Mikä ikuinen leikkuri?

Toissapäivänä kerroin työttömyysturvan aktiivimalliin sisältyvästä ikuisesta leikkurista. Minulle on kerrottu, että olen erehtynyt. Taas kerran tulee elävästi mieleen, miten vuosikausia kerroin vuosien 2005-16 ikuisesta karenssista. Silloinkin väitettiin, ettei sellaista ole olemassakaan, vaan siitä voi vapautua tekemällä työtä. Ihan samalla tavalla on nyt sanottu, että aktiivimallin leikkurista voi vapautua tekemällä työtä. Tätä itsestäänselvyyttä jaksetaan jankuttaa, mutta unohdetaan se nyt. Laitan sen jutun loppuun videona.

Mennäänpä nyt siihen ikuiseen leikkuriin, joka ei tietenkään ole virallinen termi. Siitä ei laissa edes selvästi kerrrota, mutta se käy ilmi lain perusteluista ja Kelan Tutkimusblogista.

Lain perusteluissa se sanotaan näin:

Momentissa säädettäisiin myös siitä, missä tilanteissa tarkastelujakso, jolta työttömyyspäiväraha maksetaan täytenä, alkaa alusta. Tarkastelujakso alkaisi alusta ja työttömyyspäiväraha maksettaisiin täytenä silloin, kun henkilö palaisi työttömyyspäivärahan saajaksi yli kaksi viikkoa kestäneen kokoaikatyön tai yli kaksi viikkoa kestäneen päätoimisen yritystoiminnassa työllistymisen jälkeen. Tarkastelujakso alkaisi alusta myös silloin, jos henkilö alkaa saada työttömyyspäivärahaa sen jälkeen kun hänen soviteltu työttömyyspäivärahansa on hylätty sovitellun päivärahan maksamista koskevien työaika- ja tulorajoitusten vuoksi. Käytännössä tällainen hylkäävä päätöstilanne syntyy joko siksi, että työaika on ylittänyt 80 prosenttia alalla sovellettavasta kokoaikaisen työntekijän enimmäistyöajasta tai siksi, että soviteltua päivärahaa ei ole jäänyt maksettavaksi työttömyysturvalain 4 luvun 5 §:ssä tarkoitetun rajoituksen vuoksi. Lisäksi tarkastelujakso alkaisi alusta ja työttömyyspäiväraha maksettaisiin täytenä silloin, jos työttömyyspäivärahan maksaminen on estynyt työttömyysturvalain 2 a luvussa säädetyn korvauksettoman määräajan tai työssäolovelvoitteen vuoksi. 

Tutkimusblogissa se sanotaan selkokielellä näin:

Jos uusi 65 päivän jakso on alkanut siten, että päivärahaan on tehty 4,65 prosentin alennus, alennuksen saa keskeytettyä vain kahden viikon kokoaikaisella työllä. Tämä aktiivisuusehto on ankarampi kuin alkuperäinen ehto. Jos sitä ei täytä, alennus jatkuu seuraavan 65 päivän jakson alkuun asti, jolloin tilannetta tarkastellaan uudelleen.

Laitetaan sama vielä kuvina, jotka löytyvät sosiaali- ja terveysministeriön tiedotteesta.

1

Se ikuinen leikkuri löytyy alimmasta lokerosta eli passiivisen polun kohdalta. Laitetaan vielä toinen kuva:

2

Jos tarkastelujakson aikana ei ole tehty työtä 18 tuntia, niin seuraava jakso alkaa alennetulla tuella. Alennuksen voi katkaista kesken jakson tekemällä työtä kokoaikaisesti kaksi viikkoa, jolloin jakso keskeytyy ja uusi jakso alkaa.

Jos alennetulla jaksolla tekee työtä 18 tuntia, niin seuraava jakso alkaa täydellä tuella. Mutta jos ei saa katkaistua alennettua jaksoa kahden viikon työllä tai ei saa alennetulla jaksolla työtä 18 tunnin ajaksi, niin seuraava jakso alkaa taas alennetulla tuella. Ja seuraava, sitä seuraava ja niin edelleen, loputtomiin. Tätä tarkoitan ikuisella leikkurilla. Jos työtä ei saa, niin alennus on käytännössä pysyvä.

Toivottavasti tämä nyt tuli selväksi. Jos ei, niin joudun varmaan kirjoittamaan seuraavan jutun pölkkykirjaimin ja tavuviivoilla.

Minulle on myös huomautettu, että yhtä hyvin olisin voinut sanoa tuen palaavan normaaliksi hankkiutumalla karenssiin. Sanotaan se sitten nyt. Lakiesityksen perusteluissa sanotaan näin:

Lisäksi tarkastelujakso alkaisi alusta ja työttömyyspäiväraha maksettaisiin täytenä silloin, jos työttömyyspäivärahan maksaminen on estynyt työttömyysturvalain 2 a luvussa säädetyn korvauksettoman määräajan tai työssäolovelvoitteen vuoksi. 

Karenssin jälkeen tuki palaa täysimääräiseksi ainakin yhden jakson ajaksi. En tiedä onko erityisen houkuttelevaa olla kokonaan ilman rahaa pari kuukautta vain sen takia, että sen jälkeen saa kolme kuukautta täyttä tukea, mutta kaipa viisaat lainsäätäjämme ovat asian näin ajatelleet. Ehkä he varautuvat seuraavaan vaiheeseen eli aktiivisen työnhaun malliin, joka tulee rankaisemaan kahden kuukauden karenssilla niitä, jotka eivät todistettavasti ole hakeneet tiettyä määrää itselleen sopivia töitä.

Nyt sitten se lupaamani video. Tämän Lapinlahden Lintujen vanhan sketsin nykyiset päättäjämme ovat ottaneet totena.

https://www.youtube.com/watch?v=4b8Jh-cikLk

Kommentit (97)
 1. Tanja Takalo
  10.1.2018, 09:22

  Toivottavasti kansa kapinoi ilman aseita, mutta jos tämä massiivinen työttömien parjauskamppanja vielä jatkuu, alkavat jossain vaiheessa puhua nyrkit, ja sitten aseet. Suomessa on useita historian kohtia jossa näin on käynyt.

  1. Kaikkien näiden viimeaikaisten, 1930-luvun Saksan juutalaisvainoja erehdyttävästi muistuttavien tapahtumien jälkeen, olen viimein alkanut ymmärtää, miksi jopa korkeasti koulutetut ihmiset radikalisoituvat.

  2. Ehkä homma menee näin?

   Vaihe 1. Ensin kaikki pahoinvointia mittaavien tilastojen käyrät nousee rajuun nousuun. Kuten karenssi, rikos, itsemurha, väkivalta, alkoholin kulutus tilastot jne. Hallitusta tuleviakaan tämä ei kiinnosta, koska työttömyystilastot näyttää loistavilta sitähän tavoiteltiin muusta viis. Hoetaan medioissa vain, että jos täyttää velvollisuudet ei joudu karensiin jne. Aivan sama mitä perusteluja ja toimenpiteitä kansa vaatii tai tehtailee aloitteita. Niistä ei hallitukset välitä. Ei tarvitse koska voi olla ylimielinen.

   Vaihe 2. Sen jälkeen edetäänkin pykälittäin radikaalimpaan yhteiskuntarauhan laajamittaiseen murentumiseen. Entistä tiuhemmin polkupyörätelineet lentää näyteikkunoista sinään. Autotkin ehkä palaa siellä ja täällä. Kaikenlainen rikollisuus alkaa kasvaa rajusti.

   Vaihe 3. Tästä päästäänkin jo puhtaaseen sodankäyntiin. Sotaa ei ehkä käy enää kansan eri kastiluokat keskenään kuten viimeksi punaiset ja valkoiset. Sota käydään rikollisjengien ja liigojen kesken. Ne ketkä ei niihin vielä kuulu saa myös osansa varmasti.
   Tässä vaiheessa vain parempiosaisille verovaroin on taattu jonkinlaiset paremmat olosuhteet muurien suojissa. Kuten poliisi ja sairaanhoito. Ja työpaikat on vahvasti vartioituja, joilla vielä sellaiset on. Muut jää ilman.

   Vaihe 4. Parempi osaisten muurit murretaan ja kukaan ei kukaan ole enää erityisasemassa sen liiemmin kuin turvassakaan. Työpaikkojen toimitilat tuhoutuu jne. Toki parempiosaiset jos ei köyhemmätkin ole jo ehkä hakeutuneet muihin maihin jos ovat pystyneet.

   Vaihe 5. Meillä ei ole enää mitään. Ehkä rikollisliigatkin etsiytyneet muihin maihin. Koska tässä maassa ei ole enää mitään mitä varastaa, tuhota jne. Jäljellä on enää ne ketkä tänne on jääneet. Ja jotka katkerasti syyttelee toisiansa kaikesta samoin kuin lyövät armotta jos lyöntietäisyydelle pääsevät sanoin ja nyrkein.

   Mutta ennen kuin nuo kuvitteelliset vaiheet käydään läpi. Niin vaihe yksi voi kestää hyvinkin pitkään. Hallitukset jeesustelee asioista toinen toisensa perään ja sättii kansan heikompi osaisia kaikesta. Samalla kun vaativat rajoitettua sananvapautta kansalle. Samoin kuin vaiheessa kaksi. Kaikkeen vain totutaan. Sen jälkeen onkin varmasti singulariteetti vaihe ylitetty ja paluuta ei ole.

   Saa nähdä ennustanko oikein? Joka tapauksessa ei tässä hyvin tule käymään. Ja lopulta on vain häviäjiä kävi miten kävi. Vaikka tänä päivänä olo voi tuntua voittajalta jos on palkkatyö ja usko omaan paremmuuteen ja tulevaisuuteen. Todelliset voittajat voi olla ehkä ne ketkä poistuvat maasta jo nyt.

   Muutto maalta kaupunkiin tai toista päin ei tule riittämään se vain pahentaa tilannetta. Vähän sama kuin siirtyisit palavassa rakennuksessa kerroksesta tai huoneesta toiseen. Mutta et ulos palavasta rakennuksesta.

   1. JoRiittää
    10.1.2018, 18:00

    Näkyyhän se esim. Etelä-Amerikassa miten uusliberalismi toimii…ei siihen mene välttämättä edes kauaa. Siksi tilanne on oikeasti vakava. Sodassa joukot siirtyy nykyään erittäin nopeasti. Mieti kuinka helppoa on valloittaa maa jossa jengi on jakautunut kahtia eikä halua puolustaa korruptiota. Käy kuin brasilialle 2014 jalkapallon MM-kisoissa Saksaa vastaan.

    Pienille maille Amerikan malli on erityisen vaarallinen. Kekkonen piti hätätilana 50 000 työtöntä. Nyt heitä on 1.1 miljoonaa ja valtiovallan kompetenssi työllistää heitä on ollut nolla jo 30 vuotta. Ei edes puhetta tai yritystä investoida kotimaisiin luonnonvaroihin ja niihin liittyvään osaamiseen. Päinvastoin ne myydään pilkkahintaan ulkomaisille. Tässäpä sitä Suomi100-juhlaa.

   2. Hei Jyrki! Ajattelen samoin kuin sinä kirjoitat. Tämä ei pääty hyvin…periaatteessa maamme kivijalkaa on murennettu jo -90 luvun laman myötä. Kukaan ei välitä enään heikoimmassa asemassa olevista. Kuinka kauan kansa kestää?

 2. liisa hirvonen
  10.1.2018, 09:23

  Liikkuu sellainenkin tieto, että aktivointimalli 2:een liittyvä 60 pvän karenssia ei voisi antaa työttömälle jonka etuutta on jo leikattu, ja hän on änäs passiivituella. Näin on siksi ettei työtöntä voi rangaista kahdesti samasta asiasta. Siis siitä ettei ole saanut työpaikkaa itselleen.

  Jos noin on, niin kannattaa heti alusta lähtien ottaa vastaan se 4.65% leikkaus, niin ei joudu 60pvän karenssille. Tämä vahvistaa sitä näkemystä, joka on esitetty moneen kertaan: kyse on vain ja ainoastaan työttömyysturvan leikkauksesta, mitä ei pitänyt tulla kiky-sopimuksen ja muiden hallituksen lupausten mukaan.

  1. Pitkäaikaistyötön
   10.1.2018, 11:38

   “Tämä vahvistaa sitä näkemystä, joka on esitetty moneen kertaan: kyse on vain ja ainoastaan työttömyysturvan leikkauksesta, mitä ei pitänyt tulla kiky-sopimuksen ja muiden hallituksen lupausten mukaan.”

   Juuri näin!

  2. liisa hirvonen
   10.1.2018, 23:26

   Valtiovarainminsteti Petteri Orpo tuli ulos kaapista ja kertoi, että eihän tuo noin 4,5% leikkaus ole oikeastaan yhtään mitään. Halusi viestittää, että tässä ollaan oltu ihan helliä ja ihania vaan. Kokoomus on hellä ja ihana kaikessa mitä se tekee, on jopa joskus esiintynyt työväen asialla. Sehän on ihan höpöhöpö puhetta, ja kyllä me tiedämme että se on täyttä valetta. Enemmistö kansalaisista tietää sen.

Kommentointi suljettu.