Uuninpankkopoika Saku Timonen
Uuninpankkopoika Saku Timonen

Tehdään nyt tämmöinen laki…

Sipilän hallituksen perustuslaista piittaamattoman touhuamisen tulokset näkyvät sarjana näyttäviä epäonnistumisia, ja kaikkien tärkein asia eli sote- ja maakuntauudistus on mennyt käytännössä umpisolmuun. Hallitus ei pysty lyömään lukkoon edes maakuntavaalien ajankohtaa ennen kuin lainsäädännön etenemisen aikataulu on tiedossa, eikä sosiaali- ja terveysvaliokunta pysty tekemään tarvittavia lakimuutoksia ennen kuin  se tietää vaalien ajankohdan.

Pattitilanteessa siis ollaan.

Hallitus joutui laittamaan jäihin valinnanvapauspilotit, koska perustuslakivaliokunta katsoi hallituksen yrittävän ennakoivalla täytäntöönpanolla saada eduskunnan tapahtuneiden tosiasioiden eteen ja hyväksymään lait. Tämä linjaus tarkoittaa tulkintani mukaan sitä, että myös tulevien maakuntien sote-kiinteistöjä hallinnoimaan perustettu Maakuntien Tilakeskus Oy ja maakuntien ICT-palvelukeskus Vimana Oy toimivat ilman lainsäädännöllistä pohjaa. Tilakeskusken palveluksessa on 20 ja Vimanan 24 henkilöä. Molemmat yhtiöt mainostavat nettisivuillaan ikään kuin toiminta olisi jo täydessä käynnissä.

Vielä tiistaina hallitus esitti lisätaloausarviossa 100 miljooonan euron lisäpanostuksia sote-uudistuksen valinnanvapauspilotointiin. Jo aiemmin 15. toukokuuta hallitus oli ehtinyt tiedottaa ”päätöksestään”, jonka mukaan jo lisätalousarvion esityksiä aikaisemmin pilotointiin korvamerkityt 100 miljoonan euron rahat luvattiin kymmenelle hakijalle. Rahaa oli voinut hakea julkisessa haussa. Nyt hallitus sanoo, että aprillia, mitään tällaista päätöstä ei ole tehty, vaan virkamiehet ovat touhunneet omin päin.

Perustuslakivaliokunta edellytti täyttä varmuutta siitä, että valinnanvapauslainsäädäntö ei sisällä kiellettyä EU-tukea. Samaa edellytti KHO lausunnossaan jo vuosi sitten. Käytännössä ainoa keinoa varmistua asiasta on viedä asia EU-komission notifioitavaksi, mutta eilen eduskunnan kyselytunnilla pääministeri ilmoitti, että notifikaatiota ei aiota hankkia. Hallitus pelaa ihan tietoista uhkapeliä, josta kerroin jo tammikuussa.

Näin käy, kun tehdään tämmöinen laki ja katsotaan mitä tapahtuu, kuten pääministeri on sanonut. Näin kävi myös aktiivimallin kanssa. Kuten tiedetään, niin siitä muodostui juuri sellainen tukien leikkausautomaatti kuin varoiteltiin. Hallitusta varoiteltiin myös siitä, että tämä leikkuri aiheuttaa toimeentulotuen tarpeen lisääntymistä. Nyt on ennakkotiedoista käynyt ilmi, että aktiivimalli toi 11 000 uutta toimeentulotukiasiakasta. Heitä olisi varmasti enemmänkin, mutta kaikki tukeen oikeutetut eivät sitä hae ja kaikki hakijat eivät sitä saa. Aktiivimallilla hallitus onnistui säästämään toisesta taskusta, mutta joutui ottamaan toisesta.

Minua aina moititaan siitä, että en koskaan näe mitään hyvää tämän hallituksen tekemisissä. Näen minä. Hallitus on onnistunut avaamaan ihmisten silmät ymmärtämään miten käy, kun äänestetään tunarit valtaan. Lisäksi hallitus on norminpurkutalkoillaan onnistunut vapauttamaan parkkikiekon ulkonäön sääntelystä. Onhan sekin jotain.

Kuva: Pertti Jarla/Turun Sarjakuvakauppa

EDIT 8.6.2018 klo 11.30
Kela on oikaissut uutisointia siten, että 11 000 uutta toimeentulotuen uutta saajaa ei ole oikea luku, koska viime vuoden alussa osa kunnista huolehti toimeentulotuesta.

https://twitter.com/Kela_uutiset/status/1004743575635152897

Kommentit (53)

 1. Rowanberry

  Positiivarit: Kyky ajatella tänään erilailla kuin eilen erottaa viisaan itsepäisestä.

 2. Markku Kemppainen

  Jos tätä sotea on nyt kymmenkunta vuotta väännetty eikä ole tullut lasta eikä paskaa ja homma kuitenkin huolimatta kaikesta poliittisestä suhmuroinnista toimii, niin tulee vain mieleen, että poliittisilla tahoilla on vain kauhea himo saada suomalaisten terveydenhoidon kustannuksella sulka omaan hattuun piittaamatta siitä, miten kansalaisille ja yhteiskunnan hyvinvoinnille käy. Ei tällä ole järjestelmän todellisen parantamisen kanssa mitään tekemistä. Vain politiikkaa tämä kaikki on.

  • merja k

   Mummielestä se on juuri näin. Uudistetaan uudistamisen ilosta, jotta voidaan sanoa olleensa mukana.

 3. Matti Pelkko

  Tämä säädös on ilmeisesti hallitukselta unohtunut:

  ”Julkisen vallan käytön tulee perustua lakiin. Kaikessa julkisessa toiminnassa on noudatettava tarkoin lakia.”

  • Ulla Vehaluoto

   Rikollisilla ei ole tapana noudattaa lakia.

   Lain noudattamatta jättäminen on myös se tekijä, joka määrittää rikollisen. Ei suinkaan ole ensimmäinen kerta, kun valtion johto on talous- ja ihmisoikeusrikollisten käsissä.

   • Kimmo Paaso

    Hyvin kiteytetty.

   • Rintsu

    Minulla ihan sama tunne kuin Matilla ja Ullalla.
    Jos olisin aikanaan suhtautunut lakiin yhtä kevytmielisesti kuin tämä hallitus niin minä olisin saanut potkut.
    Verotarkastajasta nyt ei tykkää juuri kukaan mutta herranjestas, lähes jokainen luotti siihen, että en minä lakeja sovella, sävellä tai keksi mieleni mukaan. Tai ainakin jokainen luotti siihen, että minä en tee mieluisaa tai epämieluisaa päätöstä miettien sen vaikutusta omaan lompakkooni.

    Se tämän hallituksen touhuissa on hyvin vaarallista, että täydellinen piittaamattomuus laista, lainsäädännöstä ja ylipäänsä mistään valuu virkakuntaa pitkin alaspäin kuin Niagaran putous. Ja koko yhteiskuntaan. Jos maan hallitus ihan avoimesti haistattaa paskat (anteeksi) laeille jotka häiritsevät loistavia bisnesideoita niin kuka tässä maassa kauaa kunnioittaa mitään lakeja? Nehän on tehty vaan rikottaviksi.

    Niinpä tällä meiningillä minä olen pian yksityisen verotarkastusfirman leivissä, marssin johonkin maksukykyiseen firmaan ja sanon, että satatonnia salkkuun niin olen kuuro, sokea ja laskutaidoton. Eikä minun tarvitse osata mitään.

    Tämän vuosituhannen hallitukset ja etenkin tämä hallitus ovat unohtaneet semmoisen pikkuseikan,
    että k a i k k i asiat mitä saa rahalla ovat halpoja asioita. Jos jokin maksaa jotain niin se on halpa.
    Vertauskuvana ””tuletko vaimokseni koska tykkään sinusta” vai ”tuletko vaimokseni koska lahkeestani juuri tippui kymmenen miljoonaa”. Toinen on arvokas, toinen on halpa.

    Aikanaan ainoa laki Pecos-joesta länteen oli Roy Bean. Jos maailmankarttaa katsoo niin suomi sijaitsee Pecos-joesta länteen. Ja villiä länttä tästä maasta ollaan tekemässä.

    • Luukas Pyykorpi

     Hieman sivuun, mutta hallitus on keskittynyt härkäsen sijasta kärpäseen [ suurverosuunnittelijat vs. köyhät työttömät ]

   • Petri Sakkinen

    Ellen aivan väärin muista, niin nykyhallituksen kansanínvälinen idoli Ronald Reagan sanoi, että USA on vapaa maa ja siihen vapauteen kuuluu oikeus olla rikollinen.

  • Jonis Lusis

   Kas kun ei mepitkään ota nyt kantaa notifiointiasiaan. Ovat siellä kuitenkin paikan päällä.

 4. mark

  Hauskintahan tässä on, että sellaisen päätöksen toimeenpano on keskeytetty jota ei ole aloitettukaan. Meinaako hallitus tappaa meidät kansalaiset vielä nauruunkin. No, tässä on menty vain yksi asia edellä, päästää yksityiset toimijat verovarojen kimppuun, ei muuta. Siksi on tehty hätäpäissään päätöksiä ja lait meinataan sorvata tekoihin sopivaksi. Sen paremmin ei perse edellä puuhun voi mennä.

  • Antonio

   Minua on aina naurattanut tuo
   ” tehdään nyt tämmöinen ja katsotaan mita siittä tulee…”.
   Jos olisin äärettömän vaativan esimieheni edessä sanonut noin, olisin takuulla saanut moitteita, jotka olisivat ennen pitkää heijastuneet palkkaani!

   Eilen seurasin sipilän uskomatonta kiemurtelua Eduskunnan kysymyksiin vastatessaan. Ellen olisi jo tiennyt, että pilotit on peruttu Perustuslakivaliokunnan lausunnon vuoksi, ei se hallituksen vastauksista ilmi olisi käynyt. Kyllä ovat ketkuja, ei voi luottaa muuhun, kuin että ketkuja ovat!

 5. Kelan viestintä

  Hei Saku, blogissa on valitettavasti virheellistä tietoa aktiivimallin vaikutuksista, katso:
  https://twitter.com/Kela_uutiset/status/1004743575635152897

  • sakutimonen

   Kiitos, laitan tästä päivityksen juttuun.

 6. Heli Heikkinen

  Harmi, ettei toimari-pääministeriin päde toimarin erottamissäännöt. Nyt selvästikin kituutetaan kohti ensi kevään vaaleja (jotka Sipilä vielä haluaisi siirtää myöhemmäksi eli jatkaa omaa kauttaan). Paljon pahaa ehtii tämä hallitus vielä tehdä kautensa aikana, jonka olisi suonut päättyneen jo vuosi sitten.

  • Jonis Lusis

   Vastuuton pääministeri noilla näytöillä kuuluu valtakunnanoikeuteen.

  • jiipee

   Eniten harmittaa se, miten paljon rahaa on palanut tähän veivaamiseen. Ja kansa maksaa tunareiden tekemät viulut.

 7. HTK

  Uuninpankkopoika olet liian optimistinen siinä, kun ilmaiset hallituksen onnistuneen silmien avaamisessa tunarien valtaan päästämisessä.

  Tulevat vaalit näyttävät ymmärtääkö kansa poistaa vaaleissa tunarit Eduskunnasta ja vaihtaa hallitusvallanpitäjät. Saattaa käydä päinvastoin. Nykyinen oikeistohallitus saattaa härskisti salaa laskelmoida kansalaisten suuren osan olevan niin pettynyt politiikkaan ja kaikkiin puolueisiin, että äänestysprosentti saattaa jäädä erittäin alhaiseksi. Niin on käynyt useassa Euroopan maassa; esimerkiksi Sloveniassa (39 %), Puolassa (alle 50 %) ja Ranskassa (alle 50 %).

  Tyytymättömät, pettyneet ja kyllästyneet saattavat ”protestoida” voimattomasti liittymällä ”nukkuvien puolueeseen”. Nykyisen Sipilän hallituspuolueiden kannattajat äänestävät aivan varmasti. Vaikka kepun ja kokoomuksen äänimäärät laskisivat vaaleissa, niin siitä huolimatta ne saattavat olla vaalivoittajia ja nykyinen hallituspohja voi jatkaa eduskuntavaalien jälkeenkin nykyistä linjaansa.

  Kansalaisten alhainen äänestysaktiivisuus on demokratian, tasa-arvoisuuden ja oikeudenmukaisuuden kannalta erittäin huolestuttava ilmiö, mutta niitä Juha Sipilän hallituspuolueet ovat tehokkaasti murentamassa.

 8. Kuutamolla

  Vimanan toiminta on jo täydessä käynnissä, ei vain ”ikään kuin”. Siellä valmistellaan kilpailutuksia täyttä häkää. En tiedä koska ne julkaistaan, mutta vaikutelma on, että pian. Ehkä lainsäädännön valmistuminen vaikuttaa kilpailutuksen aloittamiseen. Vimanassa on oikeasti töissä ihmisiä ja se käyttää kilpailutusmäärittelyihin ja suunnitteluun maakuntien osoittamia henkilöitä ja heidän työpanostaan.

 9. Antonio

  Suomalaisista vain 18 prosenttia näyttää nyt vihreää valoa sotelle, käy ilmi Alma Median kyselystä. Tulos heijastelee laajaa julkista kritiikkiä, tutkijat sanovat.

  (US tänään, graafit puolueittain ja alueittain)

 10. AikaMies

  Jaa…a. Kukahan tuota Sakuakin kuuntelee?
  Aihetta kuitenkin olisi, vaan kun totuudenpuhujalle ei ole yösijaa.
  Meinaan jotta kiitos taas kerran selkokielisestä sanahelinan selittämisestä.

  • Kimmo Paaso

   Niin. Yhä useampi ajattelemaan kykenevä ihminen lukee Timosen totuuksia, mutta suurempi osa ei kai ole kuullutkaan. Jos on kuullut, niin sitten jotain negatiivista oikeistolaisia edustajan suusta. Kun asioista ei välitetä ottaa selvää, on siis Timonen näiden mielestä vihervassarikommunistisosdemiterroristi, joka valehtelee päivät päästään.

   Ihmiset joilla menee ( omasta mielestään) hyvin, eivät useinkaan välitä maailman menosta pätkääkään. Eivät he myöskään välitä oman maan menosta tai kansalaisista. Näin ollen he tyytyväisinä äänestävät niitä puolueita, jotka ovat vallassa. Tyhmää päätä ei pakota . . .

  • Rintsu

   Minä kuuntelen.

 11. Mika Luostarinen

  Hallitus voi olla tehnyt jotain hyvääkin, mutta sellaisiin tekoihin Saku tai muut kolumnistit/kommentoijat eivät haluakaan muutosta. Siksi niistä ei kirjoiteta. Minulle ei nyt tule mieleen hallituksen kiistatta hyvää saavutusta. Sellaisia tietävä saa tietenkin kirjoittaa asiasta, ei kannata odottaa jonkun muun tekevän niin.

  Epäkohdista saa aina huomauttaa, vaikka niiden aiheuttaja olisi saanut jotain hyvääkin aikaan. Hyvillä teoilla ei saa ostettua oikeutta huonoihin tekoihin.

  • Luukas Pyykorpi

   Hallituksen ”hyvistä teoista” kertoo lähes kaikki mediat – usko tai älä !

 12. stunned

  Hallitusta varoiteltiin myös siitä, että tämä leikkuri aiheuttaa toimeentulotuen tarpeen lisääntymistä. Nyt on ennakkotiedoista käynyt ilmi, että aktiivimalli toi 11 000 uutta toimeentulotukiasiakasta.

  Yleltä tulee komento takaisin. Elli Aaltosen sanoja onkin tulkittu väärin.

  Aaltosen lausuntoa oli tulkittu väärin. Viime vuonna kunnat pystyivät vielä myöntämään perustoimeentulotukea ensimmäisen vuosineljänneksen aikana, mikä tekee tilastoista vertailukelvottomia tähän vuoteen. Aktiivimalli ei myöskään alentanut työttömyysetuuksia vielä tammi-maaliskuussa.

  Aktiivimallin aiheuttaman alentamispäätöksen saaneiden tuki kasvoi maaliskuun ja toukokuun välillä keskimäärin noin 20 euroa, mikä on hieman vähemmän kuin työttömyysetuuksiin tehty alennus.

  Aktiivimallileikkurissa ja sinisten Sampo Terhossa on jotain samaa: ihan kohta saadaan täsmennettyä oikeampaa tietoa leikkurin vaikutuksista tai puolueen kannatuksesta, joka nousee heti kun saadaan kortit laskettua.

  • Luukas Pyykorpi

   Elliltä jos kuukaudessa rokottas aktiivimallin verran 4,65% hänen vaatimattomasta 15000 euron ( per/kk ) liksastaan se tekisikin jo jotain vajaa 700 euroa ! Köyhillä työttömillä vain viikon safkat !

 13. Pentti Nieminen

  Peruslähtökohdan kai pitäisi olla joko palvelun parantaminen tai vaihtoehtoisesti säästäminen. Eikä nämä kaksi asiaa edes sulje toisiaan pois jos fiksusti tehdään. Yksinkertainen kun yleensä on hyvä eikä rahaa pala byrokratiaan kuten nykyisin.

  Jos lähtökohta on ideologinen kuten yksityistäminen niin päädytään loputtomaan politikointiin eikä saada aikaiseksi kuin kompromissien kautta kalliita himmeleitä.

 14. Mirjami

  Ja edelleen epäilen vahvasti pääministeri Sipilän mielenterveyttä! Oksettaa…! Viimeisin luku taitaa olla 3600 uutta perustoimeentulotuensaajaa… mutta kuinka paljon lisärahaa maksettiin niille, jotka jo ovat pelastustoimeentulonsaajia?!

 15. Hannele Vestola

  Sakari, tässä Lasse Lehtosen hyvässä analyysissa ei taida olla mitään sinulle uutta, mutta on hyvä, selkeä tiivistys ongelmavyyhdistä. Toki ei tässäkään vielä kaikki. Mitenkäs esim. se sosiaalipuolen integraatio…
  https://hannelevestolablog.wordpress.com/2018/06/08/soten-vaikeudet-rautalangasta-lasse-lehtonen-politiikkaradiossa/

 16. Pipsa Mäntykangas

  Alma-tutkimus kysyy ihmisiltä mitä mieltä kun ihmiset tiedä, että MISTÄ mieltä. Kukaan tajua, mitä tämä Sote- muka-uudistus pitää sisällään. Ja keille tehty, kiireellä ja juosten kustuna. Sellainen” lupasin kaverille saat johtajan viran” löyhkää läpi.

 17. Markku T Koivisto

  Joka jumalan päivä, nähdessäni tai kuunnellessani ketä tahansa ministeriä, tulisi mieli vetäytyä siihen kuuluisaan punavihreään kuplaani. Nukahtaa ja herätessäni pääministerinä olisi orpo ja rahaministerinä sipilä. (H)yökkäysministerinä j. niinistö.

 18. Matti Pelkko

  ”Sipilä se leipoi suuren taikinan, hiivaksi hän aikoi suuren Suomenmaan”. Tai jotain sinne päin.

  Tämä sotedisaasteri senkun paisuu. On ollut tiedossa, että työntekijöiden palkkoja ei noin vain lasketa tuotantotalouden diplomi-inisinöörin opein eli leikkaamalla. Jopa työtuomioistuin on sitä mieltä:

  https://www.talouselama.fi/uutiset/te/a8a041f5-b061-3c4c-9a54-0edff8561832

 19. työtöntyötön

  Odotan vielä Kelalta tietoa kuinka paljon toimeentulotukimenot puolestaan kasvoivat/kasvavat. Osa työttömistä sai toimeentulotukea jo ennen aktiivimallia ja nyt saavat saman rahan mutta työmarkkinatuen (peruspäivärahan, pienen ansiosidonnaisen jne.) ja toimeentulotulotuen suhde vaan muuttui muutamalla kympillä toiseen suuntaan. Heitä ei lasketa uusiksi toimeentulotuen asiakkaiksi. Aktiivimallin säästö syntyy vain niistä työttömistä jotka eivät ole toimeentulotukeen oikeutettuja.

  Korostan myös että toimeentulotukeen oikeutetun työttömän osallistuminen vaikkapa kuntouttavaan työtoimintaan ei edes poista häntä toimeentulotukea saavien joukosta. 9e/päivä korvausta ei oteta huomioon toimeentulotukilaskelmassa. Aktiivinen työtön hän toki saattaa olla tilastoissa ja varmasti kokonaan poissa työttömien tilastoista.

 20. työtöntyötön

  Näkyykin olevan noin 1,2 miljoonan lisäys maaliskuusta toukokuuhun toimeentulotukimenoissa. Ja 850 uutta toimeentulotuki asiakasta. Jos tuon summan jakaisi vain noille uusille asiakkaille niin se tekisi n.1400 euroa per asiakas. Eli suuri osa tuosta summasta on mennyt jo ennestään toimeentulotukea saaville.

  Kelasto kertoo ”Kelan työttömyysturvaetuuksien saajat ja maksetut etuudet” kohdassa kuukausittaiset tiedot Kelan työttömyysturvaa saavien lukumääristä ja maksetuista etuuksista euromääräisesti sekä kuinka monta päivää on korvattu. Sitä tulkitessa saakin sitten olla melkoinen tilastonikkari jotta ottaisi selvää paljonko tästä nyt on valtio säästänyt. Tuen saajien lukumäärässä ja maksetuissa etuuksissa ei nimittäin ole paljon eroa pitkällä jänteellä.
  http://www.kela.fi/tilastotietokanta-kelasto_sisallysluettelo#Työttömät

 21. Luukas Pyykorpi

  ” Hallitusta varoiteltiin myös siitä, että tämä leikkuri aiheuttaa toimeentulotuen tarpeen lisääntymistä. Nyt on ennakkotiedoista käynyt ilmi, että aktiivimalli toi 11 000 uutta toimeentulotukiasiakasta. Heitä olisi varmasti enemmänkin, mutta kaikki tukeen oikeutetut eivät sitä hae ja kaikki hakijat eivät sitä saa. Aktiivimallilla hallitus onnistui säästämään toisesta taskusta, mutta joutui ottamaan toisesta. ”
  Tosiaan aktiivimallin leikkausta ei todellakaan useilla korvaa toimeentulotuki vaikka pitäisi, koska perheen jäsenen tulot lasketaan jotenkin yhteen hakijan kanssa ja tietysti muutkin plussaldot hakijan tilillä ( mm. pienetkin veikkaus-, lotto-, jne. voitot + syntymäpäivälahjat…)
  Köyhimmiltä on kielletty 1990-luvulta lähtien myös lapsilisät joilla voivat varakkaat tehdä taaperoilleen pesämunaa osake & asuntosäästöön.
  Onneksi Kelan Hauptgeschäftsführer Ellille on myönnetty vaatimaton 15000 euron kuukausiavustus !

  • Esa J.

   Ei – fuehrer, vaan – fuehrerin tai – leiterin. Kyseessä kuitenkin lienee naaraspuolinen viranhaltijatar…?

 22. Luukas Pyykorpi

  ”Perustuslakivaliokunta edellytti täyttä varmuutta siitä, että valinnanvapauslainsäädäntö ei sisällä kiellettyä EU-tukea. Samaa edellytti KHO lausunnossaan jo vuosi sitten. Käytännössä ainoa keinoa varmistua asiasta on viedä asia EU-komission notifioitavaksi, mutta eilen eduskunnan kyselytunnilla pääministeri ilmoitti, että notifikaatiota ei aiota hankkia. Hallitus pelaa ihan tietoista uhkapeliä, josta kerroin jo tammikuussa.”
  Suomi siirtyy nykyaikaan kun saadaan perustuslakituomioistuin – monta mutkaa vielä matkassa ja paikalliset haittaministerit ja-puolueet voivat vielä jarruttaa asiaa.

  • Ei tule perustuslakituomioistuinta

   Ei meille tule mitään perustuslakituomioistuinta. Olisi aivan liian kiusallista sellainen.

   Miten kävisi vaikkapa eläkkeiden? 60-luvulla syntyneiltä karhuttiin eläkemaksut täysmääräisenä, mutta eläke alkoi karttua vasta 24 ikävuoden jälkeen. Seuraavat sukupolvet saavat eläkkeensä täysmääräisinä. Eihän tämä kestä tarkastelua, vaan on täysin perustuslain vastaista.

   Vastaavia perustavanlaatuisia lakeja on tunaroitu läpi muitakin, milloin minkäkin hallituksen ja eduskunnan toimesta. Ehei, ei täällä Venäjän federaation läntisessä osavaltiossa mitään perustuslakituomioistuimia tulla näkemään. Täällä mennään vähän sinnepäin, lakia väljästi tulkiten, kekseliäisyyttä ja pokerinaamaa käyttäen. Sitähän sipiläkin tekee, tosin selvästi törkeämmin kuin monet edeltäjänsä.

 23. Jyrki

  Tästä lähtee Sipilän aivan omat ideat toteutukseen kansan rahoilla tietty:

  https://www.iltalehti.fi/politiikka/201806082201001774_pi.shtml

  Josta otsikko:


  Pääministeri Sipilä on valmis pääomittamaan Suomen Malminjalostus Oy:tä sadoilla miljoonilla euroilla – ei ole puhunut asiasta hallituskumppaneiden kanssa

  Sipilä se näkee kansalta kerättyt verotkin omina rahoinaan mitä sitä muilta hallituskumppaneilta mitään enää kyselee yhtään mitää. Saa toki omia vakuutuskuorissa oleviaan rahojaan kylvää mihin tykkää ilman muilta kyselyjä. Mutta se ei näköjään riitä enää.

  Ja mitä akkuihin tulee, niin käsittääkseni Sipilä oli ja on edelleen erittäin vihamielinen koulutuksen suhteen. Eli juuri sitä kohtaa, joka keksii ehkä sen miten niitä parempia akkuja tehdään. Lopputulos on, että mahdolliset akkumetallit joudutaan tämän takia jokatapauksessa antamaan ulkomaalaisille? En myöskään usko, että matkustajalentokone tai juna liikahtaa vielä pitkään aikaan pelkkien akkujen voimalla niin sitten yhtään mihinkään.

  Ja sitten kun liikahtaa voi olla, että niissä akuissa käytetään ehkä jotain muuta ”metallia” mitä ei Terrafamesta ei löydykään. Mitäs sitten? Minusta tuntuu että me ei tienata tällä uhkapelillä. Upottaisin itse nuo sadat miljoonat ennemmin opiskeluun jos sitten meillä olisi tarjota sitä osaamista sinne mistä oikeat ”metallit” löytyykään…

 24. Petri Sakkinen

  Kilpailevan diktaattoritarjokkaan tunnuslaulu:

  ”Mä oon orpona, mutten orjana
  Miksi itkemään, kun kilpailust’ unta nään
  Tää on aarre mun, siit’ on puolet sun
  Tule kansa, maksa se kanssani mun
  pistän pottiin tonnin kikyhengessä”

 25. Mikko

  vastikeelinen sosiaali turva on kokoomuksen akendana

  sehän ei kosketa millään tavalla juuri työnantajia

  paitsi että he hyötyvät siitä eniten
  mutta se joka joutuu tämän järjestelmän piiriin
  se tarkoitaa hänelle
  että edes työtä tekemällä ei köyhydestä tai totaalisesta valtion kontrolista
  eli pakko ottaa vastaan valtion armopaloja tukirahojen muodossa

  ei ole ulos pääsyä
  siksi kun työnantajat eivät halua enään maksaa työstä penniäkään omistaan
  paitsi pakoliset yrityksensä verot
  jotka he kierrätävät takaisin ilmaistyöntekijöiden muodossa yrityksiinsä

  eli kiinasakin työnantajat maksavat tulevaisuudessa enemmän palkkaa omista rahoistaan
  yrityksen voitoista tuloksesta
  kuin suomen yrittäjät

  ymmärätekö pointini öööööööööööö……………..yritäjät haluavat että heidän maksamansa verot
  kattavat myös palkanmaksun tai että niille heidän maksamilla veroila he tavalaan välilisesti ovat jo maksaneet tulevaisuuden ilmaistyöntekijöiden palkan työttömyys turvan sosiaalietuus maksun muodossa
  siksi heidän mielestään työtömyys turvan voi muutaa palkan maksun välineeksi
  he väittävät vielä pokkana että he ovat ainoa taho jotka sitä sosasiaaliturvaa rahottavat
  hups he unohtavat tahalaan kaikki väliliset verot
  jota maksavat kaikki suomalaiset veron maksajat
  ja vielä että ne väliliset verot esim bensinistä
  kirpaisee eniten sitä tavista
  ei kokoomus elitisti ökyä suhtessa tuloihin
  voisi vielä kysyä mihin helvetiin ne meidän verovarat oikein menee
  jos nile miljardeilla ei parempaan pystytä
  näin vähälukuisessa ihmismärältään olevassa maassa
  ja joista niitä oikeasti köyhiä on silti vain se 15 prossaa
  joita ei kuitenkaan ole muka varaa autaa enempää
  päinvastoin heitä on mukava potkia pähän vielä lisää pelkkänä menoeränä yhteiskunnan mätäpaiseena
  mitäs kun mätäpaise puhkeaa väkivaltaisesti petteri orpojen iholle
  tulevaisuudessa mitäs sitten tehdään
  tämä suomalaisten ihmisten eripura on jo nyt huolestutavalla tasolla
  sitäkö me haluaisimme tuskin
  mutta kun meidn poliitiset päätäjät ajavat meidät siihen tilanteeseen oikealta ja vasemmalta
  omine valta taisteluineen
  joka tartuu myös kasalaisiin
  eli kohta suomalaiset ovat yhtä idiooteja kuin suomen eduskunnan kansan edustajat elikeskenään naurettavista asioista kinastelevat elitistien pikkulapset räpläämässä älypuhelimiaan
  ja aivokuollut hallitus rapii vain muniaan
  ja tekee todella fiksuja
  kaikkia suomalaisia ihmisiä hyödytäviä
  tätä maata hyödytäviä päätöksiä
  öhöm
  tai sitten myydään koko suomen yritys elämä ulkomaille globaalisti jipii se on todella fiksua ja todella eetistä touhua kuten HM Ruotsissa tai Nestle vesipullo kauppiaana maailmalla

 26. Illu

  Miten Suomessa voi olla tällaisia brändejä kuin https://www.vimana.fi/? Meillä ei ole ollut maakuntavaaleja, meillä ei ole maakuntia. Nämä ovat täysin irti todellisuudesta. Hallitus haluaa siirtää Suomen totuudenjälkeiseen kauteen.

  • Työsuhde-etuna astma

   Siellä hän näkyy olevan jo pöhinä päällä, kilpailutuksetkin aloitetaan jo tämän vuoden aikana!?

  • Ani

   24 näyttää olevan kaikkiaan. 16 on johtaja / päällikkö -statuksella.

   Pitää kaivaa lisää entistä tyhjempää kuvetta, että saadaan näille byrokraateille palkat maksuun.
   Lihat jätin tänään(kin) kaupan lihatiskiin. Toki katselin niitä. Osaan kyllä tehdä hyviä pippuripihvejä. Toisella kertaa sitten.

 27. Markku T Koivisto

  Ennen virkamiehet jyräsivät hallituksen. Nyt virkamiehet soittelevat edellispäivänä hallitukselle, mitä sopii seuraavana päivänä olla mieltä. Takikääntökin onnistuu.

 28. AMK

  Tämmöinen laki tehtiin, sitä sitten korjaillaan kunhan keritään,kiirustahan ei ole koska työttömillähän on aikaa odotella, mutta työttömien laskut eivät odota siitä ei ottanut kukaan huomioon,sehän ei tullut kuuloonkaan että entisiltä kansanedustajilta otettaisiin suitsait sukkelaan etuudesta pois,siinähän pitää olla parin vuoden siirtymä-aika mutta työttömille se tulee voimaan heti seuraavan kuukauden alusta???Perustuslaki???Missä?
  Herrojen taskuissa

 29. Arska

  Eihän lakeja voida tehdä mutu tuntumalla vaan ne pitää perustua tietoon ja järkeen.

  Tietoahan on maailma täynnä, senkun katselee miten asioita hoidetaan muissa Pohjoismaissa ja soveltaa niitä Suomeen mutta jostain syystä tämä ei onnistu kun puuhastelu ja politiikan teko typeryyden maksimoinnilla on tärkeämpää, lisäksi halutaan käyttää hallitusaika kaikkeen epäolennaiseen mitään ei tarkoituksellisesti halutakaan saada aikaan, pelataan siis aikaa mikä on törkeätä touhua.

  Nykyisen hallituksen elinkaari on varmaankin 4 vuoden jaksolta seuraavaa:
  1 Vuosi -Puolueiden välisiä lehmänkauppoja.
  2 Vuosi -Pikku puuhastelua ja poliittista jargonia lupailemalla vähemmän tärkeitä päätöksiä jotka lopulta aina jäävät ikuisiksi lupauksiksi.
  3 Vuosi – Menee riitelyksi ja kaikki kriisiytyy mutta keskenään lopulta sovitaan että kahlataan hallitus kauden loppuun ettei kukaan menetä asemiaan, ns. jäädytetään tilanne.
  4 Vuosi -Vaalityö alkaa, ei tule pätäöksiä vaan alkaa mediapeli, vastuu siirretään seuraavalle hallitukselle.

  Ts. Hallitus on epäonnistunut mutta kukaan ei halua erota siitä.

 30. Rintsu

  Tämän hallituksen yksi pahimpia temppuja oli siirtää toimeentulotuki Kelan maksettavaksi.

  Kelan maksettavaksi sopii vaikkapa eläkkeet, äitiyspäivärahat, lapsilisät tms asiat jotka ovat oikeastaan ”vain” rahanjakopäätöksiä. Jos pilkkua viilataan niin ”vain” rahanjakopäätökset pystyy hoitamaan tietokoneohjelma tai koulutettu apina.

  Sen sijaan toimeentulotukea ei ole edes tarkoitettu kenellekään pitkäaikaiseksi tai ainoaksi ansiolähteeksi vaan ainoastaan varmistamaan edes hengissäpysyminen. Niinpä jos sen myöntää tai epää Kelan kasvoton virkailija niin missä on se sosiaalityö?
  ”Arska” voisi tarvita muutakin kuin tietokoneohjelman tekemän laskutoimituksen.

  Jos nyt sosiaalivirkailija ei nähnytkään ”Arskaa” kuin pari kertaa vuodessa niin siitä huolimatta hän oli Arskan elämästä jollain hehtaarilla. Kelan kasvoton virkailija ei ole. Sosiaalityö on muutettu kasvottomaksi, hajuttomaksi ja mauttomaksi rahanjakamisautomaatiksi jossa kysytään vain, että oletko sinäkin saatana vielä hengissä. Niin ja kysyjälle ei voi edes soittaa.

  Sosiaalityö on jätetty ihan leipäjonojen varaan ja niidenkin olemassaolo häiritsee niitä joiden asuntojen arvoa se alentaa.

  • Jarmo Nikumaa

   Samaa mieltä. Se että toimeentulotuki (rahanjaon näkökulmasta) käsitellään samalla lailla koko maassa, millä muutosta perusteltiin (kuntien käytännöissä oli jonkinlaista vaihtelua), ei ole kovin kantava pointti kun tilanteet ovat erilaisia ja joissa tosiaan useimmiten tarvitaan myös sosiaalityöntekijän kontaktia, kuten toit ilmi. Ja näin taitaa sivuraiteen riski kasvaa entisestään.

  • Tätä mieltä

   Perustoimeentulon käsittely/maksatus Kelalle on ehkä ainoa hyvä ja oikea teko tältä hallitukselta. Nyt perustoimeentulotuki tulee toimeentulotukilakiin perustuen eikä käsittelijän harkinta sekoita. Tänä vuonna kuitenkin on Kelan toimi- ja virkahenkilöihin, mukaan lukien Elli Aaltonen, iskenyt hillitön kateus. Venkoilu on alkanut ja päätökset eivät kestä päivänvaloa. Perustelut on sipiläläisittäin höttöä ja vatulointia, hyvästä hallinnosta ei tietoakaan.

   Sosiaalityön tekeminen on täydentävän ja ennalta ehkäisevän toimeentulotuen myöntämisen tukikeppinä kunnilla. Ei se ole minnekään kadonnut. Sosiaslityötä pitää asiakkaan itse osata pyytää. Silloin saa paikan työelämäkokeilusta tai kuntouttavasta työtoiminnasta ja vahdit niskaansa. Sitäkö haluat?

 31. mark

  Sipilä eilen loihelaakaisi olevansa bolshevikki. Taitaa olla oikeassa. Bolsujen politiikka oli aikalailla samanlaista. Kepu taitaakin olla bolshevikkipuolue. Taisi saada puolue uuden nimen. Eipä ole tullut mieleen, hyvä kun sanoivat itse. Kuunnellaan saako pappa Laaninen asian selitettyä vielä parhainpäin.

Kommentoi »

Comments are closed