Uuninpankkopoika Saku Timonen
Uuninpankkopoika Saku Timonen

Tilaustyötön

-Sais puottaa reilusti noita tukia! Itse tienaan 5000 kk, siitä 2600 jää veron jälkeen, sit otetaan maksimaaliset pk maksut pois ni olo on kaikkee muuta kun rikas. Kenen mielestä tämä järjestelmä on oikeuden mukane? 

Näin kommentoi joku katkera raskaan työn raataja taas uudelleen esille nostettua tyytyväistä työtöntä Mikkoa. Tämä Sossu-Tatun setähän sai kunniamaininnan Yhteisvastuukeräyksen ja Ilta-Sanomien järjestämässä kirjoituskilpailussa myönteisen hengen ja humoristisen näkökulman ansioista. 55-vuotiaan, 15 vuotta työttömänä olleen sinkkumiehen elämä on letkeän mukavaa 491,21 euron toimeentulotuella.

Väitän edelleen, että Mikko on ainakin osittain fiktiivinen henkilö, sillä noin onnellisen miehen luulisi mielellään tulevan esiin ihan omana itsenään. Lisäksi hän ei tunne toimeentulotuen nykykäytäntöjä niin hyvin kuin antaa ymmärtää, tai sitten hän pitkällä kokemuksella tuntee ne todella hyvin oman itsensä kannalta. Hän ei suostu uskomaan, että Kela voi evätä lääkkeisiin myönnettävää toimeentulotukea, joten Antti Rinteen täytyi valehdella puhuessaan leskinaisesta, jolle jäi lääkekulujen jälkeen 50 euroa kuussa ruokaan.

Kyllä se on mahdollista, sillä Kela on sössinyt toimeentulotuen myöntämisen lukemattomilla eri tavoilla. Minulle kerrotaan jatkuvasti sellaisia tapauksia, että olen alkanut epäillä Kelan olevan olemassa vain estääkseen ihmisiä saamasta heille lain mukaan kuuluvia tukia.

Tämä Mikko voi olla olemassa tai voi olla olemattakin. Sillä ei ole merkitystä, sillä näitä 491 eurolla elämään pakotettuja mikkoja ja maijoja on maassamme pilvin pimein. On hienoa, että on kaivettu esiin yksi asiaan positiivisesti suhtautuva. Vähemmän hienoa on, että samalla löydettiin viisi tonnia kuussa ansaitsevia, jotka ovat heille kateellisia.

Näin vahvistetaan kuvaa sohvalla makaavista ja mukavasti toisten rahoilla elelevistä työttömistä, jotka saavat vielä seksiäkin. Sekös vasta rassaa työssä käyvän mieltä. Ei minun verorahoillani, minulle myös samat edut! Mielikuva perustuu siihen, että keskiverto palkansaaja ei tunne tukijärjestelmää. Hän ei ymmärrä, että se 491 euroa on oikeasti se määrä, jolla on elettävä.

Sillä on toimeentulotukilain mukaan katettava ravintomenot, vaatemenot, vähäiset terveydenhuoltomenot sekä henkilökohtaisesta ja kodin puhtaudesta, paikallisliikenteen käytöstä, sanomalehden tilauksesta, puhelimen ja tietoliikenteen käytöstä ja harrastus- ja virkistystoiminnasta aiheutuvat menot sekä vastaavat muut henkilön ja perheen jokapäiväiseen toimeentuloon kuuluvat menot.

Jokainen pääsee työttömäksi hyvin helposti. Ei tarvitse kuin jättää työnsä ja ruveta työttömäksi. Sitten rahaa rupeaa tulemaan säännöllisesti, kunhan vain opettelee kaikki byrokratian kiemurat karikot välttääkseen. Lisäksi pitää opetella välttämään aktiivimalli, työstä tai koulutuksesta kieltäytymisestä seuraava karenssi ja muut pikkujutut, jotka tämä Mikko sivuuttaa iloisesti. Työttömäksi kyllä pääsee, mutta onnelliseksi työttömäksi pääseminen on eri asia. Se vaatii vuosia kestävän alistumisen ja sopeutumisen vallitsevaan tilanteeseen.

Olipa Mikko oikea tai keksitty, niin hän on tilaustyötön. Hänen avullaan luodaan mielikuvaa työttömän lokoisasta elämästä ja muokataan veronmaksajien mieliä kannattamaan tukien leikkaamista. Hänen avullaan saadaan tulevaisuudessa aikaan palkattoman työn muuttuminen yhä keskeisemmäksi osaksi työelämää.

Tämä mielien muokkaus alkoi jo kauan sitten. Tästä omasta blogistani löytyy vuonna 2011 kirjoitettu juttu työtä välttelevästä Maunosta, joka antoi tv-dokumentissa itsestään erittäin ikävän kuvan. Sanoin jo silloin, että yksittäistapaukset nostetaan edustamaan koko viiteryhmää. Juttu löytyy täältä.

Olen ennenkin sanonut, että pitää olla todella tyhmä kadehtiakseen köyhiä. Mutta kun tarpeeksi manipuloidaan mieliä, niin viisaampikin tyhmenee. Ainakin sen verran, että alkaa vaatia tukien alentamista ja palkattomaan työhön velvoittamista.

Juuri siihen pyritäänkin.

Kommentit (177)

 1. Jukka Laine

  Minä en saanut Kelasta toimeentulotukea lääkkeisiin. Tuloni ovat samat kuin Mikolla.

  Eikä Lidlissä myydä bluesharppuja.

  • Mirja Pekkonen

   Samoin minun läheiseni ei saanut toimeentulotukea lääkkeisiin. Joutui olemaan monta kuukautta ilman tärkeää lääkettä ennenkuin lääkekatto täyttyi ja saa nyt lääkkeen sitten. Sama varmaan edessä taas vuodenvaihteen jälkeen kun maksukatto nollaantuu. Yritämme toki hakea tukea uudestaan mutta pahoin pelkään että tuloksetta.

  • Janne G Pirinen

   Mie ostin Mikkelän Lidukasta bluesharpun.

   Oma muisto on menneiltä ajoilta, ei kela. Kontiolahden sosiaalitoimi kieltäytyi maksamasta selkähoidon jotnka viereisessä ovessa toiminut terveyskeskuslääkäri oli määrännyt. Siitä eteenpäin ei selkävaivoista tohtorille valitettu.

  • Jasu

   Mitä enää teemme lääkäreillä kun Kelassa virkailija tietää mitkä lääkkeet hallintoalamainen tarvitsee ja mitkä ei?

   • Luukas Pyykorpi

    😉 hyvästi lääkis !

   • töytön

    Elli Aaltonen voi antaa diagnoosin. Parantuminen tulee, kun lakkaa olemasta, tai tekee palkatonta työtä.

    • Ulla Vehaluoto

     Arbeit macht frei. Mutta mikä parantaisi tuon natsin? Ihmisoikeusrikollisuus ansaitsee tulla tuomituksi. Viattomat eivät sitä ansaitse.

 2. Julia

  Ihmisten typeryydellä ja manipuloitavuudella ei ole äärtä eikä määrää. Joku työssäkäyvä kommentoi Mikon tapausta sanomalla että hänellä itsellään ei ole varaa 55 tuumaiseen televisioon, sensijaan hänellä on varaa omakotitaloon ja autoon. Moniko työssäkäyvä olisi valmis vaihtamaan oman elintasonsa sen pohtimiseen onko varaa ostaa pihvi vai pitääkö tyytyä jauhelihaan. Oikeasti. Ihan aikuisten oikeasti. Ei kukaan. Jos olisivat niin miksi he eivät sankoin joukoin irtisanoudu töistään ja ala elää tätä kaikille tarjolla olevaa unelmaelämää? Niinpä.

  • JK

   Minulla on omakotitalo ja auto. Olen työssä käyvä. Olen myös yksinhuoltaja. Elämäni n valintoja, joita olen tehnyt punniten tarkkaan kulloisessakin elämäntilanteessa lasten etua ja kokonaistilannetta katsoen. Ja valintani on ollut elää täällä maalla talossani, josta en välttämättä olisi päässyt myymällä voitolle tai edes +-0 tilanteeseen. Autollani käyn lähikaupungissa töissä. Palkka riittää elämiseen ja asumiseen, mutta jauhelihaa syödään pihvin sijaan ja hyvin tarkkaan mietitään kaikki kulut. Että joo. Voishan sitä autosta luopua ja alkaa työttömäksikin… Vai? Elämä ei aina ole niin yksioikoista kuin vois ajatella.

   • Hypomas

    Onko sitten työttömän kadehtiminen jokin ratkaisu kituuttamiseesi? Kommenttipalstoilla ihmiset syyllistävät työttömiä omista ongelmistaan kun syitä varmaan tulisi etsiä muualta. Tervetuloa vaan työttömäksi, voin omasta kokemuksestani sanoa, että valitettavasti tämä ei ole hyvä ratkaisu. Työttömyys ei ole mikään oravanpyörän taukopaikka, jossa voi lekotella riippumatolla vailla huolen häivää.

    • Hypomas

     Siitä vaan, ota rohkea askel. Tee se heti tänään, ilmoita pomollesi, että haluat lopettaa työt. Toivottavasti sinulla on säästöjä, sillä ensiksi sinua odottaa kolmen kuukauden karenssi. Mutta pääset toimeentulotuelle ja loma alkaa!

    • M.M.X.X.

     Eikä pelkästään työttömiä kadehdita. Opiskelijat ja eläkeläiset mukaan myös.

     https://www.hs.fi/sunnuntai/art-2000005779001.html

  • Liisa

   Ei ole varaa 55 tuuman televisioon?
   Ekotoreilta ja muista paikallisista kierrätyskeskuksista saa television jo hyvin edullisesti (50-150 euroa). Sitä kutsutaan kiertotaloudeksi. Ekotoreilla on hyllymetreittäin toimivia televisioita, ja muitakin laitteita, koska hyvintienaava keskiluokka kuluttaa tekonologiaa kiihtyvässä tahdissa ja uusii kodin laitteistoaan muutaman vuoden välein. On varaa. Kuluttajakansalainen haluaa kuulua markkinatalouden määrittelemään ihmisryhmään: kunnollisiin kansalaisiin. Kunnon kansalaisen ainoa rooli on kaman ostaminen ja nopea kulutus, kiihkeä kamakiima. Köyhä ei ole markkinataloudessa kunnon kansalainen.
   Mutta.
   Ympäristön ja ilmastonmuutoksen keskellä eläessämme meidän kaikkien tulisi elää kiertotalouden ehdoilla ja minimoida kuluttajakansalaisuutemme. Suomalainen keskiluokka joutuu luopumaan vielä monista kuluttajatottumuksistaan ja elintavoistaan. Se tulee olemaan kipeä paikka monille. Siksi tämä kateellinen ihminen on kaunainen pienituloisia kohtaan: Niillä on 50 tuuman televisio! Niillä on älykännykät ja tietokoneet! Niillä on merkkivaatteet päällään! Tuet pois! Etuudet ovat liian suuria!

   • jiipee

    Tässä tullaan hehkulamppuhuijaukseen. Koko nykyinen tavarakiima perustuu tähän ihmisten huijaukseen. Tuotteista tehtiin vielä 1900-luvulla heikompia ja huonompia ja kestoiältään pienempiä, jotta kauppa kävisi. Ja jos tämä ei tehonnut, niin sitten ihme kyllä oli ihan laillista laittaa esim. tulostuskoneeseen ns. ”terminaattorisiru” joka pysäyttää koneen heti kun koneen takuuaika umpeutuu. Hieroin silmiäni että voiko tämä olla totta kun ensimmäisen kerran kuulin asiasta, mutta kyllä vaan, ja ihan laillisesti. Ja hehkulampuissa siis sama juttu vielä aikaisemmin.

    Muistaakseni vuoden 1985 tai 86 Opeliin tehtiin pellit ruostumattomasta teräksestä, ja korille annettiin tehtaalta IKUISUUS-takuu. Koko sen aikainen autoteollisuus nosti siksi mielettömän metelin tästä, että nythän autojen kulutus lakkaa, että eihän auto nyt saa ikuisesti kestää.

    Tällaisessa sekundaa tuottavassa maailmassa me vieläkin elämme. Ei voi muuta kuin ihmetellä. Mutta kuten kirjoitit, ilmastonmuutos, onneksi, lyö nyt näille tavaramarkkinoiden huijareille takaisin. Kokoomushan se eniten tästä kärsii. Tai siis markkina ja bisnesihmiset jotka yleensä oikeistolaisia ovat.

    • Frank

     Ostin lukioaikana vuonna 93 tai 94 ”energiansäästölamput” huoneeseeni. Eivät olleet silloin mitään pakollisia, sellaiset loisteputki hässäkät jotka menee lampun kantaan koska halusin valkoista valoa. Jännä juttu, että ne toimii edelleen, miten se on mahdollista kun oli vielä uusinta uutta.

     • stunned

      Hehkulamppuhuijaus on vanhempaa perua 1925–1939.

      https://en.wikipedia.org/wiki/Phoebus_cartel

      HP halusi estää tulostimissaan kilpailevien värikasettien käytön ja asensi siksi printtereihin laiteohjelmiston, joka antoi virheilmoituksen, kun kolmannen osapuolen kasettia oli jonkin aikaa käytetty. Use lasertulostimissa on piiri, joka väittää, että väri on ihan just loppu, vaikka kasetissa voi vielä olla paljon jäljellä.

      https://www.ghacks.net/2017/09/14/hp-pushes-third-party-ink-blocking-printer-firmware-update-again/

      Planned obsolescence on yleinen käytäntö. Keinotekoinen nopeutettu vanhentaminen.

      https://fi.wikipedia.org/wiki/Suunniteltu_vanheneminen

     • Raija

      Seuusin uusi on vähän ensiksi ehtaa tavaraa mutta kun alkaa mennä kaupaksi niin laatu juononee pikkuhiljaa. Ostin 80 luvulla sellaisen veitsisarjan jossa oli muutama neljä samankokoista ja yksi sellainen pienempi ja sopii vihannesten ja muun leikkaamiseen ja melkein mihin vain ja niissä on terät vieläkin ostohetken veroiset ja todella terävät eikä minkäänlaista kulumisen merkkiä itse terissä mutta kahva on parista irronnut kun olen niitä pessyt jatkuvasti tiskikoneessa. Vastavia veitsiä ei ole eteen tullut eikä näitä ole näkynyt missään sen jälkeen kun ne ostin. Kaduttaa etten ostanut enempää kun olivat hyvin halvatkin.

    • S

     Näinhän se. Meillä käytössä UPOn mikroaaltouuni jostain 80-luvun alkupuolelta, pari vuotta nuorempi kuin minä itse. Ei osoita minkäänlaisia hajoamisen merkkejä ja koskaan ei ole huollettu. Nykyiset mikrot kestää pari vuotta ja roskiin.

   • Luukas Pyykorpi

    Eräissä eurooppalaisissa kodinkoneyhtiöissä tehtiin muinoin 1960-luvulla niin kestäviä laitteita, että -70-luvulla palkattu ekonomilauma potki moiset suunnitelleet superinssit pois. Täällä toimii erittäin hyvin nuo laitteet eikä tarvetta kierrätykseen ole. Osat ovat kaikki vaihdettavissa !

  • Raija

   On paljon niitäkin jotka joutuvat valitsemaan että ostaako makaroonia vai perunoita vai tekeekö hernesoppaa ja kaikki ilman mitään lihallista lisuketta. Niitäkin joitten tulee valita ollakko syömättä vaikka kolme päivää viikossa että voi ostaa kaikkein tärkeimmän lääkkeensä on olemassa. Kaikilla palstoilla on sankoin joukoin ihmisiä jotka eivät edes osaa kuvitella sellaista tilannetta mutta iloitsevat siitä että työttömiltä leikataan
   .

   • Ulla Vehaluoto

    Niin, maailmasssa on pahoja ihmisiä jotka haluavat muille pahaa.

   • Kaapo

    KELA:sta tulee aktiivimallin mukaan kevennetty työttömyyskorvaus (n. 400 eur) kun en vajaatoimintakykyisenä saa mistään töitä edes niiksi 18h/kk – ei kukaan ota keski-ikäistä liikuntarajoitteista tuosta noin vain töihin. Sitten tuohon työttömyyskorvauksen päälle tulee asumistuki (80% vuokrasta = n. 420 eur). Siinä tulot.

    Sitä on kolme varttia kuussa oikein rahoissaan kunnes avaa nettipankin ja alkaa maksamaan. Vuokran jälkeen on noin 300 eur jäljellä, siitä maksaa pois puhelimen, netin ja sähkön (aina kun sen aika on) ynnä muut satunnaiset laskut (lue: perintätoimistojen laskut). Tuloksena on, että sitä ”löysää rahaa” mm. ruokaan ja lääkkeisiin on 150-170 eur/kk (eli 5-6 eur/pv).

    Onneksi KELA korvaa ihan kivasti lääkeiden kuluja nyt kun omavastuuosuus on tapissaan… alkuvuosi taas pyydellään ulkopuolisten apua ruokaan. Ja on tuo joulukin taas tulossa, täytynee alkaa jo katselemaan mistä nipistää, että saa edes jotain lahjoja hankittua.

    Lähtisinkö tässä kuussa taas Bahamalle kun tässä työttömänä lorviessa jää käteen ihan liikaa?

 3. Suvi Pelkonen

  Reilua olisi aivan kaikille että Kela ottaisi huomioon nettotulot bruttotulojen sijaan. Sillä on merkitystä mitä jää viivan alle, aivan samat tarpeet ovat näennäisesti rikkaillakin. Jos tienaat paljon, maksat enemmän veroja ja aivan kaiken maksat omasta pussista joten on mahdollista että todella saattaa mennä pakkasen puolelle. Tässä on se hyvä puoli että siinä tulisi käyhääkin autettua. Koko systeemi joutuisi kohtaamaan totuuden silmästä silmään että ei todellakaan työttömälle jää kuussa vajaata 500€ käteen vaan se on reilun satasen vähemmän. Se kuukausi kun Kela sössi ja maksoi hieman extraa, se oli hieno kuukausi sillä hetken aikaa oli toivoa että kyllä tämä tästä. Nyt on vuokravelkaa 340€ koska Kela teki yhden negatiivisen päätöksen ja Aktiivimalli rokottaa joka kuukausi joten velka vaan lisääntyy ja asunnottomuuteni on todennäköinen ensi vuonna ennen vaaleja.

 4. Arska

  Samaan aikaan Euroopan neuvoston komitealta taas moitteita Suomelle perusturvan tasosta – ”Suomi sivuuttanut ne vähin äänin”

  https://www.iltalehti.fi/kotimaa/201806152201015807_u0.shtml

  Vieläkö manipulointi puree?

  • jiipee

   ” Muun muassa perusturvan piiriin kuuluva työttömyysturva on liian alhainen, sillä se ei kata tuensaajan kaikkia perustarpeita ja jää sosiaalisten peruskirjan tarkasteleman köyhyysrajan alle.”

   Ja silti ”Mikko” pärjää työttömyysturvalla loistavasti, ja nämä packalenit ovat työntämässä työttömät työleireille. Kysymys kuuluu, miksi Suomi saa rikkoa ja sivuuttaa asian jatkuvasti?

   Alla koko juttu.

   ”Suomi on saanut moitteita Euroopan sosiaalisten oikeuksien komitealta perusturvan liian alhaisesta tasosta, kertoo Ihmisoikeusliitto ja Suomen sosiaalioikeudellinen seura tiedotteessaan.

   Järjestöjen mukaan Suomen valtio on kuitenkin sivuuttanut kritiikin.

   Euroopan neuvoston alaisen Euroopan sosiaalisten oikeuksien komitean uusimman maaraportin mukaan Suomen valtio ei noudata peruskirjassa turvattuja sosiaalisia oikeuksia kaikkien artikloiden osalta. Muun muassa perusturvan piiriin kuuluva työttömyysturva on liian alhainen, sillä se ei kata tuensaajan kaikkia perustarpeita ja jää sosiaalisten peruskirjan tarkasteleman köyhyysrajan alle.

   Järjestöjen mukaan Suomi on saanut komitealta kritiikkiä sekä edellisellä että tällä hallituskaudella. Vuonna 2012 komitea katsoi Suomen loukkaavan vähimmäistoimeentuloa monien perusturvatukien osalta. Lisäksi komitea totesi viime vuoden toukokuussa julkiseksi tulleessa päätöksessään, että Suomen työmarkkinatuki on liian alhainen.

   Uusimassa raportissa komitea toistaa molemmat aiemmin annetut huomiot. Komitean viimeisimpiä päätelmiä tämän vuoden tammikuulta ei ole huomioitu Suomessa vielä millään tavalla.

   – Tämä herättää kysymyksen siitä, miten vakavasti komitean loppupäätelmiin Suomessa suhtaudutaan. Komitea huomioiden ja ratkaisujen tulisi johtaa tilanteen korjaamiseen, mutta nyt Suomi on sivuuttanut ne vähin äänin, sanoo Ihmisoikeusliiton vaikuttamistyön päällikkö Heli Markkula järjestöjen tiedotteessa.”

  • AKK

   Tässäpä vaaliase oppositiolle, nostetaan Suomen perusturva Euroopan neuvoston komitean suosittamalle tasolle. Asiaa voi avittaa myös kansalaisaloitteella.

   Edelleenkin Yhteisvastuukeräyksen (Kirkon!) ja Ilta-Sanomien raatien perustelut tilaustyöttömän Mikon jutun palkitsemisesta ontuvat. Kilpailun aihe oli nälkä mutta kirjoitus ei käsitellyt nälkää, vaan todisteli sitä ettei nälkää voi olla edes olemassa. Positiivisuuskaan ei ole pätevä syy nostaa aiheen vierestä ollutta kirjoitusta esille. Ymmärsikö raati mitä se aiheuttaa toimeentulotuen varassa sinnitteleville ja muille pienimpien tukien varassa eläville. Jos ei niin voi katsoa kommentteja IS:n jutun perästä, ymmärtääköhän sitten.

   Erikoinen piirre muiden erikoisuuksiin joukossa oli hyökkäys Antti Rinnettä vastaan. Onko Mikko sekaisin todistellessaan minimitoimeentuloturvan riittävyyttä vai ajaako Mikon hahmon luonut kirjoittaja Suomeen alhaisempaa sosiaaliturvaa ja perusturvaa.

   Toivotaan että ”Mikko” on ainakin työttömänä työnhakijana. Ilta-Sanomat voi sitten kertoa miten aktivointitoimet Mikon kohdalla sujuvat ja Mikko voi kertoa miten ne ovat parantaneet hyvää elämää entisestäänkin.

   Oikeasti kehotan toimittajia pidättäytymään julkaisemasta suurin otsikoin yksittäistapauksia, vieläpä nimettömiä, asioista jotka vaativat laajempaa ymmärrystä tai vaikuttavat useiden ihmisten elämään erittäin negatiivisesti. Tai jos sen teette niin ilmeisesti teette sen ilkeyttänne tai ilkeämielisten toimeksiannosta.

   • Luukas Pyykorpi

    Mikon osoite on Runeberginkatu 5 B, 00100 Helsinki Puh.: 020 7¤¤¤¤¤¤8

   • on thin ice

    Samoja juttuja pohdin kuin AKK. Heräsi tiettyjä kysymyksiä. Jos raati halusi palkita erityismaininnalla ”Mikon” tekstin, niin miksi se julkaistiin niin näyttävästi juuri luetussa iltapäivälehdessä, vaikka ei kuulunut voittajiin. Olisiko sen paikka ollut jossain kirkkolehdessä? Moni kirjoittaja on luultavasti osallistunut kilpailuun ei niinkään voitto, kuin vaikean taloustilanteensa ja raskaan arkensa avaamismielessä, johon ”Nälkä” jo aiheena luultavasti rohkaisi. Mitkähän näiden kirjoittajien fiilikset ovat, kun he lukevat taas kerran näitä useita tuhansia kuukaudessa ansaitsevien ”veronmaksajien” somekiehumisia? Kirjoituskilpailu oli luultavasti hyvää tarkoittava, mutta saattoi joidenkin kohdalla muodostua jälleen yhteiskuntasivallukseksi. Kaikki, jotka menettivät yöunensa työttömien 491 euron kuukausikorvauksen takia, voivat tehdä kokeen, jossa laittavat loput palkastaan esim säästöpossuun ja ottavat käyttöön vain tuon korvaussumman esim parin kuukauden ajaksi. Jos tässä gamessa selviää 8 vk, voi jatkaa fantasioimalla millaiseksi elämä muotoutuisi, jos tuolla rahalla pitäisi tulla toimeen vaikka pari vuotta.
    Jos mielikuvitus on blankkona, niin realistisia kuvauksia tosielämästä voi lukea vaikka täältä Sakun blogin kommenttiosioista.

   • jiipee

    ”Tässäpä vaaliase oppositiolle, nostetaan Suomen perusturva Euroopan neuvoston komitean suosittamalle tasolle. Asiaa voi avittaa myös kansalaisaloitteella.”

    Oppositio voisi alkaa jankuttaa tätä eduskunnan torstain istunnoissa hallitukselle, kyllä. Pommittamalla ensi kevääseen saakka tätä hallituksen aikaan saamaa epäkohtaa vaalivoitto olisi aika selvä asia. Kumma juttu ettei kukaan oppositiosta ei ole huomannut tätä hyvää keinoa. Ja kansalaisaloite myös, miksipä ei.

    • jiipee

     Kyselytunnilla siis. Voisko Saku jollain lailla rummuttaa demareille tästä. Asiahan on tärkeä, ja antaisi oppositiolle tosiaankin aikamoisen vaaliaseen kevättä ajatellen, kuten AKK hoksas ylempänä.

  • M.M.X.X.

   VOI Mikko, Mikko,- sinä SPARTALAINEN ihanneyksilö

   Mikko liikkuu pyörällä/kävellen kaikkialle, siis kunto on hyvä. Mikko harrastaa kulttuuria (musiikkia ja konsetteja, kirjallisuutta ) Mikko on raitis suunnitelmallinen , ennakoiva ja omaa hyvän itsekurin. Mikko luopui alkoholista ja tupakasta kun ne eivät sopineet budjettiin. Mikko on täysin raitis, edes yhtä saunaolutta ei osta. Mikko ei ole yksinäinen vaan auttaa ystäviään ,tapailee naisystävää ja käy kahden kahden järjestön vapaa-ehtoistyössä. Mikko seuraa aikaansa ja yhteiskunnan kehitystä.

   Mikko ei tarkoituksella Down shiftaa. Eihän se olisi sopivaa.

   Mikko on aikanaan hakenut kymmeniä ja jopa sataakin työpaikkaa. Mikko on ollut periksiantamaton,vaikka ei usko enää työllistyvänsa. Plakkarissa on työllisyyskoulutuksia ja työkokeiluja.

   ” Mikko on kaukana syrjäytyneestä pitkäaikaistyöttömästä – mikä on toimeentulotuen tavoitteenakin.” toimittaja todistaa.

   Mikko täyttää siis kaikinpuolin yhteiskunnan hänelle asettamat tavoitteet. Mikolla ei ole menettänyt luottotietojaan, eikä hänellä ole maksuvaikeuksia. Niistä ihminen saa syyttää vain itseään.

   ”– Elämä vaan pitää suhteuttaa tuloihin.”

   Mikon loistavalla suhteutuksella joka kuukausi jää ylimääräistä 100 e. Käytännössä siis Mikko pärjäisi 391,21 eurolla. Se riittää ruokaan, vaatteisiin, huvituksiin, puhelimeen ja nettiyhteyteen. Mikko syö hyvin ja terveellisesti. Ylijäämällä hoituu kaikkea kivaa mm. kodin elektroniikan uusiminen.

   Leipäjonossa Mikko ei käy ” – Kokisin sen heitä kohtaan epäkunnioittavana, jotka oikeasti tarvitsevat sitä.” Mikko ei halua olla epäkunnioittava. Toimeentulotuella elävän ei siis tarvitse käydä leipäjonossa jos hallitsee edullisen ostamisen ja kokkauksen. Jos ei osaa aina voi opetella. Se on vain tahdon asia.

   Mistä mikko iloitsee ?

   Hänellä on Kelasta ja työvoimatoimistosta vain hyvää sanottavaa. Lomakkeet on helppo täyttää netissä, eikä Kelassa asioiminen leimaa samoin kuin sosiaalitoimistossa käyminen..
   Sosiaalitoimen päätöksistä hän on valittanut neljästi hallinto-oikeuteen. Mutta se ei suinkaan ole virkailijan vika , tarkkana ja valveutunut täytyy olla itsekin. ” – Jos jotain voi syyttää, niin hallituksia.” Ilmeistä on, että Mikko ei pahemmin halua syyttellä mitään tiettyä hallitusta.

   Aktiivimalli ei Mikkoa juuri liikuta: se pienentää toki työttömyyspäivärahaa, mutta toimeentulotuen perusosa kasvaa vastaavan määrän. Mikolle ei ole kertynyt omaisuutta joka vaikuttaisi tuen saantiin. Eikä kai leikkaus pelota, kun tuet ovat riittävän runsaat.

   Mikolta menee yli ymmärryksen, Sallalta myös

   Mikko ei ymmärrä, miksei saisi kertoa mukavasta elämästään toimeentulotuella.” – Multa ei puutu mitään, hän sanoo.”
   Samaa komppaa Kirkkopalvelujen viestintäpäällikkö Salla Peltonen, joka oli kirjoituskilpailun raadin jäsen. ”– Kunniamaininnan perusteena tässä tekstissä oli positiivinen näkökulma pienillä tuloilla elävän ihmisen henkilökohtaiseen arkeen.”

   ”Hän pohtii, saako nyky-Suomessa puhua köyhyydestä vain yhdestä näkökulmasta. ”
   (Salla on pyytänyt jo jo anteeksi varmuuden vuoksi, mutta ei oikein vieläkään ymmärrä miksi)

   Salla hei ! Eihän Mikko ole Köyhä, häneltä ei puutu mitään. Hänellä on 100 e ylimääräistä.
   Niin kannattaako palkita kunniamaininnalla Nälkäteema- kirjoitus jossa kerotaan ettei nälkää eikä puutetta ole ja tuet riittävät vallan mainoisti. Ja jos ei riitä niin oma vika ?

   Salla ei ymmärrä , vaikka toteaa. ”– Suomalainen asenneilmasto on hetkittäin jopa pelottavan kova. ”…. Luuletko tosiaan että tämän ”positiivisennäkökulman palkitsemisen ”myötä toimeentulotuen saajiin suhtaudutaan positiivisemmin ?

   Mutta Salla ei ymmärrä ; ”Pitäisikö kaikkien pienillä tuloilla elävien mahtua samaan muottiin? Onko oikeus tavoitella hyvää elämää käytettävissä olevilla tuloilla?”

   Tavoitella voi, muttei saavuttaa.

   Joskus oli kunniallisia köyhiä ja jopa kunniallisia juoppoja mutta he olivat ”kovia työihmisiä”. Ne kuolivat sukupuuttoon kauan sitten.

   Mikä Mikkoa mietityttää ?
   Toimeentulotuen alikäyttö. ”Osaavatko vanhukset ja jo alkoholisoituneet pitkäaikaistyöttömät hakea tukea, hän miettii.”
   Mikolle tutun logiikan mukaan syy on ihmisten itsensä. ”Mikko uskoo, että suurin ongelma on asenteissa.Ylpeys oli nieltävä ja tilanteeseen totuttava.”
   ”– Kyllä minä muistan, kun ensimmäisen kerran kävin ”sossun luukulla”. Ei se hääppöinen tunne ollut, Mikko muistelee.”
   Valveutuneen Mikon näkemys varsinkin vanhusten TTtuen alikäytön osalta on hiukan ohut, mutta ei anneta sen häiritä, ei se häiritse Mikkoakaan.
   Mikkoa ei häiritse myöskään ikärasismi. Hän on täysin sopeutunut ajatukseen ettei saa enää töitä. Ei sille mitään voi.
   Ongelmallisena Mikko kokee sen että erään nimeltä mainitun oppositiopuolueen puheenjohtaja kertoi televisiossa tapauksesta jossa leskinaisella jäi vain 50 euroa ruokaan välttämättömien kulujen jälkeen. Mikon maailmassa tällaista ei tapahdu.

   ”Eihän se voi olla noin! Lääkekulut vähennetään pakollisina kuluina, kun toimeentulotukea lasketaan. Ja jos on tarve tukeen vain yksittäisessä kuussa terveydenhoitokulujen takia, sekin onnistuu.”

   Otamatta kantaa edellä esitettyyn leskinaisen tapaukseen, täytyy todeta että Mikolta on jäänyt skarpista tyylistään huolimatta, huomaamatta kokonaan Kelan tukien myöhästymisten ja TTtuen lääkekorvauksista käyty laaja keskustelu ja EOA:n huomautus.

   • Ulla Vehaluoto

    Mikko on ihan täydellinen tapaus hallituksen propagandakoneeseen.

    • M.M.X.X.

     Onhan se jännä nähdä mitä kaikkea hallitus keksii. Nyt airueina jotkut kärkijoukot antavat vihjettä tulevasta , vai mitä mieltä olisit sosiaalisen median rajoituksista ?

     Arvoisat herrat Hiilamo ja Holmström
     4.8.2018 14:27 Pasi Sillanpää Kotimaa Demokratia Keskustelukulttuuri Some

     http://pasisillanp.puheenvuoro.uusisuomi.fi/259056-arvoisat-herrat-hiilamo-ja-holmstrom?ref=poiminnat

     Hyvät professorit, Heikki Hiilamo ja Bengt Holmström, olette tulleet ulos ajatuksilla siitä, että ihmisten mahdollisuuksia vapaaseen keskusteluun tulee rajoittaa. Ensin Bengt Holmström valitti, että demokratia kärsii siitä, että keskeneräisiä asioita spekuloidaan julkisuudessa. Näkemys on sittemmin tuomittu muiden tieteentekijöiden toimesta. Tänään sosiaalipolitiikan professori Heikki Hiilamo esittää Verkkouutisten mukaan sitä, että sosiaalisen median populismia tulisi rajoittaa lainsäädännöllä. …………………

 5. Rea Peltola

  Se minua kummastuttaa, että voiko tosiaan siis ihminen saada suurimman osa vuokrasta ihminen asumistukena, ihan siihen työttömyyskorvauksen päälle?
  Monessa tapauksessahan asumistukea ei lainkaan voi saada. Jos ihminen asuu omistamassaan omakotitalossa, todellisia asumiskustannuksia ei oteta huomioon, vaan pelkkä viranomaisen automaattinen arviosumma, joka on sama kuin omavastuuosuus.
  Jos taas ihminen omistaakin kerrostalo-osakkeen, yhtiövastike otetaan kyllä huomioon todellisten kulujen mukaan, ja vuokralla asuvan todellinen vuokra otetaan huomioon, mutta ei kai asumistuki silti kata kaikkia asumismenoja? Ja loppu pitää kattaa sillä verojen jälkeen työmarkkinatuesta tai työttömyyskorvauksesta jäävällä summalla.
  Pitää myös muistaa, että työttömän ihmisen veroprosentti on vähintään 20 %, olivatpa bruttotulot kuinka pienet hyvänsä?
  Toisin sanoen, jos ihminen saa käteen alle 500 euroa kuussa, siitä kohtalaisen suuri osa kuluu väistämättä asumiskustannuksiinkin, eikö niin? Kaikkea ei ymmärtääkseni mitenkään voi käyttää ruokaan, lääkkeisiin ja hygieniaan, vaatteisiin, kenkiin ja liikkumiseen?
  Jos lääkekulut ovat suuret, niihin ehkä voi saada lisätukea viimekätisestä sosiaaliturvasta, mutta yhtä hyvin voi käydä niin, ettei tukea myönnetäkään. Asia on ihan yksittäisen virkailijan harkinnassa, eikö totta?

  • Mirja Pekkonen

   Vuokralla asuva saa 80 % asumiskuluista asumistukena paitsi jos vuokra on Kelan mielestä liian korkea. Silloin Kela vaatii henkilöä muuttamaan halvempaan asuntoon. Tämäkin on lähipiirissäni nähty. Muuttoruljanssi piti tehdä muutaman kymmenen euron tähden.

   Tosin tässä tapauksessa kun koko revohka on hoidettu niin muuttajat ovat tyytyväisiä lopputulokseen, koska uusi asunto on muutaman neliön isompi ja pohjaratkaisultaan entistä asuntoa parempi. Ja sen muutaman kymmenen euroa halvempi.

   • työtöntyötön

    Jos kyse on toimeentulotuen asiakkaasta niin valitettavasti saman verran jää ketään olipa vuokra mikä tahansa eli itselleen ei saa tuota ”muutaman kymmenen euron verran”. Toivottavasti saivat avustusta muuttoon. Hyvä että uusi asunto on mieleinen!

    • Mirja Pekkonen

     Eivät saaneet avustusta muuttoon eivätkä saaneet toimeentulotukeakaan, koska liian kallis vuokra Kelan mielestä.

     Tässä tapauksessa asunto on onneksi mieleinen. Toimeentulotuesta en vielä tiedä koska sitä vasta haettu.

  • Ernesti

   Työttömän veroprosentti EI OLE 20%. Ennakonpidätystä kai menee tuon verran, mutta jos toimittaa verottajan antaman, tuloihin perustuvan verokirjan, sillä pitäisi saada tuo prosentti suunnilleen nollaan, ainakin jos tulot suunnilleen alle 900€/kk. Jos ennakonpidätyksen antaa mennä 20% suuruisena, sen saa takaisien seuraavana vuonna.

   • stunned

    Palautukset syövät toimeentulotuen, jos sellaista on hakenut. Ennakonpidätyksetöntä työmarkkinatukea ei ole. Aina se peritään, ja palautuksia joutuu odottelemaan vuoden. Tosin kohta palautukset aiotaan laskea ja tilittää vuoden alussa, mutta vero peritään halusi tai ei.

    Tällä hetkellä työmarkkinatuki aktiivileikattuna 494 euroa käteen. Siitä pitää maksaa asuminen ja ruoka, niin kuin kaikki muukin maallinen.

    Tästä summasta menee vielä vähintään alvin verran taas veroihin eikä riitäkään. Jokainen, joka syö, maksaa veroa. Sähkössä on energiaveroa, vakuutuksissa vakuutusveroa.

    Kaikkein suurin veroprosentti on tukien varassa elävillä. Vero on luonteeltaan regressiivinen, eli se kasvaa tulojen pienentyessä.

    Susku Kosken höpötykset harkinnanvaraisesta toimeentulotuesta ostettavista pesukoneista ja tietokoneista on vain eduskunnan versio tarinasta ”syököön leivoksia”.

    • Jari Eeva

     Voisi sanoa, että tukia saavan verotus on agressiivista.

    • Martti Kuusela

     ”Ennakonpidätyksetöntä työmarkkinatukea ei ole.”

     Ennakonpidätys voi hyvinkin olla nolla prosenttia esimerkiksi loppuvuonna, jos esimerkiksi aiemmin verovuonna maksanut palkasta ennakonpidätystä tarpeettoman suurella prosentilla. Ennakonpidätystä tulee helposti maksettua myös liikaa, jos tyytyy verottojan automaattisesti ja kaavamaisesti toimitettuun verokorttiin, käyttää huomattavasti vaihtelevilla tuloilla palkkakausikohtaista tulorajaa vuosiansion sijaan tai sivutyön verokorttia.

   • työtöntyötön

    No nytpä pistit pahan. Kun itse olin työmarkkinatuella kokonaisen verotusvuoden niin veroprosentti oli 20% ja palautusta tuli 150-200 euroa. En siis saanut takaisin kaikkea maksamaani veroa. Kerrotko vielä mihin voin pistää valitusta menemään vai olisiko kuitenkin niin että piirun verran alle 20% on se oikea vero työmarkkinatuesta?

    Käyppä Ernesti osoitteessa https://prosentti.vero.fi/VPL2018/Sivut/Aloitus.aspx?kieli=fi-FI ja laskeskele siellä paljonko se oikea veroprosentti omassa kunnassasi olisi ja kannattaako muuttaa se nollaan?

   • Liisa

    Ernesti laskee omiaan. Työttömän tulovero etuudesta on keskimäärin 15-17%. Siihen vaikuttavat muut mahdolliset tulot ja kunnallisveron määrä sekä mahdollinen kirkollisvero. Lisäksi työtön tietenkin maksaa muita veroja (mm alvit), kuten muutkin ihmiset. Ne ovat tasaveroja, kaikille yhtä suuria.

    Tämäkin kannattaa myistaa: työttömät maksavat myös kunnallisveroa, mutta pääomatuloista ei makseta kuin valtionvero joka on pienempi kuin ansiotulovero.

   • Kili kalle

    Etuuksien verotusprosentti on eri, kun palkkatulojen. Veroprpsentti on työmarkkinatuessa 20 ja jos ei ole mitään erityisiä vähennyksiä, niin palautuksia ei ole juurikaan odotettavissa.

    Eli kyllä se vaan tuon 20% veroa ottaa pienistäkin tuista. Jos joku saa satasen takaisin, niin eipä se paljon prosenttia laske. Nollaan ei saa tässä tapauksessa prosenttia muuten, kun kuolemalla.

    • Martti Kuusela

     Jottai ennakonpistys olisi jotain muuta kuin vakiot 20 % peruspäivärahasta, 25 % ansiosidonnaisesta, 10 % opintuesta tai 60 % palkasta, niin etuuden tai palkan maksajalle pitää varta vasten toimittaa ko. tuloluokkaa (palkka, eläke tai etuus jne.) varten haettu verokortti.

     • työtöntyötön

      Mene nyt Martti sinäkin tuonne https://prosentti.vero.fi/VPL2018/Sivut/Aloitus.aspx?kieli=fi-FI ja laita vuoden työmarkkinatulot (laskin että noin 8300-8400 euroa) kohtaan etuudet. Tule sen jälkeen kertomaan mikä mahtaa olla oikea veroprosentti sinun kunnassasi ja vieläkö menisit itse alentamaan veroprosenttia jopa nollaan niinkuin Ernesti. Muista palata se kertomaan.

      • Martti Kuusela

       Työmarkkinatuki on 32,40 € ja maksetaan 5 päivältä viikossa. Vuodessa siis 8447 euroa.
       Helsinkiläiselle kirkkoon kuulumattomalle tulee veroa 1232,24 euroa vuodessa. Veroprosentiksi siitä tulisi 14,59 %.

       • työtöntyötön

        Eli nollaan et sinäkään laskisi veroprosenttia. Rapiat 25 euroa kuussa saisi enemmän tai vaihtoehtoisesti kolmisen sataa seuraavan vuoden joulukuussa. Ensimmäinen siis sillä ehdolla ettei myönetty toimeentulotuki syö tuota 25e/kk kuluvana vuoden osalta ja toinen sillä ehdolla ettei toimeentulotuki syö tuota veronpalautusta seuraavan vuoden joulukuussa. Edelleen veroa maksetaan huomattavasti enemmän kuin samansuuruisesta palkkasummasta. Omassa kunnassa tuo pari prosenttia suurempi ja lisäksi kuulun ainakin vielä kirkkoon.

        ”Jottai ennakonpistys olisi jotain muuta kuin vakiot 20 % peruspäivärahasta, 25 % ansiosidonnaisesta, 10 % opintuesta tai 60 % palkasta,”

        Ainakaan minulle ei muuten koskaan ole tullut verokorttia jossa olisi 60% veroprosentti. Tuohan pätee vaan siinä tapauksessa että et ole ollenkaan toimittanut verokorttia työnantajalle. Sen sijaan esim. Kelalle ei tarvitse toimittaa varsinaista verokorttia vaan pidätys on joka tapauksessa se 20% ellei muutoverokorttia toimita. Yksi tuttu onnistui kyllä luulemaan että etuuksia verotetaan kuin palkkaa ja pienensi prosenttia huomattavasti. Seurauksena oli myös huomattavat mätkyt.

        • Martti Kuusela

         Siis aivan samoin palkansaajalle ennakonpidätys on se 60 %, jos verokorttia ei toimita. Lähes jokainen palkansaaja toimittaakin verokortin, ellei se automaattisesti verottajan toimesta sitten jo työnantajalle mene. Sen sijaan etuuksien saavat tuntuvat kirjoitusten perusteella harvemmin verokorttia toimittavan.

         Muutosverokortin voi hakea vaikka joka päivä. Monet palkansaajat hankkivatkin uuden verokortin loppuvuodesta, jolloin verovuonna aiemmin mahdollisesti liikaa maksetut ennakonpidätykset huomioidaan ja viimeisten kuukausien vero on ennakonpidätys on nolla tai lähes olematon, ja eivät siten myöskään halua antaa valtiolle vuodeksi ilmaista lainaa liikaa maksettuina ennakonpidätyksinä. Sama toimii toki etuuksillekin.

         Ennakonpidätysprosentti ei pitäisi voi alentaa liikaa, jos luvut yhtään oikein on ilmoitettu. Ainoa keino olisi ilmoittaa liian suuria vähennyksiä tai jo maksettuja ennakonpidätyksiä tai vakutuusmaksuja.

   • Jarkko

    Ernesti jos asia on noin kuten väität rikkoo KELA hallintolakia ja hyvää hallintotapaa, koska ei tiedota missään verotettuihin tukien hakemisohjeissaan asiasta.

    Itseasiassa kela ohjeistaa päinvastoin sivuillaan ja nimenomaan ohjeistaa asiakasta olemaan toimittamatta verokorttia, jotta asiakkaalta voidaan pidättää veronpalautuskuukautena lainvastaisesti tai vähintään kansainvälisten sopimusten vastaisesti toimeentulotuet vaikka tukien kokonaismäärä jäisi verotuksen takia alle minimitoimeentuloksi säädetyn rajan. ”Asiakkaan ei tarvitse toimittaa verokorttia Kelaan. Kela saa ennakonpidätystiedot suoraan Verohallinnosta. Vuoden 2018 ennakonpidätysperusteet otetaan käyttöön 1.2.2018.”

    Veroprosentti ei kuitenkaan alene 20% vaikka ihmisellä ei olisi ollut vuosiin muita tuloja kuin pienin mahdollinen sosiaaliturva, työttömyysturva tai kansaneläke. Vaikka KELA ohjeistaa olemaan toimittamatta verokorttia ja kertoo saavansa tarvittavat tiedot automattisesti.

    • Martti Kuusela

     Siis jos haet muutosverokorttia, niin verottaja osaa toimittaa sen suoraan Kelaan. Eli ei tarvitse välttämättä, tilata paperi itse tai tulostaa ja postitella itse Kelaan. Paperinpyörittely on kallista ja siksi automaattista toimitustapaa suositaan, jos vain asiakkaalle mahdollista.
     Kelan etuuksien verotukset ja niiden verokohtelu on ihan samanlaista kuin aina ennenkin. Itse olen toimittanut Kelaan muutosverokortin joskus 90-luvun puolivälissä ja silloinkin sai nettona enemmän rahaa.
     Mihin perustuu tuo väitteesi 20 % minimiennakonpidätyksestä, kun sekä Kelan etuuksien verotusta koskevalla sivulla kuin verottajankin sivuilla nimenomaan mainitaan ennakonpidätys otettavan verokortin mukaisesti, jos sellaisen etuutta varten toimittaa?

     • työtöntyötön

      No voihan sen vaihtaa siihen 17-19% prosenttiin jos haluaa ja näin saada oikeamman veroprosentin.
      https://prosentti.vero.fi/VPL2018/Sivut/Aloitus.aspx?kieli=fi-FI
      Laita esim. vuoden työmarkkinatuet kohtaan etuudet ja palaa sitten kertomaan mikä on oikea veroprosentti sinun kunnassasi. Kannattaako hakea muutoverokorttia vaikka 0%?

      Sitä en osaa sanoa mitä kohtelu on ennen ollut.

     • Jarkko

      ”Mihin perustuu tuo väitteesi 20 % minimiennakonpidätyksestä, kun sekä Kelan etuuksien verotusta koskevalla sivulla kuin verottajankin sivuilla nimenomaan mainitaan ennakonpidätys otettavan verokortin mukaisesti, jos sellaisen etuutta varten toimittaa?”

      Sitä en tiedä mistä Kela sen luvun ottaa olen asunut usean eri kunnan tai kaupungin alueella, joissa on eri kunnallisveroprosentti. Olen eronnut kirkosta, joka sekin laskee veroprosenttia, silti Kelan etuuksien ennakonpidätys jököttää aina tasan 20%. Sen kuitenkin tiedän, että toisin kuin Kela väittää ohjeissaan Kela ei voi saada ennakonpidätys lukua verottajalta, koska itselläni ei ole ikinä ollut ennakonpidätysprosentti tasan 20% yhdessäkään verokortissa. Itselläni on kaikki verokorttini arkistoituna kansioihin viimeiseltä 20 vuodelta. Viimeisimmässä verokortissa ennakonpidätysprosentti on 14,5%.

      Kela ei todellakaan käytä verottajalta saatua ennakonpidätysprosenttia toisin kuin hallintolain vastaisesti antaa ymmärtää ohjeissaan asiakkailleen.

      • Martti Kuusela

       Verottajalta tulee automaattisesti verokortti palkkaa varten ja sekin on laskettu yleensä vähän pieleen edellisen valmistuneen verovuoden tulojen mukaan tai mahdollisen muutosverokortin hakemisen yhteydessä ilmoitettujen tulojen mukaan, ja näitä tuloja on vähän korotettu.
       Kela ei sillä palkkaverokortilla mitään tee. Muutosverokortti ETUUTTA VARTEN täytyy ihan aikuisten oikeasti itse tehdä netissä tai hakea verotoimistosta. Se etuutta vrten haettu verokortti tulee tavalla tai toisella saada etuuden maksajalle toimitettua.

  • Ansassa

   Jos omistusasunto on vanhassa kerrostalossa (jonka arvo ei ole kummoinen) niin remonttikierre on jatkuva, vuokralla asujallahan nuo sisältyvät vuokraan ja remontit hoitaa vuokranantaja vuokratuloilla. Noita vanhassa ja vaatimattomassa omistusasunnossa omistusasujalle pakollisia asumiskuluja (taloyhtiön toimesta tehdyt remontit) ei huomioida asumiskustannuksiksi. Koska monin paikoin vuokra-asunnot on tiukoilla niin vaihto vuokra-asuntoonkaan varsinkaan perheettömälle ei usein onnistu koska vuokra-asuntoa ei saa ja talvi roskiksessa asuen ei tunnu käyttökelpoiselta vaihtoehdolta. Ihmettelen tuota että vain hoitovastike hyväksytään asumismenoksi ei pakollisia remontteja, kuitenkin vuokratukiin ne sisältyvät koska vuokra sisältää ne. Hyvinkin voi olla että elämiseen ei edellä mainituissa tapauksissa jää juuri mitään ja vuokratukikin jää saamatta.

   • Arska

    Tuota olen myös itsekin miettinyt että on se kumma kun omistusasujaa kohdellaan eri tavoin kuin bisnestä tekevää vuokranantajaa joka laittaa vuokraan kyllä kaikki kulunsa korjauksista juurikin korotuksina eikä varmaankaan tarvitse perustella mistä korotus muodostuu mutta kun asut talonyhtiössä omistusasunnossa niin yhtäkkiä maksatkin enemmin asumisesta kuin vuokralainen samanlaisesta asunnosta vaikkapa samassa yhtiössä, jonka vuokra suuremmilta osin kyllä korvataan asumistukena.

    Näinkö siis ihmisiä kohdellaan kun oman asuntonsa on työllään hankkinut ja säästänyt monen vuosikymmenen aikana? Kyse on monesti juurikin keski-ikäisistä ihmisistä joilla on työuraa takanaan 20-30 vuotta ja ovat saaneet kenkää YT:ssä ilman omaa syytään ja nyt eivät kelpaa enää työelämään ikärasismin vuoksi.

    Köyhtyminen alkaa kun työmarkkinatuki tulee talouteen ja mahdolliset karenssit vievätkin sitten ihmiset velkaloukkuun ja lopulta ”sossun asiakkaiksi” josta seuraakin työkunnon lopullinen menetys ja sairastuminen erilaisiin tuki ja liikuntaelinsairauksiin sekä mielenterveysongelmiin.

    Köyhyys tappaa ihmisiä suoraan sanottuna kun todellista apua eli rahaa ei käytetä ihmisten ahdinkoon vaan syyllistetään työttömyydestä, useimmat eivät voi työllistyä kun tietyn ikäiset eivät vain kelpaa enää työelämään.
    Köyhyysrajahan taisi olla Suomessa 1200 euroa kk millä yksin asuva tuleekin jotenkin toimeen mutta harva saa edes 900€ kk ja todellisuudessa moni saa alle 730 euroa kuussa millä ei elä yksikään ihminen jos haluaa pysyä terveenä ja työkuntoisena.

    Suomeen tarvitaan kansalaisipalkka 1000 euroa kk minimi.
    Homman voi aloittaa yli 50-vuotiaista pitkäaikaistyöttömistä.

 6. Hannu Ala-Olla

  ”Väitän edelleen, että Mikko on ainakin osittain fiktiivinen henkilö, sillä noin onnellisen miehen luulisi mielellään tulevan esiin ihan omana itsenään”

  Miksi hemmetissä tulisi? Oletko sä Saku seurannut viimeaikoina mitä seuraa siitä kun kuka hyvänsä ’tulee esiin’. Virtuaalinen turpasauna ja loputon vittuilu on ainoa seuraus ja ainoana syynä esiintuloon olisi etteivät kaikki niele purematta hänen *kirjoituskilpailuun* kirjoittamaa kirjoitustaan.

  • sakutimonen

   Minähän se vasta tiedänkin, mitä julkisesti omalla nimellä ja naamalla sanomisesta seuraa. Silti jatkan sanomista.

   • Ari Vehkanen

    Tämä oli facebookissa ja muuta en tiedä ja voin olla omalla nimelläni.

    https://www.facebook.com/halaolla

   • turboruuvi

    Olkoon voima kanssasi, Saku!

   • Jarkko

    ”Se vaatii vuosia kestävän alistumisen ja sopeutumisen vallitsevaan tilanteeseen.”

    Puhumattakaan siitä, että köyhä joutuu alistumaan raportoimaan hyvin yksityisiäkin asioita viranomaisille elämästään, rahankäytöstään tilioitteina tai terveydentilastaan (siis muillekin kuin hoitohenkilökunnalle) saadaksaan rahaa ruokaan tai lääkkeisiin. Keskiluokkaan kuuluvan ei tarvitse raportoida lähellekään samoja asioita saadakseen paljon suuremman palkkansa. Terveystietonsakin keski- tai varakkaaseenluokkaan kuuluva saa pitää hoitohenkilökunnan ja itsensä välisenä asiana. (ellei sitten satu joutumaan niin pitkäksi aikaa työttömäksi, että säästötkin hupenevat ruokaan ja asumiskuluihin tai menetä rahojaan muusta syystä).

 7. JANI E

  Ihan oikeesti, nämä tyhmät suomalaiset jotka uskovat tai edes lukevat näitä mielipide muokkaus ”uutisia” on 100 kertaa pienempi osuus kansasta, kuin kuvittelemme !! montako kertaa olette onnistuneet jonkun läheisen mieltä muuttamaan ?

  • Joni Pelkonen

   Kun puolueiden kannatuserot ovat muutamia prosentteja, ei tarvitsekaan vaikuttaa kuin pieneen osaan ihmisistä. Jos työttömiä solvaamalla saadaan kokoomuksen kannatus nousemaan pari prosenttia, se on jo merkitsevä muutos.

  • Raija

   Ihminen uskoo ja antaa manipuloida itseään silloin kun se manipulointi tukee hänen omia arvojaan ja uskomuksiaan.

 8. Taina

  Nyt kun aktiivisuusmalli syö päivärahaa, on työmarkkinatuki noin 370€/kk.

  • työtöntyötön

   Nyt kyllä laskit väärin. Lisäksi Mikko saa toimeentulotukea joten hänelle jää se sama 491e kuussa mikä jäi ennen aktiivimalliakin. Ei vähennystä mikkojen osalta.

  • stunned

   Aktiivileikattu työmarkkinatuki on 494 euroa käteen 20 päivän jaksoissa kerran kuussa.

 9. Mm

  Harmittaa, että suomea on näin helppo höynäyttää. Onneksi kaikki jää muistiin tänne. Blogisi on uskomattoman arvokas kuvaus tästä ajasta. Sipilältä ei kirjoituksia tule, koska hän on huijari. En ymmärrä miksi annamme hänen varastaa kaikki säästämisen arvoinen. Presidentti Niinistö on samanmoinen. En voi ymmärtää häntä.

  • Antonio

   Tulee sipilästä vakuutuskuorineen ym avoimmuudenvastaisine salaisuuksineen mieleen berlusconi. Tämä välttelee haastatteluja ja tv-debatteja, kun ei nopeasti keksi mitään ymmärrettävää vastausta aiheellisiin syytöksiin, joita hänelle takuuvarmasti esitettäisi.

   Ovatkohan maamme ministerit ikinä reagoineet näihin Euroopan neuvoston sosiaalisten oikeuksien maaraportteihin… Olisiko sipilän vakiovastaus ”kipeitä leikkauksia joudutaan valitettavasti tekemään”.

   • Joni Pelkonen

    Oikeistohallituksen aikana EU:sta tulleet huomaukset on yleensä kuitattu nimikkeellä ”tiedoksi”, eli mitään toimenpiteitä ei tehdä.

  • Luukas Pyykorpi

   Vähän, mutta asiaa! Valtiojohtoa myöten surkeita köyhien ihmisten kyykyttäjiä.

 10. Pitkäaikaistyötön

  Tuossa Ilta-Sanomien artikkelissa pisti silmääni tämä kohta: ”Toimeentulotukilaki takaa yksin asuvalle 491,21 euron perusosan. Sen tulee jäädä välttämättömien kulujen, kuten asumisen ja terveydenhuoltokulujen, jälkeen. Jos jää vähemmän, on oikeutettu toimeentulotukeen.”

  Olen pienessä omistusasunnossa asuva pitkäaikaistyötön. Saamani työttömyystuki on aktiivileikattua eli saan tällä hetkellä nettona 494,25 euroa/kk (ja kerran vuodessa saan tuon tuplana, koska tuki maksetaan joka 28. päivä). Tuosta summasta maksan asumiseni. Eli toisin kuin Mikko, elän vajaalla kolmella sadalla eurolla per kuukausi. Se on jo kovaa se.

  Elän askeettisesti. Aika usein haudutan ison kattilallisen hernekeittoa (pelkästään kasvissellaisen) ja jokaisena aamuna puuron. Lehtitilauksia ei tietenkään ole, mutta Yhteishyvä tulee ilmaiseksi. Samoja vaatteita käytän aina. Kulttuuritapahtumiin ei kulu penniäkään. Onnekseni olen perusterve ja siitä olen kiitollinen.

  Tällaisessa elämässä ei ole juuri kadehdittavaa. Tämä on syrjäyttävää, koska vieraita ei ole varaa kutsua, eikä ole varaa käydä kylässä. Tällainen elämä on johtanut omalla kohdallani erakoitumiseen. Ainoa reikä ulkomaailmaan on netin kautta. Juttelen tässä nyt parhaillaan teidän kanssanne…

  Silti ymmärrän, että työtöntäkin voi kadehtia, jos itse on todella kurjassa työtilanteessa. Sain itsekin työelämässä maistaa ylimitoitettuja vaatimuksia, narsistipomon kiusaamista ja muuta törkeää hyväksikäyttöä. Valitsisin edelleen mieluummin kolme litraa hernekeittoa neljänä päivänä peräkkäin ja tämän hiljaisuuden, vaikka tämäkin on kaukana optimista ja onnesta.

  • Liisa

   Tämä työttömien kadehtiminen syntyy vääristyneistä mielikuvista. Fiktiosta. Keskiluokkaa yllytetään näiden mielikuvien avulla suuntaamaan paheksuntansa ja halveksuntansa alempia sosiaaluokkia kohtaan, köyhiä kohtaan. Se palvelee vain hyvintienaavaa kansanosaa, koska he voivat kaikessa rauhassa jatkaa veronkiertoaan, yhteisen omaisuuden rosvoamista omiin taskuihinsa.

   • Esa J.

    Ehkäpä työttömien kadehtiminen johtuu siitä, että työssä – siis oikeassa palkkatyössä – olevista revitään kaikki mahdollinen työteho irti, yhä pienemmän porukan pitää reuhata kaikin voimin, jotta sitä paljon kaivattua tulosta saataisiin.

    Samalla työlliset katselevat työttömien loputonta ”lomaa” ja mahdollisuutta nukkua pitkäään, puoleenpäivään asti…

    Ja kadehtivat porukalla…! Ja vielä: mitä ei ymmärretä, niin sitä sitten vihataan, median nostattamana… Tämä vihaamisen lähde: – tietämättömyys ja ymmärtämättömyys – sitten pätee moneen muuhunkin asiaan.

    • M.M.X.X.

     ja kuinkahan moni suostuisikaan töiden puolittamiseen ?

     • Esa J.

      Etenkin kun työantaja (lue: työnostaja) puolittaisi sen palkankin kovastimielellään…!

  • stunned

   Kadehtijat eivät koskaan ymmärrä, että työttömän tukien leikkaus ei johda työllisen parempiin etuihin tai nousujohteiseen palkkaan. Pikemminkin päinvastoin. Mitä pienemmät tuet, sitä surkeammat palkat.

   Työmarkkinatuki tai toimeentulotuki on pohjana palkoille. Nyt hallitus haluaa, että siitä toimeentulotuesta tulee uusi minimipalkka, kun ilmaistyöhön passitetaan sosiaaliturvalla. Kätevää, kun työvoimakustannukset voi laittaa veronmaksajille, jotka vieläpä hurraavat tulonsiirolle. Kunhan ei mene kulutukseen tai lähikauppiaalle.

   Pitkäaikaistyöttömän on pakko selvitäkseen eristäytyä muista. Kun rahaa ei ole käytettävissä, ei sitä kognitiivisen dissonanssin aiheuttamaa rasitusta jaksa pitkään. Kaikki ulkopuolinen on häiriö, joka sekoittaa rytmin ja budjetin pitkäksi aikaa. Netti on pakollinen. Onneksi sellaisen saa 20 euroon kuussa.

   Kolme kananmunaa ja teekupillinen riisiä riittää päivän ainoaksi ateriaksi. Kahvia kaksi kolmasosapannullista päivässä. Kuinka pitkään 5000 tienaava jaksaisi painaa tällä?

   Auschwitzin ruokavalio oli kuulemma todellisuudessa 1300–1700 kaloria. Mutta siellä piti heivata kiviä tai kaivaa ojaa.

   • Jarkko

    ”Kolme kananmunaa ja teekupillinen riisiä riittää päivän ainoaksi ateriaksi. Kahvia kaksi kolmasosapannullista päivässä. Kuinka pitkään 5000 tienaava jaksaisi painaa tällä?”

    Olen joskus aikoinaan elänyt litralla kahvikermaa melkein kolme viikkoa, koska karenssien takia ei ollut rahaa ruokaan sentin pyörylää. Eikä jääkaapissa ollut mitään muuta. Kermassa on sentään suhteellisen paljon energiaa ja ravintoaineita vaikka aivan kaikkia vitamiineja siitä ei saakaan. Siitä kun ottaa vähän vajaa desilitran päivässä pärjää 10 päivää sillä ja loput paastoaa. Se oli sitä aikaa kun elin useamman vuoden ilman mitään tuloja. Suostuisikohan 5000€ kuussa elävä elämään näin?

    Toisaalta se ihmetyttää tässä politiikassa, että kuvittelevatko nämä sosiaaliturva leikkaajat, että nälkiinnyttäminen muuttaa ihmistä paremmaksi työntekijäksi? Todellisuudessa siinä käy niin, että alkaa vihata auktoriteetteja aikaisempaakin syvemmin, alkaa kokea voimakkaasti, että muut paremminvoivat suomalaiset eivät ole kanssasi enää samaa kansaa, koska elätte niin eri todellisuuksissa. Kun nämä valtion nälkiinnyttämällä aiheuttamat ”traumat” pahenevat tarpeeksi pahoiksi sieltä voi olla enää vaikea nousta harmittomaksi pikku suorittajaksi. Kun silmät ovat avautuneet vuosien ajan sille todellisuudelle, että oikeudenmukaisuutta ei ole eikä tule. Tosin tuntuu, että sillä ei ole niin väliäkään vaan se, että iso osa kansasta syrjäytetään on hyväksytty.

  • työtöntyötön

   Itseasiassa voit hakea toimeentulotukea vaikka asutkin omistusasunnossa. Jos siis muuta realisoitavaa omaisuutta ei ole. Myös asumistukea voit hakea.

   ”Jos hakija asuu omistusasunnossaan, Kela ei edellytä sen myymistä.”

   https://kysykelasta.kela.fi/viewtopic.php?f=94&t=38960
   https://yle.fi/uutiset/3-9596506

   • Pitkäaikaistyötön

    Kiitos tiedosta! En todellakaan tiennyt tätä.

    Oletan kuitenkin, että vähäiset säästöni muodostuvat tässä ongelmaksi. Tällä hetkellä elän hyvin askeettisesti ja loput säästöni on varattu pahan päivän varalle, jos tässä iskee vaikka karenssi.

    Oletan myös (voin olla väärässäkin), että jos avaan oven asumistuelle, siinä menevät viimeisetkin vapauteni rippeet. Syön mieluummin vaikka viikon sammalta kuin avaan koko elämäni ja tilini Kelalle.

    • työtöntyötön

     Asumistukeen eivät säästöt vaikuta joten sitä kannattaa hakea. Toimeentulotukeen vaikuttavat. Voihan ne aina nostaa sukanvarteen jos tietää että toimeentulotukeen on tarvetta. Mitkään vapauden rippeet eivät mene asumistuen haun seurauksena. Ei tarvitse tiliotetta lähettää.
     https://kysykelasta.kela.fi/viewtopic.php?f=29&t=27326

     Ja tässä vielä asumistukilaskuri jolla voit arvuuttaa saisitko asumistukea vai et. Älä kuitenkaan liikaa luota laskurin antamaan tulokseen. Laskin nopeasti antamillasi tiedoilla ja mielestäni saisit asumistukea jos siis asumiskuluina on yhtiövastike. Lainaan asumistukea ei saa.
     https://asiointi.kela.fi/aylaskenta_app/AYLaskentaApplication?&lang=fi

     Asumistuen hakeminen on kuin esim. työmarkkinatuen hakeminen. Ei sen kummempaa. Lisäksi asumistuki tulla tupsahtaa tilille siinäkin tapauksessa että karenssia rapsahtaa. Tämäkin auttaa jos et halua toimeentulotukea hakea.

     Oma henkilökohtainen mielipiteeni on että turhaan kituutat tuolla summalla varsinkaan jos mitään taloudellisen tilanteen parannusta ei ole tiedossa. Eli säästöt sukanvarteen ja tulevaisuudessa voit hakea myös toimeentulotukea jos on tarvetta tai olet oikeutettu. Olet jo säästänyt pitkän pennin valtiolle jos et ole ymmärtänyt hakea esim. asumistukea johon olisit oikeutettu. Muista myös että tukien alikäyttö on ongelma joten turhaan tukien hakemisesta ainakaan syyllistät itseäsi.

     • Pitkäaikaistyötön

      Tuhannet kiitokset niin valistamisesta, rohkaisusta kuin valmiista linkeistäkin!

      Laskin pikaisesti ja laskurin mukaan olisin tosiaan oikeutettu asumistukeen. Aion hakea.

      Olet oikeassa: olen vuosien aikana säästänyt todella pitkän pennin valtiolle. Elänyt kuin askeetikko.

      Vielä kerran: kiitos, kiitos, kiitos sinulle!

 11. Mikko on kova naisten mies

  Kuinka ollakaan, tienaan itse tuon 5000 kuussa joten pääsin tarkistamaan, paljonko se netto on. Kyllä, se on 3150 ja rapiat, ja tiedän verotuksen olevan suunnilleen oikein, koska palkkani on pysynyt kokolailla samana viimeiset 3 vuotta. Verotuskunta on Helsinki. Palautuksiakin on taas tulossa.

  3150 euroa on 550 euroa enemmän kuin Mikon väittämä 2600. Voi olla että jossain Äkäslumpion kunnassa verotus on niin kovaa, että käteen jää vain 2600, joten en ala sanomaan etteikö voisi olla mahdollista.

  Vaimo tienaa tonnin vähemmän, hänen tarkasta netostaan en tiedä. Näillä palkoilla asutaan omakotitalossa ja ajellaan kahdella autolla. Ulkomailla käydään pari kertaa vuodessa, lapset harrastavat samoja maksullisia harrastuksia mitä lähiympäristössä muidenkin kersat. Kesälomat vietetään mökillä ja sukuloimassa ympäri suomea, hotelleissakin asutaan ja syödään päivittäin ulkona reissuja tehtäessä.

  Väitän että työssäkäynti kannattaa aivan erinomaisesti verrattuna työttömänä kyykytettävänä kärvistelyyn. Eihän siitä voi puhua samana päivänäkään.

  Mikon tarina kannattaa kuitenkin lukea tarkkaan. Miettikää nyt, 20 vuotta nuorempi yksinhuoltajaäiti vie lapset päiväkotiin ja tulee tarhasta Mikon luo toteuttamaan seksifantasioitaan, sen sijaan että menisi töihin. Tämä on klassinen pornolehtitarina. Enää ei puutu kuin naapurin kiimainen kotirouva, joka liittyy leikkeihin tultuaan hakemaan sokeria lainaksi.

  Kuten Saku sanoi, Mikkoa eivät huolet paina. Eivät karenssit, eivät aktiivimallit. Mikolla ei hajoa pesukone, hän ei tarvitse uusia vaatteita, ei matkaile missään, ei käytännössä poistu kotoaan, sillä mitättömät tulot eivät riittäisi mihinkään aktiviteettiin. Rahalla ei saa edes sellaista ruokaa, jolla jaksaisi pidempiä aikoja. Elämä typistyy noilla tuloilla ja kaikki energia menee selviytymiseen. Kun Mikko kieltäytyy pari kertaa ilmaistyöstä, niin toimeentulotuen leikkaus on edessä. Sinänsä on käsittämätöntä, että viimesijaisestatoimeentulotuesta voidaan leikata, mutta se on toinen asia. Toki onhan niitä rillumarei-asenteella varustettujakin henkilöitä olemassa, harva heistä kuitenkaan viettää aikansa selvin päin, kuten Mikko. Saati hoitelee sosiaalitukia nostelevia yh-äitejä.

  Mikon netistä löytämä kuvassa kiiltelevä halpa pyörä voi olla varastettu. En väitä että on, mutta ei sellainenkaan ole harvinaista. Hyvä kun kuva pyörästä on nyt julkaistu. Toivottavasti kengänpohjat kestävät pakolliset työnhakumatkat, mikäli käy niin huonosti että joku tunnistaa pyörän omakseen.

  Ehkä näitä juttuja julkaistaessa samalla testataan ja tunnustellaan, miten tyhmää kansa oikeasti on. Jos tämä menee läpi, meneekö sitten tuokin? Tämä on vaarallista aliarviointia, sillä jossain kulkee raja jolloin ihmiset alkavat suuttua. Ei kannattaisi lähteä etsimään sitä rajaa.

  • Kaija Laine

   Kun luin tuon 5000 tienaavan katkeran tilityksen, niin ihan saman kipaisin tarkistamassa. Aiemminkin on nyppinyt kun nämä isompipalkkaiset valittavat maksavansa ”kaiken veroistaan”. Itselläni kun jää tuo palkkapussi yli tonnin laihemmaksi kahta työtä tekemällä, niin jotenkin sitä muistaa sen käteen jäävän osuuden pienemmällä kuin 600 euron marginaalilla.
   Sekin olisi hyvä muistaa että niin ne 15 000 e, 5000 e, alle 4000 e tienaavat kuin myös toimeentulotukea saavat maksavat aivan samaa alv:ta tuotteista ja palveluista joita käyttävät. Joten sikäli se verotaakka suurenee tulojen pudotessa. Syömättäkään kun ei elä ja vaatteitakin on käytettävä

 12. Sauli

  Eikö nyt kuitenkin ole niin, että hallituksen aktiivimallien ja median työttömien syyllistämisen tarkoitus ole tehdä työttömyydestä niin vastenmielistä ja taloudellisesti hankalaa, ettei kukaan enää viihdy työttömänä. Kun työttömiin kohdistuu kaikilta tahoilta painostusta ja kysyviä katseita, se ajaa työttömät ottamaan työtä vastaan. Ainakin minun kohdallani homma toimii.

  Ei siis niin, että olisin saanut työtä, vaan että nykyään väistelen ihmisiä ja varsinkin niitä entisiä työkavereita jotka ovat työllistyneet. Ja kyllä, tunnen itseni niin vastenmieliseksi että ottaisin ihan mitä tahansa työtä vastaan, vaikka ilman palkkaa ja olen ottanutkin. Siinä vain kävi niin, että työ ilman palkkaa ei jostain syystä ole sama kuin sama työ palkan kanssa. Palkattomassa työssä tunnen itseni jotenkin huonommaksi, erilaiseksi kyvyttömäksi. Kun yhteiskunta perustuu kuluttamiseen ja ihmisarvoa mitataan pankkitilin suuruudella, sitä jotenkin ajattelee olevansa huonompi kuin kaveri vieressä joka ansaitsee 10 euroa tunnilta enemmän kuin itse.

  Tiedän tiedän, eihän se ole hallituksen vika jos minulla itsetunto on romuna sen takia, ettei ansaitse itse elantoani. Palkattomasta työstä ei ole kuin yksi suunta ja jos se omalla kohdallani on alas, se ei tarkoita että kaikilla olisi. Jotenkin se nyt vain on niin, että huonot asiat aina jotenkin kertyy samoille ihmisille. Sitä syntyy sellainen paskakierre jota on vaikea katkaista, varsinkaan jos naapurin Reiskakin tietää että tuossa menee se työtön sohvaperuna jonka takia Reiskan veroaste hipoo taivasta.

  Entä sitten se työttömien luxus elämä? Sitä voi jokainen kokeilla kun jyvittää sen vajaan viisisataa kolmellekymmenelle päivälle. Sehän tekee sellaiset 16 euroa päivä. Ja kyllä, asumistuki tietysti nostaa tulopuolen jo ”huimasti yli” alimpien palkkojen, mutta ne rahat menevät tietysti muualle kuin omaa kulutukseen. Joku tyhmä tutkija on sanonut että loputon pähkäily siitä mihin rahat päivittäin riittää on yksi suurimpia stressitekijöitä, mutta kyseessä lienee jokin nollatason tutkimus.

  Jos nyt työttömyydessä jotain hyvää on, niin se että olen juossut enemmän työttömänä kuin koskaan töissä, vaikka sielläkin tuli kyllä juosten kustua. Kunto on kovempi kuin kakskymmppisenä, siis fyysinen, henkisestä ei kannata edes puhua.

  • Luukas Pyykorpi

   Torkkupeitto-helihuiskakin haluaa vain jouksuttaa työttömiä ja muita itselleen epäkelpoja aineksia kuten aikoinaan kolleegansatyyppiset 30-luvun Saksassa tekivät.

  • työtöntyötön

   Komppaan tätä. Myös itse olen välttellyt työllistyneitä tuttuja. Jos nyt joku päivä niin hyvin käy että vakituisen työn saan niin kulutus on kyllä minimissään sen jälkeenkin koska ikinä ei tiedä milloin irtisanominen/lama ja sen jälkeinen kyykytys taas alkaa.

 13. Mirja Pekkonen

  Jonkinlainen kampanja on menossa myöskin noista tyytymättömistä veronmaksajista. Hiljan oli Me naisista linkatun jutun pohjalta jommassa kummassa iltapäivälehdessä juttu kahden työssäkäyvän vanhemman perheestä, jolla oli 5500 euron ja lapsilisän bruttotulot käytössä ja joka koki epäoikeudenmukaiseksi työttömien saamat tulot ja maksamansa verot. Noita veroja he väittivät maksavansa yhteensä 1700 euroa kuukaudessa.

  Laitoin heidän tulonsa verolaskuriin oman kotikuntani tiedoilla kuten tein tuonkin 5000 euroa hankkivan tuloille. Hallitushan laski roimasti tuloveroja työssäkäyviltä. Samalla nostettiin eläke- ja työttömyysvakuutusmaksuja, jotka sitten toimivat verovähennyksinä. Tämän seurauksena verot laskivat entistä enemmän.

  Väitänkin, että 5000 euroa kuukaudessa ansaitseva saa verojen jälkeen ilman minkäänlaisia henkilökohtaisia vähennyksiä noin 3600 euroa käteen. Työttömyys- ja eläkevakuutusmaksuja hän maksaa tuon lisäksi 488 euroa kuukaudessa joten nettosumma on vähintään 3100 euroa, ei 2500 kuten ko voivottelija väittää. Olen aika varma, että vähän löytyy niitä työttömiä jotka noilla tuloilla jäisivät ”sohvanvartijoiksi”.

  Oman kotikuntani tuloveroprosentti on 21,25 ja seurakunnan tuloveroprosentti 1,65. Jos kotikunnan veroprosentti on noita korkeampi niin käteen voi jäädä hieman vähemmän mutta ei todellakaan puhuta sadoista euroista kuukaudessa.

  • Joni Pelkonen

   Omien tulojen vähättely on vasta alkua. Pitkin nettiä liikuskelee myös tyyppejä, jotka väittävät että monen tuhannen euron tuloista huolimatta tulot riittävät vain kaalikeittoon, ja että sillä työtönkin pärjäisi oikein hyvin, ei tarvitse pihviä syödä joka päivä. Olen muutaman kerran laskeskellut näiden ihmisten kanssa kaalikeittodieetin ravintoarvoja, mistä loppupäätelmänä olen esittänyt ihmettelyn, että miten kyseinen henkilö oikein on edes hengissä, sillä hänen työttömille suosittelemansa ruokavalio sisältää n. 500 kaloria energiaa per päivä. Alin henkiinjäämiseksi tarvittava energiamäärähän on n. 1800 kaloria päivässä ja vitamiinit päälle. Vastauksia on ollut hieman vaikea saada.

   • jiipee

    Eräs tuttavani on näitä ”kaalikeittoihmisiä”, omistaa hulppean kaksikerroksisen omistusasunnon läheltä kaupungin keskustaa, ja useamman yksiön joita vuokraa mm. opiskelijoille, ja hänen vanhempansa asuvat upeassa kartanomaisessa omakotitalossa noin sadan hehtaarin vetoisella saarella, e-Suomessa. Tältä ihmiseltä aina aika ajoin tulee juttua ja vihjailua just näistä kaalikeitoista, ynnä muista helpoista tavoista millä pienituloinen voi helposti elää. On hänellä vain hiukan taustatukea mainostaa näitä kaalikeittoja ynnä muuta ja sitä miten vähän pienituloinenkin voi kuluttaa ruokaan. Helppoa se on ihmiselle joka ei ole koskaan kokenut köyhyyttä, ja on syntynyt kultahampaat suussa, niin ja se lusikka. Lempilauseensa on Isosta kirjasta : ”Ken ei töitä tee, sen ei syömänkään pidä”. Kun sattuu olemaan oikea kirjanoppinut tosiuskovainen. Mitäs se Jesse sanoikaan näistä, jotain tällaista : ”Mene, myy kaikki, mitä sinulla on, ja anna KÖYHILLE, niin sinulla on oleva aarre taivaassa; ja tule ja seuraa minua.” Tämän kun näkiskin. Kun kehtaiskin sanoa päin naamaa että kaksinaamaisuuden kulissi ropisisi pois. En vain ole riitelyihmisiä. Antaapa olla toistaiseksi.

  • jj

   3700e / kk -> 2400-2500 nettona

  • DI

   Mikko paljastui välittömästi fiktiiviseksi / tulonsa ja veronsa valehtelevaksi entitettiksi. Tuo tulon ja veron osuus ei ole edes lähellä. Tai tuskin kukaan on niin typerä, että säätää veroprosenttinsa noin tappiin ja odottelee sitten vuoden palautuksia.

   Ruokkomaksuttomalle sinkulle joka ei saa mitään erityisvähennyksiä ei tule noin paljon veroa. Itsellä 4,6 / 3.05k€ palkka/palkka verojen jälkeen. Joten 5 / 2,6k€ ei kyllä toteudu missään suomen kunnassa. Ja mullakin on ammuttu vero% sen verran yläkanttiin, että ~350-500e pitäisi tulla palautuksia.

   Ainut miten tuo ehkä voisi olla mahdollista on, jos kuuluu johonkin uskonlahkoon joka vie sen 10-15% tulosta verona. Tosin liekköhän näillä uskonlahkoilla edes veronkanto-oikeutta?..

   Eli tuo sakun kaivama henkilö/esimerkki on ns. ”juuri sitä itseään”.. 😉

   • Raija

    Ne kerää ne ”verot” pakollisina kolehteilla kun ei lahkoilla ole veronkanto-oikeutta niin kuin kirkolla.

 14. työtöntyötön

  ”Työttömänä Mikko on käynyt neljässä te-toimiston järjestämässä it-alan koulutuksessa ja kahdesti työkokeilussa.” Lisäksi hän on kertomansa mukaan muuttanut kuusi kertaa työn perässä, vapaaehtoistyötä tekee 5h/viikossa ja hakee palkallisia töitä. Elämäntavat kunnossa jne.

  Eli on ollut aktiivinenkin. Voisi kysyä miksi hän on päässyt jopa neljään saman alan koulutukseen jos entisetkään eivät ole työllistäneet? Ja lisäksi ovatko nämä aktivoinnit katkaisseet työttömyyden näennäisesti ja edes palkkatuella ei ole päässyt palkallisiin töihin?

  Mielestäni Mikollakin on oikeus mielipiteeseensä ja sinänsä pidän mahdollisena että hän on varsin tyytyväinen (tai ennemminkin tyytynyt ajan saatossa) taloudelliseen tilanteeseensa ja tilanteeseensa ylipäätänsä. Näkee ne hyvät puolet eläässään kun ei kerran parempaakaan ole tarjolla. Tätä ajattelumallia soisi myös tämän ”tienaan 5000e/kk jne.” harjoittelevan.

  Sen sijaan toimittajat voisivat ottaa kantaa siitä näkökulmasta miksi häneltäkin vaaditaan tulevaisuudessa 4 hakemusta kuussa jottei karenssi iskisi. Tai miksi hän on kelvannut ilmaisiin töihin mutta ei ole palkattu näiden jälkeen? Miksi koulutukset eivät ole tuottaneet tulosta?

  Ja voisi myös miettiä miksi asumista tuetaan niin että mikkojen kannattaa asua keskustassa koska liikkuminen maksetaan toimeentulotuen perusosasta. Tai miksi työttömän kannattaa asua yksin ja vuokralla? Miksi yhteistaloudessa asuvan perusosa on yli 70e vähemmän kuin yksinasujan vaikka miltei kaikki perusosasta maksettavat ovat henkilökohtaisia menoja ja asumistukimenoissa säästettäisiin jos ihmiset asuisivat yhdessä? Miksi vanhempien kanssa asuvalla täysi-ikäisellä perusosan määrä on vain 358e/kk, olipa toimeentulotuen saaja sitten 18-, 30- tai 50-vuotias? Miksi työmarkkinatuki on niin pieni että vuokralla yksinasuja on käytännössä aina oikeutettu toimeentulotukeen? jne. jne.

  PS. mielestäni Mauno V oli yksi Kansakunnan olohuone-dokumentissa kuvatuista henkilöistä eikä ainakaan minulla jäänyt mitenkään vastenmielinen kuva hänestä. Ei asiat ole niin mustavalkoisia.

  • Merja

   Ei sitä liikkumista erikseen makseta perusosasta, vaan sillä perusosalla maksetaan myös kaikki matkat. Jos varaa on. Omalla kohdalla kävi niin, että Kela ei halunnut korvata edes työmatkoja toimeentulotukeen. Se oli hienoa aikaa. (kyllä, kävin töissä ja sain siitä huolimatta toimeentulotukea)

   • työtöntyötön

    No työtön maksaa liikkumisensa nimenomaan perusosasta (”paikallisliikenteen käytöstä,” niinkuin tuossa Sakun tekstissä on) eli jokainen työkkärissä, terveyskeskuksessa tai kaupassa käynti (bussilipun tms muodossa) maksetaan perusosasta. Jos asut keskustassa niin kävellen ja pyöräillen pääset kaikkiin noihin. Siksi toimeentulotukiasiakkaan kannattaa asua mahdollisimman lähellä palveluita. Jää enemmän rahaa muuhun käyttöön kun liikkuminen ei maksa niin paljoa.

    • Merja

     Sori ymmärsin lukemani väärin! Luulin jotenkin, että tarkoitit liikkumiseen tulevan vielä jotain muuta avustusta.

 15. Jukka-Tapio Jormanainen

  Minä olen väsynyt, erittäin väsynyt. Olen tehnyt kaksi päätöstä. Ensiksi, Jos joudun onnettomuus paikalle jossa osallisena ja hengenhädässä on joku meidän poliittisista päättäjistä, Sipilä, Lindström, Koski, Vartiainen yms. Ajan ohitse enkä jää auttamaan.
  Toiseksi, jos Te toimisto tms. Ei pysty osoittamaan minulle työtä jolla tulee toimeen, tapan itseni.

  • Luukas Pyykorpi

   Peruuta ja aja vie hoitoon !

  • Ulla Vehaluoto

   Älä tapa. Ei työ ole tappamisen arvoista.

   • Esa J.

    Jos tapat itsesi, et saa koskaan tietää miten sinun lopulta kävi…

 16. Jari Eeva

  ”Emme kommentoi yksittäistapauksia”. Näinhän virkamiehet vastaavat. ”Mikon” tarinaan ei siis koskaan saada vahvistusta. Lieköpä koko ”Mikkoa”.

 17. Rintsu

  Tatujen, Patujen ja setiensä Mikkojen lisäksi kommentoimaan löytyy aina joku joka tienaa viisi tonnia kuussa ja veroprosenttinsa on 50.

  Muistellaas… töissä ollessani kk-palkkani oli 3800. Siitä jäi käteen 2600 mutta asiaan toki vaikutti asuntolainan korkovähennys, lapsivähennykset ja ennen kaikkea melkoiset työmatkavähennykset.
  Jos viisi tonnia kuussa tienaavalle jää käteen sama summa niin pitää kysyä, että miksi kenellekään osaamattomalle maksetaan niin paljon? Miten voi tienata viisi tonnia kuussa ymmärtämättä veroista mitään?
  Toisaalta maassa on myös kaksi tonnia kuussa tienaavia sijoitusneuvojia jotka palkastaan päätellen eivät omia neuvojaan noudata. Niin ja helikopterinheilutukseen keskittyviä kansanedustajia. Että kaikki on mahdollista.

  Itse asiassa töissä ollessa oli usein niin helppoa, että riitti kun leimasi kellokortin liukuman puitteissa, laittoi pannun kahvia porisemaan ja keskittyi lukemaan päivän lehdet. Palkka tuli sovitun suuruisena sovittuna päivänä vaikka kuukaudesta puolet olisi mennyt peukaloita pyöritellessä. Niin, minulle ei maksettu siitä, että teen kauheasti ja paljon vaan siitä, että kun tulee ongelma niin osaan sen ratkaista.

  Työttömänä ollessa jokaista tekemistäsi vahditaan, tiliäsi valvoo kerberos tai ainakin haukka, jokaista lanttia saa erikseen anoa, maksettava summa ja maksupäivä on käsittelijästä ja käsittelyajasta kiinni.
  Ei sen varaan voi suunnitella mitään tulevaisuutta eikä haaveilla mistään. Kädestä suuhun vaan ja huomenna on uusi samanlainen päivä. Tosin usein rahatta.

  Niin ja se seksi. Vaikka siihen olisi aikaa, halua ja kykyä niin viiskymppinen työtön ei ole naisten silmissä sitä kuuminta hottia joten sekin on asia jota yleensä voi vain muistella.
  Jonkun kanssa yhteenmuuttaminenkin on ajatuksena mahdoton koska tulot eivät ole henkilökohtaisia vaan talouskohtaisia. Yhteenmuutto leikkaa tukia. Joten vaikka olisi mukavampi kärvistellä päivästä toiseen jonkun kanssa niin sitäkin pitää miettiä rahan kautta.

  Niin ja tosiaan, työttömäksi pääsee kuka tahansa erittäin helposti. Ei tarvitse kuin heippalapun pomon pöydälle.
  Useimmat tosin ovat niitä joille pomo on tuonut sen heippalapun ihan pyytämättä ja yllättäen.

  Kortistoista voisi siivota sairaspäivärahalle jokaisen jolla on mielenterveysongelma, päihdeongelma tai jokin muu asia joka käytännössä estää työllistymisen. Se ei edes maksaisi mitään, tai siis ei yhtään nykyistä enempää mutta helpottaisi monen elämää.
  Mutta sitten työttömien joukossa ei olisi ainuttakaan joka huvikseen makaa sohvalla lipittäen kaljaa joten ei olisi ketään jota syyllistää. Pitäisi etsiä syylliset niistä jotka ovat maan tähän tilaan ajaneet mutta se nyt olisi ennenkuulumatonta.

  • työtöntyötön

   ”Kortistoista voisi siivota sairaspäivärahalle jokaisen jolla on mielenterveysongelma, päihdeongelma tai jokin muu asia joka käytännössä estää työllistymisen. Se ei edes maksaisi mitään, tai siis ei yhtään nykyistä enempää mutta helpottaisi monen elämää.”

   Tunnen työttömiä jotka eivät vuosikymmeniin ole kelvanneet muihin kuin työllistämistukitöihin. Perustulo ajaisi saman asian eikä maksaisi sen enempää kuin nykysysteemikään. Ja miten paljon stressi ja muut ongelmat vähenisivät ja energiaa riittäisi muuhunkin kuin murehtimiseen.

   Nykyisinhän on jo olemassa kaksi perustulon kaltaista järjestelmää nimiltään asumistuki ja toimeentulotuki. Asumistukea käsittääkseni myönnetään vaikka nollatuloiselle. Toimeentulotukea saa lisäksi vaikka ei tikkuakaan ristiin laittaisi. Vähintään 40% alennettuna tuki tulee tilillesi viimeistään valitusten jälkeen. Tämä tosin koskee vain omaisuudettomia ja puolisoakaan ei silloin saa virallisesti olla. Mitään kannustavaa tuossa toimeentulotukiperustulossa ei ole toisin kuin aidossa perustulossa.

 18. Pekka Nieminen

  ”Kyllä se on mahdollista, sillä Kela on sössinyt toimeentulotuen myöntämisen lukemattomilla eri tavoilla.”

  Paino sanalla sössinyt eli päättänyt väärin eli korjataan valituksen jälkeen eli sossumikko oikeassa.

  ”Hän ei ymmärrä, että se 491 euroa on oikeasti se määrä, jolla on elettävä.”
  Tuo riittää kyllä yksin elävälle jos on Mikon tavoin karsinut kaiken elämästään. Mikon elintapa pitää ymmärtää samoin kuin munkkien. On päätetty köyhäillä, ei tämä tietysti lapsien kanssa toimi eikä jos ei omaa oikeaa asennetta. Enkä väitä että kovinkaan moni tekee tätä omasta tahdosta mutta ne jotka tekevät vastoin tahtoaan todistavat asian mahdolliseksi.

  ”Lisäksi pitää opetella välttämään aktiivimalli, työstä tai koulutuksesta kieltäytymisestä seuraava karenssi ja muut pikkujutut, jotka tämä Mikko sivuuttaa iloisesti. ”
  Miksi pitäisi opetella? Mikkohan sanoo ettei kiinnosta. Jos karenssia tulee niin toimeentulotuki kasvaa samalla määrällä. Tätä hallitus ei ole ymmärtänyt.

 19. Rainer Rajakallio

  Saku, kuten tiedät mä ja koirani Mökö elämme 351e/kk, sen verran saan osittaista varhennettua vanhuuseläkettä koska olen yli 61 v. Miten tuo on mahdollista: no siten, että elän aika poikkeuksellisia oloissa. Minulla ei ole käytännössä lainkaan asumiskuluja (kiinteistövero 66 e/v, vakuutus 33 e/v ja 20 e sähkö kuukaudessa, puut hankin perikunnan metsästä, vedet saan keräämällä sateesta koska kai otti ja kuivahti). Lisäksi olen itse valinnut niukan ja yksinkertaisen elämäntavan.

  Tein 2014-2015 Ihmiskokeen (siitä voi lukea Suomen luonnon Vekkosivuilta-Säästöliekillä sään armoilla) jossa testasin missä kulkee ihmisarvoisen asumisen alaraja. Sen löysin. Jo ekassa SL-blogissani varoitin painokkaasti, että ehdottomasti kiellän mun tapaukseni yleistämisen KEHENKÄÄN MUUHUN. Ilmeisesti kieltoani noudatettiin, koska musta ei missään tehty esimerkkiä, siitä miten ihminen voi nyky-suomessakin pärjätä hyvin pienin tuloin (sossutukia en toki saanut). Ilmeisesti en jotenkin kevannut porvaripropagandan käytöön. Yhyy!

 20. Hupu

  Henkilö on myös suhteellisen onnekas toimeentulotuella elävä, koska on saanut täydet toimeentulotuet, ilmeisesti ajallaan ja kaikki lain mukaiset menot on hyväksytty.

  Henkilö ei huomio, että toimeentulotukea voidaan alentaa 0 – 40 %:ia, jolloin se pienin mahdollinen summa on 292 euroa kuukaudessa eikä 491 euroa. Toisilla ongelmia aiheuttaa sekin seikka, että se tuki maksetaan hiukan epämääräisesti, jopa kuukausien viiveellä. Lisäksi toimeentulotukea voidaan jättää maksamatta pelkästään jättämällä huomioimatta hakemuksessa mainittu meno ja liitteenä oleva lasku. Ja, edellisten lisäksi tapahtuu jopa koko toimeentulotukihakemuksen hylkäämisiä. Sillä, Kelahan jakaa nykyään myös lain ylittävää oikeudenmukaisuutta: https://www.suomenmaa.fi/uutiset/onko-elli-aaltonen-nykyajan-robin-hood–kelan-paajohtaja-kysyy-voisiko-hyvatuloisten-lapsilisista-ja-elakkeista-tayttaa-koyhien-pussia-6.3.218437.e2eeb1c035

  Kyllähän aina voidaan syyttää henkilöä itseään ja väittää, että jokainen saa mitä tilaa, mutta tosiasiassa toinen saa tukensa vastikkeetta ja toista saatetaan simputtaa rankimman mukaan.

  • Rintsu

   Tuo on asia josta lehdissä ei puhuta. Siis se, että toimeentulotuen minimi on tosiaankin 292,- ja senkin saa vasta sitten kun ei omistä enää yhtään mitään kalsareitaan lukuunottamatta.
   Ja sekin raha pitää osata anella oikein kuukaudesta toiseen ja täyttää papereita semmoinen määrä joista lakimies laskuttaisi viisinumeroisen summan.

   Tämä on vanha mutta ei vanhentunut:
   http://annakontula.fi/2015/05/30/voisiko-sosiaaliturvaa-olla-ilman-simputusta/

 21. Jyrki

  Kun noita onnellisia Mikkoja nyt löydetty ja lanseerattu koko kansan tietoisuuteen sossu Tatuten ja Juusojen rinnalla. Niin koska löytyy Matti tai Maija, joka kertoo olevansa onnellinen kun saa tehdä samalla työttömyyskorvauksella plus se 9e/pvä tulevaisuudessa 0e/pvä normaaleja töitä. Töitä joista jotkut nostaa vaikka sen 2500e/kk oikeaa PALKKAA plus muut työsuhde-edut päälle. Ja joutuvat sietämään näitä 9e/pvä orjia ”riesanaan”.

  Uskoisin, että eduskunnan oma propakandatoimisto (jota ei tietystikään ole olemassa) tätäkin mahdollisuutta varmasti pohtii. Ja miettii miten tuoda orjatyö uudessa loisteliaassa valossa koko kansan tietoisuuteen vain positiivisena asiana. Ehkei tähän mene enää kovin pitkään, koska aktiivimallit ja tulevat vastaavat suorastaan vaatii orjatyön markkinointia autuaaksi tekevänä asiana.

  Joka tekee työttömistä onnellisia sekä hyvin toimentulevia ja olemattomilla KELA-palkkarahoilla. Joilla ostavat maat ja mannut ja ”uuden” bemarinkin varmasti. Ja näin ollen orjatyö josta ei kerry eläke, lomat, ei ole työterveyshuoltoa, opiskelu mahdollisuutta työn ohella ei ole, ei oikeutta vähentää työkuluja verotuksessa jne. Niin siitä on tullut uusi ja uljas työttömiä yhteiskunnan ”jäseniksi” ”onnellisiksi” nostava teko. Jonka ainakin 5000e/kk palkkaa saavat heille kustantaa verovaroistaan, koska firmat ei työttömille sitä palkkaa maksa mutta työpanoksen varastavat mielellään. Ja kuten tiedämme tämäkin on lopulta työttömien vika kun tajutaan koko jutun typeryys siellä PALKKAA saavienkin typerimmässä sakissa.

 22. SERGEY

  Huvittavaa tässä on se että nämä hyvätuloiset haluaa Suomeen kommunismijärjestelmän eli valtio maksaa työstä korvausta. He ei vain ymmärrä siellä että silloin se koskee myös heitä itseään. Ja Huvittavinta tässä on se että valtaosa näistä puhumatta on itse juuri heitä jotka ovat nykyisen Suomen rakentaneet, eli suuret ikäluokat.

  • stunned

   Kylvä, siis niitä. Tästä käyt, toivosi heitä.

   Eliitille on aina yhdentekevää, mikä talousjärjestelmä on. Se ei kosketa heitä itseään. Neuvostoliitossa oli erittäin hyvinvoiva yläluokka.

   Suuri ero on kaikkein köyhimpien kohtelussa. DDR:ssä ei kadulla asunut ketään (mahdottomuus, Volkspolizei korjasi pois jos). Valtio antoi asunnon (ja työpaikan). Ehkäpä hallitus haluaa meille DDR:n — kansa työssä sosiaaliturvalla.

  • Raija

   Johan keksit suuria ikäluokkia tästäkin syyttää. Kaikkihan tietenkin on suurienikäluokkienvika mutta mikään ei ole heidän ansiotaan. Kuulun itsekkin niihin suuriin ikäluokkiin enkä ole ollenkaan kanssasi samaa mieltä, tämä Sipilän hallitus ja jo sitä edellisetkin hallitukset ovat ja olisivat kerta kaikkiaan häpeällisiä mille kansalle tahansa. Luulin aikanaan ettei edellistä hallitusta huonompaa voisi olla mutta Sipilä korjasi kyllä sen harhaluuksi melko pian.

 23. teemu tuomaala

  Minun mielestäni jutussa kerrottiin hyvin selvästi, että Mikon vuokran jälkeen käytettävissä olevat tulot ovat 491 euroa kuukaudessa. Lisäksi kerrottiin Mikon olleen työkokeilussa ja hakevan aktiivisesti myös sellaisia töitä, joihin kokee olevansa ylikoulutettu. Hän kertoi, ettei usko helposti työllistyvänsä. Mielestäni jutussa ei annettu kuvaa laiskottelevasta, vaan elämäänsä tyytyväisestä työttömästä. Köyhänkö pitäisi olla masentunut ja surkea. Otan henkilökohtaisena loukkauksena väitteen, että onnellisen työttömän pitäisi olla jotenkin alistunut. Vainko materialistisesti yltäkylläinen elämä voi olla elämisen arvoista?

  • stunned

   Tällä on englanninkielinen nimikin: ”deserving poor.” Vain nöyrä ansaitsee hyväntekeväisyyttä. Plutokratiassa köyhät ovat velkaa hallitsevalle luokalle. Heitä siedetään, jos ovat vietävissä ja käytettävissä.

   https://krugman.blogs.nytimes.com/2016/03/15/return-of-the-undeserving-poor/

  • M.M.X.X.

   ”Köyhänkö pitäisi olla masentunut ja surkea.”
   Kyllä, ainakin työttömän toimeetulotuella eli sosiaali etuuksilla elävän.

   ” Otan henkilökohtaisena loukkauksena väitteen, että onnellisen työttömän pitäisi olla jotenkin alistunut.”

   Onnellinen työtön on käytännössä mahdoton yhtälö mikäli elää perussosiaalitukien tukien varassa. Mikäli näin on päässyt käymään; silloin on jo moraalisesti rappeutunut. Maybe, beyond repair.

   Erään kansanedustajan mukaan: ”suomalainen loukkaantuu heti, jos ollaan valmiita kyseenalaistamaan suomalaisten työmoraali. ”
   Ketään ei kiinnosta ottaako työtön työmoraalin kyseenalaistamisen henkilökohtaisena loukkauksena vai ei.

   Etkö ole kuullut että : ansiotyö edelleen hahmotetaan yhteiskuntamme perustaksi ja tavaksi ansaita ympäröivän
   yhteiskunnan hyväksyntä. Aika vaikeaa olla onnellinen jos ei saavuta yhteiskunnan hyväksyntää. Jos on vähään tyytyväinen niin, silloin vähäkin on liikaa. Työttömyydessä tyytyväinen on vähintäänkin arveluttava.

   Jokunen kansanedustajakin pitää itsestään selvänä, että sosiaaliturvaa olisi laskettava sille tasolle, että työntekoon olisi jälleen kannustimia.
   Jonkun kansanedustajan mukaan ”pohjoismainen hyvinvointivaltio synnyttää vapaamatkustajan
   ongelman, mikä tarkoittaa yksinkertaisesti sitä, että sosiaaliturva ja julkispalvelut tekevät
   työttömänä olemisesta tai liian vähästä työnteosta liian houkuttelevaa.”

   Voi olla että jokunen ministerikin kannatta ajatusta.

   Suomessa hyvinvoinnin(onnellisuuden) takaamiseen vaaditaan
   ansiotyötä, jokaisen on osoitettava tekevänsä osuutensa työmarkkinoilla ja sosiaaliturvaan
   turvautumista ei katsota lähtökohtaisesti hyvällä, mikäli ihmisellä vain suinkin on
   mahdollisuus hankkia toimeentulonsa ansiotyön kautta.

   Et voi olla onnellinen koska :työttömyyden näkeminen työttömien omana syynä on yleistä sekä viranomaisten että kansalaisten parissa.
   Jos olet onnellinen työttömänä ja köyhänä olet vastuuton , moraaliton vapaamatkustaja ja sinulla on liiansuuret etuudet.

   ”laiskat työttömät” -diskurssi on Suomessa erityisen yleinen ja
   vaikutusvaltainen, mistä syystä se omalta osaltaan luo oikeutuksen työttömiin
   kohdistettavalle aktiivipolitiikalle.”

   https://jyx.jyu.fi/bitstream/handle/123456789/45124/URN:NBN:fi:jyu-201501201145.pdf?sequence=1

   • Hypomas

    Kiitos erittäin hyvästä kiteytyksestä!

 24. JiiHoo

  Tuo väittämä, että toimeentulotukea saavalla olisi aina käytössä vähintään tuo 491e/kk on täyttä huijausta. Tuo summa on se, joka toimeentulotukea saavalla ainoastaan teoriassa pitäisi olla käytössä.

  Toimeentulotuessa, kuten myös yleisessä asumistuessa, on määritelty paikkakuntakohtaiset hyväksyttävät enimmäisasumismenot. Jos asuntosi vuokra ylittää nuo rajat, niin ylittävää osaa ei ollenkaan huomioida menona toimeentulotuen laskennassa. Yleisessä asumistuessa nuo rajat ovat niin alhaiset, ettei se välttämättä kata edes puoliakaan alueen halvimmistakaan asunnoista. Toimeentulotuessa hyväksyttävät asumismenot ovat hiukan korkeammat kuin yleisessä asumistuessa, mutta silti korvausten maksimitaso on yleensä alueen halvimpien asuntojen tasolla.

  Eli jos henkilö asuu asunnossa, jonka vuokra on vaikkapa 500 euroa kuukaudessa, mutta toimeentulotuen hyväksyttävät asumismenot ovat alueelle vaikkapa 400 euroa, huomioidaan toimeentulotuen laskelmassa vuokramenoina ainoastaan tuo 400 euroa. Tuo loppu 100 euroa pitää maksaa tuosta 491e/kk teoreettisesta perusosasta, eli työttömälle jää todellisuudessa käytettäväksi menoihin vain 391e/kk. Tuosta summasta pitää sitten maksaa ruoka, puhelinlasku, nettilasku, vaatteet, kodintavarat, perus terveydenhuoltomenot,hygieniatarvikkeet, kulkemiset, korjaus/huoltokulut, yms. menot. Tavaroiden hankkimiseen ei avustuksia anneta. Ainoastaan muutamiin asumiskustannuksiin saattaa saada lisäavustusta, kuten sähkölasku, lämmityskulut, vesilasku, mutta näillekin lisäavustuksille on asetettu matala korvauskatto.

  Toimeentulotuen lyhyt laskukaava
  MENOT(vuokra kohtuullisilta osin + perusosa 491e/kk) – TULOT(Työmarkkinatuki + yleinen asumistuki + muut tuet ja tulot) = Maksettavan toimeentulotuen määrä.

  • Ulla Vehaluoto

   Toimeentulotuessa hyväksytään yleensä asumismenot sellaisina kuin ne ovat. Jos ei hyväksytä, sitä pitää vaatia. Ne rajat jotka asumismenoille on määritelty, eivät ole laillisia rajoituksia. Jokainen sitä paitsi näkee että rajat on vedetty niin alakanttiin, että on hyvin vaikeaa löytää vuokra-asuntoa joka mahdollistaa ihmisarvoisen elämän ja asumisen. Perheen pitäisi mennä asumaan pieneen koppiin, ahtaasti kuten 1800-luvulla.

   Me nykyajan torpparit vaan satutaan olemaan aika helvetin paljon koulutetumpaa ja tiedostavampaa väkeä kuin ne 1800-luvun köyhät.

   • Hypomas

    ”Toimeentulotuessa hyväksytään yleensä asumismenot sellaisina kuin ne ovat. Jos ei hyväksytä, sitä pitää vaatia. Ne rajat jotka asumismenoille on määritelty, eivät ole laillisia rajoituksia.”

    Miten ja mitä kautta? Itselläni tulee joka kuukausi 170 euron vajaus tuohon 491 euroon, koska vuokrani on Kelan mukaan liian korkea.

    • työtöntyötön

     Tässä Kelan vastauksia asiaan.
     https://kysykelasta.kela.fi/viewtopic.php?f=94&t=41206
     https://www.helsinginuutiset.fi/artikkeli/502339-espoolaisen-tomin-728-ekk-vuokra-on-liian-kallis-kelan-touhu-on-pelkkaa-kyykytysta

     ”Ole yhteydessä kuntasi asuntotoimistoon mistä voit saada todistuksen siitä, onko halvempia asuntoja mahdollista saada alueeltasi. Selvitä tilanteesi hakemuksessa.”
     ”Jos tuen hakija kykenee todistamaan, että on aktiivisesti hakenut halvempaa asuntoa, maksamme asumistukea myös rajan ylittävästä osuudesta, Kelan Eteläisen vakuutuspiirin johtaja Antti Jussila lupaa.”

     Eli hakemusta kunnan vuokra-asuntoihin. Toki jos halvempi löytyy ja se sinulle annettaisiin vuokralle niin silloin pitää joko muuttaa tai jatkaa liian suuren vuokran maksamista omasta pussista. Helsingissä tai pääkaupunkiseudulla tuskin saat kohtuuhintaista kunnan vuokra-asuntoa tai kunnan asuntoa ollenkaan jos sinulla on jo katto pään päällä. Muun Suomen tilannetta en niin tunne mutta luulisin ettet ole muuallakaan jonon kärkipäässä. Mitään et kuitenkaan rahallisesti menetä jos laitat hakemuksen kunnan vuokra-asuntoihin. Tämän pitäisi riittää Kelalle ja vuokrasi otetaan täysimittaisena huomioon. Jos eivät ota niin valitusta kehiin.

     • Hypomas

      Hakemuksia mulla on ollut jo pitkään Helsingin kaupungin vuokra-asuntoihin. Hiljattain vasta todistelin syyn miksi Kelan tulisi maksaa kaksiosta kahden hengen asumismenoja vastaavan rajan, eli 824 euron mukaisesti, vuokrani on 998 euroa. Avioeron jälkeen oli pakko hankkia ja lasten takia yksiötä isompi. Silloin olin vielä työelämässä, ja nyt moni asia on muuttunut ja on monimutkainen. Keskimmäinen lapseni asuu nuorisokodissa ja käy luonani kotilomilla, siksi saan vielä tt-tukea 824 euron asumismenosta laskettuna. Kohta poika täyttää 18 ja jos en saa halvempaa asuntoa tt-tukea aletaan laskemaan 675 euron mukaisesti. Sitten se kiva vasta alkaa, nyt on vielä munkkiuden kuivaharjoittelua, puolen vuoden päästä jo kunnon askeetikko.

      Koetan harkinnanvaraisesta tt-tuesta kerjätä tuon 174 euron kuukausittaisen vajauksen.

      • Hypomas

       Vaikeinta on masennus, joka on joskus ollut niin voimia syövä etten ole edes kyennyt tt-tukihakemusta tekemään. Heh, itse olen työssäni joskus tukenut moniongelmaisia asiakkaita erinäisten hakemuksien laadinnassa, nykyään itse olen entisten asiakkaideni tapaisessa tilanteessa. Ja silti työtön, karensseilla uhattu.

       • työtöntyötön

        Ehkä sinun pitäisi todistaa nyt ettet saa halvempaa asuntoa kahdelle kunnalta. En tiedä olisiko joku paikka tai henkilö joka auttaisi valituksen laatimisessa tai tietäisi mitä siihen kannattaa kirjoittaa. Kunnan sosiaalitoimisto kenties?

        Jos sinulla on asuntohakemus vireillään koko ajan niin en käsitä miten eivät korvaa tuota loppusummaa. Mutta enpä käsitä montaa muutakaan asiaa mutta se on jo toinen juttu. Mitään järkeä muuttoon taas ei ole jos poikasi täyttää kohta 18 ja silloin voisit hakea yksiöitä. Mitä taas luultavasti et tule saamaan. Kinkkinen tilanne ja luulenpa että kela suorastaan k*see sinua niinkuin montaa muutakin silmään noilla perusteluilla jos halvempaa asuntoa ei ole tarjottu ja et ole siitä kieltäytynyt. Veikkaan että perusteluistasi puuttuu jotain tai esim. oikea sanamuoto ja näin tuki evätään.

        Pääkaupunkiseudun vuokrat kyllä jotain aivan järkyttävää. Parasta tietenkin olisi jos saisit halvemman asunnon.

        • Hypomas

         Juuri äsken juttelin puhelimessa sosiaalityöntekijän kanssa. Kysyin onko mitenkään mahdollista saada tuohon vuokrakaton vajaukseen harkinnanvaraista tukea. Niin vastaus oli, ettei ole mahdollista, harkinnanvarainen tt-tuki ei ole sellaiseen tarkoitettu. Lisäksi heidän lausuntonsa ei kuulemma auta Kelan päätökseen, tai että olisi mahdollisuus saada tt-tukea niin, että koko vuokra huomioitaisiin. Saan kuitenkin viimeistään ensi viikolla henk.kohtaisen käyntiajan sosiaalityöntekijälle. Onhan sekin jotain.

       • Jarkko

        Hypomas kannattaa sitten olla tarkkana, että kaikissa masennus diagnooseissa on päivämäärät millä aikavälillä olet masentunut muuten sanovat, että lääkärinlausunnot eivät kelpaa. Suomessa viranomaiset varsinkin Kelassa tykkäävät vähän juoksuttaa masentunutta, joka hattukourassa yrittää kerjätä rahaa ruokaan ja lääkkeisiin saadakseen niitä viimeisiä tukia. Pahimmillaan laittavat jo maksetuista minimaalisista tukirahoista takaisinperinnän. Vaikka tuet eivät koskaan ole ylittäneet yhdessäkään kuussa vuosien ajan edes minimitoimeentulon suojaosuutta. Siis takaisinperinnät täysin varattomalle masentuneelle ihmiselle.

        Kela tykkää myös takaisinperiä tukia vielä niiden perintäkaaren vanhenemisajan jälkeenkin kertomatta, että saatava on vanhentunut vaikka tuollainen perintä ei täytä enää hyvää perintätapaa tai Suomen lakia.

  • Jarkko

   ”Yleisessä asumistuessa nuo rajat ovat niin alhaiset, ettei se välttämättä kata edes puoliakaan alueen halvimmistakaan asunnoista. ”

   Itse törmäsin näihin laskentasääntöihin aikoinaan jonka seurauksena minulle ei jäänyt asumiskulujen jälkeen kuukauden ruoka, lääke ja hygienia tarvikkeisiin alle 200€ kuussa. Yritin asiasta kirjoitella niin käytännössä se johti vain siihen, että sinne tulivat kaikenlaiset ”kirkasotsaiset” päänaukojat kehottamaan muuttamaan halvempaan asuntoon vaikka olin jo vuosia aikaisemmin muuttanut alueen halvimpaan vuokrayksiöön (kaupungin yksiö). Tunsin jopa alueen vuokratason hyvin tarkkaan, koska olin sen tilastoista tarkistanut.

   Siitä ainoa halvempi tapa asua olisi ollut muuttaa alivuokralaiseksi jonkun toisen ihmisen asuntoon, mutta silloin tuet olisi voitu evätä sillä perusteella, että samassa asunnossa asuu joku muu jolla on tuloja. Eikä asumistuen laskentasäännöillä. Tosin nykyään asumistuen laskentasääntöjä on jonkin verran muuteltu joten silloinen tilanteeni ei täysin vastaa nykypäivän käytäntöjä

 25. Rintsu

  Anteeksi, tämä on hieman asian vierestä mutta ei toivoakseni liikaa?

  Juuri tuli televisiosta mainos, että nyt näet maksamalla vain oman lempijoukkueesi ottelut.
  Suomalainen jalkapallo teki samanlaisen sopimuksen maksukanavan kanssa viime vuosituhannella ja katosi ruudusta kokonaan. Nykyään kentällä on enemmän pelaajia kuin katsomossa yleisöä.

  Minä muistan ajan jolloin lauantaina käytiin saunassa ja sitten katsottiin englannin liigan jalkapalloa.
  Niiltä kahdelta kanavalta jotka olivat olemassa.

  Aasinsillan kautta asiaan, eli miten tämä liittyy työttömyyteen?
  No siten, että kaikesta tehdään erikseen maksullista. Nauttia voi se jolla on varaa.
  Työttömän telkkarissa ei kohta näy muuta kuin julkkikseksi tahtova kokki grillaamassa makkaraa.

  Sama koskee kaikkea. Veroilla ei saa muuta kuin vittuilua. Jos tahdot jotain niin maksa.
  Pätee niin televisioon kuin terveyspalveluihin.

  Synnyin 51 vuotta sitten köyhään työläisperheeseen mutta suomeen joka rakensi hyvinvointivaltiota parhaansa mukaan.
  Nykyään on surullista katsella kun valtiota ollaan tekemässä halvaksi huoraksi jonka kanssa kaikki onnistuu jos vain on rahaa. Muuten ei onnistu mikään.

  • Luukas Pyykorpi

   ”Työttömän telkkarissa ei kohta näy muuta kuin julkkikseksi tahtova kokki grillaamassa makkaraa.”
   Päivän paras !
   Kanavia tulee ja menee, mutta ohjelmatarjonta on edelleen lähes samaa kuin aina: kesäisin Posliisiopistoja ( ei tosin kai tänä kesänä ) ja talvisin kokkisotia…
   Osta joku kanavapaketti köyhä !

   • AnItte

    Kyllä, päivän paras xD

    Tutkijat muuten sanoo, että sankarikokit nousee suosioon ennen suuria romahduksia, mm. Rooman valtakunnassaki kävi niin. Rintsu tais iskeä tietämättään naulan kantaan tässäkin xDD

  • jiipee

   ”Sama koskee kaikkea. Veroilla ei saa muuta kuin vittuilua. Jos tahdot jotain niin maksa.
   Pätee niin televisioon kuin terveyspalveluihin.”

   Miten tuli mielikuva D. Trumpista vittuilemassa Suomen köyhille. Hah. Kai se Jotenkin liittyy just tähän tulevaisuudenvisioon siitä kun kaikki mennyt maksulliseksi, ja enää yksi rikas idiootti näkyy vittuilemassa somessa niille köyhille toiselle puolelle jokkee oleville. Painajainen josta tulee totta? Maalasin taulun kolmikymppisenä jonka nimi : ”Henkilökohtainen Auschwitz”, nytkö siitä tulee totta?

  • Hypomas

   Telkkarissa eri kanavilla näkyy tiettyyn aikaa kokkiohjelmia sitten kohta dieettiohjelmia, hedonista kulinarismia ja palan painikkeeksi syyllistävää painon pudotusohjelmia, on seikkailua ja deittisaaria, joskus hamstraajien hämmästelyä. On meinaa joskus depression pahimmassa vaiheessa joutunut tuijottamaan, ajatelkaa sitä kidutusta: koko valveillaoloaika tosi-tv:tä, ihme että selvisin hengissä!

   Onneksi on edes Netflix. sitten vielä Ylen Areena. Netflix oli pakko hankkia, vaikka varaa ei periaatteessa olisi.

 26. Luukas Pyykorpi

  ”Kyllä se on mahdollista, sillä Kela on sössinyt toimeentulotuen myöntämisen lukemattomilla eri tavoilla. Minulle kerrotaan jatkuvasti sellaisia tapauksia, että olen alkanut epäillä Kelan olevan olemassa vain estääkseen ihmisiä saamasta heille lain mukaan kuuluvia tukia.”
  Monissa sivistysvaltioissa moinen sössijä ( KELA-Elli/15000e/kk) olisi itse osannat irtisanoutua, mutta ei Suomessa.
  Kammottava tapaus ! ( pää vinoon kääntäminen ei kuvissa auta )

 27. Joonas Virta

  Itse kiikkunut löysässä hirressä burnoutista lähtien. Se on kaikki mitä jäi käteen 5 vuoden pätkätöistä ja siinä välissä kuntouttavassa työtoiminnassa käyden. Lomia ei ollut, jatkuva pelko koska katkeaa toimeentulo ja joutuu kadulle.

  KYllähän sitä pakostakin itsemurhaa tai laajennettua sellaista alkaa miettimään. Kirottua on se ettei tässä maassa saa lain mukaan edes kuolla, eutanasiaa ei saa kuin rikkaat ulkomailta.

  • Ulla Vehaluoto

   Murha pois mielestä. Kuolema ei koskaan ole ratkaisu elämän ongelmiin.

   • Rintsu

    Jjep.
    Haudassa ehtii jokainen maata taatusti tarpeeksi kauan.
    Sinne ei ole mitään syytä kiirehtiä.

   • Jonis Lusis

    Toivottavasti ei vastauskaan. Sipilän separaattori jauhaa hyvinvointia.

 28. eiköstä

  Siis toimeentulotuki plus asumistuki plus sosiaaliapu päälle, eikös? Eikös se kaikkinensa saatava tuki ole lain mukaan sen siinä vähän alle 1000e, johon ihminen suomessa on oikeutettu? Plus päälle lääkekorvaukset. Sikäli harhaanjohtavaa sanoa, että joku joutuisi elämään vajaan 500e kuukausituloilla.

  • sakutimonen

   No ei. Opettele nyt edes toimeentulotuen alkeet ennen kuin seuraavan kerran tulet tänne. Toimeentulotuki on juuri sitä sosiaaliapua, ja se on yksin asuvalle 491 euroa. Asumistuki tulee lisäksi, mutta se ei kata koko vuokraa.

   • työtöntyötön

    Toimeentulotuki on asumiskustannusten jälkeen 491 euroa. Eli jos olet vain toimeentulotuen asiakas niin kaava menee suurinpiirtein näin: vuokra 400 ja asumistuki 300e. Kelan hyväksymä vuokramaksimi kunnassasi vaikkapa 450e (eli oma vuokrasi on hyväksytyissä rajoissa) jolloin toimeentulotuki korvaa tuon vuokran ja asumistuen erotuksen 100e. Eli esimerkissä henkilölle myönnetään toimeentulotukea 591e plus mahdolliset muut hyväksyttävät laskut ja menot.

    Nimenomaan joutuu elämään sillä vajaalla 500e. Tuo asumistuki+toimeentulotuki riippuu vuokrastasi. Se voi olla vaikkapa 200e/kk tai mahdollisesti Helsingissä jopa 650e tai ylikin. Siinäpä kysymys miksi asumista tuetaan näin voimakkaasti ja halvempaan muuttaminenkaan ei lisää käteen jääviä tuloja.

    Eikä ole lain mukaan vähintään ”siinä vähän alle 1000e”. Puolison kanssa asuvalle se on esim. pelkkä työmarkkinatuki. Te-toimiston mokatessa tai karenssin saatuasi ilman omaa syytäsi tai omasta syystäsi 0e/kk.

    • Rintsu

     Paitsi että toimeentulotuki on vihoviimeinen sosiaaliturvan väliaikaiseksi tarkoitettu muoto jolla ei saa olla! Pitää keksiä ensisijaisempi etuus tai muu tapa elättää itsensä.
     Jos ei keksi niin sitä leikataan. Paljon.

     Ja se on aina ihan oma vika koska mitäs olet köyhä?
     Olisit varakas niin näitäkään saatanan hakemuksia ei tarvitsisi käsitellä.

     Vaikka olen elämässäni tienannut toistakymmentä tonnia kuussa niin en ole koskaan tuntenut oloani rikkaaksi. Ainakaan niin rikkaaksi, että kannattaisi äänestää jotain kykypuolueista. Jokainen lantti on tienattu valvotuillä öillä, lukemattomilla kilometreillä ja paidoilla joissa on enemmän vettä kuin kangasta.
     Sen lisäksi minulla on japanilainen suhtautuminen rahaan. Siis että tilipussi tuodaan lyhentämättömänä vaimolle joka hoitaa perheen menot. Palkka auttaa kummasti asuntolainaan, kahteen autoon ja siihen, että kuusi suuta pitää ruokkia. Joka päivä.

     Jokainen lantti löysi paikkaamista kaipaavan reiän.

     Vaikka rahaa tuli huonoinakin päivinä hyvin niin se söi miestä ja avioliittoa.
     Etenkin avioliittoa ja se on asia jota kadun. Penneistä viis, ne on halpoja.
     Jaksaminen kun romahti niin yhteiskunnan turvaverkko paljasti todellisen karvansa jossa ei ole karvoja.
     Sirkustaiteilijan turvaverkon pitää kestää jos sattuu vahinko. Muussa tapauksessa se ei ole turvaverkko.
     Mutta ai niin, jos putosi trapetsilta niin se on ihan oma vika.
     Mihinkäs hyvät turvaverkkoa tarvitsisivat?

     • työtöntyötön

      ”Paitsi että toimeentulotuki on vihoviimeinen sosiaaliturvan väliaikaiseksi tarkoitettu muoto jolla ei saa olla! Pitää keksiä ensisijaisempi etuus tai muu tapa elättää itsensä.
      Jos ei keksi niin sitä leikataan. Paljon.”

      Jätin tarkoituksella edellisestä viestistä pois työmarkkinatuen, peruspäivärahan tai pienen ansiosidonnaisen osuuden pois ihan vain selkeyden vuoksi.

      Ei Mikon toimeentulotukea leikata sentin senttiä ja Mikko on saanut toimeentulotukea noilla tuloilla jo luultavasti vuosikausia, ehkäpä jopa kymmenisen vuotta yhteensä tai olisi ainakin ollut oikeutettu siihen. En ole koskaan kuullut tapauksesta jossa työttömyysetuuden päälle saatua toimeentulotukea olisi leikattu.

      Mikot ovat aina oikeutettuja toimeentulotukeen koska työmarkkinatuki on niin alhainen ettei sillä makseta vuokran ja asumistuen erotusta (plus muista laskuista) ilman että jäät miinukselle toimeentulotukeen verrattuna. Osallistuessaan te-toimiston aktiviteetteihin Mikko on voinut saada korotusosaa (nykyisin vajaat 5e/päivä) ja tämä on voinut hetkellisesti nostaa hänet toimeentulotuen normien yläpuolelle juuri ja juuri. Kulukorvaustahan ei oteta toimeentulotuessa huomioon.

      Eli toimeentulotuki ei nykyisellään ole mikään väliaikainen tukimuoto vaan se on muodotunut yhä useammalle pitkäkestoiseksi tueksi.

   • eiköstä

    Ok, minulle sanoivat sossussa taannoin, että tule tänne mikäli tulee noita karensseja ja tiukkoja paikkoja. Ei koskaan tarvinnut mennä, mutta näin sanoivat. Mitä lie sitten tarkoittivatkaan.

  • Jonis Lusis

   Pitää muistaa sanktiot jotka voivat tiputtaa toimeentulotuen perusosaa 20/40%. Esimerkiksi kieltäytyminen
   TE-toimenpiteistä aikaan saa automaattisen alennuksen em. verran. Kela on tunteeton alennusprosessissa.

   • Ulla Vehaluoto

    Se ei voi lain mukaan olla automaattinen. Toimeentulotukilain mukaan ”alentaminen voidaan tehdä vain edellyttäen, että alentaminen ei vaaranna ihmisarvoisen elämän edellyttämän turvan mukaista välttämätöntä toimeentuloa eikä alentamista voida pitää muutenkaan kohtuuttomana. Alentaminen voi olla kestoltaan enintään kaksi kuukautta kerrallaan kieltäytymisestä tai laiminlyönnistä lukien.”

    Tunteettomuus kyllä tuli Kelaan Elli Aaltosen myötä. Heti alkoi köyhien köyhdyttäminen, rikkaimpien suosiminen, politiikan tekeminen, laittomuus.

    Korkea virkamies ei noudata lakia.

    Eikä tämä asia kiinnosta ketään koko valtakunnassa. Kun ei ne muutkaan.

    • Jonis Lusis

     Ukaasit Ellin boxiin tulevat korkealta poliittiselta tasolta. Sekin on hyvä muistaa, että
     Kelassa istuu erilaisisissa hallintoneuvostoissa meidän kansanedustajiamme.
     Heillä on sananvalta vallassa olevaan toimintaan ja sen ohjaukseen.

     Kovin paljon Kela ei mainosta omaa toimintaansa ulospäin. Vapaamuurarit taitaa olla ainut
     salamyhkäisempi kokoonpano. Niin , ja Suomen Pankki.

     Kela tuoksuu Kepulle.

   • AnItte

    Näistä toimeentulotuen leikkauksista olen lukenut oikeuden päätöksen, jossa mies voitti ja leikkaus peruuntui. Oikeuden perusteli päätöksensä muistaakseni toimeentulotukilailla jotenkin niin että leikkaus vaarantaa toimeentulemisen ja ihmisarvoisen elämän ja on kohtuuton. Mies oli pitkäaikaistyötön ja saanut toimeentulotukea pidempään eli oli elänyt niukkuudessa pidempään. Perustuslakikin turvaa ihmistä ja velvoittaa viranhaltijoita.

    • M.M.X.X.

     Joskus, mut toisinaan taas ei.

    • Rintsu

     Minä taas muistan KHO:n päätöksen jonka mukaan toimeentulotuki voidaan maksaa 40% leikattuna vaikka elämän loppuun asti kunhan päätöstä ei tehdä kerralla kahta kuukautta pidemmäksi ajaksi. Mutta sitten alkaa aina uusi kaksi kuukautta.

     Kun toimeentulotuki siirrettiin Ellin boxiin niin sosiaalityö heitettiin roskakoriin. Päätöksen tekee kasvoton virkailija jossain päin maailmaa ja päätöksen kohteena on sosiaaliturvatunnus eikä ihminen.

     • työtöntyötön

      Kyseessä taisi olla päätös jossa hakija kieltäytyi ilmoittautumasta työnhakijaksi te-toimistoon. Lie ollut periaatepäätös hänen kannaltaan. Olisi vain ilmoittautunut ja sitten kieltäytynyt toimenpiteistä niin näistä olisi aina annettu uusi alennus 2kk kerrallaan. Miten pitkään te-toimisto olisi sitten jaksanut käyttää aikaa ja vaivaa kyseiseen työnhakijaan vain karensseja antaakseen on arvoitus. Valitusta kehiin joka kerta kun alennus tehdään. Perustulo korjaisi tätäkin asiaa.

 29. Pitkäaikaistyötön

  Silloin kun työllinen on kateellinen työttömälle, epäilenpä, että se usein kertoo siitä, että työelämä(kin) on monelle puhdasta skeidaa (jopa hyväpalkkainen työ), vaikka työnteon pitäisi olla ilo tai vähintäänkin neutraalia. Monelle se ei kuitenkaan ole. Itse pidin työstäni ja olin siinä hyvä, mutta työelämästä en pitänyt. Minut löi kanveesiin narsistipomo jopa kahdessa eri työpaikassa peräkkäin. Toisesta en enää selvinnyt. Molemmilla kerroilla kävi niin, että kun firman sisällä tehtiin organisaatiomuutos, nämä narsistit hamusivat minut ”uusjaossa” alaisekseen. Siitä alkoi kohtuuttomuus, aikaansaannosteni ja ideoideni omiminen, kykenemättömyys keskustella työstä työnä (asiallinen arvostelu ja pohdinta tulkittiin henkilökohtaisena loukkauksena, josta seurasi aina kosto). Ensimmäisellä kerralla en vielä ymmärtänyt, mistä hemmetistä oli kyse, toisen kerran jälkeen osasin jo lukea liki yliopistotutkinnon verran psykologiaa.

  Nykyään jokainen iltapäivälehden lukija tietää jo narsismista (tai muista persoonallisuushäiriöistä), mutta nämä persoonallisuushäiriöiset jylläävät vahvemmin työelämässä kuin koskaan ja tuhoavat luovia kykyjä. Tämä on melkoista resurssien tuhlaamista. Valitettavasti persoonallisuushäiriöisten monet häiriöt nähdään työelämässä toivottuina ominaisuuksina. Häiriöinen onkin dynaaminen, innovatiivinen (muilta kähvelletyt ideat, mukana voi toki olla omiakin), ahkera (kohtuuttomuus), luontainen johtaja ja vaikka mitä. Epäempaattisuuskin on käännetty vahvuudeksi.

  Jos työelämässä haluaisin jotakin muuttaa, niin toivoisin näiden persoonallisuushäiriöisten tunnistamista ja tunnistamisen jälkeen tällaisille ihmisille ei saisi koskaan antaa yhtäkään alaista.

  ”Mikosta” vielä… en pidä Mikkoa fiktiona, vaan uskon hänen olemassaoloonsa. Uskon ihan jo oman monivuotisen työttömyyteni pohjalta. Hän on neuvokas rahankäsittelyssä, kuten itsekin olen. Tiedän kokemuksesta senkin, että eri alueilla on eroa työttömien kohtelussa. Sain todella hellää ja hyvää kohtelua edellisen kotikuntani TE-viranomaisilta, nyt uudessa kotikunnassani meno on ollut vähän toisenlaista. Samalla kuitenkin toistan, että työttömänä eläminen on hyvin kapeaa ja työttömänä tulee lopulta yhteiskunnasta syrjäytetyksi, kuten jo tuolla ylempänä kuvailin. Se eristäminen tuntuu vain vahvistuvan. Kuten Rintsu totesi, niin esimerkiksi netti-TV:n ilmainen tarjonta vähenee koko ajan. Kun työttömällä ei ole varaa vieraiden kestitsemiseen ja kylässä käyntiin, niin kyllä se on surkeaa, kun pian ei ole edes netti-TV:tä, jota katsella. (Arvostelijoille totean, että edes työtön ei jaksa kehittää itseään 24/7, vaan haluaa joskus pistää aivot narikkaan ja katsoa ihan vain netti-TV:tä… oikeaa TV:tä minulla ei ole).

  Vielä nimimerkille ”Eiköstä”… saan kuukaudessa 494,25 euroa. Yhden kerran vuodessa saan tämän summan tulpana eli 988,50 euroa (koska maksuväli on 28 päivää). Joulukuussa saan veronpalautuksina pari sataa euroa (koska vero 20 %). Maksan tästä summasta ihan KAIKEN eli myös asumiseni. Onko tässä vielä jotakin muuta epäselvää, jossa voin sinua auttaa?

  • Jonis Lusis

   Suomessa ei löydy niin vähäväkistä ihmistä, etteikö häntäkin joku kadehtisi.

 30. Tuulia

  Mielipiteenmuokkaus on tuottanut tulosta suomalaisten kohdalla muutamassa muussakin asiassa. Parhaillaan on käynnissä työttömien mollauksen lisäksi myös ammattiyhdistysliikkeen kohdalla samanlainen, ei niinkään hienovarainen mielipiteen muokkauskampanja. Hyvin tuntuu tuottaneen tulosta ainakin lehti- ja verkkokirjoitusten kommenttien petusteella. Näin meitä ohjaillaan. Fiksutkin menevät lankaan, kun aihetta riittävästi tuodaan esille medioissa päivästä toiseen. Toisto on kova juttu.

 31. Väinö Kalamies

  Jos joutuisi pitkään kuuntelemaan ministerin puheita ( Eihän me herranen aika ketään haluta kiusata.) siitä kuinka tässä on kysymys luottamusloikasta ja sivulauseessa seuraa, että totta kai tietyssä tilanteessa leikkuri puree. Niin mielenterveyden häiriöistä kärsiviä työttömiä ei tulisi puuttumaan. Onneksi niistä voi tervehtyä. Kunhan noita toopeja ei vain kukaan äänestäisi enää. Ne ovat satuja jo kertoneet ihan tarpeeks. Selittelevä ja mairitteleva sävy ja samalla pääajatus on, että keppi on selän takana ja leikkuri heilahtaa. Ihan kaksijakoista, ambivalenttista. Ja pääministeri nauttii julkisuudessa työllisyystavoitteen saavuttamisesta. Mutta onneksi kaikki eivät usko ihan Iltalehden toimittajia, kun epäkohdat, epärehellisyys ja tilastokikkailu on muualla tuotu päivän valoon. Ja vielä kaiken lisäksi Talvivaara pilasi hyviä kalaisia järviä!!! Mutta iso kiitos Sakulle ja syvä kumarrus. H.Turusen mukaan, onneksi Pohjois – Karjalan oikeat miehet ovat suoria, kuin Pielisen rannalla kasvavat hongat…

  • jiipee

   ”Selittelevä ja mairitteleva sävy ja samalla pääajatus on, että keppi on selän takana ja leikkuri heilahtaa.”

   Ja heilutellaan vääränväristä porkkanaa nenän edessä. Aasinsiltana tekisi mieli sanoa että vääränvärisiä raadellaan. No. Sanotaan sitten. Vääränvärisiä raadellaan. No raadellaan raadellaan! https://www.youtube.com/watch?v=e-ftM7H_cKw

   Sen voin sanoa kaikille palstalla kirjoittaneille kandidaateille jotka hautovat jotain ikävää itseään kohtaan, että meikäläistä auttaa aina kunnon huumori. Raadellaan vääränvärisiä ja tehdään silppua nykyhallituksesta viimeistään ensi vaaleissa!

 32. Kaija Laine

  Kun tuon esimerkillisen Mikon, Mikko Mallikkaan suorastaan, elämästä lukee, niin yksi asia ihmetyttää suuresti:
  Mies, jolla on noin esimerkillinen asenne, ryhdikäs ja pystyvä tekemään kaikki elämän vaatimat muutokset, kyky kieltäytyä kaikesta turhasta ja nauttimaan vähästä. Mies jolla jää jopa toimeentulotuesta viidesosa käyttämättä! Miten hänellä ei jäänyt mitään sukanvarteen työelämän vuosistaan???

  • työtöntyötön

   Ehkä jäi ja ne on nimenomaan sukanvarressa. Luultavampaa on ettei Mikkokaan ymmärtänyt että viikate voi heilahtaa omalla kohdalla ja silloin on tunnetusti myöhäistä alkaa säästämään.

 33. nihlismi on luxsusta iltasanomien ja hallituksen miellestä

  jos tuo ukko olisi reali elämän ihminen hän ei tekisi mitään tai pystyisi tekemään mitään
  köyhyytensä takia

  vaan eläisi nihlististä täysin sisälötöntä elämää

  ainoa asia mitä hän tekisi on käynti lähi kaupassa ja paluu kotiin
  kysymys koska hän on viimeksi käynyt matkoilla parturissa tankaamassa auton
  hammaslääkärissä vaatekaupoilla ostanut uuden tietokoneen kun vanha lauksesi ymmmm

  mitä hän harrastaa
  tuskin mitään jos hän olisui reali ihminen
  mutta kun hän on joku mielikuvituksen tuotos
  Ilta-Sanomien hallituksen propagandaan valjastettu satu hahmo

 34. mark

  Valtamediassa on journalismi korvattu humbuugilla. Almamedia näkyy tutkineen ketä ahistaa. Köyhiä kuulemma ahistaa eniten, rikkaita vähiten. Tuon nyt olisi jokainen voinut kertoa tutkimattakin.
  https://www.iltalehti.fi/kotimaa/201808042201097128_u0.shtml

 35. Leena Huovila

  Mikko Mallikkaan hahmo kolauttaa pahasti Yhteisvastuukeräyksen brändiä – tai sitten ei, kun niin monet nielevät purematta puppugeneraattorin liian täydellisen tilaustuotteen.

  Jutun kuvitus kuvateksteineen on kaikkine yksityiskohtineen vähintään mielenkiintoinen. Ilmeisesti Mikko pitää DIY-kotoilublogiakin, kun on sattumoisin tullut kuvanneeksi eurolla ostetun valurautapaistinpannun kunnon ennen ja jälkeen ilmaiseksi saadulla possunrasvalla käsittelyä?

  Tuo ”valkosipulikermajuustoperunat” (siis ei valkosipuliperunat, kermaperunat eikä juustoperunat vaan pannaan roisisti kaikki, kun kerran varaa on) teki sitten kuvatekstin mukaan vaikutuksen daamiinkin, siihen anteliaaseen yksinhuoltajaan.

  Iltasanomien ja Yhteisvastuukeräyksen yritys tehdä Mikosta uskottava ei vakuuta vaan vie asian vielä hullummaksi. Yhteisvastuukeräys ansaitsisi kovasti palautetta tästä höynähdyksestä – ja mediaa tietenkin todella pitää kritisoida siitä, miten se käsittelee köyhyyttä.

  • Rintsu

   Minä en maksanut paistinpannustani mitään! Se oli ihan ilmainen korttelini kierrätyshuoneistossa.
   Litteästä 37″ televisiostani en maksanut mitään vaan pelastin sen joutumasta kaatopaikalle.
   Mikroaaltouunistani en maksanut mitään vaan sain sen ilmaiseksi työkaverilta joka osti uuden kun vanhasta paloi lamppu.
   Päällyspusakkani bongasin kirpputorilta kolmen euron hintaan ja käytin siihen silloin viimeiset kolme euroani kun kerrankin kirppikseltä löytyy miesvaate omaa kokoa, täysin vailla käytön jälkiä ja laatu jotain ihan muuta kuin henkkamaukkaa. Koska google tietää kaiken niin uteliaisuuttani googletin minulle oudon vaatevalmistajan ja vihelsin pitkään kun paljastui, että kyseinen rotsi maksaa yhdysvalloissa 2500,-

   Edullisia ja hyviä kauppoja voi tehdä. Itse olen tehnyt lukuisia. Mutta ne ovat silti lottovoiton kaltaista sattumaa. Tilaisuuksiin on tartuttava milloin ne tulevat eteen jos on varaa mutta ei niiden varaan voi mitään suunnitella.
   Jos pesukone laukeaa tänään niin uusi on saatava ennen kuin puhtaat vaatteet loppuvat. Siinä ei auta tositarinat Rintsusta joka sai pesukoneen ihan ilmaiseksi kun naapurissa tehtiin kylppäriremonttia, joten eihän pesukoneet maksa mitään. Ilmaiseksihan niitä saa ihan tosta vaan?
   Tai jos tarvitset talvitakin niin tarvitset sen ennen pakkasia. Et oikein voi odottaa kahta vuotta ja tuumia, että jonain päivänä kirppikseltä löytyy kympillä kiva?

   Se on se köyhyyden kirous. Varat ja tarve harvoin kohtaavat.
   Ja aina voi käydä kuin miehelle joka sai 70 euron maksusitoumuksen uusiin jalkineisiin. Ne jotka sai itse jalkaansa maksoivat muutaman euron enemmän ja hän olisi maksanut erotuksen omasta pussistaan mutta se ei käynyt koska kauppa tulkitsi asian siten, että kengät saavat maksaa korkeintaan 70 euroa. Mitäs köyhä tekisi kalliimmilla jalkineilla?
   Kauppa pyysi myöhemmin tapahtunutta anteeksi mutta tapaus on yhä loistava esimerkki siitä kuinka helppoa köyhää on nöytyyttää.
   https://www.aamulehti.fi/kotimaa/kassa-noyryytti-pyoratuolissa-istuvaa-miesta-prismassa-olemme-sydamestamme-pahoillamme-24277883/

   • M.M.X.X.

    Kiitos hyvästä linkistä , Rintsu.
    En usko että kaupan kassa halusi pelkästään nöyryyttää asiakastaan, hänellä oli ohjeistus ja toimeentulotuen/maksusitoumusten saajien yllä on jo niin raskas stigma epäilyttävyydestä/ huijaamisesta että se estää jo kassan järjen käytön.

    Lisäksi kassalle sattui henkilö joka halusi noudattaa ohjeistusta varman päälle jottei vaan vaarantaisi millään muotoa omaa asemaansa. Näitä on yrityksissä ,virastoissa ym julkisissa palveluissa. Oma asema edellä mennään ja jos varaa jää sitten mietitään toiminnantarkoitusta ja viimeiseksi asiakasta.

 36. Martikaisen Jaska

  Kerran työttömän elämä on helppoa ja kadehdittavaa, kateellisen työssäkäyvän, joka tienaa 5000€/kk kannattaa irtisanoutua ja alkaa nautiskelemaan työttömän makeasta elämästä. Hänelle voi tulla yllätyksenä, että 491€/kk eläminen vaatii vyönkiristystä, byrokratian tuntemusta ja todella tarkkaa suunnitelua, jotta pystyy selviytymään kaikista elinkustannuksista.

  Harva ihminen, jolla on asiat muutenkin heikosti löytää henkisiä voimavaroja valittaa Kelan päätöksestä, tai sitten vaan yksinkertaisesti ei tunne perusteita joihin vedota, tai uskoo valittamisen olevan ajan hukkaa. Luulisi, että Kelaan palkataan ihmisiä, jotka auttavat taludellisessa ahdingossa olevia ihmisiä, mutta näin ei todellisuudessa ole, vaan Kelan tehtävä on evätä tukia, jotta rahaa säästyy.

  Lööpin Mikkoa tuskin on olemassa, mutta joku asenteiden muokkaus juttu pitää tasaisin väliajoin pistää lööpeihin, että orjatyöstä tulee vielä tällä hetkellä työllisten mielissä hyväksyttävää, sehän on porvarien tavoite, joka mainitaan sosiaali-terveysministerion tulevaisuuskatsauksessa.

  Sääntelyn purkaminen on johtanut siihen, että median omistaminen on keskittynyt ja vaikuttanut uutistarjontaan yksipuolistumiseen ja suurempaan viihteellistymiseen. Uutiset kerrotaan omistavan tahon näkökulmasta jättäen täysin huomiottaa aiheen krittinen ja objektiivinen tarkastelu.

  • jiipee

   Kuuntelen jälleen Ylen keskipäivän uutisia ja ykkösuutisena ensimmäiseksi sanotaan työllisyyden kasvavan. Taas sama laulu, tätä Yle toistaa jatkuvasti.

   Ongelma on siinä, että Ylen tomittajat on työssä Ylellä. Työssä. Miksi työllistä toimittajaa kiinnostaisi jotkut työttömät? Työlliset toimittajat samalla lailla suurimmassa osassa Suomen medioista laulaa työllisten lauluja, ei työttömien, eikä muidenkaan vähemmistöjen. Ketä nyt ne työttömät kiinnostaisi, on sitä mediaseksikkäämpiäkin aiheita tehdä juttuja kuin jostain työttömistä. Mediaseksikkäitä työttömistä saadaan juuri näillä ”mikoilla” ja kun annetaan kuva laiskottelevista ilmaiseksi tuilla elävistä työttömistä, tehdään työttömistä huijareita.

   Eli tässä on se ongelma. Ja pahin ongelma on Ylellä, koska me veronmaksajat, me kaikki työttömät myös, kustannamme Ylen toiminnan.

   Yle ei ole enää, vai onko koskaan ollutkaan, KOKO KANSAN äänitorvi.

   Ja sama juttu eduskunnassa. Eduskunta, ja varsinkin hallitus, ei aja tällä hetkellä työttömien eikä minkään muunkaan vähemmistön asiaa Suomessa enää. Ja tämä näkyy näinä mielivaltaisina leikkauksina nyt koko hallituskauden toimissa.

   Summa summarum, tai ratkaisu. Tarvittaisiin siis Ylen sisälle erillinen kanva, tai palvelu, tms. joka tekisi säännöllisesti töitä ja juttuja kaikkien vähemmistöjen puolesta myös. Tämä ei toteudu tällä hetkellä Ylen sisällä.

   • Jonis Lusis

    ”Yle ei ole enää, vai onko koskaan ollutkaan, KOKO KANSAN äänitorvi.”

    -Yle on ääniä torville-

    • jiipee

     Heh heh, niinpähän se.

 37. mark

  On helvetin typerää panna pienimmät sosialituet ja verotus vastakkain, mutta media nyt on mikä on. Voimakkaassa ohjauksessa ovat, mutta kenen? Jos vaikka katsoo päätoimittajia hallituksia ja heidän sidonnaisuuksiaan, niin eipä ihme kenen lauluja laulavat. Journalismista ei kannata enää puhella.

  • M.M.X.X.

   ”On helvetin typerää panna pienimmät sosialituet ja verotus vastakkain, mutta media nyt on mikä on.Voimakkaassa ohjauksessa ovat, mutta kenen?
   -Follow the money.
   Journalismi alkaa olla informaatiosotaa.

   • mark

    Olet varmaan huomannut, että ”Luottoluokittajat” jotka ovat pankkien käsiohjauksessa ovat alkaneet sekaantumaaan jo Suomen tuleviin Eduskuntavaaleihin neuvojaan antaen. Varhaisessa vaiheessa varmuuden vuoksi ja media auttaa parhaansa tehden. Ans kattoo ärähtääkö tästä vielä ”länsimainen arvoyhteisö”? Sekaantumista vieraan valtion vaaleihin kun ei siellä katsota hyvällä.

    • M.M.X.X.

     Onhan sitä ennenkin ihan hallituksesta käsin tehty kaikenlaista :Yksi maailman suurimmista kaupallisista konsulteista on värvätty avustamaan pääministerin esikuntaa seuraavan hallitusohjelman laatimisessa (2010 )
     Amerikkalainen McKinsey & Company on laatinut suunnitelmia muun muassa Suomen terveydenhuoltojärjestelmän ja kilpailupolitiikan uudistamisesta. Sopimuksen konsultin kanssa on tehnyt valtioneuvoston kanslia.

     Kyseessä on tiettävästi ensimmäinen julki tullut kerta, kun kaupallisin periaattein toimiva konsulttiyritys saa Suomessa jalansijaa todellisiin politiikan valintoihin. ( huomioi viimeisen lauseen formulointi)

     https://yle.fi/uutiset/3-5561630

     • mark

      Amerikan raittia mennään niin että nuppi tutisee.

 38. mark

  Eduskunnan puhemies Risikko loihelaakaisi Pohjalaisessa ”Jos jokainen voisi valita mitä lakia ei halua noudattaa, ja saisi siitä palkaksi kansalaisrohkeuden glorian, oltaisiin hyvin äkkiä mahdottoman äärellä.”

  Samat sanat Risikolle. Monet ovat tosin jo mahdottoman äärellä kun yrittävät noudattaa lakeja. Jos lainsäätäjä ei noudata lakia lakeja säätäessään, on se montakertaluokkaa vakavampaa ”tottelemattomuutta” kuin jonkun pölvästin seisominen lentokoneessa.

 39. Katja K

  Kunniamaininnan saanut Mikon kirjoitus on fiktiiviselta ja samalla elämällle vieraalta vaikuttavan lattean sisältönsä lisäksi luokattoman huonosti kirjoitettu, jota yksikään itsään kunnioittava kirjoituskilpailu ei mainitsisi ellei kyse olisi tietoisesta propagandasta. Jota Suomessa on lyhytnäköisesti ryhdytty harjoittamaan avuttomien (siis heittopusseiksi muutettujen) työttömien kohdalla.
  Tämäkin ”tarina” todella loukkaavaa toimintaa.

  • Rintsu

   Bingo!

   Kiitos.

 40. Aslak

  Kaikessa ulosannetuiden angstissa kirjoitutetuista huolimatta luin koko aktiivisen ketjun läpi ja tulin siihen lopputulokseen että työelämästä pois pudonnutta pitääkin kohdella huonosti.

  Onhan hän häviäjä ja pois suljettava.

  Pieni vinkki teille nuoremmille. Itse olen työskennellyt globaaleissa yrityksissä muutaman kymmenen vuotta (IBM & HP) ja olen IBM:n oman koulutuksen kautta valmistunut Dr. Sc.

  Silti kärvistelin työttömänä neljä vuotta (Suomessa) leipoen oman sämpylät (koska Kelan mielestä kelakorvaus kattaa kaiken) ilman asumistukia, toimeentulotukea jne.

  Onneksi tänä vuonna pääsin töihin ihan oman itseni ja tyttölasteni kannalta.

  Toki laihduin tuona aikana 33 kg.(olen 179cm mies.) ja tiukkaa teki että jaksoi sunnuntaisin käydä kaupassa.

  Vaikka maksoin 80-luvun loppupuolelta liiton maksuja suomeen, en koskaan saanut centtiäkään ammattiliitolta. Vain KELA:n peruspäivärahan sitten kun työnantajan mielestä tekniikan tohtori oli liian vanha (50+)

  Silti kannatta hakea ja yrittää. Elämä on tässä ja nyt.

  Parempaa kannattaa toivoa.

  ps. meillä toivoa on nyt.

  • Jarkko

   ”Parempaa kannattaa toivoa.”

   Pelkällä toivolla ei voi maksaa laskuja eikä ostella asuntoja. Lisäksi jos ikää alkaa olla ja jo aikaisempikin työura on alusta saakka ollut pätkittäinen ei ole edes aikaa leikkiä jotain toivo leikkejä, koska jo syntynyt elintaso kuilu on kasvanut niin syväksi, että edes vakituinen työpaikka lopputyöuraksi ei enää kuro kuilua umpeen. Elintasokuilussa ei kyse ole edes mielipiteistä vaan faktoista, jotka voidaan osoittaa matemaattisesti ja verrata sitä todennäköisimpään elinaikaennusteeseen mitä vielä on jäljellä ja ottamalla huomioon verolait. Tosin päättävässä asemassa olevia ei tunnu faktat kiinnostavan jos muunnellulla totuudella saa itselle ja kavereille vielä enemmän vaikka jo on otettu paljon enemmän kuin muut. Pitää saada siihen isoonkin vielä enemmän ja muille ei saa jäädä edes sitä viimeistä makuupaikkaa.

Kommentoi »

Comments are closed