Uuninpankkopoika Saku Timonen
Uuninpankkopoika Saku Timonen

Sossu-Tatun setä

Hallituksella ja sitä myötäilevällä medialla on ongelma. Ensi vaalikauden suurin uudistus tulee olemaan sosiaaliturvan kokonaisuudistus, ja nykyiset hallituspuolueet ovat linjanneet tulevaisuuden sosiaaliturvan  olevan vastikkeellista. Tukea saadakseen on tehtävä työtä.

Tämä ajatus ei kuitenkaan saa kovin laajaa kannatusta, sillä Britannian mallin jäljet hirvittävät. Yrittää kuitenkin pitää, sillä vastikkeellisesta tai peitellymmin osallistavasta sosiaaliturvasta on ainakin kokoomus puhunut jo vuosia. Niinpä sosiaaliturva pitää saada näyttämään ylenpalttiselta ja sitä saavat laiskolta ja työtä vieroksuvilta. Samalla kehutaan hallituksen saavutuksia työttömyyden vähentäjänä.

Siispä kerrotaan osatotuuksia ja vaietaan ikävistä asioista. Vaietaan vaikkapa siitä, että työllisyyden kasvusta ja työttömien näennäisestä vähenemisestä huolimatta toimeentulotuen saajien määrä kasvaa koko ajan.

(Kiitos Pekka Pasaselle tilastosta)

Tämän karun tilaston saisi hallitus selittää, mutta koska se ei sitä tee, niin minä selitän sen lyhyesti. Kyseessä on tilastokikkailun, aktiivimallin ja pätkätöistä maksettavien huonojen palkkojen yhdistelmästä johtuva tuen tarve. Tilastokikkailulla tunnin työtä tehneestä tehdään työllinen, aktiivimallin leikkurin viemää työmarkkintukea paikataan toimeentulotuella ja muutaman tunnin pätkätöillä ei tilastotyöllinen elä.

Kun faktat eivät riitä, niin otetaan fiktio avuksi. Eilen mainitsin Yhteisvastuukeräyksen ja Ilta-Sanomien kirjoituskilpailussa esille nostetun 55-vuotiaan pitkäaikaistyöttömän, jonka kirjoitus sai kunniamaininnan myönteisen hengen ja humoristisen näkökulman ansiosta.

Kirjoituskilpailussa piti kirjoittaa nälästä, mutta kunniamaininnan sai teksti, jonka mukaan toimeentulotukea saavalla ei ole eikä voi olla nälkä, ei ainakaan kirjoittajalla itsellään. Nälkää näkevät saavat syyttää itseään ja lopettaa kitinän.

Tekstissä on niin paljon asiavirheitä, että sen on pakko olla fiktiivinen. Kirjoittaja sanoo olleensa työtön vuodesta 2003 eli jo 15 vuotta. Ansiosidonnaisen jälkeen hän kertoo eläneensä peruspäivärahalla, asumistuella ja toimeentulotuella. Toisin kuin henkilö antaa ymmärtää, hän olisi tosimaailmassa siirtynyt peruspäivärahalta työmarkkinatuelle jo vuosia sitten. Sen lisäksi hänellä saattaisi olla mahdollisuus saada jonkin verran toimeentulokea. Missään tapauksessa hän ei elä toimeentulotuen varassa, jos saa työmarkkinatukea.

Noin kauan työmarkkinatuella ollut ja ilmeisen terve pitkäaikaistyötön olisi aikoja sitten päätynyt työvoimapoliittisiin toimenpiteisiin, ja hänet olisi sijoitettu kuntouttavaan työtoimintaan tekemään palkatonta työtä. Vaikka kuntouttava työtoiminta on lain mukaan tarkoitettu palkkatyöhön kykenemättömille, niin kaikkein halutuimpia ovat juuri kirjoittajan kaltaiset terveet ja työkykyiset. Heillä voi korvata parhaiten palkkatyönä tehtävää työtä.

Hän kertoo myös säästäneensä rahaa toimeentulotuesta erilaisiin hankintoihin. Tämä on käytännössä mahdotonta, sillä vaikka periaatteessa toimeentulotuesta voi säästää, niin oikeasti se ei onnistu. Pankkitilillä olevat rahat alentavat toimeentulotukea koko määrällään, ja jos rupeaa todistamaan säästäneensä kaiken toimeentulotuesta, niin asian selvittämisen ajaksi tukea alennetaan joka tapauksessa pankkitilillä olevien rahojen verran. Periaate on, että ensin syödään omat rahat ja vasta sitten voi saada viimesijaista tukea.

Ainoa keino säästää on huijata Kelaa säästämällä rahaa sukanvarteen. Huijaaminen ei liene kirjoittajalle vierasta, sillä kertoohan hän toimivansa kaverien juoppokuskina ”pizzapalkalla”.

Kirjoittaja väittää, että kaikki reseptilääkkeet korvataan toimeentulotella, kuten korvataan muutkin välttämättömät menot. Elämiseen jää siis 491 euroa kuukaudessa. Tosiasiassa Kela saattaa milloin tahansa evätä jonkin reseptilääkkeen korvaamisen, ja edes asumistuki ei kata koko vuokraa. Omavastuuosan joutuu maksamaan toimeentulotuesta.

Kirjoitus palkittiin positivisen hengen ja huumorin takia. Raadin mielestä positiivista lienee leipäjonossa seisovien haukkuminen kitiseviksi ilmaisen ruuan kärkkyjiksi ja huumoria edustanee takavuosien miestenlehtien lukijankirjeitä erehdyttävästi muistuttava kuvaus seksielämästä 20 vuotta nuoremman, seksifantasioitaan toteuttavan yksinhuoltajaäidin kanssa tämän lasten ollessa päiväkodissa.

Kirjoitus menee fiktion puolelle, mutta ei kirjoituskilpailun säännöissä vaadittukaan faktaa. Taiteellinen vapaus on sallittua, mutta ikävä kyllä tämä kirjoitus tulee nousemaan kokemusasiantuntijan kertomana faktana esille vielä monta kertaa, kun toimeentulotuen leikkaamista vaaditaan. Niin nousi aikonaan myös fiktiivinen Sossu-Tatu, jolle on nyt löydetty setä.

Kommentit (103)

 1. Miten tämä nyt menee

  ”Pankkitilillä olevat rahat alentavat toimeentulotukea koko määrällään, ja jos rupeaa todistamaan säästäneensä kaiken toimeentulotuesta, niin asian selvittämisen ajaksi tukea alennetaan joka tapauksessa pankkitilillä olevien rahojen verran.”

  Joudun tähän kommentoimaan: tiedän yhden päätöksen, jossa asiakas oli pitkään saanut toimeentulotukea. Onnistui säästämään pesukonetta varten. Sitten evättiin kuvauksesi mukaisesti toimeentulotuki, koska rahaa oli pankkitilillä.

  Valitusteitse päätös kumottiin, koska oli osoitettavissa, että raha tilillä oli säästetty sinä aikana, kun oli oikeutettu toimeentulotukeen. Silloin sitä ei saa huomioida tulona / säästönä.

  Tästä on kyllä aikaa yli kymmenen vuotta. Ohjeistukset voivat toki muuttuakin…

  Ja älkää minulta kysykö, miten asiakas onnistui säästämään summan. En tiedä. Ehkä kävi ahkerasti hakemassa ruokaa jostakin tai muuten autettiin aineellisesti. Ei noista summista oikeasti säästetä.

  • Hannu Ala-Olla

   Nyt kun toimeentulotuki on Kelassa, ei niitä tiliotteita tarvitse joka kuu olla lähettämässä(käsittääkseni vain ensimmäiseen hakemukseen, mahdollisesti olosuhteiden muuttuessa). Tekevät Kelassa mielellään mahdollisimman pitkän päätöksen jos tilanne on jatkumassa samana. Tarkan syynäämisen sijaan Kelan motiivi tuntuu pikemminkin olevan pienimmän vaivan tie.

   Mielestäni kirjoittaja antaa osviittaa siitä, miten tuo säästäminen on onnistunut kertomalla miten tietokoneet ovat halvempia. Eikä mikään muukaan listattu ole millään tavalla mahdoton, tarvitaan ajoitusta, tietoa, mahdollisesti se juoppokuskina autettu kaveri kyytsäämään ja joku Verkkokaupan avajaistarjous. Eikä käytettyyn sohvaan tai sänkyyn yleensä tule maksuajaksi 14pv/netto vaan ne maksellaan pikkuhiljaa käteisellä.

   • Hannu Ala-Olla

    Mutta onhan se selvää, että 8k pikkukaupungissa raha riittää pidempään ja huvitkin ovat halvempia tai ilmaisia. Niin kyllä siinä helpommin säästää kuin keskiverto kaupunkilainen toimeentulotukiasiakas.

   • Raija

    Jos tuloa ei ole muuta kuin tuet on vaikea saada ostettua kalliimpaa tavaraa vähittäismaksulla. Työttömyys aikana kerran meinasin ostaa vähittäismaksulla mutta ei onnistunut vaikkei koskaan ole ollut mitään jäänyt maksatta tai edes isommin myöhästynyt. Ei voinut olla mitään merkintöjä missään.

   • Rosa Warski

    Hannu Ala-Olla:

    ”Nyt kun toimeentulotuki on Kelassa, ei niitä tiliotteita tarvitse joka kuu olla lähettämässä(käsittääkseni vain ensimmäiseen hakemukseen, mahdollisesti olosuhteiden muuttuessa). Tekevät Kelassa mielellään mahdollisimman pitkän päätöksen jos tilanne on jatkumassa samana. Tarkan syynäämisen sijaan Kelan motiivi tuntuu pikemminkin olevan pienimmän vaivan tie.”

    Höpöhöpö. Olen kymmenissä hakemuksissa kirjaimellisesti anellut Kelaa tekemään pitkän päätöksen, vedoten juurikin täysin samanlaisena jatkuvaan tilanteeseen. Seurauksena on kautta rantain ollut anelun suora ohittaminen ja yhden kuukauden päätös.

    Seuraava kappaleesi onkin sitten Sossu-Tatun sedän kirjoituksen puolustusta. Tätä samaa näkyi sinulta Joukkovoimassa. Samoin myös itsepintaista vänkäämistä, että taksikaaos ei ole millään tavalla hallituksen syy.

    Miksi trollaat?

    • Rintsu

     Olen huomannut ihan saman. Ja myös pyytänyt pitkiä päätöksia perustellen ihan samoin. Osaan ihan varmasti ilmoittaa jos elämäntilanteessani sattuu olellisia muutoksia.

     Ttuen siirto Kelaan aiheutti sen, että sosiaalityö jäi hommasta kokonaan pois ja se muuttui vain raha-anomukseksi jonka joka kerta käsittelee eri virkailija jota et ole koskaan tavannut ja joka ei tiedä tilanteestasi mitään, eikä edes välitä.

     Maksatuksen olisi voinut siirtää semmoisenaan Kelaan mutta jättää asian käsittelyn osaavalle sosiaalivirkailijalle jonka luokse on joskus mahdollista päästäkin.

     • Rosa Warski

      Juuri näin.

      • Nimetön

       Helpoinhan se on siitä yli mennä, missä aita on matalin.

 2. Sirpa N

  Suurkiitokset tästä rautalankamallista, josta kuka tahansa voisi ymmärtää, että 55-vuotiaan sedän tarina ei voi olla totta. Kun tämä kirjoitus on palkittu kirjoituskilpailussa, jossa piti kirjoittaa nälästä, kunniamaininta on silkkaa ilkeilyä ja mielipiteenmuokkausta tuttuun suuntaan: kaikki köyhät ja työttömät ovat vastuuttomia narisijoita.

  Ihmiset ymmärtävät juuri sen mitä haluavat ymmärtää. Kuten monesti on sanottu, (totuuden, oman tilanteensa, maailman tilanteen) kieltäminen on valtaisa voima. On kuitenkin erittäin tärkeää korjata valheet. Ehkä joku havahtuu juuri tänään?

  • Nimetön

   Puolet totta leikissä. Eikä se paha-enteistä olisi, että pitäisi positiivisessa mielessä sitä, että leipäjonossa olevia haukuttaisiin ilmaisen ruuan kärkkyjiksi. Kun todellisuudessa positiivisuus sitä kohtaan ja se, ettei koirakaan nälkäistä hauku, tarkoittaneisi kertovan ennemmin siitä, että sen kaltaiset haukut olisivat jostain muusta, kuin siitä, että niitä jonossa olijoita oltaisiin jättämässä nälkäisiksi tai kansan aivopesusta.

 3. sirkkuli

  Sossu-Tatun sedän tarina on kyllä fiktiota, mutta näytti hyvin uppoavan, jutun kommenteista päätellen.

  Tämä huomattavasti parempi kirjoitus:

  https://yle.fi/uutiset/3-10289725

  ”Markkinatalous ei poista köyhyyttä. Parhaassakin tapauksessa puolet väestöstä (siirryt toiseen palveluun) elää köyhyysriskissä, koska eivät käy töissä. Koti-isät ja -äidit, vanhukset, työkyvyttömät, lapset ja täysipäiväiset opiskelijat eivät saa itse tarpeeksi tuloja työmarkkinoilta. Suomessa kaikkia näitä ryhmiä tuetaan. Valitettavasti näitä tuensaajia on alettu syyllistää. Tämä on absurdia. ”

 4. Jarno Laivola

  Olen 90-luvulta lähtien seurannut, jos nyt en ihan aitiopaikalta niin varsin läheltä kuitenkin, erään järjestön keräystoimintaa ja olen huomannut, miten herkästi keräystulos reagoi erilaisiin asioihin ja miten tärkeä asia myönteinen julkisuuskuva voi järjestölle olla. Siihen nähden olen hämmästynyt, miten kepeästi Yhteisvastuukeräyksen brändiin on kirjoituskilpailun myötä suhtauduttu. Positiivisuutta ja toiveikkuutta olisi voinut tuoda esille toisenkinlaisilla äänenpainoilla. Joka tapauksessa, kaikkea hyvää Yhteisvastuukeräykselle. Toivottavasti ei löydy ns. edestä sitä mikä taakse on jäänyt.

  • Erittäin hyvä näkökulma

   Erinomainen näkökulma. Hassut kirjoitukset veronmaksajien rahoilla loikoilevasta ja naapurin nuorta milfiä painavasta Sossu-Sedästä taatusti vaikuttaa myös keräystuloksiin.

   Kuvastaa hyvin sitä kepeää vastuuttomuutta, jota lehdistö harrastaa. Toivottavasti kukaan ei välillisesti heitä henkeään näiden juttujen vuoksi. Johan täällä on alettu puuhata leipäjonossa käyvien työssäkäyntivelvoitetta ja asiakkaiden rekisteröintiä ihan vakavissaan, ja taatusti Sossu-Tatuilla, Skeitti-Juusoilla ja muilla höpö höpö -hahmoilla on oma osuutensa asiaan.

   Elämme synkkiä aikoja.

   • M.M.X.X.

    ”Kuvastaa hyvin sitä kepeää vastuuttomuutta jota lehdistö harrastaa ” Aika kevyesti ohitettu vastuuttomuus.
    No, ei ole ihan vaan kepeää vastuuttomuutta eikä vaan lehdistön . Kyse on tietämättömyydestä tai suorastaan ikävästä asenteellisuudesta työttömiä kohtaan.

    Ensinnäkin kyse on myös Kirkon yhteisvastuu keräyksesta ja diakoniatyön pitäisi kutakuinkin olla kartalla siitä mitä sosiaalietuuksilla saa ja kuitenkin palkitsee kirjoituksen joka kertoo aivan muuta.

    Yhteisvastuukeräyksen sivulla kerrotaan ”Suomi on saanut moitteita myös Euroopan sosiaalisten oikeuksien komitealta. Tällä hetkellä perusturva kattaa tavanomaisia elinkustannuksia alimmillaan vain 73-prosenttisesti. Ilmeisesti asiaa ei kuitenkaan ole sisäistetty ja markkinaliberaali eetos on tunkeutunut jo diakoniaankin.

    Runsaammin saamme siitä sitten nauttia kun ruokajonottajat saadaan rekisteriin Kirkon diakoniatyön johdon avustuksella ja meidät köyhät; osallilistetaan, kartoitetaan,yhteisöllistetään,yhteisruokailutetaan jne.

    On se vaan niin kiva kun autetaan ja onnea Kirkolle seuraavaan kotimaan mainospläjäykseen. Sossu setä 55 v kummittelee vielä kauan yhteisvastuu keräyksissä.

    • Lea Bäckman

     Taitaa olla sipisakilla kova hätä ja pelko köyhien kansannoususta ja kapinasta! Hehheh! Nyt täytyy jo köyhät rekistereihin ja kontrolli eikun kovenee! Tätä saatiin, mitä viime vaaleissa tilattiin. Eikö porvareita yhtään edes hävetä? Meidän Suomessa tämmöinen natsimeninki! Huhhuh ja hehheh!

     Ja kirkkokin vielä peesaa näitä fasisteja! No milloinkas se ei olisi sitä tehnyt… kylmää on kyyti, sillä aika on paha.

     Haluan kuitenkin sanoa kaikille ajatteleville ihmisille, että periksi ei anneta! 1930- ja -40-luvun vastaavanlaisesta kusetuksestakin selvittiin, ja selvitään nytkin. Tymyydelle ei saa antaa pikkusormeakaan! Boikotoikaa valemediaa ja seteliselkärankaisia!

     Henkinen köyhyys on paljon huonompi asia kuin materiaalinen köyhyys!

     • Jonis Lusis

      Jumala ja totuus on kautta aikain seisonut oikeiston riveissä. Poikansa samoin.

    • Hulivilipoika

     Tuo oli vissiin se lestadiolaisten osuus kirjoituskilpailun palkintoraadissa.

   • töytön

    Juuh leipäjonolaiset aktiivimalliin ja rekisteriin, samalla voi jonottaessa putsata jonku parempiarvoisen kengät, tai poimia koiran paskoja kadulta. Jonotuksen päätteeksi lautasellinen keittoa ilman sattumia, ja sitten aktiivimallin piiriin raportoimaan tekemisiään viranomaiselle. Normienpurkutalkoita ja oikeistolaisia haaveita.

  • Raija

   Se edestä taakse jätettyjen löytäminen on yleensä sääntö ja todellisuus ja siihen kannattaa aina varautua jos jättää tekemätöntä ja vääryyttä taakseen.

 5. Salla Peltonen

  Ilta-Sanomat ja Yhteisvastuukeräys järjestivät keväällä 2018 Yhteisvastuun kuluvan vuoden teemaan, nälkään, liittyvän kirjoituskilpailun. Kilpailuun osallistujia pyydettiin kirjoittamaan kokemuksiaan nälästä, joko omasta tai lähipiirinsä näkökulmasta tai nälästä ja köyhyydestä yleisemmälläkin tasolla. Kilpailukirjoitukset kertoivat suomalaisesta nälästä ja köyhyydestä koskettavasti ja monista eri näkökulmista. Kilpailussa sijoittuneissa ja palkituissa teksteissä pyrittiin huomioimaan mahdollisimman monenlaiset kokemukset ja näkökulmat aiheeseen, esim. lapsen näkökulma, vanhempien sukupolvien kokemukset nälästä, köyhyys yhteiskunnallisena, ei vain yksilötason ongelmana, eriarvoisuus, häpeän ja ulkopuolisuuden kokemukset, ja ns. ”piiloköyhyys”, toivon näkökulma sekä erilaiset selviytymistaktiikat ja konkreettiset vinkit. Voittajatekstit on julkaistu Ilta-Sanomissa aiemmin keväällä: https://www.is.fi/kotimaa/art-2000005681185.html
  Hallitse

  • Merppa

   Sinkkumies 55n kertomus ei kyllä kuulunut yhteenkään edellä luetteloimistasi kategorioista.

   • Tauno Siltanen

    Merppa, löysitkö koko tekstiä IS:n julkaisemista? Itse en nähnyt yhtään kuvaukseen sopivaa. Kummallista…
    Tane

    • Pipsa Mäntykangas

     Tämä Sossusinkun kirjoitus ei siis voittanut vaan sai kunniamaininnan. Ne voittaneet tekstit olivatkin koskettavia. Mutta tottahan sinkkukirjoitus on lehden mielestä raflaavampi kuin tositarinat.

  • M.M.X.X.

   ”Kilpailussa sijoittuneissa ja palkituissa teksteissä pyrittiin huomioimaan mahdollisimman monenlaiset kokemukset ja näkökulmat aiheeseen, …”……..toivon näkökulma sekä erilaiset selviytymistaktiikat ja konkreettiset vinkit.”

   Just joo, ja toivon näkökulman konkreettisine vinkkeineen piti sitten olla fiktiivinen.

   ”Raadin perustelut
   Positiivinen näkökulma pienituloisen ihmisen arjesta. Huumorilla sävytetty teksti on täynnä käytännön esimerkkejä ratkaisuista, joilla kirjoittaja saa tulonsa riittämään. ”

   On , on asiantuntijat olleet palkitsemassa (sossusetää 55v )

  • Tuula Anita

   Novellien, pitempien tekstien ja runojen kirjoittajana arvioisin, ettei Yhteisvastuukeräyksen ja Ilta-Sanomien kilpailun voittajakirjoitus ole mitenkään hääppöinen. Olen ottanut aikoinani erilaisiin kirjoituskilpailuihin osaa, saanut palkintojakin, mutta kilpailuissa on ollut aina jonkinlainen kaunokirjallinenkin ulottuvuus. Nyt ei voittajan tekstissä ole mitään, mikä vastaisi kilpailuasettajan aihetta. Voittajateksti on niin läpinäkyvän kokoomus-keskustapoliittinen versio kansamme köyhimmän osan mustamaalaukseen. Aikoinaan saksalainen propagandakoneisto käytti lähes vastaavia mielikuvia tiettyä kansanosaa kuvaillessaan. Ihmiset eivät tajua mielikuvien ja stereotypisen ajattelun harhaanjohtavaa voimaa. Ko. kisan voittajakirjoitus on pelkkä typerä, pinnallinen, suppea, ahdasmielinen köyhiä pilkkaava mielipidekirjoitus, joita yleisönosastot julkaisevat. Täysin fiktiivinen. Kirkon Yhteisvastuun on tästä lähin täysin turha tulla pyytelemään mitään lahjoituksia minulta. Pitäkööt tunkkinsa, kun lähtivät tällaiseen poliittiseen propagandaan mukaan. Ei tipu, eikä lirise ropoakaan.

   • Salla Peltonen

    Kilpailun voittajatekstit on julkaistu Ilta-Sanomissa jo aiemmin keväällä: https://www.is.fi/kotimaa/art-2000005681185.html

    • Tuula Anitta

     Jaa, Ilta-Sanomissa ilmestynyt kirjoitus ei ollutkaan voittajateksti. Käsitin väärin. Joka tapauksessa ja kuitenkin, todella ikävää, että lehti nosti juuri tuon kirjoituksen näyttävästi esiin. Kertonee paljon lehden asenteesta.

 6. Antti Piispanen

  Kun puhut toimeentulotuella katettavasta vuokran omavastuusta, jäi ainakin itselle tunne että tarkoitat että erotus vuokrasta ja asumistuesta maksetaan itse. Toimeentulotuen laskelmassa huomioidaan vuokra kunnan vuokrarajan mukaan menona ja se näin ollen ”kasvattaa” toimeentulotukea. Toki jonkinkorkuinen omavastuu jää, mutta eihän esimerkiksi Helsingissä jäisi melkein mitään käteen vuokran jälkeen.

  Pahoittelen jos itse tulkitsin tekstiäsi väärin.

  • Hypomas

   Se vähennetään siitä 491 euron perusosasta. Itselläni vuokra on Helsingissä 998 euroa ja siitä korvataan muistaakseni 824 euroa, joka on kahden ihmisen vuokraraja Helsingissä. Eli perusosani on 317 euroa. Asun kuitenkin nykyään yksin, enkä ole vielä saanut pienempää asuntoa. Veronmaksajan näkökulmasta toimeentulotuki toki kasvaa. Asumiskustannukset varsinkin helsingissä on niin helvetilliset.

  • iikka

   Itselläni vuokra noin 600€, asumistuki 393€, ja lopusta toimeentulotuki auttaa noin satasen, eli itse maksan 110€. Tämä siis vähentää elämiseen käytettävää rahavarantoani 1/5.
   Kun aktiivimalli leikkasi, Kela silti jatkoi tulojeni laskemista täysimääräisenä. En siis saanut aktiivimallin vuoksi penniäkään lisää toimeentulotukea. Pelkään kuollakseni seuraavan leikkurin jälkeä….

   • Ulla Vehaluoto

    Kela leikkaa aina kun se vain voi ja pystyy, mutta se on laitonta. Toimeentulotuki tulee laskea todellisista käytettävissä olevista tuloista, ei laskennallisista mielikuvitustuloista. Valita heti tuosta aktiivimallin aiheuttamasta toimeentulotuen leikkauksesta.

    On outoa viranomaistoimintaa, kun jokaisesta kelan päätöksestä joutuu tekemään oikaisupyynnön. Sellaiseksi se nyt kuitenkin on mennyt.

    Byrokratia ylläpitää siten itseään. Mitään tuottamaton, ketään hyödyttämätön byrokratia.

    Kela on pakotettava noudattamaan perustuslakia ja sosiaalihuoltolakeja.

   • 167-176

    ”Kela silti jatkoi tulojeni laskemista täysimääräisenä.”
    Niin varmaan teki monelle ja onnistui siinä kusettamaan niitä jotka ei vaatineet korjausta, se kun on lain mukaan tehtävä jos tulot on eri mitä on laskelmassa. Vieläkin voi vaatia tarkistamista toimeentulotukilain 3:18§:n perusteella ja koska kyse ei ole muutoksenhausta päätökseen niin 30 päivän oikaisuvaatimusaika ei tule tuossa sovellettavaksi. Tai sitten voi vaattia virheen korjausta hallintolain 8:50§:n perusteella, aikaa on 5 vuotta ja virheenkorjausvaatimusten määrää ei ole rajoitettu eli voi vaatia niin monta kertaa kunnes korjaavat, hylkäävä päätös on perusteltava ja laillisia perusteita hylkäämiselle ei ole.

    Korjausvaatimus on helppo tehdä ja sen voi lähettää sähköisenä viestinä Kelalle tai sähköpostilla Kelan kirjaamoon, kirjaamo@kela.fi

  • Hulivilipoika

   Kuntakohtaiset toimeentulotukirajat on piilotettu aika syvälle Kelan tietokantaan. Niitä ei helposti sieltä löydä. Ihmiset jättävät hakematta heille kuuluvaa tukea, koska tieto on huonosti saavutettavissa.

   Tässä oikeat rajat:
   https://www.kela.fi/documents/10180/0/Asumismenot+toimeentulotuki+2018.pdf/b2316c14-c74c-4c00-a5af-d496edc72086

   • Ulla Vehaluoto

    Nuo eivät ole mitään normeja. Perustoimeentulotuessa hyväksytään kohtuulliset asumismenot, yleensä sellaisina kuin ne ovat. On perusteltua, jos paikkakunnalla ei ole halvempia asuntoja, tai mikä tahansa syy sitten onkaan, että asumiskulut ovat mitä ovat. Ihmisten on asuttava jossain, ja asuminen on perusoikeus.

    https://www.kela.fi/toimeentulotuki-asumismenot

 7. Sauli

  Kyllä vain, viisvitonen köyrijäsingle on fiktiivinen hahmo. Hän tulee samasta lähteestä josta vaikkapa lauluntekijä Gösta Sundgvist ammensi aiheita lauluihinsa. Siinä missä Göstan hahmot ymmärrettiin mielikuvituksen tuotteeksi, Ilta- Sanomien köyrijäsingle on monelle lukijalle ja politiikantekijälle totisinta totta. Tämä on vähintään harmillista, sillä toimittajille olisi kyllä tarjolla tutkimuksia ja tositarinoita, omakohtaisia kokemuksia siitä minkälaista on elää marginaalissa. Tarinat tosin ovat masentavia, niistä puuttuu huumori, eivätkä ne yleensä tarjoa onnellista loppua. Ja mikä tärkeintä, ne eivät tue toimittajan mielikuvaa eivätkä poliittista agendaa siitä, mitä köyhyys Suomessa todellisuudessa on.

  Ja kyllä Britannian jäljet itseänikin hirvittävät. En voi ymmärtää miksi kukaan haluaisi maahamme mallin jonka päässä häämöttää rikollisuus, huumeongelmat, asunnottomuus, yli sukupolvien ylettyvä köyhyys ja kulttuuri joka pyllistää kaikelle sille jonka varaan keskiluokka rakentaa elämänsä. Muutos ei ole nopea nyt tehtävien päätösten seuraukset näkyvät vasta ehkä vuosikymmenen tai vuosikymmenien päässä. Meillä on 90- luvun laman lapsia jotka eivät koskaan päässeet kiinni normaaliin elämään, miksi heitä halutaan väkisin lisää. Vastaus voi tosin olla yksinkertaisesti vai päättäjien ja heitä äänestävien tyhmyys ja ahneus.

  • Rosa Warski

   ”En voi ymmärtää miksi kukaan haluaisi maahamme mallin jonka päässä häämöttää rikollisuus, huumeongelmat, asunnottomuus, yli sukupolvien ylettyvä köyhyys ja kulttuuri joka pyllistää kaikelle sille jonka varaan keskiluokka rakentaa elämänsä.”

   Syynä tähän on, että Kokoomuksen ja Keskustan piirissä kalastellaan lyhytaikaista kannatuksen nousua. Kun ns. paska osuu tuulettimeen, vastuussa olevat poliitikot ovat siirtyneet jo vuosia sitten bisnesmaailmaan, Brysseliin ja hyväpalkkaisiin valtion johtotehtäviin.

  • Hulivilipoika

   Kyllä köyhyydestä mustaa huumoria viljellään ainakin omassa köyhälistöystäväpiirissäni. Sitä ei vaan uskalla viljellä muualla, koska joku tosikko ymmärtää varmasti asian väärin. Sitä paitsi köyhän pitää kulkea kyyryssä ja pää kumarassa, ettei vaan parempiosaiset joutuisi hänen kanssaan tekemisiin. Päältä on syytä nähdä, kuka on köyhä. Auta armias, jos kulkee merkkivaatteissa ja ilmoittaa olevansa köyhä. Se vasta on kauhistus. Ei niin saa tehdä. Ei, vaikka vaatteet olisivat kirpputorilta. Sieltä kyllä löytää aika ajoin jopa muodikkaita ja ainakin ajattomia vaatekappaleita. Merkkihousuista voi joutua maksamaan jopa kympin. Alkoholiin kun ei mene rahaa, eikä tupakkaan, sellaiset voi välillä ostaakin. Sitten kun lääkekertymä täynnä ja lääkkeet ”ilmaisia”. Valtion ”ilmainen” tarkoittaa tässä 4,50 euroa ostokerralta. Siis per lääke. Tuosta ”ilmaisesta” tulee reilut 50 euroa vuotta kohden ainakin minulla. Sisäfileetä ei saa köyhä syödä. Ei, vaikka sen saisi S-Marketista illalla 60 prosentin alennuksella. Se on varattu rikkaille, muutenhan he eivät rikastuisi. Kerran tunsin itseni oikein kroisokseksi, kun sitä oli joutunut ruokajonokassiin. Kauppias oli vissiin tilannut vahingossa sitä liikaa. Ja köyhän pitää asua kerrostalossa ankeassa lähiössä. Pienessä sellaisessa. Autoa ei saa olla, vaikka julkinen liikenne puuttuisi kokonaan. Eikä saa olla muutakaan tavaraa. Telkkarin pitää olla pieni tai ei ollenkaan. Radio melkein riittää. Onhan niitä radiokanaviakin monta. Internetti on turhuuden turhuus. Väliäkö sillä, että kaikki asiat hoidetaan verkossa. Kirjastossa on kone. Sille on viikon jono. Onneksi on kännykkä. Vähän parempi. Sen saa helposti piiloon, jos ihmiset tuijottaa. Parempi olisi, jos köyhä pysyisi vain kotonaan. Olisi poissa silmistä. Ja mielestä.

   • Sauli

    Näinhän se menee… Turvapaikanhakijat nostattivat kansan kermassa epäilyksiä heidän motiiveistaan kun kädessä komeili älypuhelin ja vaatteetkin oli H&M:stä. Keskituloiselle, keskiluokkaiselle on joskus vaikeaa ymmärtää että akateeminenkin voi olla köyhä. Tai että kaikki sairaudet ja vammat eivät näy ulospäin, vaikka ilmeisesti pitäisi. Olisi tietysti kaikkien kannalta helpompi jos Aatun aikanaan lanseeraamat merkit otettaisiin uudestaan käyttöön, niin ei tarvitsisi arvailla. Ennakkoluulot ja asenteet elävät meissä kaikissa tiukassa.

    Mitä koskettaviin kuvauksiin köyhyydestä tulee, tässä on yksi https://areena.yle.fi/1-4418290
    Valitettavasti ohjelma näyttäisi poistuvan ohjelmistosta vielä tämän päivän aikana…

    • Nimetön

     Mitä nyt tuohon totisimpaan toteen tulee, ei kaikki arvuutukset ole tosia.

 8. 167-176

  Kesäkuussa oli 239 185 toimeentulotuen saajaa, kuinkahan moni noista oli työssä käyviä? Luku on varmaan niin suuri ettei sitä uskalleta edes julkaista, joskus tämän vuosikymmenen alussa oli n. 50 tuhatta työssä käyvää toimeentulotuen saajaa.
  Etuuskäsittelijöiden mielipuolisen mielivaltasuuden vuoksi jos toimeentulotuesta jää säästöön niin sitä ei kannata pitää pankkitilillä vaan vaikka ihan kirjaimellisesti sukan varressa, vaikka säästöjen rosvoaminen kaatuisikin muutoksenhakuprosessissa niin siinä menee aikaa ja on vaivaa. Oikaisuvaatimuskäsittelyajat on nyt jopa puoli vuotta ja ovat kasvamaan päin ja sen jälkeen vielä mahdollisen todennäköinen hallinto-oikeuskäsittely saattaa viedä jopa vuoden.

  • M.M.X.X.

   Siinä se oikeusturvan ydin olikin ; oikaisuvaatimusten käsittelyajoissa ja hallinto-oikeudessa. Ja kuinkahan moni siihen lähtee. Parempi vaihtoehto terveille osaaville on ”pizzakeikat” muut jää ilman.

   • 167-176

    Jos ei lähde tuohon valitusrumbaan niin ei saa ikinä mitään, jos lähtee niin saattaa joskus saada jotain. Eli ei tuossa ole kun voitettavaa. Kela-parka erehtyi arvioidessaan oikaisuvaatimusten määrää ja sitä miten köyhiä voi kusettaa.

    • M.M.X.X.

     Ilman muuta kannatan valituksen tekemistä, mutta epäilen että kovin moni ei siihen lähde vaikka kannattaisi, vaan pitää parempana vaihtoehtona pimeitä keikkoja.

     Pitkään ahdingossa olleet ja sairaat eivät välttämättä jaksa. Oikeus turva on siis jälkikäteinen ja korvaus tulee jos tulee ja milloin tulee. Kysymyksessä on kuitenkin aivan välttämätön toimeentulo.

     Se että Kela järjestelmämuutoksen vuoksi pahoitteli tt-tuen viivästyksiä ja myönsi korvauksia ei ole pidemmällä aikajanalla sääntö, vaan poikkeus.Oli tai on edelleen poikkeuksellinen siirtymäaika.

     Kun perustoimeentulotuki oli kunnilla, olivat käytännöt sen myöntämisessä (sekä viiveet )erittäin kirjavia johtuen mm. alibudjetoinnista, lainvastaisista ohjeistuksista, tietämättömyydestä jne. Tätä kesti vuosikymmeniä. Aina vaan uutta valitusta kehiin ja valittajan asia saattoi korjaantua muttei sen joka ei samasta asiasta valittanut.
     Saattoi olla myös niin että kovin kärkkäästi valittava ,vaikka oikeassa olisikin, joutui kohtaamaan yllättäviä vaikeuksia asioinnissaan. Ihan riippuu kunnasta ja siitä kuinka tärkeäksi budjetissa pysyminen haittoihin nähden koettiin. Toivottavasti asiat ovat tästä muuttuneet ja parempaan suuntaa.

     Eikun vaan kaikki kynnelle kykenevät valittamaan, on sekin osallistumista, mutta viimesijainen toimeentulo ei saa missään olosuhteissa riippua siitä kykyneekö kansalainen valittamaan.

     • 167-176

      ”pitää parempana vaihtoehtona pimeitä keikkoja”
      Pimeät keikat ei ole sinänsä vaihtoehto valitukselle kun voi tehdä molempia. Kun kertyy rutiinia noissa valituksissa niin ei siihen aikaa juuri mene. Viimeisin oikaisuvaatimuksen teko kesti varmaan n. 15 mim ja tuohon aikaan se oli perillä kelassa, alle puoli tuntia siitä kun huomasin virheellisen päätöksen joka tuli postissa vasta muutaman päivän päästä. Mulla ei ole mahdollisuutta noihin pimesiin keikkoihin mutta aikaa ja sähkötupakkia piisaa valitusten tekoon.

  • Riina

   Itse tein kantelun eduskunnan oikeusasiamiehelle Kelasta. Kantelin, koska Kela ei meinannut myöntää toimeentulotukea alaikäisen lapseni henkilöllisyystodistusta varten. Lain mukaan se kuuluu myöntää. Kelan mukaan ihmisarvoiseen elämään ei alaikäisenä tarvitse henkilöllisyystodistusta.

   Mielestäni Kelan käytäntö syrjäyttäisi automaattisesti yhteiskunnasta kaikki toimeentulotukiasiakkaiden lapset, joten kirjoitin asiasta kansanedustaja Maria Tolppaselle ja hän teki kirjallisen kysymyksen KK 440/2017 ministeri Saarikolle asiasta. Kelan vastaus ministeri Saarikolle ja siten Saarikon vastaus kirjalliseen kysymykseen KKV 440/2017 osoittaa, että tuki kuuluu maksaa myös alaikäisen henkilöllisyystodistukseen.

   Lapseni henkilöllisyystodistuksen hankinnasta aiheutuneet kulut korvattiin minulle noin kahdeksan kuukauden päästä ensimmäisestä hakemuksestani. Jouduin itse selvittämään oikeuteni, selvittämään lakia Kelan työntekijöille ja siltikään selvää virhettä päätöksessä ei korjattu kuin oikaisuvaatimusmenettelyn kautta (ja sosiaalityöntekijäni yhteydenoton avulla). Kulujen saamiseksi asiaa käsittelivät lukuisat Kelan työntekijät, kansanedustaja Tolppanen, ministeri Saarikko, sosiaalityöntekijäni ja nyt vielä eduskunnan oikeusasiamies.
   Kalliiksi tuli tuo henkilöllisyystodistus tälle yhteiskunnalle, sori siitä!

   Kelan asiakaspalvelu ei toimi. Vastausajat kysymyksiin ovat liian pitkiä, sikäli kun vastausta edes saa. Viesteihin vastataan viikon päästä, jos vastaus ylipäätään vastaa mihinkään. Päätöksiä ei perustella. Ei vaikka pyytäisi. Kaikkea hakemuksella esitettyä ei käsitellä, lisäselvityksiä ei pyydetä, vaikka niitä tarjotaan jos niiden toimittamisella on vaikutusta päätöksen tekoon. Muistutuksiin ei vastata. Tuntuu kuin omista oikeuksista kiinni pitämisestä seuraisi jopa kiusantekoa.

   Kantelu on mielestäni liian raskas menettely siihen, että saisi viranomaisen vastaamaan, myöntämään ja korjaamaan virheensä. Näyttäisi, että hallinnossamme yleistyy tapa, ettei kukaan enää ota vastuuta mistään.
   Mielestäni Kela ei enää noudata lakia, eikä siihen tule muutosta, jolleivat ihmiset valita virheistä hallinnossamme.

   Todella hyvä ohje 167-176 korjausvaatimuksen tekemisestä: ”virheenkorjausvaatimusten määrää ei ole rajoitettu eli voi vaatia niin monta kertaa kunnes korjaavat”.

   Itse olen niin väsynyt Kelan lainvastaiseen toimintaan, että jatkossa teen välittömästi virheellisen päätöksen saatuani korjaus/oikaisuvaatimuksen, muistutuksen ja kantelun.

 9. Arska

  Jos tosiaan setä-miehellä on jotain omaisuutta esim. mökki tai auto niin myydä pitää ja tilit on oltava myös nollilla, muukin omaisuus mistä voi saada rahaa varmasti syynätään myös tarkasti joten kaikki omaisuus pitää käytännössä olla seteleinä muovipussissa tai tyynyn alla jemmassa.

  Miten tällaisella logiikalla että pitää kaikki kertynyt omaisuus kuluttaa pois tai käytännössä piilottaa jotta saa yhteiskunnan surkeimpia tukia, auttaa tilanteessa että mukamas joskus tulisi mahdollisuus nousta jaloilleen eli työllistyä kun kaikki toivo paremmasta on jo tuolloin mennyttä kun olet täysin persaukinen ja mitään ei käytännössä ole oikeutta edes omistaa kun oikein kiristetään ja kielletään omistamasta yhtään mitään tukien katkaisun uhalla?

  Kun ihminen tosiaan menettää toivonsa niin sieltä ei enää nousta vaan moni ajattelee että ”antaa mennä vaan”.
  Tämä muuten on arkea jo monella nuorellakin tänäpäivänä kun on johonkin ”ansaan joutunut” kuten köyhyyteen, pikavippikierteeseen, työttömyyteen, alkoholismiin tai vuokrafirmojen työn epävarmuuteen nollasoppareineen.

  Noista edellämainituista kun yhden valitset niin heposti osuu moni muukin surkeus mikä vie mukanaan eli yksi asia johtaa toiseen jne. Kun työstä ei enää saa toimeentuloa millä elää tai elättää perheensä ilman sosiaaliturvaa niin voikin sanoa että työnteko ei edes tuolloin kannata…olet koko elämäsi paikallaan etkä pääse mihinkään eli elintasosi ei nouse etkä saa mitään säästöön sekin on suurta köyhyyttä ja tuolloin juurikin alat velkaantua köyhien pankkien kautta eli pikavippifirmojen kautta menee elämä entistäkin surkeammaksi.

  Voikin sanoa että köyhyys tappaa ja aiheuttaa suurta kansantaloudellista menetystä jossa yhteiskunta kärsii moninverroin enemmin kuin se että täällä olisi vaikkapa kansalaispalkka ilman mitään byrokratiaa ja kyttäämistä sekä valvomista. Siihenhän on oikeasti pakko mennäkin lähitulevaisuudessa koska tilastot vuotaa jo nyt työttömistä ja piilotyöttömistä. Nyt pitäisi olla nousukauden huippu mutta työttömyystilastot vain puhdistetaan piiloon aktiivimalleilla ja kehutaan kuinka työllisyys nousee mutta palkkasumma ei kuitenkaan nouse lainkaan joten kikkailut eivät pysy enää piilossa vaikka niitä miten peittelisi.

  Suomessa tarvitaan ehdottomasti kansalaispalkka, se on kaikkien etu.

 10. Hypomas

  Fiktiiviseltä viisvitoselta uupui myös epävarmuuden kantama raskaus. Vaikea kuvitella, että 15 vuotta työttömänä olleena ei heikko taloustilanne vaikuttaisi psyykkisesti, ellei sitten satu olemaan Forrest Gump. Vuosien tulorajoilla kituuttaminen jättäisi jälkensä. Tutkitusti todettua, että köyhyys myös syö kognitiivisia kykyjä jo ihan senkin vuoksi ettei murehtivilla aivoilla pysty aina toimimaan kovin luovasti. Ihminen tietysti pyrkii aina toimimaan järkevästi, mutta kyllähän olemme myös tunneolentoja. Kliinisen järkevä ja tarkka taloudenpito 15-vuoden ajan ja alkoholin sekä tupakoinnin lopettaminen tuosta vaan kun jäi työttömäksi vahvistavat tarinan fiktiivisyyttä.

 11. Jan Sergejeff

  Jos tämä fiktiivinen tarina olisikin tosi, niin väittäisin 99% varmuudella että ko. mies on kätevä käsistään ja korjaa asuinalueensa autoja ja tekee pieniä asuntoremontteja (maalailua jne.) pimeällä rahalla. Siten on helposti tienattavissa 1-2 tuhatta euroa käteen kuukaudessa. Ai mistäkö tiedän? No isot pojat kertoi…

 12. Martikaisen Jaska

  Sote-Tatun sedän tarinassa on huolestuttavaa, että se uppoaa kansaan kuin veitsi voihin kommenttien perustella. Jos lukija purematta nielee tarinan, voi syntyä kuva, että toimeentulotuesta jää säästöön rahaa. Ei varmasti jää. Kun kerrotaan fiktiivistä tietoa ja unohdetaan aina faktat, tässä on lopputulos. Sosiaali-ja terveysministeriö tulevaisuusraportissa mainittiin yhtenä tavoitteena ihmisten asenteita muokkaus niin, että osallistuvasta sosiaaliturvasta eli palkatommasta orjatyöstä tulee yleisesti hyväksyttävää. Toivottavasti kansa on järkiintynyt sen verran, että tajuaa median aloittaneen oman vaalikampanjansa katastrofi hallituksen arvojen puolesta.

  Toinen asia, mitä äänestäjät ei muista on se, että meillä on ollut joko kokoomuslainen tai keskustalainen pääministeri vuodesta 2003 lähtien. Pääministeripuolue määrittää ja vetää päälinjat siitä, minkälaista politiikkaa harjoitetaan. Tämä faktaa unohtuu kokoomuslaisilta tai keskustalaisilta Puskasta huuteloijoilta, joiden kommenteista saa sen kuvan, että demarit olisivat olleet pääministeripuolue kokoomuksen ja keskustan sijaan. Vastuunkanto ei ole porvarien vahvuus.

 13. mark

  Aika hyvin hallitukselta. Puolessa vuodessa melkein 40 000 uutta toimeentulotuen anojaa. Talous kasvaa, nousua pukkaa.

 14. Kiki

  Luin itsekin jutun ja mietin, miten tämän kirjoittajan arjessa eivät näy työhakemusten teko, työllistämiskurssit, aktivoimistoimet, yhdeksän euron työt – miten hän on välttynyt niiltä?

  Kirjoittajalla ei näyttänyt olevan myöskään sukua tai ystäviä, joiden luona pitäisi käydä tai joiden kanssa joskus harrastaa, mikä ei näyttänyt häntä vaivaavan. Tämä on kuitenkin niitä juttuja, joita köyhtynyt joutuu huomaamaan: kun ei ole rahaa matkoihin, ulkona käymiseen ja harrastuksiin, paremmin toimeentulevat tuttavat ja sukulaiset alkavat pudota elämästä. Ihan kiva jos se ei vaivaa. Onhan ihmisiä, jotka viihtyvät ilmankin. Useimmilla taitaa kuitenkin tämmöinen eristyminen ja Kelan sekä työvoimatoimiston vaatimusten kanssa sukkuloiminen syödä voimavaroja ja mielenterveyttä, kuten Hypomas ansiokkaasti huomauttaa edellä. Köyhyys on jatkuvaa kriisistä toiseen elämistä ja pikkurahojen laskemista, sen toivomista, ettei kodinkone mene rikki, hammas tulehdu tai Kela myöhästele maksuissaan. Se uuvuttaa ja kaventaa ajattelua.

  Kaikkein eniten minua kuitenkin jäi kaivelemaan vaatteidenostoesimerkki. Hän ostaa siis kesävaatteensa talvella ja talvivaatteensa kesällä alesta. Todella? Me tavalliset ihmiset taidamme tietää, milloin ne alesesongit ovat eli juhannuksen ja uudenvuoden jälkeen. Silloin raivataan kauden vaatteet pois seuraavan sesongin tuotteiden tieltä, niiden joista kauppias saa paremman katteen. Kesällä on aika vaikeaa löytää talvikenkiä. Minulle tuli tunne, ettei kirjoittaja ole koskaan ostanut vaatteita itselleen – ainakaan alennusmyynneistä. Mutta hyvin tuntui uppoavan juttu.

  • Nimetön

   Ei nimeä osta tai sukua myy.

 15. töytön

  Ihan kun itsensä höpsisvatkaimen kynästä tuo koko juttu. Nyt se on kunnon kansalaisilla mennyt kesäloma piloille iltistä lukiessaan. Onneksi vastakkainasettelun aika on ohi ja samassa veneessä ollaan 🙂

  • Hartsa

   Tarinasta ei jäänyt puuttumaan muuta, kuin kuvaus ”helikopterin” heiluttamisesta terassilla naapureiden ”iloksi”.
   Näemmä puheet valemediasta eivät valitettavasti ole täysin tuulesta temmattuja.

   • Hulivilipoika

    Nyt pistit pahan…

 16. stunned

  Valtakunnassa järjestettiin Saksan kansan yhtenäisyyttä ja Volksgeistia edistäviä yleisökilpailuja. Aina sielläkään voittajan valinta ei mennyt kuin sananlaskun Strömsössä. Ehkäpä osanottajat ja voittajakin pitäisi valita etukäteen.

  https://en.wikipedia.org/wiki/Hessy_Levinsons_Taft

  Goebbels valitsi valokuvien joukosta Hessy Levinsonin pienokaispotretin edustamaan rotupuhtautta kaikkein kauneimpana arjalaisvauvana. Paha vaan, että Hessy oli juutalainen. No, mitäs siitä. Pääasia on rehti kilpailu ja osallistuminen.

  https://fi.wikipedia.org/wiki/Werner_Goldberg

  Werner Goldberg valittiin julisteisiin propagoimaan Saksan sotaponnistusten ihannesotilasta. Goldberg oli Nürnbergin lakikokoelmassa määritelty puoliveriseksi (MIschling). Kuva kelpasi silti Wehrmachtin värväysjulisteeseen ehdaksi vertauskuvaksi. Suuressa mittakaavassa kiusalliset epäjohdonmukaisuudet ovat kuin pikkuvirheitä muutoin laadukkaassa vasikannahassa. Saappaille näitä kilpailuja järjestetäänkin.

 17. Joni Seppälä

  Kuka tekee excelin määrittelee totuuden….
  Timosen Pasaselta saama tilasto on katkaistu ”sopivasti”. Tässä sama tilasto vähän pidemmältä ajalta:

  2018-06: 239 185
  2018-05: 230 426
  2018-04: 230 425
  2018-03: 226 030
  2018-02: 218 897
  2018-01: 200 010
  2017-12: 186 551
  2017-11: 223 505
  2017-10: 223 123
  2017-09: 224 008
  2017-08: 233 797
  2017-07: 239 949
  2017-06: 246 595
  2017-05: 234 375
  2017-04: 230 007
  2017-03: 211 915
  2017-02: 187 490
  2017-01: 135 469

  Eli kun tilastoa ihan oikeasti katsoo niin perustoimeentulotuen saajia on vähemmän kuin vuosi sitten!
  Tilastosta käy ilmi myös vahva kuukausittainen vaihtelu, kuten myös että vuosi sitten alku vuodesta oli täsmälleen vastaava nousu tuen saajissa. Joulukuun selkeästi pienempi tuensaajien määrä perustunee veron palautuksiin.

  Tämän karun tilaston saisi Timonen selittää, mutta koska se ei sitä tee, niin minä selitän sen lyhyesti. Kyseessä on tilastokikkailun, pätemisen ja ideologian yhdistelmän ”totuus”.

  • Työsuhde-etuna astma

   Noh, tuosta jos vertaa tammikuun 2017 ja 2018 lukuja niin kyllä se jo kertoo miten maa makaa.
   Tammikuussa 2018 toimeentulotuen saajia on yli 60 000 enemmän kuin vuotta aiemmin.
   Nousujohteinen trendi on aika selkeä, jos sen vaan haluaa tuosta nähdä.

   • työtöntyötön

    Tuo taitaa selittyä toimeentulotuen siirtymisellä Kelaan. Eli osa saajista sai tukensa vielä kunnilta tuona siirtymäaikana alkuvuodesta 2017.

  • AKK

   Hyvä että otit esille vuoden 2017 alun tilanteen, kehitys on todella halyttävä. 2018 alkuun kasvua 64541, eikä kesäkuun tilastokaan tue sitä että tuensaajien määrä olisi laskenut tuon hyppäyksen jälkeen. Tuosta olisi tulkittavissa että nykyhallituksen aikana, vuoden 2017 alussa, tuensaajien määrä on hypännyt pysyvästi noin 100000 korkeammaksi. Mitä kertovatkaan tilastot vuodelta 2016 ja ennen, jos samaa niin mihin tässä vielä päädytäänkään. Onko tuo otos katkaistu tarkoituksella? 2018 otos ilmentää ainakin sen ettei toimeentulotuen saajien määrän kehitys vastaa hallituksen ilmoittamaa työllisyyskehitystä vaan päinvastoin.
   Kuukausittainen vaihtelu on toki huomioitava.

   2018-01: 200 010
   2017-01: 135 469

   • Joni Seppälä

    Toisaalta:
    2017-06: 246 595
    2018-06: 239 185

    Toimeentulotuen saajien määrä on vuodessa tippunut yli 6000 ihmisellä…

    Mitä tästä opimme? Tilastoja pitää osata käyttää ja tulkita! Kun vaihtelu on suurta niin ottamalla satunnaisia otteita tilastot saadaan näyttämään ihan mitä halutaan.

    • työtöntyötön

     Toisaalta
     2018-04: 230 425
     2017-04: 230 007

     Alle kahden vuoden tilastot Kelan maksamasta toimeentulotuesta ovat liian vähän. Joka kuukaudelle ei vielä edes löydy vastinetta. Tämähän on nimenomaan tilasto Kelan maksamasta toimeentulotuesta mikä selittää tuon toimeentulotuen saajien vähyyden tammikuussa 2017. Jolloin elettiin siirtymäaikaa ja monille pitkäaikaistoimeentulotukiasiakkaille tehtiin kunnissa monen kuukauden päätös keralla jotta ihmiset eivät joutuisi odottelemaan Kelan päätöksiä.

    • Rosa Warski

     Joni Seppälä, aikamoista kirsikanpoimintaa tuo sinun tilastojenluku näyttää olevan.

     Ohitat suvereenisti tammikuun 60 000 toimeentulotuen saajan nousun, mutta peräänkuulutat 7000 hengen toimeentulotuen saajan laskua kesäkuussa.

     Ihan vinkkinä, jos seuraavan kerran yrität kiistää ”faktoilla”, tee niin. Älä vääristele faktoja omiin tarkoitusperiin sopiviksi.

     • työtöntyötön

      Edelleen väitän että mitään noin suurta nousua ei ole 2017 vuoden alussa ollut vaan kunnat ovat tehneet useamman kuukauden päätöksiä pitkäaikaistoimeentulotukiasiakkailleen jotta tuen siirto Kelan maksettavaksi sujuisi jouheammin. Kyseinen tilasto näyttää vain Kelan maksamat toimeetulotuet ja niiden saajat.

      ”Vaikka Kela alkaa käsitellä toimeentulohakemuksia joulukuussa, siirtymäaika mahdollistaa kunnille toimeentulotuen myöntämisen maaliskuun loppuun asti. ”

      https://yle.fi/uutiset/3-9327490

  • sakutimonen

   Toisin sanoen työpaikat lisääntyvät ja työttömyys vähenee, mutta toimeentulotuen saajien määrässä ei tapahdu muutoksia. Missän ne hallituksen toimet sitten näkyvät?

   • Jonis Lusis

    Työpaikat tuskin lisääntyvät mutta ”työttömyys vähenee”.

    • Nimetön

     Joka toiselle kuoppaa kaivaa..

     • Nimetön

      Ei kummastakaan toista enemmäksi saa.

  • psteknyo

   Kelan sivuilta (http://dy.fi/ihg) saa piirrettyä kivan käppyrän (https://i.imgur.com/dl3w3J3.png), josta näkee, että toimeentulotukea saaneiden määrä on joulun maissa laskenut mutta lähtenyt uudestaan kasvuun. Kesällä toimeentulotukea saaneiden määrään voi vaikuttaa esim. se, että opiskelijat putoavat kesäksi opintotuelta. Joulukuussa jyrkkää laskua voi selittää veronpalautusten saapuminen tilille.

   Saman käyrän saa piirrettyä valitsemalla vasemmalta ”aikasarja”, ”kuukausi” ja shift-näppäimen avulla kaikki kuukaudet.

   • Hulivilipoika

    Moni lääkekaton täyteen saanut ostaa kolmen kuukauden lääkkeet joulukuun viimeisinä päivinä. Silloin maali-huhtikuussa alkaa tapahtumaan toimeentulotukiluukuilla. Tunnen paljon lääkkeitä tarvitsevia ihmisiä, jotka joutuvat vuosittain hakemaan toimeentulotukea lääkekustannuksiinsa. Uskon, että sekin noista tilastoista on luettavissa.

  • Mike the machine

   Jep…(viittaus Joni Seppälä kommenttiin)

   Valhe, emävalhe ja tilasto.

   Tosin on hyvä myös katsoa lukujen taakse taikka eteen; eli esittämäsi lukumääräisen konteksin mukaan nämä perustoimeentulon saajat ovat vähentyneet. 2017/1 oli selvästi vähemmän kuin 2018/1. Eli siinä se sitten taas, jotta kappas kepposta.

   Lisäksi toivoisin keskusteluun hieman pohdintaa mistä tämä johtuu. Mielestäni nykyisen hallituksen politiikka on suoraan jostain jonne päivä ei paista.

   Tieto on valtaa ja niin myös disinformaatiokin. Kaukaa katsoen blogissa suurelle yleisölle julkaistussa tilastossa näkyvät vain ns. perustoimeentulotuen piiriin kuuluvat ja eikä lainkaan mm. harkinnanvaraisen toimeentulonpiiriin kuuluvat. Milläköhän tavoin, kuinka paljon ja etnisin perustein näitä myönnetään? Voi jopa tilastokeskuksenkin virkailijalta kaavat uusiksi.

   Lisäksi eräs asia pitää vielä mainita; Ei se sosiaaliturva synny tyhjästä. Jotta yhteiskunta voi huolehtia vähempiosaisistaan niin jonkun pitää ollut joskus töissä ja toivottavasti myös huomenna.

   • Jonis Lusis

    Oikeiden työpaikkojen syntymiseen pitää satsata kaikin keinoin. Työttömien kiusaaminen ja
    tilastoharhojen luominen eivät auta ongelman ratkaisussa.
    Pitää olla uskallusta vaatia työnantajiltakin-teollisuudelta toimenpiteitä ongelman hoitoon.
    Tarvittaessa peukaloruuvit käyttöön/verotukselliset sanktiot sekä yritystuet puntariin.

 18. Pera

  Minä olen varma siitä että tuollainen 15 vuoden työttömyys ilman kuntouttavaa tai ilman mitään aktiviteettiä on täysin mahdollista. Sillä joutuminen TYPpiin ei tarkoita sitä, että siirtyisi jonnekin toimipaikkaan tekemään ”työtä”. Ei vaan TYPissä vieraillaan kunnan tiloissa haastattelussa ja kun vuosi on kulunut siirretään työtön takaisin TE-toimiston kirjoille. Toki tuossa ollaan jossakin aktiviteetissa mutta se ei poikkea entisestä työkkärin määräaikaiskäynnistä. Noita tapauksia ei ole montaa kappaletta mutta kuitenkin niitä on. Vähän sama asia kuin aikoinaan pankkien tietojärjestelmiä perustettaessa, kun eri paikkakunnilta löytyi saman nimisiä henkilöitä jolla oli sama hetu ja sama kadunnimi osoitteenaan.

 19. Turo Mustakallio

  Tuo tilasto pitäisi ulottaa viiden vuoden taakse.

 20. työtöntyötön

  Kelan peruspäiväraha ja työmarkkinatuki ovat samansuuruiset ja menevät useammaltakin sekaisin. Kerrotaan että ”siirryin ansiosidonnaiselta peruspäivärahalle” vaikka todellisuudessa tuen nimi on työmarkkinatuki.

  ”Missään tapauksessa hän ei elä toimeentulotuen varassa, jos saa työmarkkinatukea.”
  Setä itse ei taida edes väittää elävänsä pelkästään toimeentulotuella. ”55-vuotias mies elää toimeentulotuella hyvää elämää.” Edellinen lause on luultavasti toimittajan kynästä. Muutenkin tuo on vähän tulkinnanvaraista. Mahdollisuudet ovat asumistuki+työmarkkinatuki+toimeentulotuki tai asumistuki+toimeentulotuki. Molemmissa käteen jäisi sedälle se sama toimeentulotuen perusosa. Joku voi sanoa elävänsä toimeentulotuella myös vaihtoehdossa yksi koska käteen jää sama kuin jos oikeasti eläisi vaihtoehdon kaksi tuilla.

  Kelan tietokanta Kelasto kertoo että 2/2018 työmarkkinatukea yli 1500 päivää saaneita on 26 708 joista 6 030 saa tukea aktiivitoimenpiteen ajalta ja loput 20 678 työttömyyden perustella. Setä on myös itse voinut olla välillä kuntouttavassa työtoiminnasta tai työkokeiluissa mutta yhtä kaikki ilman palkkatyötä jo vuodesta 2003. Työtön mikä työtön jos ei kerran palkkaa tule.

  Setä ei myöskään nähdäkseni väitä missään kohtaa olevansa täysin terve. Mainitsee kyllä että reseptilääkkeet korvataan toimeentulotuessa.

  ”Pankkitilillä olevat rahat alentavat toimeentulotukea koko määrällään,”
  Eivät alenna. Jos saan toimeentulotukea tammikuussa ja helmikuussa uudestaan hakiessa tilillä on vielä vaikka 50 euroa niin tätä summaa ei olla mitenkään vähennetty helmikuun toimeentulotuesta. Eri asia on jos haet tukea ensimmäistä kertaa. Silloin säästöt otetaan huomioon ja edellisiäkin tuloja saatetaan vierittää seuraaville kuukausille riippumatta siitä onko ne todellisuudessa enää käytettävissä. Silti suosittelen varmuuden vuoksi säästämään sukanvarteen. Enkä ole kokeillut missä summassa säästö aletaan vähentämään seuraavassa laskelmassa.

  Lisäksi setä asuu 8000 asukkaan pikkukaupungissa. Siellä kun tarpeeksi ryssit asiasi ja saat huonon leiman niin sana kyllä kulkee ja edes ilmaiseen työkokeiluun on turha pyrkiä. Jos ei ole muuttohalukkuutta eikä autoa käytössä tietenkään niin aika vähän on tehtävissä.

  Ja onhan näitä muitakin todella pitkäaikaistyöttömiä, mukaan lukien itseään Jyväskylän viralliseksi työttömäksi kutsuva Mauno Voutilainen. Hänkin omanlaisensa persoona.

  • Hulivilipoika

   Mutta setä on ”panomies”. Toteuttaa naistensa haaveet. Kyllä sedälle käyttöä löytyy 8000 asukkaan kaupungissa. Jos oikein on hyvä, saattaa setäkin hieman pimeästi tienata.

   • työtöntyötön

    Panohommiin en ota kantaa sen enemmän sedän kuin ujon yh-äidinkään puolesta. Jokaisella makunsa ja tunnen itsekkin pariskuntia missä toinen parikymmentä vuotta nuorempi kuin toinen.

    Pimeän työnkin tekijöitä tunnen. Osa tekee enemmän ja osa vähemmän, toiset tekijät ovat työttöminä ja toiset töissä. Juoppokuskeista en sen enemmän tiedä mutta eikö yleensä ole tapana tarjota jotain? Muuttohommista sixpack jne. Lienee maan tapa ja syytön kunnes toisin todistetaan…

 21. elm

  ”Koti-isät ja -äidit, vanhukset, työkyvyttömät, lapset ja täysipäiväiset opiskelijat eivät saa itse tarpeeksi tuloja työmarkkinoilta. Suomessa kaikkia näitä ryhmiä tuetaan. Valitettavasti näitä tuensaajia on alettu syyllistää. Tämä on absurdia.”

  .. kirjoittaa Joona-Hermanni Mäkinen kolumnissaan tänään (https://yle.fi/uutiset/3-10289725) ja jatkaa, että markkinatalous ei poista köyhyyttä.

  Absurdia todentotta. Todellakin, hyvinvointivaltiosta ollaan eliminoimassa kaikkea sitä, miksi hyvinvointivaltio on olemassa. Hassua. Todella erikoista. Ymmärtävätköhän nykyiset hallituspuolueet tätä lainkaan?

  Mutta markkinatalous ei tule toimeen ilman julkista sektoria, kirjoittaa Mäkinen ja jatkaa:

  ”Markkinauskovaisilla on taipumus kritisoida äänekkäästi julkista sektoria. Ironista kyllä, julkinen sektori on juuri se taho, jonka suuntaan taloustieteessä käännytään, kun markkinatalous vaatii huoltoa. Haittaverot, ympäristönsuojelu ja köyhyyden vähentäminen eivät toteudu ilman jatkuvaa valtion puuttumista markkinoiden toimintaan.”

  Suosittelen tuon kolumnin lukemista erityisesti tänään.

  • zara

   Toivottavasti jatkossa enenevässä määrin tällä tavoin progressiivisesti maailmaa hahmottavien kolumneja medioissa, mm Ylessä. Markkinoiden edunvalvojista ei näytä sen sijaan koskaan olevan pulaa.

 22. Jussi Parviainen

  Näimpä se mennee! Sukanvarteen säästäminen toimeentulotuella on huijaamista! Lehdistö laulaa eliitin lauluja, sitä varten suurin osa niistä on olemassa!

 23. Jorma Reijonen

  Olen ainoastaan yhdestä asiasta samaa mieltä Trumpin kanssa. Valeuutiset voivat hyvin kuin myös armaassa kotimaassammekin. Asiaan: kuinka kirjoituskilpailussa menestyy, jos kilpailuteksti sisältää kömpelöä kieltä ja suoranaisia virheitä. Esimerkiksi Knorrin lasanettesatsi. Koko ikänsä kaupan alalla ollut ei ole ollut työelämässä 15 vuoteen? Alalla on kyllä töitä. Täysin leimaavaa asenteellista tekstiä, leipäjonoissa olevat köyhätkin saavat osansa, kokoomuksen lempiaiheita. Törkeää!

 24. Rintsu

  Kyllä tuo taulukko kertoo sen että maassa on neljännesmiljoona henkeä pysyvästi toimeentulotuen varassa eikä heidän määränsä vähene vaikka hallituksen mukaan työllisyys ja talous kasvavat kohisten.
  Asumistuen saajia on 860.000 ja heidän määränsä on kymmenessä vuodessa noussut kahdellasadallatuhannella.

  Jos työllisyys oikeasti paranisi niin kyllä noiden lukujen pitäisi alkaa pienetä.

  Sossusedän vaatteidenostoesimerkki ihmetyttää minuakin. Toimeentulotuella uutena kaupasta ostetaan vain alusvaatteet. Muut vaatteet kirpputorilta. Tosin tarinassaan on niin paljon kummallisuuksia että juttu on taidettu kirjoittaa kykypuolueen toimistossa.
  Aikanaan kun kävin koulua niin aiheen vierestä kirjoittamisesta ei herunut pisteitä eikä palkintoja. Ja aiheena oli nälkä eikä se kuinka hyvin tuilla pärjääkään.

 25. Rosa Warski

  Palautetta Yhteisvastuukeräykseen voi lähettää:

  Arkisin klo 8−15, p. 040 700 9902
  yhteisvastuu@yhteisvastuu.fi

  Toimisto on suljettuna heinäkuun ajan 2.-27.7.2018.

  • Rosa Warski

   Itse lähetin tällaisen:

   ”Terve!

   Yhteisvastuu on antanut ”Kirjoita nälästä !” -kilpailussa 2. kunniamaininnan kirjoitukselle, joka julkaistiin Ilta-Sanomissa 8.7.2018:
   https://www.is.fi/kotimaa/art-2000005736005.html

   Kirjoitus on uskomattoman törkeä ja täynnä asiavirheitä. Kohteena ovat niin nälkäiset, sairaat kuin luottotietonsa menettäneet:

   1) Leipäjonoissa kävijät maalataan kitisijöiksi, jotka käyvät vain koska ruoka on ilmaista, ilman todellista tarvetta. Tämän näkökohdan vääryyttä tuskin tarvitsee perustella.

   2) Reseptilääkitys maalataan automaattisesti toimeentulotuessa saataviksi, vaikka lukuisilla henkilöillä on ollut ongelmia toimeentulotuen lääkekorvausten suhteen. Esim. itse olen joutunut olemaan kuukausia ilman reseptilääkitystä, koska Kela ei katsonut sitä tarpeelliseksi.

   3) Luottotietojen menettäneille kerrotaan, että ”saavat syyttää itseään”. Luottotiedot voi menettää lukuisista syistä, joista läheskään kaikki eivät ole ”oma vika”. Esimerkkinä valtava määrä pienyrittäjiä, jotka ovat tehneet parhaansa, mutta silti joutuneet talousvaikeuksiin. Samoin luottotiedot voivat lähteä rakenteellisten syiden takia, kun yhteiskunnan tukiverkko ei kanna vaikka pitäisi.

   Kirjoittaja myös kertoo ”olleensa työttömänä vuodesta 2003. Ansiosidonnaisuuden päätyttyä olen elänyt peruspäivärahan, asumistuen ja toimeentulotuen varassa.” Ansiosidonnainen kestää maksimissaan 500 päivää ja peruspäiväraha 400 päivää. Toisin kuin henkilö antaa ymmärtää, hän olisi tosimaailmassa aikoja sitten tipahtanut työmarkkinatuelle.

   Ylipäänsä kirjoituksessa ivataan ja haukutaan heikompiosaisia, joiden luulisi olevan juuri Yhteisvastuun avun kohteena. Jos apunne on tällaista, itse en ainakaan sitä halua. Tulen myös tekemään parhaani, jotta muut tietäisivät minkälainen ajattelu nostetaan Yhteisvastuussa kunniaan.

   Miten kehtaatte?

   Terveisin,
   monisairas, nälkäinen ja yli 10 vuotta toimeentulotuen asiakkaana,

   Rosa Warski”

   • stunned

    Minäkin lähetin postia omin sanoin.

  • Virve Valoheimo

   Minä laitoin alla oleville kysymyksen. Johtajalta automaattivastaus: lomalla. Viestintäpäällikkö laittoi hyvin kliinisen vastauksen, jollainen tullut muillekin.

   Tapio Pajunen
   keräysjohtaja
   p. 0400 870 041
   tapio.pajunen@yhteisvastuu.fi

   Salla Peltonen
   viestintäpäällikkö, Kirkkopalvelut ry
   kampanjat, markkinointiviestintä
   p. 044 288 44 76
   salla.peltonen@kirkkopalvelut.fi

   • stunned

    Salla Peltonen jatkaa samalla linjalla: kirjoitus on paitsi ”rohkea” ja ”positiivinen” myös ”irrallaan asiayhteydestä”, mutta ”tuo esiin yleisen virhekäsityksen, että ”köyhyys olisi oma vika”.

    Kirjoitus nostaa esiin täysin toisenlaisen, positiivisen näkökulman pienillä tuloilla elävän ihmisen henkilökohtaisesta arjesta. Moni pienillä tuloilla elävä ei kuitenkaan koe itseään köyhäksi, vaikka laskennallisesti eläisi reilustikin köyhyysrajan alapuolella, mikä ei toki tarkoita sitä, että tilanne tai kokemukset olisivat samat jonkun toisen ihmisen kohdalla. Kirjoittaja kertoo rohkeasti, millaiset asiat tuovat iloa ja sisältöä hänen elämäänsä. Tekstissään kirjoittaja nostaa esiin myös monia konkreettisia käytännön selviytymisesimerkkejä omasta arjestaan. Toki yksin, erillään kilpailun voittajateksteistä julkaistuna, tämä kirjoitus jää nyt ikävästi irralleen asiayhteydestä.

    Teksti tuo esiin myös hyvin yleisen ja useimmiten täysin virheellisen näkökulman siitä, että köyhyys olisi ihmisen itsensä vika – asian, josta on myös erittäin tärkeää keskustella ja oikaista siihen liittyviä virheellisiä mielikuvia, mitä Yhteisvastuukeräys on kevään aikana pyrkinyt eri kanavissa tekemään.

    • Nimetön

     Ei se anna, joka kysyy.

 26. Rintsu

  Rosalla hieno palaute ja huomattavasti uskottavampi ja todentuntuisempi kuin sossusedän kirjoitus.

  Sossusedän kirjoituksessa paistaa läpi se että se ei ole uskottava. 15 vuotta työttömyyttä ja jatkuva pienillä tuloilla elämin jättää jälkensä. Kuka tahansa pärjää pienellä kuukauden tai kaksi mutta sitten se kurjuus alkaa kasaantua. Kuin hengityksen pidättäminen. Puoli minuuttia menee helposti mutta viisi minuuttia alkaa ahdistamaan. Vaatteet kuluvat, huonekalut kuluvat ja kodinkoneet kuluvat ja jonain päivänä pesukonekin sanoo sopimuksen irti. Vajaa 500 kktuloilla ei uutta ihan heti haeta kaupasta. Kun samalla laukeaa kahvinkeitin ja olit juuri säästänyt sen verran, että voisit käydä ostamassa ne tarvitsemasi uudet kengät mutta pölynimurin pussit ja tiskiaine loppuivat ja vessaharja hajosi niin kenkärahasi menivätkin siinä.
  Vajaa viissataa tuloilla eläminen kuukaudesta ja vuodesta toiseen alkaa väkisinkin näkyä ja tuntua jossain.
  Sen lisäksi sossusetä ei näytä kuulleenkaan karenssista ja 20 tai 40% leikatusta toimeentulotuesta vaikka väittää olleensa 15 v työttömänä tukiensaajana.

  Sossusedän todellisuus tuntuu olevan kepun ja kokoomuksen kuvitelma koska ei se ainakaan kenenkään tuntemani pienituloisen arkea ole.

 27. Virve Valoheimo

  ”Kirkkopalvelut organisoi Yhteisvastuukeräyksen, Kotimaanapu-hyvätekeväisyyspalvelun sekä Vapaaehtoistyö.fi-palvelun, järjestää Kirkkopäivät ja Tiekirkko-toimintaa sekä tuottaa hyvinvointi- ja sosiaalipalveluja Valona-hyvinvoinnin kautta. Kirkkopalvelujen omistama Kotimaa Oy on kustannusyhtiö ja viestinnän asiantuntijapalveluyritys.
  Kirkkopalvelujen toimintaa ohjaavat arvot usko, toivo ja rakkaus sekä avara kansankirkollisuus, rohkea yhteiskuntavastuu ja palveleva lähimmäisenrakkaus.
  Kirkkopalvelut-Kotimaan yhteensä noin 430 työntekijää toimivat pääosin Helsingissä, Järvenpäässä, Lapualla, Pieksämäellä ja Ruokolahdella. Liikevaihtomme vuonna 2017 oli noin 42,7 milj. €.”
  https://www.kirkkopalvelut.fi/me/

  Yllätys minulle, että Kp ry:n hallituksessa istuu puheenjohtajana Suomen Yrittäjien toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen.

  • mark

   Mahtaako tämä Mikael Pentikäinen olla nyt semmonen stereotyyppi. Kumpaa ”arvo-pohjaa” kannattaa, Suomen yrittäjien vai Kirkkopalvelujen? Noissa ei taida kaikki ihan natsata. Taitaa olla pääasia, että rahaa juoksee molemmista. Kaikki arvo-pohjat silloin passaa.

  • Jonis Lusis

   Hän on suuri työttömien -ja vähäväkisten ystävä.

  • töytön

   Noh, eipä ollut yllätys tämäkään. Piiri pieni pyörii..

   • Hulivilipoika

    Aivan liian pieni piiri.

    • Jonis Lusis

     Napapiiri.

  • Ei todellakaan yllätä

   No just, tämä selittääkin kaiken. Toisaalta ei yllätä itseäni yhtään.

   Toivottavasti yksikään pienyrittäjä ei oikeasti kuvittele, että Suomen Yrittäjät ajaisi hänen etuaan.

 28. Mike the machine

  Jep…(viittaus Joni Seppälä kommenttiin)

  Valhe, emävalhe ja tilasto.

  Tosin on hyvä myös katsoa lukujen taakse taikka eteen; eli esittämäsi lukumääräisen konteksin mukaan nämä perustoimeentulon saajat ovat vähentyneet. 2017/1 oli selvästi vähemmän kuin 2018/1. Eli siinä se sitten taas, jotta kappas kepposta.

  Lisäksi toivoisin keskusteluun hieman pohdintaa mistä tämä johtuu. Mielestäni nykyisen hallituksen politiikka on suoraan jostain jonne päivä ei paista.

  Tieto on valtaa ja niin myös disinformaatiokin. Kaukaa katsoen blogissa suurelle yleisölle julkaistussa tilastossa näkyvät vain ns. perustoimeentulotuen piiriin kuuluvat ja eikä lainkaan mm. harkinnanvaraisen toimeentulonpiiriin kuuluvat. Milläköhän tavoin, kuinka paljon ja etnisin perustein näitä myönnetään? Voi jopa tilastokeskuksenkin virkailijalta kaavat uusiksi.

  Lisäksi eräs asia pitää vielä mainita; Ei se sosiaaliturva synny tyhjästä. Jotta yhteiskunta voi huolehtia vähempiosaisistaan niin jonkun pitää ollut joskus töissä ja toivottavasti myös huomenna.

 29. ihmetys

  MIten sitä toimeentulotukea ei kuitenkaan saa sairaalalaskuihin, jos on tuhannen euron eläke ja vuokra 600 euroa, josta asumistukea 270 euroa? Näin on toimittu Helsingissä vuosia, sairaalalaskuihin pitää vaan neuvotella maksuaikataulu laskuttajan kanssa. No, sitten kun tuo maksu on maksettu, onkin jälleen uusi sairaalalasku maksettavana. Ja vaikka sairaalaskuilla on maksukatto, maksu vain alenee tuon katon jälkeen noin kymmeneen euroon, ei siis poistu. Olen tällaista tapausta vierestä seurannut vuosia, mitkään valitukset eivät auttaneet, ainoa auttava taho oli Hurstin ruokajono. Itkettää ja surettaa tällainen!

  • M.M.X.X.

   ”Toimeentulotuesta annetun lain (1412/1997) 1§:n mukaan toimeentulotuki on viimesijainen tuki, joten kunta ei saa omin toimin aiheuttaa toimeentulotuen tarvetta perimällä asiakasmaksuja.”

   ”Maksut on jätettävä perimättä tai maksuja on alennettava, jos niiden perimisestä seuraisi toimeentulotuen tarve. ”Jos säädöstä asiakasmaksujen kohtuullistamisesta tai perimättä jättämisestä noudatettaisiin, vähentäisi se toimeentulotuen tarvetta ja riskiä joutua perintään tai ulosottoon.”

   Raportti Asiakasmaksulain 11 §:n soveltamisesta

   https://www.soste.fi/ajankohtaista/maakuntavaalit/asiakasmaksut-eivat-saa-olla-hoidon-ja-hoivan-este.html

   ”EAPN-Finin raportin mukaan asiakasmaksujen kohtuullistamista tai perimättä jättämistä ei valitettavasti noudateta johdonmukaisesti kaikissa kunnissa ja kuntayhtymissä.”

   ”Säädös on laajasti tuntematon, heikosti ohjeistettu ja vähän sovellettu. Vakiintuneita käytäntöjä ei näytä olevan ja asiakkaiden polkua tällaisissa haastavissa tilanteissa ei seuraa kukaan, vaan he jäävät hyvin yksin eri viranomaisten välille palloteltaviksi.”

   • Ulla Vehaluoto

    Kaikki verovaroin elätetyt virkamiehet eivät välitä noudattaa niitä lakeja, joita heidät on palkattu noudattamaan, toteuttamaan. Toimeenpanovalta ilmenee virkakunnassa. Valitettavasti erityisesti puolueisiin kuuluvia suositaan täysin tarpeetta virkanimityksissä.

 30. M.M.X.X.

  https://www.is.fi/paakirjoitus/art-2000005750838.html

  Perustuslain pitäisi suojata ikääntyneitäkin – miksi historian suurin eriarvoistuminen vaietaan?
  Moni vanhus on digisyrjäytynyt eikä osaa käyttää sähköisiä palveluja, julkisia tai yksityisiä.

 31. Erityis-Kyösti

  Forced labour is any work or service which people are forced to do against their will, under threat of punishment. Almost all slavery practices contain some element of forced labour. Lähde: antislavery.org

  Suomeksihan tämä tarkoittaa sitä, että maassamme on aika mittavat orjatyövoiman markkinat. Tähän kuntouttavaan työtoimintaan tulee vielä lisätä nykymuotoiseen aikuisopiskeluun kuuluva työharjoittelu, jota niin ikään tehdään sanktioiden uhan alla ja joka niin ikään korvaa palkallista työtä. Työharjoittelu muuttuu tahdonvastaiseksi siinä vaiheessa, kun työharjoittelupaikalla ei opetellakaan ammattiin kuuluvaa työtä, vaan teetetään esimerkiksi siivoustöitä. Pois et kuitenkaan saa lähteä ennen kuin olet löytänyt uuden paikan. Seuraavassa paikassa voi olla hyvinkin sama meininki. Orjuuden häpeätahra muodostuu jo massiiviseksi.
  Lisäksi kokoomus suunnittelee myös ammattikoulun muuttamista ”työelämälähtöisemmäksi aikuisopiskelun tapaan”. Jatkossa varsinaista koulutusta olisi siis 1/6 ja 5/6 olisi uhan alla tehtävää, palkkatyön korvaavaa työtä.

  Olen edelleen järkyttynyt totuuden valjettua minulle. Eihän tällaista voi uskoa. Suomessako muka orjuutta? Niin se vain kuitenkin on. Nykyisistä puolueista yksikään ei tule ääneen sanomaan asiaa niin kuin se on. Hallituspuolueet sukeltavat vain syvemmälle ihmisoikeusrikkomusten pimeään päätyyn.Siksi maamme tarvitseekin nyt kansainvälistä huomiota tämän asian tiimoilta. Auta sinäkin osaltasi, ja kerro eurooppalaisissa julkaisuissa suomalaisesta valtiojohtoisesta pakkotyön markkinahumusta.

Kommentoi »

Comments are closed