Uuninpankkopoika Saku Timonen
Uuninpankkopoika Saku Timonen

Kuin seinille puhuisi

Viime päivinä Seura on nostanut ansiokkaasti esille palkattoman työn. Palkatonta työtä tekee jopa puoli miljoonaa suomalaista.

Aktiivimalli on vain jäävuoren huippu, sillä palkattomat työkokeilut ja kuntouttava työtoiminta ovat räjähtäneet käsiin.

Palkaton työ paisuttaa piilotyöttömyyttä, ja työttömien todellinen määrä on piilotettu tilastoihin niin huolellisesti, että sitä ei tiedä varmuudella kukaan. Kaikkien vähiten näistä asioista yleensä tuntuvat tietävän työ- ja elinkeinoministeriön sekä sosiaali- ja terveysministeriön virkamiehet.

Minä olen kirjoittanut näistä asioista jo yli kahdeksan vuotta, ja koko ajan on käynyt yhä selvemmäksi, että maasta puuttuu palkanmaksuhalukkuutta. Olen vuosia sanonut, että vain hullu maksaa palkkaa, jos voi saada palkattomia työntekijöitä.

Silti hyvin yleinen, hallituksen ja median jatkuvasti ruokkima näkemys on, että työttömät ovat työhaluttomia. Saan jokaiseen asiaa käsittelevään juttuuni palautetta, jonka alkeellisuus on suorastaan uskomatonta. Yhä vieläkin on valtavan paljon ihmisiä, jotka luulevat työttömyyskorvauksen olevan palkkaa, jonka eteen pitää tehdä työtä. Yhä vieläkin näiden ihmisten mielestä työttömän pitää tehdä työtä sekä työttömyyskorvauksen että sosiaaliturvan eteen. Yhteistä näille kaikille kommentoijille on, että he eivät missään olosuhteissa katso sen koskevan itseään, sillä he ovat työpaikallaan korvaamattomia tai ovat jo eläkkeellä. Ylimielinen omahyväisyys suorastaan löyhkää heidän kommenteissaan.

Olen totaalisen kyllästynyt kertomaan heidän kuuroille korvilleen, että työttömyyskorvaus ja sosiaaliturva eivät ole palkkaa. Niillä työtön pidetään hengissä sen aikaa, että hän löytää itselleen palkkatyötä. Työttömyyskorvaus ei ole vastikkeetonta, sillä sen saamiseksi on oltava aktiivinen työnhakija ja jatkuvasti työmarkkinoiden käytettävissä.

Olen kyllästynyt myös niihin, jotka asiaa yhtään selvittämättä väittävät palkattomasta työstä saatavan työmarkkinatuen ja kulukorvauksen olevan ihan kilpailukykyinen palkka monissa töissä. Jos joku oikeasti saa niin huonoa palkkaa, niin kyseessä on todellinen paskaduuni. Olen omana mielipiteenäni sanonut jo vuosia sitten, että paskaduuni ei määräydy työn sisällön, vaan palkan mukaan. Paskaduunia on jokainen sellainen palkkatyö, jolla ihminen ei tule toimeen joutumatta hakemaan palkan lisäksi yhteiskunnan tukea. Näissä töissä yhteiskunta antaa suoran tulonsiirron työnantajille niillä tuilla, joita se työntekijälle joutuu maksamaan.

Olen sanonut lukemattomia kertoja, että mikä voidaan tehdä yhdelle ihmisryhmälle, voidaan tehdä ihan mille tahansa ihmisryhmälle. Kohteena ovat jo monta vuotta olleet työttömät, joista on syyllistämällä tehty parempien kansalaisten kustannuksella loisivia ali-ihmisiä. Kun tämä on nyt onnistunut, niin seuraavaksi kohteeksi voidaan ottaa vaikkapa kroonisesti sairaat ja muuten vain hyödyttömät eläkeläiset.

Sitä ennen poljetaan kuitenkin palkat maanrakoon palkattomilla töillä. Sehän kaikessa ay-liikkeen ja työttömien syyllistämisessä on takana. Ilman toimivaa ay-liikettä voidaan maksaa niin huonoa palkkaa kuin halutaan, ja palkkojen alentamisen paineita lisää työttömillä teetettävä palkaton työ.

Minä tiedän, että tänne tulee taas moni sanomaan, että kyllä työttömän pitää ottaa itseään niskasta kiinni ja osallistua yhteiskuntaan tekemällä työtä tukien eteen. Haistatan heille kaikille jo valmiiksi paskan, että ei tarvitse tehdä sitä jokaiselle erikseen.

Toivotan myös vilpittömän vahingoniloisesti heille hyvää osallistumista tulevaisuuden työmarkkinoihin, jotka ovat valitettavan totta jo liian monille.

Kommentit (158)

 1. Antonio

  10 pistettä Sakulle!

  1. Merja

   Ja seuralle! Upeaa työtä!

   1. Tiina Trezzi

    Siis Apu-lehdelle tarkoitit? Hyvä Saku!

    1. M.M.X.X.

     siis Seuralle myös

    2. Make

     Toivottavasti kilpailijan referointi ei tuota Saku Timoselle vaikeuksia.

     Kiitos hyvästä työstä ja valppaudesta. Hallituksen lait ovat ennätysmäisen surkeita.

     1. stunned

      Kokoomuksen puoluetoimiston viestintähenkilö Kristian Tervo kanteli Apu-lehdelle, että Timoselle ”maksetaan hallituksen vastustamisesta”. Saku ei taida upota ihan äkkiä, mutta mistä sitä tietää, jos lehdistönvapaus etenee Turkin viitoittamalla tiellä. Ehkäpä Krissellä olisi seuraavaksi asiaa Seuran päätoimittajalle, kun lehden palstoilla aivan ilmeisesti jo yllytetään kapinaan orjatyötä vastaan.

      https://blogit.apu.fi/uuninpankkopoikasakutimonen/2017/12/29/kun-kysymaan-ruvettiin/

      https://twitter.com/kristiantervo/status/946308433820684289

      https://www.kansanuutiset.fi/artikkeli/3829095-kommentti-aktiivimallista-tuli-pommi-joka-rajahti-tekijoidensa-syliin

      […] kokoomuksen puoluetoimistossa visuaalisuudesta ja viestinnästä vastaava Kristian Tervo kävi 28.12. Twitterissä yhden tunnetuimman bloggarin, Uuninpankkopoika Saku Timosen kimppuun osoittamalla kysymyksen Apu-lehden päätoimittajalle Marja Aarnipurolle: ”Onko tämä bloggarinne käyttäminen hallituksen vastustamiseen ihan ok?”

      Jatkokommenteissa Tervo piti kyseenalaisena sitä, että Timonen saa lehdeltä rahaa kirjoituksistaan ja katsoi herravihan lietsomisen blogin välityksellä menevän ”harmaalle alueelle”.

      1. Jonis Lusis

       Sananvapaus kuuluu länsimaiseen demokratiaan. Suomi on siltä osin ”harmaalla alueella”.

       1. Frank

        Sananvapauden lisäksi Uuninpankkopoika on myös oikeassa suurimmassa osassa blogeistaan.
        Faktantarkistus toimii ja hallitusta saa, ja pitää voida arvostella.

        1. Pentti Sorsa

         Siksihän se hätä onkin kun joku kertoo totuuden kaiken puliveivaamisen takaa.

       2. Antonio

        Mahtaako Tervo -eiköhän- saada palkkaa mielipiteistään…

        1. Jonis Lusis

         Varmasti- hänhän on oikealla asialla.

        2. Jani Rikhard

         Juu, tämä Kristian Tervo joka valehtelee olevansa ”pienen ihmisen asialla suuressa maailmassa”. Vapauden, demokratian ja pienen ihmisen asialla ei varsinaisesti ollut myöskään J. Vartiaisen eduskunta-avustaja Antti Kirkkala, joka kirjotti Verkkouutisiin maalitusjutun Martin-Eric Racinesta pian Kristianin sekoilujen jälkeen.

         https://potuntervaaja.wordpress.com/2018/01/02/kokoomuksen-mopo/

         1. Karjalaispoika

          Jos Kokoomus on seuraavien vaalien jälkeen oppositiossa, Tervollekin maksetaan hallituksen vastustamisesta.

       3. Jari Eeva

        Saatamme sanaa, Saku. Se on varmaa!

        1. Eeva Salminen

         Kyllä!

        2. Teppo Syvärilä

         Suomesta on kehittymässä orjatyö maa. Tavallaan maaorjuus palaa. Surullinen kehitys.

         1. Tatu Itkonen

          On surullista miettiä, kuinka Finlandia hymnin toinen säkeistö on vanhentunut.

          ”Oi nouse, Suomi, näytit maailmalle,
          Sa että karkoitit orjuuden”

          1. Antonio

           Tatu, kommenttisi kolahti – ja sattui.
           Todella.
           Surullista.

           1. Jonis Lusis

            ”Sa että palautit orjuuden”.

            1. Rosa Warski

             Näin lienee sopivampi:

             ”Oi Suomi, katso, sinun iltas koittaa,
             Yön uhka on jo täällä taas,
             Ja köyhän laulu hämärässä soittaa,
             korkeudelle kaikuu toivo tää,
             Yön vallat nälässä on vaikee voittaa,
             Sun iltas koittaa, oi synnyinmaa.

             Oi nouse, Suomi, nosta korkealle,
             Nuo kärsimykset puutteen, vääryyden,
             Oi nouse, Suomi, näytä maailmalle,
             sa että karkoitat orjuuden,
             Ja ettei taivu kansa sorron alle,
             on köyhän toivo nyt, synnyinmaa.”

           Comments are closed.