Näennäisaktiivisuutta

Nyt kun tietoja aktiivimallin vaikutuksista on ruvennut tihkumaan, niin aktiivimallia kannattaneet poliitikot ovat kehuneet sen aktivoivaa vaikutusta. Heidän puheidensa mukaan puolet työttömistä on aktivoitunut juuri aktiivimallin ansiosta. Media puolestaan on kertonut paheksuen, että puolet ei ole tehnyt yhtään mitään työllistyäkseen.

Jonnekin on kadonnut tieto siitä, että aktiivimallilla ei ole mitään vaikutusta työllistymiseen. Saman verran eli vajaa puolet olisi täyttänyt aktiivimallin vaatimukset jo viime vuoden lopussa, jos aktiivimalli olisi silloin ollut voimassa. Aktiivimallin vaikutukset ovat työllistymisen suhteen plus miinus nolla.

Muuta aktiivisuutta on tullut lisää senkin edestä. Ilmeisesti hallitus laskee positiiviseksi asiaksi Kelan ja työttömyyskassojen tukkeutumisen huolestuneista kysymyksistä, joihin ne soveltamisohjeiden puuttumisen takia eivät osanneet edes vastata. Asiakkaiden unettomat yöt ja stressi ovat aktiivisesti lisääntyneet.

Aktiivimallin positiivisista vaikutuksista ei ole mitään todisteita, vaikka hallitus haluaa niitä koko ajan nähdä. Sen sijaan nollavaikutuksia ja suorastaan negatiivisia puolia ei haluta nähdä. Aamulehden kyselyyn vastanneet työttömyyskassat kertovat ne sille, joka haluaa nähdä. Eniten ovat lisääntyneet neuvonnan tarve ja leikkauksen aiheuttama työ. Työttömien työllistymiseen niillä ei ole mitään vaikutusta.

Työ tulee lisääntymään myös Kelassa, joka ei vieläkään ole toipunut toimeentulotuen myöntämisen siirron aiheuttamasta shokista. Viime vuoden alussa Kela aiemmista vakuutteluistaan huolimatta meni tukkoon, ja asiakkaat joutuivat odottamaan tukeaan laittoman kauan. Kela joutui palkkaaman uutta väkeä, jonka koulutus on vieläkin kesken. Taloussanomien mukaan Kela tekee päätöksissä suorastaan alkeellisia virheitä, joita asiakkaat joutuvat muutoksenhaulla korjaamaan. Läheskään kaikki eivät osaa tai ymmärrä hakea muutosta, sillä meillä on totuttu luottamaan viranomaisten osaamiseen. Nykyisin voi muuttaa vanhan sanonnan lapsen asialle laittamisesta, että pane Kela asialle ja tee oikaisuvaatimus perään.

Aktiivimallin leikkaukset lisäävät toimeentulotuen tarvetta, joten Kela työllistyy lisää. Tuen hakijat joutuvat seuraamaan aktiivisesti Kelan päätösten lainmukaisuutta ja sitä varten perehtymään sekä lakiin että hallintomenettelyyn. Tämä kaikille täysin turha hakemus- ja valitusrumba on aktiivimallin näkyvä seuraus.

Turhan tekemisen lisääntyminen monessa paikassa ja taloushuolien lisääntyminen ovat siis ainoita aktiivimallin näkyviä seurauksia. Jotenkin tämä pelkkiä ongelmia aiheuttavan tyhjän pusaaminen sopii hyvin tämän hallituksen linjaan. Sitähän se tekee itsekin koko ajan.

Kommentit (68)
 1. Markku Kemppainen
  17.4.2018, 08:45

  Viimeksi eilen kuulin, että yli 6-kymppiset työttömät täyttävät te-keskusten kurssit leikkausten pelossa vaikkei heillä ole aikomustakaan työllistyä sen jälkeen. He estävät näitä kursseja oikeasti tarvitsevien sinne osallistumisen. Minä otan leikkauksen vastaan ja lähden heinäkuussa eläkkeelle. Se on kutpai työelämä. Takaisin en tässä ilmapiirissä enää kaipaa.

  1. Noin kolmannes työttömistä on yli 50-vuotiaita joiden on liki mahdotonta saada palkkatöitä. Mitä lähempänä eläkeikää on sitä mahdottomammaksi muuttuu. Kunnissa , joissa on tämän vuoden loppuun asti käynnissä työllisyyden kuntakokeilut, on kokeiluihin valittu vaikeasti työllistyvät. Siis mm yli 50-vuotiaat. Kuntakokeilut tarjoavat myös koulutusta ja kursseja, mutta ei ole varmaa ovatko ne kaikki aktiivimalliin hyväksyttyjä kursseja, joten voi olla että leikkaus tulee vaikka osallistuukin kursseille. Sekavaa siis on ja sekavammaksi vain mene mikäli aktiivimalli 2 hyväksytään eduskunnassa.

   1. Jenna Paalanen
    18.4.2018, 11:24

    Ainakaan Kuopiossa kaupungin hommiin ei pääse. Kävin TE-toimistossa juttelemassa.

  2. Kimmo Paaso
   17.4.2018, 12:06

   Saman kuulin myös, ja tässä on taas esimerkki miten aktiivimalli aiheuttaa vain lisäongelmia. Ne jotka tarvitsevat tuota kurssia, jotka siis haluavat ja joilla on mahdollisuus työllistyä joskus ja jossain, heille ei niitä paikkoja ole kun vanhemmat ja vaikeasti työllistyvät valitaan ensin.
   No, tämä on kyllä tiedossa hallituksen rosvokoplalle, ja hommahan menee juuri kuin he sen ajattelivatkin menevän: leikkausta ja nöyryyttämistä. Tulee se päivä kun ilmenee että sipilän jusa on sairasta päästään, sekä muut pellet munattomia eunukkeja jotka pääsee korkeintaan koskemaan näistä jalkovälistä. Tästä seurauksena hirvittävä alemmuuskompleksi, heikko itsetunto ja valtava kiusaamisvietti. Paska maa, paska kansa. Sadan vuoden päästä tästä minun lauseesta i on tullut ikivihreä, kuolematon totuus.

  3. Raili Sergejeff
   17.4.2018, 19:32

   Jotenkin vastenmielinen kommentti.

   Joskus on pakko lähteä vaikkapa kurssille, jos uhkana on tulojen leikkaus. Jos tulot ovat jo muutenkin sillä rajalla, että joutuu kerjäämään sukulaisilta ruokaa, lähtee mielellään kurssille. Monella ne ovat!

   Kymppikin on iso raha joillekin työttömille.

   Itsekin jään heinäkuussa eläkkeelle, mutten halua, että tuloistani leikataan, ne ovat nytkin jo valmiiksi pienet. Olen yrittänyt päästä kurssille, mutten ole päässyt. Sitäpaitsi ovathan ne kurssit jonkinlainen henkireikäkin.

   Pitäisikö minun tuntea huonoa omaatuntoa siitä, että yritän säilyttää vähänkin elantoni, etten joudu kerjäämään? Laskut maksan aina, vaikka ruuasta säästäen. Sekään ei aina riitä, silloin kun on ollut useampia lääkärikäyntejä.

   On ala-arvoista syyllistää yli kuusikymppisiä! Syytetään sen sijaan niitä, jotka ovat oikeita syyllisiä.

   Hyvin se propaganda on näköjään toiminut – että laitetaan heikompiosaiset toisiaan vastaan.

   1. Markku Kemppainen
    18.4.2018, 09:50

    Tahallaan haluat pahoittaa mielesi. Minun kommenttini perustui uutisissa kerrottuun tosiasiaan kaikilta osin. Minun työttömyysturvaani leikataan 4,65 % huhti-kesäkuun ajalta eikä minulla ole mitään mahdollisuutta tehdä yhtään mitään välttääkseni sen. Luuletko, että se riemastuttaa? Ei töitä, ei kursseja ja tuo yrittäjänä työllistyminen on niin isoa huuhaata, ettei tosikaan. Olen nimittäin sellainen ollut kymmenisen vuotta. Ihmisillä on vapaus toimia niinkuin haluavat. Vaikka mennä kurssille yli 6-kymppisinä. Minä vain totesin, että näin kerrottiin uutisissa. Turha minulle on alkaa selittämään elämää. Minä tiedän millaista se on.

  4. niin onko työmarkkinatukea saavan mitään järkeä ylipäätään täyttää aktivointiehtoja sillä pelkästään matkoihin menee rahaa usein paljon enemmän kuin se 32,40 euroa kuukaudessa mitä alennus tulisi olemaan . esimerkkinä nämä kaikenmaailman höpöhöpö kurssit joista ei ole mitään hyötyä työttömälle.
   tunnen erään ihmisen joka joutui velkaantumaan kun ei ollut rahaa kulkea kurssille mutta kun pakko oli.

   se on sitten eri asia ansiosidonnaista saavan kohdalla kun alennus on reilusti yli 100 euroa kuukaudessa tai enemmän.

   1. Ai jaa. Oma ansiosidonnaiseni oli 660 € netto. Ei muita tukia. 10 € on viiden päivän ruoka.

  5. ”Viimeksi eilen kuulin, että yli 6-kymppiset työttömät täyttävät te-keskusten kurssit leikkausten pelossa vaikkei heillä ole aikomustakaan työllistyä sen jälkeen”

   Kaikki, jotka ovat ilmoittautuneet työttömiksi työnhakijoiksi saadakseen korvauksia, ovat kirjallisesti vahvistaneet halunsa työllistyä.

 2. Pitkäaikaistyötön
  17.4.2018, 09:04

  Aikoinaan kansakoulussa luettiin satuja hölmöläisistä kansanvalistuksellisessa tarkoituksessa. Niiden tarinoiden kautta oli tarkoitus oppia, että elämässä ei kannata pusata tyhjää. Hölmöläisten tuottamatonta näennäisaktiivisuutta oli muun muassa peiton lyhentäminen toisesta päästä ja jatkaminen toisesta, tai valon kantaminen säkillä mökkiin.

  Hallituksen ja eduskunnan pojat ja tytöt eivät siis oppineet näitä elämän perustotuuksia kansakoulussa/peruskoulussa. Osa meistä muista oivalsi nämä asiat jo natiaisena.

  Seuraavat eduskuntavaalit ovat 14.4.2019.

Kommentointi suljettu.