Uuninpankkopoika Saku Timonen
Uuninpankkopoika Saku Timonen

Kaikki sileäksi

Olen vuosien varrella monta kertaa muistuttanut Pentti Haanpään kuvaamasta Töräpään isännästä, joka takatalven aiheuttamassa mielenhäiriössä teurasti koko monikymmenpäisen, talven heikentämän lypsykarjansa. Lihaa ei paljon tullut, ja jo seuraavana päivänä alkoi kesä. Isäntä menetti kaiken.

Meillä on yhtä hullu hallitus, eikä ole edes ensimmäinen lajiaan. Jo pitkään on valtion omistamia osakkeita myyty eli teurastettu lypsykarjaa. Nykyisessä hallituksessa hulluus on mennyt kaikkien pisimmälle, sillä se myy jatkuvasti kaiken, mistä joku suostuu maksamaan edes jotain. Näin pannaan taseet töihin, kuten Juha Sipilä pääministeriksi tultuaan lupasi.

Mitään ei opita, vaikka jälkien lulisi pelottavan. Kun sähköverkko edellisen hallituksen aikana myytiin, niin poliitikot vakuuttelivat kilpaa, että kuluttaja ei huomaa muutosta mistään muualta kuin laskun lähettäjän nimestä. Sähköverkkotoiminnan piti olla monopoliluonteestaan huolimatta niin tarkasti laissa säänneltyä, että Energiamarkkinavirasto määrittelee toiminnan tuoton eli käytännössä siirtohinnan. Kuinkas kävi? Sähkönsiirtomaksu nousee jatkuvasti ihan vain pelkällä ilmoituksella, eikä kukaan mahda asialle mitään.

Hulluus alkoi Digita Oy:n mynnillä jo vuonna 2000. Se omistaa kaikki radio- ja televisioverkot, mastot ja lähetysasemat. Digita oli osa Yle:n organisaatiota vuoteen 2000, jolloin päätettiin paikata rahapulaa myymällä omaisuutta. Vuonna 2000 myytiin 49 % Digitasta ranskalaiselle France Telecomille. Kaupasta saadut rahat lämmittivät niin mukavasti, että myyntiä jatkettiin vähitellen ja vähin äänin. Vuoteen 2005 mennessä koko Digita oli myyty, ja silloinen Ylen pääjohtaja rehvasteli julkisesti saadun rahan paljoudella.

Välillä Digitan omistivat Texas Pacific Group (USA), AXA (Ranska), Charterhouse (Iso-Britannia) ja Caisse des Depots (Ranska). Yle maksoi näille yhtiöille lähetystensä siirtämisestä kotivastaanottimiin kovaa vuokraa. Jo syksyyn 2009 mennessä vuokrana oli maksettu takaisin kaikki kaupoista aikoinaan saadut rahat. Nykyisin Digitan näkyy omistavan kansainvälinen sijoitusyhtiö Digital Colony.

Typeryyden historia on mittava, mutta se ei haittaa nykyistä hallitusta. Se on myynyt tai suunnittelee myyvänsä Ekokemin, Altian, Kemijoki Oy:n, Nordic Morningin ja Raskoneen sekä osaomistukset Arctivasta, Nesteestä, Posti Groupista ja Vaposta. Ainakin Nesteen osakkeita myytiin juuri.

Myynnistä saadut rahat eivät mene eduskunnan päätösvallassa olevaan valtion budjettiin, vaan demokratian ulottumattomiin maan hallituksen ikiomaan budjettiin. Sen nimi on Vake Oy, ja sieltä hallitus eli käytännössä omistajaohjausministeri ja pääministeri jakavat sitä hallituksen nimeämille kärkihankkeille. Yksi sellainen on bioakasulaitosten valmistaja BioGTS, jonka toiminta näyttää menevän suomeksi sanottuna perseelleen.

Toinen on tietenkin Talvivaarassa sijaitseva Terrafamen jätemonttu, jonne suunnitellaan akkuteollisuuden jätti-investointia. Kolmas on hallituksen lempilapsen eli sote-uudistuksen vaatiman tietotekniikan ja ohjelmistojen kehittämiseen keskittyvä SoteDigi Oy.

Näin valtion rahoja haaskataan kannattamattomaan liiketoimintaan eduskunnan ohi. Se ei vielä riitä, sillä tämän hallituksen tavoitteena näyttää olevan kaiken toimivan tuhoaminen ”vapauttamalla se sääntelystä”. Tosiasiassa sääntelystä ei päästä eroon, vaan se muuttuu yritysten hallitsemaksi sääntelyksi. Kun taksiliikenne vapautettiin toissapäivästä alkaen, niin Kelan maksamien kyytien osalta saatiin aikaan kaaos vain kolmessa päivässä. Se lienee jo alan ennätys.

Tämä kaaos saatiin aikaan kilpailuttamalla Kela-kyydit sellaisilla firmoilla, jotka eivät itse aja yhtään kyytiä, vaan pelkästään välittävät niitä. Kilpailun voittaja rupesi vasta viime tipassa kyselemään, että kukahan niitä kyytejä suostuisi ajamaan ja hankkimaan sitä varten samalta yritykseltä kalliit laitteet.

Töräpään hullu isäntä elää ja lahtaa lehmiä kiihtyvällä tahdilla.

Kommentit (52)

 1. Anne Pahtakari

  Kela-kyydit on kilpailutettu ja oletettavasti kilpailutuksen seurauksena on tehty sopimus. Jos kilpailutuksen voittaja ei voikaan tarjota tarpeellisia kyytejä, niin sehän on sopimusrikkomus ja sopimuksen purkuperuste. Tai riippuu kaiketi siitä, mitä sopimukseen on kirjattu. Ottaen huomioon nykymenon, niin epäilen, että sopimus on tehty päin peetä ja vaikka ei olisikaan, niin ei sitä ainakaan purkamaan ruveta.

  • Antonio

   Saku kirjoitti eilen, että kilpailun voittaja rupesi viime tipassa kyselemään, kukahan kyytejä suostuisi ajamaan ja hankkimaan samalta yritykseltä siihen tarvittavat kalliit laitteet.

   ” Viime tipassa”…

   … mikä eilen kääntyi Kelan tätsyn puheissa taksikuljettajien syyttelyksi:
   Syntynyt kaaos johtui pellästään siitä, että taksikuljettajat viivyttelivät laitteiden hankinnassa – mokomat!
   Heh heh!

 2. JaakkoAM

  Täällä pienellä paikkakunnalla asuvat 2 taksimiestä päättivät lopettaa uransa. Siirtyvät varhaiseläkkeelle. Koulukyydit ja nyt Kela-kyydit olivat heiltä poistuneet. Ehkäpä jatkavat ”pimeänä”. 😀 Olihan se mukavaa soitella tutulle taksimiehelle ja pyytää tuomaan 20km päästä tupakkaa tai kahvipaketin ja vastaavaa. Eipä enää onnistu. Mökkiläiset surevat, paikkakunnan vanhukset surevat. Ei tässä näin pitänyt käydä.

  • JaakkoAM

   Hauskaa. Soitin toiselle taksimiehelle ja kysyin kuinkas kyydit tulevaisuudessa. Vastasi: ”Aina voin sinut ottaa kyytiin kun olen menossa jonnekin. Olen aina menossa jonnekin kun soitat.” Taitaapi vastata näin kaikille paikkakuntalaisille tutuille. No, pimeä kyyti on aina halvempi kuin kalliimpi.

   • Raili

    Eihän hänen pimeästi tarvi ajaa. Ilmoittautuu vaan ja tekee muita ajoja ilman Kelaa tms. Asiakas saa soittaa suoraan kuljettajalle. 🙂

    • JaakkoAM

     Ei kai sitä eläkkeellä kukaan viitsi papereita täytellä ja veroja maksella. Lisäksi saa valita omat vakituiset-asiakkaansa.

 3. Timo Juhani

  Sipilä antoi silloin vaalivoiton jälkeen ymmärtää, että seuraava hallitus tulee tekemään muutoksia ja saamaan paljon aikaan. Täytyy myöntää että tämä lupaus on pitänyt, paljon on saatu aikaiseksi.

  • Jonis Lusis

   Itämaiset tavat sopivat nomenklatuuralle (Suomelle ) hyvin. Tukka hulmuaa kun Ruotsissa pyöritellään päätä.

 4. Pitkäaikaistyötön

  Lohdullista kuulla, etten ole ainoa, joka hämmästelee tätä lypsävien lehmien teurastusta. On liki mahdotonta käsittää, että ensin myydään oma, sitten siitä ihan samasta entisestä omasta maksetaan käyttövuokraa ja sitten myynnistä saadut rahat hupenevat hetkessä siihen vuokraan. Voiko ihminen tästä enää enempää tyhmentyä?

  Hallitukset tuhlaavat veronmaksajien omaisuutta kaksin käsin, pikavoitonkiilto silmissä, mutta kuka onkaan syyllinen? Työtön tietysti. Sehän se on nostettava tikun nokkaan kaiken pahan alkuna ja juurena, jotta hallitusten oma VALTAVA ja typerä yhteisen omaisuuden tuhlaaminen pysyy sopivasti tutkan alla.

  (Työttömän päivitys tähän samalla: aktiivileikattu tuki on nettona 494,50 euroa/kk.)

 5. Jarmo kulmala

  Terrafame olisi ihan hyvä myydä ja laittaa muutenkin sileäksi.Toki moisen ihmeen perässä luulisi ostajia olevan.

 6. Markku T Koivisto

  Kaikki on mennyt vituiksi. Onneksi on hyvä tyyppi. Moi vaan Sami vaan.

  • Jonis Lusis

   Tase ja viittasankari Vituxman työssään..

 7. Markku Isometsä

  Kuinkahan moneen kertaan viljelijät ovat maksaneet Kemiran myynnin kauppahinnan.

 8. Juho Tamminen

  Ei kyse ole missään nimessä tyhmyydestä. Oikeisto tietää kyllä mitä tekee, ja tämö on heidän tavoitteensa.

  Lypsylehmävertausta jatkaakseni, kyseessä on haaskalinnunomainen naapurin isäntä, joka tulevalla velalla ja muilla uhkakuvilla maalaa piruja seinille ja saa isännän tappamaan karjansa. Sen jälkeen naapuri nostaa maidon hintaa ja myy ne hölmölle nelinkertaisesti takaisin. Kun isäntä kysyy, että onko tämä nyt reilua, vastaa naapuri, että nyt on valinnanvapaus

  • Mirja Kynsijärvi

   Juuri näin! Miksei kukaan puhu uusliberalismista vaikka tämän hallituksen politiikka on siitä malliesimerkki?

 9. Jussi Parviainen

  Suomi ryöstetään putipuhtaaksi!

 10. Markku Kemppainen

  Suomea vedetään viemäristä alas muutaman kapitalistipaskiaisen vuoksi.

 11. Virva Itäranta

  Nesteen myynnin yhteydessä uutisoitiin samalla, että hallintarekisteriin siirrettyjen osakkeiden osuus on kasvussa. Valtion omaisuus siirtyy vaivihkaa kenenkään tietämättä uusille omistajille. Keitähän lienevät? Voimme vain arvailla.

  • Markku Kemppainen

   Ei varmaan Sipilälle ja muille paskapäille?

 12. Marja-Leena Kuronen

  ”Laitetaan tase töihin”, sanoi viisas insinööri, joka ei tiedä taseesta yhtään mitään.
  Lyhyesti kerrottuna tapahtuu seuraavaa:
  Taseessa on kaksi puolta vastaavaa ja vastattavaa. Vastaavaa puolella on pysyvät ja vaihtuvat vastaavat.
  Vastattavaa puolella lyhyt- ja pitkäaikaiset velat. Nämä pysyvät tasapainossa tappio-/voittotilin avulla.
  Kun pysyvistä vastaavista myydään omaisuutta, niin niistä saatava raha siirtyy vaihtuviin vastaaviin,
  jolloin (jos saatu raha vastaa vähintään myytävän tasearvoa) sillä hetkellä ei tapahdu vielä mitään oleellista.
  Mutta, jos se raha otetaan muuhun kuin sijoituskäyttöön tai kulutetaan muuhun kuin velkojen maksuun,
  niin taseseen syntyy epätasapaino eli tappio kasvaa ja velat eivät pienene.
  Nythän on sijoitettu rahoja uudestaan erinäisiin yhtiöihin, joiden osingot (jos niitä edes tulee olemaan)
  eivät ole samaa vakaata luokkaa kuten olivat myytyjen omistusten.
  Valtion osinkotulot olivat vuonna 2016: 1 194 440 421€.
  (tämä summa sisältää myös osakkeiden myyntitulot, ei ilmoiteta erikseen summia!!!).
  Eli Sakua ja vanhaa laulua lainatakseni: ”No milk today, my shares were sold away…”
  (Numerolähde: Valtion budjetti ja tilinpäätös)

 13. Jarmo Martikainen

  Harva maa on vuodesta 1990 lähtien käynyt läpi niin suurta muutosta yritysten omistusrakenteissa kuin Suomi. Se taas on kasvattanut ulkomaisten sijoittajien/omistajien määräysvaltaa yrityksissä.

  Valtion omaisuuden realisointi ulkomaisille sijoittajille on käsittämättömän lyhytnäköistä taloudellista ajattelua. Maan hallitus toimii, kuten nopeaa arvonnousua sijoitukselleen finanssisijoittaja. Myyntejä on perusteltu valtionvelan takaisin maksulla, mutta todellisuudessa näin ei ole käynyt. Olisi hyvä selvittää, mitä rahoilla en tehty ja mikä kotimainen taho on siitä hyötynyt.

  Monopoliyhtiöiden myynti ulkomaisille sijoittajille, on ollut todellinen tyhmyyden huippu, tai toisin sanoen uusliberaalia ideologian riemuvoitto, joka pienentää kansalaisten ostovoimaa. Digitan, Carunan ja Kemira Growhown myynti osoittaa, ettei kotimaisten poliitikkojen businessvainu ole kovin kummoinen. Ei ole yllätys, että Kela-kyytien kermankuorinta annettiin yhdelle yhtiölle, joka yrittää laittaa taksikuskit tekemään työt ja keräämään itse työnhedelmät.

  Mitään perusteita Vaken:n valtion omaisuuden myynnille ei ole ja harmittavasti suurin osa kansanedustajista nukkui, kun Vake: n perustamisesta äänestettiin joulun alla. Kiire oli joululomalle ja asia meni läpihuutojuttuna. Keskustelua siitä ei lehtien palstoilla juuri näkynyt. Vaken:n valtion omaisuuden myynneistä saadut rahat on mennyt Kankkulan kaivoon, kun ne on käytetty kannattamattoman liiketoiminnan tukemiseen, mikä häiritse hallitusta yhtään, toisin kuin laiskat työttömät.

  Kummalista ettei valtion omaisuuden myynneistä käydä julkista keskustelua lehtien palstoilla, vaan siitä vaietaan tyystin.

  • Zara

   Saattahan olla että lehdistön osittain omistaa se jengi, joka itse hyötyy hallituksen toimista. Lehdistössä jätetään muuten keskustelematta monista muistakin jutuista. Sen sijaan palstat täytetään taviskansan kehnouden päivittelyllä. Hyvä juttu, että täältä ei ole löytynyt öljyä. Tuotanto olis varmaan aikaa sitten myyty jollekin exxxxonille Jos desperaadosi on yltänyt jo maastalähtösuunnitteluun, niin ulkomaanvelattomalla Norjalla on satojen miljardien öljyrahasto.

   • Jonis Lusis

    Ainakaan Norjan malliin öljyvaroja ei olisi rahastoitu kansan hyväksi.

   • stunned

    Hermanin ja Chomskyn progandamalli havainnollistaa joukkotiedotusvälineiden biaksen eli vinouman viidellä suodattimella. Näistä filttereistä muodostuu etiristiriita, joka kahlitsee puolueettoman journalismin eräänlaiseen itseäänruokkivaan pakkopaitaan. Suodattimien kautta luodaan tai manipuloidaan julkista mielipidettä ja hankitaan suostumus kulloisellekin politiikalle, joka ajaa median kanssa liittoutuneen talouselämän etuja.

    1. Omistajat
    2. Mainostajat
    3. Lähteiden ja tiedon alkuperä
    4. Sidosryhmien/eturyhmien painostus tai ”ryöpytys”
    5. Yleinen julkinen uhkakuva, antikommunismi ja terrorismi

    https://en.wikipedia.org/wiki/Propaganda_model

    The model seeks to explain how populations are manipulated and how consent for economic, social, and political policies is ”manufactured” in the public mind due to this propaganda. The theory posits that the way in which corporate media is structured (e.g. through advertising, concentration of media ownership, government sourcing) creates an inherent conflict of interest that acts as propaganda for undemocratic forces.

  • Nina

   ”ettei kotimaisten poliitikkojen businessvainu ole kovin kummoinen”…
   Kyllä se on, heillä businessvainu on piinkova.
   Ja minäkin kummastelen miksi kansalaisten omaisuuden myynnistä ei puhuta missään mitään. Etusivut täynnä julkkisten serkkujen kaimojen uusia trendityylejä.

  • Antonio

   Sitäpä tässä on ihmetelty; ettei siis Vakesta keskustella! Vetosin kerran jokaiseen isompaan lehteen ja Ylelle, että kirjoittaisivat Vakesta, jotta siihen liittyvä karu totuus (että sipilä-lintilä päättävät ilman eduskuntaa mitä Vake tekee MEIDÄN miljardeille). Ei mitään.
   Kysypä keltä vasn tavalliselta dallaajalta, KUKAAN, eivät edes kaikki A-studion toimittajat ( tiedän kun tunnen pari) tienneet mikä Vake oli lähes puolk vuotta sen jälkeen kun se sai Eduskunnalta käsittämättömästi toimiluvan tai mikä se oli, toimintaohjeen tms 29.12.2016. Toimittajat kohelsivat tuolloin Ylegeittiä (atte jääskeläinen vs sipilä).

   • Pipsa Mäntykangas

    Mikä minua kiinnosti, että Vaken perustaminen kiirehdittiin eduskunnan joululomien alle, ainoa, joka vastusti, oli Vasemmistoliitto. Miten ihmeessä voi olla mitään erillistä rahaa, joka vain ja ainoastaan kuuluu pääministerille? Niin härskiä, että etoo ihan.
    Ja jos lukee Uusi Suomi- puheenvuoron, jonka kirjoitti Martti Asikainen ” Kuka on Juha Sipilä” 15.01.2015 Siinä käy aika lailla Sipilän moraali julki. Jokainen yritysmaailmassa tietää, ettei ole sellaista kuin onnenkantamoinen. Sellainen ,kuin sisäpiiritieto ,kylläkin on.

    • Pipsa Mäntykangas

     Niin ja vielä, montakohan kertaa Rahoitustarkastus laittoi syyniin nämä Sipilän ketkuloinnit. Silloin firmoilla, nykyään perustuslailla, lain harmaalla alueella.Mikä ei ole kielletty, se on sallittu.

    • Anonymous

     Ei opposition kannata vastustaa Vakea, koska ensi eduskuntavaalien jälkeen valta muuttuu ja silloin uusi hallitus pääsee runsaudensarvelle.

     • Ulla Vehaluoto

      Niinhän se on. Ammattipoliitikoista ja puolueista koostuvat saalistajat kilpailevat saaliista, kymmenet miljardit jaossa jälleen, vuosittain, ja mitä isommat saaliit, sitä enemmän se houkuttaa suurpetoja.

 14. Veikko

  Valtakunnanoikeus kutsuu,ainakin pitäisi kutsua.

  • Jonis Lusis

   Monet on kutsutut, harvat valitut.

 15. Mm

  Kyllä on tosi surku. Varsinkin kun ihmiset ei saa kyytejänsä sairaalaan. Myös surku ettei ihmiset herää. Miten jotain näin julmaa voi olla meneillään.

 16. Eino

  https://vastavalkea.fi/2017/04/26/rakenteellisen-korruption-hintalappu-2500-miljoonaa-vuodessa/
  Kiitokset UPP:lle muistutuksesta. Aina, kun meikän kestoketutus tähän ”vastuulliseen” kansantalouden hoiteluun uhkaa hiipua, kertaan linkin listauksen menettämistämme miljardeista. Austeritypiiska poikki! The change´s gotta come!

 17. Arska

  Banaanivaltio Suomi. Pala palalta tapahtuu Suomessa elintason romahdus ja kansan elintasoerojen valtava kasvu, tulokset näkyvät jo nyt. Onko Hallitus Klikki?

  Lainaus Wikisanakirja määritelmästä.

  (halventava) nimitys pienestä poliittisesti epästabiilista korruptoituneen klikin hallitsemasta valtiosta, jolla on yleensä suuri riippuvuus yhdestä vientituotteesta, erityisesti Väli-Amerikassa

 18. Rintsu

  Itse näkisin niin, että valtion tehtävä ei ole harjoittaa liiketoimintaa tai pelata osakemarkkinoilla. Valtion/kuntien, siis veronmaksajien omistukseen on oltava muu syy kuin ”sijoitus” jonka tehtävä on tuottaa ja joka voidaan myydä. Valtiolla/kunnilla ei tällaista omaisuutta pitäisi olla lainkaan.

  Mutta sen sijaan…

  Autokatsastukseen olisi ihan hyvät syyt pitää se viranomaistoimintana. Ei sen tarvitse tuottaa voittoa. Vaan kuinka kävi? Se myytiin ja samalla tehtiin muutamasta johtajasta miljonääri. Nyt toki ajan katsastukseen saa helposti, katsastusmies ei enää v*ttuile, odottaessa saa kupposen kuumaa… mutta hinnat ovat nousseet pilviin. Ja voitot valuvat ulkomaille.

  Niin kauan kun suomessa harjoitetaan maataloutta niin valtiolla olisi ihan hyvä syy pitää hyppysissään lannoiteteollisuutta. Vaan kuinka kävi? Kemirakaupan myötä lannoitteiden hinnat nousivat pilviin. Viitsiikö edes mainita, että kaupan päälle annettiin ilmaiseksi miljardien arvoiset Soklin kaivosoikeudet.

  Valtiolla olisi ihan hyvä syy pitää lähetysverkko näpeissään. Herranjestas, se on osa yhteiskunnan infraa. Nyt maksamme sen käytöstä ulkomaalaiselle pääomasijoittajalle.

  Posti-telen tarina on vielä surullisempi. 80-luvun lopulla se oli suomen suurin työnantaja, josta töitä sai vähemmänkin työkykyinen. Eikä se tappiota tuottanut. Yritysosaamisseikkailujen jälkeen ja sen jälkeen kun ostettiin miljardeilla lämmintä ilmaa saksasta meillä on lopputuloksena posti joka ei jaa postia tiistaisin mutta kilpailee huoltoyhtiöiden kanssa nurmikonleikkuusta. Niin ja Tele, joka myytiin pilkkahinnalla ruotsiin. Vaikka luulisi, että posti ja televerkko ovat asioita jotka kuuluvat valtiolle osana yhteiskuntaa.

  Tämä surullinen lista on loputon joten en sitä jatka nyt. Kommentilla lie maksimimerkkipituus?

  Mutta laitan loppuun kotitalousvertauksen.

  Voin kämpästäni myydä tarpeetonta irtaimistoa kirppiksellä. Jos pääsen niistä eroon ja saan vielä rahaakin niin se on pelkästään hyvä juttu.
  Mutta en minä nyt herranjesta myy lattiaan pultattua wc-pönttöä ja ala sen jälkeen maksamaan vuokraa jokaisesta istunnosta. Tarvitsen sitä päivittäin joten on hyvä, että sen käytöstä päätän minä.
  Jos tässä kämpässä asuisi Sipilä tai Berner niin wc-pönttö olis jo myyty, lattianpäällyste myynnissä ja koko kämppä olisi myynnissä. Ja sitten tähän jäätäisiin vuokralle.
  Idea on ihan hyvä jos ikää on tarpeeksi ja ennen hautaan muuttamista tahtoo nauttia elämästä.
  Mutta suomineitoa ei tietääkseni olla vielä kuoppaamassa. Pahaa pelkään, että suomineidolla on edunvalvojat jotka tarvitsevat rahaa omiin bisneksiinsä.

  • Antonio

   Tuo vessanpönttövertaus on mahtava, kiitos! Haluan käyttää sitä tapellessani sipilän politiikan puolustajien kanssa!😀

   • Rintsu

    Käytä vaan jos kelpaa. Ihan vapaasti.

    • Antonio

     Kiitos! Uskon, että vertaus on riittävän henkilökohtainen, jotta kolahtaa. Vake on myös auttanut kääntämään päitä, kun muistaa ensin pohjaksi selittää Eduskunnan tehtävät. Ihmisiltä, jotka ovat heti huutelemassa väliin, puuttuu usein alkeellisinkin tieto Eduskunnan ym tehtävistä. Eivät ne minuakaan kiinnostaneet kouluiässä. Mutta millä perusteella menevät sitten äänestämään… ihan hirvittää! Uskon valittaen, että täällä Suomessa tapahtuu se sama kuin Italiassa: äänestetään tv:stä tuttua naamaa – e basta!

 19. Rosa Warski

  Odottelen sukat jaloissa pyörien, milloin Keskustan ja Kokoomuksen omaisuus pistetään myyntiin ulkomaisille sijoittajille.

  Luulisi, kun ideologian mukaan yksityistämällä ja myymällä kaikki tulee paremmaksi, nämä puolueet soveltaisivat ideologiaansa myös itseensä.

 20. Pera

  Veikkaan että Sipilän unessa yläkerran ukko on kertonut, että myy kaikki valtion omaisuus ja ryhdy uudeksi Messiaaksi. Jääkin vaan kysymykseksi, että saadaanko noilla rahoilla luotua uutta työllistävää teollisuutta vai menevätkö rahat rikkaiden taskuihin.

 21. Juho

  Ihme touhua jolla on seurauksensa. Aamulehti ja Uusi Suomi taisivat kertoa että joku myy maata ja kiknteistöjä Helsinki – Vantaalta Luxemburgiin eikä ostajaa tiedä kukaan? Joku / jotkut tekevät isoa rahaa, ja myöhemmin myös vahinkoa. Tuo lentokenttä ei ole koskaan valmis, tilaa tarvitaan paljon lisää..

 22. Jonis Lusis

  Nämä kaikki on minun myyntiin pantava. Pantava- ja niistä omille
  voitto kantava. Rukoilkaamme.

  • Pipsa Mäntykangas

   Ja laittakaamme kavereille.Roheva tuotosta toimitettava.Amen. Kirjattu veljien toimesta. Ja kirjattu veljille. Ja suvulle. Hallelujaa, siel riemuita saamme🎼🎼

 23. Jakke

  Laulumies sipilä ja muut ”talousnerot” ovat tehneet ”pisnestä” aina muitten rahuleilla. Ei oo omaa pörssiä avattu missään kohtaa minkäänvaltakunnan ”kärkihankkeelle” ja kun näin jossain kohtaa Kempeleen kouhon sipilän pällin kuvan näytöllä ja alla tekstin: ”en tunnista hyväveli järjestelmää”. VOI JUMALAUTA MITÄ PASKAA. Omalta osaltani olen saanut aktivoitua ehkäpä joitain kymmeniä Oululaisia äänestämään seuraavissa vaaleissa JÄRJEN ääntellä (eivät yleensä edes vaivaudu äänestämään, valitettavasti) nykymenon hautaan (laulumiehille ja muille aivopestyille tunnistamattomille hyväveli järjestelmän sisäpiiriläisille ei voi mitään, kukaan eikä milloinkaan, valitettavasti). Toivottavasti toteutuu runsaslukuisana muuallakin Suomessa, että saimme pitkästä aikaa edustuksellisessa demokratiassa oikeasti kansakunnan pienoiskoossa lauteille ja päätöksen tekoon. Suomeksi sanottuna VITUTTAA!

 24. Esa J.

  Tuo valtion omaisuuden myynti muistuttaa housuun pissimistä talvipakkasella: ensin on lämmin mutta sitten tulee KYLMÄ!!!

  Eikö järki sano näille pikkuhitlereille mitään?!

 25. mark

  Luonnollisen monopolin myynti yksityiselle sektorille on sama kuin antaisi verotusoikeuden. Tuo olisi pitänyt kokkarinkin ymmärtää. Ehkä ymmärsivätkin vaikka muuta puhuivat. Mallia on haettu tietenkin kokoomuksen ihmemaasta ameriikasta jossa kaikki on yksityistä toimintaa, mutta tällä Suomen mallilla on tietty ero. Jos ameriikassa esmes vesilaitoksen omistaja heittäytyy ahneeksi ja rupeaa nostamaan hinnat kattoon, osavaltio hillitsee ahneutta verottamalla. Vero voi nousta jopa yhdeksäänkymmeneen prosenttiin. Suomessa valtio taas edistää veronkiertoa rinta rottingilla, täyttä tuloksen verottomuutta.

  Fortum ei tehnyt aikanaan tarpeellisia investointeja vaan jakoi vuosittain tuloksen osinkoina ja tulospalkkioina. Joku voi vielä muistaa Tuomo Pietiläisen kokosivun artikkelit Hesarissa Fortumin tulospalkkioista silloin kun Hesarissa oli vielä jonkinlaista journalismia jäljellä. Nykyisin noista ei saa enää puhua eikä kirjoitella. Taattu prosentuaalinen tuotto sähkönjakelussa ei Fortumille enää riittänyt, ei vaikka tulos kasvaa mitä enemmän rahaa polttelet investointeihin. ”Kansainvälisille institutionaalisille sijoittajille” se näyttää riittävän, se verotusoikeus.

  Ainoa oikea omistusmuoto luonnolliselle monopolille on julkinen voittoa tavoittelematon. Yksityiselle se on rahasampo ja maksaja olet sinä. Edustajasi eduskunnassa on näin päättänyt.

 26. mark

  Biokaasulaitoksista juttelin pari päivää sitten alan miehen kanssa. Hän kertoi Suomessa olevan toimivia biokaasulaitoksia, ulkomailta ostettuja ja kotimaassa rakennettuja, mutta ne eivät olekaan saaneet valtion tukea. Tukea saaneet ovat menneet persielleen., kuten tavallisessti.

  Uusliberaaliksikin tätä menoa on sanottu, mutta ei se siltä näytä jos valtion varoilla pelataan. Tai jos tämä on todella jotain uus-liberaalia jota ei ole vielä tarkemmin määritelty. Neuvostoliitossa aikanaan sitä sanottiin sosialismiksi.

 27. mark

  Edesmenneestä Neuvostoliitosta tuli vielä mieleen Gosplan. Valtio omisti kaiken ja Gosplan oli se joka teki viisivuotissuunnitelmat miten valtion omaisuutta ja tulosta käytellään. Kukin voi päissään mietiskellä, mitä eroa on Vake Oy’llä ja Gosplanilla, vai onko eroa ollenkaan. Tulevaisuuttakin voi ennustella kun tänään jo tiedämme miten kävi Gosplanille.

 28. Risto Penttinen

  Kaiken taloudellisen vallan luovuttaminen yksityisille yhtiöille on samalla muunkin vallan luovuttamista. Ennen nykyisenkaltaista globalisaatiota valtion myymien yritysten tuotoista ja tuotannosta edes valtaosa jäi melkoisella varmuudella Suomeen. Nykyään voitot menevät helposti veroparatiiseihin jopa ilman Suomeen maksettavia veroja, kun suuryritykset käyttävät nokkelasti normaalia verosuunnittelua, ja tuotantokin lähtee hyvin helposti halvemman työvoiman maihin.
  Kiina on esmerkki maasta joka ei luovuta taloudellista valtaansa ulkomaille. Suuri osa sen suuryrityksistä on valtion omistamia joko kokonaan tai osittain. Kiinan ”kommunistinen” puolue haluaa pitää vallan käsissään ja se ymmärtää että taloudellinen valta on valtaa isolla V.llä.
  Suomen hallitus sen sijaan haluaa myydä kaiken ja samalla luovuttaa vallan globaaleille suuryrityksille. Nämä tietysti riemumielin kiristämällä ja uhkailemalla kilpailuttavat valtioita keskenään haalien itselleen alhaisempia verotuksia, halvempaa työvoimaa ja huonompia työetuja.
  Nykyajan globaalissa maailmassa valtioitten on mielestäni pakko alkaa yrittäjiksi ja sijoittajiksi, koska yksityisiä suuryrityksiä ei kiinnosta pitää huolta minkään yksittäisen maan kansalaisista tai yhteiskunnasta. Ne tekevät vain voittoa itselleen ja sitä suurempi voitto jää, mitä vähemmän ne niitä yhteiskuntia joissa ne toimivat, veroilla tai palkoilla yllä pitävät. Valtion omistamien yritysten ja sijoitusrahastojen omistajiksi sen sijaan katsottisiin kaikki yhteiskunnan jäsenet ja näitten tarkoitus olisi sama kuin yksityisten yritysten. Tuottaa voittoa omistajilleen, eli kaikille kansalaisille.
  Varsinkin kun automaatio, robotit ja tekoäly tekevät yhä suuremman osan työstä, valtioitten kannattaa omistaa näitä itse, eikä odottaa josko yksityiset yritykset viitsisivät näiden viemien työpaikkojen takia pitää huolta niistä ihmisistä joiden työn ja toimeentulon ne vievät. Voin jo etukäteen sanoa ettei se yrityksiä kiinnosta.

 29. G.sihvonen

  Mitä helvettiä te valitsette tollasia Sipiloita?

Kommentoi »

Comments are closed