Uuninpankkopoika Saku Timonen
Uuninpankkopoika Saku Timonen

Tappi irti ja peräsin ilmassa

”Nyt on tärkeintä muistaa se, että Suomelle tärkeintä on uudistuksen aikaansaaminen – viedään tämä nyt vaan bolševistisella rauhallisuudella maaliin”, sanoi pääministeri Juha Sipilä eilen puoluekokouksen avauspuheenvuorossaan. Hän jatkoi puhumalla liikkeellä olevista ulkoparlamentaarisista voimista, häiriötekijöistä, jotka haluavat kaataa soten.

Näin puhuu maan pääministeri oman puolueensa väelle. Ulkopuolinen voisi päätellä, että kyseessä on yksipuoluejärjestelmä, jossa maan diktaattori tietää mikä maalle on parasta, ja muut eivät tiedä mitään. Sipilä jyrää  esitystään väkisin eteenpäin perustelematta ja vastaamatta koskaan kritiikkiin. Hän ei ole kertaakaan osallistunut edes tv:n ajankohtaisohjelmissa keskusteluun asiasta, vaan käy korkeintaan yksin haastateltavana.

Erityisen paljon minua on ruvennut ärsyttämään jatkuva jankutus uudistuksen välttämättömyydestä ja maaliin viemisestä. Epäilemättä jonkinlaista uudistusta tarvitaan, mutta missään ei ole sanottu, että sen on ihan pakko olla juuri nyt esitetty markkinavetoinen malli, johon on yhdistetty lehmänkaupalla myös maakuntauudistus. Kukaan ei ole vaatinut kaiken aloittamista alusta.

Pakkohan ei ole tehdä mitään muuta kuin kuolla, ja sekin vain kerran. Nykyinen järjestelmä on yksi maailman parhaita ja olisi vielä parempi, jos siihen annettaisiin tarpeeksi rahaa. Jos sote kaatuu, niin sitä ei tarvitse aloittaa alusta, vaan kaikkea tähän asti tehtyä voi ja pitää käyttää hyödyksi. Pakkopuheisiin uskovat vain ne, jotka eivät edes tiedä mitä ollaan tekemässä, mutta jotka haluavat uskoa pääministerillä ja hallituksella olevan hallussaan ainoa totuus.

Heitä on viimeisimmän tutkimuksen mukaan vain 18 prosenttia kansasta. Vastustavia on 48 prosenttia ja epätietoisia 34 prosenttia. Vastustajiin kuuluu tavallisten kansalaisten lisäksi selvä asiantuntijoiden ja alan työntekijöiden enemmistö, joka näkee markkinamallin rikkovan ihmisten palveluketjut, kasvattavan kustannuksia ja lisäävän eriarvoisuutta.

Tämä vastustava 48 prosenttia on pääministerimme mukaan ulkoparlamentaarinen häiriötekijä. Tällainen kansan enemmistön vähättely kuvastaa hyvin sitä harhaluuuloa, että kerran vaaleilla valitut saavat vaalikauden ajan tehdä ihan mitä haluavat ilman että kenelläkään on oikeutta kyseenalaistaa, kritisoida ja esittää vaihtoehtoja. Näin ei toimita demokratiassa.

Ja lisää jyräämistä on tulossa. Toissapäivänä kerroin ihan tarkoituksella ennen Sotkamon puoluekokousta Talvivaaran ihmeistä, joita on odotettavissa lisää. Niin näkyy olevan. Sipilä lupasi avajaispuheessaan kaataa kaivosmonttuun lisää valtion rahaa satoja miljoonia euroja. Terrafamen kaivoksen omistaa valtionyhtiö Malminjalostus Oy, ja sitä Sipilä on valmis pääomittamaan tällä rahalla akkuteollisuuden perustamista varten. Rahaa siis on, kun oikea kohde löytyy.

Muutenkin Suomella tuntuu pääministerin mukaan menevän hänen ohjauksessaan paremmin kuin koskaan. Työllisyys nousee kohisten, ja 72 prosentin työllisyystavoite saavutetaan. Näin häiriötekijänä ihmettelen, että miksi tehdyt työtunnit eivät lisäänny, vaikka työllisten määrä lisääntyy. Epäilen ihan ulkoparlamentaarisesti, että syynä on osa-aikaisen ja pätkätyön lisääntyminen, ja se tarkoittaa palkan jatkamista sosiaaliturvalla. Tästä päästäänkin pääministerin väläyttämään sosiaaliturvan kokonaisuudistukseen, jota ollaan hilaamassa juuri siihen suuntaan, että yhteiskunta maksaa yhä suuremman osan palkoista sosiaaliturvana eli suorana tulonsiirtona työnantajille.

Tämmöista ajattelin tämän puoluekokouksen ensimmäisestä päivästä. Toisesta päivästä voi todeta Antero Mertarannan sanoin, että taivas varjele mitä sieltä tulee. Mutta vakavasti puhuen puoluekokoukset on tarkoitettu oman väen henkeä nostattamaan, joten eipä sillä ole väliä, että hallituksen veneestä on otettu tappi irti ja peräsin on tukevasti ilmassa.

Kuva: Jari/Karjalainen 9.6.2018

Kommentit (78)

 1. Veijo Kare

  Isävainaa sanoi usein, pakko on vain kuolema muttei sekään, jos jaksaa hengittää. Tässä on mielestäni ajatusta.

  • Jukka Laine

   Kokoomuslainen sanoi mulle että ei ole muuta pakkoa kuin maksaa veroja, ja niitäkin pitää vältellä mahdollisimman paljon.

 2. töytön

  Keskustalaiset suviseurat, porukka hurmiossa.

 3. HFloo 82% kuuluva.

  Paljon en kiinnittänyt huomiota Sipilän eilisiin puheisiin. Tänään radiossa mainittiin tuo 82% häiriötekijä ja luulin kuulleeni väärin. Lukemani jälkeen totesin kuuloni olevan kunnossa.

 4. Jaatinen

  Pitäisikö huolestua pääministerin mielenterveydestä? Nämä puheet ovat ihan omasta todellisuudesta.

  • ANJA

   Juuri mietin samaa taisi oikeasti seota poikansa kuolemasta.

 5. Jonis Lusis

  Sipilällä ”riittää näläkää keskustan johdossa”. Jotain yhteistä sentään toimenpiteittensä uhrien kanssa.

  • Napi

   Tämä oli osuva!

   • Markku Ketola

    Ja lisää leipäjonolaisten nälkää.

 6. Mm

  En usko että Sipilä välittää Suomesta tuon taivaallista. Eikä keskustastakaan. Hänellä on omat pirut takanaan.

  • Jore

   Sipilän takana ovat uskonveljet ja -sisaret sekä jumala. Lähtökohtaisesti suurin osa uskovaisista ja varsinkin lahkolaiset ovat omasta mielestään aina oikeassa ja myös pitävät itseään muita parempina ihmisinä, valittuna kansana.

   • Liisa

    Jumala ei toimi Sipilän seurakunnan oikkujen ja toiveiden mukaan. Saavat sen vielä nähdä ja tuntea nahoissaan.

    • Tätä mieltä

     Aamen!

 7. Arska

  Suomessa eletään kummallisia aikoja, tämä ei lupaa kellekkään hyvää kun taantumaa pukkaa jo nurkan takana ja huseeraamassa on ”bolshevikki” joka on samalla lahkon uskovainen, uusliberalisti ja poliitikko. Siis mikä yhdistelmä kun vanha kansanviisaus jo sanoo ettei uskontoa ja politiikkaa saa missään nimessä yhdistää, no nyt tiedämme että miksi ei saa yhdistää, lopputulos jo nähdään.

  On tämä Suomi kumma maa kun ”suuri yleisö” ei kyseenalaista näiden poliitikkojen tekemisiä missään julkisuudessa,siis isolla joukolla. Ovatkohan kaikki herrat niin verkostunoita keskenään ettei siihen ole liikkumatilaa koska muuten lähtee työt alta jos olet eri mieltä asioista, eli sinut syrjäytetään yhteiskunnasta jos olet eri mieltä mitä ”bolseviikki” sanoo?

  Muuten taloususkovaiset ovat myös ihan oma uskontokuntansa missä talouden ikuinenkasvu on se jeesus.
  Itse uskon enemmin Joulupukkiin.

  • Jonis Lusis

   Ja joulupukilla on yleensä lahjoja.

 8. Marja-Leena Kuronen

  ”Viedään tämä nyt vaan bolševistisella rahallisuudella maaliin”,
  TARKOITTI pääministeri Juha Sipilä eilen puoluekokouksen avauspuheenvuorossaan.

  • Jonis Lusis

   Onkohan patsastilaukset jo sisällä?

 9. Mika Hietakangas

  Toivottavasti puoluekokouksessa muistavat Sipilän puheet kun puheejohtajaksi valittiin.
  Järjestelmällisesti käynyt päinvastoin kuin mitä hän silloin lupaili..
  Poliittinen muisti on joillakin äänestäjillä lyhyt..

 10. Harri Muttilainen

  Lieneekö jollain hallussa valtion tähän mennessä Talvivaara-Terrafameen upottaman rahan kokonaismäärä? Käsittääkseni vuoden 2016 lopulla lähestyttiin jo miljardia.

 11. Sauli

  Politiikka for dummies…

  Ajatelkaa eteenne iso huone täynnä rahaa. Politiikka on sitä, että tuon huoneen rahat jaetaan sen hetkisen puoluekannatuksen mukaisesti. Politiikka on siis yhteisten rahojen jakoa, joten kannattaa olla hereillä silloin kun jakoperusteista äänestetään.

  Juha Sipilä on liikemies, insinööri, poliitikko ja uskovainen tässä järjestyksessä. Hän tekee itsensä näköistä politiikkaa ja päätöksiä miten häntä nyt edes voisi siitä syyttää, syyttäkää niitä jotka valitsivat hänet päättämään yhteisen varallisuuden jakamisesta. On tietysti harmittavaa, noin lievästi sanoen, että hän ja hänen eturyhmänsä tekevät politiikkaa, joka tekee minun elämästäni jos nyt ei kurjaa, niin ainakin hitusen vaikeampaa. Ei Sipilä ole mikään ilmestyskirjan peto, vaan sutki liikemies, oman viiteryhmänsä tyylipuhdas edustaja.

  Mutta kun tämä nyt on demokratian ongelma, että kaikkia ei voi miellyttää. Sitä varten jumala keksi opposition jolle iltarukoukset viturallaan olevasta politiikasta voi esittää. Tilanne muuttuu seuraavissa vaaleissa siten, että nykyinen hallitus siirtyy oppositioon, paitsi Kokoomus jolla on vip- kortti valtaan. Mikään ei juuri muutu seuraavienkaan vaalien jälkeen, paitsi hallituksen kokoonpano. Jos ette usko, miettikää viimeisen 20 vuoden hallituksia.

  Jos nyt kuitenkin idioottimainen aktiivimalli tai vielä idioottimaisempi sote saataisiin purettua, voisi se palauttaa hitusen lapsenuskoani demokratiaan. Siihen, ettei politiikka ole perunateatteria ja että valtaa käyttävät aivan muut tahot kuin mitä meille annetaan ymmärtää. Että Sipiläkin on lopulta vain marionetti, jonka naruja vetelee kapitalismin kylmät kädet.

  • Kimmo Paaso

   Aika hyvin kirjoitettu. Tämä hallitus on törkein mitä olen nähnyt ja kuullut, ja hyvä olisi jos tuo omassa maailmassaan elävä Sipilä joutuisi tulevaisuudessa vain bisnespuolella huijaamaan valtiota, eikä aitiopaikalta.
   Muutennin olen aika pitkälle samaa mieltä eri hallitusten vaikutuksesta tavallisen ihmisen elämään. Kokoomus on tosiaan tyhmän kansan ansiosta mukana aina, ja sosiaalidemokraatit ovat kyllä aika usein olleet enemmän porvaristoa kuin työläisjengiä.
   No, jos tosiaan aktiivimalli saadaan purettua niin helpottuisi elämä pikkasen heikompiosaisille. Saa nähdä . . .

   • Lea Bäckman

    Sipipää on todellakin vain sätkynukke, jonka avauspuhe suviseuroissa bolsevikkivertauksineen lienee kepun puoluetoimiston äly(!)päiden kynästä. Ei sipipäällä ole riittävää historiantajua käyttääkseen moista vertausta vallankumouksellisiin. Tavoitteena puheen laatijoilla on ollut nostattaa suviseurojen henkeä ja heittää täky medialle ja ulkoparlamentaarisille (hehheh!) voimille, jotta näillä olisi edes jokin luu kaluttavana tyhjänpäiväisen kalaasin kestäessä yli viikonlopun. There’s no business like showbusines!

    On teatteria, ja sitten on kesäteatteria.

    • Ulla Vehaluoto

     Sipilä itse sanoo käyttäneensä kyseistä ilmaisua jo kolmekymmentä vuotta.

     https://www.iltalehti.fi/politiikka/201806082201001928_pi.shtml

     • Lea Bäckman

      Juu, s a n o o käyttäneensä… milloin tämän puheisiin on ennenkään kukaan voinut luottaa?

      Iltalehden uutisen loppupuolella sipi kuitenkin viittaa epämääräisesti intialaiseen ja kiinalaiseen ”aikakäsitykseen” (heh), josta meidän hänen mukaansa tulisi ottaa oppia. (?) Eli päivämäärillä ei hänen mukaansa sitten kuitenkaan ole niin väliä, tärkeintä on ”viedä homma maaliin”.

      Eikä se 30 vuottakaan välttämättä ole 3 päivää pitempi aika, nämä tämmöiset aikakäsitteet kun ovat joustavia, tarvittaessa, eikös juu. Näin olen antanut intialaisten ja kiinalaisten itselleni kertoa… Enhän nyt m i n ä toki mitään, mutta kun nuo muut pojat kerran niin sanoivat, niin … heeheh! 😉

      Ostaisitko tuolta hepulta edes käytettyä autoa?

      • Ulla Vehaluoto

       Suomessa riittää, että 30 733 hurmosliikkeen edustajaa on äänestänyt tuon Sipilän valtaan. Niinpä meillä on pääministeri, joka ei itsekään tiedä mitä puhuu. Mutta eiväthän sellaiset asiat kultin kannattajia haittaa. Autoritaariset seurailijat seuraavat autoritaarista johtajaansa vaikka maailman ääriin.

       Autoritaarisuus ja miesvaltaisuus on Aasian kulttuureissa todella vahvaa, ja luultavasti Sipilän idän kulttuurien ihannointi liittyykin enemmän siihen kuin mihinkään syklisiin aikakäsityksiin.

 12. Hyvinvointiyhteiskunta, oliko sellainen oikeasti

  En muista nähneeni täällä linkitettynä YLE:n uutista Pohjois-Karjalan sote-pilotista:

  https://yle.fi/uutiset/3-10241126

  Jopa nenäliinoista säästetään. Mutta hei, positiivista pöhinää ja tekemisen meininkiä on ilmassa.

  ”Yleisimmin kortilla on työntekijöiden jaksaminen.
  – Turhautumista ja ahdistumista on paljon. Suosituimpia keskustelun aiheita on, että minne täältä lähtisi,”

  Noh, vielä on sentään töitä. Kun sote tulee, loppuvat rahat tuota pikaa ja alkaa jankuttaminen siitä, miten veronmaksajien rahat eivät riitä ja pitää alkaa valita ketä hoidetaan. Vakuutusyhtiöt tulevat tähän väliin tarjoamaan lisävakuutuksia, mutta se jätetään kertomatta, että vakuutuksia saavat järkevään hintaan vain pisteytyksessä hyvin pärjänneet kansalaiset. Siinä GDPR:ää törkeästi rikkovassa pisteytyksessä, josta kansalainen ei saa itselleen mitään tietoa. Vakuutusyhtiöille eivät kelpaa jo sairastuneet, alkoholistit, tupakoitsijat, vanhat, geeneiltään huonot jne jne.

  Tämä malli on täysi katastrofi kansalaisille, mutta tietysti märkä uni porvareille. Saatiin vihdoin yksityistettyä koko terveydenhuolto, nyt on tekemisen meininkiä ja pöhinää, taputellaanpa toisiamme selkään.

  Edesmennyt mummoni varoitti 25 vuotta sitten että ”älä sinä koskaan äänestä Kokoomusta, se ei ole koskaan sinun puolellasi”. Oikeassa oli, mutta Kepusta voi sanoa täsmälleen samaa. Palkansaajan ei totta vie kannata ikinä äänestää kumpaakaan. Nyt näin on tehty ja hyvinvointiyhteiskunnasta on enää jäljellä urbaani legenda.

  Saa nähdä löytyykö sieltä Kokoomuksesta lisää vastuullisia, jotka ilmoittavat äänestävänsä tätä katastrofia vastaan. Kepussa on kaikilla ilmeisesti koston pelossa löysät housussa.

  • Pitkäaikaistyötön

   Kiitos tästä. Pistänpä tähän vielä kaksi lisälinkkiä meidän pilottimallin eli Pohjois-Karjalan Siun soten nykytilanteesta.

   https://www.karjalainen.fi/uutiset/uutis-alueet/maakunta/item/184897-teho-osaston-ylilaakari-kehottaa-kansalaiset,-nouskaa-kapinaan-siun-soten-saastoja-vastaan

   https://www.karjalainen.fi/uutiset/uutis-alueet/maakunta/item/184956-paaluottamusmies-siun-soten-henkilokunta-vasynytta-ja-huolissaan

   Pohjois-Karjalan keskussairaalaan teho-osaston ylilääkäri, dosentti Matti Reinikainen kirjoittaa, että säästötarve vastaa yli 400 sairaanhoitajan vuosityöpanosta.

   Siinäpä teille sotea!

   ”Jos viestiäsi ei kuulla, niin vaihda päättäjät seuraavissa vaaleissa”, ylilääkäri päättää mielipidekirjoituksensa Karjalaisessa.

   Seuraavat eduskuntavaalit ovat 14.4.2019.

   ”Älä sinä koskaan äänestä Kokoomusta tai Keskustaa, ne eivät ole sinun puolellasi.”

  • jiipee

   No huh huh! Just seuraan puolikorvalla kepulien ja sekoomuksen puoluekokouksia ja Orpo ilmoitti just aikovansa seuraavissa vaaleissa pääministeriksi puolueensa johdossa ensi kevään vaaleissa. Vaikka Orpo symppis kaveri on, niin älkää nyt vain menkö taas lankaan suomalaiset! Kokoomusta ei pidä päästää ikinä enää puikkoihin sotkemaan tätä sote-asiaa!

  • Humppa K.

   Sikäli kun pöhinä tarkoittaa katuslangissa piriä, niin kyllä tuntuu tosiaan pöhinää kepulla ja kokkareita riittävän, ihan siihen malliin, että on vauhtisokeus iskenyt.

  • Liisa

   Sote käynnistää myös Suomen suurimmat yyteet kun julkiset palvelut siirtyvät yksityisille tuottajille. Noin 200.000 työntekijää vaihtaa työnantajaa, eivätkä kaikki saa työtä, työsuhteet päättyvät eikä uutta työnantajaa ehä vielä edes ole. Työttömiksi arvellaan joutuvan näiltä naisvaltaisilta aloilta hurjasti väkeä. Maakunnilla ei ole yhtenäistä palkkausjärjestelmää ja palkat on harmonisoitava, niitä ei voi alentaa. Monimutkainen ja kalliiksi tuleva operaatio. En ole kuullut Sipilän&co sanoneen yhtään mitään tästä asiasta…

 13. Isoäiti

  Tiedättekö mikä on maailman onnistunein markkinointikampanja? Se on se, jonka kansallissosialistit virittelivät 30-luvulla. He saivat kokonaisen kansakunnan uskomaan, että heidän aatteensa ja toimensa ovat haluttava juttu ja ainoa vaihtoehto. Moni Saksan ulkopuolellakin oli samaa mieltä. Markkinointi toimi niin hyvin, että edelleen jotkut hurmaantuvat vanhoista mainosfilmeistä ja tuotteista. Yksi kansallissosialistien markkinointikampanjan nerokkuuksia oli, että he sotkivat sopivasti keskenään tunteisiin vetoavaa kuvastoa, symboleja vasemmalta oikealle, nykyajasta mytologiaan. Sanoilla musta muutettiin valkoiseksi, kunnes kansanmurhasta tuli lopullinen ratkaisu. Markkinointi osui ja upposi, väki kärsi monta sodan kauhua, ennen kuin hurmos alkoi haihtua ja moraalista krapulaa podetaan yhä. Puhumattakaan kaikesta siitä kärsimyksestä, jota ei voi tehdä tekemättömäksi.

  En vertaa Sipilää kansallissosialisteihin. Esimerkki on vain muistutuksena sanojen ja markkinoinnin voimasta, jolle me emme ole immuuneja. Siksi en pidä näistä puheista viime aikoina. Siinä vastuu vieritetään kuulijalle. Sanaväännelmien taakse hämärtyy todellisuus ja ihmisten todelliset päämäärät. Kyse on lopultakin hyvin perusasioista – rahasta, vallasta ja siitä, millaisia arvoja me tässä yhteiskunnassa edistämme.

  Vastuu viestistä ja se oikeasta ymmärtämisestä on edelleen aina viestin lähettäjällä. Samalla myös vastuu siitä, mitä viesti aiheuttaa. Sitä ei voi välttää kootuilla selityksillä.

  • Raija

   Puhut ilmeisesti natseista jotka harhauttivat kansaa kutsumalla itseään kansallissosialisteiksi vaikka aatteessa ei ollut jälkeäkään sosialismista.

   • Esa J.

    Kansallissosialistinen Saksan työväenpuolue eli NSDAP. Se ei ollut saksalainen, ei ollut kansallinen, ei ollut sosialistinen, eikä se ollut työväen eikä myöskään puolue.

    Kirjahyllystäni löytyy ”Taisteluni”. Olen sitä lukenut joitakinn kertoja saadakseni selville, mikä siinä oli se punainen lanka. Tulin lopputulokseen, että antisemitismi. Ei mitään muuta merkittävää…

    Sipilän ”bolshevistinen rauhallisuus”, mitä se tarkoittaa? Lenin ja Trotski pääbolshevikkeinä eivät vaikuttaneet rauhalliselta, heillä oli pikemminkin kiire…!

 14. mark

  Kun politikko puhuu, vastuu jää kuuntelijalle. Selkokielellä Sipilän sanoma kuuluu, on ulkoparlamentaarinen häiriötekijä joka vaatii sote-”uudistuksen”. Enemmän selkokielellä se on lobbaus.

 15. on thin ice

  Sote-uudistuksesta on muodostunut vyyhti, josta ns looginen ratio vaikuttaa hävinneen. Hallituksen suunnitelmat
  ajamalleen mallille ovat välillä selkeästi ritstiriitaisia eikä vähiten odotettavissa olevien kustannusten osalta.
  Koko juttu alkaa vaikuttaa perustelujen sekä motiivien suhteen suoranaiselta kysymysmerkkihank-
  keelta, jonka kiireellisyyttä hallitus perustelee ainoastaan ”kyllä tämä on n y t saatava maaliin” argumentein.
  Miten niin juuri nyt, jos koko homma on kustannuksiltaan, eu-notifikaatioiltaan, integraatiokysymmyksiltään ja
  monilta muiltakin kysymyksiltään levällään kuin klassiset hujasen eväät? Riskit ovat liian suuret, että vastaukseksi
  riittäisi uudistuksen valmisteluun käytetty aika, kun sosiaali- ja terveyspuoli maassamme kuitenkin koko ajan jotenkin pelittää. Kansainvälisesti tarkasteltuna jopa suhteellisen mallikkaasti. Miksi mm Sipilällä on niin kiire?
  Siksikö, että loppujen lopuksi kyse saattaakin olla ideologiasta: ennen vaaleja sote on ennätettävä saada systeemiksi, joka mahdollistaa markkinoiden sote-alalle täydellisen pääsyn. Mikä taas tulevaisuudessa mahdollistaa sote- ja vakuutusbisneksille alan valtauksen.

 16. keskikehonrakentaja

  Joo-o, 1 euron kolikon renkaassa on 20% sinkkiä ja 5% nikkeliä ja 2 euron kolikon renkaassa on 25% nikkeliä. Sipilä vissiin luulee että näitä kun miljarditolkulla syydetään talvivaaran monttuun niin saadaan kaivostoiminnasta kannattavaa. Pekka peräkin sai vain puoli vuotta ehdollista ympäristön turmelemisesta, kylläpä sitä nykyään passaa luxemburgissa asustella.

 17. Kari Hiltula

  Blogin yhteydessä oli pitkään vaatimus, että kommentoida voi vain omalla nimellä. Onko tämä vaatimus nyt poistunut tai (ehkä jonkun tahon toivomuksesta) poistettu?

  • sakutimonen

   Vaatimus on muuttunut toivomukseksi, mutta olen harkinnut sen muuttamista uudelleen vaatimukseksi.

 18. HTK

  YLE:n politiikan toimitus vaikuttaa olevan sekä kepun että kokoomuksen yhteinen viestintäosasto. Sen voi päätellä siitä, kun YLE:n politiikan toimittajat ilmaisevat, tosin epäsuorasti, huolestuneisuutensa kokoomuksen ja kepun gallup-kannatuksen hienoisesta laskusta. Sen sijaan toimittajat voisivat ihmetellä, miksi oppositiossa olevien SDP:n , vihreiden ja vasemmistoliiton kannatus ei nouse, vaikka yleinen gallup-mielipide suhtautuu torjuvasti hallituksen sote-politikkaan oppositiopuolueiden kritiikistä huolimatta. Jos toimittaja ilmaisisi esimerkiksi kepun tai kokoomuksen kannatuksen olevan käsittämättömän korkealla, niin hänet melko pian joko hyllytettäisiin tai potkittaisiin pois työpaikastaan.

  YLE:n journalistisesta linjasta kertoo se, että sekä kepun että kokoomuksen puoluekokoukset lähetetään suorina television Areena-lähetyksissä. Voisiko joku tutkija selvittää, onko sosialidemokraattien, perussuomalaisten, vihreiden ja vasemmistoliiton puoluekokouksista ollut suoria pitkiä televisiolähetyksiä.? Muistaakseni olen nähnyt niistä lähetetyn vain lyhyitä katsauksia. Miten YLE:n politiikan toimitus käyttää journalistista vapauttaan?
  Keiden eduksi?

  • Niilo

   YLE on hallituksen faniosasto. Eikä ole ainut, sillä kaikki muutkin mediatalot ovat kritiikittömästi valtaapitävien puolella. Ainakin nyt, kun vallassa ovat porvarit.

   • HTK

    Totta on, muut mediat ovat vielä räikeämmin oikeistohallituksen puolesta, mutta YLE on Suomen kansan yhteisesti omistama; siksi sen pitäisi olla tasapuolinen.

    ”Puolueettomiksi” ja/tai ”sitoutumattomiksi” ilmoittautuneet kaupalliset mediat ovat ensisijassa sitoutuneet tuottamaan voittoa omistajilleen ja ovat sen vuoksi porvarillisia. Porvarihallituksen päätehtävänä ja -tavoitteena on ajaa omistavan luokan etuja: kaikki muu on sille alisteista. Kaupalliset sanomalehdet eivät ole ”puolueettomia” koska ne ottavat näkökulman valinnoillaan ja kirjoituksillaan kantaa poliittisesti kiistanalaisiin kysymyksiin muokaten lukijoidensa näkemyksiä.

    • jiipee

     Sama ikävä havainto. Yle on valunut pikkuhiljaa koko kansan edustuksesta kokoomuksen ja keskustan, enimmäkseen vain hallituspuolueiden äänitorveksi. Tämän kehityksen voi tietysti ymmärtää, koska siellä missä kapitaalia riittää, siellä on aina eniten myös tapahtumia. Ei köyhillä ole esim. varaa matkustella, ja olla aktiivinen.

     Tässä Ylen suhteen on tulossa iso poikkeama koko maan kansan edustajana. Verovaroin maksettu Yle ei edusta enää koko kansaa, joka Ylen toiminnan kustantaa. Tähän huonoon kehitykseen pitäisi saada muutos takaisin. Kansanradiotakaan ei enääpaljon kuulu radio Yle1:sessä. Kuka vetelee langoista?

  • Timo Harju

   Ylimielisen Juha Sipilän törkeän painostuksen paljastuminen ei näköjään muuttanut mitään YLE:ssä. Päin vastoin, hallituksen äänitorvena toimimisesta on tullut luonnollista ja jokapäiväistä kuin se olisi YLE:n toimintaperiaatteisiin kirjattu. Atte Jääskeläinen alitti Sipilän edessä matelemisessa kaikki journalismin rimat ja uusi päätoimittaja Jouko Jokinen näyttää sote-ottelussa puolensa valinneen. Hän nonsaleerasi pääkapunkiseuden valtuustojen ja Tampereen kaupunginhallituksen sote-kritiikin uhopuheeksi ja piti oikeana että YLE ei maininnut niistä pääuutislähetyksissä. Kun Timo Harakka ihmetteli julkisesti asiaa, Jokinen tulkitsi sen ”erittäin voimakkaaksi poliittiseksi painostukseksi”.

   Ja tämä ”pallo maaliin”. Suoraan sanoen v*****aa kun näenkin tämän onton fraasin. Sipilästä voi aivan levollisesti todeta, että vain valehtija tietää mikä on totuus. Miten hän muuten osaisi kiertää sen kuin reimarin.

 19. Marko

  EK on sellainen ulkoparlamentaarinen voima, joka sanelee hallituksen ratkaisuja. Jonkinlainen päähänpinttymä Sipilällä Sotesta on muodostunut, jonka ”maaliin saaminen” hinnalla millä hyvänsä on kaikki kaikessa. Alan kyllästymään jo tuohon ilmaisuun by the way. Demokratiassa on tapana kuunnella asiantuntijoita, varmistaa perustuslaillisuus ja kansalaisten yhdenvertaisuus. EU oli kuulemma säästämisen ohella tärkein syy Sote-uudistukselle, mutta hiljakkoin päästiin sanomasta, ettei säästöjä ollut tarkoituskaan saada vaan parantaa palvelua ja nyt ei aiota Sote-kiireiden vuoksi EU:ltakaan mitään ohjeita kysellä.

 20. Pekka Potka

  Sivistyssanoja käytettäessä olisi ehkä hyvä tuntea niiden merkitys. Sata vuotta sitten Venäjällä kommunistinen liike oli jakaantunut kahteen ryhmään, enemmistöön ja vähemmistöön. Venäjän kielestä väännettynä enemmistöläiset ovat menshevikkejä ja vähemmistöläiset bolshevikkeja. Vähemmistö eli bolshevikit kaappasivat vallan. Mielenkiintoista huomata, että Sipilä tunnustaa edustavansa vähemmistöä. Kovin kärsivällisiähän bolshevikit eivät olleet toisinajattelevia kohtaan: niskalaukauksella tai työleiri oli nopea ratkaisu. Ja se parlamentti? No senhän bolshevikit valituttivat omasta joukostaan ja käskivät sitten tarvittaessa taputtamaan omille päätöksilleen. Sipilän sisäinen todellisuus avaa mielenkiintoisia näkymiä…

  • Paula Piekkala

   Eikös tuo enemmistö ja vähemmistö mene juuri toisinpäin, bolšinstvo=enemmistö, menšinstvo=vähemmistö?

  • Pekka Potka

   Tulipa huomautus, että itse muistin väärin päin nuo bolshevikit ja menshevikit…

  • stunned

   Bolševik on tosiaan ’enemmistöläinen’ venäjäksi, mutta todellisuudessa porukka, joka itseään enemmistöksi kutsui oli puolueessa vähemmistönä. Aina valta ei mene sen mukaan, kummalla on enemmän kannattajia (Martov/Lenin), vaan kumpi on häikäilemättömämpi. Sinänsä Sipilä on oikeassa seurassa.

 21. Pekka Potka

  Piti vielä jatkaa, mutta häirittiin tuossa, sen verran että sana, jota Sipilä oli kait hakemassa oli stahanovilaisuus. Stahanovilaisella kärsivällisyydellä ja innolla tultiin sosialistisen työn sankareiksi….

  • Jonis Lusis

   Kummallinen bolsevistinen vertaus pääministeriltä. Bolsujen luokkavihollisia
   olivat juuri maata omistava luokka, talonpojat, (kulakit).

 22. Raili Sergejeff

  Sipilä hokee koko ajan kipeistä ratkaisuista ja asioiden maaliin saamisesta. Alkaa jo kyllästyttämään.

  Tällä miehellä ei ole mitään muuta, ei uutta, ei raikasta, vaan vanhaa ja homehtunutta eilispäivää kerrottavanaan. Eikö han enää osaa ajatella, ja huomaa, että voi myös muuttaa mieltään. Siitä sen menetetyn kunnioituksen voisi saada takaisin.

  Mutta jotkut vain eivät osaa hävitä ”miehekkäästi”, vaan jatkavat jääräpäisesti, tapahtui mitä tapahtui ja maksoi mitä maksoi. Kunhan saa kipeän asiansa maaliin.

  ”bolševistisella rauhallisuudella maaliin”.

  Kuulin jostakin suurin piirtein niin, että bolševistinen rauhallisuus olisi sitä, että ei hermostuta vastaanpanemisesta, kuunnellaan, muttei silti välitetä kenenkään mielipiteestä, vaan jyrätään eteenpäin.

  • Humppa K.

   Sipilä on lestadiolainen ja uskovaisten hyveisiin ei tunnetusti kuulu mielipiteen muuttaminen todisteiden edessä.

 23. Rintsu

  Ystäväpiiriini kuuluu väkeä laidasta laitaan. Poliittiselta puoluekannaltaan oikealta ja vasemmalta ja tulotasoissaan saattaa olla tuhatkertainen ero. Ihan fiksuja ja omat aivot omaavia henkilöitä ovat kaikki.
  Yhteistä heille on se, että kukaan ei tiedä mitä Sipivitsillä on touhuissaan järkeä vai onko sitä lainkaan? Siis ihan puoluekannasta riippumatta.
  Maali nyt vaan pitää saada aikaan ja se tehdään vaikka maalitolppia siirtämällä vaikka yleisö on jo lähtenyt stadionilta kyllästyneenä ihmettelemään, että keksitäänkö ensin pyöreä vai neliskanttinen pallo.

  • stunned

   Jospa Sipilä onkin fasisti. Mussolinilla oli lopun tunne, että hän ei enää ollut aktiivinen osallistuja, vaan näytelmän katsoja, ja näistäkin viimeinen. Kuka olisi se, joka kertoisi Sipilälle: ota ovi ja kävele. Tähtesi on tippunut.

   I am finished. My star has fallen. I work and I try, yet know that all is but a farce…. I await the end of the tragedy and – strangely detached from everything – I do not feel any more an actor. I feel I am the last of spectators.

 24. Petri Sakkinen

  What, me worry?
  – Alfred E. Sipilä

 25. Rosa Warski

  Sipilältä tämä on tyypillistä kulttijohtajan retoriikkaa.

  ”Ulkoparlamentaarisia voimia” käytetään ihan samoin, kuin kultin toiminnan vastustajia. Kaivo on myrkytettävä etukäteen, ettei kukaan jäsen vahingossakaan ajattele itse.

  Hubris on sillä tasolla, että Sipilä todennäköisesti uskoo näihin kyhäelmiinsä itse. Patologisilla valehtelijoilla totuuden ja valheen ero on hämärtynyt erottamattomaksi. Ohjenuoraksi muodostuu, että itse on aina oikeassa, muut väärässä.

  Ylipäänsä tulee mieleen historian kuninkaat, jotka perimyksessä ylennettiin valta-asemaan, mutta olivat siihen kyvyiltään täysin riittämättömiä. Kuten kansantaruissa, huono kuningas tekee maan sairaaksi. Kuka pelastaisi Suomen tältä Sipilän vitsaukselta?

  • Liisa

   Konservatiivisen oikeistolais-uskonnollisen patriarkan valtaistuimet huojuu. Kokoomus ja Kepu edustavat soinilaisten sinisten kanssa tätä valtakuviota Suomessa. Heille kansalaiset, kansalaisyhteiskunta ja demokratia ovat vain häiriötekijä.

   Me näytämme heille! Kannatusgallupit ovat jo pitkään kertoneet, että punavihervasemmistolla on ollut tasaisen nouseva, vahvistunut kannatus. Kepun ja kokoomuksen kannatus on gallup gallupilta laskenut. Siniset katoavat kokonaan eduskunnasta.

   • HTK

    Demokratiaan ja sananvapauteen kuuluu myös oikeus ottaa avoimesti kantaa ajankohtaisiin kysymyksiin parlamentin ulkopuolelta. Kansalaisilla tulee olla oikeus vaikuttaa poliittisiin päätöksentekijöihin. Joka tapauksessa sote-lakien valmisteluun ovat olleet vahvasti vaikuttamassa ulkoparlamentaariset voimat: sosiaali- ja terveysalan yhtiöt ja niiden rahoittamat viestintätoimistot. Se kaikki on tapahtunut julkisuudelta piilossa.

    Ulkoparlamentaarisen toiminnan halveksunta on diktatuurista ajattelutapaa. Väkivallaton ulkoparlamentaarinen toiminta on kansalaisyhteiskunnan toimintatapa.

    On pelättävissä, että mikäli nykyinen pääministeri jatkaa seuraavankin hallituksen johtajana, niin Suomen demokratia siirtyy kohti Turkin uskonnollismielisen johtajan Erdoganin johtamistapaan. Juha Sipilän tapa puhua halveksien demokratian periaatteita kohtaan on suorastaan kammottavaa kuultavaa. On parempi varoa ennalta, ettei ennustamani kauhukuva toteutuisi, mikäli myös Suomea koettelisi syvä muualta Euroopasta tänne ulottuva taloustaantuma.

 26. Papi

  Politiikka on todellakin myös uskonto. Sen sain havaita kun katsoin Sipilän puhetta puoluekokouksesta. Tuo Talvivaarasta, kunnian ottaminen että luonut ”työpaikkoja”. Herättäjäjuhlat ja puoluekokous samoja piirteitä.

  • Liisa

   Sipilä tosiaan puhuu kuin lahkolaissaarnaaja. Sipilä ei ole moderni keskusteleva poliitikko vaan vanhanaikainen tyhjänpuhuja.

   • Antonio

    Kuuntelin sekä sipilän että orpon linjapuheet. Voin kuvitella, että politiikkaa heikosti tunteva, Sakun selkokirjoituksia lukematon (juuri kuten itsekin olin vielä hetki sitten) saattaisi jopa uskoa kaikki nuo lupaukset
    ” hyvästä”, joka tulee pian satamaan mannana taivaalta jopa vähäosaisten ja työttömien ylle. Niin hyviä puhujia osaavat olla.
    Mutta eivätpä heidän puheensa enää uppoakaan, eivät minuun eivätkä niihin ystäviini, jotka olen jo saanut vakuuttuneiksi
    ” savun myynnistä”, kuten Italiassa on tapana sanoa.

    • stunned

     Non è vero. Non abbiamo fumo da vendere. Kepu pettää aina.

     • Antonio

      E KaKo poi, che dici? Pettääkö Kako? 😶

      • stunned

       Orpo dice sempre la verità, davvero è impossibile dire una bugia.

       Okei, varmaan Sakulle riittää jo. 😉

 27. Luukas Pyykorpi

  Kaikki vaan räksyttää, mutta jos olisi oikeasti äänioikeusvero [ ää-ni-oi-keus-ve-ro ] – äänestyksen jälkeen verovelvollinen saa takaisin 100 prosenttia takaisin maksamastaan summasta. Ja jos ei viitsi äänestää, niin summa menee kansanterveydelle tai muihin valtion kuluihin. Tämä on todennäköisesti yhtä mahdotonta Suomessa kuin perustuslakituomioistuin [ follow the money ]

 28. Antti Järveläinen

  Sipilöidä = valehdella häpeämättömästi.

  • Luukas Pyykorpi

   Valettelomuuden syy voi olla myös täydellinen tietämättömyys tahi näönvarmennus hallitusohjelmien jatkuvuuden suhteen. Ollaan siis kaikki keskivertoja paitti päättäjät ja hallituspuolueiden puudelimediat

 29. mark

  Olihan noissa Sipilän ja Orpon puheissa retoriikkaa. En uskalla syyttää valehtelijaksi ettei häkki heilahda, mutta muunneltua totuutta ainakin tuli tuutin täydeltä. Prkle että niitä saisi olla aina oikomassa. Saku löytää olennaisen ja kiitokset hänelle alustasta jonne on saanut tuoda mielipiteitä.

  Ja vaatimattomaksi aluksi, Sipilä sanoi panneensa valtion talouden kuntoon. Kieltämättä valtion velanotto väheni, mutta kenen kustannuksella? Noin puolen miljoonan pienituloisimman, veikkaisin lähemmäs miljoonan. Valtion talous on vain neljäsosa bruttokansantuotteesta, jos siihen verrataan. Lisää kun ehditään.

 30. Timo Harju

  ”Sipilän mukaan keskusta ei myöskään ole valmis hallitukseen, jonka ohjelmassa ”ei ole vastausta eriarvoistumiskehityksen pysäyttämiseen” eikä hallitukseen, joka ei ota yhdeksi ensisijaiseksi tavoitteekseen ”entistä vaikuttavampaa koulutus-, tutkimus- ja tiedepolitiikkaa”.

  On sillä otsaa. Juuri näillä sektoreilla Kiimingin lestan viikate on heilunut tuhoisimmin. Kyllä Sipilä on lahkojohtaja, Jumalan valittu ja voideltu. Tällaista mahtipontista typeryyttä voi kannattaa vain loputon sokea usko omaan oikeassaoloon.

  Olisi pitänyt ymmärtää enteet paremmin kun Sipilä heti kautensa aluksi piti televisiopuheen ”kansalleen” ja veti valtiomiehen manttelin harteilleen. Nousu yhteiskunnan varoilla keinottelunsa aloittaneesta konjunktuuriliikemiehestä on täytynyt tuntua pyörryttävältä. Kun Sipilä on lisäksi itse liikuttuneena kertonut, miten hänen hallintonsa puolesta esirukoillaan, ovat messiastaudin elementit kasassa.

  • mark

   Totta haastat. YLE siinä samalla toi esille alennustilansa. Ei me kaikki kuuluta siihen lahkoon. Turha puhella enää journalismista. Sipilältä unohtuu vielä yksi asia. Auktoriteettiä ei voi ottaa, se annetaan jos on aihetta. Nyt ei ole.

   Hurmos näkyy tuossakin, että hän pitää itseään jo seuraavan hallituksen pääministerinä joka jakaa muille paikkoja. Toivottavasti ei niin käy minkään jumalan nimessä. Toisaalta toivon että Sipilä johtaa kepua maailman tappiin ja noin neljän prosentin kannatukseen mikä kepulle kuuluu.

  • stunned

   Strategia alkaa hahmottua. Hallitus on käsikirjoittamassa uutta Dolchstoß-legendaa. Pariisi/Sote oli melkein tähtäimessä/maalissa, mutta sitten demarit puukottivat selkään, ja varma voitto vaihtui kansakunnan katkeraan tappioon. Tällä ratsastetaan vaaleihin.

 31. mark

  Orpo se laakaisi viikon vitsin. ”Työn verotusta” pitäisi keventää ja siirtää ”haittaveroihin” (asumiseen lämmitykseen polttoaineisiin ruokaan jnejne). 2 500 euroa kuukaudessa tienaavan veroprogressio on kuulemma liian kova. Se ei ole edes progressiivinen, vaan tuosta palkasta peritään ”tasaveroja” ja veroluonteisia maksuja, ja niitä on paljon palkansaajalla. (Kunnanvero on lievästi progressiivinen johtuen ansiotulovähennyksestä). Valtio perii progressiivista tuloveroa enää viitisen miljardia, alle 10% budjetistaan. Loput ovat jo ”haittaveroja”. Tuosta palkkasummasta ei vielä valtion tuloveroa makseta. Välillisiä ”haittaveroja” sen sijaan suoraan valtiolle paljon.

  • stunned

   Valtio vie puolet! On se uskottava, jos ministeri näin sanoo.

   Orpo sanoi, että lisätyöstä veroprosentti on lähes 50, eikä siksi ilmeisesti kannata tehdä ylitöitä.

   Voin kertoa Orpolle, että koko vuoden tulot lasketaan yhteen ja verokortin lisätulon ennakonpidätys ei ole sama kuin lopullinen vero. Jokaista euroa verotetaan lopullisessa verotuksessa samalla tavalla, ja vero tasataan koko vuodelle. Liikaa peritty maksetaan palautuksina. Kun tulot nousevat, saattaa progressio nousta, mutta ei se koskaan ole ”puolet” lisätulosta.

   Kokoomus pelaa mielikuvilla ja verotusta voi aina syyttää vähistä tuloista ja samalla unohtaa, että ne varakkaimmat eivät maksa tuloveroja enää ollenkaan.

   Orpo antoi tukea harhakäsitykselle, jonka mukaan mitä enemmän tekee työtä, sitä enemmän rangaistaan ja aivan hirveästi töitä paiskimalla käteenjäävät tulot alkavat laskea. Tämmöisiä olen kuullut duunareiden suusta.

   Nyt duunarin kannattaa antaa ääni Kokoomukselle, joka pitää duunarin puolta.

   • mark

    Valtion tuloveroasteikko on tässä
    https://www.vero.fi/syventavat-vero-ohjeet/ohje-hakusivu/48846/valtion-tuloveroasteikko-2018/
    Verotettava tulo siis verovähennysten jälkeen. Tasaverot eli ”haittaverot” ovat regressiivisia. Mitä pienemmät on tulot, sen suuremmaksi tulee veroprosentti. Mutta välillisihän ei veroiksi lasketa. Ne näkyvät vain ostoskuitissa eikä kaikki sielläkään. Orpon kannattaisi katella veroja sieltä missä veroja ei makseta ollenkaan, mutta politiikkansa on ollut päinvastaista, vapauttaa suurituloisimmat kokonaan verojen ikeestä.

    • stunned

     Minua ärsyttää eniten se, että kun Suomessa on varkain hiljaisuudessa tai yön pimeydessä siirrytty tasaveromalliin, niin poliitikot ja muut populistit silti vuodesta toiseen jaksavat paahtaa Suomen korkeasta progressiivisesta verotuksesta.

     Tuloveroilla eri kateta enää mitään. Tuloverotus reliikkinä laissa on päätetty säilyttää varmaan vain siksi, että siitä saa hienon aasinsillan poliittisiin kampanjapuheisiin.

 32. Raksilan Hanu

  Tämä hallitus on Suomen historiassa huonoimmasta päästä ellei jopa huonoin ja sen vallan on mahdollistanut tietenkin kansa. Mahdollisuus muuttaa suuntaa on seuraavissa vaaleissa. Hallituksen kelvottomuus tiivistyy Sipilään (ja sen oppipoikaan Orpoon), joka on vaarallinen yhdistelmä excel -mahtiin uskovaa teknoraatti-insinööriä, monimiljonääri ex -yrittäjää, patologista valehtelijanarsistia sekä vallanhaluista juonittelijaa. Omaa kaikki edellytykset ajaa Suomi pysyvästi telakalle, hävittää perinteisen hyvinvointivaltion viimeisetkin positiiviset jäänteet ja siirtyä dystopiaan, jossa valitsee ”oikeamielisten” erehtymätön harvainvalta. Olemmeko sokeita ja/tai tyhmiä. Miettikää tykönänne tarkoin kenelle/mille annatte ainokaisen äänenne seuraavissa vaaleissa.

Kommentoi »

Comments are closed