Uuninpankkopoika Saku Timonen
Uuninpankkopoika Saku Timonen

Aktiivinen tukileikkuri

Eilen kerroin, että työministeri Jari Lindström ihmetteli aktiivimallin vaikutusta Paperiliiton työttömiin jäseniin. Työttömyystukea leikataan lähes 77 prosentilta. Lindströmin mukaan kukaan ei pystynyt näkemään ennakolta aktiivimallin kaikkia vaikutuksia. Kerroin myös, että kaikki muut paitsi hallitus ne vaikutukset näkivät.

Olin väärässä, sillä myös hallitus tiesi asian oikein hyvin. Tai en tiedä lukiko edes asian esitellyt ministeri oman esityksensä, mutta jo lakiesityksessä lähdetään siitä, että on ihan samantekevää leikkaako aktiivimalli vai ei. Sen tarkoitus on vain säästää tavalla tai toisella. Jos työtön onnistuu aktivoitumaan, niin hyvä. Jos ei onnistu, niin sekin on hyvä.

Se sanotaan hallituksen lakiestiyksessä kohdassa 4.2. Taloudelliset vaikutukset:

Aktiivimallin vaikutukset riippuvat siitä, miten hyvin mallin tavoitteet toteutuvat ja vuoden 2018 osalta missä vaiheessa tavoitteiden toteutuminen käynnistyy. Malli kuitenkin parantaa julkisen talouden tilaa sekä silloin kun se onnistuu tavoitteessaan työttömien aktivoitumiseen nykyistä enemmän että silloin, jos sillä ei ole mitään vaikutusta työttömien aktiivisuuteen. Tämä johtuu siitä, että mallin vaikutusten ääritilanteet vahvistavat kumpikin julkista taloutta joko säästämällä työttömyysturvamenoja tai lisäämällä työllisyyttä. 

Kun tämä hallitus säästää, niin se vähät välittää säästön kohteiksi joutuvista. Brittitukimus osoittaa, että ihmisten rankaiseminen pienentämällä tai epäämällä sosiaalietuuksia ei auta työllistymään. Se vain ajaa ihmiset köyhyyteen, heidän terveytensä heikkenee ja saa jotkut turvautumaan rikollisuuteen henkensä pitimiksi.

Hallitus mainosti erityisen paljon aktiivimalliin sisältyvää mahdollisuutta kokeilla neljän kuukauden ajan yrittäjyyttä sen vaikuttamatta työttömyysetuuteen. Tämä on osoittautunut yhdeksi aktiivimallin pahimmaksi epäonnistumiseksi. Piti voida kokeilla neljä kuukautta yrittäjyyttä ilman että yritystoiminnan päätoimisuutta tutkitaan, mutta käytännössä yrittäjyyttä kokeilevat ovat joutuneet suomeksi sanottuna kuseen. Heidän yrittäjyytensä päätoimisuutta tutkitaan ihan kuten tähänkin asti, ja selvityksen ajaksi tuen maksatus katkaistaan. Lisäksi heidän epäillään lähtökohtaisesti olevan vilpillisiä. Lukekaapa mitä bloggaaja Masentunut mutsi kertoo omista kokemuksistaan.

Tällainen järjetön myllytys johtuu monista asioista. Tärkein syy on lainvalmistelun kehnous ja tarkoitushakuisuus. Haluttiin vain säästää, ja niinpä kaunis lupaus uudesta neljän kuukauden yrittäjyydestä jäi tarkemmin suunnittelematta. Siitä ei annettu Te-toimistoille ja Kelalle edes kunnon soveltamisohjeita, joten nyt ne molemmat soveltavat lakia tietämättä mitä toinen tekee. Kun viranomaiset eivät keskustele keskenään, niin ne molemmat kyykyttävät sitä onnetonta työtöntä ristiriitaisilla selvityspyynnöillä ja vaatimuksilla.

Kun aktiivimallin ylityöllistämät ja ilman kunnollisia ohjeita toimivat viranomaiset pallottelavat asioita keskenään, niin asiakas kärsii. Hänen kärsimyksensä on päätavoitteen eli säästämisen sivutuote, josta hallitus ei kanna huolta. Mitäs on työtön ja laiska. Tai uskoo hallituksen puheita neljän kuukauden yrityskokeilun vaivattomuudesta.

Aktiivimallissa on niin paljon vikoja, että sitä ei olisi pitänyt koskaan säätää. Se toimii kuitenkin päätarkoituksensa mukaisesti aktiivisena tukileikkurina, joka säästää työttömyysturvamenjoa. Ihan kuten hallitus esityksessään kertoi.

Kuva: Sira Moksi

Kommentit (64)

 1. Jukka Laine

  Hyväosaiset ovat aina eläneet aivan eri maailmoissa kuin vähäosaiset. Kerrotaan että 1600-luvulla kruunun virkamiehet syyttivät nälkään kuolleita ihmisiä veronmaksun välttelystä.

 2. Sauli

  Olinkin juuri linkittämässä tuon brittitutkimuksesta kertovan edelliseen juttuusi…

  Kaikki faktat ja työttömien kokemukset meillä Suomessa puoltavat brittitutkimusta. Aktiivimalli on tehoton ja jopa haitallinen keino patistella ihmisiä töihin. En viitsi alkaa toistamaan niitä kaikkia epäkohtia mitä aktiivimallista on itselleni koitunut. En varmasti ole käytännön kokemuksieni kanssa ainut, mutta n. 100 000 ihmisen kokemuksella ei ole hallitukselle mitään merkitystä.

  Tämäkin brittitutkimus on helppo ohittaa, se ei ole vertailukelpoinen suomalaisen mallin kanssa, meillä ei ole tarpeeksi pitkältä ajalta tietoa, tutkimus oli huonosti laadittu… keksikää itse lisää. Fakta kuitenkin on että aktiivimallin tärkein ja ainoa peruste on ja pysyy, se sopii hallituksen ideologiaan. Susanna Koski antoi kasvot tälle ideologialle joka näkee pitkäaikaistyöttömät kasvottomana massana joiden arvo yhteiskunnalle on siinä pystyvätkö he tuottamaan lisäarvoa vai eivät. Useimmat eivät koska aktivointitoimenpiteet ja työttömät eivät kohtaa senkään vertaa kuin työpaikat ja työttömät. Sanalla sanoen, aktiivimalli on vuosituhannen suurin ja epäoikeudenmukaisin lakiuudistus työttömien kannalta.

  Hallituksen ja aktiivimallin idean voisi tiivistää mainosta mukaillen ”se nyt on vain tyhmää maksaa työttömälle mitään”.

  • Virve Valoheimo

   ”Nyt viekas vilppi täällä on noussut kunniaan, on valhe vallan päällä ja vääryys voimissaan. Ei kuulla kurjan ääntä ja köyhää sorretaan, ja lainkin rikkaat vääntää vääryyttä puoltamaan.”
   Haqvin Spegel psalmin 58 pohjalta 1694. Elias Lönnrot v. 1867 virsikirjaehdotukseen. Poistettu virsikirjasta vuonna 1987.

   • Juha Louhelainen

    Mitenkähän sattuivat poistamaan juuri samana vuonna kun Rikollisten puolue kokoomus pääsi hallitukseen 25 vuoden oppositio kauden jälkeen ? Muistutan vielä että työttömyys oli silloin käytännössä nolla ja valtio velaton !?!

    • Geek Rousbeer

     Hui kauhistus. Halajatko aikaan, jolloin kaikki oli säädeltyä ja pankkien luotonantoakin valvottiin valtion toimesta? Muistathan toki, että valuuttalainat ja kasinotalous olivat Suomessa vasta kapaloissaan ja ahdistava ankeus vallalla.
     Tuolloin alkoi vapaus! Vapaus vetää välistä, vapaus keplotella ja koplata. Vapaus paaluttaa Suomem maaperästä valtauksen ja riipiä mineraalit vapaan maailman hyödykkeiksi – ja samalla viedä rahat paremmille pankkitileille eteläisten saarten lämpöön. Vapaus keittää metsät selluksi ja investointien varjolla tyhjentää maan vihreän kullan, kiinalaisten sijoittajien taskuun.
     Tämän vapauden hedelmiähän olemme saanet nauttia 90-luvun alkupuolen ja viimeksi kuluneen vuosikymmenen. Toki vapauden hedelmä on toisinaan katkera (varsinkin niille, joka saavat vapautuksen työstään, asunnostaan, yrityksestään, marjamättäistään, mökkinsä metsämaisemasta, mielenterveydestään, jne.), mutta jokainen markkinavoimien rattaista syrjäytymään heitetty voi lohduttautua sillä, että jokainen lainaksi otettu markka tai penni, euro tai sentti kyllä pysyy – ja korot vielä päälle. Ja punaviherpiipertäjiä tämä samainen markkina-/vapausliturgia lohduttaa sillä, että kipsisakka-altaat ja aukkohakkuut jättävät pysyvän jäljen Suomineidon luonnonkauniisin kasvoihin – botox-pistoksen lailla.

 3. Pekka Potka

  Neljän kuukauden yrittäjyys työttömälle… En voi ymmärtää sitä typeryyttä, joka tähän ajatukseen sisältyy! Kukaan ei pysty neljässä kuukaudessa saamaan aikaan mitään, JOS pitää lähteä pitkästä työttömyydestä ja nollasta. Jos taas on jo muutenkin ollut menossa aktiivinen kontaktien luominen, asiakashankinta ja rahoituksen selvittäminen, sitten toki. Mutta olisiko tällainen henkilö pitkäaikaistyötön? Ei tietenkään. Ihmisten huijaaminen yrittäjiksi on täysin vastuutonta, koska yrittäjänä pärjääminen vaatii visiota ja kokonaisvaltaista näkemystä ja hallinan ottamista omasta alastaan. Ja alkurahoitusta, lainaa, takuita. Ainakaan ihmistä ei saisi rangaista siitä, että hänet on huijattu neljäksi kuukaudeksi epäonnistumaan. Vastuu pitäisi olla näillä, jotka sen virkavastuulla tekevät! (Ja selvyyden vuoksi: tein oman työurani yrittäjänä ja nyt työeläkkeellä.)

  • Markku Kemppainen

   Se on juuri näin. Neljässä kuukaudessa ei potkaista käyntiin toimivaa ja menestyvää yritystä, ellei sellaista ole jo ennestään. Pienillä tuloilla toimiva työtön ei pysty sellaista tekemään. Pitää olla mietitty suunnitelma, kontaktit, liikeidea ja vararahasto vähintään kahdeksi vuodeksi, että pystyy tämän liiketoiminnan saamaan käyntiin. Kenelläkään palkkatyöstä työttömäksi jääneellä ei ole aavistustakaan miten kova laji yrittäminen on. Sitten vielä mainostetaan ”kevytyrittäjyyttä” mikä on ihmisten raakaa höynäämistä. Yrittäminen ei koskaan ole kevyttä, jos vakuutena pitää olla talot ja muu omaisuus. Jos epäonnistuu on elämä ohi.

   • AikaMies

    Esivalta taitaa tarkoittaa ”yritystä”. Jokunen aika sitten oli muotia ”siirtää” duunari omaan ”yritykseen”. Raksalla raudoittaja oli raudoitusfirman toimitujohtaja, juoksupoika ja ainoa työntekijä joka yritti perhettään elättää. Että sellinen yritysmuoto 😉
    Työnantajan oli kaiketi helpompi maksaa yhden miehen yritykselle yhdellä laskulla… Yrittäjän hoidettavaksi jäi kaikki muu hallitsematon byrokratia.
    Homma tosin edellytti syntyäkseen, ei toimiakseen, ainakin valmiin myyntituotteen eli työpaikan .
    Meinaan jotta yhden hengen ”yritys” kirjanpitoineen vakuutuksineen jne ei ehkä sittenkään ole, poikkeuksia lukuunottamatta *, ihan toimiva malli, vaikka muutamassa viikossa, ei kuukausissa ”syntyykin”.
    Tuleekin taas mieleen ”agraariaivoiset” päättäjät.

    *Poikkeus: Kaitsulla oli yhden hengen sähkö-saneerausfirma ja Mersulla ajeli. No joo.. Kaitsu oli insinöörimies joka osasi kirjanpitoakin…

    • Rintsu

     Paitsi, että verottaja sivuuttaa erittäin nopeasti ”yritykset” joilla on vain yksi työnantajan kaltainen asiakas.

 4. Arska

  Miettikääpä sitä että kun tällainen leikkausautomaatti on saatu luotua aikaiseksi niin muokataankohan sitä jatkossa, eli ehdot kiristyvät sitä mukaa kuinka sadistinen mielivalta kulloinkin on asiasta päättämässä 5% leikkaus on seuraavaksi 7% …10% jne.

  Ihmisarvo on Suomessa 0-tasoa ja kun valtio lähtee kurjistamaan ihmisen toimeentuloa tilanteessa missä palkkatyötä ei saa lähitulevaisuudessakaan millä elättäisi itsensä tai perheensä vaan työpaikat todellisuudessa vähenevät huimaa vauhtia niin ollaankin tilanteessa missä on ainut vaihtoehto alkaa maksaman kansalaispalkkaa ja alkaa samalla verottamaan robotteja, oikeastaan robotteja pitäisi verottaa jo nyt rankalla kädellä.

  Suomessa mennään taas kerran ihan tietoisesti väärään suuntaan, esimerkkejä on maailmalla yllinkyllin mihin kurjistaminen johtaa, ei edes koira tee temppuja jos sitä hakataan ja pidetään nälässä…lopulta se koira käy sadistiseen isäntäänsä kiinni ja puree henkensä edestä.

  Näin myös ihminen toimii kun se menettää kaiken omaisuutensa ja toimeentulo hankitaan tällöin täysin häikäilemättömästi, tämän estämiseksi meillä on sosiaaliturva ja yhteiskunta…tämä toimiva ympäristö eli yhteiskunta ilmeisesti halutaan nyt lakkauttaa suurelta osin ja olisimme sitten kaikki yritysten armoilla missä mielivalta on suurempaa kuin moni osaisi kuvitellakaan.

  Eläköön mielivalta…Vai miten on?

  • Ani

   Sitten ei osteta, vaan varastetaan – tai nykykielellä lainataan – ruoka kaupasta.
   Ostaa, myy, vaihtaa ja varastaa – näinhän toimitaan. Kyllä hätä keinot keksii.
   Lasissa on reunat, myös henkisessä lasissa.
   Älykkään kuppi kun nyrjähtää, niin se on sitten totaalisesti nurin.
   Kansa ei koostu pelkästään alistuvaisesta verestä, täällä on paljon myös herkästi syttyvää verta.

   • Esa J.

    Mitenkähän palautetaan kerran syöty ruoka kauppaan? Siihen vaan lattialle!

    Luin tuon Masentuneen Mutsin blogin. Aivan hirveää simputusta…!

    Mikä olisi vaihtoehto? Reaalisosialismi tunkeutui ihmisten elämiin yksityiskohtia myöten, uusliberalismi jättää ihmiset kärsimään hätänsä keskelle. Kumpaakin yhdistää epäluulo kansaa kohtaan.

    Raivostukaa ihmiset, vielä kerran: raivostukaa! Siitä lähtee muutos nykymenoon… Vannokaa ja valvokaa, ettei enää koskaan tule lestadiolaista pääministeriä…!

    • PiruRaamatunLuvussa

     ”Reaalisosialismi tunkeutui ihmisten elämiin yksityiskohtia myöten, …”

     Taisivat sielläkin ihmiset olla vapaampia kuin Nykysuomessa, jossa tarkkaillaan joka liikettäsi ja ostostasi tietotekniikalla.

   • Marko Saarela

    👍

 5. stunned

  Hallitus uskoi aktiivimallin ruoskalla nostavansa kannatuslukujaan. Siellä oltiin vakuuttuneita, että hallituksen maalittamat työttömät tuhotaan ja kansa hoitaa likaisen työn.

  Vanha kikka, jolla huomio kiinnitetään ulkoiseen tai sisäiseen uhkaan. Vielä 1700-luvulla hallitus olisi lähtenyt sotimaan jonnekin ja hukannut ylijäämäväestön kaatuneina sotatantereella. Tai kuten Göring lausui:

  Natürlich, das einfache Volk will keinen Krieg […] Aber schließlich sind es die Führer eines Landes, die die Politik bestimmen, und es ist immer leicht, das Volk zum Mitmachen zu bringen, ob es sich nun um eine Demokratie, eine faschistische Diktatur, um ein Parlament oder eine kommunistische Diktatur handelt. […] Das ist ganz einfach. Man braucht nichts zu tun, als dem Volk zu sagen, es würde angegriffen, und den Pazifisten ihren Mangel an Patriotismus vorzuwerfen und zu behaupten, sie brächten das Land in Gefahr. Diese Methode funktioniert in jedem Land.

  https://www.snopes.com/fact-check/war-games/

  Kaikesta esityöstä ja propagandasta huolimatta lehdistö ei ollut saanut viestitilaa kokonaan haltuunsa. Emme ole vielä vuodessa 1943, kun Valtakunnassa väestö oli läpikyllästetty antisemitismillä siihen pisteeseen, että pogromit syttyivät ja paloivat spontaanisti ilman jatkuvaa manipulointia ja provokaatiota.

 6. Leena

  Luin tutkimuksesta aamulla ensin Ylen sivulta. Sitten menin Guardian sivuille (seuraan päivittäin) enkä löytänyt uutista johon Yle viittasi jutussaan. No menin takaisin Ylen tuoreimpiin ja juttua ei sitten enää löytynytkään sieltä??
  Tähän ilmeisesti viittasivat nyttemmin kadonneessa jutussaan
  https://www.theguardian.com/society/2018/may/22/benefit-sanctions-found-to-be-ineffective-and-damaging

  Jos Yle on tosiaan poistanut asiaa käsittelevän juttunsa on se vähintääkin outoa toimintaa..

  • stunned

   ”With few exceptions, however, jobcentres were more focused on enforcing benefit rules rather than helping people get jobs, the study found.”

   TE-toimisto ja KELA meillä toimivat samalla tavalla. Työvoimapalveluiden olemassaolon tarkoitus on valvonta, ei työpaikkojen välittäminen tai työttömän auttaminen. Poliittinen ohjaus johtaa aina kuvatunlaiseen käytökseen, kun palkitaan kiintiöiden täyttäminen ja niukkuuden pihtaaminen todellisten myönteisten vaikutusten kustannuksella. Valvonnan hintalapulla ei sen sijaan ole merkitystä, koska silloin raha liikkuu oikeaan suuntaan yhteistyökumppaneille — konsulteille, vuokratyöfirmoille ja kapoille. Kuvio kärjistyy raa’aksi hyödyntavoitteluksi kunhan saadaan työvoimapalvelut yksityistettyä kokonaan.

   https://arstechnica.com/science/2018/05/like-slavery-rehab-patients-forced-into-unpaid-labor-to-cover-treatment/

   http://masentunutmutsi.fi/tyottomien-aktivoitumista-vaaditaan-mutta-mita-tapahtuu-kun-aktivoituu/

   Saan vihdoin puhelun työntekijältä, joka on käsitellyt pyyntöni. Hän on tehnyt päätöksen, mututuntumalla. Hän on katsonut netistä googlaamalla, että olen aloittanut blogin kirjoittamisen elokuussa 2017, ja silloin ei voi kuulemma väittää että tämä on uusi yritys. Hän kautta rantain vihjaa, että rehellisyys maan perii, ja että enkös olekin koko ajan myynyt näitä koruja? Ja että sanopas nyt ihan rehellisesti, milloin olet nämä blogihommat aloittanut?

  • Virpi

   VIRPI I

   Tuossa Guardianin artikkelissa on asia hyvin tiivistetty. Jos haluaa tutustua enemmän aiheeseen, niin tässä linkki http://www.welfareconditionality.ac.uk/wp-content/uploads/2018/05/40426-Jobseekers-web.pdf

   ”Tämä johtuu siitä, että mallin vaikutusten ääritilanteet vahvistavat kumpikin julkista taloutta joko säästämällä työttömyysturvamenoja tai lisäämällä työllisyyttä. ” Melkoinen rimanalitus, että nk. sivistysvaltiossa voidaan tehdä tällainen laki.

  • Leena

   Hei Leena

   Kiitos yhteydenotostasi.

   Kysymyksesi on vastaanotettu. Huomaathan, että ajoittain palvelu on ruuhkautunut, ja silloin kaikkiin tiedusteluihin ei pystytä vastaamaan heti.

   Ystävällisin terveisin,
   Ylen asiakaspalvelu

   Alla lähettämäsi viesti:

   Miksi olette poistaneet uutisistanne jutun?
   Uutinen käsitteli Britanniassa tehtyä tutkimusta ja pohjautui Guardianin artikkeliin siitä
   https://www.theguardian.com/society/2018/may/22/benefit-sanctions-found-to-be-ineffective-and-damaging
   Kyse on yhteiskunnallisesti merkittävästä asiasta.
   Tuliko ”painostusta”? Vai onko jokin muu syy?

 7. Jussi Parviainen

  Kyllä se varmaan nyt pitää ottaa lusikka luisevaan kouraan ja kahtoo kattilan pohjaan asti, mikä se tämän kansan arvomaailman lopputulema pitää oleman! Vastakkainasettelun aika on ohi!

 8. Antonio

  Lestadiuksesta:
  Lars Levi sai kokea miten parempiosaiset usein halveksivat köyhiä. Myöhemmin hän pappina pitämissään saarnoissa usein korosti köyhyyttä ihanteena. Köyhät eivät anna maallisen tavaran ja loiston viekotella itseään, ja siksi Laestadius väitti heidän olevan henkisesti rikkaampia.

  Siinä tuli sopilän toimiin vastaus!?

  • Raija

   Sipilää ei nyt siinä tavallisessa tarkoituksessa voi köyhäksi kutsua mutta voi tietenkin olla niin että on antanut ”maallisen tavaran loiston viekotella itseään” ja köyhtynyt rutiköyhäksi henkisesti.

  • Työsuhde-etuna astma

   Kyllä. Emme vaan yksinkertaisena rahvaan edustajina ole ymmärtäneet mitä kaikkea hyvää olemme saaneet tämän kurjuuden ja kaiken piiskamisen ansiosta!
   Henkinen rikkaus suorastaan nyt kirkkahasti säkenöipi KELAn ja TE-toimistojen odotushuoneissa.
   Ynnä leipäjonoissa, joten ehkäpä ne halutaan juuri siksi siirtää pois silmistä, häikäisevät niin penteleesti kansan kermakerroksen silmiä ohi kulkiessa. Eivät edes ne merkkiaurinkolasit riitä sitä torjumaan.

 9. AKK

  Sehän on ollut selvää että aktiivimalli viritettiin vahvistamaan julkista taloutta kaikissa tapauksissa kävi työllisyydelle miten tahansa ja sekin oli oli selvää että noin puolet työttömistä tulee vahvistamaan julkista taloutta, ainakin ensimmäisillä tarkastelujaksoilla, leikkauksella omaan talouteensa. Ja näin kävi!
  Opettavaista tässä on ollut seurata kuinka härskisti poliitikot toinen toisensa perään ovat puheissaan kieltäneet asian vaikka se on ollut kirjattuna heidän omaan lakiesitykseensä, suoraan sanoen valehdelleet toistuvasti julkisesti. Juuri siksi nuo poliitikot ja koko hallitus, eivät ansaitse minkäänlaista myötätuntoa eikä ymmärrystä asian tiimoilta.
  Sama tosiasioiden vääristely tuntuu jatkuvan Soten valmistelussa ja jos se menee läpi niin mitkä ovatkaan seuraukset, ainakin kulujen nousu kuten kävi Ruotsissa heidän siirtyessään valinnanvapausmalliin. Kuka mahtaakaan vielä äänestää näitä julkeita valehtelijoita ja totuuden vääristelijöitä?

 10. Päivi tyni

  Masentunut mutsi -bloggaus todellinen kauhuskenaario yrittämisestä ja aktivoitumisen yhteensovittamisesta.

 11. Leena

  Mm. tällaista on tiedossa mikäli hallituksen tavoitteet toteutuvat (on vielä vähän tekemistä, aloitettiin työttömistä mutta töitä vielä riittää)
  https://www.theguardian.com/commentisfree/2018/apr/29/observer-view-on-government-punitive-benefit-system

  Se sosiaaliturvan kokonaisuudistus. Ainakin kokoomus on ilmoittanut kannattavansa ”brittimallia”.
  Toteuttaminen sitten varmaan heti vaalien jälkeen kun olemme taas äänestäneet puolueen valtaan (osa sitäkautta etteivät äänestä olleenkaan).

  • Leena

   Ajetaan ihmisiä leipäjonoihin. Sitten leipäjonoihinkin käyttöön ”aktiivimalli”. Lopullinen ratkaisu häämöttää.

   • Kyykyssä

    Ja senpä takia Hurstit, Brother Christmasit ym. tahdotaan pois pelistä; sotkemasta hallituksen linjoja Pyyteettömällä jakamisella. Huhhuh.

  • stunned

   Jutun lopussa hieno oivallus, joka vertaa ”ansiottomia” köyhiä ansiottomiin rikkaisiin. Työstä puhutaan paljon ja vaahto suussa, mutta oikeasti suurimmat aplodit raikuvat leppoistajille, jotka elävät sijoituksillaan työtä tekemättä. Tässä harva näkee mitään ristiriitaa. Kukapa työtä haluaa tehdä, jos ei tarvitse. Etymologisesti sana ”työ” on monissa kielissä sukua raadannalle tai orjuudelle. Kukaan vapaa mies ei tehnyt työtä antiikin Kreikassa tai Roomassa. Joutilas verovapaa rälssi tai luokka on syntynyt uudelleen. The idle undeserving rich.

   And that mention of the wealthy raises an intriguing final thought, which might make tax evaders and big bonus bankers uneasy. If we are now more prepared to talk about the ”undeserving poor”, who are the ”undeserving rich”?

   • stunned
   • Leena

    Hyvinvointivaltio kehitettiin että muillakin kuin rikkaisiin perheisiin syntyneillä olisi mahdollisuus esim. opiskella ja selviytyä. Nyt pyritään ajamaan alas.

  • Jii Änn
  • Tätä mieltä

   Brittimallia ei mielestäni voida ottaa verrannoksi Suomen sosiaaliturvauudistuksessa, koska brittipäättäjät/-poliitikot eivät ole edes hyväksyneet EU:n sosiaalisen peruskirjaan sisältyviä sopimuksia. Britit ovat halunneet pitää langat itsellään ja tehdä mitä ovat tehneet ja siksi sosiaaliturvan sopimuksia ei ole ratifioitu.

   Tutkikoon paremmin hän, jolla epäilyttää.

   Tämä pieni tekninen seikka ei tietystikään tule estämään kokoomus-kepu -porvareita, mikäli pääsevät valtaan seuraavissa vaaleissa. Kaikki työ sen estämiseksi on tarpeen. Nukkuvia täytyy saada hereille ettei tule lisää masentuneita zompeja.

 12. mark
 13. Rintsu

  Masentuneen mutsin kertomuksesta käy ilmi, että Kelan ja työkkärin kolmen tonnin kuukausipalkkaiset virkailijat käyttävät työaikaansa pallotellessaan parinkympin korumyyntituloja virkailijalta toiselle. Ja sitä kehdataan kutsua työksi. Jos ei järkevämpää tekemistä ole niin käyttäisivät työaikansa mielummin klemmarien taivutteluun. Siitä ei ainakaan olisi kenellekään vahinkoa.
  Veronmaksajana tahtoisin rahoilleni huomattavasti parempaa vastinetta. En minä tahdo palkata ketään kolmen tonnin liksalla selvittämään kympin virhettä.

  • Jyrki

   Ihan vain sivuseikkana, että verottaja ei vaivaudu tutkimaan mahdollisia alle 30 000e verovilppejä.

   https://www.is.fi/taloussanomat/art-2000005359224.html

   Tässä taustalla kuulemma verottajan sisäinen ja salainen ohje, jota ei olisi saanut paljastaa julkiseksi.

   En tiedä, mutta heitän puhtaan arvauksen, että olisiko KELA ja työkkärin salainen työohje sitten säätää ja sotkea edes takaisin työttömien asioita?

   Sillä jos asiat sujuisi jouheasti KELA:ssa ja työkkärissä olisi tylsää ja liian paljon päättäjiä. Niin ja tietysti työtön ei olisi ilmeisesti silloin riittävän aktiivinen perehtyessään KELA:n ja työkkärin vaatimiin pyyntöihin, joiden perusteella tehdää täysin päättömiä päätöksiä.

   Vaikka nyt tuosta 4kk yrittäjyyskokeilusta, joka vaikuttaa itse asiassa olevankin lähinnä työttömän KELA:n ja työkkärin kanssa olevaa yksipuoleista keskustelua ja vastaavasti taas sanelua ja epäilyä epärehellisyyydestä KELA:n ja työkkärin suunnalta työttömälle.
   Ja tätä myöten vähemmän sitä yrittämisen kokeilua työttömälle. Eli tuotteiden valmistusta markkinointia myyntiä jne. Jota työtön halusi kokeilla. Eikä byrokraattien tarpeiden tyydyttämistä rahttomuuden uhalla.

   Joten miksei voisi vain laittaa salaiseksi ohjeeksi, että jos nyt työtön ei tienaa yli 30 000e/vuosi niin ”puuhastelkoot” blogiensa youtube kanavien ja sen sellasten puulusikoiden vuolemisten kanssa. Katsellaan sitten kun työtön ostaa sen 30 000e arvoisen veneen tai muuta vastaavaa. Jos annettaisi sitten vaikka jotain TEKESI:n rahaa jos enää huolisi.

   Ei mutta tämähän olisi jo perustulo juttu. Tekisi liian monen byrokraatin työstä arvelluttavan turhaa ehkä ei sitten sellaista kumminkaan. Parempi kyykyttää työtöntä kumminkin vaatimalla muutaman kymmenen euronkin tuloista selvitystä puhumattakaan vaikka 1000 euron tuloista. Kunhan vaan pohdin…

   • Rintsu

    *Ihan vain sivuseikkana, että verottaja ei vaivaudu tutkimaan mahdollisia alle 30 000e verovilppejä.
    https://www.is.fi/taloussanomat/art-2000005359224.html
    Tässä taustalla kuulemma verottajan sisäinen ja salainen ohje, jota ei olisi saanut paljastaa julkiseksi.*

    Aikanaan olin kymmenisen vuotta verotarkastaja. Olin siinä mielessä hyvässä asemassa, että sain itse valita tarkastuskohteeni. En muista koskaan tutkineeni mitään missä tutkittavaa ei ollut viittä miljoonaa. Ajattelin alkaa tutkimaan kympin virheitä sitten kun miljoonamöhläykset loppuvat, mutta ne eivät koskaan loppuneet.

    ”Salainen ohje” on lähinnä lehdistön keksintöä ja sillä annetaan mielikuva , että kolmeenkymmeneen tonniin asti muka saisi huijata luvan kanssa.

    Itse näen tuon pikemminkin ohjeena juuri siihen, että ei kovasti kannata polttaa ruutia mahdollisiin kympin virheisiin kun korjaamisen vaatimat postimaksutkin ovat saatavaa verohyötyä suuremmat.

    Ja sitten kun jotain tutkitaan ja todetaan, että 25.000 veroja on jäänyt maksamatta, niin ihan taatusti siitä kirjoitetaan lasku. Koska silloin asia on jo tutkittu, eikä tarvitse enää miettiä olisiko tässä tutkimisen paikka.
    ”Salaisen ohjeen” sijaan puhuisin mielummin riskianalyysistä tai priorisoinnista.

    Palkansaajiahan tuo ohje ei edes koske, koska tavallisella palkansaajalla ei ole mitään mahdollisuutta pimittää kolmeakymmentätonnia verojaan.

    • merja k

     Verotoimistossa tämä asia otetaankin huomioon. Resursseja eli työaikaa ei saa tuhlata mitättömiin juttuihin. Kelassa asialla ei ilmeisesti ole minkäänlaista merkitystä. Kunhan aasiakas ei vaan saa euroakaan liikaa, ei ole mitään väliä mitä asian selvittäminen maksaa.

  • hulda

   Työkkärin ja Kelan rivivirkailijat eivät saa lähellekään kolmea tonnia.

 14. Jonis Lusis

  Syntyykö sitten todellista säästöä kun vähiä hallinnon resursseja hukataan aktiiviakrobatian selvittelyyn?
  Luotiin töitä hallinnolle ja kevennettiin työttömän lämiskää.

  • stunned

   Guardianin jutusta selviää miksi näitä kurjistamistoimenpiteitä tehdään: populismin ja konservatiivipuolueiden kannatuksen vuoksi. Poliitikot ajavat köyhien etujen alasajoa, koska sillä saa ääniä — siis pääsee itse hyväpalkkaiseen tehtävään muiden ruumiiden ylitse.

   Tarkoitus on hakea ja löytää syyllinen kaikkeen mahdolliseen aina jostain muualta kuin itse sylttytehtaalta ja samalla pysyä vallassa tai päästä valtaan. Kummelien sketsi ”etsi ja tapa työtön” on irvailukomediaa, mutta todellisuus on jo parodiaakin absurdimpaa. Nykyään parodiana menisi sketsi, jossa etsitään työtön, eikä tapetakaan sitä, vaan annetaan palkkatyötä.

   Kierre on itseään ruokkiva samalla tavalla kuin nollatoleranssi tai ”tough on crime”. Kuka löytää eniten ”säästöjä” ja ”syyllisiä” saa isoimmat äänisaaliit ja käytös palkitaan viroilla. Kuvio muistuttaa pelottavalla tavalla bolševikkihallinnon tapaa etsiä kansanvihollisia ja täyttää kiintiöitä riippumatta siitä kuinka hölmöjä tavoitteet olivat. Jokainen rattaan osa toteuttaa sitä, mitä oma lyhytnäköinen etu on. TE-toimiston virkailijat etsivät syylliset vaikka tekaisemalla, koska heidän asemansa, palkkionsa ja määrärahansa on nivottu ”tuloksiin”.

   Kukaan ei aio napata oikeita syyllisiä — veronkiertäjiä — tai syyttää investointien vähyyttä asuntopulasta. Sen sijaan kansantalouden suurimmaksi rikolliseksi maalataan sosiaaliturvaa väärinkäyttävä työtön.

   https://www.theguardian.com/commentisfree/2018/apr/29/observer-view-on-government-punitive-benefit-system

   Create a series of bogeymen: the person faking a disability in order to sit at home all day; the NHS tourist who comes here for the free healthcare and never leaves; the single mother who has several children purely for the extra cash she gets in benefits.

   Through nods, winks and dog whistles, it’s made clear that it is they – not the government’s lack of investment following the financial crisis – who are to blame for the benefits bill, the burdens on the NHS, the lack of school places and the housing crisis. The nation’s problems are the product of people sponging off the system. Once politicians have constructed this analysis, the answer is simple: design a punitive system to catch the wretched freeloaders out.

   The problem is that these scapegoats are imaginary, at least at the scale the government would have us believe. NHS “health tourism” costs just 0.3% of the NHS budget; the real reason the NHS is creaking is years of underinvestment. The housing affordability crisis is a result of decades of insufficient levels of housebuilding and undertaxation of property, not immigration. Benefit fraud amounts to a tiny fraction of the revenue the government loses through tax evasion each year.

   And by gearing a system around catching people out, the government hurts those “ordinary” families whom it has pledged to protect. The Windrush scandal is only the latest exposure of the human cost of scapegoating.

 15. Pipsa Mäntykangas

  Ensin meillä oli perustuslaki. Sitten Perustuslakivaliokunta. Sitten hallitus, joka viis veisaa. Onko nää kavereita keskenään kun sana ei kuulu?Meneekö poliittinen agenda yli muiden?

  • Jonis Lusis

   Kun sotenautit Sipilä ja Orpo häärää kuvioissa tarvitaan Suomeen Peruutuslakituomioistuin.

   • Pipsa Mäntykangas

    Jonis, tuon kun ois hokanneet, älä hulluja yllytä.Eiks tää oo tätä just😄

 16. Veikko

  Mietin vain,että kuinkahan moni Sipilän hallituksen aikana on ajettu siihen viimeiseen aktivointimalliin….

 17. Pera

  Muistan kun Lindström televisiossa iloitsi 4kk yrittämisen mahdollisuudesta. Mutta tottahan se on, että kukaan ei voi ennakoida lakien tulkintaa kun lakia ryhdytään vasta soveltamaan. Siis Lindström koki saaneensa aikaan jotakin hyödyllistä mutta totuus on kaiketi murskaavan huono.

  • Virve Valoheimo

   Varmasti Lindström ja Mattila kyllä tiesivät mitä tapahtuu. Aivan demokratian ja kansalaisten suoranaista pilkkaa oli Mattilan savusaunatwiitti ja Lindströmin tykkäys siihen twiittiin. Tyhmiä kyllä ovat molemmat. Pilli ja Pulla.

  • stunned

   Samaa sarjaa kuin kehuskelu työttömyysajan omavastuun lyhentämisellä seitsemästä päivästä viiteen, kun samainen hallitus oli hieman aiemmin pidentänyt omavastuuta viidestä seitsemään.

   Tai kun Kaikkonen laukaisi Rinteelle televisiopaneelissa: ”SDP on hukannut hallitusvastuussa ollessaan sata tuhatta työpaikkaa!”

   Tai kun Sipilä muistaa höpöttää, että hallitus on luonut 48 000 uutta työpaikkaa.

   Pedantit iskulauseet ovat täsmäyksityiskohtia, keskustelun smalltalkia.

 18. Marko

  Vain diktatuureissa säädetään yhtä epäoikeudenmukaisia ja epätasa-arvoistavia lakeja kuin tämä hallituksemme Suomessa. Lait kun säädetään hyödyttämään valtaapitäviä. Sentään sakotuksen korottaminen tulojen saamiseksi valtiolle päätettiin hylätä. Korporatismi ja salatalous etenee ilmeisen vääjäämättä eteenpäin soten muodossa.Tämäkin aktiivi-uudistus jatkaa samalla vanhalla linjalla eli ratsastaa työttömien laiskuuden ja saamattomuuden mielikuvilla samaan aikaan ristiinnauliten ne oikeasti aktiiviset työttömät.

 19. Servitus

  Iltalehden referoima brittitutkimus on kylmäävää luettavaa. Siinä on Suomen tulevaisuus, ellei jotain radikaalia tapahdu lähiaikoina.

  ”Sanktiot rohkaisivat esimerkiksi hyödyttömään ja tarkoituksenvastaiseen käytösmalliin, jossa tuen saaja käytti ennemmin energiansa ”pelin sääntöjen” noudattamiseen kuin töiden saamiseen.”

  Masentuneen mutsin esimerkki osoittaa, että tämä on jo todellisuutta. Tunnistan itsekin tarpeen pyrkiä keräämään työtunteja (olen 0-tuntisopimustyössä), mutta ei siksi, että saisin töitä, vaan koska pitää yrittää saada kerättyä vähintää ne aktiivimalli vaatimat 18 tuntia työtä. Pieni, mutta oleellinen ero.

  Ja sitten turhauttaa ja ahdistaa kaksin verroin, koska en minä vain silkalla haluamisella voi taikoa itselleni lisää työvuoroja.

  Ahdistus ja epätoivo vain syvenevät. Kiitos, aktiviimalli!

 20. Linna

  Kun ajatellaan että kysymys on säästämisestä, uskotaan näiden päättäjien hyvyyteen. Luulenpa että tarkoitus on saada ilmaista työvoimaa eteenkin kun soten mukana oli tarkoitus yksityistää te-toimisto. Usein vedotaan myös päättäjien tyhmyyteen minkä verukkeella he pääsevät kuin koira veräjästä vaikka siirrot ovar laskemmalisia ja kieroja.

  • Antonio

   En tiedä onko tämä linkki ollut ko täällä aikoinaan:

   Hallitus vie työvoimapalvelut markkinoille – onko työttömän oikeusturva uhanalainen?
   Hallitus haluaa avata työvoimapalvelut yksityisille yrityksille. Työttömien Keskusjärjestö ja Kuntaliitto suomivat lakiesitystä mm. siitä, että tehtävien siirto viranomaiselta yksityisen hoteisiin – vaikkapa palvelutarpeen arvioinnissa – voi vaarantaa jopa työttömän toimeentulon.

   Pitkä kirjoitus
   Yle.fi 19.4.2018 ( linkitys ei valitettavasti onnistu)

   • Pera
    • Antonio

     Kiitos Peralle!
     Ja jos luette jutun huomaatte, että EVA haluaa muuttaa Perustuslakia!
     Tämä on nyt tätä…!

   • stunned

    Yle kertoo toisessa uutisessa:

    Yksityiset yritykset ovat Honkasen mukaan onnistuneet työllistämään tai ohjaamaan koulutukseen noin puolet palveluun osallistuneista.

    Samalla on testattu mallia, johon tulevaisuudessakin pyritään: yrityksille maksetaan vain sillä perusteella, kuinka hyvin ne saavat työnhakijoita työllistettyä.

    Suurimman palkkion yritys saa, jos se onnistuu löytämään hakijalle vakituisen tai yli vuoden mittaisen työsuhteen.

    Vähiten taas maksetaan työkokeiluun, työvoimakoulutukseen, omaehtoiseen opiskeluun tai palkkatukeen päätyneestä työnhakijasta.

    Työttömät jaetaan kahtia: työllistyviin ja kuntoutettaviin. Jälkimmäiset lähetetään ilmaisfarmille ”kuntoutumaan”. Yllättäen farmin/pajan omistaja ja yksityinen työnvälitys ovat sama henkilö. Kukaan ei tietenkään koskaan kuntoudu työelämään, vaan työttömyyden pyöröovi pyörii loputtomasti.

    https://arstechnica.com/science/2018/05/like-slavery-rehab-patients-forced-into-unpaid-labor-to-cover-treatment/

 21. mark

  Lindströmiä odottaa varmaan lokoisat eläkepäivät hyvin ansaitulla eläkkeellä Kouvolan puolessa äänestäjien keskuudessa. Sitä saa mitä tilaa, oli muistaakseni se slogan jolla hänet valittiin.

 22. Sirpa

  Ja tässä karu esimerkki ”aktivoitumisen” karuista seurauksista:
  http://masentunutmutsi.fi/tyottomien-aktivoitumista-vaaditaan-mutta-mita-tapahtuu-kun-aktivoituu/

  • Antonio

   Et ole lukenut tätä ketjua kokonaan?
   😁

 23. hulda

  Masentuneen Mutsin blogikirjoitus on surullinen mutta täysin ennakoitavissa ollut tarina. Ihmettelen, että kukaan on haksahtanut/haksahtaa tähän yrittäjyys”kokeiluun”. Se on ansa eikä mitään muuta, ja se on aivan selvästi ollut nähtävissä alusta alkaen.

 24. Eino

  Masentutnut mutsi ansaitsee kiitokset, kun tuon käsittämättömän pompotuksen (mikä ilmiselvästi ainakin osittain johtui hallituksen ala-arvoisesta ohjeistuksesta) keskeltä jaksoi kirjoittamalla sattuvasti kuvailla hallituksen työttömien ja pienituloisten yrittäjyys-kiri(s)tyksen kaikki ”ilot”. Syvemmän yhteiskunnallisen keskustelun puuttuessa omasta mediastamme brittiläiset laatujulkaisut the Guardian/Observer ovat – kuten kommentoijat täällä ovat huomanneet – valaisevaa luettavaa erityisesti nyt, kun kristillisdemokraattien ja kokoomuksen suunnalta on alettu väläyttelemään kansalaisten perus- ja sosturvamalleiksi brittityylistä systeemiä. Aiheesta runsaasti matskua myös youtubessa (esim ”poverty in Uk” -haulla). Globaalin uusliberaalin talouden tilasta sekä pidemmän aikajakson seurauksista (tarkastelun kohteena erityisesti yhdysvallat) suoraa dataa Real-World Economics Reviw Blogissa, josta esimerkki:
  https://rwer.wordpress.com/2018/03/06/if-poor-people-knew-how-rich-rich-people-are-there-would-be-riots-in-the-streets/

 25. Luukas Pyykorpi

  Aina positiiviset ruotsalaiset ovat julkaiseet oppaan ”Jos kriisi tai sota tulee”. Mitä tekee suomalaiset kansan päättävissä asemissa olevat:
  Hätäpaskantavat lakeja joiden mahdollinen yhteiskuntarauhan häiriintymisen lisääntyminen on erittäin voimakasta ja laittavat lakeja selättämään heikoimmat lenkit. 72 prosenttia lähestyy työllisyystavoitteissa, mutta onko työllistynyt todella hän, joka joutuu edelleen ”työllistymisen” jälkeen hakemaan toimeentulotukea ensin Kelalta ja lopulta vielä entiseltä toimeentulotuenantajalta eli omalta kunnalta.
  Uusi opas siis tarpeen Suomeen: ”Jos kriisi tai tämä hallitus jatkaa”
  Aktivoitukaa !

 26. Luukas Pyykorpi

  Lex-Lindström päästi taannoin kärsimästä hallituksen kepityksestä yli 3200 työmarkkinoiden syrjimää yli 60-vuotiasta työnhakijaa. Ministeri on ollut erityisen hiljaa asiasta – media myös. Kysykää joku ! Seuraako ehkä jatkoa vai sylkeekö hallitus työmarkkinoiden hylkäämiä ?

 27. minarkisti

  Ei kellään ole mitään taivaasta annettua oikeutta loisia muiden kustannuksella. Kaikki tulonsiirrot pitäisi poistaa.

Kommentoi »

Comments are closed