Uuninpankkopoika Saku Timonen
Uuninpankkopoika Saku Timonen

Etsitään palkatonta työvoimaa

Pohjoissavolainen metallialan yritys valittaa, että työtä olisi tarjolla pilvin pimein, mutta ei löydy työvoimaa, vaikka työttömiä on alueella 12 000. Asiasta kertoo Talouselämä.

Asiaan kuuluu, että Pohjois-Savon Ely-keskuksen ylijohtaja päivittelee rikkauttamme, kun meillä on varaa elää tällä tavalla ja elättää laiskottelevia työttömiä.

Pohjoissavolainen Metallityö Vainio Oy kipuilee siis työvoimapulan kourissa niin pahasti, että on joutunut palkkaamaan vuokratyövoimaa tekemään työt. Työhön ei vaadita edes osaamista, vaan kaikki asiat ovat opittavissa. Samaan hengenvetoon yhtiön edustaja kuitenkin kertoo, että osaavaa työvoimaa ei löydy.

Niin miten tämä nyt menee? Onko sitä työtä tarjolla vai ei? Miten yritys voi kärsiä työvoimapulasta, jos se kuitenkin on löytänyt vuokratyövoimaa tekemään työt?

Nyt tarjotaan palkatonta rekrytointikoulutusta. Asia selviää Duunitorin sivulta. Yritys tarjoaa mahdollisuuden kouluttautua useisiin eri tuotannon työtehtäviin: hitsaajiksi, kokoonpanijoiksi, koneistamotyöntekijöiksi sekä pintakäsittelijöiksi.

Rekrytointikoulutus on nykyisin maan tapa hankkia palkatonta työvoimaa. Koko koulutusaika tehdään työtä palkatta työttömyyskorvausta vastaan. Koulutus pätevöittää vain koulutuksen järjestävän yrityksen niihin töihin, joita koulutuksen aikana tehdään. Missään muualla sillä koulutuksella ei välttämättä tee mitään.

Kun koulutus loppuu, niin töitä ei aina yllättäen löydykään juuri koulutuksesta ”valmistuneille”. Heidät korvataan uusilla rekrytointikoulutettavilla, jotka jatkavat palkattoman työn tekemistä. Näin huijataan työttömiä, ja työvoimaviranomaiset ovat täysin rinnoin mukana tässä huijauksessa. Niin on myös media, joka toistaa yrittäjien vuodatukset ja työvoimaviranomaisten taivastelut työttömien laiskuudesta sellaisenaan .

Täsmälleen samanlainen tapaus sai julkisuutta kolme vuotta sitten, kun leipomoyrittäjä median suosiollisella avulla haukkui palkattomaan työhön haluttomat työttömät laiskureiksi.

Ei yrityksillä ole pulaa työntekijöistä, vaan halusta maksaa palkkaa. Milloin media oppii kysymään maksetaanko tarjotusta työstä palkkaa? Ilmeisesti ei milloinkaan.

EDIT 23.8.2018 klo 16.30
Metallityö Vainio Oy etsii myös palkattua työvoimaa.

Kommentit (64)

 1. Joni Pelkonen

  Kun joku toimittaja jättää työnsä tekemättä eli julkaisee yrityksen tai puolueen tiedotteen sellaisenaan, kuten tässäkin lienee käynyt, vedotaan yleensä kovaan kiireeseen jonka vuoksi taustoitusta ei vain keritä suorittamaan.

  Mutta kun eilisessä mainostv:n pääuutislähetyksessä ykkösuutisena näytetään video pääministeristä aivan suoraan valehtelemassa ja käyttämässä äärioikeiston termiä poliittisista kilpailijoista (ilmiselvänä tarkoituksena vedota tulevien vaalien merkeissä marginaalihörhöihin teemalla ”meilläkin saa olla vihata”), eikä toimittaja vaivaudu korjaamaan väitettä sanallakaan, ei selitys enää oikein kelpaa. Luulisi että miljoonabudetillä pyörivillä mainosuutisilla olisi ollut asettaa edes yksi toimittaja edes hieman tutkimaan väitteen taustoja. Tällaiselta normikansalaiselta kun väitteen todistaminen valheeksi käy ulkomuistista parissa sekunnissa.

  Ei valheita saa julkistaa uutisina.

 2. stunned

  Sakun juttu Porokylän leipomosta sai suomut putoamaan silmiltä 2015. Siihen saakka minäkin olin ollut siinä uskossa, että ”rekrykoulutus” on ahkeralle hyvä tie palkkatyöhön. Täytyy lisätä listaan Vainio-yhtiöt.

  Porokylän leipomo Lieksasta sai teollisuushallit lahjaksi ja tukea päälle, mutta silti pyörittää ikuisessa koulutuksessa ilmaista työvoimaa. Kunnan ja valtion tuet eivät realisoidu palkkatyöpaikoiksi, se on nähty kerta toisensa jälkeen.

  Fazerin lahja satavuotiaalle Suomelle oli sekin karu paketti: 125 miestyövuotta ilmaista työtä. Edellisenä vuonna Fazer oli irtisanonut 40 ammattilaista tuotantolinjoiltaan.

  • Ari

   Kyseisen leipomon tuotteet boikottiin. Omistaja haukkui lieksalaiset laiskoiksi, ehkä lieksalaisilla on parempaa tietoa kyseisestä keinottelijasta. Ei sinne kukaan halua.

   • stunned

    Minä en ole kajonnut Fazerin suklaaseen ”satavuotislahjan” lanseeraamisen jälkeen. Orjatyön maku ei sula suussa.

   • Mikael Holm

    Ovat olleet asian uutisoimisesta lähtien samoin kuin Fazerin leivät.

    Paikallista pientuottajien leipää syödään meillä.

 3. Leena Huovila

  Talouselämän uutisissa on jätetty niin olennainen asia kertomatta, että kyseessä ei voi olla kuin tarkoitushakuinen mielipiteiden muokkaaminen.

  Tai sitten on niin, että uutisten tekijöillä ei ole aavistustakaan, mitä toimittajan ammattitaitoon kuuluisi. Kuka tahansa voi toimitella, kun vain on ”asenne kohdallaan”.

 4. aktiivi-reppana

  Tällä reppanalla kävi tuuri, sain osa-aikatyötä ja siitä maksetaan palkka! Joo, ihan oikeita euroja tehtyjen tuntien mukaan. Toivoin aluksi edes sen verran tunteja, että saan sen aktiivimallin vaatimuksen täytettyä. Mutta nyt teenkin paljon enemmän. Ja itse hankittu työpaikka.
  Nyt toivon hartaasti, että joku, jolla on mahdollisuus vaikuttaa, ottaa ja tekee ihan oikeasti jotain tuolle ilmaisen työn teettämiselle. Ei hyvänen aika niitä töitä ikinä tule tarjolle, jos annetaan laillinen mahdollisuus ryöväämiseen työttömiltä.
  Ääni menee sinne, missä tämä asia otetaan vakavasti. Jään kuulostelemaan.

  • stunned

   Mitähän kuuluu aktiivi-Anulle?

   https://yle.fi/uutiset/3-10117534

   Anu Koivisto oli tottunut olemaan työtön – sitten tuli aktiivimalli ja nyt hän käy kahdessa työssä

   Parjattu aktiivimalli on myös työllistänyt ihmisiä, aivan kuin sen tarkoitus onkin.

   Toimittajat osaavat kirjoittaa kuin Pahkasiassa aikoinaan mutru huulipielessä.

   • Nina

    Stunned, tästä sain päivän parhaat naurut! On nimittäin NIIN totta. Todellisuus on tarua ihmeellisempää

  • Servitus

   Kansalaisaloitteissa on STOP ORJATYÖLLE -niminen aloite, jonka tarkoituksena on rajata työkokeilun käyttöä enintään 8 viikkoon. Tämä ei siis koske kuntouttavaa työtoimintaa eikä puutu ilmaistyöntekijöiden jatkuvaan käyttöön, mutta olisihan tämä askel oikeaan suuntaan. https://www.kansalaisaloite.fi/fi/aloite/3263

   Onnea työpaikasta! 🙂

 5. Marko

  Halveksin tällaisten Vainion kaltaisia työnantajia. Sydämmeni pohjasta. Hävittääkö yhtään?

  • Esa J.

   Olisikohan syytä täsmentää, että kyseessä EI ole salolainen linja-autoliikennöitsijä Vainio.

 6. Tähän on tultu

  Korjaatko juttuun, että kyseessä on Talousselämä, ei Taloussanomat.

  Yhtä kaikki, uskomatonta. Miten nämä kehtaavat? Toisilla ei tunnu olevan mitään häpyä. Kai tämäkin saa yritystukea kaiken päälle?

 7. Sirkku Jänis

  Usein mietin, missä ovat oikeat toimittajat, jotka selvittävät mahd. juttujensa taustat. Aika äkkiä joku juttu saa jalansijaa mediassa ja samaa toistetaan mediasta toiseen. Uskon, että jossain on vielä tutkivaa journalismia. Pitää jatkaa etsimistä😊

 8. Jarkko

  ”Rekrytointikoulutus on nykyisin maan tapa hankkia palkatonta työvoimaa.”

  Itse muuten olen saanut pysyviä terveysongelmia noista palkattomista rekrytointikoulutuksista, koska niihin aina kuuluu kuukausien työskentely palkatta jossain firmassa eikä siinä firmassa missä olin kuukausia ollut asianmukaisia suojavarusteita kaikkiin töihin mitä minut laitettiin tekemään. Eikä minulla ollut huonon taloudellisen tilanteeni takia itselläni mahdollisuutta ostaa kaikki tarvittavia suojavarusteita, koska jouduin jo maksamaan pienimmästä mahdollisesta työttömyyskorvauksesta kulkemisen ”työpaikalle” (joka maksoi satoja euroja suomen hinnoilla), sekä ruokailun. Sen lisäksi olin jos ostanut aika ison määrän varusteita omilla rahoillani suojakengät, kypärän, suojalasit, kuulosuojaimet tms. Toki sain 500€ kuukausikorvauksen lisäksi 9€ päivärahan, mutta se ei riitä alkuunkaan kaikkiin kuluihin.

  Ironista oli se, että koulutusta mainostettiin minulle mahdollisuutena kouluttautua ja täydentää osaamistani, mutta käytännössä minut laitettiin 90% tekemään vain niitä töitä mitkä, jo osasin joista osasta minulla oli jo vuosien kokemus, jotta yhtään palkallista työntekijää ei tarvitse käyttää perehdytykseen tai sitoa noihin töihin. Välillä työskentelin työmaalla yksin useamman viikon kun palkallisille työntekijöille tuli kiire jollekin toiselle työmaalle. Vaikka virallisesti harjoittelijan ei pitäisi olla yksinään töissä missään.

  Sitten kun kuukausien harjoittelun loppupäässä yritin kysellä palkallisia töitä, työnantaja muuttui vaikeaksi että kun en osaa kuin vain osan työvaiheista. Miten voisin osata kun minun ei koko koulutuksen aikana edes annettu tehdä muuta kuin niitä töitä mistä minulla on vuosien kokemus jo ennestään? Eikä kenelläkään ollut kuukausien harjoittelun (lue ilmaistyöskentelyn) aikana aikaa tai motivaatiota kuluttaa edes 10 minuuttia jokaisesta 8h päivästä perehdyttämiseeni uusiin töihin. En koko harjoittelun aikana myöhästynyt kertaakaan yleensä olin ensimmäisenä työmaalla ja lähdin viimeisenä vaikka en saanut edes palkkaa. Autoin myös työnantajaa hänen autonsa huollossa ja muussa vaikka se ei kuulunut edes koko harjoitteluun. En ikinä valittanut mistään vaikka sain siitä touhusta kroonisen keuhkotulehduksen, joka aiheuttaa mm. hengitysvaikeuksia ja uupumuksen tunnetta, koska asianmukaisia hengistyssuojamia ei ollut.

  Mitään korvauksia en tule ikinä saamaan, koska en ollut juridisesti työsuhteessa niin minulla ei ole työterveyspalveluja tukemassa ja kirjaamassa asiat, että voisi edes todistamaan terveysongelmieni johtuvan näistä koulutuksista. Muutenkin kaikki köyhien asiat eivät vain tunnu hoituvan Suomessa edes lain mukaan ei sitten millään. Syytä en siihen tiedä, mutta ainakin minulle on näin vanhemmalla iällä saanut huomata, millainen maa tämä on. Työvoiman suojelu ei ainakaan enää näytä kuuluvan ”oikeusvaltio” Suomen tavoitteisiin. Enkä varmaankaan ole ainoa kun fakta nyt vain on, että se, että iso joukko ihmisiä joutuu pysyvästi juridiseen ”limboon”, jossa töitä tehdään statuksella jossa ei olla juridisesti työntekijä se alkaa aiheuttaa kaikkia ongelmia, koska koko järjestelmä perustuu siihen, että töitä tehdään vain työsuhteessa.

  Ainoa hyvä puoli tässä on, että töitä ei tarvitse enää tehdä jos ei halua. Ei tarvitse kuin näyttää lääkärin todistukset työhaastattelussa niin työnantajan into palkata lopahtaa sen sileän tien. Vaikka näennäisesti täyttääkin kaikki TE-toimiston pakkohaku velvoitteen aina joka suuntaan (teatteria on pakko jatkaa jotta eivät laita karenssille, sitten ei saa enää edes ruokaa ja lääkkeitä). Köyhyys, pitkäaikaistyöttömyys ja kaikki TE-toimiston toiminpiteet, sekä niihin osallistuneet firmat toimintatapoineen ovat pitäneet huolen siitä, että minut on kulutettu loppuun, jopa siihen asti, että USEAMPIKIN lääkäri on joutunut diagnosoimaan sairauksien olemassaolon. Toistaiseksi eivät ole vielä saaneet hengiltä, mutta varmasti hautaustoimiston asiakkaaksi tällaisella elämällä päädytään huomattavasti aikaisemmin kuin keskiverto elämässä.

  Toisaalta nyt on aikaa tutkia historiaa ja lukea kirjoja. Ainahan se on tälläistä ollut täällä ja muuallakin köyhä saa kuolla ja sairastua rikkaiden elintason, sekä etuoikeuksien eteen. Se asia on siloteltu ja piiloteltu niin taitavasti, että tarvitsee olla todella sivistynyt, sekä kyetä ymmärtämään asioita hyvin syvällisesti, että sen edes huomaa. Paljon syvemmin kuin keskiverto Nordean ekonomisti tai muu asiantuntija koskaan historiasta ja elämästä tulee ymmärtämään. Se on kyllä hyvä asia, että nykypäivänä köyhäkin voi ostaa kirjoja ainakin silloin tällöin ja netin kautta löytää esim. wikipediasta tietoa monestakin asiasta pienin kustannuksin.

  • Rosa Warski

   Itse olen kanssa ollut työharjoittelussa paikassa, jossa työturvallisuusnäkökohdat olivat melko absurdissa kunnossa. Isoja rikkihapposammioita oli haihtumassa huoneilmaan eikä ilmastointi pelannut. Kemikaalivarasto oli täynnä merkitsemättömiä ikivanhoja litkuja ja pulvereita.

   Paikassa myös kävivät auditoijat katselemassa, että hommat ovat hoidossa. Meno oli kuin Pohjois-Koreassa, kun valtion virkailija näyttää turistille Pyongyangia. Luonnollisesti mikään ei muuttunut ja auditoija totesi paikan hyväksi.

   Valtion lafka, Geologinen Tutkimuskeskus GTK.

   • Faktantarkastaja

    Toisaalta tuo lafka tekee tavallaan miljardien tappiota Suomelle ihan olemassaolollaan silloin, kun kartoittaa Suomen maaperän rikkauksia ulkomaisille veroparatiisifirmoille. Ilmainen tutkimus ja infra annetaan ilman rojalteja, saasteet toki jää veronmaksajien huoleksi jne…

    Edes Afrikan maissa ei toimita niin vastuuttomasti kaivoslain ja rojaltien osalta kuin Suomessa.
    Mutta iloitaan niistä palkkatuloista jotka se romanialainen mainari saa:)
    Ja kannatetaan tarveharkinnan poistoa kuten kaikki hallituspuolueet, puolet demareista ja osa vasemmistoliitosta. Tämä maa alkaa olla totaalisen ahneudella ja tyhmyydellä raiskattu.

    • Teemu Heinola

     Kouluttauduin aikanaan pitkän linjan mukaiseti geologiksi, mutta motivaatio lakkasi kun tajusin tämän suomen meiningin. En vain tahdo olla se joka osoittaa ulkolaisille, tai kotimaisille toimijoille että kaiva tästä ja luonto tuhoutuu. Sittemmin olen käyttänyt koulusta saamaani osaamisesta käänteisesti näitä ”asiantuntijoita” vastaan. Kun tietäjä väittää, niin väitteen voi ampua alas tietäjän omalla tiedolla.

   • Jarkko

    Rosa,

    ”Paikassa myös kävivät auditoijat katselemassa, että hommat ovat hoidossa. Meno oli kuin Pohjois-Koreassa, kun valtion virkailija näyttää turistille Pyongyangia.”

    Itse huomasin myös tämän Pyangyang ilmiön aina kun TE-virkailija tuli tarkastamaan harjoittelun oloja (tyyliä kerran 3kk aikana) mitään epäkohtia ei tietenkään näytetty. Eipä sillä, virkailijalla olisi edes mitään koulutusta tai osaamista arvioida sen alan työturvallisuutta muuta kuin maallikko tasolla. Siis tasolla rekrykoulutettava on vielä elossa kaikki raajat tallella kaikki on siis kunnossa. Virkailija joka tarkasti harjoittelupaikan oli myös sellainen arka nainen joka tuskin olisi edes uskaltanut puuttua mihinkään epäkohtaan muutenkaan vaikka sellaisen olisi havainnut. Vähän sama kun autokatsastuksia tekemään laittaisi ihmisen, joka ei ymmärrä autoista, tekniikasta yhtään mitään, joka vain haluaa vältellä sitä, että kenellekään ei tule pahamieli jos joutuu ilmoittamaan, että autonne jarrut eivät toimi niin auto ei mene läpi katsastuksesta koska se ei ole turvallinen.

    Rekryharjoittelijan juridinen asema on myös työelämässä alimmalla mahdollisella tasolla ei hänkään pysty mihinkään epäkohtaan puuttumaan, koska koko homma perustuu jatkuvaan pelon ilmapiiriin missä karensseja voidaan langettaa ihan mielivaltaisesti jolloin vähävaraisen ihmisen elämä vaikeutuu aika merkittävästi.

 9. Pikku yksityiskohta

  TE:n jutun perässä oli useampikin kommentti, jossa mainittiin ettei rekrykoulutuksesta saa palkkaa.

  Komentit on nyt poistettu.

  • stunned

   Tällä hetkellä siellä on yhdeksän kommenttia, joista kaikki kielteisiä ilmaistyön tuomitsevia viestejä.

   Saitti käyttää Disqusta kommenttien rekisteröintiin, ja rekisteröinnissä pitää suostua kolmansien osapuolten markkinointiin, tiedonjakoon ja evästeisiin. Talouselämä on maksullinen julkaisu. Ajatelkaa, että tuosta uutisoinnista pitää maksaa lukeakseen enemmän kuin viisi artikkelia kuukaudessa! Ja kaupan päälle surveillance.

   Ehkäpä sankariyrittäjät viihtyvät omassa kuplassaan jakamassa tuohtumusta ilmaistöitä karttavista työttömien laumoista.

   Pirkko Saisiolla on kompleksi taistolaisista. Luulenpa, että Suomessa podetaan tulevaisuudessa syyllisyyttä omasta ajastamme ja osallisuudesta hyvinvointivaltion alasajoon, kun oligarkit kaappasivat kansallisomaisuuden. Moni asioihin vaikuttanut katunee saatuaan mustanpekan, vaikka kuinka uskoi olevansa ajan hermoilla. Kun taloususkovaisuuden joukkopsykoosi haihtuu, jää jäljelle kalvava moraalinen krapula.

   • timo harju

    Samaa mieltä, paitsi että moraalista krapulaa ei ole. On vain taloudellinen krapula. Lompsan kohta on se sielu, jossa voi kivistää.

   • Jarkko

    ”Ehkäpä sankariyrittäjät viihtyvät omassa kuplassaan jakamassa tuohtumusta ilmaistöitä karttavista työttömien laumoista.”

    Olen joskus miettinyt puolivakavissani, että vähenisiköhän ilmaistyönkannatus tietyissä piireissä (ns. kirkaisotsaisissa) jos säädettäisiin laki, että ilmaistyötä tekevä saa jatkossa hakea polttoaineensa ilman polttoaine tai arvonlisäveroja, jotta hän pääsee kulkemaan ilmoistöihin lähes ilmaiseksi. Suomen hinta-tasollahan polttoaineverotus on aika iso pullonkaula liikkumisessa ilmaistöihin ja rajoittaa mahdollisuutta tehtä ilmaistyötä rajusti. Samalla voitaisiin säätää laki, että jos tästä seuraa jotain verotulojen menetyksiä ne kompensoidaan alentamalla virkamiesten palkkoja tai määräämällä lisäveroja ilmaistöiden kannattajille. Jotta ilmaistöiden kannattajat pääsevät osallistumaan kannattamansa mallin kustannuksiin. Samalla ilmaistöiden kannattajat pääsevät mahdollistamaan ilmaistyön entistä suuremmalle joukolle ihmisiä maksamalla siitä aiheutuvia kuluja.

   • Jukka Laine

    Nyt ei ole yhtään kommenttia.

 10. Noora

  Kyllähän tuo alaotsikoksi nostettu ELY-keskuksen jorisijan sitaatti ihan totta on. Täytyy olla varakkaita, että voidaan ilmaiseksi antaa ihmisten työpanos yksityisille firmoille. Eläkööt tuilla, ei työstä mitään palkkaa tarvii maksaa.

 11. Pilkuttaja

  Kovin moni moittii mediaa ja toimittajaa huonosta uutisoinnista. Entäpä, jos se toimittajakin on rekrytointikoulutuksessa? Ilman palkkaa ….

 12. Siru Pola

  Anteeksi tämän viestin pituus ja sekavuus.
  Sain oheisen kaltaisella saatekirjeellä varustetun kyselyn sähköpostiini jo toisen kerran viikon sisällä samalta toimittajalta. (Edelliseenkään en vastannut):

  Hyvä vastaanottaja,

  Nykyisille ja potentiaalisille kasvupalvelujen tuottajille suunnattua kyselyä jatketaan vielä tämän viikon perjantaihin asti. Kysely on herättänyt laajasti mielenkiintoa ja haluamme varmistaa, että kaikilla tahoilla on mahdollisuus antaa vastaus.Toivoisimme siis vastaustanne viimeistään perjantaina 24.8.2018. Linkki kyselyyn on tämän viestin lopussa.

  Kysely on erittäin tärkeä osa tutkimusta, jossa tuotetaan tietoa miten julkinen sektori voi tukea kasvupalvelumarkkinoiden syntyä ja kehitystä sekä mitkä ovat nykyisten ja potentiaalisten palveluntuottajien halukkuus ja edellytykset toimia tulevilla kasvupalvelumarkkinoilla. Kysely on mahdollisuus vaikuttaa markkinoiden kehittämiseen oman organisaation näkökulmasta. Tutkimuksen toteuttavat MDI ja NHG Consulting Oy, työ- ja elinkeinoministeriön toimeksiannosta.

  Kyselyyn vastaaminen kestää arviolta 15 minuuttia. Vastaukset käsitellään luottamuksellisesti MDI:ssä ja yksittäisiä vastaustietoja ei raportoida eteenpäin.

  Kyselyyn vastanneiden kesken arvotaan Honor 10 älypuhelin (1 kpl) sekä kolme 50 euron lahjakorttia S-ryhmän liikkeisiin. MDI on yhteydessä palkintojen voittajiin henkilökohtaisesti. Kaikille vastanneille toimitetaan myös yhteenveto kyselyn tuloksista.

  Lisätietoja kyselystä antaa MDI:stä: Juho Nyman (juho.nyman@mdi.fi)

  Lisätietoa kasvupalveluista löytyy oheisesta linkistä: https://tem.fi/kasvupalvelu-uudistus

  Ystävällisin terveisin ja vastauksistanne kiittäen,

  Mikko Valtakari
  MDI Public Oy

  Tommi Ranta
  MDI Public Oy

  Elisabet Heinonen
  Työ- ja elinkeinoministeriö

  Linkki kyselyyn:Kyselytutkimus nykyisille ja potentiaalisille kasvupalvelujen tuottajille
  Mahdollisuudet ja kiinnostus toimia kasvupalvelutuottajana jatkossa
  9. Mitä kasvupalvelujen eri osa-alueita pidätte edustamanne tahon näkökulmasta kiinnostavina tulevaisuudessa?

  Työnhakijoille kohdistetut palvelut

  erittäin
  kiinnostava

  jokseenkin
  kiinnostava

  ei erityisen
  kiinnostava

  ei lainkaan
  kiinnostava

  en osaa sanoa
  työpaikkojen haku ja esittely (työnvälitys)

  työnhaun valmennus ja tukeminen

  osaamisen kehittäminen ja koulutus

  työhönvalmennus

  yrittäjävalmennus

  yrityksen perustamisen tukipalvelut

  uraohjaus

  maahanmuuttajille kohdistetut palvelut

  kuntoutuspalvelut

  hyvinvointi-, sosiaali- ja terveyspalvelut

  palveluihin ohja

  … ja samanlaisena puutaheinänä ko kysely jatkuu vissiin kymmenen sivun verran. Näihin vaan kiinnostunut tai erittäin kiinnostunut tms….

  Tämä ei ole ihan suoraan päivän aiheeseen liittyvää, mutta kuitenkin sitä samaa valtiojohtoista välistävetämisen tukemista kuin josta blogisti on jatkuvasti kirjoittanut. Eli tiedustellaan yrittäjiltä, olisiko joku kiinnostunut järjestämään käsipäivää- ja CV laadintakurssseja ja keksisikö itse vielä jotain lisää.

  Samalla tietysti kaikista nykyisistä työvoimapalveluista voitaisiin luopua.
  Näiden järjestelmien kautta sitten pääsee niihin palkattomiin töihin!!

 13. antonio

  Onko tämä ilmaistyön teettämisen yleistyminen maassa merkki siis siitä, että sipilän hallitus kannattaakin paluuta vanhantyyppiseen kunnon kommunismiin,
  jossa palkkaa ei maksettu kellekään?
  😏

  • stunned

   Jos oikeasta kommunismista puhuttaisiin, mainittaisiin kibbutsit tai Pariisin kommuuni. Kommunismille likeinen käsite on anarkismi — valtion rakenteiden purku ja täydellinen vapaus. Kommunismissa ei pitäisi tuntea rahataloutta ollenkaan, kun ei pitäisi olla valtiotakaan.

   Neuvostoliitossa silti päätettiin pitää setelit ja kolikot käytössä. Jokainen työläinen sai palkkaa. Kaikilla oli ruplia. Sata ruplaa oli hyvä liksa ja tavallinen 60–80 ruplaa. Metrolippu maksoi 5 kopeekkaa ja leipä 10. Paikallispuhelu automaatista kadulla 2 kopeekkaa. Ilmaisia hiilihappovesiautomaatteja oli Nevskillä. Asunto tuli työn puolesta tai huone kommunalkassa. Samoin terveydenhuolto, päivähoito ja koulu.

   Ongelma oli Brezhnevin kauden lopulla kasvava tuottaja- ja tukkuhinnan välinen ero. Kaupoissa ei ollut mitään ostettavaa, koska ketjussa kaikki veivät tuotannon ennen kuin se päätyi hyllyille. Esimerkiksi oluttehtaasta säiliöstä puolitettiin sisältö vedellä jokaisessa portaassa, kunnes baariin meni hyvin ohutta litkua. Parasta oli nestemäinen leipä, kvassi. Se pysyi laadukkaana jostain syystä aina (kuin portteria).

   Sama tapahtuu nyt meillä työpaikoissa. Ketjun viimeiselle asiakkaalle, työntekijälle, ei enää riitä palkkaa, kun ketjussa ylempänä olevat vievät kaiken.

   Kannattaa olla hierarkiassa aina ylempänä kuin seuraavaksi alin.

 14. Rintsu

  Metallityö Vainio on pari viime vuotta parantanut roimasti niin liikevaihtoa kuin tulostakin.
  Henkilöstön määrässä se vain ei näy vaan tuon mukaan viime vuodesta tähän vuoteen on palkattu yksi (1) henkilö lisää.
  Siis te-tston ja yhteiskunnan panostuksilla rekrykoulutuksiin on onnistuttu luomaan yksi työpaikka ja parantamaan firman tulosta perkeleesti. (anteeksi kirosana, en parempaakaan keksinyt)
  https://www.asiakastieto.fi/yritykset/fi/metallityo-vainio-oy/08896446/taloustiedot

  • Rintsu

   Ai niin, se toimittajien ammattitaito… huoh*
   Jotenkin luulisi, että taloustoimittaja osaisi katsoa yrityksestä edes jotain tunnuslukuja.
   Minulta tiedon hakemiseen meni melkein kymmenen sekuntia, niin luulisi toistaitoisemmankin toimittajan jotain tiedonmurua löytävän edes nostamatta persusta jakkaralta.

  • työtöntyötön

   Voi olla että palkkaavat nuokin koulutettavat sitten aikoinaan vuokrafirman kautta. Jos palkkaavat ollenkaan. Näin eivät näy firman työntekijäluvuissa. Ainakin luulisin ettei vuokratyöläiset näy varsinaisen yrityksen henkilöstömäärässä. Korjatkoon joku jos olen väärässä.

   • stunned

    Jokohan Vainio-yhtiöillä on oma vuokratyövälitysfirma kuin Classic Pizzalla konsanaan?

    Tämäkin laillista: tehdas ottaa työntekijät linjalle omasta vuokratyöfirmastaan. Näin ei tarvitse maksaa palkkaa, kesälomia, järjestää työterveyshuoltoa ja irtisanominen on vain ilmoitusluontoinen kommunikointitapahtuma: älä tule enää huomenna.

    Lakia pitää kiireesti muuttaa. Jos työvoiman tarve on pysyvä, ei vuokrafirmaa tai keikkatyöläistä voisi käyttää vakinaistamatta loputtomiin. Ja jos firmalla on oma fiktiivinen Robana-vuokravälitysfirma, niin tätä pitäisi lain edessä pitää keinotteluna ja kiskonnan tapaisena työsyrjintänä.

 15. Jjp

  Sipilän hallitus kannattaa ökyisäntämeininkiä, jossa rengit tekee työt ruokapalkalla.

 16. Esko

  Metallityö Vainio Oy kehtaa Duunitorin mainoksessakin valehdella:
  ”Yli 50 ammattitaitoisen osaajan ja monipuolisen konekannan muodostama konepaja”
  https://duunitori.fi/tyopaikat/tyo/metallityo-vainio-terasammattilaiseksi-rekrykoulutuksella-iisalmi-smsol-5452539
  kun koko henkilöstö vuonna 2018 on 37 henkilöä.
  https://www.asiakastieto.fi/yritykset/fi/metallityo-vainio-oy/08896446/taloustiedot
  Tai jos nämä 51-37 = 14, ovat vuokratyöläisiä, miksi heitä ei palkata vakituiseksi?

 17. Julia

  Viis palkasta kunhan saa tehdä TYÖTÄ, sehän se ihmisen autuaaksi tekee. Kaikki saavat näin kokea osallisuutta, toiset vaan ovat osallisempia kuin toiset.

 18. sannis

  Samalla alueella mutta pienemmässä ympäristökunnassa oli eräässä valmistaloja tekevässä firmassa muutama vuosi sitten suorastaan huutava työvoimapula. Rekrykoulutus järjestettiin ja paikallislehdessä firma kertoi aikoivansa järjestää toisen koulutuksen vuoden päästä ensimmäisestä. Ensimmäisestä koulutuksesta työllistyi kuitenkin vain noin 30%. Muistaakseni noin 30 valittiin koulutukseen ja kymmenen työllistyi. Eipä kuulunut toisesta koulutuksesta onneksi mitään. Firman talous on muutenkin vähän niin ja näin eikä sitä edes ilmaistyövoi.. anteeksi siis rekrykoulutettavat nostaneet suosta.

 19. työtöntyötön

  Hakijoita rekry-koulutuksiin kaivataan lisää. Ei ilmeisesti olla saatu tarpeeksi osaavaa työvoimaa hakemaan.
  http://www.te-palvelut.fi/te/fi/nain_asioit_kanssamme/te_palvelut/ajankohtaista/2018-08-13-01/index.html

  En tiedä kuinka paljon enemmän hakijoita toivovat. Tuttu haki mutta ei päässyt rekrykoulutukseen. Hakijoita oli yli 70 ja muistaakseni 10-15 valittiin.

  Ilmeisesti rekrykoulutuksesta kuitenkin osan maksaa työnantaja eli ihan ilmaista työvoimaa ei sillä saada.

  • R.A.

   Rekry-koulutukset eivät ole ilmaisia sille yritykselle, joka ne harjoittelijat ottaa. Mutta ei ne harjoittelijat silti saa penniäkään palkkaa. Harjoittelijat saava yritys maksaa koulutuksen järjestäjälle harjoittelijoista, mutta kumpikaan ei maksa mitään niille harjoittelijoille.

  • AnItte

   Yritys voi todennäköisesti vähentää rekrykoulutuskulunsa verotuksessa, korjatkaa jos tiedätte.

   • tero

    Yritys maksaa veroa vain voitosta, mikä on tuotot – kulut. Eli sikäli kulut ”saa vähentää verotuksessa”, mutta ei se tarkoita, että ne ilmaiseksi muutuisivat. 3000 euroa kuluja tarkoittaa suoraan 3000 euroa vähemmän palkkaa yrittäjälle.

    • Jarkko

     ”3000 euroa kuluja tarkoittaa suoraan 3000 euroa vähemmän palkkaa yrittäjälle.”

     Miten sen nyt ottaa esim. öljynporauksessa palkkakulut ovat vain muutamia prosentteja maaperästä porattavan öljyn arvosta. Sitten kaikki miljoonien vuosien aikana maaperään syntynyt öljy kuuluu yrittäjälle ja hänen muutamalle kaverilleen. Siis miljardiluokan omaisuus. Ikäänkuin kaikki luonnovarat olisivat miljoonien vuosien aikana syntyneet sinne maaperään yrittäjän omalla työllä.

     Öljynporauksen aiheuttamat ympäristötuhot jätetään sitten kaikkien kärsittäväksi.

 20. soittaja

  Sitaatti Ylen uutisesta (edeltävän linkin takaa)

  ”Tänäkin päivänä työnantaja sanoi, että heillä on vakaa pyrkimys tehdä toistaiseksi voimassa olevia työsuhteita ja hakevat ihmisiä pitkään työsuhteeseen.”

  tulee mieleen Akkaa Päälle Oikotuulien välistä vetävä ohjelmatoimiston manageri joka selostaa puhelimessa että ihan tänäänkin viimeksi meille signattiin uusi iso artisti

  • Rintsu

   Soittajien sisäpiirijuttuja sisältävä nostalgiapläjäys jota kaikki eivät ole nähneet tai muista.
   Tuossa katsottavissa:
   https://player

   • Rintsu

    Ihan taatusti laitoin pelkän linkin joten en jummarra miksi se näkyy noin?

    • sakutimonen

     Videolinkit tulevat tässä blogipohjassa näkyviin tuollaisina, joten ei mitään ongelmaa.

 21. Andre

  Niin, kuten olen jo aikaisemmin samanlaisiin juttuihin kertonut että kyllä ICT alalla osataan tätä hyödyntää. Oulussa on tällä hetkellä alkamassa 3 TE-keskuksen koulutusta jossa virkistetään työttömien koodareiden tai testaajien taitoja. Kouluttava firma myy (summa on välillä 1,5keur – 4keur) työttömän firmaan tekemään työttömyysturvan ja sen 9eur/päivärahalla tekemään ns. nippeli korjauksia tai testaamaan projektiin kiireapulaiseksi. Joskus on tehty demo firman sisälle jolla on myyty oikeat työntekijät alihankintaan toiseen firmaan. Demolla esitellaan siis firman taitoja ja koska se on firmalle tehty niin sitä ei saa käyttää edes referenssityönä työhaussa. Kouluttava firma saa Te-keskukselta ison summan rahaa per koulutettava plus sitten rahastavat summan firmoilta. Oman kokemuksen perusteella koulutus olisi laadukasta mutta ostopalveluna on saneltu että aiheeseen ei käytetä aikaa vaan esim 3päivän koulutus aiheesta pitää taputella alle kahdessa päivässä. Ei siinä ehdi saada hyviä taitoja. Sitten kun tulee aika että firma palkkaisi niin harvoin niin käy, jos et ole jo valmiiksi todella taitava koodari. Paradoksi on että näille kursseille ei pääse jos et ole jo valmiiksi hankkinut työkokemusta tai osaat koodata mutta kuitenkin kelpaat vain firmoille tekemään niitä hommia mitä kukaan ei tahdo tehdä. Tässä on selvinnyt että harva on oikeasti työllistynyt näiden kautta vaan suurin osa on vain hakeneet ja hakeneet ja saaneet töitä koodarina kun on löytynyt firmoja jotka haluaa oikeasti palkata esim kehittyvän koodarin, näiden firmojen määrä on pieni koska kukaan ei halua kouluttaa koodaria koska täällä on kova tappelu juurikin töissä muiden sisäänajetuista koodareista, jos olet työtön edes pari kuukautta olet leimattu epäonnistujaksi. Tuttavapiirissä työssä olevat ovat kertoneet rehellisesti jopa että on sanottu että työtöntä kaveria ei saa rekrytä vaan pitää saada jo töissä oleva, tämä viestiä ovat antaneet aika monet esimiehet.
  Ai niin nämä koulutusfirmat kehuvat kuinka iso on heidän kurssien työllistymisprosentti mutta totuus on se että he laskevat kursseilta omin avuin työllistyneet (eli eri firmaan lähteneet) heidän onnistumisprosentiksi.

 22. antonio

  ”Hartain sydämin nöyrästi rukoilemme Sinua: Suojele armossasi kaikilta vaaroilta valtakuntaamme …
  Siunaa ja varjele maamme päämiestä, kaikkia päättäjiä, puolustusvoimia ja koko esivaltaa.”

  Vieläkö tämmöistä esivaltarukousta käytetään luterilaisen kirkon palvelusmenoissa?
  Kun nyt kaikki muukin on tässä maassa muutosmyllerryksessä, voisi tästäkin saman tien myllertää veks äklöttävät kohdat …!

  • Luukas Pyykorpi

   ”Hartain sydämin nöyrästi rukoilemme Sinua: Suojele armossasi kaikilta vaaroilta valtakuntaamme …
   Siunaa ja varjele maamme päämiestä, kaikkia päättäjiä, puolustusvoimia ja koko esivaltaa.”
   Hartain sydämin nöyrästi rukoilemme Sinua: Suojele armossasi kaikilta nykyisen kaltaisilta hallituksilta.

 23. Pekka Nieminen

  Nyt ei oikein ymmärrä ongelmaa.

  Jos tuosta koulutuksesta saa ihan virallisen 2. asteen tutkinnon. Työttömyyskorvaus kuitenkin on suurempi kuin opintotuki eli opiskelija saa enemmän rahaa kuin ollessaan virallisesti ammattikoulussa ja koulutusaaika on lyhyempi. Lisäksi tuossa on edes teoreettisesti jalka ovenvälissä työpaikkaan, ammattikoulussa ei ole.

  • Rintsu

   Vaan kun ei saa. Yritys vaan ”kouluttaa” itselleen johonkin työtehtävään tekijän. Ei ole luvassa minkäänlaista ammattipahvia joka kelpaisi muihin yrityksiin.
   Olisi hyvä jos saisi edes työpaikan siinä yrityksessä, mutta kun ei saa sitäkään vaan kun rekrykoulutus on ohi, niin otetaan uudet ”koulutettavat” tekemään hommat palkatta.
   Kuten ylläpuhutussakin tapauksessa. Firma on vuodessa palkannut tasan yhden henkilön lisää. Käyttää vuokratyövoimaa ja etsii rekrykoulutettavia mutta ei vahingossakaan ole saanut palkattua ketään.

   Normaaleihin yrityksen perehdyttämiseen kuuluvia asioita ei edes saisi hoitaa rekrykoulutuksena mutta työllistämistoimissa laeista ei ole piitattu enää vuosiin.

   • Jarkko

    ”Normaaleihin yrityksen perehdyttämiseen kuuluvia asioita ei edes saisi hoitaa rekrykoulutuksena mutta työllistämistoimissa laeista ei ole piitattu enää vuosiin.”

    Juhana Vartiainen on myöntänyt sosiaalisessa mediassa, että toiminnassa ei ole tarkoituskaan työllistyä tai parantaa työllistymismahdollisuuksia eikä tutkimusten mukaan ne edes auta työllistymiseen vaan pelotella työttömiä, josta heistä saa nöyrempää työvoimaa, joka suostuu mihin vain. Joten rekrykoulutus on asennekasvatusta ja pelotteen luomista työttömään. Tottakai järjestelmää pyörittämässä voi olla ihmisiä, joka kirkasotsaisesti uskovat olevansa auttamassa työttömiä tai sitten muista motiiveista haluavat vähän päästä käyttämään valtaa työttömään. Vartiainen ainakin on rehellinen hänelle pisteet siitä.

    ”Ei. Kurssit ja aktivoinnit eivät tutkimuksen valossa yleensä lisää työllistymistodennäköisyyttä. Sen sijaan ne vaikuttavat pelotevaikutuksen kautta: ihmiset työllistyvät hanakammin jotta voisivat välttää aktivointitoimet, kurssit, jne.”

  • työtöntyötön

   Ei saa tutkintoa. Rekryn kesto on noin puoli vuotta ja sitä ei ilmeisesti kerrota paljonko tuosta ajasta ollaan työpaikalla.

   En itsekkään pidä rekrykoulutuksia ongelmallisimpana ilmaistyön muotona mutta kyllä näitä olisi valvottava ja kerrottava kuinka moni koulutuksen suorittaneista työllistyy ja minkälaisella sopimuksella. Jalka oven välissä ei vielä tuo parempaa toimeentuloa työttömälle. Oma kritiikkini osuu lähinnä kyseiseen juttuun ja miten se on kirjoitettu. Esim Iisalmessa ei ole 12 000 työtöntä vaan tuo tarkoittanee koko Pohjois-Savon aluetta. Ei Varkaudesta lähdetä joka päivä ajamaan metallialan töihin Iisalmeen.

   Jos yritys joutuu jo nyt myymään eioota niin ei sen kyllä olisi kannattanut odottaa näin pitkään koulutuksen järjestämistä. Yleensä jo pelkkä hakuaika typo-koulutuksiin on pari-kolme kuukautta joten Vainiollakin menee yhdeksisen kuukautta ennenkuin valmiita tekijöitä on. Olisi kannattanut hakea jo aikaisemmin taidottomia ja kouluttaa heidät palkallisena itse eikä jäädä odottelemaan.

   Puhumattakaan tästä lauseesta ”Kyllä meidän täytyy olla varakkaita, kun voidaan ylläpitää tällaista”, muotoilee Virranta.” Eli taas on työttömien vika vaikka vielä ei edes hakuaika koulutukseen ole loppunut. Luultavasti hakijoita on paljon enemmän kuin paikkoja. Eli vaikka kaikki eivät pääsekään koulutukseen eikä töihin hakemisesta huolimatta niin se on työttömän vika ja keppiä pitäisi oikeastaan taas antaa. Yrittäkää nyt te 12 000 sulloutua noihin 10 rekrykoulutuksen paikkaan.

  • Kari Parikka

   ”Jos tuosta koulutuksesta saa ihan virallisen 2. asteen tutkinnon.”

   – Tässähän se asian ydin taitaa olla, vai mitä?
   (Selkeyden vuoksi vielä totean puhuvani yhdestä ainoasta sanasta lainaamassani lauseessa, siitä aivan ensimmäisestä sanasta…)

   • töytön

    Jos, jos ja jos. Mitäs, jos.. Sano yritysjohtaja Oy Ab- Sipilä. ☺

 24. Armi Rautavuori

  MeilläEnon seurakunnassa minun liturgisessa esirukouksessa rukoillaan, että ”Näytä vastuussa oleville päättäjille vastuun rajat ja auta päättäjiä toimimaan heikoimmassa asemassa olevien parhaaksi””

 25. työtöntyötön

  Ja mitä ihmettä tämä tarkoittaa
  ”Virranta sanoo, että iisalmelaisyhtiö saa tarvitsemansa työntekijät ennen pitkää. ”Sen voin luvata.”

  Melkein haistan että puhuu ulkomaalaisesta työvoimasta. Kun ei kotimaan työttömistä löydy ammattitaitoista työvoimaa niin roudataan Itä-Euroopasta apuvoimia. Lisäksi tässä näkyy hallituksen säästö mm. typo-koulutuksista. Nyt on vaikka minkälaista koulutusta mutta samaan aikaan olisikin jo työvoiman tarve. Omalla alueella alkaa jatkuvasti koulutuksia mutta pistetäänpä pari vuotta takaisinpäin niin kovin hiljaista oli. Muutama koulutus vuodessa.

  Äskettäinhän myös poistettiin kulukorvaus omaehtoisesta koulutuksesta. Eikä työtön saa edes opiskella jos te-toimisto katsoo ettei se paranna työllisyyttäsi. Valtaapitävien itseaiheuttama ongelmahan tuo on kaikenkaikkiaan mutta syy tietysti työttömän.

  • Jukka Laine

   Työvoiman tarveharkinta tarkoittaa sitä, että haalitaan ulkomaalaisia työntekijöitä rekrykoulutukseen josta ei saa palkkaa. Kolmen kuukauden päästä ne vaihdetaan. Eiväthän ne ulkomailla tiedä, että Suomessa palkaton työ on uusi normaali.

 26. Arto Koski

  Minusta tässä synnytetään helposti turhan negatiivisesti leimaava kuva rekrykoulutuksesta. Niinkuin kuntouttavassa työtoiminnassakin niin molemmissa on onnistumisia ja sitten tätä hyväksikäyttöä. Rekrykoulutuksen idea on hyvä silloin kun se oikeasti toteutuu koulutuksena eli osallistuvan taito- ja tietotaso nousee ja antaa valmiudet uuteen työhön. Esimerkkinä vaikka Meyer Suomi Oy kun heidän koulutuksiaan katsoo.

  Yritys maksaa tietopuolisesta koulutuksesta osan ja mitä suurempi tuo osa on sitä vahvemmin se varmasti sitoutuu rekrytoitavan palkkaamiseen. Rekrytoitavalle koulutus on ilmaista ja se täytyisi myös ymmärtää oikein, jos osaamistaso oikeasti kasvaa. Silläkin on oma arvonsa. Eri asia on sitten firmat, joissa varsinaista koulutusta ei juuri ole ja kuka tahansa pienen perehdyttämisen jälkeen pystyy töihin.

  Varsinainen ongelma tässä minusta on sääntelyn ja valvonnan puute. Nykyistä yhteiskunnallista kehitystä yritetään viedä suuntaan, jossa sääntelyä halutaan purkaa, koska kuvitellaan, että ihmiset ovat vastuullisia ja markkinat säätelevät parhaiten toimintaa. Katinkontit. Se antaa vain tilaa ahneudelle ja oman edun tavoittelulle. Hyvätkin uudet toimintatavat vesittyy kun tiedetään, että kukaan ei valvo eikä puutu väärinkäytöksiin.

 27. PetteriPunakorva

  Olipa kerran konsulttifirma, jonka tehtävänä oli järjestää entisen matkapuhelinjätin työntekijöille uudelleen työllistymistä edistävää koulutusta ja työharjoittelua matkapuhelinjätin ostaneen kohtalaisen kokoisen ohjelmistoyrityksen piikkiin. Tai näin meille kommunikoitiin. Olen varma, että konsulttiyritys haki myös valtion tukea koulutukseen ja laskutti harjoittelupaikkoja tarjoavia yrityksiä kuukausittain. Annettakoot tässä tarinassa tuolle konsulttifirmalle nimeksi vaikka Saranen Consulting. (myöhemmin SC)

  Alkuun SC järjesti yhteistapaamisen, jossa kerrottiin heidän toiminnastaan ja hehkutettiin valtavilla prosenteilla koulutettavien työllistymistä. Harjoittelupaikoiksi valikoidaan yrityksiä, joissa tarvittaisiin juurikin koulutettavien taitoja ja kykyjä aiemmasta elämästä. Siis aiemmasta työpaikasta ja työtehtävistä, vaikka koulutuksessa oli tarkoitus tehdä osallistujista tietoturvan ammattilaisia. Kurssille osallistuvat eivät todellakaan olleet kaikki IT-alan ammattilaisia. Pieleen meni heti alussa.

  Noh ensimmäisen kerran jälkeen kävi pian ilmi, että noita harjoittelupaikkoja tarjoavia yrityksiä ei oikeastaan ollutkaan olemassa, vaan koulutukseen osallistuvilta kyseltiin mahdollisia firmoja. Erinomaisen kummallista. SC oli toki mainostanut heillä olevan iso kasa firmoja ”puskurissa” ja myös sellaisia, jotka olivat ottaneet harjoittelijoita vastaan jo pitkään. Eli käytännössä epäsuorasti tunnustivat, että nuo harjoittelupaikat käyttävät vain harjoittelijoita hyväkseen puoli vuotta ja ottavat sen jälkeen SC:n kautta seuraavaan käytännössä ilmaisen työntekijän tilalle.

  Ennen varsinaisen opetuksen alkamista piti siis harjoittelupaikan löytyä ja siitä käytiin sitten kahdenkeskisiä keskusteluja SC:n ”ammattilaisten” kanssa. Tietoturvasta oli siis kyse, joten minulle n. 15 vuotta järjestelmäasiantuntijan töitä tehneelle se olisi ollut erinomaisen sopiva lisä ja mahdollisuus päästä jatkamaan alan töitä. Lopetin kuitenkin ”koulutuksen” kesken ennen kuin se ehti alkaakaan…

  Yritys, jonka vinkkasin SC:lle (heillä siis oli pahasti uupeloa) päätyi ottamaan harjoitteluun toisen henkilön samasta ryhmästä. Eipä siinä mitään, hän oli varmasti sopivampi kyseiseen työpaikkaan, jossa ei varsinaisesti ollut kyse tietoturvasta, vaan enemmänkin koodauksesta ja asiakaspalvelusta.

  Minulle SC tarjosi paikaksi jotain siinä vaiheessa nimetöntä yritystä, jossa olisin toiminut puhelinpalvelun asiakaspalvelutehtävissä auttamassa yrityksen työntekijöitä tulostusongelmissa tahi vastaavissa perus IT-ongelmissa, joilla ei ollut yhtään mitään tekemistä tietoturvan kanssa. Kiitos ei. Ei vastannut ammattitaitoani eikä todellakaan tarjottua koulutusta.

  Lopetin siis kesken. Kun kyselin vähän ympäriinsä jälkeenpäin, oli koulutuksen keskeyttänyt tuntemistani henkilöistä suurin osa. Se yksi henkilö joka ”vei” minun harjoittelupaikkani pääsi kyllä lopulta töihin kyseiseen yritykseen, mutta se oli pelkästään yrityksen ja henkilön itsensä ansiota. SC:llä ei ollut asian kanssa mitään tekemistä.

  Kiinnostiko SC:tä minun keskeyttämiseni? Ei yhtään. He toki menettivät minusta maksettavat tienestit harjoittelupaikkaa tarjoavasta yrityksestä, mutta alussa mainittu yksi maailman suurimmista ohjelmistoyrityksistä oli jo minusta maksun suorittanut. Valtion avustuksesta en osaa sanoa, mutta enpä ihmettelisi, jos se maksettaisiin kurssille kirjaantuneiden, ei valmistuneiden mukaan.

  Kyselin myös puoli vuotta aiemmin vastaavassa koulutuksessa olleiden eks-kollegoiden kokemuksia SC:n rekrykoulutuksesta. Kyseisessä ryhmässä oli myös sama määrä, 16 henkilöä, ohjelmistoyrityksen kustantamana. Heistä ilmeisesti (kuulopuhetta toki) ainoastaan yksi työllistyi harjoittelupaikkaansa ja hänkin vain siksi, että oli myös itse hankkinut harjoittelupaikkansa ystävänsä yrityksestä. Koulutus sinänsä oli kuulemma ollut ihan mielenkiintoinen ja hyväkin.

  SC:llä on jatkuvasti kymmenkunta kurssia menossa eli arviolta 100-200 henkilöä saa koulutusta ja ”työharjoittelua” ”lähes varmaa työpaikkaa” varten. Epäilemättä hyvää tienestiä…

  • PetteriPunakorva

   SC:n talouslukuja vuodelta 2016:

   Liikevaihto n. 8.5 miljoonaa
   Liikevoitto n. 1 miljoona
   Henkilöstö 56

   Ei huono.

 28. Matti Pelkko

  Keskustelu jatkuu: https://bit.ly/2w6DFYx

  Tietystikään yritystoiminta ei ole ilmaista ja yritys joutuu yleensä ostamaan työvoiman aikaa ja työtaitoja.

  Tähän mennessä ei kuitenkaan yksikään työpaikka jäänyt täyttämättä jos vain palkkaa maksetaan tarpeeksi. Ihan jokaiseen paikkaan saadaan osaava työntekijä jos halutaan. Jos matalaa palkkatasoa perustelee, että kannattavuus pienenee eikä ole varaa maksaa enemmän, niin onko työvoimalle oikeasti tarvetta ja onko liiketoimintamalli ja -kalkyyli oikein tehty.

  Itse olen niin vanha, että muistan ajan, jolloin työnantaja hankki omistukseensa työsuhdeasuntoja ja muuta etua. Tunnetuin houkutin lienee lomaltapaluuraha, jolla saatiin työvoima pysymään kotimaassa eikä muuttamaan Ruotsiin.

 29. Ulla Suominen

  Olen itse ollut palkattomassa työkokeilussa.Muutaman kuukauden työharjoittelun aikana en saanut kuin työttömyyskorvausta. Kun työharjoittelu loppui niin ei mitään tietoa, saanko jäädä työpaikkaan. Kuulin, että työnantaja oli ottanut uuden harjoittelijan. Kuinka paljon työnantajat käyttävät ilmaista työvoimaa hyväkseen.

Kommentoi »

Comments are closed