Kukapa olisi arvannut?

– Vaikka meillä on kuinka viisaita ihmisiä istumassa ja pohtimassa tätä, niin ei kukaan pysty näkemään kaikkea.

Näin hämmästelee työministeri Jari Lindström tietoa aktiivimallin vaikutuksista oman entisen ammattiliittonsa Paperiliiton työttömiin jäseniin. Leikkaus puree liki 77 prosenttiin liiton työttömistä jäsenistä. Tälle hallitukselle tavalliseen tapaan Lindström uskoo kuitenkin, että aktiivimallia saadaan viilattua paremmaksi, kunhan saadaan lisää työkaluja.

Niin, kukapa tosiaan olisi osannut arvata, että aktiivimalli toimii leikkurina? Kukapa olisi arvannut, että se toimii alueellisesti epätasa-arvoisesti? Kukapa olisi osannut aavistella, että aktiivisuuden täyttämiseksi hyväksyttävissä töissä ja koulutuksessa olisi jotain epäselvää?

Ainakin kaiken tämän osasivat nähdä yli 150 000 aktiivimallia vastustavan kansalaisaloitteen allekirjoittajaa, oppositio, lukuisat asiantuntija ja jopa perustuslakivaliokunta, joka huomautti juuri alueellisesta epätasa-arvoisuudesta. Sinänsä on outoa, että aktiivimalli läpäisi perustuslakivaliokunnan juuri tuon alueellisen epätasa-arvon takia. Sehän asettaa ihmiset eriarvoiseen asemaan lain edessä, kun joillain paikkakunnilla löytyy helpommin pätkätöitä ja koulutusta kuin joillain toisilla.

Hallitus toi lakiestyksen päätettäväksi niin kiireellä, että soveltamisohjeet viranomaisille saatiin vasta kuukausia lakimuutoksen voimaantulon jälkeen. Kukapa tosiaan olisi osannut aavistaa, että jo erilaisten koulutusten kirjo on runsas ja kaikkea ei hyväksytä aktiivisuudeksi? No, sen peräään kyselivät kymmenet tuhannet työttömät viranomaisilta, jotka ohjeiden puuttuessa joutuivat levittelemään käsiään tai keksimään tulkinnan omasta päästään.

Totuushan on, että ainoastaan hallitus ei osannut ennakoida tulevia vaikeuksia. Se ei edes piitannut koko asiasta, vaan oletti aktiivimallin menevän läpi yhtä helposti kuin kaikki muukin työttömien kyykyttäminen. Ainoa yllätys hallitukselle oli asian saama valtava julkinen vastustus.

On suorastaan kohtalon ivaa, että vastuuministeri Pirkko Mattilan piileskelyn takia aktiivimallin puolustajaksi joutunut Lindström tulee nyt varmasti saamaan palautetta entisiltä työkavereiltaan.

puheenaiheet politiikka yhteiskunta
Kommentit (44)
 1. Kaisa Jänesaro
  23.5.2018, 19:37

  Vaikka meillä oli VIISAITA ihmisiä pohtimassa tätä…..????

  1. Tämä hallitus (ja PS) ovat tehneet sketsiviihteen tarpeettomiksi. Aika ajoin tuntuu siltä, että tämä on joku Studio Julmahuvin pitkäksi venyttämä käytännön pila.

   1. PS ei ole hallituksessa. Hallituksessa on takinkääntäjäosasto.

    1. Epäilisin, että siksi kommentoija sanoikin ”hallitus (ja PS)”. Koska vaikkei PS (enää) olekkaan hallituksessa, onhan se melkoista sketsiviihdettä. Nykyisin kyseessä on juurikin yhden asian puolue ja suoraan sanottuna, nyt on niitä tärkeämpiäkin aiheita kuin pelottavat pakolaiset.

     Odotan mielenkiinnolla miten PS aloittaa kampanjoinnin, menevätkö entiseen populismiin vai nostavatko maahanmuuttajien tekemät rikokset otsikoihin?

     1. Pekka Järvi
      23.5.2018, 23:57

      Taisivat persut Jo avata vaalikampanjoinnin. Halla-Aho ilmestyi uutisiin ja vertasi Rinteen vappupuhetta nigerialaiskirjeisiin.

    2. PiruRaamatunLuvussa
     23.5.2018, 21:15

     Takinkääntäjät 🙂 Kovasti se vaan tuntuu ”oikeita” persuja harmittavan oppositiossa olo.

    3. Juha Louhelainen
     23.5.2018, 21:55

     Varmaan kannattaisi lukea läpi Sakun blogit.Persut ja Siniset ovat samaa hörhö idiotismia. Eivät mitään vastuullista politiikkaa joka muuten tarkoittaa yhteisten asioiden hoitoa.

     1. Mää vaan ihmettelen että
      24.5.2018, 16:21

      Miten se sitten eroaa Kokoomuksen ja Keskustapuolueen toiminnasta? Ne kun keskittyvät lähinnä EK:n juoksupoikana olemiseen ja veroparatiisien suosimiseen. Ei sillä hallintarekisterillä muuten olisi kiire ollut. 7-12 miljardia vuodessa ohi valtion kassan -harmaa talous ja veropratiisit- . Eikä.hallotuksella kiire tukkia porsaanreikiä, ei vaikka olisi selvittty ilman lisävelanottoa jos kaikki maksaisivat veronsa. Myös rikkaat.

    4. Persut olivat hallituksessa kun aktiivimallia lyötiin lukkoon. Annetaan persun itse puhua

     http://toimikankaanniemi.puheenvuoro.uusisuomi.fi/248425-menneesta-tulevaan-politiikka-jatkuu?ref=il

 2. Aktiivimallin täytyy olla jonkinlainen hätäilyn, sähellyksen ja räpiköinnin maailman ennätys.

  Helsingin Sanomissa oli viikko sitten artikkeli, jonka mukaan Mika Lintilän (kesk) erityisavustaja olisi vielä maaliskuun puolessa välissä tiedustellut sosiaali- ja terveysministeriön johtajalta Liisa Siika-aholta, joka välitti kysymyksen Marjaana Maisonlahdelle, että mitä vaatisi, jos aktiivimallin leikkuria ei sovellettaisi tammi–maaliskuun ajalta. Lintilä tosin kieltää tämän:

  ”Elinkeinoministeri Lintilä sanoo, ettei hän muista kyseistä selvityspyyntöä STM:ään.

  ”Jos tuollainen kysymys on esitetty, niin se on ihan normaalia ministeriöiden välistä faktojen tarkistelua. Ei tämä ollut mikään yksittäinen toimeksianto.”

  Lintilän mukaan hallituksessa ei kaavailtu aktiivimallin leikkurin perumista tai lykkäämistä.”

  https://www.hs.fi/paivanlehti/16052018/art-2000005681659.html (linkki vaatii tunnukset toimiakseen)

  1. Voi ei kuule, sotella se maailmanennätys tehdään.

   1. Lähinnä mua kiinnostaisi sotesta ja aktiivimallista se, että paljonko on piilossa hyvää luvattu näiden toteuttajille.

    Niin tyhmä ei homo sapiens voi olla, ettei asiaa ymmärtäisi. Joten ainut johtopäätös on, että jotain euroopankeisari hommia tai muita suojatyöpaikkoja, osakkeita tai muuta on piilossa tulossa joskus kun savu vähän hälvenee ja seuraava hallitus korjaa pahimpia töpöstyksiä. Vaan eipä siitä kiinni jää ajoissa kun ne luvatut himmelit on piilossa, niiden saaminen tosin on sitten toinen juttu. 🙂

  2. Sampo Makkonen
   24.5.2018, 02:41

   Aktiivimallin tarkoitus on ollut alusta lähtien työttömyysmenojen leikkaaminen. Samoin Sote-uudistuksella sama tarkoitus. Näiden ymmärtämiene ei hirveesti älliä vaadi, jos on vähänkään asiaan perehtymyt.

   Sen sijaan poliitikoiden itsensä kehuminen ja mustan valkeaksi selittely onkin sitten toinene juttu. Vaatii verbaaliakrobatiaa hallituksen kansanedustajilta kertoa ymmärrettävästi kansalle, että elintaso ei kellään tule laskemaan.

Kommentointi suljettu.