Uuninpankkopoika Saku Timonen
Uuninpankkopoika Saku Timonen

Ihmisoikeuksien mallimaa?

Suomi alkaa saada maailmalla mainetta maana, johon turvapaikanhakijoita ei voida Dublin-sopimuksen mukaisesti enää palauttaa turvallisesti. Ranskalainen tuomioistuin päätti, että alun perin Suomesta turvapaikkaa hakenutta ja sittemmin Ranskaan siirtynyttä irakilaista ei voida Dublin-sopimuksen mukaisesti palauttaa Suomeen, koska täältä hän on vaarassa joutua pakkopalautetuksi Irakiin. Tuomioistuin siis käytännössä totesi, että Suomi ei noudata Euroopan ihmisoikeussopimusta, koska irakilaiset voivat joutua kotimaassaan kidutuksen uhriksi ja riski joutua karkotetuksi Irakiin on Suomessa korkea. Siksi tuomioistuin katsoi ihmisoikeussopimuksen ohittavan Dublin-sopimuksen.

Dublin-sopimus tarkoittaa sitä, että turvapaikkahakemus käsitellään siinä maassa, jossa hakemus on pantu vireille tai johon hakija on EU-alueella todistettavasti ensimmäiseksi tullut. Ennen kuin rupeatte vänkäämään Dublin-sopimuksen sisällöstä, niin tutustukaa siihen ensin. Voitte aloittaa täältä.

Ihmisoikeussopimukseen vetoaminen palauttamisen esteenä kertoo, että Suomi alkaa olla ihmisoikeuksien suhteen Euroopan hylkiövaltio. Synkkiä tarinoitahan täältä kuuluu maailmalle. Tapahtuu itsemurhia, ja viranomaiset suorastaan rehvastelevat käytettävissään olevilla väkivaltaisilla pakkokeinoilla. Irak ei edes halua ottaa kansalaisiaan takaisin eikä sen kanssa ole palautussopimusta, mutta silti sinne raahataan ihmisiä väkisin.

Ranskalaisen tuomioistuimen päätös oli yksittäisen turvapaikanhakijan onni, sillä Ranskassa hänen asiansa luultavasti saa oikeudenmukaisen käsittelyn. On se Suomenkin onni ainakin taloudellisessa mielessä, sillä hänen asiaansa ei tarvitse käsitellä täällä. Tästä varmaan iloitsevat ne kansalaispiirit, joiden mielestä turvapaikanhakijat syövät Suomen konkurssiin.

Suomen maineen kannalta päätös on sellainen, että kuulisin Migrin yksittäisen virkamiehen sijaan mielelläni ainakin pääministerin, ulkoministerin ja sisäministerin mielipiteen asiasta. Voisi presidenttikin kertoa mitä mieltä hän on siitä, että ihmisoikeuksien mallivaltiona itseään mainostava Suomi on ranskalaisen tuomioistuimen mielestä suorastaan vaarallinen maa.

Emme me näiltä päättäjiltä tule saamaan minkäänlaista lausuntoa. Korkeintaan he voivat hämmästellä yksittäistapausta, mutta siinä kaikki. He eivät koskaan tule myöntämään, että Suomi on poliittisella päätöksellä velvoittanut viranomaisensa tiukentamaan voimassaolevan lain tulkintaa. Tätä ei myönnetä, koska se on laitonta. Poliittisilla päätöksillä ei saa vaikuttaa viranomaisen laintulkintaan.

Näin kuitenkin tehtiin joulukuussa 2016, ja päätöksen tekivät vain neljä ministeriä.  He olivat Juha Rehula, Paula Risikko, Jari Lindström ja Pirkko Mattila. Ministerityöryhmän toimintasuunnitelma löytyy tiiviinä pakettina täältä.

Se kävi niin helposti, että edes media ei sitä juuri noteerannut. Varoitin silloin kuten olen varoittanut monesti muulloinkin, että se, mikä voidaan tehdä yhdelle, voidaan tehdä kenelle tahansa. Ja niin tämä hallitus on tehnyt. Viimeisimpänä tekona on työttömyysturvan aktiivimalli, jotka tulee seuraamaan työnhaun aktiivimalli. Tehtiin laki, joka velvoittaa työttömät tekemään mahdottomia sillä uhalla, että heidän tukeaan leikataan. Kun mahdotonta ei voi tehdä, niin tukea leikataan.

Kuka on seuraavana? Miettikää sitä ihan itse. Ainakin toimeentulotukea saavat, lääkitystä tarvitsevat sairaat ovat jo tähtäimessä. Tämä hallitus ei piittaa kenenkään ihmisoikeuksista eikä ihmisarvosta, ei omien saati sitten vieraiden. Tämä on häikäilemättömien liikemiesten ja heidän häntyreidensä hallitus, jolle ihmisoikeudet ovat vain juhlapuheissa käytettyä sananhelinää.

***
Älkää käyttäkö blogiani yleisenä pulinaboksina, tai suljen kommentoinnin kokonaan. Minä joudun ainoana lukemaan kaiken, eikä suoraan sanoen huvita tippaakaan lukea aiheen ohi menevää tajunnanvirtaa satoja kommentteja joka päivä.

Kommentit (72)

 1. Toimistotyttö

  ”Kuka on seuraavana?”

  Lesket? Kuulin juuri, että leskeneläke (Kela) aiotaan lopettaa. Voisiko pitää paikkaansa…

   • Eetu Hämäläinen

    Tänään juuri keskustelin vast´ikään eläkkeelle jääneen herran kanssa. Hänelle oli aiemmin viime vuonna myönnetty erityiskorvaus johonkin sydänvaivoihin liittyvään lääkkeeseen ja sitten se ihan yllättäin katkaistiin nolliin. Uusia lausuntoja ei tarvita, koska KELA pakotettuna tietää kaiken potilaiden tilanteista ja heille soveltuvasta lääkityksestä.

    Vuodenvaihteissa tietysti aina tapahtuu kaikenlaisia muutoksia, mutta vanhaan hyvään aikaan niistä sai aika paljon informaatiota.

    Koskee jo siis aika suurta kansanjoukkoa tämä.

    • Katrin Boullenot

     Mieheni kallis Kelakorvaus loptettiin. Amen

  • Pitkäaikaistyötön

   Olen ehdottomasti köyhien ja heikompien puolella, mutta oman oikeustajuni mukaista olisi tarkastaa leskeneläkettä varsinkin siinä tapauksessa, kun sitä saa työeläkkeen lisänä.

   Toinen vanhemmistani on kuollut, toinen elossa. Hoidan elossa olevan vanhempani raha-asioita ja näen, että hänen leskeneläkkeensä on suurempi kuin peruspäiväraha (518,40 €/kk). Leskeneläkkeen lisäksi vanhempani saa tietysti oman työeläkkeensä, joka on varsin hyvä. Molemmat vanhempani olivat keskiluokkaisissa ammateissa. Kummankin ammattikoulutus kesti kolmisen vuotta.

   Oletin toisen vanhempani kuoltua, että leskivanhempani muuttaa itselleen liian suureksi käyneestä kerrostaloasunnosta pienempään. Oletin, että hänen on supistettava menojaan. Pidin sellaista luonnollisena elämän kiertokulkuna. Iso kerrostaloasunto vapautuu siten lapsiperheelle ja niin edelleen.

   Leskeneläke on kuitenkin niin hyvä, että leskeksi jääneen vanhempani ei ole tarvinnut tinkiä mistään. Hänellä on edelleen kesämökki, auto ja yhdelle ihmiselle aivan liian suuri asunto.

   Mainitsen vielä senkin, että tällaiset suurikokoiset elämänkuviot rasittavat muita lähiomaisia, koska vanha ihminen ei jaksa huolehtia niistä itse, muttei halua niistä luopuakaan, koska ei ole mitään pakkoa. Tuplaeläke takaa sen, että elintason voi säilyttää ennallaan.

   • vanhempi tarkkailija

    Kommentti Pitkäaikaistyöttömältä on looginen, mutta ei oikeudenmukainen. Kannanotossa on ajatus ulkopuolisen määräämisoikeudesta toisen henkilön itse-määräämisoikeutta loukkaamalla. Se on myös puhtaaksipesty yksilön kunnioituksesta, hänen itsensä hankkimasta omaisuudesta ja KODIN sisältämästä tunnearvosta ja oikeudesta siihen. Pitkäaikaistyötön lienee pitkään odottanut saavansa nauttia toisen työn tuloksista.

    • Jarkko

     ”Pitkäaikaistyötön lienee pitkään odottanut saavansa nauttia toisen työn tuloksista.”

     Tuota noin yhteiskunnalle tulee huomattavasti halvemmaksi maksaa pientä työttömyyskorvausta työttömille kuin kustantaa heille jotain turhia höpö hommia, koska jonkun pitää maksaa työkalut, työnjohto, perehdytys ja koulutus, lastenhoito jos työttömällä on lapsia. Ei vain yhdessä paikassa vaan sadoissa tai tuhansissa paikoissa ympäri Suomea, koska työttömiä on kaikkialla. Sen lisäksi pitää maksaa sadoilletuhansille työttömille kuljetus joka päivä töihin ja sieltä pois. Pelkästään kuljetusten maksaminen päivittäin sadoille tuhansille turhiin höpö hommiin tulee paljon kalliimmaksi kuin työttömyyskorvausten maksu.

     Työn teettämisen välilliset kulut kun eivät katoa mihinkään vaikka työtekijälle ei tarvitsisi maksaa palkkaa. Joillakin pääomaintensiivisillä aloilla välilliset kulut ovat jopa 90% kaikista kuluista ja palkka kulut vain 10%.

     Mutta siis enitenhän täällä on äänessä työttömyydestä ne ketkä eivät siitä mitään ymmärrä sen takia nämä leipä jutut ei koskaan kuole pois. Kymmenen vuoden lama suomesta.

   • Maisteripiika

    ”koska vanha ihminen ei jaksa huolehtia niistä itse” kirjoittaa ”Pitkäaikaistyötön”, onkohan kyse leskeneläkkeestä, sitä maksetaan siihen asti kun leski täyttää 65 vuotta.

   • Arja

    Pitkäaikaistyötön: Kela ei maksa leskeneläkettä yli 65-vuotiaalle (http://www.kela.fi/leskenelake). Ehkä vanhempasi saa työeläkelaitoksen maksamaa leskeneläkettä (kirjoitat hänestä vanhana ihmisenä)?

 2. erska musu

  Ukoisin eläkkeiden olevan leikkuri listalla, toki vaalit saattavat tuoda muutoksen, toivotaan ettei nykyhallitus tähän rumbaan ehdi Eläkekattoa toki en vastusta, valitettavasti se leikkuri osuu aina pienituloisiin,

  • Karjalaispoika

   Eläkekaton ehtona tulee tietenkin olla eläkemaksukatto. Ei olis oikein, että jotkut makasisivat maksua eläkkeestä, jota eivät tule saamaan. Eläkekatosta tuskin on mitään hyötyä, koska hyvätuloiset voisivat edelleenkin säästää itsellen lisäeläkettä (vaikka niillä eläkemaksuista säästyvillä varoilla) tai työnantaja voi palkkaetuna maksaa avainhenkilöilleen lisäeläkettä laksisääteisen päälle.

 3. Make

  Hallitus leikkaa, mutta verot vaan nousee. Eikö ALVin laskeminen prosenttiyksiköllä olisi piristysruiske taloudelle? Toki valtio sitten tarttis pari miljardia jostain muualta – ja melko varmasti sosiaaliturvaa leikkaamalla.

  Muuten olen sitä mieltä, että lapsilisät verolle.

 4. Jore vaan

  Hesari viime viikolla aloitti jo kampanjan, aikuisopiskelijoiden tukien leikkauksen valmistelua varten.

  • Napi

   Hesarin toimittaja: ”Sain viikossa suurin piirtein saman verran rahaa kuin opiskelijatoverini kuukaudessa, enkä vieläkään oikein ymmärrä, miksi aikuisopiskelijan tuki oli selvästi runsaampi.”

   Ehkä Ylen juttu seuraavana päivänä antoi hänelle selityksiä.
   ”Kysely: Opiskelijalla jää elämiseen keskimäärin 15 euroa päivässä, mikä alittaa kaksi eri köyhyysrajaa” https://yle.fi/uutiset/3-10042535

   • Rosa Warski

    Tuo 15 euroa päivässä on reippaasti liioiteltu.

    Nykyään opintotuen max-määrä on 250,28 e/kk. Asumistuki kattaa 80% asumismenoista. Hypoteettisessa tilanteessa, jossa vuokra on 400 e/kk, rahaa jää vuokran jälkeen 170,28 e/kk.

    Päivää kohden tämä on 5,7 euroa.

    • Eemeli Saarelainen

     Käytännössä tilanne on vieläkin huonompi. Opintorahasta menee myös 10% veroa, jolloin käytettävissä oleva summa kutistuu 225,25€/kk. Tuolla sinun esimerkilläsi se tekisi n. 4,8€ päivää kohden.

     Hyvin harva tulee toimeen pelkällä opintorahalla, vaan opiskelijat käyvät töissä tai nostavat opintolainaa.

 5. Tomi Riihelä

  Tulen lukeneeksi hyvinkin usein kaikki kommentit tästä blogista ja ymmärrän tuskaasi Saku, ihmisten tajunnanvirran suhteen. Ylläpidät hyvää ja tarpeellista blogia, anteeksi tämä turha pulinointi. Jatkakaa.

 6. Eine paananen

  Pitäisi vaan saada nämä Sakun kertomat asiat yleiseen tietoon.Yksi paljon kuunneltu kanava on jo ps hallussa.Paljonkohan siellä maksaa vaikka kerra viikossa lukea näitä blokeja.

  • m.m.

   ”Yleiseen tietoon” ? Tietoa tarjolla niin paljon kuin jaksaa kaivaa, eri asia sitten on mikä vaikutus tiedolla on päätöksentekoon ja toimintaan. Tietoa on valtavasti , hajallaan ja osa vaikeasti hahmotettavasssa muodossa,osa feikkiä, että tarvitaan Sakun kaltaisia asialliasia, hyvin perustelevia, selkeyttäjiä kokonaisuuksien hahmottamiseen.

   Mikään ei kuitenkaan (vielä) estä etsimästä tietoa itse, se vaan vaatii työtä ja vaivannäköä. Asiallisen tiedon levittämieen voi osallistua jokainen keskustelemalla, kysymällä, kyseenalaistamalla ja ottamalla yhteyttä naapuriin,virkamiehiin,päättäjiin, politiikkoihin reklamoimalla silloin kun se on tarpeellista ym.
   Eli osallistumalla tähän yhteiskuntaan omalla panoksellaan, vaikka pienellä, huolimatta siitä uskooko voivansa vaikuttaa.

   On vain niin, että paraskaan tietopohja ei välttämättä johda ongelmien ratkaisuun tässä monimutkaisessa yhteiskunnassa.

   Välinpitämättömyys ja itsekeskeisyys ovat syitä miksi olemme tässä tilanteessa nyt. Useinhan havahdutaan vasta sitten kun ongelmat koskettavat itseä tai lähipiiriä, sitä ennen muiden ongelmat ovat muiden ongelmia ja syytäkin. Vasta paljon myöhemmin alkaa löytyä empatiaa ja yhteisöllisyyden pilkahduksia kun samat ongelmat koskevat laajempia kansanosia.

   Suomen perustuslaki on sitä varten että sen pitäisi suojata kansalaisia viranomaisten mielivallalta.

   Se että Suomi on saanut esim. Eu:n ihmisoikeustuomioistuimesta enemmäm tuomioita kuin kaikki muut Pohjoismaat yhteensä, kertoo ehkä jotain pitkän kehityksen kaaresta.
   Vaikuttaa siltä että suunta on ”paremminvointivaltiosta” pahemminvointivaltioon.
   Nyt olis kysyntää aktiiviselle osallistuvalle kansalaiselle kun aktiivimalli ei siihen motivoi.

   joo , lopuksi vielä, olen poliittisesti sitoutumaton, eikä yhteiskunnallinen aktiivisuus edellytä mihinkään ryhmittymään tai poliittiseen puolueeseen liittymistä.

   • Toni Neffling

    Samaa mieltä – tiedon puute ei ole ongelmista suurin. Jos tieto olisi ratkaisu meillä ei olisi ylipaino-ongelmia, alkoholismia, eikä myöskään tupakkaan liittyviä ongelmia. Tietoa vastassa on aina tunne ja tunteiden manipulointiin käytetään melkoisesti rahaa – myös mielikuviin köyhistä, maahanmuuttajista, etc.

    Kun tähän soppaan lisää keskivertoihmisen hyvin pienen kokemuksen (blogien lukemista ei lasketa) asioista, tunne rakennetaan varsin pienellä otosmäärällä – niin hieno värkki kuin ihmisaivot onkin, tää on sen heikkous (toimii kyllä hyvin savannilla). Samanmieliset kokoontuvat omiin leireihinsä ja vahvistavat olemassaolevaa tunnetilaa – vieras tieto ei uppoa – siitäkin pitää aivot huolen.

    Ratkaisu: paras propaganda voittaa. Ja propagandassa yksilötarina on tehokkaampi ase kuin tilastot tai numerot. Tarinoiden ei tarvitse olla tosia, mutta köyhyydestä ja maahanmuutos on varmasti riittävän monta oikeaa tarinaa ettei tarvitse edes keksiä. Esim. jättää oman pärstänsä, peränsä tai sunnuntaikahvikuvapäivityksensä pois ja korvaa ne tarinoilla ihmisistä – kuvien kera. Tosin ehkä sekin iskee näpeille – negatiiviset jutut ei ole muodissa ja niistä on muutenkin yliannostus.

    Kuinka siis kertoa epätasa-arvosta positivisesti – siinä haaste. Vois soveltaa Israelissa tutkittua menetelmää – vetää vielä överimmäksi eli kertoo suurieleisesti kuinka tänäänkin onnistuin pilkkaamaan naapurin mamua tai köyhää – väittävät sen toimivan paremmin (ei kaikkein kovapäisimpiin, mut keskivertoihmiseen).

 7. Marko Kullervo Kiviniemi

  Arvostan blogiasi ja työtäsi tosi paljon!! Minä en vain välillä ymmärrä, miten energiaasi menee? Seuraan myös Kärnää kotipaikkakunnan perusteella kovin paljon. Ei minulla riitä energiaa ja aikaa edes teihin kahteen. Paljon jää seuraamatta! 🙂

  • Päivi

   Kärnähän on täysi uuno, voit kernaasti lopettaa hänen seuraamisensa ja säästää aikasi tärkeämpään.

 8. Rane

  Ehkä tämä menee vähän tämän päivän aiheen ohi, mutta valtiovarainministeri Petteri Orpo virkkoi Ylen eilisillan A-studiossa aktiivimallista näin: ”Tässä on ensinnäkin virhe, tämä ei ole leikkaus työttömyysturvaan, koska samaan aikaan karenssipäiviä vähennetään, et tämä termi on itsessään väärin.”

  Just joo.

  • hulda

   Petteri Urpo.
   Ne on ensinnäkin omavastuupäiviä eikä karenssipäiviä, ja toisekseen jos ensin lisää niitä ja kohta ottaa lisäyksen verran pois, ei ehkä kannata odotella henkeään pidätellen kehuja omavastuupäivien ”vähennyksestä”.

   • Rane

    Kiitos hulda!

    Meillä on valtiovarainministerinä mies, joka ei erota edes omavastuupäiviä ja karenssipäiviä toisistaan. Voi pyhä jyssäys!!!

 9. Hannu Hietala

  Vive la France!

 10. töytön

  Kylmä tulee kyyti olemaan ”heikommalle ainekselle” tässä maassa.

 11. hulda

  Suomi ei ole ollut ikinä ihmisoikeuksien mallimaa. Eikä näytä siltä, että hallituksella olisi siihen mitään haluakaan.

 12. Jorma Karvonen

  Todennäköisesti seuraavat joiden lompakolle mennään ovat soten myötä kaikki jotka eivät ole työnantajien maksaman työterveyshuollon piirissä. Sairaala ja politklinikka maksut nostettanee vastaamaan soten myötä kohonneita kustannuksia. Eli siis työttömät, eläkeläiset, …..

 13. Timo Harju

  Rupeaa tosissaan v*******maan.

  Linkkisi takana oleva STM.n KELA:lle ohjeeksi antama muistio on kamala! Lääkkeitä köyhille toimitetaan sen mukaan erilaisiin ”soveltamiskäytäntöihin” perustuen, ei sairautta hoitavan lääkärin määräyksen perusteella.!

  En ole missään kuullut vastaavaa. Kun tälle linjalle lähdetään, niin kyllä menetelmää kannattaa soveltaa myös toiseen kansalliseen häpeäpilkkuun.

  Leipäjonoista päästään kun todetaan lailla, että lihan kotimainen kalleus johtuu yksinkertaisesti nauta- ja sikaeläinten ruumiinrakenteesta. Ne eivät kerta kaikkiaan tuota köyhille sopivia halvempia ruhonosia riittävästi. Toinen syy on vanhentunut elintarvikelainsäädäntömme, joka estää sinänsä hyvinkin valkuaispitoisten ja ravitsevien elinten, kuten kurkkutorvien, kivesten ja keuhkojen yleisemmän käytön ihmisravintona.

  Uudesta elintarvikelaista on tehtävä joustava siten, että alemmissa tuloluokissa voitaisiin nykyään ihmisravinnoksi kelpaamattomat, mutta silti ravitsevat ruhonosat käyttää ravintona. Laki voisi joustaa asteettain tulojen mukaan. Aivan tulottoman pakettiin voitaisiin lihatuotteena kääräistä mikä tahansa pala, jossa joskus on veri kiertänyt.

  Edelleen voisi suunnitella erilaisia köyhemmän väen säilykkeitä. Köyhän sika-nautapurkki esim. koostuisi saparoista ja satakerrasta ja kaikkein epäilyttävimmän näköiset osat muutenkin esivalmistaa. Näin poistuisivat myös psykologiset esteet ostamiseen, kun vain halvempi hijnta erottaisi köyhykäisen sapuskat rikkaampien ruuista.

  Jätän esityksen edelleen kehitettäväksi. Minusta tämä on sekä hallituksen lainsäädäntölinjan että tavoitteiden mukainen..

  • Rosa Warski

   STM:n ja KELA:n toiminta on tyyppiesimerkki tilanteesta, missä ”käytännöt” kumoavat ja vääristävät lain.

   Kun lakia itseään tarkastelee, se vilisee asiakaslähtöisyyttä, oikeutta hyvään palveluun ja kohteluun ilman syrjintää, palvelujen yhdenvertaista saatavuutta, asiakkaan yksityisyyden, toivomusten, mielipiteen, edun, ihmisarvon, yksilöllisten tarpeiden ja itsemääräämisoikeuden kunnioittamista, jne jne.

   Tasa-arvo sekä oikeus yksityisyyteen, toimeentuloon ja huolenpitoon on turvattu kaikille perustuslaissa asti.

   • Mielivaltaa

    Toimeentulotukiasiakkailla ei ole pankkisalaisuutta. Syynätäänkö toimeentulotukiasiakkaiden reseptit myös niiden reseptien osalta, joille asiakas ei hae tukea? Tähän antaa sähköinen resepti mahdollisuuden ja Sakun tämänkertaisen blogin linkit viittaavat siihen että näin myös mitä todennäköisimmin tehdään.

    Se siitä yksityisyydestä ja tasa-arvosta.

    Kun lakiin jätetään tulkinnanvaraisuuksia, päädytään tietysti mielivaltaan. Hyvin tehdyssä laissa virkailija tarkistaa faktat ja myöntää tuet. Mutta näinhän ei meillä ole. Meillä lait sutaistaan hutaisten ja korjaillaan jälkeenpäin jos muistetaan. Yleensä ei muisteta. Ja virkamiehiä eivät tietosuoja-asiat koske, kun on kyse fattan asiakkaasta.

 14. Sampsa Rantanen

  Saku kirjoittaa arvokkaista asioista. Toivon suuresti, että suurempi osa kansasta herää pikkuhiljaa hallituksen toimiin ja äänestyspäätöksillään vaikuttaa nykytilanteen korjaamiseksi.

  Sakun aiemmin kirjoittamaan ja tähänkin hieman liittyen EU:n perusoikeusviraston FRA:n kyselytutkimuksessa Suomi näyttäytyi EU:n yhtenä syrjivimmistä maista maahanmuuttajia kohtaan. Kirjoitin asiasta itsekin hieman blogissani.

  Toivottavasti Saku jaksat kirjoittaa näistä huutavista epäkohdista yhteiskunnassamme jatkossakin.

  • Equalizer

   Suurempi osa kansasta herää yleensä vasta sitten, kun paska osuu siihen omaan design-tuulettimeen. Silloin se on tosin jo myöhäistä, koska mihinkään mielenosoituksiin on enää turha haikailla niitä ihmisiä, joilta on ensimmäisten joukossa jo kaikki viety…enemmistön hurratessa taustalla.

   • Merja M

    Suomen kansaa, siis sitä itseään muita parempana pitävää osaa, ei herätä mikään. Eikös se taas ole Kokoomus jossain kannatusgallupissa ykkösenä?

   • m.m.

    Ytimekkäästi formuloitu,Equalizer !

 15. Ramses

  ”Suurempi osa kansasta herää yleensä vasta sitten, kun paska osuu siihen omaan design-tuulettimeen”.

  Hyvin sanottu, Equalizer. YLEkin näyttää ”heräävän” viime minuuteilla ennen perjantaina. Ihan etusivulla myönnetään aktiivimallin paha virhe, ”jota ei ole otettu huomioon” – lapselle ei niin vain saakaan hoitopaikkaa, kun kutsu aktivismiin kuuluu.

  Tosiasiassa, kyllä on otettu tämäkin puute huomioon – tällä palstalla, useita kertoja, jo kuukausi sitten. Ministeri Lindströmkin tämän tietää, hän on täällä vakivieras?

 16. pena

  Ehkä tämän hallituksen voisi ristiä Minä ja aateveljet ensin-hallitukseksi. Mitä näihin pakolaisasioihin tulee, niin täytyyhän päättäjien mielistellä näille ulkomaailmaa ja muukalaisia kammoaville, joita luonnonvoiman pakosta näyttää olevan aina määrätty osa ihmispopulaatiosta. Meilläpäin muuten vieraita ihmisiä pelkääviä sanottiin ennen ”mettäpöyrööksi”. En kuitenkaan muista että ennen kukaan oli niin ”pöyröö” että olisi pelännyt ihmisiä joista tuskin on nähnyt vilaustakaan, mutta näkyy kehitystä tapahtuneen tässäkin asiassa.

 17. Jani Rikhard

  Kirjoitin tuosta lääkeasiasta viime maaliskuussa. Lainaus: ”Olen antanut itselleni uutisten välityksellä kertoa, että Kelan etuuskäsittelijät ovat ryhtyneet puuttumaan toimeentulotukiasiakkaiden lääkkeiden hankintaan tarkoitettuihin maksusitoumuksiin. Em. etuuskäsittelijät ovat joko evänneet niitä kokonaan tai rajoittaneet niiden sisältöä. Syyksi Kela ilmoittaa sen, että lääke ei ole Kela-korvattava tai lääkäri on määrännyt lääkkeen jonkin muun sairauden hoitoon kuin siihen, joka on määritelty Kelan korvausperusteissa. Niin ikään on kuulunut sellaista, että toimeentulotukiasiakkailta on Kelassa evätty kipulääkkeet. Kun väitteiden paikkansapitävyyttä on Kelasta tiedusteltu, etuuspäällikkö Marja-Leena Valkosen vastaus on ollut noheva: ”Lääkkeiden väärinkäyttöä ei toimeentulotuella tueta”!

  https://potuntervaaja.wordpress.com/2017/03/21/kun-etuuskasittelijasta-tuli-laakari/

  • Rosa Warski

   Hyvä kirjoitus !

   Arvasihan tuon, että väärinkäyttäjiksi leimaaminen siellä taustalla on. Yksittäisestä yleiseen, köyhät sairaat ovat narkkareita, leimakirveellä säästöjä. Kun yksi maahanmuuttaja on rikollinen, kaikki ovat, jne.

 18. Rintsu

  Aluksi ihan ohi aiheen sanoisin, että jos vaan Pankkopoika jaksaa niin kommenttikanava kannattaa pitää auki vaikka kommentointi joskus hieman rönsyilisikin. Ainakin minä luen monet kommentit yhtä suurella mielenkiinnolla kuin blogitekstisikin. Hyvin usein moni kommentti osuu just naulan kantaan eikä aina kertalukemalla edes valkene, että noinhan asia on.
  Ymmärrän kyllä, että jonninjoutavuuksien moderointi on raskasta ja pitkäveteistä puuhaa mutta koitathan jaksaa. Asiallinen moderointi kun on se josta tämä blogi erottuu edukseen maailman miljoonasta törkypalstasta.

  Itse asiaan sanoisin, että kyseessä on kansallinen häpeä. Kyseessä ei ole yksittäisen turvapaikkahakemuksen kohtalo joka voi olla myönteinen tai kielteinen. Kyseessä on Ranskalaisen tuomioistuimen täydellinen epäluottamuslause Suomeen oikeusvaltiona.
  Ja pahinta asiassa on se, että Ranskalainen tuomioistuin ei välttämättä ole väärässä.

  • Eino

   Täsmälleen samaa mieltä Rintsun kanssa. Sakun kommenttiosion asiallisuuteen moderointi on pointti, joka nettirunsaudessa nostaa UPP:n omalle tasolleen. Mulle number one on aiheet. On jo demokratian kannalta merkityksellistä, että UPP ( mielestäni terävästi huomioivalla tyylillä) pitää esillä yhteiskunnallisista päätöksistä sellaisia näkökulmia, joista valta sekä sen otteessa kiemurteleva mainstreemmedia pitävät suunsa supummalla.
   Tämä on varmasti Sakulle rankkaa, mutta toivottavasti jaksat ja jaksat meitäkin vielä jatkossa.

   • a. talvisaari

    Komppaan edellisiä. Kommenttiosion siisteys ja korrektius on poikkeuksellista ja siksi arvokasta! Kuten myös blogin pitäjältä näiden tärkeiden asioiden esillä pitäminen.

    Valitettavasti oma tuntumani on, että useat ihmiset, äänestäjät, käyttävät ääntään vastoin omaa etuaan, ehkä siksi, etteivät ollenkaan seuraa, mitä yhteiskunnassa tapahtuu. Presidentinvaalissakin ääni menee ”edustavalle” miehelle, joka on saamassa – iih, ihanaa! – perheenlisäystä ja jolla on suloinen koira!

 19. Rosa Warski

  Kiitokset Timoselle vierailevan blogikirjotukseni linkittämisestä !

  Tilanne on nyt se, että olen valittanut KELA:n toiminnasta oikeusasiamiehelle. Kunnollisen valituskirjelmän kirjoittaminen ei olisi onnistunut ilman vielä jäljelläolevia lääkkeitä. Niitä on ollut pakko ”säästää” tämänkaltaisia pakkotilanteita varten.

 20. Vivikka Monto

  Onkohan se aivopesun tulosta, tietämättömyyttä, tyhmyyttä vai mitä, kun moni edelleen kuvittelee, että Suomi on ihmisoikeuksien mallimaa ja ylipäätään mallimaa? Aihetta sivuten (anteeksi), jossain oli artikkeli, kuinka Suomi on Euroopan häpeäpilkkuja myös eläinsuojelulainsäädännön osalta. Joku neropatti kommentoi, että juu harmi homma. Hän edistää eläinten oloja suosimalla suomalaista lihaa. Hmm?

 21. Novum

  Ensinnäkin Sakulle suurkiitos silmät avaavasta blogista. Lujan osaamisen lisäksi Sakulla on poikkeuksellista rohkeutta kirjoittaa tärkeistä asioista ja voin vain kuvitella millaista ”palautetta” keskustelukanavan myötä tulee.

  Älä silti sulje kommenttipalstaa jos mahdollista. Pyydä kaveri siihen hommaan ja mitä tahansahan ei tarvitse sietää, kuten hyvin tiedät.

  Tämäkin blogi oli erinomainen esimerkki siitä, millaiseen tilaan maa on valumassa. Muutos tapahtuu pikkuhiljaa ja kehitystä tukee mm. tulossa oleva urkintalaki. Siinä on tarkoitus antaa virkamiehille kansalaisten massavalvontamahdollisuus. Tästäkään taviksen ei tarvitse olla huolissaan, ei tietenkään, ei ainakaan niiden kenellä ei ole mitään salattavaa.

  Tämänpäiväisessä blogissa turvapaikka-asia on tärkeä, mutta itseäni suorastaan kuohutti lukiessani Kelan puuttumista lääkäreiden määräämiin resepteihin. Tähänkö on jo tultu? HUH HUH! Sähköinen reseptihän oli kaikenlaisen kela-kyttäyksen esiaste, nyt sen avulla päästään kätevästi jahtaamaan ”väärinkäyttäjiä”. Ei pitäisi kuulua kelalle millään lailla kenenkään lääkkeiden oikein- tai väärinkäyttö, mutta näköjään joidenkin mielestä kuuluu. Paljostako vetoa, että nämä pääsevät kiinni myös toimeentulotukiasiakkaiden resepteihin, aivan kuten pankkitileillekin?

  Miten tästä maasta on tullut tällainen? Kansan tuki on ilmeisesti takana, kun rautasaapaskoneistoa pystytetään pala palalta. Jossain vaiheessa sitten aletaan estää myös maasta poistuminen ”riskiryhmiltä”. Tätä ei ole mukava katsoa. Nimettömiä ilmiantopuhelimiahan on niitäkin jo perustettu sinne ja tänne.

  Saku, teet todella tärkeää työtä.

 22. Pera

  On hirveän harmi kun Suomessa ei ole kuin yksi Saku joka aukoo asioita tavallisille kansalaisille heidän ymmärtämällään tavalla. Ja samalla ihmetellään Suomessa, miksi lehdet eivät myy enään. No eivät myy kun muutkaan tiedotusvälineet eivät kerro kansalaisille asioiden taustoja. Ja sitten väitetään Suomen olevan sanavapauden mallimaa. No ei puutu kuin sananvapauden käyttäjät jotka tuntevat asiat ja osaavat ne kertoa kansalaisille. Harmi on varmasti Sakunkin ottaa kantaa tavallisten pulliaisten kirjoituksiin, kun ei näissä ole hänelle mitään älyllistä haastetta. Mutta jatketaan entiseen tapaan.

 23. Nina Lindfors

  Kiitos Saku!

 24. Niilo

  Maikkarin seitsemän uutisissa aktiivimalliin liittyen samaa vanhaa propagandaa edelleen. Uudenmaan TE-palveluiden päällikkö sanoi oikein tomerasti, että kritiikki koulutus -ja työpaikkojen liian vähäisestä määrästä on väärää. Ei kuulemma pidä paikkaansa ainakaan Uudellamaalla, koska siellä on peräti yli 7000 (ilmeisesti) avointa työpaikkaa. Hieno juttu, mutta kuinka paljon työttömiä sillä alueella on? 100 000?

  Kelan pääjohtajan mielestä aktiivimalli on hyvä juttu ja joka tapauksessa ne keiltä leikataan niin saavat erotuksen toimeentulotukena takaisin. Näinköhän toimii, varsinkin kaikkien kohdalla.

  Loppukaneettina jutun toimittaja totesi jotenkin tämän suuntaisesti: ”Nähtäväksi jää, että miten monia työttömiä aktiivimalli aktivoi, mutta loppujen lopuksi kyse on (työttömien) asenteesta.”

  Yksinkertaista, eikö?

  Kymmenen uutisissa tulee varmaankin sama propaganda uudelleen, joten sieltä voi tarkistaa mitä todella sanottiin.

  • Samppa Haapavaara

   Valtion maksamaa makkaran ja Valion maitoa mainostavaa ”uutiskanavaa” pidä kenenkään katsoa, saati niitä mielipiteitä mitä siellä toitotetaan uskona. Sama on iltapäivälehtien kohdalla, paperia ei kannata kenenkään ostaa, saati mennä onlinesivulle, ilman että on kaikkien suurimmat mainonestot päällä, jos väkisin haluaa lukea uutisia jotka tekee sielun likaiseksi.

   Iltalehden ja Iltasanomien toimittajat ovat selkeästi valinneet raippalaki asiassa puolensa, kuten myös Hesari, että rahaa näille päivällä hölmöjä kirjotteleville, ja illalla ne rahat juoville, kannata syytää.

   Mutta isännän ääni on vahva, ja ”median murroksen” paine kova, laula lujaa, korkealta ja kovaa, muuten YT puhdistaa sinutkin työttömäksi, ja olet sitten keskiluokata pudokas, leipäjono kutsuu, kuten kaikkia niitä saastaisia ja laiskoja työttömiä, joita aiemmin olet haukkunut.

   • Niilo

    Kaikki valtamediat tuntuvat olevan samassa veneessä asian suhteen. YLE, AlmaMedia, suurimmat sanomalehdet, kaikki. Jokainen on hallituksen propagandatuutti, joka toistaa uskollisesti sen mitä ylhäältä sanellaan. Eikä tämä koske vain aktiivimallia, vaan aivan kaikkea politiikkaan liittyvää. Kriittistä journalismia ei tässä maassa ole olemassa kuin ainoastaan yksittäisten soturien, kuten Saku Timosen, toimesta.

    Valitettavasti valtaosa ihmisistä nielee karvoineen kaikkineen kaiken mitä valtamedia syöttää. Vielä ikävämpää on, että valtaosa niistäkin ketkä kyseenalaistavat valtamedian totuuden luottavat puolestaan MV-lehden kaltaisiin roskajulkaisuihin. Jäljelle jää vain pieni marginaali, joka on edes jollain tasolla faktojen vaikutuspiirissä ja hekin vain siksi että jaksavat kaivaa tietoa tai (kuten minä) on ollut niin onnekas että on sattunut oikean tiedon äärelle.

    Näistä lähtökohdista on äärimmäisen epärealistista odottaa maan menon muuttuvan parempaan päin. Perjantain mielenosoitukset Helgingissäkin saavat runsaasti vastarintaa. Uutiset keskittyvät siinäkin kuvaamaan ”tavallisille ihmisille” aiheutuvaa hirvittävää haittaa joukkoliikenteen seisauksen vuoksi. Lisäksi elinkeinoelämän (a)siantuntijat itkevät koko maan viennin pysähtyvän ja koko mielenilmauksen olevan muutenkin ihan turhaa. Eli sellainen mielenilmaus olisi kiva, joka ei näkyisi eikä tuntuisi missään.

    • stunned

     Minulla on aina vakiovastaus tuohon ”kitinään” lakon haittavaikutuksista.

     Sellainen lakko, joka ei haittaa ketään, ei näy missään tai käy kenenkään kukkarolle, voi jatkua loputtomiin kenenkään kuuntelematta, eikä sellaisella lakolla saavuteta mitään.

     Lakkoilusta on hyötyä ainoastaan silloin, kun se pysäyttää ja muuttaa arjen rutiineja.

    • Jarkko

     Tavallinen ihminen sekä työnantaja ovat hierarkiassa korkeammalla kuin pitkäaikaistyötön sen takia tavallisen ihmisen kärsimyksistä jota lakko aiheuttaa ollaan huolissaan kaikissa medioissa.

     Aktiivilain aiheuttamat kärsimykset koska ne kohdistuvat hierarkian nokkimisjärjestyksen alapäähän ei tietenkään kiinnosta mediaa samassa mitassa.

     Ei kannata silti luovuttaa aina me voidaan tehdä tämä kyykyttäminen hankalaksi ja työlääksi niille.

     • Mettäläinen

      Puhkun raivosta seuratessani mediaa.
      EKn talutushihnassa kyselee lakkoon menijöiltä syyttelevin äänenpainoin miksi nyt tuhotaan työelämää.
      Kysymys pitäisi esittää hallitukselle.
      Miksi Ylekin painottaa samaa? Minä maksan pakon edessä sen palveluista. Voimaton olo, muutan maasta.

  • Jarmo Nikumaa

   Suunnilleen noin meni loppukaneetti lisäyksellä ”ja tuurista.” Mikä se sellainen laki on jonka seuraamuksilta välttyminen on omasta asenteesta ja toimista huolimatta kiinni tuurista?

   Ja kiitos Sakulle erinomaisesta blogista.

   • Napi

    Jos ajatellaan pelkästään vaikka sitä, miten paljon globaalit suuryritykset ovat irtisanoneet viime vuosina ihmisiä Suomessa, niin jaksaa ihmetyttää, miten kukaan suomalainen voi enää uskoa siihen satuun, että vain oma asenne ja suoritukset ratkaisevat työllisenä pysymisen.

    Työn kurjistamisen isompi kehityskulku ei kai kiinnosta, ennen kuin on liian myöhäistä ja sattuu riittävän syvälle omaan nilkkaan. Siihen asti on ilmeisesti yksinkertaisempaa ja helpompaa omaksua syötetty mielipide, ja nähdä lakkolaiset, työttömät jne. syyllisinä, eikä pohtia kokonaisuutta.

    Moni varmasti luki taannoin Juha Siltalan kolumnin, mutta kertauksena alla oleva pätkä. Käsite ”tuuri” työllisenä pysymiseen liittyen oli kolumnissa varsin hyvin kuvailtu ja se miksi ”tuuriin” uskomista halutaan niin kovin ruokkia.

    ”Työnhakijoiden sulkeisharjoitukset eivät ole ratkaisseet nykytalouden suurta ongelmaa, tuottavuuskasvun irtoamista työstä. Ilmeisesti aktivointitoimia on motivoinut enemmänkin moraalitaloudellinen tasapainopyrkimys kuin taloudellinen kannattavuus.
    Moraalitaloudessa hyveen pitäisi saada palkinto ja paheen rangaistuksensa. Ahkeran pitäisi voittaa ja laiskan hävitä. Talousliberalismin keskeinen oppi-isä Friedrich von Hayek pohti, oliko oikein uskotella nuorille, “että kun he vain riittävästi yrittävät, he onnistuvat”, vaikka palkinnot markkinakilpailussa “perustuvat vain osaksi suorituksiin ja osin puhtaasti sattumaan”. Tällöin von Hayekin mukaan ”vääjäämättä jotkut arvottomat menestyvät, kun taas jotkut arvolliset epäonnistuvat”.
    Ihmiset eivät kuitenkaan hänen mielestään motivoitusi kilpailuun, elleivät uskoisi kaiken olevan kiinni omista suorituksista. Sattuman vaikutuksen tunnustaminen romahduttaisi moraalin.”

 25. Kiksu

  Voisitko lähettää tätä kirjoitusta eri alueiden uutislehtiin esimerkiksi mielipidepalstoille, jotta tälle satataisiin näkyvyyttä ja lisää keskustelua, joka mahdollisesti toisi painostusta päättäjien suuntaan ottaa kantaa vallitsevaan poliittiseen ilmapiiriin turvapaikanhakijoiden kohtelussa?

  • Saku Timonen

   Näitä juttuja ei voi julkaista muualla sen jälkeen, kun ne on julkaistu Apu-lehden blogissa. Tekijänoikeus on minulla, mutta julkaisuoikeus Apu-lehdellä. Sellainen on sopimus.

 26. kk

  Täsmennetään vielä. Dublin sopimus (asetus) ei ole sama kuin Dublinin laki. Joten entä sitten jos sitä rikotaan? Asetuksella ei ole sanktioita, jos sitä ei noudateta. Toki joku voi vielä jonkun esimerkkitapauksen vaikka eu oikeuteen asti, jos aikaa ja rahaa riittää. Mitä tulee maineen menettämiseen asiasta jota yleisesti rikotaan euroopassa, en usko, että Suomen maine muuttuu suuntaa tai toiseen. En kannusta ketään rikkomaan yhteisiä sopimuksia tai asetuksia, mutta Dublin asetus on tehty tilanteeseen jossa turvapaikkaa hakee mahdollisesti muutama kymmennen tuhatta pakolaista vuodessa ei tilanteeseen jossa potettiaalisia tulijoita tulee satoja tuhansia tai muutama miljoona vuodessa. Elämä uudessa ja maassa kuuttuurissa on aina haasteellisista oli sitten pakolainen tai muuten vain maahanmuuttaja.

  • Saku Timonen

   Dublin-sopimus on muiden kansainvälisten sopimusten tapaan ratifioitu Suomessa, joten se velvoittaa samalla tavalla kuin laki. Jos sitä halutaan muuttaa vaikkapa sen takia, että se on tehty erilaisiin olosuhteisiin., niin sitä pitää muuttaa samalla tavalla kuin se on laadittukin. Sitä ennen se velvoittaa lain tavoin kaikkia sen ratifioineita maita.

  • stunned

   Vielä vuonna 2008 Suomi (ja Norja) piti Kreikkaa maana, johon turvapaikanhakijoita ei Dublin-menettelyllä käännytetä, koska Kreikassa ihmisoikeudet eivät toteudu.

   Suomi on nyt, kymmenen vuotta myöhemmin, löytänyt itsensä samasta kastista Kreikan kanssa.

   https://yle.fi/uutiset/3-5310735

   Maahanmuuttoviraston uuden linjauksen mukaan Kreikasta tulijoita ei enää käsitellä niin kutsuttuina Dublin-tapauksina. Dublin-menettelyn mukaan turvapaikanhakija palautetaan siihen EU-maahan, johon hän on ensimmäisenä saapunut.

   Suomesta on karkotettu viime vuosina Dublin-menettelyn perusteella useita satoja turvapaikanhakijoita. EIT:n päätöksen perusteella yksikään EU-maa ei saisi enää käännyttää Dublin-perusteella pakolaisia Kreikkaan.

   https://euobserver.com/justice/26016

   However, the Finnish move is not the first time a European country has halted sending refugees to Greece. In February, Norway – which together with Iceland is a signatory to the Dublin agreements without being part of the EU – suspended all such transfers, and Germany shortly followed by ending the return of unaccompanied minors to the country.

   In March, a Swedish migration court refused the extradition of an Iraqi asylum-seeker to Greece, fearing he would not receive proper treatment.

   Sanktioita Belgialle ja Kreikalle:

   https://euobserver.com/justice/31681

   The Strasbourg-based judges found that both the Greek and the Belgian governments violated the European Convention on Human Rights when applying the EU law on asylum seekers and were given fines to the tune of some €6,000 and €30,000, respectively.

 27. Kääk

  Heh, jo on ihmisoikeudet taas kohdallaan.
  ”Päällekkäisten seuraamusten välttäminen tarkoittaa sitä, että jos työtön ei hae riittävästi työtä, ei 60 päivän karenssiajan lisäksi tehdä 4,65 prosentin etuusleikkausta, mikäli työtön ei ole täyttänyt myöskään aktiivimallin vaatimuksia.”
  https://www.uusisuomi.fi/kotimaa/239026-ministerio-lupaa-aktiivisen-tyonhaun-malli-ei-ole-uusi-aktiivimalli-leikkaisi

  Kun kaikki tuki viedään niin siitä ei kuitenkaan tehdä 4,65 prosentin lisäleikkausta. Onpa reilua

 28. Kääk

  Kääk, aktiivimallikakkosestahan on tulossa oikeusmurhageneraattori.

  Siis tuo 60 päiväähän vastaa laskennallisesti 180:tä päiväsakkoa. Lain sallima suurin päiväsakkojen lukumäärä on 120. Siis aivan älytön rangaistus ”rikoksesta” jonka välttäminen on toisen mielivallan varassa.

  Karenssi voi tulla ?
  – jos haettu työpaikka ei sovi työnhakijan koulutukseen
  – jos samaan työpaikkaan haetaan toistamiseen (mitä haet jos ei ole)
  – jos hakemuksessa jokin muotoseikka joka ei miellytä työvoimaviranomaista jolloin sitä ei hyväksytä hakemukseksi.
  – jos hakemus joutuu postin silppuriin tai katoaa
  jne. jne
  Aktiivimalli kakkosen työhaun määritelmä jätetään tarkoituksella tietysti niin epäselväksi, että karenssi napsahtaa lähes automaattisesti tai sitten ollaan virkailijan mielivallan armoilla.

 29. Kääk

  Korjataan vielä, anssilla mulla 1350 nettotulo.
  Jos 60 päivää tarkoittaa kahta kuukautta niin päiväsakkomäärä 150
  Jos 60 päivää tarkoittaa kolmea kuukautta niin päiväsakkomäärä 225

  https://www.poliisi.fi/turvallisuus_ja_valvonta/sakkolaskuri

 30. Pätkäaikaistyötön

  Kiitos kun jaksat kirjoittaa tärkeistä aiheista Saku. Ymmärrän että jonninjoutavien lukeminen ärsyttää ja kyllästyttää, mutta en silti suosittele kommenttiosion sulkemista. Veikkaisin että jos tarve olisi niin aika varmasti löytäisit parikin vapaaehtoista kommentteja moderoimaan. Voisin vaikka itse ajankuluksi tuollaista tehdä.

 31. Päivi

  Aivan täysin asian vierestä, ellei jopa kilometrien päästä.

  Seuraavaksi pääsemme seuraamaan kisaa ”kenelle leipäjonot kuuluvat”. Ilmeisesti esim. Hursti ei_vaan_osaa jakaa leipäjonoissa leipää oikein.

  ”Yhteisessä Pöydässä elintarvikeapuun on kytketty yhteisöjen rakentaminen. Menetelmänä on käytetty Diakonia-ammattikorkeakoulun ja Helsingin Diakonissalaitoksen suomalaisiin olosuhteisin soveltamaa CABLE-mallia.”

  ”Päinvastainen kehityssuunta on kuitenkin realistinen. Olemme muutamien kaupunkien ja alan toimijoiden kanssa luomassa elintarvikeapuun paikallisiin oloihin soveltuvaa integroitua kokonaisuutta. Käytännössä tuomme yhteen sosiaali- ja työllisyyspalveluja, diakoniatyötä, kolmannen sektorin toimintaa ja kansalaistoimintaa liittyen muun muassa palveluohjaukseen, elintarvikelogistiikkaan, vapaaehtoistoiminnan kehittämiseen ja mahdollisuuksiin toteuttaa yhteisöllisiä ruokailuja sekä muuta vastaavaa toimintaa. Tavoitteena on tilanne, jossa mahdollisimman moni elintarvikeavun asiakas löytäisi paikkansa häntä itseään kiinnostavasta, toiminnallisesta yhteisöstä. Ihmisten osallisuus, toimijuus ja luottamus vahvistuvat.”

  Eli jos jollakulla on nälkä, johon yhteiskunnan turvaverkko ei vastaa, ei tuota nälkää ja häpeäjonottamista leipäjonossa saa olla olemassa kuin kilpaillussa, valvotussa leipäjonossa. Voi olla että ymmärsin väärin, kärjistin jopa. Hyvin mahdollista, ja vain omia hajatelmiani.

  Entäpä jos nämä kysyisivät Hurstilta, kävisikö heidän paikallaolonsa Hurstin asiakkaille, niille ihmisille jotka siinä jonossa jo ovat? Kunhan tuli mieleeni.

  https://www.hdl.fi/blog/2018/01/31/leipajono/

 32. Hannele Rauha

  Sairaat ovat jo listalla, sillä lääkkeitä on paljon otettu pois kelakorvauksista ns. itsehoitolääkkeisiin, joita edelleen kuitenkin määrätään reseptillä.Ne eivät kerrytä kelakattoa vaan jäävät vanhuksen omaksi kustannukseksi. Ja laitoksissa olevilla varattomilla se tarkoittaa 1. Omien säästöjen (pientenkin) syömistä lääkkeisiin 2. Kunnan sosiaalitoimen avustusten lisäämistä varattomille.. Vanhusten ns. 20%;n säästö menee ei korvattaviin lääkkeisiin.Ruotsissa kaikki reseptilääkkeet kerryttävät kattoa,joka on huomattavsti pienempi kuin meillä. Kelataxi alka aaina vuoden alusta uudestaan, joten kannataa sairastua alkuvuodesta, niin säästää 300 euroa, jos tarvii paljon kelataxia. Ruotsissa niin kelataxi kuin lääkekovaukset ovat aina vuodenvoimassa. Nämähän ovat kaikki poliittisia päätöksiä!!

 33. typötyötön

  O tempora, o mores.
  Pääministerimme matkii Margaret Thatcheriä ja Presidentti Robert Mugabea!

 34. Jari J. Marjanen

  Eipä noudata Sipilän – Orvon – Soinin Suomi tätä kv. sopimustakaan:

  Euroopan neuvoston sosiaalisten oikeuksien komitea antoi viime viikolla johtopäätöksensä siitä, miten Suomi on noudattanut uudistettua Euroopan sosiaalista peruskirjaa vuosina 2012 – 2015.

  Komitean johtopäätös oli, että Suomen minimimääräiset sosiaaliturvaetuudet sairauden, vanhemmuuden, työttömyyden tai ikääntymisen kohdatessa ovat liian alhaisia ja riittämättömiä. Ne eivät vastaa sitä tasoa, johon Suomi on sosiaalisen peruskirjan ratifioidessaan sitoutunut. Suomi ei noudata sopimukseen perustuvia velvoitteitaan.

  (Kuulun asiaa ajaneen Suomen sosiaalioikeudellisen seuran hallitukseen.)

  • typötyötön

   Vuosien 1990-2017 välillä keskipalkan ostovoima nousi 22% ja työttömän perusturvan ostovoima laski 23%. Näyttääkö siltä, että perusturvan leikkaaminen vähentää työttömyyttä? Nyt 465-leikkauksella laskuksi tulee 27%.

 35. Rasismilla valtaan, Juha Sipilä – balthusknot

  […] sai kieltävän päätöksen.. Käsittääkseni luvut nykyään ovat vieläkin matalampia, koska Maahanmuuttovirasto on saanut hallitukselta marssikäskyt joita toteutetaan. Maahanmuuttovirasto toki kieltää poliittisen ohjauksen olemassaolon, mutta ilmiselväähän on […]

Kommentoi »

Comments are closed