Työttömät kauppatavarana

Maakuntauudistuksen mukana yksityistetään työvoimaviranomaisten toimintaa henkilöstöpalveluyrityksille, ja jaossa on noin 400 miljoonan euron potti. Lausuntokierroksella on lakiesitys, joka mahdollistaisi yksityisten palvelutuottajien laajemman käytön työvoimapalveluiden tuottajana. Ajatuksena on, että yritykset voisivat esimerkiksi haastatella työnhakijoita, arvioida näiden palvelutarvetta ja laatia työnhakijoiden kanssa työllistymissuunnitelmia.

Kuten muistetaan, niin viime vuoden alussa aloitetut työttömien määräikaishaastattelut oli ensin tarkoitus yksityistää. Suunnitelma törmäsi perustuslakiin, sillä viranomaistoimintaa ei voi yksityistää. Hallitus ei kuitenkaan luovuttanut, vaan käytti viisi miljoonaa euroa työttömien työnhakua tukevia palvelujen ostamiseen. Tuli kavereille luvatuksi rahaa, kuten kerroin viime elokuussa.

Nyt sitten ollaankin jo niin pitkällä, että iso osa työvoimahallinnosta suunnitellaan yksityistettäväksi. Perustuslaki ei vieläkään salli viranomaistoiminnan yksityistämistä, joten nyt rakennetaan kahta rinnakkaista järjestelmää. Yrityksille aiotaan antaa osa tehtävistä, mutta rajanveto viraomaistoiminnan suhteen on näköjään hallitukselle vieläkin epäselvä. Siksi nyt kokeillaan erilaisia vaihtoehtoja, kuten hallitus perustelee.

Se on kaunisteltu ilmaisu sille, että perustuslain raja aiotaan ylittää ja yritysten tehtäväksi annetaan haastattelut, palvelutarpeen arviointi ja työllistymissuunnitelmien laadinta. Tähän asti ne kaikki ovat olleet viranomaistoimintaa, jossa otetaan huomioon myös tietosuoja ja yksityisyyden suoja. Jatkossa työttömät ovat yrityksille tuottavia sijoituksia.

Kun viranomaistehtävät siirretään yksityisten hoidettavaksi, niin valtio tietenkin maksaa toiminnan hoitamisesta. Sen lisäksi näitä viranomaistehtäviä hoitavat henkilöstöpalveluyritykset saavat eräänlaisen omistusoikeuden työttömiin jo kolmen kuukauden työttömyyden jälkeen. Viime keväänä päivitettyyn hallitusohjelmaan on sivulle 29 ilmestynyt tällainen teksti:

Tämä tarkoittaa sitä, että viranomaistehtäviä hoitavat henkilöstöpalveluyritykset voivat halutessaan tehdä puheilleen ohjattujen työttömien kanssa vaikka nollatuntisopimuksen ja rahastaa valtiolta viranomaistehtävien hoidon lisäksi myös toimenpidepalkkion onnistuneesta työllistämisestä. Ja tietenkin hallitus voi ylvästellä työllisyysasteen nousulla.

Hallituksen into yksityistää viranomaistoimintaa on niin kova, että se aikoo tehdä järjetöntä kauppaa lahjoittamalla työttömät henkilöstöpalveluyrityksille ja maksamalla siitä, että yritykset hoitavat valtion tehtäviä. Sekasotkua tulee rajanvedosta, sillä esimerkisi työvoimapoliittisia lausuntoja ei voi yksityistää.

Hallitus ei ole oppinut mitään eikä aiokaan oppia. Saa nähdä miten lujaa tämä suunnitelma ajaa päin perustuslakia. Sanotaan se vielä kerran: viranomaistoimintaa ei voi yksityistää.

Arvaan jo vastauksen: Kaikki riippuu siitä, miten tulevat maakunnat toteuttavat lakia. Näin hallitus taas kerran siirtää vastuun itseltään tuleville maakunnille.

***

Tästä hallituksen kaupankäynnistä kannattaa lukea tarkemmin Niko Kaistakorven blogista.

 

Kommentit (53)
 1. Mauri Pulkkinen
  16.3.2018, 08:51

  Me, jotka pidämme kiinni lakien noudattamisesta ja vakiintuneista oikeuskäytännöistä sekä hyvästä hallintotavasta, olemme konservatiivisia, edistystä jarruttavia vanhoja pieruja. Vaikka valo tunnelin päässä olisi lähestyvän junan valo, jätetään varoituksemme huomiotta dynaamista kehitystä estävänä ininänä.

  Vaikutelma syntyy hallituksen toistuvista törmäyksistä perustuslakiin ja ristiriitoihin muun lainsäädännön kanssa ja jatkuvista suonsilmiin astumisista varoituksen sanoja kuuntelematta.

  Tärkeintä on olla kuskin paikalla matkalla helvettiin eikä kyse ole laulun kömpelöstä kääntämisestä: Tuhon tietä kuljen (I’m a fool to love you).

  1. Petri Sakkinen
   16.3.2018, 17:57

   On lakeja tietysti muutettavakin, ei tässä mitään Wibeliuksia olla, mutta nyt olisi ensin muutettava perustuslakia.

 2. Jukka Laine
  16.3.2018, 09:03

  Minua yritettiin jo monta vuotta sitten työkkärissä patistaa yksityiselle työnhakuneuvojalle. Oli jo aikakin sovittu, mutta sitten se peruttiin, syytä ilmoittamatta. Luultavasti joku oli puuttunut tähän viranomaistehtävien hoitoon, ainakin myöhemmin sellainen tuli mieleen.

Kommentointi suljettu.