Uusia ihmeitä odotellen

Terrafamen kaivoksella Sotkamon Talvivaarassa on tapahtunut niin paljon ihmeitä, että olen jo sekaantunut laskuissa. Ainakin alkutalvesta 2017 pääministeri Juha Sipilän vierailun aikana jätevedet puhdistuivat itsestään ja kaivos muuttui tappiollisesta kannattavaksi. Syksyllä 2017 lähialueiden järvet muuttuivat tästä ihmeestä huolimatta suolajärviksi.

Marraskuussa 2017 tapahtui uusi ihme, kun kaivokseen oli ilmestymässä akkukemikaalitehdas. En tiedä joko se sinne on aineellistunut, mutta en ihmettelisi vaikka olisi. Sinnehän tuntuu ilmestyvän kuin ihmeen kautta milloin mitäkin, vaikka koko kaivos toimii kohta ilman minkäänlaista lupaa. Nykyiset luvat päättyvät vuoden 2018 lopussa, ja viime kesänä haetut jatkoluvat ovat niin puutteelliset, että jatkolupien myöntäminen vaatii todellisen ihmeen. Tai ainakin poliittisen mahtikäskyn, joka Terrafamen tapauksessa onkin aina ollut ainoa keino toteuttaa näitä ihmeitä.

Jos tämä Kainuun Sanomissa julkaistu Mika Flöjtin yleisönosastokirjoitus pitää paikkansa, niin Terrafame ei edes yritä noudattaa lakia, vaan aikoo tehdä ensin ja saattaa lupaviranomaiset tapahtuneen tosiasian eteen. Sivumennen sanoen se näyttää olevan nykyisin tapana, kuten on nähty vaikkapa sote- ja maakuntauudistuksessa. Siinähän maan hallitus on myöntänyt ilman voimassaolevaa lakia rahaa pilotointeihin ja teettänyt muutenkin aikaa ja rahaa vaatinutta valmistelutyötä. Sitten hallitus vetoaa tehtyyn työhön ja satsattuun rahaan saadakseen lait hyväksyttyä.

Tuo Flöjtin laatima puutelista on karmea. Kaivos on toiminut yli kymmenen vuotta, mutta vieläkin puuttuvat yhtenäinen YVA-selvitys ja malminrikastuskasojen toimivuuden sekä niiden ilma-, vesi ja ympäristövaikutusten selvitys. Moneen kertaan vaadittu toiminnan sulkemissuunnitelma puuttuu yhä. Jätevesien ja pilaantuneiden lähijärvien puhdistamisesta ei vieläkään ole suunnitelmaa, vaan ilmeisesti luotetaan vesien puhdistumiseen ihan vain julistamalla ne puhtaiksi. Haittakorvauksia ei ilmeisesti edes suunnitella koskaan maksettavaksi, sillä korvausselvitykset puuttuvat.

KHO kumosi valtioneuvoston Talvivaaralle antaman uraanin talteenottolaitoksen periaateluvan. Nyt Terrafame on hakenut uudestaan valtioneuvostolta lupaa uraanin talteenottoon. Ydinenergialaki ei kuitenkaan edes tunne uraanin talteenottoa, vaan ainoastaan uraanin tuotannon kaivos- ja malminrikastustoiminnassa. Se vaatii ympäristövaikutusselvityksen, jota ei kuitenkaan ole. Siitä huolimatta Työ- ja elinkeinoministeriö on kuuluttanut uraanin talteenottolupahakemuksen.

Terrafame ja ministeriö väittävät, että alueella on lähes valmis uraanin talteenottolaitos, vaikka lainvoimaista valtioneuvoston periaatelupaa ei ole. Jos siellä sellainen laitos on, niin siinä tapauksessa se on siellä ilman tarvittavia lupia.

Perusteilla olevan akkutehtaan edellyttämä nikkelisulfiitin jatkojalostuksen ympäristövaikutusselvitys on vireillä, vaikka kaikki sitä edeltävät selvitykset ja luvat puuttuvat. Se tuleva akkutehdas on siis sekä lupien että ilmeisesti myös rahoituksen puolesta ihan tyhjän päällä.

Meillä näyttää olevan poliittisilla päätöksillä johdettu ja rahoitettu kaivos, joka ilmeisesti luottaa päättäjien hoitavan myös lupaprosessien ohittamisen. Jos maakuntahallintoon kaavailtu ympäristövalvonnan alasajo toteutuu, niin näitä saadaan lisää. Niin saadaan myös sitä taivaan mannaa, jota valui tulvivista altaista marraskuussa 2012.

Kuva: Hannu Hyvönen

puheenaiheet talous politiikka luonto
Kommentit (34)
 1. Geek Rousbeer
  7.6.2018, 11:14

  Sama meininki sekä Terrafamessa (tai Suomen Malmijalostuksessa) ja lainsäädännössä. Kokeillaan, josko menisi aluehallintovirastosta tai valiokunnista tämmöinen kyhäelmä läpi. Koplaillaan samalla asioita niin, että näyttää menevän mallikkaasti: tekemisen meininki! Vastuu siirretään samalla AVI:n viranomaisille ja valiokuntien jäsenille: jos ei mene läpi, viranomainen/valiokunta jarruttaa – jos meni läpi ja osoittautuu myöhemmin katastrofiksi, syytetään viranomaista virheestä / valiokuntaa osaamattomuudesta.
  Saku vertasi tätä toimintaa aiemmin Katsastus-elokuvan hahmoihin. Valitettavasti tämä toimintatapa (myös nimenvaihdoksineen) muistuttaa huijarien toimintaa siinä, että mistään ei oteta vastuuta, väännellään ja muunnellaan totuutta ja koko ajan mennään rimaa hipoen tai reippaasti sen alta.

 2. ”Emme ole perineet maata vaan lainanneet sen lapsiltamme”

  Sipilä: Otamme maan ja tuhoamme sen lopullisesti”

  Tuo ihminen ei saisi olla suomen pääministeri. Häivy jo. Olet sairas ihminen.

Kommentointi suljettu.