Uuninpankkopoika Saku Timonen
Uuninpankkopoika Saku Timonen

Laillistettua laittomuutta

Ketään ei saa ilman hyväksyttävää perustetta asettaa eri asemaan sukupuolen, iän, alkuperän, kielen, uskonnon, vakaumuksen, mielipiteen, terveydentilan, vammaisuuden tai muun henkilöön liittyvän syyn perusteella, sanoo Suomen perustuslain 6 §:n 2 momentti.

Nyt on näyttöä siitä, että työttömyysturvan aktiivimallin leikkuri iskee erityisesti ikääntyviin pitkäaikaistyöttömiin. Vain 13 prosenttia ikääntyvistä työnhakijoista onnistui välttämään leikkurin. Tästäkin varoiteltiin jo silloin, kun aktiivimallia säädettiin vauhdilla ja kuuntelematta ketään. Edes perustuslakivaliokunnan varoituksia ei uskottu, vaan laki runnottiin läpi suorastaan harkitulta vaikuttaneessa mediahiljaisuudessa. Muistatte varmaan, että samaan aikaan eduskunnassa käsiteltiin alkoholilainsäädäntöä, josta käytyä keskustelua media seurasi suunnilleen minuutin tarkkuudella.

Nyt meillä on siis lainsäädäntö, joka on suorassa ristiriidassa perustuslain kanssa. Ikäsyrjinnän lisäksi aktiivimalli asettaa ihmiset eriarvoiseen asemaan lain edessä myös alueellisesti, sillä mahdollisuudet täyttää aktiivimallin edellytykset ovat erilaisia maan eri osissa. Monilla paikkakunnilla niitä ei voi täyttää käytännössä mitenkään.

Mitäpä tekevät maan hallitus ja työvoimaviranomaiset? Ne rikkovat lakia lisää laittamalla työkykyisiä työttömiä kuntouttavaan työtoimintaan ihan vain sitä varten, että aktiivimallin edellytykset täyttyisivät. Yle kertoi eilen selkeästä laittomuudesta, vaikka laittomuus itse jutussa sivuutetaankin vähin äänin.

Jutussa sekoitetaan aktiivimalli ja kuntouttava työtoiminta ihan samalla tavalla kuin viranomaisetkin ne sekoittavat. Kuntouttavaan työtoimintaan ei nimittäin saa sijoittaa ketään vain aktiivimallin vaatimusten täyttämiseksi. Lain mukaan kuntouttava työtoiminta on sosiaalipalvelua ja tarkoitettu vain niille, jotka jotka eivät kykene palkkatyöhön tai muihin työvoimapoliittisiin toimenpiteisiin. Työkykyistä ei saa sijoittaa kuntouttavaan työtoimintaan.

Kuntouttava työtoiminta on viimesijainen toimenpide, joten ensin on selvitettävä ja kokeiltava kaikki muut työvoimapoliittiset toimepiteet. Tästä ei tunnetusti ole koskaan piitattu, vaan kuntouttavaa työtoimintaa käytetään sumeilematta lainvastaisesti suunnilleen jokaisessa maamme kunnassa. Kuntouttavalla työtoiminnalla korvataan palkkatyötä ja sillä pienennetään kunnan osuutta työmarkkinatuen maksuosuuksiin eli niin sanottuihin sakkomaksuihin. Kaikki tämä on vastoin lakia, mutta en tiedä yhtään tapausta, jossa kantelu olisi johtanut mihinkään. Laittomuus on saanut hiljaisen hyväksynnän.

Ylen jutussa työministeri Jari Lindström myöntää, että kuntouttavaa työtoimintaa käytetään väärin silloin, kun sen ainoa tarkoitus on välttää tukileikkuri. Kuitenkaan hän ei lupaa edes tähän asiaan mitään parannusta, saati että ilmeisesti edes tietäisi muista väärinkäytöksistä.

– Aktiivimallin tehdään jatkuvasti täydentäviä toimenpiteitä, mutta jopa asetuksen muuttaminen vie kuukausia, puhumattakaan siitä, jos laki avataan. Joten en uskalla luvata yhtään mitään. Siihen asti toimittava kuten laki määrää, Lindström sanoo.

Lain säätäminen oli helppoa, mutta sen muuttaminen tai edes asetuksilla korjaaminen ei enää onnistukaan yhtä helposti. Mitenkäs siinä nyt niin kävi, kun sitähän piti lupausten mukaan seurata ja korjata jatkuvasti?

Lakia rikotaan koko ajan ja kaikkialla, mutta siihen ei puututa. Ministeri itse sanoo, että edes lain muuttaminen ei käy helposti. Siispä kuntouttavan työtoiminnan väärinkäytökset saavat jatkua kaikessa rauhassa kuten tähänkin asti. En tiedä vieläkö työvoimaviranomaiset ihan vakavissaan puhuvat elämänhallinnan jämäköittämisestä kuntouttavalla työtoiminnalla, mutta tässä joka tapauksessa historiallinen kuva jämäköityneestä pitkäaikaistyöttömästä.

Kuva: Teppo Palmroos (Alkuperäinen valokuva: Samuli Paulaharju)

Kommentit (88)

 1. Päivi Tyni

  Olen tässä juuri ryhtymässä aktivoitumaan. Se onnistuu meillä päin kätevästi kotoa käsin kuuntelemalla ja katselemalla omalta tietokoneelta kahden tunnin ”webinaaria”. Tänään aiheena Yrittäjyys ammattina. Ja rahat käärii taskuunsa Springhouse. On tää hienoa!

  On kuulemma työttömyysetuuksien maksajille kerrottu, että tämä hyväksytään. Työttömät kuulevatkin sen sitten puskaradiosta, jos kuulevat.

  • töytön

   Suorastaan fantastista! Springhousen kantilta katseltuna.

  • Peksi

   Spring house Firma yhdistyy ihan jonkinverran vakuutusyhtiöön jonka intresseissä on pitää vajaakuntoiset ja vähän sairaammatkin valtion leivissä eli työttömänä työnhakijana vaikka olis perusteet päästä/joutua työkyvyttömyyseläkkeelle näin vakuutusyhtiö varma tekee omistajilleen tulosta pakollisetvakuutukset mutta kun olis perusteet korvauksiin niin pidetään riiputetaan ihmisiä löysässähirresse työmarkkinatuella ja toimeentulotuella 5-10 vuotta sitten pääse työkyvyttömyyseläkkeelle ketkä on jaksanut sinnitellä ja eläke joka on kertynyt on jäänyt aikasta pieneksi koska koko työuran aikainen kertymä loppuu kun joudut tähän silppuriin tämä on VARMA

 2. Napi

  Tämä on surullinen esimerkki siitä, miksi kokeilukulttuuria ei sellaisenaan voi siirtää yrityselämästä julkiselle puolelle. Etupäässä tämä on kuitenkin surullinen esimerkki projektiryhmästä, joka myös tietoisesti valikoi, milloin ollaan ketteriä ja milloin ei. Kokeilukulttuuria käytetään kulissina silloin kun se itselle sopii.

  • Nimetön

   Jos tuo kokeilua olisi, sen huomaisi siitä, että oma käsi tottuisi.

 3. Joni Seppälä

  Ei laki syrji iän perusteella. Aktiivilaki on täsmälleen sama iästä riippumatta.

  • sakutimonen

   Kyllä syrjii, sillä vaikka laki on sama kaikille, niin sen noudattamisen mahdollisuudet ovat erilaiset eri ikäisille.

   • Joni Seppälä

    Vanhakin voi ruveta yrittäjäksi ja välttyä karenssilta, jolloin tietysti välttyy kaikilta työttömyyskorvauksilta mutta ansiot ovat kiinni ihan omasta itsestään.

    Jos aktiivilaki on mielestäsi syrjivä niin miten mahtaa olla vaikkapa alle 25-vuotiaiden hakuvelvoite (opiskelemaan), jossa rangaistus tulee suoraan ikäperusteisesti.

    Kodin ja työpaikan välinen kilometrikorvauskin riippuu asuinpaikasta….

    • sakutimonen

     Mainaatko, että nuorten ei tarvitse hankkia koulutusta mihinkään ammattiin, jos ei itse halua?

     • työtöntyötön

      Pakko oli vielä tulla kommentoimaan tähän.

      Kuvitellaanpa vaikka että meillä on kolme henkilöä joista a on 23-vuotias ja opiskellut merkonomiksi, b on 23-vuotias ja ylioppilas ja c on 25-vuotias ja myöskin vain ylioppilas. Kaikki kolme ovat työskennelleet 19-vuotiaasta asti trukkikuskeina ja nyt saaneet laman ja yt-neuvottelujen seuraksena potkut. A ja c saavat joko ansiosidonnaista tai kelan peruspäivärahaa mutta b:lle jää käteen musta pekka eikä edes oikeutta työmarkkinatukeen ole (jos hän ei ole siis ymmärtänyt hakea opiskelemaan viimeisimmissä hauissa). B joutuu käyttämään mahdolliset säästönsä elämiseen ja vasta sen jälkeen hän on oikeutettu toimeentulotukeen.

      Nähdäkseni b:tä syrjitään a:han nähden ”ammattitaidottomuuden” vuoksi ja c:hen nähden lisäksi ikänsä puolesta (tai oikeammin opiskelemaan hakemattomuuden vuoksi molemmissa tapauksissa). Mikä tässä on kyseessä jos syrjinnän tunnusmerkit eivät täyty?

      Eli kyllä, myös alle 25-vuotiaan ei tarvitsisi hankkia ammattia jos ei 25-vuotta täyttäneenkään tarvitse saadakseen työttömyysetuutta. Ja oikeastihan tuossa ei ole edes kyse ammatin hankinnasta vaan siitä muistaako jo mieluisissa töissä oleva nuori hakea kaksi kertaa vuodessa opiskelemaan ja vielä onnistua tässä niin ettei pääse sisälle hakemiinsa paikkoihin. Jos hän siis haluaa mieluummin olla noissa töissä mihin on jo päässyt. Ammattitaidonkin hän lienee jo hankkinut vuosien työssäolen jälkeen, vain paperi siitä puuttuu.

      Tämä on mielestäni iso epäkohta. Nuoria (lukion/peruskoulun käyneitä) on aika paljon työkokeiluissa ihan tästä syystä eli saadakseen työmarkkinatukea. Ennen vanhaan työharjoittelun nimissä saatettin olla vuosiakin ”harjoittelemassa” jos ei jostain syystä hakenut kouluun. Eräskin siivosi välivuoden verran paikalliselle majoituspalveluyritykselle harjoittelun nimissä ja haki ja pääsi sitten ihan muulle alalle kouluun. Kuka tästä hyötyi eniten? No yritys tietenkin ilmaisen työntekijän muodossa.

    • Anne Kaarina Keronen

     Kuulehan sie, poika. Tiedä ensin, kirjoita vasta sitten.

     • Anne Kaarina Keronen

      Tarkoitin kommenttini Joni Seppälälle.

   • Anne Kaarina Keronen

    Juuri niin Saku. Päätin lähteä eläkkeelle, jonka brutto on sama kuin työttömyyspäivärahan netto. Köyhästä rutiköyhäksi. Olen iästäni huolimatta työkykyinen, -intoinen ja hyvin aktiivinen. Toimin kirjallisuusjärjestössä puheenjohtajana, kuulun puolueeni piirihallitukseen, olen kunnallisissa luottamustehtävissä, varavaltuutettu ja kansanedustajaehdokas. Teen palkkatöitä eläkkeen ohella. – Nytpä kaunistuvat työttömyystilastot. En yksinkertaisesti jaksa tuota helvetinmoista kyttäämistä, laittomuutta ja kummallisia tulkintoja, joista ei kukaan tiedä tässä maassa mitään. – Minulla oli tämä mahdollisuus, monella ei. – Tämä maa on kattomassa tilassa. Olen huolissani seurannut, mitä tulee todeksi paikallisella alueellisella tasolla ja miten yksittäiset, apua tarvitsevat ihmiset ovat heitteillä. Tarkoitan nyt esimerkiksi vammaispalvelulain mukaisia kyytipalveluja, taksitoiminnan hajottamista ja Siun Soten taakse menemistä. ”Ei voida vaikuttaa!” Ei näin.

   • Matti Pelkko

    Nyt näyttisi siltä, että hallitus on perumassa tuon ikäsyrjinnän: https://www.uusisuomi.fi/kotimaa/253003-hallitus-peruu-kaavaillun-lakimuutoksen-alle-30-vuotiaille-jari-lindstrom-varmasti

    En edes jaksa laskea monesko peruttu asia tämä on tämän hallituksen aloitteista.

  • Arto Koski

   Säädetään sitten laki, jonka mukaan kaikille työmatkansa jalkaisin tekeville annetaan 5% verohuojennus.

  • Anne Kaarina Keronen

   Joni Seppälä, olen erittäin huolestunut tässä maassa monesta asiasta ja laittomuuksista. Nyt, kun luen kommenttejasi, olen äärimmäisen huolestunut siitä, että koulutuksesta ja tutkimuksesta leikataan kaikilla tasoilla. Tämä lienee oikeistopopulistien ja hallituksen tavoite: tuotetaan ”pönttöpäitä”, joilla keinoilla ihmisillä ei ole vaaleanpunaisintakaan aavistusta tieteestä, tutkimuksesta tai käytännöllisistä sovellutuksista – ei kriittisen ja analysoivan taidon hivenestäkään. Olen todella huolestunut, jopa kauhuissani, mitä Suomessa, Euroopassa ja maailmassa tapahtuu.

   • Nimetön

    Tulee jotenkin mieleen, että vanhaa saa narrata, ei vaivaista. Ja että vaivaisen, joka kaiken kokee, juuri pitäisi laittaa rahan jakoon, eikä autuasta, jolle puolestaan kallistuu ns. ilojuomien ts. jakaminen.

    • Nimetön

     ..sanomatta etteikö vanhakin voisi olla vaivainen.

     • Nimetön

      ..tai se, jolla on vaivoja, myös autuas. Jotka eroaa vain siinä, että autuas viisastuu toisen vahingosta, vaivainen omastaan.

      • Nimetön

       ..ajallaan, tarkoitan.

 4. Ola

  Jutussa herätti huomiota juuri tämä kuntouttavan työtoiminnan käsittely aivan kuin se olisi normaali käytäntö työttömän henkilön ”aktivoimikseksi”. Ei mitään selitystä toiminnan luonteesta tai niistä perusteista joilla työttömiä voidaan tähän orjatyön kaltaiseen rangaistukseen määrätä. Kulukorvaus sentään muistettiin mainita ja laskeskeltiin jopa tuntipalkkaa tälle vanhusten hoitoon määrätylle henkilölle joka hieman hämmentyneesti totesi että ”palkka” voisi olla vähän suurempikin. Kaiken kaikkiaan taas kerran asiantuntematonta ja luokatonta uutisointia Yleltä.

  • stunned

   Oli pieni yllätys, että juuri Tulikukka de Fresnes kirjoittajana artikkelissa, jossa kaikki menee iloisesti sekaisin ja olennaisimmasta ei puhuta mitään: kunta säästää lähettämällä saaren mummon kuntouttavaan. Yle on nykyään usein varsinainen puusilmä.

   Huomattavaa myös, että juuri tätä Ylen artikkelia artikkelia ei voi kommentoida. Olettaisin, että ounastelivat liian suurta vastalauseiden määrää.

   Samaan aikaan uutisoidaan sopivasti kuin tilattuna persuille nousevaa kannatusta: ”vanhat kannattajat palaavat h-a:n puolueeseen”. Eikö mitään opittu viime kerrasta, kun jytkyläiset huijasivat ja söivät kaikki lupauksensa. Kuinka moni duunari pistää päänsä silmukkaan uudestaan. Medialle persuilla ei ole muuta käyttöä kuin tasapainottaa SDP:n kannatusta juuri kun Rinteellä on ollut hiukan nostetta.

   • timo harju

    YLE on puhdisti ensin muutaman kriittisimmän ja kyvykkäimmän äänen. Loppuja voikin sitten hallita pelolla. Tämä potkujen pelko on uutta yhteiskuntatodellisuutta kaikilla tasoilla, mutta räikeimmin se tulee esille entisessä ns. joukkotiedotuksessa. On turvallisempaa antaa jonkun Lindströmin höpistä ”asetusten muuttamisen tavattomasta vaikeudesta” kuin nostaa mies haarukkaan ja kysyä, miten vastakkaiset leikkurilait saadaan vaivatta voimaan käden käänteessä.

    Lindström on tietysti pelkkä takin nappi Sipilän palttoossa. Palkka juoksee vielä muutaman ajan ja yhdistetty oikeus- ja työministeri siirtyy ainutkertaisena historiaan

   • stunned

    Nyt Ylellä ”h-a istuu rahakasan päällä” ja ”persuista kova luu ensi vaaleihin”. Jossain on päätetty, että Rinne ei ole pääministeri ja SDP jää hallitusvastuun ulkopuolelle. Kuinka ihanan läpinäkyvää.

    Mielipiteiden muokkausta veronmaksajien varoilla.

    • Lea Bäckman

     Tämä kesäkuun 2018 ”mielipidemittaus” on näköjään teetetty Taloustutkimus Oy:llä, jonka omistaa Kokoomuksen kansanedustaja Eero Lehti. Hehheh! Repikää siitä! 😉

     Missään muussa sivistysvaltiossa ei tärkeimpiä poliittisia kyselytutkimuksia tilata yksityisiltä firmoilta, joiden pääasiallinen tehtävä on tuottaa taloudellista voittoa omistajilleen.

     Galluptutkimuksen tulee täyttää puolueettomuusvaatimukset, joten tutkimuksen voi tehdä uskottavasti ainoastaan esim. yliopisto tai muu puolueeton laitos, jolla on käytössään tieteellisen tutkimuksen edellyttämät resurssit.

     Kuka tahansa voi perustaa minkälaisen hämäräfirman tahansa, ja myydä räätälöityjä tuotteitaan, jos vain maksaja löytyy. Mutta Yle, joka Taloustutkimukselta tuotteita tilaa, on meidän veronmaksajien rahoittama laitos. Meillä on Ylen omistajina oikeus ja velvollisuus vaatia laatua, uskottavuutta ja rehellistä tiedotustoimintaa yleisradioyhtiöltämme. Lisäksi haluamme nähtäville summan, joka Tallustutkimukselle tilaustyöstä maksettiin.

     • Illu

      Helsingin Sanomat on nykyisin keskustapuolueen pää-äänenkannattaja ja Yle perussuomalaisten.

      • Eino

       Unohditko mainita merkittävimmän?

       • Illu

        Kepun ja kokkareiden linjassa ei ole tällä hetkellä merkittävää eroa, molemmat haluavat verovarat yksityiseen haltuun. Pienet ideologiset erot ovat näennäisiä, toimittajien luomia. Suurta linjaa henkilöi pääministeri ja HS:n poliittinen uutisointi pyörii henkilöiden ympärillä.

     • Timo Harju

      Laatu, uskottavuus ja rehellinen tiedotustoiminta? Kunnia ja omatunto? Mistähän nekin tähän hätään hankkii?

      Ylen toiminta on viime vuosina ollut kuin DDR:ssä, jossa särähtelevä kovaääninen aution torin laidassa opetti kansalaisille virallista tapaa ajatella.

      Neljässä vuodessa työttömyys on lakannut olemasta taloussuhdanteiden, koulutuksen, robotiikan ja yleensäkin teknologisen kehityksen luoma yhteiskunnallinen vitsaus. Se on muuttunut laiskuudesta ja velttoudesta johtuvaksi yksilötason ongelmaksi, joka katoaa hallituksen uhkauksilla ja rangaistuksilla. Tämän kaiken, ja Skeitti-Juuso esimerkein todistetun ja vahvistetun totuuden on keskittynyt media suomalaisille Ylen yhtään vastustelematta syöttänyt.

      Kertokaapa, miten tämä eroaa DDR:n toritiedotuksesta.

  • Kimmo Paaso

   Ja nämä toimittajat, joita on eri yhteyksissä katsojien, kuulijoiden ja ”asiantuntijoiden” toimesta usein kritisoitu juuri asiantuntemattomuudesta ja faktojen tarkistamatta jättämisestä, eivät ole tietääkseni kertaakaan vastanneet kritiikkiin. Vastaisikohan ne puhelimessa, jos soittaisi ja kysyisi? Vastaus siihen on ei.

   • Nimetön

    Vaikka sanoin tämän jo toiselle, ”Voi ihme ja kumma”-sivulle, niin kuulostaa siltä kuin tuo kertoisi siitä, että tarkoitus pyhittää keinot, mutta joka ei ole työkunta.

 5. Arska

  Kun pää on avattu näille laittomuuksille ja kepillä on koitettu ettei kukaan ärähdä suuremmin niin seuraavaksi laajennetaan näitä laittomuuksia muillekin elämän aloille kuten SOTE:n myötä terveydenhuoltoon missä jätetään aivan varmasti paljon ihmisiä heitteille terveydenhoidossa…levitellään vaan käsiä ja kehoitetaan valittamaan jollekin taholle joka itse vieläpä päättää näistä asioista ja siis kyseinen taho sitten arvostelee omia päätöksiään, ”Vaikea kuvitella että mitenkähän valituksessa käy”.

  Mielestäni koko Suomi on laittomuuden tilassa aina hallitusta myöten siellä ei ole yhtäkään ääntä vaaleissa saanut Siniset puolue joka koplattiin mukaan vain että hallitus pysyy väkisin pystyssä ja jälki on sen mukaista.

  Tässä on jo perussyy miksi Suomi on laittomassa tilassa jossa laiton hallitus tekee laittomia päätöksiä, uskomatonta mutta totta. Only for Funland

  • M.M.X.X.

   ”Kun pää on avattu näille laittomuuksille ja kepillä on koitettu ettei kukaan ärähdä suuremmin niin…”

   Sorry vaan, mutta laittomuuksia on ollut vuosikymmeniä , ei ainoastaan tämän hallituksen aikana. Kunnissa tttukihakemukset määräjat venyneet milloin mitenkin, terveydenhuollon asiakasmaksujen ei tarvitsi mennä ulosottoon, eikä kenenkään vähävaraisen tarvitsisi joutua velkakierteeseen välttämättömien terveydenhuollon maksujen takia-jos lakia haluttaisiin noudattaa tai vaadittaisiin noudattamaan.

   Toimeentulotuen siirtäminen Kelaan ei edelleenkään poistanut ongelmia ja ihmisten maksuongelmat asiakasmaksujen suhteen jatkuvat edelleen. Tässä vain muutama esimerkki.

   Kukaan ei ole vaan ollut riittävän kiinnostunut asian korjaamisesta, ei paikallis- eikä valtakunnan politiikassa eikä kansalaisilta tullut paine riitä. Ei riitä myöskaa OECD maiden tai EU neuvoston huomautukset. Vaikuttaa siltä että nyt ollaan siinä kehityksen vaiheessa että enää ei edes muodollisesti välitetä pitää yllä laillisuuden vaatimusta.

   • timo harju

    ” Vaikuttaa siltä että nyt ollaan siinä kehityksen vaiheessa että enää ei edes muodollisesti välitetä pitää yllä laillisuuden vaatimusta”.

    Naulan kantaan!

   • Arska

    Kyllä näin on, annoin vain oman mielipiteeni jossa keskiössä onkin nämä nykyisen hallituksen törkeät uudet päätökset ja tökeröt ristiriitaisuudet.

    Tottakai tiedetään kaikki muutkin vuosikymmenien takaiset törkeydet joita ei haluta koskaan oikaista mutta nyt halusin tuoda esille päivänpolttavat asiat korostaen nykyisen tilanteen joka on jo täysin mahdoton ja törkeydessään ihan omaa luokkaansa.

    Mielestäni Suomessa on ollut laiton tila jo vuosikymmeniä ja nyt MC Hallitus vie vain törkeydet potenssiin kolme verrattuna vaikkapa aikaisempiin hallituksiin.

  • Anne Kaarina Keronen

   Arska, olen samaa mieltä kanssasi. – Tämä meno on kammottavaa!

   • Nimetön

    Kepissä on kaksi päätä. Ei lakeja ole ilman laittomuutta.

 6. Tyhmyyden ylistys

  Suomessa työmarkkinat on tuhottu täydellisesti. Normaali palkkatyö on poikkeus, sen sijaan otetaan palkattomia harjoittelijoita, tehdään nollatuntisopimuksia, pidetään puoli vuotta koeajalla ja vaihdetaan toinen halpatyöntekijä tilalle, aktivoidaan, kuntoutetaan, palkkatuetaan, teetetään töitä 9 eurolla/päivä. Ja kaikkea muuta paitsi maksetaan palkkaa.

  Tämä olisi surkuhupaisaa, ellei kyse olisi näin vakavasta asiasta. Miten voi olla tällaisia tomppeleita päättämässä asioista vuosikymmenestä toiseen? Nykyinen hallitus on toki pahin tähänastisista, mutta ei edellistenkään touhuissa ole mitään kehumista. Lainsäädäntö on ala-arvoista paskaa sanon minä.

  Nykynuoret ovat tottuneet siihen, että heitä kustaan linssiin mennen tullen. Mitähän nämä ilmaistyölakeja rustaavat pösilöt kuvittelevat työmoraalille tapahtuvan, kun nuoret vanhenevat ja tajuavat homman jujun? Kuka maksaa eläkkeet? Tämän mätäpaiseen puhkaisemiseksi maahan tarvittaisiin työväenpuolue, mutta sellaista valitettavasti ei ole. Yksikään nykyisistä puolueista ei ole tehnyt yhtään mitään asioiden viemiseksi oikeaan suuntaan, vaan päinvastoin jokainen vuorollaan lisää oman typeryytensä jo ennestään tuhottuun työmarkkinalainsäädäntöön.

  Mitä tekevät ammattiliitot? Eivät yhtään mitään.

  Perustuslaista tai mistään muustakaan laista viis veisataan, kun lakien rikkomisesta ei seuraa mitään.

  Voi tyhmyyden ylistys.

 7. Xx

  Ihmistä rangaistaan siitä, että hän sairastuu. Tuon ihmisen vika ei ole se, että eläkevakuutusyhtiössä muutellaan vakavat diagnoosit mitättömiksi, eläkkeet evätään ja ihminen joutuu työkyvyttömänä työttömänä aktiivimallin kuritukseen ja muiden hyväksikäyttämiksi kuntouttavaan pakkotyöhön. Sairaan ihmisen paikka on huolehtia terveydestään ja levätä eikä olla kyykytettävänä.
  Eläkevakuutusyhtiössä tehdään kaikki, ettei eläkettä tarvitse maksaa ja diagnoosit muutellaan näkemättä. Eläkkeen hakijan pitää olla tosi skarppina ja hakea itselleen apua ihan oikeusavusta lähtien pystyäkseen taistelemaan oikeuksiensa puolesta.

  • Työsuhde-etuna astma

   Ei tarvitse työkyvyn mennä edes kokonaan että joutuu sitä mustaa listaa vielä mustelmalle listalle ja automaattileikkuriin aina kun se vaan on mahdollista. Etenkin jos sairastuminen johtuu työn olosuhteista. Silloin olet automaattisesti hylkiö ja pahantekijä, kun olet pahaa pahuuttasi mennyt sairastumaan ja aiheuttanut ongelmia (julkisen puolen) työnantajalle.
   Samaan aikaan kehutaan, miten ammattitautien määrä laskee hienosti ( = myönteisiä päätöksiä ei tehdä vaan musta väännetään valkoiseksi copypastella päätöksestä toiseen siirretyin hylkäysperustein vakuutusoikeutta myöten – ja sen päätöksistähän ei enää voi valittaa).

   Osatyökykyisellä olisi periaatteessa mahdollisuus olla hallituksen vaatimalla tavalla ”aktiivinen”, mutta kuka työnantaja huolii – edes siksi 18 tunniksi – puolikuntoisen (sairaslomariskissä olevan) työntekijän?
   Kuntouttava työtoiminta on suoranainen vitsi, ja oikeaan kuntoutukseen pääsy vähemmän todennäköistä kuin lottovoitto.

   Kunnollisiin muuntokoulutuksiin on myös vaikea päästä, eikä olisi järkeäkään uudelleenkouluttaa henkilöä, jolla sekä iän että kunnon puolesta on melko pieni työpanos annettavana. Höpöhöpökoulutuksetkin ovat täynnä, eikä osallistujaa oteta jos erehtyy kyselemään järjestäjiltä miten osallistuminen terveysongelmien puolesta järjestyisi. Etäosallistumisen noille käsipäivää -kursseille pitäisi olla aina mahdollista, se säästäisi myös yhteiskunnan varoja kun ei tarvitsisi järjestää kalliita kyydityksiä syrjäkyliltä. Jos siis tätä leikkurimallia jääräpäisesti pidetään yllä.

   • Tiedän kokemuksesta miten uskomatonta

    Eläkevakuutusyhtiössä kyetään kyllä kaikkeen härskiyteen ja kirjoittamaan mustat valkeaksi ettei tarvitse eläkkeitä maksaa. Siellä ei välitetä oikeudesta ja totuudesta tai siitä miten epäoikeudenmukaisuus rikkoo lisää sairaita ihmisiä. Telkistä minä itse sain oikeutta, joka muutti eläkevakuutusfirman päätöksen toiseksi. Mutta se on pieni prosentti, joka jaksaa ja onnistuu muutoksenhaussa.

 8. Sauli

  Luin tuon Ylen jutun ja kiinnitin myös huomiota Erikssonin tarinaan jossa hän kertoo tekevänsä työtä josta toivoisi saavansa palkkaa, mutta ei saa. Luulen että Eriksson on aika tyypillinen tapaus, liian ”kiltti” kuten minäkin asettuakseen viranomaisia vastaan ja vaatiakseen asiallista lakiin, ei mielivaltaan perustuvaa kohtelua. Se että hän kokee saavansa ”pakkotyöstä” itselleen hyötyä valitettavasti mahdollistaa sen että viranomaiset voivat jatkaa kyseenalaista toimintaansa.

  Olen itse Erikssonin tilanteessa, käynyt erilaisilla kursseilla, työkokeiluissa, koulutuksissa, opiskellut uuden ammatin ja sairastunut masennukseen. Kun ikää on lasissa 50 ja risat, oppiminen, sopeutuminen ja yleensä jaksaminen ole aivan parikymppisen tasolla. En jaksa väittää että tilanteeni olisi yhteiskunnan, viranomaisten tai Lindströmin syytä, mutta aivan selvää on, ettei Aktiivimalli 1 ja 2 kohtele kaikkia työttömiä tasa-arvoisella tavalla mikä pitäisi olla lakien aivan perus edellytys. Kuntouttava työtoiminta saattaa tietysti olla joidenkin kohdalla ihan hyväkin vaihtoehto mutta siihen osallistuminen ei pitäisi perustua toimeentulon menettämisen uhalla tehtävään pakottamiseen. Eihän ketään voida pakottaa suostumaan mihinkään hoitotoimenpiteisiin miksi kuntouttava työtoiminta olisi poikkeus. Olen ollut itse työkokeilussa jossa osa oli kuntouttavassa työtoiminnassa ja itseäni lähinnä vei alaspäin nähdä oma tulevaisuuteni heissä. Pahoin pelkään että kerran tuohon kurimukseen jouduttuaan, suunta on vain alaspäin, aivan kuten tilastotkin osoittavat.

  ”Työ- ja elinkeinoministeriön uusimmasta, vuoden 2014 tilastosta selviää, että kuntouttavaan työtoimintaan osallistuneista ihmisistä on työllistynyt kaksi prosenttia”. Kaksi prosenttia on hävyttömän huono luku ja pitäisi olla jo selvää, että mallissa on jotain vialla. Yksi syy on tietysti se, että kuntouttavalla työtoiminnalla korvataan palkkatyötä, kuten Erikssonin tapauksessa. Jo 6- 9 euron tuntipalkka nostaisi pitkäaikaistyöttömän ylös paarialuokasta palkkatyötä tekevien kastiin. Ministerit eivät voi ymmärtää palkan merkitystä, joka on paljon enemmän kuin mitä se euromääräisesti on. Varsinkin vanhemmalle väelle yhteiskunnan varoilla eläminen on sietämätön ajatus, ainakin minulle on.

  • Nimetön

   Ei rahasta ole muuhun kuin velan maksuun. Mutta ei kai yhteiskunnan varoilla eläminen kerro muusta kuin yhteiselosta.

 9. Anonymous

  Mutta kun siellä lukee ”ilman hyväksyttävää perustetta”, niin säädös on aivan tyhjänpäiväinen. Aina löytyy hyväksyttävä peruste.

  Jostain on mm. löytynyt hyväksyttävä peruste sille, että yli 40-vuotiaat joutuvat ensiasunnostaan maksamaan varainsiirtoveron. Kun ottaa huomioon asuntojen hintojen nousun ja koko ajan nousevan omarahoitusosuuden, niin pk-seudulla ei ole harvinaista oman asunnon ostaminen ”yli-ikäisenä”, josta ilosta saa maksaa muutaman tonnin ylimääräistä.

  • Turha lauseke

   Hyväksyttävä peruste on löytynyt myös sille, että 1960-luvulla syntyneiltä kerättiin työeläkemaksut täysmääräisenä, mutta työeläke alkoi kertyä vasta 24 ikävuoden jälkeen. Kaikki siihen asti kerätyt maksut menevät muiden taskuun.

   Perustuslaissa on siis tyhjänpäiväinen lauseke jota rikotaan koko ajan niin paljon kuin ehditään.

   • Rotvalli

    Jep. Minultakin, 16-vuotiaana täyspäiväisessä vakityössä aloittaneena katosi n. 7 vuoden työeläkemaksujen tuottama eläkeosuus.

    • Viis perustuslaista

     Kyllä. Jos olet syntynyt myöhemmin, 70-luvulla (kuka tietää tarkan vuoden) tai sen jälkeen, kaikki tehdyt työt otetaan huomioon eläkettä laskiessa.

     50-luvulla syntyneet taas saavat kompensaation alempien eläkeikien muodossa.

     60-luvulla syntyneille kertyy tehdystä työstä vähiten eläkettä, eikä asialle ole taatusti mitään ”hyväksyttävää” perustetta. Tämä jos joku on perustuslain vastaista, mutta perustuslakiahan ei tarvitse tässä maassa noudattaa.

     • Jarmo Nikumaa

      Eipä se -79 syntyneillekään koko työurasta eläkettä kerry. Vasta 2005 lähtien eläkettä alle 23-v:nä, mutta yli 18-v, tehty työ alkoi kerryttää eläkettä. Ei takautuvuutta.

      • Ikäsyrjintää räikeimmillään

       Kyllä, totta, 70-luvullakin syntyneet ovat vielä väliinputoajia. 1982 vuoden jälkeen syntyneillä tilanne on parempi, ja 1987 syntyneille eläke karttuu kuten kuuluukin.

       Vanhemmpille ikäpolville alle 24-vuotiaana tehty ”vääryys” korjattiin parempana eläkekarttumana viimeisinä vuosina, kuten alta voi laskeskella. He myös pääsääntöisesti pääsivät eläkkeelle paljon aikaisemmin jos halusivat.

       60-luvulla syntyneet ja sen jälkeen syntyneet eivät tästä pääse nauttimaan, vaan ottavat takkiin joka suunnasta. Karttuma on pieni, eläkeikä nousee koko ajan, alle 24-vuotiaana tehtyä työtä ei huomioida.

       Olettaen tietysti, että saa työskennellä loppuun asti. Tässä suoritetaan sellaista vääryyttä iän perusteella, ettei pahemmasta väliä. Sellaista matematiikkaa ei olekaan, millä asian voisi perustella.

       https://www.tyoelake.fi/paljonko-saan-elaketta/

       Nuoremmat sukupolvet

       Sinulle kertyi eläkettä vuosina 2005–2016

       1,5 % vuosiansiosta 18–52-vuotiaana
       1,9 % vuosiansiosta 53–62-vuotiaana
       4,5 % vuosiansiosta 63–67-vuotiaana.

       Vuoden 2004 loppuun saakka

       1,5 % ennen 60 vuoden iän täyttämisvuotta
       2,5 % 60 vuoden iän täyttämisvuoden alusta.

 10. Jarmo Martikainen

  Mikään viranomaista taho ei välitä kuntien tai yritysten väärinkäytöksistä tai lain rikkomisesta, kun kysymyksessä on työttömät työnhakijat. Mikään taho ei valvo ottaako jokin yritys ilmaisen orjan 6kk työkokeiluun, jonka jälkeen ilmoitetaan, että ei yritykseltä kokeilun lopuksi palkkatöitä löydy, kun seuraava hyväksikäytettävä orja on jo rekrytoitu samaan sirkukseen, jolla ei ole loppua. Kunnat toimivat aivan samalla tavalla, ainoistaan nimi on eri: kuntouttava työtoiminta. Ei voi muuta kuin ihmetelellä, miten on mahdollista, että työnteosta on tullut hyväntekeväisyyttä ja tiettyjen ihmisten hyväksikäytöstä on tullut normi, jota ei tuomita mediassa.

  Työttömiltä puuttuu edunvalvontajärjestö, joka puolustaisi työttömien oikeuksia ja pitäisi melua epäkohdista, jota työtön päivittäin kohtaa. Valitettavasti edunvalvontajärjestöä ei ole olemassa, joten työttömiä on helppo kyykyttää ja käyttää hyväksi ilman, että se ketään haittaa, jos ja kun sitä joudu itse kokemaan.

  Maan hallituksella ja työministerillä ei ole poliittinen tahtoa myöntää aktiivimalli 1 on täysi susi ja siksi korjauksia lakiin ei ole luvassa. Lakia on yhtä helppo muuttaa kuin säätääkin, jos sitä kuuluisaa poliittista tahtoa löytyisi edes himpun verran, tosin silloin argumentit aktiivimalli 2 puolesta ontuisivat entisestään ja karenssit jäisi antamatta.

  • StillSearching

   On itse asiassa ihmeellistä että työttömät eivät ole järjestäytyneet. Kommenttisi loi uuden mahdollisuuden tulevaisuutta ajatellen.

   ns. Kansalaisoppositio olisi mielestäni kokeilemisen arvoinen mahdollisuus tähän politiikan mädänneisyyteen.
   ”Kun kansalaisista on tehty vain hallinnan kohde, olisi ehkä parempi järjestäytyä suoraan oppositioksi eikä kansanliikkeeksi?

   Miksi lainsäädännön rinnalla ei tehtäisi järjestyneesti säätelypurkua poistamaan tarpeetonta säädösvaltaa?”

   https://www.itsenaisyys.com/single-post/2017/11/17/Länsi-ja-hallittujen-kansalaisoppositio

 11. Maarit Korhonen

  Mielenkiintoinen tarina kerrottavaksi täältä eteläsuomesta viime ja tältä viikolta, kaveri on sairiksella ollut silmästään pitkään ja jonottaa siitä leikkaukseen, joka ilmeisesti heinäkuussa, ehkä.

  Te-keskuksen työvoimaneuvoja soittelee, että sinut pitäisi saada ”johonkin”, kaveri vastaa, että jonottaa leikkaukseen! Ei kelpaa, aktivointia pitää saada jollakin tapaa, ettei leikkuri iske!

  Kaveri ehdottaa ”kuntouttavaa työtoimintaa” eli uimalan jumppa-ja uimaryhmää, joka voidaan suorittaa kuntouttavana työtoimintana kerran viikossa maanantaisin 2 h uimalassa. Työkkärin kaveri sanoo, että ei käy, se ei ole kuntouttavaa, pitää olla jotain yritystoimintaa sen ja sen verran tunteja, työtä sen ja sen verran ja latonut tämän aktivoimislitanian, jota kaikki ovat lukeneet mediasta kyllästymiseen saakka, ainakin työttömät!

  Kaveri kertoo, että työvoiman palvelukeskus tekee kuntouttavan sopimuksia tässä asiassa, hän tietää, että näin kaupungissamme on toimittu jo monta vuotta. Työkkärin innokas kaveri lupaa hankkia hänelle ajan työvoiman palvelukeskukseen ja inttää edelleen, ettei moinen sopimus ole mahdollista!

  Kaverini marssii itse työvoiman palvelukeskukseen ja ehdottaa sopimusta odottaessaan leikkausaikaa sairaalaan, mainiten samalla, ettei paikallisessa te-keskuksessa virkailija tiedä, että tällaisen sopimuksen voi tehdä. Palvelukeskuksen neiti jää suu auki ja kysyy, että miksi ei muka voi? No niin siellä kaveri väitti!

  Te-keskuksen virkailijat eivät siis vieläkään tiedä, mitkä kaikki asiat kuuluvat kuntouttavan työtoiminnan piiriin ja mitkä toimenpiteet hyväksytään aktivointiin! Ihmisiä hyppyytetään edelleen viranomaiselta toiselle pelkästään tietämättömyyttään. Asiakkaat itse siis tietävät jo paremmin.

  Nämä kaksi organisaatiota ”kilpailevat” keskenään asiakkaista, palvelukeskus räätälöi sosiaalisin perustein näitä kuntouttavia palveluita.

  Aivan eri asia on sitten se, että onko järkeenkäypää silmäleikkaukseen menevän edes mennä pullikoimaan klooriveteen ”kuntouttavana”. Jos nyt edes opeteltaisiin erottelemaan sairaat ja kuntoutettavat keskenään.

 12. Pera

  ”Yhtä akkaa roudataan täällä kuntouttavan työtoiminnan nimissä”
  https://yle.fi/uutiset/3-10278261

  Jos jutun henkilö menettäisi työttömyysturvansa kieltäytyessään kuntouttavasta, niin jutun kuvan mökki tulisi myydä pois ennen kuin hän saisi toimeentulotukea. Toki jos hänellä on varoja elää ilman toimeentulotukea, niin mökki säilyy. Monelle liki eläkeläiselle kuitenkin kuntouttava saattaa olla pelastus, johon menemällä välttää omaisuuden myymisen.

  • M.M.X.X.

   Siis PERA miksi kuvan mökki pitäisi myydä pois ennen kuin E saisi toimeentulotukea ? Kyseinen henkilö asuu saaressa ja toimeentulotukea saa vaikka on omistusasunto.

   • Pera

    Oletan, että mökki on vapaa-ajan asunto.

    • M.M.X.X.

     Lue linkittämäsi artikkeli niin ei tarvitse olettaa.

 13. Isoäiti

  Ikään, sukupuoleen, työtilanteeseen tai vaikka siviilisäätyyn tuijottaminen on ihmisten ajattelussa saanut jo merkilliset mittasuhteet. Luin taannoin työnantajille tehdystä kyselystä, jossa halutuin työntekijä oli 35-45-vuotias jo työssä oleva henkilö. Vilkaisin tilastokeskuksen sivuilta, että kyseiseen ikäryhmään kuuluvia kansalaisia on 509 900 henkilöä.

  Kun edellä mainitusta luvusta vähennetään työkyvyttömät ja työttömät, yrittäjät sekä muualla maailmalla asuvat, niin määrä putoaa aikamoisesti. Mikäli aletaan vielä karsia, että pitää olla tiettyä sukupuolta, tietty siviilisääty, tietty asuinpaikka ja vielä tietty äidinkieli, etninen tausta tai lapsiluku – ei ole ihme, että jotkin työnantajat valittavat työvoimapulaa. Tuota ikäryhmää kun ei voida enää kotoperäisesti kasvattaa. Se olisi pitänyt tehdä 35-45-vuotta sitten.

  Hallituksen rustaamat lait vain vahvistavat tätä ajattelua, että ainoastaan tarkoin segmentoituun ryhmään sopivat ovat kelvollisia ja muut ongelma. Lopputulos tällaisesta ajattelusta on, että tämä maa on täynnä pelkkiä ongelmatapauksia. Enää puuttuu, että heille tehdään se, mitä tehtäisiin yrityksessä huonosti myyville tuotteille – ne poistetaan valikoimasta.

  • stunned

   Työvoimapula on keinotekoista. Työvoiman tarveharkinta kolmansista maista (EU:n ulkopuolelta) halutaan vapauttaa.

   Kuvaavaa on, että jo nyt on pikakaista työluville asiantuntijatehtäviin, mutta ehtona on vähintään 3000 euron kuukausipalkka. Ilmeisesti bulkkikoodaritkin halutaan tuottaa halvalla jostain muualta kuin Suomesta tai EU:sta.

   • StillSearching

    Työvoimapulan luominen yhteiskuntaan kuuluu kapitalismin perusajatukseen. Sillä luodaan illuusio, että kaikki kilpailevat samoista työpaikoista ja näin saadaan työntekijät pysymään työsuhteissa pidempään, pystytään alentamaan palkkoja jne.
    Alamäki Suomessa alkoi kun kokoomus pääsi valtaan – 80 luvun lopussa.

    • Nimetön

     Minkä matkassa voittaa, sen voimassa häviää. Niin kuin on myös toisinkin päin.

 14. Hilkka Kotkamaa

  Lopetetaan ikääntyneiden ( yli50), maahanmuuttajien ja naisten syrjiminen, niin kyllä työntekijöitä löytyy. Ja tulevaisuuskin on taattu, jos lopetetaan koulutuslaikkaukset ja sijoitetaan lisärahaa koulutukseen ja tutkimukseen.

 15. Jari Laihia

  On taidettu korvata tuo jämäköityminen uudella mantralla, ”elämänhallinnan parantaminen”. Pistänpä tähän pätkän omasta ”aktivointisuunnitelmastani”, joka on laadittu toukokuussa 2018: ”Hakeudun kuntouttavaan työtoimintaan elämänhallintani ja työllistymiseni parantamiseksi.” Melko pitkään koetin vängätä, että tuo ”elmänhallinnan parantaminen” on poistettava aktivointisuunnitelmasta täysin tarpeettomana ja loukkaavana. Kuten näette, ei onnistunut. Tosin sain nuo byrokraatit niin väsytettyä tuolla vänkäämiselläni, että sain ajettua läpi toisen, itselleni tärkeämmän asian.

  • M.M.X.X.

   On se mielenkiintoista että normikuva pitkäaikaistyöttömästä on kaljaa kittaava sohvaperuna. Unohtuu että moni iäkkäämpi pitkäaikaistyötön on työtön vain ikäsyrjinnän vuoksi ja takana voi olla 25 vuoden työura kuten YLen jutun E.Eriksonilla.
   Lisäksi unohtuu että moni pitkäaikais työtön tuskin tarvitsee elämänhallinta kursseja koska joutuu ja on oppinut tulemaan toimeen pienellä rahalla. Tiedän monen ikääntyneen työttömän toimivan hektisessä työelämässä taistelevien lastensa lapsien päivähoidossa, harrastuksiin viemisessä, siivoamisessa,pyykinpesussa,autonkorjauksessa,remontoinnissa tai muussa hyödyllisessä toiminnassa josta ei palkkkaa tule.
   Moni työtön toimii myös iäkkäiden vanhempiensa apuna tai aivan palkattomana omaishoitajana. Tällaisesta toiminnasta on taloudellista ja hyvinvoitihyötyä koko yhteiskunnalle. Se hyöty kuitenkin vähenee jos velvoitetaan ns. pilipali-kursseille jossa hyötyjä on ainoastaan kurssinjärjestäjä tai konsultti. Lisäksi työtön lytätään jo alku haastattelussa näillä elämänhallinnanpuutos ohjelmilla, CV sulkeisilla tai holhoavalla asenteella.

   Ilmeisesti on viranomaisille ja poliitikoille aivan käsittämätöntä että työtön voisi kärsiä työttömyydestä, hyödyttömyyden tunteesta tms ja pyrkisi hakemaan korvaavaa toimintaa ja yhteisöllisyyttä aivan omaehtoisesti.

   • Nina

    Kansalaisten yhteisöllisyys – sehän vasta mörkö ja uhka onkin vallanpitäjille!

    • M.M.X.X.

     En nyt oikein ymmärrä kuinka palkaton omaishoitajuus tai lähipiirin auttaminen ilmaiseksi ja samalla itsensä hyödylliseksi tunteminen olisi uhka vallanpitäjille ?
     Tästä ajatuksesta on pitkä matka barrikadeille suomalaisessa yhteiskunnassa ja sielunmaisemassa.
     Sen sijaan säästöt ylirasitetulla sote sektorilla ovat miljardiluokkaa.

  • Ulla Vehaluoto

   Tuo teksti ”Hakeudun kuntouttavaan työtoimintaan elämänhallintani ja työllistymiseni parantamiseksi” tulee automaattisesti tietokoneelta, eikä virkailija voi sitä muuttaa.

   Työvoimavirkailijat tai mikä heidän nimikkeensä onkaan, on alennettu pelkäksi koneen jatkeeksi. Heidän tehtävänsä on toteuttaa tietokoneeseen valmiiksi ohjelmoidut lauseet painamalla jotakin nappulaa.

   Jos he osaavat ajatella, he huomaavat oman työnsä hyödyttomyyden ja tajuavat, miten helppo heidät on korvata kokonaan tietokoneohjelmalla ja poistaa tiskin toiselle puolelle.

   • JKoski

    Tuo ”elämänhallintani parantamiseksi” tarkoittanee että sinun elämääsi hallitaankin nyt muiden toimesta koska työtön tms. Siihen ainakin kaikki nykyhallituksen (ja aikaisempienkin) toimet, puheet ja lainsäädäntö pyrkii.
    Eli sinä allekirjoitat paperin jossa luovutat elämäsi hallinnan viranomaisille tai vastaaville jotta sitä hallittaisiin paremmin.

 16. Jaani Kääpä

  Saku, toivottavasti näet tämän. Sinällään ei kuulu tähän, mutta liippaa tasa-arvon osalta ja työllistymisen osalta. Tiesitkö, että vammaiset ja muuten työkyvyttömyyseläkkeellä olevat on suljettu yhteiskunnan ulkopuolelle? Me emme voi saada opintotukea, opintolainaa tai aikuiskoulutuksen opintorahaa eläkkeen takia. Todellinen uudelleenkoulutus voisi palauttaa monet takaisin oikeaan työelämään.

 17. Jonis Lusis

  Suomi menee työttömyyden hoidossa kolmen parhaan joukkoon- jopa korkeammallekin..

  • Työsuhde-etuna astma

   Oli tulla kahvit nenän kautta ulos! 😂😂😂

  • Maija Aho

   Perustele!

 18. elm

  Hallituspohja muuttuu ensi vaalikaudella ja vaalikauden aikana otetaan perustulo. Maailma muuttuu, sen myötä. Suomesta tulee edelläkävijä, joka mahdollistaa ihmisten välisen tasa-arvon ja omaehtoisen yrittäjyyden ja työn hakemisen ja tekemisen tavalla, joka kunnioittaa jokaista. TE-palvelut ovat olemassa, mutta niiden pariin voivat omasta tahdostaan hakeutua ne, jotka työnhakuunsa apua tarvitsevat. Niitäkin on. Tämän jälkeen TE-virkailija räätälöi palvelun työnhakijan tarpeita ja tilannetta herkällä korvalla kuunnellen. Kustannuksissa säästetään kun palvelu kohdistetaan yksilöllisesti eikä kaikille. TE-toimiston työntekijän ammattitaidon ydin on sen jälkeen osata kuunnella asiakastaan samaan tapaan kuin asiakkaan palvelu toimii tällä hetkellä myös sairaaloissa.

  Tätä kohti.

  • Jonis Lusis

   Demarit vastustaa perustuloa ja ovat todennäköisesti hallitusvastuussa ensi kaudella.

   • StillSearching

    Ja tämän vuoksi demareita en voi äänestää.

   • elm

    Senhän voi laittaa demareille ehdoksi hallitukseen pääsemiseksi! Miksi ei?

    Mielestäni hyvä ajatus. Seuraavaan hallitukseen perustulon toteuttajat. Piste.

  • M.M.X.X.

   No ei oo tavoitteet korkealla ammattitaidon ydintä mitattaessa.

   • elm

    Sairaaloissa hoitotoimenpiteet tehdään yksilökohtaisesti – ei bulkkina kaikkea samaa jokaiselle sairaalassaolijalle.

    • Nimetön

     Perustulo kuulostaa hyvältä. Mutta ei lusikkaa voi jokaisen suun mukaan tehdä.

 19. Mm

  Meidän pitäisi auttaa heitä joilla on vaikeaa. Heitä jotka eivät pysty itseään puolustamaan. Kun on vakavasti sairas tai työtön, sitä ei pidä itseään minkään arvoisena. Meidän tehtävä on luoda heihin uskoa ja toivoa. Ei lannistaa…

 20. Lasse Sipilä

  Olisiko jollain tulevalla hallituksella tai eduskunnalla edes teoriassa mahdollisuutta tutkituttaa nämä nykyisen hallituksen lakien rikkomiset ja saattaa nämä päättäjät oikeuteen kantamaan vastuunsa?

 21. työtöntyötön

  ”Söderkullan palvelutalossa Elina Eriksson on valmistanut asukkaille välipalaa, ja alkaa pestä pyykkiä. Hän viihtyy työssä, mutta korvauksena saatu raha on tulonlähteenä olematon.”

  Onhan näitä vierestä kuultu ”miten mukavaa on kuin meillä on täällä tuo työkokeilija niin se helpottaa huomattavasti omaa työtä että kiitos vaan sulle työkokeilija x, toivottavasti saadaan seuraava kokeilija sinun lopetettuasi”. Tämän saattaa sanoa myös Söderkullan palvelutalon laitoshuoltaja/palveluvastaava.

 22. Tapani Isosaari

  Täytyy minunkin ottaa osaa tähän mielettömyyten kun kukaan muu ei ole tätä vielä kertonut. Nimittäin lomautetut ! Suoritin nimittäin 18h aktiivimallia niin kuin kunnon kansalaisen kuuluu. Mutta miten kävi, hankin 125€ ja työttömyyskorvaus väheni 134€. Lomautetuilla lasketaan laskennallisesti saatu tulo kuukausipalkaksi ja siitä vähennetään 300€ suojaosa, lopuista vähennetään päivärahaa. Saku vois vähän selventää tässä lomautettujenkin käytäntöä joka on ihän hanurista. Lomautettu ei voi kiertää lekkuria jos ei oikeesti työllisty. Nyt kyllä vituttaa ihan oikeesti.

 23. Rintsu

  ”Aktiivi” on sillai kivaa ja positiivista joten sitä tulee kannattaa.
  ”Passiivi” taas on semmoista köyhää luuserimeininkiä jota tulee vastustaa.
  Todellisuudella ei o mitään väliä kun mielikuvilla pelataan.

  Oma kolmen päivän kokemukseni ”kuntouttavasta” on se kun piti tehdä porras tai rappunen. Siis semmoinen jonka osaava timpuri tekee kahdessa tunnissa ja minä kolmessa. Sitä oltiin tehty kaks viikkoa kun tulin paikalle. Yks päivä odotettiin maalia, toinen päivä maalattiin viis minuuttia ja vahdittiin herkeämättä maalin kuivumista loppupäivä. Eikä kukaan osaava timpuri suostu tekemään porrasta jossa askelman tukipuu on parin päädystä läpiporatun ruuvin varassa. Mut valvonta oli kohdallaan. Kellokortin lisäksi päivän tärkein työ oli täyttää tuntilappu!
  Päivän toiseksi tärkein työ oli täyttää Metro-lehden sanaristikko. Siinä mulla yleensä menee melkein kaksi minuuttia joskus kolme. Kävi mielessä, että voisiko tämän hoitaa etätyönä? Jos Kela maksaa postimaksut niin ihan varmasti toimitan ratkaistun ristikon jokaisena arkipäivänä. Sudokut saa kaupan päälle.

  Kattelin pelleilyä kolme päivää. Neljäntenä vedin kännit ja puhalsin 2,4 niin sanottiin, että ei tartte tulla enää. Luojan kiitos.

  • Nimetön

   Ei välillä väliä, kunhan on välillä väliä.

 24. Seppo Juhani

  Ylen jutun virheet eivät johdu siitä, etteikö Yle tietäisi asian oikeaa laitaa. Yle jatkaa hallituksen linjalla.

  • Jonis Lusis

   Ylen antoa.

Kommentoi »

Comments are closed