Uuninpankkopoika Saku Timonen
Uuninpankkopoika Saku Timonen

Esimakua tulevasta

Terveystalo yrittää estää potilaitaan hakeutumasta halpoihin magneettikuvauksiin muualle, uutisoi Helsingin Sanomat. Omien sisäisten ohjeidensa mukaan Terveystalo haluaa asiakkaidensa pysyvän talon sisällä, vaikka muualla kuvaaminen olisi halvempaa.

”Se on ikävää toimintaa koko palveluntuotannon ja sen eettisyyden näkökulmasta. Asiakasta yritetään vähän kuin pimittää, että hän pysyisi heidän ketjunsa asiakkaana. Se ei hyvää huokaa. Siitä tulee eettisesti ikävä olo”, toteaa osastopäällikkö, ylijohtaja Kirsi Varhila sosiaali- ja terveysministeriöstä. Hän on aistinut, että nyt sote-uudistuksen kynnyksellä palveluntuottajat pyrkivät jakamaan markkinaa eli pitämään asiakkaita itsellään.

Myös yksi hallituksen sote-uudistuksen innokkaimmista kannattajista, kansanedustaja Hannakaisa Heikkinen, on kovasti pahastunut Terveystalon toiminnasta. Hän vaatii selvitystä siitä, miksi asiakkaan valinnanvaputta estetään.

Kas kummaa, että juuri valinnanvapauden valmistelijat ja asiaa poliittisesti ajavat ihmettelevät nyt, että valinnanvapaus toimii jo täyttä päätä hallituksen kaavailemalla tavalla, vaikka asiasta ei ole vielä edes päätetty. Yritykset ovat ottaneet varaslähdön, sillä juuri tällä tavalla valinnanvapauden on tiedetty toimivan. Sen on sanonut hallitus itse omassa esityksessään valinnanvapauslainsäädännöksi.

Hallituksen esityksen mukaan yksi valinnanvapauden keskeinen elementti on maksu- tai asiakasseteli. Asiakkaalle annetaan maksuseteli, jolla hän voi itse valita haluamansa palveluntuottajan asiakkuuden. Meille on kerrottu, että palveluntuottajien laatua valvotaan tarkasti, mutta sekään ei pidä paikkaansa.

Hallitus lähtee siitä, että yritykset toimivat oikein ja markkinavoimat pitävät huolen siitä, että huonoja palveluja tuottavat karsiutuvat. Maakunnat eivät kuitenkaan valvo palvelujen laatua, vaan ainoastaan valinnanvapauden monipuolista toteutumista. Laadunvalvojana toimii asiakas itse. Hänen pitää olla valpas ja tiedostava kuluttaja, joka kyselee myös hintojen perään.

Laitetaan vielä kuva hallituksen esityksen tästä kohdasta.

Osatopäällikkö Varhila aistii ihan oikein, että nyt sote-uudistuksen kynnyksellä palveluntuottajat pyrkivät jakamaan markkinaa eli pitämään asiakkaita itsellään. Sekin asia on sanottu jo hallituksen esityksessä, jossa kerrotaan kermankuorinnan eli yksityisten toimijoiden mahdollisuuden haalia itselleen vain parhaat asiakkaat olevan tosiasia. Tulevaisuudessa nuhat ja naarmut hoidetaan tehokkaasti, mutta vaikeat tapaukset sysätään kiireellä jonnekin muualle.

Kumma juttu, että esimaku tulevasta ei kelpaa tämän tulevaisuuden rakentajille.

Kommentit (51)

 1. Arska

  Läpimätä SOTE kuvatus tekele on Suomen lähiaikojen suurimpia häpeäpikkuja vai pitäisikö jo sanoa häpeäläiskiä kun ottaa huomioon tämän tekeleen valmisteluun käytyetyn rahan, ajan sekä resurssien hukkaamisen.

  Voisi verrata jo entisen Neuvostoliiton jokien virtaamisien suunnan kääntämiseen toisin päin mikä ei luonnollisesti onnistunut ja homma vaan lakaistiin hissukseen maton alle, eipä tässäkään SOTE:ssa ole järjen kanssa mitään tekemistä ja puhutaan sentään koko Suomen kansanterveydestä.

  Firmat ovat hyviä apulaisia yhteiskunnassa kun ne eivät ole monopoliasemissa mutta kun kilpailu on näennäistä niin kaikki kallistuu ja sehän ei ole kansantaloudellisesti kenenkään etu.

 2. Marko

  Rikas rikastuu, köyhä köyhtyy.

 3. Pipsa Mäntykangas

  Tämä on meille kaikille ns.taviksille tarina, jota ei haluaisi kuulla.
  Ja nyt Sipilä puhuu maahanmuutosta kun selkeästi vain keino, jolla viedään huomio pois siitä, että Sote-uudistus on työn alla.

  Olen vähävarainen, en vähä-älyinen.

  • Mikko timonen

   Aivan oikein. Asiakkaan pitäisi reagoida vasta sitten kun hoitovirhe on jo tapahtunut! Valittaa(minne)ja vaihtaa palveluntuottajaa! Jos nykyäänkään potilastieto rekisterit ei toimi terveyskeskuksien välillä ,niin mitempähän noiden Palveluntuottajien välillä?!

  • jiipee

   Ne pitää kaikkia vähävaraisia vähä-älyisinä.

 4. Teemu

  Jos jotain positiivista tapahtuneesta hakee niin ainakin varovaisesti voisi todeta että media toimii vallan vahtikoirana kun näitä sentään tuodaan julkisuuteen

 5. Olli Wuori

  Halutaanko tuleva vaalikeskustelu ohjata pakolaisiin, ettei Sotesta ja maakuntauudistuksesta puhuttaisi?

 6. Antti Järveläinen

  Katkeamattomasta hoitoketjusta tulikin katkeamaton rahastusketju.

 7. Pitkäaikaistyötön

  Hannakaisalle: jos kaalia rouskuttaa väärässä paikassa, saattaa jotain ihan perustavanlaatuista jäädä kuulematta.

  Muutenhan tuo valinnanvapaus vaikuttaa hyvin samankaltaiselta kuin Yhdysvalloissa. Jos siellä oma ”health care provider” oli vaikka firma nimeltä Kaiser, niin ei silloin menty kuvauksiin vaikka firmaan nimeltä Blue Cross Blue Shield.

 8. AikaMies

  Nyt värähtelee…
  Taannoin kerroin DI ministerin todennäköisesti lintsanneen mittaus ja säätötekniikan kurssilta. Kurssi olisi opettanut erilaisten prosessien säätämistä. Olisi kai kurssilla mainittu jopa suurien muutosarvojen helposti johtavan jollei oikein katastrofiin, niin ainakin synnyttävän enemmän tai vähemmän hallitsematonta värähtelyjä ennen asetusarvojen saavuttamista. Hallituksen ”asetusarvot”, yhteiskunnan uusi malli, ovat jokseenkin tuntemattomia ja ainakin arvaamattomia ja niinpä Järjestelmä värähtelee hakiessaan vakaata tilaa.
  Meinaan jotta aikaa ja rahaa tosiaankin kuluu ennenkuin yhteiskunnan toiminnat saadaan hallintaan tai edes hallituksi. Maksajan kyllä tiedämme!

  • mark

   Vahvistuskerroin on aivan liian suuri, integrointiaika liian lyhyt, mutta derivointia on sitäkin enemmän. Näillä parametreillä ei koskaan saavuteta asetusarvoa eikä vakaata tilaa, jos asetusarvoa on koskaan edes asetettukaan. Sumea logiikkakin olisi parempi. Se etsii itse oikean asetusarvon.

  • Kari Parikka

   Artisti maksaa?

 9. Hypomas

  Nyt lääkeyhtiöille on tuottoisaa kun ihmiset pysyvät sairaana tai sairaus on krooninen. Kohta sairaudesta parantuminen tai sosiaalisten ongelmien ratkeaminen on kaiken kaikkiaan haitta, koska se estää bisnestä. Sote uudistuksen terveystalot tulevat olemaan kuin se Kafkan Linna, johon ensin oli vaikea päästä ja kun lopulta pääsi ei koskaan löytänyt enää ulos.. Kun koko yhteiskunta yksityistetään niin ei ole yhteiskuntaa, on vain toimijoiden joukko jotka kisaavat keskenään.

  • Ulla Vehaluoto

   Aivan. Kun jokainen ajaa omaa etuaan, on kyseessä kaikkien sota kaikkia vastaan.

   • Hypomas

    Tai kaikkien sote kaikkia vastaan.

 10. Ässä hihassa nro 50

  Tästä ns.valinnanvapaudestahan ja sen toimimisesta on jo hyvä esimerkki:Pihlajalinna vetäytyi oliko Jyväskylässä, koko sotekokeilusta, kun potilaat olivat niin huonokuntoisia ja siis kalliita hoitaa.
  P.S. Trollaajat ovat omineet käyttämäni nimimerkit iltapäivälehtien sivuilta sekä tämän blogin kommentoinnista. Nyt keksin uuden!

 11. Joonas Virta

  Joskus tuntuu että haluavat köyhät hengiltä. Eihän se niin voi olla.

  Eihän?

  • Ulla Vehaluoto

   Kyllä voi. Natsit ovat aina halunneet tappaa omaa kansaansa.

   • Jarkko

    Ulla Suomi koostuu toisilleen vihamielisistä heimoista, jotka on vain puoli teennäisesti liitetty yhteen yhteisellä kielellä ja kulttuurilla. Esim. Geneettisesti länsi-suomalaiset ovat lähempänä ruotsalaisia ja baltteja kuin itä-suomalaisia, jotka on geneettisesti peräisin venäjän aroilta tulevista kansoista.

    Nämä kaikki lipun heiluttelut, kansallispäivät ja maammelaulun laulamiset ovat eräänlaista kulissia, jolla yritetään liimata riitaisa kansa yhteen. Kansa josta osa on ihan patologia kiusaajia ja alistajia. Eniten tässä koko touhussa hävettää se, että osalle porukasta oikein maksetaan kansallisomaisuudella edut joiden suojista toteuttaa kiusaamistaan. Jos elettäisiin kivikaudella kukaan ei omistaisi enempää kun pystyy kantamaan ja saisi aina vastata kiusaamisestaan omalla naamavärkillään henkilokohtaisesti. Ei olisi etuja eikä rakenteita suojaamassa.

    Koska loppujen lopuksi asiat ovat näin ei sillä rikkaalla tai suojatyöläisellä ole mitään oikeutta kiusata köyhiä sillä perusteella että he ovat sattuneet syntymään samaan maahan heille on vain annettu siihen paremmat välineet ja asema. He sitten itse ovat päättäneet toteuttaa kiusaamista saamillaan resursseilla. Ei ne kumminkaan omista ketään sen enempiä.

    • Lea Bäckman

     Keinotekoisen kansallisvaltion luomiseen tarvittiin yhteinen kieli, jolla manipuloida ns. kansa kuninkaalle ja veronmaksamiselle myötämieliseksi. Itäisten maakuntien haluttomuus maksaa veroja kuninkaalle johti siihen, että Mikael Olofsson Thorsbius (Agricola) värvättiin kuninkaan toimesta luomaan itäiselle maakunnalle kansanmurteista oma kirjakieli. (ABC-Kiria, Katekismus ym.) Myös reformaatio, uskonpuhdistus, palveli samaa tarkoitusta koko Pohjois-Euroopassa. Kansankieliset saarnat ja tiedotteet kirkoissa kirkkolatinan paasaamisen sijaan mahdollistivat nykymuotoisen keskushallinnon entisten keskenään riitelevien heimojen tilalle. Myös valtakunnan yhtenäisen identiteetin vahvistaminen palveli poliittisia päämääriä, kun ympäröivät vihollisheimot pyrkivät valloittamaan alueita itselleen (Taanit ja juutit eli tanskalaiset Skånessa, Länsi-Götanmaalla, venäläiset Karjalassa ym.).

     Kansakunnan sivistystaso mitataan sillä, kuinka se hoitaa heikoimmat jäsenensä. Nykyisen hallituksen koulutus- ja kulttuurivihamielisyys kertoo surullista tarinaa yhden kansakunnan rappiotilasta, ja miten nopeasti – muutamassa sukupolvessa – kansan yleissivistys romahti pohjamutiin. Tähän natsitkin pyrkivät; sivistymätöntä rahvasta on helppo ohjailla ja suitsia uhkailemalla ja rangaistuksilla.

     Ylimääräisen varallisuuden haaliminen itselleen on selvin merkki hengen köyhyydestä.

     • Jarkko

      ”Ylimääräisen varallisuuden haaliminen itselleen on selvin merkki hengen köyhyydestä.”

      Tätä itsekin kyllä ihmettelen. Sen ymmärrän, että esim. johtajalle, asiantuntijalle tai kirurgille pitää maksaa enemmän kuin varastomiehelle, mutta en oikein koskaan ole ymmärtänyt sitä miksi kenenkään ihmisen pitäisi omistaa enempää rahaa kun vaikkapa 2 miljoonaa euroa. Tuon jälkeen verotuksen pitäisi nousta 100%.

      Aika usein näyttää näet käyvän kun rahaa tulee satojamiljoonia tai miljardeja sitä aletaan vain käyttämään kaikkien muiden alistamiseen, jolla rahaa ei ole.

 12. mark

  Sote malli on kokoomuksen ihmemaasta Amerikasta, jossa hinta-laatusuhde on maailman heikoin.

 13. AriannaK

  Vakuutusyhtiöt ovat jo pitkään huomannet SOTE-sauman. Myyvät agressiivisesti vakuutuksia, joilla saa kattavan terveyden- ja sairaudenhoidon. Mitä tämä kertoo SOTEsta?

  Valitettavasti monisairas potilas ei vakuutusta saa, joten Herran huomaan. SOTE tulee, SOTE tappaa……

  • Irmeli Hjerppe

   Auts. Olen ollut siinä uskossa että tulevaisuudessa hoidetaan kaikki oli vakuutusta tai ei. Eikös tätä sotea siihen malliin meille ole myyty. Ei tarvitse valita kuin palvelun tuottaja. Vakuutuksien piti olla historiaa. Köyhä ja sairas kun ei tähän asti ole saanut vakuutusta. Saako jatkossa.

 14. Ulla Vehaluoto

  No mitä oikein odotetaan kun poliitikot, joilla ei ole minkäänlaista tietoa, taitoa ja osaamista näissä asioissa, päästetään päättämään niistä?

  Hallituksessa ei ole ainuttakaan sosiaali- ja yhteiskuntapoliittista osaajaa. Sen sijaan heillä on jotain ”parempaa”: puolueen jäsenyys ja tuhansia faneja 5,5 miljoonan ihmisen maassa.

  Mitä jos muitakin asioita lähdettäisiin tekemään samalla tavalla kuin yhteiskunnan lakeja ja rakenteita, sääntöjä ja organisaatioita?

  Jos kerran koko yhteiskunnan asioista saa päättää poppoo, joka koostuu erilaisista oman edun tavoittelijoista ja puolueen edun tavoittelijoista, miksei vähäisemmissäkin asioissa toimita samoin? Jos se on olevinaan niin viisasta ja hyvää.

  Tarvitseeko talo nuohousta? Sen sijaan että otettaisiin siihen hommaan ammattitaitoinen nuohooja, voisimme demokratian sääntöjen mukaan antaa sen tehtävän vaikka Lastensairaalan tuki ry:n puheenjohtajalle rouva Virtaselle, koska se organisaatio nyt tällä hetkellä sattuu olemaan hyvin suosittu. Suosituimmuus puolueissa pätevöittää tunnetusti mihin tahansa. Rp ei ole sen parempi organisaationa kuin ry.

  Jos insinöörit ja ekonomistit ovat päteviä tekemään sosiaali- ja terveysalan uudistuksia, niin samalla logiikalla lääkärit ja sosiaalitutkijat ovat varmaan päteviä suunnittelemaan siltoja ja rautateitä sekä uudistamaan pankkitoiminnan, kunhan heillä vain on suositun organisaation jäsenyys.

  Vai onko tälle puoluevallalle olemassa jotakin järkevää perustetta? Demokratiako sen määrää?

  Siinä tapauksessa demokratia on luultavasti tyhmintä mitä ihmiskunta on koskaan keksinyt.

  Kansa on 5,5-miljoonainen. Siitä otetaan hyvin vähäinen vähemmistö, puolueen jäsenet, jotka saavat asettua ehdokkaaksi. Tästä muutaman prosentin vähemmistöstä valitaan enemmistö. Vähemmistön enemmistö on tietenkin vähemmistö. Ja sitä vähäisempi vähemmistö se on, mitä useammin siitä vähemmistöstä valitaan aina uusi enemmistö.

  Demokratia on enemmistövallaksi nimitettyä vähemmistövaltaa.

  • Esa J.

   Ei ne natsi/kommunistidiktatuuritkaan ole pitkässä juoksussa kovin suosittuja. Sotilasdiktatuureillakin on jo kauan ollut taipumuksena kaatuminen…

   Ajat ilmeisesti takaa ajatusta valistuneesta diktatuurista. Niin kauan kuin ihmisluonto on sellainen kuin on, se on sula mahdottomuus. Tyytykäämme siis demokratiaan, siinä äänestäminen säännöllisesti on ainakin mahdollista.

 15. Rintsu

  Kuinkas se vanha sananlasku menikään?
  ”Itte kun tekee saa sellaista kun tulee”.

  Kyllä tuota voisi vähän päivittää koska jos on taitoa niin itte tehden saa sellaista kuin tahtoo.
  Jos ei ole taitoa niin saa sellaista kuin sattuu tulemaan eikä sen jälkeen voi kuin ihmetellä.

  Nyt on sotessa näköjään päästy siihen ihmettelyvaiheeseen.

  Aikanaan ollessani valtion virassa ihmettelin, että valtion laitoksen työterveyshuolto oli ostopalveluna terveystalossa.. Järki sanoisi, että kun pk-seudulla on tuhansia valtion virassa olevia niin ensisijainen paikka olisi valtion oma työterveyslaitos?
  Helsingin kaupunki on päätynyt siihen ratkaisuun, että kaupungilla on oma työterveys. En sen toiminnasta tiedä mitään koska en ole koskaan ollut kaupungilla töissä mutta sitä voi kummastella, että kaupunki päätyy periaatteessa täysin toisenlaiseen ratkaisuun kuin valtio.
  Jotenkin olettaisin, että olisi olemassa tutkimus siitä, että kumpi ratkaisu on noin suurten työnantajien mittakaavassa parempi tai kustannustehokkaampi?

  Kas kun mittakaavan muuttuessa monen asian kannattavuus muuttuu vallan toiseksi. Simon Sorvi OY:n kplmine työntekijöineen ei kannata perustaa omaa lääkäriasemaa omaan käyttöönsä, eikä edes palkata omaa siivoajaa tai huoltomiestä. Järkevintä on hoitaa sorvaamiseen liittymättömät hommat ostopalveluina.
  Mutta kun puhutaan kymmeniä tuhansia työllistävistä organisaatioista niin sit jo kannattaa laskea mistä asioista ylipäänsä kannattaa maksaa mitään ulkopuolisille.
  Hieman sama asia kuin jos tarvitset autoa pari kertaa vuodessa niin kannattaa ottaa taksi mielummin kuin ostaa oma auto. Jos taas tarvitset autoa päivittäin niin kannattavuuslaskelma kääntyy äkkiä oman auton eduksi.

  Ideologiat vaan usein tuppaavat sivuuttamaan järjen käytön.
  Nykyään järjen käyttö ei ole kovinkaan muodikasta.

  • Pitkäaikaistyötön

   Hear, hear!

 16. Mika Räsänen

  Parannettu potilas = menetetty asiakas.
  Onhan se näinkin terveysfirmojen kannalta.

 17. Hilma

  Eilen illalla a-studiossa yrittäjien edustaja sanoi loppukaneetikseen jotain sellaista kuin: kyllä demokraattisesti valitun hallituksen pitää antaa säätä lakeja rauhassa. En ollenkaan ymmärtänyt mitä hän tällä ajoi takaa paitsi että irtisanomissuojaa on voitava heikentää. Tuli vaan mieleen tusta demokratiapohdiskelusta.

  • stunned

   Tuo särähti myös minun korvaani pahasti. Yrittäjän edusmies piti normaalina sitä, että kolme (tai kaksi) ministeriä päättää troikkana/duona kaikesta ja eduskunta on kumileimasin.

   Eduskunta säätää lait, ei hallitus. Hallituksen on nautittava eduskunnan luottamusta.

   Kun yritystuista käytiin vääntöä valiokunnissa, oli paikalla EK:n ja elinkeinoelämän edustajat lobbaamassa. AY-liikkeen lobbaus tai edunvalvonta on sitten ”ulkoparlamentarismia”.

  • Hypomas

   Demokratia on muutakin kuin vain hallitus ja sen säätämät lait. Tuollaisella logiikalla demokratia on turha hidaste, sen kun vaan monarkiaa peliin. Tai mielummin sotilasjunttaa, on meinaa tehokasta ja pulinat pois.

   • stunned

    ”Demokratia kasvaa kiväärin piipusta”, tiesi puhemies Mao Zedong jo aikoinaan.

    https://en.wikipedia.org/wiki/Political_power_grows_out_of_the_barrel_of_a_gun

    • Hypomas

     Mao olikin isä Aurinkoinen, pyhä luonnonvoima. Vähän kuin Stalinin sääriluusta veistetty Putin, joka valitaan jatkuvasti ”demokraattisesti” ja kovasti haluaa myöskin säädellä lakejaan rauhassa.

   • Antonio

    Demokratian hitauteen taisi viitata sipiläkin perustellessaan Vakea, jonka päätökset voi nyt tehdä nopeasti pienen piirin pyöriessä ilman hidasta eduskuntaa…

  • Virva Itäranta

   Demokraattisesti johdetussa maassa otetaan lakeja säätäessä huomioon myös muiden näkemykset kuin hallituksen pienen poppoon: kansalaisten, asiantuntijoiden, median.

 18. AKK

  Esitetty Sotehan on täysi fiasko ja täynnä porsaanreikiä, kuten on moneen kertaan ollut esillä. Sitä voi kuvata rikostermillä avunanto ryöstöön, hallitus avustaa ja terveysfirmat ryöstävät.

  ”Se on ikävää toimintaa koko palveluntuotannon ja sen eettisyyden näkökulmasta. Asiakasta yritetään vähän kuin pimittää, että hän pysyisi heidän ketjunsa asiakkaana. Se ei hyvää huokaa. Siitä tulee eettisesti ikävä olo” pitää täysin paikkansa ja tulee toistumaan jatkossa kerta kerran jälkeen.
  ”VARHILA uskoo, että terveydenhuollon valvojien tietoon tulee kyseenalaisista tapauksista vain jäävuoren huippu. Hänen mukaansa valvojien resurssit eivät tällä hetkellä riitä valinnanvapauden tehokkaaseen valvontaan, sillä painopiste on potilasturvallisuudessa”. Kepun maakuntahallintohimmeli vie sitten loputkin valvontamahdollisuudet.
  Ja ajatellaanpa millaista toiminta olisi sitten kun terveysyrityksen ei edes tarvitsisi peitellä röyhkeää toimintaansa, kuten vielä nyt ns. myyntivaiheessa. Eikö hallituksesta löydy ketään joka tuntisi liike-elämää ja sitä kuinka bisnestä tehdään. No, tunteehan ne, ummistavat vain silmänsä ja näyttelevät ahneuksissaan tyhmää.

  Ei kai lakia, jossa on tuollaisia porsaanreikiä, voi päästää läpi ainakaan perustuslakivaliokunnassa, ei vaikka Hannakaisa Heikinen järjestäisi millaisen näytelmän. Tarkkana siinä!

  Tänään saatiin sitten näyttö siitä kuinka Annika Saarikko ohjasi Mehiläistä Länsi-Pohjan keskussairaalan synnytysasiassa. Uhon jälkeen Saarikko taipui. Siinä sitä mallia kuinka myös Sotessa toimittaisiin, kun edes valtakunnantason päättäjät eivät pysty hoitamaan asioita jämäkästi. Pörriäiset surisis ja päättäjät vikisis mukana.
  (En ota kantaa onko synnytysten keskittäminen tuossa tapauksessa järkevää vai ei, tilanne vaan on hallitsematon ja kuvastaa sitä mitä Sote toisi mukanaan ja paljon. Sitä ei Kepun olkihimmeli kestäisi.)

  • Rintsu

   Ihan vastikään muuten luin hesarista artikkelin jossa keskoskaksoset synnyttävä lennätettiin puolustusvoimien kentän kautta tukholmasta turkuun synnyttämään.
   Suomessa vielä jossain on resursseja jopa silloin kun ne ruotsista loppuu.

   Nykyisellä leikkausmeiningillä vaan ei ole enää kauaa.

 19. Margareta Blåfield

  Taloustieteen ideaalimallin mukaista rationaalista kuluttaja ei tänä päivänä ole olemassakaan. Valittavia vaihtoehtoja on aivan liian paljon, että niistä voisi järkevin perustein valita.
  Kukaan ei ehdi kaikkia tuotteita ja palveluja kilpailuttaa.
  Mainonta manipuloi. Laadun sijasta on on brändäys.

 20. Risto Kohonen

  Tänä aamuna kävin syyslentsun yllättämänä omassa terveyskeskuksessa, siis julkisessa. Asia tuli hoidettua puolessa tunnissa ja sairaanhoitaja neuvoi, miten asia seuraavalla kerralla on hoidettavissa puhelimella. Kymmenen pistettä ja papukaijamerkki.

 21. sauman59

  Ruotsin kehutun valinnanvapausuudistuksen katastrofi on Ruotsin vaalien ykkösteema. Oikeistobloki sen loi ja kaikki kärsii.

 22. Rintsu

  Koska autovertaus tuli edellä käytettyä niin otan käyttöön humppavertauksen.

  Tämä hallitus ei ole koskaan soittanut humppaa. Meinaan, että eivät ymmärrä sitä, että häävalssin soittamiseen on tasan yksi ja ainoa tilaisuus ja silloin sen pitää olla hanskassa vaikka paskat olis tulossa housuun. Ei tule tilaisuutta korjata virheitä jälkikäteen, eikä persiilleen mennyt häävalssi parane lupaamalla alennusta seuraavalle kierrokselle tai palveluseteliä paremmalle bändille.

  Muutoin soittamisessa saa möhliä nolostumiseen asti eikä se ole vaarallista mutta perusasiat pitää olla hanskassa sillai, että niistä ei tartte neuvotella.

  Täs ny oikeesti hallitus vetää häävalssia päin persnettoa, meidän pitäis olla tunnistavinaan kappale, pyöriä parketilla ja iloisin mielin maksaa lasku ja luottaa siihen, että vaalien jälkeen ehkä tulee jotain jonka voi jopa tunnistaa suvivalssiksi.

 23. Pertti Ikonen

  ”Asiakasta yritetään vähän kuin pimittää, että hän pysyisi heidän ketjunsa asiakkaana. Se ei hyvää huokaa. ”

  Tiedä vaikka terveystalot alkavat apinoimaan ruokamarkettien kysyjien tapaan, että onko sinulla meidän terveyskorttia. Siis minä en ymmärrä mitsä tuollainen jatkuva ja jankuttava kortien kyselysirkus on rantautunut? Vai onko korttien kysely ihan suomalaisten elintarviketjujen tuoteheittelyn tulosta.

  • Hypomas

   Siun Sote-bonuskortti: tänään tuplabonuspäivät!
   Helsingin psykiatrinen sairaala-kortti: paljousalennus hulluille päiville!

  • StillSearching

   Korttia käyttämällä paljastat yritykselle mitä ostat.

 24. Jari Eeva

  Kokoomus haluaa voittaa vaalit, sille kakkossija ei kelpaa. Keskustalla on kolmisiipiset vielä syvällä jankossa, kun kumppani yllättää sen niin pienissä kuin suurissakin asioissa. En spekuloi enempää.

 25. Jari Eeva

  Satuin katselemaan lähetystä eduskunnasta, kun Teuvo Hakkarainen puhui. Hän sanoi, että maahan tulleet pakolaiset ovat 80 %:sti miehiä, jolloin heidän kotouttamisensa maaseudulle tulee aiheuttamaan ristiriitoja, koska jo valmiiksi maaseudulla on runsaasti miehiä vailla naispuolista kumppania. Lisää miehiä ei tarvita ainakaan siinä mielessä. Aika hyvin nähty!

 26. Jaska.jokunen

  Kun on ollut joskus tuottavuus palaverissa niin konsulti teroitti tätä
  VÄHEMMÄLLÄ TYÖVOIMALLA, ENEMMÄN TAVARAA!.
  kyllä voi mennä tämä sotekin näin huono hoito maksaa erittäin paljon.

 27. sakutimonen

  Pysykää aiheessa. Kun minä kirjoitan sotesta, niin silloin ei ruveta keskustelemaan maahanmuutosta ja turvapaikanhakijoista. Painakaa kalloonne, että tämä ei ole mikään yleinen keskustelupalsta. Muistin parantamiseksi suljen tämän jutun kommentoinnin.

Kommentoi »

Comments are closed