Kansalaisen hinta

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL on parasta aikaa laskemassa jokaiselle suomalaiselle hintaa ja pisteyttämässä meidät sen mukaan, kuinka paljon rasitamme yhteiskuntaa terveydenhoitokuluillamme, kertoo Helsingin Sanomat. Pisteet ja hinta tarvitaan soteuudistuksen jälkeen laskettavan kapitaatiokorvauksen takia. Kapitaatiokorvaus on se summa, mikä meidän rekistöröitymisestämme julkisen tai yksityisen sote-keskuksen asiakkaaksi tullaan keskukselle maksamaan.

Viranomaiset siis ovat laatimassa kansalaisten kustannusarvio- ja pisteytysjärjestelmää, joka luovutetaan maksutta sekä julkisille että yksityisille toimijoille. Sinne kirjataan terveyshistorian lisäksi sosioekonomisia muuttujia, kuten koulutus, ikä, työllisyys, perhesuhteet tai asuinpaikka. Jokaisesta laaditaan riskiprofiili yhdistelemällä olemassaolevia tietokantoja. Meillä itsellämme ei ole oikeutta tietää mitä kaikkea tietoa meistä tässä uudessa rekisterissä on. Asiasta ei muistettu kertoa edes tietosuojavaltuutetulle, joka nyt kysyy minkä lain tai lainkohdan mukaan THL katsoo voivansa toimia näin.

Näyttää aika selvältä, että toiminnalla ei ole minkään lain antamaa oikeutusta. Henkilörekisterilain mukaan rekisteröitävältä pitää olla lupa, omat tiedot pitää voida tarkistaa ja rekisteristä on oltava oikeus päästä pois milloin tahansa. Toukokuuussa voimaan tuleva EU:n tietosuoja-asetus on vielä omaa lainsäädäntöämme tiukempi.

Saapa nähdä, mitä THL vastaa. Pahoin pelkään, että se sanoo toimivansa tulevaisuudessa säädettävän lain mukaisesti. Näinhän meillä on sote- ja maakuntauudistusta tähänkin asti hoidettu. Viranomaiset valmistautuvat täyttä päätä, vaikka mitään lainsäädäntöä sotesta tai maakunnista ei ole olemassakaan. Jo yli vuosi sitten perustettiin Maakuntien tilakeskus Oy,  jolla ei vieläkään ole lainsäädännöllistä pohjaa. Sinne siirretään maksutta kuntayhtymien omaisuus.

Nyt ei kuitenkaan puhuta rakennuksista ja laitteista, vaan jokaisen ihmisen hyvin henkilökohtaisista ja luottamuksellisista terveystiedoista. Niistä kootaan rekisteri, joka annetaan yksityisten terveyspalvelujen tuottajien käyttöön. Eikä siinä vielä kaikki. Soteuudistuksen yhteydessä toteutettavaksi suunnitellaan myös omahoito- ja digitaaliset arvopalvelut -hanketta (ODA).

Siinä jokainen voisi halutessaan antaa itsestään ja elintavoistaan tietoa Omakantaan, jota siis käytetään nyt laadittavana olevan pisteytyksen pohjana. Tätä varten perustettiin vuosi sitten uusi SoteDigi -yhtiö. Tällä hankkeella on tarkoitus tehostaa julkisia terveyspalveluita ja säästää kustannuksissa. Hanke myös mahdollistaa terveystietojen kaupallisen hyötykäytön eli myymisen.

Ja sehän sopii ainakin pääministeri Juha Sipilän ajatusmaailmaan. Viime helmikuussa hän oli sitä mieltä, että Kelan hallussa olevilla terveystiedoilla voi ihan hyvin olla markkinahinta. Liikemiehelle kaikki on kauppavaraa.

Maailmalla Facebookin perustajaa hiillostetaan käyttäjien tiedoilla rahastamisesta, mutta meillä suunnitellaan vielä arkaluonteisempien tietojen kokoamista ja niillä rahastamista. Touhu on käynnissä kaiken aikaa, ja sen pääarkkitehtina häärii maamme hallitus. Tämän hallituksen tyypillisin piirre näyttää olevan olemassaolevasta lainsäädännöstä piittaamattomuus ja kaiken myyminen.

En nyt viitsi ruveta maalailemaan uhkakuvia siitä, mihin kaikkeen kansalaisten pisteytys yhteiskunnallisen rasitteen mukaan voi johtaa. Ehkä se selviää sitten, kun Kela-korttien väri vaihtuu pisteytyksen mukaiseksi.

Minä olen aina kuvitellut, että yhteiskunta on kansalaisia varten. Nykyisin näytämme olevan yhteiskunnalle pelkkä rasite ja menoerä, josta kuitenkin voi viedä saada jonkinlaisen hinnan markkinoilla. Sitä paremman, mitä terveemmästä on kysymys.

 

 

 

 

 

Kommentit (131)
 1. Rea Peltola
  11.4.2018, 09:32

  ”Ihmiset ovat pelkä kulu” on ollut jo pitkään yleinen ajatus, kumma kyllä.
  Itse asiassa ihmiset eivät ole kulu, vaan pohjimmainen syy, miksi taloutta pyöritetään.
  Ruuan, energian ja tarpeellisten tarvikkeiden sekä terveydenhoidon ja opetuksen tuottaminen on välttämätöntä, jotta ihmiskunta voi lainkaan säilyä hengissä.
  Rahatalous taas on sopimuksenvarainen asia, joka voidaan hoitaa yhtä hyvin yhdellä tai toisella tavalla.
  Siinä vaiheessa jos rahatalous romahtaa, (ja niin on käynyt ihmiskunnan historiassa vaikka kuinka monia kertoja), palataan jälleen konkreettisten asioiden vaihtotalouteen.
  Raha on toki kätevä tapa hoitaa vaihdantaa ja kerryttää valtaa sinne minne sitä kulloinkin halutaan kerryttää, mutta eihän sillä ole itseisarvoa.
  ”Raha on pohjimmiltaan vain luottamusta siihen, että joku lopulta vastaa maksusitoumuksesta” on oikeastaan ihan hyvä määritelmä, joka pitäisi taloustieteilijöidenkin muistaa.

 2. No niin … Saatiin eutanasiakeskustelulle pohjatietoa. Jos ei pisteet riitä (tai niitä on liikaa – kuinkapäin nyt sitten meneekään) niin voidaan käyttää sitä entisen virkamiehen lokerikkoa.
  Hoidetaan
  Hoidettu
  Aika hoitaa
  Meinaan jotta senverran on meikäläisellä ajantuomaa huollontarvetta, että ei taida pisteet sopia (kuin viimeiseen kohtaan).

  1. Pipsa Mäntykangas
   11.4.2018, 10:04

   Saat AIKAMIES mun pisteet jos tarvit❤️

   1. Ehkä voit tienata pisteilläsi, vrt päästökauppa:
    ”… kaikki päästökaupassa mukana olevat yritykset eivät pysty jatkamaan päästöjen tuottamista entisellään. Joidenkin yritysten on siis kannattavaa vähentää päästöjään ja myydä siten vapautuvat päästöoikeudet muille tarvitseville.”

Kommentointi suljettu.