Uuninpankkopoika Saku Timonen
Uuninpankkopoika Saku Timonen

Uusia ihmeitä odotellen

Terrafamen kaivoksella Sotkamon Talvivaarassa on tapahtunut niin paljon ihmeitä, että olen jo sekaantunut laskuissa. Ainakin alkutalvesta 2017 pääministeri Juha Sipilän vierailun aikana jätevedet puhdistuivat itsestään ja kaivos muuttui tappiollisesta kannattavaksi. Syksyllä 2017 lähialueiden järvet muuttuivat tästä ihmeestä huolimatta suolajärviksi.

Marraskuussa 2017 tapahtui uusi ihme, kun kaivokseen oli ilmestymässä akkukemikaalitehdas. En tiedä joko se sinne on aineellistunut, mutta en ihmettelisi vaikka olisi. Sinnehän tuntuu ilmestyvän kuin ihmeen kautta milloin mitäkin, vaikka koko kaivos toimii kohta ilman minkäänlaista lupaa. Nykyiset luvat päättyvät vuoden 2018 lopussa, ja viime kesänä haetut jatkoluvat ovat niin puutteelliset, että jatkolupien myöntäminen vaatii todellisen ihmeen. Tai ainakin poliittisen mahtikäskyn, joka Terrafamen tapauksessa onkin aina ollut ainoa keino toteuttaa näitä ihmeitä.

Jos tämä Kainuun Sanomissa julkaistu Mika Flöjtin yleisönosastokirjoitus pitää paikkansa, niin Terrafame ei edes yritä noudattaa lakia, vaan aikoo tehdä ensin ja saattaa lupaviranomaiset tapahtuneen tosiasian eteen. Sivumennen sanoen se näyttää olevan nykyisin tapana, kuten on nähty vaikkapa sote- ja maakuntauudistuksessa. Siinähän maan hallitus on myöntänyt ilman voimassaolevaa lakia rahaa pilotointeihin ja teettänyt muutenkin aikaa ja rahaa vaatinutta valmistelutyötä. Sitten hallitus vetoaa tehtyyn työhön ja satsattuun rahaan saadakseen lait hyväksyttyä.

Tuo Flöjtin laatima puutelista on karmea. Kaivos on toiminut yli kymmenen vuotta, mutta vieläkin puuttuvat yhtenäinen YVA-selvitys ja malminrikastuskasojen toimivuuden sekä niiden ilma-, vesi ja ympäristövaikutusten selvitys. Moneen kertaan vaadittu toiminnan sulkemissuunnitelma puuttuu yhä. Jätevesien ja pilaantuneiden lähijärvien puhdistamisesta ei vieläkään ole suunnitelmaa, vaan ilmeisesti luotetaan vesien puhdistumiseen ihan vain julistamalla ne puhtaiksi. Haittakorvauksia ei ilmeisesti edes suunnitella koskaan maksettavaksi, sillä korvausselvitykset puuttuvat.

KHO kumosi valtioneuvoston Talvivaaralle antaman uraanin talteenottolaitoksen periaateluvan. Nyt Terrafame on hakenut uudestaan valtioneuvostolta lupaa uraanin talteenottoon. Ydinenergialaki ei kuitenkaan edes tunne uraanin talteenottoa, vaan ainoastaan uraanin tuotannon kaivos- ja malminrikastustoiminnassa. Se vaatii ympäristövaikutusselvityksen, jota ei kuitenkaan ole. Siitä huolimatta Työ- ja elinkeinoministeriö on kuuluttanut uraanin talteenottolupahakemuksen.

Terrafame ja ministeriö väittävät, että alueella on lähes valmis uraanin talteenottolaitos, vaikka lainvoimaista valtioneuvoston periaatelupaa ei ole. Jos siellä sellainen laitos on, niin siinä tapauksessa se on siellä ilman tarvittavia lupia.

Perusteilla olevan akkutehtaan edellyttämä nikkelisulfiitin jatkojalostuksen ympäristövaikutusselvitys on vireillä, vaikka kaikki sitä edeltävät selvitykset ja luvat puuttuvat. Se tuleva akkutehdas on siis sekä lupien että ilmeisesti myös rahoituksen puolesta ihan tyhjän päällä.

Meillä näyttää olevan poliittisilla päätöksillä johdettu ja rahoitettu kaivos, joka ilmeisesti luottaa päättäjien hoitavan myös lupaprosessien ohittamisen. Jos maakuntahallintoon kaavailtu ympäristövalvonnan alasajo toteutuu, niin näitä saadaan lisää. Niin saadaan myös sitä taivaan mannaa, jota valui tulvivista altaista marraskuussa 2012.

Kuva: Hannu Hyvönen

Kommentit (34)

 1. Geek Rousbeer

  Sama meininki sekä Terrafamessa (tai Suomen Malmijalostuksessa) ja lainsäädännössä. Kokeillaan, josko menisi aluehallintovirastosta tai valiokunnista tämmöinen kyhäelmä läpi. Koplaillaan samalla asioita niin, että näyttää menevän mallikkaasti: tekemisen meininki! Vastuu siirretään samalla AVI:n viranomaisille ja valiokuntien jäsenille: jos ei mene läpi, viranomainen/valiokunta jarruttaa – jos meni läpi ja osoittautuu myöhemmin katastrofiksi, syytetään viranomaista virheestä / valiokuntaa osaamattomuudesta.
  Saku vertasi tätä toimintaa aiemmin Katsastus-elokuvan hahmoihin. Valitettavasti tämä toimintatapa (myös nimenvaihdoksineen) muistuttaa huijarien toimintaa siinä, että mistään ei oteta vastuuta, väännellään ja muunnellaan totuutta ja koko ajan mennään rimaa hipoen tai reippaasti sen alta.

 2. Mm

  ”Emme ole perineet maata vaan lainanneet sen lapsiltamme”

  Sipilä: Otamme maan ja tuhoamme sen lopullisesti”

  Tuo ihminen ei saisi olla suomen pääministeri. Häivy jo. Olet sairas ihminen.

 3. Positiivista pöhinää

  Saku, mainio kirjoitus jälleen kerran.

  Aika hyvin on viime aikoina rapissut usko edustukselliseen demokratiaan. Mikä siinä onkin että homma on mennyt tällaiseksi? Positiivinen pöhinä päällä rikotaan lakeja niin kuin niitä ei olisikaan, ja on tekemisen meininkiä kuten ensimmäinen kirjoittaja totesi.

  Mutta annas olla jos köyhä ja työkyvytön vammainen saa euronkin liikaa sosiaaliavustusta. Joka sentti peritään takaisin korkojen kanssa, luottotiedot menevät ja rankaistaan vielä aktiivimallilla perään.

  • Jari Eeva

   Nykyinen hallitus ja perustuslaki, saatikka mikään muukaan laki, eivät tunnu mahtuvan samaan Suomeen. Tulee turvaton olo.

 4. v-v

  ”Haittakorvauksia ei ilmeisesti edes suunnitella koskaan maksettavaksi, sillä korvausselvitykset puuttuvat.”

  Eikö kaikkien kannattas haastaa pytinki käräjille ja vaatia haittakorvauksia, koska suunnitelmaa ei ole toteutettu. niin sen saisi oikeus päättää ja asettaa täytäntöön. Mikäli toimet ei parane niin uhkasakkoja ja muita tuomioita jakamalla?

 5. AikaMies

  Mitä tätä ihmettelemään?

  Savolaisten laulun ensisäkeistö hieman soveltaen sopinee tähänkin aiheeseen:
  Mun muistuu mieleheni nyt
  suloinen Savonmaa.
  Sen kansa kaikki kärsinyt
  ja onnehensa tyytynyt,
  tää armas, kallis maa.

  Järjestystä pitänee hieman korjailla. Ensin tyydytään onneen, siihen mitä ylhäältä annetaan (eli luvataan). Kärsimys tulee myöhemmin ja onhan tuossa hintatietoisellekin muistutus (kallis maa))
  Meinaan jotta eikös se mene jotenkin niin, että ”tehdään näin (ihan valtiojohdon neuvomana) ja katsotaan sitten kuinka kävi”.

  Taannoin jossainpäin kotomaata rakennuslupa oli kalliimpi kuin sakot luvattomasta rakentamisesta.
  Purkuvaade tosin oli riskinä taustalla.

 6. Rintsu

  Asia on siinäkin mielessä huolestuttava, että suomessa o n kaivososaamista.
  Pyhäjärvellä on ollut kaivos kymmeniä vuosia, paikkakuntalaiset tykkäävät siitä ja olen juonut kaivoksen lähellä olevan järven vettä ihan sellaisenaan.
  Torniossa on kromikaivos ja sen vieressä rosteritehdas jolla on tietääkseni pienimmät päästöt/tuotettu tonni.
  Kumpikaan seutu ei ole mitenkään pilalla ainakaan minun tietääkseni.

  Talvifarssista taas en ole koskaan kuullut mitään hyvää. Ainoa paikka josta se on koskaan kaivanut mitään rahanarvoista on valtion kassaholvi johon sillä tuntuu olevan ihan omat kaivosoikeudet.
  Vielä huolestuttavampi juttu on se, että jos kaivos ihmeen kaupalla joskus jotain tuottaa niin ne metallit on jo etukäteen myyty ulkomaalaiselle yhteistyökumppanille hinnalla jolla ei ole mitään tekemistä maailmanmarkkinahinnan kanssa. Että jos kaivos joskus tuottaa niin rahaa siitä ei suomeen jää.

  Samoin Pekka Perä + muutamat muut taitavat vieläkin erilaisten yhtiöjärjestelyiden myötä kuitata ihan kivoja kuukausipalkkoja niin kauan kuin mitään liiketoimintaa koskaan harjoittamattoman yhtiön kassasa riittää valtion aikanaan maksamia rahoja. Kyllä ne nyt alkavat olla lopussa. Mutta sanotaanko näin, että kolmensadantonnin vuosipalkka veronmaksajien rahoilla yhtiöltä jonka ainoa homma on maksaa johtajiensa palkat on todella kornia aikana jolloin työttömyyskorvausta, asumistukea ja toimeentulotukea saavia kutsutaan surutta sosiaalipummeiksi.
  Yhteiskunnan rahoilla rikastuneita taas kutsutaan liikemiehiksi.
  Ihan kirjaimellisesti voisi todeta, että nallekarkit eivät mene ihan tasan.
  Niin se Nallenkin omaisuus on peräisin siitä, että sai myytyä pankkiiriliikkeensä valtiolle miljardin markan ylihinnalla. Sitten onkin hyvä muuttaa suomesta pois perintöveroja karkuun.
  Niin ilman valtion rahoja Sipiläkin olisi köyhä jätkä.

  Noi herrojen saamat sosiaalituet ovat pikkuisen parempia kuin meidän tavallisten pulliaisten.

  Samasta syystä Talvivaarakin porskuttaa. Jossain nyt vaan on päätetty, että se on keskimääräistä parempi kaivos. Jos se nyt maksaa yhteiskunnalle miljardeja niin siinähän maksaa, ne ovat niitä halpoja miljardeja.
  Pääasia ja kauhein katastrofi valtion taloudenpidossa on se jos Mirkku saa asumistukea tai jos Rape käyttää toimeentulotukensa olueen ja tupakkaan.

  • Pitkäaikaistyötön

   Toivon tosissani, että mahdollisimman moni kokkari- ja kekulipylly lukisi tuon kommenttisi. Jospa niistä yhdeltä sadasta tippuisivat vaikka suomut silmiltä. Toivossa on hyvä elää!

   Seuraavat eduskuntavaalit ovat 14.4.2019.

  • Timo Harju

   Justuiinsa näin-

   Terrafame Oy, Talvivaara-Sotkamo Oy, Talvivaaran Kaivososakeyhtiö Oy joka ”vuokrasi” Terrafamelle kaivostoiminnan pyörittämiseen tarvittavia laitteita ja maksoi Perälle 26 000 euron kuukausipalkkaa jne. Koko nimirulettihuijaukselle yhteistä, että joka äyri on kiskottu verovaroista. Ympäristön sotkemisen ja tuhoamisen pitäisi johtaa pitkiin linnatuomioihin, mutta mitä vielä.

   Paavo Haavikko puhui usein tämän maan korruptiosta jo paljon ennen kuin siihen on alettu havahtua. Häpeämättömyyden kivijalkana on valitettavasti itse pääministeri, joka ei missään toimissaan virheitä näe. Tulee vielä sekin hetki, jolloin tämän ajan hallintoa ja toimia päivitellään kauhistuneina: miten tämä rosvous saattoi tapahtua Suomessa!

  • töytön

   Ei ole kuulemma jakovaraa, sano Orpo. Köyhille siis.

  • M.M.X.X.

   Jep!

 7. Jarkko

  Ihmeitä odottelen minäkin, oman kotikaupunkini paikallinen TE-toimisto on alkanut kertoa uusille työttömille tarinaa siitä, työttömyyden alkuvaiheen palvelutarpeen kartoituksessa miten tärkeä on olla aktiivinen työnhakija, jotta ei vain joudu aktiivilainmukaisiin leikkauksiin. Vaikka aktiivisuus ei riitä leikkausten välttämiseen vaan työpaikka tai aktiivilain täyttävä kurssipaikka on myös saatava välttääkseen leikkauksen.

  Oman kotikaupunkini TE-toimiston virkamiehet eivät siis joko ymmärrä lakia mitä heidän pitäisi noudattaa tai johtavat uusia työttömiä tahallaan harhaan, koska todellisuudessa heidän pitäisi kertoa uusille työttömille, että välttääksene leikkaukset heidän on SAATAVA töitä tai SAATAVA kurssipaikka. Vaikka työttömät itse sitä päätäkään saavatko hakemaansa työtä tai kurssipaikkaa. (jota ei kaikkialla ole edes tarjolla lisäksi kaikki alat eivät edes sovi kaikille) Pelkkä hakeminen aktiivisesti ei takaa leikkauksilta välttymistä. Lisäksi uusin työttömien ei missään nimessä tule mennä mukaan vääränlaiseen aktiviteettiin tai seurauksena voi olla pahimmillaan työttömyysturvan menetys kokonaan tai asian selvittelyn ajaksi, joka usein vie kuukausia.

  Ironista on vieläpä se, että työtön on tälle Suomen valtiolle nykyään kuin lapsi joka ei ymmärrä omia asioitaan vaikka ymmärtäisi aktiivilain todellisen sisällön paremmin kuin TE-toimiston palkattu henkilökunta tai lain säätäneet politikot itsekään ymmärtävät omaa lakiaan. Puutteellista tietoa aktiivilaista levitetään poliitikkojen, virkamiesten ja median puolesta vähän väliä.

  Suomi on täynnä ihmisiä, jotka eivät ymmärrä, että jos lain otsikossa lukee aktiivilaki se ei tarkoita sitä, että lainsisältö oikeasti mittaa aktiivisuutta mitenkään (poliitikkoja, virkamiehiä ja mediaa myöten). Lisäksi aktiivilaissa niputetaan kaikki tietynlainen toiminta aktiivisuudeksi vaikka missään ei edes ole todistettu, että aktiivilain edellyttämä toiminta edes on hyödyllistä, tuottavaa tai kannattavaa pitemmän päälle.

 8. Pitkäaikaistyötön

  Tuo akkukemikaalitehdas kuulostaa menneeseen teknologiaan sijoittamiselta. Täysin visiotonta, ajan myötä poistuvaa, vanhojen partojen vanhaan takertumista.

  Tähän kohtaan on pakko kertoa muistuma 1980-luvun TV-uutislähetyksestä. Siinä lähetyksessä oli insertti Saloran toimitusjohtajan haastattelusta. Hän sanoi, että Saloran ei kannata sijoittaa taulutelevisiotekniikkaan, koska taulutelevisiot ovat vain ohimenevä muoti-ilmiö. Kirjaimellisesti tipuin tuoliltani, enkä pysty millään unohtamaan tuota inserttiä vaikka kuinka paljon haluaisin.

  • Pitkäaikaistyötön

   Perun sanani, kun luin tuon Illun laittaman Hesari-liitteen (alempana). Kyseessä ovatkin siis akut SÄHKÖautoihin.

 9. Rosa Warski

  Terrafamen toiminta on täydellinen kuva nykyhallituksen toiminnasta.

  Tehdään luvatta, vailla järkeä, massiivisilla palkoilla ja korvauksilla, suhmuroidaan kansan rahoja, tuhotaan luontoa ja jätetään jäljelle raiskattu maa.

 10. Ymmärtämätön

  Tässä tulee pakosti ihmetyksen hetki, eikö päättäjiä jotka tämän mahdollistaa saa millään vastuuseen? Tämähän on jo pahempaa kuin verojen pimittäminen kun tuhotaan vielä luontoa samalla.

 11. Illu

  Hallitus haluaa Terrafamesta Suomen tulevaisuuden teollisen kivijalan:

  https://www.hs.fi/talous/art-2000005685101.html

 12. Siru Pola

  Ollos huoleton; Tiilikainen ympäristöministeri on.

 13. Siru Pola

  Jos Saloran ei kannattanut satsata taulutelevisioihin eikä niiden tekniikkaan, niin minun mieleeni on jäänyt -80 luvulta radiosta kuultu rohealla äänellä jonkun metsäteollisuuspampun toteamus: ” Ei Suomi elä hammastikkuja tekemällä”

  Harmi kun häntä lienee kuunneltu. Tanskassa, Italiassa, Sveistissä, Itävallassa ja Saksassakin valmistetaan hammastikkujen kaltaisia puuteollisuuden tuotteita. Niillä on valtava merkitys työllisyyteen ja pienyrityksiin.

  Montakko ukkoa arvelette olevan Vilppulan sahan yötyövuorosssa hommissa?

  • Rintsu

   Nyt se hammastikkujen tekeminen voisi kannattaa.
   EU on juuri kieltämässä muoviset mehupillit ja vastaavat roskaksi päätyvät muovituotteet ja ihan hyvästä syystä.
   Korvaavia tuotteita voi ihan mainiosti tehdä puusta, tai siis puukuidusta. Ne on jo jopa keksitty mutta hieman kalliimpina eivät ole muovikrääsälle kilpailussa pärjänneet.
   Nyt kun EU direktiivillä on tarjoamassa niille markkinat niin en panisi pahakseni vaikka valtio uhraisi muutaman miljoonan tuotekehitystukiin. Siis niinku nyt eikä vasta sen jälkeen kun kiinalaiset ovat vallanneet markkinat.

   On häpeällistä, että suomessa puunjalostus tarkoittaa sellua tai polttopuuta jota myydään huoltoasemilla muovisäkeissä saunapuiksi. Tanskassa ei edes ole metsiä koska niitä ei sinne yksinkertaisesti mahdu. Mutta kun aikanaan hain kunnollisia puisia huonekaluja niin niissä luki ”Made in Danmark”.

 14. mark

  Ihme se on sekin, että Talvivaaran vastuuhenkilöt tekivät itselleen vippaskonsteilla suht mukavan omaisuuden ja jättivät jälkeensä kolmen miljardin velat (tappiot), eikä tässä vielä kaikki. Eikö osakeyhtiölaki olisi ensimmäinen joka kaipaisi ”uudistusta”.

  Sipilän (Lintilän) olisi mielestäni pakko julkistaa myös Trafiguran (vaimikäsenytoli) kanssa tehty sopimus, koska julkista rahaa on sotkettu (taas) yksityisen kanssa enemmän kuin koskaan. Millä perusteella tällaiset sopimukset voidaan ”julistaa” salaisiksi? Politikoilla ei pitäisi olla oikeutta käyttää rahojamme tällä tavoin ilman julkisuutta. Julkaistaanhan pienet sosturvan väärinkäytöksetkin.

 15. mark

  Lisää ihmeitä. ”Ekonomistit” (lainausmerkit ei tahaton) kehaisivat pari päivää sitten kuinka Suomen taloudella pyyhkii hyvin ja puolet kasvusta on kikyn ansiota. Pitihän tuota vilkaista Tullin tilastoista.

  Kauppavaihto on vuodesta 2011 ollut alijäämäinen. Viime vuonna -2,5 miljardia. EU sisäkauppa, hankinnat ja toimitukset. Suomi viimeinen, edellä sellaiset talousmahdit kuin Portugali ja Romania, muista puhumattakaan. Nousua pukkaa? Näyttää enemmän siltä, että hallituksen toimet ovat saaneet Suomen talouskasvun viimeiseksi EU-maissa ja varmaan ensimmäiseksi joka joutuu taantumasta kärsimään, kuten ennenkin. Jos kiinnostaa tarkemmin, katsokaa tästä Tullin sivuilta Ulkomaankauppa 2017-Taskutilasto.
  http://tulli.fi/artikkeli/-/asset_publisher/ulkomaankauppa-2017-taskutilasto

  • mark

   Ja vielä, oikeita termejä käyttääkseni, vaihtotase ulkomaankaupassa on kasvussa, mutta kauppatase edelleen miinusmerkkinen. Emme ”tienaa” ulkomaankaupallakaan. Ruotsi näyttää tehneen EU’n kanssa myös 0,5 miljardia miinusta, siis EU’n kanssa, kokonaisuus ei Suomen tilastoista näy. Heillä on yksi vahva etu, oma keskuspankki ja kelluva kruunu joka joustaa. (Ei mennyt konkkaan niin kuin Suomen euroon liittyessä sanottiin). Juuri nyt kruunu näyttää heikentyvän, tekevän korjausliikettä ja vienti lähtee kasvuun. Meillä on vain sisäinen devalvaatio, kiky, jonka ainoa tarkoitus on mitata entistä suurempi osuus nykyajan gosplanille eli finanssipiireille. Tämä näkyi parhaiten juuri julkaistusta varallisuustutkimuksesta. Kansan on joustettava kun valuutta ei jousta.

   • Pitkäaikaistyötön

    Kiitos linkistä ja ajattelemisen aiheesta!

 16. Jjp

  Muistaakseni Sauli Niinistölläkin on Talvivaaran osakkeita, ellei ole myynyt.

 17. Esa J.

  Onkohan sippiveikkokin kaulaansa myöten kiinni Terrafamessa? Kuka tietää?

  • Geek Rousbeer

   Puuha Petterin sijoituksista en tiedä, mutta sen tiedän, ettei Sippelsin isännän vakutuuskuorta saanut julkiseksi viimevuonnakaan. Nykyisinhän herrat ovat narranneet omistuksensa piiloon. Ei voi kuitenkaan olla yllättynyt, jos sieltä hieman Terveyslatoa, Surilaista tai Pihkajalinnaa löytyisi Suomen malminjallituksen ohella.

 18. Eino

  Talvivaara käy hyvin allegoriaksi talouden nykymenolle joka puolella: voitot, jotka saadaan mm maapallon luontoresurssien tuhoisalla hyväksikäytöllä virtaavat suht harvajäsenisen klubin taskuun. Välittömät elinympäristöjen tuhot ja muut tappiot maksatetaan valtioiden verokirstuista. Lisäksi paikalliset kärsijät jätetään usein oman onnensa nojaan. Toivottavasti asukkaille ei käy samoin myös kaivostoimintakatastrofissa nimeltä Talvivaara.

 19. mark

  Talvivaara Oy osakkeet saatiin viimein nollattua tänä vuonna. Sen kotipaikka oli Espoo ja se vaihtoi vielä viime metreillä nimeään. Kaupankäynti oli keskeytetty velkajärjestelyn vuoksi. ”Omistajia” pidettiin nalkissa, pankit saivat tietenkin osakkeiden hallinnoinnista asianmukaiset palkkiot.

  Talvivaara Oy’n kassassa oli vielä rahaa muutama miljoona eikä sitä voinut kaapata kerralla. Piti ottaa palkkoina ja palkkioina. Kun kassa oli tyhjä, loppui Talvivaara Oy’n tarina. Valtio (=me) menetti muutaman satamiljoonaa, velalliset samoin ynnä 80 000 kotitaloutta pääomansa jonka olivat sijoittaneet Talvivaaraan. Summa muutaman satamiljoonaa sekin. Tämä saatiin kerättyä pääasiassa kotitalouksilta antamalla heille virheellistä tietoa. ”Unohdettiin” kertoa että velkaa on jo miljardin verran, eikä uusi ”osakeanti” Talvivaaraa pelasta. ”Avainhenkilöt” saivat kuitenkin ”sijoituksensa” takaisin hyvällä kertoimella. Kokoomuksen ihmemaassa Ameriikassa saattaisi joutua häkkiin tällaisesta huijauksesta. Täällä siitä saa lähinnä ihailua, sädekehän.

  Sotkamon kaivos on eri yhtiö, nyt Terrafame. Sitäkin on kupattu erilaisilla ”konsulttipalkkioilla” ties kuinka paljon. Sekään raha ei ole tullut tuotannosta, vaan veronmaksajilta. Talvivaara on todella politikkojen rakentama ihme. Sitten vielä puhellaan markkinataloudesta.

 20. mark

  Tuleeko mieleen, että Suomessa olisi jaettu suurempia tuomioita pörssirikoksista, veronkierrosta tai yleensä talousrikoksista? On painettu enimmäkseen villaisella. Perääkin syytettiin ympäristörikoksesta, mikä on mittava sekin ja tuskin edes rahalla korvattavissa. Muistaakseni sai virheellisen pörssitiedotteen antamisesta vain ”ankarat nuhteet”. Pörsilläkin on mukamas tiukat säännöt, mutta niitä sovelletaan luovasti. On ajan henki.

 21. mark

  Rintsu mainitsi Pyhäsalmen kaivoksen. Senhän omistaa First Quantum 100%.
  https://www.first-quantum.com/Our-Business/operating-mines/Pyhasalmi/default.aspx
  Tarina kertoo, että sinne tehtiin remontti n. 300 miljoonalla eurolla ja sen jälkeen myytiin suurinpiirtein samalla summalla. Tarinasta en mene takuuseen, on toisen käden tietoja. Päivitetään jos saadaan parempaa. Yleensä nuo ”sopimukset” ovat salaisia. Samoin näytti käyvän Rautaruukille. Ison remontin jälkeen sen osti SSAB. Suomalaista bisnesajattelua parhaimmillaan?

  • Rintsu

   Niin, sitä minäkään en tiedä mitkä ovat mainitsemieni kaivosten nykyiset omistussuhteet ja rahavirrat. Tarkoitin ne vain esimerkeiksi siitä, että kaivos voi olla, tuottaa ja työllistää häiritsemättä ketään ja sotkematta mitään.

   Talvivaarassahan on keskitytty lähinnä sotkemaan. Siinä mittakaavassa, että kuntaakin olen kuullut kutsuttavan niemellä ”Sotkumo”.

 22. Otava

  On ollut hieno seurata miten Terrafamessa on laitettu asiat kuntoon niin tuotannon kuin ympäristön suhteen.

  Toivottavasti päättäjien järki riittää siihen että uraani siivotaan jatkossa talteen. Yksi riski vähemmän kun se on tuotteessa eikä jätteessä.

 23. Martti Kuusela

  Jos on sakkaläjä, jossa on riittävässä määrin malmia (kannattavasti eroteltavissa olevaa ainetta), niin totta hemmetissä sille kannattaa hakea lupaa vaikka lainsäädäntö ei sellaista tunnekaan. Lakeja voidaan aina muuttaa ja niitä pitääkin muuttaa vallitsevan tieteellisen tietämyksen mukaiseksi. Kun ympäristöasiat ja turvallisuus vaan huomioidaan, niin tuotanto pitää sallia heti, kun se vaan on mahdollista.

Kommentoi »

Comments are closed