Uuninpankkopoika Saku Timonen
Uuninpankkopoika Saku Timonen

Näennäisaktiivisuutta

Nyt kun tietoja aktiivimallin vaikutuksista on ruvennut tihkumaan, niin aktiivimallia kannattaneet poliitikot ovat kehuneet sen aktivoivaa vaikutusta. Heidän puheidensa mukaan puolet työttömistä on aktivoitunut juuri aktiivimallin ansiosta. Media puolestaan on kertonut paheksuen, että puolet ei ole tehnyt yhtään mitään työllistyäkseen.

Jonnekin on kadonnut tieto siitä, että aktiivimallilla ei ole mitään vaikutusta työllistymiseen. Saman verran eli vajaa puolet olisi täyttänyt aktiivimallin vaatimukset jo viime vuoden lopussa, jos aktiivimalli olisi silloin ollut voimassa. Aktiivimallin vaikutukset ovat työllistymisen suhteen plus miinus nolla.

Muuta aktiivisuutta on tullut lisää senkin edestä. Ilmeisesti hallitus laskee positiiviseksi asiaksi Kelan ja työttömyyskassojen tukkeutumisen huolestuneista kysymyksistä, joihin ne soveltamisohjeiden puuttumisen takia eivät osanneet edes vastata. Asiakkaiden unettomat yöt ja stressi ovat aktiivisesti lisääntyneet.

Aktiivimallin positiivisista vaikutuksista ei ole mitään todisteita, vaikka hallitus haluaa niitä koko ajan nähdä. Sen sijaan nollavaikutuksia ja suorastaan negatiivisia puolia ei haluta nähdä. Aamulehden kyselyyn vastanneet työttömyyskassat kertovat ne sille, joka haluaa nähdä. Eniten ovat lisääntyneet neuvonnan tarve ja leikkauksen aiheuttama työ. Työttömien työllistymiseen niillä ei ole mitään vaikutusta.

Työ tulee lisääntymään myös Kelassa, joka ei vieläkään ole toipunut toimeentulotuen myöntämisen siirron aiheuttamasta shokista. Viime vuoden alussa Kela aiemmista vakuutteluistaan huolimatta meni tukkoon, ja asiakkaat joutuivat odottamaan tukeaan laittoman kauan. Kela joutui palkkaaman uutta väkeä, jonka koulutus on vieläkin kesken. Taloussanomien mukaan Kela tekee päätöksissä suorastaan alkeellisia virheitä, joita asiakkaat joutuvat muutoksenhaulla korjaamaan. Läheskään kaikki eivät osaa tai ymmärrä hakea muutosta, sillä meillä on totuttu luottamaan viranomaisten osaamiseen. Nykyisin voi muuttaa vanhan sanonnan lapsen asialle laittamisesta, että pane Kela asialle ja tee oikaisuvaatimus perään.

Aktiivimallin leikkaukset lisäävät toimeentulotuen tarvetta, joten Kela työllistyy lisää. Tuen hakijat joutuvat seuraamaan aktiivisesti Kelan päätösten lainmukaisuutta ja sitä varten perehtymään sekä lakiin että hallintomenettelyyn. Tämä kaikille täysin turha hakemus- ja valitusrumba on aktiivimallin näkyvä seuraus.

Turhan tekemisen lisääntyminen monessa paikassa ja taloushuolien lisääntyminen ovat siis ainoita aktiivimallin näkyviä seurauksia. Jotenkin tämä pelkkiä ongelmia aiheuttavan tyhjän pusaaminen sopii hyvin tämän hallituksen linjaan. Sitähän se tekee itsekin koko ajan.

Kommentit (68)

 1. Markku Kemppainen

  Viimeksi eilen kuulin, että yli 6-kymppiset työttömät täyttävät te-keskusten kurssit leikkausten pelossa vaikkei heillä ole aikomustakaan työllistyä sen jälkeen. He estävät näitä kursseja oikeasti tarvitsevien sinne osallistumisen. Minä otan leikkauksen vastaan ja lähden heinäkuussa eläkkeelle. Se on kutpai työelämä. Takaisin en tässä ilmapiirissä enää kaipaa.

  • Liisa

   Noin kolmannes työttömistä on yli 50-vuotiaita joiden on liki mahdotonta saada palkkatöitä. Mitä lähempänä eläkeikää on sitä mahdottomammaksi muuttuu. Kunnissa , joissa on tämän vuoden loppuun asti käynnissä työllisyyden kuntakokeilut, on kokeiluihin valittu vaikeasti työllistyvät. Siis mm yli 50-vuotiaat. Kuntakokeilut tarjoavat myös koulutusta ja kursseja, mutta ei ole varmaa ovatko ne kaikki aktiivimalliin hyväksyttyjä kursseja, joten voi olla että leikkaus tulee vaikka osallistuukin kursseille. Sekavaa siis on ja sekavammaksi vain mene mikäli aktiivimalli 2 hyväksytään eduskunnassa.

   • Jenna Paalanen

    Ainakaan Kuopiossa kaupungin hommiin ei pääse. Kävin TE-toimistossa juttelemassa.

  • Kimmo Paaso

   Saman kuulin myös, ja tässä on taas esimerkki miten aktiivimalli aiheuttaa vain lisäongelmia. Ne jotka tarvitsevat tuota kurssia, jotka siis haluavat ja joilla on mahdollisuus työllistyä joskus ja jossain, heille ei niitä paikkoja ole kun vanhemmat ja vaikeasti työllistyvät valitaan ensin.
   No, tämä on kyllä tiedossa hallituksen rosvokoplalle, ja hommahan menee juuri kuin he sen ajattelivatkin menevän: leikkausta ja nöyryyttämistä. Tulee se päivä kun ilmenee että sipilän jusa on sairasta päästään, sekä muut pellet munattomia eunukkeja jotka pääsee korkeintaan koskemaan näistä jalkovälistä. Tästä seurauksena hirvittävä alemmuuskompleksi, heikko itsetunto ja valtava kiusaamisvietti. Paska maa, paska kansa. Sadan vuoden päästä tästä minun lauseesta i on tullut ikivihreä, kuolematon totuus.

  • Raili Sergejeff

   Jotenkin vastenmielinen kommentti.

   Joskus on pakko lähteä vaikkapa kurssille, jos uhkana on tulojen leikkaus. Jos tulot ovat jo muutenkin sillä rajalla, että joutuu kerjäämään sukulaisilta ruokaa, lähtee mielellään kurssille. Monella ne ovat!

   Kymppikin on iso raha joillekin työttömille.

   Itsekin jään heinäkuussa eläkkeelle, mutten halua, että tuloistani leikataan, ne ovat nytkin jo valmiiksi pienet. Olen yrittänyt päästä kurssille, mutten ole päässyt. Sitäpaitsi ovathan ne kurssit jonkinlainen henkireikäkin.

   Pitäisikö minun tuntea huonoa omaatuntoa siitä, että yritän säilyttää vähänkin elantoni, etten joudu kerjäämään? Laskut maksan aina, vaikka ruuasta säästäen. Sekään ei aina riitä, silloin kun on ollut useampia lääkärikäyntejä.

   On ala-arvoista syyllistää yli kuusikymppisiä! Syytetään sen sijaan niitä, jotka ovat oikeita syyllisiä.

   Hyvin se propaganda on näköjään toiminut – että laitetaan heikompiosaiset toisiaan vastaan.

   • Markku Kemppainen

    Tahallaan haluat pahoittaa mielesi. Minun kommenttini perustui uutisissa kerrottuun tosiasiaan kaikilta osin. Minun työttömyysturvaani leikataan 4,65 % huhti-kesäkuun ajalta eikä minulla ole mitään mahdollisuutta tehdä yhtään mitään välttääkseni sen. Luuletko, että se riemastuttaa? Ei töitä, ei kursseja ja tuo yrittäjänä työllistyminen on niin isoa huuhaata, ettei tosikaan. Olen nimittäin sellainen ollut kymmenisen vuotta. Ihmisillä on vapaus toimia niinkuin haluavat. Vaikka mennä kurssille yli 6-kymppisinä. Minä vain totesin, että näin kerrottiin uutisissa. Turha minulle on alkaa selittämään elämää. Minä tiedän millaista se on.

  • Mikko

   niin onko työmarkkinatukea saavan mitään järkeä ylipäätään täyttää aktivointiehtoja sillä pelkästään matkoihin menee rahaa usein paljon enemmän kuin se 32,40 euroa kuukaudessa mitä alennus tulisi olemaan . esimerkkinä nämä kaikenmaailman höpöhöpö kurssit joista ei ole mitään hyötyä työttömälle.
   tunnen erään ihmisen joka joutui velkaantumaan kun ei ollut rahaa kulkea kurssille mutta kun pakko oli.

   se on sitten eri asia ansiosidonnaista saavan kohdalla kun alennus on reilusti yli 100 euroa kuukaudessa tai enemmän.

   • Elina H

    Ai jaa. Oma ansiosidonnaiseni oli 660 € netto. Ei muita tukia. 10 € on viiden päivän ruoka.

  • Harri

   ”Viimeksi eilen kuulin, että yli 6-kymppiset työttömät täyttävät te-keskusten kurssit leikkausten pelossa vaikkei heillä ole aikomustakaan työllistyä sen jälkeen”

   Kaikki, jotka ovat ilmoittautuneet työttömiksi työnhakijoiksi saadakseen korvauksia, ovat kirjallisesti vahvistaneet halunsa työllistyä.

 2. Pitkäaikaistyötön

  Aikoinaan kansakoulussa luettiin satuja hölmöläisistä kansanvalistuksellisessa tarkoituksessa. Niiden tarinoiden kautta oli tarkoitus oppia, että elämässä ei kannata pusata tyhjää. Hölmöläisten tuottamatonta näennäisaktiivisuutta oli muun muassa peiton lyhentäminen toisesta päästä ja jatkaminen toisesta, tai valon kantaminen säkillä mökkiin.

  Hallituksen ja eduskunnan pojat ja tytöt eivät siis oppineet näitä elämän perustotuuksia kansakoulussa/peruskoulussa. Osa meistä muista oivalsi nämä asiat jo natiaisena.

  Seuraavat eduskuntavaalit ovat 14.4.2019.

 3. AKK

  Ylen aamu-tv:n jälkipörssissä kolme ns. asiantuntijaa jatkoi selittelyään työllistymisestä, työvoimavajeesta, upeista mahdollisuuksista joita irtisanomisuojan heikentäminen luo työntekijöille, samaan soppaan kaikkea syrjäytymisestä ja perheiden perustamisesta ja syntyvyyden pienenemisestä selvästikin vailla mitään tajua niiden elämästä joita puheet koskee. Uskomatonta keskinäistä löyhää höpinää Ja itsensä viihdyttämistä. Ei sanaakaan esim. siitä ettei 250000 työttömälle riitä 30000 avointa työpaikkaa.
  Seurustelu-upseereina tällä kertaa Leena Mörttinen, Heikki Pursiainen, Tiina Helenius keskustelivat vähemmän ryppyotsaiseti talouden liikahduksista, sampanjalasi vain puuttui kädestä. On se niin kepeää että suoraan sanoen alkoi etoa. Näin se maailma muuttuu, toisen ahdinko on toiselle kepeää alaleuka löysänä käytävää seurustelua nyt jo julkisestikin, ennen sentään samaa edes hiukan peitettiin.

  • Eino

   Aamulla ennen lähtöä ennätin katsoa kyseistä Jälkipörssiä. Jaan AKK:n ajatukset. Yhteisessä kuplassaan keski-ikäiset samanmieliset talouskoulutetut onnellisina höpisivät kiittelyitä samanmielisen hallituksen päätöksille. Ihan kuin olisivat kipanneet sampanjansa ennen lähetystä, vaikutti jengin tunnelma niin huolettoman keveältä, ja todellisuutensa samalla valovuosien päässä siitä todellisuudesta, missä elävät syrjäytetyt nuoret miehet, joiden lapsentekohaluttomuutta jutustelussaan ihmettelivät. En tiedä, millä mandaatilla esim Pursiainen lähetyksessä oli. Ainakin hän on mukana ajatushautomo Liberassa, jonka puheenjohtajana tällä hetkellä on – markkinoiden entistä laajempaa vapautta ajavan ”pajan” omien nettisivujen mukaan – kokoomuksen Lepomäki. On olemassa muunkin suuntaisia talouden ajatuspajoja, mutta ihmeen harvoin niiden edustajia pääsee Ylessäkään ääneen. Olen ko huomiosta heittänyt jopa palautetta, mutta enää en viitsi. Kun ne siellä on kerta päättäneet olla pelkästään vallan äänitorvia, niin ei kai sille purnaava yksittäinen kansalainen sitten mitään voi. Silti uskon, että muutosta menoon on tulossa vaikka seuraavan finanssiromahduksen jälkeen, kun nämä nuoret syrjäytetyt sukupolvet alkavat hahmottaa, mitä on jäljelle jäänyt ja mitä on edessä.

   • anna

    Laittaisin ehkä kuitenkin sitä palautetta YLElle. Itsekin yritän jaksamiseni rajoissa (tehdään töitä nykyään 1,5 ihmisen edestä yhdellä palkalla). Jos me emme tätä tee, niin siellä YLE-kuplassa voidaan vaikka kuvitella, että muuta todellisuutta ei edes ole. Ja mehän se maksamme heidänkin palkkansa.

    Kyllä YLE kaivaa omaa kuoppaa nykyisellä linjalla, sillä ihmisten asenteet alkavat muuttua negatiiviseksi ja niinpä YLE voidaan pian lakkauttaa ilman, että ketään kiinnostaa. Ja tähänhän päättäjät tuntuvat tähtäävän. Voi kuitenkin tulla vielä aika, jolloin YLEn journalismiin tulee muutos. Jos taas YLE ei enää ole, niin sitä ei voida muuttaa.

  • Make

   Uuden pääjohtajan kunniaksi pääuutislähetyskin on nousukauden kiihkeää rummutusta propagandatyylillä, jossa on puolet Pohjois-Koreaa ja puolet ostoskanavaa.

   Ja jatkossa iloisuus varmaan jatkuu, siis EKn ja hallituksen iloisuus.

   Onnea silti Merja Ylä-Anttilalle!

   • Markku Kemppainen

    Eikä tässä vielä kaikki! Kaupan päälle saat numeroidun timantin, joka on poimittu Jeesuksen syntymäluolan katosta. Ihan totta, tällainen mainos pyöri kaupallisen teevemainonnan räjähtäessä silmille pari vuosikymmentä sitten.

  • Markku Kemppainen

   Minuakin yököttää tuo lauma. Heillä ei ole mitään kosketuspintaa siihen, millaista on tänäpäivänä olla työntekijänä jatkuvan pelon alla firmoissa. Jatkuva uhka irtisanomisesta ja siitä, että jos näin käy saako mitään työtä sen jälkeen. Nämä heittelevät vain akateemisen kepeästi ”positiivisia” letkautuksia mistä tahansa aiheesta pikkurilli pystyssä. Että on se niin hienoa olla kultapossukerhon jäsen, kun ei tarvitse huolehtia toimeentulostaan. Niinkuin meidän, jotka heille sen silkkisen ja samettisen elämän mahdollistamme.

   Elokuva- ja näyttämöalalla on alkanut miituu -puhdistus. Paljon enemmän sitä tarvittaisiin firmoissa. Siellä on niin paljon ala-arvoista johtamista ja vallankäyttöä, josta edelleen vain vaietaan. Ikään kuin mitään ongelmaa ei olisi. Se kupla pitää puhkaista.

 4. Sauli

  Yksi suomalaisten, varsinkin vanhemman plus 50 kymppisten keskeisimmistä arvoista on työ. Elämä on rakentunut työstä saatavan aineellisen ja henkisen pääoman ympärille. Vähintäänkin se on ollut viha/ rakkaussuhteen kaltainen riippuvuus. Kun tällaiselta ja uskon että heitä/ meitä on paljon, viedään yksi keskeinen asia elämästä, niin selvää on että ongelmia syntyy ilman hallituksen syyllistämistäkin. Fakta lienee, että aktiivimallin vastustus on suurinta siinä osassa työttömiä jotka kokevat että ulkopäin annetut, sanellut vaatimukset ovat kohtuuttomia. Kun ylimmän auktoriteetin (kyllä me plus viisikymppiset olemme auktoriteettiuskovaisia) puolelta annetaan ymmärtää, että olemme epäkelpoja, niin kyllähän me sen otamme tosissaan. Kun oma aktiivisuus on todettu riittämättömäksi ja meitä rangaistaan, niin kyllä siinä masentuu kovinkin lapiomies.

  Jos on meillä työttömillä on totuttelemista uuteen yhteiskuntaan jossa yhä useampi työ katoaa automaatioon, niin toivoisi että eduskuntakin sen ymmärtäisi. Lienee fakta, että työ on katoavaa kansanperinnettä ja yhä useamman rooli tulee olemaan syrjäytyminen jos asialle ei tehdä kiiruusti jotain. Nykyiset toimet ovat tekemisen irvikuvaa. Aktivointi ei voi olla sitä, että yhä useampi ihminen pakotetaan työvoimareserviksi tai työttömyyden ympärille rakennetun epämääräisen bisneksen mahdollistajiksi. Ilmainen työ ja kyykkyhyppely aktivoinnin nimessä ovat ihmisarvoa halventavia ja hitainkin lapiomies ymmärtää mistä asiassa pohjimmiltaan on kyse. Siksi onkin hiukan ihmeellistä, etteivät korkeaa palkkaa nauttivat ja valtaa käyttävät päättäjät asiaa ymmärrä. Ei vaikka sitä on yritetty rautakangesta vääntää usean kokemusasiantuntijan voimin.

  Siksi ainoa johtopäätös lienee, että meillä on köyhiä, ei köyhyyttä vihaava, ihmisvihamielinen hallitus jonka työttömien kyykyttämiselle ei ole kuin ideologisia perusteita. Ja että meillä on ihmisvihamielinen ja lyhytnäköinen kansa joka sallii sen, että osalta kansalaisista lähes riistetään ihmisarvo.

  • Tommi Tuominen

   Juuri näin. Sitä niin toivoisi, että edes kansa ymmärtäisi kuinka pahantahtoisista ihmisistä hallitus koostuu mutta ei. Ei näy olevan toivoa varsinkaan kun maksettu media vielä osallistuu petokseen… Kurjat on ajat eikä valoa ole luvassa.

  • jk

   Älä ole tollanen änkyrä. Positiivisuus on paljo kivempaa. Hallitus on tehnyt paljon tasa-arvon ja oikeudenmukaisuuden eteen. Lue vaikka mitä Sipilä sanoo :https://www.juhasi.fi/blogi/2018/04/17/24404. Tollasista positiivisista jutuista tulee paljo parempi olo ku tälläsistä negatiivisista.

   • töytön

    Juhis on köyhien suuri ystävä ja toki palkkion ansaitsee seuraavissa eduskuntavaaleissa. Monet työttömätkin ilon kyyneleitä vuodattaa hienolle hallitukselle, töitä tehdessään.

    • Markku Kemppainen

     Kim Jong Sipilä! Pystyttäkäämme hänen kunniakseen 50 metriä korkea patsas Kempeleen torille, jossa hän viittoo uuden loistavan tien tälle kansakunnalle. Ikuisesti eläköön hän ja hänen kuolematon aatteensa.

    • Markku Kemppainen

     Ja työttömänä me vasta ilon kyyneleitä voimmekin vuodattaa kun me korvauksemme leikkauksella osallistumme tämän kansakunnan kestävyysvajeen korjaamiseen. Omalta, häviävän pieneltä osaltamme. Mutta ME OLEMME MUKANA! Ja siirrämme ruoka- ja lääkeostoksemme kansakunnan hyvinvoinnin hyväksi.

   • AKK

    Siinäpä Sipilä iloitsee kun ensin köyhiltä ja pienituloisilta leikkasi satasen ja antoi kympin takaisin, jätti sitten indeksileikkurit nakertamaan vielä kymppiäkin jotta valtio ei velkaantuisi ja siirsi yhdeksän kymppiä Sotessa tuhlattavaksi jos ei omaan taskuun. On se positiivinen kaveri Ja tekee kaiken hymyssä suin. Juhasi 😉
    Aktiivimallilla leikkasi työttömiltä ja laittoi Jarpan, tuon uskollisen sinisen julistamaan ilosanomaa työttömille: työvoimapalveluihin satsataan 200 henkilön työpanos. Aikun jalomielistä. Jarppasi 😉
    Se vain jäi sanomatta että nuo työvoimapalvelut joita lisättiin maksoivat ne työttömät joilta aktiivimalli leikkasi tai leikkaa. Ja taas jäi lähes 90% Sipilän taskuun tai Sotessa tuhlattavaksi. Työ, työ, työ huusi Petteri, ettekö ole samaa mieltä, työ, työ, työöööö! Petterisi 😉
    Olipa meillä mahtava oikeudenmukaisuus- ja työllisyysriihi! Kaikki, Juha, Petteri, Sampo ja koko mahtava kokoomus/siniset/kepu-kuoro yhtyivät ylistykseen. Hyvin menee mutta menköön, pannaan taloutta kuntoon, hip hei! Oppositio ei ymmärrä taloudesta mitään, luulisi punatulkunkin ymmärtävän toteaa sininen m…u ja juhlat jatkuu, hip hei.

    Juu työtä tarttis sanoi työtön, siis palkkatyötä! Ja elääkin pitäis. Ja ihmetteli että mikä ihme on kun tuo positiivisuus ei vaan meinaa tarttua, vaikka hallitus kuinka julistaa ilosanomaansa ja näyttää nauttivan olostaan.

   • Sauli

    Positiivisyys on perseestä…

    Tuosta mainospätkästä voisi tai oikeastaan pitäisi tarkistaa faktat, jolloin saataisiin ehkä hiukan totuudenmukaisempi kuva siitä miten hallituksen toimet ovat todella parantaneet köyhimpien toimeentuloa ja selviytymistä byrokratiaviidakossa.

    Kaikki tiedämme sentään sen, ettei talouskasvu ole hallituksen ansio, se kasvaa hallituksesta huolimatta. Työttömyys on pienentynyt, mutta kuinka paljon siitä on osa-aikatyätä ja erilaisia toimenpiteitä. Etuisuuksia on leikattu ja aukkoja paikataan nyt laastarilla. Joku saattaa hyötyä, useimmat ei. Jne.

    Sipilän hallituskauden jäljiltä Suomen työmarkkinat tulevat näyttämään samalta kuin verkkokauppa Amazonin varasto, työntekijät kusevat pulloon, koska eivät ennätä kiireiltään vessaan. Yritä siinä olla positiivinen.

 5. iikka

  Aktiivisuudeksi ei myöskään lasketa, jos tekee 15 tuntia palkkatöitä JA PÄÄLLE 200€ edestä yritystoimintaa. Pitää olla jompaa kumpaa täysi määrä eikä eri aktiivisuuden muotoja voi yhdistellä. Täysi susi koko aktiivimalli; nöyryyttävää kyykyttämistä…!

  • Markku Kemppainen

   Mitä yritystoimintaa on 200 euron edestä kolmessa kuukaudessa? Johan sinä maksat yelliä melkein tonnin tuossa ajassa?

   • iikka

    Esimerkiksi laskutuspalvelun kautta tehty työ, jossa edelleen on epämääräisyyksiä siinä milloin henkilö on yrittäjä ja milloin ei. Jos onnistuu saamaan asiakkaat tuon kolmen kuukauden aikajaksolla niputettua kahden viikon sisään , saattaa saada sivutoimisen yrittäjyyden nimikkeen, mutta jos sama määrä asiakkaita hajautetaan koko aikavälille, onkin päätoiminen yrittäjä. Aivan sama vaikka kuinka onkin laskutuspalvelua käyttäessään palkansaaja, niin TE-toimiston ja Kelan tulkinta asiasta on mitä ikinä sattuukin…

 6. Älytön Pohtija

  Turhaa tehdään ja tyhjää pussataan. Mikä mahtaa olla konsultin palkkio työttömän aktiiviseksi paijaamisesta? Mitä maksaa konsulttifirman verkkokurssi, jonka naputtelee läpi viidessä minuutissa?
  Puhutaanko näistä mitään ja mistä ne rahat tulevat? Riittävätkö leikkurista saatavat ”mukasäästöt” näihin tulonsiirtoihin?

  • Kaija Savolainen

   YRITYSTUKIEN VASTUSTAJA

   Ko konsulteille maksetaan liian hyvin ja siksi eräskin konsultti tuumasi: ”Toivon näiden työttömien kurssitusten kestävän hamaan tappiin asti. Rahantuloa ei voi estää.” – Ko konsultti oli aikaisemmin yksinyrittäjä ja sai kaikki mahdolliset yrittäjätuet Avekilta ja ELY-keskukselta. Julkisesta avustuksesta huolimatta yritys ei tehnyt liiketoimintaa, koska liikeidea ei ollut elinkelpoinen. Nyt häntä kiinnostaa enemmän työttömien selkänahasta revitty raha.

   Näitä rahassa kieriskeleviä konsulttiyrityksiä ovat: Valmennuskeskus Public, Springhouse, Arffman Consulting ja Cimson. Ne tarjoavat työnhaku- ja uravalmennusta sekä koulutusta.

   • Markku Kemppainen

    Ne koulutukset ovat ihan huuhaata. Tarkoitettu lähinnä niille, jotka eivät mistään tiedä mitään. Aikuisten päivähoitoa. Nämä konsultit ovat muutamankin kerran saaneet meikäläisen sisäisen raivon partaalle. Että tuommoinen pöljä tulee selittämään miten sanotaan päivää. Ja tätä jatkuu koko viikon. Ensin kerrataan päivääsanomisen syntyhistoria, sen filosofia, teoria ja käytäntö, miksi se on tarpeellista. Sitten vähitellen tarkastellaan ruumiinosia, millä se tehdään. Kokeillaan ja makustellaan, miltä käden liikauttaminen päivääsanomisen asentoon tuntuu. Ihan itsenäisesti. Sitten seuraavana päivänä voidaan jo lähestyä kumppania, jolle sanotaan päivää. Seuraavana päivänä sitten sanotaan kuuluvalla ja selvällä äänellä päivää, katsotaan silmiin ja puristetaan jämerästi kättä. Sitten seuraava päivä käytetään palautekeskusteluun ja luotaillaan tunnelmia miltä päivääsanominen tuntui. Ja määritellään kohderyhmiä kelle tämä päivääsanominen tulisi tehdä. Ja eikun päivääsanomaan. Kylläpä olikin antoisa kurssi ja nyt helpottaa.

    • Markku Kemppainen

     Tulipahan rakennettua kurssi ihan tuosta vain. Käyttäkää hyväksenne ja rahastakaa niin perkeleesti! 😛

 7. Päivi Halla

  Mueheni kyseli kursseja joita tarvitsisi työllistyäkseen TE-toimistosta, kertoi että kun olisi nämä kuljettajan ammattipätevyyskurssit käytynä niin olis varma työpaikka. Vastaus kuului et ”kato sieltä netistä”.. heppu varmasti tiesi ettei näitä kursseja ole!

 8. töytön

  Näitä ”minä oppijana” ja ”työstä yöhön” ym kiiltokuvien liimaus-kursseja on ostettu reilusti lisää työkkärin toimesta. Aktiivisuutta kait sekin ja meneepähän työllistymismäärärahat oikeisiin taskuihin.

 9. Antonio

  Hallituksen touhuista tulee mieleen ennen muuta jallitus, vähän samaan tyyliin kuin seuraavat kotoisemmat esimerkit kertovat:
  —-
  Eka:
  Kaverini haluaa kaljalle. Mikä on kätevin konsti päästä pois tarvitsematta nolona tunnustaa kaljanhimoaan ja haluaan päästä välillä vain pois kotoa? Haastaa jostain pikkuseikasta riitaa, kunnes emäntä kiihtyy alkaen odotetusti ja mahdollisesti loputtomiin naputtaa. Täytyy siis tietää mistä pikkuseikasta ryhtyy häntä haastamaan. Sitten voikin äyskäistä: ”Ei täällä voi olla kun joutuu kuuntelemaan tommosta mäkätystä!”, paiskaa oven jälkeensä kiinni ja lähtee helpottuneena kapakkaan. Jess! Hyvin meni!
  Kaveri kertoi tämän minulle itse.

  Toka:

  Mies soittelee vaimolle:
  ” Mis oot, käytkö kaupassa? Nälkä! Mihin aikaan tuut ?” Vaikuttaa huolenpidolta ja asioidenhoidolta, mutta taustalla voi olla halu viipyä tunti pitempään sivusuhteen hellässä huomassa.
  —-
  Epäilen, että hallituksen haahuimmat, myöhemmin peruttavat esitykset ovat esimerkkien sakeata savua, jonka suojissa ja aiheuttaman (politiikassa julkisen) kohkauksen aikana voidaan VNn remmissä valmistella Jotakin Todella Suurta !
  Kuten tuo yllättäen uutisoitu pisteytys! Tai biopankkiasia.

  Lehdistö tarttuu nykyisin helpommin hallitukselle mieluisiin mielipiteisiin- ainakin se vaikutelma tullut – mutta miten VOI OLLA mahdollista, että vapaana pidetty suomalaislehdistö nuolee Suomen huonointa hallitusta?
  Entä sitten surkuhupaisa ministeri Saarikon toteamus ( 14.4.2028 Minna Isoaho:
  Sote vaarantaa potilasturvallisuuden/
  US puheenvuoro):

  ”… Ministeriä harmittaa esimerkiksi se, että sote-suunnitelmia ei saa tehdä pienessä piirissä salaa, vaan tiedotusvälineet pyrkivät kertomaan asioista silloin, kun niihin voidaan vielä keskustelulla vaikuttaa”.

  Käsittämätön toteamus!

  Epäilyttävä ja käsittämätön on myös hallituksen ikioma, lähes yksityinen juttu: savuverhon taakse kätketty Vake. Koska hallitus ei siitä pukahda, eipä lehdistökään. Missä piileksivät nykyisin tutkivat journalistit? Ei minulle riitä A-studion vain puolen tunnin pituinen yritelmä, jossa samat inttäjät kutsutaan puputtamaan jargoniaan, eikä toimittaja, vaikka ehkä saattaa pyrkiä aidosti Hyvään Kriittiseen keskusteluun, ehdi päästä asioiden ytimeen.
  ” Valitettavasti aika loppui, mutta keskustelu varmaankin jatkuu”.

  Hallituksen touhuilut synnyttävät
  kasvavaa epäluuloa.
  Syy on yksinomaan Suomen SOT(e/-ku)-porukan, johon ei valitettavasti voi pätkääkään luottaa.

  Olen yrittänyt selvittää, mikä maa on meitä niin paljon ”edellä” uusliberalistisessa kehityksessä, että on jo tuhon oma. Argentiina? Mikä on uusliberalistisen suuntauksen ääripiste? Ehtiikö se tulla tämän hallituksen kaudella?

  • AnItte

   Erinomainen kirjoitus ANTONIOLTA. Hänen esittämäänsä kysymystä olen itsekin miettinyt eli ”Mikä on uusliberalistisen suuntauksen ääripiste? Ehtiikö se tulla tämän hallituksen kaudella?”

   Päädytäänkö uusliberalistisin keinoin uusfeodalismiin? Jos lopputulos on uusfeodalismi, niin en usko siihen päädyttävän vielä tällä hallituskaudella. Sote- ja maakuntauudistuksen eli sosiaali- ja terveydenhoidon ”myymisen” läpimeno olisi ilmeisesti iso askel tällä tiellä, jossa Suomea myydään pala palalta yritysten hallintaan. Herrajestas, en olisi ikimaailmassa uskonut joutuvani miettimään ja pelkäämään tosissani tällaisia suomalaisena Suomessa.

   Tätä Aaron Kallisen kirjoitusta (17.2.2012) olen nyt tutkinut ja etsinyt aiheesta lisää netistä. Lainaan kirjoituksen kokonaisuudessaan osoitteesta https://aaronkallinen.wordpress.com/2012/02/17/uusfeodalismin-lyhyt-historia/

   ———-
   Uusfeodalismin lyhyt historia

   Viime vuosikymmenien politiikkaa, johon on liittynyt pääomaliikkeiden vapauttaminen ja usein myös tuloerojen kasvu, nimitetään perinteisesti uusliberalismiksi.

   Uusliberalismi on Björn Wahlroosin kaltaisten henkilöiden kannattamaa politiikkaa ja perustuu ajatukseen siitä, että mahdollisimmat vapaat markkinat ovat parhaat ihmisten hyvinvoinnille. Uusliberalismiksi on toisaalta syytetty mm. kehitysmaiden yksityistämisiä, jotka ovat kurjistaneet ihmisten elämää nostaen esim. veden hintoja. Samat kuripaketit ja yksityistämisvaatimukset, jotka aikoinaan kohdistettiin kehitysmaihin, kohdistetaan nyt Eurooppaan – etenkin Kreikkaan, mutta muutkaan eivät ole täysin turvassa.

   Uusliberalismi perustuu mm. Friedrich von Hayekin ja Milton Friedmanin ajatuksiin. He katsoivat markkinoiden olevan parhaimmillaan itseohjautuvina, jolloin kaikkinainen valtiointerventio on haitallista. Tätä ohjenuoraa on noudatettu hyvin valikoivasti 1970-luvulta tähän päivään. Elinkeinotuet, maataloustuet ja tullimuurit ovat nimittäin kuuluneet länsimaiden keinovalikoimiin niiden puolustaessa elinkeinoelämänsä etuja. Todellinen markkinaliberalismihan olisi tarkoittanut esim. maataloustukien lopettamista ja Euroopan markkinoiden avaamista kehitysmaiden maataloustuotteille. Uusliberalismin airueena monesti pidetty Ronald Reagan oli itse asiassa protektionistisin Yhdysvaltain presidentti sitten 1930-luvun. Viime vuosikymmenellä taasen verodollarien syytäminen sotimiseen ei ollut Yhdysvaltain hallinnolle ongelma, vaikka yleiseen terveydenhoitoon niitä ei riittänytkään.

   Ei siis ihme, että markkinoiden vapautta vaativat ultraliberaalit tai libertaarit älähtävät kuullessaan termiä uusliberalismi käytettävän puhuttaessa 1980-luvun jälkeisistä konservatiivisista ja blairilais-kolmastieläisistä hallinnoista. Vielä vähemmän touhu muistutti markkinoiden itseohjautuvuutta vuosina 2008-2009, kun veronmaksajien rahoja käytettiin pankkien tukemiseen, jotta ne eivät kaatuisi. Luovan tuhon libertarismissa pankit olisivat kaatuneet ja vastuuttomat pankkiirit päässeet soittamaan haitaria Lontoon metroon. Kuplan puhkeaminen olisi johtanut luovaan tuhoon, joka olisi tervehdyttänyt järjestelmän, mutta aiheuttanut paljon yhteiskunnallista tuhoa.

   Nyt kun pankit ovat selvinneet finanssikriisin puhkeamisen aiheuttamista tappioista, on aika leikata taas julkista sektoria ja myydä julkista omaisuutta mielellään pilkkahintaan sijoittajille. EU:sta ollaan tekemässä kilpailijaa globaaleille markkinoille sivuuttamalla demokratia Kiinan tapaan. Kilpailu globaaleilla markkinoilla tarkoittaa erilaisten keinojen yhdistelemistä: tehostavaa kampittamista yhteiskunnan alaportaille ja protektionistista hyysäystä yläportaille.

   Talouden vapauskin on vähän niin ja näin. OECD:n tilastojen mukaan yli puolet maailmankaupasta käydään kansainvälisten konsernien sisällä. Keskittynyttä järjestelmää voidaankin kutsua kapitalistiseksi suunnitelmataloudeksi.

   Näin ollen uusliberalismin sijaan uhkana on uusfeodalismi. Aivan kuten vanhassakin feodalismissa, yhteiskunta on jakautunut etuoikeutettuun rälssiin ja vallasta poissuljettuun rahvaaseen. Pääoma ylittää rajat kuin entisaikojen kuningassuvut, mutta työväki on sidottuna kotimaahan. Tämä on myös se ilmiö, joka etenee shokkidoktriinin tavoin, ei suinkaan mikään taloustieteen oppikirjojen teoria.
   ———-

   • Antonio

    Kiittaa noyrasti, ja lisaa taman:

    https://www.hs.fi/teknologia/art-2000005645109.html?share=e220a7eacaa60d7f1f0238ac71542526
    Eläketurvakeskus opetti
    koneelle, mitkä ominaisuudet ennakoivat työkyvyttömyyttä – Tulos:
    Kone ennusti työkyvyttömyyden kaksi vuotta etukäteen

    Tamahan tarkoittaa, etta pisteytyksiin saadaan tyottomyysennakointikin.
    Mutta missa viipyy tyopaikkojen pysyvyyden ja laadun ennakointi? Esimerkiksi suhteessa yritystukiin? Niitakin voisi pisteyttaa?

 10. mark

  YLE ei ainakaan tule parantamaan tapojaan uuden toimarin myötä. Työvoimapulaa pukkaa ja laiskoja työttömiä on tulevaisuudessakin pilvin pimein, veikkaan. Lainataanpa tulevaa toimaria tämän päivän pravdassa:

  ”Uusi toimitusjohtaja puhuu myös Ylen ja kaupallisen median yhteistyön puolesta.
  – Nyt kun media Suomessakin on joutunut kovaan kansainväliseen kilpailuun, on yhteistyö julkisen palvelun ja kaupallisen median välillä entistä tärkeämpää. Me tarvitsemme hyvin toimivaa kotimaista mediaa, joka kykenee tarjoamaan suomalaisille parhaat mahdolliset sisällöt, Ylä-Anttila linjaa.”

  Selkokielellä: Kaupallinen media ei pärjää enää omillaan. On sotkettava lisää ”bisnestä” ja julkisia varoja. Hallituksen linjalla.

  • anna

   Aina, kun huomaatte objektiivisuuden puutetta YLEssä, antaa,ihmiset, palautetta. Muutoin meillä ei kohta ole edes YLEä, koska se on lopetettu. Ajatuksenjuoksu tähän on se, että ihmiset menettävät luottamuksensa YLEeen ja silloin se on päättäjien helppo lopettaa. Tämähän on päättäjien päämäärä. YLE itse vain ei ole sitä tajunnut. Siinä vaiheessa, kun YLE lopetetaan/yksityistetään, ei ole enää ketään puolustamassa objetiivista uutisointia. MIksi? Koska YLE on toiminut vallan sylikoirana eivätkä ihmiset enää arvosta sitä. Mutta mitä tilalle? Kaupallista mediaako? Millaista uutisointia se harrastaa? Täysin omistajiensa määrittelemää uutisointia ja journalismia. Niinpä meillä on odotettavissa lisää tositv:tä ja muuta sen kaltaista. Eikö kukaan oikeasti halua muuta?

  • anna

   Antakaa palautetta YLElle aina, kun vain on mahdollista. Tiedän, että tämä tie vaikuttaa aivan toivottomalta, mutta jos kaikki ja jatkuvasti antaa palautetta, niin ehkä se käänne vielä jonain päivänä tapahtuu. Ollaan sinnikkäitä!

   • mark

    Turhaa työtä ei viitsi. Milloin päättäjät ovat tässä maassa kansaa kuunnelleet? Maikkari sai vasta valtiolta sosialitukea 3 miljoonaa. Muuten ei pärjää kovassa kansainvälisessä kilpailussa. Käsiraha vasta, oletan, lisää on tulossa.

    Mediat pitäisivät olla nimenomaan riippumattomia toisistaan, juuri päinvastoin kuin uusi toimari sanoo. Nyt ne ovat liiaksi keskittyneitä, niin omistuksiltaan kuin sisällöltään. YLE’llä olisi mahdollisuus tehdä parempaa kun veronmaksajat maksavat, mutta se on taas liiaksi poliittisessa ohjauksessa. YLE ei kuuntele edes veronmaksajia. No, ehkä sitä kuuluisaa yhtä prosenttia joka maksaa vähän veroja.

 11. Leo Lastulevy

  Aikuisen velvollisuus on päästä rankaisemaan laiskoja ja veteliä lapsia. Eikä hinnallakaan ole väliä, kun asia on niin tärkeä. Valjastetaan valtion laitokset siihen, maksoi mitä maksoi. Lisätään valvontaa, luodaan rekistereitä, myydään listoja, palkataan lisää valvovia silmiä, kirjaavia käsiä ja ilmiantavia kieliä. Rekrytoidaan mainostoimisto brändäämään kampanjaa ja siihen sopivaa saksankielistä slogania.

  Työtön kun on kuin pieni lapsi, joka ei tajua että hän parasta tässä ajetaan. Ben sanoi sen jo. Perustetaan lisää kouluttavan kuntouttavia päiväkoteja ja lastenpuistoja. Puistotädeiksi tai kukkahattusediksi palkataan Pekka ja Pätkä. Tai ei sentään: he olivat liian höveleitä. Palkataan mieluummin Jammu-setä, niin tuhmatkin lapset oppivat nopeammin.

  • töytön

   Samoin Soteakin ajetaan köyhien ja heikompien etua ajatellen, on Ben todennut tvssään. Samoin tiedustelulaki auttaa heikoimpia ja aktiivimalli. Se kirottu oppositio jarruttaa näitä oikeiston ”auttamisia”, pahus vieköön :))

 12. Pitkät perinteet

  HS 16.4.2018 kirjoittaa aktiivimallin historiasta. Hätäaputöitä ja muuta kyykytystä on harrastettu jo ammoisina aikoina. Jos koneita on ollut, niitä ei ole käytetty, että on voitu teettää työt lapiohommina. Valitettavasti en enää löytänyt linkkiä juttuun.

  Joka tapauksessa, kyykytyksellä on pitkä historia. Jutun mukaan SKDL piti työllistämistöistä aivan erityisesti kiinni. Työ on suomalaisille kuin ilma jota hengitämme. Jos ilmaa ei saa, pitää antaa tekohengitystä. Luterilainen työmoraali yhdistettynä ankaraan maailmankuvaan sekä lapsesta työhön kasvattamiseen ei anna armoa köyhille, huonommin pärjääville, sairaille, vammaisille tai oikeastaan kenellekään muulle kuin niille joille vielä työtä riittää.

  Muut ovat roskaväkeä, loisia, nahjuksia. Ken ei työtä tee, sen ei syömänkään pidä. Haukkumasanoja ja sanontoja työttömille on kulttuurissamme niin paljon että koko kansa on niillä kyllästetty.

  Harmillisesti ajattelemaan kykeneviä yksilöitä on hyvin vähän. Eduskunnassakin heitä istuu vain kourallinen, jos sitäkään. Alan vakavasti olla sitä mieltä, ettemme edes ansaitse parempaa.

 13. J-P

  > puolet ei ole tehnyt yhtään mitään työllistyäkseen

  Tähän ryhmäänhän kuuluvat myös ne kaikkein passiivisimmat työttömät, eli he, jotka tekevät osa-aikatyötä, jonka tuntipalkka on liian pieni.

  • Servitus

   Tai kaltaiseni 0-tuntisopparilaiset, jotka eivät välttämättä saa kokoon edes 18 tuntia työtä kolmessa kuukaudessa.

   1. tarkastelujaksolla sain tarpeeksi töitä täyttääkseni aktiivisuusehdon, kuluvalla jaksolla tekee tiukkaa, 3. jakso aiheuttanee leikkuriin joutumisen.

 14. Pera

  Mutta TE-virkailijalle aktiivimalli on antanut uudet eväät määrätä työtön esim. työkokeiluun. Aktiivimalli toimii eräänlaisena kiihottimena ja muistuttimena TE-virjailijalle, että tämä työtön se ei olekaan ollut aktiviteetissa pitkään aikaan. Ja toki Kela ja työttömyyskassat ovat helisemässä tämän typerän lain johdosta.

 15. Saara Nieminen

  No nyt työttömät aktivoituvat valittamaan Kelan vääristä päätöksistä. Miten on, lasketaanko aktiivinen valittaminen eduksi työttömälle? Entä kun hakee aktiivisesti toimeentulotukea Kelalta. Riittääkö se todistamaan työttömän olevan aktiivinen?

 16. Rintsu

  Kukahan meillä aktivoisi hallituksen ja eduskunnan aivosolut johonkin järjelliseen?

  Yleensä suomessa keskitytään tekemään asioita oikein sen sijaan, että tehtäisiin oikeita asioita.
  Tää hallitus onnistuu tekemään väärätkin asiat jopa muodollisesti väärin, kun esitykset on jatkuvasti törmäyskurssilla ja jopa kaatuvat.

  Mutta pääasia on, että tapahtuu äkkiä ja paljon.
  Himputti kun lumet on sulaneet. Pitäisikö tilata lumikuorma, että pääsisin tekemään mahdollisimman paljon turhaa työtä? Kokeillakseni, että osaanko lapioida lunta palkatta.

 17. Antonio

  Kuuntelin hetken Eduskunnan keskustelua. Jain miettimaan tietaako hallitus ihan oikeasti mista puhuu kehuessaan kuinka tyottomyys on helpottanut “ ei ainoastaan tyottoman, vaan myos hanen lahipiirinsa elinoloja”?
  Voiko olla, ettei Orpo edes tieda, ettei 1 tunti viikossa duunia tai Kakslauttasessa etelasta tulevien 2 euron tuntipalkka plus asumiskulut paalle helpota elinoloja? Miksi ei tasta koskaan puhuta yksityiskohtaisesti? Tai siita, ettei kannata muuttaa toiselle puolrlle Suomea tyohon 6 kkn koeajan takia ja maksaa yhtaaikaa 2 asuntoa, ja ettei muuttoavustuskaan ole automaatio, vaan muuttoavustusanomus voidaan hylata?
  Joskus vaikuttaa , etta Eduskunnassa
  kaytetaan liian yleistavaa jargonia. Hallituksen porukalle tekisi hyvaa tietaa esimerkkeja elavasta elamasta, kun HEtkin ovat – jos niita luetaan – kuivakasta tekstia. Eika hallitus niita edes tee, vaan teettaa. Siksi orpot sipilat mykkaset, saarikot ja mattilat ovatkin tietamattomia. vehvilainenkin puhui tanaan Eduskunnassa ITT- teknologiasta 😬

  • Markku Kemppainen

   Hallitusta eivät elämän tosiasiat paina. Siellä on keksitty joku juttu ja kun ne silmät kiinni naama punaisena hokee sitä, niin saattaavat itse uskoa, että se on totta. Mutta kansa näkee, että hallitus steppailee munasilteen kaikkien nähden eikä sillä ole edes uusia vaatteita. Saatikka vanhoja.

 18. Atik

  Juuri niin Aktiivimalli pakottaa aktiiviseksi. Työttömän on pakko hakea töitä 18 tunniksi. Sitten ne ongelmat vasta alkavat. Työtodistus, palkkatodistus, käsittelyajat ja odottelut, karenssit ja tukien hakuprosessit, ei mitään järkee.
  Vankilasta seuraava lievempi versio on työsiirtola, jossa teet töitä, eli sinulla on mielekästä tekemistä ja saat päivärahaa. Tämän päivän työttömiä voi verrata näihin työsiirtola ihmisiin. Kohta ollaan kaikki tekemässä rekisterikilpiä, kunhan vain aktiivimalli täytetään.

  • Rintsu

   Vankila on huono vertaus.
   Jos sellistä pääsee tekemään vaikka linnunpönttöjä niin siinä saa edes tupakkarahat, mutta katto pään päällä ei vaarannu. Eikä tuomio pitene jos korppikotkanpönttöjen tekeminen talitinteille ei tunnu hyvältä.
   Työsiirtolassa (avovankilassa) taas voi tienata huomattavasti paremminkin kuin mitä työkokeiluissa. Paino sanalla voi. Se on silti vapausrangaistus. Mut katto edelleen pysyy pään päällä jos ei karkaa.
   Eikä asiassa ole mitään vikaa. Vakavaankin rikokseen syyllistynyt ansaitsee mahdollisuuden. Montako kertaa? En tiedä, mutta ainakin toisen.

   Työtön taas ei ole syyllistynyt muuhun rikokseen kuin siihen, että ei ole saanut töitä.
   Jos tekee linnunpönttöjä, niin on äkkiä linnunpönttöyrittäjä.
   Tai töissä Oy Korppikotka Ab:lla nollasopimuksella ilman tunteja.
   Katto pään päällä on koko ajan vaarassa.
   Tupakkarahat tulee jos tulee milloin tulee.
   Sit asiassa alkaakin olla jotain pielessä.

 19. AMK

  Miksi ei näy tälläisiä otsikoita aktiivimallista ja työllistymisestä ”Ministeri Lintilä Fortumin valekampanjasta: ”Harmittavaa, selkeästi vääristeltyjä uutisia” ???? Ei kukaan ole työllistynyt jos on tunnin viikossa töissä josta saa palkkaa 6,91 euroa. Haloo älypäät, miksi työllistynyt elää silti työttömyyskorvauksella???

 20. Sampo Makkonen

  Mennöö 5 vuotta ennen kuin aktiivimallin saavutuksista voidaan sanoa juuta taikka jaata. Tulloo niinmuodoin uudet työttömien sukupolvet, joiden käytöksestä emme tiiä mittään. Makrotason ilmiöt on vuoan semmottii, ne vaatii uottamista.

  • AMK

   Odottavan aika on pitkä-ja varsinkin jos odottaa tasapuolista kohtelua.

 21. anna

  Annetaan palautetta YLEn. uudelle vetäjälle. Itse annoin jo. Jos sinua epäilyttää tämä kaupalliselta kanavalta tullut hlö, niin anna palaa!” Itse annoin jo. YLE on meidän kaikkien, muistakaa se!

 22. Servitus

  HS:n mielipidekirjoitus: ”Vastikkeeton sosiaaliturva on työkykyiselle ihmiselle vaarallinen ansa. Eläköön risusavotta!”
  https://www.hs.fi/mielipide/art-2000005645188.html

  Osasin odottaa työttömät vanhuksia ulkoiluttamaan / marjoja poimimaan / katuja lakaisemaan tms. kommentteja Hesarin viime sunnuntain ”Mitä oli ennen aktiivimallia? Työttömät lähetettiin siirtotyömaille, ja ”lapiolinja” oli kansankin mielestä oikein” -artikkelin jälkeen, mutta en sitä, että joku ehdottaa vakavissaan risusavottaa. Koska siinähän ”sielun haavat umpeutuvat” ja maisemakin kaunistuu!

 23. mark

  Aamun ”uutisantia” plärätessä pistää silmään miten hirveän yllättyneitä politikot ovat päätöstensä seurauksista. No tuli sanottua, että meitä johtaa joukko ääliöitä. Ei tarvitse muuttaa mieltään.

 24. korvessa

  Kyllähän helppo raha konsulteille kelpaa, tässä kun ei kolmena edellisenä tarkastuskertana lähtenyt näihin ulkoistettuihin palveluihin mukaan, nyt sitten lähettivät ”kutsun” osallistua tähän samaan paskaan eri nimellä, parin viikon ilmoitusajalla tai ilmeisesti karenssia napsahtaa…

 25. Anonymous

  Hesari jatkaa linjallaan: https://www.hs.fi/mielipide/art-2000005645188.html

  Nyt on kuulkaas niin, että lehden ei tarvitse julkaista yhtään mitään, mitä se ei halua. Ilmeisesti hesari haluaa julkaista tämän aivopierun.

  Ymmärrykseni mukaan on kuitenkin olemassa ihan tutkittua tietoa näiden pakkotöiden tuottavuudesta. Linkkiä ei ole antaa, mutta asiasta kiinnostuneiden kannattaa selvittää, miksi esimerkiksi vankilat eivät enää käytä vankeja suon kuokkimiseen tai muuhun ”osallistuvaan” toimintaan. Vinkkinä voin antaa, että kustannuskalkyyli jättää viivan alle ison miinuksen. Mistähän tuo voisi johtua?

  PS. ”Risusavottaan” ei mennä nykyään ilman a) koulutusta b) työturvallisuuskoulusta c) jotain muuta, mitä?

  • töytön

   Aika hyvän provon joku heittäny:)) Olisikohan suomalaisista risuista vientituotteeksi? Hallitus varmaankin laittanut komitean tutkimaan asiaa.

  • AKK

   Tässäkin pätee se että vain järkevää työtä kannattaa tehdä ja totta kai niillä menetelmillä joita on nykyään käytössä. Jos esim. asunnoista on pulaa tai liikenneinfraa tarvitaan lisää, rakennuksia tai liikenneinfraa on kunnostettava, päiväkodeissa tai terveyskeskuksissa on henkilövajetta, ympäristön viihtyisyydessä on kohennettavaa jne. niin kyllä valtiokin voi olla aktiivinen ja laittaa hankkeita vireille oikeiden työpaikkojen luomiseksi, siinä sitä oikeaa työllistävää ”risusavottaa”. Orpo/hallitus ei vaan tajua, tai tajuaa mutta tarkoituksella unohtaa, että kansantalous muodostuu sekä ulkoisista että sisäisistä markkinoista ja laiminlyö sisämarkkinoihin panostuksen halutessaan tuhota julkisen sektorin työpaikat. Julkinen sektori tuo kuitenkin tärkeän osan BKT:stä.
   On se kumma miten ”järkevät”ihmiset haikailevat jatkuvasti hölmöläisten hommien perään ja palataan keskustelussa menneisyyteen. Ennen ojaa kaivettiin ja peltoja kynnettiin todella usein käsipelillä kun ei vielä ollut koneita, järkevää hommaa silloin muttei juurikaan nykyään. Kotihommissa kyllä edelleenkin käytössä, palkkatyötä jäänyt viime vuosisadalle. Vielä kauempaa on kansalaisten orjuuttaminen aktiivimallilla, olisko Belgian
   Kongo tähtäimessä.

 26. AKK

  En tiedä pelkäävätkö myös oppositiopoliitikot puuttua nykyiseen työllisyystilastoon ja työllisten käsitteeseen vai mikä on että selvät tilastokikkailut jäävät varsin vähäiselle huomiolle eduskuntakeskustelussa. Ihmettelen jos työllisen käsitettä ei kyetä oikaisemaan joksikin järkeväksi. Suoraan sanoen nykyinen käsite (1h/viikko) on erittäin haitallinen kaikkien alityöllisten kannalta ja käy entistä haitallisemmaksi kun kuuntelee hallituksen jatkuvaa kehuskelua työllisyysluvulla ja seuraa sitä kuinka toimet on suunnattu juuri tuo tilaston porsaanreikä edellä. Työllisenä tilastossa ei pidä näkyä ainakaan yhtään sellaista joka joutuu elämään samalla työttömyyskorvauksella.

  Jotta hallituksen leikkaukset ja muu haitallinen toiminta ei pääsisi unohtumaan niin opposition kannattaa havainnollistaa myös selkeillä tilastoilla se viesti jota aikoo pitää keskustelussa esillä, ettei fokus pääse unohtumaan sekavassa keskustelussa kuten usein tuppaa käymään. Myös selkeä lista hallituksen haitallisista tekemisistä on syytä pitää esillä ja jaksaa toistaa, toistaa, toistaa. Itsestään selvyyksiä, mutta tuntuvat unohtuvan turhan herkästi. Unohtamatta tietenkään valmisteilla olevaa Sote-puhallusta, tekemätöntä perhevapaa- ja yritystukiuudistusta. Ja oma viesti selkeänä!
  Hallitus tulee selittämään kaikki negatiiviset asiat yllätyksinä, puhumaan asian vierestä ja toistamaan vanhaa mantraa hyvistä tavoitteista työ, työ, työ, talous, talous,talous, velka, velka, velka, vaikka teot olisivat kuinka mitättömiä tai epätasa-arvoisia tahansa. Asioiden hämärtäminen on hallituksen tavoite. Välillä heittoja kommunismista, Neuvostoliitosta ja muusta menneisyydestä jossa tuntuvat elävän ja ottavan valikoiden mallia toimilleen, sinisiltä vain pelkkiä sutkautuksia jos sitäkään.

 27. mark

  Tuosta voi ladata TEM-työllisyyskatsauksen. http://tem.fi/julkaisu?pubid=URN:NBN:fi-fe201801252231
  Pitää lukea oikein, minne ovat työttömät hävinneet. Lisäksi pitäisi selvittää avoimien työpaikkojen laatu. Taulukko kertoo kyllä, että yleisillä työmarkkinoilla työllisten määrä on vähentynyt vuodessa 3,5%.

 28. Jyrki

  No mutta ensisijaisesti tärkeintä taitaa ollakin, että kaikki näyttää hyvältä politikoiden kannalta, jotka asioista päättäneet. Ja jos ei näytä niin laitetaan näyttämään. Ja vastaavasti taas näyttää pahalta työttömien kannalta, jotka taas ei ole asioista päättäneet eikä heitä ole edes kuunneltu siitä mikä voisi oikeasti olla aktivoivaa.

  Mediat taas tekee tästä osuutensa joka on varmasti myös suurin osa ja kertoo, että puolet työttömistä ei ole tehneet mitään aktivoituakseen. Sen jälkeen löytävät jostain työttömiä, jotka kertoo aktivoitumisen ihanuudesta pelkästään. Kun ne voisi kertoa myös asian toisenkin puolen. Mutta se jätetään kertomatta tai ainakin hyvin vähäiseksi se jää.

  Aivan kuin kaikki olisi suunniteltua lähes jokaista piirrettä myöten…

 29. Jarkko

  Huvittavaa muuten on se, että itseasiassa niistä ketä aktiivimalli koski yli puolet ei sitä täyttänyt, koska viranomaiset ovat aktiivimallin täyttäneisiin laskeneet mukaan myös ne työttömät ketä aktiivimalli ei edes koskenut.

  https://www.is.fi/taloussanomat/art-2000005646113.html

  Kuten jutussa sanotaan: ”Lukuun on laskettu mukaan myös ne, joilta ei ole edellytetty aktiivisuutta.”

  Tämä kikka on ilmeisesti tehty poliittisessa ohjauksessa, koska näyttäisi pahalta jos enemmistö työttömistä leimattaisiin lusmuiksi.

Kommentoi »

Comments are closed