Tappi irti ja peräsin ilmassa

”Nyt on tärkeintä muistaa se, että Suomelle tärkeintä on uudistuksen aikaansaaminen – viedään tämä nyt vaan bolševistisella rauhallisuudella maaliin”, sanoi pääministeri Juha Sipilä eilen puoluekokouksen avauspuheenvuorossaan. Hän jatkoi puhumalla liikkeellä olevista ulkoparlamentaarisista voimista, häiriötekijöistä, jotka haluavat kaataa soten.

Näin puhuu maan pääministeri oman puolueensa väelle. Ulkopuolinen voisi päätellä, että kyseessä on yksipuoluejärjestelmä, jossa maan diktaattori tietää mikä maalle on parasta, ja muut eivät tiedä mitään. Sipilä jyrää  esitystään väkisin eteenpäin perustelematta ja vastaamatta koskaan kritiikkiin. Hän ei ole kertaakaan osallistunut edes tv:n ajankohtaisohjelmissa keskusteluun asiasta, vaan käy korkeintaan yksin haastateltavana.

Erityisen paljon minua on ruvennut ärsyttämään jatkuva jankutus uudistuksen välttämättömyydestä ja maaliin viemisestä. Epäilemättä jonkinlaista uudistusta tarvitaan, mutta missään ei ole sanottu, että sen on ihan pakko olla juuri nyt esitetty markkinavetoinen malli, johon on yhdistetty lehmänkaupalla myös maakuntauudistus. Kukaan ei ole vaatinut kaiken aloittamista alusta.

Pakkohan ei ole tehdä mitään muuta kuin kuolla, ja sekin vain kerran. Nykyinen järjestelmä on yksi maailman parhaita ja olisi vielä parempi, jos siihen annettaisiin tarpeeksi rahaa. Jos sote kaatuu, niin sitä ei tarvitse aloittaa alusta, vaan kaikkea tähän asti tehtyä voi ja pitää käyttää hyödyksi. Pakkopuheisiin uskovat vain ne, jotka eivät edes tiedä mitä ollaan tekemässä, mutta jotka haluavat uskoa pääministerillä ja hallituksella olevan hallussaan ainoa totuus.

Heitä on viimeisimmän tutkimuksen mukaan vain 18 prosenttia kansasta. Vastustavia on 48 prosenttia ja epätietoisia 34 prosenttia. Vastustajiin kuuluu tavallisten kansalaisten lisäksi selvä asiantuntijoiden ja alan työntekijöiden enemmistö, joka näkee markkinamallin rikkovan ihmisten palveluketjut, kasvattavan kustannuksia ja lisäävän eriarvoisuutta.

Tämä vastustava 48 prosenttia on pääministerimme mukaan ulkoparlamentaarinen häiriötekijä. Tällainen kansan enemmistön vähättely kuvastaa hyvin sitä harhaluuuloa, että kerran vaaleilla valitut saavat vaalikauden ajan tehdä ihan mitä haluavat ilman että kenelläkään on oikeutta kyseenalaistaa, kritisoida ja esittää vaihtoehtoja. Näin ei toimita demokratiassa.

Ja lisää jyräämistä on tulossa. Toissapäivänä kerroin ihan tarkoituksella ennen Sotkamon puoluekokousta Talvivaaran ihmeistä, joita on odotettavissa lisää. Niin näkyy olevan. Sipilä lupasi avajaispuheessaan kaataa kaivosmonttuun lisää valtion rahaa satoja miljoonia euroja. Terrafamen kaivoksen omistaa valtionyhtiö Malminjalostus Oy, ja sitä Sipilä on valmis pääomittamaan tällä rahalla akkuteollisuuden perustamista varten. Rahaa siis on, kun oikea kohde löytyy.

Muutenkin Suomella tuntuu pääministerin mukaan menevän hänen ohjauksessaan paremmin kuin koskaan. Työllisyys nousee kohisten, ja 72 prosentin työllisyystavoite saavutetaan. Näin häiriötekijänä ihmettelen, että miksi tehdyt työtunnit eivät lisäänny, vaikka työllisten määrä lisääntyy. Epäilen ihan ulkoparlamentaarisesti, että syynä on osa-aikaisen ja pätkätyön lisääntyminen, ja se tarkoittaa palkan jatkamista sosiaaliturvalla. Tästä päästäänkin pääministerin väläyttämään sosiaaliturvan kokonaisuudistukseen, jota ollaan hilaamassa juuri siihen suuntaan, että yhteiskunta maksaa yhä suuremman osan palkoista sosiaaliturvana eli suorana tulonsiirtona työnantajille.

Tämmöista ajattelin tämän puoluekokouksen ensimmäisestä päivästä. Toisesta päivästä voi todeta Antero Mertarannan sanoin, että taivas varjele mitä sieltä tulee. Mutta vakavasti puhuen puoluekokoukset on tarkoitettu oman väen henkeä nostattamaan, joten eipä sillä ole väliä, että hallituksen veneestä on otettu tappi irti ja peräsin on tukevasti ilmassa.

Kuva: Jari/Karjalainen 9.6.2018

puheenaiheet politiikka yhteiskunta
Kommentit (78)
  1. Isävainaa sanoi usein, pakko on vain kuolema muttei sekään, jos jaksaa hengittää. Tässä on mielestäni ajatusta.

    1. Jukka Laine
      9.6.2018, 09:34

      Kokoomuslainen sanoi mulle että ei ole muuta pakkoa kuin maksaa veroja, ja niitäkin pitää vältellä mahdollisimman paljon.

  2. Keskustalaiset suviseurat, porukka hurmiossa.

Kommentointi suljettu.