Puurot ja vellit

-On tavan takaa kuultu väitteitä, joiden mukaan työttömyysturvaan liitetyt työnhaun velvoitteet ja pakot merkitsevät “orjatyötä”. Niin uskomattomalta kuin se kuulostaakin, Suomessa on siis keskustelijoita joiden mielestä työtön on “orjuudessa”, jos sosiaaliturva ei takaa elantoa ilman syyperusteita tai velvoitteita. Erityisesti “Uuninpankkopoika” Saku Timonen on ruokkinut tätä katsantokantaa.

-On niin ikään irvokasta syyttää työnhakuun tai sen tekoon velvoittavaa työttömyysturvaa “orjuuttamisesta”. Maailmassa on oikeasti orjuutta, siis ihmisiä, jotka kahlehdittuina ja vailla henkilökohtaista vapautta ja oikeustoimikelpoisuutta joutuvat raatamaan toisten käskyvallassa. Se, että hyvän sosiaaliturvan pohjoismaissa joudutaan miettimään vastikkeettomien etuuksien julkistaloudellista hintaa, ei tee meistä orjayhteiskuntia.

Näin sekoittaa Juhana Vartiainen blogissaan puurot ja vellit linkittämänsä yhden juttuni perusteella. Itse asiassa hän rakentaa näkemyksistäni klassisen olkiukon. Häneltä näyttää puuttuvan halu tai kyky ymmärtää sellainen perusasia, että sosiaaliturva ei ole palkkaa. Työttömyysturva on korvaus työttömyydestä, ja sen tarkoituksena on turvata työttömän eläminen sen aikaa, että hän saa palkkatyötä pystyäkseen elättämään itsensä. Työttömyysturvan tai jopa pelkän perusturvan vastineeksi tehtävä työ ei käytännössä poikkea orjuudesta, vaikka fyysisiä kahleita ei käytetäkään. Sitäkin enemmän käytetään henkisiä ja taloudellisia kahleita.

Vartiainen ei myöskään ole huomannut, että en ole koskaan vaatinut yhteiskunnan takaamaa elantoa ilman syyperusteita tai velvoitteita. Kaikki sosiaaliturva on syyperusteista. Toimeentulotuki on sosiaalihuoltoon kuuluva viimesijainen taloudellinen tuki, jonka tarkoituksena on turvata henkilön ja perheen toimeentulo ja edistää itsenäistä selviytymistä. Toimeentulotuen avulla turvataan henkilön ja perheen ihmisarvoisen elämän kannalta vähintään välttämätön toimeentulo. Näin sanotaan toimeentulotukilain 1 §:ssä.

Työttömyyskorvaus ei ole vastikkeetonta, vaan työttömän on oltava työmarkkinoiden käytettävissä, ja hänellä on aktiivinen työnhakuvelvollisuus. Työstä tai työvoimapoliittisesta toimenpiteestä kieltäymisen seuraamus on työttömyysturvan menettäminen määräajaksi.

Otan nämä lähtökohdat annettuna, ja kritiikkini kohdistuu Vartiaisen ja hänen kanssaan samalla tavalla ajettelevien pyrkimyksiin häivyttää sosiaaliturvan ja palkan välinen ero. Juuri siihen pyritään puheilla vastikkeettomista etuuksista, joiden julkistaloudellista hintaa kauhistellaan. Tästä käsitteiden tahallisesta hämärtämisestä kumpuavat vaatimukset tehdä sosiaaliturvan eteen työtä, ja siihen perustuu yhä lisääntyvä palkattoman työn määrä.

Vartiaisen suurin ongelma on, että hän puhuu teoriatasolla näkemättä ihmistä. Hänellä ei näytä olevan minkäänlaista käsitystä siitä, miltä työttömästä tuntuu tehdä palkatonta työtä kuntouttavassa työtoiminnassa tai työkokeilussa rinta rinnan sellaisen kanssa, joka saa samasta työstä palkkaa. Hän ei näe siinä edes ongelmaa, vaan pitää sitä julkistaloudellisena tarkoituksenmukaisuusharkintana.

Vartiainen antaa ymmärtää minun vaativan vapautta veronmaksajien rahoilla. En minä ole koskaan sellaista vaatinut, vaan vaadin ihmisille työtä ja palkkaa siitä tehdystä työstä. Ei tämän pitäisi olla liian vaikea ymmärtää.

Voisin tietysti ruveta miettimään sitäkin, että kukahan tässä vaatiikaan itselleen vapautta ja toisille pakkotyötä veronmaksajien rahoilla, mutta antaa olla.

Kuva: Sira Moksi

 

Kommentit (99)
 1. Jukka Laine
  28.4.2018, 08:43

  Ennen vanhaan orjille tuli asunto ja ruoka sentään automaattisesti. Isäntä katsoi ettei orja jaksa jos ei hänestä pidetä huolta.

  Kokoomus on rankempi isäntä.

  1. Rosa Warski
   28.4.2018, 19:07

   Juuri näin. Jopa Egyptin orjat söivät ja joivat. Kokoomuksen ideologiassa sosiaaliturva on jonkinlaista maagista palkkaa, jota ilmankin tulee toimeen.

   Vartiainen valittaa lisäksi, ettei ole kahleita. Ompas. Työtön on velvoitettu vastaamaan työkkärin tai työnantajien yhteydenottoihin, sekä etsimään työtä kokoajan työaikana. Esim. Viroon ei saa matkustaa “sanktioiden” uhalla.

   Ruoatta jättäminen on samanlainen “sanktio”, mitä muinaisessa maailmassa käytettiin orjia kohtaan.

   1. Jos sosiaaliturva rinnastuu palkkaan, niin silloinhan sen maksussa pitäisi olla samat säännöt kuin palkanmaksussa. Korjatkaa, jos olen väärässä, mutta käsittääkseni kela tarkoituksella maksaa etuudet siten, että ne eivät olisi yleisinä ryyppäyspäivinä (uusi vuosi, vappu, juhannus) käytössä vaan vasta seuraavana arkipäivänä….

 2. Vartiaisen kaikki ulostulot ovat vastenmielisiä. Ihmettelen hänen äänestäjiään.

  1. Esa Helakallio
   28.4.2018, 09:11

   Samaa mietin minäkin, mutta ihmisyyttä polkevat fasistit, tai kutsutkoon heitä kukin miten haluaa, ovat aina saaneet kannattajia. Historia näköjään nostaa aika ajoin näitä kummajaisia ilmoille ja vaikutusvaltaisiinkin asemiin. – Se ei paljon aikalaisia lohduta, että nämä ihmisyyttä halveksivat opportunistit myöhempi historiankirjoitus asettaa kansakunnan jätetunkiolle ja pysyvään häpeään.

   1. Faktantarkastaja
    28.4.2018, 15:11

    Suomi rankattiin epäempaattisimpiin kansoihin laajassa amerikkalaisen yliopiston tutkimuksessa.

    Se selittää sisällissodan. Se selittää myös hesarin sosiaaliturvaa halveksivan artikkelin, jonka mukaan enää ei ole varaa elättää ihmisiä sosiaalituilla.

    Suomen pisavoittajaIhmisillä ei ilmeisesti keskimäärin ole mitään käsitystä minkälainen kaaos seuraa sosiaaliturvan romahduksesta. Brasilian faveloihin pitäisi nuo kaikki uusliberaalia linjaa kannattavat lähettää oppiin. Se vaan, että kaikki eduskuntapuolueet vaikuttavat myös kannattavan uusliberaalia orjayhteiskuntaa. Suomesta voisi lähettää siis oikein ison delegaation vaikkapa Rion pahimpiin jengifaveloihin, missä liike nytinkin kannattama vapaa sääntelemätön markkinatalous toimii.

  2. Näillä “talousajattelijoilla” tuntuu järjestään olevan varsin heikot eväät ajattelussa.

   1. Jussi Laukkonen
    28.4.2018, 16:53

    Kas, kun Juhana-poika ei itse ole koskaan ollut oikeissa tuotannollisissa töissä. Tilastonikkari julkissekrorolla, ei siis edes palvelujen tukitehtäviä tekemässä.

    Juhanan omilla kriteereillä hän itse on ollut koko ikänsä yhteiskunnan elätti, syojatöissä jonninjoutavuusia puhumassa ja oikeiden töiden sivusta seuraajana.

    Tämä selittää täydellisen tietämättömyyden tuoman irsevarmuuden.

  3. Olen jonkun kerran katsellut ja kuunnellut hänen papatustaan eduskunnassa. Hänen ihmiskuvansa on fasistinen. Hän taitaa olla ainoa kokoomuspoliitikko joka on tunnustanut, että tämäntyyppisessä talousjärjestelmässä tarvitaan työttömyyttä, koska kansantalous hyötyy siitä. Jos niin kerran on, niin eikö ole ihan kohtuullista ja oikeudenmukaista että työttömiksi joutuneet saavat työttömyysturvaa? Joka tapauksessa meidän yhteinen sosiaalivakuutuksemme, jota kustanamme yhdessä, tarkoitus on taata taloudellinen turva työttömyyden, sairauden ja vanhuuden varalta. Rahasta ei ole pulaa, sitä on, ihan riittävästi. Vartiainen tietää sen.

   1. Juuri se että Vartiainen julistaa suureen ääneen että järjestelmä tarvitsee työttömyyttä samalla kun hän vaatii työttömiä järjettömään aktiivisuuteen tekee Vartiaisen ajattelusta erityisen sairaan ja vastenmielisen. Kun joskus ihmetellään mikä selittää hyvienkin ihmisten pahat teot, niin mikähän selittää Vartiaisen teot?
    Vartiainen saattaa ajatella toteuttavansa Neljättä valtakuntaa sairaan “nerokkaalla” tavalla.

    Siinähän Vartiainen on oikeassa että järjestelmä tarvitsee työttömiä. Tähän saakkahan järjestelmä on myös itse aiheuttanut haluamansa työttömyyden, nyt sitten työttömät, ay-liike ja työehdot halutaankin leimata työttömyyden aiheuttajiksi. Nerokasta!

    Onkohan seuraavana tiedossa Sipilän/Vartiaisen-kanavan rakentaminen työttömien voimin suomalaiseen graniittiin yhdistämään Oulujärvi-Päijänteeseen ja tietysti käsipelillä työttömien aktivoimiseksi.

   2. Petri Sakkinen
    29.4.2018, 06:53

    Vanhan laulun sanoin: “Kuka tarvitsee työttömyyttä? Minä en, eikä Nieminen, sitä tarvitsee järjestelmä tämä kapitalistinen.” Ja joutomies Vartiainen.

  4. Juhana-poika sai viime eduskuntavaaleissa 11 436 ääntä. Sopii kysyä, minkälaisten äänestäjien arvomaailman mukaista oli sitten nostaa Juhana eduskuntaan…?

Kommentointi suljettu.