Normimenoa

Eilen Yle julkaisi taas jo tuttuun tapaan hallitusta tukevaa propagandaa työvoimatutkimuksesta uutisoinnin varjolla.  Tämähän toistuu kerran kuukaudessa, kun Tilastokeskuksen tutkimus ilmestyy.  Uusimman tutkimuksen mukaan hallitus on saavuttamassa työllisyystavoitteensa, ja työttömiä on jo alle 200 000.

Yle ei koskaan muista kertoa Tilastokeskuksen työllisyyskatsauksen laadintatavoista. Työlliseksi lasketaan jokainen, joka tekee palkkatyötä yhden tunnin viikossa. Tutkimus toteutetaan haastatteluna, johon valitaan noin 12 000 henkilöä. Valittavien ikähaarukka on 15-74 vuotta. Joukossa on siis tarkemmin erittelemätön määrä koululaisia ja eläkeläisiä, joiden kukaan ei edes oleta olevan töissä. Tutkimustavan tuoteselosteen voitte lukea täältä Tilastokeskuksen omalta sivulta.

Yle viittaa uutisessaan myös Työ- ja elinkeinoministeriön työllisyyskatsaukseen, mutta unohtaa kertoa, että sen mukaan työttömiä olikin kesäkuussa 272 700. Tilastokeskuksen katsauksesta puuttuu siis ainakin yli 72 000 työtöntä.

Kertomatta jää tietenkin myös se, että puoli miljoonaa ihmistä tekee palkatonta työtä, ja heidän määränsä kasvaa koko ajan. Ei mahda mitään, mutta Ylen pääuutislähetys kuulostaa kerran kuukaudessa suorastaan pohjoiskorealaiselta hallituksen propagandalta. Puuttuu vain mahtipontinen äänenpaino ja johtajan nerokkuuden ylistys.

Ihan samaa tahtia Ylen työllisyysuutisten kanssa aktivoituu Karri KT lähettämään minulle sähköpostitse terveisiä. Tämä tyyppi ei ilmeisesti koskaan yritäkään miettiä todellisia työllisyyslukuja, vaan nielee hallituksen propagandan koukkuineen, siimoineen ja vapoineen.

Ja tuttuun tapaan hän nyt tulee taas uhriutumaan ja uhkailemaan edelleen nimettömänä sekä minua että Avun päätoimittajaa syyytteellä kunnianloukkauksesta ja yksityiselämän loukkaamisesta, koska julkaisen hänen sähköpostiosoitteensa. Entiseen tapaan totean, että sitä saa mitä tilaa, ja minulle ei kannata lähettää herjauksia kuvitellen voivansa tehdä sen salassa.

Kun uutisointi ja palaute ovat tällaiseksi junnaamiseksi menneet, niin minulla olisi rakentava ehdotus. Yle voisi lisätä uutisiinsa yhden lauseen, jossa kertoisi Tilastokeskuksen työvoimakatsauksen laatimistavoista. Kyllästyttää, kun kerran kuukaudessa joutuu sen itse kertomaan. Ja Karri KT voisi opetella sen verran tapoja, että esittelisi itsensä. Kiinnostaisi tietää millainen yhteiskunnan ja hallituksen tukipylväs jaksaa kuukausikaupalla lähettää sähköpostia vihansa kohteeksi valitsemalleen bloggaajalle.

Kun tuli arvosteltua Ylen uutisia, niin annetaanpa myös kiitosta. Erityisen kiitoksen ansaitsevat tämän kesän Päivän kasvo ja sen toimittaja Ari Mölsä. Toissapäivänä haastateltavana oli professori Jukka Kekkonen, ja eilen professori Seppo Koskinen.

Kekkonen kertoi hyvinvointivaltion purkamisesta ideologisin perustein, ja Koskinen puhui samasta aiheesta työoikeuden näkökulmasta. Ensimmäistä kertaa maan hallitus on ruvennut miettimään vakavissaan eläke-, työttömyys- ja sosiaaliturvan heikentämistä.

Niin se käy. Olen monta kertaa sanonut, että mikä voidaan tehdä yhdelle ihmisryhmälle, voidaan tehdä ihan mille tahansa ihmisryhmälle. Työttömistä aloitettiin, ja nyt ovat tulilinjalla muun sosiaaliturvan saajat ja sen jälkeen eläkeläiset. Sen annetaan tapahtua, koska talous ja työllisyys kasvavat kohisten, eikä asia tietenkään koske juuri minua.

Kyllä se koskee, ja paljon nopeammin kuin arvaattekaan. Tämä hallitus on tehnyt silläkin saralla ihmeitä vain kolmessa ja puolessa vuodessa.

 

 

puheenaiheet tyoelama politiikka yhteiskunta
Kommentit (86)
  1. Lopussa Sakulta hyvä pointti: ajoitus. Nyt kun talous nousussa, niin sosiaali- ja työttömyysturvan heikennykset menevät heittämällä läpi ja näyttävät tehokkailta (kuten umpisurkea aktiivimalli), koska työtä syntyy ja ihmiset keskittyvät töihinsä eivätkä jaksa vastustaa jotain mikä ei näytä heitä itseään tällä hetkellä koskettavan. Mutta kuten Saku monesti sanonut: odottakaapa vaan.

  2. Työttömyyskorvaukseni laski, koska en ole ollut ns.aktiivinen. No, pääsinpähän elokuussa alkavalle 5pv.n nettikurssille, joka nostaa aktiivisuuteni pilviin. Toki tämä kurssi rahoittaa runsaasti sen järjestäjää….

    Miksi työtön ei saa omaehtoisesti opiskella netissä ilman, että menettää työttömyyskorvauksensa? Tätä olen aina ihmetellyt. Saan vapaasti päivät pitkät roikkua netin pornosivuilla,mutta jos saman ajan opiskelen netissä avoimen yliopiston maksullisilla, itse maksamillani kursseilla, se on rankaisun paikka. Avoimen kurssit edesauttavat sekä jatko-opintojani että valmistumistani. Jos saisin töitä(olen kyllä hakenut), voisin hyvin olla töissä nettiopiskelusta huolimatta. Se kun ei ole aikaan sidottua ja siksi se on niin kätevä ja paljon käytetty muoto vaikkapa työntekijälle hankkia lisäkoulutusta työn ohessa.

    Sitten veroihin. Maksan peruspäivärahastani 20% veroja. Hienoa, Suomi nousuun veroeuroillani!

    1. Eihän se nyt millään sovi, että alamainen voisi ilman virkakyöstin lupaa opiskella omatoimisesti. Silloinhan joku voisi kysyä aiheellisesti, että mihin näitä verorahoilla siipeilijöitä oikeastaan edes tarvitaan?Joutuisivat raasut vielä kilpailemaan työpaikoista oikeiden ihmisten kanssa. Ja jokainen varmasti arvaa miten siinä kisassa käy.

      1. Virkakyöstit tietää, että suomi on muodollisesti pätevyyden nimiin vannova maa. Sen takia meillä on ilmeisesti myös kaiken maailman työturvallisuus, tulityö, tietyö, hygienia ja ties mitä korttia. Jotka pitää löytyä riippuen mitä työtä teet. Jos ei löydy katsotaan ettet ole vaikka pätevä siivoomaan tienpientareelta roskia pois. Ja korttien hinnathan lähtee noin 100e ylöspäin eli ei huono bisnes tuokaan. Ja ehkäisee kummasti työttömien työllistymistä myös kun tarkemmin ajattelee.

        Ja jos nyt tähän aletaan sitten tosiaan miettimään, että jos vaikka kuntouttavantyön sijasta menisi omatoimisesti opiskeleen AMK, yliopisto tai vaikka toisen asteen tutkintoa, jotta saisi muodollisen pätevyyden. Niin se ei käy vaikka tekisit sitä kuntouttavantyön lomassa. Jota moni kutsuu myös “palkka” työksi, koska työttömyyskorvaus on kuulemma se palkka.

        Ja käsittääkseni palkkatyötä voi tehdä vain palkkatyösopimuksen allekirjoittamalla missä määritelty työt lomat palkat jne. Ja kuntouttavantyön sopimuksessa taas alleviivataan ainakin omissa näin tehty, että kyseessä ei ole oikea PALKKAtyösuhde. Sellaisessa oikeassa PALKKAtyösuhteessa kun voisi opiskellakin samalla. Mitä ei voi esimerkiksi kuntouttavassa työssä tehdä. Ei voi, mutta voit esimerkiksi kanniskella risuja kasaan vaikka kymmenen vuotta ja enemmänkin. Mutta samalla et saa opiskella lisää.

        Ei vaikka siellä opinahossa mikä onkaan haahuilee niitä oikeita työnantajiakin, jotka etsii PALKKAtyövoimaa koulun penkeiltä kunhan saat sen muodollisen pätevyyden sieltä koulunpenkiltä. Ja se on se ongelma se muodollisen pätevyyden saaminen. Se tuhoaa työttömyysbisneksen ja ilmaisen työvoiman käytön ja virkakyöstien, ministerien ja hyväksikäyttäjien vallan työttömiin. Näin itse näen asian myös olevan. Ja tuskin tarvii “optikolla” käydä tämän takia.

        1. Bored shred
          27.7.2018, 08:14

          Ja se on aika jännä juttu ettei esim. kuntouttavassa tarvi mitään kyseisistä korteista, vaikka olen käyttänyt mootorisahaa, puutyöpajassa sirkkeliä yms laitteita. Oikeissa töissä olisi tarvinnut aika monta korttia niin montaa erilaista työtä olen tehnyt (usein kaupungille). Paikassa missä kunnostimme kaupungin huonekaluja, missä oli ruokala niin ei tarvinnut kokit (hekin 9€/päivä) hygieniapassia. Ps. Täällä kaupunki käyttää 9€:n “työtä” surutta. Muuttoja, kirpputoria, aina kun tarvitaan tietöissä mukulakivä tai hiekkaa ne lastataan rekan lavalle, kaupungin grillipaikkojen halot hakataan, lumen kolausta ( kaikki kaupungin liikennevalot jalankulkijoille esteettömiksi). Tässä vain osa mitä kaupunki teettää. Varmasti ympäri Suomea sama juttu ja suurin osa ihmisistä ei tiedä/välitä tästä.

    2. Ainakin viime vuoden alussa sai opiskella avoimessa 5 op kuukaudessa, mutta maksimissaan 25op/6 kk. Näin minua ohjeistettiin ja piti aina raportoida suoritetuista pisteistä.

    3. Menikö se lakiesitys läpi, jonka mukaan sivutoiminen opiskelu voitaisiin laskea max 6 kk:n ajan aktiivisuudeksi? https://ytk.fi/pulssi/blogi/opiskelu-ansiosidonnaisella-tyottomyyspaivarahalla-pian-entista-helpompaa

Kommentointi suljettu.