Tehdään nyt tämmöinen laki…

Sipilän hallituksen perustuslaista piittaamattoman touhuamisen tulokset näkyvät sarjana näyttäviä epäonnistumisia, ja kaikkien tärkein asia eli sote- ja maakuntauudistus on mennyt käytännössä umpisolmuun. Hallitus ei pysty lyömään lukkoon edes maakuntavaalien ajankohtaa ennen kuin lainsäädännön etenemisen aikataulu on tiedossa, eikä sosiaali- ja terveysvaliokunta pysty tekemään tarvittavia lakimuutoksia ennen kuin  se tietää vaalien ajankohdan.

Pattitilanteessa siis ollaan.

Hallitus joutui laittamaan jäihin valinnanvapauspilotit, koska perustuslakivaliokunta katsoi hallituksen yrittävän ennakoivalla täytäntöönpanolla saada eduskunnan tapahtuneiden tosiasioiden eteen ja hyväksymään lait. Tämä linjaus tarkoittaa tulkintani mukaan sitä, että myös tulevien maakuntien sote-kiinteistöjä hallinnoimaan perustettu Maakuntien Tilakeskus Oy ja maakuntien ICT-palvelukeskus Vimana Oy toimivat ilman lainsäädännöllistä pohjaa. Tilakeskusken palveluksessa on 20 ja Vimanan 24 henkilöä. Molemmat yhtiöt mainostavat nettisivuillaan ikään kuin toiminta olisi jo täydessä käynnissä.

Vielä tiistaina hallitus esitti lisätaloausarviossa 100 miljooonan euron lisäpanostuksia sote-uudistuksen valinnanvapauspilotointiin. Jo aiemmin 15. toukokuuta hallitus oli ehtinyt tiedottaa ”päätöksestään”, jonka mukaan jo lisätalousarvion esityksiä aikaisemmin pilotointiin korvamerkityt 100 miljoonan euron rahat luvattiin kymmenelle hakijalle. Rahaa oli voinut hakea julkisessa haussa. Nyt hallitus sanoo, että aprillia, mitään tällaista päätöstä ei ole tehty, vaan virkamiehet ovat touhunneet omin päin.

Perustuslakivaliokunta edellytti täyttä varmuutta siitä, että valinnanvapauslainsäädäntö ei sisällä kiellettyä EU-tukea. Samaa edellytti KHO lausunnossaan jo vuosi sitten. Käytännössä ainoa keinoa varmistua asiasta on viedä asia EU-komission notifioitavaksi, mutta eilen eduskunnan kyselytunnilla pääministeri ilmoitti, että notifikaatiota ei aiota hankkia. Hallitus pelaa ihan tietoista uhkapeliä, josta kerroin jo tammikuussa.

Näin käy, kun tehdään tämmöinen laki ja katsotaan mitä tapahtuu, kuten pääministeri on sanonut. Näin kävi myös aktiivimallin kanssa. Kuten tiedetään, niin siitä muodostui juuri sellainen tukien leikkausautomaatti kuin varoiteltiin. Hallitusta varoiteltiin myös siitä, että tämä leikkuri aiheuttaa toimeentulotuen tarpeen lisääntymistä. Nyt on ennakkotiedoista käynyt ilmi, että aktiivimalli toi 11 000 uutta toimeentulotukiasiakasta. Heitä olisi varmasti enemmänkin, mutta kaikki tukeen oikeutetut eivät sitä hae ja kaikki hakijat eivät sitä saa. Aktiivimallilla hallitus onnistui säästämään toisesta taskusta, mutta joutui ottamaan toisesta.

Minua aina moititaan siitä, että en koskaan näe mitään hyvää tämän hallituksen tekemisissä. Näen minä. Hallitus on onnistunut avaamaan ihmisten silmät ymmärtämään miten käy, kun äänestetään tunarit valtaan. Lisäksi hallitus on norminpurkutalkoillaan onnistunut vapauttamaan parkkikiekon ulkonäön sääntelystä. Onhan sekin jotain.

Kuva: Pertti Jarla/Turun Sarjakuvakauppa

EDIT 8.6.2018 klo 11.30
Kela on oikaissut uutisointia siten, että 11 000 uutta toimeentulotuen uutta saajaa ei ole oikea luku, koska viime vuoden alussa osa kunnista huolehti toimeentulotuesta.

https://twitter.com/Kela_uutiset/status/1004743575635152897

puheenaiheet politiikka yhteiskunta
Kommentit (53)
  1. Positiivarit: Kyky ajatella tänään erilailla kuin eilen erottaa viisaan itsepäisestä.

  2. Markku Kemppainen
    8.6.2018, 08:29

    Jos tätä sotea on nyt kymmenkunta vuotta väännetty eikä ole tullut lasta eikä paskaa ja homma kuitenkin huolimatta kaikesta poliittisestä suhmuroinnista toimii, niin tulee vain mieleen, että poliittisilla tahoilla on vain kauhea himo saada suomalaisten terveydenhoidon kustannuksella sulka omaan hattuun piittaamatta siitä, miten kansalaisille ja yhteiskunnan hyvinvoinnille käy. Ei tällä ole järjestelmän todellisen parantamisen kanssa mitään tekemistä. Vain politiikkaa tämä kaikki on.

    1. Mummielestä se on juuri näin. Uudistetaan uudistamisen ilosta, jotta voidaan sanoa olleensa mukana.

Kommentointi suljettu.