Uuninpankkopoika Saku Timonen
Uuninpankkopoika Saku Timonen

Avoin vekseli

Toissapäivänä kerrottiin, että Terveystalo ostaa Attendon terveyspalvelut. Eilisen talousuutinen oli Mehiläisen myyminen luxenburgilaiselle CVC Capital Partnersin rahastolle.Kaupasta tiedotettaessa tämän uuden enemmistöomistajan osuutta koetettiin vähätellä, mutta eihän asia sillä muuksi muutu. Yksityisellä sote-alalla tehdään isoja järjestelyjä ja reviirit jaetaan lopullisesti. Tulossa on jättipotti, kun yritykset pääsevät viimeinkin lapioimaan veronmaksajien rahoja ties minne veroparatiiseihin.

Samaan aikaan maan hallitus ajaa keinoja kaihtamatta sote- ja maakuntalainsäädäntöä läpi. Sosiaali- ja terveysvaliokunta päätti hallituspuolueiden edustajien äänin olla antamatta lausuntoa julkisen talouden suunnitelmasta, josta puuttuvat kokonaan soteuudistuksen aiheuttamat lisärahoitustarpeet. Maa- ja metsätalousvaliokunta aikoi antaa pakettiin liittyvään lakiesitykseen lausuntonsa opposition edustajien kahvitauon aikana paikalle kutsuttujen varajäsenten äänin, mutta tuli onneksi järkiinsä.

Valtiovarainministeri Petteri Orpo kertoi eduskunnalle, että valinnavapaudella ei ole tarkoituskaan säästää, vaan se saa jopa maksaa lisää. Samaa sanoi heti perään pääministeri Juha Sipilä. Näin oli pakko tehdä, sillä valtiovarainvaliokunta paljasti bluffin. Ei synny mitään säästöjä, vaan on vain säästöpotentiaalia. Se potentiaali on teknologiassa ja digitalisaatiossa, kuten eilen kerroin. Niitä säästöjä varten tosin ei tarvittaisi koko sotea, vaan tulisi halvemmaksi tehdä ne uudistukset nykyiseen järjestelmään. Kaikkein yksityiskohtaisimmin säästöpuheiden onttouden paljasti ajatuspaja Libera, joka puhuu suoraan huijauksesta.

Ja huijaustahan ne puheet olivat ihan lakiestyksen perusteluja myöten. Valinnanvapauslainsäädännön perusteluissa sanotaan näin:

Valinnanvapauslaki on osa sosiaali- ja terveydenhuollon uudistusta. Tavoitteena on kaventaa ihmisten hyvinvointi- ja terveyseroja, parantaa palvelujen yhdenvertaisuutta, saatavuutta ja vaikuttavuutta sekä hillitä kustannusten kasvua. Kustannusten kasvun hillitseminen on myös varsin merkittävä tavoite, sillä uudistuksella tavoitellaan kolmen miljardin euron säästöjä tulevaisuudessa.

Yhteenvetona voi vain todeta, että koko sote- ja maakuntauudistuksen päätarkoitus on yksityistää terveydenhoito suuryrityksille. Unohtakaa höpöpuheet asiakaslähtöisyydestä ja pienyritysten mahdollisuuksista, unohtakaa kaikki aiemmin kerrotut perustelut säästöistä. Soten tarkoituksena on antaa avoin vekseli kansainvälisille suuryrityksille.

Kommentit (56)

 1. Markku Kemppainen

  Että minä vihaan sanaa säästö. Se kelpaa nykyjään minkä tahansa kusetuksen perusteeksi. Lähes koskaan nämä valehdellut säästöt eivät toteudu, eikä niistä löydy minkäänlaisia laskelmia. Joku vetää vain välistä pirusti rahaa pois veronmaksajilta. Siitä on kyse.

  • Pipsa Mäntykangas

   Älähän nyt Markku, ettet vaan ole käsitteille rajoitteinen😉

  • Tubettaja

   Uusliberaalinen kielenkäyttö on mielenkiintoista. Kun perustellaan voittoja, samassa lauseessa mainitaan työpaikat, säästöt, kun halutaan yksityistää. Siis kaksi asiaa, joilla ei ole mitään tekemistä toisten kanssa. Ja kaiken huippuna oli eduskunnan tuorein aivopieru: Muutetaan sopeutusmiseläkeen nimi sopeutumisrahaksi, vaikka sisältö pysyy samana, muuten paitsi, että sopeutumisrahaa todennäköisesti korotetaan ja edunsaajan ehtoja parannetaan.

  • Askoli47

   Yhtä inhottavaa on Sipilän talkoot, joihin oikeasti osallistuvat vain köyhät, sairaat köyhät, työttömät sekä sairaat työttömät. Saku kun olet lakimies, niin mitä mieltä olet, voisiko poliisi tutkia Sipilän hallituksen huijaukset ja nostaa kanteen niistä. Sillä joku tolkku pitää olla kiky-kusetuksella sekä verorahojen huijaamisellakin.
   Tuntuu minustakin siltä, että rikkaat terveydenhoitoalan firmat ovat voidelleet runsaalla kädellä ”kärkipäättäjiä”?

 2. Mm

  Sydäntäsärkevää. Kunnassamme säästöt terveydenhuoltoon tulevat sillä, että sijaisia ei enää oteta vaan henkilöstöä aletaan siirrellä yksiköstä toiseen. Minä näen sen heikennyksenä, mutta joku numeronpyörittäjä ihan loistavana ideana.

  • AMK

   Tai omaan pussiinsa vetäjänä, jos sattuu olemaan bistneksessä mukana..niinkuin eräs veljiensä kanssa kieroilija joka omistaa firman nimeltä ab suomi oy..oliko se niin??On se kumma ettei pressa virka(ota kantaa) mitään kun hänen työmaatansa myydään palapalalta.No kokoomukselle (sipilä on kokoomuslaisenmpi kuin kookomulaiset) ihan sama kunhan työn tekijät saadaan vain tekemään työtä sosiaaliturvalla palkkaa ei tarvitse enää maksaa kenellekkään, vaan palkkioita harvoille ja valituille jotka tätä kannattavat.

 3. stunned

  On säädettävä valtalaki ja hyväksytettävä se eduskunnan kesälomalla pienellä sisärenkaalla Krollin oopperan kellarissa. Pääministerin viran voi lakkauttaa ja korvata uudella Johtajan tittelillä. Sil sipuli, meil sipilä.

  Yksi mies, yksi tahto, yksi lompakko.

  • Kimmo Paaso

   Yes! Se oli siinä. Aamu pelastettu, uusi valoisa tulevaisuus odottaa meitä. Yksi mies, yksi tahto, yksi lompakko.

 4. Pitkäaikaistyötön

  Voiko kansalainen haastaa hallituksen oikeuteen maanpetoksesta? Tai tehdä hallituksesta rikosilmoituksen? Tai jotain vastaavaa? Kysyn tätä täysin tosissani, en vain suun pieksemiseksi.

  • Heli Heikkinen

   Olen mukana.

   • Päivi Tyni

    Minä myös.

    • Katriina

     Minä olen mukana! Kansa kadulle ja hallitus alas.

  • mark

   Jos lait maanpetoksista otettaisiin käyttöön, koko hallitus ja puoli eduskuntaa istuisi häkissä.

  • Tommi P.

   Mukana.

  • Mikko

   Itseasiassa kun CETA tulee voimaan, (tämä muuten hyväksyttiin edskunnassa hyvin vähäisellä median huomiolla) on hyvin mahdollista että joku ulkomaalaisomisteinen terveysjätti haastaa Suomen valtion oikeuteen kun huomataan että SOTE -uudistus menikin pieleen ja halutaan muutosta takaisin päin.

   • Raija

    Ilman muuta haastaa ja haastaa monessa muussakin asiassa eikä vain sotessa.

  • Erkki

   Minä myös!

  • Riikka Söyring

   Mukana ollaan.

   Alunperin oli selvää että sote-uudistuksen ainoa tarkoitus on siirtää varallisuutta verokeidasyrityksiin joissa eduskuntapuoluelaisilla onomistuksia.

 5. Jalmari

  Minäkin olen mukana. Î

 6. Antti Järveläinen

  Rumasti ei saisi sanoa, mutta Sipilä aloitti. Ensin Sipilä puhui kolmen miljardin säästöistä tai kolmen miljardin menojen hillinnästä soteuudistuksessa. Nyt julistetaan, että valinnanvapaudella ei säästöjä tavoiteltukaan! Ja nyt se rumasti sanominen: Sipilä pärjää valehtelussa Trumpillekin. Muistetaan nyt vielä sekin, että luvattiin olla leikkaamatta. Ja sitten leikattiin rajusti. Suomn tulevaisuus on raaka-ainetuottajana kiinalasille, kuten vanhanaikaisen metsäteollisuuden investoinnit kertovat. Kiinalaiset pyyhkivät, vaan suomalaisilla ei pyyhi hyvin. Verovaroilla saatetaan 2030-luvulla rahoittaa kaikki vireillä olevat Pulpi. Toki tässä hommassa ovat mukana Orpo ja Soinikin.

  Digitalisaatiosta saatava säästö on yhtä kukkua. Neljään miljardiin ei päästä, ei edes nollaan. Sen verran paljon ohjelmien, laitteiden jne uusiminen ja yhteensovittaminen maksaa. Digitalisaatio on vielä ensi svuosikymmenenkin rahanreikä, joka etsii todellista kustannustasoaan. Se on muuten paljon nykyistä korkeampi.

 7. Matti Hyttinen

  Kaikkihan suomessa menee kansainvälisille sijoitusyhtiöille,taloyhtiö jossa asun isännöintiä hoitaa englantilainen colliers yhtiö.Säästöt on jo alkaneet lämmityksen osalta.Osakeen omistajat viis veisaa mitä täällä suomessa tapahtuu kun vain tulee rahaa!

  • Jussi Parviainen

   Näin on! Miunka vuokratalossa ei lämmitetä kuin pientä makuuhuonetta, muut patterit kylmiä läpi talven ja reilusti alle 20 astetta! Mutta Hei! Äänestetään kokoomusta ja ollaan herrakansaa ja haukutaan lämpimikseen vaikka venäläisiä orjakansaksi

 8. Juhani Tanski

  Poliittinen dementia, moraalikato, omantunnon ohitusleikkauksen komplikaatiot…
  Sinisen takaispuolueen pampuille Soinille, Terholle ja Elolle on jo perustettu poliittinen saattohoitoyksikkö – Terho-koti.
  Olisikohan siellä tilaa vielä yhdelle – Juha Sipilälle?

 9. Nina

  Varsinkin Sipilä tietää, että hänen uransa ministerinä on päättymässä. Ei hän tyhmä ole. Pelaa itselleen nykyisen pätkätyön jälkeistä uraa.

  Vaatimus veroista Suomeen kilpailutuksen ehtona olisi suututtanut Sipilän kavereita. Suututtaa ei voi, kun mielii ministerikauden jälkeen huippuvirkoihin.

  • M.M.X.X.

   Poliittinen ura päättymässä ? Oletko varma ?

 10. Pipsa Mäntykangas

  Ei tällainen tavis ehdi edes huokaamaan kun nää terveysjätit taustalla tekee siirtojaan. Ja ulkolaiset sijoitukset jyllää, hallitus piti huolen ettei omistuspohjista saa mitään tietoa. Aika ”byebye” mm.Mehiläinen, joka mukamuka myyty suomalaisomistukseen.No ei tasan ole, sinne häipyi verorahoineen ja vihelsi mennessään.Mahdollista vain Suomessa.

 11. Antonio

  Liberan Kiesiläinen perustelee hallituksen sotehuijauksen kiitettävästi.
  Entä mitä kaikki etukäteisvalmistelut ympäri maata, tehty 100%n varmuudella siitä, että sipilän sote tulee, maksavatkaan? Saammeko koskaan näitä kuluja nähdä? Entä Apotti? Se on jo pitkällä!?
  Kiesiläinen sanoo:
  ”On olemassa riski että esimerkiksi Uudellemaalla sadoilla miljoonilla hankittu Apotti-järjestelmä saattaa jäädä joiltain osilta käyttökelvottomaksi. Väite että ICT-järjestelmät pitää uusia uudistuksesta riippumatta ei ainakaan päde juuri hankittuun Apottiin, jota ei ole vielä saatu edes käyttöön mutta jonka hankintaa tuskin on mahdollista enää perua. Apottia ei ole tarkoitus korvata vuosikymmeniin ja siitä saataisiin suurin hyöty ilman sote-uudistusta.”

  • M.M.X.X.

   Apotti on vanhaa teknologiaa ja sen kustannuksiksi on arviotu julkisuudessa tämän tästä 350 miljoonaa, todellisuudessa arvio liikkuu 700 miljoonan seutuvilla tässä vaiheessa.
   Suomessa on ihastuttu Tiedolle ja Accenturelle maksettaviin palkioihin ja lisensseihin ja massivisiin järjestelmiin.
   Mahdollisuus rakentaa avoimen lähdekoodin järjestelmä olisi halvempi ja ketterämpi mutta katsotaan nyt näitä toistuvasti kaatuvia ja pykiviä . Ehkä ihme tapahtuu ja homma alkaa pelittää.

 12. Päivi Tyni

  Lukekaa tämä artikkeli. Mitä tässä voisi tehdä ja vaikuttaa. MITÄ? Hirvittää lasteni tulevaisuus tässä banaanitasavallassa. Vittu
  https://www.finnwatch.org/fi/blogi/547-valtiovarainvaliokunnan-lausunto-julki-%E2%80%93-veroraportointipykaelaeae-ei-korjata

 13. Sauli

  Ihmiset kavahtavat kommunismia, mutta markkinaliberaaleja heidän tulisi pelätä. Eihän tässä sote veivauksessa pohjimmiltaan kyse ole tosiaan rahasta, vaan ideologiasta. Siitä että valtiolta halutaan valta pois ja siirtää se yritykselle ja pääomille. Jos sen sivutuotteena syntyy yksille tai kaksille lisäarvoa rahan muodossa, niin se nyt vain on niin.

  Kun valta kerran annetaan suuryrityksille, niin sen pois saaminen onkin sitten hiukan vaikeaa. Voit tietysti yrittää pyristellä irti Googlen tai Microsoftin vallasta ostamalla kilpailevan tuotteen, mutta ihan helpolla se ei käy, jos kohta ei ole kuin Google ja Microsoft. Kun mielestäni suuryrityksillä on taipumus laajentua kaikille elämän osa-alueille niin, että kohta me kysymme hallituksen sijaan neuvoa pörssiyrityksiltä, miten lakeja tulee laatia. Jos ette usko, käykää opintomatkalla jenkkilässä, kyllä jenkkilä opettaa.

  Hallituksen lapsenusko markkinoihin on todellakin lapsen uskoa. Yrityksen, suuren tai pienen vastuu on tehdä voittoa tavalla tai toisella. Yksityinen on aina tehokkaampi, koska se pyrkii karsimaan ylimääräiset rönsyt toiminnastaan. Sote puolella tuo ylimääräinen rönsy on maksukyvytön potilas. Ja jälleen kerran, menkää jenkkilään ja katsokaa mitä siellä tehdään maksukyvyttömälle potilaalle.

  Yksi mielipide… https://www.nly.fi/artikkeli/terveydenhuolto-amerikan-malliin

  • stunned

   Yhdysvalloissa terveyskeskuksen maksu on 300 dollaria pelkästä aulan penkillä jonottamisesta, jos nimi on ehditty kirjata järjestelmään (hallinnollinen perusmaksu). Lämmön mittaus voi maksaa 669 dollaria. Meillä kättäpäivää on sentään vain 20 euroa.

   Voxilla on paljon esimerkkejä huikeasta laskutuksesta. Huolestuttavinta on se, että hintaa ei koskaan ennakolta tiedä, koska se on liikesalaisuus. Yleensä villeimmätkin aavistukset ovat alakanttiin. Hinnat nousevat koko ajan.

   https://www.vox.com/2018/5/1/17261488/er-expensive-medical-bill

  • Liisa

   Timo Soinilla (jämäpuolue siniset) on punaviherfobiansa lisäksi fillarikommarikammo. On viime päivinä kirjoitellut plokiinsa niistä. Hän on pelkkä hallituksen narri, joka on paljastanut teevekameroiden edessä vaalikeskusteluissa täydellisen tietämättömyytensä koko Sotesta. Kun häntä fiksummat kokoomuslaiset kritisoivat, ja ihan aiheesta, Sipilän hallituksen Sote-valmistelua, niin Soini vain ölisee punaviherpesusta ja purskuttaa kommarifobiaansa. Mutta sinisillä on uusi logo, juu-u juu… (hohhoijaa)…

   Sipilä yrittää pitää Kepun rivit suorina, mutta nähtäväksi jää kuinka yhdenmukaisesti Kepun kansanedustajat lopulta äänestävät Sotesta. Jokunen heistä saattaa jopa ajatella, ja ihan itsenäisesti. Kokoomuksessa sentään on itsenäiseen ajatteluun kykeneviä.

   Täytyy vain toivoa, että järki voittaa. Että Soten valmistelu päättyy tällä kertaa tähän, ja sotelait eivät mene läpi eduskunnassa. Jos se kaataa hallituksen, niin se on pieni vahinko. Sipilän hallitukseen Soteen verrattuna.

  • Raija

   Sekä kommunismi ja äärimmäinen oikeistolaisuus missä muodossa hyvänsä ovat periaatteessa ihan sama asia. Kommunismissa vain ei uskalleta pitää rajoja auki mutta muuten on teot kansaa kohtaan ihan samat. Onhan kyllä täällä kuullut huutelua rajojen sulkemisesta eikä ollenkaan käsitetä että se mikä pitää ei toivotut ulkona voi ihan samalla vaivalla pitää sisällä olevat sisällä.

   • Liisa

    Minä en voi käsittää, että kun Sote-uudistukseen liityyvää valmistelua vaaditaan takaisin parlamentaariseen ja demokraattiseen valmisteluun, niin maamme ulkoministerin suusta tai päästä tulee ainoastaan kommari-, vihervasemmisto- ja homofobioita. Näitä Soini on pyöritellyt viime päivinä plokissaan.

    Soteen liittyvällä valmistelutyöllä tai sen asiallisella kritisoimisella ei ole mitään tekemistä kommunismin kanssa. Toisekseen: useimmat maailman kansantaloudet ovat kuten Suomi ns. sekatalouksia (niissä on piirteitä sekä sosialistisesta että kapitalistisesta talousajattelusta). Sosialismi ei ole kadonnut minnekään, kommunismista en osaa sanoa, koska maailmassa on ollut ja on yhä erilaisia sosialismin sovelluksia, mutta ei tietääkseni kommunistisia.

    • M.M.X.X.

     AIVAN oikein Liisa Kommunismin pelko on lähinnä naurettava provokatiivinen heitto tietämättömiltä tyhmille . Sivun täytettä kun ei ole mitään järkevää sanottavaa.

  • Riikka Söyring

   ACME

 14. Eino

  Liberan kanssa taloudesta eri linjoilla, mutta pakko antaa tunnustus Mikko Kiesiläisen ansiokkaalle lähdeanalyy-
  sille Hetemäen (todellakin) ”nolla”-arviopaperista. On ollut aistittavissa sekä tiedossakin, että valtionvarain-
  ministeriö ja kokoomus vetävät tarvittaessa usein yhteistä köyttä, mutta ylitettiinkö nyt tosiaan jokin raja
  eetisestä näkökulmasta katsottuna. Köykäinen sote-erittely käsissään viimetipassa valiokunnalle esiintynyt Hete-
  mäki ei nyt varsinaisesti ainakaan kasvattanut VM:n arvovaltaa lähinnä puolueettomaksi asiantuntijaksi oletettuna organisaationa. Kiesiläisen tavoin ”naurattaisi ja ei pelottaisi”. Kiitos myös jälleen Sakulle kirjoituksesta.
  Muistissa myös patomaki.fi blogi, jossa tutkija politiikan asiantuntijana vuosi sitten lähes ennustaa soten kulun.
  https://patomaki.fi/2017/04/vaalipaivan-kunniaksi-kriittinen-sana-sote-uudistuksesta/

 15. Sami

  Pitäisikö väitteiden perusteluissa kuitenkin yrittää pysyä tarkkuudessa? Jos Mehiläisen omisti jo ennestään amerikkalainen sijoittaja, ja suomalaisten osuus nyt kaupassa kasvaa, niin ”ties minne veroparatiiseihin” on hiukan halpa heitto. https://m.kauppalehti.fi/uutiset/nyt-ostettiin-mehilainen—ostajiin-kuuluva-lahitapiola-ei-kommentoi-tietoa-1-8-miljardin-kauppahinnasta/rbAwce8h

  • stunned

   Minä vaatisin ennemminkin hallitusta ja pääministeriä pysymään tarkkuudessa tai edes ylimalkaisesti totuudessa.

   Mehiläisen ja Terveystalon kaupoilla joku teki ison tilin. Kaikki luetaan tulevaisuudesa terveydenhuollon maksuihin.

   Asiaa voisi verrata vaikkapa asuntokauppaan. Vielä suunnitteluvaiheessa olevasta talosta sijoittaja ostaa asunnot pois kuleksimasta. Kun talo on valmis, asuntoa oikeasti tarvitseva maksaa sijoittajalle korkoa tai voittoa asunnon hinnassa. Miksei sitä asuntoa voi ostaa asumiseen suoraan rakennuttajalta huokeammallla?

   Spekulaatio oli ennen vanhaan tuomittavaa arvon kasvattamista tyhjästä. Keinottelulla ei luoda paljon mainostettua lisäarvoa tai edes työtä. Kansakunta ei voi osakepaperia ja sen hintaa paisuttamalla luoda hyvinvointia ilman todellista tuotantoa.

 16. AMK

  Sipilän kommentti:Ei sitä ole koskaan ole perusteltu säästöillä.
  Mikä on rehellinen sanonta,sitä tuskin veronmaksajat saavat ikinä tietää.Koska nyky hallitus ei ole rehellinen kierrellään kaarellaan jopa perustuslain vastaisesti,kunhan saadaan se oma pallo maaliin,mikään heidän ”uudistuksista” ei kosketa heitä itseään,ei kosketa työttömäksi jääneitä kansanedustajia,he ovat lain ulkopuolella…ei muuten 56 vuotias työtön pääse eläkeputkeen hän kuuluu aktiivitoimeenpiteisiin…no herroilla omat lait jne.

 17. Mikä tilanne

  Hallitus on ajanut itsensä ja samalla koko eduskunnan ansaan. Kun terveysfirmoille on jo luvattu soten toteutuvan, on valmiiksi tehty isoja yrityskauppoja ja järjestelyitä. Siinä miljoona on taskuraha ja vain herra tietää kuinka suurista summista puhutaan.

  Soten peruuntuminen tärvelisi näiden yritysten järjestelyt ja arvatenkin aiheuttaisi mittavia tappioita. Sellaista eivät isot pojat hyväksy.

 18. Ihmetys

  Yksi asia, mitä olen ihmetellyt, on tuo sote-alan ICT-uudistus. Tehdäänkö siinä jälleen samat asiat vain kertaalleen alusta alkaen uudelleen ja vaihtamalla tekniikkaa. Miksei hallitus nyt sitten ota mallia ihannemaastaan USAsta, jossa käytetään tietojen ja tekniikan yhdistämistä välikappaleilla ja muuntimilla – jos tällä tavalla nyt voi kansantajuisesti yrittää selittää ongelmaa. Tuolla tavoin toimimalla voitaisiin rauhassa ja pala kerrallaan kehittää järjestelmiä hallitusti ja kustannustehokkaasti. Suuret järjestelmät ovat myös paljon herkemmin haavoittuvia kuin hajautetut. Sipilän yksi perustelu soteuudistukselle oli aikanaan se, että tietojärjestelmät huolehtivat siitä, että kukaan ei vahingossa putoa hoitoketjusta! Voiko naiivimpaa perustelua olla, kyseessä näyttää olevan täydellinen
  ”keisarin uudet vaatteet”-ilmiö paitsi että koko touhu on alkanut osoittautua huijaamiseksi!

  • Työsuhde-etuna astma

   Eiköhän tämäkin IT-kehityspuuhastelu saada ulkoistettua niin että siihen kuluvat rahat eivät jää turhaan Suomen yhteiskuntaa hyödyttämään, ja kun homma hoidetaan tarpeeksi monimutkaisiin yhtiöjärjestelyin erilaisine alihankkijajärjestelmineen, saadaan aikaan kunnon sutta ja sekundaa, jonka korjaamiseen voidaan upottaa tuhottomasti lisävaroja.
   Lopulta kukaan ei enää tiedä kuka on vastuussa mistäkin ja homman jäädessä viimein täysin levälleen omistajatahot poistuvat partaansa naureskellen tutkimaan veroparatiiseissa sijaitsevien tiliensä saldoja.
   (Pyydän anteeksi hieman kyynistä ennakkoasennettani).

 19. Sauli

  ” Yksi lähihoitaja pystyy tekemään aamuvuorossa ainakin 20 ja iltavuorossa yli 40 virtuaalikäyntiä. Virtuaali- käynneillä voidaan vähentää fyysisten käyntien määrää erityisesti, jos työote on kuntouttava”.

  Jep, tässä onkin sitten vanhustenhoidon tulevaisuudenkuva, lisää työttömiä lähihoitajia ja vanhukset pätkivän nettiyhteyden päähän. Kun muistelen omaa muistisairasta äitiäni, hän tuskin osasi paitaa napittaa. On hiukan vaikeaa kuvitella, että minä samassa tilanteessa muutaman vuoden päästä pystyisin avamaan nettiyhteyttä jonka takaa hoitsu tarkistaa olenko muistanut ottaa lääkkeeni, vai piilottanut ne kukkapurkkiin. Eivät kaikki tulevaisuuden vanhukset ole muistisairaita, mutta uskon ettei tarve ihmiskontaktiin katoa. Monelle ainoa kontakti voi olla kotikäyntejä tekevä lähihoitaja.

  Tässä ollaan nyt luomassa uutta uljasta tulevaisuutta, jota aniharva haluaa. Ymmärrän tietotekniikkaa suunnittelevan ja myyvän intressin, mutta mikä on tavallisen kansalaisen tarve. Olen varma että eliitti pystyy tulevaisuudessakin ostamaan oikean ihmisen palvelemaan tarpeitaan, meille muille riittänee Googlen kotilääkäri ja kotirobotti. Siinäkin on tosin pieni ongelma jonka pitkäaikaistyötön toi osuvasti esille Ylellä, kaikilla ei ole edes sitä tietokonetta jonka päässä apu ehkä saattaisi olla…

 20. Työsuhde-etuna astma

  Kaivokset, kiinteistöt, eri alojen yritykset sellun tuotannosta terveyspalveluihin myydään pikkuhiljaa ulos.
  Tiedetään jo, miten hälläväli-suhtautuminen esim. ulkomaisilla kaivosyhtiöillä on (entistä) kansallisomaisuuttamme kohtaan, voin vain kuvitella paljonko kiinalaisia suursijoittajia kiinnostaa ympäristönsuojelu kunhan suursellut potkaistaan käyntiin.
  Voi vain kuvitella paljonko monikansallisia kiinteistöyhtiöitä kiinnostaa kosteusvaurioituneissa kiinteistöissä sairastuneiden työntekijöiden tai asukkaiden kohtalo (se kun ei näy edelleenkään juuri kiinnostavan edes kotimaisia kiinteistöyhtiöitä).
  Voi vain kuvitella, miten paljon ( =vähän) terveyspalveluista osinkonsa nostavia kiinnostaa suomalaisen terveydentila.
  Suomalaisista tulee huomaamattaan omassa maassaan alivuokralaisia, joiden sähkönsaanti, lämmitys ja vedenjakelu jo pahasti pätkii.
  Noh, onneksi suomalaisten kohtelu oman hallituksemme taholta on toisaalta jo meitä tähän valmistanut ja karaissut.

  • Työsuhde-etuna astma

   Suomen maantiestö alkaa muuten olla myös aika kehnossa kunnossa, joten eikö sekin kannata kalliiden kunnostustoimien sijaan kaupata vähiten tarjoavalle ulkomaaelävälle, ainakin ne syrjäkylien tiet joutavat ihan hyvin?
   Eipä tarvitsisi valtionkonttoreissa enää kantaa sitten murhetta ajoneuvojen rikkoontumisesta aiheutuvista korvausvaatimuksistakaan.

   • Rintsu

    Sehän oli jo Bernerin toimesta kaupan.

 21. AMK

  on se hyvä että meikäläiselläkin on oikeus ja kohtuus repiä uutiset pil..n päreeksi,se ei vai auta koska ministiriö ovat päätöksissään todennet :hyvä juttu työttömät tekevät työtä ilman palkkaa.Koska tulee lakiin jos et teet tuottavaa työtä,sinulle ei pidä palkkiota maksaa???Kansanedustajat (mitkä?)Miksi ei heille sovi tavallinen työttömyyskorvaus???Ovathan he itse sen äänestäneet,jos se sopii heidän mielestään tavikselle miksei myös heille itselleen aktiivi kuntouttava yms. kun ovat kerta erkaantuneet taviksien elämästä.

 22. Antonio

  Liberaalipuolue on onneksi tehnyt oikeuskanslerille kantelun maakuntavaalien kireän aikataulun aiheuttamista ongelmista.

  Toivottavasti siitä on hyötyä.

 23. AikaMies

  Sippiläähän se Sipilä valmistelee 😉
  Meinaan jotta ei kai se avoin vekseli ole. Avoin asianajovaltakirja tuntuisi olennaisemmalta otsikossakin 😉

 24. Ihmetys

  Tuli tässä mieleen sellainen asia, että koska hallitusta ei voi haastaa oikeuuteen vastaamaan maanpetokseen verrattavasta toiminnastaan, niin eikös voi yksittäisen henkilön haastaa? Tässä tapauksessahan se olisi pääministeri.

 25. Petra

  Hei,
  kommenttini ei nyt liity kyseiseen postauksseen mutta jospa saan tämän tätä kautta tietoosi ja ehkä yhdeksi aiheeksi.
  Seuraan välillä myös blogia ”ihmiarvoministeriö” ja siellä oli 18.5. mielenkiintoinen kirjoitus aktiivimallista ja siitä miten se asioita mutkistaa. Kyseinen kirjoitus löytyy facebookista ihmisarvoministeriön sivuilta.
  Kiitos blogistasi, se on aina mielenkiintoista luettavaa.

 26. Pitkäaikaistyötön

  Olen kiinnostunut tästä sote-uudistuksesta vasta jälkijunassa, anteeksi nukkumiseni. Olenkin sitten hiljaa mielessäni pohtinut, miksi tähän alun perin edes lähdettiin. Taisin saada vastauksen kysymykseeni yhdeltä Mikko Kiesiläisen Libera-blogin kommentoijalta, nimimerkiltä Tuomas P. Alunperäisenä tarkoituksena oli siis integroida perusterveydenhuolto, erikoissairaanhoito ja sosiaalitoimi tavalla, joka kannustaisi tarttumaan ongelmiin siinä vaiheessa jossa ongelma on halvinta ratkaista, eikä siirtämään asiakkaita sektoriviranomaiselta toiselle oman budjetin suojelemiseksi.

  Nyt on käymässä niin, että yksinomaan perusterveydenhoito yhtiöitetään ja silloin vaikeat tapaukset voi työntää edelleen toisille sektoreille hoidettavaksi ja kenelläkään ei ole kokonaisvastuuta kustannuksista.

  Tuomas P lisää: ”Tämän lisäksi mallissa tuhotaan kaupunkien edellytykset investoida talouskasvuun.” Tätä en ihan ymmärtänyt, kun en asiaan riittävästi vihkiytynyt. Liittyneekö maakuntahallitusten ylhäältä annettuun budjettiin?

  Niin tai näin, niin lapsi on selvästi heitetty pesuveden mukana jo aikapäiviä sitten pois.

 27. AriannaK

  Minulla ei monidiagnosipotilaana ole nytkään varaa maksaa TK- ja sairaanhoitomaksuja että nyt edes saisin ne elintärkeät lääkkeeni. Kaikkien peritäfirmojen jälkeen laittomasti perityt maksut menevät ulosottoon, jonka jälkeen annetaan mahdollisesti toimeentulotukea. Kauhistutta saako enää sitä vähääkään puutteelista hoitoa enää SOTEn jälkeen?Millä hinnalla? Köyhät sairaat kuolkoot?

  • M.M.X.X.

   Terveydenhuollonmaksujen vuoksi ei kenenkään teoriassa tarvitse joutua ulosottoon. Pyhä käyttämästäsi tervydenhuollonyksiköstä tietoa mihin on osoitettava vaatimus maksujen kohtuullistamisesta, ennenkuin ne menevät ulosottoon. TAI käytä toimeentulotukea.
   Laki antaa mahdollisuuden mm. sairaalamaksujen kohtuullistamiseen, sitä vain harvoin käytetään ja kunnasta ei tahdo löytyä instanssia joka tästä vastaisi. Kannattaa kuitenkin yrittää. Joillakin paikkakunnilla homma toimii.

Kommentoi »

Comments are closed