Uuninpankkopoika Saku Timonen
Uuninpankkopoika Saku Timonen

Kuin seinille puhuisi

Viime päivinä Seura on nostanut ansiokkaasti esille palkattoman työn. Palkatonta työtä tekee jopa puoli miljoonaa suomalaista.

Aktiivimalli on vain jäävuoren huippu, sillä palkattomat työkokeilut ja kuntouttava työtoiminta ovat räjähtäneet käsiin.

Palkaton työ paisuttaa piilotyöttömyyttä, ja työttömien todellinen määrä on piilotettu tilastoihin niin huolellisesti, että sitä ei tiedä varmuudella kukaan. Kaikkien vähiten näistä asioista yleensä tuntuvat tietävän työ- ja elinkeinoministeriön sekä sosiaali- ja terveysministeriön virkamiehet.

Minä olen kirjoittanut näistä asioista jo yli kahdeksan vuotta, ja koko ajan on käynyt yhä selvemmäksi, että maasta puuttuu palkanmaksuhalukkuutta. Olen vuosia sanonut, että vain hullu maksaa palkkaa, jos voi saada palkattomia työntekijöitä.

Silti hyvin yleinen, hallituksen ja median jatkuvasti ruokkima näkemys on, että työttömät ovat työhaluttomia. Saan jokaiseen asiaa käsittelevään juttuuni palautetta, jonka alkeellisuus on suorastaan uskomatonta. Yhä vieläkin on valtavan paljon ihmisiä, jotka luulevat työttömyyskorvauksen olevan palkkaa, jonka eteen pitää tehdä työtä. Yhä vieläkin näiden ihmisten mielestä työttömän pitää tehdä työtä sekä työttömyyskorvauksen että sosiaaliturvan eteen. Yhteistä näille kaikille kommentoijille on, että he eivät missään olosuhteissa katso sen koskevan itseään, sillä he ovat työpaikallaan korvaamattomia tai ovat jo eläkkeellä. Ylimielinen omahyväisyys suorastaan löyhkää heidän kommenteissaan.

Olen totaalisen kyllästynyt kertomaan heidän kuuroille korvilleen, että työttömyyskorvaus ja sosiaaliturva eivät ole palkkaa. Niillä työtön pidetään hengissä sen aikaa, että hän löytää itselleen palkkatyötä. Työttömyyskorvaus ei ole vastikkeetonta, sillä sen saamiseksi on oltava aktiivinen työnhakija ja jatkuvasti työmarkkinoiden käytettävissä.

Olen kyllästynyt myös niihin, jotka asiaa yhtään selvittämättä väittävät palkattomasta työstä saatavan työmarkkinatuen ja kulukorvauksen olevan ihan kilpailukykyinen palkka monissa töissä. Jos joku oikeasti saa niin huonoa palkkaa, niin kyseessä on todellinen paskaduuni. Olen omana mielipiteenäni sanonut jo vuosia sitten, että paskaduuni ei määräydy työn sisällön, vaan palkan mukaan. Paskaduunia on jokainen sellainen palkkatyö, jolla ihminen ei tule toimeen joutumatta hakemaan palkan lisäksi yhteiskunnan tukea. Näissä töissä yhteiskunta antaa suoran tulonsiirron työnantajille niillä tuilla, joita se työntekijälle joutuu maksamaan.

Olen sanonut lukemattomia kertoja, että mikä voidaan tehdä yhdelle ihmisryhmälle, voidaan tehdä ihan mille tahansa ihmisryhmälle. Kohteena ovat jo monta vuotta olleet työttömät, joista on syyllistämällä tehty parempien kansalaisten kustannuksella loisivia ali-ihmisiä. Kun tämä on nyt onnistunut, niin seuraavaksi kohteeksi voidaan ottaa vaikkapa kroonisesti sairaat ja muuten vain hyödyttömät eläkeläiset.

Sitä ennen poljetaan kuitenkin palkat maanrakoon palkattomilla töillä. Sehän kaikessa ay-liikkeen ja työttömien syyllistämisessä on takana. Ilman toimivaa ay-liikettä voidaan maksaa niin huonoa palkkaa kuin halutaan, ja palkkojen alentamisen paineita lisää työttömillä teetettävä palkaton työ.

Minä tiedän, että tänne tulee taas moni sanomaan, että kyllä työttömän pitää ottaa itseään niskasta kiinni ja osallistua yhteiskuntaan tekemällä työtä tukien eteen. Haistatan heille kaikille jo valmiiksi paskan, että ei tarvitse tehdä sitä jokaiselle erikseen.

Toivotan myös vilpittömän vahingoniloisesti heille hyvää osallistumista tulevaisuuden työmarkkinoihin, jotka ovat valitettavan totta jo liian monille.

Kommentit (158)

 1. Antonio

  10 pistettä Sakulle!

  • Merja

   Ja seuralle! Upeaa työtä!

   • Tiina Trezzi

    Siis Apu-lehdelle tarkoitit? Hyvä Saku!

    • M.M.X.X.

     siis Seuralle myös

   • Make

    Toivottavasti kilpailijan referointi ei tuota Saku Timoselle vaikeuksia.

    Kiitos hyvästä työstä ja valppaudesta. Hallituksen lait ovat ennätysmäisen surkeita.

    • stunned

     Kokoomuksen puoluetoimiston viestintähenkilö Kristian Tervo kanteli Apu-lehdelle, että Timoselle ”maksetaan hallituksen vastustamisesta”. Saku ei taida upota ihan äkkiä, mutta mistä sitä tietää, jos lehdistönvapaus etenee Turkin viitoittamalla tiellä. Ehkäpä Krissellä olisi seuraavaksi asiaa Seuran päätoimittajalle, kun lehden palstoilla aivan ilmeisesti jo yllytetään kapinaan orjatyötä vastaan.

     https://blogit.apu.fi/uuninpankkopoikasakutimonen/2017/12/29/kun-kysymaan-ruvettiin/

     https://twitter.com/kristiantervo/status/946308433820684289

     https://www.kansanuutiset.fi/artikkeli/3829095-kommentti-aktiivimallista-tuli-pommi-joka-rajahti-tekijoidensa-syliin

     […] kokoomuksen puoluetoimistossa visuaalisuudesta ja viestinnästä vastaava Kristian Tervo kävi 28.12. Twitterissä yhden tunnetuimman bloggarin, Uuninpankkopoika Saku Timosen kimppuun osoittamalla kysymyksen Apu-lehden päätoimittajalle Marja Aarnipurolle: ”Onko tämä bloggarinne käyttäminen hallituksen vastustamiseen ihan ok?”

     Jatkokommenteissa Tervo piti kyseenalaisena sitä, että Timonen saa lehdeltä rahaa kirjoituksistaan ja katsoi herravihan lietsomisen blogin välityksellä menevän ”harmaalle alueelle”.

     • Jonis Lusis

      Sananvapaus kuuluu länsimaiseen demokratiaan. Suomi on siltä osin ”harmaalla alueella”.

      • Frank

       Sananvapauden lisäksi Uuninpankkopoika on myös oikeassa suurimmassa osassa blogeistaan.
       Faktantarkistus toimii ja hallitusta saa, ja pitää voida arvostella.

       • Pentti Sorsa

        Siksihän se hätä onkin kun joku kertoo totuuden kaiken puliveivaamisen takaa.

     • Antonio

      Mahtaako Tervo -eiköhän- saada palkkaa mielipiteistään…

      • Jonis Lusis

       Varmasti- hänhän on oikealla asialla.

     • Jani Rikhard

      Juu, tämä Kristian Tervo joka valehtelee olevansa ”pienen ihmisen asialla suuressa maailmassa”. Vapauden, demokratian ja pienen ihmisen asialla ei varsinaisesti ollut myöskään J. Vartiaisen eduskunta-avustaja Antti Kirkkala, joka kirjotti Verkkouutisiin maalitusjutun Martin-Eric Racinesta pian Kristianin sekoilujen jälkeen.

      https://potuntervaaja.wordpress.com/2018/01/02/kokoomuksen-mopo/

     • Karjalaispoika

      Jos Kokoomus on seuraavien vaalien jälkeen oppositiossa, Tervollekin maksetaan hallituksen vastustamisesta.

  • Jari Eeva

   Saatamme sanaa, Saku. Se on varmaa!

  • Eeva Salminen

   Kyllä!

 2. Teppo Syvärilä

  Suomesta on kehittymässä orjatyö maa. Tavallaan maaorjuus palaa. Surullinen kehitys.

  • Tatu Itkonen

   On surullista miettiä, kuinka Finlandia hymnin toinen säkeistö on vanhentunut.

   ”Oi nouse, Suomi, näytit maailmalle,
   Sa että karkoitit orjuuden”

   • Antonio

    Tatu, kommenttisi kolahti – ja sattui.
    Todella.
    Surullista.

   • Jonis Lusis

    ”Sa että palautit orjuuden”.

   • Rosa Warski

    Näin lienee sopivampi:

    ”Oi Suomi, katso, sinun iltas koittaa,
    Yön uhka on jo täällä taas,
    Ja köyhän laulu hämärässä soittaa,
    korkeudelle kaikuu toivo tää,
    Yön vallat nälässä on vaikee voittaa,
    Sun iltas koittaa, oi synnyinmaa.

    Oi nouse, Suomi, nosta korkealle,
    Nuo kärsimykset puutteen, vääryyden,
    Oi nouse, Suomi, näytä maailmalle,
    sa että karkoitat orjuuden,
    Ja ettei taivu kansa sorron alle,
    on köyhän toivo nyt, synnyinmaa.”

 3. Sirpaleena

  Kiitos että jaksat selventää, toivottavasti joku päättäjäkin myös lukee ja ajattelee näitä asioita!

 4. Harri

  Naulan kantaan, niinkuin aina!

 5. Jukka

  Toiset 10 pistettä Sakulle.

 6. Petri Sakkinen

  Vanhan viisauden mukaan seinillä on korvat, mutta tällä hallituksella ei ja ministereiltä voi perustellusti kysyä syövätkö he todellakin samalla suulla kuin puhuvat.

 7. Katri-Meri Karttunen

  Hyvä kirjoitus ja jos se edes hiukan saisi ihmiset miettimään paitsi omaa itsekkyyttä niin myös seuraavia vaaleja.

  On olemassa myös toisenlainen tapa hallita maata! Muistakaa äänestää!

  • Kimmo Paaso

   Samaa mieltä, hyvä kirjoitus. En kuitenkaan usko, että tämä kirjoitus saa ketään toista mieltä olevaa muuttamaan mieltään. Tuskin tätä edes luetaan sellaisten toimesta.
   Jos luettaisiin, ei tapahtuisi muuta kuin haukkumista. Suomalainen on juntti, se ei ole vain ( minun ) sanonta. Täällä ollaan kyvyttömiä kääntymään itseensä, tutkimaan itseään ja näkemään virheensä. En ole tavannut ketään suomalaista, minut pois lukien, joka on rehellisesti myöntänyt että on ollut väärässä. En ketään!
   Tässä maassa virheiden myöntäminen nähdään heikkoutena. Siispä sitä ei tehdä. Ja mikään ei oikeastaan tule muuttumaan. Paska maa ja paska kansa.

   • Suski

    Minä olen ollut monesti väärässäkin. Mutta mielipiteesi osuu kyllä kohtuu oikeaan..

 8. Liisa

  Kiitos sitkeydestäsi!
  Ei näissä työttömyyden pyöröovissa ja hallinnollisissa paperitöissä muuten jaksaisi. Katsoin mielenkiinnosta SuomiAreenassa käydyt keskustelut työttömyydestä, työvoimapalveluista ja työttömyysturvasta (sekä sosiaaliturvasta yleisemmin). Keskustelijoina olivat pääasiassa kansanedustajat, yhdessä oli mukana myös työvoimapolitiikan asiantuntija Arnkill ja myös EK:n edustaja.

  Yleisesti sanon, että iso osa kansanedustajistamme ei ymmärrä tai kieltäytyy ottamasta vastaan todellista tietoa niistä kohtuuttomista tilanteista joihin työttömät joutuvat. SuomiAreenassa käyty keskustelussa ”Tulevaisuuden sosiaaliturva” (ti 17.7) tuli tämä asia erityisen hyvin esille. Paras argumentoija, keskustelija jolla oli tieto hallussaan oli Li Andersson.

  Erikoista oli, että keskustelussa keskityttiin miltei vain työttömyysturvaan ja usein toistettu lause oli useimpien poliitikkojen suusta: ”Työnteon on oltava aina kannattavampaa kuin sosiaaliturvan varassa eläminen”. Se jo kertoo kuinka vieraantuneita kansanedustajat ovat monien suomalaisten todellisuudesta. Että he kieltäytyvät näkemästä tosiasioita: työssäkäyvien työttömien määrää, joista isolle osalle ei edes makseta palkkaa. Tai etteivät ymmärrä näin yksinkertaista asiaa: palkkatyö on aina kannattavampaa kuin huonon ja hankalan sosiaaliturvan varassa eläminen. Aina.

  • stunned

   Vain elämiseen riittävä palkka on parasta sosiaaliturvaa.

   • Liisa

    Kyllä! Työ-on-parasta-sosiaaliturvaa hokemasta on pudonnut tärkeä ja oleellinen sana pois: Palkka. Palkkatyö. Ja lisäksi: Työsuhde. Työsuhdeturva.

  • Janne G Pirinen

   ”Työnteon on oltava aina kannattavampaa kuin sosiaaliturvan varassa eläminen”

   Ehdottomasti juuri näin. Halvemmalla työn teettäminen tulisi olla rangaistavaa.

  • Rintsu

   ”Työnteon on oltava aina kannattavampaa kuin sosiaaliturvan varassa eläminen”

   Lauseesta olen ihan samaa mieltä.
   Ratkaisumalleista en.
   Kas kun tuon sanojat eivät yleensä piittaa onko ihmisille tarjolla töitä vai ei vaan ajatuksensa on, että kun sosiaaliturvaa tarpeeksi leikataan tai poistetaan kokonaan niin mikä tahansa on kannattavampaa kuin olemattoman sosiaaliturvan varassa eläminen.

   Jos taas pk-yrittäjiltä kysytään niin ylivoimaisesti suurin este työllistämiseen on ”työn sivukulut”.
   ”Palkka” ei ole läheskään kärkipäässä.
   Asia pitäisi olla tiedossa koska siitä on valtioneuvoston raportti:
   http://julkaisut.valtioneuvosto.fi/bitstream/handle/10024/80154/PK-yritysten_tyolliyysnakymat_14.4.2016.pdf?sequence=1&isAllowed=y

   Kuvaavaa on, että se on ladattu 67 kertaa parin vuoden aikana joten ei se kovin montaa ole kiinnostanut.
   On kivampaa miettiä miten työttömiä voi kepittää kuin keskittyä vaikeampiin asioihin, kuten esimerkiksi siihen, että voisiko noille työllistämisen esteille tehdä jotain. Siis jotain järkevää.

   Kuten esim. pohtia noita työn sivukuluja.
   Jos Matti Virtanen ei ole työssä niin ei hänestä kukaan maksa työttömyysvakuutusmaksuakaan.
   Voisiko vaikka miettiä, että jos yritys palkkaa Matin niin hänen palkastaan sitä ei vuoteen tarvitse maksaa?
   Summa on sama nolla mutta jos Matti sillä saa vuodeksi töitä niin tilanteensa paranee olellisesti.

   • Työsuhde-etuna astma

    Peukku tälle 👍

   • Tapio

    Muuten olen samaa mieltä, mutta ideasi työttömyysvakuutusmaksun poistamisesta alle vuoden työssä olleilta johtaisi satavarmasti kaikenlaiseen ketkuiluun, määräaikaisten töiden lisääntymiseen yms, eli sitä ei kiitos. Idea on sinänsä hyvä, mutta se perustuu siihen oletukseen että toinen osapuoli ei väärinkäytä sitä täysillä, mikä työnantajista puhuttaessa ei koskaan ole realistinen oletus

 9. Geek Rousbeer

  On tainnut unohtua vanha viisaus ”Työmies on palkkansa ansainnut” – väheksymättä naisia. Vastikkeellinen sosiaaliturva, jota mm. eduskunnan nykyinen puhemies ajoi hyvinkin pontevasti, kun oli ministeri, vääristää markkinataloutta. Puhtaan kapitalismin näkökulmasta kyse on sosialismista, joka em. puhemiehen puolueelle on ollut kammottava peikko. Ilmeisesti peikko on paljon pienempi, kun sosiaalituen faktinen saaja on oma yritys, kuten esim. pääministerin aiemmassa ja nykyisissä liiketoimissa (esim. Chempolis, Terrafame) on ollut tapana. Vääristynyt ajattelumalli on siis pesiytynyt aivan yhteiskunnan huipulle.

  • stunned

   Sosialismin kantasana on societas ’yhteiskunta’ tai yhteisen asian ajamisen yhteenliittämien ihmisten liitto ’socius’. Sellainenhan yhteiskunta on: perustettu ajamaan yhteisiä asioita.

   Socius; societas (latinaa) = ystävä, liitolainen, kumppani; yhteiskunta

   Kapitalismin kantasana on latinan sana caput ’pää’. Kapitalismi siis vie meiltä päät, ja se on perustettu ajamaan yksityisiä asioita. Capital punishment tarkoittaa kuolemantuomiota. Saksaksi ’kaput’ on rikki tai loppu. 😉

   Vakavasti puhuen yhteiskunta ilman sosialismia on kuin työ ilman palkkaa.

   • AikaMies

    Rikki…
    Alkuaineiden jaksollisessa järjestelmässä S on rikki.
    Sulaa rikkiä kuumennettaessa se tummenee, ja yli 200 °C:n lämpötilassa se muuttuu mustaksi. Samalla molekyylin rengasrakenne pilkkoutuu ketjuksi. Höyrystyneenä rikki esiintyy S6-, S4- ja lopulta S2 -molekyylenä.

    Meinaan jotta vaikka S on rikki, niin siniseksi se ei muutu edes kuumennettaessa. Mustaksi vain menee.

  • Satu Varis

   Joku sanoi että ”Työmies on palkkansa ansainnut” näin sanotaan Raamatussa 1Tim.5:18 Toivon että päättäjät ja Suomen kansa ottaisi Raamatun käteensä ja hakisivat sieltä viisauden. Herra ei halua että ketään sorretaan jokaiselle kuuluu oikeus jokapäiväiseen leipään. Eikä veljeä saa sortaa.

 10. Ola

  Tämän jutun voisi kokonaisuudessaan kaivertaa parin neliön kuparilevylle, monistaa ja ripustaa jokaisen Kelan ja TE-toimiston seinälle samoin kuin myös eduskuntatalon istuntosaliin.

 11. stunned

  Hallitus on kuin onkin oikeassa (niin kuin rikkinäinen kello on kaksi kertaa päivässä): työttömät ovat työhaluttomia.

  Kukapa olisi halukas tekemään ilmaista työtä.

  Muistan vanhan Prahan kirjeenvaihtajan Lieko Zachovalovan sanat, kun hän jo vanhoilla päivillään kommentoi samettivallankumouksen ”vapauttamaa” Tšekkiä. Liekon mukaan maassa ei kaikilla mennyt hyvin: noin 20 prosenttia oli suurissa toimeentulovaikeuksissa ja köyhyysrajalla. Eläkkeet ja pienimmät palkat eivät riittäneet kulutusyhteiskunnassa mihinkään. Korruptio oli laajalle levinnyttä, ja valtaapitävät olivat virassa tai toimessa henkilökohtaisen hyödyn kanavoimiseksi itselleen.

  Kaksikymmentä prosenttia on Suomessakin köyhyyden osuus. Noin miljoona ihmistä, viidesosa meistä, elää köyhyydessä. Ilmeisesti luku 20 on kapitalismissa se sallittu hylättyjen sielujen suhteellinen osuus, joka tarvitaan, jotta sisäisellä uhalla voidaan perustella kuripolitiikkaa.

 12. Risto Penttinen

  Saku puhuu asiaa ja joka sana on mielestäni oikein, joten en kommentoi sitä sen enempää, vaan haluan sanoa miksi tilanne on tälläiseksi tullut.
  Ihmiset ovat pysyneet suunnilleen samanlaisina vuosituhansia, joten tilanne ei voi johtua siitä, että ihmiset olisivat muuttuneet. Ihmiset eivät ole keskimäärin sen ahkerampia tai laiskempia kuin ennenkään, eivät enempää tai vähempää yritteliäitä ja kykeneviä tarttumaan itseään niskasta kiinni. Eivät myöskään keskimäärin sen ahneempia tai valmiimpia käyttämään toista hyväkseen tai syyllistämään kuin aikaisemminkaan.

  Olosuhteet ovat muuttuneet. Aikaisemmin ei ollut kannattavaa yrittää teettää ilmaista työtä tai yrittää laskea palkkoja. Ihmisiä tarvittiin töihin ja heitä piti houkutella näihin paremmilla eduilla ja palkoilla. Työväestä oli oikeasti pulaa. Enää tähän ei ole tarvetta, joten ruoska on voitu ottaa esiin.
  Työnantajien hyvyyteen ja oikeudentuntoon on aivan turha vedota. He kyllä ovat aivan yhtä hyviä kuin ihmiset keskimäärin. Yritysten tehtävänä ei vain kerta kaikkiaan ole parantaa ihmisten oloja tai pitää yllä yhteiskuntaa. Nalle Wahlström on suoraan sanonut että yrityksen ainoa tehtävä on tuottaa voittoa omistajalle ja puhuu siinä totta.
  Aikaisemmin yritykset ovat tahtomattaan auttaneet rakentamaan parempaa yhteiskuntaa ja parantaneet työläisten oloja, tosin aina heitä on pitänyt lakoilla ja vähemmän järeämmillä keinoilla patistella.
  Nykyään työläiset kilpailevat hupenevista työpaikoista ja suuri osa yrityksistä uhkaa siirtää tuotantonsa muualle jos heidän vaatimuksiinsa ei suostuta.

  En näe oikein muuta keinoa tässä tilanteessa kuin työajan lyhentämisen, jolloin täystyöllisys voidaan saavuttaa. Palkkojenkin on pudottava työtuntien mukaan, koska globaalissa maailmassa yritykset voisivat lähteä maastamme pois jos kulut äkkiä pompsahtavat. Kilpailu pikku hiljaa kyllä nostaisi palkkoja, kuten täystyöllisyyden aikana aina tapahtuu, ja työttömien elämää ei tarvitsisi kustantaa veroista, joten ne vähenisivät.
  Valtion on myös otettava täyskäännös pois nykyisestä yksityistämisestä ja alettava toimia yrittäjänä kaikilla mahdollisilla aloilla. Yritysten tehtävä on tuottaa voittoa omistajilleen, joten valtion yritysten tehtävänä on tuottaa voittoa yhteiskunnalle, koska yksityiset yritykset näinä aikoina keksivät yhä uusia keinoja joilla he voivat välttää verojen ja palkkojen maksun, joilla yhteiskunta pyörii ja kilpailuttavat valtioita ja kiristävät näiltä itselleen parempia ja yhteiskunnille huonompia vaihtoehtoja.

  • Hulivilipoika

   Toisaalta yritysten ei kannata yrittää tuottaa voittoa hinnalla millä hyvänsä. Täytyy ottaa huomioon myös yhteiskuntarauhan ylläpitäminen. Ei ihmisiä voi kohdella ihan miten tahansa.

   Meillä Suomessa ei ole myöskään yritysten ”sosiaalisen omantunnon” perinteitä. Keski- Euroopassa yritykset ovat osallistuneet yhteiskunnan sosiaalisiin hankkeisiin – esimerkiksi ruoka-apuun – vuosikymmeniä ellei jopa vuosisatoja ilman poliittista painostusta tai lakeja asioista. Meillähän tämä on kovin uutta toimintaa. Vieläkin ruokaa menee roskiin valtavia määriä. Ja juurikaan muuta sosiaalista toimintaa meillä ei ole.

   Ennen hyvinvointiyhteiskuntaa ja eläkejärjestelmää meillä tosin patruunat pitivät huolta omistaan. Vanhukset ja vammaiset saivat osansa nimellistä työpanosta vastaan, mutta siitäkin voidaan puhua vastikkeellisena sosiaaliturvana. Ja tämä koski vain osaa kansalaisista. Kaikilla ei ollut samoja mahdollisuuksia.

   Joku on sitä mieltä, että kyseessä on hyvinvointiyhteiskunnan valuvirhe. Ei ole. Pitää huomioida, että yhteiskunta koostuu kansalaisistaan ja myös pienituloiset ovat sen jäseniä. Osa yhteiskunnan tuottamasta hyvästä kuuluu myös heille siinä missä parempiosaisillekin. Jo peruskoulussa pitäisi puhua enemmän tulonsiirroista – ketä ne koskevat ja kuka saa mitäkin sekä mitkä kaikki asiat ovat tulonsiirtoja. Saattaisi jäädä mieleen sekin, että suurin tulonsiirtojen saaja on keskiluokka, eivät köyhät. Yhteiskuntaoppi pitäisi nostaa yhdeksi tärkeimmistä oppiaineista.

   • Lea Bäckman

    Peruskoulussa oli pitkään oppiaine nimeltään Kansalaiskasvatus.

    Kokkariporvarit poisti sen kaikessa hiljaisuudessa. Oli kuulemma liian vaarallinen aine, notta orjille semmoosia tartte opettaa, kommunistien kotkotuksia.

    Nyt sitten kokoomuspyrkyrit ja kiipijät pelkää notta tuloo kapina! Sehän niitä eniten hirvittää jotta joutuvat takaisin perunakuopp… eiku lähtökuoppiinsa, hehheeeheh! Eivät saakkaan enää teeskennellä hyväosaisia, kun pohja putos ja vääryydella ja viekkaudella anastetut kansan varat ja valtiomme rikkaudet palautetaan kiltisti kansalle takaisin. Tämä on nyt pelin henki ja lahtaria hirvittää!

    Ilmankos suita nyt yritetään tukkia, mutta myöhäistä on, Suomi on jälleen vapaa rosvojen vallasta!

   • Virva Itäranta

    Itse asiassa useaan kertaan on uutisoitu tilastoin, että eliitti on suurin tukien saaja Suomessa kun velvoitteettomat yritystuet lasketaan mukaan. Monien sosiaalisten tukien, sairaus- ja äitiyspäivärahan sekä ansiosidonnaisen työttömyyspäivärahan perusteena on palkka.

  • Huolestunut Kansalainen

   ”Aikaisemmin yritykset ovat tahtomattaan auttaneet rakentamaan parempaa yhteiskuntaa ja parantaneet työläisten oloja, tosin aina heitä on pitänyt lakoilla ja vähemmän järeämmillä keinoilla patistella.
   Nykyään työläiset kilpailevat hupenevista työpaikoista ja suuri osa yrityksistä uhkaa siirtää tuotantonsa muualle jos heidän vaatimuksiinsa ei suostuta.”

   Kirjoittajalla oli ilmeisesti päässyt ns. ”Aivopieru” tässä kohtaa.

   Yritykset eivät ole mitään hyvää hyvyyttään ”antaneet”, tai rakentaneet ilmaiseksi yhteiskuntaa.

   Liitot ja työläiset ovat itse laajalla lakkoilulla ja muilla protesteilla hankkineet meille nämä oikeudet mitä meillä nyt yleensä nykyään on.

   Näitä oikeuksia meiltä yritetään nyt aktiivisesti viedä pois ja keskitetyt palkansaajaliitot ovat olleet aivan kykenemättömiä hankaamaan vastaan ja perustamaan yleislakkoja, vaikka tarve on nyt mitä suurin.

   Yhteiskunta kehittyy ja Valtion pitäisi nyt pumpata rahaa joka sortin robotiikkaan ja automaatioon ja pakottaa tarve uusille työntekijöille ja aloille, jotta ei käy niin kuin on ennustettu suomen tapauksessa.

   Tässä käy niin, että jäädään ihmettelemään vierestä samalla kun yhteiskunta romahtaa kokonaan ja kaikki tapahtuu vain, koska Valtio tuntuu olevan kyvytön vastaamaan minkäänlaisiin haasteisiin.

   Kaikki yritetään yksityistää ihan kuin se toisi säästöjä? Varsinkaan jos suurimman työpanoksen voi tulevaisuudessa korvata koneilla?

   Pelkääkö virkamieskoneisto, että digitaalinen virkamies vie työt, ja nyt myydään äkkiä kaikki pois ja hankitaan samalla itselle paikat toimitusjohtajina yms. Yksityiseltä sektorilta, joka korvaa kunnallisen?

   Melkein voisi kuvitella, että Suomessa on käynnissä näkymätön maanpetos, jonka toteuttajat, eli virkamiehet, myyvät valtion pikkuhiljaa omaa toimeentulon varmistamistaan vastaan.

   • Risto Penttinen

    Lue siteeramasi lause uudelleen, ja mieti onko se aivopieru.

  • Virva Itäranta

   Valtion voittoa tuottavat yritykset myydään pois tuottamaan voittoa sijoittajille, viimeisimpänä huipputuloksen tehnyt Neste (yli miljardi 2017), osakkeesta 30 % tuoton nosto.

   Jo aiemmin myydyt mm. Digia, Caruna ja Altia olivat valtion monopoleja eli varmaa tuloa/voittoa. Mitä syytä on myydä hyvin lypsävä lehmä? Ei mitään.

   Tuottavan omaisuuden myynnillä, yksityistämällä ja verotusta keventämällä valtio menettää tuloja. Hyvinvaltiota romutetaan. On romutettu jo 1990-luvulta, Ahon hallituksen aloittamana.

   Sipilän operoima ja hallinnoima Vake Oy antaa hallitukselle vapaat kädet valtion omaisuuden hallintaan ohi eduskunnan. Sitäkin voisi demokratiassa ihmetellä. Eikö kansa enää päätäkään valtion omaisuudesta?

   Hallintarekisterilain hyväksyminen antaa mahdollisuuden piilottaa omistukset. Vaikka päättäjien. Nesteen osakkeiden myynnin jälkeen hallintarekisterimerkinnät lisääntyivät huimasti. Näin valtion miljardit siirtyvät pikkuhiljaa jonkun yksityisiin taskuihin. Kenen lienevät?

 13. Kyösti Hyttinen

  Paskaduuni 70-luvulla.

  Syö paskas!

 14. Saku tekee hyvää työtä

  Tässä törmätään satojen vuosien aikana sukuihin juurtuneisiin asenteisiin, joita ei pysty muuttamaan millään tietomäärällä tai faktan esittämisellä. Se ei vain onnistu.

  Kun suvussa on isoisoisoisästä lähtien hoettu, että ”kyllä töitä tekevälle riittää” ja ”ken ei työtä tee, sen ei syömänkään pidä”, ei auta vaikka maailmasta häviäisi se viimeinenkin työpaikka. Suurimmalla osalla ihmisistä ei valitettavasti ole minkäänlaista inputtia muokata itsessään niitä asenteita, joita perheessä on lapsesta pitäen päähän iskostettu. Isoisoisoisoisän sana painaa aina enemmän. Kuten Saku osuvasti otsikoi, on kuin seinille puhuisi.

  Saku, teet mahtavaa työtä. Toivottavasti lukijakuntasi vain kasvaa ja toivottavasti myös Apu, Seura ja muut lehdet joilla on kunniakas perintö vähempiosaisten auttamisessa, otsikoisi ja kirjoittaisi asioista myös parhaiden loma-aikojen ulkopuolella. Ilmaistyön teettäminen ja vastikkeellisen sosiaaliturvan vaatiminen on yksi pahimmista vitsauksista yhteiskunnassamme. Sen tien päässä on väkivalta ja kaaos.

  Kuka tahansa ajatteleva ihminen huomaa tämän kuuroille korville puhumisen jo työpaikallaan kahvipöydän ääressä. Vaikka miten rauhallisesti koettaisi selittää asioita, saa ”vihervassarin” leiman otsaansa. Muutaman kerran kun on yrittänyt, ei viitsi enää jatkaa. Sitten sitä vain menee töihin ja kävelee ulos kun paskan jauhaminen kahvipöydässä alkaa, puhukoot mitä puhuvat siellä keskenänsä. Tässä on vain se ikävä puoli, että maailma ei muutu, vaan samanmieliset tolvanat saavat rauhassa tukea kusipäisiä ja tietämättömiä näkemyksiään omassa seurassaan.

  Luokkayhteiskunta on jo täällä. Kansanedustajien ylimielinen ja halveksuva asenne helikopterin heilutteluineen peilaa hyvin yhteiskuntamme tilaa. Katsokaa näitä torkkupeittojen alla lorvivia vätyksiä. Mitä he ovat saaneet aikaan muuta kuin ikävää vittuilua heikompiosaisia kohtaan? Väitän etteivät mitään, vuosikausiin mitään positiivista muutosta ei ole tapahtunut missään asiassa.

  Turha on myös sanoa, että ”jos emme tee sitä ja tätä, hyvinvointiyhteiskunta on kohta mennyttä”. Se nimittäin on mennyttä jo.

  Saku, arvostan suuresti tekemääsi työtä köyhien ja huono-osaisten puolesta. Jospa asiat siitä vielä muuttuisivat, kun saa riittävästi näkyvyyttä. Peukut pystyyn!

 15. Virva Itäranta

  Hyvä, että sanat suorenee. Jospa vähitellen menisi myös perille.

 16. Ingmar Forne

  Kansainvälisten (YK, ILO, OECD, ihmisoikeusjärjestöt jne.) määritelmien mukaan orjuus on:
  1. Työtä, josta ei voi kieltäytyä.
  2. Työtä, josta ei saa riittävää toimeentuloa.
  3. Työtä, johon ei voi vaikuttaa.
  4. Työtä, jota ei voi valita
  5. Työtä johon joutuu pakotettuna
  6. Työtä, josta kieltäytymisestä seuraa rangaistus.

  Nyt Suomessa on 500000 ihmistä, jotka näiden määritelmien mukaan, kyllä, ovat käytännössä orjia.

  Englantilainen Daily Mail lehti julkaisi muuten 19.7.2018 jutun jossa kerrottiin että Pohjois-Koreassa on suhteellisesti eniten orjia maailmassa. Siellä joka kymmenes on orja.

  http://www.dailymail.co.uk/news/article-5970953/North-Korea-largest-number-SLAVES-world-one-ten-subjected-forced-labour.html

  Suomessa ollaan Pohjois-Korean hännillä. Kun meillä on väestöä 5,5 miljoonaa on meillä joka yhdestoista orja. Siitä ei ole pitkä matka siihen että joka kymmenes on orja.

  Orjuus kiellettiin Ruotsissa vuonna 1335 kuninkaan käskyllä, ja näin ollen myös Suomessa, joka siihen aikaan oli osa Ruotsin kuningaskuntaa.

  Kun Juha Sipilä on julkisuudessa kertonut että hän haluaa että hänet muistetaan, niin onhan meillä tässä asia, josta hänet kannattaa muistaa. Mies joka pääministerinä toi orjuuden takaisin Suomeen noin 700 vuoden jälkeen.

  • Sampo Makkonen

   Eivät ole orjia. Se että leikataan työttömyysturvaa ei ole rangaistus, silloin vaan palkitaan jouten olosta vähemmän.

   Euro-järjestelmähän sanoo miten työttömyyttä pitäisi hoitaa. Yksi sen peruspilareista on työvoiman vapaa liikkuminen. Se ei suinkaan tarkoita pelkästään sitä, että jokaisella EU-kansalaisella on vapaus mennä töihin muihin EU-maihin. EU-kansalaisilla on vapaus mennä vaikka Kiinaan hommiin jos niinksen tulee, siitä ei tarvitse järjestelmän peruspilaria tehdä. Vaan se tarkoittaa sitä, että työvoima siirtyy työttömyysalueilta sinne missä töitä on. Esim. Saksassa oli viimeksi katsoessani 1,5 miljoonaa avointa työpaikkaa, sinne siis täältäkin työttömien tulisi siirtyä. Millään työttömyyskorvauksilla työvoiman siirtymistä ei saisi estää. Se miten tämä käytännössä on ajateltu Suomen osalta touteuttettavan, pitäsi varmaan kysyä Sixten Korkamnilta, joka toimi neuvottelevana virkamiehenä Brysselissä.

   • teksti sisältää ironiaa

    Korvausleikkausten näkökulma voi olla sekin, että leikkauksilla rangaistaan siitä, että ei ole tullut valituksi hakemiinsa työpaikkoihin. Oletan, että esittämäni näkökulma on lähempänä niiden satojen tuhansien turhautuneiden, valituksi tulemattomien näkemystä kuin Sampo Makkosen katsanto, joka oletettavasti edustaa työllisen – kenties erittäin hyvin työllisen ja toistaiseksi vielä ” valittuun kansanosaan” kuuluvan ajattelua. Ja kuten kaikki tiedämme, muutto toiseen maahan, kielialueeseen ja kulttuuriin onkin hemmetin simppeliä. Ei tarvitse kuin myydä rankasti alihintaan velkainen kämppänsä muuttotappiopaikkakunnalta ja hankkia sormia näpsäyttämällä uusi jostain ylikansoitetusta euromaasta ja onnesta läähättäen suunnistaa johonkin niinstä miljoonista Saksan kuuluisista minijobeista (tässä mini tarkoittaa palkan kokoa).

   • Kari Perttula

    ”Eivät ole orjia. Se että leikataan työttömyysturvaa ei ole rangaistus, silloin vaan palkitaan jouten olosta vähemmän.”

    Siitä että kieltäytyy osoitetusta aktivointitoimesta (kuten työkokeilu, tai kuntouttava työtoiminta) ei seuraa korvausten leikkaaminen, vaan (rangaistusluonteisena pidettävä) karenssi, eli menettää työttömyyskorvauksen kokonaan. Ja jos jaksaa hakea toimeentulotukea työttömyysetuuden tilalle, sitä leikataan (vähintään) 20% seuraamuksena (siis rangaistuksena) kieltäytymisestä aktivointitoimesta.

    Eli osoitettu, palkaton, työ on otettava vastaan rangaistuksen uhalla.

    • PiruRaamatunLuvussa

     Ja päiväsakoiksi laskettuna se rangaistus on kovempi pahinkaan ”oikea”.

   • Kimmo Paaso

    Ovat orjia. Jos et noista kuudesta kohdasta löydä yhtään, joka todistaa orjatyön, olet joko tyhmä, tyhmempi, tai oikeistolainen.
    Sitten sinä sekoitit orjatyössä olevat ja työttömyyskorvauksella kotona olijat. Sehän osoittaa ylivoimaista intelligenssiä. Ei työttömyyskorvauksen leikkaaminen ole orjatyötä. Orjatyötä on se, kun ihmiset pakotetaan tekemään korvauksen menettämisen uhalla työtä, joka sopii kaikkiin tai vain yhteen noista kuudesta kohdasta. Aamen

  • AMK

   Ihmisoikeusjärjestön-mutta sipilähän on päättänyt työttömät ovat työttömiä ei ihmisiä joten mikään laki ei heitä suojele,kyllä hän ennemmin maksaa sakkoja EU:lle kuin myöntää työttömille ihmisoikeuden.Jääräpää ja ihmeitä näkevä hemmo kun on,ihmekumma työttömät palkattomassa työssä ollessaan eivät näitä ihmeitä nää,vyötä kun pitää kiristää entisestään että edes selkäranka pysyisi kasassa,vaikeaa sekin on kun pitää joka suunalle kummarrella ja olla tyytyväinen kun työtä on mutta sitä palkkaa ei.

 17. Martikaisen Jaska

  Valtion virkamiehet perustelevat usein, että kyseessä on yksittäistapaus, jota ei voida yleistää koskemaan suurempaan joukkoa työttömiä, koska virkamiehet eivät jaksa tai viitsi perehtyä asioihin syvällisemmin. Syynä tähän voi olla myös se, että kyse on vain laiskoista työttömistä uusliberaalien mukaan, jotka päivästä toiseen herkuttelee kotisohvalla kaviaaria ja juo Don Peringonia (v.2009, koska muu vuosikerta ei kelpaa työttömille) suoraan pullon suusta. Menisivät laiskumukset edes etikettikurssille, senkin yltäkylläisyydessä elävät työttömät elitistit!

  Työllisistä 21 % tekee töitä ilman palkkaa, eli joka viides työikäinen! Tähän joukkoon, kun vielä lisää osa-aika duunarit, jotka tarvitsevat palkan jatkeeksi tulonsiirtoja selvitäkseen korkeista elinkustannuksista, on määrä varmasti noin vähintään 25 % kaikista työllisistä.

  Tosiasia on, ettei yhtään palkallista työpaikkaa synny, jos saatavilla on ilmaista työvoimaa. Ja jos tämä tulee valtion virkamiehille yllätyksenä, voivat erota tehtävästään välittömästi, koska eivät ole selvästikään tehtävien tasalla, vaan lapsenuskoisesti uskovat yritysten toimivan vastuullisesti. Suomessa on työnmaksuhaluisista työnantajista pula, joka on suurin este ihmisten työllistymiselle. Tätä faktaa ei haluta myöntää, vaan syy löytyy aina työttömästä itsestään. Jotain tulisi vaatia yrityksiltä vastineeksi suurista yritystuista; työllistämistä sellaisella palkalla, jolla ihminen voi elää ilman tulonsiirtoja.

  • AMK

   Yksittäistapaus-on tuttu kommentti virkamiehiltä-nykyinen hallitus ei puhu yksittäistapauksista he puhuvat yksittäistapauksista esim.skeittijuusosta ja he yleistävät sen kaikki ovat samanlaisia-onko eroa jos haet lainvastaisesta karenssista oikaisupäätöstä se on yksittäistapaus vaikka sen olisi monimuukin saanut.

 18. näkökulmaahiukan

  Edelleenkään, kun laskee yhteen vähäisemmän työmäärän ja työtunnit, päivärahan päälle 9e osuuden, asumistuen, toimeentulotuen, lääke- ja matkakorvaukset, on ”palkatonta työtä” tekevä voitolla selkeästi matalapalkka-alalla raatavaan nähden.
  Laskin käteen ihmiset.

  • sakutimonen

   Lue jutun toiseksi viimeinen kappale. Se on tarkoitettu juuri sinulle.

   • näkökulmaahiukan

    Ok, mikä on mielestäsi paskatyön raja siinä rahassa mitattuna? Käytännössä. Kysyn ihan uteliaana.

    Itse olen aina ajatellut, etten halua täysin ilmaiseksi elää kenenkään piikkiin työttömänä ollessani ja työkokeilu jne on ollut minulle psykologisesti hyvä tapa tulla toimeen asian kanssa. Ikään kuin olisi valtion duunissa. Ja käytännössähän ero on semanttinen.

    • stunned

     Sakuhan kertoi jo. Lue juttu.

     Paskaduuni on sellainen, josta saatava palkka ei riitä vuokraan, ruokaan ja terveydenhoitoon, vaan työssäkäyvä joutuu hakemaan asumistukea tai toimeentulotukea — kaikki vain siksi, että yritys katsoo oikeudekseen sälyttää työvoimakustannuksensa veronmaksajille. Rehellinen yrittäjä ei kehtaisi loisia yhteiskunnan tuilla, vaan maksaisi riittävää liksaa. Niin kuin vielä muutama vuosikymmen sitten tehtiin.

     Järkevä lainsäätäjä tai valtio määräisi palkat sellaisiksi, että ne kattavat kulut perustarpeisiin. Yritystuet kuuluvat vain sellaisille, jotka sitoutuvat työllistämään oikealla palkalla.

     Tai sitten lasketaan hintoja ja tehdään halvempia kämppiä ja unohdetaan koko terveydenhuollon yksityistäminen.

     • näkökulmaahiukan

      Ok, eli siis esim. uudet vaatteet tai kengät eivät kuulu duunissakäyvän kohtuulliseen repertuaariin?
      Monikin paskapalkalla paskaduunia painava pystyy kyllä vuokransa maksamaan ja ruokansa syömään, ja kun lääkkeet yms perushoito pistetään päälle niin kaikki menee kädestä suuhun.
      Vain vitutus jää jäljelle.

      Kun taas ajatuskokeena: se ahne(tai köyhä) yrittäjä saisi kuntouttavassa/työkokeilussa olevasta muutamaksi päiväksi viikossa työntekijän, joka taas saa työkokemusta, päivätoimintaa, lisärahaa ja päälle tälle jää vielä hyvin vapaa-aikaa ja jokatapauksessa päästen tällä matalapalkka-aloilla toimivien liksoille?
      Kuka tuossa häviää?

      • stunned

       Mainitsin ”palkat sellaisiksi, että ne kattavat kulut perustarpeisiin”. Minusta vaatteet ovat osa perustarpeita.

       Sinä taidat halkoa hiuksia huviksesi. Jos et tuosta ymmärrä, en voi mitään, ja enempää rautalankaa ei voi taittaa mutkalle.

       • näkökulmaahiukan

        No en mielestäni, mutta tähän en saanut (hyvää) vastausta edelleenkään:

        ”Kun taas ajatuskokeena: se ahne(tai köyhä) yrittäjä saisi kuntouttavassa/työkokeilussa olevasta muutamaksi päiväksi viikossa työntekijän, joka taas saa työkokemusta, päivätoimintaa, lisärahaa ja päälle tälle jää vielä hyvin vapaa-aikaa ja jokatapauksessa päästen tällä matalapalkka-aloilla toimivien liksoille?
        Kuka tuossa häviää?”

        • Liisa

         Ei se kuntouttavassa työtoiminnassa oleva saa niitä samoja etuuksia eikä työsuhdeturvaa kuin palkkatyössä oleva. Kuntouttava työtoiminta ei ole tarkoitettu työkykyisille vaan työrajoitteisille (sairauden tms.syyn vuoksi). Se on määräaikainen. Työkokeilukin on määräaikainen. Kuinkahan monta kertaa työkykyisen ja ammattitaitoisen työttömän pitää sinusta kokeilla työntekoa? Ja tehdä yrittäjälle palkatta työtä.

         • näkökulmaahiukan

          ”Ei se kuntouttavassa työtoiminnassa oleva saa niitä samoja etuuksia eikä työsuhdeturvaa kuin palkkatyössä oleva”

          Ok. Näistä en tiedä sanoa mitään. Siitä mistä en ole tietoinen, en ole myöskään ilmeisesti osannut kaivata?

          Itse olen ollut työkokeilussa ja kuntouttavassakin monta kertaa aikanaan, ja minulle se titteli oli yhdentekevä siinä kohtaa kun voin paremmin(vapaa-aika) ja suhteellisesti ottaen paksummin(raha-asiat) kuin muutama paskaduunia painava kaverini.

      • AKK

       Palkattoman työn tekijä on hyväksikäytetty ja häviäjä. Häviäjiä ovat myös kaikki työntekijät jotka jäävät ilman palkkaa siksi että joku tekee työt ilman palkkaa tai liian pienellä palkalla.

       En ymmärrä yhtään logiikkaa jossa palkatonta työtä puolustellaan ja samalla valitetaan matalapalkkaisista töistä. Molemmat ovat ongelma työntekijälle, kuten alhainen sosiaaliturva työttömälle. Matalia palkkoja pitää nostaa tasolle jolla tulee toimeen ja työstä pitää maksaa palkka.

       Ainut oikea tie on että löytyy riittävästi työpaikkoja joista maksetaan kohtuulliseen toimeentuloon riittävä palkka ja työelämän ulkopuolella oleville taataan sitten kohtuullinen toimeentulo tulonsiirroin mikäli työtä ei löydy.

       Lopuksi kehotan perehtymään yhteiskunnan toimintaan ja mietiskelemään perusteellisesti miten asiat vaikuttavat toisiinsa. Hyvä alku on opetella ymmärtämään miksi työntekijä tarvitsee työstään palkan ja kuka hyötyykään palkattomasta työstä.

       • Liisa

        Juuri näin. Näitä palkattoman työnteon puolesta kiekujia näemmä aina löytyy. Jos joutuisivat useiksi vuosiksi itse siihen kierteeseen voisi näkemys muuttua.

       • Jonis Lusis

        Bilateraalikaupasta on vain tovi. Sitä ennen repivät sodat. Voiko olla niin,
        ettemme koskaan saavuttaneetkaan paljon puhumaamme kansalaisyhteiskuntaa,
        demokratioineen..? Oliko kaikki harhaa?
        Voiko olla niin, että jäimme jälkeen Euroopasta jostain syystä?

        Ja että meillä on vielä edessämme välienselvittely?

  • SHU

   Palkkaa ei tahdota maksaa siksi, kun se toisi mukanaan työsopimuslain vähimmäissäännökset työajasta ja palkasta sekä työterveyshuollon, vuosilomakertymän, eläkeoikeuden jne. Työnantaja joutuisi myös maksamaan sotu-maksut.

   Toimeentulotukea ei pitäisi työssäolevan joutua hakemaan, sehän on kerjäämiseen verrattavissa oleva tukimuoto, jota hakiessasi joudut selvittämään viranomaiselle koko elämäsi.

   TYÖSTÄ ON MAKSETTAVA AINA PALKKA. Muunlaista työn teettämistä pidän lähinnä rikollisena.

   • näkökulmaahiukan

    Rikollisena voisi joku pitää minimipalkalla hommien painamisesta kun melkein sama jää käteen ”orjatyöstäkin”, jota tehdessä jää elämässä aikaa muuhunkin kuin töiden painamiseen. Paljon muutamaa matalapalkka-alan satasta arvokkaampi asia jos minulta kysyy. Rikollista ja orjatyötä on työkokeilu/kuntouttava vain siinä tapauksessa, että joutuisi tekemään täyspitkiä työpäiviä, johon taas ei kenenkään vähääkään järkevän kannata suostua! 4-5t. on maksimi näissä, ja kuntouttavassa ollessa ei kannata neljää päivää enempää suostua tekemään.

    Toimeentulotuen hakeminen taas ei ole iso juttu, hakemuksen täyttää netissä nopeasti.

    Downshiftaajille tämä on toimiva ratkaisu – niille, jotka haluavat antaa viimeisetkin mehut itsestään tehdessään minimipalkalla työtä, jota mahdollisesti jopa vihaavat, ei tietenkään.

    • SHU

     No, jos se elämä orjatyössä on niin mukavaa mielestäsi, niin mikään ei estä sinua lopettamasta nykyistä työtäsi ja siirtymään orjatyöläiseksi. Näkökulmasi on lähinnä typeryksen näkökula, enkä viitsi asiasta enempää vääntää kuin sen verran, että tiedän varmasti työttömän elämästä enemmän kuin sinä, kun olen työskennellyt vuosia alalla. Se sai minut joskus huutamaan työpaikan käytävällä, että siellä sovellettava oikeus on sen irvikuvaa eikä kukaan voinut väittää vastaan.

    • Mitäs sitä lomilla tekis?

     Huomauttaisin, että orjatyöstä ei kerry lomaa päivääkään toisin kuin palkkatyöstä. Eikö sekin ole rikollista? Mieltähän se varmaan piristää, kun palkattu työkaveri lähtee kesälomalle ja itse ei sitä lomaa tule saamaan.

     • näkökulmaahiukan

      Kuntouttavassa ollessa oli 3 työpäivää viikossa. Lomaa siis ihan tarpeeksi, byrokratiaa minimaalinen määrä ja palkalla pärjäsi samalla lailla kuin täyttä viikkoa paskahommia tekevä.
      Se on mitä arvostaa.

      • sakutimonen

       Se raha ei ollut palkkaa. Rupean heittämään ulos jokaisen, joka vielä väittää työttömyyskorvuksen olevan palkkaa.

    • AKK

     Onko koskaan tullut mieleen että matalampia palkkoja olis syytä nostaa ja lopettaa palkaton työ?

     • Jonis Lusis

      Avaat juuri Pandoran lipasta ) Mikael kääntyisi haudassaan, jos olisi kuollut..

  • työtöntyötön

   No minäpä otan laskimen käteen. Viimeksi kun olin ”työkokeilussa” en saanut muuta kuin päivärahan ja kulukorvauksen 8e/päivä. Mistä voin hakea nuo muut rahat?

   Ikinä en ole töissä ollessani tienannut yhtä vähän. Kulukorvaus meni tasan liikkumiseen työkokeilupaikalle. Jos olisin ollut samoilla tunneilla osa-aikapalkkatöissä kyseisessä kokeilupaikassa niin olisin lisäksi saanut soviteltua päivärahaa. Nämäkin jäi saamatta.

   Tässä muuten päästään kiinnostavaan kohtaan. Samassa työpaikassa voi olla kokoaikatyöllinen, osa-aikatyöllinen joka saa soviteltua päivärahaa ja työtön työtätekevä joka saa vain päivärahan plus kulukorvauksen. Kahdella viimeisellä voi olla samanverran tunteja mutta toinen saa paremman palkan ja pienemmän veroprosentin plus lomat ja muut edut. Vai pitääkö osa-aikatyöllisenkin tehdä sovitellun päivärahan saadakseen jotain aktivointia ja voisiko tuon järjestää samassa työpaikassa? Pikkuhiljaa voisi sitten vähentää osa-aikaisen palkkatyötunteja kun tarvetta palkkatyöntekijälle ei enää ole mutta aktivointi kyllä kelpaa. Pyöröovi pyörii tosiaankin.

  • Jyrki

   No miksikö sitten matalapalkka alalla oleva ei irtisanoudu ja ala sitten tekemään samoja hommia 9e/pvä orjana. Oletkos koskaan miettinyt? Silleen tienaisi jopa enemmän kuten kovasti laskeskelet. Ja toki olisi elämä niin kovin lepposaa…

   • näkökulmaahiukan

    Tätä olen itsekin ihmetellyt ja ainoan vastauksen olen löytänyt meidän kovaa duunia arvostavasta kulttuuri-ilmapiiristämme. Katso vastaukseni alempaa laskelmista.

  • Liisa

   On se jännä juttu, että laskin pysyy kädessä, mutta ei järki päässä ”näkökulmaahiukalla”. Sinun laskelmasi ei voi pitää paikkaansa, koska luettelemasi etuudet ja niiden määrä on täysin riippuvainen hakijan olosuhteista ja tilanteesta. Nimimerkiksi ehdotan sinulle ”järkikäteen” tai ”älyhoiäläjätä”.

   • kroonikkokoomikko

    Eipä näy tuolle ”näkökulmaahiukalle” ent. ”quontumille” menevän perille rautalanka tai edes ratakisko. Haiskahtaa pahasti trollitehtaan tuotoksilta. Trollaaja on selannut työkkärin ja Kelan sivuja ja sieltä tempaissut laskelmansa, joissa edes termit eivät ole oikein 😀

    • näkökulmaahiukan

     Ei mene perille, että millä lailla täyttä päivää paskahommia painava, korkeintaan muutaman satasen enemmän siitä hyötyvä, matalapalkka-alan duunari pääsee voitolle huomattavasti kepeämmän työviikon tekevästä ”orjatyöläisestä”. Raha on rahaa, se on ainoa asia mistä sen työstään saaja välittää ellei ole jokin pahimman laatuinen junnaava semantikko.
     Voin kertoa etten ole trolli ja omista kokemuksista käsin kirjoittelen. Termit voivat olla päin sitä itseään, en niitä nimenomaan jaksa käydä tuolta työkkärien sivuilta bongaamasta. Toivottavasti tajuatte mitä haen takaa ja laskelmat ovat suurin piirtein aika lähellä oikeata, plusmiinus. En ole koskaan ollut mikään pilkunnussija.
     Älkää nyt kuitenkaan lähtekö millekään ad hominem-linjalle vaan keskustelkaa ja koittakaa saada minut ymmärtämään näkökulmanne.

     • Hypomas

      Ymmärrän, Näkökulmaahiukan, pointtisi. Mutta ennen kaikkea omaan elämäntilanteeseeni heijastaen. Itse en kykene enää normityöhön, varsinkaan paskaduuneihin. Kuitenkaan en mahdollisesti pääse sairaseläkkeellekään, joten olen pikkuisen pohtinut kuntouttavaa työtä samalta kantilta. Pakostakin, sillä muutoin karenssin terä viiltää. Joka tapauksessa todella hälyttävää ja totuuden peittelyä se, että normaaliin palkkatyöhön kykenevä pakotetan kuntouttavaan työhön.

     • Liisa

      Et edes ymmärrä ”näkökulmaahieman” sitä miten suuri hallintorumba seuraa siitä, kun hyppäät määräaikaisesta työstä toiseen tai teet osa-aikatyötä ja lähetät kuukausittain etuuksien maksajille palkkatodistuksia (sen jälkeen kun olet odottanut niitä viikkokausia). Et edes tajua, että kun työttömän elämässä tulee muutos (työt tai koulutus tai kokeilut päättyvät tai aloitat taas jonkun silpputyön) niin tuet muuttuvat ja niihin tulee katkos, uusia päätöksiä saa odotella useita viikkoja. Kokoaikainen määräaikainen työsuhteeni päättyi toukokuun puolivälissä. Olen nyt odottanut 2 kuukautta päivärahapäätöstä. Millä kuvittelet ihmisten elävän näissä muutostilanteissa? Eivät mitkään perusturvaetuudet tule tuosta vaan tilille.

      • näkökulmaahiukan

       Ymmärrän hyvinkin, enkä tuollaiseen pyöritykseen ole tuskallisen byrokratian takia koskaan edes harkinnut ryhtyväni. Muutoin minulla ei olisi silpputöitä vastaan mitään, vaihtelu jopa luultavasti virkistäisi, mutta en näillä nykyjärjestelmillä.
       Työstä työttömyyteen siirtyminen voi olla tosiaan samaa paskaa, sen olen vierestä saanut todistaa – kaiken mistä kirjoitat.

       Työharjoittelusta työttömyyteen ja toisinpäin taas on ollut aina helppoa elämää, byrokratia minimaalista – ainakin minulla näin on ollut aina. Yksi suuri ”orjatyön” kiistämätön etu sekin. Homma hoituu sulavasti ja ajallaan.

     • Virva Itäranta

      Itse asiassa useaan kertaan on uutisoitu tilastoin, että eliitti on suurin tukien saaja Suomessa kun velvoitteettomat yritystuet lasketaan mukaan. Monien sosiaalisten tukien, sairaus- ja äitiyspäivärahan sekä ansiosidonnaisen työttömyyspäivärahan perusteena on palkka.

  • Risto Penttinen

   Hyvä Näkökulmaahiukan. Älä puhu paskaa. Onko omakohtaista tietoa? Itse teen tällä hetkellä töitä ruhtinaallisella 8 euroa 16 senttiä per tunti, ( juu en edes tiennyt että noinkin matalaa palkkaa maksetaan hyvin omintunnoin) ja minulle jää enemmän kuin työmarkkinatuen asumistuen varassa. Olen minä saanut myös sen 9 euron kulukorvauksenkin silloin tällöin, mutta enemmän jää silti.

   • näkökulmaahiukan

    Siis sinulle jää n.1400 palkasta käteen huomattavasti verojen enemmän kuin esim. minulla jäi jokin aika sitten (verojen jälkeen: asumistuki 280, korotettu päiväraha 700, toimeentulotuki 150, matkakulut 60, lääkekorvaukset(0-100)) 3pv/vk 4t/pv kuntouttavasta työtoiminnasta?
    Miten ihmeessä?

    Ihan omakohtaista on voin kertoa. En olisi vaihtanut kanssasi paikkaa ellei duunisi sitten itsessään antaisi jotakin.

    • Risto Penttinen

     Veroprosenttini on alhainen alhaisista tuloista johtuen. Minä sain työmarkkinatuen päälle asumistukea 250, toimeentulotukea n. 35 euroa. Vuokra on todella alhainen, sillä asun paikkakunnalla jossa asunnot seisovat tyhjillään koska vuokraajista ja ostajista on pulaa ja väki vähenee tasaista tahtia. Olen terve enkä kaipaa kuntoutusta. Työ on melko rankkaa fyysistä työtä ja teen sitä säästääkseni rahaa erästä asiaa varten, en pelkästä työn ilosta.Kun on tottunut elämään vähällä, saan säästöön tuosta palkasta.

     • näkökulmaahiukan

      Ymmärtääkseni olet saanut aivan liian vähän toimeentulotukea? Sossun aikoinahan tuota vielä sattui, että suurin piirtein pärstäkertoimen mukaan noita antoivat – jos antoivat.
      Alhainen vuokra voi tosiaan tehdä työstäsi sinulle vielä ihan kannattavan, mutta esim. minulle se ei sitä enää niinkään olisi, vuosi vuodelta kasvaneen vuokrani takia.

      • Risto Penttinen

       Toimeentulotuen laskurien ja päätösten mukaan sain aivan oikein. Ennen työhön menoa tuloni olivat, työmarkkinakorvaus ilman 9 euron kulukorvauksia, josta menee 20 prosentin vero = n. 520, kuten työmarkkinatuen ja työttömyyskorvauksen saajana tietysti tiedätkin,ellet sitten trollaile, asumistuki n. 250 ja toimeentulotuki n 35. Yhteensä siis noin 805 euroa 4 viikossa. Välillä hiukan vähemmänkin, kiitos Sipilän aktivoinnin. Joka ei ole työhalujani lisännyt, niin että Sipilälle ei mitään kiitosta vaan minun puolestani jotain aivan muuta, jota en sano, säästääkseni herkkien ihmisten tunteita.

       • näkökulmaahiukan

        Ok, uskon sinua. Itse sain työttömänä ollessani tänä vuonna viimeksi n 150e toimeentulotukea per kk. Ja asumistukeni on myös muutaman kympin korkeampi, vaikka alashan sekin on jatkuvasti tullut vuosi vuodelta.
        Tiukkaa on välillä auton omistajana olla työttömänä.

      • Risto Penttinen

       Ennen työtä tuloni olivat. Työmarkkinakorvaus verotettuna n. 520 euroa, asumistuki n. 250 euroa ja toimeentulotuki n. 35 euroa.
       Eli n. 800 euroa neljässä viikossa puhtaana käteen.
       Kaikki on aivan oikein laskettu ja säädösten mukaisia.

       • Liisa

        Ja mitkä ovat säännölliset kulusi kuukaudessa?

        • Liisa

         Tämä kysymys lähinnä ”näkökulmaahiemalle” jonka juttujen todenperäisyyttä epäilen vahvasti.

         • näkökulmaahiukan

          En ole valehdellut; kai täällä joku muukin on tukia saanut ja voi vahvistaa?

 19. Arska

  Saku kertoi asian kiertelemättä ja suoraan kuten asia on mutta totuuden puhujahan aina kivitetään kuten sivulauseissakin voi todeta. Olemmeko me suomalaiset todellakin näin tyhmää kansaa ettei täältä löydy tarpeeksi joukkovoimaa oikaista asiat ilman mitään herrojen apua sillä herroiltahan ei koskaan apua tule ei SAK:sta eikä mistään puolueestakaan?

  Yhteinen nimittäjähän ay-hemmoillakin että he ovat myös herroja ja hyväpalkkaista väkeä sama koskee puolueiden kaikenkarvaista aktiiviväkeäkin, kun on hyvä asema ja hyvä hillotolppa niin sitä ei vaaranneta millään asialla… niin se menee Suomessa kun on pienet piirit ja siinä voi urakehitys pysähtyä kuin seinään kun joudut ”isojen poikien mustille listoille”. Suomessa on tällainen sisäinen korruptio mikä kieltää hankalien asioiden käsittelyt joukkokurilla ja silloinhan maa ei kehity vaan kuolee pikku hiljaa siirtyen fasismiin ja ongelmien kärjistymisiin.

  Jossainkohtaa kaikki paska ryöpsähtää poliitikkojen silmille, sekin aika alkaa olemaan jo lähellä.
  Kun aktiivimalli 2 tulee käyttöön niin sen jälkeen maassa on paljon porukkaa joille on aivan sama mitä tapahtuu kun ei ole mitään menetettävääkään, tästä juuri varoitteli jo eräs arvostettu tutkijakin muutama päivä sitten julkisesti.

  https://www.mtv.fi/uutiset/kotimaa/artikkeli/tutkintakonkari-varoittaa-suomessa-kytevasta-ilmiosta-joka-voi-rajahtaa-kasiin-silla-joka-putoaa-kelkasta-ei-ole-mitaan-menetettavaa/6999692#gs.vxo5dgI

  Kyse on siis suuresta ja valtavasta kansallisesta ongelmasta josta vaan hyssytellään.
  Tilanne on jo kestämätön, miten käy kun paine tarpeeksi kasvaa pullossa?
  Sen varmasti näemme jo lähiaikoina.

 20. Jukka M.

  ” Ylimielinen omahyväisyys suorastaan löyhkää heidän kommenteissaan.”

  Entä sitten kun pienyrittäjänä sanoo suoraan, että valtaosa näistä työttömistä ei alkutilanteessa sovi lainkaan palkattavaksi? Tässä kun itse on kiireinen, niin sellainen opastus, opettaminen, ohjaaminen on ylimääräinen työ eli palkkaaminen osuu hyvin todennäköisesti sellaiseen henkilöön, joka asiat jo pääosin hallitsee.

  Pari päivää sitten kommentoin, että minulla on tälläinen palkaton harjoittelija, josta erinäisten haastatteluiden (aika monta haki vakavissaan paikkaa tietäen realiteetit) odotin saavani mahdollisen kiireajan apulaisen – palkallisen sellaisen. Lopputulos oli se, ettei hän edelleenkään pysty hoitamaan itsenäisesti asiakaspalvelua eli olen yhtä kiinni kuin aina ennenkin.

  Voi haaveilla ja huutaa ”oikeudesta” saada hyväpalkkainen duunia vailla kykyjä, osaamista sekä sopivaa taustaa, mutta aika harvassa ovat ne yrittäjät, jotka moisesta ovat valmiita maksamaan. En tiedä, onko peiliinkatsominen ja itsekritiikki täysin kadonnut maailmasta ja ihmiset odottavat jonkun toisen petaavan itselleen kivan duunin ja palkan vailla mitään annettavaa?

  Samalla sain kritiikkiä siitä, että en osaamattomalle ole valmis maksamaan täyttä palkkaa. Se on helppo huudella, kun taas omalta puoleltani minun täytyy aika tarkasti katsoa, tuottaako kyseinen ihminen palkkansa ja jonkin verran lisää minulla vai onko hän pelkkä kuluerä. Jotkut kun tuntuvat kuvittelevan, että siellä yrittäjän tileillä on loputon määrä rahaa jaettavaksi, tuotti ihminen jotain tai ei.

  Realiteetit kun puuttuvat sekä osaamisessa että muussa, niin saahan sitä haaveilla. Kannattaa joskus katsoa sinne peiliin.

  • sakutimonen

   Rekrytoi parempia työntekijöitä, heitä löytyy kyllä pilvin pimein.

   • Jukka M.

    Kyllä tässäkin firmassa on 2-3 vakkaria paikkaamaan työvoimapulaa. Päätoimiseksi ei riitä paukkuja tässä vaiheessa.

    Kiinnostus tälläiseen myyntityöhön on aika laimeaa. Ei ne taulukkopalkat välttämättä mitään suuria ole. Kannattavuudesta tässä on kyse. Se, mihin on varaa ja mihin ei. Ajattelin, kun kyseessä on nuori yksilö, että hänestä saisi tulevaisuudessa ainakin osa-aikaisen työntekijän, mutta ei siltä vaikuta. Omalta kohdaltani oli ajatus saada joku oppimaan ammatti ja siitä sitten eteenpäin katsottaisiin, miten menee.

    Tämä kokeilu taitaa jäädä kohdallani tähän eli tulevaisuudessa omalla kohdallani en aio ”riistää” yhtään ketään enkä opettaa ilmaiseksi alalla toimimista. Edelleenkään kukaan ei vastaa, että mikä ratkaisuiksi näille ihmisille, joiden kyvyt ja taidot eivät riitä lähtötilanteessa juuri mihinkään? Se on ilmeisesti parempi jättää heidät odottamaan sitä unelma-ammattia ja se siitä sitten. Joku päivä joku noutaa heidät limusiinilla kotoa?

    Minusta erityisesti julkisen alan työntekijät elävät jossain erilaisessa todellisuudessa. Yksityinen puoli joutuu jatkuvasti päivittämään kannattavuuslukuja ja miettimään, millä ne palkat maksetaan.

    Tässä blogissa korostuu se, kuinka pahoja yrittäjät ovat ja kuitenkin Suomen BKT:stä aika iso osa lepää yrittäjyyden harteilla. Harvalla palkansaajalla on minkäänlaista käsitystä yrittämisen realiteeteista. Hallituksen päätökset eivät omastakaan mielestäni ole oikeansuuntaisia, mutta niille en voi mitään. Kun ostovoima on huono, heijastuu se suoraan kulutukseen.

    Mitään helpotusta en näe lähitulevaisuudessa. Ainoa melko varma asia on sosiaaliturvan heikkeneminen jo ihan sen takia, ettei siihen ole kohta varaa.

    • Jonis Lusis

     Entä oppisopimuskoulutus?

    • työtöntyötön

     ”Edelleenkään kukaan ei vastaa, että mikä ratkaisuiksi näille ihmisille, joiden kyvyt ja taidot eivät riitä lähtötilanteessa juuri mihinkään? ”

     Jos he ovat jo jonkin koulutuksen käyneet ja paperin siitä saaneet eivätkä sitten kyvyt eikä taidot opiskeltuun hommaan niin oppilaitoksen olisi syytä katsoa peiliin. Nykyinen mantra on että joku koulutus on hankittava ja osasta ammatillisia koulutuksia pääsee läpi hyvinkin helposti. Todellinen osaaminen voi olla vähän niin näin. Sen sijaan jos otat harjoitteluun jonkun muuta alan opiskelleen niin tottahan toki perehdytys vaaditaan.

     Ja jos olet te-toimistoon ilmoittanut työkokeilupaikan niin karenssin pelossa sitä on haettava tosissaan. Halusitpa paikkaa tai et. Siinäpä sitä onkin yrittäjällä vaikeuksia saada selville kuka tosissaan omaa motivaatiota kyseiseen hommaan. Te-virkailijahan on kaikessa viisaudessaan päättänyt ketkä soveltuisivat hakemaan paikkaa.

     Ja vielä: palkkaa maksamalla voi saada ammattilaisen tai sitten annat potkut koeajan puitteissa.

    • Jari Eeva

     Ei köyhän kannata haaveilla Super Horneteista…

    • Merja

     Täällä armaassa Suomen maassa on iso joukko ahkeria, tunnollisia, kunnollisia yli 50-vuotiaita hommansa osaavia työntekijöitä, jotka on tehneet pitkän työuran. Ei ole peukalo keskellä kämmentä, eikä tarvitse selän takana kytätä, kun hommat hoituu vanhalla rutiinilla…….. mutta eipä vaan kelvata teille yrittäjille töihin. On vissiin mukavampi rutista, ettei saa tarpeeks tuottavaa työntekijää…..kouluttamallakaan…….joten katsokaa vaan peiliin.

    • Arto L

     ”Tässä blogissa korostuu se, kuinka pahoja yrittäjät ovat ja kuitenkin Suomen BKT:stä aika iso osa lepää yrittäjyyden harteilla. Harvalla palkansaajalla on minkäänlaista käsitystä yrittämisen realiteeteista. Hallituksen päätökset eivät omastakaan mielestäni ole oikeansuuntaisia, mutta niille en voi mitään. Kun ostovoima on huono, heijastuu se suoraan kulutukseen. Mitään helpotusta en näe lähitulevaisuudessa. ”

     – Tässä blogissa korostuu kyllä ennemmin se,miten kyvytön tämä hallitus, samoin kuin kaikki hallitukset tuolta 90-luvulta saakka, ovat. Kyllä, iso osa bkt:stä lepää yrittäjien harteilla, nimenomaan pienten yritysten, jotka nämä hallitukset ovat järjestään unohtaneet. JOS tässä maassa hoidettaisiin sosiaalipolitiikka kuten kuuluu, meillä olisi asianmukainen työttömyysturva. Se takaisi myös pienyrittäjille, jollainen sinäkin käsittääkseni olet, sitä ostovoimaa josta nyt on puute.
     – Kyllä sinä voit jotain hallituspolitiikalle tehdä: Seuraavissa vaaleissa jätät antamatta äänesi niille saatnanan kokoomusääliöille joille sen olet varmaan tähän mennessä antanut. Ja siirryt pari piirua vasemmalle, siis vielä sdp:nkin yli. Kun lisäksesi riittävän monta tekee saman ratkaisun, on mahdollista saada tähän maahan sellainen hallinto joka pitkästä aikaa lisää ostovoimaa. Se taas merkitsee sitä että silloin sinunkin kannattaa jo palkata itsellesi lisää väkeä.

     Pahimpia virheitä mitä 90-luvun jälkeen oikeistohallitukset ovat saaneet aikaan:
     – Hornetit
     – Niiden uusiminen suunnitelmissa
     – Muut sotalelut
     – Niiden uusiminen
     – Liikevaihtoveron muuttaminen arvonlisäveroksi
     – Jatkuva alvin rukkaaminen ylemmäksi
     – Koulutuksen alasajo
     – Valtionyritysten alasajo
     – Työpaikkojen siirtämisen salliminen viroon ja kiinaan
     – Työelämän heikennykset
     – Työttömyysturvan heikennykset
     – Erilaiset veroluontoiset maksut, kuten kiinteistövero, sen nostot, katumaksut, jätemaksut jne.

     Usko pois, tulevakaan oikeistohallitus, vaikka mistä pienpuolueista koottu, ei takuulla tule yhtä ainoata asiaa näistä muuttamaan. Vaan päinvastoin, tulevat laittamaan kaiken vielä ahtaammalle.

    • AKK

     Koko rekrytointiprosessi kannattaa aloittaa keskittymällä riittävän osaavan ehdokkaan löytämiseen. Jos sellaista ei tunnu löytyvän, niin kannattaa miettiä mistä mättää, onko työ houkutteleva, palkka ja muut edut kohdallaan jne. ja olenko kiinnostava työnantajana.
     Kannattaa myös miettiä kuinka itse suhtautuisi työnantajaan joka tarjoaa vain palkatonta harjoittelua. Mikä siinä sitouttaisi antamaan parastaan ja luottamaan siihen että jatkossa saa jopa palkkaa jolla elää.

     Työehtosopimuksissa on kyllä määritelty yleensä palkat myös harjoittelijoille ja niissä on huomioitu se ettei kaikkea osaamista vielä ole. Sopimus sitten vaan siitä mitä asioita harjoittelujakson jälkeen tulee hallita ja palkkaan sopimuksen mukaiset korotukset, niin ettei työntekijä heti lähde pettyneenä ”parempiin” hommiin.

     Ei niin että odotetaan työntekijän tulevan hommiin ilmaiseksi ja pelkästä työn tekemisen ilosta, vaan siten että kannustimet ovat kohdallaan ja työntekijä voi tuntea todellista sitoutumista.
     Palkaton työ ei kuulu työelämään!

  • stunned

   Jos maksaa banaaneilla ja pähkinöillä, saa apinoita.

   • Jonis Lusis

    Jos ei maksa mitään, voi saada tel-tel -telkänpöntön.

  • työtöntyötön

   No aivan ensimmäiseksi. Työkokeilu on työnhakijan palvelu eikä sitä ole tarkoitettu ylimääräiseksi koeajaksi tai muuksi harjoitteluajaksi. Jos siis puhut te-toimiston työkokeilusta kirjoittaessasi ”palkaton harjoittelija”.

   Pitää kaivaa kuvetta ja palkata suoraan sellainen joka asiat osaa. Vai liekö he jo loppuneet, työkokeilua kun ei oikeaksi työkokemukseksi oteta huomioon ja ilman palkkatyötä ei saa sitä kokemusta mitä työnantajat vaativat. Eli osaavat ovat jo töissä ja ”osaamattomat” kokeiluissa ja työttöminä. Kaipa sitä saisi rautaisen alan ammattilaisen vaikka jo töissäolijoista jos vaan palkka on kohdillaan.

   Veikkaan myös että valtaosaa työttömistä et ole tavannut. Kaikkia ei kiinnosta työkokeilut. Jos omaa jo alan kokemusta tai koulutusta niin eipä se huvita lähteä vielä kokeilemaan. Itse asiassa nykyisin taitaa olla jopa niin että ns. omaa alaansa ei edes voisi mennä kokeilemaan. Eli jos olet jo vaikkapa myynnin ammattitutkinnon suorittanut niin ei pitäisi edes päästä työkokeilemaan miltä maistuu hyllytys paikallisessa marketissa. Todellisuudessa kyllä pääsee mutta mielestäni te-toimisto ei voi pakottaa. Ainoaksi ratkaisuksi jää siis palkaaminen ihan reilusti rahalla.

   Toinen juttu on se kuinka moni haluaa ”kiireajan apulaiseksi”? Noin pitkällä aikavälillä katsottuna. Voi olla että häipyisivät joka tapauksessa muihin pitempiaikaisiin hommiin heti kun vain pääsisivät.

   • Jukka M.

    Joo, ”ei kiinnosta”.

    Se on tullut selväksi.

    Mun puolesta sitten voivat olla siellä omissa oloissaan, mutta yhteiskunta voi leikata tukia. Loisiminen laiskuuden takia tai sen takia, ettei viitsi mitään yrittää, ei ole mikään ihmisoikeus.

    • työtöntyötön

     No jos on jo opiskellut alaa mihin kuuluu asiakaspalvelua niin kyllä hän on jo opinnoissaan harjoittelut suorittanut.

     Ja väitätkö tosissaan että nykyinen harjoittelijasi ei yritä tosissaan? Ilmeisesti sinulla on sitten tullut virhe ja olisi pitänyt valita joku toinen. Kuten sanoin, työkokeilu on työnhakijan palvelu ja jos hän ei suoriudu työkokeilusta niin ala on väärä ja hyvä että hän kokeili. Työkokeilijaa ei muuten saisi jättää ilman ohjausta tekemään töitä itsenäisesti eli ainoaksi paikalla olevaksi työntekijäksi. Jos saa palkkatöitä muualta niin voi häipyä vaikka samantien. Paljonko niitä kiireajan tunteja muuten olisi ollut vaikka per kuukausi?

     Tässä sulle muuten linkki millä tyylillä kannattaa toimia ensikerralla. Saattaa natsata paremmin.
     https://www.hs.fi/talous/art-2000005748657.html

    • stunned

     Työttömysturvan leikkaus aktiivimallilla on hallitukselta kiky-sopimuksen vastainen aggressio, sopimusrikkomus, josta pitäisi tuomita korvauksiin ja lähtöpassit koko ronkalle.

    • Rintsu

     Siis et ole palkkaamassa ketään vaan etsit nollasopparille tarvittaessa töihin tulevaa?
     Semmoiseen hommaan kannattaa etsiä lisätuloja kaipaava opiskelija.
     Ei se ole yhteiskunnan tehtävä kustantaa sinulle kiireapulaista.

     • kroonikkokoomikko

      Pikkuisen hämäsi yrittäjän käyttämä ’vakkari’ -termi. Tosin olen itsekin ollut vakituisessa työsuhteessa, jossa työaika sopimuksen mukaan vaihteli 0-40 h/viikko tasoittumisjaksolla. Käytännössä nolla -viikkoja ei ollut ollenkaan, koska oli myös tarvittaessa töihin kutsuttavia. Kiireaikana sai sitten painaa niin paljon kuin jaksoi, tuntimääristä viis.

      Kun yrittäjä puhuu hakevansa työntekijöitä myyntityöhön, se yleensä tarkoittaa puhelinmyyntiä.

      • Jukka M.

       Ei ole kyse puhelinmyynnistä. Ihan myymälähommaa ja toisinaan asiakkaiden tapaamista. Palkka 15 euroa tunti.

       Muuten olen sitä mieltä, että täällä valtaosa näkee yrittämisen niin helppona rahantekona, että ihmettelen etteivät sitä ole ryhtyneet toteuttamaan.

       • Jari Eeva

        Hyvä palkka! Ladoin juuri muutaman päivän 15 kg:n perunalaatikoita maailmalle 8,43 €/tunti. Ihan omasta tahdostani, koska se on alan minimi ja haluan duunia jatkossakin.

       • Sirpa Kärkkäinen

        Hyvä juttu, että tälläkin palstalla on erilaisia mielipiteitä. Liiallinen yksituumaisuus kun johtaa yleensä typeryyksiin, oli aate tai idea mikä tahansa. Itse olen sitä mieltä, että Suomessa pitäisi päivittää käsitys yrittäjästä. Jos myy omaa osaamistaan free-lance-tyyliin, tulee kohdelluksi samoin kuin satoja ihmisiä työllistävä suuryritys. Jos yhdistää palkkatyötä ja free-lance-työtä, menettää kaiken palkkatyön kerryttämän sosiaaliturvan, vaikka verovuoden aikana olisi tehnyt vaikka vaan yhden satasen arvoisen free-keikan. Tämä on ilmiselvä epäkohta, jota ei ole haluttu korjata, vaikka se tiedetään. Monessa muussa maassa on pk-yrittäjien ja suuryritysten lisäksi olemassa oma ammatinharjoittajien ”luokka”, jolla on sille sopiva vero- ja sosiaalivakuutuskohtelu. Mutta ei Suomessa. Tällaiset itsenäiset ammatinharjoittajat voisivat hyvinkin verkostoitua ja tukea pk-yrittäjiä, joille työvoiman palkkaaminen yrityksen alkutaipaleella on oikeasti melkoinen riski.

    • Liisa

     En ihmettele ettet saa ”kunnon” työntekijää, Jukka M. Hyviin työpaikkoihin saa aina työntekijän.

     • Jukka M.

      Mikä on määrittelysi ”hyvälle työpaikalle”?

      Sellainen, mihin saa lampsia sisään kun haluaa ja ilman osaamista ja kykyä nauttii kunnon palkkaa?

      Edelleen korostan työnantajana sitä, ettei minulla ole varaa palkata yhtäkään kuluerää notkumaan firmaan vaan työntekijän tulee tuottaa sitä lisäarvoa eli kantaa omat kulunsa + tuottaa jotain.

      Hyviin työpaikkoihin, joista maksetaan hyvin, tosiaan saa helposti monia hakemuksia. Silloinkin tosin punnitaan, onko hakijasta mihinkään. Kilpailu alallani on kovaa ja hintoja polkee nettikauppa osaltaan, koska heitä ei koske vuokrat ja muut kiinteän toimipaikan kulut. Ei yrittäjä voi hinnoitella omia tuotteitaan kovin paljoa kilpailijoita korkeammalle tai hän on kohtapuoliin entinen yrittäjä.

      Minusta aika iso osa täällä kuvittelee sen palkan olevan jokin ihmisoikeus. Kyllä se täytyy ansaita ihan joka kuukausi.

      • Arska

       No jos et pysty kilpailemaan muita yrittäjiä vastaan niin eihän se syy ole työntekijöissä.
       Ei työntekijän kuulu kantaa vastuuta siitä miten bisneksesi hoidat, vastuu on vain ja ainoastaan sinulla eli yrittäjällä.
       Jos bisnes on niin huonoa ettei ole varaa palkata ketään niin tee ne hommat itse.
       Jos taas ei ole aikaa tehdä kaikkia töitä itse niin siitäkin voit vain syyttää itseäsi.

       Sinun itsesi pitää siis ansaita paikkasi firmasi johtajana ja hankkia niitä töitä yritykselle joka kuukausi jotta saat pitää ne työntekijäsi, eivät työntekijät ole mikään pelkkä kuluerä vaan tärkeä osa yritystä ja sen toimintaa.

       Huonot yritykset karsiutuvat joukosta, onko yrityksesi karsiutumassa pois alalta kun et saa siellä työntekijöitä pysymään, ainakin sellainen kuva on välittynyt firmastasi?
       Älä kuvittele sitä etteivät ihmiset muka tiedä että mikä työmäärä riittää normaalin palkan saamiseen.

       Sellaiset työpaikat jotka ovat kilpailijoitasi saavat kyllä työntekijöitä jos työntekijöitä myöskin arvostetaan nimenomaan palkan muodossa, kitisijä firmat saavat aina työntekijät lähtemään heti kun uusi paikka vain löytyy.

       Yrittäjän vastuu on vain ja ainoastaan sinulla.

      • Rintsu

       Täällä aika moni on ansainnut sen palkan ihan joka kuukausi.
       Ja kyllä se on työntekijän homma osata hommansa. Ei maalausliikekään palkkaa maalaria joka ei ole eläissään nähnytkään pensseliä. Eikä siihen hommaan ota työkokeilijaa.

       Se, että sinulla ei bisnes riitä kokopäiväisen työntekijän palkkaamiseen ei ole työttömien vika. Eikä se, että sinun rekrytointitaidoissasi on pahoja puutteita. Et sinä työkokeilijaa tarvitse vaan osa-aikaisen työntekijän.

       15E tuntipalkka kivijalkakaupan normaalityöstä ei ole mitenkään huono. Se ei päteviäkään hakijoita karkota. Se karkottaa jos sinulla ei ole aavistustakaan monestako tunnista viikossa/kuukaudessa puhutaan noin keskimäärin.
       Jos laitat ilmoituksen, että:
       Herrainpukimo JM etsii osa-aikaista myyjää ke – la 12 – 16 palkka 15 E/h niin jokainen kynnelle kykenevä hakee taatusti.
       Sinun ilmoituksessasi taas taitaa lukea, että etsitään myyntityöhön työharjoittelijaa.
       Se naula ei oikein vedä.

      • Liisa

       Jukka M narisee jatkossakin. Suomi on pieni maa, yrittäjän kannattaa hankkia mainetta hyvänä työnantajana, niin voi nukkua yönsä rauhassa eikä jää aikaa tämäntyyppiselle simeöyhötykselle.

       • Jyrki

        Näin itsekin uskon, että hyvästä työnantajan maineestaan kiinni pitäneiden firmojen ei tarvitse itkeä internetissä kohtaloaan ”paskojen” työnhakijoiden suhteen missään tilanteessa. Ei ne kerkeä niillä on parempaa tekemistä kuten lukea vaikka toinen toistaan parempien työnhakijoiden hakemuksia firmaan. Varsinkin jos tarvetta työntekijälle sattuu olemaan.

        Ehkä tämän voisi tiivistää niinkin. Että kyllä hyvälle työnantajalle aina hyviä työntekijöitä löytyy jos kerran työhaluiseille töitäkin.

    • Pitkäaikaistyötön

     Voi tosiaan olla, että sait harjoittelijan, josta ei nyt kerta kaikkiaan ole tarjoamaasi hommaan. Sellaisia on ja sitten on myös toisenlaisia. Rekrytoijanakin kehittyy muuten kokemuksen kautta, jolloin virherekrytointeja ei enää juurikaan tule.

     Ehdotan tässä sinulle pientä ajatusleikkiä. Ajattele itsesi ohjattavasi asemaan. Olet itse todella noheva, mutta sinulle tarjottaisiinkin vain kiireapulaisen nollasopparia. Kuinka pitkään viihtyisit? Etkö todella osaavana etsisi vakipaikkaa ja kunnon palkkaa?

     ”It is not fair to ask of others what you are not willing to do yourself.” – Eleanor Roosevelt

    • Esa J.

     Etkö ymmärrä, että sosiaalituet ovat yhteiskunnan maksama hinta yhteiskuntarauhasta? Väännänpä ratakiskosta (UIC 60, metripaino 60 kg): ilman tukia ihmiskunta syöksyisi täyteen anarkiaan, Nallukka kavereineen ja muutkin ”rikkaat yrittäjät” ammuttaisiin heti ja armotta lähintä seinää vasten ja rahat jaettaisiin kansalle…

     Tällaistako sinä pösilö haluat?

     Saku, kiitos Sinulle siitä, että koko ajan aina uudelleen ja uudelleen jaksat siivota Augiaan tallia..!

    • Jani Rikhard

     Jos Jukka kuvittelet tekeväsi yrittäjille jonkinlaisen palveluksen näitä kirjotellessasi, niin ajatteleppa uudemman kerran. Persiilleen meni jo aiemmin mutta tuo loisimisesta höpöttäminen oli se viiminen niitti. En todellakaan suhtaudu karsaasti yrittäjiin noin yleensä vaan vain niihin jotka puhuvat tuollaista ylimielistä sosiaalidarwinistipaskaa kuin sinä, mutta voi olla että kaltaistesi ”edusmiesten” vuoksi joutuu vielä tarkistelemaan näkökantojaan vähän yleisemminkin.

 21. Jari Eeva

  Omistajapuolueet hallituksessa kohtelevat omistamiaan työttömiä ja muita heihin verrattavia haluamallaan tavalla. Onko soinilaiset edes varsinainen puolue nykyään?

 22. SHU

  Työttömien leimaaminen alkoi 1990-luvun jälkipuoliskolla ja oli aluksi viranomaislähtöistä. Sitä sitten innolla Hesari kannattamaan ja lehdessä alkoi olla työttömiä solvaava juttu toisensa perään. Kun yksi toimittaja näytti erikoistuneen tuohon, niin lähetin hänelle viestin, jossa kerroin joitain faktoja, joita työni vuoksi tiesin. Tuo toimittaja lopetti kirjoittelun ainakin tuolloin. Ja mitä viranomaiset ja media edellä, sitä kansa perässä. Työttömät taitavat olla yleinen sylkykuppi tässä yhteiskunnassa. Surullista.

  • Jyrki

   Kyllä ja oikeutta sylkeä työttömiä ja muita heikommassa asemassa olevia päin naamaa oikeuttaa se, että he saavat rahaa verovaroista siihen ”vetelehtimiseensä”. Mutta enpä usko, että päin naamaa sylkeminen loppuisi edes siihen, että rahaa ei annettaisi kellekään.

   Ja lopultahan tilanne on varmasti se, että työtön tekee ilman mitään rahaa/palkka töitä. Saaden ehkä orjuuttajaltaan palan leipää ja haukut päälle aina päivän päätteeksi. En itse usko tuon olevan enää kuin noin 10 vuoden etäisyydellä meistä kaikista, jotka voi koska tahansa tippua pois oikeista palkkatöistä. Koska lailla ja asetuksilla on säädetty orjatyö pelkkää ruokaa vastaan uudeksi keinoksi hoitaa sosiaaliturvaa. Ja kas leipäjonotkin hoidettu pois.

 23. Markku Isometsä

  Siivoushommia ja palkka 10,20 euroa. Eihän sillä elä mutta ei meillä ole varaa enemmän maksaa tai siis ei olisi oikein tähänkään varaa mutta on se joku roti kuitenkin pidettävä. Isot firmat nimiä mainitsematta voi tehdä näitä hommia pienillä paikkakunnilla vaikka ikänsä tappiolla. Niin kuin tekevätkin. Toisille yrittäjille hyvä toisille taas ihan syvältä.

  • työtöntyötön

   No onneksi joillakin firmoilla on varaa.

   ”Mulle sanottiin, että kahden lapsen äitinä en voi tulla töihin yhdeksän euron tuntipalkalla, kun melkein saman saa valtiolta. Ymmärränhän minä sen. Ei yhdeksän euron liksalla Suomessa elä.”
   ”Niinpä minun piti nostaa palkkoja. Samalla hinnat nousivat, ja mietin, että munasinko nyt kaiken. Mutta kyllä se kannatti.”

   SIIVOUSALALLA keskimääräinen työsuhde kestää vain kolmisen kuukautta. Parpala sanoo, että vaihtuvuus käy yrittäjälle kalliiksi. Siksi hän myös antaa ihmisille mielellään vakituisia pestejä.
   Parpala kertoo maksavansa vähintään vuoden töissä olleille vakituisille siivoojilleen tuntipalkkaa noin 15 euroa, ja aloittelijatkin saavat lähes 12 euroa. Hän ei vaadi alan koulutusta, mutta tulokkaat koulutetaan itse.

   Työehtosopimuksen mukaan siivoojille maksetaan 10,50 tunnilta. Harva alalla myöskään maksaa sen enempää.”

   Ja vielä tämä lainaus: ”Se tessin palkkahan on surkea. Jos joku haluaa sitouttaa ihmisiä, hänen täytyy ymmärtää maksaa kilpailukykyinen palkka.”

   https://www.hs.fi/talous/art-2000005748657.html

   Tästä voisi ottaa myös ilmaisen harjoittelijan ottanut nimimerkki Jukka M. mallia.

  • stunned

   Kaliforniassa minimipalkka on 15 dollaria.

   Suomeen tarvitaan minimipalkkalaki. Sellaistahan meillä ei ole. Sen sijaan kunkin alan minimituntiansio määritellään työehtosopimuksin. Niin kauan kuin ei ole maassa lakia minimipalkasta, ei voi ajatellakaan, että luovuttaisiin yleissitovuudesta.

   Työnantajat ovat tahallaan ymmärtäneet väärin, että minimipalkka tarkoittaisi minipalkkaa. Enemmän kuin TES voi aina maksaa.

   • AMK

    Eihän työnantajien tarvi enää maksaa palkkaa, senhän tekevät vielä palkkaa saavat työntekijät veroina,mitä eivät tajua kun kannattavat työttömille palkattomia töitä.Niin se kusi valuu omaan saappaaseen.Saavat ihan varmasti kokea sen vielä itsekkin-turhaahan se on maksaa palkkaa kun ilmaiseksikin saa

    • kroonikkokoomikko

     Ja ikiliikkuja on täydellinen sillä niin ansiosidonnaisesta kuin työmarkkinatuesta maksetaan veroja. Siis ilmaistyötä tekevä työkokeilija osallistuu oman korvauksensa maksuun. Jos saa toimeentulotukea, asumistukea jne. nekin kustannetaan myös itse työkokeilijan maksamista veroista.

 24. Kapteeni Sandels

  Onhan se laskin otettava käteen. Laskin, että minulle on täysin yhdentekevää, mitä nämä työllistämistuet yksittäiselle työttömälle tuo käteen, enemmän tai vähemmän kun pienipalkkainen työ, tai se kannattaako työn tekeminen. Oikea työehtosopimuksilla työtätekevä työllinen kuitenkin osallistuu yhteiseen veronmaksuun rinnallani. Tuet näille systeemin hyväksikäyttäjille nk. yrittäjille, yhteiskunnan haaskalinnuille ja laskinkäsille joudun kuitenkin työlläni kustantamaan.

  • näkökulmaahiukan

   No jaa. Yrittäjä voittaa, työkokeilija voittaa – kunhan ei anna riistää itseään – ja kustannathan sinä nytkin valtion/kunnan leivissä olevien palkan.
   Tulevaisuus ei tosiaan ole tuomassa tarpeeksi suurta lisäarvoa tuottavaa työtä, turha sellaisesta on haaveilla. Useiden töiden samanaikaisesta tekemisestäkin on tehty tuskastuttavan hankalaa, niin näyttääpä siltä, että tulevaisuus kuuluu työttömille.

 25. Sauli

  Vaikka tällä palstalla vallitseekin konsensus työttömyyden syistä ja työttömien tilanteesta, totuus on tuolla jossain aivan toinen. Näiden ihmisten, äänestäjien, herättelemiseen ei yksi tai kaksi blogia riitä, tarvitaan suurin piirtein vallankumous ennen kuin he heräävät. Miksi näin?

  1) Kun on on vakituinen työ ja koulutus alalta millä työllisyysnäkymät ovat hyvät, käyty keskustelu ei voisi vähempää kiinnostaa.
  2) Kun ollaan turvassa eläkkeellä, ajatellaan että eläke on itse ansaittu ja sen ainoa uhka on kommunistit ja laiskat kommunistit jotka lorvivat työttömänä ilman aikomustakaan tehdä mitään.
  3) Kun itse sattuu olemaan yrittäjä, niin eihän sitä halua itselle kuoppaa kaivaa kyseenalaistamalla ilmaisen työvoiman saantia. Vihdoin hallitus joka ymmärtää yrittämisen merkityksen
  4) muuten vain passiiviset joita kiinnostaa enemmän JVC:n keikka kuin oma ja kansakunnan kohtalo.

  Kun kaikki nämä ynnätään yhteen ja muutama muu, menee Sakun elämäntyö aikalailla hukkaan. Puhumattakaan niiden työttömien jotka joutuvat tämän kaiken maksamaan jos ei rahalla, niin jollain muulla.

  • M.M.X.X.

   Onhan se näinkin, mutta kannattaa pitää mielessä että:
   2) n.200 000 eläkeläistä elää köyhyysrajalla tai alle sen, lisäksi Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) tilastojen mukaan yli 65-vuotiaista suomalaisista vain pari prosenttia sai toimeentulotukea vuonna 2014. Mikä lienee tilanne nyt? Toimeentulotuen siirtyminen Kelalle ei todennäköisesti lisännyt eläkeläisten toimeentulotuen hakemuksia. Eläkeläisten ongelmat digiajassa näkyy pankeissa eläkepäivinä, se ei ketään kiinnosta.
   3) Valitettavasti kaikki yrittäjät eivät suinkaan ole tyytyväisiä hallitukseen. Joillakin aloilla ja paikkakunnilla yritysten tuet vääristävät kilpailua merkittävästi.

  • M.M.X.X.

   ”Kun kaikki nämä ynnätään yhteen ja muutama muu, menee Sakun elämäntyö aikalailla hukkaan”
   No voisko enää typerämpi kommentti olla jos on sitämieltä että tässä sisääpäinkääntyneessä salailevassa hyväveliyhteiskunnassa orwellilaisenkielen ja päätösten selkokielelle kääntäminen eli informointi olisi hukkaan heitettyä työtä.

   ”Puhumattakaan niiden työttömien jotka joutuvat tämän kaiken maksamaan jos ei rahalla, niin jollain muulla.”
   Ei työttömät ole ainoa ryhmä joka vallitsevasta nykytilanteesta tai näistä päätöksistä kärsii.

   ”Näiden ihmisten, äänestäjien, herättelemiseen ei yksi tai kaksi blogia riitä, tarvitaan suurin piirtein vallankumous ennen kuin he heräävät. Miksi näin?”
   Ei ole pelkästään kyse heräämisestä vallitsevaan asiaintilaan vaan siitä että osalla populasta ei ole mahdollisuuksia vaikuttaa mitenkään omaan asemaansa. Aika isolta osalta populasta puuttuu kanava ja osalta puuttuu tietoa.
   Tietysti on myös niitä joilla ei ole mielenkiintoa mihinkään muuhun kuin oman asemansa pönkittämiseen

 26. Servitus

  Seuran ansiokkaassa artikkelissa velvoitetyötä tutkinut Minna Närhi kertoo, että ”Suurin vaikutus on, että ihmiset osallistuvat ilmaiseksi yhteiskunnan pyörittämiseen. Jos nämä työt lähtisivät yhtäkkiä pois, niitä olisi taloudellisesti mahdoton korvata, koska siihen ei olisi varaa. Siitä voisi syntyä laajempikin kaaos”.

  Niinpä. Jos tähän ilmaiseen yhteiskunnan pyörittämiseen vielä lasketaan vapaaehtoiset talkootyöt eli erilaiset yhdistykset ja järjestöt, joilla kuitenkin on suuri merkitys suomalaisten terveyden ja hyvinvoinnin ylläpitämisessä, niin ilmaistyön määrä nousee entisestään. Esimerkiksi mielenterveystyössä vapaaehtoisten työntekijöiden rooli on merkittävä. Silti näiden kolmannen sektorin toiminnan edellytyksiä on jatkuvasti heikennetty. Nähtävästi tarkoituksena on, että Suomessa yhteiskunta pyörii ilmaiseksi.

 27. Sirpa Kärkkäinen

  Hauskasti summattu =) Silti, olen eri mieltä. Ei mene Sakun elämäntyö hukkaan. Minä itse en esim. tiennyt, että julkisen puolen osuus bruttokansantuotteesta on vain n. 20 prossaa. Täältä sen tiedon löysin. Niin hyvin oli mennyt minullekin jakeluun jatkuva rummutus ylikasvaneesta julkisesta sektorista. Siksipä luen tämän blogin nykyisin päivittäin – saadakseni oikeaa tietoa ja valtamedialle vaihtoehtoisia näkökulmia. Joten kiitos Sakulle, kun jaksat blogata!

 28. Seppo Uuranmäki

  Eikös toimeliaisuus, ja sen jatkuvuuteen uskominen, lisää taloudellista hyvinvointia? Kulutus varmistaa tuotannon? Köyhälistö on riippuvainen ravinnosta, lämmöstä ja terveyspalveluista. Ei tarvitse olla pösilöä fiksunpi ymmärtääkseen, että suuret köyhien massat pyörittävät rattaita, jotka ”ikäänkuin siinä sivussa” rikkauksia harvoille jauhavat!

 29. Hannu Holopainen

  Hyvä, Saku!

  Kiitos siitä, että olet olemassa ja vielä kirjoitat niin hyvin ja osuvasti!
  Olen jo pitkään lukenut blogiasi ja saan sieltä lohtua useimpiin minua v****viin ongelmiin,
  joihin törmään päivittäin, kun seuraan uutisista tämän maan tapahtumia.
  Olen huomannut, etten olekaan yksin pahanlaatuisen ärtymykseni kanssa.
  Mielestäni ekana pitää saada loppu kokkareiden ja keskustan/Sipilän huseeraamiselle tämän maan johdossa,
  koska muutenhan tämä maa myydään eniten tarjoaville.
  Nykyinen hallitus ja pääministeri pitäisi panna lopulta syytteeseen kansakunnan omaisuuden tuhoamisesta!
  Kaikessa tässä yksityistämiskiimassahan on kyse siitä,
  että Suomen kansan suurella vaivalla hankkima yhteinen pääoma, koko kansan hyvinvointi,
  huutokaupataan nyt maailman turuille.

  Ennen olin ylpeä tastä maasta ja maksoin mielelläni veroja,
  ja nytkin maksaisin enemmän, jos se menisi yhteiseksi hyväksi, vaan ei mene.
  Lihakilostakin maksaisin pari euroa lisää, jos se raha menisi suoraan tuottajalle, vaan ei mene.

  Kiitokset siitä, että jaksat päivittäin ottaa esille kaikkia vääryyksiä,
  mitä tässä maassa tapahtuu!

  Hyvää jatkoa!
  Toivottavasti ehdit nauttia myös näistä huikeista kesäkeleistä.

  Parhain terveisin

  Hannu Holopainen

 30. Kyösti Hyttinen

  Suurelle osalle suomalaisista syntyy nyt ja tulevaisuudessa työpaikkoja sinne missä liiketaloudellinen tulos ei ole tärkein tai siitä ei haluta (pystytä) maksaa. Tulevaisuuden työ ei ole markkinaehtoista työtä vaan se täydentää markkinoita ja mahdollistaa työn.

  Jos yhteiskuntamme hyväksyy, että yritykset tavoittelevat voittoa, eivät työpaikkoja, on vastikkeeksi liike-elämän hyväksyttävä ja rahoitettava osaltaan yhteiskunnan luomaa työllisyyttä, jolla ei ole markkina-arvoa ainakaan liike-elämän hinnoittelemalla tavalla. Markkinoita täydentävän (mahdollistavan) työn palkkataso on oltava kilpailukykyinen markkinaehtoiseen työhön nähden (kansalaisten ostovoima).

  Jos emme pysty ratkaisemaan jokaiselle kansalaiselle ihmisarvoista ja oikeuden mukaista elämää niin luulen, että Suomi nimistä valtiota ei ole enää olemassa nykyisessä muodossaan parinkymmenen vuoden päästä.

 31. Pera

  Aikoinaan kun olin n. 23-vuotias sähköteknikko ja kun menin Strömbergille harjoittelijaksi, niin ei tuolloin isoilla tuotekehitysosatoillakaan ollut kuin 1 harjoittelija kerrallaan. Harjoittelijallekin maksettiin palkkaa jolla sattumoisin eli kun sai asua ilmaiseksi firman asuntolassa. Ei työpaikka varma ollut mutta 3kk harjoittelun jälkeen ainakin minut palkattiin.

  Lähimenneisyydessä oli hullut ajat kun yritykset saivat helposti hankittua liki mielin määrin ilmaista työvoimaa. Nykyisin jo kaiketi hiukan valvotaan kuinka monta harjoittelijaa tai työkokeilijaa sallittaan kullekin yritykselle mutta tuota kaiketi valvoo oma työvoimatäti tai -setä, että kaiken kirjavaa käytäntöä löytyy. Mutta ilmaisen työvoiman välittäminen ja salliminen työkkärin toimesta ei-osaaville yrityksille on myös tuhoon tuomittua työtä tavoitteville, kun epäkelvot firmat elävät siitä, että saavat ilmaisia työntekijöitä. Noiden firmojen pitäisi hävitä ja antaa tilaa terveille yrityksille, jotka osaavat asiansa ja saavat järjestettyä kannattavaa työtä työttömille.

 32. Mikko Ojala

  Tsemppiä ja jaksamista Karpon henkiselle perilliselle!

 33. Mm

  Kiitos saku! Oot parasta!

 34. AKK

  Lukekaapa, te ketkä ette vieläkään ymmärrä mistä on kyse, vaikka Simo Sippolan teos Rahavallan jäljet niin alatte ymmärtämään miksi ollaan nykyisessä tilanteessa.
  Teos antaa havainnollisen kuvan siitä kuinka määrätietoisesti hyvinvointivaltiota ollaan ajettu ja ajetaan alas. Kannatus toimille kerätään niiltä hyödyllisistä hölmöiltä jotka eivät ymmärrä edes sitä että äänestäessään sahaavat samalla omaa oksaansa. Populismi taas nostaa esille asioita jotka vievät huomion mutta takana ajetaan hiljaisuudessa määrätietoisesti uusliberaalia agendaa, mm. persujen jytky sinetöi viimeksi sen että alasajo jatkuu kiihtyvällä voimalla.
  Isot voimat ohjaavat ja se on hyvä tunnistaa. Osa meistä ei vaan selvästikään tunnista missä mennään ja mihin maata ohjataan, siitä varmaan tunne kuin seinille puhuisi.

  • on thin ice

   Nappiin sanottu AKK, ja kiitokset Sakulle, että jaksat. Pieni kansakuntamme on nyt todella repeämässä. Sitä osoittaa sekin, että kansalaiset eivät enää tiedä oikeasti toistensa rankasta arjesta. Todellisuudet ovat kiihtyvästi eriytymässä. Työntekijä-palkansaajat sekä heitä edustavat organisaatiot sahaavat omaa oksaa, jos suhtautuvat arrogantisti tai jopa myötäilevästi pyrkimyksiin lisätä sosiaaliturvaa vastaan tehtävää työtä. Epäoikeudenmukaisen eriarvoistamisen seuraukset voidaan torjua vain puuttumalla riittävällä voluumilla ajoissa poliitikkojen sellaisiin – usein ideologisiin – päätöksiin, joista koituvat yhteiskunnalliset riskit ovat suuria

 35. AnItte

  Sakulle kirjoituksesta kiitoksia niin paljon että riittää. Kaunista.

 36. Marko

  Kaikki eivät enää saa edes kulukorvausta.

 37. Laittomuus palaa

  Verottajankaan mukaan erilaiset tuet eivät ole palkkaa, eikä täten niitä verotuksessa myöskään käsittellä ansiotuloina tai muuna korvauksena työstä. Tukia vastaan tehty työ on siis kaikessa yksinkertaisuudessaan palkatonta työtä, minkä olen aina kuvitellut olevan laitonta. Ammattiliittojakaan ei tunnu kiinnostavan. Hallituksella on tosin muutenkin ollut paljon ongelmia perustuslain ja muutenkin laillisuuden kanssa…

 38. töytön
 39. Suvi Pelkonen

  https://www.facebook.com/groups/971111899587853/permalink/2053841397981559/

  Mä pärjäsin jotenkuten vuokrien kanssa, mutta aktiivimalli on saanut aikaan sen että joka kuukausi jään jälkeen vuokranmaksussa. Nyt on heinäkuun vuokrarästiä 340€.
  Mikä neuvoksi kun Kela ei ota siihen kantaa? https://www.iltalehti.fi/kotimaa/201806152201015807_u0.shtml

Kommentoi »

Comments are closed