. Kyllä yksi sivutoimiseksi yrittäjäksi rupeamisen pääasiallisia esteitä on toimeentuloturvan menettäminen. Toki muitakin esteitä on, kuten yritystuen ja -hautomoiden epätasainen jakautuminen. Tämä kohta olisi tärkeää myös alentuneesti työkykyisille; nyt asioita joutuu jättämään tekemättä tai tekemään pimeästi, koska omasta terveydentilasta ei voi koskaan olla varma.

    6. Työn perässä muuttamiselle on esteitä. Tällaisia ovat mm. perässä muuttavan kumppanin karenssi, varainsiirtovero ja tukien käsittelyn hitaus. Muitakin varmasti on. Yksi lienee asuntopula ja yhteisöasumisen tekeminen mahdottomaksi.

    8. Koulutus ja kurssitus ovat kaksi eri asiaa. Koulutus pätevöittää johonkin. Sinällään on kannatettavaa, että yrittäjä kouluttaa, mutta se ei voi tehdä sitä yksin, koska muutoin koulutuksen pätevyyttä ja myöhempää hyödyttävyyttä ei voi arvioida. Olisiko ajatuksena, että tällainen koulutus tapahtuisi työttömyystuella, vai..?

 31. Kari Kemppainen

  Elättääkö Juhana Vartiainen itsensä?
  Kansantalous koostuu yksityisen pääoman ylläpitämistä hyödykemarkkinoista ja julkisen vallan tuottamista hyvinvointi- ja hallintopalveluista. Yksityiset hyödykemarkkinat luovat sen taloudellisen tuloksen, jonka avulla julkinen valta rahoittaa hyvinvointipalveluita.
  Juhana Vartiainen vaatii, että jokaisella on velvollisuus elättää itsensä. Vartiaisen mukaan työttömät eivät elätä itseään, koska työttömille maksetaan korvausta veroina kerätyistä julkisista varoista.
  Kaikkia työhaluisia ei voida sijoittaa maksaville asiakkaille hyödykkeitä tuottaviin töihin. Osalle on luotava julkisin varoin rahoitettuja tehtäviä. Tällaisten julkisrahoitteisten tehtävien määrä, sekä kohdentaminen päätetään poliittisesti, hallituksen ja eduskunnan, sekä kuntapäättäjien toimesta.
  Työikäisistä kolmannes toimii julkishallinnon sektorilla ja lisäksi monet työskentelevät hyödykemarkkinoilla julkisen tuen avulla. Kokonaan julkisesti rahoitettuna toimivat esim. kansanedustajat ja työttömät. Tällä logiikalla ei Vartiainenkaan elätä itseään.
  Jos haluaa testata edellisen ajatuksen, voi kertoa olevansa niin tyytyväinen Vartiaisen palveluihin, että ilmoittautuu hänen edustajanpalkkionsa maksajaksi, niin me muut veronmaksajat pääsemme vähemmällä ja Vartiaisellekin saadaan elättäjä.
  Toivon kuitenkin, että tänä vuonna kaikilla Suomalaisilla voisi olla yhtäläinen ihmisarvo, riippumatta henkilön taloudellisesta tuottavuudesta, toisin kuin vuonna 1918.
  Hyvää vuoden 2018 jatkoa.

 32. Jarmo Ala-Kokkila

  Hetemäki on julkaissut perustelunsa asiasta ja joitain vastauksia mallin saamaan kritiikkiin. http://vm.fi/artikkeli/-/asset_publisher/aktiivimallin-toiminta-tausta-ja-kritiikki

  Kuten odottaa saattaa, VM:n virkamiehen teksti on melko vaikeaselkoista eikä ajatusmaailma ole kovin ihmisläheinen. Kuitenkin jotkut asiat ja aikeet selkeytyvät ja liitteenä olevia kuvioita tutkimalla ymmärrys paranee.

  http://vm.fi/documents/10623/3786150/Ty%C3%B6tt%C3%B6myysturvan+aktiivimallista/bfa1c100-13b1-4c43-acb6-929ff35683ad

  Joka tapauksessa malli näyttää monella tavoin keskeneräiseltä, ja näyttää siltä, että sen(kin) valmistelussa on ollut sipilämäinen kiire.

 33. Rintsu

  Koska olen työtön eikä minulla ole muuta tekemistä kuin maata sohvalla ja räkiä kattoon niin tulin juuri keksineeksi leipäjonologiikan!
  Se liittyy työttömien aktivointiin.
  Eikö olekin kummallista miten työttömät, köyhät, juopot, luuserit ja muu paskasakki osaakin aktivoitua? Ovat aina ajoissa paikalla ja jaksavat kiltisti jonottaa tuntitolkulla saadakseen ehkäpä kympin arvoisen kassin sekalaisia viimeisen käyttöpäivän elintarvikkeita.
  Se kympin kassi kummasti aktivoi tuhansia päivittäin.
  Miksikö? Koska hyöty näkyy välittömästi vatsassa tai jääkaapissa, eikä siitä tarvitse ilmoittaa verottajalle/Kelaan/TE-toimistoon hankkiakseen itselleen ongelmia.

  Työllisetkin käyvät jonottamassa marketin pihalla milloin luvassa on ilmaisia ämpäreitä.

  Ihmisten aktivointi on loppujen lopuksi hyvin helppoa! Jos luvassa on palkaksi jotain niin ovella on jono.

  Ei kukaan kauppias kepillä hakaten pakota ihmisiä hakemaan ämpäreitä.

  Himputtilainen! Tuliskohan minusta vielä konsultti?

  • timo harju

   🙂

  • Hupu

   Hyvin huomatut ristiriidat:

   Työttömiä ei muka saada töihin liian isojen tukien takia, mutta kuitenkin näillä isoilla tuilla elävät jonottavat säässä kuin säässä kymmenen euron leipäkassia.

   Työttömät ovat muka liian laiskoja vastaanottamaan töitä, mutta samaiset työttömät jaksavat tunti tolkulla jonottaa leipäkassia.

   Työttömillä on muka elämänhallintaongelmia ja paikalle saapumista pitää opetella osallistumalla työttömille suunnattuun päivähoitoon, mutta kuitenkin työttömät saapuvat leipäjonoihin oikeina ajankohtina ja ennakoiden mahdollisimman hyvän jonotuspaikan.

 34. peksi

  Laki muuttaa myös nimikkeitä.Turvasta.tulee etuus ja tällä muutoksella tullaan kurittamaan työttömiä hamaan loppuun. Etuuksista jo nyt maksetaan isompaa veroa ja veron korotus etuuksiin on aina ollut työssä oleville hunajaa. ennen kun paska lentää omaan tuulettimeen!
  kela sivuilta copy
  Työttömyys
  Peruspäiväraha
  Työmarkkinatuki
  Uusi laki
  Esityksessä ehdotetaan muutettavaksi työttömyysturvalakia. Työttömyysturvalakia muutettaisiin siten, että työttömyysetuus maksettaisiin 65 työttömyysetuuden maksupäivältä 4,65 prosentilla alennettuna, jos henkilö ei ole 65 edeltävän työttömyysetuuden maksupäivän aikana osoittanut aktiivisuutta olemalla työssä yhteen työssäoloehtoa kerryttävään kalenteriviikkoon vaadittavaa työaikaa tai ansainnut yritystoiminnasta vastaavaa tuloa taikka ollut viittä päivää työllistymistä edistävässä palvelussa mainitun 65 päivän aikana. Lisäksi ehdotetaan, että omavastuuaika lyhennetään seitsemästä päivästä viiteen päivään.

 35. Vuosiloman pidennys

  Koko tämä teatteri on naurettava farssi, joka kertoo vinoutuneesta maailmankuvasta, missä peruslaiskat ihmiset muka tavoittelevat työnvälttelijän yltäkylläisiä ja lokoisia oltavia uunin pankolla.

  Työttömien kannustaminen aloitettiin jo vuonna 1991, ja sen jälkeen on totta vie kannustettu. Työttömyysturvan taso on romutettu jättämällä indeksitarkistukset tekemättä ja leikkaamalla ansioonsidottua päivärahaa. EU on toistuvasti huomauttanut tästä. Kummallista kyllä, mitä enemmän kannustetaan, sitä enemmän meillä on työttömiä. Teoria kannustusvaikutuksista ei toimi, mutta mitä tästä päättelevät poliitikkomme torkkupeittojensa alla? Kannustetaan lisää, kuuluu johtopäätös.

  Välttyäksemme enemmiltä typeriltä aivopieruilta ja älyvapailta päätöksiltä, ehdotan eduskunnan vuosilomaksi ajanjaksoa 1.1. – 31.12. Kuka tekee tästä kansalaisaloitteen? Se voisi jopa saada kannatusta päättäjien joukossa – ja kaikki voittaisivat.

 36. Maija

  Kyseessähän on yhden päivän päiväraha, jonka työnhakija menettää, jos ei voi toteuttaa aktiivimallia. Hän syö sen verran lisää karhun, hirven lihaa, lohta lakkaa, muita metsän marjoja, joita hän on kerännyt ilmaiseksi pahan päivän varalle. Lisäksi hän lisää vaihdantataloutta naapurin, sukulaisen ja/tai kohtalotoverin kanssa. Harmaa talous lisääntyy. Nurjamielisyys ja usko auktoriteetteihin vähenee. Ylilyöntien riski mielipiteen ilmaisussa kaduilla ja kujilla kasvaa.
  Toisaalta työnhakija on veronmaksaja, aktiivimallilla siis verotulot laskee, samaan aikaan toimeentulotukimenot lisääntyvät eli verotulojen tarve lisääntyy. Koko tätä soppaa on ollut hämmentämässä konsulttien ja erilaisten ryhmien joukkio, jotka ovat nostaneet palkkansa hyvin tehdystä työstä. tulos vain on surkea ja jälleen kerran veronmaksaja, me kaikki, olemme maksumiehiä. Me saamme sitä mitä me tilaamme!

 37. kitano

  Nyt on luotu markkinat joissa työttömän palkkaaminen parillakympillä tekemään muutama tunti hommia pimeänä on erittäin helppoa. Ei tarvitse palkata koko 18 tunniksi eikä tehdä papereita. Helpompaa lyödä vain muutama seteli käteen, suunnilleen leikkauksen verran.

  Oliko tämä aktiivimallin tarkoitus?

  • Rintsu

   Tämähän on jo pitkään ollut arkipäivää.
   Hullu pitää olla jos verokortilla lähtee yhdet häät soittamaan.

   Jokainen tietää, että se on ihan perinne jos häähumussa morsiamen isän lompakosta katoaa tonni. Se on voinu mennä viinaan, naisiin tai turhuuksiin.
   Jos se ny sattumalta päätyy soittajille niin se helpottaa soittajia omien sähkölaskujensa maksamisessa tai kaupassakäynnissä, mutta ei kerrytä eläkettä tai täytä työssäoloehtoa.

 38. liisa hirvonen

  kaisa korhonen sen kertoi, joskus aikoinaan jo. niin ihanan voimakkalla äänellään:

 39. Ttero

  tarkoituksellista pahaa ajetaan koko maailmassa. Suomalainen hallinto ei toimi itsenäisesti ja on muun vallan alaisuudessa. *Mikä se MUU on , ei tietenkään voi olla minun, eikä lähes kaikkien meidän tiedossa. Tämä ”muu” on kuitenkin kenentahansa tajuttavissa ja laskettavissa joka, kuinka sen sanoisi -minulla ei ole sopivaa tieteellistä termiä asialle mutta yritän osua oikeaan kutsuessani sitä kehitys- ja hyvinvointirakenteiden mahdollistajien todennäköisyyksien Hallinnossamme olevat ihmiset tulevat asemissaan käytetyiksi. Hallinnoissamme olevien henkilöiden on tarkoitus noudattaa ja olla hyödyksi -kukin omilla rajatuilla osa-alueillaan, -niille tarkoitusperille joilla päästään maailman joidenkin harvojen herruuteen. Kansaa, kansakuntaa, valtiota jne. Voidaan tarkoituksellisesti rappioitttaa pidemmäntähtäimen suunnitelmissa, kuten varmasti tehdään ja tapahtuu. *Voin hyvin käsittää ja uskoa että Suomesta tahdotaan ja ollaan muokkaamassa jotakin jota me Suomen kansa emme ymmärrä, osaa tajuta, huomaa.. tai sitten vainoharhaiset pelot suurvaltojen pelinappulana olemisesta onkin totta
  Päättäjämme eivät itsekkään ole perillä mitä laivaa ohjaavat saatika käsittävät minne ovat menossa. Politiikkaamme manipuloidaan paljon pitkällesuunniteltujen kaavojen pohjalta kuin mitä meidän suomi-politiikkamme kykenee edes käsittämään. Jostain syystä hallituksemme, keitä siellä ikinä onkaan ,näyttäytyy pelkkinä marionetteina.

  Hei jos luit tätä niin kiitti mutta teksti jäi keskeneräiseksi ja julkaisin tämän silti

  • Equalizer

   Lyhyesti: Päättäjien tahto on suurpääoman taskussa.

 40. mikko

  Tämä Aktiivi malli ei ole enään mikään puolue sidonainen kyykytys laki vaan
  siinä syylistetään kaikki laiskoisi sohvalla makaaviksi luusereiksi

  esim kokoomuslainen työtön dibloomi insinööri joka oikeasti harrastaa tekee vapaaehtois työtä on perheensä kanssa ennemän suunitelee yritys toimintaa
  käy 3 päivänä viikossa salila 2 oppera laulu tunneilla selvin päin
  ja hakee alansa töitä jossain syrjäseudulla joita ei ole

  ei hän on hallituksen mielestä keppiä laiskuuntensa takia ansaiteva sohvalla makaaja

  voi olla että juuri hänen alansa koulutusta vastaavaa työtä ei ole missään
  mutta hallituksen mielestä farmaseutti voi aivan hyvin soitaa kerran viikossa vaikka finnarille lentäjän työpaikan takia ymm kunhan nyt vain soitaa
  vaikka ei osaisikaan niitta töitä eli mitä väliä alalla

  upee kymmenen hakee sairaan hoitajia töihin paperi viira miehiksi

  tai ei hae mutta sari sairaan hoitajat soittelevat kuitenkin sinne pakotettuna
  työpaikka ilmoituksen pakko haun takia

  eli jos joku halveksii ihmis arvoa se on nämä tällä hetkellä
  olevat hallitus puolueiden
  poliitikot ja vihreä Heikki HiIlamon Työ ryhmä
  miksi sauli niinistön kommentien jälkeen Aktiivi kuomoamis adressiin pamahta
  5000 uutta ääntä päivässä
  huom sauli niinstön veljen poika on Ville Niinistö VIHREÄT kuten Hiilamokin
  VOIMALEHDEN kUSTANTAJA
  Lehti on poliittiselta suuntaukseltaan viher-vasemmistolainen.
  https://fi.wikipedia.org/wiki/Voima_(lehti)

 41. Anna

  Toivoisin, että nostettaisiin esiin aktiivimallin yksi suurimmista epäkohdista, mistä en ole pahemmin huomannut puhuttavan – eli se että hallituksen järjetön päätös subjektiivisen päivähoidon rajaamisesta juuri eväsi suurelta osalta työttömistä isistä ja äideistä mahdollisuuden tehdä satunnaisia pätkätöitä tai keikkatöitä kunnissa, missä tämä järjetön päätös toteutettiin! Ensin kielletään keikkailu viemällä päivähoito-oikeus ja sitten siitä rangastaan, kun ei keikkaile! Itselläni tämä todella teki työnteosta lähes mahdotonta viime vuonna, koska lapsella oli enää oikeus päivähoitoon vain ajalla klo.9-13 tai lyhennetyllä viikolla kolmena päivänä viikossa klo.9-15. Kun keikkatyöpaikalle menee maalla asuessa noin 1h työmatkaan per suunta – ei todellakaan sellaista keikkatyötä, mitä tuon hoitoajan puitteissa pystyy tekemään juuri ollut.! Jouduin käytännössä nämä keikkatyöt siis lopettamaan lähes tyysti ennen kuin viime syksynä pääsin opiskelemaan ja pystyin taas aloittamaan lapsen hoidon järjestyttyä myös keikkailun. Myöskään kokoaikaisia pätkätöitä en voinut ottaa juurikaan vastaan, koska lapsen hoitopaikkaan olisi tullut ilmoittaa 2vko ennen töiden alkua muuttuneesta tilanteesta ja anoa pidempää hoitoaikaa. Tämä taas ei sopinut useimmille työnantajalle, jotka halusivat, että aloitan seuraavana päivänä tai tyyliin viimeistään kolmen päivän päästä. Kun tällainen pätkätyö vähän pidemmällä varoituajalla onnistui, oli seurauksena hirveä paperisota ja lopuksi vielä ansiosidonnaiseni pieneni (pienituloisemman pätkätyön jälkeen laskettiin ansiosidonnainen uudestaan), niin että käytännössä olisi tämäkin pätkä kannattanut jättää tekemättä. Päätöksiä tekevillä ei selvästikään ole minkäänlaista ymmärrystä näistä keikkatyön tekemisen realiteeteista eikä ”kulttuurista”. Tämä aktiivimalli siis tulee erityisesti köyhdyttämään pienten lasten vanhempia, joilla muutenkin on varmasti kaikista tiukinta taloudellisesti! Vaikutukset kokevat siis ennen muuta viattomat lapset.

 42. Jorma Nordlin

  Ei mallia ole alunperinkään tarkoitettu aktiivimalliksi. Alunperin on ollut tarkoitus tehdä työttömyysturvan leikkausmalli. Mallille on annettiin harhaanjohtava nimi (aktiivimalli) ja näennäisvaatimukset, joita harva kykenee täyttämään. Näin tehtiin, koska aikaisemmin hallituksen kaavailemat työttömyysturvan leikkaukset nostivat kovan äläkän.

  Jo aktiivimallin työllisyysvaikutuksille annettu mitätön tavoite ja mallin vaihtoehtona olleet muut työttömyysturvaa leikkaavat mallit osoittavat, että hallituksen tärkein tavoite on työttömyysturvan leikkaaminen tälläkin ”aktiivimallilla”.

  Aktiivimalli-nimitys on siis hallituksen harhautus, jolla leikkaus menee läpi.

Kommentoi »

Comments are closed