Tilaustyötön

-Sais puottaa reilusti noita tukia! Itse tienaan 5000 kk, siitä 2600 jää veron jälkeen, sit otetaan maksimaaliset pk maksut pois ni olo on kaikkee muuta kun rikas. Kenen mielestä tämä järjestelmä on oikeuden mukane? 

Näin kommentoi joku katkera raskaan työn raataja taas uudelleen esille nostettua tyytyväistä työtöntä Mikkoa. Tämä Sossu-Tatun setähän sai kunniamaininnan Yhteisvastuukeräyksen ja Ilta-Sanomien järjestämässä kirjoituskilpailussa myönteisen hengen ja humoristisen näkökulman ansioista. 55-vuotiaan, 15 vuotta työttömänä olleen sinkkumiehen elämä on letkeän mukavaa 491,21 euron toimeentulotuella.

Väitän edelleen, että Mikko on ainakin osittain fiktiivinen henkilö, sillä noin onnellisen miehen luulisi mielellään tulevan esiin ihan omana itsenään. Lisäksi hän ei tunne toimeentulotuen nykykäytäntöjä niin hyvin kuin antaa ymmärtää, tai sitten hän pitkällä kokemuksella tuntee ne todella hyvin oman itsensä kannalta. Hän ei suostu uskomaan, että Kela voi evätä lääkkeisiin myönnettävää toimeentulotukea, joten Antti Rinteen täytyi valehdella puhuessaan leskinaisesta, jolle jäi lääkekulujen jälkeen 50 euroa kuussa ruokaan.

Kyllä se on mahdollista, sillä Kela on sössinyt toimeentulotuen myöntämisen lukemattomilla eri tavoilla. Minulle kerrotaan jatkuvasti sellaisia tapauksia, että olen alkanut epäillä Kelan olevan olemassa vain estääkseen ihmisiä saamasta heille lain mukaan kuuluvia tukia.

Tämä Mikko voi olla olemassa tai voi olla olemattakin. Sillä ei ole merkitystä, sillä näitä 491 eurolla elämään pakotettuja mikkoja ja maijoja on maassamme pilvin pimein. On hienoa, että on kaivettu esiin yksi asiaan positiivisesti suhtautuva. Vähemmän hienoa on, että samalla löydettiin viisi tonnia kuussa ansaitsevia, jotka ovat heille kateellisia.

Näin vahvistetaan kuvaa sohvalla makaavista ja mukavasti toisten rahoilla elelevistä työttömistä, jotka saavat vielä seksiäkin. Sekös vasta rassaa työssä käyvän mieltä. Ei minun verorahoillani, minulle myös samat edut! Mielikuva perustuu siihen, että keskiverto palkansaaja ei tunne tukijärjestelmää. Hän ei ymmärrä, että se 491 euroa on oikeasti se määrä, jolla on elettävä.

Sillä on toimeentulotukilain mukaan katettava ravintomenot, vaatemenot, vähäiset terveydenhuoltomenot sekä henkilökohtaisesta ja kodin puhtaudesta, paikallisliikenteen käytöstä, sanomalehden tilauksesta, puhelimen ja tietoliikenteen käytöstä ja harrastus- ja virkistystoiminnasta aiheutuvat menot sekä vastaavat muut henkilön ja perheen jokapäiväiseen toimeentuloon kuuluvat menot.

Jokainen pääsee työttömäksi hyvin helposti. Ei tarvitse kuin jättää työnsä ja ruveta työttömäksi. Sitten rahaa rupeaa tulemaan säännöllisesti, kunhan vain opettelee kaikki byrokratian kiemurat karikot välttääkseen. Lisäksi pitää opetella välttämään aktiivimalli, työstä tai koulutuksesta kieltäytymisestä seuraava karenssi ja muut pikkujutut, jotka tämä Mikko sivuuttaa iloisesti. Työttömäksi kyllä pääsee, mutta onnelliseksi työttömäksi pääseminen on eri asia. Se vaatii vuosia kestävän alistumisen ja sopeutumisen vallitsevaan tilanteeseen.

Olipa Mikko oikea tai keksitty, niin hän on tilaustyötön. Hänen avullaan luodaan mielikuvaa työttömän lokoisasta elämästä ja muokataan veronmaksajien mieliä kannattamaan tukien leikkaamista. Hänen avullaan saadaan tulevaisuudessa aikaan palkattoman työn muuttuminen yhä keskeisemmäksi osaksi työelämää.

Tämä mielien muokkaus alkoi jo kauan sitten. Tästä omasta blogistani löytyy vuonna 2011 kirjoitettu juttu työtä välttelevästä Maunosta, joka antoi tv-dokumentissa itsestään erittäin ikävän kuvan. Sanoin jo silloin, että yksittäistapaukset nostetaan edustamaan koko viiteryhmää. Juttu löytyy täältä.

Olen ennenkin sanonut, että pitää olla todella tyhmä kadehtiakseen köyhiä. Mutta kun tarpeeksi manipuloidaan mieliä, niin viisaampikin tyhmenee. Ainakin sen verran, että alkaa vaatia tukien alentamista ja palkattomaan työhön velvoittamista.

Juuri siihen pyritäänkin.

puheenaiheet tyoelama politiikka yhteiskunta
Kommentit (177)
 1. Jukka Laine
  5.8.2018, 09:40

  Minä en saanut Kelasta toimeentulotukea lääkkeisiin. Tuloni ovat samat kuin Mikolla.

  Eikä Lidlissä myydä bluesharppuja.

  1. Mirja Pekkonen
   5.8.2018, 10:02

   Samoin minun läheiseni ei saanut toimeentulotukea lääkkeisiin. Joutui olemaan monta kuukautta ilman tärkeää lääkettä ennenkuin lääkekatto täyttyi ja saa nyt lääkkeen sitten. Sama varmaan edessä taas vuodenvaihteen jälkeen kun maksukatto nollaantuu. Yritämme toki hakea tukea uudestaan mutta pahoin pelkään että tuloksetta.

  2. Janne G Pirinen
   5.8.2018, 11:14

   Mie ostin Mikkelän Lidukasta bluesharpun.

   Oma muisto on menneiltä ajoilta, ei kela. Kontiolahden sosiaalitoimi kieltäytyi maksamasta selkähoidon jotnka viereisessä ovessa toiminut terveyskeskuslääkäri oli määrännyt. Siitä eteenpäin ei selkävaivoista tohtorille valitettu.

  3. Mitä enää teemme lääkäreillä kun Kelassa virkailija tietää mitkä lääkkeet hallintoalamainen tarvitsee ja mitkä ei?

   1. Luukas Pyykorpi
    5.8.2018, 16:30

    😉 hyvästi lääkis !

   2. Elli Aaltonen voi antaa diagnoosin. Parantuminen tulee, kun lakkaa olemasta, tai tekee palkatonta työtä.

    1. Ulla Vehaluoto
     5.8.2018, 20:42

     Arbeit macht frei. Mutta mikä parantaisi tuon natsin? Ihmisoikeusrikollisuus ansaitsee tulla tuomituksi. Viattomat eivät sitä ansaitse.

 2. Ihmisten typeryydellä ja manipuloitavuudella ei ole äärtä eikä määrää. Joku työssäkäyvä kommentoi Mikon tapausta sanomalla että hänellä itsellään ei ole varaa 55 tuumaiseen televisioon, sensijaan hänellä on varaa omakotitaloon ja autoon. Moniko työssäkäyvä olisi valmis vaihtamaan oman elintasonsa sen pohtimiseen onko varaa ostaa pihvi vai pitääkö tyytyä jauhelihaan. Oikeasti. Ihan aikuisten oikeasti. Ei kukaan. Jos olisivat niin miksi he eivät sankoin joukoin irtisanoudu töistään ja ala elää tätä kaikille tarjolla olevaa unelmaelämää? Niinpä.

  1. Minulla on omakotitalo ja auto. Olen työssä käyvä. Olen myös yksinhuoltaja. Elämäni n valintoja, joita olen tehnyt punniten tarkkaan kulloisessakin elämäntilanteessa lasten etua ja kokonaistilannetta katsoen. Ja valintani on ollut elää täällä maalla talossani, josta en välttämättä olisi päässyt myymällä voitolle tai edes +-0 tilanteeseen. Autollani käyn lähikaupungissa töissä. Palkka riittää elämiseen ja asumiseen, mutta jauhelihaa syödään pihvin sijaan ja hyvin tarkkaan mietitään kaikki kulut. Että joo. Voishan sitä autosta luopua ja alkaa työttömäksikin… Vai? Elämä ei aina ole niin yksioikoista kuin vois ajatella.

   1. Onko sitten työttömän kadehtiminen jokin ratkaisu kituuttamiseesi? Kommenttipalstoilla ihmiset syyllistävät työttömiä omista ongelmistaan kun syitä varmaan tulisi etsiä muualta. Tervetuloa vaan työttömäksi, voin omasta kokemuksestani sanoa, että valitettavasti tämä ei ole hyvä ratkaisu. Työttömyys ei ole mikään oravanpyörän taukopaikka, jossa voi lekotella riippumatolla vailla huolen häivää.

    1. Siitä vaan, ota rohkea askel. Tee se heti tänään, ilmoita pomollesi, että haluat lopettaa työt. Toivottavasti sinulla on säästöjä, sillä ensiksi sinua odottaa kolmen kuukauden karenssi. Mutta pääset toimeentulotuelle ja loma alkaa!

    2. Eikä pelkästään työttömiä kadehdita. Opiskelijat ja eläkeläiset mukaan myös.

     https://www.hs.fi/sunnuntai/art-2000005779001.html

  2. Ei ole varaa 55 tuuman televisioon?
   Ekotoreilta ja muista paikallisista kierrätyskeskuksista saa television jo hyvin edullisesti (50-150 euroa). Sitä kutsutaan kiertotaloudeksi. Ekotoreilla on hyllymetreittäin toimivia televisioita, ja muitakin laitteita, koska hyvintienaava keskiluokka kuluttaa tekonologiaa kiihtyvässä tahdissa ja uusii kodin laitteistoaan muutaman vuoden välein. On varaa. Kuluttajakansalainen haluaa kuulua markkinatalouden määrittelemään ihmisryhmään: kunnollisiin kansalaisiin. Kunnon kansalaisen ainoa rooli on kaman ostaminen ja nopea kulutus, kiihkeä kamakiima. Köyhä ei ole markkinataloudessa kunnon kansalainen.
   Mutta.
   Ympäristön ja ilmastonmuutoksen keskellä eläessämme meidän kaikkien tulisi elää kiertotalouden ehdoilla ja minimoida kuluttajakansalaisuutemme. Suomalainen keskiluokka joutuu luopumaan vielä monista kuluttajatottumuksistaan ja elintavoistaan. Se tulee olemaan kipeä paikka monille. Siksi tämä kateellinen ihminen on kaunainen pienituloisia kohtaan: Niillä on 50 tuuman televisio! Niillä on älykännykät ja tietokoneet! Niillä on merkkivaatteet päällään! Tuet pois! Etuudet ovat liian suuria!

   1. Tässä tullaan hehkulamppuhuijaukseen. Koko nykyinen tavarakiima perustuu tähän ihmisten huijaukseen. Tuotteista tehtiin vielä 1900-luvulla heikompia ja huonompia ja kestoiältään pienempiä, jotta kauppa kävisi. Ja jos tämä ei tehonnut, niin sitten ihme kyllä oli ihan laillista laittaa esim. tulostuskoneeseen ns. “terminaattorisiru” joka pysäyttää koneen heti kun koneen takuuaika umpeutuu. Hieroin silmiäni että voiko tämä olla totta kun ensimmäisen kerran kuulin asiasta, mutta kyllä vaan, ja ihan laillisesti. Ja hehkulampuissa siis sama juttu vielä aikaisemmin.

    Muistaakseni vuoden 1985 tai 86 Opeliin tehtiin pellit ruostumattomasta teräksestä, ja korille annettiin tehtaalta IKUISUUS-takuu. Koko sen aikainen autoteollisuus nosti siksi mielettömän metelin tästä, että nythän autojen kulutus lakkaa, että eihän auto nyt saa ikuisesti kestää.

    Tällaisessa sekundaa tuottavassa maailmassa me vieläkin elämme. Ei voi muuta kuin ihmetellä. Mutta kuten kirjoitit, ilmastonmuutos, onneksi, lyö nyt näille tavaramarkkinoiden huijareille takaisin. Kokoomushan se eniten tästä kärsii. Tai siis markkina ja bisnesihmiset jotka yleensä oikeistolaisia ovat.

    1. Ostin lukioaikana vuonna 93 tai 94 “energiansäästölamput” huoneeseeni. Eivät olleet silloin mitään pakollisia, sellaiset loisteputki hässäkät jotka menee lampun kantaan koska halusin valkoista valoa. Jännä juttu, että ne toimii edelleen, miten se on mahdollista kun oli vielä uusinta uutta.

     1. Hehkulamppuhuijaus on vanhempaa perua 1925–1939.

      https://en.wikipedia.org/wiki/Phoebus_cartel

      HP halusi estää tulostimissaan kilpailevien värikasettien käytön ja asensi siksi printtereihin laiteohjelmiston, joka antoi virheilmoituksen, kun kolmannen osapuolen kasettia oli jonkin aikaa käytetty. Use lasertulostimissa on piiri, joka väittää, että väri on ihan just loppu, vaikka kasetissa voi vielä olla paljon jäljellä.

      https://www.ghacks.net/2017/09/14/hp-pushes-third-party-ink-blocking-printer-firmware-update-again/

      Planned obsolescence on yleinen käytäntö. Keinotekoinen nopeutettu vanhentaminen.

      https://fi.wikipedia.org/wiki/Suunniteltu_vanheneminen

     2. Seuusin uusi on vähän ensiksi ehtaa tavaraa mutta kun alkaa mennä kaupaksi niin laatu juononee pikkuhiljaa. Ostin 80 luvulla sellaisen veitsisarjan jossa oli muutama neljä samankokoista ja yksi sellainen pienempi ja sopii vihannesten ja muun leikkaamiseen ja melkein mihin vain ja niissä on terät vieläkin ostohetken veroiset ja todella terävät eikä minkäänlaista kulumisen merkkiä itse terissä mutta kahva on parista irronnut kun olen niitä pessyt jatkuvasti tiskikoneessa. Vastavia veitsiä ei ole eteen tullut eikä näitä ole näkynyt missään sen jälkeen kun ne ostin. Kaduttaa etten ostanut enempää kun olivat hyvin halvatkin.

    2. Näinhän se. Meillä käytössä UPOn mikroaaltouuni jostain 80-luvun alkupuolelta, pari vuotta nuorempi kuin minä itse. Ei osoita minkäänlaisia hajoamisen merkkejä ja koskaan ei ole huollettu. Nykyiset mikrot kestää pari vuotta ja roskiin.

   2. Luukas Pyykorpi
    5.8.2018, 16:37

    Eräissä eurooppalaisissa kodinkoneyhtiöissä tehtiin muinoin 1960-luvulla niin kestäviä laitteita, että -70-luvulla palkattu ekonomilauma potki moiset suunnitelleet superinssit pois. Täällä toimii erittäin hyvin nuo laitteet eikä tarvetta kierrätykseen ole. Osat ovat kaikki vaihdettavissa !

  3. On paljon niitäkin jotka joutuvat valitsemaan että ostaako makaroonia vai perunoita vai tekeekö hernesoppaa ja kaikki ilman mitään lihallista lisuketta. Niitäkin joitten tulee valita ollakko syömättä vaikka kolme päivää viikossa että voi ostaa kaikkein tärkeimmän lääkkeensä on olemassa. Kaikilla palstoilla on sankoin joukoin ihmisiä jotka eivät edes osaa kuvitella sellaista tilannetta mutta iloitsevat siitä että työttömiltä leikataan
   .

   1. Ulla Vehaluoto
    5.8.2018, 23:23

    Niin, maailmasssa on pahoja ihmisiä jotka haluavat muille pahaa.

   2. KELA:sta tulee aktiivimallin mukaan kevennetty työttömyyskorvaus (n. 400 eur) kun en vajaatoimintakykyisenä saa mistään töitä edes niiksi 18h/kk – ei kukaan ota keski-ikäistä liikuntarajoitteista tuosta noin vain töihin. Sitten tuohon työttömyyskorvauksen päälle tulee asumistuki (80% vuokrasta = n. 420 eur). Siinä tulot.

    Sitä on kolme varttia kuussa oikein rahoissaan kunnes avaa nettipankin ja alkaa maksamaan. Vuokran jälkeen on noin 300 eur jäljellä, siitä maksaa pois puhelimen, netin ja sähkön (aina kun sen aika on) ynnä muut satunnaiset laskut (lue: perintätoimistojen laskut). Tuloksena on, että sitä “löysää rahaa” mm. ruokaan ja lääkkeisiin on 150-170 eur/kk (eli 5-6 eur/pv).

    Onneksi KELA korvaa ihan kivasti lääkeiden kuluja nyt kun omavastuuosuus on tapissaan… alkuvuosi taas pyydellään ulkopuolisten apua ruokaan. Ja on tuo joulukin taas tulossa, täytynee alkaa jo katselemaan mistä nipistää, että saa edes jotain lahjoja hankittua.

    Lähtisinkö tässä kuussa taas Bahamalle kun tässä työttömänä lorviessa jää käteen ihan liikaa?

Kommentointi suljettu.