Jäävuoren huippu

Kaikki työ on arvokasta, ja palkaton työ on erityisen arvokasta sen teettäjälle.

Näin osuvasti kommentoi joku lukija eilistä juttuani Ylöjärven palkattomasta työstä. Se on vain yksi pinnan alta pilkottava jäävuoren huippu. En muista kuinka monta kertaa olen kuntouttavan työtoiminnan nimellä teetettävästä palkattomasta työstä kirjoittanut, mutta aina asia tulee monille uutena. Se ei ole mikään ihme, sillä toiminta verhotaan kauniilla sanoilla. Puhutaan valmiuksien antamisesta työelämään, elämähallinnan jämäköittämisestä ja kuntouttamisesta. Ennen kaikkea puhutaan työllistämisestä, jolloin syntyy heti mielikuva palkkatyöstä.

Tosiasiassa näissä hikipajoissa ei makseta palkkaa, vaan pelkkää työmarkkinatukea ja yhdeksän euron päivittäistä kulukorvausta. Niissä voidaan tehdä käytännössä ihan mitä tahansa. Alihankinta on hyvin tavallista. Työpajat myyvät vaikkapa pakkausalan työpanosta. Se tarkoittaa sitä, että pajaan saapuu rekkalasteittain kiinalaista roinaa, joka pakataan vähittäismyyntipakkauksiiin ja päälle lätkäistään suomalaisen työn merkki.

Työpanos myydään halvalla, sillä kuntouttava työtoiminta ei saa tuottaa voittoa. Voitto menee alihankinnan teettäjälle, joka myy lopullisen tuotteen.

Hyvin tavallista pajatoimintaa ovat kiinteistönhuolto- ja puutarhatyöt, kalusteiden kunnostus, erilaiset kokoonpanotehtävät, siivoukset ja muutot. Työpajat myyvät valmistamiensa tuotteiden lisäksi myös työntekijöitä yrityksille ja yksityishenkilöille. Työpaja laskuttaa asiakasta työstä, jonka tekijä ei saa palkkaa. Hän on sosiaalipalvelun asiakas, jota kuntoutetaan ja valmennetaan työelämään, vaikka hän on täysin terve ja työkykyinen. Hänen ainoa ongelmansa on palkkatyön puute.

Tätä tehdään kaikkialla. Valvontaviranomaiset voisivat halutessaan kävellä käytännössä mihin tahansa työpajaan ja sulkea sen lain rikkomisen takia. Kuntouttavalla työtoiminnalla ei saa vääristää kilpailua, mutta juuri sitä pajat tekevät. Yksikään siivous- tai muuttoyrittäjä ei voi kilpailla sellaisen toimijan kanssa, jolla ei ole ollenkaan palkkakuluja, vaan joka saa jokaisesta työntekijästään valtiolta 10,09 euroa päivässä työllistämiskorvausta.

Otetaan taas konkreettinen esimerkki. Turun työkeskus on omien sanojensa mukaan monipuolinen työyhteisö ja kiinnostava oppimisympäristö. Se tarjoaa jokaiselle ihmisen mittaiset työtehtävät. Työt jakautuvat useille eri aloille, joista esimerkiksi kunnossapito huolehtii Turun kaupungin viheralueista, kalustekunnostus kunnostaa nimensä mukaisesti sekä kaupungin että yksittäisten asiakkaiden kalusteita tilauksesta ja palveluasumisen asunnonmuokkaukset tekee asunnonmuutostöiden osasto, metalli puolestaan vastaa asiakkaille asennettavien tuotteiden, esimerkiksi ramppien, tekemisestä. Kädentaidot ovat puolestaan arvossaan tekstiiliosastolla ja puutöissä.

Kaikki tämä työ tehdään palkatta. Palkkaa saavat ainostaan toimintaa pyörittävä johtoporras ja työnohjaajat. Tekevät kädet saavat työmarkkinatuen ja yhdeksän euroa päivässä. Jostain syystä asia ei ole koskaan kiinnostanut kilpailuviranomaisia sen enempää kuin muitakaan valvontaviranomaisia.

Tämä on mahdollista kauniiden sanojen ansiosta. Näin selvitetään valmiuksia, tarjotaan yhteisöllisyyttä, edistetään toimintakykyä ja autetaan haasteiden yli palveluiden siltaa myöten. Suomeksi sanottuna näin teetetään palkatonta työtä.

puheenaiheet tyoelama yhteiskunta
Kommentit (102)
 1. Minua ihmetyttää, kuinka voi olla että ketään ei tämä asia kiinnosta riittävästi että joku äläkkä nousisi.
  Onko todella niin, että kunnissa ei (enää) ole edes saman toimialan yrityksiä jotka jaksaisivat kiinnostua kilpailun vääristämisestä?
  Se ei varsinaisesti tule yllätyksenä että työttömien orjuutus ei poliitikkoja kiinnosta, mutta luulisi että (pien)yrityksiä oma rahavirta kiinnostaisi sen verran että joku älähtäisi?

  1. Pekka Nieminen
   17.8.2018, 19:37

   Jos asia noin paljon häiritsee niin valittaminen ja kanteleminen auttaa asiaa. Ei asiat netissä mankumalla parane vaan asioille tarttee tehdä ihan itse jotakin.

   Kantelun jälkeen sitten parin vuoden käsittelyn jälkeen nähdään oliko nykytila laitonta. Timonenkin on näistä kirjoitellut pitkään eli lakipykälät ja paimenkirjeet on kyllä ollut tiedossa! Johanna on hyvä ja illalla facebookin selaamisen sijaan laittaa kantelun vireille – kanteleminen ei maksa mitään ja kirjeen tekeminen on muutaman tunnin homma.

   1. Pekka Nieminen
    17.8.2018, 20:54

    Musiikkia perjantai iltaan

    https://m.youtube.com/watch?v=khJ1YHrt22k

    Niiataan ja kumarretaan
    Silloin kun pitäis helvetti nostaa
    Otetaan vastaan
    Hallituksen huijaukset kuorossa

    Sikoja puvuissa!
    Lampaat meni jo
    Ne on teuraina
    Kuuntele! Tottele!

   2. Hmm… Minun mielestäni kommentoija ei kyllä mangu vaan ihmettelee.

  2. Itse asiassa esim. työpajojen muuttopalvelut eivät ole ilmaisia. Tilasin oman muuttoni kunnan työpajalta ja hinnaksi pk-seudulla tuli yli 700 € (iso paku ja yksi henkilöauto pojille, muuttomatka n. 20 km, asuntona kolmio). Muuttomiehet olivat reippaita nuoria miehiä (muistaakseni 4 tai 5), joille ei maksettu varsinaista palkkaa – kysyin mukana olleelta ohjaajalta. Ilmaiseksi eivät tee, etteivät vääristä kilpailua. Tiesin muutenkin, ettei palkkaa makseta, sillä tunsin henkilön joka oli ollut työpajalla samassa ”työssä”. Tarjosin kyllä pojille kahvit ja voileivät vaivan palkaksi. Työ sujui hyvin, mutta palkatta :/! Tuo raha meni pohjattomaan kassaan kunnan jollekin tilille. Tässä tapauksessa kunta on hyväksikäyttäjä! Vastaava muutto yksityiseltä olisi ollut samaa luokkaa tai hieman enemmän. Järjestelmä on epäreilu ja ongelma on systeeminen, hienojen sanojen taakse kätketty. Kunnan päättäjät ovat tavallaan pelkureita tai ainakin ymmärtämättömiä, kun eivät nosta asiasta meteliä. Mutta mitäpä yksi kunta systeemille mahtaa. Toinen juttu on se, että mielestäni kunnanvaltuustojen ja -hallitusten edustajat ovat yleisesti heikkotasoisia ja virkamiesten helposti vietävissä.

 2. Kun tätä ilmaistyön tulosta markkinoidaan ihmisille, ihmiset alkavat ostaa ja tottuvat ostamaan halpaa (hinnat voi pitää alhaalla, kun työstä ei synny mm. palkkakuluja ja sille saa vielä yhteiskunnan tukea). Monikohan oikea työnantajayritys sitten kaatuu, kun ihmiset ostavat orjatyöputiikeista tuotteensa ja palvelunsa eivätkä enää maksa oikeille yrityksille oikeaa hintaa? Ilmais/orjatyö myös tuhoaa oikeita työpaikkoja, sekin kannattaisi muistaa.

  1. Anttiolavi Salonen
   17.8.2018, 11:55

   Kunnes sitten kaikesta työstä tulee halpatyötä. Juhana Vartiainenhan maalaili muutama vuosi takaperin sitä visiota, jossa 6e/h olisi hyvä alku tuleville matalapalkka-aloille.

   1. Tuo 6€/h on torkkupeitto-vartiaisen kyvyille ihan liikaa. Päivässä tuon voisi maksaa säälistä; jos siitäkään.

    1. Luukas Pyykorpi
     17.8.2018, 19:23

     ”Päivässä tuon voisi maksaa säälistä; jos siitäkään.” Luuletko että tuo helihuiskanheiluttaja torkkupeiton alla säälii koskaan köyhiä tai työttömiä !? Ei sääliä ikinä tollaisille tolloille !

Kommentointi suljettu.