Uuninpankkopoika Saku Timonen
Uuninpankkopoika Saku Timonen

Kukapa olisi arvannut?

– Vaikka meillä on kuinka viisaita ihmisiä istumassa ja pohtimassa tätä, niin ei kukaan pysty näkemään kaikkea.

Näin hämmästelee työministeri Jari Lindström tietoa aktiivimallin vaikutuksista oman entisen ammattiliittonsa Paperiliiton työttömiin jäseniin. Leikkaus puree liki 77 prosenttiin liiton työttömistä jäsenistä. Tälle hallitukselle tavalliseen tapaan Lindström uskoo kuitenkin, että aktiivimallia saadaan viilattua paremmaksi, kunhan saadaan lisää työkaluja.

Niin, kukapa tosiaan olisi osannut arvata, että aktiivimalli toimii leikkurina? Kukapa olisi arvannut, että se toimii alueellisesti epätasa-arvoisesti? Kukapa olisi osannut aavistella, että aktiivisuuden täyttämiseksi hyväksyttävissä töissä ja koulutuksessa olisi jotain epäselvää?

Ainakin kaiken tämän osasivat nähdä yli 150 000 aktiivimallia vastustavan kansalaisaloitteen allekirjoittajaa, oppositio, lukuisat asiantuntija ja jopa perustuslakivaliokunta, joka huomautti juuri alueellisesta epätasa-arvoisuudesta. Sinänsä on outoa, että aktiivimalli läpäisi perustuslakivaliokunnan juuri tuon alueellisen epätasa-arvon takia. Sehän asettaa ihmiset eriarvoiseen asemaan lain edessä, kun joillain paikkakunnilla löytyy helpommin pätkätöitä ja koulutusta kuin joillain toisilla.

Hallitus toi lakiestyksen päätettäväksi niin kiireellä, että soveltamisohjeet viranomaisille saatiin vasta kuukausia lakimuutoksen voimaantulon jälkeen. Kukapa tosiaan olisi osannut aavistaa, että jo erilaisten koulutusten kirjo on runsas ja kaikkea ei hyväksytä aktiivisuudeksi? No, sen peräään kyselivät kymmenet tuhannet työttömät viranomaisilta, jotka ohjeiden puuttuessa joutuivat levittelemään käsiään tai keksimään tulkinnan omasta päästään.

Totuushan on, että ainoastaan hallitus ei osannut ennakoida tulevia vaikeuksia. Se ei edes piitannut koko asiasta, vaan oletti aktiivimallin menevän läpi yhtä helposti kuin kaikki muukin työttömien kyykyttäminen. Ainoa yllätys hallitukselle oli asian saama valtava julkinen vastustus.

On suorastaan kohtalon ivaa, että vastuuministeri Pirkko Mattilan piileskelyn takia aktiivimallin puolustajaksi joutunut Lindström tulee nyt varmasti saamaan palautetta entisiltä työkavereiltaan.

Kommentit (44)

 1. Kaisa Jänesaro

  Vaikka meillä oli VIISAITA ihmisiä pohtimassa tätä…..????

  • vepa

   Tämä hallitus (ja PS) ovat tehneet sketsiviihteen tarpeettomiksi. Aika ajoin tuntuu siltä, että tämä on joku Studio Julmahuvin pitkäksi venyttämä käytännön pila.

   • Havaitsija

    PS ei ole hallituksessa. Hallituksessa on takinkääntäjäosasto.

    • Terppa

     Epäilisin, että siksi kommentoija sanoikin ”hallitus (ja PS)”. Koska vaikkei PS (enää) olekkaan hallituksessa, onhan se melkoista sketsiviihdettä. Nykyisin kyseessä on juurikin yhden asian puolue ja suoraan sanottuna, nyt on niitä tärkeämpiäkin aiheita kuin pelottavat pakolaiset.

     Odotan mielenkiinnolla miten PS aloittaa kampanjoinnin, menevätkö entiseen populismiin vai nostavatko maahanmuuttajien tekemät rikokset otsikoihin?

     • Pekka Järvi

      Taisivat persut Jo avata vaalikampanjoinnin. Halla-Aho ilmestyi uutisiin ja vertasi Rinteen vappupuhetta nigerialaiskirjeisiin.

    • PiruRaamatunLuvussa

     Takinkääntäjät 🙂 Kovasti se vaan tuntuu ”oikeita” persuja harmittavan oppositiossa olo.

    • Juha Louhelainen

     Varmaan kannattaisi lukea läpi Sakun blogit.Persut ja Siniset ovat samaa hörhö idiotismia. Eivät mitään vastuullista politiikkaa joka muuten tarkoittaa yhteisten asioiden hoitoa.

     • Mää vaan ihmettelen että

      Miten se sitten eroaa Kokoomuksen ja Keskustapuolueen toiminnasta? Ne kun keskittyvät lähinnä EK:n juoksupoikana olemiseen ja veroparatiisien suosimiseen. Ei sillä hallintarekisterillä muuten olisi kiire ollut. 7-12 miljardia vuodessa ohi valtion kassan -harmaa talous ja veropratiisit- . Eikä.hallotuksella kiire tukkia porsaanreikiä, ei vaikka olisi selvittty ilman lisävelanottoa jos kaikki maksaisivat veronsa. Myös rikkaat.

    • Jouni M

     Persut olivat hallituksessa kun aktiivimallia lyötiin lukkoon. Annetaan persun itse puhua

     http://toimikankaanniemi.puheenvuoro.uusisuomi.fi/248425-menneesta-tulevaan-politiikka-jatkuu?ref=il

 2. Servitus

  Aktiivimallin täytyy olla jonkinlainen hätäilyn, sähellyksen ja räpiköinnin maailman ennätys.

  Helsingin Sanomissa oli viikko sitten artikkeli, jonka mukaan Mika Lintilän (kesk) erityisavustaja olisi vielä maaliskuun puolessa välissä tiedustellut sosiaali- ja terveysministeriön johtajalta Liisa Siika-aholta, joka välitti kysymyksen Marjaana Maisonlahdelle, että mitä vaatisi, jos aktiivimallin leikkuria ei sovellettaisi tammi–maaliskuun ajalta. Lintilä tosin kieltää tämän:

  ”Elinkeinoministeri Lintilä sanoo, ettei hän muista kyseistä selvityspyyntöä STM:ään.

  ”Jos tuollainen kysymys on esitetty, niin se on ihan normaalia ministeriöiden välistä faktojen tarkistelua. Ei tämä ollut mikään yksittäinen toimeksianto.”

  Lintilän mukaan hallituksessa ei kaavailtu aktiivimallin leikkurin perumista tai lykkäämistä.”

  https://www.hs.fi/paivanlehti/16052018/art-2000005681659.html (linkki vaatii tunnukset toimiakseen)

  • merja k

   Voi ei kuule, sotella se maailmanennätys tehdään.

   • DI

    Lähinnä mua kiinnostaisi sotesta ja aktiivimallista se, että paljonko on piilossa hyvää luvattu näiden toteuttajille.

    Niin tyhmä ei homo sapiens voi olla, ettei asiaa ymmärtäisi. Joten ainut johtopäätös on, että jotain euroopankeisari hommia tai muita suojatyöpaikkoja, osakkeita tai muuta on piilossa tulossa joskus kun savu vähän hälvenee ja seuraava hallitus korjaa pahimpia töpöstyksiä. Vaan eipä siitä kiinni jää ajoissa kun ne luvatut himmelit on piilossa, niiden saaminen tosin on sitten toinen juttu. 🙂

  • Sampo Makkonen

   Aktiivimallin tarkoitus on ollut alusta lähtien työttömyysmenojen leikkaaminen. Samoin Sote-uudistuksella sama tarkoitus. Näiden ymmärtämiene ei hirveesti älliä vaadi, jos on vähänkään asiaan perehtymyt.

   Sen sijaan poliitikoiden itsensä kehuminen ja mustan valkeaksi selittely onkin sitten toinene juttu. Vaatii verbaaliakrobatiaa hallituksen kansanedustajilta kertoa ymmärrettävästi kansalle, että elintaso ei kellään tule laskemaan.

 3. Arska

  Mitenkähän aktiivimallilla on yhteyttä siihen seikkaan kun on pitkäaikaistyöttömiä iältään noin 50 vuotiaita jotka eivät kelpaa työnantajille enää normi työhön, tällöin tämä ns. väliinputoaja ikäluokka jotuuu leikkuriin automaattisesti ja näin on myös haluttukin asian toteutuvan, selittelyistä huolimatta.

  Tarkoitushakuisesti tätä leikkuria sovelletaan monesti siihen osaan väestöä joilla on jopa 30 vuotta työelämää takanaan ja monesti on siis karttunut omaisuuttakin ja siten nämä pitkäaikaistyöttömät eivät saa ikipäivänä ns. sossusta yhtään mitään vaan ovat köyhyysrajan alapuolella lopunikäänsä vanhuudenturvaa eli omaisuuttaan samalla syöden kun taasen sellaiset heput jotka ovat… sanotaan nyt vaikka että kaataneet kaiken kurkustaan alas työurallaan ja saavat lopunikäänsä maximi tuet yhteiskunnan piikkiin.

  Suomessa syyttään työttömiksi joutuneet ihmiset syyllistetään pummeiksi vaikka olisit tehnyt 30 vuotta raskasta pienipalkkaista työtä ja ainut ongelma työpaikan löytämiseen on monellakin vain ikä. Se on raaka fakta Suomessa ettei yli 50:nen työtön pääse koskaan normi työpaikkaan kiinni. Muutama onnekas työllistyvä vain todistaa väittämän oikeaksi. Ikärasismi on Suomessa huutava vääryys.

  • Tätä mieltä

   Ikärasismi työmarkkinoilla on totta.

   Suomen hallitus toimii EU:n komission marionettina viihdyttäen komissaareja ja puheenjohtajistoa. Kataisella on nyt vielä hauskaa, mutta tulee se hätä ja avun tarve hänellekin.

   Totuus on myös se, että kaikki kurjuuden jakamisen lisääminen työttömien niskaan on tarkkaan harkittua ja suunnitelmallista. Vastarinnan suuruus ei ollut tiedossa, vaikka se saisi olla voimakkaampaa.

   Eduskuntavaalien jälkeen paljastuu porvareitten tekemä taloudellinen kähmintä. Joutuvatko vastuuseen? No, verkostot on suojana, mitäpä arvelet?

   • Arska

    Poliittinen vastuun kantaminenhan on sama kuin tuuleen huutaisit eli yhtä tyhjän kanssa, poliittinen jargoni on kyllä melkoista valheen verkkoa ja asioiden vääristelyä, monesti suorastaan silkkaa valehtelua kirkkain silmin, tätä näkee uutisissa nykyään joka päivä.

    On jo pakko vaihtaa kanavaa kun nämä yrjöläiset tulevat selittämään mustaa valkoiseksi veemäinen virne kasvoillaan, tähän on siis tultu että politiikka on täysin rikki ja se on juurikin sitä bullshittiä puhuvine päineen täynnä, tämä on vain heidän oma maailma, heidän omasta mielestään ja kaikki tehdään vain heidän itsensä edukseen vaikka elämme yhteiskunnassa emmekä missään yksittäisessä yrityksessä.

 4. Pentti Nieminen

  Jari Lindström on malli esimerkki hyödyllisestä idiootista. Mies on umpi rehellinen, kova paiskimaan töitä MUTTA ei osaa kertoa omaa mielipidettään eikä osaa sanoa ei.
  Ensiksi Sipilä laittoi Lindströmille tupla salkun työ ja oikeus. Ei tämä ole Lindströmin vika, yritti parhaansa vaikkei kyky millään riittänyt oikeusministerin hommiin ja työministeriö vei kaiken ajan ettei ehtinyt opettelemaan.
  Sipilä tarvitsi hyödyllistä idioottia ja sai sellaisen.

  Juuri kun Lindström pääsi puhtaasti työministerin hommiin niin persut hajosi. Soini tarvitsi hyödyllistä idioottia ja vei Lindströmin sinisiin ja Sipilä jatkoi Lindströmin persepanoa.

  Melkein käy sääliksi miestä. Toivottavasti joku huomaa kaverin seuraavien vaalien jälkeen… Jarista saa hyvän ja uskollisen palvelijan, joka tarvittaessa uhraa itsensä. Eduskunta ura on joka tapauksessa ohi, Sipilä ei kiitä mutta ehkä Sipilän ”tulipahan luvatuksi” kaverit muistaa hetken kun kilistävät shampanja lasejaan.

  • vepa

   Melkein käy sääliksi, mutta ei yhtään. MIehen rehellisyydestäkin voidaan olla montaa mieltä, sen verran monta valhetta aktiivimallista, tms. Lindströmin suusta on viime aikoina kuultu. Ovimatto hallituksessa mies kyllä on. Toivottavasti kova palkka korvaa omantunnon tappamisen.

   • UllaM

    Minä en sääli yhtään. Mies ryssi rahasta asiat, aivan tietoisena siitä mitä teki. Mikä se nimitys olikaan naisista, jotka jakelee rahasta? Tai miehistä.

  • Niilo

   Sipilä, Orpo ja kumppanit kilistelevät shampanja-lasejaan seuraavien eduskuntavaalien jälkeen, kun ovat jälleen hallitusvastuussa, mutta Lindströmiä ja muita Sinisiä ei eduskunnassa näy: ”Kaatuneille tovereille, jotka ottivat luodin puolestamme”.

  • töytön

   Eiköhä Jarppa jotai jatkopestiä oo jo saanu suhteiltuu.. Eduskunta kummiski.

 5. Jjp

  Tuo sähläämisen maailmanennätys lyödään todella mahtavasti kun sote/maakuntauudistus nuijitaan läpi.
  Siinä on todella jälkipolvilla ihmettelemistä.

  • Servitus

   Eikös sitä niin sanota, että ennätykset on tehty rikottaviksi. Pitäähän hallituksellakin jotain tavoitteita olla! 😉

 6. Sirpa Hyttinen

  ”Vaikka meillä on kuinka viisaita ihmisiä istumassa ja pohtimassa tätä, niin ei kukaan pysty näkemään kaikkea.” Höpö, höpö. Tälläistä höpinää kuullaan tulevaisuudessa vielä lisää koska vaalit lähestyy. Hallituksessa olevat tiesivät tarkkaan mitä tekivät.

 7. AMK

  Niinkuin nyt kansanedustajien sopeutumiseläkkeistä on puhe ollaan huolissaan:– Tässä on pidettävä huoli, ettei kenellekään tule kohtuuttomia tilanteita, Risikko muotoili.
  Ei kukaan pitänyt huolta ettei työttömille tule kohtuuttomia tilanteita.
  esim. työkyvyttömille työttömille, yli viiskymppisille periaatteessa kaikille työttömille
  sitä myös ihmettelin perustuslakivaliokunnan myöntävää päätöstä…onko se peruslakia lukenut??vai mentiikö siellä tässä päätöksessä ns.mututuntumalla.

  • töytön

   Risukko haluaa vielä työttömille sen osallistavan sosiaaliturvan, työttömät palkatta töihin. Ei tule kohtuuttomia tilanteita 🙂

 8. Seppo Juhani

  Pahinta on se, että tässä ei ole kysymys hallituksen sähläämisestä vaan hallituksen tietoisesta linjasta. Sipilä ja Orpo ovat sosiaalisesti jääkylmiä ja heidän tarkoituksensa on ollut koko ajan työttömien kurittaminen. Jari Lindström on hyväntahtoinen nenästävedettävä, joka on suostunut Sipilän ja Orpon työrukkaseksi.

 9. Servitus

  Hesari uutisoi juuri, että sote-uudistuksen ja maakuntavaalien lykkääntyminen alkaa näyttää selvältä. 😀

  https://www.hs.fi/politiikka/art-2000005692207.html

  • Pitkäaikaistyötön

   ”Jos hallitus ei ilmoita lakipakettia komissiolle, on sote-uudistus riskialttiissa asemassa. Laista voisi lähes kuka tahansa – yritys tai huolestunut kansalainen – valittaa. Hallinto-oikeus joutuisi pyytämään ennakkoratkaisun EU:n tuomioistuimelta koskien valinnanvapauslainsäädäntöä.”

   Esimerkiksi minä olen huolestunut kansalainen. Varokaa.

 10. keskikehonrakentaja

  Tämä hallitus on spede show helvetistä.

 11. Antonio

  Uskomatonta, mutta ihan oikeasti kaltaiseni pienenkin inehmon harteilta putosi just jotain painavaa, kun luin tuon HeSan uutisen. Kiitos Servitus!
  Aah, vihdon isompi toivo heräämässä, että jospa vielä -ehkä! -täällä Suomessa JÄRKI voittaa!!!

 12. Työsuhde-etuna astma

  Yhtälaillahan tuli joskus aiemmin savusaunontaministeriön vetäjälle yllätyksenä se, että työttömissä on paljon osittain tai kokonaan työkyvyttömiä, joilla ei ole käytännössä mitään mahdollisuutta toteuttaa mitään leikk.. eiku aktiivimallin edellyttämistä kyykkyhyp.. eiku aktiivisuustoimista. Ja joille jo muutenkin tukalassa tilanteessa heilahtaa satavarmasti leikkurin terä.
  Miten kukaan sellaista muka olisi ennustaa saati tietää voinut?

 13. Markus T.

  No ei varmasti kyetä näkemään kun kuljetaan silmät ja korvat suljettuina kokoomuksen ja elinkeinoelämän talutusnuorassa.

 14. mark

  Kumipäähallitushan tämä on. Mikään tieto ei mene kaaliin vaan kimpoaa takaisin. Viimeisenä vaan ei vähäisenä leikkauksena poistivat Heikki Hurstin vapaaehtoisen ruoka-avun avustukset nollaan. Saman teki perässä Helsingin kaupunki. Poistavat näin köyhyyttä (leipäjonoja).

  Olisko vaalipuheita jauhaa taas vanhaa kumipääideaa tuloveron alentamisesta. Annetaan ymmärtää että työ tulee kannattavaksi kun veroja siirretään palkkaveroista kulutus- eli ”haittaveroihin”, kuten asumiseen, syömiseen, asunnon lämmittämiseeen, liikkumiseen jnejne. Verotusta ei voida enää kovin paljon siirtää noihin ”haittaveroihin” kun valtio perii jo kulutusveroina yli 90% tuloistaan. Meinaavaat varmaan poistaa progressiivisen tuloveron kokonaan.

  Verotuksen painopiste on saatu regressiivisilla ”haittaveroilla” pieni- ja keskituloisten maksettavaksi. Valtion tuloveroja he eivät juuri maksa, mutta kulutusveroja ja paljon. Käyvät kipeimmin pienituloisiin. Niillä on jo tehty Suomesta ylivoimaisesti kallein euromaa asua ja elää. Verotettavaa olisi kyllä muutakin, mutta eivät sovi tämän hallituksen pirtaan. Esmes pääomatulovero on alimmillaan 0%. Sipilä kyllä tietää.

  Parasta elvytystä olisi poistaa pienituloisilta välittömät verot kokonaan. Silti heidän veroprosenttinsa olisi 25-30% kulutuksesta riippuen. On aivan turhaa verottaa ensin pienituloisia ja maksaa osa takaisin tukien muodossa. Tässä tulee kyllä vastaan parikin ongelmaa. Byrokraateilta vähenisivät työt ja kunnallisveroja ei maksaisi enää kukaan, kun suuremmat tulot ovat pääomatuloja ja niistä ei kunnille veroja makseta.

  • stunned

   Rikkaat eivät maksa juuri kulutusverojakaan enää. Y-tunnuksella voi ostaa tavaraa arvonlisäverotta, jos hankinta tulee ”yrityksen käyttöön”. Kaikki tietotekniikka, kompuutterit ja puhelimet yrityksen nimiin tai sellaisen bulvaanikaverin kautta, jolla on yritystunnus. Nollaverokannattomia uusia Applen kannettavia myydään tietokoneforumeilla koko ajan. Tekevät vielä tilin alvilla puolet sulle mulle.

   Kohta poistuu perintöverokin. Kiinteästä omaisuudesta on ollut suuri huoli, koska sitä ei ole voinut piilottaa, ja omaisuudesta saatava ilo pienempi, jos sitä ei ole voinut käyttää ja näyttää.

 15. mark

  Olisi yksi tutkimuksen paikka mistä juontaa juurensa Suomessa tämä duunarivihamielisyys, jota tapaa vain kehitysmaissa, vai ovatko nykyisin nimeltään kehittyviä maita. Riippuu kai siitä mikä lasketaan kehitykseksi.

  Itse olen pähkäillyt, että se tulee kaukaa Ruotsin ja Venäjän vallan ajoilta. Silloin Suomi oli luokkayhteiskunta. Oli herrat ja rahvas. Verovapaa rälssikin keksittiin jo silloin. On säilynyt myös maan tapa, että hierarkiassa pääset ylöspäin vain persettä nuolemalla. Pätee julkiselle ja yksityiselle sektorillekin. Nuo ajat ovat jättäneet jälkensä ja niitä varmaan kaivataan takaisin.

 16. MK

  Brittitutkimus aktiivimallin loistavista saavutuksista.

  http://www.iltalehti.fi/ulkomaat/201805232200963606_ul.shtml

 17. mark

  Että joo, yli 90% tuloistaan valtio perii jo regressiivisilla ”tasaveroilla”, piti sanoa. Progressiivisen tuloveron alennukset ovat Sipilän hallituksen tekeminä näin:
  2015 – 5,87 miljardia
  2016 – 5,76
  2017 – 5,45
  2018 – 5,40 (arvio)

  Viitisensataa miljoonaa on jo ”kevennetty”. Tiedä miten ovat noiden suurituloisten liksat vielä nousseet. Siinä on se ainoa progressiivinen tulovero jota valtio perii ja joka pitää saada poistettua. Budjetin loppusumma on 55,8 miljardia josta progressiivinen tulovero on vain 9,6 %.

 18. mark

  Vielä kansainvälistä verovertailua. Otin vertailuun kokoomuksen ihmemaan Ameriikan. On vuodelta 2014, uudempaa en nyt löytänyt, vielä. Osuudet verotuloista;

  Suomi, tuloverot 35 %, kulutusverot 32,8 %
  Yhdysvallat, tuloverot 48,2 %, kulutusverot 17,1 %

  Ameriikassakin verotetaan huomattavasti enemmän tuloja, ei menoja.

 19. PN

  Mutta onneksi kohta on vaalit ja ehkä saadaan kunnon sinipunahallitus, joka laittaa Suomen asiat kuntoon! Edellinen olikin menestys, koska Kataisesta tuli komissaari ja Juttakin pääsi finanssipiireihin! Saa nähdä, mitä Lindströmistä tulee… Mutta oikeasti, osaako teistä joku kertoa, mikä ero poliittisesti on kokkareilla, demareilla ja kepulaisilla? Minä en nimittäin osaa ja siksi löydänkin itseni usein Suomen suurimmasta äänestäjäkunnasta eli ”nukkuvien puolueesta”. Tämä ei tietenkään tarkoita, että olisin poliittisesesti naivi ja tietämätön, mutta kaikki nyt vaan näyttää käytännön tasolla samalta..

 20. Jaska.jokunen

  Sote uudistus
  (Hoitoon pääsy on kaikkialla yhtä huonoa ja Sote asiakas maksaa huonosta hoidosta ”erittäin kalliisti)

 21. Paskalaki

  Maksoin yrityksestäni itselleni maaliskuussa aktiivisuusehdon ylittävät 241,50 euroa. Ei täyttynyt aktiivimallin ehto kuitenkaan, koska laskennallinen(?) summa on Kelan mielestä kuulemma 204 euroa… Sillä lailla!

 22. PR

  Aktiivimallin tutkimusnäyttö tässä. http://www.iltalehti.fi/ulkomaat/201805232200963606_ul.shtml

 23. Nipukka

  Täälläkin hyvin tuotu aihetta esiin: http://masentunutmutsi.fi/tyottomien-aktivoitumista-vaaditaan-mutta-mita-tapahtuu-kun-aktivoituu/

  Ei näytä aktivoituminenkaan olevan kannattavaa.

Kommentoi »

Comments are closed