Etsitään palkatonta työvoimaa

Pohjoissavolainen metallialan yritys valittaa, että työtä olisi tarjolla pilvin pimein, mutta ei löydy työvoimaa, vaikka työttömiä on alueella 12 000. Asiasta kertoo Talouselämä.

Asiaan kuuluu, että Pohjois-Savon Ely-keskuksen ylijohtaja päivittelee rikkauttamme, kun meillä on varaa elää tällä tavalla ja elättää laiskottelevia työttömiä.

Pohjoissavolainen Metallityö Vainio Oy kipuilee siis työvoimapulan kourissa niin pahasti, että on joutunut palkkaamaan vuokratyövoimaa tekemään työt. Työhön ei vaadita edes osaamista, vaan kaikki asiat ovat opittavissa. Samaan hengenvetoon yhtiön edustaja kuitenkin kertoo, että osaavaa työvoimaa ei löydy.

Niin miten tämä nyt menee? Onko sitä työtä tarjolla vai ei? Miten yritys voi kärsiä työvoimapulasta, jos se kuitenkin on löytänyt vuokratyövoimaa tekemään työt?

Nyt tarjotaan palkatonta rekrytointikoulutusta. Asia selviää Duunitorin sivulta. Yritys tarjoaa mahdollisuuden kouluttautua useisiin eri tuotannon työtehtäviin: hitsaajiksi, kokoonpanijoiksi, koneistamotyöntekijöiksi sekä pintakäsittelijöiksi.

Rekrytointikoulutus on nykyisin maan tapa hankkia palkatonta työvoimaa. Koko koulutusaika tehdään työtä palkatta työttömyyskorvausta vastaan. Koulutus pätevöittää vain koulutuksen järjestävän yrityksen niihin töihin, joita koulutuksen aikana tehdään. Missään muualla sillä koulutuksella ei välttämättä tee mitään.

Kun koulutus loppuu, niin töitä ei aina yllättäen löydykään juuri koulutuksesta ”valmistuneille”. Heidät korvataan uusilla rekrytointikoulutettavilla, jotka jatkavat palkattoman työn tekemistä. Näin huijataan työttömiä, ja työvoimaviranomaiset ovat täysin rinnoin mukana tässä huijauksessa. Niin on myös media, joka toistaa yrittäjien vuodatukset ja työvoimaviranomaisten taivastelut työttömien laiskuudesta sellaisenaan .

Täsmälleen samanlainen tapaus sai julkisuutta kolme vuotta sitten, kun leipomoyrittäjä median suosiollisella avulla haukkui palkattomaan työhön haluttomat työttömät laiskureiksi.

Ei yrityksillä ole pulaa työntekijöistä, vaan halusta maksaa palkkaa. Milloin media oppii kysymään maksetaanko tarjotusta työstä palkkaa? Ilmeisesti ei milloinkaan.

EDIT 23.8.2018 klo 16.30
Metallityö Vainio Oy etsii myös palkattua työvoimaa.

 

 

puheenaiheet tyoelama
Kommentit (64)
 1. Joni Pelkonen
  22.8.2018, 13:43

  Kun joku toimittaja jättää työnsä tekemättä eli julkaisee yrityksen tai puolueen tiedotteen sellaisenaan, kuten tässäkin lienee käynyt, vedotaan yleensä kovaan kiireeseen jonka vuoksi taustoitusta ei vain keritä suorittamaan.

  Mutta kun eilisessä mainostv:n pääuutislähetyksessä ykkösuutisena näytetään video pääministeristä aivan suoraan valehtelemassa ja käyttämässä äärioikeiston termiä poliittisista kilpailijoista (ilmiselvänä tarkoituksena vedota tulevien vaalien merkeissä marginaalihörhöihin teemalla ”meilläkin saa olla vihata”), eikä toimittaja vaivaudu korjaamaan väitettä sanallakaan, ei selitys enää oikein kelpaa. Luulisi että miljoonabudetillä pyörivillä mainosuutisilla olisi ollut asettaa edes yksi toimittaja edes hieman tutkimaan väitteen taustoja. Tällaiselta normikansalaiselta kun väitteen todistaminen valheeksi käy ulkomuistista parissa sekunnissa.

  Ei valheita saa julkistaa uutisina.

 2. Sakun juttu Porokylän leipomosta sai suomut putoamaan silmiltä 2015. Siihen saakka minäkin olin ollut siinä uskossa, että ”rekrykoulutus” on ahkeralle hyvä tie palkkatyöhön. Täytyy lisätä listaan Vainio-yhtiöt.

  Porokylän leipomo Lieksasta sai teollisuushallit lahjaksi ja tukea päälle, mutta silti pyörittää ikuisessa koulutuksessa ilmaista työvoimaa. Kunnan ja valtion tuet eivät realisoidu palkkatyöpaikoiksi, se on nähty kerta toisensa jälkeen.

  Fazerin lahja satavuotiaalle Suomelle oli sekin karu paketti: 125 miestyövuotta ilmaista työtä. Edellisenä vuonna Fazer oli irtisanonut 40 ammattilaista tuotantolinjoiltaan.

  1. Kyseisen leipomon tuotteet boikottiin. Omistaja haukkui lieksalaiset laiskoiksi, ehkä lieksalaisilla on parempaa tietoa kyseisestä keinottelijasta. Ei sinne kukaan halua.

   1. Minä en ole kajonnut Fazerin suklaaseen ”satavuotislahjan” lanseeraamisen jälkeen. Orjatyön maku ei sula suussa.

   2. Mikael Holm
    23.8.2018, 00:55

    Ovat olleet asian uutisoimisesta lähtien samoin kuin Fazerin leivät.

    Paikallista pientuottajien leipää syödään meillä.

Kommentointi suljettu.