Uuninpankkopoika Saku Timonen
Uuninpankkopoika Saku Timonen

Mikä voidaan tehdä yhdelle…

Olen monta kertaa sanonut, että mikä voidaan tehdä yhdelle, voidaan tehdä ihan kenelle tahansa. Tämä pätee niin yksilöihin kuin ihmisryhmiinkin. Tätä ei ole ihan helppo huomata, sillä muutokset tapahtuvat vähitellen. Niin kauan kuin muutokset ja koventunut kohtelu eivät koske itseä tai lähipiiriä, ne on helppo sietää tai jopa hyväksyä. Niitä voi jopa kannattaa täysin rinnoin, kun vain propaganda on kohdallaan.

Työelämän pelisääntöjä ollaan muuttamassa kovalla kädellä. Muutos aloitettiin työttömistä. Ensin heitä syyllistettin vuosikausia laiskoiksi sohvilla makaajiksi. Media marssitti esiin jopa fiktiivisiä työnvieroksujia, jotka rehvastelivat tukien runsaudella. Näin muokattiin mieliä hyväksymään työttömien kovempi kohtelu, ja niinpä heidän tukiaan on heikennetty koko ajan. Kaiken huippuna tehtiin aktiivimalli, joka leikkaa työtä aktiivisesti hakevan, mutta sitä saamattoman tukea.

Palkatta tehtävä työ lisääntyy koko ajan, ja iso osa kansasta on saatu hyväksymään se täysin. Tiedättehän tämän vakioselityksen, että saavathan ne työttömyyskorvausta ja pitäähän sen eteen tehdä jotain. Näin mennään kohti osallistavaa sosiaaliturvaa, jossa vellilautasen eteen on tehtävä täysi työpäivä.

Kun työttömiä huomattiin voitavan kohdella ihan miten tahansa osan kansasta hurratessa, siirryttiin seuraavaan vaiheeseen eli irtisanomissuojan heikentämiseen.

Tämäkin tehdään taas valtavan propagandamyllytyksen avulla. Vedotaan tutkimuksiin, joita joko ei ole olemassa tai jotka osoittavat, ettei irtisanomisen helpottamisella ole mitään työllisyysvaikutuksia. Silti väitetään tutkimusten osoittavan, että irtisanomisen helpottaminen lisää työllisyyttä. Etsitään täikammalla työntekijöitä, joiden mielestä laiskat turjakkeet pitää voida irtsanoa heti. Kiistetään jyrkästi, että kyseessä on ilmiselvä pärstäkertoimen perusteella tapahtuvan irtisanomisen mahdollistaminen. Vedotaan terveeseen järkeen, jonka mukaan yksikään työnantaja ei irtisano hyvää ja tuottavaa työntekijää.

Jätetään sanomatta, että irtisanomisen uhka on tehokas kurissapitokeino vaikkapa ay-aktiiville tai työpaikan epäkohtien esilletuojalle. Unohdetaan, että ihmiset nyt kerta kaikkiaan ovat sellaisia, että jos valtaa annetaan, niin sitä käytetään helposti väärin.

Työttömät on jo pantu ruotuun, ja nyt ollaan pelottelemassa työntekijät hiljaisiksi. Seuraava merkkipaalu tällä tiellä on ay-liikkeen hiljentäminen. Tätäkin työtä on tehty jo vuosikausia moittimalla sopimusten yleissitovuutta ja hyökkäämällä ay-liikkeen verovapauden kimppuun sanomatta samalla, että myös työnantajajärjestöillä on samat veroedut. Työttömyyskassojen jäsenyydestä houkutellaan pois tarjoamalla YTK:n jäsenyyttä jättäen kertomatta, että YTK toimii vain kassana  tarjoamatta esimerkiksi oikeusturvaa. Paikallista neuvottelua mainostetaan jättäen kertomatta, että mikään sopimus ei estä nytkään maksamasta hyvälle työntekijälle sopimusta parempaa palkkaa.

Kun ay-liike on uhannut kovilla toimilla irtisanomissuojan heikentämistä vastaan, niin jo kuuluu parku lakkojen laittomuudesta ja päivittäisistä miljarditappioista. Unohdetaan sanoa, että poliittinen lakko on täysin laillinen keino. On jo kuulunut ääniä isänmallisuudesta ja valtiovallan kuulumisesta yksin hallitukselle. On vain ajan kysymys, kun ruvetaan huutamaan armeijaa apuun turvaamaan rikkureiden työrauha.

Ja niin edelleen. Näin mennään jättiharppauksin kohti saneluyhteiskuntaa, jossa työnantaja määrää palkat ja muut työehdot. Tosin kohta ei mitään palkkaa makseta ollenkaan, sillä osallistava sosiaaliturva korvaa ison osan palkkatyötä tekevistä.

Tätä saisivat miettiä ne sankariduunarit, jotka omasta mielestään ovat työnantajalle täysin korvaamattomia.

Kommentit (116)

 1. Juho Tamminen

  Työnantajapuolella on unohdettu, että lakko on aika kivuton vaihtoehto sille, että työntekijät raahaavat huonon pomon kadulle ja ampuvat. Ei olla kaukana siitäkään historiasta

  • turboruuvi

   Luuktavasti silloin armeija olisi kutsuttu ”rauhoittamaan mellakkaa”, ja 90% ihmisistä ei edes tietäisi mistä todella olisi kysymys. Armeijat ja mellakkapoliisit tukahduttelevat nyt jo työhönkin liittyviä ”mellakoita” (mielenosoituksia) siellä sun täällä ympäri maailmaa.

  • Epäilevä

   Itseasiassa laki kieltää armeijan osallistumisen tuonkaltaisiin toimiin rauhan aikana. Aika kaukaa haettua tuollainen nyt on muutenkin, mutta jos sellainen tilanne tulisi ihan oikeasti eteen, niin sitten kyllä saattaisi tulla jo ihan sisällissota maahan melko suurella todennäköisyydellä, sillä siinä rikottaisiin jo massiivisesti ihmisoikeuksia ja oikeusvaltion periaatteita ja se olisi käytännössä maanpetos hallitukselta ja kaikilta osallisilta ja yritys muuttaa koko maan järjestelmä autoritääriseksi. Sellaista on ihan turha edes kuvitella yrittävänsä Suomessa, sillä sellaista ei kansa sallisi, enkä usko että armeijakaan edes suostuisi sellaiseen, tai poliisivoimat. Luulen, että koko hallitus pidätettäisiin jo siinä vaiheessa ja asetettaisiin maanpetossyytteisiin. Oikeuslaitoskaan tuskin hyväksyisi moista, eikä varmaan ylivoimaisesti suurin osa poliitikoistakaan. Mutta kuten sanoin, niin kyllähän tuollainen on jo aika kaukaa haettua, enkä usko että sellainen voisi toteutua reaalimaailmassa, vaikka toki kaikki on aina mahdollista ja suunta on erittäin paha. Ilmapiirikin on aika huono ainakin mitä tulee näihin komeentipalstoihin ja sosiaaliseen mediaan. Olen viimeaikoina huomannut, että MTV#:n ja Iltalehdenkin kommenttiosiot on täynnä näitä jälkeenjääneitä trollikakaroita, ketkä puolustelevat pää punaisena koulukiusaajan asenteella kaikkea pahaa ja haukkuvat minkä ehtivät jokaista asiallista ja hyviä asioita puolustavia kommentoijia. Tuo trollaus on mennyt todella pahaksi ja siihen pitäisi jo viranomaistenkin puuttua.

   • M.M.X.X.

    ”Siinä rikottaisiin jo massiivisesti ihmisoikeuksia ja oikeusvaltion periaatteita” Se olisi jo.. käytännössä maanpetos” ”Sitä ei kansa sallisi..ei armeija tai poliisivoimat suostuisi” Tuskin oikeuslaitoskaan hyväksyisi..”
    En tiedä missä mittakaavassa Epäilevän mukaan mitäkin epäoikeudenmukaisuutta pitäisi tapahtua jotta se kannattaisi ottaa vakavasti. Voi olla että Tuo Sakun sanoma: ”On vain ajan kysymys, kun ruvetaan huutamaan armeijaa apuun turvaamaan rikkureiden työrauha.” on liioiteltu.
    Ihan riippuu siitä miten tietoinen asioista olet, ja mitä kokemusmaailmaasi kuulu.

    Mutta Epäilevän kommentti kertoo ilman muuta järkähtämättömästä uskosta oikeusvaltion toimintaperiaatteisiin ja kansan nousuun mikäli toisin olisi. Todennäköisempää on ettei mikään oikeusvaltion uhkista tapahdu yhtäkkisesti ja räjähtävästi. Vähitellen tulee epämiellyttäviä muutoksia joihin ei reagoida, koska ne eivät ole juuri nyt sinun ovellasi. Voihan ne sitten panna vaikka trollauksen piikkiin. Väistämätönta kuitenkin on että ”mikä voidaan tehdä yhdelle, voidaan tehdä ihan kenelle tahansa.”

    Olikohan politiikkaradiosta kun kuulin jonkun arvion että Suomessa on niin vakaa yhteiskunta että se sietääkin jonkin verran epätasa-arvoisuutta. Ilmeisesti usko tähän ajatukseen on vankkumaton. No ei ehkä kovin väärässä ole olleet tähän mennessä. Onhan niitä laumoittain jotka huutaa kurkkusuorana että laiskat työttömät ja toimeentulotukiasiakkaat rasittavat ”nettomaksajien” kukkaroa ja vanhukset terveydenhuoltoa. Parhaimmat ideanikkarit haluaa äänioikeuden vain ”nettomaksajille”. Kyllä siitä on kansan kapina kaukana. UGH!-Hajoita ja hallitse !

 2. jovena

  Tuo termi aktiivimalli antaa aivan väärän kuvan työttömän kohtelusta. Asiaan perehtymätön voi termin perusteella pitää mallia hyvänä, ”koska se aktivoi työttömiä”. Tämähän ei pidä paikkaansa, tässä mallissa työttömän työnhakijan aktiivisuudella ei ole mitään vaikutusta, jos hän ei työllisty, oli syy mikä tahansa.

  Ehdottaisin, että mallista alettaisiin puhua nimellä, joka kuvaa sitä paremmin: KURITUSMALLI on osuvampi termi, sillä mallihan pääasiassa kurittaa työtöntä leikkaamalla tukia. Aktiivimalli on terminä hallituksen propagandaa, ja positiiviselta kuulostava kiertoilmaus ikävälle asialle!

  • Erkki Posti

   Torkku-Peitto Työmaajuoppo, yksi ”aktiivimallin” arkkitehdeistä, kertoi jo, mistä mallissa on kysymys: pelottelusta ja uhkasta – aktivoituminen tai (herra paratkoon!) työllistäminen ei missään vaiheessa ollut edes tavoitteena.

 3. stunned

  Olen monta kertaa sanonut, että mikä voidaan tehdä yhdelle, voidaan tehdä ihan kenelle tahansa. Tämä pätee niin yksilöihin kuin ihmisryhmiinkin. Tätä ei ole ihan helppo huomata, sillä muutokset tapahtuvat vähitellen. Niin kauan kuin muutokset ja koventunut kohtelu eivät koske itseä tai lähipiiriä, ne on helppo sietää tai jopa hyväksyä.

  Kukapa nyt haluaisi olla se sananparren kiehutettava sammakko. Sammakon pitäisi vaan tajuta olevansa kuumenevalla liedellä ja hypätä pois.

  Vielä töissä olevien kannattaa lukea kirjoitus seinällä: ansiosidonnainen halutaan lopettaa, koska se on ”suuri työllistymisen este”. Valtio kuulemma ”ostaa työntekijöitä pois työmarkkinoilta” tarjoamalla ansiosidonnaista, kun jossain Suomessa olisi tyhjiä peltihalleja ja sorveja vailla tekijää.

  https://www.uusisuomi.fi/kotimaa/257648-metalliyrittajan-karu-havainto-ansiosidonnaisen-vaikutus-tyohaluihin-jaatavaa-luokkaa

  ”Ansiosidonnaisen vaikutus työhaluihin on jäätävää luokkaa. Tuntemani yritys olisi palkannut paljon väkeä ja se tarjosi 15 euron tuntipalkkaa, mutta kaverit valitsivat mieluummin ansiosidonnaisen ja sanoivat, että soitapa 300 päivän päästä.”

  Kilpajuoksu kohti pohjaa. Palkkakilpailu kulkee väärin päin.

  • sannis

   Olen palkkatukityössä noin 82% työajalla ja jään kohta työttömäksi. Liityin liittoon mutta ansiosidonnaiseni tulee olemaan niin pieni että laskelmieni mukaan vuokran jälkeen jää maksimissaan 550 elämiseen. 60e enemmän kuin jos olisin toimeentulotuella. Samalla kun työttömyypäivärahani nousee asumistuki laskee. Laskeskelin huvikseni mitä saisin jos palkkani olisi ollut 2400e/kk niin tuolloin elämiseen olisi jäänyt 150-200 euroa enemmän. On meillä kyllä hyvät ansiosidonnaiset.

   Harmittaa että liityin liittoon. En ole nähnyt ainuttakaan kannanottoa 9e/päivä kieltämiseksi vaikka systeemi lienee ollut voimassa vähintään jo 2000-luvun alusta. Työttömien asiat eivät ole kiinnostaneet ammattiliittoja.

   • Marika

    Ei todellakaan kiinnosta. Nytkin vasta herättiin kunnolla, kun hallituksen suunnittelemat toimet alkoivat koskea työntekijöitä. Olisin AY-liikkeiltä odottanut jo keväällä aktiivimallin tiimoilta paljon pontevampaa vastarintaa mitä lopulta nähtiin, jonkun vetelän vastalauseen joku ilmoitti siinä se. Nytkään mitään tuskin olisi tapahtunut ilman työntekijöiden irtisanomissuojaan puuttumista. Vaikka kaikki työttömien kyykytykset aktiivimalli etunenässä koskevat ja vaikuttavat myös heidän jäsenistöönsä joko nyt tai tulevaisuudessa.

    • Pertti Ikonen

     Usein pienellä palkalla ei kannata ottaa ansiosidonnaista sen takia, että rahoja saattaa joutua odottamaan liitosta (kassasta) pitkään. Kela taas maksaa peruspäivärahan nakutettuna n. 2 vuorokauden kuluessa nettihakemuksen jättämisestä.

     • Xx

      Niin maksaa ainakin Pro. Luulenpa että muutkin nykyaikana.

   • Kukaliemistälie

    Alkaa kiinnostaa kun jäsenet vaatii. Kyllä kassasta kuin kassasta rahat tulee 2 päivässä, paitsi alussa kaikilla on viiveitä.

  • turboruuvi

   Tukien laskeminen varmaan saakin aikaan spontaanin CNC-taidon ilmaantumisen…

  • M.M.X.X.

   5.9. tuli Ylen ykköseltä ulkolinja dokkari jossa kerrotaan kuinka markkinatalous iskee yliopistoihin ja kuinka koulutus on kovanluokan lainabisnestä USAssa. Saksa ainoastaa tuntui vetävän trendistä poikkeavaa linjaa. Kannattaa katsoa.

   • Olisiko joskus joku hyvä uutinen

    Tämäkin tulee vielä, maksullinen yliopisto. Ja kun isolla osalla kansasta ei lapsen yliopistoon ole varaa, niin soitten vaan siellä on rikkaiden lapset ja kehä sen kun vaan kiristyy. Kohti 1900-alun Suomea, siitä se Berner unelmoi.

 4. Maisa

  Jaakko Teppo – Köyhät kyykkyyn; https://www.youtube.com/watch?v=WqE5ELmAi8I

 5. Hilma

  Nyt sekä itkettää että pelottaa. Itse olen eläkkeellä, en pelkää niinkään itseni puolesta, vaikka eläkeläisiä tullaan varmasti kurittamaan lisää, mutta nyt työikäisten puolesta ja etenkin nuorten, jotka eivät ole vielä heränneet maailman pahuuteen.

  • Faktantarkastaja

   Perustulo järkevästi tehtynä lienee ainoa ratkaisu, koska joka tapauksessa 20 vuoden säteellä kenelläkään ei ole enää töitä tekoälyn ohittaessa singulariteetin.
   Vaatikaa hyvät ihmiset sitä perustuloa. Elämiseen riittävää kansalaistuloa, jolla saa asunnon ruuan ja vaatteet yms.

   Rajoittamaton uusliberaali Kapitalismi ( jota Suomessa kannattavat esim. Sdp kok kesk pers jne eli kaikki) perustuu valheeseen siitä, että maapallolla olisi rajattomasti resursseja.
   Tekoälyn kiihdyttäessä tuotantoa ihmisten ajatellessa vain lyhyen tähtäimen rahallisia voittoja, koska naisen parinvalintamekanismi suosii tällaista toimintaa, niin siinä ohella talousjärjestelmä romahtaa tuhotessa samalla ilmaston ja luonnon saasteillaan.

   100 vuoden päästä tällä telluksella ei ole tuskin kuin torakoita. Joten turha murehtia tulevaa.

   • Kaija Laine

    Hyvä faktantarkastaja. Komeasta nimimerkistä huolimatta ja vaikka kannatatkin hyvää asiaa eli tuota perustuloa, rohkenen olla hieman eri mieltä siitä että niin ökyrikkaiden ja osakemiljonäärien rajaton ahneus, kapitalismin ja uusliberalismin pahimmat sudenkuopat, talousjärjestelmän ja lopulta koko ihmiskunnan romahdus olisi ihan vain kiinni toisen sukupuolen miellyttämistarpeesta.
    Tutkimuksiahan naisten rahanahneudesta on mutta liikkunen aivan liian tavallisten ihmisten piireissä, kun en koskaan ole tavannut naista jonka parinvalintaa määrittäisi ensisijaisesti tai ainoastaan tulevan kumppanin taloudellinen asema.

   • Möh

    Naisen parinvalintamekanismiko on syy kaikkeen? Sitenkö politiikka toimii?
    Muistutan varulta lääkkeistä, josko unohdit ottaa.

   • Hypomas

    ”Tekoälyn kiihdyttäessä tuotantoa ihmisten ajatellessa vain lyhyen tähtäimen rahallisia voittoja, koska naisen parinvalintamekanismi suosii tällaista toimintaa, niin siinä ohella talousjärjestelmä romahtaa tuhotessa samalla ilmaston ja luonnon saasteillaan.”

    Vedät mutkia suoriksi. Yhtä hyvin voi ihmetellä, miksei suvunjatkamisvaisto suojele meitä lyhytnäköisen ahneuden kurimukselta?

  • Liisa

   Hilma, kyllä sitäkin on jo vihjailevasti väläytelty,että eläkeläistenkin pitäisi jotain tehdä. Sosiaaliturvansa eteen. Kukaan ei ole turvassa. Sitä ei, valitettavasti, kaikki eläkeläiset ota todesta. Pitävät ihan mahdottomana, että heidän eläkkeeseensä kajottaisiin. Jäikö huomaamatta indeksin jäädytys? Sitä ei välttämättä heti huomaa, vaikka käytännössä, arjen tasolla, se on leikkaus.

   • 1200 brutto

    Pienimmissä eläkkeissä indeksivaikutus ei tunnu kärpäsenkakan velkaa. Kimmo Kiljusen ökyeläkkeessä vaikutus voi tuntua jo satasina vuodessa.

   • Riitta Palm

    Ollaan itse työssäoloaikana maksettu työeläkemaksut, joista nyt eläkkeet maksetaan.Valtio ei maksa työeläkkeitä. Kannattaisi ottaa ensin asioista selvää ennenkuin eläkeläisiä mollataan.

 6. Sauli

  Minun entinen pomoni oli luonteeltaan sellainen, että hän kiihtyi nollasta sataan parissa sekunnissa. Hän saattoi huutaa pää ferrarinpunaisena jos asiat eivät menneet täsmälleen kuten hän tahtoi. Olisin saanut kenkää kuukauden välein jos se olisi ollut hänestä kiinni, enkä ollut ainoa hänen hampaissaan. Firman kannalta hyvää oli siinä, että pomo oli pätevä, ja täytynee myöntää, että asiakysymyksissä hän usein oli oikeassa. Mutta hänen tapansa johtaa, se oli katastrofi.

  Aika usein pienten yritysten johtajat ovat vähintäänkin värikkäitä persoonia. He käyttävät valtaansa työnjohtamiseen ja tietysti heillä on kaikki oikeus tehdä niin. Mutta kenen etu on antaa tuota valtaa lisää, kun vanhankin vallankäytön kanssa on vielä opettelemista. Miksi antaa työnantajalle valtaa, joka ei palvele edes välttämättä häntä itseään, eikä yritystä. Kun työntekijä ei tiedä onko illalla saanut kenkää, se nyt ei välttämättä paranna työilmapiiriä. Kun epäkohdista pystytään keskustelemaan naamatusten tasa-arvoisesti, saattaa keskustelusta olla hyötyä molemmille osapuolille. Irtisanomissuojan heikennys palvelee huonoa yrittäjyyttä aivan samalla tapaa kuin väärin kohdennetut yritystuet. Näyttääkin siltä, että hallitus on ennen kaikkea huonon yrittäjyyden lobbari.

  • turboruuvi

   Joskus tuntuu, että hallituksen bisnesihanne on Mafia.

 7. Kaisa

  Minä en ymmärrä miten se irtisanominen on muka niin vaikeaa. Ihan helpolta se tuntui, kun itse sain fudut ”tuotannollisista ja taloudellisista syistä” 15 vuoden jälkeen opintovapaan aikana. Kun olivat huomanneet, että pärjäävät ilman minuakin, työni jaettiin kollegoille.

  Ja nyt olen puolen vuoden määräaikaisella, josta neljä ekaa kuukautta on koeaikaa. Ei kauheasti uskalla sairastella.

  Silmiini osui ilmoitus kiinnostavasta työpaikasta, joka on vuoden määräaikainen puolen vuoden koeajalla.

  Tämä on todellisuus ennen irtisanomisten helpottamista.

  • stunned

   YT-neuvottelutkaan eivät edes sido tai koske pieniä yrityksiä. Koeaikaa juuri pidennettiin pari kuukautta, ja määräaikaisuuksia voi näköjään loputtomasti ketjuttaa, nollatuntisoppareita ja vuokratyövoimaa käyttää.

   Tätä lakia ei tarvita eikä se auta siihen, mihin sitä sanotaan käytettävän: työllistämiseen. Laki on suunnattu AY-liikettä vastaan. Lain tarkoitus on myös alentaa palkkatasoa. Suomalainen vastaa ainakin kymmentä työmiestä, kunnes tulee se yhdestoista.

   Lindström avautui TV-haastattelussa:

   ”On levitetty sellaista huhua tai tietoa, että me oltaisiin tuomassa eduskuntaan lainsäädäntöä, jonka mukaan naaman perusteella tai jostain AY-liikkeen aktiivisuudesta voisi ihmisen irtisanoa. Meillä on lukuisia sopimuksia, joihin Suomi on sitoutunut, eikä hallituksella ole todellakaan mitään sellaisia aikomuksia. Tarkoitus tässä on se työllistämiskynnyksen alentaminen.”

   Lainaus TES-offensiivin keskeltä:
   ”Pelastaaksemme työllisyyden meidän oli tuhottava se.”

   • Riitta Palm

    Kun irtisanotun tilalle palkataan uusi työntekijä, niin siten saadaan yksi pois kortistosta ja työllisyys paranee. Uusista työttömistä ei puhuta. Näin se menee.

  • Senior Nut Manager

   Ei siinä olekaan mitään vaikeaa. Jos irtisanot mutterinvääntäjän tuotannollisista ja taloudellisista syistä, periaatteessa hänet pitää ottaa takaisin mikäli mutterinvääntäjän paikka aukeaa.

   Siksipä palkkaatkin mutterinvääntäjän tittelillä Nut Manager.

   Tässä onkin kyse siitä, että halutaan etsiä riidanaihe, jolla saataisiin AY-liike hermostumaan. Sitten hajanainen mielenosoituslakkoilu, joka ei aiheuta työnantajille kuin säästöjä, laitetaan syyksi ”laittomien lakkojen” kieltämiselle. Perimmäinen tarkoitus on viedä ammattiyhdistysliikkeeltä lakkoase.

   Veikkaan, että elämme tämän vuoden marraskuuta, kun lakkoaseen rajoittamista jo runnotaan läpi – nopeutetulla aikataululla.

  • työtöntyötön

   Koeaika ei kyllä saa olla yli puolta määräaikaisen työsuhteen kestosta. Sinulla pitäisi olla kolmen kuukauden koeaika.

   • Kaisa

    Jep, mutta minkäs teet. Olen vuokrafirman kautta. Ja todellakin palkka-alenkin huomaa, hommista saa nykyään melkein kaksi tonnia alle tehtävän keskipalkan, toki ”alemmalla” tittelillä mutta samalla sisällöllä.

 8. Julia

  Kiitos Saku taas hyvästä ja valaisevasta kirjoituksesta. Nyt pitäisi työssäkäyvien tutkia syvällisesti arvojaan ja alkaa osoittaa solidaarisuutta työttömiä kohtaan. Nähdä että samassa veneessä tässä ollaan. Samasta syystä myös eläkeläisten pitäisi osallistua maksutalkoisiin. Nyt en tarkoita kaikkein pienimpiä eläkkeitä saavia, heidän elämäänsä ei tarvitse enää enempää kurjistaa.
  Ruotsissahan eläkejärjestelmä joustaa taloustilanteen mukaan ja sama käytäntö pitäisi saada meille. Nyt työssäkäyvät kokevat että heidän harteillaan on liian iso maksutaakka ja eläkeiän nosto lisäsi tätä taakkaa. Moni miettii ehtiikö mitään eläkepäiviä nähdäkään. Sukupolvien välistä oikeudenmukaisuutta pitäisi siis lisätä. Tämä asia ei ratkea syyttelemällä eikä uhriutumalla vaan näkemällä tosiasiat.
  Työssäkäyvät syyllistävät työttömiä ja maahanmuuttajia siitä kuinka kalliiksi nämä tulevat. Eläke- ja hoivamenot pitäisi ottaa kiihkottomasti tarkastelun alle ja nähdä että myös eläkeläisten pitää osallistua maksutalkoisiin eikä pitää kiinni saavutetuista eduista. Se on heidän lastensa ja lastenlastensa edun mukaista. Yhdessähän tässä ollaan ja eletään.

  • yrjöpoeka

   Siis eläkeläisten pitäisi osallistua maksutalkoisiin? Maksan eläkkeestä veroa kirkollisvero mukaan laskettuna hieman yli 29%. Joudun ostamaan lääkkeitä, maksamaan muita maksuja asumisesta alkaen niin, että kaupan ale-laari on se minun tärkein ostospaikka.
   Eläminen on jo hallitusten toimesta tehty kituuttamiseksi. Tiedän ikääntymisen tuovan jatkuvasti lisää vaivoja ja sen myötä sairauskuluja. Maksukykyni päättyy takuuvarmasti ja siksi pidän tuota osallisuutta täysin mahdottomana. Tietysti voi sanoa kuten hallituskin jo sanoo, kävele ja pysy terveenä. Elämässä se ei kuitenkaan mene näin.

   • turboruuvi

    Totta, vaan se ei näytä hallitusta hetkauttavan.

   • työtöntyötön

    Aika kova eläke sulla kyllä taitaa olla. Omassa kunnassa pääsee 2000e/kk eläkkeellä vasta reiluun 20 veroprosenttiin. 3000e/kk ja silloin ollaan noissa lukemissa. Mukava se tietysti on nuoremman polven maksella tuollaisia eläkkeitä 1800e/kk töistä jos nyt edes sellaisia sattuu saamaan. Kikytys ja 9e/päivä työt ei myöskään naurata.

    • M.M.X.X.

     Ei kanna alkaa leikkiä hajoita hallise peliä. Mitään varmaa tietoo ei ole hoidosta jos menettää toimintakykynsä. Inhimillisiin hoitopaikkoihin ei pääse kirveelläkään ja joissakin puljuissa 3000 e/kk ei riitä mihinkään. Jos tarttee leikkausta tai muuta hoitoa eläkeläinen ei ole ihan listan kärjessä, rahaa pitäs löytyä. Voi joutuu myös ostamaan yksityiseltä päivittäisiä palveluja kotiin kun kotisairaanhoito käy vaan kurkkaamassa ovelta. Onnellisia ne joilla jälkikasvu huolehtii. Tässä nyt vaan muutama esimerkki.

  • aino

   ”Työssäkäyvät syyllistävät työttömiä ja maahanmuuttajia”. Sinun mielestäsi eläkeläiset vasta kalliiksi tulevatkin ja päätit JULIA syyllistää heidät.
   Lienet hyvin nuori henkilö etkä tunne eläkejärjestelmiä, et tiedä ns. ”leikatusta indeksistä”. Esim.kun palkankorotukset liikkuvat 2% tasossa, työeläkkeeseen tuli vuoden alussa 0,5% korotus. Eläkeläisen elintaso on jatkuvasti laskeva.
   Periaatteessa koko työeläkejärjestelmä voitaisi lopettaa, mutta se pitäisi tietää jo työikäisenä, että voisit itse rahastoida oman eläkkeesi. Kohtuutonta on jälkikäteen ilmoittaa, että eläkeläisten pitäisi osallistua ”maksutalkoisiin”. Mihin ihmeen talkoisiin ja miten? Eläketuloa verotetaan ja sairaanhoitomaksukin on korotettu.

   • Julia

    En syyllistä ketään, kysymys on puhtaasti laskennallinen. Jo vuosikymmeniä sitten tiedettiin että huoltosuhde tulee vääristymään kun suuret ikäluokat eläköityvät. Silti he maksoivat palkastaan ennätyksellisen pientä eläkemaksua koko työikänsä. Eli he kustansivat heitä edeltäneen ikäpolven pienet eläkkeet.

    Nyt pienten ikäpolvien pitäisi maksaa suurten ikäluokkien suuremmat eläkkeet ja heidä hoivakulunsa. Siksi eläkemaksua ja eläkeikää on jouduttu reilusti korottamaan ja tulevien eläkkeiden ehtoja heikentämään. Tässä on selkeä epäkohta. Siksi Ruotsin malli olisi hyvä meilläkin.

    Takautuvasti tämä lasku tuli nuoremmille ikäpolvillekin, siksi tämä tilanne pitää hoitaa yhdessä. Taitettu indeksi ei tilannetta korjaa. Ei tarvita syyllistäjiä eikä uhriutujia vaan ratkaisuja.

    • työtöntyötön

     Tästä olen samaa mieltä. Eläkeläisten määrä tulee vielä lisääntymään ja työssäkäyvien eläkemaksuprosentti samoin. Monet pienituloiset tai ilmaistöissä ja/tai työttöminä vuosikaudet olleina eivät saa sen kummempaa eläkettä kuin kansaneläke. Jos nyt sattuvat elämään omaan jatkuvasti nostettavaan eläkeikäänsä saakka. Silti pitää maksaa eläkemaksuja. Jotain olisi kyllä tehtävä mutta vastikkeellinen eläke ole ratkaisu.

     • M.M.X.X.

      Miesten työeläkkeet ovat keskimäärin korkeampia kuin naisten työeläkkeet. Vuoden 2017 lopussa maksussa olevissa työeläkkeissä eroa oli miesten hyväksi 590 euroa. Naisten keskimääräinen työeläke oli 1 241 euroa kuukaudessa ja miesten 1 831 euroa kuukaudessa. Miesten suuremmat työeläkkeet johtuvat pidemmistä työurista sekä korkeammasta palkkatasosta naisiin verrattuna.

    • M.M.X.X.

     Eläkelajeittain tarkasteltaessa vanhuuseläkkeensaajan keskimääräinen kokonaiseläke oli korkein, 1 731 euroa kuukaudessa vuonna 2017. Työkyvyttömyyseläkkeensaajien kokonaiseläke oli 1 114 euroa kuukaudessa.

 9. äimänkäki

  Paras aivopieru hallituksesta tähän mennessä kun väitetään että irtisanominen työllistää. Tähän saakka sillä on kyllä päätetty työsuhde. Tätyy varmaan laskea Sipilän ihmeeksi tämäkin. Perinteisesti Suomessa on poistettu ongelmat poistamalla ongelman kertoja.

  • töytön

   Sipilä näki unenomaisen näyn. Näyssä Ay-liike oli tuhottu, oli työleirit turjakkeille ja 9€ palkat työn sankareille. Sipilät ja kumppanit olivat rikastuneet ennätystahtiin. Sipilä tienasi ensimmäisen miljardinsa täyteen ja nautti niin vietävästi. Soini nauroi vieressä röhönaurua ja Orpo hihitteli.

   • Esa J.

    Mikähän siinä on, että hallitusten (niin Suomen kuin muidenkin) keskeisimpänä tavoitteena on rikkaimmiston etujen puolustaminen?

    Olisi korkea aika saada muutos vallitsevaan asiaintilaan…

    Muutos on mahdollinen, muutos on välttämätön.

 10. Arska

  Eikö ihmiset näe mihin nämä kaikki työelämän ja yhteiskunnan kovien arvojen arkipäiväistymiset johtavat?
  Kun tälle linjalle lähdetään niin fasismihan siellä jo toisessa päässä jo häämöttää ja se fasismi alkaa uhkaavasti lähestymään päivä päivältä ihan jokaista kansalaista.

  Kyseessä on siis yhteiskunnan muuttaminen nykyisestä vallitsevasta tilasta johonkin paljon huonompaan kuin Pohjoismainen hyvinvointivaltio, tätäkö kansa haluaa?

  • Esa J.

   Minun mielestäni sippiveikko on yhtäkuin Adenoid Hynkel. Ja harhaanjohdettu kansa kiittää…!

 11. Jukka Laine

  Irtisanottujen tilalle tullaan ottamaan halpatyövoimaa tai kuntouttavan työtoiminnan tekijöitä. Nämä ovat todennäköisesti vieläpä samoja irtisanottuja. Tietenkin, koska he osaavat jo hommat.

  • Merja

   Niinpä ja korvaamattomat yli 50-vuotiaat sankariduunarit lentää pellolle ensimmäisenä, jos työtahti alkaa hiipua.

 12. Esa

  ikuinen virsi siitä että työntekijän irtisanominen olisi suomessa jotenkin hankalaa…
  on valetta ainakin Tampereella ja Helsingissä yksityiset työnvälitys firmat ovat ottaneet haltuunsa
  melkein kaikki merkittävät työnantajat ja tarjoavat sopimuksien perusteella työvoimaa heille

  ovestasisään käveleminen ei onnistu työnhaussa koska sopimukset kieltävät sellaisen
  välitysfirman työntekijän irtisanominen on puhelinsoiton päässä ja lopettaa työsuhteen sen kummempia kommervenkkejä ei tarvita

  siksipä ihmettelenkin mistä moinen huuto kun irtisanominen ei tästä voi helpommaksi muuttua

  • Heikki Sakari

   Olisi mielenkiintoista nähdä tilastotietoja tästäkin, kuinka paljon työllisistä on välitysfirmojen palkkalistoilla, miten sopimus sitoo, millainen on työsuhdeturva etc? Jonkinlainen aavistus on siitä, että työvoimatoimistojen alasajon kautta niiden tehtävät siirretään vaivihkaa näille välitysfirmoille vai olenko ihan väärässä?

   • satunnainen kommentoija

    Silloin kun olen itse ollut rekryfirman kautta töissä, on työsuhdeturva toiminut täsmälleen samalla tavalla kuin yrityksen omilla kirjoilla ollessakin. Nollatuntisopimuksessa on tietysti mahdollista vain olla antamatta tunteja, mutta jos työaika on määritelty, on koeajat, irtisanomiset ym. aivan normaaleja.

 13. ieva

  Niin ylhäällä kuin alhaallakin: sanelukulttuuri on vallannut jo yläkerran. Niukka enemmistö vie maata kuin pässiä lieassa.
  Oppositio äänestettiin hiljaiseksi sotevaliokunnassa; asiantuntijoita ei kuunnella, puheenjohtaja Krista Kiuru mustamaalattiin ja pelattiin sivuun. Jatkossa oppositiopuolueille ei aiota antaa puheenjohtajuuksia. Sotevaliokuntaa pyörittää kaalinpurija Hanna Heikkinen.
  Puhemies tahtoo parantaa eduskunnan keskustelukulttuuria. ”Tahallaan ymmärretään toista väärin ja saadaan aikaan näennäistä vastakkainasettelua.” Huutelua, räksytystä, äänestäjien kalastelua – oppositiossa tietenkin.

  Nyky-Suomi on harvainvalta, ei demokratia. RAHA puhuu, se on totuus, sillä on puhevalta. Asiantuntijoista viis.

  • ieva

   Edit. Hannakaisa Heikkinen

 14. AKK

  Kehitys menee juuri tuon kaavan mukaan, ei vielä koske itseä, mutta kohta koskee. Tyhmimmät eivät sitä vaan huomaa propagandakoneiston jauhaessa ja asioiden edetessä pala palalta.

  IS/Taloussanomat etenee vanhalla kaavalla eli tekee jutun jossa löydetään uhrin asemassa olevia, nyt poikkeuksellisesti ihan omalla nimellään kehumaan oman asemansa heikentämistä. Mistähän johtuukaan ettei juttuun löytynyt yhtään rivijäsentä joka olisi selvästi vastustanut irtisanomisuojan heikennystä. Faktahan on että heitä on ylivoimainen, järkevä, enemmistö, mutta eihän sitä sovi tuoda esille silloin kun kyse on propagandasta. Hyvä journalistinen tapa olisi toki esittää asiat oikein painoarvoin.

  YTK-kassa on eräänlainen vapaamatkustajien kassa, jonka jäsenet ovat valmiita poimimaan rusinat pullasta mutta loisivat toisten selän takana kun pullaa paistetaan. Opportunisteina he ovat valmiita toimiaan vaikka työpaikan kapoina, odottaen siitä työnantajan palkintoa. Mitähän palkintoa nuo IS:n sankariduunarit odottavat kun tulivat nyt esille. Hyvä työntekijä ei osoita hyvyyttään polkemalla muita työntekijöitä eikä heidän oikeuksiaan!

  Koska hyökkäys hyvinvointivaltiota ja sopimusyhteiskuntaa vastaan on raju niin olkoot vastatoimetkin sen mukaisia. Taitaa päteä ettei synny oikeutta ilman taistelua.

  Nykyisellä lainsäädännöllä pärjää kyllä jokainen työnantaja ja jos ei pärjää on todella peiliin katsomisen paikka. Osaamattomille työnantajille neuvoksi, opetelkaa edes lakien ja sopimusten sisältö ennenkuin meuhkaatte! Ja työnantajajärjestöille, valistakaa jäsenistöänne toimimaan oikein ennenkuin meuhkaatte!

  • Martti Kuusela

   Eikö jokainen ammattilittojen työttömyyskassatkin ole sitten rusinoita pullasta poimiville, jos ei liity ko. ammattiliittoon?

 15. Sami

  Vaikka muuten onkin surkea ja kova hallitus työttömien kurittamisineen, niin eikö se nyt kuitenkin olisi hyvä, ettei olisi mm. yleissitovuutta? Itse ajattelen niin, että jos on yleissitovuus, niin silloin taloudell. heikko firma irtisanoo mieluummin, kuin säilyttäisi työpaikan, jos työntekijä suostuisi palkanalennukseen. Tai että yritykselle olisi helpompi palkata muutenkin, jos palkkaa voisi maksaa taloudellisen tilanteen mukaan, eikä heikon tuloksen metallifirman tarvitsisi maksaa palkkaa sen parhaan yrityksen maksukyvyn mukaan. Ja puhun pienistä yrityksistä; jollekin UPM-Kymmenelle tms. ei olekaan mikään vaikeus maksaa palkkoja, sillä teollisuudessa palkkamenojen osuus koko kulurakenteesta on vain noin 10%.

  Näen koko yleissitovuuden ja vaikean irtisanomisen nimeomaan kaikkein heikoimpana vaihtoehtona työttömille. Suomessa on kuitenkin erittäin suojellut työmarkkinat, sitä ei voi kiistää. Se ei edistä työllisyyttä. Se edistää työllisyyttä toki työssä olevien näkökulmasta. Työllisyyttä pitäisi edistää kuitenkin kaikkien näkökulmasta, myös työttömien jne.. Suomessa työssä olevat ovat lakien ansiosta mielestäni erityisoikeutettuja työhön suhteessa työttömiin. Kuitenkin koko kansaa olisi kohdeltava laissa samanarvoisesti. Suomessa tämä ei toteudu.

  Suomessa on muutenkin jotenkin outo mentaliteetti, jossa työnantajat nähdään lähtökohtaisesti epäilyttävinä ja pahoina, joita vastaan on suojauduttava. Itse en kyllä usko ollenkaan siihen, että työnantajat tilaisuuden tullen irtisanovat. Eri asia on suuret pörssiyritykset, joiden toiminta piiskaa työntekijöitä vaatimusten kiristyessä koko ajan. Mutta nyt onkin puhe alle 20 hengen ytityksistä, joita ylivoimainen enemmistö kaikista Suomessa.

  • AKK

   Yleissitovuus tarkoittaa sitä että kaikille työntekijöille varmistetaan kohtuulliset työehdot ja minimipalkat. Paras yritys voi kyllä vapaasti maksaa parempaa palkkaa ja tarjota parempia työehtoja, heikomman ei sitä tarvitse tehdä, mutta kannattaa miettiä kuinka oikeasti menestyy jatkossa jos parhaat työntekijät siirtyvät niihin parempiin yrityksiin joissa työehdot ja palkka ovat paremmat. Suojelee myös työttömiä siten että heille on olemassa työllistyessään valmiit kohtuulliset työehdot.

   • AKK

    Ja mistä olet tullut siihen päätelmään että työnantajat nähdään lähtökohtaisesti epäilyttävinä ja pahoina? Sellaisina ei nähdä kuin osaamattomat ja huonot työnantajat jotka kyllä erottuvat joukosta. Miksi antaa heidän pilata hyvienkin maine ja antaa kohtuuttoman suuri painoarvo tälle äänekkäälle joukolle, jota sitten jotkut kiilusilmäisimmät kokoomus-, siniset ja kepulaiset poliitikot edustavat hallituksessa. Suuri osa työnantajista on hyviä ja osa jopa erinomaisia.
    Vastakysymyksenä voisi esittää että nähdäänkö kaikki työntekijät lähtökohtaisesti niin epäilyttävinä ja pahoina että heidän irtisanomisuojaansa pitäisi heikentää?

    Tässä esimerkki siitä miten yrittäjä, joka aivan selvästi hallitsee asiat, oikaisee vääriä uskomuksia: työhttp://askorantala.puheenvuoro.uusisuomi.fi/260480-potkut-irtisanominen-vai-tyosuhteen-lopettaminen.

    • Ei liksaa, pitkät päivät, ei vakuutuksia, epäselvyyksiä siellä ja täällä

     Itselläni on lukuisasti kokemuksia pienistä nyrkkipajoista. Aikamoista menoa niissä on ollut kaikissa, asiat rempallaan yhdessä jos toisessakin, vakuutuksista ja työajoista lähtien.

     Tietysti ainahan on huonontamisen varaa ja siihen tällä uudella lailla pyritäänkin.

     Itse työskentelen tätä nykyä isommassa talossa. Täälläkin ainaiset YT:t, mutta muutoin sentään lakeja noudatetaan.

     Kyllä yritykset tarvitsevat rajat joiden sisällä asiat tehdään. Tästä kovasti tunnutaan olevan toista mieltä eräissä piireissä.

  • Merja

   Voisko tässä visiossa työntekijä maksaa myös vuokran, päivähoitomaksut, lainanlyhennykset ym sen suuruisena, kuin oma taloustilanne antaa myöten? Saako ruokakauppaan todistuksen siitä, että työnantajalla on rahat vähissä ja sieltä sais sitten kaiken vähän halvemmalla?

  • Riitta Palm

   Vaikka palkat joustaisi, niin maksut, vuokrat, lääkkeiden hinnat, yms. eivät jousta. Eli eläminen maksaa aina enemmän ja enemmän. Vyötäkään ei voi loputtomasti kiristää. Jos ihmisten maksukyky otetaan pois, mikä pitää yllä kotimaista kysyntää? Työttömyys vain lisääntyy ja työpaikat vähenee. Sitäkö tahdotaan?

 16. Jari

  Ihan on pakko kysyä: Kun demokraattisesti valittu eduskunta säätää lakeja joista pitää äänestää, sitä sanotaan saneluyhteiskunnaksi? Kun taas ay-liike (jonka on valinnut pieni vähemmistö suomalaisista) sanelee yhteiskunnalle miten lakeja pitää säätää tai ei hyvä heilu, sekö ei ole sanelua? Minusta jälkimmäinen kuulostaa sanelulta, ja sitä harjoittaa nimenomaan ay-liike.

  • Sami

   Ek:lla, ay-liikkeellä, MTK:lla jne. ei pitäisi olla juuri minkäänlaista valtaa puolueisiin. Suomessa puolueet ovat kuitenkin suoria jatkeita noillekin mainitsemilleni järjestöille ja niiden edustajia. Suomessa lähes koko politiikka tehdään noiden ehdoilla, vaikka politiikkaa pitäisi tehdä ihmisten lähtökohdat ensiksi huomioiden. Suomalainen järjestelmä on täysin ainutlaatuinen, täysin ulkoparlamentaarinen, jossa ihmisten on taivuttava siihen politiikkaan ja sen tuottamiin olosuhteisiin, jonka nuo järjestöt saavat aikaan tosiasiallisella vallassaolollaan. Suomi on maailman lobatuin valtio parisen v. vanhan Suomen Kuvalehden laajan artikkelin mukaan.

   • AKK

    Irtisanomissuoja on tarpeen nimenomaan ihmisten, enemmistön, takia ja ihmisiä varten.

    Jos otetaan lähtökohdaksi ihminen, niin kuinka montaa ihmistä arvelet kunkin noista, EK, MTK ja Ay-liike, edustavan. Sen jälkeen kysymys, mikä niistä edustaa suurinta ihmisjoukkoa. Siitä voit jatkaa pohdintaa…

    Lobbausta tapahtuu kaiken aikaa ja kaikkialla ja se on hyvä tiedostaa. On kuitenkin tärkeää että se pysyy avoimena ja ettei sitä hallita rahan voimin.

    • Jarkko

     AKK työnantajilla on suomessa kartelli sen suhteen millaisilla ehdoilla töitä tarjotaan eikä kartellin vastustamiseksi toimi kuin toinen kartelli eli AY-liike. Jos vain toinen osapuoli kilpailee vapaasti ja toinen on kartelli joutuu se toinen osapuoli ihan altavastaajaksi.

     Monet alat eivät edes peittele kartelliluonnettaan vaan aloilla on yhdessä kilpailijoiden kesken sovitut taulukkopalkat ja ehdot. Julkinen sektori on kartelli itsessään taulokkopalkkoineen ja ehtoineen, mutta niin on moni yksityinen ala myös. Esim. jos teen varastomiehen hommia saan saman palkan riippumatta siitä kenen kaupanalan toimijan hommissa olen eikä palkasta edes neuvotella joko otat sen mitä tarjotaan taulukon mukaan tai saat lähteä. Samaa tarjoavat kaikki muutkin kilpailijat samasta työstä.

     • AKK

      Kartellit ovat Suomessa laittomia ne voi ilmiantaa ottamalla yhteyttä kilpailu- ja kuluttajavirastoon. Työehtosopimus taulukkopalkkoineen ei ole kartellin merkki, mutta mikäli työnantajat sopivat keskenään pitäytyvänsä esim. sopimuksen alimmissa palkoissa tai minimiehdoissa niin se viittaa kartelliin. Tarvittaessa viranomaisilla on mahdollisuus selvittää löytyykö yrityksistä kartellinomaisia piirteitä, enkä yhtään yllättyisi jos löytyy. Vastikäänhän laittomuuksiin törmättiin pääkaupunkiseudun lastentarhoissa, jos nyt en ihan väärin muista.

      Työehtosopimus ei ole kartellisopimus, eikä ay-liike eivätkä työnantajärjestöt ole kartelleja elleivät ne toimi erikseen kartellilainsäädännön vastaisesti. Molempia tarvitaan jotta voidaan myös sopia asioita lainsäädännön puitteissa.

      • Jarkko

       ”Kartellit ovat Suomessa laittomia ne voi ilmiantaa ottamalla yhteyttä kilpailu- ja kuluttajavirastoon.”

       Kyllä kartellit ovat suomessa laittomia, mutta sen takia laissa erikseen säädetään, että kilpailulainsäädäntö ei koske työmarkkinaneuvotteluita eikä maataloutta. Joten Suomen lainsäädännössä kartellit ovat lailliisa työmarkkinoihin liittyvistä asioista sovittaessa eli työsuhteissa ja palkoissa. Kartellit ovat laillisia myös maataloudessa.

       Suomen kilpailulainsäädännön 2§ työmarkkinaneuvottelut, on rajattu kilpailulakien ulkopuolelle; eli toisin sanoen lainsäätäjä myöntää kyseessä olevan kartelli erikseen säätämällä että kilpailulait eivät koske työmarkkinoilla palkoista sopimiseen.

       Myös maataloustuotteiden tuotanto, varastointi ja myynti on vapautettu kilpailulainsäädännöstä samassa pykälässä.

  • Riitta Tiihonen

   Gaussin kellokäyrä pätee myös älyyn: joskus vähemmistö näkee sen mitä enemmistö ei. Verkko-ostoksissa on palautusoikeus: tuotteeseen tutustumiselle annetaan aikaa. Äänestykoppiin käytäntö ei ulotu.
   Demoratiaan kuuluu myös sananvapaus, ja on oikeus ja velvollisuus ilmaista, jos jotain on menossa pahasti pieleen.
   Irtisanomissuojan poisto plus state sanctioned slavery = palavat autot

   Yksi ystävistäni muuten huomautti, että irtisanomissuojan poistumisen jälkeen voidaan myös luottamusmiehiä laittaa pois, ja on riskinä työturvallisuuden vaarantuminen. Googleta myös halvan työn kova hinta.

  • AKK

   Demokratia ei tarkoita enemmistön yksipuolista valtaa, kehotan perehtymään demokratiakäsitteeseen.

   Meinaatko että Suomessa työntekijät ovat vähemmistönä?

   Miten suhtaudut esim. MTK:hon, EK:hon, opikelijajärjestöihin, eläkeläisjärjestöihin jne. Antaisitko esim. vähemmistöille mitään mahdollisuutta pitää puoliaan?

   • Ulla Vehaluoto

    Enemmistön yksipuolinen valta tarkoittaa enemmistön tyranniaa. Siinä esimerkiksi 200 ihmisen joukosta 101 päättää mitä tapahtuu kaikkia koskien tai mitä erityislakeja tehdään koskien joitakin ryhmiä.

    Vähemmistöillä ei ole enemmistön tyranniassa minkäänlaisia oikeuksia.

    Demokratia on yhä enemmän mielletty enemmistön tyranniaksi. Kaiken lisäksi päätökset tehdään puhtaasti mielipiteeseen perustuen. Eikä esimerkiksi tosiasioihin nojautuen, tutkimuksiin paneutuen, tietoon perustuen.

    Mielipiteisiin perustuva enemmistön tyrannia tarkoittaa sitä, että asiasta mitään tietämättömällä on sama yksi ääni kuin asiantuntijalla. Jos esimerkiksi sosiaaliasioista ei ole kansan tai muun äänestävän joukon keskuudessa kovinkaan suurta asiantuntijuutta, tai asiantuntijuutta on ainoastaan sanotaan kymmenellä prosentilla, silloin tietämättömyys on tietenkin vallassa.

    Enemmistön tyrannia on siinäkin mielessä täydellistä mielivaltaa, että enemmistö on saatavissa helposti jonkin vähemmistön puolelle, kunhan se vähemmistö käskee, komentaa, kehottaa oikealla tavalla, ja kunhan se enemmistö on todellisuudesta tietämätöntä.

    Joillakin ihmisillä on myös vahva taipumus mukautua enemmistön tahtoon, tosiasioista piittaamatta.

    https://fi.wikipedia.org/wiki/Milgramin_tottelevaisuuskoe
    https://fi.wikipedia.org/wiki/Konformisuus

    • Jarkko

     ”Mielipiteisiin perustuva enemmistön tyrannia tarkoittaa sitä, että asiasta mitään tietämättömällä on sama yksi ääni kuin asiantuntijalla. Jos esimerkiksi sosiaaliasioista ei ole kansan tai muun äänestävän joukon keskuudessa kovinkaan suurta asiantuntijuutta, tai asiantuntijuutta on ainoastaan sanotaan kymmenellä prosentilla, silloin tietämättömyys on tietenkin vallassa. ”

     Tämä on yksi suuri ongelma demokratiassa. Esim. harrastan matematiikkaa. Ratkon kaikkia matemaattisia ongelmia. Olen huomannut, että iso osa ihmisistä ei ymmärrä edes matemaattisia peruskäsitteitä. Ei oikeasti ymmärretä prosenttilaskua. Ei esim. ymmärretä, että jos joku köyhä saa 20% lisää tuloja ja rikas 2% rikas voi silti saada euroina tuhat kertaa enemmän rahaa kuin mitä köyhä sai. Saatetaan ihan hyvin kohkata raivon vallassa siitä, että köyhä sai 20% ja rikas vain 2%.

     Tämän lisäksi ei ymmärretä eri asioiden suhde eroja. Esim. media kohkaa kokoajan työttömyyden kuluista miten se tuhoaa hinta kilpailukyvyn, mutta jos laskee kaikki kulut niin aina kun työttömyys aiheuttaa 1€ kulut hilavitkuttimen valmistuskustannuksiin tulee 19€ kaikesta muusta. Olen törmännyt, jopa toimitusjohtaja tason ihmisiin, jotka eivät ymmärrä suhde eroja. En sitten tiedä, että onko kyse tahallisesta väärinymmärtämisestä jolla kusetetaan enemmistöä joka ei ymmärrä vai siitä että ei ymmärretä, jolloin herää kysymys mistä sille toimitusjohtajalle maksetaan sitä miljoona palkkaa?

     Kyllä jos työttömyys aiheuttaa vaikka 500€ kuluja valmistukselle työttömyysvakuutuksen palkansivukuluna niin samaan aikaan kaikki muu aiheuttaa 9500€ kuluja. Noita muita kuluja ovat mm. palkat, palkan muut sivukulut, eläkemenot, yritysten voittomarginaali, infrastruktuuri tms. niin edelleen. Suhde on sama.

  • M.M.X.X.

   Ja työnantajapuolen järjestöt eivät sitten osallistu millään tavoin ?

 17. Kyösti Hyttinen

  ”Laiskat turjakkeet”, ” velttokätisille kenkää”, ”sossun elätit”, ”pinnarit ”, ” Meillä on tällaista ylisukupolvista, pitkäaikaista työttömyyttä, josta on tullut elämäntapa” (päämisteri Sipilä), jne.
  Mikäpä se paremmin ”menestyjän” itsetuntoa nostaa, kuin huonompi osainen naapuri. Johan vanha suomalainen sananlasku kertoo; ” Heikot sortuu elon tiellä, jätkä se kun porskuttaa. 😉

 18. Make

  Erittäin hyvä kirjoitus!
  Tässä oli kiteytettynä moni asia, mitä Saku on jo monesti tuonut esille. Älä Saku vaan lopeta tätä toistoa! Muista että kun itseä alkaa saman sanoman toistaminen jo kyllästyttää, niin silloin vasta uudet lukijat ja hitaimmat vanhat lukijat ovat alkaneet ymmärtää asiaa. Eli sitä, että mitä tässä rakkaassa yhteiskunnassamme, maailman onnellisimmassa maassa on tekeillä.

 19. Isoäiti

  Kaikki nämä yksittäiset Sakun julki tuomat asiat liittyvät vallalla olevaan Austerity-politiikkaan, joka aiheuttaa vain lisää kurjistumista.

  • äimänkäki

   Oikein. Sitä harjoittaa tämäkin hallitus joko tieten tai tyhmyyttään. Osa tyhmyyttään, osa tietäen, kun raha tunneloituu entistä varakkaammille. Ketkä niitä hallituksen varakkaita ovat? Tai eduskunnan? Loput ovat yksinkertaisesti tyhmiä. Mutta pää tulee vetävän käteen varakkaillekin kun kansa ja valtio saadaan pumpattua tyhjäksi. Jää vain velka. On vain ajan kysymys.

   Verotus on yksi hyvä keino. Suomen Kuvalehti on julkaissut Jarno Liskin artikkelin, mitä Sipilän hallitus oikeasti puuhastelee. Tätä ei valtamediassa kerrota.
   https://suomenkuvalehti.fi/jutut/kotimaa/politiikka/sijoitussaastotili-vie-veroeuroja-ulkomaille-paaministerinkin-suosimat-vakuutuskuoret-saastyvat-suurelta-remontilta/

   Suomen virallinen linjahan on nyt, että muutama lobbari voi torpata miljardeihin nousevat yritystuet, mutta kahtajapuoltamiljoonaa työntekijää edustavat järjestöt eivät saa sanoa mitään.

 20. Saara Nieminen

  Miten paljon tuo ”velttokätisten” erottaminen auttaa työnantajaa? Ainakin se helpottaa vanhempien työntekijöiden erottamista, koska nämä eivät pysy mukana muiden tahdissa. Eli ovat ”velttokätisiä”. Ihmetellä vain täytyy sitä, ettei toimittaja löytänyt yhtäkään asiasta erimieltä olevaa haastateltavaksi. Ja miten noiden nyt irtisanomisen helpottamista puoltavien duunareiden lausunnot mahtavat muuttua, kun itse tulevat siihen ikään, että ovat niitä ”velttokäsiä”. Sen jälkeen ei muuta kuin potkut ja selitys perään, että itsehän te tätä asiaa olitte tukemassa. Eli irtisanomisen helpottamista.

 21. Jonis Lusis

  Hajoita ja hallitse, vihaa ja villitse. Suomen ”mediatalot” antaa kehitykselle täyden tukensa.

 22. Moderni irtolainen

  Elokuun Le Monde Diplomatiquessa on Ranskan historiaa käsittelevä juttu, jossa kerrotaan kuinka 1300-luvulla alkanut, mustaan surmaan kulminoitunut lamakausi aiheutti massiivista köyhyyttä ja kärjisti ns. ”luokkaeroja” porvariston ja maaorjien välillä. Aiemmilla vuosisadoilla myös läsnä ollut köyhyys ja puute räjähti, alkoi huolestuttaa eliittejä ja muutti perusteellisesti suhtautumista köyhyyteen. Lainaan: ”Köyhyyttä ei pidetty enää yksilöllisenä kärsimyksenä. Siitä tuli sosiaalinen vitsaus ja rikos. […] Aina vain ankarampi jaottelu hyvien ja huonojen köyhien välillä johti siihen, että työkykyiset irtolaiset laskettiin rikollisten luokkaan”.

  Pointtini? Ei mitään uutta auringon alla.

  • Arska

   Odottakaas kun seuraava lama iskee ja ne sadat-tuhannet ylivelkaantuneet kotitaloudet alkavat pitämään mölinää ja herrat taasen alkavat vaatimaan ”oikeutta” luottolaitoksille…. tuleeko mieleen 90-luvun suuri ”isojako” missä tuli oikeasti ruumiita oman käden kautta todella paljon, historia tulee toistamaan itseään ja se onkin jo eri mittasuhteessa kuin silloin ysärin aikaan.

   Köyhyyttä aiheuttavat juurikin pikavipit ja nollatyösopparit sekä epätyypilliset työsuhteet. Sosiaaliturvan riittämätön taso sekä huonopalkkainen työ aiheuttavat tämän velkaongelman sekä lisäävät ihmisten pahoinvointia.
   Palkalla ei elä ja tulee joku tärkeä asia eteen (esim. sairaudenhoito) jolloin tarvitaan heti rahaa lääkkeisiin ja hoitoihin niin yllättäin yhteiskunnan apoua ei löydy vaan kaikki onkin harkinnanvaraista tai mielivaltaa ja vain rahalla pääsee asiassa eteenpäin, siihen sitten lähitulevaisuuden SOTE:a sotkemaan mukaan niin ihmiset kuolevat tai selviävät varallisuutensa mukaan Ameriikan malliin.

   • Jarmo Nikumaa

    Ja tähän iskee eilen uutisoitu suunniteltu luottotietorekisteri, ettei vähempiosainen vahingossakaan saisi rahaa niin että voisi hoidattaa itseään sote-maku-mallissa tai mahdollisuutta paikata, parantaa taloustilannettaan, ja mahdollisesti kuvitella olevansa jotakin, hetkeksikään. Ollaan niin velkavankeudelta suojaamassa parkaa! Tosiasiassa velkojat eivät saisi rahojaan (heti) takaisin vrt. esimerkkitapaus yli 56k € (pikavippi)veloilla. Eli vain hyväosaiset saisivat luottoa niin kuin nytkin pankista, ja kasvava (mm. irtisanomislaki ja vastaavat) muut joukko ei sitten mistään.

    Viittamaani esimerkkitapaus Ylen uutisessa 5 min kohdalla:
    https://areena.yle.fi/1-4240117

    En puolustele (holtitonta) velanottoa, mutta joskus sitä voi tarvita, ja pankista se ei ainakaan helppoa ole.

 23. Rintsu

  Propagandakoneisto jyllää täysillä.

  Eilen oli hesarissa uutinen jonka otsikko oli;
  Metsäteollisuudella on vaikeuksia löytää työntekijöitä.
  Siinä on otsikonsilmäilijöille mustaa valkoisella siitä, että työttömiä ei kiinnosta edes metsäteollisuuden suhteellisen hyväpalkkaiset työt.

  Jos malttoi lukea otsikkoa pidemmälle niin seuraavaksi kerrottiin, että metsäteollisuus on alkanut turvautumaan oppisopimuskoulutuksiin. Mikä on sinänsä erittäin positiivinen asia koska oppisopimushan on työllistämistoimien parasta a-ryhmää. Siinä saa paitsi työn myös alalle kelpaavan koulutuksen.

  Uutisen vihoviimeinen lause sitten tosiaan pistää ihmetyttämään otsikon valintaa. Siinä nimittäin sanottiin, että metsäyhtiön edelliseen oppisopimuskoulutukseen oli yli tuhat hakijaa. Siis yli tuhat. Joista valittiin viisikymmentä.
  Kuinka propagandan nimissä voidaan ja kehdataan laatia otsikko josta voi päätellä, että työttömiä ei työt kiinnosta ja samassa uutisessa kuitenkin kertoa, että alalle oli juuri yli tuhat hakijaa joista voitiin ottaa vain viisikymmentä.

  • Raija

   Se joka kirjoittaa itse artikkelin ei kirjoita otsikoita. Se on joku pykälää ylempi .

 24. Niilo

  Julmaa on kehitys ja julmemmaksi vain muuttuu, kun siihen lupa kerran annetaan. Luulenpa, että jos jossain vaiheessa hallitus haluaisi antaa työnantajille oikeuden työntekijöiden ruumiilliseen kurittamiseen — jos nämä ovat laiskoja turjakkeita — niin se saisi ylistävän vastaanoton. Kaikkien alojen asiantuntijat, eli iltapäivälehtien kommenttipalstojen päivystävät hyödylliset idiootit kehuisivat esitystä maasta taivaaseen. Keskusteltaisiin lähinnä muotoseikoista ja siitä, että millainen kuritus olisi sallittavaa. Saako lyödä kasvoihin, miten lujaa, voiko naisia piestä samalla tavoin kuin miehiä, miten monta lyöntiä on sallittu, saako potkia maihareilla maassa makaavaa kylkiluihin tai peräti päähän. Jos työntekijä kuolee tai vammautuu, onko työnantaja korvausvelvollinen (ei tietenkään ole, laiskan turjakkeen oma syy).

  Ennen tuota tietystikin työttömien fyysinen (henkinenhän on sallittu ja suorastaan toivottu jo aikapäiviä sitten) kuritus on tullut sallituksi toimintatavaksi.

  • äimänkäki

   Oulun puolesta tuli aikanaan yksi ministeri Linden, joka sanoi julki ajatuksensa, työnteettäjä voi riisua työntekijän vaikka alasti. Ei siis mitään uutta Oulun suunnalta.

   • M.M.X.X.

    Joo, muistan tämän lausuman. Se oli ministeri Lindenin näkemys Lex Nokiasta. Kertoo kyllä kaiken ministeristä. Sekä laintulkinnasta ja tarpeellisuudesta. Käsittääkseni lakia ei ole ollut tarvetta käyttää kertaakaan missään oikeustapauksessa.

 25. Matti Pelkko

  Tämä on mielenkiintoinen juttu: https://www.uusisuomi.fi/kotimaa/257939-tyottoman-tiedot-yksityisyrityksille-tyoministeri-jari-lindstrom-tulevassa-laissa

  Koska virkatyönä hoidettua palvelua voidaan siirtää vain lailla yksityselle yritykselle, niin totta kai murjaistaan sellainen laki. Ongelmana tässä nyt kuitenkin on tietosuojan lisäksi se, että yksityiselle yritykselle siirretty tieto on helposti liikesalaisuuden piirissä eikä käytettyä tai mihin käyttöön tarkoitettua dataa on siirtynyt. Jo nyt arkaluontoistakin tietoa on siirretty EU- ja ETA-alueelle, eikä kukaan tiedä mihin data päätyy. Liikesalaisuuden piirissä olevaa henkilötietodataa voidaan käsitellä ja säilyttää vaikka Timbuktussa. Kukaan ei asiasta saa tietoa kun pilvipalvelussa olevat tietokannat saattavat siirtyä hetkessä paikasta ja maasta toiseen.

 26. Teemu

  Tämä johtaisi entisestään työelämän koventamiseen. Ei riittäisi että tekisit työsi hyvin vaan pitäisi olla superihminen joka mahdollisimman pienellä palkalla painaa vähintään yhtä kovalla tempolla kuin yrittäjä

  • äimänkäki

   Kohtapuoliin töihin kelpaavat vain ameriikan sankarit, actionman superman ja batman. Työnteettäjä saa olla vaikka vituiksmän.

 27. Tero Sivula

  Iso ongelma on myös se että suuri enemmistö työllisistä ei ymmärrä eläkkeiden- ja rahoituksen järjestelmää. Nyt kun potkitaan päähän opiskelijoita, vuodella opintolainojen nostomäärät on tuplaantunut, valmistuessaan on jo valmiiksi aika mukavassa velkavankeudessa. Lisäksi jos sitten työt on pätkissä tai niitä ei ole ollenkaan isolle osalle, kuka maksaa seuraavan 10-20 vuoden päästä eläkkeelle päässeiden eläkkeet, kun suuri osa niistä tulee suoraan työllisten palkasta pidätetyistä eläkemaksuista.
  Maksetut eläkkeet vuonna 2017 oli 27 miljardia, josta tuli 4.3 miljardia eläkeyhtiöiden tuotoista ja loput valtio, työssä käyvät ja yritykset. Eli tulevan työläisen eläkkeestä maksetaan omista maksetuista eläkemaksuista, vain 18.7% siitä summasta jota eläkettä saat. Jos eläkkeellä ollessasi työllisten maksamat eläkemaksut ovat romahtanet, arvatkaa leikataanko sitten eläkkeitä? Sekä kun aikanaan tämä uusi sukupolvi pääsee eläkkeelle ja ei saa kuin minimieläkettä huonojen palkkojen ja pätkittäisten töiden takia.
  Koko systeemi, mitä ollaan nyt rakentamassa, tekee valtavaa tuhoa eläkkeisiin, joita maksetaan 10-30 vuoden päästä.
  Näiden eräiden herrojen joilla on tulossa jättieläkkeet, niistä ei leikata varmasti yhtään.

  Puhutaan paljon valtavista eläkevarannoista eläkeyhtiöissä, 200 miljardia. Jos niistä maksettaisiin viime vuonna maksetut eläkkeet, se summa riittäisi noin 7 vuodeksi. Miksi niitä makuutetaan tuottamassa voittoa? Tuotto tuolle 200 miljardille on vuodessa noin 14 miljardia, sen on iso raha, jota säästetään myöhempiin eläkkeisiin, eläkeläisten määrä kasvaa tasaisesti vuosi vuodelta, niihin sitä säästellään, hyvä niin ka…..

 28. Sole kilpi

  Nyt haluaisin että SAK pitäisi sanansa ja aloittaisi toimenpiteet hallituksen esitystä irtisanomissuojan heikentämisestä vastaan! Näin sanoo SAK:
  SAK pitää hyvänä, ettei tyytymättömyys irtisanomislakiin ole jäänyt pelkästään SAK:laisiin liittoihin, vaan esimerkiksi OAJ, Pro ja Tehy valmistelevat järjestöllisiä toimia.
  Kun näkisinkin tämän, mutta tuskin, jos SAK toivoo malttia hallitukselta ja toivoo sen muuttavan mieltään!
  Miksi se mieltään muuttaisi, jos jo nyt ollaan valmiita kompromisseihin?
  Alan pettyä kaikkeen ja kaikkiin, jotka ajavat asioitamme. Pala palalta murretaan työntekijän suojaa ja työttömällä sellaista ei olekaan, sylkykuppeina pidetään ihmisiä, jotka ovat ilman omaa syytään joutuneet pois kilometritehtaalta kun sen tuotanto menee Kiinaan, ja näitä firmoja on paljon! Tuhansia ihmisiä vuosittain…ja sitten heidän siihen astinen työpanoksensa on kuitattu ja nollattu…olet työtön ja saamaton. Potkuihin asti verorahat ovat kelvanneet, sen jälkeen olet paarialuokkaa.
  Surullinen ja syystä, toimeton, ei todellakaan. Aktiivinen ja syystä, sitä meidän kaikkien pitäisi olla!
  Valtio ei voi toimia toimia yrittäjän lailla, sillä on vastuunsa ja velvollisuutensa pitää huolta myös heikommistaan, siitä tämä nykyhallitus haluaa päästä eroon, mutta jospa ei annettaisi sille sitä mahdollisuutta, toivon niin.

 29. J

  Ennustn lähitulevaisuuteen suuren määrän uusia tytäryhtiöitä – henkilöstömäärältään alle 20 työntekijää – syntyväksi uuden lain myötä.

 30. Työsuhde-etuna astma

  Suomalainen kansansatu:
  Olipa kerran lottovoittajaksi eli suomalaiseksi syntynyt lapsonen.
  Perheen isän piti hetikohta muuttaa työn perässä useamman sadan kilometrin päähän määräaikaisen työn perässä. Äiti jäi juurettomana lapsosta hoivaamaan, koska työn perässä oli muutettu aiemminkin jo niin usein.
  Perhehän ehti sittemmin myös hajota, sillä eläminen eri puolilla maata kävi avioliitolle liian raskaaksi, ja isä työttömäksi taas kerran jäätyään masentui ja alkoholisoitui.
  Yksinhuoltajaperheen taloustilanne ei antanut äidille muuta mahdollisuutta kuin palata työhön hoitamaan satunnaisia sijaisuuksia.
  Niin alkoi lapsosen taival yhteiskunnan jäsenenä.
  Lapsosen tie kulki homepäiväkodin kautta homekouluun. Hän pysyi kuin ihmeen kaupalla terveenä, ja lähti opiskelemaan ammattiin (ilman opetusta omatoimisesti, kun koulutuksesta oli leikattu niin paljon), mutta päätyi valmistuttuaan työttömöksi. Hän pääsi useiden askartelu- ja muiden työllistymistä edistävien kurssien jälkeen työllisyyspalveluyrityksen kautta vuokratyölistoille, mutta päätyi lopulta taas työttömäksi.
  Sitten häntä onni potkaisi sillä hän pääsi koeajalle oikeaan palkkatyöhön, tosin minimipalkalla, josta hänet tietysti irtisanottiin ennen koeajan loppua.
  Siitäpä sitten taas takaisin työttömäksi: kepitettäväksi ja kyykytettaväksi aktiivimallein ja karenssein, kunnes oli nöyrynyt tarpeeksi suostuakseen työkokeilijaksi sinne sun tänne, välillä saattoi joku palkaton harjoittelujaksokin osua kohdalle kun oikein onni potki.
  Lopulta tuo lottovoittajaksi syntynyt uupui ja sairastui, väsyi taistelemaan oikeuksistaan, mutta saattoi silti ihan kiusallaankin jaksaa kitua ja kituuttaa eläkeikäänkin asti, mikäli se ei ehtinyt karata liian korkeaksi.
  Sitten jatkui samaa kitumista ja kituuttamista liian pienen eläkkeen turvin, kunnes postinjakaja tai joku naapureista alkoi ihmetellä kummallista hajua rappukäytävässä.
  Kun ei ollut ehtinyt eikä jaksanut – eikä ollut varaakaan – perhettä perustaa eikä ystävyyssuhteista pitää kiinni kaiken kurjuuden keskellä.
  Sen pituinen se.

  • Arska

   Suomalainen kansankoti on jo lähellä muuttua suureksi avovankilaksi… kukapa oilisi uskonut, on sentään vuosi 2018 eikä 1918 vai onko tuo aika tullut jo takaisin?

 31. Jukka uusitalo

  Muistelen että eräs radikaali keskustapuolue jokin aika sitten harrasti samanlaista toimintaa. Muistaakseni se oli nimeltään NSDAP…

  Ja muistaakseni tuota puoluetta puolustamaan perustettiin sturmabteilung.

 32. Heidi

  Meneekös tämäkin nyt niin, että kun voidaan irtisanoa pärstäkertoimen perusteella, niin kyseessä on tulevaisuudessa aina irtisanominen jonka työntekijä on itse aiheuttanut? Eli karenssia pukkaa ja taas säästetään työttömyyskorvauksissa? Ei näy aktiivimalleille loppua ei.

   • työtöntyötön

    Ja kun tuon ensimmäisen pärstäkerroin karenssin saa ei kannata hakea töitä seuraavaan puoleen vuoteen alle 20 hengen yrityksistä tai ainakin saa toivoa ettei tulisi valituksi. Toinen pärstäsi ei miellyttänyt irtisanominen puolen vuoden sisään tuokin työssäolovelvoitteen. Siinä onkin jo aktiivimallia kerrakseen.

    • Jarkko

     Jos itselleni tehdään noin, että päädyn pitkään tai ikuiseen karenssiin, jonkun pärstäkerroin irtisanomisen takia hommaan itseni vankilaan, koska siellä sentään saa ruokaa ja katon päänpäälle. Voi tulla pitkäkin kakku. Sitä ei koskaan tiedä miten katkeraksi tai epätoivoiseksi sitä menee kun ei saa enää edes rahaa ruokaan tai asumiseen.

 33. Rintsu

  ”Tätä saisivat miettiä ne sankariduunarit, jotka omasta mielestään ovat työnantajalle täysin korvaamattomia.”

  Oli aika jolloin olin jos ny en korvaamaton niin ainakin käyttökelpoinen.
  Tulin aamulla liukuman puitteissa töihin 8.45 niin johtaja huoneessani polki hermostuksissaan jalkaa ja sanoi, että veropäällikkö ilmoittautui sairaaksi ja kolmen päivän asiakaskoulutus pitäisi alkaa klo 9.00 ja sinua on odotettu kuin kuuta nousevaa ja missä hemmetissä viivyit?

  Sama jatkui koko virkaurani ajan. Aina kun tarvittiin osaamista, kokemusta tai ns. pitkälinjalaisen näkemystä niin Rintsu oli se jonka puoleen käännyttiin, oli asia mikä tahansa.

  ”Korvaamattomuus” sitten rapisi avioeron myötä kun en enää ollutkaan luotettava yhteiskunnan tukipilari vaan eromies joka juo ja polttaa liikaa ja on arveluttava. Mitään tukiverkostoa ei ollutkaan vaan ainoastaan virheiden kyttääjiä ja varoituksen antajia. Tosin pomoni oli puolellani viimeiseen asti ja ammattiyhdistys olisi ollut mutta olin niin väsynyt kaikkeen ja jopa elämään että en jaksanut enkä piitannut.

  Minut olisi kannattanut kuntouttaa kymmenen vuotta sitten.
  Mutta jo silloin periaatteena oli tulos tai ulos. Olin melko suuri herra mutta en ihan niin suuri herra, että minut olisi komennettu dispoon, eli kauniisti sanottuna pääjohtajan määräämiin erityistehtäviin kuten moni muu.

  Jos asiasta jotain positiivista tahtoo hakea niin nykyään tiedän ketkä ovat ystäviäni

  Anteeksi hienoinen off-topic mutta kyllä tämä jonkinmoisen aasinsillan kautta liittyy aiheeseen?

  • Niilo

   ’nuff said. I feel you, man. Anteeksi anglismini, mutta en paremmin osaa kiteyttää. Annoit valaisevan esimerkin siitä, miten asiat voivat lähteä luisuun meistä parhaimmillakin, kun kukaan ei ole kannattelemassa silloin kun sitä tarvitsisi.

 34. Ansku63

  Miten valtio pärjää velvoitteistaan ilman työntekijöiden verotettavaa työtuloa?

  • sakutimonen

   Lisäämällä kulutusveroja. Tosin siinä tulee seinä vastaan, kun kenelläkään ei tätä menoa ole millä kuluttaa.

 35. Jonis Lusis

  Sipilää kirittää halu päästä hallitsemaan työeläkkeitä. Siinä voi olla tärkein syy pistää Hakaniemi polvilleen.
  Kela ei kepuille tunnu riittävän.

 36. Ulla Vehaluoto

  Alle kolmannes kansalaisista kannattaa hallitusta, kyselyt kertovat. Huhtikuussa tehdyn kyselyn mukaan hallituksen toimintaa piti hyvänä 6 %, melko hyvänä 22 %, yhteensä 28 % siis piti hallituksen toimintaa hyvänä tai melko hyvänä, kun taas huonona tai erittäin huonona hallituksen toimintaa piti 60 % vastaajista.

  Mutta eihän sillä mitään väliä ole, koska ei kansalla ja sen mielipiteillä ole väliä. Hallitus tekee mitä tahtoo, ja niin kauan kuin eduskunnan enemmistö on sen takana, hallitus tekee juuri niin kuin tekee. Kahdestasadasta kansanedustajasta hallitus tarvitsee vain yksinkertaisen enemmistön puolelleen, siis yhden äänen enemmistön.

  Se taas mitä mieltä enemmistö suomalaisista on hallituksen toiminnasta, ei vaikuta millään tavoin hallituksen toimintaan. Sanotaan, että elämme demokratiassa, ja että valta kuuluu demokratiassa kansalle kuten perustuslakikin sanoo.

  Ihan niin vissiin juu.

  Uskokoon ken tahtoo.

  Kaikki hallituksen päätökset, uudet lait, ja jopa sosiaali- ja terveysalan suuri muutos, tehdään sillä periaatteella, että kunhan 101 edustajaa on kansanedustuslaitoksessa hallituksen kannalla, mitä tahansa voidaan tehdä. Ja tietenkin he ovat. Hallituspuolueilla on enemmistö. On oltava puolueen kannalla tai muuten!

  Puoluekuri on siitäkin jännä asia, että se on perustuslain mukaan laitonta. Mutta eiväthän nuo roistot siitä piittaa mitä laki sanoo, vaan rikkovat sitä iloisesti. Perustuslain 29 §: ”Kansanedustaja on velvollinen toimessaan noudattamaan oikeutta ja totuutta. Hän on siinä velvollinen noudattamaan perustuslakia, eivätkä häntä sido muut määräykset.” Kansanedustajan on siis oltava riippumaton, mutta sitä vastaan sotii puoluekuri, samoin kuin muutkin heidän käyttämänsä mentelmät kuten lobbaamalla saadut korruptioäänet.

  Myös hallituksen toiminta kansaa vastaan ja yhteiskuntamme tappioksi on laitonta.

  Nimittäin perustuslakimme 60 § sanoo: ”Valtioneuvostoon kuuluu pääministeri ja tarvittava määrä muita ministereitä. Ministerien on oltava rehellisiksi ja taitaviksi tunnettuja Suomen kansalaisia.”

  Rehellisiksi ja taitaviksi tunnettuja?

  Sipilän hallitusta on alusta pitäen luonnehtinut järjestelmällinen valehtelu.

  https://www.iltalehti.fi/uutiset/2015112820745174_uu.shtml

  Sipilän ministerit ovat kaiken aikaa ja toistuvasti valehdelleet suomalaisille päin naamaa.

  Valheena voidaan pitää myös lupausten pettämistä. Sipilän hallitus on pettänyt lupauksensa. Sekin on ollut järjestelmällistä.

  Lisäksi Sipilän hallitus on toistuvasti osoittanut, vieläpä jokaisen ministerinsä osalta, etteivät ministerit tiedä mitä he tekevät, ole tehtäviensä tasalla, tiedä mitä kuuluu heidän tehtäviinsä ja mitä ei, puuttuneet asioihin jotka eivät heille pätkääkään kuulu, vaarantaneet maamme puolueettomuuden ja maineen, rikkoneet ihmisoikeuksia, rikkoneet perustuslakia ja kaiken kaikkiaan ovat osoittaneet olevansa kelvottomia tehtäviinsä.

 37. Jussi Parviainen

  Hallitus ja tiedotusvälineet tulevat paukuttamaan sopimaansa linjaa loppuun saakka! Meidän tehtävä on valita vaaleissa toinen tie äänestämällä toisen näköinen porukka valtaan!

 38. äimänkäki

  Ansku63, numeroita tämän vuoden valtion budjetista. Siis vain valtion, ei tässä vielä kaikki.

  Budjetin loppusumma 56 miljardia (vähän pyöristettynä)
  -progressiivinen tulovero 5,4 miljardia (alle 10% budjetista)
  -pääomatulovero 3,2 miljardia (tähän sisältyy kaikki pääomatuloista perittävät verot, palkkatuloihin tulee vielä kunnallisvero, eläke ja muut sotumaksut)
  -yleisradiovero 486 miljoonaaa

  Liikevaihdon perusteella 19 miljardia (kun menet ostoksille) josta
  -arvonlisäveron bruttokertymä 30,9 miljardia, josta palautuksia 13 miljardia, nettokertymä 17,9 miljardia
  -(saitko alv-palautusta?)

  Valmisteverot 7,3 miljardia
  Muut verot 3,2 miljardia (ajoneuvot, arpajaiset yms.)

  Puheet siitä, että varakkain 10 % maksaisi Suomessa kaikki verot voidaan lopettaa. Heidän kulutuksellaan ei ole valtion tulojen kannalta juuri merkitystä. Verojen painopisteen siirtäminen kulutusveroihin tekee köyhistä vain entistä köyhempiä.

 39. äimänkäki

  Pisti silmään ”tuottavuusloikka” arvonlisäveron kertymässä tälle vuodelle.
  -vuodelta 2016 on tilinpäätös, alv brutto 26,3 miljardia
  -vuosi 2017 arvio, alv brutto 26,7 miljardia
  -vuosi 2018 arvio, alv brutto 30,9 miljardia

  Siis 4 miljardia lisää veroa vuodessa. Enpä osaa sanoa mistä moinen arvio, mutta jos toteutuu on se aikamoinen loikka kulutuksen verotuksessa.

 40. äimänkäki

  Eikä siinä vielä kaikki. Hallitus on säätämässä lakia, jossa liikennepolttoaineisiin on lisättävä bionesteitä 30 %. Öljymiehet sanoivat siitä tulevan miljardin lisälasku autoilijoille, mutta ministeri Tiilikainen tiesi paremmin, ”pumpulla” hinta nousisi vain 10 senttiä (mikä sekin on liikaa). Luotan enemmän öljymiesten matikkapäähän.

  Suomesta tehdään ilmastonmuutoksen suurvalta, sanoi Sipilä. No onhan Suomen osuus maailman päästöistä monta promillea. Suurvalta Suomi on jokasuhteessa vain jonkun politikon korvien välissä. Pääseenhän tuollakin lailla eroon vanhoista polttomoottoreista (hajoavat) ja köyhät rahoistaan. Suomi on jo kallein euromaa elää ja asua ja huipulla halutaan pysyä hinnalla millä hyvänsä.

 41. Väinö Kalamies

  Tämä hallitus todistaa, että politiikka on kieroilua ja likaista peliä. Se tarkoittaa, että valehdellaan asioista kansalaisille, julkisesti! Käytetään vääriä perusteluja, lukuja ja viitataan tutkimukseen, ei kerrota mihin. Kyllä tulee pieniin yrityksiin ennen sisällissotaa ollut tunnelma ja henki. Ja nyt siellä jotkut duunariuunot saadaan puolustelemaan irtisanomissuunnitelmaa iltalehden palstoilla. Kannattavat täyttä mielivaltaa, että ”insinöörijohto” voi pistää ärsyyntyessään työntekijän työttömien junaan. Suomalaisen työelämän lyhyt historia saa jatkoa. Tämä hallituksen suunnitelma toivottavasti estetään. Eikö tuota Sipilää saa nyt millään järkiinsä ja pysäytettävä. Voisikohan Kuhmon miehet tulla käymään Helsingissä, jos iltahämärissä pitäisivät pienen puhuttelun Sipilälle, samanlaisen kuin sille entiselle nimismiehelle…

 42. Myrskyisät vuodet

  Miten suomalaisten pitäisi selvitä seuraavista sadasta vuodesta:
  – Ilmastomuutos ja pula halvasta ruuasta maatalouden katojen ja uuden tekniikan aiheuttaman työttömyyden takia
  – depopulation ja YK:n agenda 21 eli syntyvyyden säännöstely ja väestön vähentäminen maittain tai yksilöittäin
  – Rooman klubin käyrien pudotus
  – harvainvalta maapallolla, vapaa-ajan ja tekemisen puutteen kanavoituminen väkivaltaan
  – tekoäly, robotit, automatiikka, internet, globaali etätyö jne. eli työllisyys, kulutuskysyntä, palkkataso, verotulot jne.
  – EMP, kyberisku, aurinkomyrskyt, bioterrori jne. voivat johtaa yhteiskuntien väestön romahduksiin
  – vihan maljat eli yhteiskuntien vastakkainasettelun voimistuminen, sisällisodat, työpaikkaristiriidat, perheriidat, pakolaisviha, terrorismi jne.
  – toisaalta uusi tekniikka lupaa halpoja ruokia, tavaroita, palveluita, pitkää tervettä ikää, ’satoja robottipalvelijoita’, vapaa-aikaa, itsensä kehittämistä, nautintoja, mielenterveyttä, demokratian leviämistä, väkivallan vähenemistä, koulutusta jne., mutta kehitys voi viedä pitkiä aikoja, paljon rahaa ja tuottaa myös epäonnistumisia

  • Jarkko

   ” toisaalta uusi tekniikka lupaa halpoja ruokia, tavaroita, palveluita, pitkää tervettä ikää, ’satoja robottipalvelijoita’, vapaa-aikaa, itsensä kehittämistä, nautintoja, mielenterveyttä, demokratian leviämistä, väkivallan vähenemistä, koulutusta jne., mutta kehitys voi viedä pitkiä aikoja, paljon rahaa ja tuottaa myös epäonnistumisia”

   Pikemminkin on käynyt päinvastoin. Mitä enemmän tekniikka kehittyy sitä enemmän tavallinen ihminen saa huhkia töitä. Kivikaudella ihmiset tekivät töitä keskimäärin kaksi työpäivää viikossa (jos työpäiväksi käsitetään 8 tuntia työtä) eli noin 96 päivää vuodessa. Agraari yhteiskunnassa keskimääräisten työpäivien määrä paisui 110-140 päivään vuodessa. Teollistuneissa yhteiskunnissa työpäivien määrä vuodessa nousi 210.

   Kun keinovalot (kaasu- ja sähkö) keksittiin laitettiin köyhät töihin pimeäänkin aikaan. Kun tietotekniikka keksittiin alettiin seurata työntekoa pilkun tarkasti esim. nykypäivän varastoissa jokaisen työntekijän työ tehoa seurataan tietojärjestelmillä reaaliajassa ja työ on optimoitu matemaattisesti niin tarkkaan, että käytännössä mitään lepohetkiä mitä aikaisemmin oli ei ole jos tulee niin työntekijät saavat heti potkut tai ainakin osa.

   Se joka ei usko voi googlata ”history of working times” ja yllättyä. Asiasta on tehty kattavaa tutkimusta. Todennäköisesti ihmiskunta olisi kuollun sukupuuttoon jos jo kivikaudella olisi pitänyt tehdä yhtä paljon töitä kuin mitä nykyajan modernissa yhteiskunnassa keskiverto duunari painaa, koska silloin ei olisi jäänyt yhtään aikaa lisääntymiselle, kulttuurin tai tieteen kehittämisellä tai levittäytymiselle ympäri maapalloa tms.

   Eli jos trendi pitää paikkansa ja tekoälykehittyy pian täällä on robotit potkimassa palkattomia köyhiä palkattomaan työhön noin on tehty aikaisempien keksintöjen kanssa. Ajan kanssa se sitten muuttuu normiksi. Samasta syystä hallistus kurittaa köyhiä, koska luottaa siihen, että ajan kanssa kurjistaminen muuttuu normiksi ja ihmiset hyväksyvät sen, että on ihan normaalia paahtaa täysiä työpäiviä jonkun toisen palveluksessa, jopa ilman palkkaa tai muita työsuhteen etuja.

   • Myrskyisät vuodet

    Tekniikka mahdollistaa hyvän tulevaisuuden, mutta ihmiskunnan kulttuurin pahuus johtaa tekniikan kehittämiseen kuvaamallasi tavalla. Evoluutiossa meidän koko geenistö kehittyi tukemaan entropiaa. Esihistoriassa kolmasosa ihmisistä kuoli väkivaltaisesti kaivausten mukaan. Olet oikeassa ihmiskunnan huonosta tulevaisuudesta, mutta ehkä jollain viruksen levittämällä geeniterapialla ihmiskunta voidaan muuttaa, jos halutaan ja pystytään sopimaan minkälaiseksi. Kuvaava on, että koiran ja suden geeneissä on erova pieni muunnos, joka tekee koirasta toisiaan ja ihmistä palvovan agape-palvelijan. Eräillä ihmisellä esiintyy sama geenimuunnos, mutta lääkärit ovat luokittaneet sen vammaisuudeksi.

 43. Miten menee työttömyysturva irtisanomisen jälkeen?

  Itseäni kiinnostaa te-toimistojen kanta tilanteessa, kun nuori työntekijä heitetään firmasta ulos; koska irtisanominen ei ehdotetussa mallissa vaatisi mitään kirjallisia perusteita, niin olisiko te-toimiston tulkinta karenssi työntekijälle, koska hänellä ei ole esittää työnantajan todistusta irtisanomisen syistä

  • sakutimonen

   Karenssia tulee, koska työttömys katsotaan itse aiheutetuksi.

Kommentoi »

Comments are closed