Uuninpankkopoika Saku Timonen
Uuninpankkopoika Saku Timonen

Vuohet ja lampaat

– Sote-keskuksen voi kuka tahansa valita niiden palveluntuottajien joukosta, jotka maakunta on kelpuuttanut. Jos on ongelmia vaikkapa taloutensa hoidossa, niin tietenkin siitä sanktioidaan tai ei pääse ollenkaan palveluiden piiriin.

Näin myönsi peruspalveluministeri Annika Saarikko eilisessä sote-väittelyssä sosiaali- ja terveysvaliokunnan puheenjohtaja Krista Kiurun kanssa. Sieltä tuli viimeinkin se tosiasia, jonka hallituksen kaavaileman soten valinnanvapauden epäilijät ovat koko ajan tienneet. Alusta lähtien valinnanvapautta on mainostettu sanomalla, että jokainen voi kävellä ihan mistä tahansa ovesta saamaan hoitoa. Näin ei ole koskaan ole ollut tarkoituskaan, vaan valita saa ainoastaan hyväksyttyjen palveluntuottajien välillä.

Ja ne hyväksytyt palveluntuottajat valikoivat asiakkaansa. Eivät naaman, vaan kukkaron ja vaivojen mukaan. Pelkästään terveyspalveluja tarvitsevia ei valikoida, mutta jos asiakas tarvitsee niiden lisäksi myös sosiaalipalveluja, niin hänet ohjataan suoraan maakunnan hoidettaviksi. Alusta lähtien on ollut tiedossa, että yksityisten palvelutuntuottajien ”sosiaalipalvelu” on pelkkää neuvontaa ja ohjausta, sillä sosiaalipalvelut ovat pääosin viranomaistoimintaa, jota yksityinen ei voi tuottaa.

Eivät kaikki kelpaa edes näiden terveyspalvelujen tuottajien asiakkaaksi, kuten nähtiin Jyväskylän valinnanvapauskokeilussa. Pihlajalinna vetäytyi kokeilusta, kun kapitaatiokorvaus ei ollut riittävä moniongelmaisten hoitamiseen. Nuhat ja nyrjähdykset hoidetaan mielellään, mutta vaikeammat tapaukset ohjataan kiireen vilkkaa julkiselle sektorille.

Näin sote-uudistus jakaa ihmisiä eri kategorioihin lompakon ja sairauksien mukaan. Ihan samaa ihmisten jakoa eri luokkiin käydään muuallakin. Työttömille on keksitty koko ajan uusia sanktioita, kun heidät on ensin saatu syyllistettyä laiskoiksi ja saamattomiksi. Samaa syyllistämistä jatkaa elinkeinoministeri Mika Lintilä puhumalla peräkammarin pojista, joita ei saada opiskelemaan eikä töihin, koska he mieluummin pelaavat peräkamarissa pleikkaria.

Näin toimi tämä hallitus. Ensin se leikkaa rankasti koulutuksesta, ja sitten syyttää niitä, jotka leikkausten takia eivät pääse kouluttautumaan. Vika on aina kansalaisissa, ei koskaan hallituksen omissa toimissa. Nykyajan työelämä vaatii jatkuvaa koulutuksen kehittämistä, mutta meillä koulutuksesta leikataan. Sitten valitetaan työvoimapulaa ja syyllistetään koulutusta vaille jääneet.

Tietysti työvoimapula on ennen kaikkea työttömien laiskuuden ja runsaiden tukien vika, kuten jatkuvasti kuullaan. Tarjolla on enimmäkseen pätkätöitä ja proviosiopalkkaisia töitä, joilla ei elä. Palkan jatkeeksi tarvitaan sosiaaliturvaa, eli ollaan kovaa vauhtia menossa kohti osallistavaa sosiaaliturvaa. Siinä työtä tehdään pelkällä sosiaaliturvalla. Siksi puhutaan työhaluttomista, vaikka tosiasiassa kyse on palkanmaksuhaluttomuudesta.

Suunta on selvä ja tienviitat näkyvissä. Toiseen suuntaan ohjataan parempi väki, jolle tarjotaan kaikki mahdolliset palvelut. Toiseen suuntaan kävelytetään köyhien rupusakki, jolla ei ole mitään asiaa paremman väen joukkoon. Tätä sanotaan nykyisin eriarvoistumiseksi. Ennen puhuttiin ihan reilusti luokkajaosta.

***
EDIT 8.9.2018 klo 14.50

Kaikille teille, jotka aiotte huomauttaa lehden korjanneen Saarikon lausumaa ja haluatte kertoa sen täällä:

Ministeri sanoo jotain, ja lehti kirjoittaa sen. Sen jälkeen ministeri huomaa puhuneensa tyhmiä, ja korjaa puheitaan. Lehti korjaa juttuaan. Kun minä olen jo tehnyt oman juttuni sen ensimmäisen version pohjalta, niin vika on siis minun. Asia selvä.

Tämä ei kuitenkaan muuta sitä tosiasiaa, että terveydenhoidon lisäksi myös sosiaalipalvelua tarvitseva ei valitse palveluntarjoajaa, vaan hänet ohjataan julkiselle sektorille. Näin siksi, että sosiaalipalvelu on viranomaistoimintaa, jota ei voi yksityistää.

Lukekaa edes kertaalleen hallituksen esitykset sote- ja valinnanvapauslainsäädännöksi ennen kuin rupeatte opettamaan niiden sisältöä muille.

Kommentit (91)

 1. Merja

  Kiitos taas Sakari! Ihmisiä kokoajan johdetaan harhaan tämän hallituksen johdosta!

  • AMK

   Eihän sipi on harras uskovainen ja hänhän ajattelee ja tekee kaikensa että myös vähävaraiset pienipalkkaiset työttömät työkyvyttömät eläkeläiset (kunhan eivät ole entisijä kansanedustajia) nostavat suomen nousuun että suomen talous nousee kukoistuksen kukkokiekuu että hyvätuloisten veroja karjettelevien (vakuutuskuoret yms) saavat olla rauhassa (oma napa) .koska itse on yrittäjätaustaustainen niin työntekijöitä pitäisi saada veronmaksajien kustannuksella ilmaisiin töihin (kulukorvaus 9 ekee) Joten kuten mitä aattelemma hänen ajatusmaailmastaan??Realistinen,oikeudenmukainen,suomalaisia kannustava,kaikki huomioon ottava,päähän potkittava (ei enää vähimmistö taitaa työtä tehdä jo enimmistö ilman palkkaa ja jos ei niin siihen hän palloa yrittää maaliin saada)

   • Potentiaalinen nukkuja

    Jumala auttaa eritysesti niitä, jotka auttavat itseään.

 2. Kimmo Paaso

  Niin kerrot, kuin asia on.

  Olisi ehkä kuitenkin armeliainta kertoa se kylmä totuus, että maasta halutaan tehdä eliitin paratiisi. Palvelijoita pitää olla, mutta loput voitaisiin yhteiskunnan varoin likvidoida. Virtual reality-kypärä päähän, itse haluamaan paikkaan ja touhuun, ja tappava piikki suoneen. Näin kuolet onnellisena. En ole kuitenkaan varma, että eliitti tykkäisi sellaisesta lopusta.

  En jaksa edes kirjoittaa, mitä mieltä olen maasta ja kansasta 😪

  • AMK

   Eivät edes eutanasiaa laillistanut…eli ovat ja kannattavat ihmisten (lue työttömien) kiduttamista…. työllistetään työttömiä mutta silti työllistetty työtön saa vain työttömyyskorvausta joku asia ei minun mielestäni mene putkeen missä palkka?onko varattu vain rikkaille ja palkka ei ole palkka vaan palkkio lisänä verovapaa kustannuskorvaus,enkä tarkoita 9 ekee enkä tarkoita uudistusta verotukseen toisesta asunnonnosta mikä talousarvioon merkattiin,,ei koske kansanedustajia jotka saavat jopa ilman kuittia ..no jaa olen ehkä kateellinen…saanhan jo pelkällä sohvalla makaasimesta melkein 500 ekee,mutta sen sohvan olen itse maksanut myös sen katon minkä alla asun..työtä löytyy mutta missä piileskelee työtätekevän työttömän työllistänyt palkan maksaja???Miksi se palkka tulee ainavain nimikkeellä työmarkkinatuki???

 3. Aleksi Kim

  ”Eriarvoistuminen” on hieno termi, koska sillä vastuu tapahtuneesta saadaan sysättyä sen uhrille. Pikemminkin pitäisi puhua eriarvoistamisesta.

  • Pitkäaikaistyötön

   Hyvä pointti. Sama näkökulmaero kuin sanaparissa syrjäytyminen ja syrjäyttäminen.

   • stunned

    Tai sosiaaliturva/sosiaalietuus. Ensimmäinen antas turvaa, jälkimmäinen on turhake ja poisvietävä etuoikeus.

   • Irmeli Lehtinen

    Tai ”jäänyt työttömäksi”, joutunut työttömäksi. Vallalla jo parikymmentä vuotta ja yhä enemmän totta tänään.

   • jiipee

    Nykyhallitus syrjäyttää, ja väittää syrjäytymisen lisääntyneen.

    • stunned

     Valtakunnassa tehtiin enemmän kuin koskaan rotututkimusta kun samaan aikaan ruumisröykkiöt eivät mahtuneet enää uuniin vaan piti polttaa avotulella ojassa krematorion pihamaalla. Sipilän hallitus on sekin eriarvoisuuden paras asiantuntija. Ammattimies kyllä tietää töittensä jäljet ja laulaja tuoppinsa.

     • jiipee

      Sama ”henki” nykyhallituksella päällä, kuin NSDAP:llä.

  • I, me and myself

   Sama kuin että sanotaan henkilön olevan syrjäytynyt, vaikka hän on syrjäytetty.

   Sakun mainitsema luokkajako on totta jo nyt. Aika moni meistä on jämähtänyt omaan poteroonsa ja näkee selkeästi vain sen mitä lähiympäristössä tapahtuu. Ikkunasta katsomalla minäkin näen keskiluokkaisen omakotialueen vaurauden. Kattoja pestään isolla rahalla vaikka siinä ei ole mitään järkeä, autot päivitetään vuosittain, nurmikko ajetaan robottileikkurilla. Alueella asuu menestyviä yrittäjiä ja hyvin tienaavia palkansaajia. Rahaa on, mökillä ja matkoilla käydään. Työpaikkani hyvin kouluttautuneet keskiluokkaiset työtoverit eivät voi ymmärtää, miksi joku ei tee töitä. He eivät tiedä sitä, että maassa nimeltä Suomi ei ole minimipalkkaa, eivätkä usko siltikään vaikka heille tämän tiedon kertoo. He ummistavat silmänsä massatyöttömyydeltä, vaikka YT-giljotiini roikkuu katossa pudoten alas monta kertaa vuodessa satunnaisten työtovereiden kohdalla. Sekin on jostain syystä helppo ohittaa ja vierittää syy kenkää saaneen niskaan.

   Vaatii itseltänikin ponnisteluita ymmärtää ”ulkopuolista” elämää. Omalla kohdallani on kuitenkin niin, että lapsuuteni vietin porukoissa joissa ei oltu niin kauniita ja rohkeita. Alkoholi vei monet kaverit, huumeetkin, koulutusta oli vähän tai ei lainkaan. Nuorena meno oli hauskaa hetken, mutta muuttui vakavammaksi heti aikuisuuden kynnyksellä. Silti sieltä nousi yksi jos toinenkin, koska se oli mahdollista. Töistä maksettiin palkkaa, opiskelemaan pääsi myöhemminkin jos jaksoi päntätä, yhteiskunta tuki tarvittaessa.

   Kaikki tämä antoi itselleni perspektiiviä ja auttaa nyt näkemään, mihin suuntaan on liikuttu.

   Edelleen tunnen mielenterveysongelmaisia, viiltelijöitä, narkomaaneja, alkoholin viemiä ja heidän jälkeläisiään. Yksinhuoltajia lähiöiden vuokra-asunnoissa, yhden leipäjonon asiakkaankin, eikä hän ole jonottamassa huvikseen.

   Väitän, että koskaan aikaisemmin ihmisiä ei ole jätetty niin heitteille kuin nyt. Julma oman onnensa seppä -ajattelu on vallalla ja sitä soveltavat kansalaisten lisäksi niin terveys- sosiaali- kuin työvoimaviranomaisetkin. Kun haluaa nousta ahdigosta, avun sijaan kaivetaan tietojärjestelmistä vanhat synnit ja sairaudet, joiden perusteella apu evätään. Syytetään avun hakijaa, moralisoidaan, osoitetaan sormella, kyykytetään, juoksutetaan. Asuminen kallistuu aina vain, yhä vähemmän on varaa ostaa edes vaatteita. Jos luottotiedot menivät, et pääse edes hotelliin yöksi. Hae siinä sitten töitä, kun ulkoasu on rahapulan vuoksi Peppi Pitkätossun ja Chaplinin kulkurin sekoitus.

   Vielä rahapulaakin pahempi muutos on yleisessä ilmapiirissä. Henkisesti elämme uusintana aikaa ennen sisällissotaa. Avun antaminen ei ole in. Kadehditaan sitä, että invalideille on varattu yksi parkkiruutu kaupan edestä, ja käytetään sitä sumeilematta jos itsellä on ”kiire”. Ulkomaalaisille vittuillaan päin naamaa ja käsketään menemään töihin. Samassa lausessa saatetaan mainita, että nämä vievät meidän työpaikat. Käsketään työttömät ilmaisiin töihin, orjiksi. Ja kuten Lintilä sanoi, syrjäytetty ei olekaan syrjäytetty, vaan hän on pleikkaria pelaava peräkammarin poika, nahjus joka ei ole ottanut koulutusta vastaan.

   Turha puhua tasa-arvoisesta hyvinvointiyhteiskunnasta. Sitä ei ole, vaan on luokkayhteiskunta, jossa ainostaan ylä- ja keskiluokka voi hyvin. Entinen työväenluokka voi kurjaakin kurjemmin. Monet ovat niin syvällä ongelmissaan, että heidän auttamisensa on jo todellinen haaste nykypäivän termein ilmaistuna. Ihmiset on jätetty oman onnensa nojaan, heitetty ulos ihmisarvoisesta elämästä.

   En haluaisi nähdä mihin tämä kaikki päättyy, mutta pelkään muutoksen tapahtuvan nopeammin kuin uskoisikaan. Kovien arvojen oikeistopolitiikka ja sitä varten valjastettu media pitävät huolta, että kehitys huonompaan jatkuu aina vain yhä useamman meistä joutuessa sivuun. Pomo se on pomollakin, oppii moni kantapään kautta. Jossain vaiheessa sitten lyödään viisaat päät yhteen, kun kriittinen massa on saavutettu.

   • AnItte

    Tismalleen!

   • Muumimamma

    Laittamattomasti sanottu , Sakun blogin arvoinen kommentti

   • Antonio

    Hyvin sanot.

    Olin itsekin ennen ns hyvin toimeentuleva keskiluokkainen työssäkävijä, mutta ei kaikki ollut hyvin: raadanta työssä oli sairaan ankaraa, vastuuta lisättiin ja palkkaa laskettiin, niin että ohi menivät huomaamatta joulutpääsiäisetjuhannukset, tupot ja nämä järkevät nettikeskustelut, lehdenluku ja uutiset. Oli väsymykseltä pakko yrittää vain levätä, jotta jaksoi eteenpäin. Mukana saattoi olla myös alitajuista tosiasioiden kieltämistä, ei jaksanut välittää mistään, kun vain yritti pysyä pinnalla.

    Siksi kuvittelen, ja jotain olen ex-työkavereilta kuullutkin, että monet keskiluokan työssäkävijät ovat samassa pinteessä- ja pelkäävät työpaikkansa menetystä.

    Suo siellä…

   • Timo Punttila

    Samaa mieltä! Vahvasti noin -90 luvun täysillä mausteilla kokeneena. Myöskin kokenut kuinka sen jälkeen heitettiin kirjaimellisesti kaatopaikalle. Uuninpankkopojan jutut hieman ihmetyttää, koska sdp:llä melkoinen rooli -95 hallitukseen pääsyn jälkeen tuhota suomi lopullisesti? Taitaa tulla vaalit…

    • sakutimonen

     Minä en kirjoita minkään puolueen nimissä, vaan ihan omissa nimissäni. On kumma, ettei tätä ymmärretä, vaikka olen varsinkin edellisten hallitusten aikana kritisoinut SDP:tä enemmän kuin moni oikeistolainen tai keskustalainen.

     • Erkki Havukainen

      Hyvin sanottu, Saku! Asoita seuranneena olen täysin vakuuttunut kirjoituksistasi.
      Voimia jatkolle!

   • VIRPI I

    I, ME AND MYSELF Saako kommentiasi lainata? Siinä tiivistyy hyvin tämän ajan henki.

    • I, me and myself

     Totta kai, ole hyvä.

   • AKK

    Luen itseni varsin hyväosaiseksi mutten missään nimessä hyväksy sitä politiikkaa mitä nykyhallitus ajaa. Johtuisiko siitä että olen päässyt näkemään elämää ja ihmiskohtaloita laidasta laitaan. Vain vahvojen ja hyväosaisten suosiminen johtaa vakaviin ongelmiin. Räikeä osoitus kehityksestä on syyllistämispolitiikka ja retoriikka jota nyt esim. Mika Lintilä käyttää. Ongelmat kyllä mainitaan, mutta niille ei olla halukkaita tekemään mitään kestävää, päinvastoin teot ovat ongelmia lisääviä. Retoriikka kuitenkin vaan kovenee.
    Kun katsoo ympärilleen niin näkee mihin Suomessa on varaa mutta silti yhä useampi jätetään suorastaan heitteille. Missä onkaan ihmisen ahneuden ja tyhmyyden raja? Suomen henkinen kehitys pysähtyi 90-luvun lamaan ja on taantunut järkyttävästi 2000-luvulla.

    Sotesta maakuntauudistuksineen totean taas kerran että se on täysi fiasko, kermankuorinta- ja himmelimammutti joka joka tulee olemaan kuin moolokin kita ja kankkulan kaivo. Palvelut pirstoutuvat ja valinnanvapaus syntyy vain yrityksille ei potilaille. Eihän riitä että pääsee kerran lääkärille vaan pitää tulla myös hoidetuksi. Ehdotettu valinnanvapaus takaisi vain kertapääsyn lääkärille, jos sitäkään, ei hoitoa koska palvelut ja vastuut pirstoutuvat. Jos vaikka nykymalliin lisättäisiin lääkäreitä ja hoitajia, niin taattaisiin pääsy myös hoitoon!
    Itsekkäästi ajatellen voisin todeta että mitä sitten kunhan saan yhteiskunnan maksamaan mahdollisimman suuren osan niistä palveluista joita terveysyritys minulle sitten räätälöi maksukykyni mukaan. Terveysyritys haluaa vain kannattavia asiakkaita ja muut se tulee ohjaamaan julkiselle puolelle keinolla millä hyvänsä.
    Vielä itsekkäämmin ajatellen voisin toki myös hyötyä rahallisesti sijoittamalla terveysyrityksiin jotka pääsevät
    rahastamaan Soten-varjolla yhteiskunnan varoja. Mikä bisnes, eivät kokoomuspoliitikot ole turhaan jo ajoissa hypänneet rahastajien kelkkaan odottamaan vaan että Kokoomus saa Sipilän ja sinisten avustuksella viimeisteltyä ryöstönsä.

    Ei anneta sen tapahtua, koska valtava joukko ihmisiä tulisi kärsimään ja vieläpä maksamaan kalliin hinnan Kokoomuksen ja muiden ahneiden markkinamallista. Kuten on jo nähty, niin valtavaa lainsäädäntöä ei saada niin aukottomaksi, että malli toimisi yhteiskunnan ja potilaiden edun mukaisesti.

   • Leena

    Hieno kommentti!

   • jiipee

    ”Ja kuten Lintilä sanoi, syrjäytetty ei olekaan syrjäytetty, vaan hän on pleikkaria pelaava peräkammarin poika, nahjus joka ei ole ottanut koulutusta vastaan.”

    Lintilän harmiksi pitääkin mainita nämä suomalaiset ”pleikkaria pelaavat peräkammarin pojat”, jotka voittivat E-gameissa 10,8 miljoonaa dollaria Kanadassa. https://www.tivi.fi/Kaikki_uutiset/suomalaiset-huippupelaajat-nappasivat-yli-9-miljoonan-euron-paapalkinnon-tarina-kuin-suoraan-elokuvista-6738304

    • jiipee

     Dota 2 -pelin vuoden ykkösturnaus pelataan Kanadan Vancouverissa. Maailman parhaat tiimit taistelevat yli 25 miljoonan dollarin voittopotista, ja finaalissa mukana ovat myös Suomen kärkipelaajat. PSG.LGD vs Evil Geniuses ja finaalissa OG vs PSG.LGD. #yledota. Studiossa juontaja Otto Rönkä, asiantuntijat Kalle ”Trixi” Saarinen ja Jesse ”Rmape” Lehosmaa. Selostajat Benjamin ”Notah” Läärä ja Arttu ”Olvari” Hämäläinen
     https://areena.yle.fi/1-50006258
     Abaut 09:51:50 kohdasta kun ylälinkistä tsekkailee niin näkee finaalin loppuratkaisut. 10.8 milj dollaria, eli n. 8 milj euroa massia, mitäs Lintilä sanot.

    • AKK

     Näillä Lintilän ajatuksilla nuorista tehdään peräkammarin poikia ja syrjäytyneitä. Jos nuorille ei anneta muita mahdollisuuksia kuin tarttua viipymättä ensimmäiseen koulutuspaikkaan tai palkattomaan- tai matalapalkkatyöhön parantamaan Sipilän tilastoja, niin Suomesta kyllä kehittyy kepulainen takapajula. Onneksi nuorilla on myös omaa tahtoa toteuttaa itseään ja hakea oikeaa paikkaansa yhteiskunnassa. Antaa nuorten testata mihin rahkeet riittävät pleikkarimaailmassa mutta pidetään huoli että muitakin vaihtoehtoja löytyy mikäli se tie ei osoittaudu oikeaksi.
     Ei ihmisiä pidä nähdä vain rahantekovälineenä joka pitää saada rahastettavaksi mahdollisimman nopeasti, eikä nuoria ainakaan pleikkaria pelaavina peräkammarin poikina. Tarjottavan koulutuksen ja tulevaisuusnäkymienkin pitää vastata riittävästi myös nuorten toiveita.
     Päihde- Ja mielenterveysongelmat ovat sitten asia erikseen, mutta ne eivät ratkea ainakaan alkoholin saatavuutta lisäämällä ja mielenterveyspalveluita vähentämällä.

     Nuoret eivät elä enää agraariyhteiskunnassa, eivätkä kokonaan enää teollisuusyhteiskunnassakaan. Onnittelut nuorille menestyksestä uudessa maailmassa.

   • AMK

    Syrjäyttettyjä on ihan varmaan monia,itsekkin ikuisen karenssin saanut,kun keksittiin kuntouttava työtoiminta eli suomeksi sanottuna palkaton työnteko luulivat varmaan #viisaat# pååttåjåt asia hoituu tälläilain suhtkoht kätevästi kun lehdissä kirjoitellaan kuinka työttömiä on työllistetty…aina vain puuttu tieto siitä että he eivät saat palkkaa.Työllistetty on mutta miksi työllistetyn pitää joka 4 viikko tehdä ilmoitus työtöm työtön-ilmoitus kelaan???

   • Outi

    Tosi hyvä kirjotus ja niin totta.

  • Niilo

   Voi niitä ilkeitä ja raakoja, aktiivisia syrjäytyjiä ja eriarvoistujia, jotka puhtaasti kiusallaan tekevät sitä haluten tehdä haittaa meidän ylväälle isänmaallemme, jossa kaikki asiat olisivat muuten aivan täydellisesti. Harmi ettei tämä aktiivinen syrjäytyminen riitä aktiivimallien ehtojen täyttämiseksi.

  • Timo Kälviäinem

   Eriarvoistava! Aivan loistava termi tässä ja muissakin yhteyksissä käytettäväksi! Sitähän nuo roistot ovat tehneet jo vuosikausia.

 4. Anni Autio

  ”…ei pääse ollenkaan palveluiden piiriin.” Ei pääse ollenkaan terveys- ja sosiaalipalveluiden piiriin? Jos on köyhä. Hyvä että tuli tämä selväksi, onhan se jo toki tiedetty. Onnea vain meille kaikille tästä hallituksesta ja tästä sotesta.

  • Eevakaisa

   Kiitos uuninpankkopoika, kun selvennät asiat. Mutta yksi asia, kukas se on äänestänyt tämän nykyhallituksen? Ja ennustus, kun tulee ensi vaalit, niin nämä samat äänestäjät käyvät vaaliuurnilla ja äänestävät näitä samoja vanhoja tuttuja naamoja. Ja jotka voivat huonosti, jättävät äänestämättä.

   • stunned

    Tuota kutsuttiin sota-aikana tappiomielialan lietsomiseksi, josta oli säädetty ankarat rangaistukset. Tarpeeksi toistamalla kaikesta tukee totta ja valheesta faktaa. Myös työttömissä on provokaattoreita ja kaksilla rattailla ajavia. Älkää kuunnelko defaitismin kannattajia.

    Pitää ainoastaan kehottaa ihmisiä uurnille äänestämään. Ei ole mitään hyötyä vaipua toivottomuuteen tai vakuutella, että ”äänestäminen ei kannata” tai ”kaikki ehdokkaat ovat samanlaisia kaikista puolueista”. Nukkuvan ääni on ääni oikeistolle. Jos haluatte, että nykymeno jatkuu ja kurjistava talouspolitiikka normalisoituu, jättäkää vaalipäivä väliin.

    • Outi

     Aivan totta

   • jiipee

    Tätä negatiivista mantraa toistamalla juuri kokoomus voittaa, ja on voittanut aina. Äänestys pitäisi saada pikaisesti nettiin niin kaikki jotka ei jaksa ja viitsi, siis vähemmistöt, äänestää oppositiota, saataisiin nukkuvien puolueesta herätetyksi.

    Koska – äänestämättä jättäminen on ääni aina aktiiviselle oikeistolle.

 5. Samppa Haapavaara

  Minä kun olen ymmärtänyt, että tämä Sote on jo kaatunut, eikä se siitä nouse, vaikka kuin impotentti katosisi kiihoittavaa pornovideota?

  Sitten, asiasta viidenteen, miten media ottaa lintilät, saati siniset totuudesta, ja julistaa, hämmästyttää päivästä toiseen.

  • AMK

   Missä on kansanedustajat jotka kansaa edustavat,pelkkä vitsi sanoisin,ehkä joillekin se oli pååmåårå mutta karu totuus eteen…en edusta kansalaisia vaan törkeetä itsensäedustaa itsensä myynyt…luulisin ihmisellä olevan vaikeaa,mitä lupasi äänestäjilleen mutta oman toimeentulonsa (hetkellisen 4 vuotta) hän myi omantuntonsa.Filatov puhut paljon ja ristiin…työelämä ja tasa-arvovaliokunnan puheenjohtaja joka kannattaa palkatonta orjatyötä???Sorry Saku,tarja on karannut lammas..vai onko???

 6. Arska

  Vuonna 2018 Luokkayhteiskunta on palannut, sen on palauttanut Sipilän hallitus.
  Erilaisin sananmuodoin käännetään asiat päälaelleen propagndalla ja tähdätään vain syyllistämään kansaa ja kääntämään kansan enemmistön viha muuta väestönosaa vastaan vaikka todellinen syyllinenen on hallitus ja virkamiehet jotka antavat kaiken kurjistmisen tapahtua vastoin perustuslakia.

  Kaikki tapahtuu vakaasti harkiten ja ennalta suunnitellen, tarkoituksena on luoda kokoomuksen paremminvointi yhteiskunta rikkaille ja köyhille taasen syyllistävä kuritushuone ja maaorjuus takaisin, muokattuna vuoden 2018 olosuhteisiin sopivasti aktiivimalleilla 1 ja 2, samalla väitetään autettavan työttömiä mikä on sekin juurikin päinvastoin eli absurdia kielenkäyttöä joten kyllä on kylmästi laskemoitua touhua ihan alusta loppuun saakka… odottakkaas kun YT:t taas alkavat ns. ”nykyisen noususuhdanteen” lopussa!

  Muistakaa silloin tämä palaute asiasta.

  • Esa J.

   In U.S.A they had John F. Kennedy, Bob Hope and Johnny Cash.

   In Finland we have Sale Niinistö, no hope and no cash.

   Tämä vanhan vitsin mukaisesti…

 7. SHU

  Tekstistä:
  Pihlajalinna vetäytyi kokeilusta, kun kapitaatiokorvaus ei ollut riittävä moniongelmaisten hoitamiseen.

  Minua on mietityttänyt ne yritykset, jotka jatkavat kokeilussa. Onko Pihlajalinnalla sittenkin eniten moraalia, kun vetäytyi. Ja hoitavatko ne jäljelle jääneet yritykset sitten monisairaita sillä tasolla, että korvaus riittää ja jää vielä riittävästi voittoakin? Eli jätetään käytännössä lähes ilman hoitoa, vaikka näennäisesti hoidetaan. Vai onko mahdollisuus siirtää sitten julkisen hoidettavaksi. Sillä niinhän se on, että kun yksityinsen tyrii, niin sitten julkisen tehohoito korjaa vahingot, jos on enää sitten mahdollista. Näin kävi lähipiirissäni.

  Jäljelle jääneiden yritysten moraalia mietin. Tuskin hoitavat ketään tappiolla, joten mikä on kokeilussa monisairaiden hoidon taso näiden yritysten kohdalla, sillä Pihjalalinnan lähdettyä jäljelle jäävät Mehiläinen, Medics24 ja Terveystalo.

 8. Jouni Virtanen

  Niinhän se meni Tanskassakin, kun yksityiset päästettiin markkinoille. Yksityinen sektori on Suomeen verrattuna todella pieni, mutta kasvava. Silti, helpot potilaat hoidetaan ja vähänkään työläämmät tapaukset tuupataan tutkimuksineen julkiselle puolelle. Miten joku edes voi olettaa käyvän jotain muuta, kun kyseessä ovat voittoa tavoittelevat yritykset?

  Kiitos Sakari, että jaksat ylläpitää tätä blogia. Todella tärkeä järjen ääni.

 9. Rosa Warski

  Eriarvoistaminen ja luokkajako tosiaankin.

  Itse tykkään termeistä ”heikompi / vahvempi aines”. Näissä kiteytyy se perimmäinen omahyväisyys, joka oikeistopuolueiden ajattelua hallitsee. ”Heikompaa ainesta” käytti vuonna 2012 Kokoomuksen Saul Schubak kuolemattomassa kannanotossaan eugeniikan puolesta:

  ”Lapsilisät pitäisi ehdottomasti poistaa. On järjenvastaista että tuemme heikomman aineksen lisääntymistä ja sitten ihmettelemme miksi täällä on huumeriippuvaisina syntyviä lapsia ja huostaanottoja alkoholistivanhemmilta.”

  • stunned

   Sipilän hallitus tuottaa ”heikompaa ainesta” koko ajan leikkaamalla koulutuksesta ja sosiaaliturvasta. Näin sitä köyhyyttä luodaan. Kukaan ei ole predestinoitu syntymässään, jos lähtökohtien ja mahdollisuuksien tasa-arvosta haluttaisiin pitää kiinni.

   Suomessa geenipooli on sisäsiittoinen (meitä on aina ollut liian vähän), ja jokaisen pitäisi lisääntyä ja tehdä lapsia, jotta maa ei ukkoudu ja tyhmisty. Schubak itse olisi Valtakunnassa eroteltu rampilla vasemmalle.

   Historiallisesti yläluokassa on eniten ollut sukusairauksia. Aristokraatit lisääntyivät vain keskenään. Hyvä esimerkki sukurasituksesta on tsarevitš Aleksein verenvuototauti, joka tuli esiäidiltä Victorialta. Muinaisessa Egyptissä faraot ottivat omia tyttäriään jalkavaimoiksi. Tutankhamun oli terveydeltään heikko sukurutsan vuoksi. Sama näkyy rotukoirien jalostuksessa: sielläkin sekarotuiset ovat vahvimpia.

  • Raija

   Ei kuitenkaan löydy niin rikasta ja hyvin toimeentulevaa tästä maasta eikä taida löytyä naapurimaastakaan että luopuisi hakemasta sitä lapsilisää lapsistaan sillä se on itse haettava kirjallisesti mutta sitä ei mikään laki pakota hakemaan. Ei sanaakaan että otettaisiin pois se lapsilisä siltä vahvemmalta ainekselta vaan vain heikomman aineksen tukeminen lapsilisillä koetaan hänen mielestään järjenvastaiseksi.

   • stunned

    Schubakin kierossa mielessä alkoholistit ja narkomaanit tekevät lapsia saadakseen rahaa huumeisiin lapsilisistä.

  • Jussi Parviainen

   Näinhän se menee! Kun muut selitykset loppuu, hihasta vedetään rotuoppi eli tässä tapauksessa ”heikompi aines”

   • Antonio

    Meillä on oikeus katsoa alaspäin johonkin ihmiseen vain silloin kun aiomme nostaa hänet ylemmäksi.
    — Jesse Jackson

   • jonis.lusis

    Kun uuniinkaan ei voi työntää, niin hiillostetaan muuten.

 10. a. talvisaari

  Onneksi en ole Annika Saarikko, jolle tuntuu olevan ok tämä jako vuohiin ja lampaisiin, kun kerran tuollaista sote-uudistusta haluaa. En kestäisi itseäni.
  Ja eikö sote-uudistuksen nimenomaan pitänyt parantaa vastaanotolle ja hoidettavaksi pääsemistä?
  Ei, en todellakaan kestäisi itseäni.

 11. keskikehonrakentaja

  ”Ongelmia vaikkapa taloutensa hoidossa”. Miksei noita pikavippi firmoja voitais vaikka lailla kieltää toimimasta suomessa.

  • stunned

   Lainsäätäjät ovat osakkaina perintäfirmoissa. Siksi jopa terveydenhuollon asiakasmaksut, jotka voitaisiin lain mukaan kohtuullistaa, siirretään ulosottoon ja korkoa päälle. Veronmaksajat maksavat Kelan myöntämän toimeentulotuen kautta selvää rahaa yksityisille perintätoimistoille joka päivä. Sote on samanlainen puhallus.

 12. Arto Koski

  Sitähän voidaan alkaa jo odottelemaan milloin tulevat vastikkeelliset vakuutukset. Kun 75% autoilijoista pitää itseään keskimääräistä parempana kuskina niin on se niin väärin, että joutuvat maksamaan kaikenmaailman tunareiden peltikolarit. Sitten ne laiskurit istuvat vain kotisohvilla kun kotteron peltejä suoristellaan meidän maksamina korjaamolla. Joutaisivat vaikka luuttuamaan vakuutusyhtiön pääkonttorin lattioita tai leikkaamaan pihanurmea, pöh.

 13. T.Hämäläinen

  MItä työttömyyteen, aktiivimalli kakkoseen ja irtisanomissuojan hekennykseen tulee, esitti Petri Partanen mielenkiintoisia ajatuksia:

  http://petripartanen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/260610-aktiivimalli2n-ja-irtisanomissuojan-purkamisen-salainen-kytkos

  Saku Timoselle suuri kiitos työstä eriarvoisuutta ja epäoikeudenmukaisuutta vastaan.

 14. Vesa Tähtinen

  Tarkoittiko Saarikko kuitenkin palveluntuottajan huonoa taloudenhoitoa, mikä estäisi sitä toimimasta palveluntuottajana? Ajatus palvelun tarvitsijan taloudellisisten vaikeuksien palvelun saamisen esteenä on näet käsittämätön. Minä en oikein osaa sotetöytäilyn menneen niin oitkälle. Näin ollen Saarikon epäselvä lausuma antaa aiheen väärinkäsityksiinkin.

  • timo harju

   Ei tarkoittanut!

   ” Jos on ongelmia vaikkapa taloutensa hoidossa, niin tietenkin siitä sanktioidaan tai ei pääse ollenkaan palveluiden piiriin.”

   Eiväthän ”palveluntuottajat” ole pyrkimässä palveluiden piiriin. Kyllä lause tarkoittaa köyhää potilasta. Kempeleen lestan politiikka on täsmälleen niin kamalaa kuin miltä se näyttääkin.

  • sakutimonen

   Saattoi tarkoittaakin. Mutta tosiasia on, että soten mukaisia terveyspalveluja saa kyllä periaatteessa jokainen myös yksityiseltä palveluntuottajalta, mutta jos niiden lisäksi tarvitsee myös sosiaalipalvelua, niin saa ohjauksen julkiselle puolelle kaikkine vaivoineen.

   • Timo Harju

    Rajaa ulos usein sosiaalipalveluja tarvitsevat mielenterveyspotilaat? Länsipohjan (Mehiläisen) alueella on paljon hyviä metodeja kehittänyt Keroputaan psykiatrinen sairaala. En tiedä sopimuksen sisältöä, mutta rahasta riidellään jo nyt.

  • PirjoOravuo

   Tarkoitti nimenomaan palveluntuottajaa. Kuuntelin ohjelman areenasta, eikä siinä ollut mitään epäselvää. Ellei nimenomaan halua tehdä siitä epäselvää. Jotkut ovat halunneet. Eikä tarvitse olla oikeusoppinut tietääkseen, että Suomessa kaikki tarvitsevat saavat hoitoa. Muistelen, että myös ”paperittomat ” saavat perusterveydenhoidon palvelut lainsäädäntömme mukaisesti. Toivoisin hartaasti, että tasa-arvon ja oikeudenmukaisuuden puolestajapuhujat pysyisivät myös totuudessa.

   • sakutimonen

    Toivoisin hartaasti, että sinä ymmärtäisit lukemasi. Myös juttuun tekemäni lisäyksen.

   • töytön

    Sipilähän ei valehtele, uskovainen kun on.

 15. Jarmo Kulmala

  Muistakaa nyt hyvät ihmiset mennä äänestämään.Itse haluaisin antaa ääneni vasemmistoliitolle,mutta todennäköisesti annan sen sdp:lle,koska se on lähempänä pääministerin valtaistuinta ja niinkuin viimevuodet nähty on, maassamme pääministeri näyttää olevan itsevaltias.

  • jiipee

   Vihreät ja vasurit vuotaa nyt demareihin päin, mutta eipä tuo ainakaan meikäläistä haittaa. Touko ja Antti ei osaa puhua, eikä se ole mikään syy olla äänestämättä. Koko haukuttu vihervasemmisto on oikealla asialla sikariisto-oikeistohallitusta vastaan. Sopii toivoa myös rapakon taa demarivetoista hallitusta, ja jos mahdollista niin ilman paikallista kokoomusta.

 16. jiipee

  Heti kun kuulin kokoomuksen alkavan selittämään sote-keskustelussa valinnanvapaudesta, tiesin että rahastahan siinä on pelkästään kyse. Koko sote-keskustelun ajan kokoomus on kiemurrellut ja selitellyt valinnanvapautta parhain päin, mutta kun rahapuolue alkoi toimimaan valinnanvapauden kanssa, niin lopputuloksen olisi pitänyt olla kaikille heti selvä.
  Tätähän harhaan johtamista seteliselkärankapuolue on tehnyt koko ajan.

 17. Lukija

  ”Saarikko vakuutti, että hoitoon pääsyssä ei ole ”pärstäkerroinrajaa”.

  – Sote-keskuksen voi kuka tahansa valita niiden palveluntuottajien joukosta, jotka maakunta on kelpuuttanut. Jos on ongelmia vaikkapa taloutensa hoidossa, niin tietenkin siitä sanktioidaan tai ei pääse ollenkaan palveluiden piiriin.

  Saarikko täsmensi väittelyn jälkeen Iltalehdelle viitanneensa palveluntuottajien mahdollisiin ongelmiin: maakunnalla on mahdollisuus rajata pois palveluntuottajien joukosta ne yritykset, jotka eivät ole esimerkiksi toimittaneet asianmukaisia tai sisällöltään riittäviä tietoja taloudestaan tai hallinnostaan.”

  https://www.iltalehti.fi/politiikka/201809072201186517_pi.shtml
  8.9.18 klo 8.29: Juttuun lisätty Saarikon täsmennys viittauksesta palveluntuottajien mahdollisiin ongelmiin.

  • sakutimonen

   Ministeri sanoo jotain, ja lehti kirjoittaa sen. Sen jälkeen ministeri huomaa puhuneensa tyhmiä, ja korjaa puheitaan. Lehti korjaa juttuaan. Kun minä olen jo tehnyt oman juttuni sen ensimmäisen version pohjalta, niin vika on siis minun. Asia selvä.

   Tämä ei kuitenkaan muuta sitä tosiasiaa, että terveydenhoidon lisäksi myös sosiaalipalvelua tarvitseva ei valitse palveluntarjoajaa, vaan hänet ohjataan julkiselle sektorille. Näin siksi, että sosiaalipalvelu on viranomaistoimintaa, jota ei voi yksityistää.

 18. äimänkäki

  Keskikehonrakentaja mainitsi pikavipit, rahattoman viimeisen turvan. Oliko Hiilamo kun äskettäin huomasi, että niidenkin korot maksetaan enimmäkseen sosialiturvasta. Kauan kesti. Muistelin, että Rikoslaissa koronkiskonta on kriminalisoitu ja pikavippifirmat odottavat vain tutkintaa ja raastupaa, mutta lakia oli muutettu vuonna 2009. Ennen siellä sanottiin näin:

  Luottokiskonnasta eli koronkiskonnasta säädetään (Rikoslain) 6 §:n 2 momentissa. Säännöksen mukaan kiskonnasta tuomitaan myös se, joka luotonannossa ottaa tai edustaa itselleen tai toiselle korkoa tai muuta taloudellista etua, joka huomattavasti ylittää julkisen valvonnan alaisten rahalaitosten vastaavassa luotonannossa ottaman tavanomaisen koron.

  Nyt siellä sanotaan näin:
  6 § (6.11.2009/845)
  Kiskonta
  Joka käyttämällä hyväksi toisen taloudellista tai muuta ahdinkoa, riippuvaista asemaa, ymmärtämättömyyttä tai ajattelemattomuutta jonkin sopimuksen tai muun oikeustoimen yhteydessä hankkii tai edustaa itselleen tai toiselle taloudellista etua, joka on selvästi epäsuhteessa vastikkeeseen, on tuomittava kiskonnasta sakkoon tai vankeuteen enintään kahdeksi vuodeksi.

  Kiskonnasta tuomitaan myös se, joka luotonannossa ottaa tai edustaa itselleen tai toiselle korkoa tai muuta taloudellista etua, joka on selvästi epäsuhteessa luotonantajan suoritukseen ottaen huomioon:

  1) myönnetyn luoton määrä, luottoaika ja luottosopimuksen muut ehdot;
  2) myönnettyyn luottoon liittyvä luottoriski;
  3) kulut luotonantajan sellaisista toimista, jotka kuuluvat huolelliseen luotonmyöntömenettelyyn;
  4) luoton rahoittamisesta aiheutuneet tavanomaiset kulut;
  5) luottotoiminnan tavanomaiset yleiskulut.

  Maallikkona en osaa sanoa voiko tuon lain mukaan tuomita ketään kiskonnasta. Muistaakseni ei ole tuomittu, vaikka korot ovat olleet satoja prosentteja

  • AKK

   Jos jokin niin rahamarkkinoiden valvonta ja sääntely on yhteiskunnan tärkeimpiä tehtäviä. Suurimmat harppaukset eriarvoistumisessa tehdään rahamarkkinoiden myllerryksissä, kuten USAn asuntolainkriistä alkaneesta maailmanlaajuisesta finanssikriisistä. Jotakin siitä opittiin ja sääntelyä kiristettiin hieman, mutta taas sääntelyä ollaan purkamassa koska sen katsotaan häiritsevän bisneksen tekomahdollisuuksia. Käytännössä sääntelyn purkaminen tarkoittaa myös häikäilemättömän keinottelun ja ihmisten suoranaisen huijaamisen sallimista. Samaan sarjaan menevät myös erilaiset ominaisuuksien ja tulojen peittelyyn sallitut järjestelyt. Miksi rehellisen ihmisen pitää saada peitellä omaisuuttaan ja tulojaan näkymättömiin verottajalta? Sipilä voisi vastata.

   Ryöstökorkoiset pikavipit ovat kaikkein varattomimpien finanssikriisi ja niiden salliminen on törkeää. Vähin mitä yhteiskunta voisi tehdä olisi rajoittaa maksimi korkotaso viivästymiskoron tasolle tai lähelle sitä ja lisätä luotonantajan vastuuta rajoittamalla perintäkuluja niin että kohtuuttomuudet ovat aina ankarasti rangaistavia.
   Toisaalta kaikkien pitäisi oppia ymmärtämään ettei pikavippejä pidä edes ottaa, ainaskin niitä pitää välttää kaikin mahdollisin keinoin sillä niistä alkaa helposti tuhon kierre. Rahat eivät tule riittämään koskaan pikavippipien ottajilla, eikä edes varakkaille ei ole varaa maksaa pikavippien korkoja joten eivät he maksakaan vaan jotkut heistä veloittavat nuo korot köyhiltä.

   • stunned

    Mitä voi päätellä siitä, että pikavippifirmat ovat itsekin ulosotossa, mutta toiminta saa jatkua. Pikaluottofirmojen omistajat hermostuvat aikeista rajoittaa lainsäädännöllä velkaantumista.

    Pikavippiyritysten valvonta ei toimi odotetulla tavalla. Pikavippifirmojen rekisterissä on edelleen yrityksiä, joilla itsellään on verovelkoja, ulosottovelkoja ja konkurssitaustaa.

    Oikeusministeri Anna-Maja Henriksson (r.) ihmettelee torstain Silminnäkijä-ohjelman haastattelussa, että asia voi olla näin. Hän lupasi selvittää tilannetta.

    – Ensin täytyy ministerille kertoa, että missä se ongelma on, hän totesi.

    Pikavippiyhtiöt hermostuivat suunnitelmista rajoittaa lainojen korkoja: ”Päinvastoin nostaisi korkoja, paisuttaisi luottoja, syrjisi heikoimpia…”

    Hallitus suunnittelee kaiken suuruisille pikavipeille 50 prosentin korkokattoa. Pikavippi- ja perintäyhtiöiden mukaan katto toimisi juuri päinvastoin kuin on tarkoitus. Korkokatto saa myös vahvaa kannatusta.

    • äimänkäki

     Että 50 % olisi sopiva korko pikavipeille. Jaskako sen veti hatusta viime metreillä? Ei kuulosta kohtuulliselta lainata satanen ja maksaa 150. Laina-aikaa ei mainita? Jos se on viikon korko se tekee vuodessa jonkin verran enemmän. Euribor näyttää olevan nyt -0,167 % / 12kk ja pankin provikat yhden prosentin paikkeilla. Mutta eihän uudessa laissa yleistä korkotasoa enää mainita.

   • äimänkäki

    Varmaan tuotakin lakia löysäämällä haluttiin pikavippifirmoille kasvua ja hyvin siinä on onnistuttukin. Teeveessä jokatoinen mainos on pikavippifirmojen. Lakeja muutellaan jälkikäteen käytäntöjä vastaavaksi, sallitaan aikaisemmat rikokset jopa takautuvasti, kuten varojen piilottaminen verottajalta. Finanssivalvonta taitaa olla turhin instanssi tässä valtakunnassa. Paskaa lentää tuulettimeen aina kun politikkojen touhuja vähänkään penkoo. Pitäis varmaan lopettaa. On päättymätöntä puuhastelua eikä siitä tule koskaan hyvälle mielelle.

 19. PirjoOravuo

  Nyt on kyllä syytä oikaista sekä ministeri Saarikon puheen referointia, että muutaman kommentoijan väärinymmärrystä. Saarikko tarkoitti nimenomaan yksityisiä palvelutuottajia (yksityisiä sote-keskuksia). Jos ne eivät pysty tuottamaan vaadittuja palveluja, täyttämään esim. laadullisia kriteerejä tai jos niillä on talousongelmia, seurauksena on sanktioita. Kaikki ihmiset varallisuuteen katsomatta on hoidettu ja tullaan hoitamaan jatkossakin. Jos ei hoideta, se on heitteille jättö.

  • sakutimonen

   Ministeri sanoo jotain, ja lehti kirjoittaa sen. Sen jälkeen ministeri huomaa puhuneensa tyhmiä, ja korjaa puheitaan. Lehti korjaa juttuaan. Kun minä olen jo tehnyt oman juttuni sen ensimmäisen version pohjalta, niin vika on siis minun. Asia selvä.

   Tämä ei kuitenkaan muuta sitä tosiasiaa, että terveydenhoidon lisäksi myös sosiaalipalvelua tarvitseva ei valitse palveluntarjoajaa, vaan hänet ohjataan julkiselle sektorille. Näin siksi, että sosiaalipalvelu on viranomaistoimintaa, jota ei voi yksityistää.

  • Timo Harju

   ”Jos ne eivät pysty tuottamaan vaadittuja palveluja (…) seurauksena on sanktioita”.

   Pitääkö tällaiselle yksiöiselle jäälle mennä? Montako mahdollisesti ehtii kuolla ennen kuin sanktiot – mitä ne sitten ovatkin – rupeavat puremaan? Muistuttaa kovasti Sipilän metodia lainsäädäntöön, että tehdään nyt tällainen laki ja katotaan mitä tapahtuu.

   Sotea on ohjannut näkyvästi kaksi asiaa: ahneus ja poliittisen vallan himo. Pääsy terveysmiljardien kimppuun ja kepun aseman sementoiminen maakuntahimmelillä ovat niin selkeästi nähtävissä olevia tavoitteita, että pitää Pirjooravuo olla joko aidosti sokea tosiuskovainen tai älyllisesti epärehellinen, jollei tätä tunnista ja tunnusta.

   Mihin sitten oikeasti olemme joutumassa terveydenhuoltomme kanssa. En minä tiedä. Ministerien lausunnot ovat pallo maaliin-tasoisia ja asiantunteva kritiikki (Lasse Lehtonen, Matti Kekomäki, Pirkko Asko-Seljavaara etc.) perusteltua ja kovaa. Sama häikäilemättömyys ja osaamattomuus, jotka ajoivat Länsipohjan terveydenhoidon Mehiläiselle, tuntuu olevan suoranainen ohjenuora Sipilän hallituksen toiminnalle.

 20. Jyrki


  Samaa syyllistämistä jatkaa elinkeinoministeri Mika Lintilä puhumalla peräkammarin pojista, joita ei saada opiskelemaan eikä töihin, koska he mieluummin pelaavat peräkamarissa pleikkaria.

  Näyttää olevan tässä hallituksessa, että kansanedustajista lue itsensäedustajista ministeritasoon asti kyetään syyllistävään ja asenteelliseen sonnan levittämiseen oman maan kansalaisista kerta toisensa jälkeen. No onhan tietysti kansassa osa, jonka hurraahuudot varmasti tämän lausunnon jälkeen hivelee myös Lintilän ja varmasti monen muunkin eduskunnan itsensäedustajan korvaa ja egoa. Ja onhan Lintilä itsekin tietysti menestynyt ministerismies vieläpä ei siis mikään luuseri häviäjä työtön peräkammarin asukki. Jossain toisessa maassa tälläiset henkilöt olisi siirretty ehkä muihin ”tehtäviin”, mutta ei suomessa.

  Laitetaan nyt tähän vielä mitä tarkoitan syyllistävän asenteellisen sonnan levittämisestä omista kansalaisista. On puhuttu eduskunnassa työttömistä rikkaruohoista, leirittämisestä, juopoista jne. Ja kaikki nämä puheet tulleet laitoksesta nimeltä eduskunta, jonne on vaaleilla valittu ihmiset näitä juttuja suoltamaan. Lintilän juttu on minusta vain jälleen yksi säälittävä esimerkki tästä. Itsessään nämä tahot ei sitten näekään mitään vikaa kuten jo moni todennut.

  Itse näen tässä kaikessa ja ehkä joku muukin juuri 1900 luvun alkuun palaamista. Silloinhan sukupolvet asui saman katon alla. Miksi? No koska ei ollut varaa eikä edellytyksiä oikeastaan muuhun. Ehkä se oli jopa hyvä juttu, koska silloin oli vielä tukiverkot olemassa, koska suku piti toisistaan huolta miten sitten kykeni. Silloin taas nykypäivän playstation oli kirves/viikate, jolla tehtiin vaikka polttopuut ja leipä talveksi. Nykypäivänä jos pelaa hyvin playstationia saattaa vaikka youtubessa tehdä hyvän tilin esittelemällä pelitaitojaan. Tai näin itse ajattelisin tämän menevän vaikka en ole tuolloin 1900 luvun alussa edes elänyt saati vielä syntynyt. Niin että se niistä asenteellisesta ja solvaavista puheista peräkammarin asukeista tällä kertaa. Osattiin sitä tosiaan ennenkin kun oli pakkokin. Kirves/viikate vaihtunut vain johonkin muuhun ehkä.

  Mitä sitten lisää tulee tähän 1900 luvun alkuun palaamiseen, niin siinähän nykyinen hallitusta on kunnostautunut oikein urakalla. On leikattu todellakin koulutuksesta, lisätty orjatöitä erilaisilla poliittisilla nimikkeillä, jossa palkka on työttömyyskorvaus. Tai sitten heikennetty/heikennetään palkkatyön ehtoja niin, että on vain kaunis ajatus kuulemma, että palkkatöissä käyvän pitäisi tulla palkallaan toimeen.

  Samaan aikaan on myös taas kouluttautumista hankaloitettu kaikin tavoin. Kaikki koulutus varsinkin työttömällä on laitettu virkavallan syynin alle. Jos työtön omatoimisesti löytää opiskelupaikan ja hakeutuu ja pääseekin siihen. Niin eipä siihen opiskelemaan niin vain lähdetä. Se että olet työttömänä päättänyt opiskella niin se ei ole työttömän aivan omapäätös. Vaan olet työttömänä oikeasti virkavallan holhouksen alainen. Sillä sinun päätöksesi pitää alistaa myös virkavallan päätöksen alle. Ja se että kävisit vaikka orjatöissä työttömyyskorvaustasi vastaan. Ei tarkoita että saisit opiskella mitään. Koska sehän olisi tietysti väärin, koska laki nyt jostain syystä sanoo näin. Mutta se ei ole väärin, että teet töitä orjatöinä, josta muut saa oikeaa palkkaa ja voisivat opiskella jos haluavat.

  Näitä ihmettelyjä voisi jatkaa varmaan vaikka pienen romaanin verran. Tyydynkin kysymään, kuinka pitkälle tämä nykyinen hallitus haluaa siirtyä ajassa taaksepäin? Suosittelen siirtymistä vaikka 1800 luvun loppupuolelle. Niin siinä olisi vielä toistaiseksi hyvä osaisille kansalaisille ratkiriemukasta aikaa ennen 1918 uusintaa muodossa tai toisessa. Ja ehkä SOTE-sotkun myötä siirrymmekin aikaan, että köyhä kuolee tautiin joka nykypäivänä on helppo hoitaa jos hoidettaisi, toisin kuin 1800 luvulla.

  • töytön

   Eikös joku näistä ole jo haikaillut sadan vuoden takaista menoa..ihannoinut suorastaan.

 21. Rosa Warski

  Lintilä muuten puhuu kuin pitkäaikaistyöttömät olisivat tuskin Suomen kansalaisia tai ihmisiä lainkaan:

  ”Mitä näille ’peräkammarin pojille’ pitäisi tehdä?
  Lintilä sanoo, ettei hänellä ole vastausta. ’Tarvitaan lisää tietoa, mikä se porukka on.’ ”

  Tarvitaan? Siis ketkä tarvitsevat? Eivät ainakaan pitkäaikaistyöttömät, jotka ovat ongelmia tuoneet esille vuosikausia. Vaan ei ole Lintilä ja Keskusta kuunnellut.

  Tuli elävästi mieleen 17.6.2018 blogikirjoituksesi saateteksti:

  ”– Minä olen yhden asian huomannut niissä kumminkin. Ne puhuu omista asioistansa aina niin kuin ne olisivat Suomen asioita: Meidän maanviljelyksemme ei kestä sitä. Suomen talous ei ole niin vankalla pohjalla. Kansamme toimeentulo ei salli työajan lyhentämistä. Teki niitten mieli mitä hyvänsä, niin se on maan etu, kansan etu, meidän yhteiskuntamme. No, kyllä ne siinä oikeessa ovat. Niitten yhteiskunta tää onkin ja niitten Suomi tää onkin.”

  • jonis.lusis

   Lintilän vintiltä kuultua: Pleikkarit ja peräkamarit verolle ja rekisteriin.

   • jiipee

    Sehän on ihan sekaisin koko ihminen.

    Vapaus on jotain sellaista, jota kukaan nykyihminen ei kaipaa, sen rajoittamista millään muotoa. Jos vallanpitäjä osoittautuu tällaiseksi kusipääksi, hänestä tulee kansan vihollinen.

    Me ihmiskunta olemme menossa kovaa vauhtia kohti oikeaa todellista vapautta. Jo mustat orjat Amerikan mantereella unelmoivat aikoinaan tästä ihanteesta. Miksi siis kukaan länsimaalainen ihminen suostuisi taasen takaisin orjuuden ikeeseen? Ei mitään järkeä.

    Miettikää siis kaikki, arvon palstan lukijat, kenelle ensi kevään vaaleissa antanettekin äänenne. Oma vinkki on : Oikealle ei pidä antaa enää jatkossa yhtään ääntä. Sieltä ei tule mitään muuta kuin riistoa ja orjuutusta.

 22. äimänkäki

  Lintilä on varmaan käynyt peräkammarin poikia tapaamassa ja todennut, että kaikilla on pleikkari. Sen hän haluaa tuoda kaiken kansan tietoisuuteen koko ministerin arvovallallaan. Kertoo kyllä enemmän kuinka suurissa sfääreissä ministerin ajatukset kulkevat. Eikä ole muuten ainoa laatuaan.

  Meinasin revetä nauruun kun huomasin yhdessä blogissa kommentin, noin puolet ihmisistä on keskimääräistä tyhmempiä. Väittämä on muuten tosi, vaikka ei älynlahjojen tasoa tarkemmin kerro. Lintilän väittämää kyllä epäilen, vaikka en ole peräkammareissa käynyt.

  • jiipee

   Taitaa olla niin, että jos poliitikolla ei ole koskaan mitään oikeaa asiaa sanottavana, se käy lopulta vähemmistöjen ja heikompien kimppuun. Lintilä viimeinen esimerkki.

  • Jyrki

   Onhan näitä kaikki tietäviä havannoijia enemmänkin itsensäedustaja laitoksessa, jota kuulemma eduskunnaksi kutsutaan.

   Kuten vaikka yksi toinen eduskunnan itsensäedustaja sankari silmäilemällä mielenosoittaja porukkaa. Toteaa lopuksi jotenkin näin vapaasti suomeksi käännettynä politiikan kieleltä. Kaikkien olleen kännissä olevia juoppoja ja rikkaruohoja, jotka oli jääneet kuunteleen jostain syystä juuri häntä. Ehkä jokunen selväkin taisi olla sitten lopuksi olla. Kun piti kehittää korjaussarja sanomisten perään myöhemmin, kun alettiin ihmetteleen, niin että mitä oikein meinasi? Kolmas torkkupeitto itsensäedustaja havannoi junan ikkunasta ohi kiitävää metsää ja toteaa siellä olevan hommia kaikille työttömille senku menee vaan töihi metsään. Ja neljäs todennut, että voisihan meillä olla näitä työleirejä työttömille. Havaittu todellakin tehokkaiksi muutama kymmenen vuotta sitten miksei lämmitettäisi ideaa uudelleen?

   Ja kaikenlaista muutakin haisevaa ulostuloa ja päätöstä pursuaa tuosta kuuluisusta tolppatalosta ulos kiihtyvällä vauhdilla. Joka ainakin omalla kohdalla hilaa joka ikinen päivä eduskuntalaitoksen arvoa syvälle siihen itseensä ja vauhti tuntuu vaan kiihtyvän. Ehkä elämme tosiaan jonkun ajan jakson loppumetrejä. Tuleva aika ei ole välttämättä sen jälkeen mukavaa kuin harvoille ja valituille.

 23. UllaM

  Koitetaan nyt vain uskoa ja luottaa.

 24. äimänkäki

  YLEn uutisia. Kehitysministeri Virolainen: ”Selvää, että ihmiset lähtevät paremman elämän perään, jos ei ole tulevaisuutta”
  Olisiko arvon ministerillä antaa meille suomalaisille uutta osoitetta?

  • stunned

   Pitcairn Island

   http://www.immigration.gov.pn/faq/index.html

   http://www.immigration.gov.pn/

   Pitcairn Island is committed to maintaining a vibrant community and attracting new migrants who wish to make a contribution to the community’s sustainable future. Pitcairn’s environment favours those who enjoy the outdoors, are at home in the natural, unspoilt environment, and would welcome the opportunity to be part of a small but lively community. The island enjoys good phone connections and internet service via satellite. However, not everyone will find that the isolated location and lack of frequent transport off the island is for them. Please read more in our FAQs, and Contact us if you wish to find out more about moving to Pitcairn Island.

   • äimänkäki

    Siis sinne. Mahtaisivatko ottaa meidät kaikki? Pahinta mitä nämä meidän helvetin taulapäät ovat tehneet, ovat vieneet ihmisiltä uskon, ei vain parempaan tulevaisuuteen, vaan tulevaisuuteen. En enää muista ihmistä joka olisi sanonut tulevaisuuteen tässä maassa uskovansa. Ja tästä me olemme maksaneet näille taulapäille suhteellisen hyvää palkkaa, jonka verran tienaa vain alle 2 % kansasta. Kankkulan kaivoon ovat menneet nekin rahat.

    • stunned

     Sinne pääsee kuka hyvänsä, joka täyttää kohtuulliset ehdot. Rahaa tai varallisuutta pitää olla vähintään 30 000 NZ$ (15 000 euroa) ja kyky elättää itseään vähintään kaksi vuotta saarella. Vuotuiset elinkustannukset saarella noin 6000 euroa.

     Aivan PA ei kelpaa minnekään.

     • jonis.lusis

      Tämän itkunsekaisen Suomen vaelluksen jälkeen valitsen kuitenkin Naurun.

      • stunned

       Vakavasti puhuen Naurulla on 480 ihmistä neliökilometrillä; Pitcairnilla jokaiselle on maata neliökilometri (asukasluku 47 ihmistä ja pinta-ala 47 km2). Toki kaikki pinta-ala ei ole asuttavaa, jyrkännettä tai kansallispuistoa.

       Ei tuollaista ole missään muualla. Jos saari olisi Välimerellä tai edes lähempänä jotain asuttua paikka, olisi se rikkaitten rannikkoa. Pitcairnilta on kolmen päivän laivamatka lähimpään toiseen satamaan. Kuuhun pääsee nopeammin ja suorempaan.

 25. Marjatta Laiho

  Minunkin lienee aika miettiä kunnolla omaa arkielämän vauhtisokeuttani, kun edessä kohoaa soten kivimuuri. Vuosikymmeniä olen tosiasiallisesti nauttinut mainiosta työterveyshuollosta, joka todella on käytännössä sitä, millaiseksi oikeistopoliitikot valheellisesti maalailevat toivomaansa sote-uudistusta. Alusta asti minua on toki raivostuttanut se, että valtion virasto ostaa yksityisten lääkäriasemien palveluja pääkaupunkiseudulla. Täällähän, jos missä, kannattaisi ylläpitää julkisen sektorin omaa työterveyspalveluverkostoa, vaikka valtion ja kuntien yhteisenä tai suoraan kuntien yleisen terveydenhuollon osana järjestettynä. Kuinka mahtavaa kokemusta olisikaan voitu kerätä 1970-luvulta lähtien, jos olisi rohkeasti kokeiltu erilaisia toimintatapoja ja saatu hyvää vertailutietoa niiden kustannusten – ja toteutuneiden saavutusten eli terveyden ja toimintakyvyn paranemisen – vaihtelusta eri muuttujien mukaan!

  Pian siirtyessäni pienipalkkaisesta toimenhaltijasta eläkkeelle tipahdan, Sakun sanoin, ”köyhien rupusakkiin” ja senkin pahnanpohjimmaiseksi, koska olen synnynnäisesti liikuntavammainen, ja jo aikaisemminkin harvoin julkisen terveydenhoidon piirissä piipahtaessani tekemieni havaintojen mukaan en olekaan siellä enää ihmisyksilö, johon suhtauduttaisiin tavanomaisella kohteliaisuudella ja hyviä käytöstapoja noudattaen, vaan olen heittopussina potkiskeltava ”tapaus”. Sellainen ei kiinnosta ketään julkisella sektorilla ”tapauksen” toimintakyvyn ylläpitämisen, saatikka oman elämänsä hyväksi tai huonoksi kokemisen näkökulmasta. Työterveyshuollon henkilöstöllä on sentään motiivi saada sairastunut toipumaan tai palauttaa menetettyä toimintakykyä mahdollisimman paljon. Sehän on mittari palveluntarjoajan menestymiselle seuraavassa kilpailutuksessa. Sote-himmelin toteutuessa aiotulla tavalla tuo motiivi poistuu juuri Sakun kuvaamasti: yksityiset palveluntuottajat kuorivat kerman päältä ja heivaavat taseitaan rasittamasta ”epäkelvot” asiakkaat, joille voi olettaa ilmaantuvan keskimääräistä enemmän hoitotoimenpiteitä. Jos näitä kuitenkin jää voitontavoittelijafirmojen niskoille, heitä pyritään tutkimaan ja ”hoitamaan” mahdollisimman vähän, silloinhan he näyttävät ”halvoilta” maakunnasta katsoen. Älyäisivät vain itse kuolla nopeammin pois tieltä! Karmii selkäpiitä.

  Ihmisoikeusperustaisesti ajatellen olisi ehdottomasti mielekkäämpää tarjota aina heti saavutettavissa oleva, ensioireisiin tarttuva hoito niille, joilla on heikoimmat mahdollisuudet itse hankkiutua hyvän hoidon piiriin, joko hinnan, välimatkan tai muiden hankaluuksien vuoksi. Siis kroonisesti sairaiden, vammaisten ja vanhetessaan raihnaistuvien olisi oltava ensisijaisena kohderyhmänä maakunnan terveydenhoitoa ja sosiaalihuoltoa suunniteltaessa. Lasten ja odottavien äitien osalta tilanne on ollutkin kohtalaisen hyvin hallinnassa. Mikä ihmeen kollektiivinen ajatusvirhe on estänyt jo aikoja sitten jatkamasta neuvolatoiminnan ja kouluterveydenhoidon perään kaikille tarkoitettua yleistä, säännöllistä terveyden seurantaa ja tavanomaista enemmän palveluja tarvitsevien seulontaa? Sillä olisi väistämättä vältetty menojen kasvu nykyiselle tasolle ja nyt sotella ”selätettäväksi” tarkoitetulle, arvioidulle tulevalle kasvu-uralle.

  Työterveyshuollon jättäminen pois sote-kokonaisuudesta on fataali virhe. Koko kansan yhdenvertaiset palvelut tulisivat halvimmaksi. Mutta tarkoitushan onkin kiskoa mahdollisimman paljon rahaa sirpaloitujen palvelujen jokaisesta turhasta mutkasta yksityisille yrityksille.

  Toivottavasti sote-sekasotku tyssää näiden valtiopäivien sentään aika moniin vielä lakiakin noudattaviin toimijoihin. Seuraava hallitus, jos on tervejärkinen, rustaa tuossa tuokiossa fiksun järjestelmän, johon voidaan ehkä siirtyä asteittain, rauhallisesti ja eri toimintatapoja kokeillenkin, eikä peruuttamattomasti kertarysäyksellä.

 26. Rintsu

  90-luvun lamasta lähtien tässä maassa on kiivetty perse edellä puuhun tai pää edellä sieltä alas.

  Tukiviidakko on nimensä mukainen viidakko jossa tarttis karttaa ja kompassia ja siinä pärjätäkseen ihmisen pitäisi olla täysipäinen ja tervekuntoinen ekonomi tai juristi. Ne eniten apua tarvitsevat jauhautuvat äkkiä byrokratian pohjamutiin eikä heitä sieltä kukaan käy ohjaamassa kuivalle maalle. Eniten apua tarvitsevilla jaksaminen loppuu. Eniten huutava saa jos saa mutta se ei mene kuin onnettomuuspaikalla jossa ny ensin katsotaan ne jotka eivät jaksa huutaa ja vasta sitten ne jotka jaksavat pitää meteliä.

  Mä tunnen liian monta joka ei kehtaa mennä ”sossuun” ja puolet heistä jotka kehtaa tyrmää byrokratia.
  Ei tosiaankaan juuri ole ”matalan kynnyksen” paikkoja joista saisi apua ennen kuin tilanne on katastrofi, häätö tai ulosottokierre. Ja jos on niin ne on siinä viidakossa jossa kovakuntoinenkaan ei löydä perille.

  On se ny oikeesti perkeleestä jos suomen kaltainen rikas valtio ei pysty huolehtimaan vähäosaisimmistaan.

  Itselläni kävi tuuri. Olen seuraavat kuusi viikkoa päihdekuntoutuksessa.
  Kela lopetti vittuilun saman tien kun kerrankin olen jossain muualla! Tai ainakin paikassa jossa en häiritse kenenkään kahvitaukoa. Tosin minä ny en ole niitä heikoimpia joista pitäis huolta kantaa.

 27. Väinö Kalamies

  Joo, on se työttömänä olo niin mukavoo. Että tietokone peliä vain pelailee peräkammarissa. Tosi asiassa joillekin käy kuin nurkkaan ajetulle rotalle… ensin tulee pelko ja kauhu, jäin työttämäksi Sipilän ja Orpon Suomessa! Sen kun tajuaa, niin tulee helekutinmoinen ahdistus ja hyvät yöunet häviää. Sitten ei ilkeä käydä enää kaupassa, kun kuuluu hävettävään työttömien ytimeen. Ei auta muuta kuin käydä makuulle. Ai, niin varmaan viina vai huumeet auttaisivat edes vähäksi aikaa hätätilassa. Ja sen jälkeen pää menee vielä enemmän sekaisin. Ei pysty muuta kuin olemaan makuulla.

  Ja dementia alkaa nakertaa aivoja. Tätä voisi jo ehkä sanoa masennukseksi. Ja joidenkin aikojen jälkeen tulee kuolema. Jos ei uskalla mennä hoitoon, jossa pumpataan sellaiset lääkkeet, että olet muutaman kuukauden tietyllä osastolla muuttuneena olentona. Voit olla kotonakin, jos et aja takaa naapureita tai sovittele vyötä kaulan ympärille jakkaralla jo seisoen. Ja lääkäri päättää mitä lääkkeitä syöt. Sen jälkeen tervehtyminen on vielä vaikeampaa. Olet nimittäin tullut hulluksi… Mutta onneksi tilanne ei ole näin pahasti, se vain tuntuu siltä. Ja kun… Sinut leimataan mielenterveysasiakkaaksi.

  ”Vaikka Sinulla ei näy mitään valoa tunnelin päässä, et kuitenkaan ole mikään hullu, se vain tuntuu siltä.” ( C. Andersson) Niin sitä piti viimeksi sanoman, että suomalaisen työelämän huonontumisen historia saa jatkoa…

Kommentoi »

Comments are closed