Uuninpankkopoika Saku Timonen
Uuninpankkopoika Saku Timonen

Vastuullista journalismia

”Metallityö Vainiota koskeva blogikirjoitus oli eettisesti kestämätön ja lisäksi lainvastainen. Metallityö Vainio voisi nostaa Timosta vastaan vahingonkorvauskanteen ja voittaisi sen lähes varmasti oikeudessa.”

Näin kirjoitti eilen Iisalmen Sanomien päätoimittaja Kari Angeria vastuullista journalismia koskevassa kolumnissaan, jossa nostaa minut esimerkiksi vastuuttomasta toiminnasta. Hän menee vielä pitemmälle ja lukee minulle lakia itse järjestämässään mediaoikeudenkäynnissä.

Koko episodi sai alkunsa tästä jutustani, jossa kritisoin rekrytointikoulutuksen mahdollistamaa palkattoman työvoiman käyttöä. Viikkoa myöhemmin Iisalmen Sanomat teki asiasta uutisen, ja nyt päätoimittaja lämmitti saman sopan uudelleen entistä sakeampana. Blogijuttuni on alkanut elää omaa elämäänsä, eikä ketään ole kiinnostanut sen varsinainen asia. Lehti on linnoittautunut lujasti puolustamaan paikallista yritystä ja nimennyt minut viholliseksi.

Tuota ensimmäistä juttua varten toimittaja otti minuun yhteyttä sähköpostitse ja halusi ensimmäiseksi tietää, mitä mieltä olen asiasta käytävästä kiivaasta keskustelusta. Keskustelua käytiin jossain iisalmelaisten suljetussa Facebook-ryhmässä, jota en näe. Pitkästä vastauksestani juttuun käytettiin kaksi asiaa. Toinen oli otsikkoon nostettu yrityksen ilmoituksen löytyminen Duunitorilta ja toinen toivomukseni, että yritys saisi rekrytoitua työvoimaa. Nyt tuo rekrytointitoive on kadonnut, ja esillä on vain ilmoituksen löytyminen Duunitorilta. Tästä voisi melkein päätellä, että Duunitori on jotenkin epäilyttävä paikka löytää asioita.

Lähetin eilen lehdelle vastineeni, ja päätoimittaja antoi siihen vastauksen. Ne molemmat löytyvät täältä. Päätoimittaja kieltäytyi oikaisemasta juttuaan ja pitäytyi linjassaan, jonka mukaan olen rikkonut lakia ja minut tuomittaisiin oikeudessa lähes varmasti. Katsotaanpa asian juridista puolta tarkemmin.

Päätoimittaja ei selvästikään ole tarkistanut faktoja juristilta, sillä hän ei osaa sanoa mitä lakia ja lainkohtaa olen rikkonut. Hän mainitsee perättömän tiedon levittämisen ja siitä seuraavan vahingonkorvausvastuun. Pyynnöstäni huolimatta hän ei yksilöinyt asiaa sen tarkemmin, joten yksilöin sen itse.

Jos päätoimittaja tarkoittaa lakia sopimattomasta menettelystä elinkeinotoiminnassa, niin sitä sovelletaan vain samalla alalla toimivien yritysten ja elinkeinonharjoittajien väliseen kilpailuun. Minä en ole yritys. Elinkeinonharjoittajaksi minut voidaan katsoa, mutta en kilpaile yhdenkään metallialan firman kanssa.

Perättömän tiedon levittämistä ei laki tunne. Päätoimittaja tarkoittanee rikoslain mukaista kunnianloukkausta tai yksityiselämää loukkaavan tiedon levittämistä, joista voi rangaistuksen lisäksi seurata myös vahingonkorvausvastuu. Yritys ei kuitenkaan voi olla kunnianloukkauksen kohde, eikä yrityksellä ole yksityiselämää. Suoja on yksityishenkilöillä, mutta en ole jutussani edes maininnut ketään nimeltä. Mitä perättömään tietoon muuten tulee, niin lisäsin blogiini jo julkaisemista seuraavana päivänä linkin, jossa kerron yrityksen etsivän myös palkattua työvoimaa. Iisalmen Sanomat ei vielä tähän päivään mennessä ole joko nähnyt lisäystä tai ei ole sitä näkevinään. Vastuullinen media on unohtanut tarkistaa faktat.

Voisihan yritys tietysti nostaa pelkän siviilioikeudellisen vahingonkorvauskanteen, mutta siinä tapauksessa pitäisi kyetä yksilöimään ja näyttämään toteen aiheutunut vahinko. Iisalmen Sanomien 29.8. julkaiseman uutisen mukaan yritykselle on ollut kirjoituksestani jopa hyötyä, joten se siitä oikeudenkäynnistä.

Jos tässä joku voisi ruveta puhumaan oikeustoimista, niin se olen kyllä minä. Perätön väite jonkun syyllistymisestä lain rikkomiseen on oppikirjaesimerkki kunnianloukkauksesta. Kolumnin seurauksena minut on leimattu rikolliseksi, ja erinäisiä solvauksia löytyy vaikkapa täältä Sanna Ukkolan Twitterissä jakaman linkin alta.

Olen päätoimittajan kanssa samaa mieltä vastuullisen journalismin tarpeellisuudesta. On ikävää, että yksittäinen bloggaaja leimataan mediassa lainrikkojaksi faktoja tarkistamatta, eikä virhettä oikaista edes pyynnöstä.

***

LISÄYS 6.9.2018 klo 12.30

Koska päätoimittaja vastoin Journalistin ohjeita kommentoi vastinettani sen julkaisemisen yhteydessä, niin minulle syntyi uusi vastineoikeus. Tämä juttu on vastineeni, ja edellytän lehden julkaisevan sen.

Kommentit (64)

 1. Maalaispoika

  Kirjoitat hyviä, ajankohtaisia ja asiallisia artikkeleita, jotka ovat erinomaisesti artikuloitu. Koita kestää ja jaksaa samaan malliin. Muista aina ettei ihmisten tyhmyyttä sovi ikinä aliarvioida

 2. Arto Pääkkönen

  Tällaista on tiedon saanti ja niiden arviointi nykypäivän valeuutisten maailmassa. Arvostelu aiheuttaa vasta arvostelun ja totuus mikä milloinkin lienee, pyritään häivyttämään.

 3. Sepetti

  Edelleen vanha sanonta koirista ja kalikoista pitää näköjään kutinsa. Jatka, Saku, jatka !

  • Jonis Lusis

   Nämä älähtävät hauvat kuuluvat yleensä samaan sisäpiirikenneliin.

 4. paikallinen

  Niimpä oli mielipidekirjoitus osastolla tänään sekä Sakun että päätoimittajan kirjoitukset.

  Itse laitoin palautetta Iisalmen Sanomille noin viikko pari sitten palautetta koskien juttuaan ”työllisyys paranee”. Itse artikkelissa nimittäin puhuttiin vain työttömyyden vähenemisestä. Ja nämähän ovat kaksi eri asiaa. Vielä ei ole silmiini osunut uutta ja otsikkoa vastaavaa juttua.

 5. Sirpa N.

  Aloitin vapaan toimittajan työt vuonna 1998 ja tiedän, että kaikki journalismi ei ole edes laadukasta, saati vastuullista.
  Ihmettelen kuitenkin sitä, miten suurta vastustusta saa bloggaaja, jonka selkeitä päämääriä ovat juttujen perusteella faktoihin pitäytyminen, lakien noudattamisen perääminen ja siksi, myös tuntemattomien ihmisten oikeuksien puolustaminen periaatteen vuoksi.

  • stunned

   Finnwatch on suomalainen yhdistys, joka tukee ja tutkii yritysten yhteiskuntavastuuta. Jostain syystä ongelmia ei helposti nähdä meillä.

   Finnwatchin olisi jo aika kirjoittaa suomalaisten harjoittamasta työvoiman hyväksikäytöstä. Ehkä väärinkäytökset ja hyväksikäyttö tulevat näkyviin vain kun niitä katsoo kauempaa.

   Finnwatch ja bloggari yhteistyössä voisivat saada sorretun äänen kuuluviin kirkkaammin. Heitän tässä haasteen Finnwatchille kuin vanhassa sävelradiossa. Entisten työllisten sävellahja kaipaa julkisuutta, kun sitä honkien huminaakaan ei enää ole eetterissä.

   https://www.finnwatch.org/fi/

   https://fi.wikipedia.org/wiki/Finnwatch

   • a. talvisaari

    Naulan kantaan kaikki kolme, Saku, Sirpa ja Stunned.
    Heppoisin eväin on Iisalmen Sanomat liikkeellä.
    Muutenkin median tulisi tosiaan tarttua rivakammin epäoikeudenmukaisuuksiin ja suoranaisiin väärinkäytöksiin (eikä takertua perusteetta niitä vastustavaan blogistiin). Vaan liekö velttoilun taustalla kiusallisia sidonnaisuuksia?

 6. Jonis Lusis

  Totuudenpuhuja ei yösijaa saa. Kovin on yrityksillä heikot rekrytaidot Suomenmaassa.
  Työttömiä,työhaluisia ja ammattitaitoisia metallialan osaajia on maamme pullollaan.

  • jarmo kulmala

   Erittäin hyvin sanottu!Meillä Suomessa on luotu ongelma,jota ei edes ole.No kohta on ongelmia riittämiin,kun Sipilä haluaa ottaa matsin AY-liikkeen kanssa.Tämähän oli vain ajan kysymys ja se matsi otetaan nyt!

  • JH

   Vain palkanmaksuhaluisia puuttuu….

 7. stunned

  Andy Hall ja Finnwatch?

  https://yle.fi/uutiset/3-8248215

  Mehutehtaan työoloja tutkinutta Andy Hallia vastaan on aloitettu yhteensä neljä oikeusjuttua. Hall selvitti työntekijöiden oloja muun muassa Natural Fruitin mehutehtaalla Thaimaassa Finnwatchin tammikuussa 2013 julkaistua raporttia varten. Raportin mukaan yhtiö käytti lapsityövoimaa, teetti pakkotyötä ja oli kytköksissä ihmiskauppaan.

  https://yle.fi/uutiset/3-7571946

  Finnwatchin mukaan Natural Fruit ei ole koskaan pyytänyt oikaisemaan raporttia tai esittänyt vastausta löydöksistä. Finnwatch on yritystoiminnan maailmanlaajuisia vaikutuksia tutkiva kansalaisjärjestö, jonka taustalla on suomalaisia kehitys-, ympäristö- ja ay-järjestöjä.

  Vainion mehutehtaat?

  Jos tässä joku voisi ruveta puhumaan oikeustoimista, niin se olen kyllä minä. Perätön väite jonkun syyllistymisestä lain rikkomiseen on oppikirjaesimerkki kunnianloukkauksesta. Kolumnin seurauksena minut on leimattu rikolliseksi

  https://www.finnwatch.org/en/news/453-andy-hall-to-launch-litigations-against-thai-state-prosecutors,-police-and-natural-fruit-company

 8. Antero Pönni

  Iisalmen sanomat lienee JSN jäsen. Joten ilmoitusta vaan siihen suuntaan. Sakun tietäen on jo tainnut mennäkkin.
  Päätoimittajalle olisi myös hyvä muistutus joutua rosikseen kunnianloukkauksesta. Jos se sitten ”opettaisi” vastuullisempaan tiedon välitykseen!

  • DI

   Samaa mieltä. Eikun täysillä takaisin.

   Mitenhän.. Saku varmaan juristina olisi ihan riittävän pätevä itse itseään edustamaan, joten siinäkin tulisi ”säästöä”.. tosin häviäjähän yleensä maksumieheksi joutuu. 🙂

 9. Jussi Laukkonen

  Median tekijät ovat nykyään täynnä amatöörejä. Sekä journalismim että sen johtamisen suhteen. Ei tstvitse kuin vilksista otsikot ja lööpit, näkee että mitään osaamista ei ole uutisoinnista saati vaativamasta. Eikä näemmä firman johtamisessakaan. Onko Iisalmen Sanomat myös ottanut orjia työkkäristä? Sellaisia jotka eivät ole koskaan toitustyötä ja sen vetämistä tehneet?

  • Juki

   Malliesimerkki siitä miten yritysmaailma on pesiytynyt liikaa vapaaseen tiedonvälitykseen ja koettaa sanella. Tää vaivaa nykyään koko mediakenttää, mutta ison rahan pyrkimys onkin koettaa vaimentaa vallan vahtikoira.

 10. Potentiaalinen nukkuja

  Mitenköhän rekrytointikoulutus Iisalmen sanomiin oon hoidettu? Nyökyttelemällä tupailloissa, veikkaan.

 11. AS!

  Syy miksi luen Sakun blogia on juurikin se,että Hän aina tarkistaa faktat. Olisipa Sakun kaltaisia enemmämkin Suomessa. Toivoisin saman blogin myös englanniksi- voisi nimittäin kiinostaa niitäkin joka ei puhu suomea.

 12. Pitkäaikaistyötön

  Riita poikki ja voita väliin.

  Vainion tapauksessa olen vilpittömästi iloinen kuullessani, että he ihan oikeasti kouluttavat ihmisiä ihan oikeisiin töihin.

  Savon Sanomille kerron (luette kumminkin), että sitä helposti tulee epäileväiseksi, kun monella ihan jo tätä blogia lukevallakin on omakohtaista kokemusta siitä toisenlaisesta rekrykoulutuksesta. Oma kokemukseni on tässä toisessa joukossa; olen muuttanut jopa toiselle puolelle Suomea rekrykoulutukseen, joka todellisuudessa oli vain ja ainoastaan keino kurssin järjestäjille saada valtion ja EU:n rahoitusta toimintansa pyörittämiseen. Mitään työpaikkoja ei ollut, eikä tullut. Menetykset itselleni olivat pitkälle toistakymmentä tuhatta euroa (asunnon myyminen, vuokralle siirtyminen jne.). Ilmaistöitä tein liki vuodenpäivät.

  • jiipee

   Huh huh. Tätä nämä tekemällä tehdyt turhaakin turhemmat temppukurssittajat saa aikaiseksi. Tulee mieleen ne kaksi huijaria jotka jymäyttivät ensin keisarin ja sitten koko kaupungin uskomaan että pomolla on vaatteet päällä. Sakun kirjoitukset on verrattavissa tämän sadun pieneen lapseen, joka vielä tajusi suoraan ja ääneen sanoa keisarille ja kansalle totuuden.

   • työtöntyötön

    No kyllä minä ainakin ymmärrän paljon paremmin metallialan rekrykoulutuksen kuin vaikkapa kaupan alan tai fazerin kuuluisan rekrykoulutuksen pakkaamoon. Metallialan koulutus kestää 6kk ja Fazerin koulutuksen kesto oli 5+63 päivää eli tuo luultavasti tarkoittaa 5 päivää koulutusta ja loput pakkaat tuotteita työharjoittelussa. Mutta eipä minulla olekkaan mitään sen kummempaa tietoa metallialasta. Ehkä siellä työtehtävät ovat pakkaamista vastaavia ja päivässä opittavia. Fazerin koulutusta myös mainostettiin vaikeasti työllistyville mutta tosiasiassa kaivattiin hyväkuntoisia ja hyvän kiireen sietokyvyn omaavia.

    Yksi tuttu (jolla ei ollut päivääkään metallialan työkokemusta ennestään) oli metallialan rekrykoulutuksessa vähän aikaa sitten ja kestokin taisi olla suht sama kuin Vainiolla. Sai vakipaikan koulutuksen jälkeen. Toivottavasti töitä riittää.

    Pari asiaa vaan ihmetyttää noissa. Jos on kova työvoimapula niin miten on vara odotella noin 9kk. Ilmoitus koulutuksesta tuli joskus kesän aikana ja koulutus päättyy 3/2019. Yhtiön puolesta valitellaan julkisesti miten vuokratyöntekijät eivät oikein sitoudu. No tuon kommentin luettuaan sitoutuminen varmasti paranee. Jos vuokratyöläiset nyt edes ovat suomalaisia. Väitettiin että jatkuvasti on palkattu lisää väkeä mutta se ei kyllä näkynyt virallisissa tiedoissa. jne.

 13. äimänkäki

  Katos vaan. ”Vastuullinen media” ei enää vain syyttele, vaan rupeaa jakamaan jo tuomioitakin. Puuttuu enää tuomioiden täytäntöönpano ja oikeuslaitosta ei enää tarvita. Miten tämä liittyy journalismiin, en osaa sanoa.

  • Jonis Lusis

   On vain yksi totuus, älä pidä muita totuuksia. Tarjoilemme sen sinulle Ylen kultalautasella päivittäin.

   • M.M.X.X.

    Tässä informaatiosodassa ei ole kysymys siitä onko kirjoitettu blogi tai muu teksti tarkistettu,harkittu,vastuullinen vai perusteeton,vihaa lietsova,provosoiva tai muuta vastaavaa.

    Suomessakaan ei enää jaeta ihmisiä järjellisiin ja jäjettömiin. On vain omat ja vastustajat. Asemat on lukittu. Siinä ei faktat vaikuta.
    Tältä näytti kun katsoi Twitterketjua. Aika kiivas polarisoituminen on käynnissä mediakentässä. (ja tavallisen tallaajan arjessa).

 14. Mm

  Ei varmasti ole helppoa. Mutta kiitos että jaksat jatkaa. Teet uskomattoman arvokasta työtä tässä valeuutisten, kieron hallituksen, kansaa kahtiajakavan pääministerin ja orjatyön luvatussa maassa. Vielä tulee se aika, että valtavan hieno työsi palkitaan.

  • M.M.X.X.

   En menis vannomaan tuosta palkitsemisesta.

 15. Tero Sivula

  Mainonnan sekatyöläinen sanoo: Olipa moraaliton, mutta ovela keino saada yritykselle kymmenillä tuhansilla mainosnäkyvyyttä. Mainosmiehenä Timo, sehän tässä on osaksi takana. Kumpa voisit lähettää laskun.

  • Kirsti Era

   Hyvä pointti! Mutta tosiaankin äärimmäisen moraaliton keino sekä lehdeltä että firmalta.

  • Isoäiti

   Sama tuli minulle mieleen. Kumpaa kolumnissa tehtiin: avattiin pohdintaa ja uusia näkökantoja, vaiko markkinoitiin agressiivisesti Iisalmen Sanomia luomalla uhkakuvia? Ja toimittajan ammattitaidosta kertoo jotain se, että hän ryhtyy lukemaan lakia lakimiehelle.

   Toimittajan on suhtauduttava tietolähteisiinsä kriittisesti. Niinpä hyvä toimittaja olisi tehnyt jutun asiasta siten, että eri näkökannat olisivat tullet esille ja lukija olisi voinut niiden perusteella tehdä itse johtopäätöksensä. Nyt toimittaja, syystä tai toisesta, naulasi kantansa ja julistautui ainoaksi totuuden airueeksi. Herää kysymys, miksi?

 16. Katja K

  ”Lukijan etu on tietää, että lehti seisoo sanojensa takana eikä nosta omaa profiliaan panettelemalla muita”, kirjoittaa lehtimies Kari A.
  Minusta näyttää täällä kaukana Iisalmesta, että tunnepitoisella kirjoituksellaan – JA ilmeisesti ”esteellisenä” tai jäävinä oman kytköksensä takia – kyseinen lehti / lehtimies koettaa nostaa omaa profiiliaan.
  ”Julistaudu voittajaksi vaikka olisit hävinnyt” -linjalla mennään?

  • Jonis Lusis

   Sopulituomioistuin päättäköön kuka heittää viimeisen kiven.

 17. Stressiheikki

  Mikähän on tuo yritykseen kohdistettu vihamielinen teko johon päätoimittaja viittaa vastineessaan? Tässä sopassahan kirjoitetaan lakikirja uusiksi.

 18. AKK

  Mihin syyllistyikään Iisalmen Sanomien päätoimittaja Kari Angeria! Hän tietää sen jo itsekin että nyt tuli munattua aika pahasti uhkailuineen kaikkineen. Tällaista se on ainakin tämän päivän paikallisen valtamedian uutisointi, joten ei ihme jos luotto menee. Taannoinhan jo Karjalaisen toimituspäällikkö Jyrki Utriainen hyökkäsi vääristelevästi ja perustelemattomasti sunnuntaikolumnissaan UPP:n faktoihin perustuvaa työllisyyden kehitystä käsitteleviä juttuja vastaan.

  Se etteivät juttujen aiheet ja nakökulmat aina miellytä valtamediaa, koska se sotkee heidän mahdollisuutensa manipuloida yksipuolisesti lukijakuntansa mielipiteitä, pitää varmasti paikkansa. Tällainen laukaisee sitten primitiivireaktioita kokeneemmissakin toimittajissa, joskus autonomisesti, joskus omistajan avustuksella tai vastapalveluksena verkostolle.

  Nimenomaan ansiokkaana pidän että tämän blogin alustukset pohjautuvat faktoihin jotka myös esitetään ja sitä että mahdolliset asiavirheet oikaistaan. Juttujen perustelut ovat myös selkeitä ja sujuvia, hyvä! Miksi päätoimittajat eivät kykene samaan vaikka puhuvat vastuullisen journalismin tarpeellisuudesta.

  Olisiko sillä merkitystä kolumnin sisältöön, että Angeria ja työntekijöitä hakeva yrittäjä ovat istuneet mahdollisesti samaan aikaan Iisalmen Yrittäjät ry:n hallituksessa?

  Toimituspäälliköiden, päätoimittajan ja toimittajien kannattaa perehtyä tarkasti blogin sanomaan ennenkuin sortuvat hätäisiin johtopäätöksiin. Uhkailu ei ole journalismia!

  • Tiina Erholtz

   Siellä hallituksessa istuvat talousvastaavana Sari Vainio /Metallityö Vainio sekä YTY jäsenenä Kari Angeria. Ullatus !

   • M.M.X.X.

    Niinpä!

  • AKK

   Vilkaisin vielä tarkemmin Sanna Ukkolan twiittiä aiheesta, ja jäin ihmettelemään kuvastaako se hänen mielestään hyvää journalismia ja vastuullista mediaa? Perusteleeko hän tai Iisalmen Sanomat jotenkin sitä mitkä ovat ne perättömät syytökset ja nimettomät valheet?
   Itselleni on ollut koko tämän blogin tietojen perusteella ajan selvää että yritys tarvitsee työntekijöitä. Olisikohan ns. vastuullinen media koettanut hieman oikoa mutkia kun on nostanut ko. firman valokeilaan ja hehkuttanut työvoimatarvetta, työvoiman hankalaa saatavuutta ja toimia johon firma on ryhtynyt. Jokin tarinassa ontuu. Toivotan kuitenkin onnea ja menestystä ko. yritykselle, pyrkimys on varmaan vilpitön siitä ei liene epäselvyyttä kenelläkään. Ehkei kaikki ole kuitenkaan mennyt niin kuin Strömsössä.

   Vastuullisuutta vaativalle Ukkolalle antaisin vinkin, katso twitter-tilisi sisältöä ja kerro miten se ilmentää vastuullista journalismia.

 19. Tuo on eri mieltä kuin mää, bää

  Mikään ei tunnu ärsyttävän enemmän kuin se, että joku perehtyy asioihin ja kertoo kuten ne ovat. Hyvä Saku, jatka samaan malliin. Ilman työpanostasi olisimme täydellisessä pimeydessä.

 20. stunned

  Miettikääpä muuten, mitä tapahtuu, jos pärstäkerroinlaki menee läpi.

  Pikapotkuihin riittää tulevaisuudessa kun mainitsee kahvitunnilla Saku Timosen blogin tai uuninpankkopojan.

  • Jorma Reijonen

   Joissain yrityksissä ammattiliiton jäsenyys on myrkkyä.

 21. Jonis Lusis

  Voi olla, että riittää, kun kertoo olleensa ”kahvitunnilla” )

  • stunned

   Riittää, kun sanoo jotain työkaverille luottamuksellisesti.

 22. Jyrki

  Eiköhän kysymyksessä ole vain Sakun hiljentämisyritys. Kertomalla lakipykäliä mitä rikottu jne jne. Ja väläytelty oikeustoimien voittamistakin jos juttu menisi oikeuteen. Mutta kun aletaan tarkastelee lakipykäliä. Niin ilmeisesti aika haperoa on perustelut. Tiestysti perustan tämän väitteen tässä vain Sakun sanomaan. Pitäisi siis saada ilmeisesti jonkun toisenkin lakimiehen mielipide.

  Mutta en usko, että olisi paljoakaan erimieltä asioista tuskin mistään. Ja jos on, niin varmaan jotain tyyliin kannattaako vesilasi kaataa piripintaan vai jättää vähän vajaaksi jossain tilanteessa. Että siitä olisi helpompi juoda eikä vesi läiky yli jos ei ole riittävän vakaa käsi. Ja uskoisin että tässäkin tapauksessa Sakulla on todennäköisesti riittävän vakaa käsi voidakseen juoda lasiin kaatamansa juoman läikyttämättä sitä. Ehkä tämä on vähän sama asia kuin vaikka koko ikänsä raskastakalustoa ajanutta menisi siis neuvomaan miten tuolla liikenteessä pitää oikein ajaa. Ja itsellä ei olisi edes minkään asteen ajokorttia edes.

  Sen sijaan en ole varma muiden osapuolten vesilasin täyttökyvyistä puhumattakaan käden vakaudesta. Joka tapauksessa Saku tuonut hyvin vääryyksiä julki monessa asiassa. Itse lähinnä tuon orjatyön suhteen tiedän enemmän kuntouttavantyön merkeissä. Tiedän myös rekrykoulutuksetkin ja mitä sitä itseään se voi ollakaan. Tarkoitus voi olla vain haalia ilmaista työvoimaa koulutuksen ajaksi ehkä lopuksi palkata joku hetkeksi määräaikaiseen suhteeseen ja kun savu hälvennyt niin potkut saa nekin toisinaan, kun määräaikainen päättyy.

  Mutta ei voi kyllä kiistää etteikö ihan toimiviakin koulutuksia ole. Vinkkinä rekrykoulutuksen järjestäjille voisi kertoa, että maksaa palkkaa tehdystä työstä jo koulutuksen aikana. Se on selvä merkki, että työnantajana arvostaa erittäin paljon niitä, jotka rekrykoulutukseen on hakeutuneet ehkä arvostus on silloin molemminpuolista. Toki palkka ei tarvii olla ammattilaisen tasoa jos ei sitten rekrykoulutettava ole jo sellainen. Mutta mitä sellainen tekee rekrykoulutuksessa?

  Ja on tiestysti Saku avannut silmiä tuon mamu keskustelun suhteenkin itsellä. Enää ei ei tarvitse valaa perustuksia siihenkään pelkästään MV-julkaisujen ja vastaavien pohjalta. Vaan myös muita ”sementtilaatuja” on saatavilla täältä Sakun blokista.

 23. jiipee

  ”Kolumnin seurauksena minut on leimattu rikolliseksi, ja erinäisiä solvauksia löytyy vaikkapa täältä Sanna Ukkolan Twitterissä jakaman linkin alta.”

  Kun Ukkola ilmestyy Ylen aamu-tv:hen, niin on pakko vaihtaa aina kanavaa, nainen keulii koko ajan kaikista pikkuasioista yrittäen toimitella niistä isojakin härkäsiä ja uutispommeja. Jessikka Aro taasen tekee sen verran hyvää työtä ryssä-ym muiden trollien metsästyksessä että saisi ottaa ison pesäeron tähän yhteen Ylen pahimmista myrkyttäjistä.

  Ja itse aiheesta Sakulle : Kannattaa varautua vastaavinlaisiin hyökkäyksiin juuri nyt ensi kevään vaalien kynnyksellä, näitä loanheittoyrityksiä tulee varmasti lisää porvaripuolueiden piiriin kuuluvilta instansseilta.

 24. Seppo Laitinen

  Nostan hattua Sinulle Saku Timonen. Jatka samaan tahtiin työntekijöitä ja firmojen julkistamista, jotka käyttävät törkeästi ihmisiä hyväksi verhoutuen lakipykälien taakse. Luulisi toimittaja Sanna Ukkolallakin olevan muuta työtä, kun retostella tämmöisiä kirjoituksia.

 25. Rintsu

  Ei lie liialla viisaudella siunattu yhteiskuntatieteiden maisteri joka alkaa lakimiehelle lukemaan lakia.

  Onhan se periaatteesa mahdollista. Olen itsekin lukenut lakia useille lakimiehille koska asiakasyritykseni olivat sen verran suuria, että niillä ei yritys- ja verojuristeista ollut pulaa. Se toki vaati sen, että minun piti osata tarvitsemani lait, niiden perusteet ja soveltaminen ulkoa, muuten olisin ollut äkkiä kaulaani myöten liemessä.
  Lukemani perusteella vaikuttaa siltä, että päätoimittaja ei ole perehtynyt lakeihin sillä tarmolla joka hommaan vaadittaisiin vaan näyttää siltä, että hän on keksimässä ihan omia blogikirjoituslakejaan.
  Niitä varmasti rikkoo jokainen blogikirjoitus joka ei ole hänelle mieleen mutta veikkaan kuluvan jonkin verran aikaa ennen kuin ne on eduskunnassa hyväksytty.

 26. Sauli

  No huh huh, menee ihan Amerikan touhuksi. Uhkaillaan oikeustoimilla ja käytetään omaa asemaa totuudentorven hiljentämiseksi. Rivienvälistä voi lukea monenlaista, kuten sen kuinka pienien paikkakuntien kerma istuu samoissa pöydissä ja käyttää toisiaan oman agendansa tukemiseen. Kyllä sen nyt tietysti jotenkin ymmärtää jos kaverin firmaa mollataan, mutta olisiko riittänyt pelkkä oikaisupyyntö jos faktat eivät ole kohdallaan naurettavan uhkailun sijaan.

  Ja sitten tapaus Ukkola. Vieläkin vit… kun Stilleri korvattiin Ukkolalla. Nyt sitten toimittaja lähtee koko arvovallallaan (perustuu tuttu teeveestä maineeseen) hyökkäämään blogistia vastaan, olkoonkin että kyseessä on yksi Suomen tunnetuimmista bloggaajista”. Tunteeko toimittaja/ toimittajat itsensä ja työnsä uhatuksi kun kansalaiset alkavat valua vaihtoehtoisten medioiden pariin. Pitääkö toimittaja/ toimittajat tämänkin blogin lukijoita niin kädestä talutettavina, että kuvittelevat kaiken Sakun ns. propagandan uppoavan kuin veitsi voihin. Kuten Saku on kirjoittanut, tämä blogi ei sisällä toimituksellista tekstiä ja sen uskottavuus perustuu tai kaatuu faktojen luotettavuuteen. Jos toimittaja/ toimittajat tuntevat elinkeinonsa uhatuiksi, kannattaisiko joskus syytä lähteä hakemaan myös sieltä omasta pesästä.

  Jos printtilehdet voisivat tai edes haluaisivat tuoda köyhien, työttömien, matalapalkkaisten, syrjäytettyjen ääntä niin kuuluville, että hallituskin ymmärtäisi, ei Sakun blogia ehkä tarvittaisi. Mikään tosin ei viittaa siihen. Jatka vain valitsemallasi tiellä Saku, tämä on tärkeä kanava monelle.

 27. äimänkäki

  ”Vastuullinen media” on ottanut itselleen jonkinsortin tuomarin roolin. Siis ottanut, ei tietääkseni annettu ole eduskunnassakaan. Ja syyttömyysolettama on muuttunut syyllisyysolettamaksi, kunnes toisin todistetaan. En ole varma onko tämä käytäntö levinnyt viranhaltijoista mediaan vaiko päinvastoin? Molemmilla se näyttää käytäntö nyt olevan. Olehan kansalainen tarkkana. Voit koska tahansa joutua todistamaan syyttömyytesi julkisuudessa. Syyllisyysolettamaan riittää eriävä mielipide. Eikö tämä ole syvältä jostain totalitäärisestä hallintomallista, valtioita nimeltä mainitsematta.

  • jiipee

   Ongelma koko somekäyttäytymisessä on se, jos/kun joku yksittäinen henkilö tai vaikka pienilevikkinen lehti(mv-paska mm) on valinnut esim. henkilöönkäyvän kirjoittelun ja samalla sallii kaikkien trollien ryntäämisen omalle seinälleen kommentoimaan seissea. ”Paskamyrskyn käynnistys paskakäymälässä” voisi kuvata lauseena tätä parhaiten. Käynnistyksen jälkeen ei tarvita kommentoiville p…kärpäsille enää uusiin aloituksiin kuin pieniä vihjailuja tai jotain mututietoa maalitetusta kohteesta, perskärpäset tunnistaa tässä vaiheessa kyllä ”hajun” perusteella missä sillä hetkellä paras Käymälä törkykirjoitella. Viimeisin tällainen maalitus Mikko Elon facebook-sivuilla jonne Elo maalitti Jessikka Aron, ja törkykommentoijat hoitivat Aron lokaamista, Elo tietenkin pesi kätensä muiden kommenteista ja myöhemmin itsensä hommasta väittämällä ettei aloituksissaan ollut enää yhtään mitään törkyä tai loukkaavaa. Tottakai aloittaja tietää, että kun kärpäset on haistaneet mistä vapaa tunkio kirjoitella ja kommentoida löytyy, suunta sinne on varma.

   Tähän pitäisi lailla puuttua.

   Homma toimii vähän samalla lailla kuten aikoinaan kansakoulussa meni tää tyttöjenkiusaamisleikki, jossa kaverin kättä piteli ja ohjasi toinen kaveri, kohti tyttöjä kutittelemaan ja tietysti intiimejäkin paikkoja. Kun sitten tytöt syytti pojan kättä ettei saa koskea noin, sanoi poika siihen että enhän se minä sitä kättä työntänyt sinun tisseihin. Jos taas tytöt syytti kättä ohjannutta poikaa kiusaamisesta, niin kättä ohjannut poika tottakai sanoi, että eihän se minun käsi ollut(kieltämättä tää oli kyllä ihan hauskaa, ja usein kihertävät tytötkin näytti tykkäävän, mutta kyse olikin aikas viattomasta leikistä silloin!).

   Sama juttu nykyään somesivuilla blogisteilla&kommentoijilla facessa, twitterissä, jne : molempi osapuoli valkopesee, sanoo itseään syyttömäksi. Vaikka molemmat osapuolet pitäisi yhtäaikaa tuomita kiusaamisesta.

 28. Zara

  Mahtavaa, että Uuninpankkopoika jaksaa kaikesta huolimatta kirjoittaa kansalaisten kannalta erittäin tärkeistä jutuista. Nykyinen demokratia ei enää ole sitä, mitä sen oikeasti pitäisi olla, mutta mitään muutakaan parempaa ei horisontissa näy. Saku on jäljellä olevan demokratian puolustaja kun plutokratia uhkaa kaatua päällemme.

 29. Risto Penttinen

  Herra Angeria ja Metallityö Vainio voivat heittää selvät luvut esiin rekrykoulutukseen otetuista ja sen jälkeen työllistetyistä. Jos rekrykoulutus ei pyöri vain ilmaisena työvoimana joka ei työllisty, niin luvuista tämä varmaankin käy ilmi.

 30. AKK

  Piti silmään kun 29.8.2018 Iisalmen Sanomissa kerrotaan seuraavaa: Metallityö Vainiolle sakeana savunnut some-keskustelu toi loppujen lopuksi vain hyviä seurauksia.

  – Alkava rekrykoulutuksemme näyttää nyt kiinnostavan. Olemme saaneet myös useita suoria yhteydenottoja niin työntekijäehdokkailta kuin yrityksiltäkin, Lähteinen sanoo

  Sitten 5.9.2018 päätoimittaja tekee uhkauksensa korvauksista. Aika kauan on mennyt asian kääntämisessä päälaelleen, selvästi pitkään harkittu juttu vaikka viisaampaa olisi ollut jättää se tekemättä. Asioiden tahallinen väärinymmärtäminen ja tarkoitushakuinen vääntely ei ole helppoa eikä se tuo aina toivottua tulosta vaikka takana olisi savolaista osaamista. Toivotan kuitenkin Iisalmen Sanomille parempaa tulevaisuutta laatujournalismin saralla, kyllä se siitä.

  Hyvät firmat pärjäävät ilman huonoa apuakin!

 31. Risto Penttinen

  Ilmankos minulle oikein soitettiin ja tarjottiin metallialan koulutusta Iisalmesta. Asialla oli joku konsultti headhunter joka pyydysti oppilaita koulutukseen. CV.stä hän oli nähnyt että minulla on cnc-koneistajan koulutusta suoritettuna, mutta palkallista työpaikkaa ei tietenkään ollut tarjolla, vaan koulutusta lisää. Asun parinsadan kilometrin päässä, eikä koulutuksen ehdottelija tiennyt edes onko koulutuksessa tarjolla asuntolaa tms. 🙂
  Ei taida olla aivan tuulesta temmattu Sakun juttu.

 32. Siru Pola

  Huomenna on Iisalmen Sanomissa iso juttu siitä, kuinka paljon Vainion rekrykoulutuksen kautta on jäänyt heille väkeä vakituisesti töihin. Tai ainakin kuinka suuri prosentti koulutukseen otetuista ja sen läpikäyneistaä.

  Sillähän tämä homma selviää.

  • työtöntyötön

   Ei ole voinut jäädä vielä ainuttakaan koska koulutus ei ole vielä alkanut. Ei ole tainnut edes hakuaika loppua. Sitä suuremmalla syyllä voi miettiä syitä miksi valitetaan työvoimapulaa ja syytetään työttömiä. Toivottavasti hakijamäärä julkaistaan ja jos se on moninkertainen paikkoihin nähden niin Pohjois-Savon Ely-keskuksen ylijohtaja Kari Virranta voi sitten luvata miten loput hakijat saavat kyllä tarvitsemansa työpaikat.

   ”Virranta sanoo, että iisalmelaisyhtiö saa tarvitsemansa työntekijät ennen pitkää. ”Sen voin luvata.””

   Itse toivoisin parempaa tiedottamista rekrykoulutuksista työllistyneistä. Mistään ei löytynyt tietoa monta esim. moniko Fazerille sitten palkattiinkaan.

  • AKK

   Kiinnostaa myös montako hitsaajaa, CNC-koneistajaa ja pintäkäsittelijää he ovat rekrytoineet suoraan palkkatyöhön viimeisen hakunsa tuloksena. Angeriahan tuohtui juuri siitä ettei blogissa mainittu suoran rekrytoinnin tarvetta.

   Myös selitys yrityksen henkilömäärän kehityksestä kiinnostaisi, yritystiedoissa ja jutuissa taisi olla aikamoinen ero. Ja montako vuokratyöläistä firmassa onkaan ollut keskimäärin.

   Kaikki tuollainen epäselvyys saattaa aiheuttaa vääriä tulkintoja tilanteesta.

  • Antonio

   Sakun kirjoitettua Vainiosta haukuin ko firman törkeästi suoraan paikan päälle.
   Mutta rauhoituin, koska firman tj vastasi asiallisesti ja rauhallisesti kaikkiin mahdollisiin kysymyksiini, typeriinkin. Kävimme kirjeenvaihtoa monta päivää.
   Ja ymmärsin:
   Itse asiassa taisin lukea hieman hätäisesti Sakun ko. blogin, sillä eihän hän suoraan syyttänytkään mistään Vainio-firmaa.
   Varmaan usea muukin luki kuten minä Sakun blogin väärin eli teki agressioidensa vallassa liian nopean johtopäätöksen Ko. firmasta.
   Vainion tj kertoi minulle mm, että heillä on vuositason vaihtuvuus ollut muistaakseni n 4 henkeä. Firma vaikuttaa hoitavan asiansa, kuten pitääkin.

   Vielä agressioista (ei liity suoranaisesti ylläolevaan, siis off-topic);
   nykyhallitus temppuineen on saanut minut täysin pois tolalta. Olen raivon raatelema. En jaksa uskoa tulevaisuuteen. En nuku kunnolla. Uusliberalismi on lytännyt mieleni maan rakoon. Siksi olen muuttunut ja mm suoltanut luonteelleni harvinaisen törkeätä ja epätyypillistä tekstiä eri tahoille, myös Sakun blogiin.
   Hyvä Saku, että poistit pari ”kommenttiani”. Oikein teit. Yritän rauhoittua.

   Huokaus… Tulisi nyt vaan jopa yleislakko ja keväällä kaiken mullistavat vaalit, että tämä epätoivo koko Suomen puolesta (etenkin nuorten ja vähäosaisten) väistyisi, ja saisimme toivontäyteistä happea vihdoin hengittääksemme.

   Tämä blogi on asiallinen ja kiinnostava, pitäkäämme se jatkossakin yhtä korkeatasoisena.

   • Hupu

    Ei sitten tullut mieleen, että 4 henkilön vuositason ”vaihtuvuudella” ei pitäisi rekrykoulutuksia järjestää tai työntekijäpulaa valitella?

 33. stunned

  Juuri päättyi Ylen lähetys eduskunnan kyselytunnilta, jossa käsiteltiin pärstäkerroinlakia.

  Ylen juontaja Maria Stenroos alusti lähetystä kertomalla ensin, kuinka ”AY-liike uhittelee” ja ”haluaa häiritä työntekoa työpaikoilla”.

  –Takana on ennätyskuuma kesä. Ilmastonmuutos on teema, joka ihmisiä on puhuttanut kesän kuluessa. Ihan viime päivinä politiikan syksyn alkua on sadepilven lailla varjostanut ay-liikkeen uhittelu. Ovat valmiina häiritsemään työntekoa työpaikoilla.

  Näin kun oli päästy tunnelmaan, päästiin kuulemaan Lindströmin vakuutuksia lainlaatijoiden viattomista aikomuksista parantaa työllisyyttä ja helpottaa uuden työntekijän palkkaamista.

  • äimänkäki

   Eduskunnan kyselytunti nyt on mitä on, kysykää mitä vaan, vastaamme mitä vaan. Ja vastuullinen mediakin on taas ruvennut työmiehen -naisen vihulaiseksi, hallituksen avuksi.

  • AKK

   Sen verran jääräpäistä tuntuu hallituksen eteneminen irtisanomisasiassa olevan, että ollaan aika lähellä sitä mitä Jari Myllykoski kuvailee sanoin:
   Hallituksen esitys irtisanomissuojan heikentämiseksi on ajamassa maata yleislakkoon tai vähintäänkin voimakkaisiin työtaistelutoimiin. Sanonta ”niin metsä vastaa kuin sinne huudetaan” toteutuu varmuudella, eikä enää kokoonnuta toreille banderollien kanssa vaan näytetään millainen voima on hiljaisuudella.

   Halutaanko tuolla typerällä ja turhalla lailla tuhota Suomen työilmapiiri pitkäksi aikaa, haihduttaa loputkin luottamuksesta ja haudata mahdollisuudet edetä paikallisessa sopimisessa. Ja halutaanko työpaikoista tehdä pelon helvettejä johon vastataan ”hiljaisuudella” josta tulevat kärsimään kaikki.

   Väitän ettei laki tarkoita kuin tuhansien työntekijöiden lisääntynyttä stressiä ja v-mäistä työelämää puolin ja toisin.
   Lain työllistävistä vaikutuksistahan ei ole mitään näyttöä verrattuna nykyiseen, se perustuu ainoastaan hallituksen USKOON kuten Lindström selitteli. Ilmeisesti Sipilä haluaa kuitenkin uhrata koko Suomen työelämän kehittymisen miellyttääkseen pientä joukkoa kannattajiaan?

   Kaikkea se teettää kun Kepu pääsee valtaan, sillä ajatustaan työreformista he eivät unohda vaikka heillä ei pitäisi olla mitään tekemistä työelämän kanssa.

 34. äimänkäki

  Joku ilmapallonpuhaltajan virka on Lindströmille luvattu kun noin uskollisena knihtinä on elinkeinoelämälle toiminut. Jos ei virkaa tule, niin katuu varmaan loppuelämänsä kun knihtiksi rupesi. En luottaisi tämän hallituksen lupauksiin. Minulle tästä miehestä tulee mieleen juttu, kun vittumaisista pomoista puhuttiin. Duunarista nostetut herranpaskaan astuneet olivat vittumaisimpia. Sieltä sen pirun löytää.

 35. AikaMies

  Taannoin oikeusasiamiehen toimiston lakimies, vihjaistessani viipyneen vastauksen varmaankin lehdistön avulla nopeutuvan, lausui: ”Uhkaatteko lehdistöllä”. Nahkapäätös tulikin ihan sitten viikossa – matkalla muuttuneena. Puhelun aikana saamani ”luonnos” oli ratkaisevasti vesittynyt. No nyt aika on osoittanut tuolloin oikeassa olleeni.
  Meinaan jotta ihan kuin lasten kasvatuksessa ovat uhkailu, lahjonta, käskytys jn, niinkuin kanssakäymisessä yleensäkin, taattuja keinoja tavoitteen saavuttamiseksi.
  Yhdessä odotamme, Saku, tuonkin vahingonkorvauskanneuhkauksen realisoituvan. Taitaa muuten odottavan aika olla pitkä 😉

 36. Kukkaronnyöri

  Mistähän mieleeni juolahtikin se eräs ureateoria koskien päätoimittajaa…
  Mutta oli miten oli, kun tuo ”vastuullinen media” ilmestyi joskus keväällä, niin mietin jo silloin että kenenköhän käsikassaraa termillä tarkoitetaan. Mitään luottamusta se ei ole minussa koskaan herättänyt, päinvastoin. Oikeestaan se kuulostaa varsin trumppi-maiselta ilmaukselta.
  Päätoimittajalla taitaa olla nyt hukassa niin lainkirjan kuin pykälätkin. Onko hänellä mitään kunniallista tietä poistua tilanteesta? Onko kantimena tulevat vaalit ja siintääkö silmissä kansanedustajan palli?

 37. Timo Punttila

  Onhan valtamedian alennustilasta pieniä viitteitä, mutta tuo on aika uskomatonta. Taitaa olla valtamedialla vallakaappaus menossa. Olen blogistin juttuja lukenut, ja eihän niissä ketään ole solvattu?

Kommentoi »

Comments are closed