Tarkoitus pyhittää keinot

Pääministeri Juha Sipilä sanoi viime viikon torstaina eduskunnan kyselytunnilla, ettei hallitus tee notifikaatiota sote-uudistuksesta Euroopan komissiolle, koska komissiosta on kerrottu, ettei asiaa oteta käsittelyyn.

– Olemme myös olleet virkamiestasolla yhteydessä komissioon ja komissiosta on kerrottu, että he eivät ota asiaa käsittelyyn, älkää jättäkö hakemusta, hän sanoi.

Sipilän puheet eivät pidä paikkaansa, kertoi Helsingin Sanomat. Lehden tiedusteluun vastanneen komission kilpailuosaston mukaan komission edustajat eivät ole voineet kertoa suomalaisille virkamiehille, että komissio kieltäytyisi käsittelemästä Suomen hallituksen notifikaatiota. Komissio ja sen virkamiehet eivät ota epävirallisesti mitään kantaa tällaisiin etukäteistiedusteluihin, vaan ainoastaan notifikaatiopyynnöt tutkitaan.

Suomeksi tämä tarkoittaa sitä, että pääministeri Sipilä ei puhunut eduskunnalle totta. Tai ehkä pitäisi sanoa, että hän on puhunut niin totta kuin on halunnut. Onhan tietysti mahdollista, että joku komission virkamies on esittänyt epävirallisia arveluja, mutta sellaisen arvelun julistaminen komission etukäteiskannanotoksi on sama kuin jos käräjäoikeuden kanslistilta kysyttäisiin kannattaako jokin asia vielä käräjäoikeuden tutkittavaksi ja julistettaisiin vastaus oikeuden etukäteen antamaksi lausunnoksi.

Vaikeneminen, osatotuuksien kertominen ja väärän tiedon antaminen ovat Sipilän hallituksen aikana muuttuneet normaaliksi toiminnaksi. Ei pitänyt leikata koulutuksesta. Ei pitänyt leikata työttömyystuista, jos kiky-sopimus saadaan hyväksyttyä. Kuitenkin koulutuksesta leikattiin ensimmäiseksi, ja tukien automaattileikkuriksi epäilty ja sellaiseksi osoittautunut aktiivimalli runnottiin läpi. Olen sanonut ennenkin, että Sipilään voi luottaa, kun vain muistaa, että hän tekee täsmälleen päinvastoin kuin puhuu.

Notifioinnin pyytäminen olisi hallitukselle liian paha pala. Hallitus on koko ajan pelannut uhkapeliä,  ja sama peli jatkuu, vaikka bluffi on paljastunut. Vielä reilu vuosi sitten hallitus väitti, että EU vaatii julkisen sektorin sote-palvelujen yhtiöittämistä. Tämä väite osoittautui nopeasti täydeksi hölynpölyksi, ja perustuslakivaliokunta totesi pakkoyhtiöittämisen olevan vastoin perustuslakia. Hallituksen kelkka kääntyi, ja nyt se ei aio kysyä EU:lta mitään, vaikka sitä ovat edellyttäneet KHO, Eurooppa-oikeuden asiantuntijat ja käytännössä myös perustuslakivaliokunta uusimmassa lausunnossaan.

Silti hallitus ei suostu sitä tekemään. Syynä on vain se, että se veisi liikaa aikaa eikä tämä hallitus ennättäisi saada itsenäisyyden ajan suurinta aluehallinnon sekä sosiaali- ja terveydenhuollon uudistusta aikaan. Riskejä ei selvitetä eikä lakeja valmistella kunnolla, koska on tulenpalava kiire.

Jotain hyvin ikävää on tapahtunut poliittiselle moraalille tämän hallituksen aikana. Anneli Jäätteenmäki joutui eroamaan pääministerin tehtävistä puhuttuaan niin totta kuin osasi. Alexander Stubb menetti uskottavuutensa pääministerinä tempaistuaan hallintarekisteriä kannattavien prosenttiluvun omasta päästään. Jostain syystä Sipilä saa puhua ihan mitä haluaa ilman että häntä laitetaan tilille väärän tiedon antamisesta. Tarkoitus näyttää pyhittävän keinot, ja kaikki keinot hyväksytään.

Kertokaa viisaammat mistä se johtuu. Minä vain ihmettelen kuinka pitkäksi pääministerin nenä saa kasvaa ennen kuin kaikki sen huomaavat.

Kuva: Sira Moksi

puheenaiheet politiikka yhteiskunta
Kommentit (70)
 1. Markku Kemppainen
  14.6.2018, 08:16

  Sipilästä tulee mieleen eräs saksalainen johtaja, joka teki vaimonsa kanssa itsemurhan keväällä 1945. Ei tunnustanut tosiasioita vaan harhainen uho ja valehtelu itselleen, upseereilleen ja kansalle jatkui katkeraan loppuun saakka eikä kukaan ympärillä uskaltanut sitä sanoa eikä kaapata valtaa itselleen. Sipiläkin elää jotenkin ihme hysteriassa. Tukimiljoonilla rikastuneen miljonäärin ote alkaa lipsua hillotolpasta. Viimein kansa sen tajuaa.

  1. Markku Kemppainen
   14.6.2018, 08:23

   Minä olen ihan varma, että näille hallituksen “ministereille” pääsellaista myöten on luvattu sellaiset loppumattomat hillo-, maito- ja hunajavirrat jos makusote toteutuu, ettei ole huolen häivää enää. Mutta nyt on iskenyt karmea pelko peräpeiliin, että kansa onkin niin tyhmää/viisasta (valinta jokaisen oma), ettei tuolle tolpalle päästäkään. Se on karmea isku kempeleläisen uskovaisen kepulaisen insinöörin uskomukseen, että kepu voi bolsevistisella rauhalla jyrätä päätökset läpi riippumatta siitä mikä on oikein. Ja samalla likvidoita vastustustuksen. Niinkuin kepu tekee kaikkialla kuntapolitiikassa missä sillä vain on enemmistö. Laeista piittaamatta kaverien kesken sopien.

   1. Mun oikeuskäsitykseen ei mahdu se että jos tavan kansalainen jättää hotellilaskun maksamatta se on petos tai jos tavan kansalainen myy mädän omakotitalon hyvänä niin se on petos tjsp ja korvaussummat on kymmeniä – satoja tonneja.

    Samalla on ihan OK että Hallitus puljaa sivutuloja valehtelemalla kansalle ja eduskunnalle asiassa jossa ei puhuta 10-100 tonnien hinnoista vaan miljardien hinnoista per vuosi.

    Jumalauta tuo ukko pitäisi saada tuomittua maanpetoksesta rauhanajan säännöillä. Sinne vaan Aarnion kanssa viereisiin koppeihin istumaan.

    Nyt alkaa riittää. Tämä poika rupesi valmistelemaan muuttoa pois Suomesta ja kaksoiskansalaisuuden hommaamista. Omasta Suomen kansalaisuudesta ei liene ihan helpolla myöskään voi luopua? Möisin sen kyllä eniten tarjoavalle vaikka huomenna.

    Enivesi eikun osaksi aivovuotoa ja maksamaan verot muualle. Ainoat muut vaikutuskeinot johtavat elinkautiseen eikä sekään nyt oikeen naposta tai tunnu moraalillisesti oikealta.

    1. Poro Virossa
     14.6.2018, 21:56

     Teretulemast vaikka tänne etelään! Itse aavistin tilanteen jo etukäteen ja lähdin. Mutta hyvät naurut olen saannut seuratessa Suomea, tai itkunaurut kun ei tiedä itkeäkö vaiko nauraa. Itkeäkö sille että kansaa viedään kuin pässiä narussa (lahtauspenkille?) vaiko nauraa sille että lampaat(lue kansa) ei pane vastaan kun heitä kusetetaan täysillä. Aktiivimallia vastaan oli kyllä yritystä mutta eihän se johtanut mihinkään kun Tsipilän hallitus(viron kielellä home) ei kuuntele kansaa, ei asiantuntijoita tms. vaan päätetään mitä päätetään ja katsotaan sitten mitä siitä tulee. Veikkaan että kyllä tietävät mitä tulee, mutta tehdään kuitenkin!

     1. Uolevi Kolehmainen
      15.6.2018, 13:10

      Kovasti on arvostelua viisailta. Olen edelleen yrittänyt olla sitä mieltä, että Sipilän hallitus on yrittämässä ihan oikeaa vääntöä koko kansan kannalta ajateltuna. Meni syteen tai saveen, mutta vain vaaleilla vaikutamme koko kansan puolta pitävään eduskuntaan ja sitä kautta hallitukseen. Jos politiikot ajavat kansa mukanaan kultavaunuilla helvettiin, niin kannatan nykyistä edustuksellista tapaa politiikassa, kun ainoa toinen vaihtoehto on ei edustuksellinen diktatuuri. Kun olen ollut projektissa sellaisessa maassa, niin ei näyttänyt hyvältä vaihtoehdolta kansan kannalta katsottuna, kuitenkin puolin ja toisin asia oli kuitenkin melko hyvin järjestynyt, kun hyväksyi vallitsevan asetelman, eli tilanne oli jonkinlainen tasapainotilanne vallanpitäjien ja kansan kesken, ja homma näytti jotenkin toimivan vaikka ihmeelliseltä vaikuttikin. Olin ulkopuolinen, joten en osaa sanoa tarkemmin, olinhan projektissa vain lyhyehkön ajan ja tehtävä oli projektin tehtävässä hyvin määritelty, ja siihen keskittyminen oli myös ainoa tehtävä ja siinäkin oli ihan riittävästi tehtävää.

    2. Mike the machine
     15.6.2018, 02:36

     Julmaa on peli

     Ei kai nyt tuomita ilman oikeudenkäyntiä. Voitaisiin mielestäni antaa toinen mahdollisuus, vaikkapa sikalan lomittajana.

     Jaa tulipa mieleen, jotta kuinka moni pääsi antamaan Juha-äänen. Taikka vastaan. Suomi oli sekaisin n. vuosi sitten kun Jyväskylään saapuneet henkilöt tekivät valinnan.

     En halua tarkoittaa, että Juha-ääni on poliittisesti väärin annettu. Mutta yksittäisen kansalaisen ja minkä tahansa tietämäni demokratian puitteissa ei voi olla muuta kuin huolissaan.

     Jep ei mulla muuta, paitti tulee vielä mieleen tämä:

     Katso Erkki Rankaviita Virsi 440 YouTubessa
     https://youtu.be/LSTDegcQ2Vc

 2. Mahtaisiko tuo johtua siitä, että Sipilän lonkerot yltävät niin moneen paikkaan ja niin monen tulevaisuus on hänen käsissään, ettei häntä uskalleta uhmata. Raha- ja yritysmaailmassa ja ehkä vielä politiikassakin voisi monen leipä tai tulevaisuus olla muuten uhattuna, arvailen minä. Kuka tutkisi Sipilän lonkerot.

  Elämmekö todella banaanivaltiosssa?

  1. Suomessa on ollut perinteisesti harvinaisen läheiset välit medialla ja poliitikoilla. Kun tässä symbioosissa vielä elinkeinoelämä on saanut osansa ja lobbausta on piilotetut viimepäiviin asti laittomin keinoin. Vaikeaan sitä on muuksi arvioida kuin korruptioksi. Avoimuus on vain trendikäs sana . TULOS vuosikymmenien aikana kehittyneistä toimintatavoista ja verkostojen muodostumisesta.

   Mikä olisi tekijä joka muuttaisi toimintatavat? Ei varmaankaan mikään pieni liikahdus. Miksi kukaan luopuisi eduistaan jonkin epämääräisen yhteisen hyvän vuoksi? Tai vaikkapa luopuisi virastaan/toimesta “kantaan vastuun” virheistään? Ei taida kuulua Suomalaiseen kulttuuriin. Ruotsissahan ministeri voi erota ostettua muutaman suklaapatukan väärällä luottokortilla.

   1. Geek Rousbeeer
    14.6.2018, 12:00

    Kyllähän suomessakin jotkin ministerit ovat joutuneet eroamaan teetettyään oviremontin pimeästi tai vastaanotettuaan fakseja. Semmoiset virheet ovat sattumalta olleet riittävän kokoisia ja osuneet naisten kontolle eivätkä hyvä veli -kerhon jäsenille. Toki tuo faksihomma toki oli pahempi juttu ja osoitti kepulaisten luotettavuuden, aivan niinkuin Saku totesi, luvataan ja puhutaan yhtä ja tehdään toisin. Lopuksi on puhuttu niin totta “kuin on osattu” eli käytännössä johdettu kuulijaa harhaan. Sitähän nämä puoluekokouksetkin olivat.
    Kepun ja Kokoomuksen ero tuntuu olevan nykyisin liturginen, Kepu pettää lupauksensa olla antamatta raippaa ja Kokoomus pitää lupauksensa antaa raippaa. Siniset, sikäli kuin niillä mistään muusta kuin maahanmuutosta ja naisten oikeuksista on rasistisia ja misogynistisia mielipiteitä, peesaavat kepua ja kokoomusta siten, etteivät lupaa mitään ja tekevät mitä vaan saadakseen “kantaa vastuuta” eli kantaa ministerisalkun Audin takapenkille / -konttiin.
    Kun tätä menoa seuraa, tulee surulliseksi. Nimittäin isänmaallisena ihmisenä, Kekkoslovakian kasvattina sitä nuorempana luuli, että politiikka on vakavamielistä yhteiden asioiden hoitoa. Nykyisin se näyttää vain oman edun tai korkeintaan eturyhmän asioiden ajamiselta. Nimittäin samalla, kun kähminnästä ja valehtelusta on tehty hyve, mediassa on onnistuttu leimaan vihervassarit vain ammattiliittojen ja luomuihmisten etujärjestöksi. Onko tavoite pitää ihmiset passiivisina ja kotoperäiset oligarkit vallassa?

    1. Sipilä sanoisi näin jossain toisessa todelisuudessa:

     – Nyt kun tapahtumien kulku on selvitetty, huomaan ajatelleeni, että asiat tapahtuivat eri järjestyksessä. Olen siis antanut asioiden kulusta epätarkkaa tietoa. Kaiken tapahtuneen jälkeen minun olisi vaikea toimia ministerin roolissa. Siksi näen parhaaksi, että eroan ministerin tehtävistä.

  2. Työsuhde-etuna astma
   14.6.2018, 18:41

   Valitettavan todenmukaiselta kuulostaa tuo selitys. Pelolla johtaminen vaikka vain tiedostamatta.
   Mahdollista ja jopa todennäköistä on että perinteisten “salaseurojen” (vapaamuurarit jne.) lisäksi myös ns. oikeauskoisilla on vastaavanlaiset lonkerostot läpi koko yhteiskunnan ja liike-elämän.
   Ja kun on jotain loosikavereille tai uskonveljille luvattu niin…

Kommentointi suljettu.