Sossu-Tatun setä

Hallituksella ja sitä myötäilevällä medialla on ongelma. Ensi vaalikauden suurin uudistus tulee olemaan sosiaaliturvan kokonaisuudistus, ja nykyiset hallituspuolueet ovat linjanneet tulevaisuuden sosiaaliturvan  olevan vastikkeellista. Tukea saadakseen on tehtävä työtä.

Tämä ajatus ei kuitenkaan saa kovin laajaa kannatusta, sillä Britannian mallin jäljet hirvittävät. Yrittää kuitenkin pitää, sillä vastikkeellisesta tai peitellymmin osallistavasta sosiaaliturvasta on ainakin kokoomus puhunut jo vuosia. Niinpä sosiaaliturva pitää saada näyttämään ylenpalttiselta ja sitä saavat laiskolta ja työtä vieroksuvilta. Samalla kehutaan hallituksen saavutuksia työttömyyden vähentäjänä.

Siispä kerrotaan osatotuuksia ja vaietaan ikävistä asioista. Vaietaan vaikkapa siitä, että työllisyyden kasvusta ja työttömien näennäisestä vähenemisestä huolimatta toimeentulotuen saajien määrä kasvaa koko ajan.

(Kiitos Pekka Pasaselle tilastosta)

Tämän karun tilaston saisi hallitus selittää, mutta koska se ei sitä tee, niin minä selitän sen lyhyesti. Kyseessä on tilastokikkailun, aktiivimallin ja pätkätöistä maksettavien huonojen palkkojen yhdistelmästä johtuva tuen tarve. Tilastokikkailulla tunnin työtä tehneestä tehdään työllinen, aktiivimallin leikkurin viemää työmarkkintukea paikataan toimeentulotuella ja muutaman tunnin pätkätöillä ei tilastotyöllinen elä.

Kun faktat eivät riitä, niin otetaan fiktio avuksi. Eilen mainitsin Yhteisvastuukeräyksen ja Ilta-Sanomien kirjoituskilpailussa esille nostetun 55-vuotiaan pitkäaikaistyöttömän, jonka kirjoitus sai kunniamaininnan myönteisen hengen ja humoristisen näkökulman ansiosta.

Kirjoituskilpailussa piti kirjoittaa nälästä, mutta kunniamaininnan sai teksti, jonka mukaan toimeentulotukea saavalla ei ole eikä voi olla nälkä, ei ainakaan kirjoittajalla itsellään. Nälkää näkevät saavat syyttää itseään ja lopettaa kitinän.

Tekstissä on niin paljon asiavirheitä, että sen on pakko olla fiktiivinen. Kirjoittaja sanoo olleensa työtön vuodesta 2003 eli jo 15 vuotta. Ansiosidonnaisen jälkeen hän kertoo eläneensä peruspäivärahalla, asumistuella ja toimeentulotuella. Toisin kuin henkilö antaa ymmärtää, hän olisi tosimaailmassa siirtynyt peruspäivärahalta työmarkkinatuelle jo vuosia sitten. Sen lisäksi hänellä saattaisi olla mahdollisuus saada jonkin verran toimeentulokea. Missään tapauksessa hän ei elä toimeentulotuen varassa, jos saa työmarkkinatukea.

Noin kauan työmarkkinatuella ollut ja ilmeisen terve pitkäaikaistyötön olisi aikoja sitten päätynyt työvoimapoliittisiin toimenpiteisiin, ja hänet olisi sijoitettu kuntouttavaan työtoimintaan tekemään palkatonta työtä. Vaikka kuntouttava työtoiminta on lain mukaan tarkoitettu palkkatyöhön kykenemättömille, niin kaikkein halutuimpia ovat juuri kirjoittajan kaltaiset terveet ja työkykyiset. Heillä voi korvata parhaiten palkkatyönä tehtävää työtä.

Hän kertoo myös säästäneensä rahaa toimeentulotuesta erilaisiin hankintoihin. Tämä on käytännössä mahdotonta, sillä vaikka periaatteessa toimeentulotuesta voi säästää, niin oikeasti se ei onnistu. Pankkitilillä olevat rahat alentavat toimeentulotukea koko määrällään, ja jos rupeaa todistamaan säästäneensä kaiken toimeentulotuesta, niin asian selvittämisen ajaksi tukea alennetaan joka tapauksessa pankkitilillä olevien rahojen verran. Periaate on, että ensin syödään omat rahat ja vasta sitten voi saada viimesijaista tukea.

Ainoa keino säästää on huijata Kelaa säästämällä rahaa sukanvarteen. Huijaaminen ei liene kirjoittajalle vierasta, sillä kertoohan hän toimivansa kaverien juoppokuskina ”pizzapalkalla”.

Kirjoittaja väittää, että kaikki reseptilääkkeet korvataan toimeentulotella, kuten korvataan muutkin välttämättömät menot. Elämiseen jää siis 491 euroa kuukaudessa. Tosiasiassa Kela saattaa milloin tahansa evätä jonkin reseptilääkkeen korvaamisen, ja edes asumistuki ei kata koko vuokraa. Omavastuuosan joutuu maksamaan toimeentulotuesta.

Kirjoitus palkittiin positivisen hengen ja huumorin takia. Raadin mielestä positiivista lienee leipäjonossa seisovien haukkuminen kitiseviksi ilmaisen ruuan kärkkyjiksi ja huumoria edustanee takavuosien miestenlehtien lukijankirjeitä erehdyttävästi muistuttava kuvaus seksielämästä 20 vuotta nuoremman, seksifantasioitaan toteuttavan yksinhuoltajaäidin kanssa tämän lasten ollessa päiväkodissa.

Kirjoitus menee fiktion puolelle, mutta ei kirjoituskilpailun säännöissä vaadittukaan faktaa. Taiteellinen vapaus on sallittua, mutta ikävä kyllä tämä kirjoitus tulee nousemaan kokemusasiantuntijan kertomana faktana esille vielä monta kertaa, kun toimeentulotuen leikkaamista vaaditaan. Niin nousi aikonaan myös fiktiivinen Sossu-Tatu, jolle on nyt löydetty setä.

 

puheenaiheet yhteiskunta politiikka
Kommentit (103)
 1. Miten tämä nyt menee
  10.7.2018, 09:22

  ”Pankkitilillä olevat rahat alentavat toimeentulotukea koko määrällään, ja jos rupeaa todistamaan säästäneensä kaiken toimeentulotuesta, niin asian selvittämisen ajaksi tukea alennetaan joka tapauksessa pankkitilillä olevien rahojen verran.”

  Joudun tähän kommentoimaan: tiedän yhden päätöksen, jossa asiakas oli pitkään saanut toimeentulotukea. Onnistui säästämään pesukonetta varten. Sitten evättiin kuvauksesi mukaisesti toimeentulotuki, koska rahaa oli pankkitilillä.

  Valitusteitse päätös kumottiin, koska oli osoitettavissa, että raha tilillä oli säästetty sinä aikana, kun oli oikeutettu toimeentulotukeen. Silloin sitä ei saa huomioida tulona / säästönä.

  Tästä on kyllä aikaa yli kymmenen vuotta. Ohjeistukset voivat toki muuttuakin…

  Ja älkää minulta kysykö, miten asiakas onnistui säästämään summan. En tiedä. Ehkä kävi ahkerasti hakemassa ruokaa jostakin tai muuten autettiin aineellisesti. Ei noista summista oikeasti säästetä.

  1. Hannu Ala-Olla
   10.7.2018, 15:14

   Nyt kun toimeentulotuki on Kelassa, ei niitä tiliotteita tarvitse joka kuu olla lähettämässä(käsittääkseni vain ensimmäiseen hakemukseen, mahdollisesti olosuhteiden muuttuessa). Tekevät Kelassa mielellään mahdollisimman pitkän päätöksen jos tilanne on jatkumassa samana. Tarkan syynäämisen sijaan Kelan motiivi tuntuu pikemminkin olevan pienimmän vaivan tie.

   Mielestäni kirjoittaja antaa osviittaa siitä, miten tuo säästäminen on onnistunut kertomalla miten tietokoneet ovat halvempia. Eikä mikään muukaan listattu ole millään tavalla mahdoton, tarvitaan ajoitusta, tietoa, mahdollisesti se juoppokuskina autettu kaveri kyytsäämään ja joku Verkkokaupan avajaistarjous. Eikä käytettyyn sohvaan tai sänkyyn yleensä tule maksuajaksi 14pv/netto vaan ne maksellaan pikkuhiljaa käteisellä.

   1. Hannu Ala-Olla
    10.7.2018, 15:15

    Mutta onhan se selvää, että 8k pikkukaupungissa raha riittää pidempään ja huvitkin ovat halvempia tai ilmaisia. Niin kyllä siinä helpommin säästää kuin keskiverto kaupunkilainen toimeentulotukiasiakas.

   2. Jos tuloa ei ole muuta kuin tuet on vaikea saada ostettua kalliimpaa tavaraa vähittäismaksulla. Työttömyys aikana kerran meinasin ostaa vähittäismaksulla mutta ei onnistunut vaikkei koskaan ole ollut mitään jäänyt maksatta tai edes isommin myöhästynyt. Ei voinut olla mitään merkintöjä missään.

   3. Rosa Warski
    10.7.2018, 17:29

    Hannu Ala-Olla:

    ”Nyt kun toimeentulotuki on Kelassa, ei niitä tiliotteita tarvitse joka kuu olla lähettämässä(käsittääkseni vain ensimmäiseen hakemukseen, mahdollisesti olosuhteiden muuttuessa). Tekevät Kelassa mielellään mahdollisimman pitkän päätöksen jos tilanne on jatkumassa samana. Tarkan syynäämisen sijaan Kelan motiivi tuntuu pikemminkin olevan pienimmän vaivan tie.”

    Höpöhöpö. Olen kymmenissä hakemuksissa kirjaimellisesti anellut Kelaa tekemään pitkän päätöksen, vedoten juurikin täysin samanlaisena jatkuvaan tilanteeseen. Seurauksena on kautta rantain ollut anelun suora ohittaminen ja yhden kuukauden päätös.

    Seuraava kappaleesi onkin sitten Sossu-Tatun sedän kirjoituksen puolustusta. Tätä samaa näkyi sinulta Joukkovoimassa. Samoin myös itsepintaista vänkäämistä, että taksikaaos ei ole millään tavalla hallituksen syy.

    Miksi trollaat?

    1. Olen huomannut ihan saman. Ja myös pyytänyt pitkiä päätöksia perustellen ihan samoin. Osaan ihan varmasti ilmoittaa jos elämäntilanteessani sattuu olellisia muutoksia.

     Ttuen siirto Kelaan aiheutti sen, että sosiaalityö jäi hommasta kokonaan pois ja se muuttui vain raha-anomukseksi jonka joka kerta käsittelee eri virkailija jota et ole koskaan tavannut ja joka ei tiedä tilanteestasi mitään, eikä edes välitä.

     Maksatuksen olisi voinut siirtää semmoisenaan Kelaan mutta jättää asian käsittelyn osaavalle sosiaalivirkailijalle jonka luokse on joskus mahdollista päästäkin.

     1. Rosa Warski
      10.7.2018, 19:05

      Juuri näin.

      1. Helpoinhan se on siitä yli mennä, missä aita on matalin.

 2. Suurkiitokset tästä rautalankamallista, josta kuka tahansa voisi ymmärtää, että 55-vuotiaan sedän tarina ei voi olla totta. Kun tämä kirjoitus on palkittu kirjoituskilpailussa, jossa piti kirjoittaa nälästä, kunniamaininta on silkkaa ilkeilyä ja mielipiteenmuokkausta tuttuun suuntaan: kaikki köyhät ja työttömät ovat vastuuttomia narisijoita.

  Ihmiset ymmärtävät juuri sen mitä haluavat ymmärtää. Kuten monesti on sanottu, (totuuden, oman tilanteensa, maailman tilanteen) kieltäminen on valtaisa voima. On kuitenkin erittäin tärkeää korjata valheet. Ehkä joku havahtuu juuri tänään?

  1. Puolet totta leikissä. Eikä se paha-enteistä olisi, että pitäisi positiivisessa mielessä sitä, että leipäjonossa olevia haukuttaisiin ilmaisen ruuan kärkkyjiksi. Kun todellisuudessa positiivisuus sitä kohtaan ja se, ettei koirakaan nälkäistä hauku, tarkoittaneisi kertovan ennemmin siitä, että sen kaltaiset haukut olisivat jostain muusta, kuin siitä, että niitä jonossa olijoita oltaisiin jättämässä nälkäisiksi tai kansan aivopesusta.

Kommentointi suljettu.