Uuninpankkopoika Saku Timonen
Uuninpankkopoika Saku Timonen

Tarkoitus pyhittää keinot

Pääministeri Juha Sipilä sanoi viime viikon torstaina eduskunnan kyselytunnilla, ettei hallitus tee notifikaatiota sote-uudistuksesta Euroopan komissiolle, koska komissiosta on kerrottu, ettei asiaa oteta käsittelyyn.

– Olemme myös olleet virkamiestasolla yhteydessä komissioon ja komissiosta on kerrottu, että he eivät ota asiaa käsittelyyn, älkää jättäkö hakemusta, hän sanoi.

Sipilän puheet eivät pidä paikkaansa, kertoi Helsingin Sanomat. Lehden tiedusteluun vastanneen komission kilpailuosaston mukaan komission edustajat eivät ole voineet kertoa suomalaisille virkamiehille, että komissio kieltäytyisi käsittelemästä Suomen hallituksen notifikaatiota. Komissio ja sen virkamiehet eivät ota epävirallisesti mitään kantaa tällaisiin etukäteistiedusteluihin, vaan ainoastaan notifikaatiopyynnöt tutkitaan.

Suomeksi tämä tarkoittaa sitä, että pääministeri Sipilä ei puhunut eduskunnalle totta. Tai ehkä pitäisi sanoa, että hän on puhunut niin totta kuin on halunnut. Onhan tietysti mahdollista, että joku komission virkamies on esittänyt epävirallisia arveluja, mutta sellaisen arvelun julistaminen komission etukäteiskannanotoksi on sama kuin jos käräjäoikeuden kanslistilta kysyttäisiin kannattaako jokin asia vielä käräjäoikeuden tutkittavaksi ja julistettaisiin vastaus oikeuden etukäteen antamaksi lausunnoksi.

Vaikeneminen, osatotuuksien kertominen ja väärän tiedon antaminen ovat Sipilän hallituksen aikana muuttuneet normaaliksi toiminnaksi. Ei pitänyt leikata koulutuksesta. Ei pitänyt leikata työttömyystuista, jos kiky-sopimus saadaan hyväksyttyä. Kuitenkin koulutuksesta leikattiin ensimmäiseksi, ja tukien automaattileikkuriksi epäilty ja sellaiseksi osoittautunut aktiivimalli runnottiin läpi. Olen sanonut ennenkin, että Sipilään voi luottaa, kun vain muistaa, että hän tekee täsmälleen päinvastoin kuin puhuu.

Notifioinnin pyytäminen olisi hallitukselle liian paha pala. Hallitus on koko ajan pelannut uhkapeliä,  ja sama peli jatkuu, vaikka bluffi on paljastunut. Vielä reilu vuosi sitten hallitus väitti, että EU vaatii julkisen sektorin sote-palvelujen yhtiöittämistä. Tämä väite osoittautui nopeasti täydeksi hölynpölyksi, ja perustuslakivaliokunta totesi pakkoyhtiöittämisen olevan vastoin perustuslakia. Hallituksen kelkka kääntyi, ja nyt se ei aio kysyä EU:lta mitään, vaikka sitä ovat edellyttäneet KHO, Eurooppa-oikeuden asiantuntijat ja käytännössä myös perustuslakivaliokunta uusimmassa lausunnossaan.

Silti hallitus ei suostu sitä tekemään. Syynä on vain se, että se veisi liikaa aikaa eikä tämä hallitus ennättäisi saada itsenäisyyden ajan suurinta aluehallinnon sekä sosiaali- ja terveydenhuollon uudistusta aikaan. Riskejä ei selvitetä eikä lakeja valmistella kunnolla, koska on tulenpalava kiire.

Jotain hyvin ikävää on tapahtunut poliittiselle moraalille tämän hallituksen aikana. Anneli Jäätteenmäki joutui eroamaan pääministerin tehtävistä puhuttuaan niin totta kuin osasi. Alexander Stubb menetti uskottavuutensa pääministerinä tempaistuaan hallintarekisteriä kannattavien prosenttiluvun omasta päästään. Jostain syystä Sipilä saa puhua ihan mitä haluaa ilman että häntä laitetaan tilille väärän tiedon antamisesta. Tarkoitus näyttää pyhittävän keinot, ja kaikki keinot hyväksytään.

Kertokaa viisaammat mistä se johtuu. Minä vain ihmettelen kuinka pitkäksi pääministerin nenä saa kasvaa ennen kuin kaikki sen huomaavat.

Kuva: Sira Moksi

Kommentit (70)

 1. Markku Kemppainen

  Sipilästä tulee mieleen eräs saksalainen johtaja, joka teki vaimonsa kanssa itsemurhan keväällä 1945. Ei tunnustanut tosiasioita vaan harhainen uho ja valehtelu itselleen, upseereilleen ja kansalle jatkui katkeraan loppuun saakka eikä kukaan ympärillä uskaltanut sitä sanoa eikä kaapata valtaa itselleen. Sipiläkin elää jotenkin ihme hysteriassa. Tukimiljoonilla rikastuneen miljonäärin ote alkaa lipsua hillotolpasta. Viimein kansa sen tajuaa.

  • Markku Kemppainen

   Minä olen ihan varma, että näille hallituksen ”ministereille” pääsellaista myöten on luvattu sellaiset loppumattomat hillo-, maito- ja hunajavirrat jos makusote toteutuu, ettei ole huolen häivää enää. Mutta nyt on iskenyt karmea pelko peräpeiliin, että kansa onkin niin tyhmää/viisasta (valinta jokaisen oma), ettei tuolle tolpalle päästäkään. Se on karmea isku kempeleläisen uskovaisen kepulaisen insinöörin uskomukseen, että kepu voi bolsevistisella rauhalla jyrätä päätökset läpi riippumatta siitä mikä on oikein. Ja samalla likvidoita vastustustuksen. Niinkuin kepu tekee kaikkialla kuntapolitiikassa missä sillä vain on enemmistö. Laeista piittaamatta kaverien kesken sopien.

   • DI

    Mun oikeuskäsitykseen ei mahdu se että jos tavan kansalainen jättää hotellilaskun maksamatta se on petos tai jos tavan kansalainen myy mädän omakotitalon hyvänä niin se on petos tjsp ja korvaussummat on kymmeniä – satoja tonneja.

    Samalla on ihan OK että Hallitus puljaa sivutuloja valehtelemalla kansalle ja eduskunnalle asiassa jossa ei puhuta 10-100 tonnien hinnoista vaan miljardien hinnoista per vuosi.

    Jumalauta tuo ukko pitäisi saada tuomittua maanpetoksesta rauhanajan säännöillä. Sinne vaan Aarnion kanssa viereisiin koppeihin istumaan.

    Nyt alkaa riittää. Tämä poika rupesi valmistelemaan muuttoa pois Suomesta ja kaksoiskansalaisuuden hommaamista. Omasta Suomen kansalaisuudesta ei liene ihan helpolla myöskään voi luopua? Möisin sen kyllä eniten tarjoavalle vaikka huomenna.

    Enivesi eikun osaksi aivovuotoa ja maksamaan verot muualle. Ainoat muut vaikutuskeinot johtavat elinkautiseen eikä sekään nyt oikeen naposta tai tunnu moraalillisesti oikealta.

    • Poro Virossa

     Teretulemast vaikka tänne etelään! Itse aavistin tilanteen jo etukäteen ja lähdin. Mutta hyvät naurut olen saannut seuratessa Suomea, tai itkunaurut kun ei tiedä itkeäkö vaiko nauraa. Itkeäkö sille että kansaa viedään kuin pässiä narussa (lahtauspenkille?) vaiko nauraa sille että lampaat(lue kansa) ei pane vastaan kun heitä kusetetaan täysillä. Aktiivimallia vastaan oli kyllä yritystä mutta eihän se johtanut mihinkään kun Tsipilän hallitus(viron kielellä home) ei kuuntele kansaa, ei asiantuntijoita tms. vaan päätetään mitä päätetään ja katsotaan sitten mitä siitä tulee. Veikkaan että kyllä tietävät mitä tulee, mutta tehdään kuitenkin!

     • Uolevi Kolehmainen

      Kovasti on arvostelua viisailta. Olen edelleen yrittänyt olla sitä mieltä, että Sipilän hallitus on yrittämässä ihan oikeaa vääntöä koko kansan kannalta ajateltuna. Meni syteen tai saveen, mutta vain vaaleilla vaikutamme koko kansan puolta pitävään eduskuntaan ja sitä kautta hallitukseen. Jos politiikot ajavat kansa mukanaan kultavaunuilla helvettiin, niin kannatan nykyistä edustuksellista tapaa politiikassa, kun ainoa toinen vaihtoehto on ei edustuksellinen diktatuuri. Kun olen ollut projektissa sellaisessa maassa, niin ei näyttänyt hyvältä vaihtoehdolta kansan kannalta katsottuna, kuitenkin puolin ja toisin asia oli kuitenkin melko hyvin järjestynyt, kun hyväksyi vallitsevan asetelman, eli tilanne oli jonkinlainen tasapainotilanne vallanpitäjien ja kansan kesken, ja homma näytti jotenkin toimivan vaikka ihmeelliseltä vaikuttikin. Olin ulkopuolinen, joten en osaa sanoa tarkemmin, olinhan projektissa vain lyhyehkön ajan ja tehtävä oli projektin tehtävässä hyvin määritelty, ja siihen keskittyminen oli myös ainoa tehtävä ja siinäkin oli ihan riittävästi tehtävää.

    • Mike the machine

     Julmaa on peli

     Ei kai nyt tuomita ilman oikeudenkäyntiä. Voitaisiin mielestäni antaa toinen mahdollisuus, vaikkapa sikalan lomittajana.

     Jaa tulipa mieleen, jotta kuinka moni pääsi antamaan Juha-äänen. Taikka vastaan. Suomi oli sekaisin n. vuosi sitten kun Jyväskylään saapuneet henkilöt tekivät valinnan.

     En halua tarkoittaa, että Juha-ääni on poliittisesti väärin annettu. Mutta yksittäisen kansalaisen ja minkä tahansa tietämäni demokratian puitteissa ei voi olla muuta kuin huolissaan.

     Jep ei mulla muuta, paitti tulee vielä mieleen tämä:

     Katso Erkki Rankaviita Virsi 440 YouTubessa
     https://youtu.be/LSTDegcQ2Vc

 2. SHU

  Mahtaisiko tuo johtua siitä, että Sipilän lonkerot yltävät niin moneen paikkaan ja niin monen tulevaisuus on hänen käsissään, ettei häntä uskalleta uhmata. Raha- ja yritysmaailmassa ja ehkä vielä politiikassakin voisi monen leipä tai tulevaisuus olla muuten uhattuna, arvailen minä. Kuka tutkisi Sipilän lonkerot.

  Elämmekö todella banaanivaltiosssa?

  • M.M.X.X.

   Suomessa on ollut perinteisesti harvinaisen läheiset välit medialla ja poliitikoilla. Kun tässä symbioosissa vielä elinkeinoelämä on saanut osansa ja lobbausta on piilotetut viimepäiviin asti laittomin keinoin. Vaikeaan sitä on muuksi arvioida kuin korruptioksi. Avoimuus on vain trendikäs sana . TULOS vuosikymmenien aikana kehittyneistä toimintatavoista ja verkostojen muodostumisesta.

   Mikä olisi tekijä joka muuttaisi toimintatavat? Ei varmaankaan mikään pieni liikahdus. Miksi kukaan luopuisi eduistaan jonkin epämääräisen yhteisen hyvän vuoksi? Tai vaikkapa luopuisi virastaan/toimesta ”kantaan vastuun” virheistään? Ei taida kuulua Suomalaiseen kulttuuriin. Ruotsissahan ministeri voi erota ostettua muutaman suklaapatukan väärällä luottokortilla.

   • Geek Rousbeeer

    Kyllähän suomessakin jotkin ministerit ovat joutuneet eroamaan teetettyään oviremontin pimeästi tai vastaanotettuaan fakseja. Semmoiset virheet ovat sattumalta olleet riittävän kokoisia ja osuneet naisten kontolle eivätkä hyvä veli -kerhon jäsenille. Toki tuo faksihomma toki oli pahempi juttu ja osoitti kepulaisten luotettavuuden, aivan niinkuin Saku totesi, luvataan ja puhutaan yhtä ja tehdään toisin. Lopuksi on puhuttu niin totta ”kuin on osattu” eli käytännössä johdettu kuulijaa harhaan. Sitähän nämä puoluekokouksetkin olivat.
    Kepun ja Kokoomuksen ero tuntuu olevan nykyisin liturginen, Kepu pettää lupauksensa olla antamatta raippaa ja Kokoomus pitää lupauksensa antaa raippaa. Siniset, sikäli kuin niillä mistään muusta kuin maahanmuutosta ja naisten oikeuksista on rasistisia ja misogynistisia mielipiteitä, peesaavat kepua ja kokoomusta siten, etteivät lupaa mitään ja tekevät mitä vaan saadakseen ”kantaa vastuuta” eli kantaa ministerisalkun Audin takapenkille / -konttiin.
    Kun tätä menoa seuraa, tulee surulliseksi. Nimittäin isänmaallisena ihmisenä, Kekkoslovakian kasvattina sitä nuorempana luuli, että politiikka on vakavamielistä yhteiden asioiden hoitoa. Nykyisin se näyttää vain oman edun tai korkeintaan eturyhmän asioiden ajamiselta. Nimittäin samalla, kun kähminnästä ja valehtelusta on tehty hyve, mediassa on onnistuttu leimaan vihervassarit vain ammattiliittojen ja luomuihmisten etujärjestöksi. Onko tavoite pitää ihmiset passiivisina ja kotoperäiset oligarkit vallassa?

    • stunned

     Sipilä sanoisi näin jossain toisessa todelisuudessa:

     – Nyt kun tapahtumien kulku on selvitetty, huomaan ajatelleeni, että asiat tapahtuivat eri järjestyksessä. Olen siis antanut asioiden kulusta epätarkkaa tietoa. Kaiken tapahtuneen jälkeen minun olisi vaikea toimia ministerin roolissa. Siksi näen parhaaksi, että eroan ministerin tehtävistä.

  • Työsuhde-etuna astma

   Valitettavan todenmukaiselta kuulostaa tuo selitys. Pelolla johtaminen vaikka vain tiedostamatta.
   Mahdollista ja jopa todennäköistä on että perinteisten ”salaseurojen” (vapaamuurarit jne.) lisäksi myös ns. oikeauskoisilla on vastaavanlaiset lonkerostot läpi koko yhteiskunnan ja liike-elämän.
   Ja kun on jotain loosikavereille tai uskonveljille luvattu niin…

 3. Antonio

  Kun eliitistä ja rahanvallasta optioineen ja vakuutuskuorineen tulee jumala, on alempi moraali, ahneus, ja eriarvoistumisen ajaminen, voitolla. Eläimetkin ovat sitä korkeammalla, koska tappavat ja syövät vain sen, mikä tulee tarpeeseen. Sivistystä rapauttavat alemmat voimat jylläävät. Suomi on näiden päättäjien käsissä hurjaa vauhtia rappeutumassa ahneuden ja itsekkyyden valtioksi, jossa kansan humaanit, terveemmät ja sivistyneemmät arvot (olipa koulutusta tai ei, terveen ihmisen pyrkimys on edistää yhteistä hyvää) eivät merkitse mitään valehtevalle pääministerille. Mihin hän muuten perustaa uskonsa? Kunhan oma porukka voi hyvin- siihenkö?
  Valtiolla olisi erinomainen asema edustaa johtonsa kautta inhimillisyyttä, tasa-arvoa, kulttuuria ja sivistystä.
  Mutta eipä. Olemme menettämässä tärkeät arvot.
  Mitä voimme nykyisin opettaa lapsillemme? Ahneutta ja valehtelua? Kiipimistä vähäosaisempien kustannuksella?

 4. Kaj Mönkkönen

  Sipilän höpinöillä ei ole yhtään mitään merkitystä ellei hän aukottomasti ja mustaa valkoisella osoita kuka tai ketkä EU-virkamiehet ovat asiasta puhuneet ja mitä tarkalleen ottaen ovat sanoneet. Jos Sipilä ei tätä todenna, tarkoittaa se sitä, että hän on valehdellut eduskunnalle. Todistustaakka on Sipilällä!!!

  • Jari Eeva

   Kuinka pitkäksi nenä vielä kasvaa? Ehkä niin pitkäksi kuin se lehdettömän a pilapäivänkakkaran pitkä, vihreä ja jumittunut varsi on.

 5. Eläkeläinen 66

  Uskovainen korkeassa asemassa oleva virkamies valehtelee ja manipuloi minkä kerkiää, tähänkö on suomessa tultu eikö tosiaan ole keinoa puuttua asiaan .

 6. Sauli

  Toinen vaihtoehto on tietysti se, ettei Sipilä tiedä tai ymmärrä mitä on tullut luvanneeksi ja kenelle. Korjatkaa nyt jos olen väärässä, mutta eikö politiikka olekin eturyhmän asioiden edistämistä. Kun oikeiston eturyhmä, rikkaat osakkeenomistajat ja bisnesmiehet ovat määrällisesti pienempi ryhmä kuin työssäkäyvät, tarvitaan meidän tavisten ääniä. Siksi ”rehellinen” Sipilä hiukan sekoilee sanomisissaan, kun ei ole aina selvillä mihin suuntaan tulee kumartaneeksi, mihin pyllistäneeksi.

  Sama tietysti koskee kaikkea politiikkaa, sen lauluja laulat, kenen leipää syöt. Viimeistään nyt pitäisi kansalle kuitenkin olla tuskallisen selvää, kenen leipää Sipilän hallitus syö. Toivottavasti se johtaa erinäköiseen hallitukseen, mutta pahoin pelkään että köyhimpien eväiden syönti jatkuu tulevan hallituksen kokoonpanosta huolimatta.

  • Geek Rousbeeer

   Politiikon tulisi olla vastuussa kansalle eli minimissään äänestäjilleen. Kun on irtauduttu äänestäjistä ja kansasta, on kansanvalta kriisissä. Se näkyi männätalvena esim. siinä, ettei kansalle annettu tietoja siitä mitä lobbareita Arkadianmäellä oikein on ravannut. Tästä olisi sivistysvaltiossa pitänyt nousta niin iso äläkkä, että tiedot olisi arkistoitu ja avattu. Mutta ei Suomessa. Sääli.
   Jos politiikka kutistuu eturyhmäajatteluksi eli kukaan ei eduskunnassa enää edusta kansaa vaan eturyhmää, jää kansa sivurooliin. Eturyhmäpolitiikalla ei saavuteta mitään, muuta kuin riitoja (vrt. Sote-saaga). Yhteinen hyvä (esimerkiksi hyvät, kaikkien saatavilla olevat, edulliset ja toimivat sotepalvelut) jää eturyhmäajattelussa sivurooliin ja trafigurat, carunat, jne. korjaavat yhteisen työn hedelmät (esim. verovaroilla rakennetun infran tai toimintaympäristön).

   • stunned

    Ministeri valehtelee eduskunnalle, siis hallitus pääministerin suulla harhauttaa eduskuntaa, jonka luottamusta hallituksen on nautittava.

    Jos Sipilä valehtelisi Westminsterissä, olisi fudut tulossa heti.

    Amber Rudd has resigned as home secretary, saying she ”inadvertently misled” MPs over targets for removing illegal immigrants.

 7. mark

  Taitaa muuten kuulua kaikkiin uskontoihin sama värssy, sinun (ei minun) pitää kärsiä ja raataa koko elämäsi ja kuolemasi jälkeen saat yhdeksän hyvää ja kymmenen kaunista. Helppo luvata. Sieltä ei ole kukaan tullut takaisin kertomaan, että jutut eivät pitäneetkään paikkansa ja vaatimaan raatamisensa tuloksia itselleen.

 8. Pekka Tammisto

  Olisiko Sipilä ottanut mallia eräästä Kittilä -nimisestä kunnasta, jossa tehdään kyllä päätöksiä mutta, jossa päätöksentekijät katsovat olevansa ainoita, jotka tietävät mitä on tehtävä?

 9. Liisa

  Perustuslaki. Se on tämän porvarihallituksen suunnitelmien tiellä. Sen he haluaisivat hävittää.

  Minkälainen yhteiskunta Suomi olisi ilman perustuslakia? Parhaillaan Ylellä esitettävässä tv-sarjassa ”Handmaid’s Tale” (Orjattaresi) kerrotaan sellaisesta yhteiskunnasta. Vaikka HT on täysin kuvitteellinen dystopia, niin siinä on jotain hyvin todellista, pelottavan totta.

  • stunned

   Sipilä ei kunnioita perustuslakia, vaan haluaa rapauttaa ja mitätöidä sen. Pääministeri Sipilä on kuin Mussolini. Pääministeri Mussolini sai potkut.

   Pelkkä perustuslaki ei kerro vielä mitään vakaudesta. Esimerkiksi Thaimaassa on ollut perustuslaki vuodesta 1932, jolloin absoluuttinen monarkia lakkautettiin. Siitä pitäen perustuslakia on muutettu yli 20 kertaa, viimeksi huhtikuussa 2017.

   Venäjällä laadittiin perustuslaki vuonna 1905 yleislakon ja vallankumouksen uhalla. Nikolai II:lle sillä ei ollut mitään arvoa. Hänet laitettiin viralta.

   • Liisa

    Totta. Perustuslain sisältö merkitsee. Suomen perustuslaki suojelee kansalaisia, kansalaisten oikeuksia ja sen tarkoitus on ylläpitää vakautta yhteiskunnassa.

 10. Arska

  Suomalaiset ovat täysin kyllästyneitä näihin politiikan junttaukkoihin ja akkoihin.
  Kaikki usko on mennyttä politiikassa ja sen uskottavuudessa, sen ovat Sipilä ja kumppanit saaneet aikaiseksi.
  Kukaan ei edes usko kuulemaansa eikä jaksa edes kuunnella näiden löpinöitä.

  Kaikki uskovat vain siihen että nämä henkilöt kusettavat heitä ihan kokoajan ja kansalaisilla ei ole mitään merkitystä eikä osaa tässä poliittisessa sirkuksessa, ainoastaan maksajan rooli korostuu kansalaiselle mutta mitään et saa vastineeksi vaan hallituksen luoma uusi normaali on entistäkin huonompi arkielämä suomalaiselle.

  Meno on kuin huonossa b-luokan elokuvassa mitä ei jaksa kukaan katsoa kun jo filmin alkumetreillä paljastuu leffan todella surkea laatu ilman kunnon käsikirjoitusta ja näyttelijöiden ammattitaidottomuus on lähes käsinkosketeltavaa, tässä hallituksessa on aika paljon samaa kuin näissä b-luokan leffoissa mutta surkeinta tässä on se että sitä touhua pitää katsella väkisinkin ihan joka päivä ja jokainen tuntee lompakossaan nämä b-luokan hallituksen touhut.

  Mitä pahaa suomalaiset ovat tehneet ansaitakseen B-luokan päättäjät A-luokan palkoilla valtaan?

 11. ANJA

  Kansa on nämä valinnut ikävä kyllä….. Toivoa voi että kansa viisastuu mutta sekin on arvoitus.

 12. Ihmetys

  Eikö kukaan muu muka huomannut outoutta Sipilän sanoissa komission virkamiehistä? Tottahan toki se on huomattu, mutta maa hiljenee kahdella kielellä! Valtakunnanoikeuteen koko tyyppi! Sipilä voisi itse jo erota.

  • Jonis Lusis

   Sipilä tuskin eroaa vapaaehtoisesti. Kumma ettei media ja oppositio hiillostaneet pääministeriä enempää
   valheistaan? Ymmärtääkseni hän on vannonut ministerivalankin..

   • vepa

    Sipilähän on jo uhkaillut tiedonvälitystä: ”Mitäs jos ei olisi Yleä”, mikä itsessään jo oli pöyristyttävää ja ”mafiosomaista” käytöstä muka-uskovaiselta kansankunnan asiainhoitajalta. Sitten kun Yleen saatiin vielä portinvartijaksi EK:n oma journalisti Ylä-Anttila, onkin suurelta osalta mediaa katkaistu kritiikin siivet. Onneksi ei kuitenkaan kaikilta.

 13. Jouni Suonsivu

  Juha Sipilä on punnittu ja köykäiseksi havaittu (~
  Daniel 5:27). Köykäinen kuitenkin työryhmineen eli ministerikabinettinsa kera kykenee tekemään elämän melkoiselle osalle väestöämme ja koko valtakuntamme kokonaisedun kannalta raskaaksi. Notifikaatiosta valehteleminen tuottaa pahimmillaan Unionin komission pakottamana Suomen terveydenhuoltojärjestelmän pakkoyhtiöittämisen – sekö perimmäinen tarkoitus on? Yritykset eivät kuitenkaan tee mitään valtakunnan kokonaisetua ja väestön tarpeita ajatellen, vaan yrityksen edun ja liikevoiton vuoksi. Niccolò Machiavellin Ruhtinaan mukaan Juha Sipilä toimii.

 14. töytön

  Onkohan joskus tulevaisuuden kirjastoissa lainattavissa kirja: Sipilöinnin jälkeinen Suomi?

 15. PirjoOravuo

  Hoivapalvelut siirtyvät kovalla kiireellä yksityisten firmojen hoitoon. Ihan tässä omilla kulmilla Imatra teki kaupat Attendon kanssa yhdeksästä kiinteistö, ja nyt oma kunta Ruokolahti neuvottelee usean hoiva- ja terveyspalvelutoiminnassa olevan kiinteistön myynnistä yksityisille. Suurta vastustusta myymisen suhteen ei kummassakaan kunnassa näytä nousseen minkään puolueen taholta. Minä ymmärrän hyvin, että kunnat haluavat putsata tällä tavoin taseitaan, mutta sitä en ymmärrä, etteivät oppositiopuolueet puutu tähän menoon, joka johtaa terveyspalvelujen yksityistymiseen yhä kiihtyvällä tahdilla. Arkadianmäellä vastustetaan sotea kaikin mahdolisin keinoin ja kunnissa annetaan kaiken mennä yksityisiin käsiin. Mennäänkö tässä asiassa nyt todella ihminen edellä, kuten oppositio väittää? Mielestäni oppositio harrastaa tässä kaksinaamaista politiikkaa, ja opposition suurin missio koko sote asiassa onkin hallituksen kaataminen, ei suinkaan terveydenhuollon uudistaminen ihmisten parasta ajatellen.

  • Jussi Parviainen

   sama palkanmaksajahan se on niillä kaikilla! Hyvä palkka ei mittään hättää! Kansan tässä pitäisi herätä, eikä unohtua kuuntelemaan noita loputtomia jaarituksia!

  • Liisa

   Kunnilla on päätöksentekovalta. Eduskunnanko pitäisi kieltää se? Jotkut kunnat ovat tehneet hätäratkaisuja, koska Sipilän hallituksen sote heikentää palvelujen saatavuutta ja määrää.

   Jos olet yhtään seurannut tästä Sotesta käytyä keskustelua, niin useat, valtaosa, kaikista asiantuntijoista ei usko Sipilän hallituksen Soteen, ei kannata sitä sellaisenaan. Nyt vaaditaan ja toivotaan isoja korjauksia hallituksen esitykseen, mutta niille ei haluta antaa aikaa. Ja vain koska tämän hallituksen ja eduskunnan valtakausi on päättymässä. Soteuudistuksen vieminen eteenpäin tämänkaltausena ei ole yhteiskunnan eikä kansalaisten edun mukaista.

 16. Työsuhde-etuna astma

  Kansantalouden tilan kohenemista eli valtion lompsan pullistelua on tämä hallitus jaksanut mainostaa yhdeksi suurista ansioistaan.
  Tilannetta voisi selittää oikeammin paitsi globaalin taloustilanteen parantumisella, myös eräillä muilla seikoilla:
  https://yle.fi/uutiset/3-10252933

 17. Työsuhde-etuna astma

  Tuosta hyvin näköisestä piirroksesta puuttuu muuten nenänvarrella koko ajan paremmin istumaan mahtuva ministeritilhiparvi kaakattamassa ”Juujuu-juujuu”.

 18. Marketta

  On se ollut niin turhauttava tapaus tämä Sipilä + muu joukkue, että nyt eka kerran tulen ensi vaaleissa äänestämään demaria. Sen on saanut tuo vastenmielinen sipilöinti aikaan.

  Marketta

  • Emppu

   Suosittelen kaikkia äänestämään joko demareita tai vasemmistoa, itse olen aina ollut demari ja tulen myös olemaan. He sentään edes yrittävät pitää myös heikompiosaiset mukana yhteiskunnassa!

   • Pentti N

    Luuletko, että politiikka muuttuu istuu siellä sitten demarit, vasemmistoliitto tai kokkarit jne. Samaa linjaa tullaan jatkamaan oli siellä kuka tahansa, sillä ”markkinat voivat häiriintyä, Suomen maine kärsiä, luottoluokitus laskea etc.” , joten toimitaan sen ehdoilla. Eihän kukaan halua ”keikuttaa venettä”. Suomi on markkinavoimien ajopuu, ikävä kyllä.

 19. Siru Pola

  Kyllä kai kaikki hölmöimmätkin ovat tajunneet Sipilän jatkuvan valehtelun.

  Joillekin se sopii paremmin kuin hyvin,( Kokkomukselle ?), joillekin se taas on ainoa tae hallituksessa olemiselle (Sinistynyt tulevaisuus ?) ja jotkut vaan uskovat sen merkitsevän jotain suurempaa ja välttämätöntä (Kepu?).

  Kansalaisista osa ihmettelee, osa nöyrtyy esivallan ikeen alla ja on valmis antamaan äänensä ko touhuille tulevissakin vaaleissa. Osa tietysti haluaa muutoksen, mutta vaaleihin on vielä aikaa.

  Tuo Työsuhde-etuna astma nimimerkin kommentti on lähes sama kuin ensimmäinen mielikuvani asiasta. Ajattelin nenää kannattelemassa terhonsoininorpon yms porukan.

 20. kokoomus

  Ei tälläistä ajojahtia ole yksikään Pääministeri ennen kokenut. Törkyä tulee niin oppositiosta kuin heidän kannattajilta. Haukutaan lestaksi niinku 9 vuotiaat kakarat. Ollaan saunan taakse viemässä, taloa polttamassa. Ja nyt tää valehtelijaksi syyttäminen.

  • Antonio

   Et oikeastaan sanonut mitään tähdellistä.
   Ellet suorastaan vitsaillut, voisitko esittää syitä, joilla puolustat pääministeriä. Faktaa kehiin, kiitos!

  • sakutimonen

   Yritäpä sinä kirjoittaa yksikin rakentava kommentti. Tähän asti olet onnistunut vain syyttämään räkyttämisestä, mutta itse asioihin et ole ottanut kertaakaan kantaa.

  • on thin ice

   Pääministerinä Anneli Jäätteenmäki oli todella rankan poliittisen/media-jahdin kohteena, ja joutui eroamaan.

   Katsoin juuri eduskunnan kyselytunnin sote-osuuden, eikä vaikuttanut Sipilä olevan mitenkään ahdistellun tai
   jahdatun oloinen. Kaikkiin opposition notifikaatiotiedusteluihin hän vastaili kierellen ja kaarrellen ja vielä kerran kierrellen kaarron jälkeen. Ei tarvitse omata mitään profiloijatutkijan koulutusta epäilläkseen, että (ja nyt kertojana yritän imitoida tv:stä juuri havainnoimaani sipiläläistä sote- selittelytyyliä samalla kun kieputtelen vartaloani puolelta toiselle) jotakin tässä nyt kuitenkin salataan samalla kun ajaetaan takaa jotain, jota ei haluta, että ihan suoraan tai ainakaan ihan lähiaikoina kansan parissa havahduttaisiin huomaamaan tässä vuosia kestäneessä sote-valmistelu rakennuslupa-asiassa, joka on ihan meidän täällä omassa eduskunnassa itse ilman mitään Eu:n rakennuslupia päätettävä.

  • Liisa

   Pääministerin toimintaa on moittinut myös presidentti Niinistö viime kesäisten tapahtumien johdosta. Perusuomalaisten hajiaminen, peräkontti ajelut, lentonöytös, perussuomalaisista eronnut ryhmä joka sai jatkaa hallituksessa, vaikka ei ollut edes puolue silloin. Ja jonka kannatus on gallupien mukaan niin pientä ettei sillä irtoa edes yhtä kansanedustajan paikkaa. Mutta viisi ministeriä tällä minijoukolla on.

   Niin, että pääministerin toimiin on paljonkin huomautettavaa ja kritisoitavaa. Yritin löytää tästä kekusteluketjusta mainitsemasi uhkailut, en löytänyt. Uhkailuja en puolusta, mutta kyllä kansalaiset saavat arvostella maansa ylintä poliittista johtoa.

  • Ramses

   Nimimerkki ”Kokoomus” lienee feikkiä, kirjoittaja on kepulainen. On nimittäin niin, että kokoomukselta ei liikene näinä aikoina myötätuntoa kepun vaikeuksiin, se nähtiin mm. tänään kyselytunnilla, jossa Sipilä ”muisti väärin” mielipiteensä, jonka se oli esittänyt vain varttitunti aiemmin. Mitä tekivät kokoomusministerit hetkellä, kun pääministeri joutui puheistaan ns. nahnikkaan: istuivat hyllyllä kuollutta näytellen.

   Se väite, että Sipilää – ja laajemmin hallitustakin – syyttäisi valehtelusta vain oppositio, on lähes koomista. Nimimerkiltä on jäänyt lukematta ne jo pitkään jatkuneet porvarimedian tuskaiset parkaisut ja kirjoitukset hallituksen hölmöilyistä ja muunnetun totuuden puhumisesta. Toki sen todistaa jo hallituksen kannatusluvutkin.

 21. PirjoOravuo

  Nimimerkillä Kokoomus kirjoittajan kanssa samaa meltä. Komenttien taso lähentelee MV: lehden kommentointitasoa. Mutta itse notfikaatioasiaan. Hesarin artikkelin mukaan, jos oikein ymmärsin, EU komissio ottaa käsittelyyn kaikki lähetetyt notifikaatioesitykset, mutta vasta EU tuomioistuin antaa lopullisen tuomion. EU komissio ei kiellä eikä käske lähettämästä notifikaatoesitystä, mutta lopullinen kannanotto kestää joka tapauksessa vuosia. Mm Ruotsi ei ole notifioinut vastaavaa. Niin, että ottakaapa nyt sitten selvää, kuka valehtelee ja mistä asiasta.

  • sakutimonen

   Toisin sanoen hyväksyt siis sen, että jatketaan uhkapeliä ja voidaan päätyä valtaviin korvauksiin, pakkoyhtiöittämiseen ja ristiriitaan perustuslain kanssa vain siksi, että uudistus pitää saada maaliin.

   • PirjoOravuo

    En usko kenenkään pelaavannuhkapeliä näin vakavalla asialla. Mutta viivyttelystä ja tahallisesta viivyttämisestä on seurauksena se, että pian meillä on koko terveydenhoitosektori siirtynyt yksityisen puolen hoitoon ja se se varmasti tuhoisaa pienituloisille, eläkeläisille, opiskelijoille jne.

    • sakutimonen

     Olet ymmärtänyt soten ihan kokonaan väärin. Sen tarkoitus on nimenomaan siirtää koko palvelutuotanto yksityisille terveysyrityksille valtion maksettavaksi. Hallituksen omien perustelujen mukaan se aiheuttaa palvelujen heikkenemistä harvaan asutuissa kunnissa. Kun kunnat nyt hätäpäissään yksityistävät turvatakseen palvelut omalla paikkakunnalla, niin hallitusta ärsyttää kuntien ottama varaslähtö. https://blogit.apu.fi/uuninpankkopoikasakutimonen/2017/11/18/natisti-nurkassa/

     • PirjoOravuo

      Kerropa se sote-uudistuksen lakikohta, jossa sanotaan, että uudistuksen tarkoituksena on yksityistää kaikki terveydenhuollon palvelut.

    • töytön

     Juuh joku Ben Zyskowicz taisi lausua samaan tyyliin huolestuneena sotesta ja vähävaraisista, viimestään tuossa vaiheessa pitäs täysjärkisen hälytyskellot soida.

  • Timo Harju

   Koko soteprosessi kiireineen ja hutiloiden puserrettuine lakeineen on jo kauan sitten lakannut olemasta kansanterveyden asialla. Takana on raaka poliittisen vallan ja vielä selvempi sairaanhoitomiljardien kahmiminen. Täytyy todella olla ideologinen verho silmien edessä jos tämän kieltää. Eivät lobbrarit ole ennen eduskunnan valiokunnille puhelinohjeita antaneet, mutta tänään se ei edes hätkähdytä.

   Ruotsin systeemiin on turha verrata koska nyt Suomeen ajettava järjestelmä ei ole samanlainen. Itse asiassa koko maan terveydenhoidon ajaminen sekavaan ja ennalta arvaamattomaan tilaan poliittisten ja taloudellisten intohimojen ajamana on täysin vastuutonta. Siun Soten näkyvät ongelmat ovat pienoismalli jostakin, joka koko maata odottaa. Tuntuuko houkuttelevalta?

   Mitä valheisiin tulee, niin Sipilä on kärähtänyt niistä monta kertaa. Tyylipuhdasta Machiavellia. Uskonnon hän itse vetänyt osaksi politiikkaansa puhumalla Kristuspäivien jälkeen hallituksensa puolesta esirukoilemisesta. Minulle on aivan yhdentekevää kuka mihinkin uskoo. Se vain on sanottava, että Jeesuksen ja Sipilän sosiaalipolitiikassa näyttäisi olevan vissi ero.

  • Kaija Laine

   Ruotsin vastaavan järjestelmän tilannetta ei voi verrata Suomeen, koska Ruotsi vei oman Sotensa maaliin niin paljon aiemmin, toisenlaisten EU-määräysten aikaan.

 22. sakutimonen

  Kommentoinnista taas kerran: Jos teillä ei ole mitään sanottavaa itse juttuun, niin älkää tulko sanomaan turhanpäiviäisiä tänne. Minulla on muutakin tekemistä kuin lukea joutavia. Nyt ollaan kovaa vauhtia menossa siihen, että nimimerkeillä kommentointi loppuu ihan kaikilta.

  Ja keskustelusta ei sitten keskustella tämän enempää.

  • Pekka Tammisto

   Olisi syytä heti loppua.
   Puskista huutelu milloin minkäkin nimimerkin takaa on paitsi raukkamaista, myös usein kaikkea muuta kuin asioista ja niiden merkityksestä kertovaa.

 23. Kennett Ylitalo

  Raha. Raha. Raha.

  Sipilä tuottaa rahaa kavereilleen. Sen takia se saa pysyä vallankahvassa sama mitä kansa asiasta ajattelee. Eikä voi poislukea jenkkilän typeryyksiä, sieltä on otettu mallia: valehdella saa ilman että siitä tulee mitään ongelmia. Mutta koska kaduilla ei ole vieläkään barrikadeja, on täysin selkeää että kansaa ei vittu kiinnosta.

 24. Rintsu

  Niin, mikä on valetta?
  Kuka ihan oikeasti uskoo, että suomen pyytäessä sotemaku-pakettia notifioitavaksi niin komissio vastaisi, että ei ota asiaa käsiteltäväkseen? Se nimittäin olisi semmoinen skandaali, että siinä putoaisi päitä.
  Joten mitähän on mahdettu kysyä ja mitä on mahdettu vastata olisi kyllä hyvä tietää.
  Tai muutoin pääministerimme juuri sanoi eduskunnalle, että komissio ei suostu tekemään hommiaan.

  • mark

   Sipilä kertokoon sen virkamiehen nimen joka on sanonut, ettei komissio ota asiaa käsiteltäväksi ja asia on sillä selvä. Jos sellaista ei löydy, asia menee ministerivastuun puolelle.

 25. Servitus

  Off-topic: Aktiivimalli 2 etenee. Lakiesityksen mukaan työttömän on haettava kuukaudessa 4 työpaikkaa ja raportoiva niistä verkkopalvelussa.

  https://www.hs.fi/politiikka/art-2000005719856.html

  • sakutimonen

   Toivon, että tänne ei laitella mitään off topiceja. Tämä ei ole mikään netin yleinen keskustelupalsta.

 26. Servitus

  Mielestäni nykydemokratian suurimpia ongelmia on se, että vaalien jälkeen kaltaisillani tavan pulliaisilla on hyvin rajalliset keinot vaikuttaa siihen, mitä vallan kabineteissa tapahtuu. Valehdella saa aivan surutta, annettuja lupauksia ei tarvitse pitää ja takkia saa kääntää miten haluaa; ei mitään seuraamuksia (ennen kuin, toivottavasti, seuraavissa vaaleissa). Sen sijaan tuollaisella Sipilän käytöksellä olisi millä tahansa työpaikalla saanut potkut jo aikoja sitten, ja uskallan väittää, että myös itse Sipilä olisi yrittäjänä kauan sitten irtisanonut täysin epäluotettavan työntekijän. Mutta minä, äänestäjä, se, jota näiden kansanedustajien pitäisi edustaa, joudun seuraamaan heidän edesottamuksiaan ahdistuneena ja kauhu sydämessä.

  Mitä jos kansallakin olisi jonkinlainen mahdollisuus äänestää hallituksen luottamuksesta? Kuka muistuttaisi Sipilää(kin), että ministeri tarkoitti latinaksi alunperin vähäpätöistä palvelijaa?

 27. Minna Heinonen

  Mitä työttömät,eläkeläiset ja sairaat äänestäisivät ensi vaaleissa? Olisi tärkeää, että Suomen miljoona köyhää ääänestäisi. Nykyiset puolueet on p..Joku yhteinen sävel ja suunnitelma ?

 28. Eila

  Sipilä toteuttaa Esko Ahon keskenjäänyttä reformia,joka aikanaan oli aiheuttaa lakkoja.

 29. Jani Raappana

  Kovin oli tärkeää sipilälle vaalikauden aluks, ettei hänen kuoriaan medioissa pohdita.Sijoitukset kun saatas päivänvaloon,jokainen ymmärtäis mistä sipilän touhuis kyse,ja miksi oli niin tärkeää sijoituksensa salata.

 30. Suomen puolesta

  MAALAISTOLLOT POIS HALLITUKSESTA sekä muutkin oman edun tavoittelijat.

 31. Raksilan Hanu

  Eiköhän Sipilä ole vatuloinut, vääristellyt, puhunut muunneltua totuutta = valehdellut ja manipuloinut riittävän paljon. Sauli voisi hajoittaa hallituksen, jos kantti piisaisi. Meille ei juuri huonompaa hallitusta ja sen vetäjää voisi tilalle ilmaantua. Kansalaisilta pyytäisin, suorastaan vaatisin seuraavissa eduskuntavaaleissa syventymään yksilöehdokkaisiin puolueuskollisuutta seuraamatta. Tontut istuu, tonttujen valitsemina.

 32. Minna

  Tuorein julkistus:
  Avoimia työpaikkoja vuoden 2018 ensimmäisellä neljänneksellä likimain yhtä paljon kuin vuosi sitten
  18.5.2018
  Avoimia työpaikkoja oli vuoden 2018 ensimmäisellä neljänneksellä 60 100, kun vuotta aiemmin määrä oli 58 000. Tiedot käyvät ilmi Tilastokeskuksen avoimet työpaikat -tilastosta ja kuvaavat maaliskuun ensimmäisen päivän tilannetta.

  Seuraava julkistus:Tilastokeskus
  17.8.2018
  Kuvaus: Tutkimuksen avulla saadaan neljännesvuosittaista tietoa avoimista työpaikoista Suomessa. Tulokset kuvastavat työvoiman kysyntää ja siinä tapahtuneita muutoksia työnantajan näkökulmasta tarkasteltuna. Tilaston laadinta perustuu Euroopan parlamentin ja neuvoston asetukseen (N:o 453/2008). Tavoitteena on saada ajantasaista ja vertailukelpoista tietoa EU:n jäsenmaiden avoimista työpaikoista sekä niiden rakenteellisista ominaisuuksista.
  Lue koko kuvaus >>>
  Asiasanat: avoimet työpaikat, palkansaajat, työelämä, työmarkkinat, työpaikat, vaikeasti täytettävä työpaikka.
  Tilastot asiasanoittain >>>
  Muutos: Avoimet työpaikat -tilaston vuoden 2014 toisen neljänneksen julkistuksen ajankohta siirtyy
  13.8.2014
  Avoimet työpaikat -tilaston tuotannossa ilmenneiden ongelmien vuoksi tiedonkeruuaikaa on jatkettu.

  Työllisiä oli vuoden 2018 tammikuussa 2 462 000 (virhemarginaali ±33 000), mikä oli 71 000 enemmän kuin vuotta aiemmin. Työllisiä miehiä oli 31 000 ja naisia 41 000 enemmän kuin vuoden 2017 tammikuussa.

  Työllisyysaste eli työllisten osuus 15–64-vuotiaista oli tammikuussa 69,3 prosenttia, kun se vuotta aiemmin oli 67,0 prosenttia. Miesten työllisyysaste nousi edellisen vuoden tammikuusta 2,0 prosenttiyksikköä 70,0 prosenttiin. Naisten työllisyysaste nousi 2,6 prosenttiyksikköä 68,5 prosenttiin. Työllisyysasteen kausi- ja satunnaisvaihtelusta tasoitettu trendi oli 70,9 prosenttia.

  Työttömiä oli Tilastokeskuksen työvoimatutkimuksen mukaan vuoden 2018 tammikuussa 238 000 (virhemarginaali ±19 000), mikä oli 4 000 vähemmän kuin vuotta aiemmin. Työttömiä miehiä oli 116 000 ja naisia 122 000 henkeä.

  Työttömyysaste oli tammikuussa 8,8 prosenttia eli 0,4 prosenttiyksikköä pienempi kuin vuotta aiemmin. Miesten työttömyysaste oli 8,4 ja naisten 9,3 prosenttia. Työttömyysasteen trendi oli 8,5 prosenttia.

  15–24-vuotiaita nuoria oli tammikuussa yhteensä 624 000. Heistä työllisiä oli 232 000 ja työttömiä 50 000. Työvoimaan, eli työllisiin ja työttömiin, kuuluvien nuorten määrä oli näin ollen 281 000. Nuorten 15–24-vuotiaiden työttömyysaste, eli työttömien osuus työvoimasta, oli tammikuussa 17,7 prosenttia, mikä oli 5,8 prosenttiyksikköä pienempi kuin vuotta aiemmin. Nuorten työttömyysasteen trendi oli 18,3 prosenttia. 15–24-vuotiaiden nuorten työttömien osuus saman ikäisestä väestöstä oli 8,0 prosenttia.
  kyseessä vielä tämän vääristely tiedosto palvelu hallituksen kätyri
  Työvoiman ulkopuolella olevia oli vuoden 2018 tammikuussa 1 425 000 henkeä eli 51 000 vähemmän kuin vuotta aiemmin. Työvoiman ulkopuolella olevista oli piilotyöttömiä 140 000, mikä oli 22 000 vähemmän kuin vuoden 2017 tammikuussa.
  Eli 58 000 Avointa työpaikka
  281 000 työtöntä
  kuinka monta soittoa tulee näihin avoimiin työpaikkoihin tämän takia
  mitäs kun ne avoimet työpaikat ovat kaikki täytetty
  mihin ne 215 000 ihmistä sitten soitelee ettei karenssia pukkaa laiskuudesta
  *ja itse aiheutetusta* työttömyydestä
  Aktiivimallin seuraaja etenee – Yle ja HS: Työttömän pitäisi hakea neljää työpaikkaa kuukaudessa
  Tämä hallitus on seonnut loppulisesti

 33. Salmivuori Petri

  Se on kumma ja ihmetyksen aihe että Sipilä ja muut ministerit saavat pilata Suomen kenenkään siihen puuttumatta, voisi vaikka Sauli ottaa puhutteluun koko ministeri lauman. Turha puhua mistään yhdenmukaisuuden paranemisesta näillä toimilla tms. Pete

 34. Saara Nieminen

  Nyt tapahtui se, mistä Saku on varoitellut jo aikaisemmin. Hallitus antaa vastineen eduskunnalle, koska se on nopeampi tapa tässä Sote-hommassa. Ja Saarikko kirjoittaa näin: ”Oikeuskanslerinvirasto puoltaa tätä.”

  Ja oikeuskanslerina meillä on Tuomas Pöysti, eli henkilö joka aloitti lokakuussa 2015 alivaltiosihteerinä valtioneuvostossa vastuullaan sote-uudistus. Eli kuten Saku on kirjoittanut, tapahtui se että sama henkilö ”väsäsi” Sotea ja tekee nyt päätöksiä Sotesta hallituksen hyväksi. Eihän hän voi hidastaa Sotea vaatimalla hallitukselta kunnon selvitystä asiasta, koska on itse johtanut tuon Soten kasaamista. Pukki kaalimaan vartijana. Vai pitäisikö sanoa, ettei korppi korpin silmää noki.

 35. L miinus

  Sipilä voi tehdä mitä lystää niin kauan kun kepulaiset eivät osaa ottaa päitään ulos persiistään, jotta näkisivät, että tämä ”johtajansa” on kuin kokoomuslainen bisnesmies eikä mikään Mansikin silittäjä.
  Sipilää äänestävät sokeasti hänen typerät lahkoveljensä ja suosio on taattu.
  Sunnuntaisin voi pyytää suurelta ja mahtavalta Larsilta anteeksi niin maanantaisin voi taas jatkaa kansan kyykyttämistä ja kusettamista puhtaalla omallatunnolla.
  On se lottovoitto syntyä Suomeen!

Kommentoi »

Comments are closed