Avoin vekseli

Toissapäivänä kerrottiin, että Terveystalo ostaa Attendon terveyspalvelut. Eilisen talousuutinen oli Mehiläisen myyminen luxenburgilaiselle CVC Capital Partnersin rahastolle.Kaupasta tiedotettaessa tämän uuden enemmistöomistajan osuutta koetettiin vähätellä, mutta eihän asia sillä muuksi muutu. Yksityisellä sote-alalla tehdään isoja järjestelyjä ja reviirit jaetaan lopullisesti. Tulossa on jättipotti, kun yritykset pääsevät viimeinkin lapioimaan veronmaksajien rahoja ties minne veroparatiiseihin.

Samaan aikaan maan hallitus ajaa keinoja kaihtamatta sote- ja maakuntalainsäädäntöä läpi. Sosiaali- ja terveysvaliokunta päätti hallituspuolueiden edustajien äänin olla antamatta lausuntoa julkisen talouden suunnitelmasta, josta puuttuvat kokonaan soteuudistuksen aiheuttamat lisärahoitustarpeet. Maa- ja metsätalousvaliokunta aikoi antaa pakettiin liittyvään lakiesitykseen lausuntonsa opposition edustajien kahvitauon aikana paikalle kutsuttujen varajäsenten äänin, mutta tuli onneksi järkiinsä.

Valtiovarainministeri Petteri Orpo kertoi eduskunnalle, että valinnavapaudella ei ole tarkoituskaan säästää, vaan se saa jopa maksaa lisää. Samaa sanoi heti perään pääministeri Juha Sipilä. Näin oli pakko tehdä, sillä valtiovarainvaliokunta paljasti bluffin. Ei synny mitään säästöjä, vaan on vain säästöpotentiaalia. Se potentiaali on teknologiassa ja digitalisaatiossa, kuten eilen kerroin. Niitä säästöjä varten tosin ei tarvittaisi koko sotea, vaan tulisi halvemmaksi tehdä ne uudistukset nykyiseen järjestelmään. Kaikkein yksityiskohtaisimmin säästöpuheiden onttouden paljasti ajatuspaja Libera, joka puhuu suoraan huijauksesta.

Ja huijaustahan ne puheet olivat ihan lakiestyksen perusteluja myöten. Valinnanvapauslainsäädännön perusteluissa sanotaan näin:

Valinnanvapauslaki on osa sosiaali- ja terveydenhuollon uudistusta. Tavoitteena on kaventaa ihmisten hyvinvointi- ja terveyseroja, parantaa palvelujen yhdenvertaisuutta, saatavuutta ja vaikuttavuutta sekä hillitä kustannusten kasvua. Kustannusten kasvun hillitseminen on myös varsin merkittävä tavoite, sillä uudistuksella tavoitellaan kolmen miljardin euron säästöjä tulevaisuudessa.

Yhteenvetona voi vain todeta, että koko sote- ja maakuntauudistuksen päätarkoitus on yksityistää terveydenhoito suuryrityksille. Unohtakaa höpöpuheet asiakaslähtöisyydestä ja pienyritysten mahdollisuuksista, unohtakaa kaikki aiemmin kerrotut perustelut säästöistä. Soten tarkoituksena on antaa avoin vekseli kansainvälisille suuryrityksille.

 

 

 

 

 

 

puheenaiheet politiikka yhteiskunta
Kommentit (56)
 1. Markku Kemppainen
  19.5.2018, 07:53

  Että minä vihaan sanaa säästö. Se kelpaa nykyjään minkä tahansa kusetuksen perusteeksi. Lähes koskaan nämä valehdellut säästöt eivät toteudu, eikä niistä löydy minkäänlaisia laskelmia. Joku vetää vain välistä pirusti rahaa pois veronmaksajilta. Siitä on kyse.

  1. Pipsa Mäntykangas
   19.5.2018, 09:23

   Älähän nyt Markku, ettet vaan ole käsitteille rajoitteinen😉

  2. Uusliberaalinen kielenkäyttö on mielenkiintoista. Kun perustellaan voittoja, samassa lauseessa mainitaan työpaikat, säästöt, kun halutaan yksityistää. Siis kaksi asiaa, joilla ei ole mitään tekemistä toisten kanssa. Ja kaiken huippuna oli eduskunnan tuorein aivopieru: Muutetaan sopeutusmiseläkeen nimi sopeutumisrahaksi, vaikka sisältö pysyy samana, muuten paitsi, että sopeutumisrahaa todennäköisesti korotetaan ja edunsaajan ehtoja parannetaan.

  3. Yhtä inhottavaa on Sipilän talkoot, joihin oikeasti osallistuvat vain köyhät, sairaat köyhät, työttömät sekä sairaat työttömät. Saku kun olet lakimies, niin mitä mieltä olet, voisiko poliisi tutkia Sipilän hallituksen huijaukset ja nostaa kanteen niistä. Sillä joku tolkku pitää olla kiky-kusetuksella sekä verorahojen huijaamisellakin.
   Tuntuu minustakin siltä, että rikkaat terveydenhoitoalan firmat ovat voidelleet runsaalla kädellä ”kärkipäättäjiä”?

 2. Sydäntäsärkevää. Kunnassamme säästöt terveydenhuoltoon tulevat sillä, että sijaisia ei enää oteta vaan henkilöstöä aletaan siirrellä yksiköstä toiseen. Minä näen sen heikennyksenä, mutta joku numeronpyörittäjä ihan loistavana ideana.

  1. Tai omaan pussiinsa vetäjänä, jos sattuu olemaan bistneksessä mukana..niinkuin eräs veljiensä kanssa kieroilija joka omistaa firman nimeltä ab suomi oy..oliko se niin??On se kumma ettei pressa virka(ota kantaa) mitään kun hänen työmaatansa myydään palapalalta.No kokoomukselle (sipilä on kokoomuslaisenmpi kuin kookomulaiset) ihan sama kunhan työn tekijät saadaan vain tekemään työtä sosiaaliturvalla palkkaa ei tarvitse enää maksaa kenellekkään, vaan palkkioita harvoille ja valituille jotka tätä kannattavat.

Kommentointi suljettu.