Valta ja rahat

Valtiovalta Suomessa kuuluu kansalle, jota edustaa valtiopäiville kokoontunut eduskunta. Lainsäädäntövaltaa käyttää eduskunta, joka päättää myös valtiontaloudesta.

Näinhän perustuslaissa lukee, ja näin me luulemme asian olevan. Luulo on kuitenkin väärä, sillä eduskunta sääti joulukuussa 2016 lain, jolla melkoinen osa valtiontaloudesta siirrettiin hallituksen ja jopa yhden ainoan ministerin päätettäväksi. Lailla siirrettiin miljardien edestä yritysvarallisuutta ja niistä saatavia myyntivoittoja ja osinkotuloja uuteen valtion kehitysyhtiöön. Vake Oy toimii täysin eduskunnan budjettivallan ulkopuolella, käytännössä omistajaohjauksesta vastaavan ministerin ja valtioneuvoston peukalon alla. Kirjoitin asiasta heti tuoreeltaan joulukuussa 2016.

Valtio siis myy omaisuuttaan, mutta myynnistä saatujen rahojen käytöstä ei päätä eduskunta, vaan hallitus ja käytännössä omistajaohjausministeri. Hallitus kokonaisuudessaan päättää sen, tuloutetaanko voitoista euroakaan takaisin budjettiin vai käyttääkö hallitus voiton johonkin itselleen tärkeään kärkihankeeseen. Hallitus teki vallankaappuksen, jolla siirsi eduskunnan päätösvaltaa itselleen. Rahat voidaan jakaa niille yrityksille, joita hallitus haluaa tukea.

Vuonna 2016 hallitus myi Ekokemin osakkeita Fortumille. Osakkeista saadut 190 miljoonaa sirrettiin Vake Oy:n kassaan. Näistä 100 miljoonaa Vake siirsi valtion budjettiin, mutta loput 90 miljoonaa se jätti itselleen uuden SoteDigi Oy:n perustamiseen ja pääomittamiseen. Vake perusti SoteDigin lokakuussa 2017 kehittämään soteen liittyvää digitalisaatiota. Perustamisen jälkeen yhtiön osakekanta siirrettiin Vakelta valtion suoraan omistukseen.

Näin hallitus perusti kokonaan uuden yhtiön eduskunnan ohi. Eduskunta ei päässyt tältä osin päättämään valtiontaloudesta perustuslain edellyttämällä tavalla.

Näin toimii Juha Sipilän pääministerinä aloittaessaan antama lupaus panna taseet töihin. Liikemiespääministeri ohittaa demokratian ja johtaa valtiontaloutta kuin omaa liikeyritystään.

Nyt Valtiontalouden tarkastusvirasto moittii tätä menettelyä kovin sanoin, kertoo Turun Sanomat. VTV:n mukaan menettely ei sinänsä ole vastoin lakia, mutta vastoin hyvää hallintotapaa se on. Vastoin lakia se ei voikaan olla, sillä juuri tämän huonon hallintotavan mahdollistamiseksi laki joulukuussa 2016 hyväksytettiin eduskunnalla.

Saa nähdä mitä VTV:n moitteesta seuraa vai seuraako mitään. Jos minä saisin päättää, niin seuraisi vaikka mitä. Koska rahat ja valta on jo siirretty eduskunnan ulottumattomiin, niin kansanedustajat miettikööt ihan itse pitäisikö ne ottaa takaisin sinne minne ne kuuluvat.

 

 

puheenaiheet politiikka yhteiskunta
Kommentit (20)
  1. Geek Rousbeer
    20.6.2018, 15:15

    Kuinkahan moni (esim. Persu)kansanedustajista ei 2016 ymmärtänyt minkä päätöksen lopulta teki. Hommahan on Venäläisen yksityistämisen suuntaista. Toki naapurin mittakaava oli ihan järjentön 90-luvulla. Mutta kotoperäiseksi oligarkiksi DIpilä näemmä halajaa – keinoja kaihtamatta.

  2. Petri Sakkinen
    20.6.2018, 15:36

    Aina silloin tällöin kirjoitusvirheet auttavat ymmärtämään asian: ”Liikemiespäämisteri” on erinomainen kuvaus Sipilästä; etenkin, koska tietyissä englanninkielisissä kulttuureissa ja tilanteissa Mister on kaikkea muuta kuin kunnioittava nimitys. Ainakin Australiassa jonkun kutsuminen Misteriksi saattaa johtaa tappeluun.

Kommentointi suljettu.