Uuninpankkopoika Saku Timonen
Uuninpankkopoika Saku Timonen

Työttömien vika

Eilen valtiovarainmisteri Petteri Orpo kertoi työttömien olevan syyllisiä siihen, että hallitus ei pysty tekemään ylijäämäistä tai edes tasapainoista budjettiesitystä. Hänen mukaansa meillä on 250 000 pitkäaikaistyöttömän kova ydin, joka aiheuttaa valtiolle paljon menoja. Vaikka uusia työpaikkoja on syntynyt, niin pitkäaikaistyöttömät eivät työllisty.

Koska yritykset eivät palkkaa pitkäaikaistyöttömiä, niin vian on pakko olla työttömissä. Hallitus on määrännyt kolme kansliapäällikköä etsimään pikaisesti keinoja heidän kurittamisekseen.

Seuraavalla hengenvedolla Orpo sanoi, että hallituksella on varaa alentaa veroja 300 miljoonalla eurolla. Alennus katetaan lisäämällä välillisiä veroja sekä haitta- ja ympäristöveroja. Kuten tiedetään, niin nämä ovat tasaveroja, jotka kolahtavat kipeimmin köyhiin eli vaikkapa juuri siihen työttömien kovaan ytimeen.

Tämä menee juuri kuten toissapäivänä ennustin. Hallitus jatkaa veropohjan heikentämistä keventämällä työn verotusta ja paikkaa vajeen lisäämällä tasaverotusta. Verojen keventäminen on näin vaalien alla niin tärkeää, että hallitus on valmis ottamaan lisää velkaa, vaikka puheidensa mukaan yrittää koko ajan vähentää velanottoa. Syyllisiksi tähän pelleilyyn on tietenkin löydetty työttömät, jotka ovat ihanteellinen kohderyhmä. Heitä on julkisesti syyllistetty laiskoiksi syöttiläiksi jo niin monta vuotta, että heitä voidaan surutta ruoskia lisää.

Saa nähdä mitä kaikkea kansliapäälliköt työttömien pään menoksi keksivät. Listalla tulee epäilemättä olemaan aktiivimalli kakkonen eli niin sanottu omatoimisen työnhaun malli. Sehän on suunniteltu karenssiautomaatiksi ihan samalla tavalla kuin aktiivimalli ykkönen oli suunniteltu tukien leikkausautomaatiksi. En yhtään ihmette, jos keksitään vielä aktiivimalli kolmonen ja nelonenkin, joilla tukimenoja voidaan leikata lisää. Ihan varmaa on, että kansliapäälliköt keksivät uusia palkattoman työn muotoja. Onhan kurottavana sentään 300 miljoonan veronkevennykset ja uudet velat, joihin kaikkiin syyllisiä ovat työttömät.

Samaan aikaan työministeri Jari Lindström puhuu ihan täyttä asiaa sanoessaan, että osa pitkäaikaistyöttömistä pitäisi vapauttaa työnhakuvelvollisuudesta, koska he tosiasiassa eivät koskaan kykene työhön. Tapansa mukaan Lindström puhuu asiaa, mutta ei aiokaan tehdä puheidensa katteeksi mitään. Hän noudattaa hallituksessa yhdessä sovittua linjaa, jonka mukaan kaikkeen syyllisiksi todetuille työttömille annetaan lisää keppiä.

Orpo puolestaan tietää varsin hyvin, että tulevien sukupolvien piikkiin otettavan velan lisäämisen sijaan pitäisi puhua nettovelasta, ja että Suomen nettovelka-aste on muihin EU-maihin verrattuna maltillinen. Kokoomus yleensäkin on vihonviimeinen lasten ja tulevien sukupolvien puolestapuhuja, sillä juuri kokoomuksen johdolla on leikattu koulutuksesta ja lisätty lapsiperheiden eriarvoisuutta.

Mutta tällaiset asiat sivuutetaan. Meidän on pakko ottaa lisää velkaa, koska työttömät haluavat syödä. Meidän on pakko keventää verotusta, jotta työnantajat työllistäisivät työttömiä. Meidän on pakko pakottaa työttömät töihin leikkaamalla heidän tukiaan. Maallamme on kolme ongelmaa: työttömät, työttömät ja työttömät. He ovat syyllisiä kaikkeen, heitä pitää rangaista.

Osa työssä käyvistä ja veroja maksavista uskoo tähän. He eivät tajua, että palkaton tempputyöllistäminen syö heidän omat työpaikkansa. Vain hullu maksaa palkkaa, jos voi saada valtiolta palkattoman työntekijän.

Kommentit (85)

 1. Ingmar Forne

  Anteeksi Saku, mutta yksi pikku asia. Muuten aivan mainio kirjoitus kuten ennenkin, mutta se puhuminen työn verotuksesta. Ei meillä Suomessa ole työveroa. Meillä on tuloveroa. Mutta Orpo ja Sipilä puhuvat kyllä miellellään työverosta, vaan luodakseen tiettyä mielikuvaa. Se peittää aika tehokkaasti sen tosiseikan että he koko ajan pyrkivät vähentämään todella hyvätuloisten tuloveroa. Jos katsoo tuloverotaulukoita vuodelta 1970 ja vuodelta 2015 voidaan todeta että hyvätuloisten, yli 400000 vuodessa ansaitsevien, valtion tulovero on alennettu yli 40%. Mutta kun ahneelle ei mikään riitä. Se pitää vieläkin saada alemmas.

  • Martti Kuusela

   Hmm… 400 000 euroa ansaitsevan helsinkäisen veroprosentti on nyt 42,7. Väität siis, että samainen vero vuonna 1970 olisi ollut 71,1 %.

   • Tapio Tuomisto

    400000 euron tuloista veroprosentti on kyllä 53% eikä todellakaan 42%..silloin olisimme kyllä Euroopan tuloveroasteikolla veroparatiisi

    • Petri Sakkinen

     Verohallituksen laskurin mukaan minun ikäiselleni (65) veroprosentti Helsingissä olisi 43, mukana ei ole aatteellisen yhdistyksen jäsenmaksua, joka ei ole vero termin varsinaisessa merkityksessä, vaan vapaaehtoinen maksu pappien lihottamiseen.

   • Teija Vaissi

    Herraisä! Hankkiiko joku 400000 vuodessa? Muuta kuin pomot. Omat tuloni ovat alle 12 000 nettona kuten muidenkin työtovereitteni. Siihen sisältyy pakollinen 3 kk työttömyyskausi vuosittain. En millään ilveellä oie pystynyt pakottamaan ketään ottamaan minua töihin noiksi kuukausiksi. Olen jo kaksi kertaa saanut raippoja aktiivimallin muodossa. Onneksi pääsin just eläkkeelle niin ei tarvitse rukoilla enää mihinkään suuntaan.

    • Isoäiti

     400 000 euroa vuodessa! En ole.koskaan tienannut yli 35 000 euroa (brutto) vuodessa, enkä tule tienaamaan. Ja nämä vuositulotkin ovat mielestäni riittävät. Verot maksan mielelläni. Tulen mukavasti toimeen sekä jää säästöönkin.

     Ei ihme, että esimerkiksi työttömiä kadehditaan, jos ajatellaan ihmisten tulojen olevan satojatuhansia vuodessa.

  • AKK

   Hyvä huomio, puhuminen työn verotuksesta ja sen korostaminen puhumatta tuloverotuksesta kokonaisuutena on sitä Kokoomuksen tarkoin harkitsemaa mielikuvamarkkinointia. Samalla siitä kyllä voidaan vetää vapaasti johtopäätös ettei pääomatulojen hankkiminen ole työtä, vaan jotain muuta! Mitä, sitä voi miettiä.

   Taloussanomissa Jan Hurri avaa ansiokkaasti valtiontalouden myyttejä: 5 sinnikästä myyttiä valtiontaloudesta.
   Ainut joka viime eduskuntavaalien keskusteluissa ymmärsi valtiontaloutta oli Li Andersson ja hän toi sen myös selvästi esiin, myös Rinteeltä kuului jonkinmoista protestia kuten Vihreiltä. Muut panivat velkakello pyörimään ja toistelivat noita myyttejä naama virneessä, Soini tosin heitteli vain pelkkiä Soinismeja, ja kansa uskoi.

   No, pelihän meni niin että köyhät maksavat ja rikkaat saivat verohelpotuksia eikä valtion velkaa ollutkaan enää kiire maksaa takaisin. Paitsi nyt kun laaditaan uutta budjettia, mihinkään ei ole varaa, paitsi verohelpotuksiin!
   Lähes kaikki asiantuntijat pitävät Orpon, vieläpä rikkaita suosivaa, tuloveronhelpotuslinjaa viimeistään tässä vaiheessa täysin vastuuttomana, mutta silti Orpo ja Sipilän hallitus aikoo sitä jatkaa. On ne härskejä.

   Suomen tulevaisuuteen tulee satsata koulutuksen ja yleisen hyvinvoinnin kauttä, eikä antamalla lisää tilaa keinottelijoille.

   Tapaus lassix Pizza olkoon esimerkkinä siitä mihin hallitus toimillaan meitä ohjaa.

   • Eino

    https://www.is.fi/taloussanomat/porssiuutiset/art-2000005782983.html
    Kiitokset tuosta Taloussanomien juttuvinkistä. Siinä Hurri tiivistää hyvin joitakin tutkimusfaktoja,entuudestaan tuttuja mm Pikettyä lukeneille. Eli kun poliitikko perustelee menokuria tai yleensä austeritya valtion liiallisella velkaantumisella, voi väite ollakin hämäävä keppihevonen esim omaa puoluetta lähellä olevan sidosryhmän etujen varmistamiseksi. Eilen uutisia seuratessa todella hämmästytti isosti, miten vm-ministeri antoi ymmärtää velan syyksi pitkäaikaistyöttömät. Nyt olisi kyllä jo aika enemmässä määrin faktajournalismille, jossa mm kartoitettaisiin, kuinka paljon pysyviä kokoaikaisia työpaikkoja on itseasiassa syntynyt niiden veronalennusten ja tukien seurauksena, joita päättäjät ovat velkaantumisjargoniastaan huolimatta yrityksille suoneet. Palkansaajana olisi myös ihan mielenkiintoista nähdä dataa siitä osasta yrityshelpotuksia, joka mahdollisesti ohjautuu mm osinkoihin.

    • Lea Bäckman

     Totta joka sana! Tämä sama jargoni velanoton välttämättömyydestä kuultiin petterin suusta jokunen vuosi sitten, kun petterit osti sotaleluja jenkeistä muutamalla miljardilla. Hävittäjähankinnan aiheuttamasta budjettivajeesta ei halaistua sanaa, heh, mutta kun haastattelija kysyi, miksi Suomen täytyy ottaa taas ulkomaanvelkaa näihin sotakonehankintoihin, niin petteri väitti naama peruslukemilla, että velkaa pitää ottaa, kun meillä tuo vanhustenhoito on niin kallista!

     Siis silloin syyllisiä olivat vanhukset ja heidän perustuslaillinen oikeutensa hoitoon ja huolenpitoon. Nyt syyllisiä ovat työttömät, joilla on l a k i s ä ä t e i n e n oikeus työhön ja toimeentuloon.

     Kuka näitä koijareita ja EK:n juoksupoikia enää ottaa vakavasti? Velkaa on todennäköisesti otettu juuri kuten mainitsit, veronalennuksia ja tarpeettomia yritystukia varten, mahdollisesti jopa korvaamaan soten epäonnistumisesta johtuva mielipaha EK:n keinottelijoille ja heidän hämäräbisneksilleen.

     Nyt olisi tarpeen seurata tarkasti tämän velkarahan kohdentumista, ja kikkailua VM:ssä, jolla saadaan näyttämään homma lailliselta siirtämällä rahavirtoja momentilta toiselle.

     Asiasta toiseen. Sakunkin blogissaan mainitsema svengaava termi, ”työttömien kova ydin”, jota petteritkin nyt ovat alkaneet hyödyntää, on aikoinaan Lipposen hallituksn lanseeraama termi, edellisen suuren laman jälkeensä jättämän suurtyöttömyyden ja pitkäaikaistyöttömyyden ongelman kuvaamiseksi. Sanapari ”kova ydin” on melkoisen harhaanjohtava termi, kun pitkäaikaistyöttömistä puhutaan. Pitkäaikaistyöttömät, jos ketkään, on meidän maassamme pehmitetty aikojen saatossa pumpulipalloiksi kaikenlaisissa ”toimenpiteissä” ja viranomaisten pompotteluissa. Se, että heitä ei ole saatu hengiltä, tietysti osoittaa, että heissä sittenkin on sitä ytyä, heh! 😉

     Vaatii aikamoista sitkeyttä, sisua ja peräänantamattomuutta sinnitellä hengissä kaikesta mustamaalaamisesta ja syyllistämisestä huolimatta! Voisi melkein sanoa, että maamme pitkäaikaistyöttomissä on sitä talvisodan henkeä, joka nykypettereiltä kokonaan näyttää puuttuvan.

     Kun suuret ikäluokat aikoinaan syyttivät ja syyllistivät sotiemme veteraaneja kaikesta mahdollisesta, niin nyt ovat syyllisten penkillä työttömyyden veteraanit, ja syyttäjinä petturijallituksen juoksupojat.

     • timo harju

      Puhut etupäässä asiaa. Viimeisen kappaleen kanssa olen täysin erimieltä. Sen sisältämä yleistys ei pidä paikaansa.

      Ns. suuret ikäluokat eivät joukkona, ryhmänä tai ikäpolvena syyttäneet sotiemme veteraaneja yhtään mistään. He olivat niiden miesten ja naisten lapsia, jotka sodan vitsauksen kantoivat niskassaan. ”Sodan käynyt mies” oli kansakunnan tajunnassa syvästi arvostava lause. Niin sitä silloin sanottiin. Poliittisesta näkökulmasta riippumatta. Sotaleskistä ei niinkään puhuttu, kuten ei ole puhuttu koskaan.

      Se, mitä tänään on tapahtumassa, on aivan toista aikaa. Sen olen näkevinäni, että nuoret miehet jälleen marssivat terän eteen kun aika tarvitsee ja näköjään tytöt myös.

      Historiassa on se kumma asia, että kun ajat on itse elänyt, myöhemmin kirjoitettua historiaa ei aina tunnista todeksi.

      • Petri Sakkinen

       Marginaaleissa saattoi olla jotain ylilyöntejä, kun ei tajuttu, että sotiminen ei ollut valinta. Me sodan käyneiden miesten ja naisten lapset kannamme vanhempiemme traumoja hautaan saakka emmekä anna anteeksi sotaseikkailijoille silloin tai nyt.

     • M.M.X.X.

      YES !

 2. elm

  Perustulon avulla aika moni pitkäaikaistyötön pystyisi itse parantamaan tilannettaan. Vai mitä sanotte tästä:

  The Guardian -sanomalehti kirjoittaa ansiokkaasti Suomen perustulokokeilusta, jutun otsikko kuuluu näin: ”Universal basic income hasn’t made me rich. But my life is more enriching.” eli vapaasti suomennettuna ”Perustulo ei ole tehnyt minusta rikasta, mutta se on tehnyt elämästäni rikkaampaa”.

  (luettavissa https://www.theguardian.com/commentisfree/2018/aug/07/universal-basic-income-rich-finland-work-benefits)

  Mikäli perustulokokeilun tulokset tulevat olemaan myönteisiä, olemme maana hullu ellemme käytä tätä huomiota myös myönteisesti hyväksemme. Puhdasta ja rohkeaa edelläkävijyyttä olisi se, jos Suomi olisi ensimmäinen Euroopan markkinatalouspohjainen demokratia, jossa perustulo otettaisiin onnistuneesti käyttöön. Työnteon tukeminen (myös siis pätkätöinä) saataisiin oman käsitykseni mukaan valjastettua perustulon kautta niin, että se lähes joka tasolla kumuloituisi niin kansalaisten hyvinvointiin kuin elämän mielekkäänä kokemiseen, sitä kautta puolestaan lisääntyneisiin verotuloihin kuin säästyneisiin kustannuksiinkin (mm. säästyneet sosiaali- ja terveysmenot ja säästyneet työllisyystoimenpiteiden menot).

  Kaikkinainen hampaidenkiristely ja huuto vähenisivät siirtymävaiheen jälkeen kyllä – kun tulokset alkaisivat puhua puolestaan.

  Kunpa tämä maa uskaltaisi kerrankin tehdä jotakin ensin – ja jäädä sillä historiaan. Saattaisimme tulla muuttaneeksi maailmaa.

  • Näin asiasta tullaan uutisoimaan

   Reiska, 44, on yksi perustulokokeiluun valituista henkilöistä. Hän jäi työttömäksi vuonna 2012 yrityksessä tehdyn YT-kierroksen myötä, eikä uutta vakituista työtä ole tämän jälkeen löytynyt.

   – Ennen pääsemistäni perustulokokeiluun tein erinäisiä lyhyitä työsuhteita harjoittelijan statuksella. Vaikka palkka oli alhainen, koin kuitenkin itseni tarpeelliseksi ollen myös pidetty työkavereideni keskuudessa. Päivärytmi pysyi hyvänä, minkä lisäksi olin virkeä ja hyvinvoiva, vaikka olinkin ohjattu töihin puolipakolla. Välillä on vain hyvä, että ihmistä potkitaan persuuksille, kertoo Reiska.

   Perustulokokeilu on herättänyt maailmalla huomiota. Sen onnistumista on kuitenkin laajalti epäilty, sillä pelkona on passivoituminen ja syrjäytyminen. Reiskaa tällaiset puheet eivät hetkauta.

   – Hypin riemusta päästyäni perustulokokeilun piiriin. Enää ei ole tarvinnut laittaa aamuisin kelloa soimaan, sillä nyt saa nukkua niin pitkään kuin huvittaa. Usein tuleekin valvottua myöhään 42″ taulutelevisiota katsellessa, minkä vuoksi sitten uni maistuu usein puolillekin päivin.

   Lämpimästä kesästä Reiska nautti täysin siemauksin. Ruskettunut, terveen näköinen ja lihaksikas mies ei pelkää esiintyä kuvassa ilman paitaa.

   – Kesä meni aurinkoa ottaessa ja muiden perustulon piirissä olevien kavereiden kanssa oleskellessa. Myönnän että kyllähän sitä kaljaa ja viinaa on mennyt nyt enemmän, kun kukaan ei ole painamassa päälle, kertoo Reiska sytyttäen tupakan. – Senkin vuoksi tulee aamulla makoiltua usein pitkään, kunnes joku kavereista soittaa ovikelloa juomineen. Siitä se kone lähtee taas käyntiin, kunhan nousee varovasti ja lennättää ensin kunnon varpusparvet, naureskelee Reiska. – Alan olla jo ammattilainen näissä jutuissa.

   Talvi tosin tulee ennemmin tai myöhemmin, minkä Reiska tietää. Edellinen kylmä jakso meni uunin pankolla löhöillessä ja samat suunitelmat on ensi talveksikin. Perustulokokeilun myötä byrokratia on jäänyt vähemmälle. Persiille potkimista Reiska ei enää kaipaa, sillä ihminen on laiska perusluonteeltaan.

   – Käyn vain netissä uudistamassa työhakemukseni ja taas saan olla rauhassa, kehuu Reiska. Ennen vanhaan oli pelko töihin joutumisesta, mutta nyt elämä on paljon varmemmalla pohjalla. Kukaan ei estä jos menen puolilta päivin baarin ja hoilaan siellä perustulorahoilla ostamieni tuoppien äärellä karaokea vaikka koko päivän, jatkaa hän.

   Entä minkälaiset pitkän tähtäimen suunnitelmat Reiskalla on?

   – No minähän olin CNC-koneistajan kurssilla ennen kokeilun aloittamista, mutta se jäi sitten siihen. Nyt vietän laatuaikaa, vaatimatonta mutta onnellista elämää. Downshiftaukseksikin tätä joku voisi kutsua. Seksiä saan yksinhuoltajaäideiltä, kaljat perustulosta, joten miksi pyrkisin muuttamaan mitään? Auton myin jo, joten siitäkään ei ole huolta. Kyllä työelämä on nähty jo, painakoon hullut pitkää päivää, viisas pääsee vähemmälläkin, kuittaa Reiska lopuksi.

   • Jarkko

    Jep, ironista tuossa on se, että lähinpänä tuollaista Reiskan elämää lienevät viettävät entiset kansanedustajat, jotka nostavat paljon suurempia entisille kansanedustajille suunnattuja tukia kuin mitä perustulo on. Osa heistä on jopa niin röyhkeitä, että eivät ota vastaan hyvin palkattua virkaansa, josta ovat virkavapaalla vaikka saisivat sen takaisin pelkällä omalla ilmoituksella. Osa kansanedustajista nostaa samaan aikaan tukia vaikka heillä on isot tulot yritystoiminnasta tms.

    Ero Reiskaan on se, että entisen kansanedustajan perustulo ei ole 500€ kuussa vaan lähempänä 5000€.

    • Merja

     Just luin, miten Päivi Lipponen oli kirjoittanut sopeutumiseläkkeen turvin ROMAANIN. Kun joku normaali henkilö käyttää jumalaisen arvokasta työttömyysaikaa kirjan kirjoittamiseen, häneltä peritään etuudet takaisin. Jos saman ajan käyttäisi esim. siihen pornon katsomiseen, tälläisiä seurauksia ei tule.

     • töytön

      Se sotii paremman väen oikeustajua vastaan, jos joku alempiarvoinen työtön kirjoittaa hyvän kirjan. Sen olisi parempi olla risusavotassa. Ei kuulemma esimerkiksi salen, tai benin tuloista perittäviä veroja ole tarkoitettu luusereiden hyysäämiseen.

      Mitä vikaa muuten on pornon katsomisessa?

      • Raija

       Kun kirjoittaa kirjaa niin siitä saattaa olla tuloja tulevaisuudessa (kannattaisi ehkä viivästyttää sitä kirjan julkaisua sopivammalle ajalle, siis tavallisen työttömän) pornon katselusta ei ole tulossa missään vaiheessa mitään tuloja joka sopii hyvin hallitukselle. Ei työttömyysaikaa saa mitenkään rakentavasti viettää.

      • Esa J.

       Se vaan, että porno ei riitä korvaamaan ystävän/ystävättären lämmintä halausta saati muutakaan itse tehtyä ”toukotyötä”…

       Näin ainakin omasta mielestäni.

   • jiipee

    Näin siitä tosiaankin tullaan uutisoimaan, tällainen nostaisi sellaisen älymölyn koko maassa että työttömät löytäisi itsensä keskitysleireiltä seuraavaksi.

   • elm

    Jos ette vielä ole kuulleet, niin keskusteluja käydään jo myös ihan maailmanlaajuisesta sosiaalisesta osingosta. Siis siitä, että jokaiselle kuuluu säällinen toimeentulo perusoikeutena. Niin isot kuin pienetkin firmat tekevät tiliä aika useasti juuri työntekijöidensä kautta ja ansiosta, joten johan siinä ihmisillekin kuuluisi jotakin. Eikö? Eikä vain osakkeiden omistajille. Työntekijöiden ja yritysten osaavan johdon ohella myös tuotteiden ja palveluiden käyttäjiä (eli KYSYNTÄÄ) tarvitaan siihen, että yrityksen tulos muodostuu sellaiseksi kuin muodostuu, joten sitä yritysten tulosta tekevät itse asiassa kaikki. Koko maailma. Tuloksen syntyyn vaikuttavat niin kansallinen kuin kansainvälinen politiikkakin, kauppasuhteet, verkkokauppa, yksittäiset ostajat maailman toisella laidalla, luottokorttifirmat, pankit, verkkopankkien yksittäiset käyttäjät, ja niin edelleen. Eli kaikki me ihmiset. Joten? 1 + 1 = ?

    Me kaikki olemme osa jokaisen yrityksen tuloksen muodostumisessa. Välillisesti tai välittömästi. Siis koko maailma tarvitaan, että rikkaat rikastuvat. Ja keskituloiset keskituloistuvat. Ja että vähävaraiset saavat edes syötävän verran rahaa.

    Ihminen saa ihmisarvonsa syntyessään. Ihmisarvoa ei tarvitse lunastaa. Vai oletteko nähneet kuinka monta vauvaa, joilta heti syntymisensä jälkeen alettaisiin periä veroa tai vuokraa? Lanseerataanko vauvavero, eli tili, johon kaikki syntyneeseen vauvaan kulunut raha, aika, ruoka, vaatteet lasketaan ja vauva alkaisi ottaa siten velkaa heti synnyttyään – sekö olisi hyvä? Ja sitten noin 16-18 vuotiaana lapsi työhön niin että hän voisi alkaa maksaa tätä takaisin.

    Ihminen saa ihmisarvon heti syntyessään. Sitä ei tarvitse myöhemmin enää lunastaa. Eikä sitä voi kadottaa tai luovuttaa pois. Eikä sitä kukaan toiselta voi riistää (yrittää kyllä voi, senhän me tiedämme kyllä).

    Ihmisyys on itseisarvo. Eikä raha pelaa siinä mitään osaa.

    Älkää uskoko politiikkaan hurahtaneita, jotka yrittävät kertoa teille muuta.

    Raha on väline, eli työkalu, jonka ihminen on keksinyt hyödykkeiden ja palveluiden vaihdon välineeksi. Pitäkäämme se sellaisena. Ihmisyyden arvon kanssa rahalla ei ole mitään tekemistä.

  • työtöntyötön

   Itse kannatan vahvasti vastikkeetonta perustuloa. Onhan meillä nylyisinkin tavallaan kaksi perustulon muotoa, asumistuki ja toimeentulotuki. Asumistukea saa käsittääkseni vaikkei muita tuloja olisi ollenkaan. Toimeentulotukea saa myös vaikka ei töitä hakisi, ei ottaisi niitä vastaan ja kuten Miaan tapauskin osoittaa niin toimeentulotuki on myönnettävä vähintään alennetusti vaikkei edes ilmoittautuisi te-toimistoon. Toimeentulotuen saamisen edellytyksenä on kuitenkin ettei omaisuutta tai puolisoa voi olla. Mitään perustulon positiivisia vaikutuksia toimeentulotuessa ei kuitenkaan ole ja onhan rajoittavaa ettei esim. yhteisasuminen mies/naisystävän kanssa tule kyseeseen.

   • .

    Ei saa asumistukeakaan kaikissa tapauksissa. Itse olen pelkän työttömyyskorvauksen varassa.

    • työtöntyötön

     Missä tapauksessa yksinasuva työtön ei saa asumistukea? Ihan mielenkiinnosta kyselen.

   • J-P

    Toimeentulotukea ei saa, jos on (näkyvää) omaisuutta, esim. rahaa tilillä, oma asunto tai vaikka vaan auto (jota todennäköisesti tarvisi töissä). Kun ns. ”ylimääräinen” omaisuus on myyty, on taas oikeutettu toimeentulotukeen.

    Ilmeisesti tukea voi saada myös omaisuuden myynnin ajaksi.

    Täydellinen pattitilanne syntyy, jos on vaikka perinyt osuuden metsään, ja muut perilliset eivät halua jakaa tai myydä kokonaisuutta.

    • Jarkko

     Viranomaisille ollaan jo sorvailemassa omia tarkkailu tunnuksia suomalaisiin pankkeihin, joilla käydä tarkkailemassa köyhien rahaliikennettä pankeissa:

     ”Selvitys: Poliisille, Kelalle ja verottajalle pääsy pankkitilien tietoihin digitaalisesti – nyt käytetään faksia Ministeriön mukaan uusi sähköinen järjestelmä voisi auttaa kitkemään tukihuijauksia ja helpottaisi asiointia.” https://yle.fi/uutiset/3-9458710

     Lyön pääni pantiksi, että järjestelmää ei ainakaan tulla käyttämään siihen, että katsotaan kenellä ei ole rahaa ruokaan ja lääkkeisiin, jotta heille voidaan antaa ruoka rahat, jotta minimitasoinen ihmisarvo toteutuisi. Kaikkeen muuhun sitä kyllä tulla käyttämään. Ilmeisesti tuossa järjestelmässä myös muiden EU-maiden viranomaiset pääsevät tutkimaan suomalaisten pankkitietoja. Menee mielenkiintoiseksi jos Turkista tai Ukrainasta tulee EU-jäsenmaita ja sieltä on pääsy suomalaisten pankkitietoihin jatkossa. Kun ottaa huomioon, että joidenkin kansainvälisten korruptiota mittaavien tutkimusten mukaan jopa 90% ukrainan kansalaisista on antanut lahjuksia oman maansa viranomaisille ainakin kerran 61% useammin kuin kerran. Mm. nopeuttamaan asioidensa hoitoa, poistaakseen tekaistun oikeusjutun, saadakseen päästötodistuksen tutkintoonsa tai saadakseen autonsa katsastettua ja monesta muusta syystä.

     Puhumattakaan muista vähän epäilyttävistä EU-maista ja niiden virkamiehistä.

     • työtöntyötön

      Vastaehdotuksena Kela voisi edes vuosittain lähettää kaikille kansalaisille joilla ei ole verotettavia tuloja eivätkä ole hakeneet Kelan etuuksia postitse esitteen missä selvästi kerrotaan mihin tukiin heillä saattaa olla oikeus, mitä vaaditaan (minimissään) tuen saantiin ja miten tukea haetaan. Näin ei syntyisi tahatonta tukien alikäyttöä. Lisäksi jokaiselle asumistukeen ja toimeentulotukeen mahdollisesti oikeutetulle pitäisi lähettää myös kirje.

      Nämä olisi helppo tarkistaa Kelan järjestelmästä vaikka useamminkin kuin kerran vuoteen. Esim. työtön ilmoittaa asuvansa yksin ja hakee työttömyyspäivärahaa. Heti kirje myös toimeentulotuen ja asumistuen mahdollisuudesta postiin. Ansiosidonnaista saavien tiedot voisi ilmoittaa kelalle jolloin myös heille lähtisi kirje.

      Näinhän toimitaan jo kansaneläkkeen kanssa ja Kela tarkastaa säännöllisesti tiedoistaan onko siellä mahdollisesti henkilöitä jotka voisivat olla oikeutettuja kansaeläkkeeseen vaikkeivat ole sitä hakeneet. Tämä olisi jo palvelua.

     • Luukas Pyykorpi

      ”Lyön pääni pantiksi, että järjestelmää ei ainakaan tulla käyttämään siihen, että katsotaan kenellä ei ole rahaa ruokaan ja lääkkeisiin, jotta heille voidaan antaa ruoka rahat, jotta minimitasoinen ihmisarvo toteutuisi. Kaikkeen muuhun sitä kyllä tulla käyttämään.”
      Niin, heidät rahan puutteessa olevat voidaan haastaa holhouksen alaisiksi, kun pysyvät joten kuten hengissä alle kaikkien inhimillisten normien. ( …Riihimäki, Miia… )

    • Hypomas

     ”Täydellinen pattitilanne syntyy, jos on vaikka perinyt osuuden metsään, ja muut perilliset eivät halua jakaa tai myydä kokonaisuutta.”

     Ei vaikuta toimeentulotukeen. Jakamaton kuolinpesä pysyy jakamattomana, se pitää vaan näyttää toteen. Olen meinaan itse koeponnistanut tätä probleematiikkaa.

   • Raija

    Kyllä mies/naisystävä saa olla ja asuakkin saman katon alla kunhan vain on yhtä varaton toisen kanssa. Jos on tuloja niin silloin määrätään siippaakin elättämään vaikkei ne tulot kahdelle riittäisikään.

  • Servitus

   1970-luvulla Kanadan Manitobassa järjestettiin perustulokokeilu, joka valitettavasti jäi tyngäksi. Kokeilusta ei edes tehty loppuraporttia, mutta jälkeenpäin tutkittaessa siitä on tehty mielenkiintoisia havaintoja.

   Tehdyn työn määrä ei oleellisesti laskenut:
   ”The reduction in work effort under Mincome was modest: about one per cent for men, three per cent for wives, and five per cent for unmarried women.”
   http://archive.irpp.org/po/archive/jan01/hum.pdf

   Perustuloa ei koettu samalla tavalla leimaavaksi kuin perinteisiä tukia:
   ”Consistent with prior theory, this paper finds that Mincome participation did not produce social stigma. More broadly, this paper bears on the feasibility of alternative forms of socioeconomic organization through a consideration of the moral aspects of economic policy. The social meaning of Mincome was sufficiently powerful that even participants with particularly negative attitudes toward government assistance felt able to collect Mincome payments without a sense of contradiction. By obscuring the distinctions between the “deserving” and “undeserving” poor, universalistic income maintenance programs may weaken social stigmatization and strengthen program sustainability.”
   https://onlinelibrary.wiley.com/doi/epdf/10.1111/cars.12091

   Perustulo näkyi väestön parempana terveydentilana:
   ”We found that overall hospitalizations, and specifically hospitalizations for accidents and injuries and mental health diagnoses, declined for MINCOME subjects relative to the comparison group. Physician contacts for mental health diagnoses fell for subjects relative to comparators. Overall, the measured impact was larger than one might have expected since only about a third of families qualified for support at any one time and many of the supplements would have been quite small. This we attribute to the operation of a social multiplier. Because Dauphin was a saturation site, the involvement of friends and neighbours in the scheme might have led to changes in social attitudes and behaviours that influenced individual behaviour even among families that did not receive the supplement.”
   https://web.archive.org/web/20170126003728/http://public.econ.duke.edu/~erw/197/forget-cea%20%282%29.pdf

 3. Antonio

  petteri orpo:” Ylimääräistä jaettavaa ei ole”.
  Yritystuet v 2018: noin 11 miljardia.
  En muista kuka asiantuntija sanoi tämä vuonna haastattelussa, että yritystuista noin 10 % on aiheellisia, muut yhtä tyhjän kanssa.

  • elm

   Niin, ja paljonko valtio syytää vuodessa höpöhöpö-työllistymiskursseja järjestäville firmoille? Sekin raha olisi paremmassa käytössä missä tahansa muualla.

   Koskahan sekin tajutaan, että pienehköä laaduntarkkailua ja riman korkeammalle nostamista voisi noilta kursseilta vaatia.

   Helppo on syytää rahaa silloin kun se ei ole omaa.

   • ErkkiP

    Työvoimapoliittinen koulutus koostuu nykyään 80% orjatyöstä ja 20% tyhjänpäiväisistä lätinäpäivistä. Pelkkää yritystukea sekin.

  • Esa J.

   Olisin taipuvainen ”ymmärtämään” yritystukia, jos niitä tosi mielessä käytettäisiin tuotekehitykseen ja tutkimukseen. MUTTA KUN EI KÄYTETÄ!!!

   • elm

    Miksei yritystukeen varattua määrää voisi käyttää siten, että raha kulkee työntekijän mukana firmaan?

    Silloin työvoiman palkkaaminen olisi paljon nykyistä tuetumpaa – rakentavalla tavalla. Ei niin, että firma saa rahan suoraan, vaan että vasta palkattava työntekijä tuo sen mukanaan.

    Ajatelkaa, jos yritystukiin budjetoitu raha käytettäisiin näin?

  • Martti Kuusela

   Kovasti kyllä väittävät, että mm. alennetut arvonlisäkannat ovat tarpeellisia. Voi tulla kova itku ja parku, jos joku ehdottaisi vaikkapa lääkkeiden, ruoan ja joukkoliikenteen verottamista normaalilla arvonlisäkannalla.

 4. Väinö Kalamies

  Joo, kyllä se on nii helekutin monimutkaista? Jos hakee töitä, niin työhaastattelussa kerrotaan mikä on palkka. Jos vähänkään on palkanmaksussa nikottelua tai puhutaan, esim. että aloitetaan 0 – tuntisopimuksella ja jatketaan kk-palkalla. Niin voi lähteä menee. Se, että työstä ei makseta normaalia palkkaa, kertoo työnantajasta paljon, huijareita ja riistäjiä. Sellaisten kanssa ei pidä mitään yhteistyötä, ei mennä niille töihin. Että työstä ei makseta ollenkaan palkkaa, niin se nyt on ihan älytöntä. Ja kansanedustajille ja johtajille nostetaan kyllä palkkoja. Se ei unohdu almanakasta.

  Työnantajat eivät palkkaa pitkään työttöminä olleita. Ne kun menevät pilalle ihmisinä jo muutaman kk:n jälkeen. Ja hoetaan, että ei niistä ole enää mihinkään. Ne vaan vetelehtii. Eli ongelma on työnantajissa. Määräisivät niitä ottamaan työttömiäkin töihin ihan normaali palkalla. Ja näin työttömistä tulisi muutamassa kk:ssa erittäin motivoituneita työntekijöitä, kun muistissa on millaista oli tarpoa työttömyyden suossa, Sipilän hallituksen vahtikoirien valvonnassa. Schäfer haukkuu väärä puuta koko ilmiössä, vaikka oikeat puut ovat työnantajat.

  Näin kivoja ja sivistyneitä ovat suomalaiset. Olen aina ollut sitä mieltä, että tuollainen mielenlaatu muistuttaa natsihallinnon ihmisten ajattelutapoja. Mutta orja ei ole enää orja, jos tietää olevansa orja. Muistuu mieleen se Väinö Linnan kohtaus kirjasta, jossa pappilan rouva ehdottaa, että eikös sille Koskelalle voisi lisätä taksvärkkipäiviä! Kokoomusideologia on tiukassa ja kokoomuslaisetkin kehuu vieläkin, että kyllä Sipilän hallitus on saanut paljon aikaan. Niin, sortavat köyhiä, joita Suomessa riittää, eikä tule tulevaisuudessa tule puuttumaan…

  • Esa J.

   Pappilan rouvalle käki kukkui kuusi kertaa, joten Koskelan Almalle tuli lisää kuusi taksvärkkipäivää (viikossa?)…

  • Jussi

   Asiallinen kommentti. Tässä ketjussa on lähinnä työttömien kirjoituksia ja tietty väsyminen aiheeseen on selvästi näkyvissä. Aktiivimalli on purrut sillä tavalla, että kommentointi on jo alistunutta ja väsynyttä. Minun oma tilanne ei ole kovin hyvä, mutta toisilla se varmaan on minuakin huonompi, siis työttömillä. Minä olen kieltäytynyt ”ilmaistyöstä” pari viikkoa sitten ja tavallaan kieltäytynyt kaikesta yhteistyöstä TE-viranomaisten kanssa. Työttömyyskassan korvaus vielä juoksee, mutta ehkä se pian katkaistaan tai ainakin leikataan siitä reippaasti pois. Minä olen sanonut virkailijoille jo, ettei sillä ole mitään väliä. Siis omaisuutta on kertynyt sen verran, että sillä pärjää pitkiäkin aikoja ilman mitään tukiakin. Siis kysymys on säästäväisyydestä, sijoitustaidoista ja siitä, että olen saanut joitakin perintöjä. Olen sanonut TE-virkailijoille selvästi, että palkkatyön otan vastaan tai vähintään palkkatukityön, johon sissältyisi 1-2 kuukauden työkokeilu, mutta yhtään enempää en ilmaistyötä suostu tukemään. Ja TE-virkailijat ovat olleet lähes suunniltaan muka röyhkeistä kommenteistani.

   • Jarkko

    ”kommentointi on jo alistunutta ja väsynyttä. ”

    Empä nyt tiedä tästä. Ei näille julkisille palstoille voi ihan kaikesta kirjoitella. Omassa kunnassani esim. TE-palvelut ovat käytännössä jumissa ja toimenpiteitä ei tehdä, koska iso osa TE-keskuksen henkilökunnasta on irtisanoutunut, vaihtanut töitä tai jäänyt pitkille ”sairaslomille”. Ilmeisesti jatkuvan poukkoilevan lainsäädännön, ”aikuisten” leikkikoulun, valvonnan ja turhien toimenpiteiden pyörittäminen käy normaalille ihmisen psyykkeelle raskaaksi pitemmän päälle vaikka siitä saisi palkkaakin.

    Veikkaisin myös, että erilaisten hankalien asiakkaiden ja piilovittuilevien työttömien määrä on lisääntynyt samaa tahtia kuin lainsäädöntöä työttömien tylyttämiseksi on kiristetty. Kaikkialla suomessa ei myöskään olla ihan niin alistunutta kuin vaikkapa PK-seudulla, joka historiallisesti on aina ollut Tsaarin ajan byrokratian voimakeskittymä. Valtakunnan korkeimmalla tasolla ei näistä aktiivilain aiheuttamista negatiivisista asioista tietenkään julkisesti puhuta, koska sellainen heijastuisi kannatukseen.

    • Jussi

     Kiitos kommentista. Minä itse olen väsynyt tilanteeseen, on tässä ketjussa tietysti hyvääkin asiaa. Ja sinun kommentista sain tärkeitä tietoja. Minulle siis joulukuussa luvattiin viimeistään tämän vuoden syksyllä palkkatukityötä, koska täysi palkkatukioikeus olisi silloin saavutettu. Viimeksi tein sitä työtä 2016-17. Mutta tämä sopimushan unohdettiin keväällä ja tehtiin uusi päätös, mutta mitään kirjallista vahvistusta ei tästäkään siis minulle tullut, vaan puhelimessa virkailija sanoi, että minun asia on siirretty kaupungin työllistämispalvelun vastuulle ja sieltä ei siis voi saada kuin jotain kuntouttavaa toimintaa. Tämä siis jo sinällään vaikuttaa minuun sillä tavalla, että työmotivaatio on pudonnut merkittävästi, siis keväällä vielä oli jotain motivaatiota, kun luulin, että pääsen palkkatukityöhön pian. Nyt motivaatio on 0-tasoa, tietysti jaksan harrastaa vielä työttömänä liikuntaa joka päivä, mutta psyykkinen jaksaminen ei ole kovin hyvällä tasolla kuitenkaan.

 5. Jore

  Työministeri Jari ”Jarppa” Lindström on kyllä yksi tyhmimmistä ministereistä kautta aikain. Tulee mieleen tarina kolmesta miehestä ja yhdessä päättämisestä. Nämä kolme miestä kolme miestä kävivät selviytymiskamppailua tundralla, demokraattisesti, yhdessä päätettiin, että ensiksi syödään Jarpan eväät, sen jälkeen päätettiin, että tästä lähtien kukin syö vain omia eväitään.
  Olen ollut perustulon kannalla 80-luvulta lähtien, jo ennen Osmo Soininvaaran kirjaa. Soininvaarakin on _puhunut_ perustulosta (ainakin) neljällä vuosikymmenellä, mutta ei _tehnyt_ käytännössä mitään olleessaan peruspalveluministerinä 2000-2002, jolloin hänellä olisi ollut vastuuministerinä tuhannen taalan paikka edistää perustuloa.
  Erityisesti politiikassa puheet ovat vain puheita, mutta teot ratkaisevat, joka kaikkien kannattaisi muistaa viimeistään siellä äänestyskopissa.

 6. Martikaisen Jaska

  Lääkkeeksi pitkäaiakaistyöttömille löydetään osallistuva sosiaaliturva, josta tehdään velvoittavaa. Se on suora tulonsiirto yrityksille. Yritystuista tai maataloustuista ei leikata, vaikka on tutkittu, että on järjetöntä tukea kannattamatonta liiketoimintaa 11 mrd€/vuodessa, jolla voisi tehdä valtion budjetista ylijäämäisen. Tuloveron kevennykset eivät osu kaikista pienituloisimmille, koska tasaveroja korotetaan, joten pienituloisten ostovoima heikkenee entisestään.

  Orpo yrittää ostaa velkarahalla vaalivoiton, joka tulee tulevien sukupolvien maksettavaksi, kuten Kataisen lupaukset Sari Sairaanhoitajille.

 7. Peksi

  Työtön työnhakja kykenemätön ottamaan työtä vastaan eli sairaslomalla 300 sairauspäiväraha päivän jälkeen. Työkyvyttömyys, tai kuntotustuki hakamus meneillään kaikkine valitus käsittelyiden kanssa noin 2vuotta ja ei vielä ole hallitus keksinyt miten nämä ihmiset saisi pois työttömyystilastoja pilaamasta tai niin kuin nykyisin nätisti sanotaan aktivoitua suurimmalla osalla tässä tilanteessa olevilla tämä rumba kestää vuosia.valtio eli kela kustantaa minimi toimeentulon ei eläke kertymiä ei inhimillistä elämää vaan pyrokratia rumbaa lisää sairastumista lisää. Tällä touhulla valtio eli hallitus tukee eläkevakuutusyhiötä ja isoja työnantajia joiden kuuluisi hoitaa nämä kustannukset nythän on jo lehdissäkin kirjoiteltu kuinka suurien työn antajien kustannukset työkyvyttömyys eläkkeistä vaikuttavat vanhojen ja raihnaisten työllistymiseen ilmeisesti ainakin valtio omisteisissa firmiossa on käytössä kiintiöt montako työntejää päästetään työkyvyttömyys eläkkeelle vuosittain. Ja kuka tätä mahdollistaa, lakien säätäjät eli vakuutusyhtiöiden ja ylikansallisten firmojen lobbarit jotka sitten ohjeistavat vakuutusyhtiöt valitsemaan sopivat vakuutuslääkärit ja oikeus asteiden ratkaisijat aina vakuutusoikeuteen saakka josta ei ole valitus mahdollisuutta. Älä sinä toistaiseksi työsopimuksella työssä oleva sairastu työkyvyttömäksi sillä turva on siitä eteen päin säästöissäsi ja palkkatuloillasi hankkimassa omaisuudessa. Velkamarkkinatalous ottaa omansa vaikka sentti kerrallaan köyhältä työläiseltä. Jos joku palkansaaja kuvittelee olevansa rikas niin yksi naksaus terveydentilassa ja muutaman vuoden päästä paska lentää omaan tuulettimeen kannattaa ajatella miten suhtautuu työttömän tai tähän hypetykseen että omat valinnat ratkaisevat elämämme täällä telluksella.

 8. Kalle Palo

  Orpo puhui vakavalla naamalla 250 000 pitkäaikaistyöttömästä. Viimeksi hallitus kehui että pitkäaikaistyöttömiä on enää alle 100 000. Nyt taisi mennä puurot ja vellit sekaisin tai sitten on suorastaan tahallista. Edelleen voimassa olevan määritelmän mukaan pitkäaikaistyötön on yhtäjaksoisesti yli 12 kk työttömänä ollut henkilö. Heitä EI ole 250 000! Mutta joku voi uskoa kun ministeri sanoo…

 9. Arto Koski

  Vai ei muka vaalibudjetti. Välinpitämättömien, itsekkäiden ja ahneiden ääniähän tässä kalastellaan. Ehkä se riittää Petterille.

 10. Kyösti Hyttinen

  Suomen johtavaksi aaterakennelmaksi on muodostunut uusliberalistinen näkemys todellisuuteen.

  Neutraalin käsityksen ( jos nyt minkään käsityksen voi sanoa olevan neutraali) mukaan ideologia tarkoittaa ajatusten ja uskomusten järjestelmää, aaterakennelmaa.
  Negatiivisen käsityksen mukaan ideologia on vääristynyttä tietoisuutta; se häiritsee ja estää todellisuuden ymmärtämistä.
  Kriittisen käsityksen voi sanoa nojaavan negatiiviseen käsitykseen: ideologia on valtaa palvelevia merkityksiä, väärää tietoisuutta tai petosta, joka kierouttaa käsityksemme todellisuudesta.

  Halutessamme myös köyhdytettävien totuuden näkyviin on synnytettävä varteenotettava vastavoima uusliberalismille, eikä se voima ole oikeistopopulismi.

 11. Arska

  Melkoiset taantumukselliset voimat ovat Suomessa vallassa kun tällainen köyhät kyykkyyn politiikka vain kiristyy kokoajan. Samalla hallitus tulee jo itsekin myöntäneeksi että on epäonnistunut ”työssään” kun kerran rivien välistä jokainen näkee ettei pitkäaikaistyöttömyys olekkaan vähentynyt vaikka hallitus näin aikaisemmin väitti asian olevan.

  Kaikki uskottavuus on hallitukselta karissut ja sen tarkoitusperät ovat jo ihmisillä hyvinkin kirkkaina mielessä että mihin pyritään ja vieläpä kiireesti tämän halituskauden aikana, nimittäin tuhota suomalainen työelämä ja työttömyysturva sekä pakottaa ihmiset ilmaiseksi töihin tai vaihtoehtoisesti syrjäyttää ihmiset sosiaaliturvasta kokonaan.

  On siinä oikein ”mallimaa” Pohjoismaisesta hyvinvointivaltiosta jossa elää maailman onnellisin kansa!

 12. AikaMies

  Ymmärrystä, pyydän!
  Yhteiskunta ei kaikkia jäseniään tarvitse minkäänlaisen ”sorvin ääreen”. Ehkä kuluttajina kuitenkin ovat kelvollisia? Ja aktiivimallein alistettavina .
  Aina on tietysti heitä, siipiveikkoja , joiden maailmankuvaan ei työ-sana kuulu, mutta kaikkien rankaiseminen siitä, että työpaikkoja ei kertakaikkiaan ole tai/ja kyvyt ja taidot eivät riitä on agraariaivoisen hallinnon ratkaisumalli.
  Agraariaivoisilla tarkoitan niitä orpoja jotka menneisyydessä (agraariyhteiskunnassa) elävät näkemättä elämän todellisia realiteetteja esimerkiksi sitä, että nyky-yhteiskunnassa työntekijöitä on enemmän kuin työpaikkoja.
  Meinaan jotta toivotonta on (työhaluisen ja -kykyisenkin) työttöman hakemuksia täytellä, jos ei ole vapaita duunipaikkoja ja elämän arpajaisissa on ”vapaapaikka” annettu.

 13. stunned

  Miettikääpä mitä tapahtuu sitten, kun TE-toimistot lakkautetaan, työttömyyden hoito yksityistetään ja karenssia jakaa yksityinen voittoa tavoitteleva yritys, jolla sattumalta on omia ravintoloita, vuokratyöfirma, asuntoja ja perintätoimisto. All-in-One, kaikki yhdessä paketissa. Palkankin voisi maksaa yhtiön omilla maksukorteilla, rahakkeilla tai maksusitoumuksilla, jotka ovat käypää valuuttaa vain yhtiön oman ketjun puodeissa.

  Pullman Town Suomeen?

  https://en.wikipedia.org/wiki/Company_town

  Classic Pizza -gate jatkuu:

  https://www.iltalehti.fi/kotimaa/201808072201054558_u0.shtml

  Työntekijöiden kertomuksissa toistuvat kokemukset ylipitkistä työvuoroista, ylityökorvausten puuttumisesta, palkanmaksuongelmista, petetyistä lupauksista ja äkillisistä työsuhteiden päättämisistä. Ravintolan edustajat kiistävät väitteet mustamaalauksena.

  https://www.iltalehti.fi/kotimaa/201808072201070222_u0.shtml

  CPR Finland Oy eli entinen Juha Toivanen Oy vastaa Classic Pizza -ravintoloiden toiminnasta, Hangon Makaronitehdas Oy pyörittää pastaravintoloita, Hangon Rantaravintolat hallinnoi liiketiloja ja CPR Conseptor Oy ketjun tavaramerkkiä.

  Vuoden 2017 alusta lähtien kaikkien työntekijöiden sopimukset on siirretty ketjun oman henkilöstövuokrausyrityksen eli Jonathan Ravintolapalvelut Oy:n nimiin. Työntekijöitä on noin 220.

 14. töytön

  Mites helvetissä nyt on yhtäkkiä 250 000 kovan ytimen pitkäaikaistyötöntä, kun vähän aikaa sitten jallituksen pupputilastot osoittivan kaikkien työttömien määräksi alle 200 000!?

  • työtöntyötön

   ”Orpo muistuttaa, että Suomessa on hyvästä talouskehityksestä huolimatta edelleen jäljellä noin 250 000 hengen suuruinen niin sanottu työttömyyden kova ydin, jonka työllistyminen on vaikeaa.”

   Orpo ei itseasiassa puhu pitkäaikaistyöttömistä vaan näyttää siltä että nyt jokainen työtön työttömyyden kestosta huolimatta alkaa kuulua kovaan ytimeen. Ja heidät on tietenkin kuntoutettava takaisin työelämään ja se ei onnistu kuin ilmaistyön kautta.

   https://www.ess.fi/uutiset/kotimaa/art2476073

   • AKK

    Todella pahaenteistä tuo ”työttömien kovan ytimen” laajentaminen koskemaan nyt jo kaikkia työttömiä.

    Syyllistäminen jatkuu ja kovenee. Työpaikkojen lisääminen ei näytä tosiaankaan olevan nykyisen hallituksen ratkaisulistalla. Mikä onkaan Sipilän, Orpon ja Lindströmin seuraava isku, jonkinlaista vyörytystä on kyllä taas odotettavissa.

    • töytön

     Syyllistäminen jatkuu ja sitten tarpeeksi otollisten olojen vallitessa semmone endslösnung työttömille.

 15. Sauli

  Yhteiskunnan yksi suurimmista eriarvoisuutta aiheuttavista tekijöistä on työttömyys. Työttömyys, eivät siis työttömät jotka ovat seuraus, eivät syy työn vähyydelle. Kun tiedetään että pelkästään rakennetyöttömyys tarkoittaa kymmeniätuhansia työttömiä, on selvää että työttömyydestä seuraa kustannuksia. Toimeentulo on ratkaistava tavalla tai toisella. Suomi on elinkustannuksiltaan korkea maa, joten sosiaaliturvamenotkin ovat sitä myöten korkeita.

  Osa talousguruista on sitä mieltä että elämme juuri nyt talouden huippua. Työttömien määrä ei siis nykyisestä paljoa muutu, joten säästöä on haettava muuta kautta. Sitä syntyy kun sosiaaliturvan ja työttömyysturvan saannin ehtoruuvia pikku hiljaa kiristetään niin, että yhä useampi joutuu hetkellisesti tai kokonaan sen ulkopuolelle. Tosia asiassa mitään säästöä tuskin syntyy, sillä samaan aikaan muut syrjäytymisestä koituvat menot kasvavat. Terveydenhuolto, poliisi, vakuutus, oikeus, vankeinhoitomenot kasvavat kun ihmiset alkavat oireilla. Tämä kaikki on nähty niissä maissa joista hallitus on hakenut esimerkkiä. Kaikki tämä toteutetaan epämääräisen ideologian ajamana. Ideologia joka perustuu menneeseen maailmaan ja pinttyneisiin käsityksiin köyhien ja työttömien moraalista.

  Työ alkaa olla katoavaa kansanperinnettä enkä ole paljoa hallituksen tasolta kuullut miten tulevaisuudessa ratkaistaisiin alati syvenevää kuilua tuottavuutta lisäävän automaation ja pienevät työvoimantarpeen välillä. Tässä asiaa ihmettelee mm. professori Sami Vähämaa Professori https://yle.fi/uutiset/3-9949208

  Kun valtaa pitää oikeisto, on selvää, ettei siltä taholta paljoa mietitä keinoja automaation ja siitä syntyvän pääoman verotukselle. Tulevaisuus näyttää siltä, että pieni osa kansalaisia rikastuu suunnattomasti ja suuri osa kansalaisia köyhtyy suunnattomasti. Keskipalkkaiset työt katoavat. Tämän kritiikissä ei ole kysymys kateudesta vaan huoli täysin aiheellisesta yhteiskunnallisesta ongelmasta. Työn ja siitä syntyvän varallisuuden jako ei ole kommunismia, vaan tapa säilyttää yhteiskuntarauha ja hyvinvointivaltio sellaisena kuin me vanhemmat ikäluokat +50 olemme sen oppineet tuntemaan.

  • M.M.X.X.

   Professori Vähämaa:
   – Ennusteiden mukaan kymmenen tai viidentoista vuoden aikana työvoimasta 30-40 prosenttia katetaan roboteilla ja joillakin palkkaverokertymän vaje olisi katettava.
   – robotiikan kehittyminen on johtamassa myös ankaraan tuloeron kasvuun, jos ei tehdä minkäänlaista robottiveroa.

   Elinkeinoelämän tutkimuslaitoksen tutkimusjohtaja Niku Määttänen :
   -Robotit tuovat puolestaan kysyntää uusille työtehtäville ja myös tavaroille sekä palveluille.
   – Koskaan aikaisemmin historiassakaan ei ole tapahtunut niin, että uusi teknologia olisi luonut pysyvän massatyöttömyyden, hän selventää näkemystään.

   Joo-o. aika heikot perustelut Määttäsellä. Aivan varmasti aikaisemminkin on tapahtunut niin että uusi teknologia on luonut pitkäkestoisen työttömyyden. Aiemmin on ollut myös tarjolla työvoimavaltaisia koulutustasosta riippumattomia työmahdollisuuksia useilla aloilla. Siirtymä ei ole ollut niin tuskallinen kuin se, voisi olla nyt.

   Robotit ovat jo korvanneet ensin raskaita ja yksinketaisia työsuoritteita, sitten hiukan kehittyneempiä.Meillä ei ole enää vastaavan tasoisia korvaavia aloja johon siirtyä.
   Tarvitaan yleensä uutta kolutusta ennen kuin siirtymä mahdollistuu. Massatyöttömyytenä voidaan pitää jo nykyistä tilannetta ja pian lisää tulee joukoittain, sitä mukaa kuin robottien kehitys etenee. Tulevaisuuden alat ovat väistämättä spesifiä/korkeaakoulutustasoa vaativia. Niin että taitaa tulla uutta pitkäaikaistyötöntä vielä kauan putkeen. Sitten otetaan osaajat nopsaan ulkomailta kun kotimaassa ei ole riittävästi koulutuspaikkoja tai osaajia.

   Eihän niitä kukaan töihin otaisikaan kun ne on jo ilmaistöissä, peloteltu hermoraunioiksi ja haukuttu vastuuttomiksi siivelläeläjiksi. Sehän olis jo imagohaitta ottaa luuseri oikeisiintöihin. Voi ne vessoja siivoilla ja kahvia keitellä hienommassakin firmassa, ilmaiseksi, mutta ei kovin näkyvissä.

   Tässä on nyt vielä tulossa ”Suuri hallinnollinen uudistus” ja ilmastonmuutos jonka vaikutukset näkyy jo selvemmin ”lämpimillä mailla”. Eli uutta katastrofia pukkaa eikä entisistäkään ole selvitty. Itseasiassa joitain ongelmia ryhdyttiin purkamaan vasta sitten kuin ne olivat jo katastrofeja.

   Mut hei, syytetään työttömiä,työttömiä ja pitkäaikaistyöttömiä,eläkeläisiä, vammaisia ja vanhuksia kun ne ”rasittaa sotea” ja ”nettomaksajia” ja valtiontaloutta.

   Sitten päjäytettään vähän lisää tasaveroa niin kyllä ne vähitellen hiipuu.
   Jos ei hiivu niin lätkäytetään edunvalvontaa, karenssia ja mielenterveysdiagnoosia niin loppuu kitinä.
   Kovat ajat noususuhdanteessa, kovat keinot.

  • Eino

   AI tulee. Onko VM valmis? Eräässä viimeaikaisessa, tulevaa haastetta käsitelleessä uutispätkässä ko ministeriön edustaja ei sanallakaan maininnut esim robottiveroa korvauksena automaation takia menetetyistä verotuloista. Sentään muualla asiaa pohditaan https://rwer.wordpress.com/2016/09/14/who-will-own-the-robots/#more-25825

 16. Benny Tulirinta

  Ikiaikainen hallitsijan taktiikka ”Luodaan keksitty vihollinen kansalle.” Populisteille se on maahanmuuttajat, Putinille mm. sateenkaarikansa.

 17. jiipee

  Masentavaa. Kerrassaan masentavaa. Kyllä näitä kokoomus pelleriurpoja kuunnellessa tässä kaikenmaailman utopiat kaikkoaa kuin tinu tuhkaan ja nekin tuhkat tuulenpesien kautta yläpilviin. Sinne missä pippuri kasvaa. Tätä se keppi ja orjuutus saa aikaiseksi.

  Petteri Orpo on vaarallinen tyyppi. Susanna Kosken tapaan ulosantinsa on näennäisen siistiä ja moitteetonta, joka just hämää monet uskomaankin näiden puheita.

  Moni kakku päältä kaunis, mutta silkkoa ehtaa sitä sisältä. Sanonko mitä. Juuri sitä.

  • Niilo

   Orpo näyttää jo naamaltaan epäluotettavalta ja vaaralliselta. Niin silmät kiiluivat ja hymyilytti taas jotenkin perverssin näköisesti eilen kun puhui leikkauksista ja työttömistä. Jotenkin vaikutti siltä, että oli jo etukäteen kiihottunut ajatellessaan työttömien lisäkurittamista.

   • jiipee

    Samaa vähän itsekin katselin, silmät kiilui Petterillä eri tapaan kuin ennen, on kai niin innostunut kun pääsee kyykyttämään työttömiä lisää.

 18. Pieni kulkija

  Julkiset palvelut maksetaan meidän (köyhien) veroilla. Velkarahaa otetaan (rikkaiden) kämmeihin, joita veronkierto jne. aiheuttaa. Velkamme ei siis ole ns. syömävelkaa.

 19. J.Koskela

  Jos ajatellaan asioita pitemmällä tähtäimellä ihmistyön kysyntä on vähenemässä ja konetyön kysyntä oon lisääntymässä. Koko eduskunta voitaisiin lakkauttaa ja antaa homma googlen tekoälylle jos vaan päästään sopuun, että tekoälyyn syötetään parametreiksi koko kansan maksimaalinen hyvinvointi, unohtamatta ketään. Koko ajatus täystyöllisyydestä on virheellinen. Yhteiskunnan verojen ansaintalogiikka on pielessä ja juuttunut 70 luvulle. Koneet eivät juuri käytä palveluja, eivät maksa veroja ja niitä on varaa pitää ja ostaa jopa lähes tyhjänpanttina. Pitäisi alkaaa verottamaan tyhjänpanttina seisovia koneita ei työttömiä.

  Nyt kukaan ei pakota pyörittämään koneita maksimiteholla koska se ei kannata, vaarana olisi että vähemmälläkin resursseilla varustetut voisivat saada koneiden tuottamia tarvikkeita edullisesti. Sitä vastoin työttömien tulisi mennä risumetsään puuhastelemaan, kun joku helposti korvattava pyrkyri näkee junan ikkunasta siivottoman metsän.

  Ihmistyölle tulisi tehdä käänteinen kyky sopimus. Vähäistä ihmistyötä tulisi jakaa ja tarjota tasapuolisesti. Työhönottokäytäntöjä pitäisi muuttaa tasa arvoisemmiksi. Keskityttäisiin vain työntekijöiden ja halun arviointiin ei muihin asioihin. Hakemusten pitäisi olla anonyymejä. Työhönottaja ei näe hakijan nimeä, ikään väriä, sukupuolta tai muutakaan. Harvoja poikkeuksia lukeenottamatta työkyky ja motivaatio voitaisiin selvittää testaamalla kokein ja suoritettavin näytöin. Useaankaan asiaan ei tarvita tutkintoja vaan oikeita kykyjä ja taitoja. Nymypäivänä on oikeastaan ihan sama onko kyvyt oppinut netistä vai 60 luvulla korkeakoulussa. Olisi aika mielenkiintoinen… esimerkiksi suomen pankin pääjohtajan hakuprosessi, kun kansan riveistä löytyisi yllättäen 10 000 pätevämpää ehdokasta virkaan.
  Itse asiassa usein johtoportaan taidot ovat varsin geneerisiä ja helposti omaksuttavia kenelle vain. Todellinen asiantuntijan työ onkin sitten hieman hankalampaa, mutta senkin pystyvät useimmat oppimaan aivan pystymetsästä. Tällä hetkellä paskanjauhanta on aivan yliarvostettua ja suorittaminen aliarvostettua. Palkkojen pitäisi suhteutua sen mukaan paljonko halukkaita hakijoita on työ tehtävään.
  Tällä hetkellä ylintä johtoa lukuunottamatta työntekijöiden kustannuksia verrataan kurjempiin viatnamilaisiin työntekijöihin, mutta johdon palkkioita verrataankin sitten yllättäen Yhdysvaltain suurimpien yritysten johtajiin. Minä väitän että voisin tuoda melko edullisesti johtajat Kiinasta. En ensisijassa olisi kovin huolissaan johtajien aivovuodosta. Ihme jos Suomen johtoporukka löytäisi eu parlamentin ulkopuolelta kilpailukykyisiä työehtoja rallienglannillaan. Ikävä huomata että on ongelmia ihan perusajattelussa, jossa syy ja seuraussuhteessa, lähdetään kannustamaan epämieluisaa seurausta, jotta syy tulisi korjattua. Anteeksi kirjoitusvirheistä, kun paukutin tämän omavaltaisesti sanoja aikovalla Padillä.

 20. Väinö Lahtinen

  Kulutusverot ovat regressivisiä veroja, ei tasaveroja kuten Saku blogissaan toteaa.
  Tämä on todettu mm. Hetemäen verotusta pohtineen työryhmän loppuraportissa (s. 221).
  Tasaverotuksessahan verotettava maksaa veroa tulon määrästä riippumatta saman prosentin mukaan. Kirkollisvero on tyypillinen tasavero.
  Regressiivisessä verotuksessa veron suhteellinen osuus (veroprosentti) nousee tulojen pienentyessä.
  Saku aivan oikein selvittää välillisen verotuksen vaikutuksen eri tulonsaajiin, mutta käyttää väärää termiä.

  • työtöntyötön

   Muutama vuosa sitten veroilmoituksia verratessani huomasin että maksoin työttömänä pienempi tuloisena euromääräisesti enemmän kirkollisveroa kuin toisena vuonna jolloin olin koko vuoden töissä. Eli minun mielestäni kirkollisvero ei ole tasavero.

   • Esa J.

    Kirkollisvero riippuu seurakunnasta. Joissakin otetaan enemmän, joissakin vähemmän, riippuen siitä kuinka paljon porukkaa on kirkon jäsenenä/seurakunta.

    • työtöntyötön

     Voi olla mutta olin saman seurakunnan jäsen molempina vuosina.

 21. Sairasta touhua

  Minua ihmetyttää jatkuva rahan riittäminen työttömien työllistymisen kannalta täysin tehottomaan TE-hallintoon. Nytkin lisätään sen hallinnon pyörittämiseen reilut 10 milj. euroa, joka raha käytetään ei suinkaan työttömien työllistymiseen vaan työttömien kyttäämiseen kaikessa sellaisessa, mistä pääosin täysin epäpätevät työllisyyskoordinaattorit ja epäpätevät asiantuntijat lätkäisevät ”kurinpito”karensseja. Rahaa näyttää riittävän heikoimmassa asemassa olevien ihmisten elämän kurjistamiseen, mutta ei kohentamiseen.

  https://yle.fi/uutiset/3-10342533
  Tässä konkreettisia nostoja Valtiovaraiministeri Petteri Orpon (kok.) tiedotustilaisuudesta:
  TE-toimistojen toimintamenoihin 10,3 miljoonaa euroa.

  • stunned

   Nuo lisärahat menevät pääasiallisesti firmoille, joilta työvoimahallinto ostaa koulutuksia. Kohta TE-toimistot lakkautetaan, ja koko sirkus annetaan yksityisille.

 22. Luukas Pyykorpi

  ”Saa nähdä mitä kaikkea kansliapäälliköt työttömien pään menoksi keksivät. Listalla tulee epäilemättä olemaan aktiivimalli kakkonen eli niin sanottu omatoimisen työnhaun malli. Sehän on suunniteltu karenssiautomaatiksi ihan samalla tavalla kuin aktiivimalli ykkönen oli suunniteltu tukien leikkausautomaatiksi.”
  Harjoiteluani tämän vuoden jo ennakkoon aktiivimalli 2:n raportointia kunnan TE-toimistoon, huomaan heidän hiukan hikeentyneen jatkuviin ilmoituksiini työnhaun edistymisestä kaikkine liitteineen. Sitä saa mitä tilaa 😉

 23. Väinö Kalamies

  Mitäs jos laitettaisiin velvoite niille yrityksille palkata työttömiä töihin, jotka saavat niitä yritystukia? Ja vielä enemmän samalla, työnantaja järjestää sitten tarvittavan työpaikkakoulutuksen, jos ei työtön tietenkään heti sovellu suoraan tehtävään. Tässä olisi sitten vastikkeellinen yritystuki. Onko tullut Ellille mieleen vai se tietysti haluaa vuan köyhiä kiusata, kun itse saa kuulemma vähän liiankin ison vastikkeen nuin heleposta hommasta…

  Juohtu vuan mieleen tuolla mustikkametässä. Tiällä sitä olis, kalastajan sukua oleville, kalastella kuhia ja suattas sitten välillä mustikkapiirakka maistua aika hyvältä. Kahvia suapi kaupasta, jos rahat riittää vielä… Tosin sitten, jos ei riitä, minttua voisi viljellä pellossa. Ne sannoo, että viisaammat siirtyy teen juonthiin… Ai niin, pikku torpan vois rakentoo hirsistä. Saiskohan siihen valtion tukkee?

 24. jiipee

  Masentavaa. Kerrassaan masentavaa. Kyllä näitä kokoomus pelleriurpoja kuunnellessa tässä kaikenmaailman utopiat kaikkoaa kuin tinu tuhkaan ja nekin tuhkat tuulenpesien kautta yläpilviin. Sinne missä pippuri kasvaa. Tätä se keppi ja orjuutus saa pelottelun ja uhkailujen kautta aikaiseksi.

  Petteri Orpo on vaarallinen tyyppi. Susanna Kosken tapaan ulosantinsa on näennäisen siistiä ja moitteetonta, joka just hämää monet uskomaankin näiden puheita.

  Moni kakku päältä kaunis, mutta silkkoa ehtaa sitä sisältä.

  • jiipee

   Tulikin tuplat, yhteys tilttaili tuon ylemmän kanssa ->

 25. Marko

  Kyllä se Orpokin jostain voitelurahoja ottaa, jota jossain korruptioksi myös kutsutaan. Orpo ja kokoomus on tämän maan suurin syöpä. Lindströmmillä (hallituksen koira, kumileimasin) näköjään alkanu vaalikampanja jo.

 26. jarmo kulmala

  Sain iltalehdeltä Bannia,kun väitin valtiovarainministeriä dorkaksi.On se jännää,kun valtamedia ei vaan suostu tosiasioiden äärelle.

  • AikaMies

   Eikös se ollut/ole Alan Dorkin ihan julkkistyyppi? Telkkarissa? [nimimerkki]

   Onneksi tosiaan uutisissa kerrottiin ihan ministerin suulla, että työn verotusta ei lisätä. Hyvä etteivät työstäkin ala verottaa 😉

   Meinaan jotta eihän tässä ihan vakavana voi näitä hullutuksia penkoa/kommentoida. Ei ne ymmärrä vaikka kuika vääntaisi.

 27. Servitus

  Hesarin mukaan maakuntauudistuksen valmisteluun Orpo ehdottaa 213 miljoonaa euroa, ”jotka käytetään maakuntien hallinnon käynnistämiseen, palvelukeskusten perustamiseen ja ICT-muutostukeen”.

  Maakuntauudistus (onneksi!) lykkääntyy ainakin vuodella, mutta rahaa siihen silti saadaan menemään.

  https://www.hs.fi/politiikka/art-2000005784433.html

 28. töytön

  Tuo Lindströmin heitto todella odotettu ja koominen. Äänestäkää nyt joku tätäki työttömien ”ystävää”. Kyllähä jarpalle joku toinen kumileimasin-työpaikka toki sipin ja orpon toimesta jo hommattu. Ei jää iha työttömäks sentäs onneks.

 29. mark

  Politikkojen jargonia verotuksesta. ”Työn verotusta kevennetään”. ”Kenenkään verotus ei nouse”. ”Ohjataan kulutusta ympäristöystävälliseen suuntaan” jne.

  Yleisin palkka on 2 500 / kk. Tuloverojen alennus ei sitä auta. Saman verran tai enemmän kuin kansanedustajat ja ministerit tienaa vain pari prosenttia ”työtä” tekevistä. Siellä se auttaa. Valtion virkamiehet kuuluvat tähän joukkoon. Osaavat varmaan lakiehdotusta sorvatessaan laskea paljonko enemmän jää itselle käteen. Pienituloisia on paljon eikä heille voi antaa verohelpotuksia koska silloin romahtavat kunnanverot ja siellä prosentteja joudutaan korottamaan. Näin on jo tehty koska palkat laskevat. Jäädytetyistä indekseistä puhumattakaan.

  ”Haittaveroilla” on korotettu eniten energian asumisen ja liikkumisen hintaa. Hiilijalanjälki pienenee kun köyhimmästä päästä tällaisten ylellisyystuotteiden kulutus loppuu. Sähkökin alkaa olla jo köyhemmille ylellisyystuote. Varakkaammat voivat jatkaa haittaamista entiseen malliin. Ministereiden mielestä ihminen voi tietenkin valita asuuko lämmittääkö ja liikkuuko.

  Verotus on mennyt ”yleistä” linjaa pitkin. Varakkaammille helpotuksia, köyhemmät maksavat enemmän. Näin on eduskunnassa päätetty.

 30. Jari Eeva

  Ensimmäistä kertaa kuulin Orvon mainitsevan työttömiä olevan 250 000, joista runsaasti on pitkäaikaistyöttömiä, jotka vaikeuttavat tasapainoisen budjetin tekoa. Vieläpä niin paljon, että lainaa on otettava 1,7 miljardia euroa. Tähän yhteyteen työttömien todellinen luku sopi kuin tilauksesta.

 31. mark

  Lainaan vielä minua viisaampaa kaveria joka ymmärtää kansantaloutta. Hallituksessahan sitä viisautta ei ole. Keskittyvät vain nykyiseen muoti-ilmiöön, kähmintään.

  Euvostoliitossa työttömien ahdinko ei (juurikaan) johdu heidän henkilökohtaisista ominaisuuksistaan. Työpaikkojen olemassaololla ei ole mitään tekemistä ammattitaidon, työtaakan, työnlaadun tai vaikkapa määrän kanssa. Mitään mitä työntekijä tai työnantaja tekee tai jättää tekemättä, ei takaa työpaikkojen olemassaoloa. Työpaikkojen olemassaolo riippuu täsmälleen siitä, että joku kävelee pankkiin, ottaa lainaa ja kuluttaa sen eteenpäin.
  Euvostoliitossa Velka = Ostovoima = Työpaikka.
  Pankkien pyörittämän ponzin kaatumisen seurauksena on täysin merkityksetöntä miten alhaisiksi palkat alennetaan, mitä kauemmin työtä tehdään tai kuinka paljon krääsää tuotetaan. Ei siis ole olemassa sellaista
  määrää työtä, tuotantoa, leikkauksia, yksityistämistä jne. joilla pankkien pyörittämän ponzin aiheuttamasta taloudellisesta ahdingosta olisi mahdollista ulos kaivautua.
  Maailman historiassa ei ole olemassa ainuttakaan maata, joka on vaurastunut säästämällä. Ilman velkaa ei ole rahaa. Ilman rahaa ei ole taloutta, verotuloja, työtä ja niin edelleen.

  Nykyisessä järjestelmässä ei seuraavaa nousukautta ole eikä tule ennen kuin velkataakka on tavalla tai toisella alennettu ja ihmiset ovat unohtaneet kuka tai mikä ongelman (laman) oikeasti aiheutti. Rahan palautuminen takaisin pankkeihin ajaa osan väestöstä velkavankeuteen ja aiheuttaa massiivisen omaisuuden uusjaon. Mutta tämä onkin suhdannevaihtelujen tarkoitus.

 32. Lehmän Brother Petteri

  On paradoksaalista, että koko ajan korostetaan työnteon merkitystä, mutta omistaminen on paljon kannattavampaa kuin työnteko, josta hyvänä esimerkkinä se, että pääomatulojen verotus paljon on kevyempää kuin ansiotulojen verotus.

  Moni työssäkäyvä tarvitsee tukia palkan lisäksi selvitäkseen elinkustannuksista, mikä kertoo todellisen kuvan suomalaisen työelämästä. Työttömien rankaisu siitä, etteivät yritykset palkkaa pitkäaikaistyöttömiä ei ole työttömien vaan yritysten vika.

  Valtion tehdävä ei ole tukea kannattamatonta liiketoimintaa kansalaisten verorahoilla. Eihän yritysten omistajienkaan mielestä, yrityksellä ole muuta tehtävää kuin tuottaa voittoa osakkeenomistajille.

  Mitä todellisuudessa pitäisi vaatia on, että yritykset, jotka saavat yritystukia ovat velvollisia työllistämään työttömiä työnhakijoita täydellä palkalla. Yrityksille tulisi määrätä rahallisia sanktioita, jos eivät tarjoa työsopimusta työkokeilun päätteeksi vaan ottavat uuden oravan juoksemaan oravanpyörään. Pitäisi myös vaatia, että yrityksillä on ensisijaisesti velvollisuus palkata työhön työtön työpaikan vaihtajan sijaan. Mutta niin kauan, kun porvarit ovat vallassa,palkansaajien ja kyöhien oikeuksia heikennettään hitaasti, mutta varmasti.

  • elm

   Länsimaisessa kulttuurissa on ollut kreikkalais-roomalaisista ajoista lähtien kaksi toisilleen lähes vastakkaista työn käsitettä (sanoo Jussi Vähämäki tässä pätkässä: https://www.youtube.com/watch?v=xcEhWYYaCak), tarkentaen sanomaansa näin:

   ”Ensimmäinen ja ehkä alkuperäinen on se, että työ on ihmisen itseilmaisun muoto. Työn kautta ihminen muuttaa maailmaa – ihminen tekee työn kautta itsensä näkyväksi. Toinen työn käsite tämän rinnalla on työn käsite, jossa ihminen alistuu työssä jollekin päämäärälle, tuottaakseen jonkun tavaran tai tuotteen, selvitäkseen hengissä.”

   ja jatkaa, että nämä vastakkaiset käsitykset meillä menee nykyään usein sekaisin.

   Hän jatkaa:

   ”poliittisessa retoriikassa korostuu, että työ on absoluuttisesti paras asia mitä on, mutta että hyvää on ainoastaan se työ, jota tehdään jotakin toista varten, jollekin toiselle alistuneena. Ehkä suurin muutos keskiajalta lähtien on juuri työn arvostuksen muuttuminen tässä mielessä”.

   ja ehdottaa, että: ”ehkä meidän pitäisi palauttaa arvoonsa tämä ns. alkuperäisempi työn käsitys, työn käsitys, jossa ihminen tuo itseään esiin sen sijaan, että ihminen häivyttää itsensä ikäänkuin tuotteen taakse ja niin että ihminen, joka on tehnyt tuotteen muuttuu täysin yhdentekeväksi”?

   Olen aivan täysin samaa mieltä hänen kanssaan.

   Vähämäen mukaan: ”Ensimmäinen ja alkuperäinen työn käsite: työ on ihmisen itseilmaisun muoto, työ on se tapa, jolla ihminen tekee maailmasta itsensä näköisen. Sen sijaan toinen käsite: työ, orjatyö, orvon työ taas jättää maailman aina sellaiseksi ja painaa työn tekijän aina näkymättömiin”

   Joten : kysymys työn merkityksestä alkaa painua kokonaan unohduksiin, työstä tulee pelkästään retorista ja pinnallista ja on tekemisissä palkan, tuottavuuden tai tuotannon kanssa.

   – – –

   Eli jos ja kun on niin, että työ on ihmisen erityinen, lajityypillinen ominaisuus ja kyky muuttaa maailmaa, kysymys kuuluu: moniko meistä saa toteuttaa tätä itsellemme tyypillistä ominaisuutta nykyisessä työssämme?

   Voimmeko pyrkiä alkuperäiseen työn määritelmään ja auttaa muitakin ymmärtämään, että työllä tulee olla mielekäs funktio?

 33. Ulla Vehaluoto

  ”Maallamme on kolme ongelmaa: työttömät, työttömät ja työttömät. He ovat syyllisiä kaikkeen, heitä pitää rangaista.”

  Niin, missäs laissa se taas olikaan, että työttömyys on työttömän tekemä rikos?

  Sen sijaan laissa kyllä sanotaan että:
  https://www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/1999/19990731#L2P18

  Kyseessä on se samainen perustuslaki, jota kansanedustajat velvoitetaan siinä noudattamaan:
  https://www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/1999/19990731#L3P29

  Mutta eiväthän rikolliset lakia noudata.

  Rikolliset tietenkin mielellään syyttävät omista rikoksistaan ihan muita ihmisiä: uhrejaan, sivullisia, rikoksen todistajia, rikostutkijoita, poliiseja, oikeuslaitosta…

  Paatuneiden rikollisten päästäminen vallan kahvaan on yhteiskunnallisesti todella paha virhe. Hallituksen harjoittama ihmisoikeusrikollisuus on saanut jatkua jo aivan liian pitkään!

  Mutta tietenkin rikollisia houkuttavat sellaiset rahasummat, joita valtion budjetissa käsitellään. Niistä rahoista maksellaan riittämätöntä minimitoimeentuloa työttömille ja muille köyhille, ja niistä valtion rahoista maksellaan ylisuuria palkkioita ja palkkoja rikollisjengin liigalle, joka lonkeroineen ulottuu keskeisiin valtiollisiin organisaatioihin mukaan lukien eduskunta ja hallitus.

Kommentoi »

Comments are closed