Työllisyyskokeilun ihme

Hallitus on päättänyt lopettaa eri puolilla Suomea käynnissä olevat työllisyyskokeilut vuoden lopussa. Tässä hallituksen yhdessä kärkihankkeessa kunnat ovat ottaneet tilapäisesti vastuun työttömien työnhakijoiden palveluista, ja tuloksia kehutaan ylenpalttisesti. Esimerkiksi Pirkanmaalla työttömien työnhakijoiden määrä on vähentynyt vuodessa melkein viidenneksen. Uusia työpaikkoja on syntynyt vaikeimmin työllistyville peräti 10 000, ja kuntien osuus työmarkkinatuesta on laskenut merkittävästi.

Tämä kuulostaa niin hienolta, että kokeilun jatkamista on toivottu laajasti. Sitä on toivonut SDP, ja kokoomuksen kansanedustaja Arto Satonen aikoo tehdä sen jatkamisesta lakialoitteen.

Kannattaa varoa mitä toivoo, sillä toive voi toteutua. Ihmeen takana on nimittäin työttömien sijoittaminen aktivointitoimenpiteisiin eli palkattomaan työhön kuntouttavan työtoiminnan nimellä. Sen kertoo tämä Ylen uutinen.

Kokeilussa TE-toimiston kirjoihin jäivät vain kaikkein helpoimmin työllistyvät. Vaikeimmin työllistyvillä eli käytännössä pitkäaikaistyöttömillä sanotaan olevan niin paljon ongelmia, että heitä ei voida saada palkkatöihin ennen kuin heidän elämäntilanteensa kartoitetaan ja ongelmat ratkotaan. Tämä kartoitus ja ongelmien ratkaiseminen tapahtuu kuntouttavassa työtoiminnassa vaikkapa jättibalsamia kitkemällä. Tässä luonnonläheisessä Pitkospuita pitkin eteenpäin-ryhmässä sadat työttömät tekevät palkatta korjaus-, kunnossapito- ja siivoustöitä kapupungin viheralueilla.

Siellähän ne niin sanotut työpaikat ovat. Olen satoja kertoja sanonut, että kunnat käyttävät kuntouttavaa työtoimintaa korvaamaan palkkatyönä tehtävää työtä. Ne tekevät näin säästääkseen työmarkkinatuen maksuosuudesta ja saadakseen palkatonta työvoimaa. Jos työvoiman tarvetta ei ole, niin silti kuntouttavaan työtoimintaan sijoittaminen kannattaa, sillä kunnat saavat valtiolta 10,09 euroa päivässä jokaisesta työtoiminnassa olevasta. Siksi heitä kannattaa sijoittaa vaikkapa hippasille, kunhan toiminta nimetään kuntouttavaksi työtoiminnaksi.

Eduskunnan apulaisoikeusasiamies on todennut kuntouttavassa työtoiminnassa lukuisia epäkohtia. Minä olen sanonut, että pystyisin poistamaan oman kuntani työttömyyden kuukaudessa sijoittamalla kaikki työttömät kuntouttavaan työtoimintaan. Lakia siinä jouduttaisiin venyttämään, mutta ei yhtään enempää kuin mitä jo nyt ihan yleisesti tehdään.

On muuten vain ajan kysymys, kun näihin työllistämiskokeiluihin otetaan mukaan myös yksityiset yritykset. Tämä tapahtuu viimeistään silloin, kun ja jos työllisyyspalvelut siirtyvät maakuntien hoidettavaksi. Siinä samalla ne myös avataan kilpailulle. Tämä tarkoittaa sitä, että palveluja tarjoava henkilöstöyritys voi tarjota työttömille omia palvelujaan, jotka tietenkin alkavat elämäntilanteen kartoittamisella. Ja kuten sanottu, niin se kartoitus tehdään teettämällä palkatonta työtä. Siinähän sen työkyvyn parhaiten näkee.

Älkää olko sinisilmäisiä. Tämä maa on jo kauan ollut kovaa vauhtia menossa palkattoman työn teettämistä kohti, ja kuntakokeilu on vain vauhdittanut sitä. Ihmeitä ei oikeasti tapahdu.

Kuva: Sira Moksi

 

puheenaiheet yhteiskunta politiikka tyoelama
Kommentit (90)
 1. J-P Aaltonen
  23.9.2018, 09:41

  Tulipahan tässä sunnuntaiaamun lomassa mieleen, että onkohan tässä hallituksen osalta myös varauduttu tulevaan ja melko varmaan vaalitappioon. Kokeilun ja tilastokikkailun lopettaminen näkynee selkeästi kuitenkin vasta muutaman kuukauden viiveellä, etenkin mikäli käytäntöä ei aloiteta uudelleen. Ja vasemmiston voittaessa vaalit tämä voi olla melko todennäköistäkin. Sen jälkeen on opposiotiosta helppo keräillä irtopisteitä joko a) syyttämällä uutta hallitusta työttömyyden kääntämisestä nousuun tai b) osoittamalla, että jopa vasemmisto koki edellisen hallituksen työllistämistoimet hyviksi. Jos taas kepu ja/tai kokoomus voittaa vaalit, järjestelmän voi elvyttää, ja tilastoissa koetaan vain hetkellinen ja tilapäinen notkahdus, josta voidaan syyttää sakkaavaa maailmantaloutta.

  1. Liisa Korhonen
   23.9.2018, 11:01

   Tempputyöllistäminen on kuin koulutuslupaus. Ennen vaaleja puheet ja vaalien jälkeen puheet ovat täysin eri asia.

   Riippumatta seuraavan hallituksen koostumuksesta nykyinen linja jatkuu.

   Keskusta ottaa tappion ja vetäytyy oppositioon edes haluamatta hallitukseen eli seuraavan hallituksen rungon muodostaa demarit ja kokkarit + apupuolueeksi vihreät ja rkp.

   Tuolla kattauksella ei vielä politiikka muutu.

   1. Luukas Pyykorpi
    23.9.2018, 18:55

    “Ojasta allikkoon!?”

   2. Ylen uutisissa Sipilä ja kumppanit saavat kyytiä lautapelissä: https://yle.fi/uutiset/3-10415249

  2. Luukas Pyykorpi
   23.9.2018, 17:46

   Vielä ehtisi ministeri Berner ehdottaa julkisia kulkuneuvoja käyttäville työttömille ja muille sosiaalitukia saaville omia osastoja – visuaaliset ja aistilliset haitat katoaisivat molemmin puolin 😉

   1. Luukas Pyykorpi
    23.9.2018, 18:11

    Roskasta saattaa kasvaa rikkaruohojakin 🙂

  3. Mutta yrittäkäämme me muistaa tämän hallituksen tilastokikkailut. Minä en ainakaan aio unohtaa. Olen kuullut myös itsemurhien kehityksestä. Moni psykiatri on kertonut, että kasvu on huimaa.

 2. Ihmeitätekeviä ikoneita on itäisessä kristinuskossa. Meidänkin työllisyysihmeet on käsittätehtyjä.

  Ajan kuva on artikkeli Hesarissa, jossa kehutaan Konsta Pylkkäsen elämänmallia: nuoriso heittelee tölkeillä ja säätiö teettää ilmaista työtä miehellä.

  https://www.hs.fi/kotimaa/art-2000005838200.html

  Pylkkäsellä on kaksi kissaa, oma koti sekä työpaikka Sovatek-säätiössä, joka työllistää vajaakuntoisia. Mutta ystäviä, niitä Pylkkänen kaipaa.

  Usein kuntouttavaa työtoimintaa (= ilmaista työtä) perustellaan mantralla “osaksi työyhteisöä ja saa uusia ystäviä”. Mites se nyt on?

  1. Luukas Pyykorpi
   23.9.2018, 17:16

   “Usein kuntouttavaa työtoimintaa (= ilmaista työtä) perustellaan mantralla ”osaksi työyhteisöä ja saa uusia ystäviä”
   Niin, TE-kestus ( ex-työvoimatoimisto Mollissa ) kuvittelee, että työttömät haluavat kontakteja toisiin työttömiin – minusta työvoimatoimistojen ( nyk. joku TE-johdannainen ) tehtävä olisi yhdistää ( TES)-PALKKAtyönantajia ja työttömiä.

Kommentointi suljettu.