Mikä voidaan tehdä yhdelle…

Olen monta kertaa sanonut, että mikä voidaan tehdä yhdelle, voidaan tehdä ihan kenelle tahansa. Tämä pätee niin yksilöihin kuin ihmisryhmiinkin. Tätä ei ole ihan helppo huomata, sillä muutokset tapahtuvat vähitellen. Niin kauan kuin muutokset ja koventunut kohtelu eivät koske itseä tai lähipiiriä, ne on helppo sietää tai jopa hyväksyä. Niitä voi jopa kannattaa täysin rinnoin, kun vain propaganda on kohdallaan.

Työelämän pelisääntöjä ollaan muuttamassa kovalla kädellä. Muutos aloitettiin työttömistä. Ensin heitä syyllistettin vuosikausia laiskoiksi sohvilla makaajiksi. Media marssitti esiin jopa fiktiivisiä työnvieroksujia, jotka rehvastelivat tukien runsaudella. Näin muokattiin mieliä hyväksymään työttömien kovempi kohtelu, ja niinpä heidän tukiaan on heikennetty koko ajan. Kaiken huippuna tehtiin aktiivimalli, joka leikkaa työtä aktiivisesti hakevan, mutta sitä saamattoman tukea.

Palkatta tehtävä työ lisääntyy koko ajan, ja iso osa kansasta on saatu hyväksymään se täysin. Tiedättehän tämän vakioselityksen, että saavathan ne työttömyyskorvausta ja pitäähän sen eteen tehdä jotain. Näin mennään kohti osallistavaa sosiaaliturvaa, jossa vellilautasen eteen on tehtävä täysi työpäivä.

Kun työttömiä huomattiin voitavan kohdella ihan miten tahansa osan kansasta hurratessa, siirryttiin seuraavaan vaiheeseen eli irtisanomissuojan heikentämiseen.

Tämäkin tehdään taas valtavan propagandamyllytyksen avulla. Vedotaan tutkimuksiin, joita joko ei ole olemassa tai jotka osoittavat, ettei irtisanomisen helpottamisella ole mitään työllisyysvaikutuksia. Silti väitetään tutkimusten osoittavan, että irtisanomisen helpottaminen lisää työllisyyttä. Etsitään täikammalla työntekijöitä, joiden mielestä laiskat turjakkeet pitää voida irtsanoa heti. Kiistetään jyrkästi, että kyseessä on ilmiselvä pärstäkertoimen perusteella tapahtuvan irtisanomisen mahdollistaminen. Vedotaan terveeseen järkeen, jonka mukaan yksikään työnantaja ei irtisano hyvää ja tuottavaa työntekijää.

Jätetään sanomatta, että irtisanomisen uhka on tehokas kurissapitokeino vaikkapa ay-aktiiville tai työpaikan epäkohtien esilletuojalle. Unohdetaan, että ihmiset nyt kerta kaikkiaan ovat sellaisia, että jos valtaa annetaan, niin sitä käytetään helposti väärin.

Työttömät on jo pantu ruotuun, ja nyt ollaan pelottelemassa työntekijät hiljaisiksi. Seuraava merkkipaalu tällä tiellä on ay-liikkeen hiljentäminen. Tätäkin työtä on tehty jo vuosikausia moittimalla sopimusten yleissitovuutta ja hyökkäämällä ay-liikkeen verovapauden kimppuun sanomatta samalla, että myös työnantajajärjestöillä on samat veroedut. Työttömyyskassojen jäsenyydestä houkutellaan pois tarjoamalla YTK:n jäsenyyttä jättäen kertomatta, että YTK toimii vain kassana  tarjoamatta esimerkiksi oikeusturvaa. Paikallista neuvottelua mainostetaan jättäen kertomatta, että mikään sopimus ei estä nytkään maksamasta hyvälle työntekijälle sopimusta parempaa palkkaa.

Kun ay-liike on uhannut kovilla toimilla irtisanomissuojan heikentämistä vastaan, niin jo kuuluu parku lakkojen laittomuudesta ja päivittäisistä miljarditappioista. Unohdetaan sanoa, että poliittinen lakko on täysin laillinen keino. On jo kuulunut ääniä isänmallisuudesta ja valtiovallan kuulumisesta yksin hallitukselle. On vain ajan kysymys, kun ruvetaan huutamaan armeijaa apuun turvaamaan rikkureiden työrauha.

Ja niin edelleen. Näin mennään jättiharppauksin kohti saneluyhteiskuntaa, jossa työnantaja määrää palkat ja muut työehdot. Tosin kohta ei mitään palkkaa makseta ollenkaan, sillä osallistava sosiaaliturva korvaa ison osan palkkatyötä tekevistä.

Tätä saisivat miettiä ne sankariduunarit, jotka omasta mielestään ovat työnantajalle täysin korvaamattomia.

 

 

puheenaiheet yhteiskunta politiikka
Kommentit (116)
 1. Juho Tamminen
  5.9.2018, 09:43

  Työnantajapuolella on unohdettu, että lakko on aika kivuton vaihtoehto sille, että työntekijät raahaavat huonon pomon kadulle ja ampuvat. Ei olla kaukana siitäkään historiasta

  1. Luuktavasti silloin armeija olisi kutsuttu “rauhoittamaan mellakkaa”, ja 90% ihmisistä ei edes tietäisi mistä todella olisi kysymys. Armeijat ja mellakkapoliisit tukahduttelevat nyt jo työhönkin liittyviä “mellakoita” (mielenosoituksia) siellä sun täällä ympäri maailmaa.

  2. Itseasiassa laki kieltää armeijan osallistumisen tuonkaltaisiin toimiin rauhan aikana. Aika kaukaa haettua tuollainen nyt on muutenkin, mutta jos sellainen tilanne tulisi ihan oikeasti eteen, niin sitten kyllä saattaisi tulla jo ihan sisällissota maahan melko suurella todennäköisyydellä, sillä siinä rikottaisiin jo massiivisesti ihmisoikeuksia ja oikeusvaltion periaatteita ja se olisi käytännössä maanpetos hallitukselta ja kaikilta osallisilta ja yritys muuttaa koko maan järjestelmä autoritääriseksi. Sellaista on ihan turha edes kuvitella yrittävänsä Suomessa, sillä sellaista ei kansa sallisi, enkä usko että armeijakaan edes suostuisi sellaiseen, tai poliisivoimat. Luulen, että koko hallitus pidätettäisiin jo siinä vaiheessa ja asetettaisiin maanpetossyytteisiin. Oikeuslaitoskaan tuskin hyväksyisi moista, eikä varmaan ylivoimaisesti suurin osa poliitikoistakaan. Mutta kuten sanoin, niin kyllähän tuollainen on jo aika kaukaa haettua, enkä usko että sellainen voisi toteutua reaalimaailmassa, vaikka toki kaikki on aina mahdollista ja suunta on erittäin paha. Ilmapiirikin on aika huono ainakin mitä tulee näihin komeentipalstoihin ja sosiaaliseen mediaan. Olen viimeaikoina huomannut, että MTV#:n ja Iltalehdenkin kommenttiosiot on täynnä näitä jälkeenjääneitä trollikakaroita, ketkä puolustelevat pää punaisena koulukiusaajan asenteella kaikkea pahaa ja haukkuvat minkä ehtivät jokaista asiallista ja hyviä asioita puolustavia kommentoijia. Tuo trollaus on mennyt todella pahaksi ja siihen pitäisi jo viranomaistenkin puuttua.

   1. “Siinä rikottaisiin jo massiivisesti ihmisoikeuksia ja oikeusvaltion periaatteita” Se olisi jo.. käytännössä maanpetos” “Sitä ei kansa sallisi..ei armeija tai poliisivoimat suostuisi” Tuskin oikeuslaitoskaan hyväksyisi..”
    En tiedä missä mittakaavassa Epäilevän mukaan mitäkin epäoikeudenmukaisuutta pitäisi tapahtua jotta se kannattaisi ottaa vakavasti. Voi olla että Tuo Sakun sanoma: ”On vain ajan kysymys, kun ruvetaan huutamaan armeijaa apuun turvaamaan rikkureiden työrauha.” on liioiteltu.
    Ihan riippuu siitä miten tietoinen asioista olet, ja mitä kokemusmaailmaasi kuulu.

    Mutta Epäilevän kommentti kertoo ilman muuta järkähtämättömästä uskosta oikeusvaltion toimintaperiaatteisiin ja kansan nousuun mikäli toisin olisi. Todennäköisempää on ettei mikään oikeusvaltion uhkista tapahdu yhtäkkisesti ja räjähtävästi. Vähitellen tulee epämiellyttäviä muutoksia joihin ei reagoida, koska ne eivät ole juuri nyt sinun ovellasi. Voihan ne sitten panna vaikka trollauksen piikkiin. Väistämätönta kuitenkin on että “mikä voidaan tehdä yhdelle, voidaan tehdä ihan kenelle tahansa.”

    Olikohan politiikkaradiosta kun kuulin jonkun arvion että Suomessa on niin vakaa yhteiskunta että se sietääkin jonkin verran epätasa-arvoisuutta. Ilmeisesti usko tähän ajatukseen on vankkumaton. No ei ehkä kovin väärässä ole olleet tähän mennessä. Onhan niitä laumoittain jotka huutaa kurkkusuorana että laiskat työttömät ja toimeentulotukiasiakkaat rasittavat “nettomaksajien” kukkaroa ja vanhukset terveydenhuoltoa. Parhaimmat ideanikkarit haluaa äänioikeuden vain “nettomaksajille”. Kyllä siitä on kansan kapina kaukana. UGH!-Hajoita ja hallitse !

 2. Tuo termi aktiivimalli antaa aivan väärän kuvan työttömän kohtelusta. Asiaan perehtymätön voi termin perusteella pitää mallia hyvänä, “koska se aktivoi työttömiä”. Tämähän ei pidä paikkaansa, tässä mallissa työttömän työnhakijan aktiivisuudella ei ole mitään vaikutusta, jos hän ei työllisty, oli syy mikä tahansa.

  Ehdottaisin, että mallista alettaisiin puhua nimellä, joka kuvaa sitä paremmin: KURITUSMALLI on osuvampi termi, sillä mallihan pääasiassa kurittaa työtöntä leikkaamalla tukia. Aktiivimalli on terminä hallituksen propagandaa, ja positiiviselta kuulostava kiertoilmaus ikävälle asialle!

  1. Erkki Posti
   6.9.2018, 15:18

   Torkku-Peitto Työmaajuoppo, yksi “aktiivimallin” arkkitehdeistä, kertoi jo, mistä mallissa on kysymys: pelottelusta ja uhkasta – aktivoituminen tai (herra paratkoon!) työllistäminen ei missään vaiheessa ollut edes tavoitteena.

Kommentointi suljettu.